View Full Version : Nowa Afryka
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
12
13
14
15
Nie podoba mi się dźwignia zmiany biegow.
Sprzęt za tyle hajsu powinien mieć handbary i osłone silnika w standardzie...
Dla tych co im się nie podoba dźwignia zmiany biegów Pan Hąda przygotował wersje bez tej dźwigni. Rozwiązanie praktyczne i nie wymagające dodatkowych inwestych inwestycji w katalog Touratecha :D (kosztuje tylko troszkę drożej od tej z dxwignią)
Co do reszty - prawdziwy miłośnik AT wie, ze nowa AT jest wynikiem głębokich przemyśleń działu R&D Pana Hady i kompletnego zrozumienia potrzeb wszystkich Czarnuchów na świecie. A każdy afrykanin wie że:
1. Hanbary są passe, bo nie ma przewiewu i się robi grzybica miedzy palcami.
2. Płyta - nareszcie ktoś posłuchał naszych rad. W starej AT zbierało się tam mnóstwo syfu i ciężko to było wyczyścić.
:D :haha2:
2. Płyta - nareszcie ktoś posłuchał naszych rad. W starej AT zbierało się tam mnóstwo syfu i ciężko to było wyczyścić.
:D :haha2:
i się gięłła i matowiałła. Problemy należy usuwać w najprostszy możliwy sposób :)
Małe maleńkie... detale znaczy...
http://photos.event-s.net/photos/i-wq4RWnS/0/XL/i-wq4RWnS-XL.png
Czasy mechaniczne nie wrócą. Może się Wam to podobać, może się nie podobać, możecie drzeć szaty, zdzierać paznokcie.... Czasy mechaniczne nie wrócą... nikt (prócz Indii) nie wypuści już Wam nowego pewnego motocykla z gaźnikiem i bez elektroniki..... no.... :D
Może i nie wrócą, ale mamy wciąż wybór między tym co stoi nam w garażu, a tym co będzie niedługo w salonie ;)
To co stoi w garażu poza drobnymi i naprawialnymi drobnostkami pokazało, że jest wiernym kompanem podróży i zawsze wraca na kołach.
To co będzie w salonie dopiero za jakiś czas pokaże ile jest warte. Trzymam kciuki, żeby była tak niezawodna jak stara dobra AT.
Mam nadzieję, że jak już ktoś kupi nową afryczkę to będzie odwiedzał podobne miejsca jak wiekową AT. Myślę, że najlepszym betatesterem byłby Misza ...... szybko by znalazł słabe punkty. :)
Wiem, wiem, że moto za 56 tysi ciężko będzie traktować tak jak moto za 5-15 tysi. :vis: ...... a to będzie kastrowało przygodę ;)
Znalazłoby się kilkoro innych takich betatesterów :)
I proszę mi tu Panie Rysiek nie imputować bo potem mnie ludzie za niepoważnego biorą ;)
Ciekawe, kto pierwszy z forum kupi nową Afrę... obstawiamy zakłady?:D
Niech sie dzieje cochcena forum.ja bede pierwszym szczesliwcem biore ja koledzy w ciemno astara afryczka bedzie w garazu jak kupie flaszke to bede z nia pil
Bire ja na raty i bede pierwszy w Gdansku
Tak dla. 783 334 846 Alicja z Hondy Gdansk Kredyty
Mam nadzieję, że będziesz przelewał na forum swoje wrażenia i przemyślenia. ;)
Ja poczekam tak ze dwa lata i zobacze ile jest warta.
Jak Rambo kupi to ja tez wezme :D
czarekszo
04.08.2015, 08:21
Niech sie dzieje cochcena forum.ja bede pierwszym szczesliwcem biore ja koledzy w ciemno astara afryczka bedzie w garazu jak kupie flaszke to bede z nia pil
Już cię nie lubimy :haha2::haha2::haha2::haha2: tak po naszemu ;)
moim zdaniem jest to wyssanie to co najlepsze z yamahy troche z xt660z troche z KTM i wyszła africa
Ha ha ale kupie ja wlasnie w Gdansku
moim zdaniem jest to wyssanie to co najlepsze z yamahy troche z xt660z troche z KTM i wyszła africa
Ja najwięcej podobieństw widzę z 800 GS łącznie z silnikiem :)
Jeszcze napiszcie w jakich malowaniach i opcjach je bierzecie,bo narazie dosc bardzo ogolnie ;)
Biala.jutro mam byc o 11 u Pomirskiego w Gdansku
A tak na marginesie ile bym dostal za swoja rd 07 z pelnym wyposazeniem
Zet Johny
04.08.2015, 13:11
Ja też będę pierwszy w mojej miejscowości z nową Afryką - za 10 lat :D. Teraz jestem jedyny w mieście ze starą AT :)
Zetjohny - zbierasz już zamówienia na przeróbkę siedzenia do nowej AT?
A tak na marginesie ile bym dostal za swoja rd 07 z pelnym wyposazeniem
trzy tankowania gratis i zniżke na zakup przewodów hamulcowych w oplocie do nowej afri :D
Wasyl już projektuje do niej pancerny bagażnik i gmole...
Zet Johny
04.08.2015, 14:45
Wydaje mi się że miejsce kierowcy jest ok (nie wiadomo jeszcze jak z twardością pianki), ale pasażer będzie zjeżdżał do przodu.
Zapisywać się do kolejki oczywiście można:D:D
Jak by kogo interesowały ceny wyjsciowe AT w Romie to 12300 wersja standard , 12800 wersja z abs , pierwsze zamówione moto będą dostępne od 12 października . Do piątku kupiono 54 szt w większości są to modele bez abs . Ale od 1 stycznia 2016 wszystkie nowe motocykle w eurokołchozie muszą być wyposażone w abs :haha2:.
Ooooo ciekawe przepisy,ale jak widac,nowi urzytkownicy dobrze wiedza,gdzie beda nimi jezdzic .W wollnej chwili podjade do Hondy i dowiem sie jak to w iemczech bedzie wygladac.
Jak by kogo interesowały ceny wyjsciowe AT w Romie to 12300 wersja standard , 12800 wersja z abs , pierwsze zamówione moto będą dostępne od 12 października . Do piątku kupiono 54 szt w większości są to modele bez abs . Ale od 1 stycznia 2016 wszystkie nowe motocykle w eurokołchozie muszą być wyposażone w abs :haha2:.
Wersja bez ABS będzie kiedyś białym krukiem:-))):D
madafakinges
08.08.2015, 09:40
Z KTM awantury można łątwo wywalić ABS tu pewno też, chociaż układy ABS hondy są jednymi z najlepszych. Ciekawe czy to dual CBS+ABS czy zwykly...
Się wydłubie...
Czyli wychodzi, że na rynku wtórnym AT 2015 light będzie na topie:D
W 2016 zmienią się też normy emisji spalin, i tu roczniki 2015 będą znowu krok do przodu :)
I bardzo dobrze,abs powinien być obowiązkowy juz od dawna.w terenie wylaczylbym tylko tyl.
Nie zgadzam się z tą teorią , ponieważ miałem motocykle z i bez abesu i w praktyce wygląda to inaczej . Trzeba jednak przyznać że wspomagacz hondowski jest najlepszy z jakim jeździłem ale moim zdaniem decyzję o jego załączeniu czy też nie powinien podejmować kierujący a nie producent . Pozostawienie aktywnego systemu na przednim kole i wyłączenie tyłu to dodatkowe niebezpieczeństwo , jeśli faktycznie będzie taka możliwość .
Uważam że dla ludzi nie mających odpowiedniego doświadczenia i obycia z moto takie systemy upośledzają , ponieważ jeżdżąc z pomagaczem nigdy nie nauczą się poprawnie opanować maszyny bo zawsze jakiś system będzie ingerował i korygował , doprowadza to do abstrakcyjnej sytuacji podobnej do obecnej , kiedy młody człowiek nie potrafi wbić gwoździa do deski , natomiast wie wszystko o smyrofonach .
Jeżdżę obecnie szosowym motocyklem w którym nie mam żadnego wspomagacza i czerpie ogromna przyjemność z tego , zapewne nie kupił bym motocykla w którym producent decydował by o tym że nie mogę czegoś wyłączyć .
Dziś większość motocykli produkuje się z zasady upośledzając w większym czy mniejszym stopniu motocyklistów ponieważ takie sa idiotyczne wymagania eurokołchozu a decyzje o tym podejmują ludzie nawet nie jeżdżący na motocyklach ! Dziś jeszcze mogę decydować o tym co chcę a czego ale niebawem to się zmieni .
Jak ktoś myśli że ABS w hondzie jest taki dobry niech się przejedzie nawet starszym bmw z ABSem. Ja miałem LT1200 z ABS z 2001 roku i hamował dużo lepiej niz crossrunner z 2013 roku z ABS
I bardzo dobrze,abs powinien być obowiązkowy juz od dawna.w terenie wylaczylbym tylko tyl.
Ja mam pierwszy motocykl z ABS i jak narazie to wiecej mi to przeszkadza niz pomaga. Czesto chcialbym zblokowac tylne kolo i wiedziec co sie dzieje. Pare razy juz tak mialem, ze ledwo ledwo zatrzymal sie ten motor przed przeszkoda.
Ide wloskim przykladem, wersja bez ABS. To czerwone malowanie jest fajne, ale jak tansze czarne to biere czarne.
Cos przybakiwali o edycji specjalnej ale zadnych szczegolow.
Nie zgadzam się z tą teorią , ponieważ miałem motocykle z i bez abesu i w praktyce wygląda to inaczej . Trzeba jednak przyznać że wspomagacz hondowski jest najlepszy z jakim jeździłem ale moim zdaniem decyzję o jego załączeniu czy też nie powinien podejmować kierujący a nie producent . Pozostawienie aktywnego systemu na przednim kole i wyłączenie tyłu to dodatkowe niebezpieczeństwo , jeśli faktycznie będzie taka możliwość .
Uważam że dla ludzi nie mających odpowiedniego doświadczenia i obycia z moto takie systemy upośledzają , ponieważ jeżdżąc z pomagaczem nigdy nie nauczą się poprawnie opanować maszyny bo zawsze jakiś system będzie ingerował i korygował , doprowadza to do abstrakcyjnej sytuacji podobnej do obecnej , kiedy młody człowiek nie potrafi wbić gwoździa do deski , natomiast wie wszystko o smyrofonach .
Jeżdżę obecnie szosowym motocyklem w którym nie mam żadnego wspomagacza i czerpie ogromna przyjemność z tego , zapewne nie kupił bym motocykla w którym producent decydował by o tym że nie mogę czegoś wyłączyć .
Dziś większość motocykli produkuje się z zasady upośledzając w większym czy mniejszym stopniu motocyklistów ponieważ takie sa idiotyczne wymagania eurokołchozu a decyzje o tym podejmują ludzie nawet nie jeżdżący na motocyklach ! Dziś jeszcze mogę decydować o tym co chcę a czego ale niebawem to się zmieni .
Gadalem z Wlochem w temacie i podobno wrzy w Italii, ze mocy za malo. Bariera psychologiczna 100KM powinna byc przelamana dla nich. Porownuja to z Ducati Multistrada 150KM, BMW GS 125KM itd.
Jak dla mnie to wrecz za duzo KM i kg. Jak wielu tutaj chetnie bym widzial 800cc, 80KM, 180kg
Myślę że jak tylko nowa AT pojawi się na rynku zejście z wagą z paliwem do 200 kg nie będzie mega wyzwaniem. Skoro w takiej CRF250L układ wydechowy (fabryka) waży ok 7,5 kg a aftermarketowy ok 3,5 na samym tym wielkim cygarze 10 kg można będzie zejść z wagi. Oczywiście teoretyzuję i na razie to tylko gdybanie ale na podstawie oczekiwań klientów wiele firm już pewnie projektuje zamienniki i coś czuję że będą mieć żniwa.
Z KTM awantury można łątwo wywalić ABS tu pewno też, chociaż układy ABS hondy są jednymi z najlepszych. Ciekawe czy to dual CBS+ABS czy zwykly...
Bedzie odlaczany tylny ABS.
ABS Système antiblocage ABS bi-canal, déconnectable sur la roue AR
Ceny z CH:
http://www.africa-twin.ch//africa-twin.php
W Szwajcarii, dwie wersje będą oferowane, w wersji z manualną skrzynią biegów i wersji z DCT. Oba są wyposażone w ABS.Wersja z manualną skrzynią biegów srebrny lub czarny jest dostępny od CHF 14'090.- podczas gdy model Tricolor lub Dakar to 14'370 franków. Wersje z pudełka DCT są sprzedawane za CHF 15'290.- na srebrny lub czarny, wersja i CHF 15'570.- do uwolnienia Tricolor lub Dakar. VAT, koszty wysyłki i szwajcarskie -w są wliczone w cenę.
http://allegro.pl/honda-crf-1000l-africa-twin-abs-dct-nowosc-2015-i5589918662.html DCT ABS 58 900 zł
http://allegro.pl/honda-crf-1000l-africa-twin-abs-dct-nowosc-2015-i5592237584.html DCT ABS 57 900 zł
http://allegro.pl/honda-crf-1000l-africa-twin-abs-nowosc-2015-i5589919215.html ABS 53 900 zł
http://allegro.pl/honda-crf-1000l-africa-twin-abs-nowosc-2015-i5592238034.html ABS 52 900 zł
ŁukaszBIA
09.08.2015, 18:34
Biała ze złotymi felgami najładniejsza!!
No to od dzisiaj ku......... nie piję piwa i zęby w tynk :(
Biała ze złotymi felgami najładniejsza!!
+1
Mój typ :) Klasyka gatunku :D
Nooooooooooooo, złote felgi. Po za wszystkim taka niewinna się wydaje być. Lolita:drif:
mirkoslawski
09.08.2015, 22:38
Dla mnie czarna:drif: prawie jak moja Kryśka :D:D:D:D ale nie wiem, skąd różnice w tych konkretnych egzemplarzach na zdjęciach - to co zauważyłem, to że:
1) biała ma z tyłu inną tarczę hamulcową i nie ma osłony tejże
2) inaczej zbudowany jest blok silnika (przynajmniej prawa strona) - biała to manual a czerwona i czarna to automat (pół)?
Biała to wersja standard. Ta osłona na tarczy to hamulec postojowy (wersja DCT). A to co widzisz z boku bloku silnika czerwonej to właśnie DCT.
BTW
Widzę że kolega też z Kielców :)
Poza tym te zlote felgi sa raczej przypalowe,jakby moto chcialo nadrobic ich kolorem.Czarne sa w pyte,w czerwonej Afrze oczywiscie :D
mirkoslawski
10.08.2015, 16:20
Emek - no też :D
Niezle wyglada. Jest dupa!
http://www.advpulse.com/wp-content/uploads/2015/07/New-CRF1000L-Africa-Twin-Standard.jpg
http://www.motorcycledaily.com/wp-content/uploads/2015/07/072415top-i.jpg
http://i1.wp.com/dreamcdn.therideadvice.com/wp-content/uploads/2015/07/58356_16YM_CRF1000L_Africa_Twin.jpg
http://www.americanmotorcyclist.com/Libraries/Motorcycle_Images/2016_CRF1000L_Africa_Twin_Standard_RF34.sflb.ashx
Właśnie taks mi się podoba :rolleyes::rolleyes:
56548
Z wydechem sobie już jakoś jak widać sami poradzili :)
Błoto w spreju gratis :at:
spider2you
10.08.2015, 23:46
Najlepsze jest to, taki śmiech przez łzy, że w Szwajcarii Królowa kosztuje 14 tyś. ich pieniędzy, a u nas 53 tyś. naszych :), Honda by nie nastarczyła z dostawami, jakby w PL Afra kosztowała 14 tyś. naszych :)
Qrczaq jak będziesz sprzedawać, to zaklepuję pierwsze miejsce w kolejce. Dupa jest, ale może nie 4ever ;)
Obstawiam, że każdy większy producent wydechów zrobi model dedykowany do nowej AT, będzie w czym wybierać :)
Obstawiam, że każdy większy producent wydechów zrobi model dedykowany do nowej AT, będzie w czym wybierać :)
Podobno firmowy bedzie Termi
Qrczaq jak będziesz sprzedawać, to zaklepuję pierwsze miejsce w kolejce. Dupa jest, ale może nie 4ever ;)
Jak nie jak tak. Ty byś z Salma Hayek nie 4ever?
komplet plastikowych kufrów w mieście to jest to!
http://i1.wp.com/www.asphaltandrubber.com/wp-content/uploads/2015/07/2016-Honda-Africa-Twin-CRF1000L-DCT-hi-res-01.jpg
Duzy zoom na cycka.
http://i1.wp.com/www.asphaltandrubber.com/wp-content/uploads/2015/07/2016-Honda-Africa-Twin-CRF1000L-DCT-hi-res-01.jpg
Ale czy ta nowa będzie tak pięknie śmierdzieć maszyną? Czy tylko plastikiem? Bo ja uwielbiam smród mojej AT :)
Ale czy ta nowa będzie tak pięknie śmierdzieć maszyną? Czy tylko plastikiem? Bo ja uwielbiam smród mojej AT :)
No wczoraj jechalem za taka. Po kolorze tablicy, brala z 1.5L/1000km. Oczy przecieralem z wzruszenia.
Dobrze jechać za takim w skórze. W domu szybkie przetarcie i jest impregnat, jak po paście :D
Maurosso
12.08.2015, 19:05
JAKI TEN MOTOR JEST PRZEKRWSKO ŚLICZNY! :drif:
Ogmolować...i w krzaki go!
Gmole jak w kursowych sprzętach w autoszkołach :)
szybki fotomontaż jak by wyglądała na kostkach, z wysokim błotnikiem i bez tego brzydkiego wydechu:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/70921844/foto_forum/africatwin.jpg
p.s.
koło i zacisk oczywiście nie od tego sprzęta :)
zaczekaj
12.08.2015, 21:13
Wygląda lekko :-)
Mnie się tam podoba.
wytapatalkowano
Ma jedną tarczę z przodu czy to tak po fotomontażu?
