View Full Version : Nowa Afryka
Strony :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
W trawi piszczy, ze nowa Krolowa nadchodzi milowymi krokami. Podobno 2015.
Jakies potwierdzonie wiesci, plotki, dane techniczne, cena, co byscie chcieli w niej zobaczyc a co nie? Dajcie znac.
PS. Nie wiem czy jest juz taki temat, ale nie znalazlem. Jesli tak prosze usunac.
Pozdrawiam,
QQ
... co byscie chcieli w niej zobaczyc a co nie? Dajcie znac.
...
Chcesz podpowiedzieć skośnookim? ;)
100 koni/150 kg bez paliwa:) zbiornik paliwa około 25 litrów. Z elektroniki to temperaturę oleju:) Reszta mnie Obchodzi
edit, No i zawiasy lepsze jak mam w drzwiach:D
a ja bym wolał 150 KM/100 kg i na prund :p
znaczy z dynama zasilanie na moduł??:haha2:
Napewno w projektowaniu nowej AT nie pomineli VOC (Voice of Customer), a my jestesmy dosc aktywna grupa. Napweno wplyw wlochow bedzie znaczacy.
No ja bym chetnie widzial:
- 21 przod / 18 tyl
- dobre zawiasy - lepsze niz poprzednik
- waga 180kg
- 80KM
- 80Nm
- 2 cylindry w rzedzie dosc pochylone jak NC700
- spalanie 5L
- waska dupa
- wydech do szybkiego demontazu (+3KM)
- wysoka szyba
- wysoka kierownica
- rajdowe malowanie
Cena do 40.000 PLN
pominąłeś ważny regler ;)
Za cylindry w rzedzie Cię ukrzyżują. Szyby dla szybowców.
Dobranoc.
idea trafiona :)GS 800:confused:
idea trafiona :)GS 800:confused:
heheh.. dokładnie...
tylko te zawiasy.. jedynie wyglądają dobrze
Czy mogę zamówić obie gnące się felgi rodem z GS 800?
Chciałem kwadrature koła odkryć na nowo :)
Za cylindry w rzedzie Cię ukrzyżują.
Dokładnie , tylko Vka.
Jak dla mnie to cylindry moga byc rozchylone od 0 do 180.
Wiele zmian nie potrzeba dla podtrzymania stary klientów:
40 kg mniej.
20 KM więcej.
Lepsze zawiasy.
Natomiast lepiej żeby zostały bez zmian wytrzymałość i koszty eksplatacji. No i ta V-ka ;).
Jak dla mnie to cylindry moga byc rozchylone od 0 do 180.
No wiesz jedni wolą młode stojące V-kowe inni rozlazłe emeryckie jak w bokserze :)
40 kg mniej.
20 KM więcej.
Lepsze zawiasy
Popieram w 100%
Dlaczego jeszcze nikt nie wspomniał o pojemności skokowej silnika? Chcielibyście aby to był mastodont z c.a. 1200 ccm?
Optymalnie byłoby coś w przedziale 700 - 800...
madafakinges
17.03.2014, 10:18
Możemy sobie chcieć, patrząc na to jak poczynia sobie ostatnio hąda to to będzie niezłe plastikowe gówno, ze skokami zawieszeń po 18cm, abs, automatem i z ameliniową 19' na przodzie...
In yamaha we trust. Jest mt07. 700 z wałem o wykorbieniu 270st. 74km, suchą masą 164kg i ceną 23tyś zł za nówkę! Idealny materiał na małą supertenere.
motormaniak
17.03.2014, 11:55
Z tym automatem to trafiłeś - było by idealnie. W skuterze zawsze mam moc pod ręką, bardzo chciał bym automata w enduro, szczególnie w cwajtakcie.
Nie chce tutaj draznic i podjudzac. Ale dlaczego ta V-ka? Chodzi o estetyke czy jakies inne aspekty? Sam mialem (mam) juz wiele V ale to raczej wizualnie, w motorcyklach nieuzytkowych jest fajne. Jesli bedzie to rzedowa 2ka w wykorbieniem bedzie mialo charakter ten sam.
A tak uklad jak NC700 ma nizszy srodek ciezkosci i wiecej miejsca na te wszystkie regulatory i dynksy, czyli motor moze byc subtelniejszy.
Co do pojemnosci to nie wiecej nic 800ccm!
Co do nowej AT to podobno ma byc bardziej OFF niz ON, no i sporo maja wziac z z CRF450X. Wiec nic nie stracone, ze bedzie to jakis Crossrunner z dziobem.
Wydaje mi sie, ze zdaja sobie sprawe, ze byl to motocykl kultowy i teraz jest doskonaly czas na reinkarnacje. Wiec nie moga sobie pozwolic na półśrodki.
No nic. Poczekamy zobaczymy. Hąda doskonale wie czemu Afra jest kultowa i czego oczekują jej użytkownicy w nowym modelu. Zobaczymy co wypuści biorąc pod uwagę cały rynek ;)
wasilczuk
17.03.2014, 13:04
Napiszę po raz któryś na tym forum. Ja nie czekam na nową afrykę. Nie lubię rozczarowań.
motormaniak
17.03.2014, 13:52
doskonały czas to był 15 lat temu.. teraz to jest mocno przespane.. po ktm-ach, triumfie 800, gsie 800, małej i dużej tenerze, v-stromie itd... Potencjalni użytkownicy którzy kiedyś kupowali nowe Afryki w 1988 mając po 40- 50 lat, dziś są po siedemdziesiątce lub już umarli ze starości czekając na powrót legendy.. :)
...Potencjalni użytkownicy którzy kiedyś kupowali nowe Afryki w 1988 mając po 40- 50 lat, dziś są po siedemdziesiątce lub już umarli ze starości czekając na powrót legendy.. :)
No ale zanim umarli, to pewnie też trochę sobie pobzykali, więc przy najmniej teoretycznie następcy są. :D
A tak na poważnie.
BMW sprzedało w 2013 roku rekordową (dla siebie) liczbę jednośladów - 115 tys. sztuk. Z czego blisko 30 tys. to duże GS'y.
Oznacza to, że Honda wypuszczając dzisiaj nową AT nie może liczyć na sprzedaż większą niż 30 tys. sztuk (26,1%), wszak BMW zdobył pozycję lidera tego segmentu i trudno będzie ich zdetronizować.
Jak zatem przekonać zarząd Hondy, która sprzedaje rocznie ok. 15 milionów sztuk jednośladów, do uruchomienia produkcji nowego motocykla o potencjale sprzedażowym rzędu 30 tys. rocznie (0,02%).
Innymi słowy, jeżeli Honda zbuduje kiedykolwiek coś na kształt AT, to wyłącznie z pobudek pozaekonomicznych. O taką decyzję nie jest łatwo, ale nie jest wykluczona.
Marek ma rację... dlatego cena nowej Afryki będzie w okolicach 10 tys euro..
Ale przewidziana jest promocja dla miłośników modelu , posiadających w garażu Królową... I tak dla posiadaczy
RD03 50 % upustu
RD04 40 % upustu
RD07 25 % upustu
Bo tu będą czynniki pozaekonomiczne.
Może być? :-)))
BMW sprzedało w 2013 roku rekordową (dla siebie) liczbę jednośladów - 115 tys. sztuk. Z czego blisko 30 tys. to duże GS'y.
z czego co trzeci motocykl wrócił na servis z powodu awarii w pierwszym półroczu użytkowania. ale to szczegły...
Max można osiągnąć 115% upustu. To jest akcja marketingu :)
czy Afryka to ten sam segment co GS 1200 lub KTM 990?
Czy Honda zrezygnowała z produkcji Afryki na rzecz Transalpa?
Podobno chcą dodawać giejesa gratis :D
Niech honda weźmie po prostu od 1190 adventure silnik, zawieszenia i wyjdzie bardzo fajna nowa afra :D
Puszek czyli dostane nową Afrę za free. Bo w garażu 2 szt rd03
wiecie co kiedyś były takie komputery jak AMIGA, jak na owe czasy to było mistrzostwo świata, niestety ale nie zawsze to co dobre staje się hitem ...króluje teraz taki syf jak PC-et z szajsem jak Windows i czy da się wskrzesić markę Africa Twin....? nie mam takiej pewności... ale powodzenia.
Pozostaje tylko czekać i mieć nadzieję że kitajce zrobią nową afrę tak jak zrobili nową cb1100. :drif:
mdxmd- markę zawsze da się wskrzesić.
Kwestia tylko na co nakleją emblematy AT.
Jak będą celować w segment średniego GSa i małego tigera to będzie dobrze.
Sylwek_76
17.03.2014, 18:54
Hej,prorocy moje z gniewnych lat,
zdrada płynie z ust.
Już was w szpony swoje dopadł SUV,
asfalt płynie z ust...
Po co marketingowi stara Afra?
szymon25
17.03.2014, 19:04
To teraz na pstrykniecie palcami wszyscy odmładzamy sie o 20 lat... będzie co z tego? :)
Mi tam się Klasyka podoba
Po co marketingowi stara Afra?
Bo stara Afra to historia, to możliwość nawiązania do legendy - czasów tryumfu na trasach rajdowych...
Obawiam się,że tą Afrą będzie jakaś ucywilizowana wersja crf 450 rally z silnikiem 650 - singlem
a jaka Honda jeździła w tegorocznym Dakarze?
Miras Sc
17.03.2014, 20:21
Nie zapominajcie, że to co jeździ w rajdach nie ma nic wspólnego z wersjami produkcyjnymi (jakby to się nie nazywało). To dotyczy wszystkich sportów motorowych.
a jaka Honda jeździła w tegorocznym Dakarze?
Nie ma w seryjnej produkcji crf450 rally , ma być sprzedawana do teamow rajdowych w 2014 ...Ten motor nie nadaje się do normalnej eksploatacji...Ale na jego podstawie , może powstać coś dla ludu...czyli następca Afryki, ktora też z rajdów wyrosła..
hehe...ale bzdura.Powodzenia zycze:Thumbs_Up:
Musze tutaj zgodzic sie z Mykiem, na razie japonczycy podroznego enduro z normalnymi zawieszeniami I moca nie potrafia skonstruowac. No moze poza Yamaha ST1200, ale to turysty, tez bez zawieszen :)
Sent from my BB using Tapatalk
Myku, ja za Japonców nic nie wymyślę...Ale jeśli Hondy przejechały Dakar to nie jest tak źle... Może w końcu zrobią coś pomiędzy xr650 a nowym Varadero
motormaniak
17.03.2014, 22:02
"Obawiam się,że tą Afrą będzie jakaś ucywilizowana wersja crf 450 rally z silnikiem 650 - singlem "
I oby tak było, bo to bardzo różowa przyszłość. W tym segmencie istnieje tylko jeden motocykl - pomarańczowe 690, ale co mnie zastanawia ciągle bez wersji ADV.
Mniej różowa możliwość - zubożony do jednego litra x tourer z dodatkowymi gmolami i szczątkową ramą przykręcaną do silnika z kołem 19 cali i "terenową" oponą TKC podkreślającą jego "rajdowe pochodzenie".
Ale powaznie.Jak mozna oczekiwac czegos w segmencie rajzeenduro,patrzac,lub wzorujac sie crf450
,Jesli juz cos wypuszcza,to bedzie to moto nie majace z wyscigami nic wspolnego.W najlepszym wypadku cos Kolo 800GS.Ale patrzac na rynek to pewnie wyjdzie jakies krowksko,moze nawet z kardanem
Ale patrzac na rynek to pewnie wyjdzie jakies krowksko,moze nawet z kardanem
dokładnie, do varadero dorzucą kardan szprychowane koła i nazwą AfRiCa TwiN adventure za jedyne 59.999PLN sami zobaczcie co na stronie hondy jest w zakładce Motocyckle -> adventure wśród tych jegomości prawdziwy motocykl enduro wyglądałby jak wrzód na d..e
jest nawet odpowiednik F800Gs -> VFR800X prześwit 140mm, skok zawieszenienia przód 108mm, tył 119mm i do tego regulowane :):)
zaszaleli w NC750X, pojemność wzrosła o 50cm3 moc o 3KM i skoki zawieszeń 153/150mm prześwit 165 - no to będzie prawdziwa konkurencja dla V-stroma tylko do regulacji zawieszeń trzeba samemu sobie wstawić śrubki i jakiś naciąg sprężyny. Przód aż jedna tarcza z 2 tłoczkowym zaciskiem i ABS wyłączony ale tylko wtedy kiedy się zepsuje no i zbiornik aż 14L - 3,6L rezerwy.
czy Wy widzicie w tym towarzystwie rasową nową Africę Twin??
We wszystkich motocyklach hondy jest układ wtryskowy PGM-FI, kompletnie archaiczny z początków 1990r. (w samochodach)
http://motocykle.honda.pl/pl/motocykle/modele/adventure.html
Eeee, dzieci, dzieci - nic z tego nie będzie, świat się zmienił, a Wy bujacie w obłokach... Jeśli nawet się w czasoprzestrzeni pojawi motocykl o nazwie Africa Twin, to z oryginalną Afryką będą go łączyć tylko naklejki. Ewentualnie...
W sumie to sie zgadzam z wieloma powyzszymi wypowiedziami.
Tka nowa AT nidgy nie bedzie jakims hitem sprzedazy, bo to bardzo niszowy rynek. Najprawdopodobniej, dla ludzi z takimi żądaniami najlepiej jest sobie samemu zrobic motor pod siebie. Taki HARDALP czy BOANO AT.
Tak czy siak podobno nowa AT bedzie za 8 miesiecy. Takie plotki bez zadnego potwierdzenia.
