PDA

View Full Version : Nowa Afryka

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15

Kazmir
29.11.2015, 20:46
Tak to już jest jak kupowałem auto z DSG byłem sceptyczny, dzisiaj nie ma dla mnie innego lepszego rozwiązania.
Może kolega napisze ile kosztuje naprawa/wymiana skrzyni DSG w samochodzie. Znacie koszty części do skrzyni (elementy sterowania) w nowej AT?
Z tego co słyszałem "normalni" czyt. biedni ludzie omijają szerokim łukiem samochody używane z DSG zwłaszcza te z przebiegiem ponad 200 000 km. Tak słyszałem od Goździkowej, bo ja się na tym nie znam:(

Dzieju
29.11.2015, 20:49
Może tak być że ci co kupią to i tak się nie przyznają do porażki finansowo/eksploatacyjnej takiej skrzyni.
Poczekamy zobaczymy ale i tak zwykła jest najlepsza :)

tommi
29.11.2015, 20:56
Tam zwykla, reke dam se uciac, ze trojeczka ja bije na glowe.
A ta zautomatem to juz na pewno :P

rambo
29.11.2015, 21:00
dct na tą wadę że nie można jeździć na półsprzęgle, a gaz trzeba trzymać równo bo inaczej szarpie całym motorem, odpuszczenie gazu rozłączy napęd. Na wszelkich kursach enduro uczą jeżdżenia wolnego i do manewrowania na półsrzęgle, z dct będzie psia dupa

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

bzdura.

z DCT można jeździć jeszcze wolniej, i nie majdrować na półsprzęgle.

Szarpanie w porównaniu do normalnej skrzyni, w zasadzie nie występuje.

Sądzę że się mądrzysz i teoretyzujesz a nie jeździłeś z DCT :at:

Dzieju
29.11.2015, 21:02
Dodam że jestem całkowitym przeciwnikiem jakichkolwiek automatów które za mnie miały by podejmować decyzję kiedy i w jakich warunkach ma dojść do zmiany biegów.
Jak się komuś podoba automatyczny kaganiec to trudno jego wybór ja go sobie nie założę.
Żeby nie było miałem okazję sprawdzić w samochodach dlatego mówię nie takiej technologii.
Ale komuś tam lenistwo/wygodnictwo może pasować :)

rambo
29.11.2015, 21:03
Przejedziesz się kiedyś nową AT z DCT to Ci przejdzie.
To jest zjawisko rewolucyjne w motkach Hondy

tommi
29.11.2015, 21:06
Alez wiekszosc automatow pozwala na manualna zmiane biegow - kiedy chcesz i jak lubisz. A jak stwierdzisz, ze jednak wolisz jak robi to automat, to mu na to pozwalasz. Manual takich trickow nie zna.
Ale zeby nie bylo, crfe zamowilem w manualu...

madafakinges
29.11.2015, 21:08
A co z tym bakiem, żelazowy czy nie?

radiolog
29.11.2015, 21:08
Rambo, jechałem praktycznie, nie teoretycznie, no ale moźe tu jakiś fenomen sie stał

Lepi
29.11.2015, 21:11
Pamiętajmy, że w tej skrzyni nie ma sprzęgła hydrokinetycznego (konwertera momentu). Nie przy każdej prędkości może być płynnie przykazywany moment obrotowy. Sam jestem ciekaw jazdy na "półsprzęgle". Dodatkowe 20 kilo to prawie tyle co cały silnik LC8 :)

PS Rekluse to proste sprzęgło odśrodkowe. Tutaj jest elektronika i nie wiadomo (jeszcze) jak to działa.

Emek
29.11.2015, 21:17
A co z tym bakiem, żelazowy czy nie?
Żelazowy ponoć.

zipo
29.11.2015, 21:19
Zabieram glos, bo mnie cisnie jak slysze o wzrostach cisnienia oleju w skrzyni biegow nowej Afry,szarpaniu,zaworach sterujacych ...ludzie, co niektorzy tu pindolicie?
Zasada zmiany biegow w tym motorze nie podlega hydrokinetyce.Tam sa dwa sprzegla pracujace klasycznie a sterowane automatem elektrycznym,zintegrowanym z procesem wybranego trybu jazdy i czestotliwoscia odkrecania manetki.
Jezdzilem dct w nc 700 i nie ma bata, by cos lepiej mieszalo biegami jak ten automat.
Poza tym macie tryb,ograniczajacy automat do zmiany na komende kierownika i biegi wrzucasz cynglem i trzymasz ile chcesz ...kurde..gdzie problem?
Nie potrzeba

siwy
29.11.2015, 21:46
Dalej nikt nie odpowiedział na pytanie jak się taka skrzynia zachowuje w momencie zakopania w piachu/błocie. Duży moment i moc w takich sytuacjach przy klasycznej skrzyni-sprzęgle jak się nieumiejętnie kręci potrafi spalić sprzęgło.

darius
29.11.2015, 21:49
My tu pitu pitu a w Afryce juz jezdza...

http://theworldaccordingtoluckystriker.blogspot.co.za/2015/11/2015-honda-crf-1000l-africa-twin.html?m=1

Poczytajcie co pisza o DCT...

Pozdrowienia
D

radiolog
29.11.2015, 21:50
Bo jeszcze nikt nie wie, bo może poza paru testerami i inżynierami hondy

ŁukaszBIA
29.11.2015, 21:53
Fajne te zdjęcia z przejazdu przez kałuże :)

QrczaQ
29.11.2015, 21:55
ja w mojej starej AT też w zasadzie bez sprzęgła w góre i dół.
Ja też

Arkan
29.11.2015, 21:59

Być może. Ale dokłada 10kg do i tak ciężkiego motocykla. Na szosie kompletnie bez znaczenia. W terenie 10kg to różnica bagażu na weekendowy wypad.

borys609
29.11.2015, 22:55
Warto spytać TCW (tych co wiedzą) o jedną rzecz. Mianowicie, czy mocykl ten jest wyposażony w jakieś fabryczne narzędzia i czy różnią się dla obu wersji Afryki?
Pytam całkiem serio i na temat.

Wysłane z ajfona..

kudlacz
29.11.2015, 23:05
tak ogólnie to różnica 20 kg to wiele. Pytanie gdzie i jak to upakowali, czy silniki się różnią gabarytowo?

BartekJ
29.11.2015, 23:09
Miałem okazję przejechać się kawałek Crosstourerem z DCT. Jest bardzo fajnie, taki duży skuter - dodajesz gazu i jedziesz. Oczywiście pierwsze co chciałem zrobić, to złapać za klamę sprzęgła i....zonk...a potem chciałem stopą wrzucić bieg...kolejne zdziwko :D:D Kiepsko wyposażają te nowe motocykle :).
Na asfalcie rewelacja. Ale se tak myślę, że im trudniejszy teren, tym bardziej będzie brakowało sprzęgła klasycznego. Gdzieś trzeba ślizgnąć sprzęgłem na niskich obrotach pod góreczkę na trawie mokrej np...hmmm...może być problem wynikający z chęci przekazania całego momentu przez silnik na koło.
Poza tym póki nowe to nowe. Oby nie było sytuacji jak z VTEC w VFRach 800 FI. Jak silnik świeży i "ciasny", to działa dobrze. Jak już pojeździ, zaczynają się problemy z załączaniem się dodatkowych zaworów, bo już cały układzik sterowania złapał luzy.
Czas pokaże :).

QrczaQ
29.11.2015, 23:27
Ja miałem okazję dość dobrze pojeździć NC z DCT i mnie nie przekonało.

Ale poszedłem do tego sceptycznie i miałem tylko plan jakby to rozwalić. Np. Zrzucanie z dużej prędkości na 1ke. Niestety elektronika tego nie zezwoliła.

Może warto dać drugą szansę.

Louis
30.11.2015, 07:33
Nie wiem czy było.

http://theworldaccordingtoluckystriker.blogspot.rs/2015/11/2015-honda-crf-1000l-africa-twin.html

Ziarko
30.11.2015, 07:45
Historia kołem się toczy. Nie miałem, spróbowałem, koledzy mówili.......

Dokładnie tak samo - bo podobne argumenty gdy w samochodach pojawiał się ABS gadali Polacy. Że "dobry kierowca" lepiej hamuje, że coś tam wspominali o manewrach których normalnie się nie robi - ale stanowiło jakoby główny argument przeciw.

np. po co wbijać 1 na wysokich obrotach? strzelanie ze sprzęgła? A to nie szkodzi ?

wolno podjechać? Przecież się da wolniej niż na klasycznej i to bez palenia sprzęgła.

Lepi
30.11.2015, 08:35
... strzelanie ze sprzęgła? A to nie szkodzi ?

wolno podjechać? Przecież się da wolniej niż na klasycznej i to bez palenia sprzęgła.

To nie szkodzi, bo pomaga :)

Dlaczego da się wolniej? Wytłumacz mi bom ciekaw jak to działa.

Ziarko
30.11.2015, 08:48
Otwierasz manetkę i jedziesz. jak za mało gazu, to po prostu stoi, bardzo miękko oddaje moc i gdy normalnie męczysz się na półsprzęgle - raz lepiej, raz gorzej, a tu pyrka. Chcesz kopać? otwierasz manetkę mocniej i wsio.

Afryką nie latałem, ale na innych z automatami tak. I jestem zadowolony. A tu ponoć jeszcze lepiej ten automat chodzi.

Arkan
30.11.2015, 09:00
http://theworldaccordingtoluckystriker.blogspot.rs/2015/11/2015-honda-crf-1000l-africa-twin.html

"The 950 has better suspension and the quick power delivery of the V-twin engine means that you can ride more aggressively. The 950 also wheelies more easily which means you can clear obstacles like fallen logs more easily.
The Honda is more civilised and you feel more compelled to ride around obstacles rather than over them. Fortunately the Africa Twin steers very good and it should be easy to weave your way through trouble. The DCT gearbox also frees up time to pick your line without having to worry about choosing the right gear."

Nie wygląda to najlepiej. Technologia znana z mojego dużego GSA1200 - objeżdżamy przeszkody zamiast po nich przejechać :( Komentarz, że 950 ma lepsze zawieszenie też nie napawa jakoś specjalnie optymizmem, choć można było się z tego spodziewać.
Inną sprawą jest powtarzający się ciągle argument o martwienie się o prawidłowy bieg. Kurcze, jaki jest z tym problem? Nie pasują ci przełożenia, to zmieniasz zębatki i ew. długość łańcucha wg własnych preferencji i już...

radiolog
30.11.2015, 09:01
Jak się wyciągarkę podepnie do drzewa?

Zet Johny
30.11.2015, 09:10
No cóż, do nowej AT też trzeba będzie montować WP od Kata. :D

zipo
30.11.2015, 09:43
"The 950 has better suspension and the quick power delivery of the V-twin engine means that you can ride more aggressively. The 950 also wheelies more easily which means you can clear obstacles like fallen logs more easily.
The Honda is more civilised and you feel more compelled to ride around obstacles rather than over them. Fortunately the Africa Twin steers very good and it should be easy to weave your way through trouble. The DCT gearbox also frees up time to pick your line without having to worry about choosing the right gear."

Nie wygląda to najlepiej. Technologia znana z mojego dużego GSA1200 - objeżdżamy przeszkody zamiast po nich przejechać :( Komentarz, że 950 ma lepsze zawieszenie też nie napawa jakoś specjalnie optymizmem, choć można było się z tego spodziewać.
Inną sprawą jest powtarzający się ciągle argument o martwienie się o prawidłowy bieg. Kurcze, jaki jest z tym problem? Nie pasują ci przełożenia, to zmieniasz zębatki i ew. długość łańcucha wg własnych preferencji i już...

Kolego czy mozesz doprecyzowac o co ci chodzi w drugiej czesci wypowiedzi odnosnie "martwienia sie"o biegi..
Nie wiem co masz na mysli i czy chodzi o tresc czy tlumaczenie komentarza .
pozdrawiam

Arkan
30.11.2015, 09:44
Kolego czy mozesz doprecyzowac o co ci chodzi w drugiej czesci wypowiedzi odnosnie "martwienia sie"o biegi..
Nie wiem co masz na mysli i czy chodzi o tresc czy tlumaczenie komentarza .
pozdrawiam

The DCT gearbox also frees up time to pick your line without having to worry about choosing the right gear.

...i generalnie w wielu artykułach jest podnoszony ten argument. Z kontekstu wypowiedzi jest jasne, że wybór biegu jest czymś co nas zajmuje podczas jazdy i odrywa nas od samej jazdy.....Nie mam nic do DTC, ale marketingowo tworzone na siłę argumenty powtarzane w identycznej formie w wielu "niezależnych" opiniach po prostu mnie irytują...

madafakinges
30.11.2015, 10:08
Arkan nie wiesz że największą trudnościa w czasie jazdy w terenie jest dobór odpowiedniego biegu, ja przed każdą przeszkodą zatrzymuje się na chwile i analizuje który bieg będzie tu najlepszy... i jeszcze to sprzęgło nie wiadomo czy wciskać toto, czy nie i kiedy moto Ci zgaśnie. Że ja się głupi tyle lat już męczę z tym manualem.

Daroo
30.11.2015, 10:31
Zabieram glos, bo mnie cisnie jak slysze o wzrostach cisnienia oleju w skrzyni biegow nowej Afry,szarpaniu,zaworach sterujacych ...ludzie, co niektorzy tu pindolicie?
Zasada zmiany biegow w tym motorze nie podlega hydrokinetyce.Tam sa dwa sprzegla pracujace klasycznie a sterowane automatem elektrycznym,zintegrowanym z procesem wybranego trybu jazdy i czestotliwoscia odkrecania manetki.
Jezdzilem dct w nc 700 i nie ma bata, by cos lepiej mieszalo biegami jak ten automat.
Poza tym macie tryb,ograniczajacy automat do zmiany na komende kierownika i biegi wrzucasz cynglem i trzymasz ile chcesz ...kurde..gdzie problem?
Nie potrzeba

Bo na każdym forum są tak zwani forumowi Szpece którzy znają się na wszystkim i na niczym :dizzy:

consigliero
30.11.2015, 10:46
Przez analogię do samochodów , nie chciałbym już w chwili obecnej mieć auta z manualną skrzynią , a zwłaszcza w tzw terenie . Podjeżdżając pod przeszkodę jedynym moim wysiłkiem jest dobranie odpowiedniego toru jazdy i mogę to zrobić na rympał lub bardziej technicznie ale zawsze przekładnia znajdzie sobie odpowiednie do danej chwili przełożenie. Mówiąc o rewolucji związanej z DCT jest to moim zdaniem nadużycie, gdyby AT była pędzona prądem a zwłaszcza z generatora wodorowego , wtedy byłbym zachwycony. Tak mamy tylko zautomatyzowaną skrzynię biegów , miejmy nadzieję o odpowiedniej wytrzymałości , a nie obliczoną zgodnie z zasadami współczesnych produktów.

wysłane kurierem

radiolog
30.11.2015, 10:46
największą trudnościa w czasie jazdy w terenie jest dobór odpowiedniego biegu, ja przed każdą przeszkodą zatrzymuje się na chwile i analizuje który bieg będzie tu najlepszy...

To dobra praktyka przed trudniejszymi przeszkodami je przemyśleć, niezależnie od rodzaju skrzyni :-)

madafakinges
30.11.2015, 10:51
Tak ale jeżdżą na BMW;)

Na KTM po prostu wykonuje ruch prawym nadgarstkiem, a reszte pozostawiam zawieszeniu:)

Zet Johny
30.11.2015, 10:55
Mada a z tego co wiem to twój ulubiony bieg to dwója i pełna k... :D
Nic się nie zmieniło?