:)
Coś małe kółko z tyłu
no, tak wygląda chociaż mierzone do oryginalnego
Wygląda jak w starej afryce 17'' z C02
Motek wizualnie mnie się podoba. Czekam na dni otwarte i jazdę testową . Ciekaw też jestem wszelkich bolączek " wieku młodzieńczego " , choć pewnie z moją "przyjaciółką" nie szybko się rozstanę . Wraz z moim wiekiem i tym co z nią przeżyłem nabieram do niej sentymentu i szacunku ..... taki ze mnie moher :D
Za niski profil tylnej opony i całkowity brak wydechu jej nie służy. Słabo wygląda. jakiś subtelnijeszy wydech i gumiaki bardziej w stylu MT21 z wyższym profilem.
szybki fotomontaż jak by wyglądała na kostkach, z wysokim błotnikiem i bez tego brzydkiego wydechu:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/70921844/foto_forum/africatwin.jpg
p.s.
koło i zacisk oczywiście nie od tego sprzęta :)
Dobre.
Weź jeszcze lusterka zmień na 'normalne' daj wydech i wyczyść ten tylny błonnik.
No i mnie się przedni błonnik nie podoba.
się dopierdalacie
..tutaj chodzi o wyobraźnie :D
mi się podoba poprowadzenie łańcucha :Thumbs_Up: gs i kat nie dojdą do tego za 100 lat :D
Przychodzi facet do apteki i mówi do okienka:
- Poproszę prezerwatywę malinową, bananową, wiśniową, truskawkową...
a, może jeszcze pomarańczową... no i jeśli są, to dwie cytrynowe i
jeszcze jedną porzeczkową... no i...
Aptekarka nie może powstrzymać zniecierpliwienia:
- Panie!!! Będziesz pan ruchał, czy kompot gotował?!!!
No właśnie . Będziesz Pan tym jeździł , czy tylko napawał się jej wyglądem :D
Ja wolę praktykę !!!
https://dl.dropboxusercontent.com/u/70921844/foto_forum/africatwin2.jpg
Siwy cycki jej dorób to się poddam .
walther_white
13.08.2015, 00:03
Zdjęcia pójdą w świat i ludzie później będą szukali takich wersji jak się komuś spodoba:)
Ogon by jeszcze uciachać
Przy trzeciej glebie sam się uciacha ;)
https://dl.dropboxusercontent.com/u/70921844/foto_forum/africatwin2.jpg
Super.
Dodaj jeszcze jakas rejestracje i zmien lusterka i bedzie lalka!
Ten bagaznik taki sredni do tego modelu...
Super.
Dodaj jeszcze jakas rejestracje i zmien lusterka i bedzie lalka!
Ten bagaznik taki sredni do tego modelu...
Dzida!!!
Motocykl musi mieć dwa lusterka :p Dostałem ostatnio pouczenie.
Jak ta płyta pod silnik okaże się z plastiku to.. :vis: :dizzy:
:D
....to trza będzie zamienić na akcesoryjną, aluminiową, stalową, albo z innego amelinium hehe:D
Motocykl musi mieć dwa lusterka :p Dostałem ostatnio pouczenie.
Obwieszczenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 6 czerwca 2013 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:
(..)
5. w lusterka zapewniające kierującemu niezbędną dla bezpieczeństwa ruchu widoczność do tyłu:
a) co najmniej jedno lusterko zewnętrzne po lewej stronie pojazdu â w odniesieniu do samochodu osobowego i motocykla, z zastrzeżeniem lit. b,
b) co najmniej dwa lusterka zewnętrzne, jedno po lewej i jedno po prawej stronie pojazdu â w odniesieniu do pozostałych pojazdów oraz do samochodu osobowego ciągnącego przyczepę i samochodu osobowego, w którym
lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu,
c) wewnętrzne â w odniesieniu do samochodu osobowego;
(...)
http://www.word.wroc.pl/download/akty/Warunki.pdf
Obwieszczenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 6 czerwca 2013 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:
(..)
5. w lusterka zapewniające kierującemu niezbędną dla bezpieczeństwa ruchu widoczność do tyłu:
a) co najmniej jedno lusterko zewnętrzne po lewej stronie pojazdu â w odniesieniu do samochodu osobowego i motocykla, z zastrzeżeniem lit. b,
b) co najmniej dwa lusterka zewnętrzne, jedno po lewej i jedno po prawej stronie pojazdu â w odniesieniu do pozostałych pojazdów oraz do samochodu osobowego ciągnącego przyczepę i samochodu osobowego, w którym
lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu,
c) wewnętrzne â w odniesieniu do samochodu osobowego;
(...)
http://www.word.wroc.pl/download/akty/Warunki.pdf
Serio?
Ja mam jedno lusterko i nie trzeba nawet kierunkowskazow. Podobno maja to niedlugo zmienic na nowe motocykle.
Dla odmiany, zoom na dupe.
http://www.motorcyclespecs.co.za/Gallery%20B/Honda%20CRF%201000L%20Africa%20Twin%20%2055.jpg
Oj ladna ta Afra.Wydech zostaje :Thumbs_Up:
oj ladna ta afra.wydech zostaje :thumbs_up:
56580
Kolektorki sliczne :Thumbs_Up:
Taka wersja mi sie chyba najbardziej bedzie podobac. Pominac kostke na tyle.
Hiper zoom bez oslony silnika. Fajnie filtr oleju pomyslany.
Jeszcze jedno. Znalezione na ADV
Co takiego fajnego z tym filtrem?
Co takiego fajnego z tym filtrem?
Myslalem, ze fajnie ze go mozna przebic jakims szpikulcem o odkrecic. W BMW GS jakos to jest dziwnie rozwiazane, az musialem specjalny klucz kupowac.
Chociaz teraz mysle, ze lepszy bylby filtr z wkladow (inserts).
consigliero
16.08.2015, 00:17
Znaczy, że niby w GS to się nie da śrubokrętem odkręcić filtra oleju?
I tak najlepiej jest w kacie :-) nic nie wystaje, odkrecasz osemka lub torxem z zestawu.
Nie rozumiem po co cos przebijac.
Oj Lepi...mozna sobie przebić dla przyjemnosci. Tylko na gorący olej trzeba uważać....
Znaczy, że niby w GS to się nie da śrubokrętem odkręcić filtra oleju?
Da sie bo tak w koncu robilem, ale pamietam ze jakos nieporecznie to bylo zaprojektowane.
Pewnie opcja jak DR, LC8 jest lepsza. Filtr mniejszy.
borys609
16.08.2015, 09:56
Po co skoro wystarczy klucz koronka za 15zł i bez problemu filtr wymienisz...
Wysłane z ajfona..
Filtr jak filtr
Plus taki że jest wpuszczony w ramę nie tak jak w ST1200
Mi natomiast podoba się dźwignia zmiany biegów
Przy złamanej cięgno do góry i przechodzimy na sterowanie ręczne;)
Mi natomiast podoba się dźwignia zmiany biegów
Przy złamanej cięgno do góry i przechodzimy na sterowanie ręczne;)
Jakoś chyba w 84r miałem okazję na BMW R35 , tam była wajcha przy zbiorniku z prawej do zmiany biegów :)
Bardzo fajnie toto jeździło.
Widać że obręcze kół są od DIDa
Zachodzi duże prawdopodobieństwo że nie bedą się giąć jak w GS 800 czy Tiger 800 :Thumbs_Up:
Oj Lepi...mozna sobie przebić dla przyjemnosci. Tylko na gorący olej trzeba uważać....
I taki przebity zaklejasz poksyliną jak czyściłeś po utopieniu motocykla? No chyba, że wozisz koronki to se odkręcisz ;)
Rama jest aluminiowa? To nie pospawasz w czarnej dupie no i nie pomalujesz ;)
I taki przebity zaklejasz poksyliną jak czyściłeś po utopieniu motocykla? No chyba, że wozisz koronki to se odkręcisz ;)
Rama jest aluminiowa? To nie pospawasz w czarnej dupie no i nie pomalujesz ;)
Podwójna rama stalowa. Rama pomocnicza kolebkowa ze stali o wysokiej wytrzymałości.
Co do odkrecania filtra to czym mniej narzedzi tym lepiej. Sam filtr, tez dobrze jak jest maly. Czasami trzeba go wiesc na zmiane.
No słuchaj Lepi kolegi i się ucz..Podwójna!!! Ze stali!! Wzmocnionej!!!
A nie jakaś tam wysuwająca się dźwigienka w głowicy.
Chopie
Chopie
:D :D :D
Wiara czyni cuda Puszek
Jakby byla potrojna to spalbyn spokojniej.
Potrójna do była przemysławka - hicior w dziedzinie perfum za komuny. Koniecznie w słomkowym etui.
A wiesz drogi Puszku, że ten wahacz to ciśnieniowy odlew cienkościenny? Być może wkrótce będziesz mógł założyć nowy temat z pasjonującymi fotkami :)
Chopie
Szydera rzadzi :D
No moze jednak nieporecznie mi tlumaczenie wyszlo.
W kazdym razie nie jest alu.
To jak szydera no to prosze. Specyfikacja ze scigacza.pl
http://www.scigacz.pl/2016,Honda,Africa,Twin,CRF1000L,znamy,dane,technic zne,26904.html
Opona przednia: 90/90-R21 dętkowa
Opona tylna: 90/90-R21 dętkowa
56638
aj aj aj :at::at::at:
https://www.facebook.com/africa.twin.poland
zaczekaj
17.08.2015, 14:36
https://www.facebook.com/africa.twin.poland
Fota do kalendarza :D
U Szwajcarów można już kupować/zamawiać.
http://www.africa-twin.ch/shop/de
Pozdrowienia,
D
U Szwajcarów można już kupować/zamawiać.
http://www.africa-twin.ch/shop/de
Pozdrowienia,
D
Juz rok temu mozna bylo zostawic u nich kase.
Juz rok temu mozna bylo zostawic u nich kase.
Muszą chyba mieć dużą wiarę w niezawodność nowej AT, bo dają darmowe przedłużenie gwarancji do 4 lat. Ciekawe co wchodzi w gwarancje na drugą dwulatkę?
Pozdrowienia,
D
Ciekawe co to ta limitowana edycja.
Sent from my SM-A300H using Tapatalk
Ciekawe co to ta limitowana edycja.
Sent from my SM-A300H using Tapatalk
Chwyt podobny jak z transalpem w 99 roku na 50-lecie. 2000 sztuk, książeczka z numerem, (może kask :-) ). 30 sztuk w Polsce - jedna moja :-).
Fota do kalendarza :D
Jakby coś to wyśle 16 MP :D.
Kaski będą, ARAI najprawdopodobniej :Thumbs_Up:
Bylem w salonie. Nie wiedza zadnych wiecej szczegolow niz my (przeswit, konfiguracja, wersja limitowana, cruise control itd.).
Nikt motoru tez jeszcze nie zamowil. Czekaja az bedzie, podotykaja, posprawdzaja, na zimno narazie.
Podobno pierwsze sztuki beda w listopadzie. Zapisany na jazde... oby sniegu nie bylo :-P
Bylem w salonie. Nie wiedza zadnych wiecej szczegolow niz my (przeswit, konfiguracja, wersja limitowana, cruise control itd.).
Nikt motoru tez jeszcze nie zamowil. Czekaja az bedzie, podotykaja, posprawdzaja, na zimno narazie.
Podobno pierwsze sztuki beda w listopadzie. Zapisany na jazde... oby sniegu nie bylo :-P
Ja po słowie jestem z żoną właściciela salonu - to może się uda wcześniej ;)
Na razie sprzedają legendę a nie motocykle :) istny cyrk... już od roku :)
Na Alledrogo już można zamawiać i odbiór w listopadzie:
http://otomoto.pl/oferta/honda-crf-1000l-africa-twin-abs-nowosc-2015-ID6y98W1.html
prędzej jamaha wypuści jakąś 800 setkę. Bazę silnikową juz dawno ma
Albo 900. Silnik mają do tego od czasów zaprzestania produkcji Afryki przez Pana Honde
madafakinges
20.08.2015, 13:21
http://img.turbo.fr/07867879-photo-yamaha-mt-09-tracer.jpg
Jamaha już ma 900 adventure...
Ale to bardziej nowy TDM
Swoją drogą dlaczego taki tracer z abs i kontrolą trakcji może kosztować 40tyś a afra 53...
dedoslaw
20.08.2015, 13:55
AfricaTwin details photos
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3T5945KYnrI
strobus1
20.08.2015, 14:08
Ale to bardziej nowy TDM
Swoją drogą dlaczego taki tracer z abs i kontrolą trakcji może kosztować 40tyś a afra 53...
Panie bo LEGENDY jej brak... Naśladują HD :o
Ale to bardziej nowy TDM
Jakie TDM? Jezdziles tym Tracerem?
Na papierze wystarczająco dobrze widać, że Tracer i nowa CRF1000 to zupełnie inne motocykle...
madafakinges
20.08.2015, 15:55
http://www.motorcyclenews.com/upload/205408/images/Aussie%20Yamaha%20TDM.jpg
Nie jeżdziłem, ale uważam że jest do godny następca tdm 900
prędzej jamaha wypuści jakąś 800 setkę. Bazę silnikową juz dawno ma
Ja chetnie zobacze konkurencje. Nalepiej jakas japonska 800. Choc i KTM moglby w koncu cos normalnego pokazac. Mniej blink-blink, mniej mocy...
Prosta tania 800, 75 kucy (80 po wyje$%^ katalizatora)
http://www.motorcyclenews.com/upload/205408/images/Aussie%20Yamaha%20TDM.jpg
Nie jeżdziłem, ale uważam że jest do godny następca tdm 900
Kijem bym tego nie dotknal :-D
YAMAHA tracer....
dramat ... :( nie wiadomo co to jest, pewnie faktycznie następca TDM900 też nie wiadomo do czego, już to pisałem i się tylko utwierdzam japan nie chce sprzedawać motocykli, a produkują to nie wiadomo dla kogo skok zawiasu 130mm opona tył 180/55/ZR17 prześwit 135mm ? cena 40.000zł, kupić sobie bandita 1250, przynajmniej zapier.. a zawiasy i prześwit praktycznie taki sam.. a cena niższa
na + bardzo mała masa bo 210kg ze wszystkim.. :)
szosaszosaszosa ....
ja tam nie rozumiem , tego ciągłego narzekania, ze ten motocykl to nie taki , a ten to ma za mało , ten za dużo ....itd. Każdy lubi co innego , inaczej użytkuje i pewnie znajdą się nabywcy na te moto . Tdm-ki jeżdżą i robią trasy i jest spoko. Nie karzy musi lubić błotko . Ja tam szanuje każdego i każde moto - uwielbiam moją afre - nie sprzedam i jak już nie będę mógł jej podnieść to postawie w salonie koło telewizora .......:D
:at::at::at::at::at::at::at::at:
YAMAHA tracer....
dramat ... :( nie wiadomo co to jest TO JEST MOTOCYKL, pewnie faktycznie następca TDM900 też nie wiadomo do czego DO JEŻDŻENIA, już to pisałem i się tylko utwierdzam japan nie chce sprzedawać motocykli, a produkują to nie wiadomo dla kogo JAK TO DLA KOGO? DLA MOTOCYKLISTY SZUKAJĄCEGO WŁAŚNIE TAKIEGO MOTOCYKLA skok zawiasu 130mm opona tył 180/55/ZR17 prześwit 135mm ? cena 40.000zł, kupić sobie bandita 1250, przynajmniej zapier.. a zawiasy i prześwit praktycznie taki sam.. a cena niższa
na + bardzo mała masa bo 210kg ze wszystkim.. :)
szosaszosaszosa ....
Nie każdy jest Tobą :)
tu nie chodzi o narzekanie, każdy ma inne oczekiwania i upodobania ok..., ale to kolejne "coś" na równe alpejskie agrafki, w oczekiwaniach miała być mniejsza super tenera a wyszło nawet nie wiem co.. "sport alpen adventure" ??
Ale co ty oczekiwales?Wiesz jak wyglada stara Afryka.Nowa miala byc jej kontynuacja.Jezeli chcesz cos Hard to jest Crf 450,albo bedzie.Nowa Arfyka to dokladnie to co byc mialo,a jezeli ktos oczekiwal cos innego,to chyba nie rozumie koncepcji tego modelu
Ale co ty oczekiwales?Wiesz jak wyglada stara Afryka.Nowa miala byc jej kontynuacja.Jezeli chcesz cos Hard to jest Crf 450,albo bedzie.Nowa Arfyka to dokladnie to co byc mialo,a jezeli ktos oczekiwal cos innego,to chyba nie rozumie koncepcji tego modelu
ja pisałem o YAMAHA tracer :):)
A to przepraszam.Myslalem ze watek jest o nowej Afryce ;)
Ale co tu pisać o nowej? Nikt jej nie dotykał, bo nie ma takiej możliwości. Honda pokazała obrazki i dane, z których nie wynika jaki jest skok zawiechy. Jednocześnie zbiera zamówienia w całej europie, a może i dalej ;) Kibicuję temu projektowi, ale bawi mnie to niezmiernie :D
Ci co się znają i ci co się nie znają obejrzeli obrazki hondy i z nich sobie powróżyli. Więcej się nie da. Póki co temat się wyczerpał i nie ma co się dziwić, że dyskusja schodzi na tracera itp. :)
madafakinges
21.08.2015, 10:31
A ja bym przytulił takiego tracera...
Nawet ostatnio w czasie dwutygodniowej abstynencji od pomarańczy chodziło mi po głowie, że może sprzedał bym awanturę i kupił sobie TDM900 i jakiegoś singielka w teren... ale przejechałem się na moim dziku i wybił mi do z głowy:lc8:
Ale co tu pisać o nowej? Nikt jej nie dotykał, bo nie ma takiej możliwości. Honda pokazała obrazki i dane, z których nie wynika jaki jest skok zawiechy. Jednocześnie zbiera zamówienia w całej europie, a może i dalej ;) Kibicuję temu projektowi, ale bawi mnie to niezmiernie :D
Ci co się znają i ci co się nie znają obejrzeli obrazki hondy i z nich sobie powróżyli. Więcej się nie da. Póki co temat się wyczerpał i nie ma co się dziwić, że dyskusja schodzi na tracera itp. :)
Jak widac po dlugosci tematu (259 stron) onanizm sprzetowy na podstawiem foto trwa :vis: sa tacy co to lepiej od Hondy wiedza jaka jest nowa afra :o
Pozdro
Maurosso
21.08.2015, 11:18
Np. Ja ;]
Nie ma lipy... jadę do Japonii ją dotknąć. Będę pierwszy i kij wam w oko :P
Myślicie, HQ Hondy będzie miała jakąś jedną w zapasie? Czy wszyskie wysłała do głodnych klientów na starym kontynencie?