W sumi jakby to bylo cos pomiedzy XR650R a trampkiem to czemu nie.
Afryka nie może być mniejsz/lzejsza od tramka. Tradycja zobowiązuje ;)
a takie coś znalazłem nie wiem czy już ktoś nie wrzucał http://www.southbayriders.com/forums/threads/98848/
jakbym trafił :D, wizualnie fajny ...
Ja sie tylko zastanawiam,po co takie oczekiwanie na motocykl ,ktory bedzie kosztowal ponad 10tys Euro :D
Skydiverek
18.03.2014, 19:24
Ja sie tylko zastanawiam,po co takie oczekiwanie na motocykl ,ktory bedzie kosztowal ponad 10tys Euro :D
Jeśli by ta nowa Africa miała to wszystko co tu chcecie ilu z Was poleci do salonów i ja kupi?
hehehe....pewnie wszyscy razem i kupia na spole :D.Pewnie wkrotce bedzie nowa 800GS wiec aktualne modele beda do kupienia po taniosci.
ja mam nadzieję, że to będzie nie wysilony silnik o stopniu sprężania 10:1 nie dużej mocy <100KM ale z konkretnym momentem i znam od razu odpowiedź : specjalnie tylko dla mnie takiego motocykla nie wyprodukują :(:( chociaż to byłaby fajna opcja tzn. możesz nie tylko wybrać wyposażenie motocykla ale także charakterystykę silnika ale nie ograniczaną sztucznie elektroniką tylko konstrukcją silnika np 2 wersje mocy i momentu - dla globtroterów np. moc 80KM i 110Nm momentu a dla ludzi z ADHD np. 130KM a moment jaki wyjdzie...:)
Myku jesli to bedzie kosztowac 10tys euro to bedzie super i sam polece to kupic :) , niestety patrzac na ceny konkurencji (gs800, gs1200, ST 1200, 1190) jest to malo prawdobodobne. Jedynie nowy DL 1000 zaczyna sie od 49000 zl
Racja.Ja tez mysle,ze jesli juz sie to cos pojawi,na co wszyscy tak czekaja,to bedzie grubo ponad 10tysi.
Boski-Kolasek
18.03.2014, 20:57
Za 10kE wezme i ja. :)
Lista?
Myku jesli to bedzie kosztowac 10tys euro to bedzie super i sam polece to kupic :) , niestety patrzac na ceny konkurencji (gs800, gs1200, ST 1200, 1190) jest to malo prawdobodobne. Jedynie nowy DL 1000 zaczyna sie od 49000 zl
Ciekawe z czego ten DL zmotany jak waży 228 z paliwem ... niezły wynik
Jedynie nowy DL 1000 zaczyna sie od 49000 zl
to cena wyjściowa, można już kupić (gotówka) za ok 45.000zł a po sezonie pewnie i taniej będzie. Tylko to nie jest żadne enduro, jeszcze skoki zawieszeń jakoś można przeżyć ale prześwit nikły i do tego jeszcze ograniczony przez idiotycznie poprowadzony układ wydechowy. Natomiast charakterystyka silnika super ponad 100Nm już przy 4000 obr/min
wizualnie to Tramp 700 na zawieszeniu lc8
ciekawe czy wahacz inny podejdzie niż orginał?
jakbym trafił :D, wizualnie fajny ...
a takie coś znalazłem nie wiem czy już ktoś nie wrzucał http://www.southbayriders.com/forums/threads/98848/
To są plotki z 2010 roku, nie ma się co tym sugerować
Cibor klv
20.03.2014, 15:33
Jeśli chcemy mieś Adwenczera spod znaku skrzydła, o umiarkowanej masie, rozsądnej mocy, prostej konstrukcji , to nic prostszego. Bierzemy Hondę Transalp 700. wypierdalamy wszystko oprócz silnika, ramy i elektryki, całą resztę wedle własnego gustu dobieramy od dawców z Austrii, tudzież firm robiących organy do przeszczepu jak Ohlins, Magura, Brembo, Touratech, Excel, Akrapowić itp. itd. Z dobrym wydechem, filtrem i Power Commanderem wyjdzie nam jakieś 65 KM., przy umiarkowanej masie na poziomie 160-170 kg. To będzie fajne, elastyczne, całkiem żwawe jeździdło do wypadów w tam i w pizdu solo. Budżet w takim wypadku można regulować samemu w zależności jakich producentów podzespoły zastosujemy. I po kiego grzyba czekać na nową Afrykę z alufelgami ?
cezeters
20.03.2014, 18:00
a z silnika tego transalpa wywalic wtryski i wsadzić stare dobre gaźniki,wyciąć katalizatory i zmienić moduł zapłonowy na normalny i bedziemy mieć znowu dobry , bezproblemowy motocykl ,a że ekologia i euro... to już co nas obchodzi jak będzie zarejestrowany i homologowany (przynajmniej po naszej stronie Europy)
Cibor klv
20.03.2014, 18:31
E tam, po co komu gaźniki ? Ten wtrysk działa bezproblemowo no i dzięki niemu mamy liniowy przyrost mocy i lepszy dół obrotów. Poza tym podpiąć Power Commander i można jeszcze sobie coś tam poprawić. Jedynie HIISa można wywalić.
a z silnika tego transalpa wywalic wtryski i wsadzić stare dobre gaźniki,wyciąć katalizatory i zmienić moduł zapłonowy na normalny i bedziemy mieć znowu dobry , bezproblemowy motocykl ,a że ekologia i euro... to już co nas obchodzi jak będzie zarejestrowany i homologowany (przynajmniej po naszej stronie Europy)
Z golfa se wywal :p
cezeters
20.03.2014, 21:25
:p nie mam golfa z wtryskiami . mam rodzinno-imprezowo-turystyczno-terenowo-przeprawowo-ciężarowo-bagażowe TDI 90KM i jest jak AFRI nieśmiertelny mój Sharan.
chodzi o to ze wszyscy kochają AT za brak wtrysków ,katów , elektropierdolniki ,a jedyne nowoczesne elementy urosly do miana furii afrykanskiej (pompa,regler).
toż przecież następca musi być poprawiony własnie w tych najważnieszych kwestiach i wtedy bedziemy w pełni szcześliwi ( a ilu by wiele zrobiło za funkiel nówke rd03 ???? )
Zanabywac?
http://www.anibis.ch/fr/moto-,-v%C3%A9lo-motos-route--1612/moto-honda-africa-twin--6769020.aspx?fts=africa+twin&sf=ftw&so=d&fcid=0
'' a z silnika tego transalpa wywalic wtryski i wsadzić stare dobre gaźniki,wyciąć katalizatory i zmienić moduł zapłonowy na normalny i bedziemy mieć znowu dobry , bezproblemowy motocykl ,a że ekologia i euro... to już co nas obchodzi jak będzie zarejestrowany i homologowany (przynajmniej po naszej stronie Europy) ''
A w domu tez masz telewizor lampowy, lodowke made in zssr i pralke franie?? Przeciez wszystko ma elektronike w nowozytnych czasach :)
Pozdro
Zanabywac?
http://www.anibis.ch/fr/moto-,-v%C3%A9lo-motos-route--1612/moto-honda-africa-twin--6769020.aspx?fts=africa+twin&sf=ftw&so=d&fcid=0
A ile to wyjdzie na gotowo u nas?
Skydiverek
21.03.2014, 08:08
Ten jak ktos pisała przestarzały system wtryskowy PGM-FI został zastosowany w samochodach pod koniec lat 80. (i jest stosowany do dziś) Moze i stary ale sprawdzony i naprawde bezawaryjny. Jeżdzę samochodami Honda od wielu lat i wiem że ten wtrysk działa zupełnie bezproblemowo. W ciemno zakładam go do Africy gdyby się dało.
To by nam się sprawdzilo w motorkach. Prosty i niezawodny system wtryskowy.Zresztą PGM FI Honda montuje w innych motorkach np...CRF250L.. Spełniają normy i są niezawodne.
... Bierzemy Hondę Transalp 700...
Jaki myślicie bezproblemowo podejdzie wahacz do 700ki? Teoretycznie (coś na zasadzie RD04 do PD06), może ktoś z Was orientuje?
Wtrysk działa, jak Puszek napisał, bezproblemowo - potwierdzam.
cezeters
21.03.2014, 09:35
wrysk ( w dzisiejszych czasach niezbędny) jest fajny jak sie nie psuje.mialem 20letnią kawe KZT10B '82 111KM i dzieki wtryskowi potrafiła zejść poniżej 5/100km, była elastyczna i dalej sprawna ( mankamenty to pompa paliwa :-) i zawór ciśnieniowy na listwie wtryskowej reszta OK )
ortodoksi AT z tego forum sie nie wypowiadają jak widze, bo nie chcą sie rozczarować :-)
a elektroniki bronią właściciele już "elektronicznych" moto :-)
nie chodziło mi o to żeby uwsteczniać motocykl ( nowe AT) tylko w tym konkretnym przypadku przebudowy TA700 zrobić jeszcze prostszą maszynkę.
ale nie o tym jest temat...
nowa AT jaka by nie była to zaraz spotka sie ze słowami krytyki, ponieważ nie będzie rokowała ,że za następne 20 lat dalej bedzie sprawna,albo lampa bedzie zbyt skośna,lub podświetlenie liczników za niebieskie.
ilu ludzi tyle zdań.czego innego oczekujemy a co innego pewnie dostaniemy...
tak jak nowa supertenera... jak bardzo jest podobna do starej ???
A tym czasem....
http://www.motorcyclenews.com/upload/303055/images/2014_NM4_Vultus.jpg
Wspomniał bym też o wałku zdawczym. Może zębatka na sztywno, zamiast pływającej?
szymon25
21.03.2014, 10:28
A tym czasem....
http://www.motorcyclenews.com/upload/303055/images/2014_NM4_Vultus.jpg
Co to jest?
madafakinges
21.03.2014, 10:30
Jak to co?
Tytułu wątku nie potrafisz przeczytać?
To jest nowa afryka RD08
Ma wszystko co każdy afrykaniec z FAT montuje do swojej starej królowej. Poszerzone stopki, wygodniejsze siedzenie, owiewka która lepiej chroni przed wiatrem,nisko poprowadzony tłumik dzięki czemu szerokość motocykla z kuframi będzie poniżej 100cm.
I teraz wyzwanie kto nią pierwszy do mongoli poleci?
Ciekawe z czego ten DL zmotany jak waży 228 z paliwem ... niezły wynik
Stary DL ważył od początku (2002) tyle samo :Thumbs_Up:
A ile to wyjdzie na gotowo u nas?
No ja to do CH bym zanabyl. Nigdy nie myslalem o RD03, ale to moze byc dobra opcja. Jakie są plusy i minusy vs. RD07?
Spalanie, waga, jakies niuanse?
Co ja ci będę pisał, 03 ma same plusy.
Zostało ich na świecie niewiele także myśl szybko.
Co ja ci będę pisał, 03 ma same plusy.
Zostało ich na świecie niewiele także myśl szybko.
No napisz Dziejku :-)
Jak by ci to powiedzieć , żeby tak naprawdę wiedzieć o co chodzi w tych 03 to trzeba po prostu z nimi trochę pożyć/pojeździć.
Inni Afrykanerzy mający np 07 nie wiedzą o czym mowa i żadne słowa nic nie dadzą. Po prostu żyją w pewnej lekkiej nieświadomości.
Mają zupełnie inne motocykle mimo tej samej nazwy.
Jako że dane mi było dosiadać różnych motocykli w tym trochę Afryk też było, mam porównanie.
Żeby nie przeciągać.
Jedyny mały minus jakiego mogę się doszukać w 03 to brak z 10KM przy 2 osobach i jakimś załadunku.
W pojedynkę może zdziwić i 07.
No i najważniesze gdyby mi tak postawili dwie nówki 03 i 07 to bez sekundy namysłu biorę trójkę.
RAVkopytko
22.03.2014, 23:24
madafakinges,RD 08 wygląda tak :
http://img155.imageshack.us/img155/4602/dominatoru.jpg
QrczaQ,Bierz bo Trójka fajna jest i zajebiaszcza.Franz nie śpi ;)
Dzieju,też brałbym Trójke :Thumbs_Up:
Ja też brałbym trójkę. Miałem najpierw siódemkę, później trójkę. Trójeczka jest odczuwalnie lżejsza, generalnie w niczym nie ustępuje siódemce, a kosztuje sporo mniej. Jedyny minus, mniejsza głębokość brodzenia.
Tak jest 3 to 3 nie zamienię na inne:). Ma u mnie dożywocie.Pozdrowienia z Podlasia dla Ferdka.Może nad Bugiem znowu jakiś nocleg??.
układ V2, 750 cm3, to może być ciekawa alternatywa:
>> LINK << (http://motovoyager.net/2014/04/powrot-legendarnej-aprilii-pegaso-kolejny-udany-projekt-oberdana-bezzi/)
co myślicie?
Fajnie wyglada...Ten amor tylni prawie w poziomie....dziwny trochę jak na enduro
Cześć,
Wieści z forum advrider.com
"In the german magazine "Motorrad" is a preview for the next issue. One topic is called: "Sensation - new Africa Twin - Honda let the legend finally get up again - First infos how the new twin starts into modern times"
Release of the issue: april 25 "
KLIK (http://www.transalpclub.nl/forum/index.php?action=dlattach;topic=9736.0;attach=1788 9;image)
Pozdrowienia,
D
Jeśli ta dupa motura na tym zdjęciu to kawałek nowej afryki to ja wybucham śmiechem :)
a toto juz bylo?
http://i226.photobucket.com/albums/dd228/viducce/XRV750%20Taiwan/newafr10_zpseb30fea4.jpg
motormaniak
22.04.2014, 13:43
ładny fotoszop.