Kazmir
30.11.2015, 10:56
Jak jej nie dostanę na 24h do przetestowania to nie daję wiary:Thumbs_Down::p
Co tak cichutko w sprawie kosztów DCT???

madafakinges
30.11.2015, 10:57
Zawsze:)

Artek
30.11.2015, 10:58
Przednia lampa LED ma szkło ale myślę, że poliwęglan byłby pierwszym akcesorium w tym moto lub AC.
Co do automatów to niestety ale nie każdy producent robi to dobrze. Trzeba testów w realu i po to jest jazda próbna, czego Wam i sobie życzę w Nowym Roku.

Arkan
30.11.2015, 11:12
Mada, ale Ty masz automat tylko o tym nie wiesz. Na widok przeszkody automatycznie odkręcasz manetę do oporu a WP48 automatycznie zajmuje się resztą :D Ale ja mam jeszcze lepiej, otóż marketing BMW mi powiedział, ze mam tak elastyczny silnik, że jak zapnę np. piątkę to nie będę odczuwał potrzeby zmiany biegów podczas normalnej jazdy! To się nazywa postęp! :D

zipo
30.11.2015, 11:12
@Arkan-dzieki za odpowiedz.
W mojej ocenie,najleprzy kierownik to taki,ktory nie zastanawoa sie,nie ma dylematow jaki bieg kopnac..innymi slowy-dziala automatycznie/instynktownie.
Tu chyba nie ma roznicy zdan.
Logiczne jest,ze automat daje przyjemnosc z jazdy bo tkzw."doswiadczenie" manualnej obslugi,specjalbe buty z zawiasem nastaw skokowy,modyfikacja podnozek,podnoszenie kiery,mod.dzwigni zm. biegow nie sa juz potrzebne.
Tak jak kolega yankes napisal,"honda ucywilizowala ten model" I to prawda.
Taki jest postep I dynamika zmian.Porzucasz stare by isc z duchem czasu.

@Daroo ,piszesz pierdoly to trzeba komentowac ;)
Bez urazy,taki mam styl.
pozdro

Ziarko
30.11.2015, 11:19
Spoko, teraz nawet więcej kobiet - kierowników będzie dzięki DCT :D

madafakinges
30.11.2015, 11:36
http://1.bp.blogspot.com/-S8VEfYTVNRA/VltIqLA6BVI/AAAAAAAAEJU/EwnRPxkd2KQ/s1600/Tech%2BREAR_1.jpg

Chciałoby się napisać NIE PĘKAJ!

QrczaQ
30.11.2015, 11:45
Spoko, teraz nawet więcej kobiet - kierowników będzie dzięki DCT :D
Może to nawet paru wyzwoli i zmieni płeć ;-P

Grzechu2012
30.11.2015, 11:54
no tanio nie jest :Sarcastic:

gniazdko 12v- powlekane złotem chyba

Lepi
30.11.2015, 11:55
Otwierasz manetkę i jedziesz. jak za mało gazu, to po prostu stoi, bardzo miękko oddaje moc i gdy normalnie męczysz się na półsprzęgle - raz lepiej, raz gorzej, a tu pyrka. Chcesz kopać? otwierasz manetkę mocniej i wsio.

Afryką nie latałem, ale na innych z automatami tak. I jestem zadowolony. A tu ponoć jeszcze lepiej ten automat chodzi.

Pytałem jak to działa a nie jak odkręcasz. Co się dzieje, jak prędkość jazdy jest mniejsza niż minimalne akceptowalne obroty silnika? Sprzęgło pracuje w uślizgu? Czy po prostu rozłącza i nie da się jechać wolniej niż.

Ziarko
30.11.2015, 12:22
No to nie napiszę jak to działa, ale lepiej czuć po prostu moment kiedy napęd chwyta..... Może dlatego że bardziej się wówczas skupiasz tylko na jednym - momencie obrotowym.

Ziarko
30.11.2015, 12:24
Może to nawet paru wyzwoli i zmieni płeć ;-P

Miejmy nadzieję, że nie będą jeździć jak baby :D

Dzięki nowej Afryce forum będzie trwać znacznie dłużej. Bo po towarzystwie widac, że na forum pozostali z sentymentu i międzyczasie przesiadali się na nowsze motocykle KTM, BMW itp. a teraz pewnie wymienią na nową Afrę i będą nowe tematy dotyczące słabości i mocnych stron tego motocykla.

zipo
30.11.2015, 12:52
@Grzechu2012
A co bys chcial za darmo?
Ta honda musi wykarmic mase ludzi.i to jest mniej wiecej jak 30zloty w PL. w relacji do sily nabywczej papierka .
50funta za montarz,legalizacja,litle stamp in your service book..to prawie jak darmocha :D
pozdrawiam

Grzechu2012
30.11.2015, 13:01
jak za 30 złociszy mam mieć honda genuine, oryginał 12v gniazdo to nie mam obawień i biere w ciemno :)

radiolog
30.11.2015, 13:11
Może zrobią jak w innych modelach hondy,że będzie nozna zmiana biegów,z dct, chyba coś takiego można było zamówić w crossstourerze

madafakinges
30.11.2015, 13:15
Jest taka opcja DTC pedal zifter 320funtów...

Arkan
30.11.2015, 13:21
320 funtów? To taniocha :haha2: Za tyle to sobie mogę kupić dobrą używkę kompletny silnik do mojej tenerki :D

radekw
30.11.2015, 15:04
@Grzechu2012
A co bys chcial za darmo?
Ta honda musi wykarmic mase ludzi.i to jest mniej wiecej jak 30zloty w PL. w relacji do sily nabywczej papierka .
50funta za montarz,legalizacja,litle stamp in your service book..to prawie jak darmocha :D
pozdrawiam

Na papierkach wyraźnie stoi, że ceny nie zawierają robocizny. Mam nadzieję, że w Polsce będą przeliczniki z euro, a nie z funta i że na kontynencie będzie chociaż minimalnie taniej ;)

zipo
30.11.2015, 15:47
Na papierkach wyraźnie stoi, że ceny nie zawierają robocizny. Mam nadzieję, że w Polsce będą przeliczniki z euro, a nie z funta i że na kontynencie będzie chociaż minimalnie taniej ;)

Celna uwaga.
W rzeczywistosci jesli idziesz kupic nowy sprzet i zachowujesz sie jak wymagajacy klient,to montarz jest gratis.Trzeba troche nad tym popracowac ale warto byc upartym ;)
A jak kladziesz siano na stol,to rura sprzedawcy mieknie szybko..

borys609
30.11.2015, 17:02
Byłem dzisiaj w salonie pooglądać nową Afrykę i pomachać manetką...
Fajnie silnik chodzi, trochę jak stara Afryka, bardzo przyjemnie. Tłumik paskudny ale dźwięki wydaje bardzo fajne. Bardzo wygodna pozycja za kierownicą, wysokość siodła mi pasowała, fajne ugięcie kolan. Tutaj też trochę jak w starej Afri, która pod tym względem jest jakimś tam wzorem ergonomii.
Zegary podobno czytelne w słońcu (muszę wierzyć na słowo), mimo kosmicznego wyglądu nie są w mojej ocenie jakieś nachalne i pasują do całości.
Gruba, solidna kierownica, za owiewką pałąk do mocowania GPS-a (w wersji limitowanej będzie tam tripmaster) i hektary uginającego się pod naciskiem dłoni plastiku :). Połówki chłodnicy w zasadzie niczym nie są osłonięte (nie licząc tych filigranowych, plastikowych boczków owiewki z równie filigranowym stelażem. Nie wiem jak to się będzie spisywało przy pierwszej lepszej glebie na kamieniach, ale wydaje mi się, że producenci gmoli do nowej Afryki będą mieli na swoje produkty duży zbyt :).
Prześwit pod przednim błotnikiem i po jego bokach jest minimalny (zwłaszcza po bokach), a to nie wróży długiego dystansu przejechanego w lepkim błocie.
Ogólnie wygląda na bardzo przyjemny, turystyczny motocykl z potencjałem.
W teren, ponownie w mojej i tylko mojej ocenie (jeśli ktoś uważa inaczej to ma do tego święte prawo), w takiej opcji jaka była w salonie to się nie nadaje, a przynajmniej nie tak jak LC8 950/990.
Aż się boję pisać dlaczego, bo zaraz tu na mnie psy powieszą, Rambo nazwie mnie trollem, a Bass każe sp...lać.

Czy bym kupił? Oczywiście!
Nie kupię, bo Żona uważa, że można lepiej spożytkować te drobne 50-parę kawałków :).

zbys
30.11.2015, 17:08
Byłem dzisiaj w salonie pooglądać nową Afrykę i pomachać manetką...
Fajnie silnik chodzi, trochę jak stara Afryka, bardzo przyjemnie. Tłumik paskudny ale dźwięki wydaje bardzo fajne. Bardzo wygodna pozycja za kierownicą, wysokość siodła mi pasowała, fajne ugięcie kolan. Tutaj też trochę jak w starej Afri, która pod tym względem jest jakimś tam wzorem ergonomii.
Zegary podobno czytelne w słońcu (muszę wierzyć na słowo), mimo kosmicznego wyglądu nie są w mojej ocenie jakieś nachalne i pasują do całości.
Gruba, solidna kierownica, za owiewką pałąk do mocowania GPS-a (w wersji limitowanej będzie tam tripmaster) i hektary uginającego się pod naciskiem dłoni plastiku :). Połówki chłodnicy w zasadzie niczym nie są osłonięte (nie licząc tych filigranowych, plastikowych boczków owiewki z równie filigranowym stelażem. Nie wiem jak to się będzie spisywało przy pierwszej lepszej glebie na kamieniach, ale wydaje mi się, że producenci gmoli do nowej Afryki będą mieli na swoje produkty duży zbyt :).
Prześwit pod przednim błotnikiem i po jego bokach jest minimalny (zwłaszcza po bokach), a to nie wróży długiego dystansu przejechanego w lepkim błocie.
Ogólnie wygląda na bardzo przyjemny, turystyczny motocykl z potencjałem.

W teren, ponownie w mojej i tylko mojej ocenie (jeśli ktoś uważa inaczej to ma do tego święte prawo), w takiej opcji jaka była w salonie to się nie nadaje, a przynajmniej nie tak jak LC8 950/990.
Aż się boję pisać dlaczego, bo zaraz tu na mnie psy powieszą, Rambo nazwie mnie trollem, a Bass każe sp...lać.

Czy bym kupił? Oczywiście!
Nie kupię, bo Żona uważa, że można lepiej spożytkować te drobne 50-parę kawałków :).

Zgadzam się w 90% :Thumbs_Up: ino ze ja bym nie kupił.....:)

radiolog
30.11.2015, 17:17
A ja dzisiaj jechałem swoim 1200 gs i mi AT przeszła hehe, ale jest fajnie, że u ATmaniaków wywołuje takie pozytywne uczucia i euforie, należało sie Wam po tylu latach obietnic,że będzie następczyni. Bardzo chętnie się nią przejadę na wiosne

sagattic
30.11.2015, 17:45
borys609 (http://africatwin.com.pl/member.php?u=2097) -
"Fajnie silnik chodzi, trochę jak stara Afryka, bardzo przyjemnie." masz pierwsze piwo :zdrufko:
"Bardzo wygodna pozycja za kierownicą, wysokość siodła mi pasowała, fajne ugięcie kolan. Tutaj też trochę jak w starej Afri, która pod tym względem jest jakimś tam wzorem ergonomii." drugie :zdrufko:
"Czy bym kupił? Oczywiście!" trzecie :zdrufko:
Chłopie, weź Ty zacznij z powrotem najeżdżać na nową AT bo się browarami nie wypłacę :Sarcastic:
Dodatkowo z Warszawy do Wrocławia daleko, a co dopiero na "podwrocławskie zadupie"
A tak na serio, to przestań chwalić nową AT, Ty GS-siarzu przebrzydły, bo będę musiał się do Ciebie przejechać i wiesz... :chleje:

borys609
30.11.2015, 18:31
Wiem, wiem, w mordę będzie... :P
Na wiosnę w Kłodzku, będzie mi miło :)

Żeby nie było różowo...
Handbary są tandetne. Tak, nie to że nie nadają się w teren, bo to też, są po prostu tandetne! Pierwszy element do odstrzału. Na szczęście przy cenie nowego motocykla, komplet nowych handbarów renomowanej marki nie jest porażający...
Grzane manetki można dokupić w opcji. Bardzo dobrze, że taka opcja istnieje, bo moim zdaniem to bardzo przydatny element w motocyklu turystycznym, którym nowa Afri zwyczajnie jest!
Nie napisałem nic o światłach. Są tam 100% ledy. Bardzo mi się to rozwiązanie podoba! Migacze też ledy, uginają się po wygięciu ich o 90 stopni, więc przy glebach powinny przetrwać. Nie rozumiem tylko tego ciągłego podświetlania migaczy, ale podobno nasze prawo ma traktować to jako obrysówki. Rzekomo jest na to homologacja (tu mi czołg jedzie..) :)
Dekle silnika, zwłaszcza z DCT... Cóż rzec, żeby nie obrazić tu majestatu... Gmole będą potrzebne... :P
Fajny dostęp do bagnetu, napinacz łańcuszka rozrządu na wierzchu, przełączniki na kierownicy w harmonijnym porządku. Nawet ciężarki na końcach kierownicy niby są, a się ich nie zauważa... Pewnie byłem porażony hostessami (ale miały nogiiiii.... ).
Wydech niby idzie bokiem, ale jest w zasadzie zasłonięty i nie widzę opcji, żeby oberwał przy glebie.
Pod siodłem schowek, w którym leży linka stalowa zapleciona w pętlę. Zażartowałem że pewnie do holowania jak się zepsuje - pracownik salonu lekko spurpurowiał :). Okazuje się, że to taka pętelka zakładana na ucho pod siodłem i wywlekana na zewnątrz celem przypięcia kasku. Taki patent... W schowku zmieści się samborowy kompresor i paczka prezerwatyw. Nie jest źle!
Przechyliłem sobie toto prawie na płasko (pracownicy salonu zerwali się z krzeseł z rozpaczą w oczach).. Piórko to to nie jest, ale dramatu nie ma. W końcu to turystyk!
I to tyle.
Dobra, teraz możecie raportować!
Pozdrawiam! :)

http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/30/b02fd9a85ca29865b673be27ae3879cd.jpg

darius
30.11.2015, 18:32
Nowa Afryka jest fajna ale concepty też były fajne.

http://www.wilddog.za.net/forum/index.php?action=dlattach;topic=162551.0;attach=44 9969;image

http://www.wilddog.za.net/forum/index.php?action=dlattach;topic=162551.0;attach=44 9970;image

Niezły patent z filtrem powietrza
http://www.wilddog.za.net/forum/index.php?action=dlattach;topic=162551.0;attach=44 9971;image

http://www.wilddog.za.net/forum/index.php?action=dlattach;topic=162551.0;attach=44 9972;image

http://www.wilddog.za.net/forum/index.php?action=dlattach;topic=162551.0;attach=44 9973;image

http://www.wilddog.za.net/forum/index.php?action=dlattach;topic=162551.0;attach=44 9974;image

Pozdrowienia,
D

szuler57
30.11.2015, 19:50
borys609: No, ale nóżek to Ci brakuje ;) Ot i ta nowa Królowa nie dla wszystkich :(
Jak zrobią rozmiar "S" to będzie gucio ;)

tommi
30.11.2015, 20:29
Borysie,
Ale ja tu i tak jakas dywersje widze - czemu ona pod Toba lewym oczkiem swieci..?
:D

Moto-Bandit
30.11.2015, 20:34
Panowie a co myślicie o suchej misie olejowej. Jako plus to czy wada?

borys609
30.11.2015, 20:40
Nic mi nie brakuje. Sięgam obiema kończynami tyle ile trzeba :-). Na tym się jeździ a nie odpycha od ziemi... Na Kacie siedzę wyżej i nie narzekam ani trochę.
Ona nic nie świeci. To światło odbite od reflektorów w salonie :-).