Czy wszyskie wysłała do głodnych klientów na starym kontynencie?
Ale co, wszystkie zdjęcia? ;)
Przy okazji - skrobnij pan coś w swoim wyjazdowym temacie. Jest ciekawość. Pozdr
Gdyby nie to że mały kat 1050 czy 1090 (jakoś tak) ma małe kolo z przodu- dla mnie byłoby takie cudo. cena podobna do nowej AT. Kat ma tą przewagę ze jest namacalny.
Gdyby nie to że mały kat 1050 czy 1090 (jakoś tak) ma małe kolo z przodu- dla mnie byłoby takie cudo. cena podobna do nowej AT. Kat ma tą przewagę ze jest namacalny.
Dotykac od razu. Zachowujecie sie jak nastolatek w remizie. Spokojnie to Krolowa a nie panienka z dyskoteki.
A swoja droga, to 26 lat i dalej się nie nauczyli robić kanapy wyprofilowanej tak, żeby pasażer nie zjeżdzał do przodu... :)
Właściwie to jest chyba bardziej pochylona niż w starszym modelu.
http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--9d49sJDa--/c_fit,fl_progressive,q_80,w_636/h9kpeu8ux6wgs0vbqka6.jpg
żeby nie było 70% to marketing, a 30%motocykl. :]
A swoja droga, to 26 lat i dalej się nie nauczyli robić kanapy wyprofilowanej tak, żeby pasażer nie zjeżdzał do przodu... :)
Właściwie to jest chyba bardziej pochylona niż w starszym modelu.
http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--9d49sJDa--/c_fit,fl_progressive,q_80,w_636/h9kpeu8ux6wgs0vbqka6.jpg
W modelu salonowym kanapa jest dzielona ;)
http://africatwin.com.pl/attachment.php?attachmentid=56605&d=1439673815
Chetnie bym sie dowiedzial co te guziki beda robic. Bo jest tego troche. Cos czyje ze wersja DCT bedzie miala Cruise Control?
czy to nie jest wlacznik z automatu na tip tronic :D.po drugiej stronie tez masz przelacznik biegow
Moim zdaniem te motocykle nie sa takie 1:1.
AT vs LC8
- przeswit 250 vs 261 mm (na dodatek wystaje ta kiwaczka amora i kolektory...)
- rozstaw osi +5 mm (jeszcze dluzszy jamnik...to pewnie po tym zabiegu chirurgicznym przed samym wybiegiem zeby zmienic kąt główki)
- Szyba niestety wydaje sie blizej kierowcy
- Kierownica wydaje sie nizej
+ nizsze siedznie 850/870 vs 880 mm
Oczywiscie powyzsze to moje dywagacje. Chetnie wezme szydere, obrazliwe komentarze i pomidory na klate
:hehehe::hehehe::hehehe:
AT vs LC8
- przeswit 250 vs 261 mm (na dodatek wystaje ta kiwaczka amora i kolektory...)
Plus dla Kata ale dzięki temu mamy duży plus dla nowej AT za niższe siedzenie kanapy. To przy TWOIM i MOIM wzroście się chyba bardziej liczy niż te 11mm prześwitu. IMHO. Dla mnie ważne jest odległość od siedzenie do podnóżków, bo zbyt ugięte nogi w kolanach to dyskomfort na dłuższych przelotach. Dla mnie to poprostu ważne, ale to dopiero na jesieni bedzie można rozważać czy wygodniej się siedzi na Kacie czy na nowej AT.
- rozstaw osi +5 mm (jeszcze dluzszy jamnik...to pewnie po tym zabiegu chirurgicznym przed samym wybiegiem zeby zmienic kąt główki)
Większy rozstaw - większa stabilność powyżej 120kmh. Choć to dalej jest teoria, bo bez jazdy mogę sobie dalej gdybać.
- Szyba niestety wydaje sie blizej kierowcy
Szyba powinna być bliżej kierownicy moim zdaniem, im bliżej tym lepiej acz bez przesady..
- Kierownica wydaje sie nizej - kiera niżej to hujówka przy jeździe enduro i OFF..
+ nizsze siedznie 850/870 vs 880 mm. Jak już wyżej napisałem. Niżej lepiej (mam 176cm)
PS Niestety nie widzę na tej fotce umiejscowienia podnóżków w KTM.
Ogólnie KTM dalej bedzie dzikiem, i AT chyba nie dorówna 990 jej sportowych aspiracji.
PS Niestety nie widzę na tej fotce umiejscowienia podnóżków w KTM.
Ogólnie KTM dalej bedzie dzikiem, i AT chyba nie dorówna 990 jej sportowych aspiracji.
Wlasnie wrocilem z typowej wypracy posiadaczy motocylki Adventure... 6 km z pracy przez miasto i moge powiedziec, ze Dzik wymiata. Prawie wszystkie skutery dogonilem, poploch straszny na miescie.
Jak pikowalem z 1ki, pozniej zwalnialem do 50km/h to tak pomyslalem, ze chetnie oddalbym 10KM na rzecz serwisow i zywotnosci.
Czym ty sie przejmujesz,zupelnie niepotrzebnie :)
robertG7
23.08.2015, 23:25
No i jak to się ma do tytułu wątku? :)
sagattic
23.08.2015, 23:34
No i jak to się ma do tytułu wątku? :)
Bardzo proste. Jakby nazwę Africa Twin zapisać jako AfriKa TwiM to wychodzi nazwa KTM i nawet kolejność liter się zgadza. Przypadek? Nie sądzę :D
afriKa TwiM ma więcej liter w nazwie. Ma nawet R. Będzie lepsza, bo przecież te literki coś oznaczają.
Szczególnie niektóre pisane czerwonym kolorem, zwykle oznaczają od razu moc silnika. jak np. tdi, tdi czy tdi :D
Dziś się zakochałem w pomarańczy
Mówisz, że lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu? Coś w tym jest :D
Wersja z gadzetami od GIVI.
http://www.partireper.it/wp-content/uploads/2015/07/gionata-nencini-partireper-honda-transalp-anteprima-esclusiva-nuova-honda-africa-twin-crf1000l-adventure-equipaggiata-per-viaggio2.jpg
Pozdrowienia,
D
Nie pamiętam czy było, znane są interwały serwisowe?
Znane jest tylko to co oficjalnie ogłosiła Honda 24 lipca.
http://hondanews.com/powersports/releases/honda-releases-details-on-2016-crf1000l-africa-twin
http://www.swiatmotocykli.pl/Motocykle/0,144835,18586624.html?bo=1#MotoImg
;)
Jejku,ta oslona,gmole i halogeny to od jakiejs lokomotywy.Mysle,ze Touratech wszytkich zakasuje :p
Nie pamiętam czy było, znane są interwały serwisowe?
:haha2::haha2::haha2::haha2::haha2:
Przepraszam ale nie wytrzymalem.
Jejku,ta oslona,gmole i halogeny to od jakiejs lokomotywy.Mysle,ze Touratech wszytkich zakasuje :p
Juz jest fota Turatecha.
Myku ,motocykl na Twoim foto jest piękny :drif:
Wole taka Afre
i to byłby hit :) cena ok 40.000zł, 800cm3 80KM waga z paliwem max 210kg, zwykły zawias z przodu zamiast upsida z normalną żywotnością uszczelniaczy :) i możliwością zanurzania w błocie po górną granicę koła ...
Hahah...i zaczyna sie koncert zyczen od nowa :D.Ten napis Grzechu to taka sciema,zeby ci biedniejsi wzieli kredyty :D
i to byłby hit :) cena ok 40.000zł, 800cm3 80KM waga z paliwem max 210kg, zwykły zawias z przodu zamiast upsida z normalną żywotnością uszczelniaczy :) i możliwością zanurzania w błocie po górną granicę koła ...
Tez bym wolal. Moze za kolejne 20 lat wskrzesza TA...
:oldman:
krzysiek_m
25.08.2015, 08:14
A ja wolę, że jest większa :-). Trampkiem we dwie osoby słabo się podróżuje, AT już bardzo wygodnie. Również mam nadzieję, że kolejny trampek będzie mniej trans a bardziej alp :-).
Dzisiaj takie czasy że wszystko TRANS się robi :D
Dzisiaj takie czasy że wszystko TRANS się robi :D
Tak naprawdę to teraz trzeba dobrze szukać kawałka drogi (bezdroża) bez asfaltu. Ta endurowosc Afryki to sie raczej przyda do wygodnego przeskoczenia przez tory tramwajowe czy wskoczenie przez krawężnik do kafejki.
i to byłby hit :) cena ok 40.000zł, 800cm3 80KM waga z paliwem max 210kg,
Kto wie może się doczekasz... ;)
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/t31.0-8/11875045_881199588583774_6201738024841078872_o.jpg
Wersja Adventure to tylko kwestia czas.
Dawno nie było...
Khb2aZkUzKE
Pozdrowienia,
D
Jak dla mnie to ona jest swietna i za te 10 lat kto wie moze i lc8 podmienie :)
Za te 10 lat to bedzie LC16 ;)
albo można będzie afrykę rd07 kupić za 40 tys. :)
motoMAUROxrv
25.08.2015, 16:21
-Gdzie cyfra 16 będzie oznaczała dopuszczalną przez producenta średnią ilość awarii na 10 kkm :rolleyes::D
-Na razie jest "tylko" 8! :lol8:;)
Jeśli chodzi o RD07 za 40tys. to teraz też można.
Chętnie swoją odstąpię :)
A ja i tak wolę swą stara africzkę wszystko pokona i nie marudzi, no może oprócz
pompy paliwa lecz i to się da obejść, nowa afri to nie to. Niechaj pokaże na Dakarze co potrafi potem pogadamy ,wygląd to nic nie znaczy.
A stara była już na dakarze?
Ze tobie sie Lepi chce,....hahaha.To lepsze niz teletubisie ;)
tera na dakar to małolitrażówki. A zdewociali w hotelach sypiają :0 taki advenczur na miarę gender.
z dedykacja dla wszystkich Lejdisek forumowych :devil:
56804
Tak naprawdę to teraz trzeba dobrze szukać kawałka drogi (bezdroża) bez asfaltu. Ta endurowosc Afryki to sie raczej przyda do wygodnego przeskoczenia przez tory tramwajowe czy wskoczenie przez krawężnik do kafejki.
Oj masz dużo racji. Całe szczęście nowy GS1250 to już taki kloc, że trzeba miejsca jak na malucha aby wyprzedzić ...
Oj masz dużo racji. Całe szczęście nowy GS1250 to już taki kloc, że trzeba miejsca jak na malucha aby wyprzedzić ...
Podobno nowy GS1500 będzie miał elektryczny wsteczny☺
Oczywiście żartuje. Ale naprawdę widzę trend w przesade technologii. Afryka w tej samej technologii. DCT w takim motocyklu nie widzę. Jak to będzie jeździć po górskich drogach to nie wiem.
Z kolei kolega ma NC w automacie i chwali. Ale to jego pierwszy motor i chyba nie wie o co chodzi.
Może dlatego że nie ma ograniczeń w umyśle?
Inżynier myslał, myślał ale schematami a Kaziu przyszedł i zrobił, bo nie wiedział że tak nie wolno :D
Też się kiedyś nasluchałem jaki to automat jest be. Dziś sam używam automatu i jest mega zadowolony, szczególnie gdy masz możliwość sekwencji.
w quadach są automaty sekwencje, bezstopniówki i chwalą sobie. W ciągnikach rolniczych też.
Może już ciągników do motocykli nie porównujmy. Mnie się wydaje że większości ten automat podejdzie. Większość nie będzie jeździła dużo off. Ja dla swojego użytku wziąłbym manual, ze względu na prostotę i mniejszą masę, poza tym, lubię wajchować:) Ogólnie to niezły pomysł z tą przekładnią, ale w turystyce asfaltowej raczej.
To dlaczego przeprawówki zazwyczaj są w automacie? A Afryka to bardziej przeprawówka niż cross. Zmiana biegów na stojąco musi być fajna z DCT.
A w starej nie ma dct ? kur.. a ja myslałem że mam i biegi bez wciskania tej dźwigni z lewej strony wbijam.
A w starej nie ma dct ? kur.. a ja myslałem że mam i biegi bez wciskania tej dźwigni z lewej strony wbijam.
Da sie. Potwierdzam. Szczegolnie praktyczne dla palaczy.
Skrzynia w Afryce bez problemu daje radę bez sprzęgła, ale to raczej jak się dynamicznie jeździ.
Ferdek - o jakich przeprawówkach mówisz? Aut z motocyklami nie mieszajmy. Automat super sprawa, szczególnie dopracowany, absolutnie niekoniecznie dual, ale nie do wszystkiego.
Automat w aucie , do tego benzynowym to porażka na zjazdach...Nic to nie hamuje i trza deptać hamulec w górach.
Maurosso
26.08.2015, 15:47
Nie znam się, więc się wypowiem...jeżeli chodzi o DCT to jarałoby mnie w sumie jedno...chyba już wspomniane nawet w wątku.
Jakby klamkę sprzęgła podmienić na tylni hamulec...Aaaaale by to było doooobre. Zamiast wachlować lewą i prawą nogą...można by się porządnie wpiąć i jak rowerem, dzidować ile wlezie ;]
... A Afryka to bardziej przeprawówka niż cross. ....
Dopalacze żondzo :D
...Zamiast wachlować lewą i prawą nogą...można by się porządnie wpiąć i jak rowerem, dzidować ile wlezie ;]
Skuter se Pan kup. Będziesz miał dwie klamki hamujące. Dodam, że w zasadzie dostarczyciele pizzy nigdy dzidować nie przestają ;).
J.
Jeżeli ta skrzynia będzie działała tak samo dobrze jak w vfr z automatem - to rewelacja. Przejechałem taką jakieś 20 tyś km i ciężko było się z nią rozstać. Dodam też, że wcześniej lubiłem biegi zmieniać i wydawało mi się, że do motocykla ten wynalazek się nie nadaje.
Klamka do hebla z tyłu nie potrzebna bo i tak w automacie będą pewnie zintegrowane hamulce.
Dlaczego dopalacze? Nie jarzę. Chodzi mi o to, że Afryka mało komu służy do zapierdzielania na złamanie karku w terenie, są do tego lepsze motocykle. Ale np jadąc obładowanym motocyklem w głębokim błocie czy na ostrych podjazdach można sprzęgło zjarać (może starej Afry to zbytnie nie dotyczyło, ale wśród GS-owców problem jest znany). W automacie nie ma tego problemu.
Zatrzymałem na chwile (na filmie) przekrój silnika i powiem wam, że widzę znaczącą poprawę.
Popatrzcie sami. W starej wielki kosz sprzęgła chybotał się na wałku, co w gratisie z luźnymi sprężynami dawało niezły hałas. W nowej dwa kosze, ale jako całość podparta jest łożyskiem. Na pewno jest to lepsze rozwiązanie. Coś jak pralka automatyczna z bębnem bocznym i bębnem ładowanym od góry.
borys609
26.08.2015, 20:44
Nie słyszałeś o zjaranym sprzegle w Afryce??? Dziwne...
Wśród GS-owców... Znowu ten GS jest be bo ktoś głupią plotkę powiela... W GS-ie masz sprzęgło jak w starym Golfie, tyle że GS waży od niego znacznie mniej... W Golfach też się notorycznie sprzęgła paliły?
Jak ktoś robi podjazd na półsprzęgle to spali je tak samo w podłym GS-ie, wspaniałej Afryce czy boskim KTM-ie...
Wysłane z ajfona..
.... Na pewno jest to lepsze rozwiązanie. Coś jak pralka automatyczna z bębnem bocznym i bębnem ładowanym od góry.
Oba rozwiązania poprawnie zaprojektowane są równie trwałe (jeśli takie były założenia). Mam pralkę ładowaną od przodu i jest tak stara jak najstarsze afryki tyle, że nic nie klekocze :)
Oczywiście że pralki ładowane od góry są mniej żywotne, te z napisem Beko i te z napisem Bosz od ładowanych z boku
Kosz is Kosz :D
krzysiek_m
26.08.2015, 21:18
Bo Honda nie robi jeszcze pralek ładowanych od góry, wtedy byłyby bardziej żywotne!
chcecie mieć w automacie w Afri tyle samo programów co pralka?
- szybkie
- syntetyczne (asfalt)
- mocno brudne (off)
- delikatne (dla początkującego :D )
- szybkie wirowanie ( bez ABS)
..... etc etc
Chyba bral bym ta z automatem.naczatalem sie o Crosstourerze i wszyscy sa zachwyceni.Mysle,ze turystyczny OFF jej nie zaszkodzi
consigliero
26.08.2015, 23:03
Automat w aucie , do tego benzynowym to porażka na zjazdach...Nic to nie hamuje i trza deptać hamulec w górach.
Reduktor, najniższy bieg, w miarę duża benzyna i jakoś idzie w dół bez specjalnej porażki . Hamulca nie deptam bo mam taki guzik
https://youtu.be/ltdwNK4ySck
chcecie mieć w automacie w Afri tyle samo programów co pralka?
- szybkie
- syntetyczne (asfalt)
- mocno brudne (off)
- delikatne (dla początkującego :D )
- szybkie wirowanie ( bez ABS)
..... etc etc
Namaczanie dla tych co topią.
Chyba mnie przekonaliscie na automat. W sumie to japońskie.
Reduktor, najniższy bieg, w miarę duża benzyna i jakoś idzie w dół bez specjalnej porażki . Hamulca nie deptam bo mam taki guzik
https://youtu.be/ltdwNK4ySck
Mówiąc o stromym zjeździe miałem na myśli nie drogę pod dom wycieczkowy tylko zjazd z Góry. To podjazd Borysa na Borżawie tylko w drugą stronę. Ci co byli to znaja...
https://www.youtube.com/watch?v=lIm-eISlqiQ
Puszek, mam automat i żaden problem, by z pozycji D przełączyć w jeden z innych trybów, który będzie lepiej dopasowany do warunków.
