PDA

View Full Version : Nowa Afryka

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15

NUROFEN
22.07.2015, 22:59
na szczęście widziałem...pewnie dzis nie zasne...

Jutro remanent i wszystko na allegro leci ;-)

zipo
22.07.2015, 23:01
[QUOTE=darius;441191]TI_jaqiHIoE

Zakochalem sie ponownie.....

Siwy Pan:
Najwiekszym i nieodgadnionym pytaniem zawsze bylo
-"Czy powinnismy nowy model Hondy nazwac legendarnym imieniem Africa Twin"
Wiadome jest, ze Africa Twin jest niepowtarzalna IKONA wsrod modeli do tej pory stworzonych przez Firme.
Zdaje sobie z tego sprawe i mielismy watpliwosci czy nowe moto bedzie wystarczajaco dobre , by nosic imie "Africa Twin"
Odpowiedzialem sobie, ze jesli nie jest, to nie powinnismy nawet myslec by proponowac AT.
Jednak zdecydowanie i niezaprzeczalnie, nowy model Hondy zasluguje by byc ukoronowany imieniem Africa Twin.

-Powiedziales mi wczoraj, ze chcialbys jeszcze przeprowadzic dodatkowe testy odnosnie stabilnosci podczas jazdy.No coz...w niedziele okkolo polnocy wybrales sie do Osaki i zo ajelo ci to 2 godziny,potem jeszcze przegladalej moto i wrociles nad ranem by o tym pogadac..
W sumie nie wiem jak to nazwac..poswieceniem czy glupota , czy moze pasja.
Teraz to przychodzi mi na mysl ,ze to chyba pasja do Hondy

Sporo dyskutowalismy i doszlismy do wniosku, ze nowy model zasluguje by byc ukoronowany imieniem Africa Twin.

Siwy Pan do Japonczyka:
Powiedz mi jedna rzecz...poniewaz twoim pierwszym dzieckiem byla pierwsza Afryczka, gdybys mial przed soba dwie nowe Afryki -jedna originalna i ta najnowsza i musial wybierac to co bys kupil?

Japaneesse cos tam cos tam ;)

-"No..nawet rodzice zadawali mu te pytanie...
(gadka szmatka,lokowanie produktu itp)
-"Bralbym obie!" odpowiada Japan

Francuzik mowi-
"Afryka to moj fawory od zawsze...(mowa o orginalnej)

Siwy Pan
-"Jesli mialbys wybrac ulubiona czesc moto, to co by to moglo byc?
Ale juz sie mama i tata nie zaslaniaj ok?"

Japoniec mowi
-" Hmm..z pewnoscia tym czyms bylo by "uczucie"...
Siwy Pan
-" Tak , dokladnie tak!
-To niesamowite i wyjatkowe uczucie lekkosci prowadzenia. Nawet gdy patrzysz na Afre to nie rzuca sie w oczy fakt, ze to 1000cc. Podczas jazdy masz wrazenie jakbys siedzial na lekkim moto, cos jak Transalp. Nie czujesz wagi.
...
-"A czy koledzy chcieliby cos dodac?"

mlody Japonczyk-
-"Tak..wiec nowoscia dla off road jest Automatic Dual Transmission System.
Efektem dzwiekowym jest wspanialy dzwiek silnika z bogatym brzmieniem.
Przyspieszenie , moc i zryw ,imponuje jest juz od niskich obrotow....'

Siwy Pan
-"W sumie nie jest latwo uszczesliwic posiadacza motocykla. To tylko maszyna, jednak pozwala na to, by poczuc troche radosci.Zwlaszcza w momentach ,kiedy odkrecajac manetke jestes zaskakiwany zmiennoscia terenu, charakterystyka pracy silnika pozwala ci wpasowac sie w odpowiednia trakcje w nieoczekiwanych sytuacjach."

Japonczyk mowi-
-"Maszyna jest uniwersalna w kazdych warunkach.
Predkosci przelotowe, ciasne winkle,off road.
Zdawalismy sobie tez sprawe , ze zamontowanie DCT w moto o takich parametrach i przeznaczeniu jak AT. moze byc odebrane przez naszych klientow z rezerwa i pewnym dystansem.
Osobiscie bylem tm bardzo przejety, czy taki rodzaj udogodnien sprawdzi sie w offie.Jednak testy wykazaly,ze jest to niesamowita sprawa!

Kierowca mowi-
"Prawde mowiac, osobiscie nie lubie DCT jednak to chyba dla tego, bo sie starzeje i lubie tradycyjny system zmiany biegow.Do niedawna nie wyobrazalem sobie jazdy w offie z takim rozwiazaniem, ale zmienilem zdanie po testach"
" yea yea.." podniecaja sie Japonce

Siwy Pan-
-"Ostatnio wzialem Afre by pobujac sie po ostrych winklach.Powiedzialem w biurze , ze bede za pol godzinki a zastala mnie noc..po prostu nie moglem przestac!
Przyjemnosc i radocha z jazdy zaskoczyla mnie i wciagnela kompletnie!
Od 28 lat pracuje w Dziale Rozwoju Hondy.Musze powiedziec, ze jeszcze nigdy nie spotkala mnie sytuacja, w ktorej doswiadczylem tylu uczuc zachwytu i zadowolenia az do dzis.Kompletny odlot!"

kierowca
-"Warto przypomniec,ze czasy w ktorych tworzylismy pierwowzor Afryke Twin pozwalaly nam na przewage na rynku w tym segmecie, z uwagi na brak w tamtych czasach konkurencji.
Ale nawet teraz,pomimo tylu trudnosci i juz ogromnej konkuencji czuje, ze nowa legenda AFRICA TWIN wlasnie sie rozpoczela..( cos tam cos tam...)
Nowa Afra to cudo!

Oto Slowo Hondy
zipowi niech beda dzieki ;)
-"

fassi
22.07.2015, 23:07
Zipowi niech beda dzieki, w ryja dam jak bedziesz w poblizu.

Ci co niewidzieli niech zaluja. Ale tez zrobilem sobie screena wiec mozecie sobie go wziac i pojsc do toalety :D
56327

puszek
22.07.2015, 23:13
Ogłoszenie
Ja Puszek, z powodów niezależnych od siebie, muszę zakomunikować, że zakończył się czas w którym można było stać się posiadaczem Jasia Wędrowniczka za wjazd klocem na Erg Chebbi.
To co dzisiaj się stało, doprowadziło by mnie do bankructwa albo nawet do konfliktu z prawem za rozpijanie zdobywców szczytów.
Nikt nie zgłosił się po nagrodę w ciągu czterech lat. Szkoda.
:at::at::at::at::at::at::at::at::at::at::at::at::a t::at::at::at::at::at::at::at::at::at::at:

zipo
22.07.2015, 23:17
No pacz pan, ledwo skonczylem pisac i wylaczyli przekaz...
A w ryjek to chetnie :) tylko chyba czache mam nie zbyt mocna ..
trzymam za slowo kiedys tam gdzies tam...

pozdro wszystkim , ktorych wiara nie stygla.
jest moto.

MaRP
22.07.2015, 23:30
Ci co niewidzieli niech zaluja.
Nie widziałem i żałuję :( ...
Kurde...
Dobrze, że można było chociaż poczytać (dzięki zipo) :)

Jednak jest :
_rT4q79n0F0

bass
22.07.2015, 23:33
Podoba mi się, że wzorują się na naszych afryczkach :D - komin w tej nowej też od razu do wywalenia, leosia założyć i bedzie git :D

Lucky Luke
22.07.2015, 23:34
A ja bym chciał czerwoną ze złotymi felgami.

Reszta, może ssać nam wydech :P

darius
22.07.2015, 23:38
Ktos juz przechwycil i zrehostowal!

https://youtu.be/OCizHWu0gao

Pozdrowienia
D

materna
22.07.2015, 23:47
dzięki Ci darius,
widziałem już ale... można patrzeć i patrzeć:)

Lucky Luke
23.07.2015, 00:02
I to dopiero jest motywacja do pracy , a nie jakieś tam limity.
Jak wypuszczą ładny folder to ustawię sobie jej zdjęcie na biurku w pracy :D

OCizHWu0gao

consigliero
23.07.2015, 06:58
Nawet niedroga jest

http://www.advpulse.com/adv-bikes/heres-what-its-like-to-ride-the-new-africa-twin/

borys609
23.07.2015, 08:07
Ech, jak dzieci...

Cała ta dyskusja dowodzi tylko tego, że siła marketingu jest ogromna.
Nikt jeszcze na nowej Afri nie siedział tymczasem wśród obecnych tutaj:
-94% twierdzi, że nowa Afri jest najlepsza na szosie, w terenie i w garażu,
-85% jest przekonane, że to nie będzie się psuć,
-45% deklaruje już teraz chęć sprzedaży swoich motocykli, nerki, psa i cnoty córki, celem zebrania środków na nową Afri,
-89% da sobie obciąć przedramię, że nowa Afri nie będzie miała chorób wieku dziecięcego,
-99% twierdzi że BMW to ma marketing i fałszywe promowanie wyższych wartości, tymczasem Honda na trzeźwo i chłodno przekazuje realne parametry nowego produktu,
-59% bez mrugnięcia okiem porzuci swoją miłość do KTM-a na rzecz nowej Afri, bo łatwiej idzie na koło, nie wibruje i się nie rozkręca,
-70% deklaruje, że w momencie kupna kupią Afri w manualu, a tymczasem w skrytości marzą o DCT i złotych felgach z Next-ami :),
-93% ma dogłębną i bezsprzeczną wiedzę na temat życiorysów i sukcesów zawodowych aktorów występujących w filmikach propagandowych Hondy,
-11% ściszonym głosem przyzna, że ci aktorzy mają większe wacki niż oni :)....
-23% gdzieś czytało że Adam i Ewa mieli skośne oczy i rybie głowy :).

Krótko mówiąc, pażyjom - uwidim!

Póki co mamy tylko parę zdjęć, błoto w sprayu i doskonałą pracę kamery.
Nowy GS LC też na filmach i folderach wygląda pięknie, a przez pierwszy rok realnego testowania na klientach wylazło mu trochę poważnych wad zupełnie nowej konstrukcji.

fassi
23.07.2015, 08:16
Borys, daj nam sie choc chwile poczuc jak gejesiarz wbijajacy pin w salonie bmw i wyjezdzajacy nowym modelem :D

To ze GS sie psul w pierwszym roku to nic nowego, to sie kupuje w cenie najlepszego adwenczera na swiecie.

Ziarko
23.07.2015, 08:17
Bana mu, za takie herezje. O AfricaTwin piszesz Borys.

Zet Johny
23.07.2015, 08:23
Proponuje ustanowić tytuł: "niegodziwiec dnia" i borys609 ma duże szanse otrzymać go jako pierwszy :D

puszek
23.07.2015, 08:35
Trochę chyba trzeba zacząć się martwić...Przecież jak będzie sprawny marketing to wszyscy użytkownicy przerzucą się z BMW i KTM na naszą kochaną Afri. Jaki to będzie zlot Africa Twin, gdy połowa będzie w majtkach Hondy a nad motorami będą rozpięte namioty Honda by chronić polerowane aluminium turatecha....:bow:

fassi
23.07.2015, 08:37
Kurde Puszek nie pomyslalem o tym. I beda kufrow 3 wyglancowanych, ciezki offroad ale taki aby nawet oslona pod silnikiem sie nie porysowala, 200 000km na liczniku a ryski na moturze nie znajdziesz....

myku
23.07.2015, 08:38
Borys hehehe....dobre.A ja juz widze te Zloty,na ktorych beda staly nowe i stare Afry kolo siebie.To bedzie epicki widok :rolleyes:

zipo
23.07.2015, 08:38
Ech, jak dzieci...

Cała ta dyskusja dowodzi tylko tego, że siła marketingu jest ogromna.
Nikt jeszcze na nowej Afri nie siedział tymczasem wśród obecnych tutaj:
-94% twierdzi, że nowa Afri jest najlepsza na szosie, w terenie i w garażu,
-85% jest przekonane, że to nie będzie się psuć,
-45% deklaruje już teraz chęć sprzedaży swoich motocykli, nerki, psa i cnoty córki, celem zebrania środków na nową Afri,
-89% da sobie obciąć przedramię, że nowa Afri nie będzie miała chorób wieku dziecięcego,
-99% twierdzi że BMW to ma marketing i fałszywe promowanie wyższych wartości, tymczasem Honda na trzeźwo i chłodno przekazuje realne parametry nowego produktu,
-59% bez mrugnięcia okiem porzuci swoją miłość do KTM-a na rzecz nowej Afri, bo łatwiej idzie na koło, nie wibruje i się nie rozkręca,
-70% deklaruje, że w momencie kupna kupią Afri w manualu, a tymczasem w skrytości marzą o DCT i złotych felgach z Next-ami :),
-93% ma dogłębną i bezsprzeczną wiedzę na temat życiorysów i sukcesów zawodowych aktorów występujących w filmikach propagandowych Hondy,
-11% ściszonym głosem przyzna, że ci aktorzy mają większe wacki niż oni :)....
-23% gdzieś czytało że Adam i Ewa mieli skośne oczy i rybie głowy :).

Krótko mówiąc, pażyjom - uwidim!

Nowy GS LC też na filmach i folderach wygląda pięknie, a przez pierwszy rok realnego testowania na klientach wylazło mu trochę poważnych wad zupełnie nowej konstrukcji.

:)
szydera na najwyzszym poziomie ,love it !
Pamietaj jednak, ze zipo moze wkroczyc do Waszego BMWatku i roztoczyc kontrarna
wizje ,a to konczyc sie moze jego destrukcjom no. ;)
Tak ze, trzym fason to ja trzymie pysk.
pozdro

consigliero
23.07.2015, 08:41
Wtedy dopiero będzie pole do popisu . Już nie tylko "wrogiem" będzie gieesiarz ale dodatkowo ten nuworysz który sobie kupił nową AT i próbuje się wtopić w szeregi Afrykańczyków

borys609
23.07.2015, 08:45
No dobra, na trzeźwo widzę to tak:

Przeciętny Niemiec pójdzie do salonu, kupi nowego gejesa, pojedzie do Ameryki Południowej, a przedtem jeszcze zjeździ pół świata, złamie wahacz, powie "scheisse" i z uśmiechem pójdzie na piwo. To samo zrobi z nową Tenerą, Afrą czy innym motocyklem.

Przeciętny Polak pójdzie na allegro czy do handlarza, u którego nic nie stuka i nie puka, kupi zajechaną, z przekręconym już trzykrotnie licznikiem starą Afrę, przewiezie się wkoło domu, doleje butelkę oleju, wytrze szmatą cieknące lagi i silnik, podwiesi na drucie owiewkę, odłączy zajechaną pompę i dopchnie parcha do garażu bo padł regulator, ale i tak będzie kochał ją bezgranicznie (co jest z resztą zrozumiałe), udowadniając wszystkim na swoim przykładzie że to jest dopiero tru adwenczer! :)

Jednych i drugich doskonale rozumiem. Tak na prawdę jedyne co ich różni, to dosyć znaczna różnica kursu waluty, w jakiej zarabiają na chleb...

QrczaQ
23.07.2015, 08:55

Jak narazie to mamy dlugie ujecia jezdzacego motocykla... To daje sporo do oceny.

Wyrzuc to z siebie i przyznaj ze cie sie podoba :D Zapomniales dodac, ze 90% (10% Ortodoks) wlascicieli BMW patrzy teraz na swojego GSa jak stara gruba żonkę po filmie z Cameron Diaz. Pewnie 80% tez z ta gruba żonką zostanie i bedzie czekac aż Afryka bedzie pelnoletnia.

myku
23.07.2015, 08:58
Ale dlaczego kur..a Niemiec,hahahaha....Niemcy sa milymi gosciami i napewno wezma to co lepsze ;)

borys609
23.07.2015, 09:01
QrczaQ i tu mnie masz! Oczywiście, że mi się podoba!
Oczywistym jest też, że bez mrugnięcia okiem zamieniłbym GS-a na nową Afri, tylko póki co chętnych na taką bezgotówkową wymianę raczej brakuje :). Jestem więc realistą :).

madafakinges
23.07.2015, 09:09
ten borys609 to mi wygląda na kumpla Tuska... Hańba! Zdrada! on chce sprzedać Polskę...yyy tzn. nie kupić nowej afry!!!

zipo
23.07.2015, 09:28
QrczaQ i tu mnie masz! Oczywiście, że mi się podoba!
Oczywistym jest też, że bez mrugnięcia okiem zamieniłbym GS-a na nową Afri, tylko póki co chętnych na taką bezgotówkową wymianę raczej brakuje :). Jestem więc realistą :).

A gdyby ktos szastajacy gotowka zaproponowal ci nowke Afre za to, jesli bys publicznie na zlocie przyznal sie do bledow i wypaczen i rzucajac giejesa w bloto splunal 3 razy przez ramie,przezegnal sie ,wyrazil skruche i wytarl buty o wahacz ,wypowiadajac magiczna formule "boycott german goods"
..wszedlbys w to?:p
Wiem ,ze myslisz"tak" lecz duma napisze "nie"...

borys609
23.07.2015, 09:32
Zipo, pozwól że chwilkę zastanowię się nad odpowiedzią...

Do kiedy tą propozycję podtrzymujesz? :P

zipo
23.07.2015, 09:58
Zipo, pozwól że chwilkę zastanowię się nad odpowiedzią...

Do kiedy tą propozycję podtrzymujesz? :P

He,nie w ciemie bity chlopak z tego Borysa ;)
Mysle,ze zebralbym srodki od konkurencji antygermanskiej w kilka miesiecy,musialaby byc tv,radio i duze grono ..jakas transmisja live z podtekstem tragedii greckiej w tle.
No, po takim szol moglbys nawet miec szanse na listach wyborczych plomiennych dzierzawcow monopolu na patriotyzm. ;)
Oczywiscie kontrakt,jakies niewielkie zobowiazania bylyby niezbedne...co myslisz?

Andrzej_Gdynia
23.07.2015, 10:04
A mamy jakieś info na temat danych taktyczno technicznych tego cuda? Jakas moc, moment, skok itp? A moze coś przegapiłem bo watek czytam gdzieś od 195 strony czy jakos tak..
Swoja drogą przez rok nawaliliscie tyle postów że chyba zaden wątek nie dał takiego efektu...

borys609
23.07.2015, 10:26
Zipo, już odpowiadam.
W zasadzie wszystko to, co opisujesz, działo się na ostatniej Twierdzy Kłodzkiej. Było topienie, rzucanie, nawet skakanie i grzęźnięcie w piachu po siedzenie. Było rzucanie mięsem w kierunku bękartów Adolfa i oficjalne deklaracje antybawarskie. Ale była też nieplanowana acz rozmyślna awaria (Misza i jego ręcyma umyślnie unieruchomiony motór przez kombinację kabelkową), były też soczyste gleby z połamaniem szyby i urwaniem kierunku włącznie. Upieprzenie błotem z natury (a nie ze spraya czy z innego fafkulce) sięgało czubka owiewki. Było też zderzenie z kumpla GS-em, co zostało nawet uwiecznione na filmie, który może kiedyś opublikuję... Słowem masa śmiechu ale też śmiechu przez pot i łzy. Bo nie maszyna a człowiek....!
Lubię tą maszynę, po prostu. Jest niezawodna i solidna, tania i prosta w serwisie, znam ją prawie na wylot. Jest też cholernie nieporęczna i niepraktyczna w terenie, o czym nikt mi nie powiedział zanim zacząłem się nią zapuszczać w czarną dupę :).
Tak więc... Myślę, że w Twoim happeningu odegrałbym swoją rolę bez znacznego upodlenia na rzecz mojego egzemplarza czy też całej bawarskiej marki, co do której nie czuję jakiejś zbytniej, ortodoksyjnej mięty :).

Louis
23.07.2015, 10:49
Borys szacun za szyderę, zgrabna. :)

Co do nowej AT. Mało wiemy. Mogli wiele rzeczy zawalić albo i nie. Wiemy natomiast jak wygląda, i wyglądu z całą pewnością nie skopali. :)

mdxmd
23.07.2015, 11:28
co by nie pisać to wygląda na to, że będzie w końcu "normalny moto" do wszystkiego... wycieczkę do lasu miasta i w piz..du daleko :) do lansu z kuframi, wypadów zarówno solo i na kobitę przy "kości" mocy nie zabraknie :)

podobno w kraju ok 50.000zł i będzie to wersja limitowana z kuframi...takie przecieki..

pozostaje tylko pytanie dlaczego nie wypuścili tego 15lat temu zamiast mega adventura Varadero... bo normalna firma dobre produkty rozwija a nie kończy, ale to dotyczy całej japońskiej czwórki, wszyscy dali dupy:Sarcastic:

madafakinges
23.07.2015, 11:35
Wolałbym gdyby była za 40 bez kufrów...

maciejw70
23.07.2015, 12:09
A mamy jakieś info na temat danych taktyczno technicznych tego cuda? Jakas moc, moment, skok itp? A moze coś przegapiłem bo watek czytam gdzieś od 195 strony czy jakos tak..
Swoja drogą przez rok nawaliliscie tyle postów że chyba zaden wątek nie dał takiego efektu...
Dzisiaj byłem u dilera Hondy w Lublinie. Gość powiedział, że w sobotę tj 25.07 zostaje zniesione "embargo" na informacje techniczne. Czyli od soboty w necie będzie można coś wyszperać. A może na stronie oficjalnej Hondy?

QrczaQ
23.07.2015, 12:48
Wolałbym gdyby była za 40 bez kufrów...

Ja daje 39k bez komina i oslon na kiere :D

Louis
23.07.2015, 13:19
Miałem nadzieję, że będzie lżejsza.

https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/11781690_927190214008114_1537278287661795640_n.jpg ?oh=13ea060b02e0a3fe31b7238f1eccf9c0&oe=561873C3

madafakinges
23.07.2015, 13:22
Tylko to jest waga sucha?

rambo
23.07.2015, 13:23
208kg sucha
bez ABS i bez DCT

18" koło tył i 310mm skoku przód to dobra wiadomość :)

madafakinges
23.07.2015, 13:30
KTM 950 189kg na sucho.... 20 mniej. Szkoda.

xtr
23.07.2015, 13:45
Ale za to nie jest zrobiona z gównolitu, dobry materiał swoje warzy :)

puszek
23.07.2015, 13:48
Klaskać a nie narzekać :-)))

xMHdF5M6SZ0

madafakinges
23.07.2015, 13:52
https://scontent-mad1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t31.0-8/11072763_854342281310319_3204777528476243345_o.jpg

Jest taka sama lipa jak w kacie, przewód hamulcowy puszczony nad przednim błotnikiem. Jak się błotnik zapcha na ukrainie glinobłotem i się go odkręci to się będzie w kostę wciągał.

Ciekawe czy osłona silnika od siódemki podejdzie;)

madafakinges
23.07.2015, 13:58
http://www.v10.pl/narzedzia/tapety/Motocykle/KTM/KTM%20950%20Adventure%20S/KTM%20950%20Adventure%20S%201920x1200_c103.jpg

Z tym skokiem zawieszenie 310mm z przodu to trochę przesadzili.na pewno jest nie więcej niż 250na zdjęciu S ze skokiem 265 widać gdzie laga się kończy

QrczaQ
23.07.2015, 14:07
Miałem nadzieję, że będzie lżejsza.

https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/11781690_927190214008114_1537278287661795640_n.jpg ?oh=13ea060b02e0a3fe31b7238f1eccf9c0&oe=561873C3

Skad to? Jakies wloskie spekulacje...