Wysłane z ajfona..

tommi
30.11.2015, 21:02
Uff,
Bo juz myslalem, ze cos zes Pan popsul, bo normalnie prawym swieci.
:)

siwy
30.11.2015, 21:28
Panowie a co myślicie o suchej misie olejowej. Jako plus to czy wada?

Raczej na + ale w takim sprzęcie to chyba bez różnicy. W niektórych z suchą miską upierdliwe jest sprawdzanie poziomu oleju. Jak ktoś na kole jeździ dużo to tylko z suchą miską.

radiolog
30.11.2015, 21:59
Plusrm suchej jest to,że nie przeszkadza jak silnik pracuje w pozycji leżącej, czyli glebie

Fihu
30.11.2015, 22:28
Nie przeszkadza ... to chyba dużo powiedziane ale coś w tym jest ;)

Adagiio
01.12.2015, 18:01
Odwiedzający eicma uznali że najciekawsze motocykle prezentowane na targach to Africa Twin i Ducati X Diavel : http://www.moto.it/fiere/eicma-2015-la-moto-preferita-dai-lettori.html (http://www.moto.it/fiere/eicma-2015-la-moto-preferita-dai-lettori.html)

darius
01.12.2015, 20:12
Prosto z Afrykanskich testow w Afryce :-)

https://player.vimeo.com/video/147431102

Pozdrowienia
D

rumpel
01.12.2015, 20:17
147431102

lukasso
02.12.2015, 08:50
czekam na zdjęcie/film pierwszej wyglebionej sztuki :D
oczywiście nie życząc żadnemu rajderowi uszczerbku na zdrowiu

rambo
02.12.2015, 09:03
No panowie, zostało ostatnie 13 sztuk, czyli 20 afryk z polskiej dystrybucji znalazło w Polsce nowego jeźdźca :)

Dzieju
02.12.2015, 09:28
Poczekam na używki które przetrwają próbę czasu , no chyba że zdążę trafić kumulację to wtedy do ciebie dzwonię z zamówieniem :)
Oczywiście 03 i tak zostanie.

rambo
02.12.2015, 09:44
Jakbyś sprzedał 03 to od raz kasuje twój numer telefonu :Thumbs_Down:

sagattic
02.12.2015, 09:44
Jeżeli mi kiedyś przyjdzie kupować nową Afrykę, to na pewno będzie to wyłącznie rocznik 2018, z dwóch powodów:
- jeżeli wyjdą jakieś choroby wieku dziecięcego, to w 3 lata Honda powinna się z tym uprać
- najważniejszy powód - różnica między moimi obydwiema Afrykami będzie wynosiła równo 30 lat :D
:at::at:

Dzieju
02.12.2015, 10:29
Jakbyś sprzedał 03 to od raz kasuje twój numer telefonu :Thumbs_Down:
Śpieszę cię uspokoić że nie zamierzam jej sprzedawać :)
Niebawem rozpoczniemy 13y rok razem i ciągle mi się podoba i absolutnie nie znudziła.
W przeciwieństwie do innych wolę jeść chleb z masłem albo i bez by została a nie oddawać dla "pieniędzy" , "na opłaty" , kafelki czy inne potrzeby :)

myku
02.12.2015, 16:01
Nie narzekaj Dzieju. Mnie nowa Afra motywuje żeby jedzcze wcześniej wstać i krócej spać. :)

Grzechu2012
02.12.2015, 16:14
Pany wiadomo już coś na temat akcesoriów, kiedy będą dostępne i za ile w Polskich salonach ?

karol1989
02.12.2015, 17:55
Pełną listę akcesoriów Honda do CRF1000L Africa Twin wraz z cennikiem będę mógł Wam udostępnić w przyszłym tygodniu.

Karol
Honda Plaza

miroslaw123
02.12.2015, 18:11
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/12321623_924591480928588_8202299676416167926_n.jpg ?oh=96c0a5ba811b872e77a0aafd5c5963bb&oe=56E94B87

Dzieju
02.12.2015, 18:58
Nie narzekaj Dzieju. Mnie nowa Afra motywuje żeby jedzcze wcześniej wstać i krócej spać. :)
Czyli jesteś na drodze wyniszczenia organizmu , masz szanse zarobić się a tym samym i tak sobie już nie pojeździsz :)

rambo
02.12.2015, 19:25
Panowie, kolejny update

Kończą się egzemplarze HRC +DCT

Spieszmy się kupować, bo zaraz nie będzie co :)

darius
02.12.2015, 19:57
10/10 od Turatecha :-)

WLWMHlKOzYA

Pozdrowienia
D

Grzechu2012
02.12.2015, 22:07
Pełną listę akcesoriów Honda do CRF1000L Africa Twin wraz z cennikiem będę mógł Wam udostępnić w przyszłym tygodniu.

Karol
Honda Plaza

Dzieki, jestes Gosc! :)

motif
03.12.2015, 01:05
czesc, powiedzcie mi jaki sens jest tego master-trip ktory ma byc dodany do tych pierwszych exemplarzy? jezeli ktos nie jedzie na Dakar oczywiscie. Wedlug mnie nie wyglada to najlepiej...

https://www.instagram.com/p/7zfQ20tV5L/

myku
03.12.2015, 07:54
Wg mnie gadzet dla rajdowcow.Do normalnego uzytkowania niepotrzebny.Moto ma juz wszystko co potrzebne

Emek
03.12.2015, 08:04
300 ojro więc można zawsze sprzedać jak komu niepotrzebny. Będzie na porządne buty.

Ziarko
03.12.2015, 08:07
czesc, powiedzcie mi jaki sens jest tego master-trip ktory ma byc dodany do tych pierwszych exemplarzy? jezeli ktos nie jedzie na Dakar oczywiscie.

Strasznie drogi licznik rowerowy. I chyba o to chodzi.

Imho, te dane winny być w standardzie w kompie pokładowym, jak inne "zwykłe" dane jak np. liczba przejechanych kilometrów.

Grzechu2012
03.12.2015, 11:01
Jak będzie ograniczać montaż navi to faktycznie może być zbędne to urządzenie :/

motif
03.12.2015, 12:01
Strasznie drogi licznik rowerowy. I chyba o to chodzi.

Imho, te dane winny być w standardzie w kompie pokładowym, jak inne "zwykłe" dane jak np. liczba przejechanych kilometrów.

strasznie drogi i brzydki. Te dane sa napewno w kompie pokladaowym.
Wolalbym zeby dali w tej promocji jakis przydatny dodatek a nie cos takiego...
pewnie to bedzie trzeba zdemontowac.

piono
03.12.2015, 12:42
Wrocław RPM

http://www.rpmmotocykle.pl/pl/motocykle.html

myku
03.12.2015, 16:34
Z tym kultowym motocyklem to trochę się zapedzili. On nawet w sprzedaży jeszcze nie jest a już stał się kultowym??? Trochę modele im się pomyliły. Taka nagonka tylko mnie odstrasza i zniechęca

Ropuch
03.12.2015, 20:04
HOLAN też nie śpi: http://holan.pl/pl/148-africa-twin-crf1000l

ex1
03.12.2015, 22:15
szybki jest :)

motif
04.12.2015, 01:50
to bedzie strasznie szeroki z tymi kuframi bocznymi...

Tymon
04.12.2015, 09:02
Nowy filmik - tym razem włoski:
https://www.facebook.com/Moto.it/videos/986900114681443/

QrczaQ
04.12.2015, 09:49
HOLAN też nie śpi: http://holan.pl/pl/148-africa-twin-crf1000l

Śpi...

ferolo
04.12.2015, 10:00
A u mnie działa bez problemu

Lepi
04.12.2015, 10:19
Może dlatego, że Słupsk to jeszcze nie zagranica :)

karol1989
04.12.2015, 14:16
Cześć,

Posiadam już dostęp do oferty akcesoriów Honda do CRF1000L :).

Wszystkich zainteresowanych jej otrzymaniem proszę o kontakt: karol.frindt@hondaplaza.pl .

Karol
Honda Plaza

karol1989
04.12.2015, 14:16
Informacyjnie...

Obszerny test CRF1000L znajdzie w grudniowym wydaniu Motormanii.

Jest już w kioskach :)

Karol
Honda Plaza

mdxmd
04.12.2015, 14:18
nie ma co czytać i tak będą same och'y i ach'y :D

darius
04.12.2015, 20:00
Pierwsza gleba

https://fbcdn-video-d-a.akamaihd.net/hvideo-ak-xfp1/v/t43.1792-2/12319951_1524520114534427_1060056600_n.mp4?efg=eyJ ybHIiOjE1MDAsInJsYSI6MTAyNCwidmVuY29kZV90YWciOiJzd mVfaGQifQ%3D%3D&rl=1500&vabr=732&oh=5fc6aae6a874a2a56242c117e42272fe&oe=5661FCBB&__gda__=1449266112_6a9f63f01181db63cbba60888e4ffea b

Pozdrowienia,
d

Lepi
04.12.2015, 20:05
Nie widzę tam żadnej gleby.... poza ziemią.

radiolog
04.12.2015, 21:44
Eee 1200 gs łatwiej się podnosi

marekw
04.12.2015, 21:49
Chyba że się urwie zawiecha przednia albo tylnia to się gsa juz nie podnosi tylko zakopuje .

dawid8210
04.12.2015, 22:11
Gnaty stękają jak przy podnoszeniu starej :D

RonDell
04.12.2015, 22:14
Że niby handbar się załamał?:Thumbs_Down:

QrczaQ
04.12.2015, 22:46
Gnaty stękają jak przy podnoszeniu starej :D
No koleś nie cienki i chciał pokazać jakie to easy. A wyszło jak zawsze. To nie motor do trzody.

mdxmd
04.12.2015, 23:53
Pierwsza gleba

Pozdrowienia,
d

link nie działa...

Szpilon
05.12.2015, 02:17
Chyba że się urwie zawiecha przednia albo tylnia to się gsa juz nie podnosi tylko zakopuje .

ale jak tak? na żywca czy się dobija?

borys609
05.12.2015, 10:27
Link nie działa.

Wysłane z ajfona..

madafakinges
05.12.2015, 14:05
Kupiłem dziś motormanie z testem nowej królowej i nie ma tam nic szczególnego napisane. Legenda powraca, dynamiczny silnik, automat dtc zajebisty, ale zmiana biegów przyciskami już nie bardzo, a w terenie lepszy będzie manual i to jest jedyna sensowna informacja na jej temat, więc nic czego nie można by się domyśleć.
Oprócz tego nie są przekonani, że afryka potrzebuje tyle elektoniki i że raczej jeśli chce zastąpić starą to powinna być prostsza- też uważam, że kontrola trakcji i zmienne mapy nie są mi potrzebne, ale takie czasy.
Ja czekam na bezpośrednie porównanie z 990, albo przynajmniej z gs800 to będzie dawało obraz nowej afry.

bicio
05.12.2015, 16:49
No na pewno inna pozycja niż w 990, na nowej AT siedzi się jak na starej czyli za zbiornikiem w KTM siedzi się bardziej na zbiorniku co wymusza inny kąt ugięcia nóg. W marcu sobie potestuję to będę miał pogląd AT/CRF/KTM.

Mat7
05.12.2015, 17:20
Kupiłem dziś motormanie z testem nowej królowej i nie ma tam nic szczególnego napisane.

Wyjątkowo kupiłem ten numer, aczkolwiek wystarczyło się ograniczyć do przeczytania testu przy półce w Empiku :D Szkoda, bo liczyłem na coś więcej.
Chyba przyjdzie nam jeszcze poczekać na test z prawdziwego zdarzenia w różnych warunkach :Thumbs_Up:

Smierzu
05.12.2015, 17:37
Ha! Jaka gazeta taki test ... Poczekajcie na test na Ścigacz.pl gościu nie leje wody

Arkan
06.12.2015, 00:40
..Ja czekam na bezpośrednie porównanie z 990, albo przynajmniej z gs800 to będzie dawało obraz nowej afry.

Nic dla Ciebie z tego nie wyniknie. Lepsze od 950ki do turystyki terenowej nie będzie i skomplikowane testy nie są do tego potrzebne.

mdxmd
06.12.2015, 08:50
lepiej sami testujcie zamiast czytać gazety...

Grzechu2012
06.12.2015, 09:01
Taki jest plan! :)

Adagiio
06.12.2015, 09:18
Kupiłem dziś motormanie z testem nowej królowej i nie ma tam nic szczególnego napisane. Legenda powraca, dynamiczny silnik, automat dtc zajebisty, ale zmiana biegów przyciskami już nie bardzo, a w terenie lepszy będzie manual i to jest jedyna sensowna informacja na jej temat, więc nic czego nie można by się domyśleć.
Oprócz tego nie są przekonani, że afryka potrzebuje tyle elektoniki i że raczej jeśli chce zastąpić starą to powinna być prostsza- też uważam, że kontrola trakcji i zmienne mapy nie są mi potrzebne, ale takie czasy.
Ja czekam na bezpośrednie porównanie z 990, albo przynajmniej z gs800 to będzie dawało obraz nowej afry.

Mada, moim zdaniem nie znajdziesz niczego nadzwyczajnego w nowej AT niż masz obecnie w swoim moto. W zasadzie to i tak jeżdżąc tym co masz nie przeskoczysz pewnej granicy, znam to z autopsji. Nowa AT nie powstała z myślą o offie dla użytkowników ze zjebana psychiką nie potrafiących realnie ocenić skali trudności terenu, którzy na przekór wszystkiemu i tak chcą udowodnić że się da. Tylko dla tych co zaczepią dwa kufry po bokach i pojadą przejechać się po szutrach, twierdząc że to off lub na wyprawę lajtowym szuterekiem i dziurawym asfaltem.
Zapewne znajdą się wyjątki co będą tyrać nią nie źle po krzaczoarch i jestem pewien że nie wypadnie gorzej o Twojego kata a na pewno lepiej od konkurencji jak tygrys czy gs 800. Tester to w większości zrównoważony motocyklista używający testowanego moto zgodnie z zastosowaniem a to że jest ubrany jak Antek Cairoli wcale nie świadczy o niczym, więc nie ma co oczekiwać rewelacji w ich artykułach.
We środę będę miał okazję zamienić kilka zadań z typem co jeździł AT na testach w Afryce, ciekaw jestem co powie .
Zdrowia .

