Zaloguj się

View Full Version : Nowa Afryka

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15

darius
14.05.2016, 11:29
Używka po 1300 km za 11 000 euro: https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/honda-africa-twin-01779288022/462352060-305-2148
Ciekawa recenzja

https://youtu.be/PS_UVc7Yx6A

Pozdrowienia
D

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

rambo
14.05.2016, 11:50
Panowie,
Afryk na ten rok już nie ma..
Zamówienia są, na 2017. :dizzy:

W związku z tym mam do sprzedania CRF 1000L Africa Twin z przebiegiem 100km..

Czerwona w DCT

Pełna faktura VAT.

Dostawa na terenie Polski po kosztach paliwa

motocykl nie jest zarejestrowany

Cena promocyjna 58 800zł

info na priv.

Ramboszczak

PS: ktoś szuka jakieś innej nowej Hondy..?

Borewicz
14.05.2016, 13:51
Ile w PL się sprzedało nowych afryk?

sagattic
14.05.2016, 14:23
Ile w PL się sprzedało nowych afryk?

Wszystkie :lol8:

mdxmd
14.05.2016, 16:00
Afryk na ten rok już nie ma.... to dobra czy zła wiadomość :Sarcastic:?

radekw
14.05.2016, 16:19
Afryk na ten rok już nie ma.... to dobra czy zła wiadomość :Sarcastic:?

To zależy czy chciałeś kupić, czy nie ;)

mdxmd
14.05.2016, 16:38
To zależy czy chciałeś kupić, czy nie ;)

załóżmy, że tak i nie,:)

myku
14.05.2016, 18:40
A ja dzisiaj wreszcie pojezdzilem Afra z dct :rolleyes:

rambo
14.05.2016, 18:44
No no, podziel się :)

myku
14.05.2016, 19:00
Mozna by duzo pisac .Ale najpierw.Odwoluje wszystko co powiedzialem zlego,watpilem,stawialem w zapytanie itd odnosnie Afryki a przede wszystkim skrzyni dct.Czlowiek z Hondy ustawil mi zawias pode mnie.Wszystko ladnie wytlumaczyl i pokazal zebym wiedzial jak to moze jezdzic.Najlepszy tryb dla mnie byl S2 wspomagany czasami lopatkami manuala.Moto jezdzilo jak bajka.Nawierzchnie od autostrady do bardzo zlego i kretego asfaltu w gorach.Motocykl kompletnie mnie zaskoczyl,pozytywnie.Rano zastanawialem sie,czy mi sie w ogole chce jechac,a potem nie moglem z niej zsiasc.Motocykl bardzo dynamiczny,parokrotnie watpilem ze jade tak szybko,max to 210kmh i bez problemu.Zawieszanie wybieralo wszystkie niedoskonalosci i nie bylo ich w ogole czuc.Wydach bardzo przyjemny i raczej cichy .Dodajac,ze wizualnie mi sie podoba,to nie zmienialbym go.Oslona przed wiatrem umozliwia przeloty rzedu 150 160kmh bez problemu.Bardzo wygodna pozycja,mam 185cm.Na dalsze wojarze moznanabyc wyzsza szybke choc niekoniecznie.Dyspley czytelny,nie mge sie przyczepic.No i dct,ktore robilo swoja robote wysmienicie.Kilka razy zbyt pozno wlaczalo wyzszy bieg,ale wtedy manualem bieg w gore i juz bylo ok.Ogolnie Automat rewelacyjny,alenie w opcji D.Przelaczanie RM jak najbardziej praktyczne.Nie wiem jak mozna chciec chwytac za klamke sprzegla???Ani razu nie przyszlo mi to do glowy.Ze dwa razy lewa noga mi drgnela,ale tylko drgnela.Klamka hamulca postojowego jest nie do wcisniecia,jest po prostu zbyt daleko.Co tam jeszcze...Ooo kanapa troche twarda.Ergonomia wysmienita.Czuc ze jedzie sie dakarowka i jest rejli.Bardzo chcialbym miec to moto,ale jest Problem.Musze miec moto na dwie osoby bagaz i nie wiem czy gejes tu nie zwyciezy.Proponuje sie nowa Afryka przejechac a nie pisac kolejne posty.W moim przypadku dzisiejszy dzien zmienil calkowicie moje postrzeganie nowej Afry na plus.

rambo
14.05.2016, 19:58
a jak USS CrossTurer..?