Przodek z afryczki, wahacz i koło tył lc8, silnik i podnużki - trampek, owiewki wiadro , ale góra z szybą triumf.. udany rysunek, ale moto optycznie ciężki i w starym stylu... Teraz motocykl ma wyglądąć ażurowo - dużo prześwitów, i rurek, jak tiger, ktm 1190 czy mbw GS. Zobaczcie - w GS-ie od lat z tyłu nie ma owiewek..
Zobaczcie - w GS-ie od lat z tyłu nie ma owiewek..
Są dwa powody , waga i pękanie ;)
Są dwa powody , waga i pękanie ;)
Nie no...gdyby dolozyli owiewki,to masa resorowana wzroslaby drastycznie i trza by wzmocnic dyfer ..
Dlatego tez wszystkie owiewki dali do przodu.Te tylne tez ;)
A odnosnie rzeczy waznych-jakakolwiek nowa Afra wyjdzie, to biore w ciemno.
Wtedy chyba zmienie kask bo duma moze ograniczyc mi widocznosc :)
madafakinges
24.04.2014, 14:07
http://cl.ly/image/2q1r18470d2W/10174801_638521819557851_823322707532944998_n.jpg
Eh oby to była prawda....
Piekna ale nie chce mi sie w to wierzyc :) Ale naprawde bym chcial :)
Zwłaszcza ten napis CRF z tylu :)
:drif:O madafuckinges'sie!
Za samo zapodanie stawiam :p
Nie ma bata, z wloskiej koncept stajni i Japanase factory crf 1000 ...to bedzie wulkan!
Juz pruje poduszke i przelicze siano ;)
Rywale zgina,to pewne.
Jeszcze moze premiera u sxkopuf i sprzedaz na poczatku 2015.
No :Thumbs_Up:
Moja pierwsza modyfikeszyn to bedzie wyje...c te asymetryczne swiatlo przednie.
Co mi nie bedzie przypominac czegos paskudnego;)...
ide do kiosku zakupic, zreferuje wieczorem co tam rzeczywiscie siedzi...
troche online: http://www.motorradonline.de/artikelvorschau/blick-in-die-zukunftneue-africa-twin/547802
nawet prototyp jest w sprzedazy... :D
http://suchen.mobile.de/motorrad-inserat/honda-monkey-hamburg/193210838.html?origin=PARK
No i mając taki szybki motocykl nie potrzeba wcale lusterek :p
madafakinges
24.04.2014, 14:58
Panowie pamiętajmy przedpremierowe przecieki superteresy. Miało być pięknie chudo i rajdowo, wyszło jak wyszło...
Kupiłem Wam Czarnuchy ten artykuł, wszędzie bębnią, że trzeba wspierać Afrykę... ;)
https://plus.google.com/photos/113091864338966045088/albums/6005854435742462449?authkey=CKG_5f-n1NaMIA
https://lh3.googleusercontent.com/-iOR-xzz2WGE/U1kUztDrbeI/AAAAAAAAcJQ/lrMthLDHfWc/w649-h846-no/download-page-001.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-MtNsEXF4AYs/U1kUyzATDAI/AAAAAAAAcJE/HtRZnu2cIDQ/w649-h846-no/download-page-002.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-9f7ZpP-18WY/U1kUyyntRuI/AAAAAAAAcJM/IFnrkC2Xm7M/w649-h846-no/download-page-003.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-NAmpyTI9_wI/U1kU2mCzjlI/AAAAAAAAcJY/MoYTjOQbOq8/w649-h846-no/download-page-004.jpg
madafakinges
24.04.2014, 15:54
Niech ktoś przetłumaczy w skrócie... Będzie mastodont czy lc8 w wydaniu hondy??
:dizzy:Wlasnie wlasnie przerlumaczyc co pisza...........
I jakby tak bygladala to ........
A mi się wydaje, że wydawca gazety robi kupujących w trąbę!
W skrócie to napisane:Ta, następca afryki pojawi sie jeszcze w tym roku. Ale nie wiadomo jak będzie wyglądać. A snuje się przypuszczenie, że będzie przypominać dakarówkę.
dzieki Louis, juz wychodzilem do kiosku :D
wiec co widac:
200kg zatankowana, 21 z przdu, 17 z tylu. Zawiecha 250mm, 20 litrow paliwa i kolo 100 KM. Nie bedzie Vki tylko 2 cylindrowa rzedowka, i na szczescie nie bedzie to BIG enduro jak beemwe bo w tym segmencie nie ma szans. Sprobuja jeszcze cene ponizej 10 000 ojro utrzymac.
To teraz lać łzy na grzech hondy bezfałkowej!
i ta historia na püoczatku, niewiem czy prawdziwa...
W maju 2013 w pewnym japonskim miescie parkuje brudna, z naklejkami z przebiegiem 180 000km stara afryka. Na tej afryce Austriak. W czasie gdy on grzebie w alukufrach, podchodzi japonskie malzenstwo i pyta skad przyjechal.
odpowiada: Moja afryka przejechala ze mna 180000km przez caly swiat bez zadnego problemu i tu wyladowalem...
Japonczyk dostaje mokrych oczu na ta informacje a Zona odpowiada:
- nie mogl Pan lepszej niespodzianki mojemu mezowi zrobic, on jest szefem konstruktorow w Hondzie
austryjak: oh, jak juz jestem przy samym zrodle to zapytam dlaczego juz nie produkujecie tej zajebistej nowej afryki??
To spotkanie zaowocowalo odwiedziny w kilku centrach projektowych. Austryjak i jego afryka znalezli si epo prostu we wlasciwym miejscu we wlasciwym czasie....
Ech, jaka romantyczna historia, az lezke tez otarlem.
rzedowka tysiak z dynamika z dolu mi pasuje.Sto kobyl i moment z niskich wynagrodzi strate v-ki
Czekam na premiere
genaralnie chca ta afryke wpakowac w segment maxymalnie odchudzone (lekkie) sport enduro z duzym silnikiem z jedna owiewka z przodu. Mnie jednak bardziej interesowalaby WYTRZYMALOSC
madafakinges
24.04.2014, 16:31
Normalnie się popłakałem... i jeszcze ta historia... Obawiam się, że premiera to będzie zderzenie z brutalną rzeczywistością.... :mur:
jak to bedzie 180 kg i rozsadna cena to biere ;)
Zet Johny
24.04.2014, 16:42
Fassi nie masz litości i tą historią z australiczykiem dałeś nieźle po uczuciach. Rycześ jak bóbr się chce :D
Kórwa Austriak a nie Australijczyk. To miało podwójna wymowę ;)
Zet Johny
24.04.2014, 16:50
A to jest jakaś różnica?:D :lol19: No to teraz już beczę.
Tu do poczytania ale chyba za dwa ojro: http://www.motorradonline.de/artikelvorschau/blick-in-die-zukunftneue-africa-twin/547802/paidattachment
RAVkopytko
24.04.2014, 18:01
Napisy popierdolili przy modelach :D przecież wiadomo ,że RD 03 DIE BESTE
Tu do poczytania ale chyba za dwa ojro: http://www.motorradonline.de/artikelvorschau/blick-in-die-zukunftneue-africa-twin/547802/paidattachmentTo jest to samo co Wam wkleiłem. Każdy mi odda po 1 euro i nie będę miał pretensji ;)
szynszyll
24.04.2014, 20:48
Ty tu Fazi nie fanzol ino lec do kiosku po gazeta, poczytaj i zdaj relacje co i jak...
Szynszyl, no przeca to je z gazety co louis wstawil, z takiej nowej, elektronicznej. Chcesz widziec fotki afry jak to na papierze wyglada?? :D
Balugass
24.04.2014, 21:14
ciekawe czy ta rzędówka z nowej afry będzie pasowała do rd04 :)
Piec do 04 pasować raczej nie będzie... ale takiego twina litrowego można wykorbić jak V-kę i będzie to pięknie hulac. A poza tym obsługa łatwiejsza, choćby dostęp do zaworów. Chociaż pewnie to opakują elektroniką i bez komputera nie będzie co podchodzić. Koncept fajny, jak to zrobią choć w zbliżonej do rysunku i wstępnych danych formie, to będzie niezły pocisk. :Thumbs_Up:
consigliero
25.04.2014, 10:56
Macie tłumaczenie
Honda CRF 1000
The rumors are condensed, and many key figures have already been confirmed: The successor of the legendary Africa Twin is in the starting blocks. Outwardly, it leans heavily on the 450 Rally machine. Honda wants to put so one miles stone in the Adventure bikes
If it comes, it does not come? And if so, then when? For years, rumors spread, cheered the fans around the world a comeback of the legendary enduro contrary. Now is certain: the new Africa Twin comes, probably later this year. But it turns out differently than expected.
This story starts in a large Japanese city in May 2013. Prior to the hotel dirty, contaminated stickers and overloaded Africa Twin parked a globetrotting Austrian. As he rummages in his aluminum box, suddenly a couple standing next to him, looks on labels and asks where he then just came. The Austrians brings out far: His faithful Twin 've worn him look ten years more than 180,000 km around the world. Not even a blinker glass was broke it. The Japanese gets wet eyes. His wife says. " They could have my husband make no greater joy - he is plant manager at Honda " "Oh”, says since the Austrians. "When I'm at the source before: Why do you actually build a new Africa Twin? " This meeting followed by invitations to several Honda - development centers. The Austrian and his old Africa Twin are exactly at the right time at the right place; the duo will be passed around. After all, the successor of the legendary travel bikes is already in the starting blocks. Not much he is told, everything top secret. But when the Austrians retrieves photo from his pocket digs, showing a very large sporting enduro with rally pedigree, sprung a computer retouching, wishful thinking, the Japanese nod but then imperceptibly, "Yes. Close to the reality," Can it be?
At Honda sit cautious people. A new Africa Twin build? You would be in the global market actually insignificant; the estimated numbers were too small for that was worth a new development. Rumor has nevertheless several prototypes were built over the years, its implementation but then again discarded. The primary aim, however, was apparently always the same: a bike that really deserves the name Enduro.
From all sides are now increasing signs that the development of the new Africa Twin is completed and they could be presented in the fall at EICMA. First indications were Takanobu Ito, CEO of Honda, already in a speech to the manufacturer's five-year plan on 21 September 2012 in Tokyo. The complete motorcycle journal pounced on the news that Honda wanted to build a new MotoGP Replica. In almost went under that Ito also spoke of new platforms for large-volume middle-class motorcycles. In focus: low to producing engines with low consumption. Finally, one no longer thinks of Honda in local markets such as Europe, America or Asia, but actually global. The first fruits of this platform strategy were the NCModelle and the Integra scooter, all driven by the same parallel twin, or the CB-model family, with a newly developed twin. In addition, Ito announced at the time that Honda would again take part in the Dakar Rally, which the manufacturer then 2013 and 2014 actually did - another sign of a planned Enduro. Even before the world presentation of the 650 - Twins 1988 Honda had set to NXR 750 prototypes that at the Rallye Paris - Dakar victories then imports. The final confirmation finally came in mid-2013 of Italy, as Honda's motorcycle dortiger boss Vito Cicchetti publicly announced that an Africa Twin was planned, and this statement is repeated at the EICMA in autumn 2013.
The preliminary key figures of the New Sleeping Beauty from sleep would shake: 200 kg fully fueled with 20 liters of fuel to the 100 hp, the focus is clearly on the off-road capability. Serve with spring travel of 250 mm at the front and rear as well as a 21” wheel in front pairing it with a 17” rear. With regard to Takanobu Ito announcement and the platform strategy, the new is driven cost-prohibitive from a V2, but by a parallel twin. The easier and beyond also cheaper to produce. This pulse and sound correct, you will most likely be put on a crankshaft with 270 degree firing interval. One of the few details that previously came from the Japanese Honda works out, stating that the new machine is called internally CRF 1000. Thus the question of cubic capacity is clarified. Another arises in contrast; Honda's motocross bikes with the CRF shortcuts come with only one camshaft. Sets the Honda Africa Twin successor thus also on the Unicam technology? In a patent from 2009 at least appeared on the notice that Honda was working on an ultra-compact V4 drive, in which the Unicam technology was used in the front cylinders. It enables an extremely compact and lightweight cylinder head with favorable production costs. That would come to meet the new.
In general, money is of course an issue. If the CRF 1000 is positioned as shown in the graph on the left in the market, the price must remain low. There are sources that even talk of less than 10,000 Euro. However, lightweight has never been cheap. If the proposed 180 kg curb weight is indeed the case and you want to realize in addition features such as terrain, travel and pillion passenger alike to enduro riders must really look forward to a milestone.
As for the equipment, Honda will use next to a special off-road ABS probably a suitable off-road traction control. The CRF 450 Rally, incidentally, was the only machine in the starting field of the 2014 Dakar Rally with a traction control system on board. Rumor has it wanted to minimize tire wear. The experience gained under these extreme conditions could benefit the system in the CRF 1000.