Louis
23.07.2015, 14:30
Portugalskie.

wysłane z telefonu

ocoloko
23.07.2015, 14:32
Te 310mm to średnica tarcz z przodu. Prześwit 250mm.

puszek
23.07.2015, 14:51
Pamietacie te filmiki? Królowa w roli głównej...Był jeszcze jeden z tytułem Królowa musi powrócić , ale nie mogę go znaleźć...I WRÓCIŁA!!!!!!

TAK TO JEST MEGA!!! PRZYSZŁA DO NAS!!!!

NNTLtolrzxo

_NB2NFV2aww

J9tPkA1ojNE
9iwaFj7yHCE
xM1wE6ipOgo
YFihNneuOW0
w6zUDxIrOA0
YaEDAXKT9bo

nemo
23.07.2015, 14:57
https://www.youtube.com/watch?v=QV_1hQ1ztSE

NUROFEN
23.07.2015, 15:05
Puszek zacznij historię od tego filmu..
https://youtu.be/_NB2NFV2aww

https://www.youtube.com/watch?v=_NB2NFV2aww

Niestety nie potrafię wklejać :-(

QrczaQ
23.07.2015, 15:22
https://scontent-mad1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t31.0-8/11072763_854342281310319_3204777528476243345_o.jpg

Jest taka sama lipa jak w kacie, przewód hamulcowy puszczony nad przednim błotnikiem. Jak się błotnik zapcha na ukrainie glinobłotem i się go odkręci to się będzie w kostę wciągał.

Ciekawe czy osłona silnika od siódemki podejdzie;)

No tego nie przewidzieli.

Dodatkowo, jak sie załozy blotnik od Dniepra to nie ma tej samej srednicy i bedzie ocierac.

piotr_3miasto
23.07.2015, 15:40
Pamietacie te filmiki? Królowa w roli głównej...Był jeszcze jeden z tytułem Królowa musi powrócić , ale nie mogę go znaleźć...I WRÓCIŁA!!!!!!

Voila…

NNTLtolrzxo

NUROFEN
23.07.2015, 16:14
i ciary na plecach....:bow:

zipo
23.07.2015, 16:27
Przed zakupem nowej Afry, trzeba najpierw zlikwidować borysa...:D

Wypluj te slowa El.
Facet ma klase a droczenie sie z mr.Borysem to sama przyjemnosc.
Ja to tak naprawde choalbym byc Borysem ..no , ale jest jak jest. ;)
Pozdrowim

ps.
jazda testowa zamowiona juz :at:

borys609
23.07.2015, 16:45
A co jeśli Borys też kupi Afrykę?
he?

I co, zlikwidować i co w zamian? :)

Muszę się we Wrocku do salonu Hondy przejechać i popytać o przyszłe jazdy testowe. Mam nadzieję, że kiedyś będzie mnie stać, żeby sobie kupić nowe moto za 50 kawałków :), bo czekać kolejne 20 lat aż stanieją do akceptowalnego dla przeciętnego Malinowskiego poziomu nie zamierzam, gdyż się tak zestarzeję że nogi przez siedzenie nie przerzucę :).

Zipo, El, co ja bym bez Was tu zrobił? :P

KristoF
23.07.2015, 17:10
Ładna... ale ciężka jak "twoja stara". :lol8:

Navaja
23.07.2015, 17:31
Eee. Kaszana.
Obiecanych stu kuni nie ma.
Więcej waży niż 800 GS. :dizzy:
Bak jakiś mały, pewnie z "piuntkę" łyknie to nawet "śterysta" zasiegu nie wyrobi.
No i ten przewód hamulcowy, jak madafakinges prawi, całkiem do dupy. No nie idzie bez błotnika przedniego jeździć. :mur:

Tak naprawdę to bardzo ładny motocykl. Aż rozważam zakup... jak się pojawią używki.
To mówiłem ja. Człowiek jeżdżący od 15 lat jedyną słuszną marką. ;)

tyran
23.07.2015, 17:38
Poczekajmy na oficjalne dane. A najlepiej poczekać na pierwsze recenzje użytkowników.
Mnie bardzo się podoba. Tylko wymienić wydech i jest lala.

puszek
23.07.2015, 17:43
Voila…

NNTLtolrzxo

TAK to o ten film mi chodziło...DZIĘKI.

Pamiętam jak oglądałem to w kółko jak juz zaraziłem się idea zakupu Afry a jeszcze nie miałem motorka..Kolory malowań się zmieniały a ja zastanawiałem sie jak bedzie wygladała moja Królowa. A zaczęło się od filmu Magnusa Rosja 2006....

ak3uwqEWORw

bass
23.07.2015, 18:01
A zaczęło się od filmu Magnusa Rosja 2006....

Kupiłeś afrykę po obejrzeniu filmiku gościa co wrócił pociągiem bo się afryka zesrała? :D

Prawdziwe zakochanie w modelu normalnie :haha2:

Pamiętam widoczki z tego filmiku :at: + ruska muzyczka, super filmik.

Boski-Kolasek
23.07.2015, 18:31
Either clever marketing or an accidental cock up has seen Honda’s eagerly anticipated Africa Twin CRF1000L released to the internet ahead of schedule.
Accidentally posted on the Honda Portugal website, a photo of the bike along with spec were issued and then quickly retracted. Oops!

Thanks to the eagle eyed readers of the Africa Twin Forum here’s details of what to expect later this year…

Honda Africa Twin CRF1000L Spec

Power: 70 kW (93 horsepower)

Torque: 98 Nm (72 ft-lbs)

Dry Weight: 208 kg STD (458 lbs) 212 kg ABS (467 lbs) 222 kg DCT (489 lbs)

Wet Weight: 228 kg STD (502 lbs) 232 kg ABS (511 lbs) 242 kg DCT (533 lbs)

Fuel Capacity: 18.8 L (5 gal)

Length x Width x Height: 2335 x 875 x 1475 mm (92.7 x 34.4 x 58 in) STD, 2355 x 930 x 1475 mm (92.7 x 36.6 x 58 in) DCT

Wheelbase: 1,575 mm (62 inches)

Seat Height (STD/Relaxed): 870/850 mm (34.2/33.4 in)

Ground Clearance: 250 mm (9.8 in)

Front Tire Size: 90/90-R21

Rear Tire Size: 150/70 R18

- See more at: http://enduro21.com/index.php/component/k2/item/3048-first-look-%E2%80%93-honda%E2%80%99s-new-africa-twin-crf1000l#sthash.uVWm7sKO.dpuf

Lorrd Marcinus
23.07.2015, 18:51
https://www.youtube.com/watch?v=xMHdF5M6SZ0

piotr_3miasto
23.07.2015, 18:57
TAK to o ten film mi chodziło...DZIĘKI

Linkowałem go po raz pierwszy jeszcze na starym forum, stąd od razu wiedziałem, o co Ci chodzi. :)
Jak już na wspominki nam się zebrało, to mnie się jeszcze ten w wykonaniu Laski i Chinola bardzo podobał:

IBmSYsGVRxI

myku
23.07.2015, 19:06
A ma ktos film Laski i Chinola z Balkanow?

piotr_3miasto
23.07.2015, 19:52
Ten...?
ik0fXrCqXIg

P.S.
Na samym dole jest Twój komentarz Myku sprzed 7 lat. :)

myku
23.07.2015, 20:40
Oooo nie wiedziałem nawet o tym.Dzieki , uwielbiam ten film :)

Boski-Kolasek
23.07.2015, 22:38
czerwona : 228 kg STD (502 lbs)
232 kg ABS (511 lbs)
242 kg DCT (5[/COLOR]33 lbs

i gdzie te 185 kg?

puszek
23.07.2015, 23:07
YaEDAXKT9bo

RAVkopytko
23.07.2015, 23:14
Borys ,Masz w ryj :D ...... tak ze sto gram

MaRP
23.07.2015, 23:23
Coś wam pany w tym szale umknęło:

tb5kFU-Vskc

;) bawcie się dobrze

borunin
23.07.2015, 23:28
Wasylu Sympatyczny, po ile stopka centralna i bagażnik do nowego modelu;)?

consigliero
24.07.2015, 07:16
Czy w Krakowie mamy jakiś poważny salon Hondy?

borys609
24.07.2015, 07:28
Ravi - z przyjemnością :-)

Wysłane z ajfona..

bicio
24.07.2015, 07:39
Trzeba wziąć nowy model na testy odpornościowe :)

l4ye4qzIVuE

PS: bez malowań techno i gejowskich to się nie będzie sprzedawać :D

Zet Johny
24.07.2015, 08:23
Co to za muzyka w klipie Hondy - episode 6 part 2?
Kto wie i mi podpowie?

piotr_3miasto
24.07.2015, 09:06
Co to za muzyka w klipie Hondy - episode 6 part 2?
Kto wie i mi podpowie?

Awolnation - sail - jakiś remix.

Zet Johny
24.07.2015, 09:14
Dzięki:Thumbs_Up:

fassi
24.07.2015, 09:20
Johny, dla mnie ta jest najlepsza ;)

Ee5evlN8Bbs

miroslaw123
24.07.2015, 09:23
Czy w Krakowie mamy jakiś poważny salon Hondy?

Niestety nie...

piotr_3miasto
24.07.2015, 09:25
No, taki pokaz mógłby zawstydzić samego Zeusa! :)

Zet Johny
24.07.2015, 09:30
Johny, dla mnie ta jest najlepsza ;)

Ee5evlN8Bbs

To to właśnie mi się robi pod skórą :bow:

falcon500
24.07.2015, 09:49
http://hondanews.eu/eu/en/cars/media/pressreleases/58407/the-new-16ym-honda-crf1000l-africa-twin

Boski-Kolasek
24.07.2015, 09:59
Slabo troche, ma byc uniwersalna mowia.... 18 litrow i i ciezka, nie ma podancyh skokow amorow, ciekawe czy bedzie wiecej niz 210mm? Moze w wersji R?

Zet Johny
24.07.2015, 10:02
70kw to chyba niecałe 100 koni?

Boski-Kolasek
24.07.2015, 10:02
70kw to chyba niecałe 100 koni?

93 dokladnie :confused:

rupert
24.07.2015, 10:07
A bardziej dokładnie 95.17348084999999 ;)

Przy 98Nm to zupełnie wystarczające.

Michal
24.07.2015, 10:07
http://hondanews.eu/eu/en/cars/media/pressreleases/58407/the-new-16ym-honda-crf1000l-africa-twin

No cóż, trzeba czekać kolejne 13 lat...;)

Zet Johny
24.07.2015, 10:16
Moc większa o 58 % od obecnej przy wadze nie większej niż stara Afryka.
Mi pasuje.

zimny
24.07.2015, 10:25
Zanim ludzie będą marudzić powiem tylko że wygląda to rewelacyjnie i nie udaje kata adv.

Z 10 lat i może taką kupię :D

puszek
24.07.2015, 10:29
Na moc nie ma co narzekać. Niewielu potrafi ogarnąć ktm990 w terenie a ma podobne parametry. Jeśli będzie niezniszczalna jak poprzedniczka to te 30 kuni starczy by bez problemów podjechać na każdą górkę ,jesli kierowca ogarnie.
Zużycie paliwa..to będzie istotne. Mimo ,że cylindry przytulone do siebie to masa o 3 kg większa. ??? Tłumik? Albo bardzo solidna rama. Ciekawe czy problemy z reglerem i pompą znikną :-)))

nadol
24.07.2015, 10:31
http://powersports.honda.com/africatwin.aspx
http://powersports.honda.com/documentum/model_pages/specification_pdf_files/2016_AfricaTwin_Specs.pdf
http://world.honda.com/news/2015/2150724CRF1000L-Africa-Twin/index.html

chemik
24.07.2015, 10:33
http://hondanews.eu/pl/pl/motorcycles/media/pressreleases/58995/honda-crf1000l-africa-twin-nowosc-2016

Dlaczego wersja z ABS i DTC jest o 5,5cm szersza? Jakieś pomysły?

puszek
24.07.2015, 10:34
Kierunków już nie będziemy urywać :-)))
Ciekawe czy plastiki mocne jak gmole :-)))

Spalanie na poziomie 4,7 ...to już przyzwoity wynik. Zawiecha z przodu sterowana... :-)))

Zaix
24.07.2015, 10:40
jakieś dane o skoku zawiechy?
ja nigdzie nie zauważyłem...

Kisiel
24.07.2015, 10:49
Nie panikujcie, będzie fajna :) Jest piekna, mi się podoba, chcę taką... :)

puszek
24.07.2015, 10:50
Podejrzewam ,ze skok bedzie około 260-275..to zupełnie wystarczy.Ważne by z tyłu był jakis normalny amor ze sterowaniem.

Pawel_z_Jasla
24.07.2015, 10:50
No zużycie paliwa wygląda w/g autorów b. dobrze gdyż przy niespełna 19l. zakładają autonomię na poziomie 400km. czyli cirka 4-4.5 litra na każdą setuchne. Skok zawieszenia jest ważny ale nawet jak będzie poniżej 200 to przy sporym prześwicie i dobrej charakterystyce pracy zawias da rade w każdym terenie. Co do masy to sprawa wygląda jeszcze lepiej - niespełna 230kg w podstawowej wersji przy pełnym zalaniu jako baza do ewentualnej kuracji jest zupełnie OK ! Pewnie sam komin to spora nadwaga a za moment pojawi się dedykowany laser, arow czy inny boss w wersji fitnes. Rama jak Puszek zauważył wygląda solidnie więc i ważyć swoje musi a silnik mimo, że przytulony też jest jednak o prawie 1/3 większy. Bardzo ładnie Panie Honda choć faktycznie kole 10-15 lat przeziębienia w temacie.

Sławekk
24.07.2015, 11:00
czekać na jazdę trzeba :)

56352

56353

56354

56355

fabrizio13
24.07.2015, 11:19
:drif::drif::drif::drif::drif::drif::drif::drif::d rif::drif::drif::drif::drif::drif::drif::drif::dri f::drif::drif:
nic więcej mi nie przechodzi do głowy :D:D:D jak chodzi o estetyka mam trudne gusty ale nowa Africa jest idealna :):):) zobaczymy jak na żywo noooooo i ile kosztuje ;) hhhmmmmm chyba w następnym życiu to se kupie :vis::vis::vis:

radiolog
24.07.2015, 11:49
Niestety nie...
A ten w okolicach matecznego?

zipo
24.07.2015, 12:13
nowa afra prowadzi sie lekko ,jest zwrotna .Srodek ciezkosci skalibrowano podobnie jak w NC750.
A na NC zrobilem ostatnio 800 kilometrow.
Manewrowosc i reakcja na balans cialem natychmiastowa.
Ponownie,jest to zasluga rozlozenia masy .Pomimo skromnych lag up right i malego przekroju rury,sztywnosc na asfalt wystarczajaca.
Teeaz tak,nowa Afra wyglada na tlustego brata NC.
Zareczam,ze nie bedziemy zawiedzeni masa 230kg.
NC ma 200 a prowadzi sie jak olowek.Mysle ze Japonce wspolnie z Makaronami skonstruowali
maszyne warta swojej ceny.
Zachowano wewnatrzprofilowe wzmocnoenia glowki ramy ,przez to impact stresspoint rozklada sie na trojkat ramy wlasciej .Przy takiej masie I upside down to jest najlepiej zaprojektowane rozwiazanie ,ktore docenia sie praktycznie tylko wtedy,gdy wjezdzasz w dziure I dobija widelec.
Tak wiec nie plakac ze waga duza itp.
W tej odslonie Afry przewidziano wiele I polegano nakoncepcji opartej o sprawdzone rozwiazania
Dyskusyjny jest profil tylnego wahacza..ale pewnie chodzilo o niska mase bezwladnego resorowania.
Prawda dla tego motocykla jest taka,ze na turystycznych klimatach bazuje wiekszosc wlascicieli i tak zostal sprzet opracowany.Solidnosc jest jednak wystarczajaca by poszalec takim klocem na preriach-stad masa.Spalanie przy jezdzie tour&slime moze spadac nawet ponizej 4l/100..
To bedzie moj pierwszy nowy motor..

borys609
24.07.2015, 12:35
Rybie głowy zmotały motocykl łatwy i przyjemny, bez ekstremalnego polotu ale akceptowalny przez ogół turystycznych bikerów, a przecież stanowić oni będą 99% klientów nowego produktu. Nowa Afri nie wygra w żadnej tabelce z Katem czy BMW, bo te są od niej mocniejsze, szybsze czy bardziej ekstremalne. Będzie do bólu poprawnym motocyklem, japońce mają doświadczenie w takich konstrukcjach. Nie jestem zawodnikiem, nie staram się być lepszym od lepszych pod światłami czy na autostradzie, kupuję ideę nowej AT w całej rozciągłości. Oby finalny produkt rzeczywiście był wart tych pieniędzy...

Zmienić komin, większy bak, wysoki błotnik, wywalić tylne podnóżki i mamy fajny motór w off.

Wysłane z ajfona..

jendrus
24.07.2015, 12:46
Ehh, :drif:
co tu gadać, w totka chyba zacznę grać ;)

Ypsi
24.07.2015, 12:59
Ciekawe czy ma wskaźnik poziomu paliwa :)

puszek
24.07.2015, 13:26
A ten w okolicach matecznego?

Już go chyba nie ma...Ale zawsze byli kiepscy...

puszek
24.07.2015, 13:29
Ciekawe czy ma wskaźnik poziomu paliwa :)

Widać ,ze ma wskażnik paliwa. Podobny jak w crf 250 l
Czerwone pole od 8 tysiaków

Fihu
24.07.2015, 13:53
Mało który nowy motocykl mi się podoba, z samochodami jest podobnie jednak nowa Afra jest mocno ok :) super ze ma koła 21 i 18'. Fajnie, jeśli bedzie miała to coś, bedzie na prawdę dobrze.
Ciekawi mnie tylko jak dużo sztuk bedzie jej można spotkać na rajdzie, daleko w podrozy, przy ognisku ... Oby jak najwięcej !

Misza
24.07.2015, 14:11
Wygląda na to, że nie ma na razie głosów przeciw... w sumie chyba nawet neutralnych nie ma :) Wiadomo trza pojeździć ale wewnętrzna intuicja ( a w moim przypadku ona nie kłamie :)) mówi mi, że to będzie naprawdę fajny motor.

borys609
24.07.2015, 14:20
Misza, a jak się Twoja kobieca, niezawodna intuicja zapatruje na to nieszczęsne DCT i te wszystkie wtyczki-czujniczki? :P

Lucky Luke
24.07.2015, 15:04
Jest śliczna , poza zegarami ja wolę jednak klasyczne.
Ciekawe kiedy będę mógł sobie pozwolić na zakup ?

Ja się nie boję, że będzie kiepska , w sumie nie kojarzę żeby honda wypuściła kiepski motocykl.

marekw
24.07.2015, 15:12
Kiedy to cacko będzie w sprzedaży

arthec
24.07.2015, 15:17
za motormania.com

CRF1000L Africa Twin będzie dostępna w Polsce w trzech kolorach: CRF Rally, Tricolour i czarna.

W Europie będą dostępne różne wersje CRF1000L Africa Twin. Cena wersji z ABS zaczynać się będzie od 12700 Euro, a wersji DCT od 13820 Euro (ceny mogą się różnić w zależności od wielkości podatków). Motocykl ukaże się w salonach Hondy w Europie pod koniec 2015 r.

[przyp. red. – Po przeliczeniu powyższych kwot za pomocą Google, wynoszą
one odpowiednio od 52 370 złotych oraz od 56 990 złotych.]

Misza
24.07.2015, 15:18
Borys... ta moja kobieca część intuicji ( to znaczy koło 0.3%, nie okłamujmy się każdy ma tego trochę w sobie ;)) mówi mi "pierdol DCT" a czujniczki pstryczki jakoś przeżyję :) Tylko mówię... czacha do wyjebania, polisporta białego założyć :D

zipo
24.07.2015, 15:22
Wygląda na to, że nie ma na razie głosów przeciw... w sumie chyba nawet neutralnych nie ma :) Wiadomo trza pojeździć ale wewnętrzna intuicja ( a w moim przypadku ona nie kłamie :)) mówi mi, że to będzie naprawdę fajny motor.

Misza,to nie jest bajk dla Ciebie ;)
Ma zbyt wiele fajnych zabawek na sobie,bys taka sztuke mogl po swojemu turlac w gnojoku i upokarzac w mokrym offie,..
No wiesz,chodzi o ewolucje i mechanizmy przystosowawcze.
W tym wypadku trzeba przystosowac sie do nowego przeznaczenia sprzetu...;)

borys609
24.07.2015, 15:37
Spoko, Misza na starość złagodnieje, zdziadzieje to na takiego techno-bajka chętnie wsiędzie... O ile jeszcze Polisport owiewki robić oczywiście będzie :).

puszek
24.07.2015, 15:45
Co do owiewek , to mam nadzieję ,że honda podpatrzyła w lc8 i zrobi mocne owiewko gmole, które my jeszcze kevlarkiem podlepimy.. Tylni amor ma chyba tylko regulowane napięcie wstępne....

sagattic
24.07.2015, 15:51
Fajne gmole, fajne halogeny, kufry niefajne
56358

radiolog
24.07.2015, 16:19
Kufry plastiki zdecydowanie niefajne, na codzien centralka, a b a wyjazdy podkowa lub worek, już raz kupilem bocze alu i leżą, wiecej ich nie kupię.
Przydałby sie gmol na silnik i stelaże z tułu, coby nie łatać ciągle plastików trytytkami

NUROFEN
24.07.2015, 16:23
Pitolenie o Szopenie...
Tyle lat czekaliśmy czy w ogóle pojawi się kontynuacja....
Nie wyszło z tego Viadro...wyszedł całkiem zgrabny motocykl....

Prawda też chyba jest taka że cywilizacja idzie do przodu...asfalt kładzie się już coraz dalej....

Dziś w wiekszosci miejsc gdzie w latach 80/90 tych wjezdzało sie swobodnie stoi tablica PARK /REZERWAT etc...
To nie miał być w moim zamyśle sprzet do ciężkiej orki w polu...tylko rasowy turystyczno endurowy sprzet o ponadprzeciętnych zdolnościach w terenie / a takie w porównaniu ze starą AT ma /

Nasze sprzety tez nie sa filigranowe...a daja radę. Nie da się stworzyć sprzetu szosowego , autostradowego , off roadowego w jednym...

Niezadowolonym pozostaje "zmota" w/g własnej koncepcji...wygodniejszym i z zasobnym portfelem kolor pomarańczowy....