QrczaQ
06.12.2015, 09:26
Mada, moim zdaniem nie znajdziesz niczego nadzwyczajnego w nowej AT niż masz obecnie w swoim moto. W zasadzie to i tak jeżdżąc tym co masz nie przeskoczysz pewnej granicy, znam to z autopsji. Nowa AT nie powstała z myślą o offie dla użytkowników ze zjebana psychiką nie potrafiących realnie ocenić skali trudności terenu, którzy na przekór wszystkiemu i tak chcą udowodnić że się da. Tylko dla tych co zaczepią dwa kufry po bokach i pojadą przejechać się po szutrach, twierdząc że to off lub na wyprawę lajtowym szuterekiem i dziurawym asfaltem.
Zapewne znajdą się wyjątki co będą tyrać nią nie źle po krzaczoarch i jestem pewien że nie wypadnie gorzej o Twojego kata a na pewno lepiej od konkurencji jak tygrys czy gs 800. Tester to w większości zrównoważony motocyklista używający testowanego moto zgodnie z zastosowaniem a to że jest ubrany jak Antek Cairoli wcale nie świadczy o niczym, więc nie ma co oczekiwać rewelacji w ich artykułach.
We środę będę miał okazję zamienić kilka zadań z typem co jeździł AT na testach w Afryce, ciekaw jestem co powie .
Zdrowia .
Moim zdaniem będzie jedną nadzwyczajna rzecz... mama Honda.

madafakinges
06.12.2015, 09:41
Nowa AT nie powstała z myślą o offie dla użytkowników ze zjebana psychiką nie potrafiących realnie ocenić skali trudności terenu, którzy na przekór wszystkiemu i tak chcą udowodnić że się da.
Oj tam odrazu zjebana psychika i nie potrafi ocenić skalę trudności... po prostu nikt nam nie wmówi że białe jest białe a czarne jest czarne.

Na facebooku zapowiadali test nowj afryki na 11 stron więc spodziewałem się konkretnego testu, a nie stwierdzenia w kilku słowach że jest fajna...

Zet Johny
06.12.2015, 10:07
Na tych 11 stronach to pewnie 2/3 to zdjęcia /nie widziałem artykułu/. Druga sprawa -testy. Czy była testowana w terenie na odpowiednich oponach? Bo z tego co pisali na fb to testy miały być na pustyni błędowskiej. Ale na pytanie o opony nie znalazłem info. Podejrzewam że może górować nad kątem tylko liczbą bajerów. Czekam na obiektywne porównanie z ktm 990 Adv.
Ps. Widziano w piątek na a4 jak nową at ktoś wiózł na przyczepce i wyglądała jak po konkretnych testach terenowych (mam nadzieję że to nie było błoto w sprayu)

madafakinges
06.12.2015, 10:11
http://motormania.com.pl/testy/motocykle/ktm-990-adventure-r-2009/

da się napisać normalny test oddający + - i charakter moto.

Nie każe nikomu zabierać tego moto na tor crrosowy...

rumpel
06.12.2015, 10:25
test na Błedowskiej polegał na wjeździe pod tzw bunkier czyli jakieś 10m po piasku ;)

Mijamoto
06.12.2015, 10:42
Ważniejszy był fakt, że odbył się na pustyni.

rambo
06.12.2015, 12:27
Oj tam odrazu zjebana psychika..

Czy ktoś Ci każe się leczyć..? :haha2:

darius
06.12.2015, 13:41
Dużo ciekawych technologicznych fotek AT 2.0.

http://www.wilddog.za.net/forum/index.php?topic=184379.0

Pozdrowienia,
D

darius
06.12.2015, 18:15
https://scontent-yyz1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/12321125_10153327780110975_3937595982455008608_n.j pg?efg=eyJpIjoibCJ9&oh=d16b804ca33c5ec01b5eefc710398eb6&oe=56F1479B

Kto zamawial czerwoną?

Pozdrowienia
D

Grzechu2012
06.12.2015, 19:18
Ooo Panie, a w manualu majo? :)

Tezla
06.12.2015, 22:22
Dużo ciekawych technologicznych fotek AT 2.0.

http://www.wilddog.za.net/forum/inde...topic=184379.0 (http://www.wilddog.za.net/forum/index.php?topic=184379.0)

Pozdrowienia, świetny odnośnik

nie ma po co porównywać CRF1000 z 990ADV bo 990 już nie produkują a gdyby produkowali może stałby się do tej pory CRFą...

radekw
07.12.2015, 10:01
https://scontent-yyz1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/12321125_10153327780110975_3937595982455008608_n.j pg?efg=eyJpIjoibCJ9&oh=d16b804ca33c5ec01b5eefc710398eb6&oe=56F1479B

Kto zamawial czerwoną?

Pozdrowienia
D

To już polski magazyn? Tak? W takim razie jedna z nich jest MOJA :drif:

karol1989
07.12.2015, 14:51
http://images76.fotosik.pl/140/8659bd87fb335be8gen.jpg

radiolog
07.12.2015, 15:23
Pojechałem se posiedzieć na AT i porównując do mojego bmw, jakchś achów nie wzbudzila.
Wielkościowo to przypomina transalpa, jest niższa niż 800 i bawet 1200 gs, poza tym patent ręcznego hamulca w dct to jakaś pomyłka, jak sobie ktoś zapomni że nie ma sprzęgła i użyje hamulca jako sprzęgła to warunkom może być opłakany, więc manual lepszy, a poza tym motorek jak motorek

Grzechu2012
07.12.2015, 15:49
Pojechałem se posiedzieć na AT i porównując do mojego bmw, jakchś achów nie wzbudzila.
Wielkościowo to przypomina transalpa, jest niższa niż 800 i bawet 1200 gs, poza tym patent ręcznego hamulca w dct to jakaś pomyłka, jak sobie ktoś zapomni że nie ma sprzęgła i użyje hamulca jako sprzęgła to warunkom może być opłakany, więc manual lepszy, a poza tym motorek jak motorek

To samo poczułem siedząc na F800 czyli nic :/
Mimo że miałem na niego parcie, a hamulec ręczny w afryce raczej przypadkowo będzie ciężko wcisnąć bo klamka jest wystarczająco daleko od manetki

radiolog
07.12.2015, 16:04
Widać dla mnie nie wystarczająco daleko :-) a w chwilach podbramkowych,gdy działają głownie wyuczone instynkty, może być różnie. Mnie 800-tka też się nie podoba hehe, ale 1200 to już inna bajka ;-)

Emek
07.12.2015, 16:47
Pozostaje jeszcze kwestia czy hamulec postojowy da się uruchomić jak moto jest w ruchu. Wie kto?

QrczaQ
07.12.2015, 17:14
Pozostaje jeszcze kwestia czy hamulec postojowy da się uruchomić jak moto jest w ruchu. Wie kto?

No raczej tak.

Wyglada to na ciegno mechaniczne. Jak juz pisalem; wyglada to jakby na kolanie na łapu-capu zrobili.

karol1989
07.12.2015, 17:49
Hamulec postojowy ma za zadanie zabezpieczyć motocykl przed stoczeniem podczas postoju.

Dzieki niemu możemy bezpieczenie pozostawić motocykl na wzniesieniu o nachyleniu aż do 18%.

Dźwignia hamulca postojowego jest na tyle oddalona od manetki, że nie ma w praktyce możliwości jej przypadkowego wciśnięcia podczas jazdy.

Karol,
Honda Plaza

myku
07.12.2015, 18:18
Jakbym mial takie rozterki jak wy to zostalbym prezydentem,albo szefem Hondy.Ogarnijcie sie,bo to juz smieszne jest

lukasso
07.12.2015, 18:39
ktoś wie ile waży cały wydech / poszczególne jego elementy?

luk2asz
07.12.2015, 19:31
Byłem, widziałem i wyszedłem - bez zamówienia.

Generalnie jakiegoś łonanizowania brak. Po powrocie do domu siadłem na Tereske i na pewno Afryka zdaje się wydawać lżejsza. Oczywiście w opcji przekładając z prawa na lewo.
Jeżeli ktoś myśli zaciągać awaryjny hamulec podczas jazdy (myląc go oczywiście ze sprzęgłem) to musi mieć dłonie jak łopaty do śniegu.
Dla mnie tłumik ładnie gada ale jego gabaryt niestety jest wadą - nie cierpię jak nie można zakładać symetrycznych kufrów.
Dość ładnie spasowane plastiki.
Regulacja siedzenia wygodna. Jak na moje 176 cm i krótkie nogi pozycja wysoka jest ok. Tereska jet wyższa. Dobre ugięcie kolan.
Na stojąco jest też dobrze.
Ładne ledowe światła ale już mogli zrobić w opcji dzienne jako dwa ringi dookoła reflektorów.
Okazuje się, że płyta (albo płytka) pod silnik i handguardy (raczej owiewki ) są standardem na polski rynek. Kierunki ledowe również, bo jak się okazuje żarówkowe też są ale na inne rynki wtedy tez brak ABSu.

Czekam na jazdy testowe i się zastanowię.

mdxmd
07.12.2015, 21:24
ktoś wie ile waży cały wydech / poszczególne jego elementy?

waży sporo z czego jego pierwsza część ... katalizator najwięcej... :D

Rajtek
07.12.2015, 21:52
Może Ci to rozjaśni:
https://www.youtube.com/watch?v=TMQCfMoPFUc (https://www.youtube.com/watch?
v=TMQCfMoPFUc)

Ramstor
07.12.2015, 22:49
Jakbym mial takie rozterki jak wy to zostalbym prezydentem,albo szefem Hondy.Ogarnijcie sie,bo to juz smieszne jest

haha, nie jest źle, czytanie postów na forum dobra rozrywka ;)

Mateusz93
08.12.2015, 00:50
Nowa Afra jest tak lekka, że nie zostawia śladów, nawet na piasku!!

dowód, pierwsze zdjęcie:

ahh ten marketing.

bass
08.12.2015, 01:04
Nowa Afra jest tak lekka, że nie zostawia śladów, nawet na piasku!!

dowód, pierwsze zdjęcie:

ahh ten marketing.

Byłeś kiedyś na czołgowisku? czy na jakiejś pustyni? :D Przecież ona dopiero do lądowania schodzi :D

Ziarko
08.12.2015, 08:34
Dla tych co się boją tego ręcznego hamulca. Tysiące skuterów jeździ z takim hamulcem i ludzie nie latają przez kierownicę.

A jeśli sięgniesz i polecisz przez kierownicę, to tylko raz :haha2: a potem się nauczysz. Tak jak niebezpieczne przecież jest używanie sprzęgła :D

mdxmd
08.12.2015, 09:27
Byłeś kiedyś na czołgowisku? czy na jakiejś pustyni? :D Przecież ona dopiero do lądowania schodzi :D

wbił się w powietrze bez kurzu..:D

zaczekaj
08.12.2015, 10:11
Dla tych co się boją tego ręcznego hamulca. Tysiące skuterów jeździ z takim hamulcem i ludzie nie latają przez kierownicę.

A jeśli sięgniesz i polecisz przez kierownicę, to tylko raz :haha2: a potem się nauczysz. Tak jak niebezpieczne przecież jest używanie sprzęgła :D
Raz mi się zdarzyło polecieć przez kierownicę w skuterku. To były czasy gdy się nie ubierałam na skuter więc pozdzieraną skórę na dłoniach i kolanach pamiętam do dziś.
W samochodzie z automatem też mi się raz zachciało bieg zmieniać hamulcem... A że lewa noga poszła na podał to było gwałtowne bum w kierownicę.

wytapatalkowano

borys609
08.12.2015, 14:52
To jest prosty, mechaniczny zacisk napędzany linką, w dodatku na koło tylne. Nie spodziewam się żeby nawet w napadzie szału kierownika dało się nim skutecznie zablokować koło. A nawet jeśli, choć zaznaczam że to mało prawdopodobne, to prędzej zaliczymy ślizg bokiem niż tygrysa przez kierownicę :-).
Myślę, że w tym punkcie nie ma się co doszukiwać wad nowego modelu Hondy.

Wysłane z ajfona..

rambo
08.12.2015, 14:57
Hamulec postojowy ma za zadanie zabezpieczyć motocykl przed stoczeniem podczas postoju.

Dzieki niemu możemy bezpieczenie pozostawić motocykl na wzniesieniu o nachyleniu aż do 18%.

Dźwignia hamulca postojowego jest na tyle oddalona od manetki, że nie ma w praktyce możliwości jej przypadkowego wciśnięcia podczas jazdy.

Karol,
Honda Plaza

Oprócz identycznej jak w samochodach informacji czyli kontrolki, o tym że hamulec postojowy jest zaciągnięty, spokojnie można z takim zaciągniętym hamulcem ruszyć i jechać.
Jak długo nie wiem, ja ujechałem 20 metrów i wyłączyłem :o

radekw
08.12.2015, 15:13
Szukanie dziury w całym ;) Sprawdzałem dziś w Krakowie. Naprawdę trzeba by mieć dłoń jak szpadel by odruchowo w czasie jazdy za tą wajchę złapać i pociągnąć. Ja, przy normalnym ułożeniu dłoni na kierownicy nie byłem w stanie sięgnąć do tej dźwigni - musiałem przesunąć dłoń na kierownicy by sięgnąć końcami palców do dźwigni. Druga sprawa, to to, że pociągnięta automatycznie odskakuje i trzeba ją zablokować dodatkowym przełącznikiem. Jest wtedy bardzo blisko uchwytu kierownicy, więc nie da się niezauważyć, że jest hamulec zaciągnięty, bo nie wciśnie się dłoni w rękawicy pomiędzy uchwyt kierownicy a dźwignię ;).

QrczaQ
08.12.2015, 15:15
Oprócz identycznej jak w samochodach informacji czyli kontrolki, o tym że hamulec postojowy jest zaciągnięty, spokojnie można z takim zaciągniętym hamulcem ruszyć i jechać.
Jak długo nie wiem, ja ujechałem 20 metrów i wyłączyłem :o

Trzodownik! Dorwal sie i psuc chce

Daroo
08.12.2015, 15:28
Panowie po co ruszać gówno jak śmierdzi?? Tak samo jest z tym tematem....

QrczaQ
08.12.2015, 16:22
Panowie po co ruszać gówno jak śmierdzi?? Tak samo jest z tym tematem....

Mozesz rozwinac Twoj komentarz? bo nie zrozumialem o co chodzi.

bass
08.12.2015, 16:43
wbił się w powietrze bez kurzu..:D

Leci z daleka :D

Arkan
08.12.2015, 16:56
Słuchajcie, a wersja męska też będzie :haha2::p

http://www.wilddog.za.net/forum/index.php?PHPSESSID=7gqjg953ia2qson51bjetihl47&action=dlattach;topic=184379.0;attach=450681;image

bass
08.12.2015, 17:03
Przecież widać, że jej tylko posiedzieć dali :D

rambo
08.12.2015, 17:20
raczej potrzymać za "ster" :D

radiolog
08.12.2015, 17:30
Byłem drugi raz spodobała mi się bardziej, z tym hamulcem pewnie do przyzwyczajenia, ale zdecydowanie bardziel wolę manual,jest też przez to węższa pare cm po prawej.
Zaglądałem też pod spód
http://images.tapatalk-cdn.com/15/12/08/937a55c708d5084b24613c11cef7767e.jpg
Co Wy na to, że mocowanie tylnego amora sięga niżej niż poziom płyty pod silnikiem?
A w ogóle jaki cel tych obrysówek z migaczy?

Smierzu
08.12.2015, 18:19
Arkan jesteś mistrzem :D

darius
08.12.2015, 19:01
Podobno zębatka zdawcza jest w osi wahacza.

Ma to eliminować różnice w naciągu łańcucha w zależności od obciążenia/położenia wahacza.

Czyli luz na łańcuchu zawsze taki sam.

Ktoś coś słyszał na ten temat?