A dlaczego Austriak , hmm to malowanie jakieś takie
motormaniak
25.04.2014, 11:15
Wszyscy macie słabe informacje. ja wiem że najpierw wyjdzie w tym, roku RD03... Silnik V, pojemność 650, 70 koni, dobre zawiasy. Tu zdjęcie z ukrycia :) Niestety to prototyp - nie ma jeszcze lusterek - to właśnie lusterka inżynierowie Hondy projektują od 14 lat...
http://images.motorcycle-usa.com/PhotoGallerys/xlarge/1131611706.jpg
szynszyll
25.04.2014, 13:46
fazi! nie ma na papierze to gowno jest warte. papier jest papier :) chociaz jak wiadomo, jest on cierpliwy...
wasilczuk
25.04.2014, 14:51
Czy jest tu jakieś zamówienie zbiorcze??
Czy bedzie można zostawic starą Afrę w rozliczeniu u dilera? :0 Oczywiście stara AT ma zawsze wartość dodaną -sentymentalną co powinni brać przy ustalaniu ceny.
olecki79
25.04.2014, 17:10
Jeżeli te liczby to prawda...moc, waga itp. To chyba po raz pierwszy w życiu kupię nowy motocykl... Właściwie to ciekawe jak to jest miec nówkę?:) A może zrobimy zakup flotowy...50 sztuk dla Forum?;)
Jeżeli te liczby to prawda...moc, waga itp. To chyba po raz pierwszy w życiu kupię nowy motocykl... Właściwie to ciekawe jak to jest miec nówkę?:) A może zrobimy zakup flotowy...50 sztuk dla Forum?;)
Ja bym siem pisal na to.Z tym,ze stara Afra zostaje ze mna na zawsze wiec nie dam w rozliczeniu.
Jezeli znajdzie sie choc czterech chetnych na zakup i ja bede piaty, to mam 9% discont na honde.Zakupy w UK ,ale mozna wybrac dowolny model, z kierownica po kontynentalnej stronie.;)
Kwestia papierkow jest prosta.
Kto by wzial udzial w zakupie zbiorowym niech sie wpisze?
Pisze serio :)
Moze najpierw domene www.africatwincrf.pl albo africatwin1000.pl wykupic ? Dzieju, masz jaka kase?? :D
Jak juz bedziecie kupowac to trzeba dobrze sie rozejzec w innych krajach tez. Moze sie okazac, ze gra warta swieczki bo np. w Szwajcarii VAT 8%. Duzo bedzie tez zalezalo od kursu walut.
No i jakby tak z 10ciu chetnych to raczej by nam dogadzali :-)
borys609
25.04.2014, 20:23
No proszę, nie dziwię się że szyderczy wątek o BMW cieszy się tutaj takim powodzeniem, skoro taka rzesza wyznawców już z góry deklaruje zakup nowej Afri na podstawie wyssanych z palca obietnic i skanu szkicu koncepcyjnego umieszczonego w germańskiej gazecie :). Tak, tak, szykujcie już swoje nerki i wątroby, a najlepiej sprzedawajcie je zawczasu, bo przy takiej planowanej, nagłej ich podaży na rynku ceny polecą w dół i może Wam zabraknąć na ten piękny sen, który się na tych "zdjęciach" rozpościera :).
madafakinges
25.04.2014, 20:57
Też uważam, że motorrad łechce na zamówienie hondy wszystkie skryte marzenia posiadaczy królówek... a jak zobaczymy nową afre to będzie:convulsion:
Też uważam, że motorrad łechce na zamówienie hondy wszystkie skryte marzenia posiadaczy królówek... a jak zobaczymy nową afre to będzie:convulsion:
pytnie tylko- po co?
Pozatym forum trochę sie ożywi, bo większość to nie na temat afrykański. NO i mamy anniversary 10th FAT, ale z zabaw lipa :(to może na ten jubileum wypuszczą nam nową Afryczkę (z wszystkimi jej nowoczesnymi marketongowo-księgowo -wadami)
No proszę, nie dziwię się że szyderczy wątek o BMW cieszy się tutaj takim powodzeniem, skoro taka rzesza wyznawców już z góry deklaruje zakup nowej Afri na podstawie wyssanych z palca obietnic i skanu szkicu koncepcyjnego umieszczonego w germańskiej gazecie :). Tak, tak, szykujcie już swoje nerki i wątroby, a najlepiej sprzedawajcie je zawczasu, bo przy takiej planowanej, nagłej ich podaży na rynku ceny polecą w dół i może Wam zabraknąć na ten piękny sen, który się na tych "zdjęciach" rozpościera :).
@borys 609
A dlaczego to takie dziwne,ze sie szykjemy?
Japonce zarejestrowali znak towarowy "africa twin" na Stany na przyszly rok, przecieki w prasie ( superlatywnie),Jakies szkice zapodane itp.Jakies komentarze i przecieki juz zeszlego roku byly ze strony dzialu marketingu hondy. No a co ma nimiecka gazeta zrobic wiecej, niz przedstawic jakis mglisty kawalek opowiastki i szkic. Sie hondzie nie naraza na proces za szpiegostwo przemyslowe przecie. Tyle mieli , ze se dorysowali zazdrosnie te swoje krzywe swiatla i kratke w owiewce. Mi sie nie podoba innym moze sie by podobalo ;)
A maja radoche , ze cos od siebie napisali i byli pierwsi.Po prostu takie trendy teraz panuja.
Co do nerek to moja juz dawno w sloiku z lodem czeka jedna, sklonowana ;)
I przyznasz, ze obietnic nie da sie wyssac ?
Spoko,to tylko nowa honda, Wasze gjejesy jakos to zniosa ..
:at:
mi tam jest wszystko jedno co z tego wyjdzie. Nie chce jezdzic na motorze z cyckami na boki i na motorze ktorego wymyslili studenci bo inzyniery zaniemogly czyli te 2 najzajebistsze marki odpadaja, wiec zostaje honda :D
mi tam jest wszystko jedno co z tego wyjdzie. Nie chce jezdzic na motorze z cyckami na boki i na motorze ktorego wymyslili studenci bo inzyniery zaniemogly czyli te 2 najzajebistsze marki odpadaja, wiec zostaje honda :D
No i tyle w temacie odpadow ;)
borys609
25.04.2014, 22:24
No ale przecie już wiecie że nowa Afri-Crf będzie najzajebistsza na świecie... Przecieka to przez granice wątku i aż kapie na podłogę :).
No ale przecie już wiecie że nowa Afri-Crf będzie najzajebistsza na świecie... Przecieka to przez granice wątku i aż kapie na podłogę :).
Nie wiem jak reszta ale ja chce w to wierzyc ;)
To mnie uskrzydla
Byc moze to bedzie moj pierwszy nowy bajk w zyciu.
borys609
26.04.2014, 00:13
Cóż.. pozostaje tylko czekać. Szczerze mówiąc sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie i także widziałbym się na takim 180-kg power-enduro biku. I nawet jakoś bym te 5 niemieckich pensji uzbierał albo sprzedał nerkę sąsiada :).
Znając życie kupa z tego wyjdzie.. Bo albo felgi będą plastelinowe, albo łańcuch będzie się rwał, albo elektronika żyć nie da, albo... albo po prostu będzie kosztować majątek :). Nam biednym to zawsze wiatr w oczy, nóż w plecy i ch..j w dupę :).
Nam biednym to zawsze wiatr w oczy, nóż w plecy i ch..j w dupę .
niewiem co tam BMW obiecalo i komu gdzies cos wsadzilo ale my biedni na tych hondach to tylko wiatr w oczy ;)
borys609
26.04.2014, 00:38
Nic nie obiecało... Jeździmy dlatego na starych Hondach i BMW bo nowej Hondy póki co niet.
pytnie tylko- po co?
...
Żeby zwiększyć nakład :) Kilkuset osobników pobiegło z wypiekami do kiosku :D
http://motovoyager.net/2014/04/nowa-honda-africa-twin-kolejne-informacje-nastepcy-legendy/
http://motovoyager.net/2014/04/nowa-honda-africa-twin-kolejne-informacje-nastepcy-legendy/
bajki, jak nie zobaczę to nie uwierzę.
a ja uwierzę jak dotknę, bo papier i net wszystko przyjmie.
A ja jak się przejadę, bo na wystawach cuda można dotknąć ;)
Jak dotknę to uwierzę, a przejechać się nie będę chciał, bo jest szansa, że znowu .... krótko mówiąc, zmienię.
jedno jest wg mnie pewne. Nowa Afryka nie może stracić cechy charakterystycznej: bliźniaczych, okrągłych lamp w poziomie. To jedna z cech Królowej.
motormaniak
04.05.2014, 13:37
"To jedna z cech Królowej".
To jedna z cech motocykli z drugiej połowy lat 80 tych i przełomu lat 80/90. Nie tylko Królowej - również tenery, cagiwy, oraz wszelkich plastików: Blady, Fz, Ninja, GSX-r itd.
ja tak się najarałem na nową Afrykę CRF - że niechcący kupiłem CRF-e , ale 250 , bo nie zauważyłem że nie ma przedrostka Afryka...
Super Tenere, urosła, ale podwójne oczy zachowała:
http://1.bp.blogspot.com/_hhfxs19xcRo/S4WgvyxK3mI/AAAAAAAAAsE/gQkNNgHfGCs/s400/super-tenere.jpg
Dlaczego Afrika nie może iść tą drogą?
Na tej drodze to juz jest ciasno ;)
I niech obie lampy służą jako światła mijania. Może na tej drodze ciasno, ale niech będzie i jasno:)
Nie wiem czy było ale :
http://www.advpulse.com/adv-bikes/new-honda-crf1000-africa-twin-adventure-bike-for-2015/
A to brzmi ładnie:
Potential specs reported by Motorrad describe a new Africa Twin with a 1000cc Parallel-Twin instead of a V-Twin (apparently for cost saving purposes). The engine output would be around 100 hp with a dry weight of 397 lb (180 kg) and price tag of roughly $13,800 US. The bike would ride on a 21âł front wheel and 17âł rear, with 9.8 inches (250 mm) of suspension travel.
Cena tylko załamuje :(
http://f.cl.ly/items/131m1T3u0v46471b0y2V/New-AT-MCN.jpg
Pozdrowienia,
D
Lucky Luke
07.05.2014, 15:34
http://f.cl.ly/items/131m1T3u0v46471b0y2V/New-AT-MCN.jpg
Pozdrowienia,
D
Super photoshop :D
Maurosso
07.05.2014, 16:05
Heh...nie wygląda na 180kg. No i na tekst "GS-Killer" przeszły mnie ciary :(
Ale jeżeli...będzie tak wyglądac...ważyć 200kg z płynami...mieć sto kucyków...God damn...można marzyć prawda? :)
Z tego co ja wiem:
90KM, silnik 800, prezentacja na intermot w kolonii koniec roku. Produckja 2015.
Konstrukcja oparta o Dakkarowa maszyne Hondy co kolwiek to znaczy... przeskalowana.. nie mam pojecia ;) Ma miec DCS sprzęgło jeśli czegoś nie mylę z nazwy.
Z tego co ja wiem:
90KM, silnik 800, prezentacja na intermot w kolonii koniec roku. Produckja 2015.
Konstrukcja oparta o Dakkarowa maszyne Hondy co kolwiek to znaczy... przeskalowana.. nie mam pojecia ;) Ma miec DCS sprzęgło jeśli czegoś nie mylę z nazwy.
możesz podac źródlo twoich informacji?
Pozdrowienia,
D
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
90 km i 800setka to az za nadto...Godna to będzie pretendentka do tronu.:at:
nie wiem, ale nie podoba mi się kanapa (1 osobowa?) i brak bagażnika. No i te lampy przednie. To nie są nowoczesne lampy. Szkoda że jednak to kolejna wizja pismaków. A Honda pewnie coś szykuje, tylko nikt jeszcze nie wie co.
Jej podstawą ma być HRC450 rally...Co Ci się nie podoba w tej ślicznotce?
Co mnie się nie podoba?
Afri ma być:
- jak królowa, więc mieć wygląd nie jakich rachityczny a poważny
- ma być zaskakująca lekka i zwrotna.
- wytrzymała
- niewrażliwa na chamskie traktowanie
a z bardziej przyziemnych: maszyna nie do rajdów a turystyki, nawet off/on. A więc wygodna kanapa dla dwóch osób, stelaże do kufrów, gmole firmowe.
Chciałbym by miała podwójne lampy przednie, ale nowoczesne lampy.
Co mnie się nie podoba?
Afri ma być:
- jak królowa, więc mieć wygląd nie jakich rachityczny a poważny
- ma być zaskakująca lekka i zwrotna.
- wytrzymała
- niewrażliwa na chamskie traktowanie
a z bardziej przyziemnych: maszyna nie do rajdów a turystyki, nawet off/on. A więc wygodna kanapa dla dwóch osób, stelaże do kufrów, gmole firmowe.
Chciałbym by miała podwójne lampy przednie, ale nowoczesne lampy.
Może być?
no to masz gotowca tylko jednego waruni nie spełnia. "lekka" Varadero. To podobno był nastepca afryki ale jakoś królem nie został :D
Ciekawe ile w tym photoshopa?
Pozdrowienia,
D
jak patrzę na TO, to moje 4 litery już krzyczą NEEEEEE !!!!
nie wyobrażam sobie wygodnej jazdy set km na tym siodle :mur:
Puszek, to co pokazujesz wygląda jak paź królowej a nie królowa. A gdzie dostojność ?
Varadero poszło w stronę szosowego turystyka. Więc ani lekkie, a nie sprawne w terenie. I wersje siedzisk "rally" mi nie odpowiadają.
Zet zrobi akcesoryjną kanape i bedzie dobrze, trzeba myśleć pozytywnie...
Co Wy chcecie ? Ma swój styl! Podoba mi się!