Ja mam ważniejszy dylemat ....nie mam 50 tys ....czekam aż Franz zacznie 10 latki sciagać
Sznuję więc swój sprzecik...bo jak do tej pory to naprawiałem tylko RAZ / i to był kapeć ;-) /

tylko takich "napraw" życzę:D

Kisiel
24.07.2015, 16:58
Widać trochę różnic w wyposażeniu dodatkowym i osprzęcie w wersjach standard i DCT... Ale piękna to ona jest :)

radiolog
24.07.2015, 17:11
Touratech postara się zapełnić dziurę

dopra
24.07.2015, 17:11
95KM i 98 NM przy 6.000 obr/min słabiutka ta nowa AT, to takie nawiązanie do tradycji

borys609
24.07.2015, 17:12
Od zapierdzielania po autostradzie jest Crosstourer...

zipo
24.07.2015, 17:24

To jest fajny motor.
To motor ,ktory jezdzil po drogach w kammo od zeszlego roku.
Ktmaniacy zaklinali,watpili, zaprzeczali i pomylili sie kompletnie.
Teraz siedza cichutko i czekaja az ich proroctwa pokryje proch i czas ;)
Mazyna turystyczna.A jaka mialaby byc? W gnojok Honda zrobila crf 250 i podobne lekkie
wymiatacze.Projektanci powielili i udoskonalili turystyczne enduro, jakim Afra od zawsze byla.Jesli ktos jest zdziwny masa maszyny,dodatkami hi tech ,to pytam sie po co doklada do swojej babci Afry voltomierz,termometr,kombinuje z wskaznikami rezerwy...no po co?
Po to, bo tych drobnych dodatkow zawsze brakowalo w afri a teraz konstruktorzy wyszli na przeciw oczekiwaniom i to jest to! :)
Cena to consensus waszyngtoński.
Mogla by smialo oscylowac kolo 6-8 tys eur. i japany mialy by zysk.
Lobby jednakze nie da na to zgody.Poki caly business opiera sie na odsetkach, poty bedzie drogo.Raz sie zyje,kupie se bo zawsze mialem po kims,to tera rozdziewicze sprzeta wlasno...no jakos tam ;)

Czekam na kaznodzieja @Lepi
Niech cos szkrobnie w temacie jak otrze lzy i poprawi makeup ;)
Byl tu jednym z wiekszych fatalistow ...jak tam kolego? wszystko ok?
Twoje voo doo not good ..:)

mario33
24.07.2015, 17:41
Ciekawa ta ewolucja opinii przez ten wątek... Masa już nie jest ważna, 240 kilo jest spoooko... 93 konie ? A kto to Paaanie ogarnie...

Prawda jest taka, że najjaśniejsza Honda przyszła tam gdzie f800 GS już był...OSIEM lat temu... I miał 20+ kg mniej.

Szkoda, bo stracona szansa na bardzo dobry motocykl... Żal...

ex1
24.07.2015, 17:42
bardzo fajowo! :D mnie tam pasuje że będzie kolejny motocykl w wadze i proporcjach dzika.. i kolejny nowy motocykl z 21 z przodu... brawo! :)

Louis
24.07.2015, 17:46
Lizus...

wysłane z telefonu

puszek
24.07.2015, 18:09
Nie zapominajmy ,że jest jeszcze crf 450 Rally ... Trafi wcześniej czy później do salonów i będzie zapierdalacz dalekiego zasięgu. BMW 800 nie jedzie w piachu, jest miękkie i delikatne. To żadna konkurencja dla KTM czy Afry.. Takie enduro na asfalt.
Elwood , o który film Ci chodzi>?

nemo
24.07.2015, 18:10
Ze zdjęć wynika, że sprzęgło pozostało na linkę.

puszek
24.07.2015, 18:13
NNTLtolrzxo

9iwaFj7yHCE

YaEDAXKT9bo

xMHdF5M6SZ0

Lucky Luke
24.07.2015, 18:57
Na pewno będzie to godna następczyni naszej legendy.

rIqGGcd963c

borunin
24.07.2015, 19:42
A ja się cieszę. Nowa Afryka jest 100% kontynuacją pierwowzoru. Nie za lekka, nie za ciężka a mocy o 50% więcej.
Biorąc pod uwagę upływający czas, produkty konkurencji i założenia konstruktorów: Africa 2003 =Africa 2015
I kto wie może po kilku latach przerwy- znowu wrócę do motocykla

myku
24.07.2015, 19:59
Ufff..przebrnalem przez wszystko polsko i niemieckojezyczne.honda zrobila wspolczesnego nastepce Babci.Ona tez nigdy nie blyszczala w zadnej kategorii,ale byla dobrym motocyklem.Nie najlepszym,ale wyjatkowym.Jezeli ktos oczekiwal dzika na zawiasie WWPP i przeswicie Metra to chyba nie rozumie idei AT.Jest to kloc,tak jak stara,moca nie powala,innymi parametrami tez.Ale mysle,ze jest to swietny turystyk OFF.Wreszcie prawdziwe Reiseenduro.Mam wrazenie,ze bedzie niezawodnym kompanem na blizsze i dalsze wycieczki.Bardzo podoba mi sie deska rozdzielcza i ...pojemnik na plyn hamulcowy,hehe...Mysle,ze Touratech zatroszczy sie o ochrone plastikow,jakies ladne kuferki i w droge.Widze ogromny potencjal podrozniczy.Tylko cena jest nie do zaakceptowania.Moze za rok,dwa,cos uzywanego,ale jakby sie chcialo gotowy motocykl to trzeba 15 tys euro wylozyc.A w koncu ma to byc podroznik Off :rolleyes:

MaRP
24.07.2015, 20:26
Wygląda świetnie. Kosztuje niesamowicie (co kto woli: drogo , tanio).
Jak będzie jeździć, mam nadzieję, że posiadacze tejże tu napiszą.
Być może, że Honda postanowiła nie brać udziału w wyścigu zbrojeń, a zrobić motocykl, który chociaż w części będzie oddawał coś z filozofii starej (!) AT.
Czy im się udało, dopiero się przekonamy; tak samo musimy poczekać na odpowiedź rynku w kwestii sprzedaży.
Mam takie odczucie, że ktoś tam jednak wczytywał się w różnojęzyczne fora i stąd taki, a nie inny motocykl.
Dla mnie, poza ceną, "bomba" :D

puszek
24.07.2015, 20:49
O ten puszku:

YaEDAXKT9bo

Takie coś nalazłem...

Honda NXR 750V/800V

16 Honda NXR750V na trasie DakaruRajdowe modele Hondy NXR750V i 800V stały się genezą powstania słynnej Hondy XRV750 Africa Twin, która podbiła serca miłośników dalekich wypraw w miejsca, gdzie nie do końca dotarła jeszcze cywilizacja. Wersja rajdowa z silnikiem o mocy 65KM (model 800V miał 75KM) zadebiutowała w Dakarze w 1986 roku i już w pierwszym jej starcie Cyril Neveu sięgnął za sterami Hondy po zwycięstwo. Był to pierwszy chłodzony cieczą motocykl w historii Dakaru, który odniósł w nim zwycięstwo. Wcześniej stawiano na silniki chłodzone powietrzem, jako mniej narażone na awarię układu chłodzenia. W kolejnym roku Francuz powtórzył swój wyczyn, a w dwóch następnych latach wygrywał model NXR 800V. Ten drugi różnił się od 750-tki przede wszystkim obniżoną do 170kg masą własną i podwyższoną mocą. Dzięki zaangażowaniu się HRC w opracowanie rajdówki w połowie lat 80-tych dla wszystkich było jasne, że Honda jest technologicznym liderem w pustynnym wyścigu zbrojeń. Ta wspaniała sportowa maszyna ugruntowała reputację modelu Africa Twin, który po dziś dzień poraża cenami używanych egzemplarzy będących w posiadaniu kolekcjonerów i podróżników.

Silnik(dane dla modelu 800V): dwucylindrowy, w układzie V45°, 780cm3, chłodzony cieczą, 4 zawory na cylinder, moc: 75KM przy 7000 obr/min, 80Nm przy 5500 obr/min, waga bez płynów 170 kg, zapas paliwa 55 litrów.

mdxmd
24.07.2015, 20:52
a mnie ciekawi czy cylindry są razem z blokiem czy oddzielnie, w pierwszym wypadku zassie trochę mułu i po silniku... :(

generalnie szału nie ma, ale trzyma to się kupy... tylko powinna powstać wersja touring (np. z kardanem) i adv jak ta

MaRP
24.07.2015, 21:03
http://advrider.com/index.php?threads/2016-honda-crf1000l-africa-twin-pre-release-speculation-threadfest.1064796/page-219#post-27260846

vtwin90
24.07.2015, 21:13
http://otomoto.pl/oferta/honda-crf-1000l-africa-twin-abs-nowosc-2015-ID6y8Cbw.html

consigliero
24.07.2015, 21:22
http://otomoto.pl/oferta/honda-crf-1000l-africa-twin-abs-nowosc-2015-ID6y8Cbw.html

Znaczy poszli drogą BMW , wprawdzie poprzednią , ale jednak poszli . Mam nadzieję że ten silnik chłodzony powietrzem , będzie conajmniej tak wytrzymały jak w BMW

MaRP
24.07.2015, 21:27
E tam, tak się śpieszyli, żeby być pierwszymi, że strzelili babola.
Chłodzony cieczą, oczywiście.

borys609
24.07.2015, 21:27
Przypomina mi to trochę sprawę z XT660Z. Niby podobny motocykl do LC4 640 ADV a waży dobre 40kg więcej...

Tutaj jest podobnie. Nowa Afri wygląda filigranowo, na filmikach lata jak motyl a tymczasem, wg specyfikacji waży tyle samo co 1190R czy R1200GS...

Sam już nie wiem co o tym myśleć. Marzyliśmy o lekkim, umiarkowanie mocnym, prostym technicznie i genialnym terenowo motocyklu a dostaliśmy ładną ale jednak krowę...

MaRP
24.07.2015, 21:30
Marzyliśmy o lekkim, umiarkowanie mocnym, prostym technicznie i genialnym terenowo motocyklu a dostaliśmy ładną ale jednak krowę...
Tylko że Honda pozycjonuje ten motocykl jako ADV; DualSport to już inne maszyny...
Czego można oczekiwać od maszyny wybitnie turystycznej, ale nie tylko asfaltowej?

mdxmd
24.07.2015, 21:39
no i GS ma kardan (chodzi o wagę...) ...., pomijam już fakt, że stary chłodzony powietrzem waży z 20L paliwa 228kg i też z kardanem :) spalanie bez specjalnego oszczędzania 4,3-4,6L a 53.000zł za goły motocykl to jak dla mnie przesada...,

marekw
24.07.2015, 21:52
Zostaniemy przy swoich KRÓLOWACH

zipo
24.07.2015, 21:53
Napisal MarpTylko że Honda pozycjonuje ten motocykl jako ADV; DualSport to już inne maszyny...
Czego można oczekiwać od maszyny wybitnie turystycznej, ale nie tylko asfaltowej?

No wlasnie,wszyscy ponownie zapominaja, ze trzeba brac pod uwage warunki srodowiskowe i atmosferyzne.
Rozwazania o masie moto , li tylko pod katem obciazenia sa bledem.
Przecie wiatr i deszcz szybciej to by wytlumaczyly niz ten topic.
Musi byc okreslony ciezar by motor zachowywal trakcje przy podmuchach.
Zzbyt lekki nacisk na osie to slabsza przyczepnosc na gumie.
Zbyt mala masa i sto koni,to po prostu niebezpieczna jazda w miejskich ciasnych warunkach.Taki silnik kopie z gazu i bezsensownie byloby walczyc na kazdym starcie. No proste , ze to musi byc krowa.Poza tym Japonce nie poszli w najtansze materialy i to wazy wszystko, bo ma okreslona gestosc molekularna, znaczy jest dobry metal lub bmw metal ;)

CHyba , ze Japonce sie pomylily...

mario33
24.07.2015, 22:01
. BMW 800 nie jedzie w piachu, jest miękkie i delikatne. To żadna konkurencja dla KTM czy Afry.. Takie enduro na asfalt.
Seeeeeeriooooo ??? ;) dobrze, że użytkownicy zwykle tego nie wiedzą... W takim razie nową afra też nie pojedzie - w końcu ma podbnie mocy/momentu na kg... I takie samo wykorbienie... Za 50 tys to wszystkie delikatności masz załatwiane (koła excel) i jeszcze urwane 10 kilo (wydech) - czyli 35 kilo mniej...

Nowa Afra to piękny motocykl. Ale trochę motocykl straconych szans. Potestujemy, się sprawdzi...

borys609
24.07.2015, 22:03
Kurde, a jednak KTM 990 potrafił ważyć mniej przy podobnej mocy i nic go z drogi nie zdmuchiwało.
Skoro założeniem było oderwanie się od klocowatego trendu, w który wepchnął się Crosstourer, Super Tenere 1200 czy V-Strom, to po jaką cholerę wpasowują się w tą kategorię?
Mimo wszystko nie potrafię tego zrozumieć.
Mogła nie być najmocniejsza, mogła nie mieć full bajerów, ale mogła być najlżejszą, świetną bazą na wszelkie dalsze modyfikacje pod żądanym przez klienta kątem. A wyszła krowa, którą chyba trzeba będzie ciąć gumówką żeby coś z tego wyrzeźbić...

mdxmd
24.07.2015, 22:17
Kurde, a jednak KTM 990 potrafił ważyć mniej przy podobnej mocy i nic go z drogi nie zdmuchiwało.
Skoro założeniem było oderwanie się od klocowatego trendu, w który wepchnął się Crosstourer, Super Tenere 1200 czy V-Strom, to po jaką cholerę wpasowują się w tą kategorię?
Mogła nie być najmocniejsza, mogła nie mieć full bajerów, ale mogła być najlżejszą, świetną bazą na wszelkie dalsze modyfikacje pod żądanym przez klienta kątem. A wyszła krowa, którą chyba trzeba będzie ciąć gumówką żeby coś z tego wyrzeźbić...

zdjąć z niej z 10kg to nie problem, wagi KTM nigdy nie będzie przy tej konstrukcji silnika, V90 sam się wyważa z tutaj trzeba pakować wałki wyrównoważające, przypuszczam także, że AT będzie miała solidny "dół" bo jazda KTM na niskich obrotach doprowadza do furii, nowa AT to nie KTM i na szczęście tak jest, to doskonała baza do przeróbek ale cena powala nieco....

borys609
24.07.2015, 22:30
Oby było tak jak mówisz... Z drugiej strony Angole ze swoim CCM GP450 postawili twarde założenia i tego się do końca trzymali. Priorytetem miała być niska waga, wysoka jakość podzespołów i niezawodność. Na drugi plan zeszły przeogromna moc i możliwość ścigania się z odrzutowcem... Fakt, że to inny typ motocykla i inna skala produkcji, ale dowodzi tylko że jak się chce to można (moszna)...
Mimo wszystko cieszę się, że nowa AT w końcu się pojawia, po tylu latach... Jaka by nie była to i tak będzie tu kochana... :)

Cezarus
24.07.2015, 22:43
Waga R1200GS osiągi F800GS ;) , a po za tym piękna :drif:

Kazmir
24.07.2015, 22:48
Tak ze zdjęć, czy filmów jest piękna:drif: Cena tylko powala:(

zipo
24.07.2015, 22:53
borys napisal Kurde, a jednak KTM 990 potrafił ważyć mniej przy podobnej mocy i nic go z drogi nie zdmuchiwało.

Borys kolego ...wishful thinkig.
Nie mogli wystrugac tego modelu tak,by oczekiwania kilku grup uzytkownikow zostaly spelnione.Innymi slowy,dzialaliby wtedy na szkode wlasnej firmy.
Przecie jeszcze tego roku rozkrecaja produkcje 450 rally.
To bedzie chyba to czego szukaja dzikusy z lasu do lasu;).Lekki guziec a nie turysta stabilny.
Teraz zroznicowanie produktow to punkt wyjsciowy w takim biznesie
Musi kazdemu motongowi czegos brakowac,czegos nadbywac by tesknota ciagle sie tlila.Klient ma pragnac intensywnie i zmiennie. Musi grymasic i lubiec obnosic sie nowym ,innym itd.Czasy w stylu "once made for ever" zostaly juz za nami.
Propagandowe filmiki to jedno ale debile tym Corpo chyba nie zarzadzaja ,jak uwazasz?

borys609
24.07.2015, 22:58
Zipo, ze smutkiem, ale w całej rozciągłości się z Tobą zgadzam...

Tym bardziej z pełnym przekonaniem szykuję się więc do zakupu tego LC4 ADV :). A co się będę! :P

Boski-Kolasek
24.07.2015, 23:00

zamawiac kolesie!!!!!

zipo
24.07.2015, 23:01
Kazmir

Ostatnio jakis kolega podal link do alledrogo a tam ktos chial prawie 30 tysiakow za Afre z 2003..
Porownjac te ceny, to nowa jest "tania"

Boski-Kolasek
24.07.2015, 23:11
ja za moja z 2003 zaplacilem 5 tys Euro plus ze 2-3k E w usprawnienia i inne takie
czyli kosztowala mnie prawie 8k, tanio nie oddam!!!

zipo
24.07.2015, 23:18
napisal mdxmd przypuszczam także, że AT będzie miała solidny "dół" bo jazda KTM na niskich obrotach doprowadza do furii, nowa AT to nie KTM i na szczęście tak jest, to doskonała baza do przeróbek ale cena powala nieco....

Dol na sto procent jest mocny.
Chlopcy ze stajni Kawasaki twierdza ,ze crf ma 30% stlumionej nadwyzki mocy i da sie to nastroic.Jak widzisz takie zabawy?

puszek
24.07.2015, 23:36
CRF 450 Rally ,a moze zrobię z niej 650 Rally i nowa Afryka sprawia ,ze segment enduro będzie kompletny.
Najwazniejsza jest niezawodność. I w tym tkwiła przewaga starej Królowej nad innymi markami. Żadne tam filtry gąbkowe, ani moc demolujaca naped, zadne przeglady co 5 czy 7,5 tys ..ma byc 12 tys km i basta.
Niezawodnośc określi czy ten motor będzię powtórka z Legendy , a nie to czy wazy 3kg wiecej od lc8 lub czy ma 15 koni mniej.
Czy do wyprawy dookoła swiata wystarczy motor czy potrzebny bedzie jeszcze samochód serwisowy w tle.
To nie bedzie motor sportowy i tylni amor chyba po staremu nie bedzie miał regulacji..Dla kogos kto chce go udziczyc ,pewnie trzeba bedzie zainwestowac w ohlinsa czy wp .
Jedno wiem. Te 30 koni wiecej pozwoli zrobic to , z czym stara królowa miała problemy. Przelot 150 km/h nie bedzie problemem, wyprzedzanie przy 120 tez nie, a w piachu będzie latać z lekkością i gracją.

Boski-Kolasek
24.07.2015, 23:42
Brawo Pucho!!!! Dobrze napisane!!!

mdxmd
25.07.2015, 04:40
niezawodność ok, ale ważna jest także naprawialność , dlatego bardzo istotne wydaje mi się oddzielenie cylindrów od bloku, bo jeżeli będą razem to możecie zapomnieć o topieniu moto... co jak zawsze jest niezamierzone ale może się wydarzyć i raz może dwa silnik jakoś to przeżyje ale lepiej mu nie będzie.. podobnie sprawa się ma z quad'ami, nazmieniało się tych cylindrów co nie miara a nie wspomnę o tulejowaniu bo to pozwala dalej użytkować silnik. Dlatego oddzielne garki w tego typu motocyklu to postawa ideałem byłaby także wtłoczona tuleja żeliwna nawet 4-5mm i 2 szlify. Już to pisałem ale się powtórzę cylindry z blokiem i tylko z powłoką ceramiczną to jednorazówka bo naprawa takiej powłoki jest b.droga i niekoniecznie da zamierzony efekt... KTM odzdziela te elementy i to jest "+" ogromny, połączenie cylindrów z blokiem jest dobre w Goldwingu ale nie w motocyklu enduro, czy ktoś to widział na żywo, czy są jakieś fiszki?

druga istotna sprawa to sposób skręcania korbowodu, czy nakrętki są od góry a jeżeli nie to czy jest do nich dostęp od miski olejowej, bo korbę też potrafi skrzywić przy zalaniu silnika i w przypadku oddzielnych cylindrów i nakrętek od góry bez problemu i bez rozbierania silnika można wymienić korbę....

interesuje mnie także stopień sprężania nigdzie go nie podali!!! oraz jak jest wysoki czy są czujniki spalania stukowego, czy jest filtr paliwa, który ostatnio należy do rzadkości!!! bo po co wtryski mają być nieśmiertelne....

ostatnia kwestia to cena, pewnie z kuframi i w pełni wyposażona wyjdzie ok 60.000zł :( dla mnie to cena zaporowa i może byłoby stać kkupić ale uważam, że nie jest to adekwatne do towaru... na szczęście na zachodzie może myślą inaczej i będzie szansa kupić od płaczącego dziadka niemca albo szwajcara :):)

konkurencja w postaci BMW mocno rozkaprysiła klientów i to tych z kasą co pewnie chętnie kupili by AT w tej cenie, ale czy będą chcieli bawić się w kabelki z OXFORD gdy zimno będzie w łapy? czy będą chcieli smarować łańcuch? (dlatego powinna być wersja ADV oraz Touring z kardanem zamiast automatu) oraz ostatnia może niepozorna sprawa zegary, wskazówki zamiast cyferek i słupków obrotów.... BMW tego się trzyma we wszystkich modelach i na długiej trasie takie rozwiązanie nie męczy, jest neutralne a co więcej w BMW wskazówki na ostatnim biegu idą praktycznie razem daje to efekt harmonii i to tylko POZORNIE są duperele i mało istotne pierdoły...

zobacz 0:31

oAiO7MoyAmY

na polskiej stronie hondy dowiadujemy się, że silnik chłodzony jest powietrzem a moto waży z automatem 232kg, co za profesjonalizm.... pisała to pewnie osoba z księgowości (bez urazy koledzy i koleżanki z tej branży :) ) bo cała reszta jest chyba na urlopie... bo gdybym nawet był na Bahama to pracując w Honda Polska nie odmówiłbym sobie przyjemności umieszczenia danych w necie - szczególnie w tak historycznej chwili... ale jest info, że sprężyny sprzęgła są spiralne, oraz, że rama jest stalowa i to w połowie kołyskowa z dużą wytrzymałością na rozciąganie :) a sprzęgło ma ""asystę"" anyhopingową ... DRAMAT :(

http://www.honda.pl/motorcycles/range/coming-soon/2015-africa-twin/specifications.html

pytam się, jakie są skoki zawieszeń ? przecież to nie skuter ani ścigacz.. to jeden z podstawowych parametrów w tej kategorii...

produkt wydaje się być fajny ale nie kompletny i źle opakowany, marketing z podgrzewaniem atmosfery był dobry ale efekt końcowy średni... bo motocykle już powinny być w salonach a nie tylko na youtube i www wraz z listą wyposażenia dodatkowego a premiera spóźniona o ok 10lat.

dla porównania podejścia do klienta BMW 800GS ADV

http://www.bmw-motorrad.pl/Motocykle/Adventure/BMW_F_800_GS_Adventure/dane_techniczne.html (http://www.bmw-motorrad.pl/Motocykle/Adventure/BMW_F_800_GS_Adventure/dane_techniczne.html)

jest wszystko, brak tylko tak istotnej informacji jak spiralne sprężyny sprzęgła :)

Czepiam się czy co ? co to za opony w nowej AT motocyklu enduro True Adventure....