Pozdrowienia,
D

rambo
08.12.2015, 19:04
Z tego co sprawdzałem to jest klasycznie, czyli trzeba pilnować luzu
Podali chyba góra dół 35mm

darius
08.12.2015, 19:46
Z tego co sprawdzałem to jest klasycznie, czyli trzeba pilnować luzu
Podali chyba góra dół 35mm
Luzu trzeba oczywiscie pilnowac ale raz ustawiony, caly czas bedzie taki sam, niezaleznie od pracy wahacza.

gdzies to czytalem ale czy to prawda... pierwsi wlasciciele nam odpowiedza :-)

Pozdrowienia
D

rambo
08.12.2015, 19:59
Nie robiłem jakiś super testów na tej jedynej póki co AT która jest w PL ale, jak tylko pojawiła się w Warszawie, udało mi się poprawić kilka drobnych niedociągnięć po zmontowaniu motocykla wyciągniętego pare dni wcześniej w pudełka.

Jednym punktem z inspekcji był też właśnie sprawdzenie łańcucha.
Posadziłem na moto chyba Leżana a potem Leżana i Lidkę.
Wyszło że łańcuch deko był za mocno już dwie osoby napięty, ale zwiększenie napięcia wstępnego amortyzatora oprócz tego że usztywniło tylny zawias to zniwelowało jego napięcie jak struna.

Mam nadzieje że pomogłem

Adagiio
09.12.2015, 19:12
Rozmawiałem dziś z człowiekiem, który jeździł na testach Africą w Afryce, opowiedział mi o niej tak " Jeździłeś viadrem i lubiłeś ten motocykl, no lubiłem. Ale Africi polubiłeś bardziej bo mogłeś nimi wjechać w krzaczoary. Więc wyobraź sobie twoją lżejszą Africe na dobrym działającym zawieszeniu z silnikiem od Varadero, tak jeździ nowa Africa Twin, reszta to mało znaczące gadżety :haha2:. "
Zdrowia .

Tomas_XRV
09.12.2015, 19:30
Argumenty jak najbardziej na plus :)

borys609
09.12.2015, 19:38
Czyli automat też należy traktować w kategoriach gadżetu? :-)

Pytanie do TCW (Tych Co Wiedzą):
Czy może ktoś powiedzieć co to za dwa magiczne urządzenia (jedno z radiatorem) z hermetycznymi wtyczkami znajdują się w okolicy wahacza przed tylnym kołem wystawione pięknie na dobroczynne działanie wody, piasku, błota i kamieni?
Mówię o wersji z DCT, bo taką tylko widziałem.

Wysłane z ajfona..

darius
09.12.2015, 19:39
Rozmawiałem dziś z człowiekiem, który jeździł na testach Africą w Afryce, opowiedział mi o niej tak " Jeździłeś viadrem i lubiłeś ten motocykl, no lubiłem. Ale Africi polubiłeś bardziej bo mogłeś nimi wjechać w krzaczoary. Więc wyobraź sobie twoją lżejszą Africe na dobrym działającym zawieszeniu z silnikiem od Varadero, tak jeździ nowa Africa Twin, reszta to mało znaczące gadżety :haha2:. "
Zdrowia .
Argumenty do mnie przemawiaja! :-)

Pozdrowienia
D

myku
09.12.2015, 19:52
A do mnie przemawiaja ludzie z 1000PS :Thumbs_Up:
https://www.youtube.com/watch?v=blE6JxCemLg

Grzechu2012
09.12.2015, 20:03
A co powiedział tak w skrócie bo ni ...uja nie rozumiem ??:)

myku
09.12.2015, 20:07
Tak w skrocie to,ze to zadna sciema i pseudo podrozne Enduro.Ze ma wszystkiego tyle ile powinna miec,ze super dopracowynym jest motocyklem i ze w swoim segmencie to wlasciwie tylko ona sie liczy.Inne moto to wymysly i farmazony.Wiec nie mam wyjscia i musze sie powaznie zastanowic,skad wziasc kase :confused:

Grzechu2012
09.12.2015, 20:17
Ja sie wkur.. bo im dluzej czekam tymbardziej sie zastanawiam czy dobrze wybralem :/

myku
09.12.2015, 20:30
Nie wiem co oczekujesz,ale napewno swietnie wybrales :D:Thumbs_Up:

Grzechu2012
09.12.2015, 20:43
Po xtz 750 co kolwiek bedzie lepsze, mimo ze terese bardzo sobie cenie i mnie nie zawiodla nawet w czarnej dupie albanii ale zastanawialem sie jeszcze nad F800 i takie porownanie mnie ciekawi

Arkan
09.12.2015, 21:35

Powiem Wam, że sposób mocowania tylnego amora (widać w 13:24) jest trochę niepokojący. Nisko trochę. Idąc za dużym skokiem z tyłu chyba trochę przesadzili...

Smierzu
10.12.2015, 14:06
Zapowiedź testu na scigacz.pl

http://www.scigacz.pl/Jezdzimy,nowa,Honda,CRF1000L,Africa,Twin,27755.htm l

radiolog
10.12.2015, 15:15
Ponoć na testach ścigaczs, motory najbardziej dostają w du...e, czyli jak coś będzie nie tegez to wyjdzue od razu ;-)

radekw
10.12.2015, 15:22
Ponoć na testach ścigaczs, motory najbardziej dostają w du...e, czyli jak coś będzie nie tegez to wyjdzue od razu ;-)

Jak robią własne testy, to może tak, ale na tych oficjalnych, producenta, wszyscy jadą gęsiego po przygotowanej wcześniej trasie pod czujnym okiem przedstawicieli producenta ;) Na całkiem niezależne testy będzie trzeba poczekać aż do sieci dilerskich trafią testówki, które będą mogły być wypożyczone przez redakcje i ujeżdżane bez ciągłego nadzoru :)

tyran
10.12.2015, 16:34
https://www.youtube.com/watch?v=wMmShk1lJ9M

darius
10.12.2015, 16:44
wXIod3YLb4Y

Moja bedzie z DCT!!! :-)

Co ciekawe pan twierdzi za nowa AT to poczatek calej serii modeli True Adventure.

Pozdrowienia
D

myku
10.12.2015, 18:34
Moja tez :p

Ypsi
10.12.2015, 18:40
Co ciekawe pan twierdzi za nowa AT to poczatek calej serii modeli True Adventure.
D

Hmm, więc może koledzy z forum TA, również dostaną swoją nową maszynę.

zaczekaj
10.12.2015, 22:12
Hmm, więc może koledzy z forum TA, również dostaną swoją nową maszynę.
Nowy lepszy Trampek?
Jestem na tak. Byleby nie było to w stronę 700 a bardziej 600. O Możliwości terenowe mi się rozchodzi.

wytapatalkowano

rupert
11.12.2015, 00:52
Raczej 800 :D

zaczekaj
11.12.2015, 01:03
Raczej 800 :D
Może być 800 tylko żeby był tak uniwersalny jak 600.
By był wygodny jak 600.
Więcej mocy by się przydało.
Lżejszy mógłby być.
A i hamulce lepsze :-D
I do offa go :-D

wytapatalkowano

voxan69
11.12.2015, 08:03
Jeżeli zrobiliby nowego Trampka o masie około 160-170 kg, z fajnym nie za dużym silnikiem i dobrym zawiasem i heblami to byłby to chyba mój pierwszy nowy motocykl w garażu

kudlacz
11.12.2015, 08:32
Jeżeli zrobiliby nowego Trampka o masie około 160-170 kg, z fajnym nie za dużym silnikiem i dobrym zawiasem i heblami to byłby to chyba mój pierwszy nowy motocykl w garażu

poczekaj co pokaże Yamaha silnik już mają z MT

Emek
11.12.2015, 09:07
A nic nie pokaże. Już pokazała Super Tenere 265 kg/Tenere 215 kg. Łudzenie się że ktoś zrobi motocykl klasy adventure o pojemności 700-800 i więcej niż jednym cylindrze przy masie 160 kg to mit. Takiego produktu moim zdaniem nie będzie a przynajmniej nie jako seryjny motocykl. Jednocylindrówki 690 (KAT, Husqvarna) ważą zalane ok 160 kg, CRF250L - 145 kg. Zwiększenie masy silnika poprzez zastosowanie większej liczby cylindrów wymusi wzmocnienie ramy co z kolei przełoży się na większą wagę pojazdu.
MT07 waży zalane ponad 180 kg co przy założeniu że trzeba zastosować dużo lepszy zawias i wzmocnić całą konstrukcję na chłopski rozum wywinduje masę przynajmniej do 200 kg Pozostaje kupić CRF450 i doposażyć w Rally Kit co i tak nie da odpowiedniego na dłuższe trasy komfortu a jeden cylinder pozostanie jednym cylindrem.
Trzeba się pogodzić że do latania po krzakach służy lekki endurak a na długie wyprawy "ciężka" Afra, GS lub KAT.

madafakinges
11.12.2015, 09:31
http://www.totalmotorcycle.com/photos/2009models/2009-KTM-950SuperEnduroRc.jpg
Coś w tym jest, superenduro waży 185 bez paliwa, a tu nie ma już zabardzo z czego odchudzić.Silnik lc8 to najlżejsza litrowa jednostka, ma jedną tarcze z przodu, lekkie koła,chromo-molibdenową ramę lekki ameliniowy subframe, a nowe moto musi mieć jeszcze abs, kontrole trakcji wtryski...

Ziarko
11.12.2015, 09:54
Tak patrząc na zestaw, to kierownika najłatwiej odchudzić, ze utraty wytrzymałości sprzętu. Często jest z czego :haha2:

voxan69
11.12.2015, 10:13
Czy w Trampku nie wystarczyłaby dwu cylindrówka o poj. 600 cm3 i mocy 70 km. Waga około 170 kg i byłoby ok. Nie potrzeba 100 koni

KristoF
11.12.2015, 10:36
Chciałeś napisać max 60KM, voxan.
Emek dobrze pisze. Za dużo klient chce i to za nic.

voxan69
11.12.2015, 11:00
Może być 60 km jeżeli masa będzie ok. Wiele osób szuka średniej wyprawówki.

rambo
11.12.2015, 11:06
Jednoosobowej :Thumbs_Up:

KristoF
11.12.2015, 11:27
No to jest CCM GP450, będzie super dual i AJP PR7, ale nic w tej masie w twinie... A jak nie to samemu robić.
https://youtu.be/NdYgtPryNow

rambo
11.12.2015, 12:27
Kawasaki Versys i modowanie :)

Arkan
11.12.2015, 12:34
Dla mnie moc może być i 45KM, byłe było długo między przeglądami i bezawaryjnie. Masa 170 maks na mokro.

KristoF
11.12.2015, 13:17
Kawasaki Versys i modowanie :)
Np tak:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/18651078/Versys%20offff.jpg

Rambo ty mi lepiej załatw śrubę cylindra ! :mad:

sagattic
11.12.2015, 13:38

Pozdrowienia
D

http://motovoyager.net/2015/12/skuterem-na-bezdroza-zaskakujacy-koncept-hondy-trafi-do-produkcji-seryjnej/ :D:D:D

madafakinges
11.12.2015, 13:42
Wkońcu coś co może zastąpić mojego KTM!

voxan69
11.12.2015, 13:46
Całkiem niegłupia opcja - wiele ludzi mieszka na zadupiu, dojeżdża skuterami do pracy i aby dostać się do utwardzonej drogi potrzebują przejechać po drodze gruntowej itp.

KristoF
11.12.2015, 14:00
Trochę tej ziemi trzeba najpierw sprzedać na tym zadupiu polskim by go kupić hehe

Tank
11.12.2015, 14:04
Lekkie dwucylindrówki juz robiono. Nawet katom d... łoiły... ;)

https://en.m.wikipedia.org/wiki/BMW_HP2_Enduro

voxan69
11.12.2015, 14:07
W moich stronach wystające cycki nie mają prawa bytu - każda koleina w lesie po przejechaniu LKT klinuje taki motocykl - wiem bo już to przerabiałem - co innego otwarte przestrzenie

Boski-Kolasek
11.12.2015, 14:52
No to jest CCM GP450, będzie super dual i AJP PR7, ale nic w tej masie w twinie... A jak nie to samemu robić.
https://youtu.be/NdYgtPryNow

http://advrider.com/index.php?threads/crf500l-full-build-thread.1077236/

niezle!!

darius
11.12.2015, 16:53
Jest juz wersja ANG.

Kw2avMj0pFw

Potwierdzam. Do mnie tez 1000PS przemawiaja, szczegolnie jak mowia o DCT!

pCry0ptiqjc

Pozdrowienia
D

Maurosso
11.12.2015, 17:35
O curva grubo...

Jest juz wersja ANG.

pCry0ptiqjc

D

Ja czekam na recenzję od tego Pana: :)

CoD1E5i9j-M

myku
11.12.2015, 18:53
Jego zdanie będzie przesadzajace dla wielu z nas :D

Złom
12.12.2015, 15:38
O curva grubo...

Ja czekam na recenzję od tego Pana: :)

CoD1E5i9j-M
Rozjebała mnie ocena pozycji seksualnej na Afryce na samym końcu tego testu. Niestety był to tylko opis...

madafakinges
14.12.2015, 16:22
Na fejsbuku Świata Motocykli zapytałem simpsona jak wypada afra w porównaniu z KTM

Simpson;
Tak, właśnie pisałem, że szukając bezpośredniego konkurenta w kategorii frajdy z jazdy to byłby to 990 Adventure R. Dawno nim nie jeździłem ale Honda wydaje się być bardziej poręczna i łatwiejsza w ogarnięciu. Skuteczność w terenie będzie jednak bardzo zbliżona.

Arkan
14.12.2015, 16:51
Simpson? Przecież on jest asfaltowy. I to jednokołowy głównie...lol

rambo
14.12.2015, 18:42
i biegów ma mało.. :p

madafakinges
14.12.2015, 19:54
Stara afryka dawała spokój ducha i dobre samopoczucie, jednak do dawania fanu z jazdy KTM jest/był do tej pory najlepszy, jeżeli chłop który testuje sprzęty tak jak Simpson https://www.facebook.com/Magazyn.MotoRmania/videos/147243885309530/
pisze, że nowa afra daje fun taki jak 990r to wróży dobrze.
I wszyscy testerzy(oprócz niemcow z tujatecha) jak jeden mąż piszą, że srece dece automat jest fajny, ale jednak gdyby mieli sami za to płacili to kupiliby manuala.

Gdybym tak sprzedał ktm i transalpa, rozbić świnkę skarbonkę miałbym 30tyś na pierwszą wpłatę...

Lucky Luke
14.12.2015, 20:22
Daje rade :)
https://www.facebook.com/TouratechItalia/videos/1186013264759375/?theater

sebazaz
14.12.2015, 21:15
Ale sprzęt, czy kierowca?
Dwóch łapaczy na górze :haha2:

voxan69
14.12.2015, 21:20
Koledzy nowa Afra pokazuje, że będzie godnie przedłużać swoją legendę czy to się komuś podoba czy nie - a ja zaczynam odkładać do skarbonki - może się uda nazbierać

karol1989
15.12.2015, 14:41
Pojawił śie właśnie test CRF1000L na Ścigacz.pl

"Jeśli czekaliście na motocykl do długodystansowego podróżowania szlakami z dala od cywilizacji, to właśnie się on pojawił na rynku."

http://www.scigacz.pl/Honda,CRF1000L,Africa,Twin,powitanie,z,Afryka,2778 1.html

Karol,
Honda Plaza

PawelM.
15.12.2015, 17:51
Mada kup ja to bedzie dobrze przetestowana :)

darius
16.12.2015, 21:37
Srebrna w akcji

BTnrHYY4aO4

Pozdrowienia
D

marekw
17.12.2015, 05:41
Ale podjarani

myku
17.12.2015, 09:13
Fajnie :Thumbs_Up:

Szpilon
17.12.2015, 12:17
Odzwonił! Afra ma być w Szczecinie w grudniu. Dokładnie kiedy nie wiadomo ale będzie. Na razie też nie wiadomo czy będzie to egzemplarz do macania czy już do polatania.