AmberBamber
11.05.2014, 18:30
O kura... wysoka krowa :)
i nawet element do smażenia prawej łydki dodali:Thumbs_Up:
:at::at::at::at::at::at::at::at::at::at:
nowa Afryke nie bedzie juz Afryką
Spoko...stare Królowe nadal będą rządzić...To na razie propozycja dla tych co mają kupę kasy . Czas odkurzyć koronę...:at:
madafakinges
11.05.2014, 20:08
http://africatwin.com.pl/attachment.php?attachmentid=48056&thumb=1&d=1399802853
Ale bym chciał żeby to była prawda...
Fajna ale ile w tym prawdy:-)
jesli by tak wygladała...
https://ud.interia.pl/html/getattach,mid,7194,mpid,3,uid,e31364f006aef961?f=z dj%C4%99cie%201.JPG
http://www.advpulse.com/adv-bikes/new-honda-crf1000-africa-twin-adventure-bike-for-2015/
takie cos mnie sie nawinelo
Italiancy tez jakiegos nowego rendera dali w gazecie. Nie mogli byc gorsi od Niemcow i Brytyjczykow.
Nie moge tego znalesc w necie ale wygladalo jak duza CRF450, troche gorzej niz niemiecki apetizer.
Bylem wczoraj na wystawie motocykli HONDA w Reykjaviku i od razu na wstepie zapytalem pana z obslugi gdzie moge zobaczyc nowa Afryke?
Pan sie tylko zajakal i powiedzial ,ze tez cos slyszal ale nie wie nic konkretnego:confused:
Ta AT będzie mega-giga zajebista, skoro rodzi się w tak wielkich bólach, takiej tajności i z takim oczekiwaniem przyszłych użyszkodników! :D
To się nazywa budowanie napięcia . Podobnie Honda zrobiła z wchodzącym na rynek nowym modelem VFR 1200 . Miałem wtedy 800-tkę . Ludzie podobnie jak teraz szperali w internecie , w prasie pojawiały się jakieś przecieki . Często używano zwrotów " podobno ma być " , "podobno ma mieć" ...... Jak już się pojawiły zdjęcia z jazdy testowej , to na forum nie chcieli uwierzyć , że(według niektórych ) będzie tak inna "brzydka" . Twierdzono nawet , że Honda do jazdy próbnej ukryła specjalnie kształt , a dopiero na targach pokażą finalny produkt . A co pokazano na targach ?? Na targach jedyne co się zmieniło to malowanie , a kształt pozostał . Tak ludzie dali się nakręcać .
Osobiście nie znam żadnych działań Hondy w temacie "budowanie napięcia". Żadnego komunikatu, "teaser'a", specjalnej strony czy prototypu na targach.
Jedyne co widać to spekulacje prasy i ekscytację forumowiczów :haha2:
"Osobiście nie znam żadnych działań Hondy w temacie "budowanie napięcia". Żadnego komunikatu, "teaser'a", specjalnej strony czy prototypu na targach."
A masz jakieś wtyki w dziale projektowym :) ??
Maurosso
19.05.2014, 12:57
Ano...Honda w sumie mogłaby się ogarnąć już i po tylu latach powiedzieć: "Typy, coś tam robimy, pokażemy wtedy i wtedy, będziecie zadowoleni" -taki zdrowy lekki hype
Albo: "Typy, czasy w których nowa Africa by się sprzedała minęły. Nie liczcie na to, bo taki projekt niestety musi się opłacać, a wasze wymagania są zbyt niszowe żeby to zadziałało...sorki"
...A masz jakieś wtyki w dziale projektowym :) ??
Oczywiście :D
Ostatnio udało mi się wydębić od nich takie rysunki:
http://i67.photobucket.com/albums/h310/Marek_M/afri1_zps03e9a84e.jpg
http://i67.photobucket.com/albums/h310/Marek_M/afri2_zpsd0ca1ef7.jpg
Zet Johny
19.05.2014, 20:15
Ciekaw jestem kto pierwszy wrzuci tutaj zdjęcie nowej Królowej?
A ja ciekawy jestem,kto pierwszy ja kupi,:p
Ja wiem kto nie kupi:
Puszek - tylko fałki
Dzieju - im starsza tym lepsza
Myku - a na co mu afryka :)
Jak dożyje to kupi:at: Może nie nową.....ale kupi.
Afra nie Afra,miejsce w garazu jest :p
A w międzyczasie, czekając na nową AT, można kupować bez problemów BMW i KTM, na osłodę oczekiwania :D
Myku, jak będziesz potrzebować miejsca w garażu to ja Xche przygarnę na przechowanie ;)
Miejsce zawsze sie znajdzie,ale dziekuje za chec pomocy :D.Kata to ty kupuj :umowa:
MarkuM , zapomniałeś dorysować tylny cylinder .....jak to tak połową silnika ma jeździć?
A w międzyczasie, czekając na nową AT, można kupować bez problemów BMW i KTM, na osłodę oczekiwania :D
To taka średnia osłoda a i cukru w tym cukrze jakoś nie za dużo.
No ale niektórzy lubią gorzko :)
MarkuM , zapomniałeś dorysować tylny cylinder .....jak to tak połową silnika ma jeździć?...
Niczego nie zapomniałem. To jest rzędowa dwójka, 1000 cm3. :D
Niczego nie zapomniałem. To jest rzędowa dwójka, 1000 cm3. :D
Cycki razem , toż to profanacja one pięknie wyglądają lekko rozchylone w V , nie mylić z obwisłymi jak w GSe :D
Cycki cyckami, oby tylko nogi długie miała. Kiepsko jak na dołkach dobija.
Miejsce zawsze sie znajdzie,ale dziekuje za chec pomocy :D.Kata to ty kupuj :umowa:
Jak mi dasz Xchce KTM nie potrzebny :D
:webers:co racja to racja :Thumbs_Up:
Czy na filmiku od przyjaciół zza Odry( z Iziego ), widać Twoje X BMW?
https://www.youtube.com/watch?v=gloJTt6Mzik
Ostatnie ujęcie....
Oczywiscie ze nie.Moje jest ladniejsze :D
myku na zlot przyjechał .......................samochodem :)
czyżby to był samochód marki BMW czy Honda ?
Szydercy :mad:.Ja sie ciesze,ze w ogole przyjechalem :D
Oczywiście :D
Ostatnio udało mi się wydębić od nich takie rysunki:
http://i67.photobucket.com/albums/h310/Marek_M/afri1_zps03e9a84e.jpg
http://i67.photobucket.com/albums/h310/Marek_M/afri2_zpsd0ca1ef7.jpg
Czy to jest nowy projekt i zarazem kooperacja Hondy z Junakiem ?? :dizzy:
Tutaj jest coś więcej...
http://indefinitelywild.gizmodo.com/has-honda-finally-aced-the-adventure-bike-1579089171
Pozdrowienia,
D
Cibor klv
21.05.2014, 01:16
"Based on what I've seen, it'll look like a cross between the CRF250L (http://powersports.honda.com/2014/crf250l/street.aspx) and a Tiger 800 (http://www.triumphmotorcycles.com/bikes/tiger/2014/tiger-800-xc)," says our guy. "I'll be honest, this Africa Twin is probably the first bike from Honda I'll seriously consider buying."
Brzmi obiecująco.
madafakinges
26.05.2014, 19:26
http://www2.moto.it/static/upl/hon/0082/honda-africa-twin-edo-14.jpg
Nowa afryka;)
Ja tam czekam na nia do przyszlego roku,potem...:D
Maurosso
26.05.2014, 20:06
Ładna :)
Źródło: http://www.moto.it/news/honda-africa-twin-xrf-by-edo-factory.html
A ja powiem że jak byśmy się do roboty wzieli to byśmy sami zrobili prototypa nowej Afryki.
Potem zaproponujemy współpracę Japońcom , w końcu potrafili zrobić długowieczny bezawaryjny motocykl to i pod kontrolą dali by ponownie radę.
Oczywiście wszyscy którzy obecnie jeżdżą Afrykami dostają po nówce sztuce .
Zdrajcy co to pouciekali na inne sprzęty...... musieli by kupić :D
Dziękuję zmień dilera :D
Pozdro
Dziękuję zmień dilera 😀:D
Pozdro
A po co jak ten jest dobry :haha2:
Zazdrość cię bierze ;)
Ja tam BMkowcom ich sprzętów nie zazdroszczę :)
To co się ukazało, to co przeczytałem brzmi obiecująco jak na 1000 ccm.
Sam nie mogę się doczekać na to cudo.
2003 Honda Africa Twin XRV750 , waga suchego 207 kg - waga suchego 180 kg, 2015 Honda Africa Twin CRF1000.
Czy inne dane spłaszczą mojego cycatego potwora ? Moja druga połowa przetłumaczyła ciekawy artykuł z danymi: http://www.radiator-mototurystyka.pl/5525/nowa-honda-africa-twin-crf1000-2015/
Decyzja będzie tkwiła w zawieszeniu i jego nośności. Tak czy owak poczekam na ewentualne wady.
Spodziewany debiut sprzętu na targach INTERMOT lub EICMA.
Ale kto lepiej zrewolucjonizuje rynek niż Honda?
Hmmm :-)
Głazio świetny artykuł, dzięki :Thumbs_Up:
Ale nowa Afryka już jest ;)
https://lh4.googleusercontent.com/-h72qtKm7yvc/U4Rw6Z8PYwI/AAAAAAAAutk/OskP4qd_oF0/w1128-h846-no/afra.jpg
http://www.moto.it/news/honda-africa-twin-xrf-by-edo-factory.html
...
Na poprzedniej stronie tez juz byla :D
Pozdro
Artykuł z ''motorrad'' o nowej ''afryce''.http://www.radiator-mototurystyka.pl/5525/nowa-honda-africa-twin-crf1000-2015/
a ja chce tylko "starą"..........
http://idratherberiding.com/2014/05/13/the-honda-africa-twin-is-back/
Rozmawialem dzisiaj z dosyc kompetentna osoba z Hondy,ktora powiedziala mi,ze nowe Africa Twin bedzie miec 1200 pojemnosci.tak wiec ma to byc turystyk ;).W 2015 ma byc juz w sprzedazy.
Trzeba się było zapytać o wagę. Wiadomo, że to najważniejsze. Im wyższa tym większa przyjemność z pokonywania własnych słabości ;)
"nowe Africa Twin bedzie miec 1200 pojemnosci"
Przemalują CrossTourera w barwy HRC, dadzą naklejkę Africa Twin i gotowe!
Pozdrowienia,
D
Nie podejrzewam, ze zaatakuja ten segment. Moim zdaniem wstrzymali TA nie bez powodu.
a ja coś czuje że wyjdzie z tego wszystkiego jakaś padaka :D coś jak junak milenium :D
"Przemalują CrossTourera w barwy HRC, dadzą naklejkę Africa Twin i gotowe!"
Zapomniałem... dołożą jeszcze duży zbiornik! :-)
Patrząc na ostatnie produkty od Hondy (jak poniżej) to również mam obawy o nową AT.
http://media.motoblog.it/d/d92/honda-vultus-nm4-gundam.jpg
Pozdrowienia,
D
Stawiam,że będzie jeden model z dwoma silnikami...Cos jak scv 650 i 1000, tylko w tym przypadku bedzie 800 i 1200...Ta 1200 będzie z absem i innymi duperszwancami zaś osiemsetka będzie prosta, z wtryskiem pg1 bez sterowania z katalizatora. Firma szwagra Nagumo juz produkuje na magazyn lekkie tłumiki , które w zestawie z kosa na KTM-a beda kosztowały tylko 99USD Moto z lekkim tłumikiem bedzie wazyło tylko 170kg i bedzie to razem z zestawem naprawczym dla kolegów jezdżących na KTM-ach. amen
Rzędowa dwójka, 1000 cm3 - wersja X (dual) i wersja S (szosa).
Ja bym chetnie widzial 800, ale od biedy 1000 da rade. Jak nie bedzie jadowity.
a i tak nie będzie niczego
Maurosso
24.07.2014, 09:25
coś będzie...pytanie co :) ostatnio byłem w MCS Honda, po zagadaniu o nowej XRV kierownik się troche zmieszał, po czym powiedział, że na jesieni będzie niezła niespodzianka. Plotka pewnie na fali wszystkich dotychczasowych "przecieków" prasowych, ale w końcu przedstawiciel Hundy... ;]
jak dla mnie...ideałem byłoby spełnienie photoshopowych wydumek z powiększoną CRF Rally. Tak do 800ccm...85 kucyków. Wtedy może udałoby się spełnić zapowiadaną wage :) A to byłby już szatan, a nie motor ;]
Mysle, ze sie zmieszal bo nic na ten temat nie wie...
coś będzie...pytanie co :) ostatnio byłem w MCS Honda, po zagadaniu o nowej XRV kierownik się troche zmieszał, po czym powiedział, że na jesieni będzie niezła niespodzianka. Plotka pewnie na fali wszystkich dotychczasowych "przecieków" prasowych, ale w końcu przedstawiciel Hundy... ;]
jak dla mnie...ideałem byłoby spełnienie photoshopowych wydumek z powiększoną CRF Rally. Tak do 800ccm...85 kucyków. Wtedy może udałoby się spełnić zapowiadaną wage :) A to byłby już szatan, a nie motor ;]
Jak zrobią coś jadowitego i lekkiego to strzelą sobie w kolano. Przecież większość czarnuchów kocha afrykę za spokój i opanowanie.
Jak zrobią coś jadowitego i lekkiego to strzelą sobie w kolano. Przecież większość czarnuchów kocha afrykę za spokój i opanowanie.