Hej

Lucky Luke
25.07.2015, 12:37
Ciekawe czy będzie wersja R ?

puszek
25.07.2015, 13:06
Ja tam bym sie nie martwił tym, że nie kupią tego moto klienci z gaciami BMW na tyłku.. Ani ci co mają pomarańczowe gumiaki.
Z mojego egoistycznego punktu widzenia, to ma być motor do jazdy teren/podróże i na świecidełkach mi nie zależy. Jeśli frustruje to nabywców spod znaku BMW to niech zostaną przy swoich kardanach i wszyscy będą zadowoleni.
Ja tam wolę produkt Wasilczuka niż touratecha.

gumbas24h
25.07.2015, 13:22
Sorki za podpis ale strona mi sama podpisuje.

http://radoslaw-marciniak.pl/public/photos/originals/43/g43_0beba02ceb239c7fa3320f47134054e8.jpg

http://radoslaw-marciniak.pl/public/photos/originals/43/g43_40481af9daab4ecc1f4806dfe4914cc5.jpg

http://radoslaw-marciniak.pl/public/photos/originals/43/g43_f85098380fdf9760445ec535834d3f82.jpg

http://radoslaw-marciniak.pl/public/photos/originals/43/g43_953977a9f3d75806af7dfa3fb5c420fd.jpg

http://radoslaw-marciniak.pl/public/photos/originals/43/g43_62da9bdc0e492cf98f5fba2a23ad0272.jpg

http://radoslaw-marciniak.pl/public/photos/originals/43/g43_d03f1cc6b81fe86db2c4684532c39d8b.jpg

wilq.bb
25.07.2015, 13:43
No i wychodzi, że jako jedyni na świecie będziemy mieli nową afrę chłodzoną luftem...bo błąd jest powielany - czyli tak musi być :)

mdxmd
25.07.2015, 14:27
No i wychodzi, że jako jedyni na świecie będziemy mieli nową afrę chłodzoną luftem...bo błąd jest powielany - czyli tak musi być :)

:) Polska to wyjątkowy kraj ech.. nawet stara była chłodzona cieczą, pewnie tłumaczą to jakimś translatorem w kalkulatorze albo telefonie :) albo tłumacz miał ciężki tydzień :) i pomylił tłumaczenie z jakiegoś rometa :)

mdxmd
25.07.2015, 14:56
Ja tam bym sie nie martwił tym, że nie kupią tego moto klienci z gaciami BMW na tyłku.. Ani ci co mają pomarańczowe gumiaki.
Z mojego egoistycznego punktu widzenia, to ma być motor do jazdy teren/podróże i na świecidełkach mi nie zależy. Jeśli frustruje to nabywców spod znaku BMW to niech zostaną przy swoich kardanach i wszyscy będą zadowoleni.
Ja tam wolę produkt Wasilczuka niż touratecha.

to prawda, ale obecnie trzeba coś więcej niż motocykl, bo 95% tych co kupi AT nie zrobi z niej większego użytku jak wycieczka do Chorwacji ew. Nordkapp a w skrajnych przypadkach do Rumunii ew Bułgarii, trochę szaleńców pojedzie do Albanii/Serbii dlatego uważam, że zamiast automatu powinna być wersja z wałem

..w Polsce powinna być oficjalna premiera z zaproszeniem ludzi ze środowiska AT i TA, firma powinna starać się wspierać takie środowiska, dołożyć do jakiejś wyprawy czy imprezy a u nas nie robi się prawie nic... strona internetowa jest nieczytelna a dane tam umieszczane to jakieś google translate.

ale to oddzielny temat...

fassi
25.07.2015, 15:33
To gdzie motocykl pojedzie zalezy od kierownika. Nie chce kolejnego adwenczera ktory idealnie pasuje przy kawiarence na rynku.

I niech niema kardanow, przydasiek, abeeseow i sresow, owiewek i tego calego badziewia bez ktorego ponoc nie da sie nigdzie pojechac. Metroseksualne adwenczery sa juz na rynku i ich piekna i ogolona klientela je chetnie kupuje, ale bron borze niech nie kupuje tej afryki. Niech ta afryka bedzie motocyklem wytrzymalym, jak jej nieogolony jezdziec wloczacy sie po zakamarkach tego globu ktory nie pyta sie dziewczyny "czy moge.." tylko daje jej 3 sekundy na wejscie na motocykl. Reszta mnie nie interesuje.

vtwin90
25.07.2015, 15:58
Stylistycznie nowa AT najbardziej przypomina enduro pisze o litrach nowych wypuszczanych przez konkurentów zobaczycie że zamiesza na rynku jedni wzdychają nad BMW i KTM twierdza ze konstrukcje idealne i nic nie trzeba poprawiać stara RD też nie była idealna teraz czekać z dwa lata i obserwować jak się będzie sprawować.
ps.
Mam nadzieje że pałeł jest zadowolony moim postem bo co napisze posta to mnie straszy na pw.banem czytajcie szybko bo może go usunąć.

sluza
25.07.2015, 16:06
..w Polsce powinna być oficjalna premiera z zaproszeniem ludzi ze środowiska AT i TA, firma powinna starać się wspierać takie środowiska, dołożyć do jakiejś wyprawy czy imprezy a u nas nie robi się prawie nic... strona internetowa jest nieczytelna a dane tam umieszczane to jakieś google translate.

ale to oddzielny temat...

co ty wypisujesz? My jesteśmy rynkiem wtórnym dla nich. 99% Afryk i Transalpów została ściągnięta z zachodu a nie kupiona w polskich salonach. Podobnie będzie teraz...

Roni92
25.07.2015, 16:11
Nie ma co się oszukiwać, Honda od zawsze robi motocykle bez jakiejś specjalnej oryginalności i innowacji, moim zdaniem troche niepotrzebnie. Ale mimo, że tak naprawde ten model nie wprowadza nic nowego, i tak mi się cholernie podoba, i myśle, ze masa ludzi go kupi. Najbardziej mi brakuje zawiechy wp48 albo najlepiej 50, 3cm wiecej prześwitu i 20kg mniej, ale źle i tak nie jest. Przynajmniej mocy ma wystarczająco :D Nie wiem jak możecie narzekać na cene, zobaczcie sobie ceny konkurencji, nowa Afra wypada własnie zajebiście... ponad 10 letni styrany kat 990 kosztuje 30-35tys, a tu możesz miec nowa afre za 55 i jeszcze narzekaja!? ;)
Zakochałem się, chyba biore kredyt na 20 lat XD

zipo
25.07.2015, 16:12
To gdzie motocykl pojedzie zalezy od kierownika. Nie chce kolejnego adwenczera ktory idealnie pasuje przy kawiarence na rynku.

I niech niema kardanow, przydasiek, abeeseow i sresow, owiewek i tego calego badziewia bez ktorego ponoc nie da sie nigdzie pojechac. Metroseksualne adwenczery sa juz na rynku i ich piekna i ogolona klientela je chetnie kupuje, ale bron borze niech nie kupuje tej afryki. Niech ta afryka bedzie motocyklem wytrzymalym, jak jej nieogolony jezdziec wloczacy sie po zakamarkach tego globu ktory nie pyta sie dziewczyny "czy moge.." tylko daje jej 3 sekundy na wejscie na motocykl. Reszta mnie nie interesuje.

hhe he ;) fazi na fazie ..

bdw.

Moze Ojcowie Załozyciele Hondy wreszcie uznali,ze w populacji
homo motornicus nastapila mutacja powodujaca mniejsze uzaleznienie od blota na rzecz
cywilizacyjnego skoku swiadomego wedrowca.
To moze byc.cos jak "say no for mud" I to sie sprzeda.
Mi sie podoba koncepcja wyprawy z pominienciem bagien,rozlatujacych sie kladek czy mostow.Po prostu slucham glosu wyobrazni I rezygnuje z zabawy I ryzyka tam,gdzie ociera sie o glupote.Lubie swoje zycie :) Tak tez jezdze I jest fajnie.
Dla zadnej konstrukcji ,zmoty czy ciul wie jak fajnego dzika, nie zrezygnuje z dlugoletniej przyszlosci .Jest tyle miejsc do wyboru,tyle krajow oferujacych cos ciekawego...ciekawszego niz 2fast 2furious z perspektywy wozka dla niepelnosprawnych.
Zmien myslenie a zaakceptujesz ten prosty fakt-czlowiek wyrosl juz z gnoju.Po co wchodzic dwa razy do tej samej sadzawki? Tyle ciekawszych rzeczy jest ..
Milej niedzieli

fassi
25.07.2015, 16:29
Zipo, no zmienia sie spojrzenie na podrozowanie bo ludzie sie zmieniaja. wychowujemy grzecznych chlopcow mowiac im ze "nie mozesz tego zrobic, nie dasz rady". Pozatym sie pobrudzi i moze sie jeszcze skaleczyc. Oni wiedza ze laski najlepiej leca na motocykl adwenczer zaparkowany pod kafejka i dlatego taki kupuja. I jak widac czolowe marki adv wypuszczaja takie tluste wyglancowane maszyny, na ktorych zasiadaja w ciuchach za 2000 ojro chlopcy zaczesani w przedzialek.

Oni pojada w podroz jesli beda miec wszystkie ubezpieczenia, caly katalog tutratecha na moturze i samochod asistance wpoblizu. strach ich bedzie paralizowac aby pojechac w nieznane.

A sa jeszcze tacy dla ktorych liczy sie niezawodnosc i mozliwosc naprawy w czarnej dupie. Ale oni robia ogolnie rzeczy niestosowne i zabronione w ewrokolchozie. I nie czesza sie w przedzialek, bo wiatr im wlosy uklada.

I mam nadzieje ze ta nowa afryka im to zaoferuje

Roxi
25.07.2015, 16:50
Oni pojada w podroz jesli beda miec wszystkie ubezpieczenia, caly katalog tutratecha na moturze i samochod asistance wpoblizu. strach ich bedzie paralizowac aby pojechac w nieznane.

Jakaś Panie jednak frustracja przemawia przez Ciebie i ukryte założenie, że to moto bardziej się należy tym co zabiorą go do błota, a reszcie już nie :D
Często jest jednak tak, że Ci których na to dobre moto stać, to ciężko zapier.... i nie mają czasu na długie wycieczki i odwrotnie. Jak jednak ktoś ma forsę, wolny czas i energię to jest kozak i tylko zazdrościć :D

fassi
25.07.2015, 16:56
Tak, przemawia przezemnie frustracja ze coraz wiecej kumpli kupuje to nowe cacka i musimy zawracac kiedy glebsza kaluza nam na drodze stanie. Bo jak sie wywroci na nim to musi pol roku zapierdalac aby wyremontowac rysy na owiewkach i oslonach turatecha.

Nie mam na mysli blota, bo sam nie topie motura, ale kaluza albo rzeczka na drodze mnie nie zawroci. Chcialbym aby afryka byla bez tych wszystkich przydasiek, zeby nie trzeba bylo na nia tyle zapierdalac i zeby kumpel co se ja kupil odkrecal manete widzac kaluze a nie hamowal i tlumaczyl mi tysiace powodow dlaczego musimy zawrocic.

Roni92
25.07.2015, 17:10
http://www.motorcyclenews.com/bikes-for-sale/ktm/690-enduro/3262002/
Nowy 690 nie ma żadnych przydasiek i kosztuje 45tyś na polskie, a to jednak zwykłe enduro więc... Naprawde nie można narzekać na cene nowej afry, która jest sprzętem zupełnie innej kategorii, oferującym duzo więcej, a kosztuje prawie tyle samo. Tak więc ten... Tak więc tego... :)

radiolog
25.07.2015, 17:18
Kolego fassi czy ktoś zawróci czy nie zależy głównie od kierownika,a nie tego czego dosiada (w zbacznej przewadze przypadków), reszta to prężenie muskółów i nie do końca prawdziwe przekonanie, że jak mam konkretną markę to cuda zdziałam. Wszyscy się tu wycierają jaka denna marką jest bmw, a wystarczy sprawdzić liczbę sprzedanych sztuk i jaki orocent się psuje.
Że afrę można naprawić motkiem nie robi jej szczególnym modelem, istotne jak często ten młotek trzeba wyciągać z kufra

fassi
25.07.2015, 17:23
Pany, nie pisze co lepsze co gorsze. Czekam na motura adwenczer ktorego spotkam predzej w kaluzy niz na rynku pod kawiarnia. Duze adwenczery to jak SUVy sa. Idealne na miasto bo w teren za szkoda. Znam kierownikow co sie wszedzie pchali na starych parchach bo dawaly rade, a te nowe juz nie. Jakby nagle zmiana mindsetu bo szkoda, bo cos sie urwie. czyli co? Motocykl zamienia swiadomosc kierownika?

Mam nadzieje ze nowa afryka bedzie czesciej widoczna w zakamarkach swiata, niz adwenczer stojacy z 3ma kuframi pod kafeteria

consigliero
25.07.2015, 17:30
Tak, przemawia przezemnie frustracja ze coraz wiecej kumpli kupuje to nowe cacka i musimy zawracac kiedy glebsza kaluza nam na drodze stanie. Bo jak sie wywroci na nim to musi pol roku zapierdalac aby wyremontowac rysy na owiewkach i oslonach turatecha.

Nie mam na mysli blota, bo sam nie topie motura, ale kaluza albo rzeczka na drodze mnie nie zawroci. Chcialbym aby afryka byla bez tych wszystkich przydasiek, zeby nie trzeba bylo na nia tyle zapierdalac i zeby kumpel co se ja kupil odkrecal manete widzac kaluze a nie hamowal i tlumaczyl mi tysiace powodow dlaczego musimy zawrocic.

To się nazywa życie . Gdy w 2006 roku pojechaliśmy z małżonka do Norwegii to nie przejmowaliśmy się jeżdżąc po tamtejszych szutrach
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/25/fb9d8a44696fde4059e5c0130e75759d.jpg

chwilę później w lipcu przejechaliśmy przez Urdele , bo nikt nam nie powiedział że się nie da ,a motocykl był podobnie zapakowany , tylko bez worków foliowych
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/25/b6717310a3e02a32a85df35150e7cbf2.jpg
Pierwsza gleba na luźnym szuterku i pierwszy raz urwany halogen jeszcze nie wzbudzały należytego respektu , ale ja wtedy miałem zaledwie dwa krzesełka . Teraz po latach potrafię sobie już odmówić przyjemności podnoszenia motocykla po glebie , świadomie wycofując się z wrażliwych miejsc , bo zauważyłem że jakby mniej pary pozostało mi w rękach . Oczywiście staram się nie poddawać , obiecując sobie zabranie się za siebie, najczęściej podczas otwierania butelki piwa mówiąc że ta jest już ostatnia .
A z Touratecha mam zamontowane takie odbojniki na przednim zawieszeniu , nigdy nie miałem asistance i nigdy nie zakupiłem AC

Roxi
25.07.2015, 17:31

Teraz mowisz o czym innym jednak. Ja sprawę oczywiście rozumie, że fajnie by było gdyby ten zacny sprzęt trafił w ręce osób, które wykorzystają jego możliwości, a nie do wyżelowanych lanserów :D ja się z tym zgadzam, ale czytałem tu gdzieś, że któryś z kolegów pierwszy raz widział Afrę jak starsza babka jakaś w hitlerowie nówkę odbierała z salonu... ja tam każdemu życzę aby prędzej czy później kupił to piękne moto jak takie ma życzenie :)

fassi
25.07.2015, 17:39
Consigliero, wiem ze jezdzisz konkretnie i masz pelne prawo parkowac pod kafeteria bo jak Ciebie tam spotkam to bedzie o czym gadac. Moja czysta afre z przebiegiem 130000 postawie lekko z tylu aby mogla podziwiac :D Rispekt za to co objezdzasz na tym moturze. Krew podroznika pomieszana z benzyna. Niewiem jeszcze czy jestes uczesany :D

Roxi, tak pacze i widze ze im wiecej przydasiek w nowych modelach, tym bardziej uczesane towarzstwo je kupuje. Niech ta afra nie idzie ta droga bo przegra z kretesem ze znanym tu innymi markami

myku
25.07.2015, 17:47
Fassi, ciekawych masz kolegów. Hehe...wystarczy popatrzy gdzie te drogie sprzęty jeżdżą po świecie, a będziesz wiedzieć wszystko o ich właścicielach. a ci koledzy twój to jakaś ściema. Hehe

fassi
25.07.2015, 17:52
Myku, a pisalem gdzies ze te zajebiste adwenczery nie jezdza po swiecie?

myku
25.07.2015, 17:54
No nieee, hehe...ale czepiasz się ich jakby były do bani.Po prostu różni ludzie maja inne priorytety w jeździe na moto.

fassi
25.07.2015, 18:05
Nigdzie nie powiedzialem ze "my" lepsi a "oni" gorsi. Po prostu widze jak motocykl zmienia swiadomosc motocyklisty, a im drozszy tym bardziej zmienia. I nie wszyscy ale wiekszosc. Wyjatek jak Consigliero to potwierdza.

iwan
25.07.2015, 18:17
Wszyscy niby dorośli, a połowa zachowuje się jak dzieci ;)
Tutaj każdy by chciał 100KM, 180kg, zdrutowanej blachy, co ją kombinerkami na polance złoży. Osiągi KTM, ultra zawiasy, niezawodność młotka, no i cenę na pułapie 35 tys.
A tymczasem mamy 2015r., normy emisji spalin,ilości cukru w cukrze, 235kg, DCT i marketing. Kto tego nie rozumie, niech od razu zaopatruje się w bilet miesięczny.
Wszyscy piali, że będzie rewolucja..wyszło 212kg na sucho, no i....bunkrów nie ma,ale też jest zajebiście. Nagle waga okazuje się ok, bo przecież moc odpowiednia, no i forum afrykańskie, to nie może być faux pas.
Z całym szacunkiem, ale nie da się uszczęśliwić Kowalskiego i Hansa, za jednym zamachem, a bądźmy szczerzy, Polska raczej zamyka peleton jeśli chodzi o rynek motocyklowy.
Odnoszę wrażenie, że większość kupując nowy motocykl z magicznymi literkami Africa Twin chce dostać w pakiecie retrospekcje wrażeń z bezkresu mongolskich stepów, czy też nieokiełznanej natury gór Atlas. Tylko nie motocykl, a kierownik jest źródłem takich wspomnień i można je sobie zaserwować nawet na piechotę.
Tymczasem 80% "Afrykanerów" najczęściej odwiedza Czechy i Słowację, w porywach zawita do Bieszczad i wcale nie potrafi naprawić tej swojej prostej i niezniszczalnej XRV 750..
Naprawdę starajmy się być bardziej obiektywni w ocenach..
GS się psuje, KTM przeglądy co 200 kilometrów...do Maroka to tylko Afryka się nadaje..oj, koledzy, bo jeszcze ktoś w to uwierzy..

Hmm, nikt nie wie jaka będzie ta nowa Afryka, czy wskrzesi mit legendarnego Enduro..jeśli jednak łudzicie się, że będzie to prosty motocykl sprzed 20 lat, z pakietem nowych owiewek, to faktycznie warto rozważyć ten bilet miesięczny. Miejmy po prostu nadzieję, że Honda wypuści godnego następce na miarę XXI wieku, czy się komuś ta cała nowoczesność podoba, czy nie.

Boski-Kolasek
25.07.2015, 18:26
Walter Colebach napisal:

How did Honda do it?
How did they manage to make a parallel twin that will compete head to head with BMWs already heavyish F800GS, and make it over 20 kgs heavier again! Words fail me. 208 kgs dry? Dear oh dear.

wolne tlumaczenie:

Jak to Honda zrobila?
Jak udało im się stworzyc równoległego twina, który ma konkurować łeb w łeb z przyciezkawym BMW F800GS, i do tego AT jest ponad 20 kg cięższa!
Brak mi słów. 208 kg na sucho? ojojej ;)

dyskusje tocza sie wszedzie, dopóki ktos nie wsiadzie nie zrobi pierwszych 100 tys jadac RTW tak jak niedawno pewien Rumun na 1290R

fassi
25.07.2015, 18:28
Iwan, jak chcesz kupic wrazenia z motocyklem to musisz do innego salonu pojsc. Ale to kupisz tylko baze do przerbobki, nastepnie zamawiasz akcesoria ;)

Niech ta nowa afryka nie chodzi jak srutownik do nakretek, ma czeste usterki ktore samemu mozna naprawic, niech ma ten DCT ale niech sie nie psuje. Niech wahacz sie nie lamie.

Legenda afryki nie sa osiagi, ale wlasnie ta codziennosc i niezawodnosc.

A afrykanerza nie potrafia naprawiac swoich afryk bo sie nie psuja, co innego Ci co aby wymienic linke z gazu musza az do golych cyckow motura rozebrac :D

iwan
25.07.2015, 18:44
Ja nie napisałem, że oczekuję wrażeń razem z fakturą za motocykl. Chodzi mi o to, że nie ważne czym jeździsz, bo i tak wrażenia zależą od kierownika i podróży na jaką się zdecyduje. A to z kolei bardzo subiektywne.
Czuje w kościach, że nowa Afra, będzie...przeciętna w każdej z kategorii, zresztą jak swoja poprzedniczka, ale jednocześnie obawiam się, że trudno będzie stworzyć nowoczesny motocykl gwarantujący niezawodność..starego motocykla. Obym się mylił, bo sądzę, że chyba każdy z nas wyczekał się dość na pojawienie się czegoś świeżego na rynku.

fassi
25.07.2015, 18:46
Ojtam z innej. Ten dziadek jedzie sprzedac jajka na targ, u nas nazywa sie to stuntmen albo stuntwoman i maja wielu fanow :D

puszek
25.07.2015, 19:45
Nam potrzeba stosunkowo prosty i niezawodny motor.To wyklucza osiągi na poziomie KTM oraz gadzeciarstwo na poziomie BMW.
Jakoś mi nie zależy by Honda goniła za zwolennikami Touratechowych namiotów nad motocyklem.Niech zostaną sobie z BMW.
Sportowcy wybiorą KTMa- każdemu to co mu potrzebne.
A my...gdy będziemy chcieli, to trochę zmodyfikujemy naszą nową Królową-manetki ,gmole, czy rogal od EX-a..może siedzenie...
Nie będzie dwóch identycznych motorków, bo każdy dla siebie dostosuje Afri.
Ten motor ma nadal dwie świece na cylinder. Niezawodność to będzie jego drugie imię...

myku
25.07.2015, 20:17
Iwan,swietnie to ujalas i napisales jak jest.Belkotu kolegow juz nawet nie doczytuje do konca,bo po co.Kazdy wie,a przynajmniej tak to na filmikach w YT wyglada,ze wasze wyjazdy czy to Albania,czy Mongolia,to jazda ze srednia predkoscia 50kmh i tobolami na tylnym siedzieniu.Pytam sie po co wam ta nowa Afryka.Szczerze uwazam,ze lepsza opcja jest kupno dobrej zadbanej starej i cieszenie sie nia wozac w plecaku drut i mlotek.

myku
25.07.2015, 20:20
Tak jak Puszek,uwazam,ze to bedzie bardzo niezawodny motocykl

graphia
25.07.2015, 20:59
Jest taki rower. Nazywa się Kona Sutra. Niby jest szosowy ale waży 15 kg. Od dobrych 10 lat konstrukcja roweru nie za bardzo się zmieniła.... Ten rower wraz ze swoimi jeźdźcami był chyba w każdym zakątku i zadupiu świata... mam nadzieję, że z nową AT będzie dokładnie tak samo :)

Louis
25.07.2015, 21:00
Nam potrzeba stosunkowo prosty i niezawodny motor.To wyklucza osiągi na poziomie KTM oraz gadzeciarstwo na poziomie BMW.
Jakoś mi nie zależy by Honda goniła za zwolennikami Touratechowych namiotów nad motocyklem.Niech zostaną sobie z BMW.
Sportowcy wybiorą KTMa- każdemu to co mu potrzebne.
A my...gdy będziemy chcieli, to trochę zmodyfikujemy naszą nową Królową-manetki ,gmole, czy rogal od EX-a..może siedzenie...
Nie będzie dwóch identycznych motorków, bo każdy dla siebie dostosuje Afri.
Ten motor ma nadal dwie świece na cylinder. Niezawodność to będzie jego drugie imię...
To po co było tyle czekać, Vstrom jest od dawna na rynku... ;)

fassi
25.07.2015, 21:03
Znaczy ze to cos na tych ameliniowych kolach mozna do afryki porownac???

http://www.motorradonline.de/sixcms/media.php/11/thumbnails/V-Strom.jpg.2173009.jpg

rumpel
25.07.2015, 21:08
http://www.motoplanete.com/suzuki/zoom-700px/Suzuki-DL-650-V-Strom-XT-2015-700px.jpg

puszek
25.07.2015, 21:10

No bez jaj...vsrom nie ma nic wspólnego z ideą Afryki...To nie enduro tylko szosowiec...