A na stromym zjeździe w manualu też trzeba wciskać już hamulec, bo sam silnik nie da rady tak hamować.
Potem się okazuje, że gdy pojazd ma automat i sekwencję, to ludzie jak w aparatach fotograficznych - tyle opcji, wymaganych ręcznych nastawień a 90% zdjęć robią w trybie auto.
I co z tego że jest sekwencja? Ale jest inne sprzęgło. Wiadomo, że na manualu i w dyzlu hamowanie silnikiem jest o niebo lepsze..Do tego dodajmy jeszcze zazwyczaj wolniejszą jedynkę dla dyzla.
Automat z kolei ma wiele swoich zalet. Do szybkościówek automat - przeprawa manual, ale bywa różnie.
Dla tzw. większości i tak automat w TA (True Adventure):) podejdzie i będą zadowoleni.
consigliero
27.08.2015, 08:39
Mówiąc o stromym zjeździe miałem na myśli nie drogę pod dom wycieczkowy tylko zjazd z Góry. To podjazd Borysa na Borżawie tylko w drugą stronę. Ci co byli to znaja...
Wstawiając przykład wizualny , chciałem pokazać że nie ma najmniejszego problemu ze zjazdem automatem w warunkach małej przyczepności z automatem , nawet na oblodzeniu system będzie się starał utrzymać minimalną prędkość , nie mam i nie używam takiego dodatku jak łańcuchy .Nie było też problemów podczas zjazdu z przełęczy Legionów tym autem , jedynie jadący z tyłu pytali dlaczego cały czas hamuję, a to tylko informacja o załączonej kontroli jazdy w dół . Nie było też problemów ze zjazdem z połonin w warunkach błotnych , dzięki systemowi a-track , tylko trzeba mieć mocne nerwy aby pozwolić systemowi na pracę , a nie w przypływie paniki deptać hamulec . To auto poradziło sobie o niebo lepiej niż kultowa 80 , na co mam bardzo logiczne wytłumaczenie. Stosunek mocy do ciężaru w tym aucie to lata świetlne w stosunku do HDJ 80 , no i prześwit . Wiem , wiem że jak znajdziemy miejsce gdzie trzeba będzie topić auto po klamki , to ja pewnie się wycofam , ale w każdym innym przypadku to my będziemy recovery car.
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/26/507d85f7ae810b6e8bd9fdf512bfbd64.jpg
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/26/c9d7556194c35c95cca1f2ca1a5ef131.jpg
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/26/b64128ea4e4634977e8516c2f914aa8a.jpg
Osobiście i oczywiście subiektywnie , nie widzę żadnej przewagi manualnej skrzyni nad automatem , może tylko ekonomia
Osobiście i subiektywnie każdy ma swoje zdanie. Pewnie do Twoich zastosowań tak jest. W przypadku trudniejszych przepraw pewnie byłoby inaczej. Faktem jest, że obiektywnie te różnice są, tu i tu są + i -, bo to różne mechanizmy. Ale schodzimy na nieco inny temat.
Jeśli chodzi o wykorzystanie rekreacyjne - niezależnie od pojazdu, uważam że skrzynia automatyczna to super wynalazek, bardzo lubię, choć obecnie nie mam, ale miał będę.
Osobiście jezdżę trochę z automatami(czyli z innymi autami co mają automaty) edit dla Ziarka :-)) i widzę gdzie mają problemy. Pomijając skomplikowane układy połączone przewodami czujnikami linkami, kabelkami i zbój wie czym jeszcze , które to lubia się urwac w krzakach czy na kamolach i nie działa wtedy to cudo. Dla mnie problemem jest w zasadzie tylko to,ze przełożenie 1 biegu w automacie jest duzo wyzsze (nizsze ?) niz manualnu na reduktorze . Do tego silnik benzynowy o słabej kompresji i juz trzeba deptac hamulce na zjazdach co nie za korzystnie wpływa na tor jazdy i same okładziny. U mnie w aucie klocki z tyłu starczaja na 4 dni jazdy po UA - bez hamowania.Po tym terminie wewnetrznego klocka z tyłu nie ma a zewnetrzy jest w połowie zużyty . Tak działa błoto ,woda i piach. Uzywanie hamulca na zjazdach jeszcze przyspiesza ten proces.
Raczej o terenie mówię...
https://www.youtube.com/watch?v=izMJ0Z_ZQQg
https://www.youtube.com/watch?v=r6ri33aPhUk
Zapraszamy ternówki na ukraińską intergrację
Ciężką masz nogę Puszek, jak tak zajeżdżasz hamulce w automacie :D
Jako że jeżdżę tym i tym: jeśli miałbym wybierać - automat. Ale jeśli z powodu automatu miałbym dopłacić 100 zł więcej - biorę manuala. Bo też fajnie się jeździ.
Nic z rozumieniem nie czytasz..nie mam automatu..patrzę tylko jak inni są zmuszeni jeździć, hamulca nie używam w górach...zjada klocki błoto samo z siebie....Jak w krakowie jest mokro to na torze w kryspinowie w ciągu 1 dnia można stracić klocji..takie tam jest wstrętne błoto cierne.
Z tymi klockami w dyskotece to aż nie wierzę..albo niesprawne zaciski albo?? Mogą się takie rzeczy dziać nawet szybciej, ale losowo, ale chyba nie cały czas, nie słyszałem nigdy o tem..jak już nie na temat, to kiedyś do LR dorabiali tłoczki z nierdzewki..niecofający się tłoczek wiadomo co powoduje.
To standart. Przeważnie wyjezdzam na UA w czwartek wieczorem i wracam w niedziele w nocy Robię 700 km po asfalcie i jakieś 500-600 w terenie.
Klocki są na wykończeniu po tym dystansie..Jak jade na 7 dni to muszę w trakcie wewnętrzny zmienić. To standart w dyskotece..Zaciski są oki pod kontrolą tłoczki zmieniam co dwa lata..
Ale to jest jazda w błocie , po rzekach, męczenie sprzęta.
Puszek, czytam tak, jak piszesz :D
Dzięki za korektę.
spoko, ale te wszystkie auta z automatem nie są napędzane łańcuchem :) ja i tak wolałbym kardan zamiast tego DCT ....
O taak, kardan i radio w standardzie :haha2:
Nowa honda Africa Twin odnowi oblicze ofrołdu...tego ofrołdu
Właśnie, tego a nie prawdziwego ;)
Właśnie, tego a nie prawdziwego ;)
Prawdziwy tylko z Lepkiem :-)))
krzysiek_m
27.08.2015, 15:21
Będzie pierwszy na świecie enduro z DCT. A mógł być pierwszy enduro z radiem, klimatyzacją kardanem, hakiem holowniczym i wbudowaną nawigacją na europę na raz. A tak? Znowu GS wszystkie nagrody zgarnie.
Będzie pierwszy na świecie enduro z DCT. A mógł być pierwszy enduro z radiem, klimatyzacją kardanem, hakiem holowniczym i wbudowaną nawigacją na europę na raz. A tak? Znowu GS wszystkie nagrody zgarnie.
co zrobić :) robi się to nudne, zawsze JAPAN brakuje wisienki na torcie :) wydaje się, że już już, ale zawsze coś zabraknie..
BMW zrobiło karierę wyłączznie na kardanie i grzanych manetkach w standardzie i nie ma co się doszukiwać jakiś super teorii i marketingu z kosmosu :):)
już to widzę jak nowe AT jadą w teren i ciągną wodę do cylindrów w strumieniach...dużo powiedziane w kałuży z błotem i silnik out... im dłużej się przyglądam tej konstrukcji to widzę coraz więcej sprzeczności...miało być proste w konstrukcji i naprawie a wyszło nie naprawialne.
Yamaha tenera ma tez grzane manetki i kardan....
Kup BMW a adwenczer dostaniesz w gratisie. Na tym chlycie martekingowym beemka podnosi sprzedaz.
Przegladalem dzis forum GSow niemieckie i nawet tam dyskusja o afryce i nawet pochwaly widac :D
Beemki ciagnacej wody z rzeczki nigdy sie nie zobaczy bo kierowca takiego suva maxymalnie odlezdza od asfaltu na metr
Mariusz ale co to za wał/y jaka to oszczędność względem łańcucha?
Skoro aktualna cena łożysk na łączeniu wahacz/przekładnia to 265zł szt x2...
Dwa małe, lipne łożyska to koszt zestawu napędowego łańcuchem...
A jak czop łożyska się ciut "wytrze" to kolejne 168 szt, o samym wale nie wspominając 2920zł (ceny do mojego jak i wielu innych modeli)
Aby jeździć BMW trzeba darzyć te moto irracjonalnym uczuciem;),
bądź mieć spory nadmiar gotówki.
W przypadku zakupu tych motocykli przesłanki ekonomicznej eksploatacji nie występują.
radiolog
27.08.2015, 21:20
Niektórzy nienawiść do BMW wyssali z mlekiem matki, a walka z ta marką przypomina rozwiązanie ostateczne pana z wąsikiem
consigliero
27.08.2015, 21:20
A jak czop łożyska się ciut "wytrze" to kolejne 168 szt, o samym wale nie wspominając 2920zł (ceny do mojego jak i wielu innych modeli)
W przypadku zakupu tych motocykli przesłanki ekonomicznej eksploatacji nie występują.
Znaczy kupno AT ma jakieś ekonomiczne przesłanki?
Wysłane z mojego Nexus 6 przy użyciu Tapatalka
Radiolog, sa po prostu tacy co patrza na to wszystko z przymruzeniem oka i nikt nie potrafi nam wmowic ze czarne jest biale a pomaranczowe jest zajebiste ;)
....bo kierowca takiego suva maxymalnie odlezdza od asfaltu na metr
Hm,... ciekawe....taki komentarz zrozumiałbym na forum LC4.pl, a nie na jedynym forum które wagą dorównuje GSom, a modele nie Adv nawet przewyższa....
borys609
27.08.2015, 22:06
Są tacy, co zrobiwszy ponad 150 tys km nie musieli tych łożysk ani czopów wymieniać... Ile to będzie zestawów napędowych łańcuchem?
Jak do tego dołożymy zerwane łańcuchy (częsty przypadek losowy), zjedzone zębatki i przez zaniedbanie przedwcześnie zjedzone łańcuchy to dysproporcja rośnie całkiem pokaźna...
Idąc więc całkiem w racjonalność ekonomiczną należałoby się wybierać na wszelkie wycieczki tramwajem... i to na gapę :-).
Wysłane z ajfona..
Radiolog, sa po prostu tacy co patrza na to wszystko z przymruzeniem oka i nikt nie potrafi nam wmowic ze czarne jest biale a pomaranczowe jest zajebiste ;)
to się nazywają klapki..na oczach.. ;)
idąc tym tropem można napisać, że jak wałek się wyklepie to rozbiórka całego silnika a kosz to jedyne 2300zł....
te łożyska występują do R1150 włącznie więc było minęło, u mnie luz pojawił się dopiero w granicy 100.000km ale tu nie o to chodzi... zupełnie nie o to... bo większość patrzy z punktu widzenia x-tego właściciela.... statystycznie człowiek którego stać na moto za ok 60.000zł z wyposażeniem nie będzie go topił w błocie ani przeprawiał przez rzeki, przez 4-5 lat ma go na gwarancji więc ew. łożyska i inne sprawy go nie interesują a skoro nie będzie nim skakał po kamieniach, kopał w piachu itd.. to na bank nie będzie się bawił w łańcuch bo po co ?? pojedzie w trase z 18L paliwa??, będzie latał po poważniejszym terenie z 244kg masy nawet z super terenowym DCT ??
może będzie odchudzał nowe moto i kupi akrapa, lekki układ wydechowy, sety i inne czary i osiągnie wagę starej AT w wersji podstawowej ? dokładając do motocykla kolejne 6-8.000zł ? zamontuje dodatkowy karnister 5L paliwa? co znowu podniesie wagę :)
to tylko moje zdanie i opinia...
i wiele wskazuje na to, że pomimo nowego modelu wartość "starej" AT nie spadnie :) a nowa AT wydaje się być dość uniwersalnym motocyklem ale czy obecnie szuka się uniwersalności, która tak naprawdę posiada wszystkie wady dla użytku w terenie czy w dalekiej szosowej trasie z elementami offroad do przejechania nawet na R1 ?
Nie rozumiem w czym Problem z tymi 18 toma litrami paliwa??W sumie to nic nie rozumiem z ostatniego postu
statystycznie człowiek którego stać na moto za ok 60.000zł z wyposażeniem nie będzie go topił w błocie ani przeprawiał przez rzeki
Biedny ten bogaty czlowiek, kiedy kupuje motocykl wyprawowy i jezdzi do serwisow bojac sie zamoczyc oslone silnika. Masakra to musi byc uczucie majac takie ograniczenia w glowie.
Ja tam wole stare i wolnosc w jezdzie. A nowym tez bym pojechal tam gdzie chce.
Ps. Juz rozumiem tych tlustych gejesiarzy dlaczego nie zjezdzaja z asfaltu i jezdza najchetnie do kafeterii....
consigliero
27.08.2015, 23:54
Zasadniczo też lubię jeździć tam gdzie chcę , często nawet jest to wyjazd na kawę
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/27/e4ab9aa3bf23a599c9e714d3e33b4222.jpg
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/27/2eca0d7e65b7910b53330142f53833c7.jpg
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/27/f4a88c7915f66ef5bc3f1ffd23d2af60.jpg
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/27/6f3be04744eec161366b7085fb66085d.jpg
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/27/2e33012ad8cb7d0d76a8fad654785b21.jpg
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/27/16f48c7ea5fc391b6755f87221dc68b4.jpg
Słodko
https://theoriginaljath.files.wordpress.com/2014/09/himalayan-java-cover-photo.jpg
idąc tym tropem można napisać, że jak wałek się wyklepie to rozbiórka całego silnika a kosz to jedyne 2300zł....
te łożyska występują do R1150 włącznie więc było minęło, u mnie luz pojawił się dopiero w granicy 100.000km ale tu nie o to chodzi... zupełnie nie o to... bo większość patrzy z punktu widzenia x-tego właściciela.... statystycznie człowiek którego stać na moto za ok 60.000zł z wyposażeniem nie będzie go topił w błocie ani przeprawiał przez rzeki, przez 4-5 lat ma go na gwarancji więc ew. łożyska i inne sprawy go nie interesują a skoro nie będzie nim skakał po kamieniach, kopał w piachu itd.. to na bank nie będzie się bawił w łańcuch bo po co ?? pojedzie w trase z 18L paliwa??, będzie latał po poważniejszym terenie z 244kg masy nawet z super terenowym DCT ??
może będzie odchudzał nowe moto i kupi akrapa, lekki układ wydechowy, sety i inne czary i osiągnie wagę starej AT w wersji podstawowej ? dokładając do motocykla kolejne 6-8.000zł ? zamontuje dodatkowy karnister 5L paliwa? co znowu podniesie wagę :)
to tylko moje zdanie i opinia...
i wiele wskazuje na to, że pomimo nowego modelu wartość "starej" AT nie spadnie :) a nowa AT wydaje się być dość uniwersalnym motocyklem ale czy obecnie szuka się uniwersalności, która tak naprawdę posiada wszystkie wady dla użytku w terenie czy w dalekiej szosowej trasie z elementami offroad do przejechania nawet na R1 ?
Nie wiem o co ci chodzi ale szkoda ze kopniaka nie ma....
https://scontent.cdninstagram.com/hphotos-xaf1/t51.2885-15/e15/11378683_853241581380458_1416959582_n.jpg
Kto nie lubi Hondy?
https://scontent.cdninstagram.com/hphotos-xpa1/t51.2885-15/e15/11005166_1551912965069040_438230871_n.jpg
statystycznie człowiek którego stać na moto za ok 60.000zł z wyposażeniem nie będzie go topił w błocie ani przeprawiał przez rzeki
Biedny ten bogaty czlowiek, kiedy kupuje motocykl wyprawowy i jezdzi do serwisow bojac sie zamoczyc oslone silnika. Masakra to musi byc uczucie majac takie ograniczenia w glowie.
Ja tam wole stare i wolnosc w jezdzie. A nowym tez bym pojechal tam gdzie chce.
Ps. Juz rozumiem tych tlustych gejesiarzy dlaczego nie zjezdzaja z asfaltu i jezdza najchetnie do kafeterii....
No właśnie nie wydaje mi się abyś rozumiał. Oni nie mieli nigdy w planach topienia sprzętu. Kupili motor aby jeździć nim na kawę i do serwisu z ludźmi im podobnymi. Sprawia im to frajdę i są zadowoleni. Po roku czy dwóch sprzedadzą moto z przebiegiem 1000km i kupią nowy model za 80 000 PLN. Model jeszcze bardziej "bojowy" od poprzedniego i dalej będą zadowoleni jeździli na kawę. Ograniczenie odczuwamy wtedy kiedy chcemy coś zrobić, ale coś nam nie pozwala. W ich przypadku nie można mówić o ograniczeniu, bo nie ma u nich potrzeby ubrudzenia się.
P.S.
Powiedzie "Wolę stare i wolność, niż nowe i ograniczenia" jest podręcznikowym przykładem mechanizmu znanego w psychologii jako "racjonalizacja". Lepiej być biednym i zdrowym, niż bogatym i chorym, brzydkim i mądrym niż pięknym i głupim itp.
Arkan ,zagladaj tu czesciej prosze.Jestes fajna logiczna odmiana dla tych bzdetow ala dowcipow :dizzy:.Zgadzam sie z toba i nie widze powodu do snucia dretwych teorii i wywodow :D
Marku,ja wlasnie za tydzien startuje na Taki Cafe Tour.Mam ogromna ochote na kawe,a Fassik bedzie w siodmym niebie :D
consigliero
28.08.2015, 07:25
Czyżbym miał w końcu szansę napić się zmTobą kawy?