Lepi, Ty nie smęc tylko przyznaj sie ze po nocach dziergasz juz w skrytości aluminiowy szpej do nowej Afryki....I czuje to juz Twoja 690 a olej w silniku łzy rosi...Uwazaj ,zeby Cie na koniec ten Twój rumak nie kłapnął zębami jeszcze.
Jak zrobią fajną afrę to se nawet kupie. I oszpejuje. Nie kocham kata, po prostu używam.
INTERMOT (http://www.intermot-cologne.com/en/intermot/home/index.php) - w pierwszym tygodniu października wiele powinno się wyjaśnić.
Można już kupować bilety.
I wreszcie skoncza sie glupie gadki...oby :p.Postaram sie tam byc:Sarcastic:
:Thumbs_Up:
A reszta czarnuchów ktorym już nie wystarczy spokój jeździ katami - czyli w sumie nowa afra nie jest potrzebna ;)
Bedzie naszpikowany elektroniką kondon :D Africa Twin uz sie skończyła... trzeba to wkoncu zrozumieć...
Bedzie naszpikowany elektroniką kondon :D Africa Twin uz sie skończyła... trzeba to wkoncu zrozumieć...
Produkcja nie motocykl... on przeżyje nie jeden z 2012 roku...
falcon500
28.07.2014, 13:57
i po Polsku już pisują..
http://motocykle.onet.pl/kultowa-honda-powraca/yzqjj
i po Polsku już pisują..
http://motocykle.onet.pl/kultowa-honda-powraca/yzqjj
Raczej jeden z gorszych renderow. Fazer po tuningu w Egipcie :dizzy:
Ta mi się podoba :)
http://idratherberidingdotcom.files.wordpress.com/2014/05/cb500x-rally-version-2.jpg
Ta mi się podoba :)
http://idratherberidingdotcom.files.wordpress.com/2014/05/cb500x-rally-version-2.jpg
No niezle. Pewnie strace 5 punktow u rajdowcow, ale jakby zmienic zawias i kola w NC750X to byloby blisko...
motormaniak
29.07.2014, 11:30
To akurat cb 500x ze zmienionym zawiasem. Gdyby nie fakt że ta cb ma 47 km a nc750 52 km, już dawno bym taka sobie przerobił. Ale więcej hp to ja miałem w afryce..
To akurat cb 500x ze zmienionym zawiasem. Gdyby nie fakt że ta cb ma 47 km a nc750 52 km, już dawno bym taka sobie przerobił. Ale więcej hp to ja miałem w afryce..
No nie poszalejesz tym NC ale podobno to daje rade. Na przelocie podobno 150 bez problemu. Duzy moment i taki dizlowski charakter. Bez emocji ale do przodu.
Maurosso
06.08.2014, 14:39
Z forum ADV:
http://www.eicma.it/en/2014/02/eicma-2014-presentazione-campagna-stampa/
Dla niecierpliwych: 1:20
AT w zajawce na segment ADV. Przypadek? :P
madafakinges
10.09.2014, 11:34
http://www.honda.de/news/common_news_v4_adventure_sporttourer_10-09-2014.php
nowa afryka
Nie strasz...To ma byc CRF 800 rally
To nie jest nowa Afryka, tylko stary Crossrunner, po lekkim liftingu.
marekmoto1
12.09.2014, 22:11
Mam nadzieję, że będzie to zupełnie inny motocykl jak konkurencyjne i za naście lat też będzie to poszukiwany i ceniony sprzęt. A słyszeliście o chęci wsadzenia przez yamahę nowego trzycylindrowca do enduraka? Konkurencja dla gs800 i tigera.
szymon25
13.09.2014, 09:12
Po ponad 10 latach od zakończenia produkcji AT próba wskrzeszenia nazwy Africa Twin moim zdaniem spełznie na niczym. Nie da się zbudować legendy kiedy trzeba zmieniać modele co 2 czy 3 lata bo konkurencja nie śpi.
Poza tym. Czy dzisiejsze silniki motocyklowe przejada tyle kilometrów co nasze?
Pewnie nie. Chociaż nie wiem, nie znam się na nowoczesnych silnikach. Przypuśćmy ze nie przejadą. Na czym w takim razie budować legendę? Na ładnym wyglądzie i najnowszych zdobyczach techniki, w "naturalnym środowisku" AT raczej zbędnych :)?
Dzisiaj konkurencja i bo wszystkie podobne z tego segmentu. BMW KTM ITD... Dajesz gazu i napiera wściekle do przodu :) różnią się poniekąd tylko wyglądem.
Chyba ze będzie bardzo podobna to wtedy morze...
Powinna mieć Dwie OKRĄGŁE Lampy z przodu, silnik dowolny aby mocny i zawieszenie jak w KTM. To moja recepta na sukces dla Pana Hondy :)
Co wam się najbardziej kojarzy z AT? Bo mi dwie okrągłe lampy z przodu :)
a nie dziwadło jak w jakimś tam crosstourerze czy CRF :)
Co sprawia że motocykl jest legendą..? NIe mam pojęcia... Czy afryka jest legendą? Nie mam pojęcia...
NIe wydaje mi się też szymon aby okrągłe lampy miały jakikolwiek wpływ na to.
Ja bym przede wszystkim bardzo chciał, aby Afryka była takim motocyklem jak w pierwotnym opisie, tj. mocny silnik, dobry zawias, niska waga, i fajny design, projekt crf1000 bardzo mi się podoba! nie wiem tylko czy nie jest zbyt radykalny aby zdobyć rzesze klientów. ale jak to mówią CCC ... Cena czyni cuda! może jak Pan Honda skończy z polityką przesadnie drogich motocykli, niespecjalnie wartych swojej ceny, dorzuci ciekawy design to będzie miał sukces. W europie Honda sprzedaje się słabo... i z pewnością od wielu lat w swojej ofercie żądnej legendy nie miała...czy wyciągnie wnioski? zobaczymy!
A tu jakaś zajawka na nową Afrę od włochów:
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t31.0-8/10658705_749492228425970_2835305901405031072_o.jpg
co Wy na to?
bez 21 z przodu to nie afryka tlko jakiś krostułerer :D
Ponadto wygląda na mocno ociężałe moto, zupełnie jak oryginał :haha2:
Mała tenerka + silnik V2 i afryka gotowa ;)
Ja nie jestem estetą ale "stara" Afryka jest nie do podrobienia/zastąpienia. To stylistyczna perła.
Ja nie jestem estetą ale "stara" Afryka jest nie do podrobienia/zastąpienia. To stylistyczna perła.
W pełni się zgadzam. Stara ładniejsza- optycznie lżejsza.
rezygnacja z 21" koła to strzał w piętę. Jedna z rzeczy która powodowała że była taka dzielna.
Honda ma przecież motocykle na autostrady. Po co coś, co niczym się nie różni, w tej samej klasie, grupie motocykli?
Brakuje porządnego enduro. Chyba tylko Yamaha z XT660z wiedziała co trzeba.
I tak sobie tu będziemy narzekać, marudzić...a Włosi, Niemcy będą kupować ;)
Mi wizualnie najbardziej podobają się RD07a i RD03 ale obecnie po prostu nikt by nie odpalił takiej stylistyki.
Niemniej jednak mam nadzieję że Hąda zrobi solidny motocykl który będzie realnie nawiązywał do starej AT (cross runner itp to nieco inna bajka jednak..)
Pozdr
zimny
Wystarczy opublikować w sieci fotkę dowolnego moto (w tym wypadku Crosstourer) z lekko przerobionym przodem, żeby "specjaliści afrykańscy" na forach całego świata byli w swoim żywiole :lol8:
Boski-Kolasek
18.09.2014, 09:46
"Wystarczy opublikować w sieci fotkę dowolnego moto (w tym wypadku Crosstourer) z lekko przerobionym przodem, żeby "specjaliści afrykańscy" na forach całego świata byli w swoim żywiole " Dokaldnie.
A gdzie te CRF 1000?
sagattic
18.09.2014, 12:52
Dla mnie nowa Afryka mogłaby bazować na takim wyglądzie:
http://img514.imageshack.us/img514/696/hpim6256ah0.jpg
dla mnie .. powinna wyglądać jak ta CRF 1000 na zdjęciach.. :)
nowocześnie i rajdowo!
Hardalp i CRF1000 dla mnie bomba! Musi byc troche z rajdowo. Dlatego RD zdominowaly Tenery - nudny dizajn...
Hardalp i CRF1000 dla mnie bomba! Musi byc troche z rajdowo. Dlatego RD zdominowaly Tenery - nudny dizajn...
co masz na myśli..?
co masz na myśli..?
A czego nie rozumiesz?
"Dlatego RD zdominowaly Tenery - nudny dizajn..."
hehe..tez chetnie sie dowiem ;)
hehe..tez chetnie sie dowiem ;)
Pewnie kwestia gustu. Jak dla mnie linia i malowanie RD bije na glowe Tenere - klockowata/nudne malowanie.
Nie gotujcie sie, kazdy ma swoje zdanie. Ale na FAT nie oczekuj radykalnie innej opinii ;)
http://img832.imageshack.us/img832/9924/1002124o.jpg
Oczywiscie bardzo podoba mie sie dynamika silnika, liniowy uklad cylindrow, swietne rozwiazanie chlodzenia, rozkladu masy oraz zawias.
To ze zdjęcia saggatica to jest trójka a nie transalp. To znaczy trójka ubrana w bak i boczki trampka.
Pewnie kwestia gustu. Jak dla mnie linia i malowanie RD bije na glowe Tenere - klockowata/nudne malowanie.
Nie gotujcie sie, kazdy ma swoje zdanie. Ale na FAT nie oczekuj radykalnie innej opinii ;)
http://img832.imageshack.us/img832/9924/1002124o.jpg
Oczywiscie bardzo podoba mie sie dynamika silnika, liniowy uklad cylindrow, swietne rozwiazanie chlodzenia, rozkladu masy oraz zawias.
znaczy ja tam się o nic nei napinam,
nei wiem nie specjalnie wiem co miałeś.na myśli dlatego pytam...
jak rozumeim malowanie RD to malowanie Dakarowe, tak..?
Potwierdzają że zostanie zaprezentowana na EICMA . Sprzedaż ruszy w kwietniu 2015 roku , litr pojemności , 100 KM , 200 kg zalana , 12000 eurasów cena wyjściowa , nowy silnik , który nie ma nic wspólnego z 750-tka montowaną w Integra i NC 750X , tak jak przypuszczano . Pewnie warto się wybrać dotknąć do Milano .
Więcej informacji na str. 13 tu : http://dem.moto.it/magazine/motoit-magazine-n-167.pdf (http://dem.moto.it/magazine/motoit-magazine-n-167.pdf)
Mam nadzieję, że nie będzie lepsza od 990 ;) Bo inaczej osiwieję.
No dobra, niechaj będzie znowu królową - to by było piękne!
Będzie będzie - Honda odrobiła lekcję - za dużo klientów uciekło do Kata i Bmw. Sprzedawać stare Afry bo po premierze ceny pójdą w dół
Noooo spoko 12 tyś EUR to sporo kasy...ile to czekać trzeba będzie żeby staniało.... wrrr
wchuj kasy..... trza będzie poczekać z 8 lat :)
Za tydzien bede w Kolonii.Juz nie moge sie doczekac.Jak okaze sie ze bedze lepsza od 1190 to zjem swoje wlosy :D
Addi - możesz lekko opisać - nie można skopiować do translatora :(.
masz w doc :D
a tłumacz Wójka G jest tragiczny:D
Spadkobiercą legendarnego Honda Africa Twin (pierwsze 650, potem 750) mówi, jak zawsze, praktycznie od kiedy wyszedł z produkcji.Oczekiwania jest wykończyć
TA: nowy maxi enduro może zadebiutować na Milan Show w listopadzie, a kandydaci dać się być jedną z królowych Milanese ekspozycji towarzyszy - jak się wydaje - z wielu nowości w segmencie enduro maxi. Jak wspomniano w ciągu ostatnich kilku miesięcy, nowa Honda Africa Twin affat- nie zaprzecza jego historię i utrzymanie silnej zdolności do off-road (od turysty, oczywiście). Świadczy o różne szczegóły: ogólną zwartość (o masie własnej około
200 kg), pojemność silnika 1000 cc, koła przedniego, 21-calowy napęd łańcuchowy końcowego i zawieszenia z podwyżką raczej pobożne przyznał. Nie będzie również koła ze szprychami.E-rysuje linie estetykę pięknej Hondy
Rajd 450, który ścigał się w sezonie 2013 (co wyjaśnia jego obecność na zdjęciach widać.) Wierzymy, że nowa Africa Twin będzie bliżej do Rajdu - przynajmniej w formach - że różne ilustracje do tej pory pojawiły się na stronach na całym świecie. Moc i cena (odpowiednio 100 koni i około 12000 euro) zioneranno pozycję pod bieżącym 1200, ale w odpowiedzi na prośbę wielu europejskich zawodników, którzy oczekują nowego Africa Twin tak blisko, jak to możliwe, że wszystkie legendarnego Africona know-my na nartach.Silnik będzie podwójne silnika z elektronicznym wtryskiem paliwa, ale zrezygnować z wąską konfigurację w kształcie litery V, 52 °, nowa wersja będzie zatrudniał skierowanych równolegle śmigło, to rozwiązanie, które łączy w sobie niższe koszty produkcji w bardziej zwartej cyklu układu.CO bicilindri- nie będzie miał nic wspólnego z zestawem 750 cc Honda Integra Manning i NC 750X, ale jest wynikiem określonego projektu, który widział all'o- gruszki na kilka miesięcy japońskich inżynierów. Dlatego też nowoczesny silnik, zaprojektowany, aby połączyć wydajność, niezawodność i użyteczność przy niskich obrotach. Nowa Honda Africa Twin 1000 przybędzie prawdopodobnie dwóch wersjach: czysto drogowych, inny, że daje zielone światło do świata kołka. Dostępność Hipotetyczna żółciowych (na życzenie) skrzyni biegów z podwójnym sprzęgłem DCT.Obrotu powinien zacząć od kwietnia 2015 roku
:brawo::brawo::hehehe:
Lepiej używając google translate używać angielskiego jako języka docelowego - wtedy jest trochę bardziej zrozumiałe.