JarekO
25.07.2015, 21:10

O to to....

Louis
25.07.2015, 21:11
W sumie fakt, mój błąd. Co prawda są wersje na szprychowych kołach ale żadne reglery czy pompy im nie padały. ;)

wysłane z telefonu

fassi
25.07.2015, 21:12
ten vstrom adwenczer to ma 17 cali z przodu? A czy uczesani chlopcy nim jezdza? :D

El, o cuuuurva, rama za 2 tysie? Toz to do afryki se rame kupie, z papierami :D

Louis
25.07.2015, 21:15
Ma 19" cali jest bardziej niezawodny od Afryki ale jest do bani, bo nikt nie dorobił mu legendy; )

wysłane z telefonu

graphia
25.07.2015, 21:17
http://www.forumrowerowe.org/topic/187405-rama-kona-sutra-56-cali-z-2013-roku-niebieska-nowa/

Ponoć trzecią swoją ramę szosową kupuję się w końcu dobrą :D

Ja przestrzeliłem o jeden rozmiar ramy (2 cm) w dół.... na szczęście mostek o 1 cm dłuższy i siedzenie o 1 cm do tyłu zniwelowały moją pomyłkę :D
Ale! Piwo za czujność :D Już wiesz czym śmigam w tym roku

graphia
25.07.2015, 21:18
ten vstrom adwenczer to ma 17 cali z przodu? A czy uczesani chlopcy nim jezdza? :D

El, o cuuuurva, rama za 2 tysie? Toz to do afryki se rame kupie, z papierami :D

Co masz do ramy za dwa tysie? hm? :D

fassi
25.07.2015, 21:19
widocznie nie dorosl do legendy. Ale spoko, ma jeszcze 20 lat przed soba to zobaczymy ;)

W mojej afryce cos sie dzieje. Ustawialem dzisiaj gaznik znowu i zmniejszylem jej wolne obroty. Mam juz rozbierac czy ze do salonu po wtrysk isc? :D

Graphia, nic nie mam, ale co to takie pieronstwo drogie? Przeca rame motura za tyle kupujesz :D

graphia
25.07.2015, 21:21
Rama stalowa, chuj wie dlaczego taka droga ale i tak najtańsza w swojej klasie :p

piotr_3miasto
25.07.2015, 21:24
Ponoć trzecią swoją ramę szosową kupuję się w końcu dobrą :D

Ja przestrzeliłem o jeden rozmiar ramy (2 cm) w dół.... na szczęście mostek o 1 cm dłuższy i siedzenie o 1 cm do tyłu zniwelowały moją pomyłkę :D
Ale! Piwo za czujność :D Już wiesz czym śmigam w tym roku
Hehe… Czujność, to nasze drugie imię :
http://allegro.pl/rama-stalowa-kona-sutra-56-cm-z-2013-roku-nowa-i5520358705.html

iwan
25.07.2015, 21:25

Póki co, poza dywagacjami paru inżynierów z hondy, którzy pieją z zachwytu nad możliwościami nowej Afryki, wiemy niewiele..Fiszka ze specyfikacją motura oraz zajawka filmowa to..uboga wiedza, dlatego zalecałbym ostrożność.
Chociaż wierz mi,podobnie jak cała reszta forum przebieram nogami, by przypuszczenia stały się faktem i Afryka okazała się zajebistym motocyklem.
Jeśli japońce zawiodą schowamy głowy w piasek. a legendę można łatwo zniszczyć..czego oczywiście nam nie życzę.

fassi
25.07.2015, 21:30
Oj, Iwan nie pesymizmuj tak. Duuza wiekszosc jest zadowolona z tego co wyszlo, nawet ortodoksi gaznikowi. Jakby wyszedl taki vstrom, albo jaki tlusty GS, albo obudowany KAT z mikserem do nakretek to bym sie bal tego motocykla. Narazie jest piekny dizajn, masa da rade, fajny klang, zero srutownika i lekkosc wygladu jak na taka pojemnosc. Mniej jedynie interesuje co bedzie na koncu, czyli wytrzymalosc/bezawaryjnosc

puszek
25.07.2015, 21:33
Ten filmik reklamowy Afri nie jest w żaden sposób porównywalny do tego co wypuszcza KTM czy BMW.. Chłopaki sobie jadą ,ale nie da się ich jazdy porównać do tego co pokazuje konkurencja. Tu przekaz jest raczej nakierowany w stronę zabawy i radości jazdy. BMW z kuframi , na jednym kole pokonuje dużo trudniejsze odcinki a KTM po prostu lata... Ale to nie jest TRU....To mistyfikacja na potrzeby działu sprzedaży KTM i BMW...A Honda to Tru Adventure...

Legenda Afri zaczeła się na Dakarze ale powstała i ugruntowała się w codziennym użytkowaniu.... Tylu było zwycięzców Dakaru a zaden inny motor nie zyskał tego ducha... Ciekawe dlaczego...

YaEDAXKT9bo

To ostatnie sekundy tego filmu stworzyły legendę Africa Twin...

graphia
25.07.2015, 21:47
El... a gdzie tam. Ja sobie sam składam rowery :) Połow ze starego, połowa nie :) Specyfikację mam inną ale baza ta sama :)

fassi
25.07.2015, 21:49
El, wiem ze bezawaryjnosc nie jest trendy, dziennie widze cale tiry z gownolitem zaopatrujace berlinskie fabryki ;) Niech ta pompa i regler dalej siada, legenda bedzie podtrzymana. Do Twojego golfa tez juz nie ma czesci na stanie tylko trzeba zamawiac. Czasy sie zmieniaja

Puszek tu dla porownania super hiper adwenczer jezdzacy po ulicach monako :D Prosto pod kawiarnie w porcie :D

h8qSZacFtsY

graphia
25.07.2015, 21:56
Ten napis w pierwszych sekundach to przepraszam czego dotyczy? tego filmiku? :D

Louis
25.07.2015, 21:58
Ten filmik reklamowy Afri nie jest w żaden sposób porównywalny do tego co wypuszcza KTM czy BMW.. Chłopaki sobie jadą ,ale nie da się ich jazdy porównać do tego co pokazuje konkurencja. Tu przekaz jest raczej nakierowany w stronę zabawy i radości jazdy. BMW z kuframi , na jednym kole pokonuje dużo trudniejsze odcinki a KTM po prostu lata... Ale to nie jest TRU....To mistyfikacja na potrzeby działu sprzedaży KTM i BMW...A Honda to Tru Adventure...
Puszek Ty tak na serio? :D

fassi
25.07.2015, 21:59
Graphia, No jak to co? Redi to rejs, zebys pod kawiarnia najlepsze miejsce zajal aby inni mogli podziwiac Twoj motocykl super hiper adwenczer a Ty wydymajac klate mowil: Tak, to moj :D

Dobrze ze nowa AT nie poszla ta droga.

graphia
25.07.2015, 22:01
Redi to poderwać blondynę :D

fassi
25.07.2015, 22:02
I powiedziec jej. Fajny motocykl co nie? Jak bede mily to pojedziesz ze mna sie przejechac? :D

graphia
25.07.2015, 22:23
Ale fajna! Nie widziałem.
A tu Ok Go i jeden z ich zakręconych teledysków

qybUFnY7Y8w

jochen
25.07.2015, 23:19
O ja nie mogę...im ten wątek dłuższy, tym więcej widzę marudzenia, że to nie takie, a tamto trochę do dupy...
A tak jeszcze niedawno wszyscy płakali, że nowej Afry nie będzie, a jeśli już to będzie bardziej przypominać maxi skuter niż enduraka..
A tu jest zajebisty sprzęt, i wystrugany w oparciu o fajne założenia i dodatkowo ładny. Coś, co nie miało prawa powstać. Nie imitujące konkurencji, tylko nawiązujące do oryginału. Nie muszące udowadniać, że ma o 5 KM więcej niż GS, czy LC8, albo że waży o kilka kilo mniej. Mnie tam dynda czy będzie mieć 85, czy 95 KM, czy będzie ważyć 210, czy 225 kg... i tak to będzie duży postęp w porównaniu w z moją AT, bo jak by nie patrzeć będzie lżejsza i znacznie mocniejsza. Jeśli dodatkowo będzie nieawaryjna i łatwo naprawialna to czego chcieć więcej??
Chyba zacznę oszczędzać (trochę kiepski pomysł, bo nie za bardzo jest z czego..), albo kraść... :D

myku
25.07.2015, 23:20
Nie przesadzalbym z ta legenda Dakaru.Poza tym to byl inny model
Yamaha i Bmw ma podobny,a nawet lepszy wynik.O KTM ie juz nie wspomne
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rajd_Dakar

fassi
25.07.2015, 23:24
Myku, nie porzesadzalbym z tymi KTMami i BMWkami i dakarowymi legendami. Mialem okazje sie juz golic nimi :D

myku
25.07.2015, 23:31
ok,ok.Jak mi jeszcze wytlumaczysz co to jest mikser do nakretek w KTMie to gotow jestem ci uwierzyc.Mam drugiego duzego Kata i nogdy sie jeszcze z czyms takim nie spotkalem.Mozna to gdzies kupic,samemu zrobic?:D

fassi
25.07.2015, 23:34
Proszzz :D

i_vUeH913Kk

Misza
25.07.2015, 23:40
To jest nic... pamiętam EXa 950 ADV na zlocie advrider.pl w górach sowich. dla mnie to była definicja sieczkarni.

fassi
25.07.2015, 23:42
Misza, jeszcze zalezy sieczkarni do czego? Nakretek? :D

tu jest porownanie jak pracuje silnik prawidlowo
0aqB29jyEIQ

myku
25.07.2015, 23:42
No i co?Na co mam zwrocic uwage ogladajac ten film jeszcze raz ,bo nie wiem ;)

fassi
25.07.2015, 23:52
Myku, glosniki wlacz to uslyszysz jak mielone sa pojedyncze sruby z kosza sprzeglowego, jak sworzen klepie i niewie czy juz wylezc przez glowice. Fabryka juz tak dala. Ogladac tam nie a co ;)

RAVkopytko
26.07.2015, 00:02
Fajna ta nowa afra :D
Jebłem se dzisiaj ze 200 km babcią z 1988 roku,troche asfaltu,polne drogi,szutry,po ścierniskach.Bardzo fajnie minęło mi popołudnie.
Jeden kredyt już mam na 30 lat.
Wezme se następny na nowom Afryke jak kto da :D tylko nie we frankach (sorry Qurczak ;) )

rIqGGcd963c

fassi
26.07.2015, 00:23
Po co oni tam jada? Przeciez tam nic nie ma. Nawet kafeterii...

piotr_3miasto
26.07.2015, 07:38
P.S.
Piotr, a Ty dwoch pedalskich kółek nie ujeżdżasz?
Może by jaki plener foto na stałkach z pedałmi strzelić?

Moje kółka wymagają wcześniejszej reanimacji, bo zaniedbane okrutnie od lat.
Z chęcią się stawię na taki wyjazd, jak tylko je doprowadzę do stanu używalności jako takiej.
Nie stanie się to jednak prędzej, jak na jesieni. :(
Zastanawiam się, czy nie rozsądniej będzie zakupić następny rower.:confused:
Proszę o jakieś budżetowe sugestie, bo na Konę to chyba się nie zdecyduję.

Ypsi
26.07.2015, 10:19
... Wrażeń sobie i nam doświadczył niesamowitych. Prawdziwie afrykański wyjazd.
Uwzględniając całkowity brak doświadczenia przed wyjazdem, stawiam jego wyjazd w pierwszej trójce afrykańskich dzid, zaraz po skopaniu niedźwiedziego dupska przez Robertów Dwóch.

"I dobrze, że kufer krowy nie zabił" :)

Roni92
26.07.2015, 10:50
Gdzieś wcześniej przeczytałem że skoki zawiech ma 25cm, a ktoś wie może jaka średnica tych rur showa będzie? Bo ciekawi mnie mocno jakość zawiechy, Showa to chyba dobra marka nie?

darius
26.07.2015, 12:03
Gdzieś wcześniej przeczytałem że skoki zawiech ma 25cm, a ktoś wie może jaka średnica tych rur showa będzie? Bo ciekawi mnie mocno jakość zawiechy, Showa to chyba dobra marka nie?
Showa jest wlasnoscia Pana Hondy.

Pozdrowienia
D

darius
26.07.2015, 12:05
45mm.

Pozdrowienia
D

Cezarus
26.07.2015, 14:06
Skok zawieszenia to raczej 22 nie 25 cm.

Lepi
26.07.2015, 14:53
45mm.

Pozdrowienia
D

Nie za mało w prawie ćwierćtonowym motocyklu?

rambo
26.07.2015, 15:06
Showy raczej 47mm tak jak w crf i innych suzuki

Roni92
26.07.2015, 15:29
"Nie za mało w prawie ćwierćtonowym motocyklu"
Trampi ma rury 41mm przy tej samej wadze i daje rade ;

vtwin90
26.07.2015, 15:29

http://www.motorradonline.de/sixcms/media.php/11/thumbnails/V-Strom.jpg.2173009.jpg

Robiłem ostatnio ten sprzęt po przewrotce przy 40km/h przebieg
dla 460km czuć moto nowością koleś najechał na tył samochodu wycena naprawy w Suzuki 12tyś zł a uszkodzenia prawa owiewka do wymiany,gmol lewy otworzył się jak skrzydło drzwi,lewy gmol przesunął chłodnice ,urwane 3 mocowania lampy przedniej,dwa handbary uszkodzone małą wgniotka zbiornika paliwa bez wpływu w zasadzie na eksploatacje ale tak się zastanawiam jak on by wyglądał po przydzwonieniu konkretnym i jak można spaprać motocykl np. budując lewą owiewkę z 3 elementów czachę z 4 elementów:vis:
Tak się właśnie teraz buduje motocykle i samochody ciekawe jak to będzie z nową AT mam nadzieje że nie będzie tak jak z małym Dlem

Louis
26.07.2015, 17:22
uszkodzenia prawa owiewka do wymiany,gmol lewy otworzył się jak skrzydło drzwi,lewy gmol przesunął chłodnice ,urwane 3 mocowania lampy przedniej,dwa handbary uszkodzone małą wgniotka zbiornika paliwa bez wpływu w zasadzie na eksploatacje
Wiesz, to znowu nie takie makabryczne uszkodzenia, a wycena serwisu to zupełnie inne sprawa, za wymianę oleju i filtra biorą chyba 460zł, za olej i filtr dodatkowo. Na rynku wtórnym można części dostać za 1/3 ceny, sprawdzałem na owiewkach. Zresztą każda gleba jest inna i można tu generalizować. Jak wiemy Afryka potrafiła zakończyć jazdę nawet bez wypadku ;)
Nie zamierzam tu gloryfikować DL-a, choć to bardzo niedoceniane moto. Podrzuciłem po prostu pomysł Puszkowi, bo w swoim poście wymienił swoje oczekiwania i wyszedł mi wypisz wymaluj Vstrom :)

radiolog
26.07.2015, 17:32
BMW się zorientował że nowa afryka może im drenować segment klientów jeżdżących 800-tka, więc szykuje się w przyszłym roku upgrade 800-tki i pewnie będzie konkurencja dla afryki

jaro5000
26.07.2015, 17:46
Yamaha już też reaguje. Ceny dużej Teresy poszły w dół o 5000, ot taka ciekawostka

mario33
26.07.2015, 21:39
BMW się zorientował że nowa afryka może im drenować segment klientów jeżdżących 800-tka, więc szykuje się w przyszłym roku upgrade 800-tki i pewnie będzie konkurencja dla afryki
Akurat ta konkurencja już jest :) to raczej AT dopiero będzie...

Wystarczy że dołożą regulację zawiechów i lepsze felgi... Jakby rozwiercili silnik do 900 (plus parę koników) i wtedy znów będą z przodu, patrząc na suche dane.

A skąd ta informacja ? Bo do tej pory nie było f800gs na liście zmian na 2016.

Cibor klv
26.07.2015, 22:44
Kawał czasu zajęło panu Chądzie zbudowanie nowej Afry. Pozostaje mieć nadzieję, że dzięki temu będzie to produkt przemyślany, dopracowany i przetestowany pod każdym względem....a wtedy za 10-15 lat jak będą jeszcze trzymać się kupy może se jakąś zanabędę, bo póki co w świetle dostępnych danych nowa Afra bardzo mi podchodzi.

bass
26.07.2015, 23:03
Ciekawe gdzie nowa krowa ma filtr powietrza bo coś nie widzę... dobrze, że promocja w listopadzie... znaczy się, że w kwietniu będzie można kupić już na wyprzedaży rocznika :D
Rozmawiałem z koleżką z jueseja, tam też wielu moturzystów czeka na nową afrę :drif: bo jak wiadomo, staruszka do nich nie zawitała przez niespełnianie ich norm :haha2:

Artek
26.07.2015, 23:12
bass-w trampku 700 widziałeś kiedy wlot powietrza?

myku
27.07.2015, 07:48
Czy mi sie wydaje,a w wersji Standart dostaje sie staromodne pomaranczowe migacze i nie ma handbarow?

Cibor klv
27.07.2015, 07:51
Wydaje mi się, że filtr powinien być pod lewą owiewką. Ponoć tak konstruktorzy kombinowali, żeby taka prozaiczna i dość częsta w terenie czynność nie wymuszała zdejmowania zbiornika paliwa czy innych dodatkowych elementów.

Louis
27.07.2015, 09:20
Czy mi sie wydaje,a w wersji Standart dostaje sie staromodne pomaranczowe migacze i nie ma handbarow?
A czy wersja standard, bez ABS-u, będzie dopuszczona do sprzedaży w UE?

myku
27.07.2015, 09:28
Nie wiem czy w Unii ale w Polsce pewnie tak.

puszek
27.07.2015, 09:30
A czy wersja standard, bez ABS-u, będzie dopuszczona do sprzedaży w UE?

Podobno w motocyklach enduro może być on wyłączany Dowiemy się jakie motorki są enduro a jaki nie.... WR250 z ABSem...albo CRF250R... :-)))

koli82
27.07.2015, 14:15
http://otomoto.pl/oferta/honda-crf-1000l-africa-twin-abs-dct-nowosc-2015-ID6y8Cbt.html
Już można zamówić :)

Lepi
27.07.2015, 14:22
I to już zarejestrowaną :D

Boski-Kolasek
27.07.2015, 15:09
Podobno w motocyklach enduro może być on wyłączany Dowiemy się jakie motorki są enduro a jaki nie.... WR250 z ABSem...albo CRF250R... :-)))

napisane jest ze w wersji ABS mozna odlaczyc... tyl

consigliero
27.07.2015, 16:03
http://otomoto.pl/oferta/honda-crf-1000l-africa-twin-abs-dct-nowosc-2015-ID6y8Cbt.html

Już można zamówić :)

Ta jest nawet chłodzona cieczą , podobnie jak najnowszy boxer BMW😎

Skydiverek
27.07.2015, 16:06
Ale chyba cena rośnie, wiadomo ludziska drzwiami i oknami szturmują salony

mdxmd
27.07.2015, 22:21
coś przycichło?? jest tam ktoś jeszcze, ktoś wpłacił zaliczkę? :) ktoś widział w salonie, wrażenia z jazy ?? ;););)

nie dość, że spóźnili się o 10-15 lat to jeszcze o 2-3 miesiące :(

myku
27.07.2015, 22:52
Noo ja ją chyba wezmę i nie ma się co więcej rozwodzić :)

darius
27.07.2015, 23:52
Zamówiłeś DCT?

Pozdrowienia,
D

zipo
27.07.2015, 23:54
Mam z salonu potwierdzenie zamówienia.
Wpłaciłem zaliczkę 15 000zł u Pomirskiego, z gwarancją, że będę pierwszym nabywcą nowej afryki w PL.
Padło mi na dekiel, ale raz się żyje!

Świeżo zrobione prawko na moto w Oliwce (dzięki chłopaki, odebrałem dzisiaj) i konkretny plan na pierwszą ekskursję.
Ekskursja zgodnie z przeznaczeniem.

Jak się zawiodę, będzie pierwszym egzemplarzem na rynku wtórnym.

fuck me! :D
Potrafisz zaskoczyc!
El...albo wciskasz ten kit na zimno ...przyznaj sie.

graphia
28.07.2015, 00:12
Elwood. Kurwa. Wszyscy ale nie Ty! :D :D

motoMAUROxrv
28.07.2015, 00:28
Elwood. Kurwa. Wszyscy ale nie Ty! :D :D

:eek: - Nooo też se tak pomyślałem.. :Thumbs_Up::lol19:

consigliero
28.07.2015, 08:16
Mam z salonu potwierdzenie zamówienia.

Wpłaciłem zaliczkę 15 000zł u Pomirskiego, z gwarancją, że będę pierwszym nabywcą nowej afryki w PL.

Padło mi na dekiel, ale raz się żyje!

Świeżo zrobione prawko na moto w Oliwce (dzięki chłopaki, odebrałem dzisiaj) i konkretny plan na pierwszą ekskursję.

Ekskursja zgodnie z przeznaczeniem.

Jak się zawiodę, będzie pierwszym egzemplarzem na rynku wtórnym.

Zaliczka ? 15 klocków? Na towar którego jeszcze nie ma ?

nadol
28.07.2015, 08:18
Czekamy na relację z jady bo demówki to pewnie nie prędko się pojawią a jak już to w limitowanej ilości.

voytas
28.07.2015, 08:20
"Zaliczka ? 15 klocków? Na towar którego jeszcze nie ma ?"

gdybym miał to po 230 stronach wątku też wpłaciłbym i byłbym drugi

zipo
28.07.2015, 08:55
Zazdrośnicy.
To tak dla paddzierżania razgawora.
:D

Za cenę tego motocykiela (fajnego, jak sie wydaje) opyliłbym trochę globu, na tym, co mam obecnie i na tym bym poprzestał... :)

Tak, że miejsce pierwsze jest... wolne... :D

Trzeba przyznac ,ze wciskanie kitu idzie ci lepiej niz zakupy ...:hehehe:
Jak bookowalem jazde probna,to musialem podac widelki czasu w rospietosci 2miesiace.
Moze to oznaczac,ze Japonce gryzac palce czytaja fora w sieci (zwlaszcza FAT) planujac ilosc wyprodukowanych sztuk pod katem ilosci pozytwnych postow ;)
Piszmy piszmy a afra bedzie tansza ..:)

Arkan
28.07.2015, 10:56
Graphia, No jak to co? Redi to rejs, zebys pod kawiarnia najlepsze miejsce zajal aby inni mogli podziwiac Twoj motocykl super hiper adwenczer a Ty wydymajac klate mowil: Tak, to moj :D

Dobrze ze nowa AT nie poszla ta droga.

Ale dokładnie poszła tą drogą. Kolejny pedalski kloc do lansu. Do pedalskiego lansowania się mam juz GSA, ale muszę przyznać, że nowa AT przebija go automatem i magicznym guzikiem "G". Jestem w rozterce. Zostawić GSA, czy kupić automat w malowaniu superduperrejli :D (z guzikeim G oczywiscie)

Fassi - chcesz sprzęt adventure? To sobie go zrób. Żaden z obecnych producentów nie robi dla nas motocykli. Jesteśmy wymierajacym gatunkiem. Gruby szkop z cycatą frojlajn na duzym GSie, ubrani w laminaty rukki w 40C upale w Chorwacji - to obecny achetyp podróznika wg BMW, Hondy , Yamahy a nawet KTMa.