Panowie dzisiaj nowa Królowa pojawiła się w Szczecinie w salonie Hondy.

Artek
17.12.2015, 12:58
Jutro jesteśmy.
Dzięki Szpilon. :bow:

Smierzu
17.12.2015, 13:22
Słyszeliście że ma być akcesoryjny zbiornik o pojemności 30l ??

siwy
17.12.2015, 13:31
ciekawe jakie spalanie będzie realne

rambo
17.12.2015, 13:35
Nowoczesny motocykl o wadzę 200kg i 100km na szprycy bedzie palić koło 5 litrów

USS CrossTurer przy mojej jeździe palił dokładnie tyle samo co Varadero na szprycy czyli 4.7L/100km przy równiej jeździe 90kmh.

borys609
17.12.2015, 13:37
Pierdu, pierdu DCT... Wszyscy się tym podniecają i w sumie słusznie, bo to coś nowego w tym segmencie motocykli (nie liczę Crosstourera bo to takie wiadro z kardanem). Już nawet nakręcili film udowadniający o ile szybciej pojedzie po szutrze automat względem manuala.. Nie ma co, ciśnie się na usta "Honda szybsza niż wygląda" :).
Panowie z marketingu jak i pracownicy Hondy twierdzą, że działa to zajebiście, pierwsi testerzy też tworzą na ten temat peany. Dział marketingu sprzeda ten temat niemal jak bawarczycy hasło "unstoppable"... I dobrze.

Tylko żeby żaden z tu piejących w zachwycie nie pluł przez zęby, gdy mu się to cudowne DCT rozsypie w jakimś Tadżykistanie, o ile w ogóle to cudo tam o własnych siłach dojedzie. Bo wtedy przyjdę ja i powiem znamienne "a nie mówiłem?" :).

Oczywiście sarkastycznie się tylko nabijam, więc najwięksi ortodoksi proszeni są o nie raportowanie tego posta :).

P.S. Nadal nie uzyskałem odpowiedzi w temacie dziwnych, odkrytych urządzeń elektrycznych (jedno z radiatorem) w okolicach tylnego koła. Nikt tego nie zauważył?

borys609
17.12.2015, 13:39
Tak jak piszecie, wyjdzie w okolicy 5 litrów. Do latania po Europie i w koło komina seryjny zbiornik w zupełności wystarczy.
Na dalsze wyjazdy w odludne zadupia przydałaby się wersja "adv"...

Lepi
17.12.2015, 15:25
Słyszałem, że Turatech robi akcesoryjny 56 litrów. Do podrózy przez Turcję.

honda_honda
17.12.2015, 15:53
56 litrów to za mało żeby przelecieć Turcję;)

strobus1
17.12.2015, 16:45
Nowoczesny motocykl o wadzę 200kg i 100km na szprycy bedzie palić koło 5 litrów

USS CrossTurer przy mojej jeździe palił dokładnie tyle samo co Varadero na szprycy czyli 4.7L/100km przy równiej jeździe 90kmh.

Stary dobry bandit 1200 na gaźnikach też pali tyle przy 90-110. Kręcąc przy tym niebotyczne 3500 - 4000 rpm
I jest ciężki jak kowadło.

KristoF
17.12.2015, 17:08
Słyszałem, że Turatech robi akcesoryjny 56 litrów. Do podrózy przez Turcję.
A będzie wersja na Norwegię? Ile litrów? Ciekawe tu turateh zrobi pług śnieżny.

Grzechu2012
17.12.2015, 17:19
a może Pany z Hondy od działu sprzedaży pociągli by japońskiego mikołaja za brodę co by afryki były pod choinkę !?:at:

rambo
17.12.2015, 17:21
Musicie poczekać, ale to już na prawdę tuż tuż, na pewno mniej niż miesiac :Thumbs_Up:

radekw
17.12.2015, 17:48
Musicie poczekać, ale to już na prawdę tuż tuż, na pewno mniej niż miesiac :Thumbs_Up:

Miły Pan Sprzedawca w krakowskiej Hondzie stwierdził, że te 30 sztuk Limited Edition się już rozeszło, a tylko one przyjadą w styczniu. Teraz zamówienia są zbierane na marzec.

karol1989
17.12.2015, 18:33
Ciągniemy Mikołaja za brodę ;) Sami na nie czekamy!!

Afryki juz do nas płyną z Japonii. Pierwsze egzemplarze w wersji Special Edtion będą dostępne już za niecały miesiąc.

Prognozowany termin dostawy to 10.01.16.

Karol,
Honda Plaza

Maurosso
17.12.2015, 19:38
McaV4Ua-QMA

Dubel
17.12.2015, 21:20
A będzie wersja na Norwegię? Ile litrów? Ciekawe tu turateh zrobi pług śnieżny.

Nie jest tak zle, dzis bena po 5.80 pln :D

Grzechu2012
17.12.2015, 21:36
Dlugo czekac!
Trzeba mocno zapic w swieta moze czas szybciej zleci :)

darius
19.12.2015, 04:44
Pan daje rade

lbeS4uaxzLM

Pozdrowienia
D

szuler57
19.12.2015, 11:16
Gdyby to zrobił na egzemplarzu z DCT to by rozwiał sporo wątpliwości co do tego urządzenia - ale jedzie na manualu (patrz 1:38) :)

voxan69
19.12.2015, 19:21
I tak jest klasa - niech to powtórzy na GS-ie 1200

ARG
19.12.2015, 20:48
Szkoda, że wycieli kawałek jak moto ląduje z hopki

Boski-Kolasek
20.12.2015, 21:03
Szkoda, że wycieli kawałek jak moto ląduje z hopki

To nie pierwszy raz w filmikach on crf 1000l nie ma sceny kiedy nowa At laduje, widzialem chyba tylko w jednym kiedy bylo to pokazane.... dlaczego......

Kto odpowie no kto!!!!!!!!!!!!

Ropuch
20.12.2015, 21:15
Masa i lądowanie bez telemarku :) ??
Panowie, sprzęt prezentuje się naprawdę zajebiście i wspaniale będzie spisywał się w tym do czego został stworzony - do szeroko pojętej TURYSTYKI MOTOCYKLOWEJ !!!
Nie wierzę, że zobaczę kogokolwiek z nas na tym sprzęcie u Mirmiła@Puszka na szczycie Borżawy szlakiem extreme :)
Za golasa z DCT trzeba położyć jak sądzę min. 56tysi - ze 4 kafle i 20kg dojdzie jeszcze w gadżetach które powiesimy by się dobrze prezentować - nie ma co się podniecać/są zdecydowanie lepsze sprzęty do takich zapędów :)
Kogo w dzisiejszych czasach z naszego środowiska stać na nieszanowanie sprzęta za który wywaliło się furmankę peelenów - na pewnie nie mnie !

Sprzęt ma być niezajebliwy i oszczędny, ma dawać mnóstwo frajdy z jazdy i liniowo od samego dołu oddawać njutony we dwoje na koniu - na to liczę, a może za 5 do 10 lat sam sobie ją kupię po niemcu co płakał jak sprzedawał :)

lukasso
20.12.2015, 21:15
szkoda tylko że wszyscy sobie testują a my czekamy...
...na coś co miało być...
...już dawno...
...do-stę-pne :]

darius
21.12.2015, 01:12
fuetRPaZXEs

Pozdrowienia
D

sagattic
21.12.2015, 01:23
Wszystko ładnie pięknie, ale moim zdaniem te testy dla prasy powinni robić nie w RPA, tylko w Senegalu, a dokładnie w stolicy i okolicach. Byłoby idealne nawiązanie do historii modelu :)

radekw
21.12.2015, 12:11
fuetRPaZXEs

Pozdrowienia
D

Kiedyś myślałem, że ten gość z Motorcyclist Magazine jest akurat przeziębiony, potem się okazało, że po prostu ma taki głos ;) Chyba krzywa przegroda nosowa :) No i jest tak upragniona przez niektórych gleba :D

darius
21.12.2015, 18:56
8PR0hAC_src

Najlepszy prezent na święta :-)

Pozdrowienia
D

Złom
21.12.2015, 20:10
8PR0hAC_src

Najlepszy prezent na święta :-)

Pozdrowienia
D
Fajny sweterek!

qbaRD07
21.12.2015, 20:33
Dzisiaj widziałem i macalem.
Pierwsze wrażenie:
- piękny proporcjonalny motocykl
- lekki !!! To zdziwiło mnie najbardziej
- klamka ... Hm dla chińskich rączek może daleko
- handbary i tłumik to jakiś żart
- I najważniejsze, siedząc miałem wrażenie, ze ktoś projektował ten motocykl specjalnie dla mnie.

PS dla porównania obejrzałem chwile pózniej inny wspaniały motocykl tj BMW 1200 i powiem szczerze, afryka góra bezapelacyjnie.

Pozdr

Vertus72
21.12.2015, 22:58
PS dla porównania obejrzałem chwile pózniej inny wspaniały motocykl tj BMW 1200 i powiem szczerze, afryka góra bezapelacyjnie.

Pozdr
Więcej wazeliny w afrykańskie dupe wcisnąć nie mogłeś:D

marekw
21.12.2015, 23:13
Afryca nową jest naprawdę super,ale i BMW jest ok tylko że nadaje się na przeloty autostradami w krzaczorach to zaraz coś się urwie albo peknie albo zrobi się zwara i moto stoi ale chociaż ładnie wyglada

bass
21.12.2015, 23:46
Wtedy z kufrów robisz stolik, wyciągasz hamak, parasol, barek otwierasz, robisz drinka i czekasz na startera :D

Dubel
22.12.2015, 07:38
krzaczorach to zaraz coś się urwie albo peknie albo zrobi się zwara i moto stoi

Nowa Afri jest ladna ale czy daje chociaz zludzenie pancernosci??

Baza
22.12.2015, 12:20
W sumie po wstępnych oględzinach muszę przyznać że wydech nie sprawia zbyt dobrego wrażenia ale po jego wymianie + dołożeniu jakichś mądrych gmoli i może tylnych stelaży pod kufry sądzę że można by powiedzieć że jest w miarę ok.

darius
22.12.2015, 17:51
Oprócz akcesoriów produkowanych przez Hondę, które już zostały zaprezentowane, będą też akcesoria tylko branodwane logiem Honda.

http://www.africatwin.org/attachments/honda-dual-branded-accessories-jpg.159/

W szczególności fajnie zapowiadają się ciuchy od SPIDI

http://www.africatwin.org/attachments/clothing-from-april-2016-jpg.158/

Jest to model HARD TRACK H2OUT JACKET (http://www.spidi.com/eu/eu_en/textile-motorcycle-jackets/hard-track-jacket.html)

Trochę drogo... ale co zrobić...

Pozdrowienia,

qbaRD07
22.12.2015, 20:09
O nie nie Vertus, tutaj nie ma żadnego pedalstwa.
Zdecydowanie wole Azjatki niż Niemry.
Niemre miałem, a Azjatkę mam.

PZDR

spider2you
22.12.2015, 23:22
Podnóżki za taką kasę?????
Ravi dziergaj.....zbijesz majątek na swoich poszerzeniach.....dla mnie flaszka za pomysł :)

bicio
23.12.2015, 07:06
Te podnóżki to chyba do lansu, oryginały w CRF1000 są zupełnie wystarczające.

Emek
28.12.2015, 19:44
j3GqtAwVlV8

xtr
28.12.2015, 22:42
Te zegary to jakis zart w sloncu nic nie bedzie widać o terenie nie wspomne

Ypsi
28.12.2015, 22:55
Przecież słońce na nie świeci i wszystko widać.

ATomek
28.12.2015, 22:56
Emek.Lubię taką jazdę! :) prawie cały czas lewym pasem, wyprzedzanie po prawej...

Dzieju
29.12.2015, 07:43
Te zegary to jakis zart w sloncu nic nie bedzie widać o terenie nie wspomne
To są uroki współczesności :Thumbs_Down: , nie ma to jak analogowe , czytelne w każdych warunkach jeśli nawet cyferblat mało widoczny to po wychyleniach wskazówek wszystko wiadomo i nie trzeba się wpatrywać szukając danej funkcji na naćkanym kreseczkami wyświetlaczu.
Nie czepiam się ale nie lubię takiego sposobu przekazywania informacji.

Emek
29.12.2015, 08:06
Pełen ogień Panowie a nie tam na zegary się patrzeć :).

madafakinges
29.12.2015, 08:50
Tak samo mówili kiedy zegarki elektroniczne wprowadzali
http://i.wp.pl/a/f/jpeg/30700/650_casiopanu2.jpeg

Ziarko
29.12.2015, 10:13
W przypadku zegaru naręcznego, wracam do cyferblatu:
http://www.crazytime.pl/pol_pl_TIMEX-T2N722-732_3.jpg

mirkoslawski
29.12.2015, 15:33
Ziarko - ten model mam od 3 lat - działa wyśmienicie! (choć też elektroniczny hehe)

MUTT
29.12.2015, 15:45
przepraszam za off ,
ale czy ten zegarek wskazuje również godzinę

jochen
29.12.2015, 16:40
Ja jako stary dziad i zwolennik rozwiązań prostych stosuję cykora, który w zasadzie pokazuje tylko godzinę...

jaro5000
29.12.2015, 17:32
A gdyby tu było przedszkole przyszłości...
gdybyśmy mieli internet w 1988, to nieśmiało podejrzewam, że też pojawiłaby się grupa malkontentów, krytykująca XRV jako tu i ówdzie kretyński projekt, który nie ma prawa bytu, bo wcześniejsze rozwiązania były lepsze (głównie dlatego, że już były i jak już człowiek raz przywykł, to po co ma zmieniać przyzwyczajenia).

QrczaQ
29.12.2015, 23:31
j3GqtAwVlV8

Niech mnie ktos sprostuje bo chyba cos przeoczylem. Na tym filmiku chyba pomiedzy 120 a 210 widzialem. To w km/h czy w innych jednostkach?

madafakinges
29.12.2015, 23:41
No co ty, wiadomo że w milach.

Ale śmiem twierdzić że duży kat lepiej przyspiesza, ale to wiadomo że na moto inaczej się to czuje.

Dzieju
30.12.2015, 07:27
Tak samo mówili kiedy zegarki elektroniczne wprowadzali
http://i.wp.pl/a/f/jpeg/30700/650_casiopanu2.jpeg
To była jedynie moda , tak jak np. z zegarami AT.
Nie zmienia to faktu że są ci bardziej tradycyjni co wolą patrzeć na okrągłe tarcze ze wskazówkami i ci modni co lubią wyświetlacz nad kierownicą.
To nie kwestia przyzwyczajenia ale "spojrzenia".
Zegarka ręcznego nie noszę od ponad 20 lat ale gdyby był to wskazówkowy.

ocoloko
30.12.2015, 09:53
Nie wierzę Dzieju, że to Cię nie rusza ;)

madafakinges
30.12.2015, 10:01
http://i.imged.pl/meski-zegarek-kieszonkowy-na-lancuszku-srebrny-2865718248.jpg

Dzieju takie klimaty woli;)

rumpel
30.12.2015, 10:03
http://www.fotofaza.pl/upload/ciekawe/1_82_8f.jpg

a moze taki ?