Śmigło i żółć w skrzyni biegów. Jednak jest postęp :D
Śmigło i gruszki w standardzie, to brzmi nieźle. Boję się tylko tego, że "raczej pobożne przyznał" :D
http://www.autoevolution.com/news/new-honda-africa-twin-rendering-looks-both-credible-and-smashing-84418.html cos takiego znalazlem.....hmmm wyglada calkiem dobrze
http://www.autoevolution.com/news/new-honda-africa-twin-rendering-looks-both-credible-and-smashing-84418.html cos takiego znalazlem.....hmmm wyglada calkiem dobrze
Calkiem dobrze??
A fuj strasznie ta Afra wyglada...
Chyba najgorszy koncept jaki byl...
Kolejny Crosstourer, potraktowany photoshop'em :D
Maurosso
25.09.2014, 10:59
Straszliwe opasła...wygląda na 240kg.
Dunno, chyba moim ideałem byłoby:
ok. 800ccm, 80km.
Wtedy dałoby się spełnić założenia <200kg, plus wytrzymałość i niezawodność konstrukcji.
1000cmm i 100 koni, na które wszyscy zdają się być tak strasznie napaleni kojarzy mi się z:
a.) Niemożliwością wykorzystania tego zapasu mocy w terenie innym niż autobahn.
b.) Przy wadze <200kg, jakąś żenującą wytrzymałością ramy i zawieszenia.
Stawiam ,ze będzie podobna z wyglądu do CRF450 Rally
Honda nie po to inwestuje w Dakar by nie wykorzystać tego marketingowo przy sprzedaży nowej Afryki. Będzie zewnętrznie nawiazywać do Dakarówki , ale ciekawe jakie wsadza zawiasy,silnik i ile bedzie palić. No i ta niezawodność....oby tylko została jak w starej Afri...
acokurra
25.09.2014, 12:19
http://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=nH2e6kH-N8t1oM&tbnid=TuqrX3THtcAlsM:&ved=0CAcQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.motorkari.cz%2Fclanky%2Fmoto-novinky%2Fhonda%2Fnova-honda-africa-twin-uz-na-podzim-28168.html&ei=Bs4jVJK5H6aaygOxhYHADA&bvm=bv.76247554,d.bGQ&psig=AFQjCNE6b3qcyrW4or5sUY8Zv-81MgTcBw&ust=1411719003151060
Ten motocykl z wyglądu bije nawet nową Tenerę, a ta jest wg mnie najpiękniejsza. Czyli? Nowa Afra będzie piękna. Kurewsko przepiękna. Na elementach konstrukcyjnych się nie znam.
... moim ideałem byłoby:
ok. 800ccm, 80km.
Wtedy dałoby się spełnić założenia <200kg, plus wytrzymałość i niezawodność konstrukcji.
1000cmm i 100 koni, na które wszyscy zdają się być tak strasznie napaleni kojarzy mi się z:
Święte słowa Panie, święte słowa. Też uważam duży silnik w tego typu motocyklu za nieporozumienie. Nowoczesne, mało palące 600-800 cm3 i 60-80 KM z dobrze rozłożonym momentem obrotowym i kanapa niżej :)
Panowie - jeszcze tylko tydzien i sie okaze - no chyba ze to wszystko jest nakrecane przez Nam podobnych ;)
:at: i żeby na gume z gazu szła :drif: (na dwójce :D)
Panowie - jeszcze tylko tydzien i sie okaze - no chyba ze to wszystko jest nakrecane przez Nam podobnych ;)
Ja raczej stawiam na ECMA.
Osobiscie wolalbym 800cc ale pewnie z wyliczen finansowych musi byc wiecej niz 1000cc.
jak odgrzewać kotleta to tak ! :)
http://www.youtube.com/watch?v=GHBO5vSoMXo
Ja pierdziu, nie przepadam za szlifierkami, ale ta kawa jest boska :drif: Na jakim polu teraz się ścigają producenci takich maszyn? Najlepsze przyspieszenie do trzech pak? :D Kutfa, jak to ma mieć turbawkę, to już widzę jak się chłopcy na hamowni bawią w czipsowanie +100km :D
jeszcze kilka lat temu co niektórzy wyśmiewali buse z turbo, że bez sensu, komu to potrzebne... a tu proszę... turbo w serii i to nie jakaś limitowana wersja :D cudnie :D
Mnie kawasaki zawsze kojarzy się z :
http://www.youtube.com/watch?v=Fg7FQNnxC3E
Borewicz
30.09.2014, 15:29
Ta kawa ma kompresor a nie turbo :) Wersja 300 konna H2R nie jest dopuszczona do ruchu, drogowa będzie miała "tylko 250KM" pokazana będzie w mediolanie za miesiąc i tam zobaczymy ile zostanie z tego diabła :)
to jest ta nowa ? czy to jakis wizual ? :)
http://www.enduropro.com/sites/default/files/galeriaactualidad/honda-africa-twin-2015-enduropro.jpg
no właśnie cieżko doszukać się.tutaj takich typowych wstawek z innych motocykli. Mam wrażenie że tak może właśnie wyglądać nowa Afra
Bzdura. Kanapa rozcinająca dupę w takim kanapowcu jak afryka?
Tłumik prowadzony z zewnątrz?
Nowości Intermot są już znane.
Nowa Afryka, o ile będzie, to dopiero w Mediolanie (EICMA).
Niestety .Trzeba bedzie sie wiec wybrac´do Mediolanu i odpuscic Kolonie :)
to jest ta nowa ? czy to jakis wizual ? :)
Nie jest zle, ale raczej by nie uzywali dokladnie takiego samego logo AT.
Wydech, lusterka, szyba i mocowanie tablicy do kosza.
No i szkoda, ze prawy zacisk nie podlaczony...
http://idratherberidingdotcom.files.wordpress.com/2014/05/inmoto-version.jpg
Tu jest fajny artykul, odgrzewanie kotleta all-in-one http://idratherberiding.com/2014/05/13/the-honda-africa-twin-is-back/
Kierunki w handbarach... :Thumbs_Down:
Za to pojawił się w Kolonii nowy V-strom 650XT:
http://www.youtube.com/watch?v=ec6dD2I4ybs
http://foto.scigacz.pl/cache/imgs/_w750/gallery/wiadomosci/2014/09/30/Suzuki_VStrom_650XT_2015__dojedziesz_wszedzie/VStrom_Adventure.jpg
Reklama motocykla sugeruje że V-Strom XT stworzony został jako motocykl facebookowy :D
Trzy latka latałem DLkiem i mimo dołożonych gadżetów offowych to go tam nie widzę. Jest super na czarnym i tyle.
krzysiek_m
01.10.2014, 13:16
No, ale wynika to tylko z tego, że Suzuki nie chce mieć w swojej ofercie modelu do bardziej szutrowej turystyki. A szkoda, bo takich motocykli nam potrzeba. Wyżej kierownica, większy skok zawieszenia, większy prześwit i spokojnie turlałby się szutrem...
według nich do turlania szutrem taki Dl wystarczy! :)
.., a tak z innej beczki.. dziś byłem w salonie Hondy, załamałem się wyglądem tych nowych motków tej marki.., auta z resztą to też jakieś.nieporozumienie...
mam nadzieję że Afra.. nie będzie miała tych samych stylistów! i mówią.to bez żadnej szydery.. :)
Straszliwe opasła...wygląda na 240kg.
Dunno, chyba moim ideałem byłoby:
ok. 800ccm, 80km.
Bedzie 1000 cm3 i 100 koni, bo Honda chce się wpasować z ofertą pomiędzy klasę dużych turystycznych enduro (KTM 1190, BMW 1200 LC, Tenera 1200) a klasę osiemsetek ( BMW F 800 GS i Triumph XC 800). I ci, ktorzy rozważają zakup 800-tki za te same pieniądze dostaną u Hondy więcej. Do tego nowa Afryka ma iść więcej w kierunku terenu - coś jak kiedyś KTM 990. Przynajmiej takie były przypuszczenia redaktorów gazety Motorrad - chyba z kwietnia tego roku. Oby się sprawdziły. :-)
.., a tak z innej beczki.. dziś byłem w salonie Hondy, załamałem się wyglądem tych nowych motków tej marki.., auta z resztą to też jakieś.nieporozumienie...
No cóż - opinia jest jak dupa - każdy ma inną. Dla mnie Accord a szczególnie kombi to najładniejsze auto w swojej klasie ( no może teraz Mazda 6). CRV nie jest brzydki. Owszem ten nowy Civic Tourer trochę im nie wyszedł.
.... I ci, ktorzy rozważają zakup 800-tki za te same pieniądze dostaną u Hondy więcej. ..
A u BMW czy KTM jeszcze wiecej ;)
Mnie nowy DL Adventure delikatnie mówiąc rozczarował.
Liczyłem na coś bardziej adv, a nie moto po lifcie...
Mnie nowy DL Adventure delikatnie mówiąc rozczarował.
Liczyłem na coś bardziej adv, a nie moto po lifcie...
Jak sie chce to i DLem można w ternie walczyć - kolega ogarnia tego DL'a bardzo zacnie - aż sie boje co będzie jak wsiądzie na prawdziwe enduro...
v9W6QKR9LKQ
A co by było na temat to - wg mnie nie ma sie co podniecać jakimiś pomysłami z gazet tylko czekać - bedzie co ma być - po co sie napinać a potem marudzić, że to nie to "co miało być"?
to o czym bęziemy pisać..? ;)
krzysiek_m
02.10.2014, 10:44
Jak sie chce to i DLem można w ternie walczyć - kolega ogarnia tego DL'a bardzo zacnie - aż sie boje co będzie jak wsiądzie na prawdziwe enduro...
Noo.. też mam kolegę, co przejechał całą Amerykę Południową DLem i pogania go tu po szutrach. Ale, mam i DL i AT i jeździłem trochę DT125 :-)... DL byłby idealny, gdyby miał trochę wyższy prześwit - już zahaczyłem o jakieś progi zwalniające - i dłuższe skoki zawieszeń.
Zgadzam się tu z Hermesem - nowy DL rozczarował :(
Nie którzy robią mody terenowe ;)
Tymon, dla chcącego nic trudnego, ale idąc dalej tym tropem rozumowania to nie są potrzebne motocykle "terenowe" bo na plastiku też w teren wjedziesz.
Znam osoby które na naked'ach w błotach się taplają, ale tu chyba nie o to chodzi, prawda?
Wersja Adventure powinna być adventure, a nie odświeżeniem wizualnym obecnego modelu. Nowy DL650X tylko wygląda. Tylko i z adv moim zdaniem niewiele ma wspólnego.
Myślałem, czytając zagraniczne fora, że szykuje się fajne moto, a tu bida.
Wobec czego powracam do mojego pierwotnego pomysłu przeróbki mojego DL'a. Zawias WP48, szprychowane koła, inaczej poprowadzony cały wydech...
Nie którzy robią mody terenowe ;)
http://www.markoos.nl/forum/ferdw/xrf900-8.jpg
madafakinges
02.10.2014, 13:36
Hermes kup sobie lepiej moją afrykę. Będziesz miał to co chcesz.
Hermes kup sobie lepiej moją afrykę. Będziesz miał to co chcesz.
Hermes nie kupuje Afryki tylko myśli o przeróbce DLa, bo wie że w motocyklu istotne jest zeby chciał jechać i się nie psuł :D
madafakinges
02.10.2014, 13:50
Hermes nie kupuje Afryki tylko myśli o przeróbce DLa, bo wie że w motocyklu istotne jest zeby chciał jechać i się nie psuł :D
Przecież nie proponuje mu twojego GSa tylko moją afrykę:D
Panowie, póki co zostanę przy moim moto :D
krzysiek_m
02.10.2014, 13:58
O o o! Jakby pan Suzuki poszedł w tym kierunku chociaż troszkę myślę, że klientów by miał. W końcu DL udowodnił już wszystko co miał do udowodnienia... Udał się im ten motocykl.
Tymon, dla chcącego nic trudnego, ale idąc dalej tym tropem rozumowania to nie są potrzebne motocykle "terenowe" bo na plastiku też w teren wjedziesz.
Znam osoby które na naked'ach w błotach się taplają, ale tu chyba nie o to chodzi, prawda?
Wersja Adventure powinna być adventure, a nie odświeżeniem wizualnym obecnego modelu. Nowy DL650X tylko wygląda. Tylko i z adv moim zdaniem niewiele ma wspólnego.
Myślałem, czytając zagraniczne fora, że szykuje się fajne moto, a tu bida.
Wobec czego powracam do mojego pierwotnego pomysłu przeróbki mojego DL'a. Zawias WP48, szprychowane koła, inaczej poprowadzony cały wydech...