Nooo byloby super,bez ciastka sie nie obedzie :D
consigliero
28.08.2015, 07:51
Tylko ja raczej tylko domowe ciastka, a najbardziej ze wszystkich ciastek to lubię śledzie
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/27/0cfdbbc6f2294a76d6bdc8868bc69cf7.jpg
Fassi, co to za panienki nam w dziale rejwach robią? Kawusia ,ciasteczka, kocyk w garazu ...:-)))
Taaak sledzik,ale tez wlasnego wypieku.Puszku,sa tez na tym swiecie,oprocz mezczyzn kompletnych,genderowcy :D
consigliero
28.08.2015, 08:35
Taaak sledzik,ale tez wlasnego wypieku.Puszku,sa tez na tym swiecie,oprocz mezczyzn kompletnych,genderowcy :D
Tak potwierdzam , śledzik też najlepszy z domowego wypieku , ale najbliższa okazja będzie dopiero w grudniu . Ostatni transport mieliśmy w kwietniu gdy bratanek małżonki przywiózł świeżą partię . A trzeba ci wiedzieć że przyrządzane przez córkę rybaka , a ryba przed oprawieniem, dostarczona prosto z wody . Taki śledź , usmażony i zamarynowany mogę go jadać całymi dniami . Niestety po 2dniach się kończy , bo w tym uczuciu do śledzia nie jestem osamotniony. Może się uda namówić szwagierkę na ponowną przesyłkę konduktorską. Na razie pozostaje się cieszyć tym co się ma , przynajmniej do czasu jak się objawi ta nowa Afryka
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/27/b61113a55d421cc5b6d8ecbb798c5ca5.jpg
Czyli na sledzika mam juz nowa Afra przyjechac??Kein Problem Marku :D
No właśnie nie wydaje mi się abyś rozumiał. Oni nie mieli nigdy w planach topienia sprzętu. Kupili motor aby jeździć nim na kawę i do serwisu z ludźmi im podobnymi. Sprawia im to frajdę i są zadowoleni. Po roku czy dwóch sprzedadzą moto z przebiegiem 1000km i kupią nowy model za 80 000 PLN. Model jeszcze bardziej "bojowy" od poprzedniego i dalej będą zadowoleni jeździli na kawę. Ograniczenie odczuwamy wtedy kiedy chcemy coś zrobić, ale coś nam nie pozwala. W ich przypadku nie można mówić o ograniczeniu, bo nie ma u nich potrzeby ubrudzenia się.
P.S.
Powiedzie "Wolę stare i wolność, niż nowe i ograniczenia" jest podręcznikowym przykładem mechanizmu znanego w psychologii jako "racjonalizacja". Lepiej być biednym i zdrowym, niż bogatym i chorym, brzydkim i mądrym niż pięknym i głupim itp.
Brawo dla tego Pana
Arkan a co mowi wyrocznia na temat ludzi taplajacych sie na starych transalpach po wszystkich kaluzach, a jak kupili se beemwe albo duzego kata to nagle znajdywali tysionce powodow aby do tych samych kaluz nie wjechac? Czyzby nagle im sie plany zmienily? Czy moze w mozgu im cos kliknelo i nagle nie "przystoi" tak sie zachowywac?
Czyzby racjonalizacja zalezala od tego co sie ma miedzy nogami i dlugosci tego tego? Czy moze masy i znaczku na baku? :D
W tym przypadku to jest racjonalizacja finansowa. Na trampku za 5 kafli dzidujesz i masz wyjebane, na beemce za 50 kafli zdajesz sobie sprawę, że na drugą nieprędko nazbierasz :D
Tak to pokazujecie jakby ktos z Trampka za 5 kafli przesiadal sie na nowego Gsa za 50 kafli.Mozna przeciez kupic uzywke,moze nawet okazje i sie nie szczypac.Przestancie demonizowac,bo ktos jeszcze uwierzy.Jesli kogos stac na moto za 50 kafli a chce sie talpac w blocie to napewno znajdzie piatke na trampka.Moze poprostu nie chce mu sie juz tego robic.
Czyli jednak wieksza kasa zmienia czlowieka na bardziej ograniczonego.... biedne te ludzie
Arkan a co mowi wyrocznia na temat ludzi taplajacych sie na starych transalpach po wszystkich kaluzach, a jak kupili se beemwe albo duzego kata to nagle znajdywali tysionce powodow aby do tych samych kaluz nie wjechac? Czyzby nagle im sie plany zmienily? Czy moze w mozgu im cos kliknelo i nagle nie "przystoi" tak sie zachowywac?
Nie wiem - nie znam takich ludzi. Chyba masz trochę dziwnych znajomych....
Czyżby racjonalizacja zalezala od tego co sie ma miedzy nogami i dlugosci tego tego? Czy moze masy i znaczku na baku? :D
Jeśli masz problem z tym co miedzy nogami i długością tego czegoś, lub np znaczkiem na baku - to jak najbardziej tak. Jeśli nie masz problemu, to racjonalizacja nie wystąpi.
Czyzby racjonalizacja zalezala od tego co sie ma miedzy nogami i dlugosci tego tego? Czy moze masy i znaczku na baku? :D
Ja np. zawsze jakies szczury mialem i grzalem po wertepach. Teraz mam takiego ślicznego KTMa i troche mi szkoda.
Posiadanie starego sprawdzonego sprzeta ma wiele zalet chyba.
Oczywiscie zgadzam sie ze kazdy moze miec co chce, chwalic swoje itd. Moim zdaniem nie ma sensu walka nowe vs stare.
Wazne z kim nie na czym i gdzie.
Czyli jednak wieksza kasa zmienia czlowieka na bardziej ograniczonego.... biedne te ludzie
...tak jak mówiłem - racjonalizacja w podręcznikowym wydaniu - lepiej być biednym i mądrym, niż bogatym i ograniczonym..:haha2:
Nie masz Ty lekkiego wyboru w życiu Chłopie - albo z rodziną będziesz żarł słomę na przednówku, albo będziesz idiotą ....:haha2::D
Ja tam znam samych na Katach co do krzaków jadą... więc spokojnie.. a i kilku GS-owców też.. :D ii powiedział bym że znam więcej na Afrykach co im szkoda niż tych pozostałych...
Z resztą.Fazii nie ma co tu gadać zobacz jak jest na zlotach trampka czy afry.... jaki odsetek jedzie w trasę.off..? 5-10% maks! :D
więc o czym ta mowa.. ;)
Jeśli masz problem z tym co miedzy nogami i długością tego czegoś, lub np znaczkiem na baku - to jak najbardziej tak. Jeśli nie masz problemu, to racjonalizacja nie wystąpi.
...tak jak mówiłem - racjonalizacja w podręcznikowym wydaniu
Arkan, to zaprzeczenie bo zadnego problemu nie mam z tym miedzy nogami ani z marka mojego motura :D
Czemu po prostu nie powiedza: nie jedziemy bo mi szkoda tego motura albo szkoda mu jak sie wywali. Ale nie, bo opony nie te, bo go reka boli, bo zona nagle zadzwonila i dzieci chore i musi wracac.... Miliony powodow i mysla ze my sie nie domyslimy.
Po prostu stracili jaja poprzez kupno kupy zelaza. Jesli ja sobie kupilbym nowego sprzeta to by tak samo jezdzil jak moja stara afra. Kupilem sobie XTeka 600 w 98 roku, na wiosce w PL nie bylo bardziej "bogatego" niz ja. reszta upalala na WSKach i jawach, zreszta ja z nimi przedtem tez na WSce upalalem. No i nawet ten XTek za kupe kasy oral z nimi te same sciezki. Fakt ze kazde uszkodzenie kosztowalo mnie kupe czasu i kasy aby czesci z zachodu zalatwic ale nie zarazilem sie fenomenem "posiadania"
Ex, Wy sie nie liczycie bo kurde wymiatacie ostro na tych swoich potworach i zajebiscie. Otowrzcie jaka szkole jak prawidlowo sie takie sprzety uzywa :)
ps. i nie mowie ze kazdy, ale wiekszosc. Wyjatek potwierdza regula, a tym wyjatkiem jest mafia EXa naprzyklad
Ja tam znam samych na Katach co do krzaków jadą... więc spokojnie.. a i kilku GS-owców też.. :D ii powiedział bym że znam więcej na Afrykach co im szkoda niż tych pozostałych...
Z resztą.Fazii nie ma co tu gadać zobacz jak jest na zlotach trampka czy afry.... jaki odsetek jedzie w trasę.off..? 5-10% maks! :D
więc o czym ta mowa.. ;)
Zabytków szkoda, nie dziwię się ;)
consigliero
28.08.2015, 23:45
Arkan, to zaprzeczenie bo zadnego problemu nie mam z tym miedzy nogami ani z marka mojego motura :D
Czemu po prostu nie powiedza: nie jedziemy bo mi szkoda tego motura albo szkoda mu jak sie wywali. Ale nie, bo opony nie te, bo go reka boli, bo zona nagle zadzwonila i dzieci chore i musi wracac.... Miliony powodow i mysla ze my sie nie domyslimy.
Po prostu stracili jaja poprzez kupno kupy zelaza. Jesli ja sobie kupilbym nowego sprzeta to by tak samo jezdzil jak moja stara afra. Kupilem sobie XTeka 600 w 98 roku, na wiosce w PL nie bylo bardziej "bogatego" niz ja. reszta upalala na WSKach i jawach, zreszta ja z nimi przedtem tez na WSce upalalem. No i nawet ten XTek za kupe kasy oral z nimi te same sciezki. Fakt ze kazde uszkodzenie kosztowalo mnie kupe czasu i kasy aby czesci z zachodu zalatwic ale nie zarazilem sie fenomenem "posiadania"
Ex, Wy sie nie liczycie bo kurde wymiatacie ostro na tych swoich potworach i zajebiscie. Otowrzcie jaka szkole jak prawidlowo sie takie sprzety uzywa :)
ps. i nie mowie ze kazdy, ale wiekszosc. Wyjatek potwierdza regula, a tym wyjatkiem jest mafia EXa naprzyklad
Ciężko kopać się z koniem , lub inaczej syty głodnego nie zrozumie. Jadąc dziś z małżonką, wyszło że trzeba kawałek przez las, małżonka nie lubi , bo w naszym wieku rany goją się dłużej.
Jak ktoś jeździł transalpem to pewnie młody był a ten GS przyszedł póżniej i niestety większość mając trochę więcej lat jeździ ostrożniej , nie twierdzę że wszyscy . Mnie na ten przykład chyba trochę blokuje wypadek który miałem i już nie wiszę komuś na zderzaku, co wcześniej było normą. Mam też więcej czarnych myśli podczas jazdy , co także pewnie trochę blokuje.
Poczekajmy na pierwsze zakupy AT i być może doczekamy się odpowiednika afrykańskiego gieesiarza ,
czyli afrykarza.
Bo im się pozmieniało w jeżdżeniu, ale nadal lubią być z Wami. Bo nie chcą o tym gadać, i chyba liczą na to, że dla kumpli nie będzie to miało większego znaczenia. I chyba, jak widać trochę sie mylą.
Jak słucham niektórych Twoich wypowiedzi, to przypomina mi się film o grupie fińskich white powerowców. Jeden się zakochał w pannie mającej kolorowe dziecko z poprzedniego związku i nie chciał iść na bijatykę z bezdomnymi wymawiając się obowiązkami w pracy. Komentarz lidera grupy był w znanym Ci tonie " Czemu nie powiesz że pokochałeś czarnuchów i nierobów, tylko wymawiasz się robotą, tatą. mamą...I co myślałeś, że się nie domyślimy?!"
Fassi, ale nie wiem w czym problem... dlaczego "inni" nie mogą motocyklować po swojemu tylko według jakiś jedynie słusznych teorii?
każdy widzi inaczej swoje dwa kółka i po co to krytykować? dla jednego wyzwanie to Azja a dla innego Bieszczady i emocje, wrażenia i radocha z jazdy mogą być na tym samym poziomie. Niedawno sprzedałem swoją AT, klient, który kupił miał ok 600km, chciał jechać z przyczepką więc zapytałem dlaczego nie wsiądzie w busa za 50 zeta i nie wróci na kołach... stwierdził, że to jego pierwszy motocykl tego typu i na pewno nie przejedzie tyle km, po dłuższej namowie i uzasadnieniu ekonomicznym wracał na kołach, po powrocie zadzwonił i z godzinę mi opowiadał wrażenia, naprawdę miło było przypomnieć sobie swoją pierwszą trasę :) Dlaczego wybrał AT? bardzo świadomie bo mieszka kilka km polną drogą do asfaltu a w okolicy jest sporo zadupi i kiepskich dróg :) a na dłuższą trasę się nie wybiera ze względu na pracę i ograniczenia czasowe... a ja myślałem, że przyjedzie "zaprawiony podróżnik :)" bo AT miała wszystkie usprawnienia z Wilbersem włącznie...
Dodam, że mega sympatyczny gość i bardzo mu zazdroszczę bo dopiero zaczyna swoją przygodę.
Wracając z Bieszczad spotkałem człeka na R1200GS LC ADV, ubrany książkowo z kuframi..., po bardzo sympatycznej pogawędce dowiedziałem się, że kupił sobie moto miesiąc temu.. na urodziny :) tak poprostu... i to pierwsza dłuższa trasa... ja tam nie widzę w tym żadnego problemu :):) no może jeden mnie na takie urodziny zwyczajnie nie stać :(
kolego czy ta Afra nie była czasem z 93 r w jasnych kolorach jak HRC? Bo chyba znam klienta.
Śmiać mi się chce z wywodów i teorii Fassiego. Ale ten typ tak ma i albo się z nimi zgadzasz albo traktujesz je z przymrużeniem oka :D.Nie ma się co napinac.Pamiętam raz Niemca na ładnym GSA na Islandii . Zamurowalo mnie jak widziałem co na nim robił. Ale że Polak lubi popie ..olic, najczęściej bez sensu , stad takie dyskusje ;)
:lukacz:
Afrykański KKK vs Racjonalni Gejesiarze :D
Idę wydech przykręcić,a potem utopić zabytek w bagnie :at: :D :D
Ś. Zamurowalo mnie jak widziałem co na nim robił.
To jakiś gender był? co Cie tak zamurowało?
Nie znam się, to się wypowiem.
Gdy kupię nowy motor - napewno będę grzeczniej jeździł. Wszak radość z jazdy da mi już samo posiadanie i jego możliwości bez konieczności ich udowadniania.
Zresztą, mój obecny off jest lajtowy - bo zdaję sobie sprawę, że to przeprawówka jest a nie cross od latania po czubkach drzew. Współczuję natomiast tym, co kupują kloca, sami mając nadwagę a udają 16 latków popisujących się przed pannami.
Śmiać mi się chce z wywodów i teorii Fassiego. Ale ten typ tak ma i albo się z nimi zgadzasz albo traktujesz je z przymrużeniem oka :D.Nie ma się co napinac.Pamiętam raz Niemca na ładnym GSA na Islandii . Zamurowalo mnie jak widziałem co na nim robił. Ale że Polak lubi popie ..olic, najczęściej bez sensu , stad takie dyskusje ;)
:Thumbs_Up:;);)
Nie znam się, to się wypowiem.
Współczuję natomiast tym, co kupują kloca, sami mając nadwagę a udają 16 latków popisujących się przed pannami.
ja tam do wszystkich dziewczyn jeździłem motocyklami najlepsze moto były te z okresu SHL czy JUNAK bo często nie chciały zapalić i trzeba było zostać do rana aby naprawić wirtualną usterkę :):)
Wiesz Puszku....drogi.Na Islandii jest taka rzeka.Moze kiedys tam pojedziesz,to dam ci namiar.Sam dojazd do niej jest ciekawy :o.I trafilo mi sie jak Niemiaszek swoim sloniem przez nia przejezdzal.Ja wtedy pedalowalem,bo jako gender nie przystoi inaczej.Byl to 2010,wiec krotko przed koncem swiata.A Kolo zrobil ja jakby to byl wiejski srumykj w twojej okolicy.Oczywiscie na brzegu tej rzeki Stoja duze ciezarowe auta,na duuuzych kolach,zeby przewozic inne auta.Dzien wczesniej jak slyszálem,jakis Kolo utopil tam terenowke...poplynela.A ten German zrobil ja 12GSA.Wiec przestancie tu Pier..olic glodne kawalki,ze BMW takie...,a kolesie w kurtkach z szachownica tacy.Jestescie smieszni,nic wiecej :D
Współczuję natomiast tym, co kupują kloca, sami mając nadwagę a udają 16 latków popisujących się przed pannami.
Lepszy kloc z pannami, niż legenda z kompleksami. :oldman:
Lepszy kloc z pannami, niż legenda z kompleksami. :oldman:
Louis - nie rób mi takich rzeczy z rana! Ubralem sie ladnie do wyjscia i oplułem sie kawą :haha2::D
Lądujesz w podpisie :bow:
Hehe...a najlepsze ze większość i tak nie zatrybi :D
GS-iarstwo - TO JEST WĄTEK NOWA AFRYKA. Sobie załóżcie wątek Nowy Komputerowo - plastikowo - wodno - cycaty - moloch - na dwóch kołach i tam go brońcie :D.
A wracając do wątku. Jadę sobie ostatnio z fabryki i tak myślę:
"Po co mi nowa afryka skoro ta jeździ i nic jej nie dolega?" To jak z nowymi telefonami - potrzebne nam są ?
Gadzeciarz jestes wiec kupuj i przyjade katem oblukac :)
consigliero
29.08.2015, 13:32
Nowa Afryka dla Afrykarzy:cool:
GS-iarstwo - TO JEST WĄTEK NOWA AFRYKA. Sobie załóżcie wątek Nowy Komputerowo - plastikowo - wodno - cycaty - moloch - na dwóch kołach i tam go brońcie :D.
a co nowego napisać o tej AT ? filmu z kolejnym episode nie ma, firmy robiące gadżety musza bazować na photoshopie aby zaprezentować swoje produkty, moturu nie ma, ile zawiasu nikt nie wie... to o czym tu pisać :):) przerwa na kawę i tyle :)
Pozdr,
Lepszy kloc z pannami, niż legenda z kompleksami.
A pewnie. Lepszy bogaty i piękny niż biedny i głupi.
Wysportowana sylwetką już nie kusisz, to może chociaż klocem i portfelem.
Co do możliwości GS na Islandii - wyjątki są wszędzie, ale nie tworzą reguły.
Dlaczego NOWA AFRA? Bo ma to, czego brakowało w starej - więcej MOCY.