Przepis na sprzęt ADV jest prosty - bierzesz taką bazę jak Ci pasuje, jesśi to nie KTM to wymieniasz zawieche, wymieniasz felgi, jak masz mało wachy to kupujesz acerbisa, albo rotopaxy. Całość operacji zamyka się w 35 koła. Pozostałą kasę z róznicy między nową fantastyczną AT wydajesz na roczna podróż dookoła świata.

fassi
28.07.2015, 11:03
Arkan, gdzie Ty widzisz w tej afryce mastodonta z owiewka wielkosci szyby samochodu aby czasem wiatr nie wial za mocno w kierowcy? Gdzie pneumatyczne zawieszenie na poduchach? Gdzie prezentacja z kuframi 200 litrow? Czemu pokazali afryke szusujaca po offie a nie jak nowy hiper adwenczer ktm jezdzacy po "offie" w monako? Gdzie podana "gwarancja 2 lata" jako zaleta tego motocykla?

Zobacz sobie nastepcow GSa z lat 80tych i jak to teraz wyglada? Z motocykla i tak ciezkiego zrobili SUVa. Afryka ma mase taka sama jak stara ale moc wieksza i wlasciwosci lepsze. To dla mnie jest sukces bo mogli zrobic goldiwinga ze skokiem 250mm na zawiechach i napisac : super mega hiper adwenczer.

A tak wyszlo i tylko zajebiste TRU :D

consigliero
28.07.2015, 11:13
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/28/1a3d07032032574d29033dd5df2f7938.jpg

http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/28/53ed49e187da169f11a0c5942a7a0e7f.jpg

fassi
28.07.2015, 11:17
Condigliero, niby to samo ale jednak inne. Pamietam jak wode do silnika wsadzili w beemce, o jeeesssuuu ile tam beemwiarzy bylo niezadowlonych. Ciekawe jak wysiadzie ABS w hondzie, bedzie trzeba jak Bormann w Mongolii na lawecie do serwisu zawiezc bo dalej nie mozna bylo jechac?

Nowa afryka wzbudza nawet w ortodoksach afrykanskich (i nie tylko afrykanskich) zadowolenie, glosow negatywnych jest ledwo co.

puszek
28.07.2015, 11:20
consigliero brakuje fotki z przodu do porównania....

consigliero
28.07.2015, 11:24
Z przodu nie znalazłem . Patrząc od tyłu gdyby nie cycki można by się pomylić . Obydwa pewnie znajdą amatorów , tylko hondzie czas ucieka .

bass
28.07.2015, 11:37
Nie można się pomylić... wyszło jak zwykle, gruba cycata beemka :D
http://staticclub.caradisiac.com/1/sport-auto/divers/photo/hd/307878307/2377388f89/divers-fat-girl-big.jpg

VS

Smukła i śliczna Afryczka :at: :D

http://cdn-7.motorsport.com/static/img/mgl/1200000/1230000/1236000/1236800/1236817/s8/btcc-snetterton-2011-honda-racing-grid-girl.jpg

:p

madafakinges
28.07.2015, 11:42
A jest informacja na temat ceny modelu bez wodotrysków? Kurde liczyłem że będzie kosztować 40+a nie 50+...

Może i lepiej bo jakby kosztowała 40 to by mnie męczyło i w końcu bym sprzedał KTM i się zakredycił na nówkę, a tak przynajmniej wiem, że jest poza zasięgiem:)

darius
28.07.2015, 11:49
Chyba wreszcie doczekaliśmy się KTMa zbudowanego przez Pana Hondę :-)

A dodatkowo nowa Afryczka jakaś taka zgrabniejsza od Austryjaka :-)

http://i1165.photobucket.com/albums/q592/numbaphive/advrider/1190A%20AT%20Overlay1_zpsaqa0akxk.jpg

Pozdrowienia,
D

radiolog
28.07.2015, 13:38
Ale projektanci zerżnęli od BMki tłumik, nawet po tej samej stronie co w wodniaku, pewnie unifikacja części hehe, ale z boku AT ładniejsza od LC
Jedynie w KTMie zrobili bezdetkoweg felgi, to czemu w Hondzie nie?

fassi
28.07.2015, 13:43
Cale szczescie ze nie zrobili bezdetkowych bo lubie srubokretem na chodniku zmieniac opony. A tak do szynomontazu musialbym jechac.

radiolog
28.07.2015, 13:48
Ale z bezdetkowych tak raportowanie nie uchodzi powietrze hehe

xtr
28.07.2015, 13:58
Co z tego ze wolniej jak i tak musisz ściągnąć oponę a dętkowe ściąga się łatwiej

mdxmd
28.07.2015, 14:04
jak nie będzie kardana to średnio się sprzeda bo to cała nieodgadniona filozofia marketingu BMW :) kardan musi być nawet w rowerze :)

darius
28.07.2015, 14:04
Co z tego ze wolniej jak i tak musisz ściągnąć oponę a dętkowe ściąga się łatwiej

Jak pierwszy raz zejdzie tobie powietrze w ułamku sekundy z przedniego koła przy 120km/h, to będziesz wiedział dlaczego bezdętkowe są lepsze ;-)

Pozdrowienia,
D

mdxmd
28.07.2015, 14:10
Jak pierwszy raz zejdzie tobie powietrze w ułamku sekundy z przedniego koła przy 120km/h, to będziesz wiedział dlaczego bezdętkowe są lepsze ;-)

Pozdrowienia,
D

dobrze gada, nawet TPMS nie pomoże, ale i tak chyba go nie ma w zestawie...

xtr
28.07.2015, 14:45
zeszła z tył przy 150 i zyje ;)

Roni92
28.07.2015, 14:48
Dzwoniłem do Honda plaza, bedą mieli dopiero(lub już) w listopadzie. Tak więc będzie mozna całkiem niedługo pooglądać i pomacać. Jest już jakiś potencjalny kupiec? Ja się mocno zastanawiam, długo szukałem idealnego turystycznego enduro i ten jest najbliżej ideału wg mnie( tak jak ktoś już wcześniej napisał, taki ktm990, który nie jest ktmem, czyli ideał :D)

consigliero
28.07.2015, 14:48
Bo od tyłu bezpieczniej jest

Wysłane z mojego Nexus 6 przy użyciu Tapatalka

borys609
28.07.2015, 14:49
Fassi, ja swoje gumy w GS-ie przekładałem bez szynomontażu. Wystarczy 8 długich i mocnych trytek i kawałek jakiegoś dłuższego śrubokręta do pomocy. Da się.

Poza tym większość przebić można nawet w trasie ogarnąć w kilka minut za pomocą sznurowadeł bez ściągania opony. W przypadku dętki praktycznie zawsze kończy się to łyżkowaniem, wymienianiem, klejeniem itd...

Trudno mówić co jest lepsze, bezdętkowe na pewno bezpieczniejsze!

darius
28.07.2015, 14:51
zeszła z tył przy 150 i zyje ;)

Obyś przodu nie doświadczył - wiem o czy mówię.

Pozdrowienia,
D

Rychu72
28.07.2015, 14:51
Jak felgę wygniesz na kamieniu to zostaje tylko dętkę włożyć ;)
Gorzej jak jej nie masz.

borys609
28.07.2015, 14:53
Lepiej mieć taką ewentualność na wypadek wypadku niż jej nie mieć :).
Innymi słowy, lepiej jest nie musieć a móc niż musieć :).

radiolog
28.07.2015, 15:08
W dużym gsie felga jest tak zrobiona że trudno się zagina, prędzej w 800 gs i pewnie dlatego tam jest dętka

mdxmd
28.07.2015, 15:18
Dzwoniłem do Honda plaza, bedą mieli dopiero(lub już) w listopadzie. Tak więc będzie mozna całkiem niedługo pooglądać i pomacać. Jest już jakiś potencjalny kupiec? Ja się mocno zastanawiam, długo szukałem idealnego turystycznego enduro i ten jest najbliżej ideału wg mnie( tak jak ktoś już wcześniej napisał, taki ktm990, który nie jest ktmem, czyli ideał :D)

zawsze uważałem, że japan nie chce sprzedawać motocykli... po co to komu na zimę :Thumbs_Down: dodatkowo na takich oponach.

Arkan
28.07.2015, 15:44
Arkan, gdzie Ty widzisz w tej afryce mastodonta z owiewka wielkosci szyby samochodu aby czasem wiatr nie wial za mocno w kierowcy? Gdzie pneumatyczne zawieszenie na poduchach? Gdzie prezentacja z kuframi 200 litrow?

Eee tam, akurat szybkę to sobie zakladasz jaką chcesz - od żagla po deserto. Co do zawiasu to poducha była w xchallengu, a w GSA jest ESA i tak na marginesie w tego typu motocyklu sprawdza się bardzo dobrze (w ramach przeznaczenia tej krowy - czyli asfalt i teren bez piachu i błota)

Czemu pokazali afryke szusujaca po offie a nie jak nowy hiper adwenczer ktm jezdzacy po "offie" w monako? Gdzie podana "gwarancja 2 lata" jako zaleta tego motocykla?

Bo BMW nie oszukuje swoich klientów i pokazuje max rozsądnych mozliwości tego motoru. I tak wiadomo, że większość użytkowników klocków typu GSA, XT1200 czy nowa AT będzie ogladała off-road na youtubie, a wyprawą życia bedzie weekendowy przejazd 800m szutrami na Mazurach (jak żona pozwoli to może 3 dni w Alpach)..pozostaną tam gdzie producent założył - na czarnym. A na czarnym byle jaki zawias i automat to same zalety. Reszta fanatyków AT kupi to w ciemno niezależnie od specyfikacji. Powód jest prosty - w stosunku do starej AT motocykl, kóry ma jakikolwiek zawias i hamulce to juz jest kosmiczny postęp.

Fassi - praw fizyki nie zmienisz - naładowany elektoniką i obudowany plastikami kloc 230kg, z felgą 150mm i bakiem 18litrów to ch... a nie adventure. Nie zmienia to postaci rzeczy, że wiele osób kupi ten motor i będzie go wychwalała pod słońce...dopuki nie wjadą w prawdziwy teren nie wyglebią 4 razy w ciągu dnia i nie podniosą 4 razy sami kloca 230 kg + 30 kg szpeju...najlepiej na pustyni, na piachu w Maroku :haha2:, albo na kamiennych podjazdach Czarnogóry

Roni92
28.07.2015, 16:05
obudowany plastikami kloc 230kg, z felgą 150mm i bakiem 18litrów to ch... a nie adventure. Nie zmienia to postaci rzeczy, że wiele osób kupi ten motor i będzie go wychwalała pod słońce...dopuki nie wjadą w prawdziwy teren nie wyglebią 4 razy w ciągu dnia i nie podniosą 4 razy sami kloca 230 kg + 30 kg szpeju...najlepiej na pustyni, na piachu w Maroku :haha2:, albo na kamiennych podjazdach Czarnogóry
Ja w prawie każdy weekend latam jak to nazywasz "obudowanym plastikami klocem", nie raz podnosiłem go bez problemu w terenie więcej niż 4 razy w ciągu dnia(a nawet nie chodze na siłke)) i ..... i jakoś dalej go chwale.
Tak więc nie doszukuj się problemów tak gdzie ich nie ma :)
Wiadomo, że lepiej by było gdyby nowa afra ważyła 50kg mniej, ale taka masa czasem też jest zaletą, moto jest stabilniejsze na drodze, pewniej się prowadzi. Ja np lubie czuć, że jade kawałem sprzętu a nie rowerem. Miałem dt200, latałem w terenie, teraz latam trapkiem. Wole trampka :)
A tak btw, porównywanie nowej afry do gs1200 to mocne przegięcie imo ; Przecież wystarczy rzucić okiem na specyfikacje i to jest praktycznie to samo co 990. Który jak powzsechnie wiadomo jest uznawany za jedyne turystyczne enduro dwucylindrowe, którym naprawde mozna polatać w offie.
https://www.youtube.com/watch?v=oVGry7-gZkg
Skoro tak można latać 950, to nowa afrą na pewno też :)
(nie żeby tam coś niesamowitego było, to tylko kwestia umiejętności kierownika, ale takiego skoku trampkiem bym niezrobił, a nawet jeśli to zawiecha by okruuuutnie dobiła)

bicio
28.07.2015, 16:13
Wiedziałem, że jakiś dziwny jestem bo jak podnoszę afrykę na kamienistym podjeździe albo wyciągam z bagna to mi się cieszy morda, a potem jeszcze wieczorem siadam taki styrany do ogniska i banan nie schodzi z gęby. I wbrew pozorom jest więcej takich ludzi co ich jakoś te 230kg nie zraża, a wręcz zachęca, bo motkiem co waży 120kg umie każdy, a takim co waży 230kg to już wyzwanie. I zamiast oglądać Krzysia Bircha na YT to próbują sami i się nagle okazuje, że jest fajnie :D
I nowa AT wydaje mi się takim samym motocyklem jak stara, nie wściekłym jak KTM i nie klockowatym jak GS1200, jeśli do tego dojdzie jakość wykonania lepsza niż GS800 to ideał i godny następca. Po prostu uniwersalne moto takie jak pierwowzór.

mdxmd
28.07.2015, 16:19
Bo BMW nie oszukuje swoich klientów i pokazuje max rozsądnych mozliwości tego motoru. I tak wiadomo, że większość użytkowników klocków typu GSA, XT1200 czy nowa AT będzie ogladała off-road na youtubie, a wyprawą życia bedzie weekendowy przejazd 800m szutrami na Mazurach

czyżby?, gość jest niezły i wygląda na zadowolonego :) średnia wieku 50+ ??

qxsFtS_hZgk

zipo
28.07.2015, 16:31
Eee ...

Bo BMW nie oszukuje swoich klientów i pokazuje max rozsądnych mozliwości tego motoru. I tak wiadomo, że większość użytkowników klocków typu GSA, XT1200 czy nowa AT będzie ogladała off-road na youtubie, a wyprawą życia bedzie weekendowy przejazd 800m szutrami na Mazurach (jak żona pozwoli to może 3 dni w Alpach)..pozostaną tam gdzie producent założył - na czarnym. A na czarnym byle jaki zawias i automat to same zalety. Reszta fanatyków AT kupi to w ciemno niezależnie od specyfikacji. Powód jest prosty - w stosunku do starej AT motocykl, kóry ma jakikolwiek zawias i hamulce to juz jest kosmiczny postęp....

y

bmw nie oszukuje swoich klientow,realnie tlumaczy im "kup namiot dla adwendzera bo zmoknie"
Zamow pokoj z widokiem na giejesa ..
Woz ze soba wahacz just in case
Jesli jedziesz z zona,sprawdz wage bagazu lub zony .
Badz dobrej mysli,service is all around.

Nowa Afri to moto turystyczne z mozliwosciami terenowymi.
I tak ma byc I to tez mowi advert.
No ale widac...pasjonaci bmw sa czujni i ;)
nie moga usiedziiec spokojnie

mdxmd
28.07.2015, 16:42
bmw nie oszukuje swoich klientow,realnie tlumaczy im "kup namiot dla adwendzera bo zmoknie"
Zamow pokoj z widokiem na giejesa ..
Woz ze soba wahacz just in case
Jesli jedziesz z zona,sprawdz wage bagazu lub zony .
Badz dobrej mysli,service is all around.

Nowa Afri to moto turystyczne z mozliwosciami terenowymi.
I tak ma byc I to tez mowi advert.
No ale widac...pasjonaci bmw sa czujni i ;)
nie moga usiedziiec spokojnie

zapomniałeś dodać, że w BMW zatarcie silnika dostajesz w standardzie:mad:

11:01 min., silnik pracuje... moto na leżąco, można nawet dodać gazu..., tego nie jestem w stanie pojąć w BMwU ... brak odcięcia zapłonu po glebie to już sq... :( sam się poturbujesz a moto leży i się zaciera powolutku. Gość zgasił dopiero kluczykiem!
rKT3qe3pN6w

Arkan
28.07.2015, 16:59
Panowie - luzik, przecież piszę, że GSA używam do pedalskiego lansu bo tam sie najlepiej nadaje (podobnie jak nowa AT). Mam już swoje lata i lubię zajechać po pańsku klocem na dualowych oponach i zapalonymi halogenami pod pole kampingowe - laski mdleją :haha2:
Do wałęsania sie adv mam zrobioną pod siebie XT660Z, a jak robi się naprawdę adv i terenowo to niestety zostaje 690R. Oba motocykle skaldaja sie z tego, z czego powinien składać się motocykl adv - silnika, kół i dobrych hamulcy i dobrego zawiasu. Przy czym XT660Z to trochę kloc - waży na gotowo 205kg :D

graphia
28.07.2015, 17:03
Arkan. Jesteś wyjątkowy. Tobie odpuszczamy :)

krzysiek_m
28.07.2015, 17:07
Czytam relację i widzę ludzi ogarniających Gruzję na DL650, Gambię na GS800, czy na nowej XT660. Piękne trasy robi Głazio na GS1200 o śp. Orzepie nawet nie wspomnę.

Czy to są ludzie którym żona pozwoliła na 800m na Mazurach czy trzy dni w Alpach?

zipo
28.07.2015, 17:21
Panowie - luzik, przecież piszę, że GSA używam do pedalskiego lansu bo tam sie najlepiej nadaje (podobnie jak nowa AT). Mam już swoje lata i lubię zajechać po pańsku klocem na dualowych oponach i zapalonymi halogenami pod pole kampingowe - laski mdleją :haha2:
Do wałęsania sie adv mam zrobioną pod siebie XT660Z, a jak robi się naprawdę adv i terenowo to niestety zostaje 690R. Oba motocykle skaldaja sie z tego, z czego powinien składać się motocykl adv - silnika, kół i dobrych hamulcy i dobrego zawiasu. Przy czym XT660Z to trochę kloc - waży na gotowo 205kg :D

Hej

Milo ,ze rura czasem mieknie bo juz zaczynalem powatpiewac czy nie mamy doczynienia z platnym hitman'em z beemwyj.
A tu prosze-"gejes pedalski lans.."
Swoj chlop ;)
Ps
Laski serio mdleja?
Niektore baby to buraki :p

mizoko
28.07.2015, 18:02
czytam i nadziwić się nie mogę jak można tak pier....lić -sory

fassi
28.07.2015, 18:06
El, cos mi dzwoni ze podczas magicznej nocy w lesie opowiadales mi o tym prawku. Myslalem ze sobie pod hooya lecisz ale jednak przemogles si do dwoch kolek. Jak juz bedziesz miec moto to podjade i Cie naucze jak sie robi gest lewa w gore, bo to sztuka dla kogos kto nie jezdzil na moto jechac z jedna reka na kierze :D

Zamawiam wiec jazde probna u Ciebie.

Roni92
28.07.2015, 18:20
Elwood jak to Honda daje 1/4 w ramach sponsoringu, nie rozumiem? Że przy zakupie przed premiera zniżka czy co, z jakiej racji.
ps. kurde myślałem że ja bd miał pierwsza w polsce crf1000l xd

steve69
28.07.2015, 18:36
Też idę zapalić:D

zombi
28.07.2015, 18:38
Czyli co, Pomirski będzie ci serwisował simsona, a japońcy się boją że tak daleko to go nie zaniosą :dizzy:

Oficjalnie ja kupuję, ale zrzucają się trzy kumplowe osobniki. Ja wynegocjowałem 25% rabatu, plus serwis na trasie, ale mi mówią w Hondzie, że to tylko formalność (ten serwis) bo nic się nie zjebie.
Przeglądy gratis, do tego dodatkowo 2 komplety opon. Jeden na szosę drugi w teren, ale jeżeli się ten terenowy zużyje to następny tez gratis.

Trasa to tajemnica na razie, ale będzie to zlot gwiaździsty ale jest jeden warunek. Jadą kompletni amatorzy.
Rozmawiałem z trzema Japońcami. Jak im opowiedziałem, w jaki sposób targałem simsona, gdzie i po co, to najniższy zapytał się tylko ile km chcę zrobić...

Najciekawsze to szkolenie, które funduje Honda przed rajdem. Start w połowie września. W ten weekend będzie o tym głośno.

zipo
28.07.2015, 19:33
No dobra... F-cznie afryka zamówiona. Zrzutka czterech kumpli, których nie stać na jedne nowe moto, więc od razu kupujemy używaną. Bo kto dosiądzie drugi, to już dosiądzie taką.
Ja mam prawo jako pierwszy do 20 000km w jakieś pizdu, bo reszta nie ma takich możliwości... :D
Chłopaki potrzebują tylko do lansu.

No i ma być pierwsza w Polsce. To podstawa lansu.

Dodam, że Honda dodaje 1/4 (moją) w ramach sponsoringu... ;)
Jako niedojszły ujeżdżacz simsona okazałem się dla nich wiarygodny.

:) Naprawde cie wzielo
Wez zmien pastylki bo te maja efekty uboczne .. :D
I nie ciulej juz

myku
28.07.2015, 21:10
Co wy na to?

Louis
28.07.2015, 21:15
Tę grafikę popełnili już rok temu, zanim ktokolwiek poznał specyfikację CRF1000L, a nawet jej wygląd :)

http://idratherberidingdotcom.files.wordpress.com/2014/05/motorrad-magazine-adventure-bikes-graph.jpg?w=636&h=421

myku
28.07.2015, 21:22
No to gdzie teraz z tym fantem :confused:

mario33
28.07.2015, 22:05
Arkan, gdzie Ty widzisz w tej afryce mastodonta z owiewka wielkosci szyby samochodu aby czasem wiatr nie wial za mocno w kierowcy? Gdzie pneumatyczne zawieszenie na poduchach? Gdzie prezentacja z kuframi 200 litrow? Czemu pokazali afryke szusujaca po offie a nie jak nowy hiper adwenczer ktm jezdzacy po "offie" w monako? Gdzie podana "gwarancja 2 lata" jako zaleta tego motocykla?

Zobacz sobie nastepcow GSa z lat 80tych i jak to teraz wyglada? Z motocykla i tak ciezkiego zrobili SUVa. Afryka ma mase taka sama jak stara ale moc wieksza i wlasciwosci lepsze. To dla mnie jest sukces bo mogli zrobic goldiwinga ze skokiem 250mm na zawiechach i napisac : super mega hiper adwenczer.

A tak wyszlo i tylko zajebiste TRU :D

Dobre :) to tylko znaczy ze jesteś mało odporny na chwyty reklamowe... Moto ma być super bo w reklamie gość wheeluje albo skacze ??? Albo dlatego ze jakiś poprzednik, specjalnie przygotowany - na 3 silnikach - kiedyś tam w prehistorii wygrał Dakar ??? No zlituj sie :)

Ani te BMW to "unstopable enduro", ani to nowe pomarancZowe hinduskie coś "ready to race", a po danych patrząc, ani ta nowa AT 'true adventure'. Jak chcesz true adventure to czytaj co Colebatch robi z motocyklami na swoje offy.

Kibicuje Afryce, sam może kiedyś... Ale takich moto jak stare AT albo stare BMW już nie będzie. Choćby pfeiffer pływał tymi nowymi f800 gs jak łodzią podwodną a birch latał 1190 po 15 metrów.