Ziarko
30.12.2015, 11:32
zegary analogowe mają zaletę: bardzo szybki odczyt:
http://thumbs.dreamstime.com/t/deska-rozdzielcza-helikopter-8500335.jpg

mają też wady: zajmują dużo miejsca i przekazują mało informacji...
Toteż powstają takie połączenia:
http://www.katalog-motocykli.pl/files/motocykly/article/1451/800x600_pl_PL/1329411212-ktm-990-adventure-1.jpg

Dzieju
30.12.2015, 21:34
Ocoloko ..... a co to jest ???? sterownik do odpalenia bomby :confused:

Madafakinges ..... o to już lepiej :Thumbs_Up:

Ziarko , analogowe mają jeszcze jedną z wielu zalet wskazują osobno każdą z funkcji i jak jeden padnie to reszta działa.
Jak w wyświetlaczu/elektronice coś padnie to może przestać działać wszystko a to jest już duża wada , nie tylko w powietrzu.

wilq.bb
30.12.2015, 22:03
Dzieju to sa tzw zegary binarne.

U nas na wsi tzn. w Bielsku na rynku taki postawili - jakieś 30% ludzi nie wie jak to czytać, ale mnie się podoba (jak działa).

mygosia
30.12.2015, 23:29
Gwoli ścisłości zegary binarne wyświetlają godziny i minuty w systemie binarnym, więc te powyżej I ten na rynku to nie są binarne :)

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Zegar_binarny

To jest binarny

http://ciekawegadzety.blog4u.pl/upload/zegar-binarny.jpg

Ten w Bielsku to zwykły zegar kwadransowy, tylko forma prezentacji jest mało spotykana - swietlna :)

myku
31.12.2015, 00:32
Hahaha. . . .ale Wąchock .Mam taką beke na koniec roku z was jak nigdy . . czy wy na serio piszecie to co ja czytam?ale beka �� �� �� �� ��

Ziarko
31.12.2015, 07:42
jak się nie rozumie to się wyśmiewa :D

myku
31.12.2015, 13:44
Hehehe.....

herni
31.12.2015, 14:28
Zegary nowej Afryki wyglądają na czytelne i dosyć ładnie zrobione w porównaniu do zegarów Crosstourera 1200 X , którym troszkę pojeździłem i tak nie czytelnych zegarów to nie widziałem w żadnym innym motocyklu . Szczególnie obrotomierz nie widoczny .
http://i66.tinypic.com/2im9oh3.jpg

karol1989
03.01.2016, 19:42
Honda Plaza Wspiera WOŚP. Wylicytuj CRF1000L na weekend.

http://aukcje.wosp.org.pl/honda-plaza-motocykl-africa-twin-na-weeekend-i2647517

Karol,
Honda Plaza

Cezarus
03.01.2016, 20:16
To licytujemy :)

edar
03.01.2016, 20:28
Tylko termin już nie aktualny:D

karol1989
03.01.2016, 21:00
edar, Dzięki za trafną uwagę.

Termin odbioru dotyczy oczywiście 2016 roku.

Do aukcji został już dopisany komentarz z wyjaśnieniem.

Karol,
Honda Plaza

edar
03.01.2016, 22:27
Sam pewnie wpiszę nie raz 15, przez pierwszy miesiąc nowego roku.

Ciekawi mnie jeszcze co będzie jak się nawinie ponad 400km, tz. jaki koszt każdego następnego kilometra?

karol1989
04.01.2016, 13:04
edar,

Opłata za dodatkowy przebieg to 1 zł / km.

Karol,
Honda Plaza

QrczaQ
04.01.2016, 23:14
edar,

Karol,
Honda Plaza

Linke ze slimaka sie wyciagnie i heja :drif:

edar
04.01.2016, 23:55
edar,

Karol,
Honda Plaza

Nie jest tanio, ale kaucje będzie cieżko wyjeździć:)

edar
05.01.2016, 00:03
Linke ze slimaka sie wyciagnie i heja :drif:

Tudzież na kole można większośc dystansu przejechać.

azure
07.01.2016, 10:59
To kto jako pierwszy na forum AT stał się właścicielem nowej kochanki, tfu Africi? :-)

kudlacz
07.01.2016, 11:06
afra pewnie nie ma linki prędkościomierza :/

radekw
07.01.2016, 15:54
To kto jako pierwszy na forum AT stał się właścicielem nowej kochanki, tfu Africi? :-)

Siedzę z telefonem w ręku i patrzę na termometr zastanawiając się czy pierwsza przyjdzie odwilż czy moja Afryka :D Bo w obecnych warunkach chyba nie odważę się z salonu do domu na kołach przejechać, bo jeszcze gmoli nie będzie ;) Motocykl ma być w drugiej połowie stycznia.

PawelM.
07.01.2016, 16:01
Wapolczuje tym co kupili tego oczekiwania bo wiem po sobie ze nie jest latwo :) chlopaki trzymajcie sie i dawajcie znac jakie wrazenia :)

Grzechu2012
07.01.2016, 18:21
Siedzę z telefonem w ręku i patrzę na termometr zastanawiając się czy pierwsza przyjdzie odwilż czy moja Afryka :D Bo w obecnych warunkach chyba nie odważę się z salonu do domu na kołach przejechać, bo jeszcze gmoli nie będzie ;) Motocykl ma być w drugiej połowie stycznia.

Mam podobnie, czekam az Karol sie odezwie ze szczegolami :)

karol1989
09.01.2016, 17:33
Cześć,

W najbliższy piątek będziemy montowali i odpalali w naszym serwisie pierwszą CRF1000L w Polsce.

Przy tej okazji chcemy nakręcić film i opublikować na naszym kanale: www.hondaplaza.tv .

Jeśli macie jakieś sugestie, pytania, proszę o informacje. Postaramy się je uwzględnić w materiale.

Karol,
Honda Plaza

QrczaQ
09.01.2016, 21:09
Cześć,

W najbliższy piątek będziemy montowali i odpalali w naszym serwisie pierwszą CRF1000L w Polsce.

Przy tej okazji chcemy nakręcić film i opublikować na naszym kanale: www.hondaplaza.tv .

Jeśli macie jakieś sugestie, pytania, proszę o informacje. Postaramy się je uwzględnić w materiale.

Karol,
Honda Plaza

Ja bym chetnie zobaczyl jakwyglada AT bez tylnych boczkow. Ale raczej to przyjedzie zmontowane z Japonii.

No to zrobcie timelaps.

Emek
09.01.2016, 21:56
Zrób zdjęcia dostępu do filtra powietrza. Mam nadzieję że jest dostęp bez zdejmowania zbiornika:D.

tyran
09.01.2016, 22:16
Najlepiej zróbcie obfity fotoreportaż ze szkolenia serwisu. :)

Lucky Luke
10.01.2016, 15:12
Chętnie przyjadę pomóc w składaniu i to za darmo :)

myku
13.01.2016, 23:20
Wreszcia i ja mialaem okazje usiasc na nowej Afryce.Czarna,wiec jak dla mnie szalu nie bylo,za tydzien beda wszystkie kolory,a za dwa tygodnie DCT i bedzie mozna brac jazdy probne.Ogolnie wrazenie,fajne,pozytywne.Zastanawiam sie tylko czy te 95KM wystarszy do srawnej turystyki dla dwojga plus bagaz?

jorge
14.01.2016, 00:11
Wreszcia i ja mialaem okazje usiasc na nowej Afryce.Czarna,wiec jak dla mnie szalu nie bylo,za tydzien beda wszystkie kolory,a za dwa tygodnie DCT i bedzie mozna brac jazdy probne.Ogolnie wrazenie,fajne,pozytywne.Zastanawiam sie tylko czy te 95KM wystarszy do srawnej turystyki dla dwojga plus bagaz?

To chyba więcej niż w obecnej ...

dj.1
14.01.2016, 00:56
AT miejsce 1, GS miejsce 2 . :bow:
http://www.gs-forum.eu/attachments/motorrad-allgemein-101/184306d1452596721-africa-twin-2015-crf1000l-front_cover.jpg
http://www.djone.eu/attractions.html

myku
14.01.2016, 09:15
No tak :haha2:,w starej to jakby sie stalo a nie jechalo,choc ludzie jezdza,we dwoje oczywiscie.Co dwa trzy lata robie zmiany w garazu.To wypada w tym roku wlasnie.A ze ostatnio jezdze tylko w duecie :p z malymi wyjatkami i jestem bardzo zadowolony z 1190 to pomyslalem o 1290 SA.Dla turystyki we dwoje to idealne moto.No i jest 12GSA ktory juz nie jest Taki drogi,a wygodny i teraz ta Afra miesza wszystko.Plusem dla Afryki jest dla mnie DCT.Nigdy na tym nie jechalem ale mysle,ze to bombowa sprawa.Bede czekal na relacje z jazd z pasazerem,Jazdy probne robione tez beda i to kilka na manualu i DCT,solo i w dwupaku :p

Emek
14.01.2016, 10:32
oTFRnrR_TuQ

myku
14.01.2016, 10:36
Ale dojeba...es.Wlasnie tego sie balem.Uffff..rodzime marki pozostaja :)

rumpel
14.01.2016, 10:42
wszystko to państawa z paktu osi ;)

myku
14.01.2016, 10:54
Hehehe...:haha2:..cos w tym jest

wolly
14.01.2016, 10:57
a na płocie pisało dupa....... , trzeba spróbować i pamiętać ze to tylko 95KM każdy ma inne odczucia a i motury są jednoosobowe w dwie osoby to taczki chociaż można by było zrobić wyścigi w duetach tego jeszcze nie było nie mylić ze sid car http://i81.servimg.com/u/f81/11/61/80/90/side-c10.jpg
http://i81.servimg.com/u/f81/11/61/80/90/side-c10.jpg

myku
14.01.2016, 11:03
Przed 2 laty troche pojezdzilem na 12gsa,wodowtrysku.Bylem zachwycony co nie moge powiedziec o 12 gs.Czekalem na ta Afre,ale sytuacja spoleczno,geo,polityczna sie zmienia i trzeba sie dostosowac.Ciekawy rok sie szykuje ;)

Maurosso
14.01.2016, 11:12
Damn...tylko 95km...litości...po co komu więcej w motorze, który ma lekkie aspiracje terenowe? To nie jest turystyk...to dual sport (przynajmniej w idei).

Z pasażerem, z bagażem, ośmioma namiotami i czterema halogenami, to chyba jednak inne moto się wybiera. W innej kategorii.

BMW 800 ma 85km i jakoś nie słyszałem żeby ktoś narzekał, że nie jedzie...

Ypsi
14.01.2016, 11:40
Chłop na codzień jeździ DL650 z tego co widać po jego innych filmach...
A jego opinia wzięła się chyba z tego, co widać na tym filmie... przyspiesza na 4 biegu... i 6
EO9kFf_lHbI

agl123
14.01.2016, 12:08
pewnie jak ze wszystkim
motór gwizda, ino kierownik pi..a

bass
14.01.2016, 12:08
Wg mnie to ten autor filmiku jest lekko mówiąc gamoniem. Żadem automat podczas płynnej jazdy nie trzyma wysokich obrotów, jak się chce przyspieszyć to się odwija i rura a tak jak on głaska te manetkę to można koleżankę po cipce głaskać. Może pierwszy raz automatem jechał? Strasznie nieobiektywna relacja z jazdy. Gdyby odwinął to by mu na 2 zredukowało i by piał z zachwytu.

Misza
14.01.2016, 12:15
Jak zwykle głupi krzyczy najgłośniej

Rajtek
14.01.2016, 18:10
..... Gdyby odwinął to by mu na 2 zredukowało i by piał z zachwytu.
I dokładnie tak robił. Zwróć uwagę, że z 6 do 4 mu zrzuca. Chociażby pierwsze sekundy filmu. Później jest tak samo. Ponadto koleś jeździ Z1000SX.

Lepi
14.01.2016, 18:28
Wnioskuję, że Ci co nie jeździli wiedzą lepij :D

bass
14.01.2016, 18:29
Ja widzę, że nie zrobił. Przy 40 km/h afra redukuje na 2 ! popatrz na inne filmiki w necie.
Ponadto koleś jeździ Z1000SX.

No i?

pewnie jak ze wszystkim
motór gwizda, ino kierownik pi..a

O toto :D

Ypsi
14.01.2016, 18:43
eee a nie ma on przypadkiem licznika w milach?...

Melon
14.01.2016, 18:51
oTFRnrR_TuQ

Po h.. ten silnik chodzi bo nic nie słychac

Rajtek
14.01.2016, 19:44
No i?

A nie DL650 jak ktoś napisał

Ypsi
14.01.2016, 19:57
Ja napisałem, że DL650, po deflektorze widać, że ma sporo filmów na nim, tym Z1000 chyba ktoś inny jeździ.

Emek
15.01.2016, 08:28
Pierwsze egzemplarze dla klientów są już w PL.
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/363/4135400_unnamed.jpg

radekw
15.01.2016, 08:31
Podobno przyjechało 8 egzemplarzy z ręczną skrzynią biegów, z DCT jeszcze nie dotarły.

motormaniak
15.01.2016, 08:57
z ręczną skrzynią biegów,
Moda wraca, zawsze podobały mi się te wajchy w starych indiańcach czy nawet w IŻach 49 :p

radekw
15.01.2016, 09:07
Moda wraca, zawsze podobały mi się te wajchy w starych indiańcach czy nawet w IŻach 49 :p

oj tam, oj tam. 8 sztuk posiadających dźwignię zmiany biegów. Lepiej? :D

mdxmd
15.01.2016, 12:39
Po h.. ten silnik chodzi bo nic nie słychac

a po co mu moc! moc to ma być u kierownika :)

maciej33
15.01.2016, 15:04
eee a nie ma on przypadkiem licznika w milach?...

Ma ,bo filmik byl na wyspach krecony ,czyli w Uk juz sa dostepne

QrczaQ
15.01.2016, 18:30
Dzis jezdzilem z 5 km. Niestety tylko po miescie i zimno bylo. Wersja manual.

Moim zdaniem motocykl jest bardzo fajny. Bardzo wywazony, prowadzi sie jak po nitce i jest bardzo zwrotny. Jak sie jedzie to czuje sie mase jak transalp.

Siedzenie jest w sam raz. Nawet na wysokiej pozycji dostaje sie nogami lepiej niz LC8, chyba dlatego ze jest wezsze siedzenie.

Silnik; mi charakter bardzo pasuje. Nie jest narowisty ale ma wystarczajaco mocy. Na 6 biegu mozna jechac bez problemu 60km/h, odkrecasz i przyspiesza. Jak sie da w dupe 1,2,3 to idzie jak rakieta.

Zadnych wibracji i dziwnych dzwiekow z silnika - jak to honda.