Wyjątki nie tworzą reguły. ..no no. .ciekawa myśl :haha2:
Poza tym nowa Afra ma wszystko czego stara nie miała. Nawet cenę :D
Poza tym nowa Afra ma wszystko czego stara nie miała. Nawet cenę :D
Myku ... moze szybciej, bardziej komfortowo - ale czy dalej ? Czy w skandynawi zrobisz dla przykladu wiecej km jednego dnia? 110 max w tzw. Europie Zachodniej. W Birmie lepsza stara ... niedługo kupno motóra to bedzie wyłącznie kwestia kasy i gustu. Przeznaczenie cywilne będzie takie samo. Tak naprawdę sprzedają nam poczucie możliwości. Jak w Taylor mówi. ... :D
Podoba mi sie ta dyskusja i udawadnianie kogo racja jest najwazniejsza i jedynie sluszna. Sa ludzie ktorzy chca dorobic ideologie do kazdej systuacji, zachowania, przedmiotu itp itd - tylko czy to cos zmieni.
W swojej robocie "zarazilem" kolegow motorami i wielu sie przekonalo o tym jak opowiadalem o swoich poczatkach jazd na Pannoni itp i jako to sie stalo w polu, bo sie Pannonia postanowila rozkraczyc. Ludzie Ci teraz jezdza roznym sprzetami dla przyjemnosci i kiedy siadziemy do rozmow to milo jest posluchac ze chlopy stare i mlode ale umieja znalezc dystans do siebie, a tego czasem brakuje w tym pojmowaniu "ideologii motocyklowej" :)
Najlepiej to podsumowuje kolega, ktory nabija sie ze moja AT przygotowania jak do wyjazdu na Pamir a je ledwo mam czas w kolo komina przejechac ale AT gotowa do jazdy w kazdym momencie, no i co mam zrobic pochlastac sie szarym mydlem ze nie mam jak pojechac gdziekolwiek dalej niz 200 km od domu bo czasu nie mam i syn pyta sie tato kiedy wrocisz.
Lubie srodowisko AT i to mnie sklania do bycia tutaj a motory lubie wszystkie.
Rozwinalem sie nie w temacie glownym ale jako moja opinia co do ostatnich watkow.
P. S za brak jezyka polskiego przepraszam, klawiatura mi nie pozwala.
Pozdro z daleka (taka robota )
Sea będziesz w Białej? Bo wódkę masz ode mnie za ten wpis ! 😊
..."Po co mi nowa afryka skoro ta jeździ i nic jej nie dolega?" To jak z nowymi telefonami - potrzebne nam są ?
Trudno powiedzieć. Z jednej strony nowoczesna konstrukcja, z drugiej strony poza mocą i ABS brak na dzień dzisiejszy jakichkolwiek przewag nad starą AT (zawias to kwestia upgradu). Masa taka sama, koło 21 cali z przodu takie samo, tył co prawda 18cali ale 150mm. Bak 18 litrów zamiast 23 w rd07...
Myśle, że jeśli ktoś ma AT w dobrym stanie i może zyć z hamulcami w starej AT, to ma nie lada problem....Za różnice w cenie pomiędzy stara i nową można objechać świat dookoła na starej...
I żeby nie było, ze nie ma o GSach :D Honda nie jest jedyna firmą, która psuje motocykle w nowych modelach. Uczyli się od BMW. To co BMW zrobiło w nowych GSach LC to żenada i temat na inny wątek. W 2013, po dwóch dniach jazd testowych w terenie na GS1200LC wróciłem do Polski i pobiegłem do salonu BMW kupić ostatni nowy egzemplarz poprzedniego modelu. Problem Czarnuchów polega na tym, że nie można kupić nowej starej Afry od 2002...Gdyby stara była nadal dostępna, to mam wrażenie, że po zapoznaniu się z nową wielu kolegów wykonałoby mój manewr z 2013r.
Dajmy szanse nowemu modelowi.A noz okaze sie ze to mega moto i cena jest okazyjna.Honda jakoscia raczej nie rozczarowuje,bardziej dizajnem,a tu raczej wszystko jest ok.Majac wybor napewno wolalbym nowa niz dobra stara,a na podroz wokol swiata potrzebny jest czas,cala jego mase,zeby to mialo sens.
Dajmy szanse nowemu modelowi.A noz okaze sie ze to mega moto i cena jest okazyjna.Honda jakoscia raczej nie rozczarowuje,bardziej dizajnem,a tu raczej wszystko jest ok.Majac wybor napewno wolalbym nowa niz dobra stara,a na podroz wokol swiata potrzebny jest czas,cala jego mase,zeby to mialo sens.
nowa jest zrobiona po taniości, 1 przepustnica, 1 wałek, dźwigienki, brak możliwości naprawy (szlifu) cylinder z blokiem, generalnie koncepcja bliźniacza z NC750 i waga podobna.. tylko ten pierwszy kosztuje 1/2 nowej AT więc nawet na oko widać, że cena jest wyssana z palca, ok zawias ale stal na ramę kosztuje podobnie więc o co chodzi ? nowa AT powinna max kosztować 44-45.000zł.. jest moda na enduro to głupawki dostają,... podobnie było z V-strom 1000 i 650 ten pierwszy kosztował 49.000zł a drugi 38.000 a jak się to skończyło to można sprawdzić na allegro z 49 spadło do 41 a z 38 do 31 chytry traci 2x razy
za 53.000zł to można kupić nową Hayabuse z 200KM 157Nm z zajebistymi heblami i silnikiem.... pewnie, że motocykl do czego innego ale poziom technolgiczny i materiałowy o niebo większy a cena taka sama .... niestety robią nas w h..a i tyle
bez odbioru...
Gdyby stara była nadal dostępna, to mam wrażenie, że po zapoznaniu się z nową wielu kolegów wykonałoby mój manewr z 2013r.
Gdyby nowa była taka sama jak stara z identycznym silnikiem ale na wtrysku 800cm3 80KM za ok 40 koła szło by jak woda... nawet nie musi mieć upside a którego bym nie chciał.. wystarczyło poprawić to i owo i w kolejnych latach udoskonalać... a zrobili to samo z VARADERO wszystko od nowa i w jakimś znowu nijakim kierunku za przesadzoną kasę. Grający na emocjach filmowy szoł episode już od tamego roku, nadal mega tajemnica z zawieszeniem a motocykle będę na zimę. Najlepiej to już kupować legendę bez oglądania i jazdy testowej... jedna jej szansa to fajny design i fakt, że GS LC lekko spaprali, ale moim zdaniem klientela GS nie przesiądzie się na łańcuch może będą jakieś odpływy ale bez szału.
no to mi się teraz dostanie :)
.... niestety robią nas w h..a i tyle
bez odbioru...
Co nie zmienia faktu że to piękny motocykl.
Co nie zmienia faktu że to piękny motocykl.
to prawda :)
Chyba podobnie jak u Yamahy XTZ 660 i xt 660Z. Czyli mniejszą tenere. Przepaści w parametrach brak. Wszystko tylko ciutkę lepiej niż poprzedniczka z lat 90tych. Przepaść jest dopiero w gleboodpornosci i dizajnie. Waga taka sama, moc taka sama, zastosowanie identyko i zapłacić kilka razy więcej za nową bo kozacko wygląda i mniej pali.
a ja bym spojrzał na to nieco inaczej, Honda weszła w segment 800, gdzie obecnie rządzi GS 800 i po za Tigerem nie ma nic innego.. :)
Był jeszcze 990 LC8, był ale się.zmył.. :) dlatego moim zdaniem Honda ma wiele do zaoferowania w tym przedziale pojemności. Jest cała masa ludzi którzy nie kupią GS-a 800, bo jest brzydki, delikatny, i nazywa się GS, a po za tym to już staroć :)
Afryka ma szanse naprawdę.na duży kawałek tortu.. a cena jest chyba adekwatna do konkurencji.. :)
..... noooo ale poczekajmy na odpowiedź.Kata... już.w przyszłym roku.. :D
Myku ... moze szybciej, bardziej komfortowo - ale czy dalej ? Czy w skandynawi zrobisz dla przykladu wiecej km jednego dnia? 110 max w tzw. Europie Zachodniej. W Birmie lepsza stara ... niedługo kupno motóra to bedzie wyłącznie kwestia kasy i gustu. Przeznaczenie cywilne będzie takie samo. Tak naprawdę sprzedają nam poczucie możliwości. Jak w Taylor mówi. ... :D
Czasami chyba będzie różnica. Przelot autostradą i spalanie robi różnicę.
Stara przez Niemcy to strach. We Francji, Włoszech, Hiszpanii trochę męczarnia. Szwajcaria da radę.
Poza tym to się zgadzam.
PS. Ja to nawet w Europie chyba wole DR650 niż LC8.
Ta nowa Afryka to chyba bardziej marzenie niż potrzeba. My przeważnie na półmetku, a tu nasza pierwsza dziewczyna, na dodatek znowu ma 18 lat, i jeszcze ładniejsza i na dodatek mniej kosztuje niż gruba Hela z cycami na boku. Kusi.
Jest cała masa ludzi którzy nie kupią GS-a 800, bo jest brzydki, delikatny, i nazywa się GS, a po za tym to już staroć :)
...
..... noooo ale poczekajmy na odpowiedź.Kata... już.w przyszłym roku.. :D
To ja LOL
Chętnie zaczęłam na każdy rewanż konkurencji. Szczególnie 700-900cc
radiolog
30.08.2015, 09:32
a ja bym spojrzał na to nieco inaczej, Honda weszła w segment 800, gdzie obecnie rządzi GS 800 i po za Tigerem nie ma nic innego.. :)
Jest cała masa ludzi którzy nie kupią GS-a 800, bo jest brzydki, delikatny, i nazywa się GS, a po za tym to już staroć :)
Afryka ma szanse naprawdę.na duży kawałek tortu.. a cena jest chyba adekwatna do konkurencji.. :)
Właśnie myślałem o przesiadce na 800 GS, ale poczekam, może nowa AT będzie fajniejsza i wcale się nie boję zamiany kardana na łańcuch:-)
Ludzie narzekali, że Honda zakończyła produkcję Africa Twin.
teraz gdy ją wznawia mają pretensje, że i tak nie będzie lepsza od starej, więc nie ma sensu - stare pierniki z Was, egoiści.
Wszak następne pokolenie też chce mieć Afrikę, i być jej pierwszym właścicielem!.
276 stron dywagacji , a nawet już opinii o motocyklu , którym nikt z forum jeszcze nie jechał :dizzy:
consigliero
30.08.2015, 10:38
Zapraszam na dożynki do Pacanowa , można zostać u nas na noc , woda jest , trawa jest a i namiot się znajdzie . Miejsce na ognisko jest , biedronka jest , wychodek jest
Pinezka
w pobliżu Rataje Karskie 82A, 28-133 Rataje Karskie
http://goo.gl/maps/Gt2sF
dawid8210
30.08.2015, 11:39
Rok 2199....
Na Forum Africa Twin bój w wątku ''Nowa Afryka" ciągle trwa...
Reszta forum zgasiła światło...
Każdy miał nadzieję, że nowa Afra będzie lżejsza, mocniejsza i bardziej off od starej - tak będzie a i tak są wielkie przeciw. Poczekajmy na pierwsze oficjalne testy i konkretne dane o zawieszeniu.
Teraz czekam na nowego Trampka - takiego hodowskiego klona LC4 Adv - to byłaby rewelacja
Każdy miał nadzieję, że nowa Afra będzie lżejsza, mocniejsza i bardziej off od starej
Hm, ale Honda ma coś takiego w ofercie np CRF 450. A przecież starała się, by przy tych samych parametrach zewnętrznych (waga, wymiary, koła, skok) była jednak lepsza a równocześnie spełniała także nowe wymogi prawne.
Hm, ale Honda ma coś takiego w ofercie np CRF 450. A przecież starała się, by przy tych samych parametrach zewnętrznych (waga, wymiary, koła, skok) była jednak lepsza a równocześnie spełniała także nowe wymogi prawne.
CRF to krzok a nie o takim motorze mówimy. Zamiast mieć 7 motorow każdy do czegoś innego, to chcemy 1 do wszystkiego . Mniej dziki niz LC8, nie kredens jak BMW 1200gs, oraz niez wodny jak stara Królowa . Po zdjęciu tłumika waga bedzie 190 kg. Bedzie dobrze, kupie za 5 lat :-)))
Ja proponuję by wszyscy znający się na moto filozofowie, jedni jak i drudzy wzięli się za pisanie relacji z ostatniego wyjazdu.
Udowadniając w ten sposób własne teorie, wartości i przekonania do lepszości jednego nad drugim.
Albo załóżcie sobie grupę filozoficzną i tam uprawiajcie swoją marną bitewką, potartą tandetną psychologią.
Starym baranom się dziwię ...nie pozdrawiam
...i wy mnie też
CRF to krzok a nie o takim motorze mówimy. Zamiast mieć 7 motorow każdy do czegoś innego, to chcemy 1 do wszystkiego . Mniej dziki niz LC8, nie kredens jak BMW 1200gs, oraz niez wodny jak stara Królowa . Po zdjęciu tłumika waga bedzie 190 kg. Bedzie dobrze, kupie za 5 lat :-)))
Heh Puszek lubie Twoje wypowiedzi, ale za ta masz u mnie bro ;
Ideał jeden do wszystkiego to byłby wg mnie 640adv z silnikiem od trampka/afry + wysoki deflektor ; Niezawodność japońskiego silnika z nowoczesnością i lekkością konstrukcji i zawiechy KTMa. Ewentualnie 990 z silnikiem od afry jako wersja cięższa (czyli tak naprawde nowa Królowa CRF1000l :D )
Ja tam chcę mieć przynajmniej 5. :)
Hahaha...Slawek ...piwo u mnie,ty placisz,albo Calgon.Ja dla odmiany powiem,ze wlasnie takiej Afryki sie spodziewalem,odmlodzonej i ujedrzonej Afryki,ktora mamy,lub mielismy.Piekny podroznik.I tak nikt tu jeszcze na Forum nie kupil motocykla za worek pieniedzy,zeby sie po krzakach ciorac.Liczni probuja tu zrobic z siebie i motocykla jakies dakaroadvenczer a jakos nigdy o nikim nie slyszalem,ze gdzies cos startowal i wygral.Czyli amatorszczyzna przez duze A wiec stare Trampki,DRki i inne zwloki sa jak najbardziej wskazane.Oczekiwanie motocykla o jakim mowicie jest nie logiczne i pozwole sobie powiedziec durne,zwazywszy,ze model ma w nazwie Africa Twin,a nie True Adventure .Tak czy tak mam Beke wiec czytam watek z zaceciem :haha2:
Właśnie myślałem o przesiadce na 800 GS, ale poczekam, może nowa AT będzie fajniejsza i wcale się nie boję zamiany kardana na łańcuch:-)
daj spokój.. nigdy bym nie zamienił 12GS na 800GS.. to są 2 różne światy...
weż albo Afrę.albo lc8 :)
Ja jednak doszedłem do wniosku, że nie ma super uniwersalnego jednego do wszystkiego motocykla. Na GS-ie jeździło mi się bardzo dobrze ale tylko po asfaltach i lekkim szutrze - w błocie to była masakra. Trampek lata super po bieszczadzkich i ukraińskich górach i lasach, nie boi się żadnego błota ale na autostradę to bym na nim nie wjechał.
Optymalnie jest mieć trzy sprzęty i do tego będę zmierzał. Lekki dzik na miejscu i na Ukrainę czy Rumunię, Trampek na daleki wschód i coś dzikiego na szosę. Innej opcji już nie widzę.
RF to krzok a nie o takim motorze mówimy. Zamiast mieć 7 motorow każdy do czegoś innego, to chcemy 1 do wszystkiego . Mniej dziki niz LC8, nie kredens jak BMW 1200gs, oraz niez wodny jak stara Królowa . Po zdjęciu tłumika waga bedzie 190 kg. Bedzie dobrze, kupie za 5 lat :-)))
To znaczy ze kupujesz XT660Z? Bo tak z opisu by wynikało ;P
W każdym razie nie czaje tego parcia na pojemność i dwa gary przy takich zastosowaniach. Jeśli jeden motocykl to wielozadaniowy> Jeśli wielozadaniowy to minimalnie w terenie musi sobie radzić >Jeśli teren ( nawet lekki )to bez pasażera. Jeśli tylko kierowca to silnik singiel. Jeśli teren to singiel. Jest niezawodność niska waga i prostota to singiel.
Nowa Afra ładna. Podoba mi sie- tylko zupełnie nie znajduje dla niej u siebie zastosowania.
Heh Puszek lubie Twoje wypowiedzi, ale za ta masz u mnie bro ;
Ideał jeden do wszystkiego to byłby wg mnie 640adv z silnikiem od trampka/afry + wysoki deflektor ; Niezawodność japońskiego silnika z nowoczesnością i lekkością konstrukcji i zawiechy KTMa. Ewentualnie 990 z silnikiem od afry jako wersja cięższa (czyli tak naprawde nowa Królowa CRF1000l :D )
Zgadzam sie. Najlepiej 2 cyce jak NC750.
To znaczy ze kupujesz XT660Z? Bo tak z opisu by wynikało ;P.....
O proszę, jest i głos rozsądku :D
XT660Z - najlepszy motocykl wyprawowy (po niewielkim upgadzie) jaki miałem. Wygrał u mnie z KTM690 - KTM w zeszlym tygodniu poszedł do dobrego człowieka a XT660Z została :)
http://arkanonline.pl/Motofoto/tenera1.jpg
Byłem z jednym XT 660 w Maroku. Rozpadał sie w trakcie wyjazdu. Nowy motor...Na koniec koło Zagory oparł się o kamień i pompę szlag trafił. Afra spisywała się świetnie, chroniona ramą od spodu, a co do własności terenowych nie widziałem żeby xt660 wjechał na erg chebbi- Afra wjechała , a nowa to po prostu tam wleci :-))
Wiadomo,ze na piachy lepsza 690 ale np Maroko to piachy tylko kilka procent trasy , na szutry, dziurawe asfalty już Afryczka lepsza.
Byłem z jednym XT 660 w Maroku. Rozpadał sie w trakcie wyjazdu. Nowy motor...Na koniec koło Zagory oparł się o kamień i pompę szlag trafił. Afra spisywała się świetnie, chroniona ramą od spodu, a co do własności terenowych nie widziałem żeby xt660 wjechał na erg chebbi- Afra wjechała , a nowa to po prostu tam wleci :-))
Wiadomo,ze na piachy lepsza 690 ale np Maroko to piachy tylko kilka procent trasy , na szutry, dziurawe asfalty już Afryczka lepsza.