Arkan
29.07.2015, 00:00
Hej

Laski serio mdleja?
Niektore baby to buraki :p

He, he - nie wiem ;). Szczerze powiem, że od kiedy mam przerobioną xt660z i kata to GSA odpalam tylko wtedy, kiedy moja lepsza połowa ma ochotę na wyjazd po czarnym (jeździ na Caponordzie 1200) i potrzebuję trochę mocy. Bardzo lubię boxera, i nie bez kozery większość filmów reklamowych dla dużych GSów jest na skalistym podłożu. Również EnduroPark w Hoechlingen to jeden wielki kamieniołom. W boxerze cały moment jest dostępny praktycznie od 0 obrótów i to powoduje, że boxer, jeśli tylko ma przyczepność to będzie szedł jak traktor z małą predkością. Cenne we wszystkich miejscach, gdzie dwója i gazu w ch...a nie da sie zastosować. Wczoraj 690R nie dalem rady na skalistym, długim, stromym podjeździe w Czarnogórze. Nie miałem miejsca żeby się rozpędzić - moim GSem pewnie bym dał radę się wczołgać tylko...strasznie bym sie umęczył aby dojechać do tego miejsca trasy (faktem jest również, że miałem dualowe opony a nie kostkę).
Ktoś z kolegów zamiescił filmik, że GS w EnduroParku leży i się zaciera. Normalka. Jak jedziesz tam na szkolenie, płacisz 600 EUR za ich motor i jak go kasujesz, to Uwe (mechanik) wystawia Ci nowy. Jak byłem 2 lata temu, to w garażu stało 30-40 białych GS LC 1200 zafoliowanych. Demonstracja siły. Nikt sie nie przejmuje sprzętem, a instruktor w pierwszych słowach szkolenia informuje, że masz jeździć jak na kradzionym i się nie przejmować.

Co do nowej AT na poważnie. Może być ciekawe moto, ale nie za te pieniądze. Jeśli ktoś waży 70 kilo, to pewnie da radę na stokowym zawiasie. Jeśli ktoś waży +90 kg to czeka go inwestycja min 5000 PLN w zawieszenie (tył ohlins, przód kartridge Racetecha i progresywne sprężyny). Jeśli sie okaże, że felgi są z gównoliny, to przy tak ciężkim moto trzeba będzie robić koła. Rozsądnie będzie wtedy zrobić tył na 140mm. Nie widzę niestety podstawki centralnej. Przy takim klocu to jest konieczność. Mam nadzieję, ze będzie dostępna w opcji jako oryginalne akcesorium Hondy. Niewiele wiemy na temat serwisu i dostępności modułu diagnostycznego. Mam nadzieje, że nie będzie tak jak w Aprilli czy Ducati, że przez pierwsze dwa lata tylko autoryzowane serwisy miały komputer i nigdzie indziej nie dało się przeserwisować motocykla (ćwiczyłem na Aprilli Caponord 1200 - KOSZMAR!). Jest wiec wiele pytań na ktore nie zamy odpowiedzi, ale jedno dla mnie jest pewne - jeśli cena się potwierdzi, to jest to za drogo za motor o takiej specyfikacji, bo jeśli ktoś myśli na poważnie o nowej AT jako motocyklu wyprawowym, to trzeba dorzucić ca. 7000-8000 na upgrade.

fassi
29.07.2015, 00:07
Arkan, zapomniales dopisac ze trzeba na tej afryce jeszcze pol katalogu turatecha powiesic bo bez tego (przeciez kazdy wie) nigdzie sie nie dojedzie. dlatego sadze ze ten budzet 7 - 8 tys troche za biedny jest. Tutaj sa kasiasci ludzie co sie tym nie chwala i wierz mi czy nie, w tej chwili ich obraziles wysokoscia dodatkowego budzetu na przerobki. Mam nadzieje ze oni wyraza tu swoje zdanie na temat jak ich potraktowales....

graphia
29.07.2015, 00:30
Arkan. Żyjesz chyba gdzieś daleko. :D

Arkan
29.07.2015, 00:59
Arkan, zapomniales dopisac ze trzeba na tej afryce jeszcze pol katalogu turatecha ......

Fassi - o niczym nie zapomniałem. Ze zdjęcia nie wyglądasz na ciężkiego gościa, więc szczęśliwie większość fabrycznych zawiasów będzie sie u Ciebie sprawdzać. U mnie (i u cześci moich kolegów) niestety zawias jest pierwszą rzeczą, która idzie pod nóż aby dalo się wjechać w teren.
P.S.
Rozumiem ton Twojej wypowiedzi, ale nie wchodzę w takie dyskusje

Arkan. Żyjesz chyba gdzieś daleko. :D

Bardzo ładnie powiedziane :-) Pewnie tak jest, choć staram się aby nie miało to wpływu na moje decyzje i ludzi z którymi się zadaję (nie zawsze się to niestety udaje). Mój udział w tej dyskusji jest podyktowany przemyśleniami na temat co dostajemy za nasze pieniądze. Mówimy o motocyklu za 53 000. Część Kolegów deklaruje (żartem, bądź nie) zapożyczenie się na zakup motocykla ich marzeń. Ja się natomiast pytam: ile w tym co kupią będzie marzeń a ile motocykla? Czy i ile trzeba będzie dopłacić aby motocykl (po pierwszym zachwycie) sprostał marzeniom?

zombi
29.07.2015, 01:58
....U mnie (i u cześci moich kolegów) niestety zawias jest pierwszą rzeczą, która idzie pod nóż aby dalo się wjechać w teren. ...

Ale to dotyczy chyba wszystkich seryjnych zawieszeń w motocyklach, może po za kredensami.Nad to dotyczy to jazdy technicznej, bo wjechać to się da. Również sporadycznie słyszę aby ktoś zmieniał zawiechę pod załadowany moto na wyprawy. Ale słyszałem o zapierających dech wyprawach na xt czy 125 co objeździła pół świata - jak się kola zapytałem jak to to utrzymuje geometrię z bagażem i takim chłopem jak on, to się podrapał w głowę i zadumał nad swym okrutnym losem.
Widziałem też mega sprzęty, super prdygotowane tylko na benzynę już nie starczało, a kufrerki TT są kieskie na dojazdy w korkach do pracy.
Z głową panowie ten wyścig zbrojeń.

fassi
29.07.2015, 09:30
Arkan, moja masa to taki wyzszy standart ale mi obojetne jaki tam zawias mam.

I sa jeszcze ludzie masy wiekszej, ktorzy nie wiedza ze trzeba wyminic zawias, pojada w swiat offem i wroca z powrotem. Jak myslisz? Jak ich uswiadomic o tym ze popelnili blad w zyciu i powinni go naprawic tym, ze maja kupic nowy zawias i jeszcze raz swiat tym objechac?

puszek
29.07.2015, 09:56
eniądze. Jeśli ktoś waży 70 kilo, to pewnie da radę na stokowym zawiasie. Jeśli ktoś waży +90 kg to czeka go inwestycja min 5000 PLN w zawieszenie (tył ohlins, przód kartridge Racetecha i progresywne sprężyny). Jeśli sie okaże, że felgi są z gównoliny, to przy tak ciężkim moto trzeba będzie robić koła. Rozsądnie będzie wtedy zrobić tył na 140mm. Nie widzę niestety podstawki centralnej. Przy takim klocu to jest konieczność. Mam nadzieję, ze będzie dostępna w opcji jako oryginalne akcesorium Hondy. Niewiele wiemy na temat serwisu i dostępności modułu diagnostycznego. Mam nadzieje, że nie będzie tak jak w Aprilli czy Ducati, że przez pierwsze dwa lata tylko autoryzowane serwisy miały komputer i nigdzie indziej nie dało się przeserwisować motocykla (ćwiczyłem na Aprilli Caponord 1200 - KOSZMAR!). Jest wiec wiele pytań na ktore nie zamy odpowiedzi, ale jedno dla mnie jest pewne - jeśli cena się potwierdzi, to jest to za drogo za motor o takiej specyfikacji, bo jeśli ktoś myśli na poważnie o nowej AT jako motocyklu wyprawowym, to trzeba dorzucić ca. 7000-8000 na upgrade.

Eno bez przesady z tym finansowaniem. W ori tylnym amorze wystarczy zmienić sprężynę na odpowiednia albo założyc regulowanego wp z odpowiednia sprężyną. Sprężyna nówka to koszt około 400 zł .amor uzywka 500 zł z przegladem . Felgi Afry zawsze słyneły z wytrzymałosci i mam nadzieje ze tak zostanie. Najtaniej wychodżą opony na 130 :-))

graphia
29.07.2015, 10:12
Generalnie gdyby nie Arkan gospodarka światowa by chyba padła na ryj z hukiem :) I ja go za to lubię :)

madafakinges
29.07.2015, 10:13
Nie no bez jaj, teraz japońskie motocykle mają zawieszenie SHOWA porównywalne z pomarańczowymi WP... Trzeba mieć nadzieje, że pan honda do flagowego moto ADV za 50tyś.+ nie zapoda babola, tylko coś konkurencyjnego nawet nowy tiger 800 ma zawias WP...
Z resztą mamy 2015r. nawet podstawowe zawieszenia będą dzialały jak topowe WP sprzed 10lat.

Ziarko
29.07.2015, 10:14
Hm, a ja zawsze myślałem, że projektując takiego mastodonta i to na europę i stany uwzględnia się, że tego rodzaju moto kupują goście 40+ i z wagą 80+40 :D Więc zawias jest przygotowany pod nich.

Dla statecznej jazdy, pod odpowiednią masą pięknie i miękko wybiera. Do jazdy sportowej to i owszem, należy utwardzać. Ale czy to moto jest dla szczyli do sportowej jazdy? Tu mają chyba CRF450 do wyboru?

puszek
29.07.2015, 10:17
Nie no bez jaj, teraz japońskie motocykle mają zawieszenie SHOWA porównywalne z pomarańczowymi WP... Trzeba mieć nadzieje, że pan honda do flagowego moto ADV za 50tyś.+ nie zapoda babola, tylko coś konkurencyjnego nawet nowy tiger 800 ma zawias WP...
Z resztą mamy 2015r. nawet podstawowe zawieszenia będą dzialały jak topowe WP sprzed 10lat.

Więc wystarczy zmiana sprężyny na twardszą i dzida w teren.

madafakinges
29.07.2015, 10:19
No chyba że jest zawias jak w nowej CRF przód nie ma sprężyny tylko poduszka powietrzna, bierzemy pompkę i sobie pod wagę twardość dostosowujemy...

Adagiio
29.07.2015, 10:22
Chcecie już przerabiać moto na którym jeszcze nikt nie jeździł . Jeśli zawias będzie miał regulację i bedzie to przyzwoitej jakości Showa to pozostanie tylko w poprawny sposób go wyregulować a nie wymieniać. Miałem okazję pojeździć po rumuńskich paryjach dwupakiem kata z zawiasem Showa 47 ze starej CRF-ki ( oczywiście w odpowiedni sposób ogarniętym ) i mogę jedynie powiedzieć że seryjne WP montowane w modelach 2014 to jakiś kiepski żart :haha2:.

Więcej wiary Panowie , fakt ze dziś jest juz po ptokach bo marketing geesa zabił konkurencję a nowa AT to motocykl nie stworzony po to żeby z kimś walczyć o wyniki sprzedaży . Według mnie to produkt dedykowany dla tych co nie lubią sterczących cycków po bokach i pomarańczowego koloru , sam fakt 18 z tyłu powinno dać do myślenia . W listopadzie mam zaklepaną demówkę , chyba nigdy nie byłem tak ciekaw nowego moto jak AT .
Zdrowia .

rambo
29.07.2015, 10:46
W listopadzie mam zaklepaną demówkę , chyba nigdy nie byłem tak ciekaw nowego moto jak AT .
Zdrowia .

Jest nas co najmniej dwóch :D

Roni92
29.07.2015, 10:53
W sensie jazde testowa?

puszek
29.07.2015, 11:03
Jest nas co najmniej dwóch :D

Jazdy testowe będą tylko z pasażerem....? Dobrze Rambo, żeś schudł...

rambo
29.07.2015, 11:10
Jazdy testowe będą tylko z pasażerem....? Dobrze Rambo, żeś schudł...
Dobrze że jeszcze w pełni nie osiwiałem, a jazda we dwoje w listopadzie może być trudna, zobaczymy

mario33
29.07.2015, 11:21
To może 2 grosze... Po rozmowie, przy innej okazji, z tunerem zawieszenia. Motocykle (przód) są fabrycznie przygotowywane na kierownika ~ 85 kg. Do 100 kg wystarczy inny olej. Powyżej powinno się wymienić sprężynę.

Sprawdziłem - jakby wsiadł na całkowicie inny motocykl, nareszcie dający pełną sterowność. Niebo a ziemia...

sagattic
29.07.2015, 11:32
To może 2 grosze... Po rozmowie, przy innej okazji, z tunerem zawieszenia. Motocykle (przód) są fabrycznie przygotowywane na kierownika ~ 85 kg. Do 100 kg wystarczy inny olej. Powyżej powinno się wymienić sprężynę.

Sprawdziłem - jakby wsiadł na całkowicie inny motocykl, nareszcie dający pełną sterowność. Niebo a ziemia...

Czyli tym samym motocykle fabrycznie nie są przygotowane na jazdę z pasażerem? :dizzy:

mario33
29.07.2015, 11:35
Czyli tym samym motocykle fabrycznie nie są przygotowane na jazdę z pasażerem? :dizzy:

Pasażer i bagaż to IMHO obciążenie głównie tyłu (amor). Ale masz rację, że geometria/fizyka jest jedna :bow: tym niemniej to naprawdę była wielka zmiana w zachowaniu motocykla.

Arkan
29.07.2015, 12:54
Panowie - wydaje mi się że w swoich rozważaniach tkwicie w świecie starej dobrej AT i kosztów z nią zwiazanych. Staracie się dostosować kosztorys starej AT do nowej. Nie po to Pan Honda sprzeda nam moto za 53 koła żebyśmy mogli druciarstwo za 400 PLN uskuteczniać. Pan Honda dobrze wie, że jak masz na konia, to musisz miec na bat....

Mario - nie przebijesz się z info na temat zawiasu. Powód jest prozaiczny. Wielu użytkowników starej AT objechała na motorach bez zawiasu i hamulców swiat dookoła i w związku z tym uznają te elementy za zbyteczne (albo inwestycje w ich upgrade za zbyteczne). Honda wykonała marketingowo kawał swietnej roboty - stara AT za 12-14 000 jest obecnie najlepszym motocyklem w aspekcie koszt/benefit dla obieżyświata. Da sie nią wjechać prawie wszędzie i zadrutować za grosze prawie wszystko (zadrutować w sensie pozytywnym). Pan Honda wie o tym. Mówi: Mam dla Was za motocykl lepszy pod każdym względem - lżejszy, mocniejszy, z lepszymi hamulcami i na lepszym zawieszeniu. Marzenie. Zapomniał Pan Honda powiedzieć, że za ten niewielki w sumie postęp (zwykłe jeździdło z kołem 21 cali i przeciętnym zawiasem) chce 5 razy wiecej pieniędzy. Taki numer jest możliwy tylko w świecie autentycznych fanów marki.
Z innej strony tak się zastanawiam co by się stało gdyby KTM lub BMW wypuścili dzisiaj ten motor jako swój za te pieniądze.....Wszyscy by ich opluli za specyfikacje(i słusznie) i model podzielil by sukces rynkowy litrowego DLa (kóry tak na marginesie za wyjątkiem rozmiaru kół jest bliźniakiem nowej AT)

Graphia - lubię kulturę Twoich wypowiedzi. To rzadka obecnie cecha. Jeśli kiedyś spotkamy się na drodze to stawiam bezalkoholowe :-)

Panowie - biorę mojego awaryjnego kata i idę jeździć. O to chyba w tym wszystkim chodzi przede wszystkim.

Pozdrawiam Wszystkich z pięknej Czarnogóry,
Arkan

myku
29.07.2015, 13:02
Dlatego ja się już tu pytałem , czy nowa Afra naprawdę jest wam potrzebn.moim zdaniem nie

bliźniak
29.07.2015, 13:10
Oficjalnie ja kupuję, ale zrzucają się trzy kumplowe osobniki. Ja wynegocjowałem 25% rabatu, plus serwis na trasie, ale mi mówią w Hondzie, że to tylko formalność (ten serwis) bo nic się nie zjebie.
Przeglądy gratis, do tego dodatkowo 2 komplety opon. Jeden na szosę drugi w teren, ale jeżeli się ten terenowy zużyje to następny tez gratis.

Trasa to tajemnica na razie, ale będzie to zlot gwiaździsty ale jest jeden warunek. Jadą kompletni amatorzy.
Rozmawiałem z trzema Japońcami. Jak im opowiedziałem, w jaki sposób targałem simsona, gdzie i po co, to najniższy zapytał się tylko ile km chcę zrobić...

Najciekawsze to szkolenie, które funduje Honda przed rajdem. Start w połowie września. W ten weekend będzie o tym głośno.

Znam temat, dobra bania :)

Lepi
29.07.2015, 13:49
Tak czytam i czytam aż wsiadłem na kata sprawdzić, czy coś mu brakuje. Nowy kosztował nieco ponad 30000. Co mi da afra więcej za dodatkowe 20000? Legendy są dobre do słuchania ;)

Louis
29.07.2015, 13:52
Arkan jestem Twoim fanem :D Krótko, racjonalnie i na temat. Takie wypowiedzi lubię.
Prawda jest taka, że połowa forum jest co najmniej lekko rozczarowana nową AT, a druga połowa się do tego nie przyznaje. Osobiście bardzo kibicowałem temu projektowi. Entuzjaści marki podgrzewali jeszcze atmosferę. Sama Honda zresztą też, budując napięcie wokół CRF1000L jakby mieli rozpocząć seryjną produkcję Świętego Graala.
Ostatecznie wypuścili motocykl poprawny ale w zadnym wypadku rewolucyjny czy wyjątkowy, którego celem jest uszczknięcie trochę z tortu podróżnych enduro. To całkiem fajne moto ale szału nie ma. Może sam go kiedyś kupię. Należy jednak przyjąć na klatę, że nie jest to motocykl jakiego większość użytkowników tego forum oczekiwała.

puszek
29.07.2015, 14:18
Nie ma rewolucji?A automatyczna skrzynia w enduro?Toż to panie totalna rewolta. Spoko spoko...Kto będzie chciał to zaczipuje moto na 200 koni, inny zmieni zawiechę lub napompuje opony azotem... A czy będzie się urywał wahacz, czy pompa będzie się zacierała, czy też regler będzie padał to się dopiero zobaczy.
Ja proponuję by Ci którym mocy brak w moto podkręcili swoje katy o 50%...
I tak wszyscy będą szczęśliwi..

Lepi, na czym Ty siadasz ,jak już motoru ni masz? Czas by cos pochrupać :-)))

spider2you
29.07.2015, 14:20
Louis, ale Wujek Honda zawsze robi motocykle, które są gdzieś po środku, no może oprócz moto GP :), one nie są nigdy NAJ....jakieś tam, ale są właśnie takie, aby można było wsiadać i jechać, gdzie oczy poniosą.
Czy nowa AT będzie rozczarowaniem czy sukcesem, to zapewne najlepiej ocenią nasze dzieci, które albo dalej będą kultywować kult Africi, albo siedzieć będą na Kat-ach lub GS-ach czy innych turystykach.
Ta dyskusja przypomina mi trochę dyskusje na forum Landroverowym....najlepsze Disco I, a II to już kiszka, a III to się tylko wozi po czarnym, a IV jest dupowozem, ale za 20 lat okażę się, że IV jest typowym terenowym autem, a własnie wchodząca IX jest do jeżdżenia na zakupy.

Krótko, POŻYJEMY - ZOBACZYMY.

Napalony jestem na nowe moto tylko dukatów brak i na AT i na 990-tę i na GS 1200 :) :) :)

krzysiek_m
29.07.2015, 14:21
Dobrze gadasz Puszek.
Z jednej strony do dupy, bo nie taka prosta jak stara, z drugiej do dupy bo za mało rewolucyjna :-).

Kisiel
29.07.2015, 15:02
Łe tam. Nie było nowej AT - źle, jest nowa AT - też źle. Skończcie teoretyzować, bo nikt jeszcze nową AT nie jeździł, a wszelkie papierowe i netowe opinie są do dupy. Jak będzie się można nią kulnąć, to wtedy można oceniać, na razie tylko wygląd i suche dane. A tym się nie jeździ. Poczekamy, zobaczymy. Poza tym opinia jest jak dupa - każdy ma swoją. Tyle o tym :)

Louis
29.07.2015, 15:15
Poza tym opinia jest jak dupa - każdy ma swoją. Tyle o tym :)
To prawda ale cała idea forum internetowego polega własnie na tym, żeby się tymi dupami wymieniać :D

siwy
29.07.2015, 20:26
http://www.motorcyclespecs.co.za/Gallery%20B/Honda%20CRF%201000L%20Africa%20Twin%20%2066.jpg

http://www.motorcyclespecs.co.za/Gallery%20B/Honda%20CRF%201000L%20Africa%20Twin%20%2077.jpg

http://www.motorcyclespecs.co.za/Gallery%20B/Honda%20CRF%201000L%20Africa%20Twin%20%2099.jpg

Rychu72
29.07.2015, 20:53
Podsumowując po mojemu nową AT zostalo mi czekać na wersję light, coś ala ktm 690, coś co by mogło zastąpić mi DR650 SE. A i to miałbym obawy czy nie stanę gdzies przez jakiś error w sofcie. Coraz bardziej jestem przekonany, że do wyjazdów w czarną dupę lepsze są stare i proste konstrukcje.
Nowa ciężka afryczka mogłaby mi służyć jedynie do wyjazdów z żonką w pełni zapakowani i po łatwych dróżkach.
Na razie rozczarowałem się, ale obserwuję i czekam na opinie użytkowników. :(

mdxmd
29.07.2015, 20:56
Podsumowując po mojemu nową AT zostalo mi czekać na wersję light, coś ala ktm 690, coś co by mogło zastąpić mi DR650 SE. A i to miałbym obawy czy nie stanę gdzies przez jakiś error w sofcie. Coraz bardziej jestem przekonany, że do wyjazdów w czarną dupę lepsze są stare i proste konstrukcje.
Nowa ciężka afryczka mogłaby mi służyć jedynie do wyjazdów z żonką w pełni zapakowani i po łatwych dróżkach.
Na razie rozczarowałem się, ale obserwuję i czekam na opinie użytkowników. :(

do wyjazdów z żoną lepszy jest GS, bo przynajmniej nie będziesz musiał jej prosić o pomoc w postawieniu moto na cetralkę coby łańcuch nasmarować po deszczu :)

kombinję i kombinuję i sam nie wiem, jak ktoś nie ma specjalnych aspiracji terenowych (których zresztą nowa AT wielkich nie ma...) to po co komu taki moto.... a w lekki teren wjedziesz nawet sportem, stara była conajmniej 10Kg lżejsza a i tak była zbyt ciężka w teren, skoro ma to być moto do dalekiej turystyki to dlaczego ma łańcuch ?? a skoro już ma to dlaczego kosztuje 53.000zł ??? fakt super tenera waży 257KG ale ma większy zbiornik 23L !!! no i kardan, którego wagę można pominąć bo i tak jest na granicy osi koła, więc waga pomijalna,

Nowa AT ma być unwersalna czyli do niczego i wszystkiego, nadal uważam, że powinna być wersja normal (z wałem) i ADV i super ADV max 800cm3 i max 210KG, i obym się mylił całkowicie :) szału nie ma, fakt wygląda nieźle i to może być powód do zakupu!

zombi
29.07.2015, 20:57
całości nie czytałem więc może już było, ale co mi tam w linku filmik

http://r4---sn-p5qlsnsy.googlevideo.com/videoplayback?upn=492wBm5Y4wo&ratebypass=yes&nh=IgpwcjAxLmlhZDI2KgkxMjcuMC4wLjE&source=youtube&signature=3DAC8231115EC8D59C713AB1B8F2694394206CD0 .CE59CF3FD4F4203D5065C73DDA101EC03A2223E7&lmt=1438146655613986&fexp=901816%2C9406610%2C9407162%2C9407663%2C940794 3%2C9408086%2C9408710%2C9412913%2C9414764%2C941536 5%2C9415485%2C9416126%2C9416294%2C9416729%2C941767 0&ipbits=0&mime=video%2Fmp4&itag=18&id=o-AF9xGphClIjPlpzEXfnE6NamfsFegbYHck9kqMBqYtxW&dur=248.337&mt=1438196025&pl=21&mv=m&ms=au&mm=31&ip=198.71.230.10&mn=sn-p5qlsnsy&sparams=dur%2Cid%2Cinitcwndbps%2Cip%2Cipbits%2Cita g%2Clmt%2Cmime%2Cmm%2Cmn%2Cms%2Cmv%2Cnh%2Cpl%2Crat ebypass%2Csource%2Cupn%2Cexpire&key=yt5&sver=3&expire=1438217696&initcwndbps=340000

Lepi
29.07.2015, 20:58
Są dostępne szosowe opony w rozmiarze 18" i tej szerokości?