Producentów interesuje sprzedaż. Nie będzie zapewne ani terenowej afryki ani terenowego DL-a, ani innych kontynuacji fajnych konstrukcji. Zobaczcie KTM-a, on ze swoją 990 był do końca konsekwentny hasłu "ready to race", ale 1190 już w ostrzejszej formie czyli R ma zawieszenie o skoku 210mm, napasione elektroniką i robione pod turystę.
A klient kupujący nowy motocykl to turysta w średnim wieku który szaleństwa ma raczej już za sobą, poleci z kumplami do Szwajcarii w Alpy na weekend, może czasem na Nordkap lub zrobi trip po UE, gdzie jego "enduro" zobaczy czasem podjazd z grysu pod hotel i to będzie off road. No, jeszcze Rumunia z przepięknymi widokami i hard-core on road czeka z wyzwaniem.
Kogo obchodzi garstka ludzi, mająca specyficzne wymagania wobec motocykli, do tego uważająca (w większości) że za parę lat dopiero kupi ten super motocykl jako używkę...
Obudźcie się koledzy...
To gdzie ta garstka, nie w "średnim wieku" ma kupować motocykle dla siebie. Dodatkowo nie "nowe", które są zarezerwowane dla "turystów w średnim wieku".
Moim zdaniem nie o to tu chodzi. Idąc dalej tym tropem rozumowania wszyscy skończymy na KTM'ie lub BMW...
madafakinges
03.10.2014, 07:06
5aws5-GcKJ8
ale drentwe promo:spac:
Jak z lat 80 :)
W sumie to nic więcej nie mogą pokazać, bo nic więcej moto nie ma do zaoferowania.
Jak kiedyś byłem młody i głupi to do swojego zamontowałem osłony, blachy, kraty, gmole srole, a w terenie jak nie robił tak nie robił.
Ostrzejszy teren i non stop dobijało..... potem zmądrzałem i kupiłem AT.
Moim zdaniem nie o to tu chodzi. Idąc dalej tym tropem rozumowania wszyscy skończymy na KTM'ie lub BMW...
Jest to prawda objawiona na forach już od dawna... Co mnie smuci poniekąd (mimo, iż jestem zadowolonym użytkownikiem KTM-a) bo konkurencja nakręca rynek, tj, nowe rozwiązania, modyfikacje, spadek cen używek. A w tym segmencie konkurencji brak! Jest tylko KTM LC8 jako duże jeszcze enduro, gdybym preferował jednak szosę wybrałbym z nowych moto - (i tu wybór jest, gs12, gs800, nowy v-strom 1000, ST, triumphy tigery...)
ale znajdźcie w ofercie nowych motocykli turystyczne enduro z prawdziwą możliwością zjechania w teren czy też nawet dualsporta, które kiedyś tak bardzo były popularne i nadal królują na wyprawach... (jest ino ktm lc4 690...)
madafakinges
03.10.2014, 08:49
a xt 660?
ale drentwe promo:spac:
Jakie drentwe. Jest dziubek, alu skrzynie tez? no i X w nazwie. Prawie jak J. Bond, narzedzie do inwigilacji ptakow, komunikacja z baza przez FB. Klasa.
a xt 660?
Miałem XT660Z - sprzęt wyglądający kozak (do tej pory mi się podoba), ale ponad 200kg i 48KM nie robi. Do tego brak zawieszenia. Sprzedałem gdy kolega dał mi się przejechać na LC4 640 ADV- zobaczyłem różnicę...
ale znajdźcie w ofercie nowych motocykli turystyczne enduro z prawdziwą możliwością zjechania w teren czy też nawet dualsporta, które kiedyś tak bardzo były popularne i nadal królują na wyprawach... (jest ino ktm lc4 690...)
Właśnie o to mi chodzi, że nie ma takiego - wobec czego głęboko wierzyłem, że Suzuki się postawi i DL650X będzie tym, którego wszyscy mocno wyczekiwani.
Ten dziubek potrzebny tej Suzuce jak drzwi w lesie :mur:
ŁukaszBIA
03.10.2014, 11:43
Jak dziki w lesie :)
jak jednoramienny wahacz w bmw :D
Aproppo BMW: https://plus.google.com/photos/118290802431099959095/albums/5597403891606310689?banner=pwa&authkey=CODU-cLopvqlCA :D
Jest już uterenowiony v-strom, u mnie w garażu :D Gdyby ktoś był chętny, to jestem gotów sprzedać dużo taniej niż to brzydactwo z dzióbkiem :D
jakie koło wsadziłeś.na tył..?
motormaniak
09.10.2014, 09:37
http://www.markoos.nl/forum/ferdw/xrf900-8.jpg
Siwy - masz coś więcej na temat tego moda? Hornet? Wygląda zacnie. Zupełnie przypadkiem mam CBF 600 z minimalnym przebiegiem w garażu - silnik super, tylko offa nie robi....
Ex, tył na razie nie ruszany. Gdyby zmienić koło i amor, to byłoby już super, ale i tak jest dużo lepiej niż w oryginale.
juz za miesiac ma sie pokazac na zywo (ciekawe czy bedzie podobna do tych obrazkow), w de juz jest zalozony adres i czeka na pierwszych posiadaczy tej maszyny : http://crf-1000.de
na koniec tam pisze tak : Etwas näher an den mutmaßlichen Daten der CRF 1000 liegt die BMW F 800 GS, die ihrerseits eine Antwort unter anderem auf Honda XRV 750 Africa Twin war und für knapp 11.000 Euro ab Werk angeboten wird. Kann die CRF 1000 hier mithalten und den Honda-Joker der überlegenen Zuverlässigkeit und Langlebigkeit ziehen, dürften die rückläufigen Verkaufszahlen der BMW weiter nach unten gedrückt werden.
http://www.motorradreisefuehrer.de/tl_files/picts/News/Motorraeder/Honda/AT_2014_inmoto.jpg
Nie wynika z tego kompletnie nic wiecej niz to co bylo juz tutaj domniemane i wrozone z fusow :o
Myku, jak nie wynika :D Nowe Forum juz czeka, wiec moze czas wziac domene crf1000.pl ?
:D.A na co czega Forum,tak wlasciwie?Bo jak na to co mysle,to jeszcze dlugo poczeka :D
Sie zdziwisz Kateemiarzu :D
Zamias czekac na Latajacego Holendra za 10 kola +,zastanowilbym sie nad zakupem jakiejs zadbanej 990tki
Nie wszyscy chca miec motocykl gdzie w silniku slychac mixer do nakretek a owiewki trza tasma lapac :P
Nie wszyscy chca miec motocykl gdzie w silniku slychac mixer do nakretek .........
:Thumbs_Up: dokładnie.
To nie tylko chodzi o zawieszenie, moc , bo inni już mają czy co tam jeszcze ma niby lepiej.
Owiewki taśmą klejone to typowa oznaka afryki używanej w terenie :D
Kat jeszcze nie wjechal w teren i juz mu to od wibracji odpada :D
dawaj foty kata z tasmą a ja poszukam kilka z afrykami :)
Pamiętam jak Wieczny po jednej glebie miał wiecej taśmy niż plastików :D
Tymczasem jadę polatać na wibratorze ;)
Dlatego świat dzieli się na tych co się męczą udając szczęśliwych i właścicieli pomarańczowego szaleństwa :haha2:
Dlatego świat dzieli się na tych co się męczą udając szczęśliwych i właścicieli pomarańczowego szaleństwa :haha2:
To nie tak , świat się dzieli na tych naprawdę szczęśliwych i tych co kupili coś z czego udają zadowolenie ................. celowo nie podaję kolorów i nazw ..... ale i tak każdy dopowie zgodnie ze swoimi poglądami :)
Jak kogoś podnieca kilo śrubek latających w silniku przykrytych pomarańczowym to wypada tylko wielu km życzyć.
Afryce takie życzenia są zbędne bo i tak ich wiele natłucze :)
gdzies czytalem takie zdanie:
5% motocyklistow na gejesie i giga adwenczerze zjezdza z asfaltu. Tyle samo czoperowcow tez to robi. Ale Ci drudzy bynajmniej nie udaja :D
A po co Maja zjezdzac jak Maja jeszcze drugie,albo i trzecie moto do tego :D
No zarabiając w ojro można mieć drugie i trzecie moto do tego ;) Mi tam starcza afryka w zupełności
ale jak już będę miał 990 to motocyklowo będę zadowolony ;) Na razie ZUS mi zabrał kata :D
jak o fajnie ze nasze stare dziadygi daja rade we wszystkim :D A moze to od kierownika zalezy ze potrzebuje 3 w garazu?
Misza ,ty bys spakowal mlotki i srubokrety i tutaj przyjechal.A nie wybierasz ZUS zamiast KTM :umowa:
hehe,Fassi,faktycznie daja rade.O kulach tak na asfalcie jak i w terenie,ale daja rade,hehe...:D
...
ale jak już będę miał 990 to motocyklowo będę zadowolony ;) Na razie ZUS mi zabrał kata :D
Bo Zus dba o Twoje zdrowie :)
ale jak już będę miał 990 to motocyklowo będę zadowolony
990?, czy może 950?
Jakoś RD07 dobrze do mnie gada i nie rozumiem pomarańczowego opętania ;)
ŁukaszBIA
13.10.2014, 19:02
Lubię jeździć Afryką, jest super uniwersalna ale z braku czasu ganiam tylko w weekendy i to gdzieś w piachu. Do tego LC4 wydaje mi się idealny. Stabilny na szybkich przelotach, zawias pracujący bez zajakniecia. Cudo!
rupert przetestuj kata jeden dzień. :D
Rupert testował :)
990-950 jeden chuj
Moto-Bandit
13.10.2014, 20:34
No dobra, a mnie oprócz masy, mocy, pojemności itp. interesuje eksploatacja. Ciekawe jakie będzie średnie spalanie na twardym, czy będzie odporna na "szemrane paliwko", w trasie nie zawsze stoi atestowany Orlen, czy inny.
Oczywiście nie piszę o Kacie, ale o nowej Afry. Temat trochę się rozjechał, wolę zaznaczyć ;)
Nie będzie jarać oleju przynajmniej na początku, to drastycznie zmniejsza koszty utrzymania :D
madafakinges
21.10.2014, 12:48
Już są najnowsze zdjęcia nowych africa twin!!
http://www.randafricanart.com/images/Yoruba_woman_holding_twins.jpg
sagattic
21.10.2014, 12:57
Już są najnowsze zdjęcia nowych africa twin!!
http://www.randafricanart.com/images/Yoruba_woman_holding_twins.jpg
A jednak w układzie V :haha2:
A jednak w układzie V :haha2:
i tylko w czarnym malowaniu :(
Ale prawy cylinder ma coś uboższą mieszankę , lewy wyraźniej pracuje :)
Rodezjan
21.10.2014, 14:16
I ma zajechana ramę, mamę jak kto woli.
dosyc ciekawa fotorelacja z intermotu w köln. duzo plastiku ;)
https://www.facebook.com/markus.peters.de/media_set?set=a.833728796660236.1073741840.1000006 93709784&type=3
Nie przesadzalbym z tym plastikiem :confused:
Myku, mialem na mysli plastik jako material nie plastik jako scigacz ;)
ale podoba mi sie wystawa Yamahy i Honda XT 900
No wlasnie malo tego plastiku.Troche tu troche tam.Jak patrze na 990 adv to widze sam Plastik :D.Ale tu,bez przesady.Jednak 1190 Adv R prezentuje sie fatastycznie.
Po ostatnim wyjeździe coraz więcej myślę, czy jest sens zmieniać stare moto na nowe. Wszystkie maszyny tak dostały w dupę i było tyle gleb, że przy tych wszystkich plastikach trzeba by było wyskoczyć z koło 3 tysi na remont karoserii, a gdzie jeszcze koła, osłony od spodu itp.
Wyjezdżając z kamienistej hamady spotkaliśmy kolumnę nowych GSów (ok. 10 szt). Gdy dojechali do drogi z luźnymi dużymi kamieniami staneli, a my patrzyliśmy i czekali co będzie dalej. Tam gdzie my przejechaliśmy w miarę normalnie oni zaczeli przetaczać maszyny przy asekuracji kolegów. Masakreska i średnia prędkość ok 2 km/h. :)
Czym droższa maszyna tym mniejsza radość z jazdy, a większy stres przed uszkodzeniem. To nie dla mnie.
Nie koniecznie. Jeśli świadomie kupujesz nawet drogą maszynę, to nie masz z tym problemu.
Kiedyś prosto z salonu pojechałem w offa i wróciłem bez lusterek ale z uśmiechem.
Inna sprawa, że w KTM nie ma potrzeby wymiany plastików po glebie. Zresztą pewnie tak samo jak w Twojej DR
Owszem moja świadomość jest na tyle duża, że nie będę pchał się taką maszyną w taki teren. Nie mam zbyt grubego portfela i złotej VISY ;)
Kumple byli afrykami, KLRami i Terefere. W każdym coś się połamało i powginało. Płyty stalowe od spodu przybrały odwrotny profil. Zresztą w DRce też. :)
DRką miałem konkretne dachowanie, ale tylko trochę się poobdzierała, kiera się lekko skrzywiła i chińczyk padł (halogen - minus odczepił się od płytki w środku). Czas naprawy: 15 min. :)
Też jestem tego zdania, na nowym noto nie ma tej frajdy, no bo co jak gleba będzie i się chrum:D porysuje??
Starą DRrką glebniesz, wstajesz, członkiem:D ruszasz to -reszta nie problem.
Kosztownych strat na pewno nie ma:haha2:
Pierwsza rysa boli najbardziej.Potem jest juz lepiej,Jak sie to ma za soba to jest frajda nawet na drogim motocyklu.;)
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.