:haha2: :lol19::fool2: Uoo Matko...Człowieku....dałeś ognia....takich bzdur już dawno nie czytałem. To trudno wytłumaczyć nawet fanatyzmem...
i znów qrwa zalałem klawiature ( to już 3 raz) ;)
A ta nowa ma jakis zyroskop zeby sie nie opierala cyckiem DCT?
consigliero
30.08.2015, 21:42
Musisz to napisać Timowi , który jest dla mnie skarbnicą wiedzy o Maroku , jego tracki niejednokrotnie pozwoliły na ciekawą wycieczkę . On pewnie nie wiedział że Tenera się nie nadaje do jazdy po kamieniach i dlatego mu się udało
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/30/7b4a91d6e2aa7327495271351a094e41.jpg
Puszek i fassik nigdy nie zawiodą, zawsze jest beka :D
Na to czego szukacie i za czym tesknicie nie ma lepszego moto niz ten :p
:haha2: :lol19::fool2: Uoo Matko...Człowieku....dałeś ognia....takich bzdur już dawno nie czytałem. To trudno wytłumaczyć nawet fanatyzmem...
Oj Arkan....ja na wszystko mam filmiki moje...kolego..
Ten motor jest za delikatny na teren..spytaj SUBa dlaczego go sprzedał...
_kgW--G8uJ8
A tu masz zdolności mojej Afryki i LC8 w piachu
RE056Pu6O50
XXuSd4JxYBo
A tu jeszcze trochę o Afrykach...patrz i ucz się :-)))
missyou
npPUHWu-ll4
Cos mi fota nie wyszla ;)
Puszek i fassik nigdy nie zawiodą, zawsze jest beka :D
Beka o tak...to jest beka...Jak tam kocyk kolego? :-)))
Kocyk...wyprany i wyprasowany.Lezy na polce.Te filmiki to stare odgrzewane kotlety,w kolko to samo...do znudzenia.Puszek,jest cos lepszego od nich...viagra :p
Wiagra dobra rzecz Myku. Chętnie zobacze Twojego kotleta nawet bardzooooo starego :-)) Dawaj , ne wstydx się..Tylko Twojego a nie Chrisa Bircha
haha...zabawny jestes,jak zwykle.Moze juz wkrtce cos ci podrzuce.Czuwaj :p
Od czasu jak Cie nagrałem na podlaskim czuwam i czuwam i nic :-))) Staraj sie bardziej :-)))
To bylo dawno temu i sie nie liczy.Moze z nowa Afra cos ci nagram,to bedziesz tu publikowal do znudzenia.Przynajmniej bedzie powod ja kupic,hehe..
Myku...TO JEST POWÓD BY KUPIĆ NOWĄ AFRYKĘ
YaEDAXKT9bo
Puszek - nie wiem dlaczego SUB sprzedał motor, ale na filmie widać gościa, który pojechał nieprzygotowanym motocyklem na wyjazd (pompa to pierwsza rzecz, którą się zabezpiecza) i takie są tego skutki. Ja potraktowałem xt660z jako bazę do zbudowania wyprawówki. Kupiłem demówkę z przebiegiem 3000km za 25 koła i włożyłem kolejne 10 w upgrade (zawias, ochrona, amor skrętu, wydech, lepsza bateria etc). Efekt? W mojej nie da się rozwalić pompy :D
http://arkanonline.pl/Motofoto/tenera.jpg
Dlaczego nie kupiłem AT za 15? Bo już miałem, bo lubię porządny zawias, bo lubię dobre hamulce, bo jak chciałem mieć kloca to kupiłem sobie GSA..
Ale to nie chodziło o tenerke - moją radość największą wzbudziły Twoje dywagacje AT vs KTM690. Mocne :haha2: Nie masz ty Chlopie pojecia o czym piszesz. Widziałes u kolegi, masz na filmiku, etc...Weź od kogoś 690 na wyjazd do Maroka (offowy) a potem wróć do AT...Te motocykle w offie (każdym, nie tylko piachu) dzieli przepaść. Tam gdzie AT się kończy, to 690 dopiero się rozgrzewa. Do tego została stworzona.
P.S.
Po piachu jedzie wszystko co da się rozpędzić do 70km/h....wiec niezbyt wiem czego mam się nauczyć. Nie potrzeba tam ani zawiasu, ani hamulców - faktycznie raj dla AT :lol:
A tu masz zdolności mojej Afryki i LC8 w piachu
Lc4 puszek lc4 :D
_kgW--G8uJ8
Kolano też jest delikatne bez ortezy
Wystarczyło tylko założyć osłonę pod silnik 😊
Puszek: ,,Byłem z jednym XT 660 w Maroku. Rozpadał sie w trakcie wyjazdu'':Thumbs_Up:
Uwielbiam taką retorykę.:haha2: Jasno widać na podanym przykładzie (wg powyższej logiki), że jedyny ,,Truadwenczur'' to moja Jawa(Lepi świadkiem) i Naczelnego CZ-ta(gazety pisały). Obie były w Maroko i żadna nie ,,klęknęła''. Napiszę więcej: agencja TASS donosi, że jak do tej pory nigdy, żaden czeski wynalazek nie popsuł się w Maroko...:at: Przypadek? Nie sądzę.
No ja normalnie nie mogę się już doczekać na nową Afrę, chociaż...
To mój ulubiony wątek i mam nadzieję, że nie umrze.:D
Często niewiedza, że się czegoś nie da zrobić jest przyczyną zrobienia tego :) Tak jest w wielu przypadkach wyjazdów w pizdu bez 100 koni, zawiasu, pół tony gadżetów itd :) Nie można czytać for za dużo :)
Przełamałem mit nie uniwersalność AT jeżdżąc nią po afrykańskich piochach czy górskich paryjach z powodzeniem . Nowa AT w moim przekonaniu to idealny motocykl do turystyki bez ograniczeń dla potrafiących oczywiscie jeździć , ale czytając pobieżnie te pierdoły co piszecie mam wrażenie że to coś co nas kiedyś tu łączyło , dziś zaczyna dzielić .
... wsiadlem w koncu na stara Afryczke, przejechalem sie kawaleczek po szutrze... to byl moj pierwszy raz:) na prawde jestem pod wrazeniem, ten motor powoduje jakis inny usmiech na twarzy i zdziewienie, ze tetno zamiast rosnac - spada:) czlowiek jakis taki spokojny, jakby lezal w lozku z geba na poduszce i katem oka ogladal jakis ulubiony film....
i zrozumialem czesc tego zjawiska, kolejna czesc ukladanki... i wiem ze nowa afryka juz nie bedzie w niczym podobna do Starej.
I teraz wiem, ze prawie wszyscy Ci milosnicy afrykanskiego spokoju jaki daje staruszka, beda zawiedzeni, obrzydzeni... dajcie sobie spokoj to nie dla Was;)
Po piachu jedzie wszystko co da się rozpędzić do 70km/h....wiec niezbyt wiem czego mam się nauczyć. Nie potrzeba tam ani zawiasu, ani hamulców - faktycznie raj dla AT :lol:
Co Ci nie pasuje w moich zawiasach i hamulcach??:p
Sa bardzo dobre :D
Nie wiem jak zawias, ale hamulce Ci czasem puszczają :D
Ja pierdziele ale tu są jaja :haha2: teksty jak by wznowili produkcję Poloneza Trucka zamknąć wątek bo to już choroba:drif:
Lc4 puszek lc4 :D
Mimo ,ze sie oczywiście przestrzeliłem, to też powiedziałem trochę prawdy...
consigliero
31.08.2015, 09:30
Dlaczego zamykać? Może tylko zmienić tytuł dlaczego lubię Hondę, choć wtedy wątek może stracić na atrakcyjności
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/31/f0105b605924c30db8e54b324130e060.jpg
(...) Posiadacz Jawy wie, że ma najbardziej na świecie niezawodny sprzęt - czego wyraźnie dowodzi statystyka (100% udanych wypraw, biorąc pod uwagę użytkowników tego forum, czyli Naczelny i moja skromna osoba) i niczego nie musi sprawdzać na własnym przykładzie. Taką pewność może dać tylko Jawa, lub Cz! (...)
To i ja się dorzucę do statystyk - Jawa 250, rocznik 1958. W 1999 objechałem nią Danię i Holandię, oczywiście wróciłem do PL na kołach. Nie wiedziałem wtedy, że się nie da :) Ale to cywilizowana Europa, nie Maroko, więc się pewnie nie liczy... ;)
Liczy się liczy.. Na tym sprzęcie zawsze jazda to przygoda. :-))
consigliero
31.08.2015, 09:41
Nieprawda o tych harleyowcach, to my gieesiarze jesteśmy najlepsi
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/31/a738510fbab2912d35e2ac39ec31ab41.jpg
Hehe, knedel z tamtych lat tez potrafi mieć przypadłość z reglerem :) coś go jednak z AT łączy :) ale wystarczy wkrętak płaski, kombinery i można jechac dalej. Aha, amperomierz jest w standardzie na wyposażeniu kokpitu, a raczej zbiornika :)
Nie bylo mnie 3 dni a sie tu dzialo :D
Kurde, co jak co ale o nowym modelu GSa albo Kata nie powstanie nigdy Taki watek na 281 stron. I to na wielu forach mozna go spotkac. Znaczy to ze model jest naprawde wyczekiwany i ma wysoko podniesiona poprzeczke.
Regulowalem dzis gaznik w afryce, musialem zmniejszyc wolne obroty. Starosc nie radosc
Fassi:''Nie bylo mnie 3 dni;Regulowalem dzis gaznik w afryce''
Czemu nie użyłeś ,,MOCY'' - poszło by szybciej.
Niech MOC będzie z Tobą.
Afryka i MOC... Buhahahahaa!!! :D:D:D
i tak się to wszystko skończy na elektrycznych pierdzi pędach, chociaż mam nadzieję, że to dotknie dopiero pokolenie naszych dzieci:
http://www.zeromotorcycles.com/
http://www.youtube.com/watch?v=n2Ua__1DneM
n2Ua__1DneM
Ale nie mieszajmy "klasycznego automata" z DCT. DCT to nic innego jak dwie skrzynie biegów manulane, połączone dwoma sprzęgłami z silnikiem, jedna skrzynia ma biegi parzyste, druga nie parzyste. Jedna się kręci, druga czeka na zmianę i tak na zmianę. Tylko elektronika zmienia biegi, więc wbija się jedynkę i jedzie na dół. W klasycznym "kinetycznym" czy jak się to nazywa też można zblokować bieg i w dół ale takiej skrzynie w moto to nie widziałem.
Ale nie mieszajmy "klasycznego automata" z DCT. DCT to nic innego jak dwie skrzynie biegów manulane, połączone dwoma sprzęgłami z silnikiem, jedna skrzynia ma biegi parzyste, druga nie parzyste. Jedna się kręci, druga czeka na zmianę i tak na zmianę. Tylko elektronika zmienia biegi, więc wbija się jedynkę i jedzie na dół. W klasycznym "kinetycznym" czy jak się to nazywa też można zblokować bieg i w dół ale takiej skrzynie w moto to nie widziałem.
To bylo nie do motocykli tylko do 4x4 watek bardzo zyje na boki :-)))
To bylo nie do motocykli tylko do 4x4 watek bardzo zyje na boki :-)))
Może być w samochodach. Dzisiaj mało kto pcha automaty do nowych samochodów, każde DSG itp to już nie automaty tylko sterowane automatycznie manuale, nawet do samochodów z momentem obrotowym ponad 300nm. Rozumiem, że to temat uniwersalny ale wywodzący się od nowej afry, a ta wywodzi się od starej Afry, to 4x4 mówimy o starych terenowcach. A tam to rzeczywiście automat klasyk ale one dają rade nawet na pionie :-)
Może być w samochodach. Dzisiaj mało kto pcha automaty do nowych samochodów, każde DSG itp to już nie automaty tylko sterowane automatycznie manuale, nawet do samochodów z momentem obrotowym ponad 300nm. Rozumiem, że to temat uniwersalny ale wywodzący się od nowej afry, a ta wywodzi się od starej Afry, to 4x4 mówimy o starych terenowcach. A tam to rzeczywiście automat klasyk ale one dają rade nawet na pionie :-)
A czym jest automat wg Ciebie?
consigliero
31.08.2015, 19:59
Może być jeszcze CVT
wysłane kurierem
DCT czy CVT a po jakiego to w motocyklu i to jeszcze w takiej legendzie, która wyrosła na pocie i umęczeniu tylu użytkowników.... bardziej to DCT pasuje mi do GS 2016 jak AT 2015, wolałbym już większy zbiornik zamiast tych 10kg bzdetów w silniku :( nie mam pojęcia czym tu się podniecać zbiornik 28L nie zawsze mus tankować na full (no ale wtedy straci na filigranowości i wizualnej lekkości źle będzie wyglądać w katalogu 242kg a z DCT 256kg.... ) ...brak tylko jeszcze pedałów na wypadek braku paliwa i będzie git :( mam przeczucie, że z tym zawiasem to też nie będzie czym chwalić bo gdyby było to trąbili by w koło....
może być też inna wersja... na jesieni okaże się, że był błąd w katalogu i waga to 212kg a pod choinkę dostaniemy 240mm przód i 210mm tył. i 24L gazu:):)
coraz bliżej mi do consigliero, że nowa AT nie ma ekonomicznego uzasadnienia.
consigliero
31.08.2015, 21:10
Jaka AT 2015 , to już chyba jako wyprzedaż modelu z dodatkowym rabatem lub wyposażeniem gratis
wysłane kurierem
Jaka AT 2015 , to już chyba jako wyprzedaż modelu z dodatkowym rabatem lub wyposażeniem gratis
wysłane kurierem
DCT gratis :)
A czym jest automat wg Ciebie?
Oczywiście mówiąc "automat", mówimy tu o zastąpieniu manualnej zmiany wykonywanej rękami człowieka przez "coś" co robi to za nas. "Automat" - mam na myśli typowe skrzynie z przekładnią hydrokinetyczną nie mającej tradycyjnego sprzęgła. Kolokwialnie mówiąc to skrzynia, np. w starych "amerykańcach", która po odjęciu gazu nie hamuje silnikiem , wręcz przeciwnie "daje" na luz. Istnieje oczywiście możliwość wbicia konkretnego biegu (z reguły 1-3) i hamowania nim.
DSG (nazwa z grupy VW, w Audi S-Tronic, Porsche PDk itd.) to dwie manualne skrzynie połączone z silnikiem dwoma sprzęgłami - takie normalne. Sterowanie tymi sprzęgłami odbywa się przez siłowniki, które otrzymują impuls z komputera. Można to robić manualnie lub automatycznie. I tu wbijasz bieg jaki ci pasuje ( w granicach obrotów) i możesz użtkować jak manuala.
Reasumując - masz rację jak o to pytasz i to automat i to automat. Ale w światku motoryzacyjnym "automat" to jest to pierwsze co pisałem, a pozostałe to albo dwu sprzęgłowe albo bezstopniowe lub jak np. w grupie PSA, manualna skrzynia sterowana automatycznie - brak ped. sprzęgła ale fizycznie sprzęgło (tarcza, docisk ) istnieje, za zmianę odpowiada sterownik.
Dość mądrzenia się :-) bo to temat o nowej Afryce.
Ktoś pisał po co w Afryce automat. Jest wybór, ktoś chce manuala, to ma. Ktoś automat, też ma. Dla "polaczków" nikt w Hondzie nie zmieni strategii marketingowej . Nasz rynek jest niczym w porównaniu z pozostałą częścią Europy, a dla Azjatów to się tuk tuki produkuje i tam nikt nie narzeka.
Ja tam se najpierw oglądnę, przejadę i pomyślę czy wymienić z Tereski co ponoć odpada pompa wody, tylko nie wiem czy warto, bo moja ma osłonę pompy za 5 euro i jest bezpieczna ;)
coraz bliżej mi do consigliero, że nowa AT nie ma ekonomicznego uzasadnienia
Nie wierzę, że na forum AT ktoś takie głupoty pisze.:dizzy: Najpierw płacz, że brak następcy, że Honda nic nie robi. A teraz brak uzasadnienia?
Przecież rynek Advenuture znów przeżywa renesans. Przecież Afra zyskała dobre opinie nie dzięki temu że była zajebista, najlepsza - tylko dzięki niezawodności i trwałości. A Ty nawet nie dajesz jej szans zaistnieć!!!
Obraziliście się na Hondę, czy jak?:haha2:Gdy w końcu pokazali nową AT, wy walicie focha?
Marzenia Wam zabrali? Pokazali że coś takiego istnieje? Jak dzieci, jak dzieci:D
Puszek: ,,Byłem z jednym XT 660 w Maroku. Rozpadał sie w trakcie wyjazdu'':Thumbs_Up:
Uwielbiam taką retorykę.:haha2: Jasno widać na podanym przykładzie (wg powyższej logiki), że jedyny ,,Truadwenczur'' to moja Jawa(Lepi świadkiem) i Naczelnego CZ-ta(gazety pisały). Obie były w Maroko i żadna nie ,,klęknęła''. Napiszę więcej: agencja TASS donosi, że jak do tej pory nigdy, żaden czeski wynalazek nie popsuł się w Maroko...:at: Przypadek? Nie sądzę.
No ja normalnie nie mogę się już doczekać na nową Afrę, chociaż...
To mój ulubiony wątek i mam nadzieję, że nie umrze.:D
Przepraszam Subik ale nie mogłem się powstrzymać.....
http://i60.tinypic.com/23i84tw.jpg
Nie wierzę, że na forum AT ktoś takie głupoty pisze.:dizzy: Najpierw płacz, że brak następcy, że Honda nic nie robi. A teraz brak uzasadnienia?
Przecież rynek Advenuture znów przeżywa renesans. Przecież Afra zyskała dobre opinie nie dzięki temu że była zajebista, najlepsza - tylko dzięki niezawodności i trwałości. A Ty nawet nie dajesz jej szans zaistnieć!!!
Obraziliście się na Hondę, czy jak?:haha2:Gdy w końcu pokazali nową AT, wy walicie focha?