Arkan
29.07.2015, 21:05
http://www.motorcyclespecs.co.za/Gallery%20B/Honda%20CRF%201000L%20Africa%20Twin%20%2077.jpg

Nie no, bez jaj! Zaczepy do plastikowych kufrów i gumowe przewody :mur:
Dopiero teraz zauważyłem :haha2:

Lepi
29.07.2015, 21:09
Przewody można tanio wymienić. Każdy czarnuch wie już co i jak ;)

Cezarus
29.07.2015, 21:12
Przewody można tanio wymienić. Każdy czarnuch wie już co i jak ;)

I to mnie właśnie wkurza w tych nowych motocyklach : w 800 GS zmień zawieszenie i wyjdzie fajny motocykl w nowej Afri już trzeba przewody na oplot wymieniać itd.

mdxmd
29.07.2015, 21:22
I to mnie właśnie wkurza w tych nowych motocyklach : w 800 GS zmień zawieszenie i wyjdzie fajny motocykl w nowej Afri już trzeba przewody na oplot wymieniać itd.

a po co chcesz na ten oplot zmieniać?

Lepi
29.07.2015, 21:27
Właśnie, po co? Przecież na komarku też można świat objechać. Taniej.

bass
29.07.2015, 21:27
Pewnie się boi, że mu w maroku spuchną jak będzie na piochu hamował :D

zombi
29.07.2015, 21:33
Bo te w oplocie to nie są gumowe, tylko kosmiczne. A w tych z oplotem w środku, a nie ładnie na zewnątrz to nawet w rajdach zawodowcy startują i żyją. Ale oni maja inne budżety :)

mdxmd
29.07.2015, 21:56
bo ledy i oplot to podstawa oraz złoty łańcuch i naklejki na felgach :):)

zombi
29.07.2015, 22:13
Właśnie... Złoty łańcuch.
Zombi, odbierz pocztę. Zobaczysz tam ciekawy skan... ;)
Jutro zobaczysz oryginał.

El, w tym temacie nie gadam z tobą. To że na testy zabierasz germańca Fazika, zamiast ziomala to żeś se nagrabił.

PS. W temacie skanu to pogratulować siły przebicia :at:

Roxi
29.07.2015, 22:19
Nowa Afryczka jest piękna. Z pewnością wpadnie w niejedne oczko i łapki amatora cudzej własnością. Wprawdzie mota mi nie śmignęli ale kiedyś puszkę właśnie z przed salonu Yamahy w kilka min. Człowiek może jeszcze zatęsknić za starym gracikiem :) Oczywiście jest AC, ale chyba nie "działa" to na wschodzie, a i łatwo kasy nie wypłacają niestety :)

MaRP
29.07.2015, 22:29
Tyle było gadania i narzekania, że nie ma nowej Afryki.
Jak się pokazała, to znowu narzekanie, że nie taka, jaka powinna być...
Dobrze, że jest...

Zdrówka :D

Arkan
29.07.2015, 22:29
Jedno trzeba przyznać fanom AT. Cokolwiek nie wyjdzie, jakikolwiek fuckup - waga, guma w motorze za 53 koła itd, to jest interpretowane na korzyść Pana Hondy. Zupełnie jak w dowcipie :

Wraca pijany mąż do domu po dwóch dniach balangi. Żona, chcąc pokazać jaka to ona jest dobra, rozbiera go i mówi:
- O, mój ty biedaku, znowu te delegacje, ależ jesteś zmęczony.
Widać ślady szminki na torsie:
- Znowu ta ślepa sekretarka ochlapała cię winem...
Ściąga mu spodnie i widzi damskie figi. Nagle zaniemówiła, a mąż:
- No, kombinuj, mała, kombinuj

:D

Roni92
29.07.2015, 22:35
Jak tu niektórzy uważają, że nowa afryka jest za mało off jak na adv to czemu sobie po prostu nie kupią ktm 690.Przeciez sprzęty adv właśnie takim kompromisem on/off są i takie mają być z założenia. To nie ma służyć do jazdy po torze mx przecież. Chcesz sprzęt bdb w offie to kupujesz enduro, nie adv, proste.

fassi
29.07.2015, 22:39
Ja sie ciesze spotkac ludzi ktorzy nie beda wiedzieli ze bez zmainy zawieszen nie da rady opierdolic siwata w kolko. Arkan, no ciezko ale nie obrzydzisz na tego moto. Zagadka pozostaje wytrzymalosc, to ona ma dla mnie 75% znaczenia.

El, udalo mi sie skkontaktowac z kumplem kamerzysta o ktorym Ci wspominalem. Ma kilka produkcji z autami i motocyklami na koncie. Mowi ze max 3 dni nam moze dac wiec trza pisac scenariusz jaki aby ta nowa afre odpowiednio pokazac. Nawiazalem kontakt z Schubertem, musisz mi dac rozmiar dynii i moze nam wypozycza kaski.

Ide buty juz pastowac :D

wasilczuk
29.07.2015, 22:46
Już to sobie wyobrażam.
Nowa afryka, za kierownicą Elłud w ramonezce a za nim Fazik z zielonym harcerskim plecakiem browarów.

Arkan
29.07.2015, 22:52
Ja sie ciesze spotkac ludzi ktorzy nie beda wiedzieli ze bez zmainy zawieszen nie da rady opierdolic siwata w kolko. Arkan, no ciezko ale nie obrzydzisz na tego moto. ..

Fassi - broń Boże nie chcę Ci obrzydzić tego moto. Różni nas podejscie do życia. Czy da się opierdolić świat na słabym zawieszeniu? Oczywiscie, że się da! Czy da się bzykać brzydkie baby? Oczywiście że się da! Tylko widzisz Fassi, ja wolę te ładne...ale...o gustach się nie dyskutuje. Kazdy ma to co woli :D

Powiem Ci wiecej - jeśli w PL da się kupić wersje bez ABS, to ja tą brzydulę kupię i zafunduje jej wizytę u chirurga plastycznego, bo mam pomysł jak z tego paszteta zrobić laskę. OK, mocno przy kości, ale będzie sie dało z nią bez wstydu pokazać w terenie :lol:

wasilczuk
29.07.2015, 22:57
Fazik to jest gość, który z uśmiechem bierze ładne, brzydkie i po błocie nawet pójdzie.

Cibor klv
29.07.2015, 22:59
Sam nie wiem niektórzy szukają chyba na siłę smaku w gównie, albo się nudzą... Nowa Afra jest dokładnie tym czym powinna być. Ma wszystko to czego nam brakowało w starej. Jest XXI wiek elektronika jest wszędzie, normy są takie jakie są czy to komu się podoba czy nie. Nowa Afra ma elektroniki tyle ile trzeba i ani grama więcej. Zawiasów też raczej nie będzie potrzeby wymieniac...i dobrze, że nie ma kardana, bo na ch..j jej kardan. Czytając niektóre opinie mam wrażenie że piszą je jakieś rozpieszczone panienki.

fassi
29.07.2015, 23:03
Arkan, o gustach sie nie mowi. To co dla Ciebie jest sufitem, dla mnie moze byc podloga i odwrotnie. Jesli podroz mam widziec przez pryzmat zawieszenia to skoncze jak long way round z assistance i laweta jak wysiadzie ABS. Jakos tak jest ze wygodna podroz szybko sie zapomina, a ta trudna wypala w mozgu trwale slady ;)

El, jednak podlaczyles mojego patenta w dokumenty? :D Kurde, a mowilem Ci ze w sumie nie pomoze. Widac honda nie chce na swoim moturze posadzic krzysia bircza czy innego profi skaczacego na moto jak kozica tylko dac normalnym ludziom motura na testy. Twoje podroznicze CV jest solidnym fundamentem jednak, a ekipa w tym skladzie nadaje szlifu. Bedzie dobry film :D

jorge
30.07.2015, 00:49
Panowie - wydaje mi się że w swoich rozważaniach tkwicie w świecie starej dobrej AT i kosztów z nią zwiazanych. Staracie się dostosować kosztorys starej AT do nowej. Nie po to Pan Honda sprzeda nam moto za 53 koła żebyśmy mogli druciarstwo za 400 PLN uskuteczniać. Pan Honda dobrze wie, że jak masz na konia, to musisz miec na bat....

Mario - nie przebijesz się z info na temat zawiasu. Powód jest prozaiczny. Wielu użytkowników starej AT objechała na motorach bez zawiasu i hamulców swiat dookoła i w związku z tym uznają te elementy za zbyteczne (albo inwestycje w ich upgrade za zbyteczne). Honda wykonała marketingowo kawał swietnej roboty - stara AT za 12-14 000 jest obecnie najlepszym motocyklem w aspekcie koszt/benefit dla obieżyświata. Da sie nią wjechać prawie wszędzie i zadrutować za grosze prawie wszystko (zadrutować w sensie pozytywnym). Pan Honda wie o tym. Mówi: Mam dla Was za motocykl lepszy pod każdym względem - lżejszy, mocniejszy, z lepszymi hamulcami i na lepszym zawieszeniu. Marzenie. Zapomniał Pan Honda powiedzieć, że za ten niewielki w sumie postęp (zwykłe jeździdło z kołem 21 cali i przeciętnym zawiasem) chce 5 razy wiecej pieniędzy. Taki numer jest możliwy tylko w świecie autentycznych fanów marki.
Z innej strony tak się zastanawiam co by się stało gdyby KTM lub BMW wypuścili dzisiaj ten motor jako swój za te pieniądze.....Wszyscy by ich opluli za specyfikacje(i słusznie) i model podzielil by sukces rynkowy litrowego DLa (kóry tak na marginesie za wyjątkiem rozmiaru kół jest bliźniakiem nowej AT)

Graphia - lubię kulturę Twoich wypowiedzi. To rzadka obecnie cecha. Jeśli kiedyś spotkamy się na drodze to stawiam bezalkoholowe :-)

Panowie - biorę mojego awaryjnego kata i idę jeździć. O to chyba w tym wszystkim chodzi przede wszystkim.

Pozdrawiam Wszystkich z pięknej Czarnogóry,
Arkan

Arkan jestem Twoim fanem :D Krótko, racjonalnie i na temat. Takie wypowiedzi lubię.
.

Całości nie czytałem bo naklepaliście tago od kilograma. Ale zgadzam się z Luim i dawaj Arkan gębę na avatara, abym Cię w knajpie nie pominął :D.

Rychu72
30.07.2015, 07:01
Moderator zrobi porządek z tymi ostatnimi offtopami ;)

mareksz007
30.07.2015, 08:01
El czytam i nie wierzę. Trzymam kciuki za powodzenie misji. To jak dobrze pójdzie to na integracji premiera filmu ?

Arkan
30.07.2015, 12:01
Jorge - mówisz i masz :D

Patiomkin
30.07.2015, 12:33
Moderator zrobi porządek z tymi ostatnimi offtopami ;)

Popieram!

Adagiio
30.07.2015, 12:54
https://www.youtube.com/watch?v=_rT4q79n0F0#t=111 (https://www.youtube.com/watch?v=_rT4q79n0F0#t=111) jak widać i na seryjnym zawiasie da się po wyrypach jeździć . Rozumiem ze w dobie systemów wspomagających miętkie faje , niektórzy zapomnieli że liczy się przede wszystkim potencjał , doświadczenie i umiejętności kierownika co by klocem po krzeczoarach upalać a nie przełącznik .

motoMAUROxrv
30.07.2015, 13:38
https://www.youtube.com/watch?v=_rT4q79n0F0#t=111 (https://www.youtube.com/watch?v=_rT4q79n0F0#t=111) jak widać i na seryjnym zawiasie da się po wyrypach jeździć . Rozumiem ze w dobie systemów wspomagających miętkie faje , niektórzy zapomnieli że liczy się przede wszystkim potencjał , doświadczenie i umiejętności kierownika co by klocem po krzeczoarach upalać a nie przełącznik .

Dokładnie! -Nawet moja poczciwa, seryjna "babcia" dawała radę tam, gdzie obawiałem się że nie da...
-To z kierownika (często z wiekiem) wyłazi najwięcej ograniczeń... :rolleyes::lol8:

mdxmd
30.07.2015, 13:55
to jest jedyne forum, na którym następnego już dnia nie możesz znaleźć swojego ostatniego posta :)

dobrze będzie! trochę zmiękną i na 100% zejdą z ceny < 50 kafli ! tylko efekt byłby lepszy gdyby zaczęli odwrotnie np. kto zamówi moto do końca sierpia cena max 46 kafli ew. 48 z kuframi... tyle dobrego, że szprychy są w standardzie a nie jak u innych za dopłatą :)

mario33
30.07.2015, 23:19
To ciekawe - porównanie zarysu z KTM Adv. Cieeekaaaawe :D

https://farm1.staticflickr.com/453/19960511928_62d0295a2c_o.jpg

rumpel
30.07.2015, 23:22
skopiowali to co najlepsze ;)

mdxmd
30.07.2015, 23:52
skopiowali to co najlepsze ;)

czyli zajęli się tym co narodowo robią najlepiej skopiować i udoskonalić :)

myku
31.07.2015, 08:02
Fajna fota Mario.Szukalem czegos takiego w necie zeby zbaczyc rozmiar kloca.Faktycznie kawal miesa ;).

Rychu72
31.07.2015, 10:48
Sam nie wiem niektórzy szukają chyba na siłę smaku w gównie, albo się nudzą... Nowa Afra jest dokładnie tym czym powinna być. Ma wszystko to czego nam brakowało w starej. Jest XXI wiek elektronika jest wszędzie, normy są takie jakie są czy to komu się podoba czy nie. Nowa Afra ma elektroniki tyle ile trzeba i ani grama więcej. Zawiasów też raczej nie będzie potrzeby wymieniac...i dobrze, że nie ma kardana, bo na ch..j jej kardan. Czytając niektóre opinie mam wrażenie że piszą je jakieś rozpieszczone panienki.

No właśnie ta elektronika :(
Pisałem już o tym w innym wątku jak jakieś 3 tygodnie temu ratowaliśmy szwajcara jadącego dookoła świata, który utknął na nowym Triumphie Tigerze na drodze Mesita - Ushguli w Gruzji. Spalił sprzęgło walcząc z ciężkim klocem. Zapaliła mu też się kontrolka CHECK ENGINE i ....... nawet w Tibilisi nie umieli zdiagnozować o co chodzi. Wysłali go do Rosji do autoryzowanego salonu. Od tych trzech tygodni chłop szuka pomocy.

Coś mi tam od czasu do czasu skrobnie:

"I was two nights in Mestia. The host oft he guest house organised a bus fort he transport to Tbilisi. Yesterday i went to a biker bar here and asked for a good mechanic. I have now an adress and will go there this afternoon. I hope they can help me there."

"I went here to a Bikerbar to ask for a mechanic. The people there said to go to the PitStop garage. When i was there the mechanic looked at my bike, saw the check engine light and said try to go to Yaketerinburg, we can’t fix it."

Teraz jeszcze bardziej doceniam stare, ale jezdżące "trupy". :)

radiolog
31.07.2015, 14:16
A ja doceniam "samochodowe" sprzęgło w 1200 gs, które można przypalić,ale ciężko spalic :-)

jorge
31.07.2015, 15:16
Jorge - mówisz i masz :D

Brawo TY !!

PS

Fota zajebista - ta porównująca - kiera wyżej w Afrze ??

Złom
31.07.2015, 19:57
A ja doceniam "samochodowe" sprzęgło w 1200 gs, które można przypalić,ale ciężko spalic :-)

aż miło się patrzy jak się smaży!

http://youtu.be/4rWKVHZdScU

4rWKVHZdScU

radiolog
31.07.2015, 20:27
Ostygło i pojechał dalej hehe, a koreczki nie przeżyłyby

marekw
31.07.2015, 21:21
Ale pęknięty kardan nie ostygnie

consigliero
31.07.2015, 21:34
Ale pęknięty kardan nie ostygnie

To jest nielogiczne.

bass
31.07.2015, 22:49
Takie głupie, że aż zabawne :D

Arkan
31.07.2015, 23:53
Złom - to nie jest gs1200 :haha2:

myku
01.08.2015, 00:12
Zastanawiam sie,czym wlasciwie nowa Afryka jest gorsza od konkurencji,zeby narzekac na jej cene?.Napewo jest ladniejsza zgrabniejsza.Pewnie bardziej niezawodna,do czego Honda nas przyzwyczaila.Bardzo uniwersalna,chyba najbardziej.Jezeli ktos nie chce nia dziczyc w terenie i na czarnym to chyba to jest wlasnie to.Nie zebym szukal usprawiedliwienia dla niej,ale wlasciwie co jest nie tak,zeby inne marki wolaly tyle ile wolaja,a w przypadku Hondy bylo to cos nie halo.

ex1
01.08.2015, 01:17
ogólnie drogie te motocykle sie zrobiły, pamietam jak nowego lc8 można było wyrwać.poniżej 40 tys. teraz 1190 to 60 tys trzeba dać... i Afryka droga, i ST i inne

visuz
01.08.2015, 08:37
Rzędówka zamiast V-ałki trochę martwi, ale jestem dobrej myśli. Jeszcze odzyskamy to forum dla Królowej. :bow: :)

Mhv
01.08.2015, 08:39
To prawda, tak samo się dzieje z samochodami "lepszych" marek (choćby Jaguar, Audi, BMW, Merc, LR-RR), po prostu drożeją z modelu na model od kilkunastu lat, że to niby bardziej ekskluzywne się stają..a co bardziej ekskluzywne, to wiadomo że droższe być musi. Wszystko to nie dziwi, skoro mimo tego sprzedaż..rośnie. A konsumpcja 120->150->170% etc.
A w temacie - bardzo ładna jest ta nowa AT

mdxmd
01.08.2015, 12:02
te motocykle wcale nie są drogie, to raczej u nas zarobki nieco odbiegają od średniej UE, dodać do tego drogie kredyty i lipa.

madafakinges
01.08.2015, 12:06
http://www.americanmotorcyclist.com/Libraries/Motorcycle_Images/2016_CRF1000L_Africa_Twin_Standard_RF34.sflb.ashx

Nie podoba mi się dźwignia zmiany biegow.

Sprzęt za tyle hajsu powinien mieć handbary i osłone silnika w standardzie...

Ziarko
01.08.2015, 13:25
Niektórzy straszą elektroniką. A mnie zawsze się wydawało, że dzieci ery cyfrowej naprawiają moto za pomocą komórki.
Przynajmniej mój chrześniak, potrafi tak samochody szybko naprawiać. Podłączył sobie wifi(blue?) czujnik do kompa i na adroidzie ma wszystkie parametry samochodu, nie wsiadając do niego. Widzi błędy i w moim Golfie jak i swojej cytrynie. Dużo nie brakuje, by mi wyłączył silnik sms`em :D. Za to od strony fizycznej nie rozróżnia śruby od wachacza.

Bierzesz na wyprawę klucz 17/15? Dlaczego nie weźmiesz aplikacji na Africę na swoją komórkę?

KORNIK
01.08.2015, 13:28
Sprzęt za tyle hajsu powinien mieć handbary i osłone silnika w standardzie...

Tylko pewnie miałbyś plastikową osłonę silnika i jakieś listki zamiast handbarów i pewnie większość wymieniałaby to zaraz po zakupie. Ale generalnie racja, coś powinni dodać.

graphia
01.08.2015, 13:56
Czasy mechaniczne nie wrócą. Może się Wam to podobać, może się nie podobać, możecie drzeć szaty, zdzierać paznokcie.... Czasy mechaniczne nie wrócą... nikt (prócz Indii) nie wypuści już Wam nowego pewnego motocykla z gaźnikiem i bez elektroniki..... no.... :D

puszek
01.08.2015, 14:09
Niektórzy straszą elektroniką. A mnie zawsze się wydawało, że dzieci ery cyfrowej naprawiają moto za pomocą komórki.
Przynajmniej mój chrześniak, potrafi tak samochody szybko naprawiać. Podłączył sobie wifi(blue?) czujnik do kompa i na adroidzie ma wszystkie parametry samochodu, nie wsiadając do niego. Widzi błędy i w moim Golfie jak i swojej cytrynie. Dużo nie brakuje, by mi wyłączył silnik sms`em :D. Za to od strony fizycznej nie rozróżnia śruby od wachacza.

Bierzesz na wyprawę klucz 17/15? Dlaczego nie weźmiesz aplikacji na Africę na swoją komórkę?

Ja to bym zabrał aplikację na zmianę dętki zamiast łyżek..:at:

bass
01.08.2015, 14:27
Tylko pewnie miałbyś plastikową osłonę silnika i jakieś listki zamiast handbarów i pewnie większość wymieniałaby to zaraz po zakupie. Ale generalnie racja, coś powinni dodać.

kilka postów wcześniej jest fota z fabryczną osłoną i handbarami...

Złom
01.08.2015, 14:46
Ja się nie znam, był duży z jeszcze większymi cyckami. Tak czy inaczej z 10 różnych innych motórów paliło gumę do oporu a tylko GS się przysmażył.

borys609
01.08.2015, 15:08
Jak się nie umi to się smaży... Dwa lata temu też przypiekłem sprzęgło na Kłodzku na pewnym podjeździe. W tym roku używałem sprzęgła znacznie mniej i przy niższych obrotach, wykorzystując ogromny moment obrotowy tego silnika. Konstrukcja jest dobra, trzeba jej tylko odpowiednio używać :-).

Wysłane z ajfona..

Stary-S3
01.08.2015, 15:12

To na co wydałbyś pieniądze w Turatechu?
Taka panie teraz polityka. Pewnie za pół roku wyjdzie "Special Rally Pack" do tego moto z akcesoriami do tuningu optycznego i nie tylko oraz naklejka przerabiająca wersje CRF 1000 L na CRF 1000 R.

Coś jak pakiet do CRF 450 do wersji Dakar :D

Ziarko
01.08.2015, 15:23
Puszek,
Ja to bym zabrał aplikację na zmianę dętki zamiast łyżek..

tu masz aplikację do zmiany gum:
http://dailymobile.pl/wp-content/uploads/2010/01/hd2Wobble-aplikacje-windows-mobile.jpg