No i dzwiek wydechu jest super!

madafakinges
15.01.2016, 18:35
Da się z lc8 porównać?

fassi
15.01.2016, 21:22
jak sie wrzuci kilo nakretek do cylindrow to sie pewnie da porownac....

torak
15.01.2016, 21:25
... i dołoży trzeci cylinder:D

karol1989
16.01.2016, 14:12
Cześć,

Zgodnie z Waszą prośbą, nakręciliśmy film przedstawiający dostęp do filtra powietrza w CRF1000L.

https://www.youtube.com/watch?v=nGRP-MReckg

Już w najbliższym tygodniu zobaczycie na naszym kanale pełną wersję filmu przedstawiającą montaż i przegląd zerowy motocykla.

Zapraszam do oglądania i zadawania ewentualnych pytań.

Karol,
Honda Plaza

fassi
16.01.2016, 14:18
To nie jest filter a raczej filterek :D Ciekawym jak szybko kurzem sie zakrztusi.

Fajne filmiki, dobra robota

Lepi
16.01.2016, 17:21
Mam taki w o(d)kurzaczu, samochodowym :)

zbyszek
16.01.2016, 17:46
Trzeba zdjąć czaszę? No to dostęp jest ;)mało dostępny...

Lepi
16.01.2016, 18:47
Ale za to opatentowany!

QrczaQ
16.01.2016, 22:12
Trzeba zdjąć czaszę? No to dostęp jest ;)mało dostępny...

WOW, no to im sie nie udalo z tym patentem...

QrczaQ
16.01.2016, 22:17
Da się z lc8 porównać?

Nie chcialbym pochopnych opinii dawac. Napewno w CRF kultura pracy silnika jest duuuuuuzo lepsza. Mozna jezdzic powoli, nie klekocze itd.

Chyba ma mniejszego kopa ale nie mialem okazji biczowac CFR. Duza kaucja byla i zimno. Nówa sztuka troche szkoda by bylo to gdzies usliznac... chociaz ABS bym przetestowal.

Pewnie co jeden to inna opinia. Blizej wiosny bedzie 1000 opinii ;-)

darius
17.01.2016, 12:15
Ciekawe co to za impreza? Nie chce sie wierzyc ze az tyle ich juz sprzedano!

YQc9-UBwlw4

Pozdrowienia
D

Lepi
17.01.2016, 12:30
Przypomniał mi się filtr w hondzie SH, wyraźnie większy.
No ale skuterem to w różnym terenie się jeździ.
http://motointercom.eu/shop/1145-large_default/filtr-powietrza-honda-sh-125-150-commercial-snail.jpg

Na pocieszenie pozostaje fakt, że w wielu afrykach do zdjęcia czaszy wystarczy usunąć trzy trytytki ;)

mdxmd
17.01.2016, 12:35
w CRF1000L są dwa filtry takie jak na tym filmie Karola... drugi jest po przeciwnej stronie i jest tej samej wielkości.

Lepi
17.01.2016, 13:05
Czyli jak chcesz zajrzeć w filtry to pół motura się rozbiera?

zibiano
17.01.2016, 16:47
to chyba jakas akcja promocyjna na ktora Nas nie zaproszono:)

QrczaQ
17.01.2016, 20:25
w CRF1000L są dwa filtry takie jak na tym filmie Karola... drugi jest po przeciwnej stronie i jest tej samej wielkości.

No jak sa 2 to juz zupelnie kiszka...

QrczaQ
17.01.2016, 20:26

YQc9-UBwlw4

Pozdrowienia
D

Mi to wyglada na jakas akcje dla dziennikarzy gdzies w jakiejs poludniowej Francjii lub Korsyka.

Szpilon
17.01.2016, 20:32
Mi to wyglada na jakas akcje dla dziennikarzy gdzies w jakiejs poludniowej Francjii lub Korsyka.

Wcale ich dużo nie jest tylko jeżdżą dookoła.

QrczaQ
17.01.2016, 20:39
Wcale ich dużo nie jest tylko jeżdżą dookoła.

Koles za kamera mowi ze 200 sztuk, ale nie wiadomo czy nowych czy wszystkie. Moim zdaniem to wysypali sie gdzies z promu na Korsyke...

darius
17.01.2016, 22:31

YQc9-UBwlw4

Pozdrowienia
D

W ten sposób we Francji rozdano dilerom demówki!

http://africatwin1000.blogspot.ch/2016/01/honda-france-operation-debarquement.html

Pozdrowienia,
D

marekw
18.01.2016, 07:36
Givi ma kufry i deflektor oraz tankbag

Ziarko
18.01.2016, 08:23
Było 50 KM to każdy mówił, że trochę więcej by było lepiej. Jak jest 95 KM to narzekają, jakby im mocy zabrali.

Co do filtra powietrza - miejsca tam dużo, co za problem na zewnątrz zostawić bardziej zgrubne a do środka wcisnąć dodatkowy filtr?

madafakinges
18.01.2016, 09:41
Ale macie problemy z tym filtrem, wiadomo że siódemka miała to genalnie wymyślone, ale jeśli będziecie w takiej sytuacji, że wam się zasyfi czy zaleje filtr to nie będziecie go wyciągać na czas, to niejest wymiana opon w f1.
Już bardziej można się doczepić, że wlot do niego jest z przodu pod lampami,czymi jak polożymy moto na bok w nawet względnie płytkiej rzeczce to na bank go zaleje.

Mhv
18.01.2016, 11:30
To akurat raczej bezpodstawne, jak się położy to wszędzie go zaleje..czy 5cm głębsza czy płytsza woda. A jak nie to fala na pewno:) Liczy się wysokość w pozycji wertykalnej, a ta jest dobra.
Fazik kiedyś wklejał film jak jakiś gość z Austrii wpakował się do "myjni"-rzeki. Takiemu testowi trza by nową poddać i sprawdzić czy pojedzie.;)

QrczaQ
18.01.2016, 11:40
Ale macie problemy z tym filtrem, wiadomo że siódemka miała to genalnie wymyślone, ale jeśli będziecie w takiej sytuacji, że wam się zasyfi czy zaleje filtr to nie będziecie go wyciągać na czas, to niejest wymiana opon w f1.
Już bardziej można się doczepić, że wlot do niego jest z przodu pod lampami,czymi jak polożymy moto na bok w nawet względnie płytkiej rzeczce to na bank go zaleje.

Bądzmy obiektywni.

Chyba nie jest to dobrze wymyślone. Bez przesady. Sciaganie boczkow które są praktycznie czachą i idą pod lampy?, nastepnie tych trąb... po obu stronach? W połączeniu z gmloami, osłoną lamp to bedzie cyrk! Nie widzialem ostatnio nic dziwniejszego.

I oczywiscie, ze warto wyciagnąc filtr przy kazdej okazji po dniu jazdy w kurzu i go przedmuchac.

Ciekawe co oni wymyslili z dostępem do akumulatora? Bo to tez sie przydaje aby nie rozbierac pół motoru.

mdxmd
18.01.2016, 15:46
No jak sa 2 to juz zupelnie kiszka...

a niby dlaczego? robić się nie chce :) ale pamiętaj, że jest spora szansa, że jak zaleje to tylko jeden a wtedy pyrkasz spokojnie i drugi się suszy bez rozbierania czegokolwiek.

Wszystkim nie dogodzi... mnie tam bardziej martwi integral-cylinder-blok...reszta to nie problem.

krzeszu
18.01.2016, 15:58
A mnie w mojej 07 martwi, że cylindry krzywe jak słynna wieża w Pizie :) Duzo zmartwień macie :)

QrczaQ
18.01.2016, 17:00
A mnie w mojej 07 martwi, że cylindry krzywe jak słynna wieża w Pizie :) Duzo zmartwień macie :)

Idąc tym tropem to moze zaczniemy tylko mlaskać i cmokać, a nie prowadzic dialog?

krzeszu
18.01.2016, 18:00
Idąc tym tropem to moze zaczniemy tylko mlaskać i cmokać, a nie prowadzic dialog?

A kto broni Panie :) Ale póki co narzekania albo peany pochwalne na temat sprzęta którego zna sie z gazet i interneta (albo 5 minutowej przejażdżki testowej) to jak dywagacje czy pięknej pannie z rozkładówki smierdzi z buzi.

magicl
18.01.2016, 18:25
A kto broni Panie :) Ale póki co narzekania albo peany pochwalne na temat sprzęta którego zna sie z gazet i interneta (albo 5 minutowej przejażdżki testowej) to jak dywagacje czy pięknej pannie z rozkładówki smierdzi z buzi.

Pelna zgoda co do powyzszego tekstu. Z drugiej zas strony, co poniektorzy uwazaja, ze po to jest internet, zeby bylo gdzie bic piane ;)

karol1989
19.01.2016, 16:08
Cześć,

Chciałbym Wam zaprezentowac nowy odcinek Honda Plaza TV o CRF1000L :).

https://www.youtube.com/watch?v=GyvnoXdpn38

Karol,
Honda Plaza

maciej33
19.01.2016, 16:18
Cześć,

Chciałbym Wam zaprezentowac nowy odcinek Honda Plaza TV o CRF1000L :).

https://www.youtube.com/watch?v=GyvnoXdpn38

Karol,
Honda Plaza

A nie mozna bylo napisac rozpakowywanie a nie jakis "unboxing"

karol1989
19.01.2016, 16:36
Można :) Lubimy polski język.

Unboxing jest jednak hasłem, pod którym wiele osób szuka takich informacji, również spoza polski.

Karol,
Honda Plaza

vtwin90
19.01.2016, 16:59
No i fajnie:) a wracając do narzekać kolesia który testował 5 minut w UK królową to tym tropem ADV 1050 też nie jeździ no przeca ma 95kuców .
Nowa Afra a na Forum AT 3 tematy wesoło jak na weselu u górali .Kolesie z BMW pakując kasę McGregorowi i Boormanowi nie zrobili takiej reklamy jak my tu na Forum. :at:

luk2asz
19.01.2016, 22:15
Był ktoś może w salonie w tym tygodniu. Są jakieś tam Adventure Days czy coś tam. Jakieś specjalne warunki są - nie mam jakoś ochoty w Krk wchodzić do salonu bo nie są zachęcający.

myku
19.01.2016, 22:35
Ale się obśliniłem :drif:.Świetny filmik Karol :Thumbs_Up:

motoMAUROxrv
19.01.2016, 23:20
Oooojj Karolu!, :Sarcastic: -mocno wodzisz na pokuszenie tymi filmami.. ;) :brawo: :Thumbs_Up: :drif:

Tomas_XRV
19.01.2016, 23:34
Był ktoś może w salonie w tym tygodniu. Są jakieś tam Adventure Days czy coś tam. Jakieś specjalne warunki są - nie mam jakoś ochoty w Krk wchodzić do salonu bo nie są zachęcający.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f5484c8637ca.jpg (http://naforum.zapodaj.net/f5484c8637ca.jpg.html)

jorge
20.01.2016, 23:55
A widzieli takie cuda:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hondaeu.africatwin

maciej33
21.01.2016, 00:16
A widzieli takie cuda:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hondaeu.africatwin

No dobre,ale troche dziwne ze standardowa wersja nie ma handbarow
Powinni jeszcze dac co jest opcjonalne np.centralna nozka

jorge
21.01.2016, 00:20
No dobre,ale troche dziwne ze standardowa wersja nie ma handbarow
Powinni jeszcze dac co jest opcjonalne np.centralna nozka

Bo i tak każdy wymienia na Acerbisy :D. Dla mnie nie powinna mieć:

- centralki
- olejarki
- bagażnika z tyłu
- gmoli
- osłon
- deflektora
- tłumika

To wszystko sobie kupię :D

slafo
21.01.2016, 01:27
no dobra :)
a kiedy JĄ kupisz ?????? :haha2:

karol1989
21.01.2016, 03:01
Wersja podstawowa jest oferowana tylko w kilku krajach w Europie.

Różni się ona przede wszystkim brakiem ABS-u, ale również brakiem handbrarów i osłony silnika oraz innymi kierunkowskazami.

Karol,
Honda Plaza

QrczaQ
21.01.2016, 07:53
Bo i tak każdy wymienia na Acerbisy :D. Dla mnie nie powinna mieć:

- centralki
- olejarki
- bagażnika z tyłu
- gmoli
- osłon
- deflektora
- tłumika

To wszystko sobie kupię :D

Correct!

maciej33
21.01.2016, 09:10
Correct!
Po polsku juz sie nie dalo ??
Chwal sie gdzie indziej ze znasz pare slow po angielsku

Złom
21.01.2016, 09:20
Wyluzuj brother!

Ziarko
21.01.2016, 09:30
No dobra. Kto jeździł dłużej niż 5 min nową Afryką Bliźniak :haha2:

QrczaQ
21.01.2016, 10:21

Dalo dalo sie

Tymon
21.01.2016, 10:33
Wersja podstawowa jest oferowana tylko w kilku krajach w Europie.

Różni się ona przede wszystkim brakiem ABS-u, ale również brakiem handbrarów i osłony silnika oraz innymi kierunkowskazami.

Karol,
Honda Plaza

a jakie to kraje?

Poncki
21.01.2016, 10:42

Macieju, przypominam, że imiona, oraz nazwy miejscowości piszemy wielką literą.
No i zdania kończymy kropką :)

O polskich znakach nie wspominając...

fassi
21.01.2016, 11:42

2teb0PSdKXM

jorge
21.01.2016, 16:02

2teb0PSdKXM

Fassi Ty Germańscu - Aj Lowiu Ciebie :D

MarekM
23.01.2016, 14:08
Mam pytanie odnośnie montażu GPS (np. Garmin ZUMO 350) na tej poprzeczce:

http://i67.photobucket.com/albums/h310/Marek_M/Cockpit_zpsk0prpf4y.jpg

Czy konieczne jest kupowanie tego "wysięgnika":

http://i67.photobucket.com/albums/h310/Marek_M/01-402-5415-0_i_02_zpskdei4qmo.jpg

oraz tego uchwytu:

http://i67.photobucket.com/albums/h310/Marek_M/Uchwyt%20TT_zpsrlyyqcbc.jpg

za łączną kwotę 720 PLN, czy są może inne rozwiązania ?

voxan69
23.01.2016, 14:55
Jak jeszcze nie ma to na pewno bedzie

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

PawelM.
23.01.2016, 15:00
Marku a ram mount juz nie ma czegos?

Emek
23.01.2016, 17:46
KfLntMfRxCA

QrczaQ
23.01.2016, 18:12
KfLntMfRxCA

No niezle sie zapowiada!

madafakinges
23.01.2016, 18:21
Brzmi jak singiel.

rambo
23.01.2016, 18:37
z DCT będzie super jazda z takim wydechem :drif: :drif: :drif:

MarekM
23.01.2016, 19:18
Ten (http://shop.sw-motech.com/en/4052572025277.htm) lub ten (http://shop.sw-motech.com/cgi-bin/cosmoshop/lshop.cgi?action=showdetail&wkid=145357337913389&ls=en&nc=1453573418-13877&rubnum=products.1252674712.gps-halter_cockpit_nonshock&artnum=GPS.07.637.10000/B&id=2&gesamt_zeilen=Tshowrub--products.1252674712.gps-halter_cockpit_nonshock&typid=201784733) uchwyt powinien pasować

http://shop.sw-motech.com/cosmoshop/pix/a/g/gps_00_646_10600__b_QUICK-LOCK_GPS-Halter__Schwarz__Vibrationsged_mpft__F_r_Rohr-__16mm_.jpg

Katalog Touratecha (http://catalog.touratech.com/englisch2016/index.html#/684)

Ceny
http://1.bp.blogspot.com/-Kp8N3kOejwE/VplE0a-exdI/AAAAAAAAmso/eCwysM8V2gg/s1600/touratech02.JPG