Marzenia Wam zabrali? Pokazali że coś takiego istnieje? Jak dzieci, jak dzieci:D
Dokładnie sprzedaż motocykli to nic innego jak sprzedaż marzeń a motocykl jest tylko dodatkiem... i nie ma aż takiego znaczenia co to będzie AT, TA GS it..
nikt nie strzela focha, tylko ostatnio co 250km tankowałem sporta dlatego pewnych parametrów do całości i ceny jakoś nie widzę..
Przepraszam Subik ale nie mogłem się powstrzymać.....
http://i60.tinypic.com/23i84tw.jpg
Sub sie modli ,zeby do domu dojechała w jednym kawałku? :D:D:D
Sub sie modli ,zeby do domu dojechała w jednym kawałku? :D:D:D
Dokładnie tak było Puszku. Według mnie nowe Tenery nie mają nic wspólnego z solidnością tych starych z lat 90. Chyba tylko poza nazwą.:mur::mur:
Dokładnie sprzedaż motocykli to nic innego jak sprzedaż marzeń a motocykl jest tylko dodatkiem...
Za dużo przesiadujesz w salonie Harleya :)
To jest typowy tekst sprzedawcy w takich motocykli.
Jak już czytam że coś jest automatem a coś nie to mnie rozwala:)
Automatyczna skrzynia biegów to taka co sama zmienia biegi. I na tym chyba koniec. Czy takie czy inne bebechy i sprzęgło, czy jest możliwość zmiany ręcznej to nie ma znaczenia.
Automat ze sprzęgłem hydro.. nie wrzuca na luz. Jeśli wrzucił Ci na luz to znaczy że się zepsuł.
Sprzęgło hydro działa w sposób inny niż sprzęgło klasyczne cierne i "w drugą stronę" moment przenosi bardzo słabo.
W nowej AT będzie automat i bardzo dobrze:) Swoją drogą czy w innych motocyklach to się w ogóle pojawiło, czy Honda jest tu pionierem?
Dokładnie tak było Puszku. Według mnie nowe Tenery nie mają nic wspólnego z solidnością tych starych z lat 90. Chyba tylko poza nazwą.:mur::mur:
W tamtej tenerce w Maroku awaria pompy była tylko czubkiem góry lodowej...Najpierw zacz się dezintegrować ogon i w końcu z rejestracja sobie gdzieś poszedł. Kolega był bardzo dzielny i znosił wszystkie plagi .
Moto generalnie delikatne i nie lubiące gleb. Pewnie po szutrach przy dobrym kierowcy będzie się spisywał dobrze.
Za dużo przesiadujesz w salonie Harleya :)
To jest typowy tekst sprzedawcy w takich motocykli.
kiedyś HD zrobiło reklamę z takim hasłem, trochę im się dostało za to.. "my sprzedajemy marzenia a motocykl jest gratis!" ale to prawda i jak widać na załączonym obrazku prawda nie jest w modzie..
motocykl służy do spełniania marzeń :)
W tamtej tenerce w Maroku awaria pompy była tylko czubkiem góry lodowej...Najpierw zacz się dezintegrować ogon i w końcu z rejestracja sobie gdzieś poszedł. Kolega był bardzo dzielny i znosił wszystkie plagi ....
Puszek, o czym Ty w ogóle piszesz?!! Facet rozwalił pompę bo pożałował kilku EUR na zabezpieczenie i urwał blache w offie? To są plagi? Problem to jest wtedy jak masz takiego dzwona/awarię, że nie jesteś w stanie zrobić tego w warunkach polowych i na kołach wrócić. Ale nie urwane blachy. Ale nie awarie wynikające z głupoty albo złego przygotowania motocykla do wyjazdu (vide zabezpieczenie pompy). Czy Ty kiedykolwiek jeździłeś na tenerce, czy znowu tylko widziałeś u kolegi i już wiesz wszystko?
Czy Ty kiedykolwiek jeździłeś na tenerce, czy znowu tylko widziałeś u kolegi i już wiesz wszystko?
chodzi mi o głowie ta tenerka, wiadomo śruby można na klej i nic raczej nie odpadnie, silnik + osłony i będzie git.. najważniejsze aby silnik i felgi dały radę reszta do ogarnięcia...
Nigdy nie jeździłem na tenerce. Opisuję co widziałem.Gdyby zabezpieczył, gdyby się nie wywalał, gdyby nie jeździł w terenie, gdyby to , gdyby tamto..Dużo tych gdyb - moze to był pechowy egzemplarz, może gosciu uwierzył ,ze to motor enduro, może to moze tamto. Nie bierz tego do siebie prosze.Twój prezentuje sie kozacko i na pewno jeździsz na nim super po piachach, kamolach, dziurach i górach.
...
Moto generalnie delikatne i nie lubiące gleb...
Jakbyś pisał o afryce... a to urwany set pasażera, a to wyłamana czacha a znowuż popękany boczek :)
Domowe przedszkole,
wszystkie dzieci kocha,
.....
:vis: :dizzy:
Boski-Kolasek
01.09.2015, 15:30
No i sa dane:
"To help maximize durability off-road, the Africa Twin has ample ground clearance, a tough aluminum skid plate, a high-tensile-steel semi-double-cradle frame and a minimum of projecting parts. A slim cross section and smooth layout simplify moving back and forth on the bike in order to maneuver through challenging sections. Between the standard adjustable saddle and an accessory low version, seat height can be adjusted between four different settings ranging between 34.3 and 32.3 inches.
The Africa Twin has the most suspension travel in its class: 9.1 inches for the inverted 45mm ShowaÂŽ fork and 8.7 inches for the rear wheel.
Adjustable compression and rebound damping are standard at both ends, as is hydraulic adjustable spring preload (in order to more easily accommodate passengers or cargo)."
-To co skoku na przedzie cale- 23.114 cm i na tyle 22.098
Regulowane tłumienie kompresji i odbicia są standardem w obu zawieszeniach, tylnie zawieszenie posiada hydrauliczna regulacją napięcia wstępnego sprężyny
-Siodlo od: 87.122 cm do 82.042 cm czyli spoko
W tamtej tenerce w Maroku awaria pompy była tylko czubkiem góry lodowej...Najpierw zacz się dezintegrować ogon i w końcu z rejestracja sobie gdzieś poszedł. Kolega był bardzo dzielny i znosił wszystkie plagi .
Moto generalnie delikatne i nie lubiące gleb. Pewnie po szutrach przy dobrym kierowcy będzie się spisywał dobrze.
Mogę Cie zapewnić z własnego doświadczenia że Tenerka jest najbardziej gleboodporna i idiotoodporna z motocykli +/- 200kg produkowanych od kilku lat.
Jak czytam takie pierdoły że tablica rej. odpadła lub pompa dostała w dupe bez osłony silnika to nie mogę ze śmiechu:haha2:
Dobra pany dość tych tematów pobocznych . I tak wiadomo jaki motor jest najlepsiejszy...Wracamy do Afryki :-)))
No i sa dane:
"To help maximize durability off-road, the Africa Twin has ample ground clearance, a tough aluminum skid plate, a high-tensile-steel semi-double-cradle frame and a minimum of projecting parts. A slim cross section and smooth layout simplify moving back and forth on the bike in order to maneuver through challenging sections. Between the standard adjustable saddle and an accessory low version, seat height can be adjusted between four different settings ranging between 34.3 and 32.3 inches.
The Africa Twin has the most suspension travel in its class: 9.1 inches for the inverted 45mm ShowaÂŽ fork and 8.7 inches for the rear wheel.
Adjustable compression and rebound damping are standard at both ends, as is hydraulic adjustable spring preload (in order to more easily accommodate passengers or cargo)."
-To co skoku na przedzie cale- 23.114 cm i na tyle 22.098
Regulowane tłumienie kompresji i odbicia są standardem w obu zawieszeniach, tylnie zawieszenie posiada hydrauliczna regulacją napięcia wstępnego sprężyny
-Siodlo od: 87.122 cm do 82.042 cm czyli spoko
Skąd to wyssane?
Boski-Kolasek
01.09.2015, 16:08
Skąd to wyssane?
stad: http://www.advpulse.com/adv-bikes/us-pricing-revealed-for-africa-twin/
i przynajmniej na temat :)
Puszek, o czym Ty w ogóle piszesz?!! Facet rozwalił pompę bo pożałował kilku EUR na zabezpieczenie i urwał blache w offie? To są plagi? Problem to jest wtedy jak masz takiego dzwona/awarię, że nie jesteś w stanie zrobić tego w warunkach polowych i na kołach wrócić. Ale nie urwane blachy. Ale nie awarie wynikające z głupoty albo złego przygotowania motocykla do wyjazdu (vide zabezpieczenie pompy). Czy Ty kiedykolwiek jeździłeś na tenerce, czy znowu tylko widziałeś u kolegi i już wiesz wszystko?
Widze ze wiesz o czym gadasz. Czy moglbys w 3 zdaniach podsumowac:
1. Dlaczego nowa Teresa jest taka dobra? Przelotowka w miare OK, wibracje? Jezdzilem tym nawet ale nie moge wiele powiedziec.
2. Dlaczego GS LC jest taki nie trafiony? Jezdzielm tym i wiem ze jest strasznie mocny, nic poza tym. Troche jezdzilem starym GS12 i nikt mnie do tego nie przekona :o
Interesuje mnie krotkie podsumowanie w punktach nie esej. Probowalem przeczochrac internet ale na to zime trzeba
:D
stad: http://www.advpulse.com/adv-bikes/us-pricing-revealed-for-africa-twin/
i przynajmniej na temat :)
Dzieki.
Przynajmniej raz amerykanie maja ceny jak u nas :-)
No i ciekawi mnie gdzie te 32 patenty zostaly zastosowane?
Tenerka może i fajna, ale ciężka. Też myślę o takim "dualu".
Po wielu przemyśleniach na I-wsze miejsce wysuwa się Xchallenge.
"On the highly advanced DCT version, an accessory foot-pedal shifter is offered for customers who want a traditional feel. (In stock form, the DCT is shifted either automatically or, when in manual mode, by buttons on the left handlebar.)"
Można zamawiać DCT! Podobnie jak w Crosstourerze z DCT będzie mozliwa normalna nożna zmiana biegu, tyle że bez dzwigni sprzęgła.
http://www.honda-montesa.es/motos/Crosstourer/images/accesorios/shifter_b.jpg
Pozdrowienia,
D
Boski-Kolasek
01.09.2015, 16:48
Mysle ze istotny jest Airbox z dostepem bez sciagani baku, samo to pewnie jest kilka roznych patentow.
1. Dlaczego nowa Teresa jest taka dobra? Przelotowka w miare OK, wibracje? Jezdzilem tym nawet ale nie moge wiele powiedzieć.
- bardzo duże możliwości dostosowania i upgradu na nowych częściach dedykowanych do xt660z. Ograniczeniem jest tylko budżet. Np. WP robi dedykowany przedni zawias z półkami do xt660z....:D ale 2200 EUR :(
- duża dostępność części na świecie (np. w Czarnogórze na zadupiu w warsztatach garażowych ogarniesz tenerke, a KTM to tylko Podgorica i to w godzinach 10:00-17:00...)
- debiloodporny silnik
- silnik "taś-taś" typu traktor - nie gaśnie na dwójce podczas wolnych, trudnych przejazdów (ktm tak nie lubi jeździć - tam jest dwója i gazu w ch..a, albo nie jedziemy)
- łatwa diagnostyka i naprawa w warunkach polowych. Wszystko na linkach i łatwo dostępne bez rozbierania połowy motocykla
- dużo wachy w baku
- centralna stopka (np. w 690R nie ma)
- sklep off-the-road.de (uwaga! boli kieszeń)
- megaprosty serwis
- brembo
- zimny wydech (nie jarają się miękkie sakwy). Edek z edhaustu w Modlinie za 400 PLN pięknie go przerabia
- komfortowe przeloty 120km/h
- małe jak na singla wibracje
- i co dla mnie najważniejsze - duży kąt ugięcia kolan (czyli bardziej wyprostowane nogi) niż w innych enduro :D
2. Dlaczego GS LC jest taki nie trafiony? Jezdzielm tym i wiem ze jest strasznie mocny, nic poza tym. Troche jezdzilem starym GS12 i nikt mnie do tego nie przekona :o
He, he - tak to jest z dużym gsem - albo miłość albo nienawiść. Ale ad rem:
- najważniejsze dla mnie - zmiana pozycji na motocyklu. Siedzi się jak na sprzęcie asfaltowym "w motocyklu", a nie jak na enduro "na motocyklu". Na stojaka - bez znaczenia, ale jazda w terenie na siedząco to jakaś masakra.
- ride by wire (co mam tym k... zrobić jak się zwali po glebie? Linke to sobie wymienię, ale przekaźnik...)
- opona 170mm - bez komentarza...
- chłodnica. Urokiem poprzednich gsów jest to że nie da się przebić chłodnicy
- osłabienie elementów zawieszenia celem redukcji wagi (np. średnica goleni 37mm!!!)
- skomplikowany serwis w warunkach polowych
- rozliczne akcje serwisowe, problemy ze skrzynią biegów
- konstrukcja skrzyni - w starym gsie jest tak że jak jesteś w czarnej d.... to możesz nalać do silnika oleju samochodowego i gra gitara. W nowym - zapomnij...
- plaaastikkk!!!!
- bardzo duże możliwości dostosowania i upgradu na nowych częściach dedykowanych do xt660z. Ograniczeniem jest tylko budżet. Np. WP robi dedykowany przedni zawias z półkami do xt660z....:D ale 2200 EUR :(
- duża dostępność części na świecie (np. w Czarnogórze na zadupiu w warsztatach garażowych ogarniesz tenerke, a KTM to tylko Podgorica i to w godzinach 10:00-17:00...)
- debiloodporny silnik
- silnik "taś-taś" typu traktor - nie gaśnie na dwójce podczas wolnych, trudnych przejazdów (ktm tak nie lubi jeździć - tam jest dwója i gazu w ch..a, albo nie jedziemy)
- łatwa diagnostyka i naprawa w warunkach polowych. Wszystko na linkach i łatwo dostępne bez rozbierania połowy motocykla
- dużo wachy w baku
- centralna stopka (np. w 690R nie ma)
- sklep off-the-road.de (uwaga! boli kieszeń)
- megaprosty serwis
- brembo
- zimny wydech (nie jarają się miękkie sakwy). Edek z edhaustu w Modlinie za 400 PLN pięknie go przerabia
- komfortowe przeloty 120km/h
- małe jak na singla wibracje
- i co dla mnie najważniejsze - duży kąt ugięcia kolan (czyli bardziej wyprostowane nogi) niż w innych enduro :D
He, he - tak to jest z dużym gsem - albo miłość albo nienawiść. Ale ad rem:
- najważniejsze dla mnie - zmiana pozycji na motocyklu. Siedzi się jak na sprzęcie asfaltowym "w motocyklu", a nie jak na enduro "na motocyklu". Na stojaka - bez znaczenia, ale jazda w terenie na siedząco to jakaś masakra.
- ride by wire (co mam tym k... zrobić jak się zwali po glebie? Linke to sobie wymienię, ale przekaźnik...)
- opona 170mm - bez komentarza...
- chłodnica. Urokiem poprzednich gsów jest to że nie da się przebić chłodnicy
- osłabienie elementów zawieszenia celem redukcji wagi (np. średnica goleni 37mm!!!)
- skomplikowany serwis w warunkach polowych
- rozliczne akcje serwisowe, problemy ze skrzynią biegów
- konstrukcja skrzyni - w starym gsie jest tak że jak jesteś w czarnej d.... to możesz nalać do silnika oleju samochodowego i gra gitara. W nowym - zapomnij...
- plaaastikkk!!!!
Dzieki za info. Bardzo pomocne! Cos widze, ze Teresa by mi pasowala. Ta katalogowa waga odstrasza ale to moze nie być straszne.
Najwazniejszy jest charakter silnika. W KTM niestety nie da sie taś-taś robic, ale za to na wysokich fajnie sie jezdzi :-)
BMW odpada pod kazdym zwgledem. Ma pare plusow ale to nie dla mnie.
Piszecie jakieś pierdy odnośnie automatycznej skrzyni hondy i bez posadzenia dupy i odpalenia wiecie że jest do bani ! Kto z was jeździł 750-tką hondy w automacie ? Pewnie nikt bo według takiego rozumowania nie warto zawracać sobie głowy automatem . Ja uważam że to fajny nisko budżetowy i przede wszystkim bez problemowy motocykl . Nie mówił mi o tym sąsiad tylko jeździłem i widziałem na serwisie sztuki z przebiegiem + 70 tysiaków przejechane bez jednej awarii !
Jestem fanem Africi Twin ale starą Tenerke wybrałem zamaist AT z powodu wagi , wykastrowana waży 155 kg a z Africi nie udało mi się zejść poniżej 185 kg , 30 kg to ogromna różnica . 10 KM mniejszej mocy nadrabiam przełożeniem i gaźnikiem .
Na ostatniej wyprawie pustynnej był ze mną kolega nową Tenerką i :
- zamiast zakładanych 5 litrów paliła 9-10 , dla porównanie moja o 18 lat starsza Tenerka paliła 8 litrów
- bardzo ciężka w stosunku do mojej i mniej poręczna , jeździłem .
- w moto było zamontowane przednie zawieszenie WP z 690 R-ki ze zrobionym setingiem pod wagę , na tyle akcesoryjny amor z regulacją , kompletny wydech Akrapa i mapy . Mimo to nie chciała jechać tak jak zakładał właściciel a nie był z łapanki i nie była to jego pierwsza wyprawa na afrykańskie piochy . Jak przyznał nigdy wcześniej tak w dupe nie dostał :dizzy: .
Dla zobrazowania tego o czym mowa powyżej to według mnie najbardziej odpowiedni motocykl na tego typu wyprawy to KTM 690 R i każdy potrafiący nim jeździć zamyka rozterki związane z wyborem odpowiedniego moto . Ja moją Tenerkę bez problemu dotrzymuje kroku jadącym mocniejszymi sprzętach . Kiedyś jednym moto robiłem wszystko i byłem szczęśliwy , dziś do szczęścia potrzebuje czterech i świadomie mówię "uniwersalność nie istnieje" :haha2:.
Zdrowia .
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.