Ujeżdżałeś..?

myku
14.05.2016, 20:10
Nie nie ujezdzalem. Po długich za i przeciw jednak wygrał gs.Dlatego przejechalem się Afryka. Myślę że crosstourer też jest mega ale ....jednak nie.

rambo
14.05.2016, 20:52
V4 robi wrażenie, zupełnie inna kultura pracy niż boxer

myku
14.05.2016, 23:07
Jakby crosstourer byl mniej Hmmm...plastikowy i troche lzejszy to napewno bylby to top faworyt.Mam wrazenie,choc moze sie sie myle,ze jednyk gs jest bardziej uniwersalnym motocyklem.Do tego ,z tego co czytalem,Crosstourera trrzeba krecic,zeby zadzialal,a w gs dziala na dzien dobry.Jezdzilem dzisiaj takze Explorerem i nie zaprzyjaznilismy sie z wielu wzgledow.Nowa Afryka mnie zachwycila.Swietne Reiseenduro,chyba jedyne prawdziwe,no moze jeszcze 1190 adv R

darius
14.05.2016, 23:17
Myku,

Zwrociles moze uwage jak to jest z automatyczna zmiana biegow w pochyleniu w zakręcie - jak na filmiku w necie na rondzie? Ja niestety jezdzac nowa Afra nie zwrocilem na to uwagi, moze nie zauwazylem nawet... I teraz rozne pomysly jednak o manualu przychodza do glowy...

Generalnie bylem zaskoczony jak dobrze DCT daje sobie radę!!! Potwierdzam ze lewa noga mi tez drgnela raz czy dwa, a potem bardzo szybko zapomnialem o sprzegle i biegach :-)

Pozdrowienia
D

myku
14.05.2016, 23:44
Ogladalem ten film dwa razy i na ta wlasnie sprawe bardzo zwrocilem uwage.U mnie w Niemczech jest mnostwo rond.Naprawde wyszukiwalem trase,zeby bylo ich jak najwiecej.Kazde z nich robilem na innej predkosci i z innym wyjsciem z niego.Kompletnie nic sie nie dzialo.Bieg trzymal przyz caly czas jazdy po rondzie i przy wyjsciu z niego ,dosyc dynamicznym.prowokowalem to zeby bieg przeskoczyl ale nic sie nie dzialo.Mysle,ze kolega mial po prostu zapiete D,a moze S3,sam nie wiem.U mnie pomimo prob,nie wystapilo kompletnie nic.Nie wiem jak u ciebie,ale wg mnie opcja D jest na przeloty Poza tym nie nadaje sie do niczego.Rewelacyjna jest tez zmiana biegow przy kierownicy.Moto idzie do odciecia

mdxmd
15.05.2016, 11:26
Ogladalem ten film dwa razy i na ta wlasnie sprawe bardzo zwrocilem uwage.U mnie w Niemczech jest mnostwo rond.Naprawde wyszukiwalem trase,zeby bylo ich jak najwiecej.Kazde z nich robilem na innej predkosci i z innym wyjsciem z niego.Kompletnie nic sie nie dzialo.Bieg trzymal przyz caly czas jazdy po rondzie i przy wyjsciu z niego ,dosyc dynamicznym.prowokowalem to zeby bieg przeskoczyl ale nic sie nie dzialo.Mysle,ze kolega mial po prostu zapiete D,a moze S3,sam nie wiem.U mnie pomimo prob,nie wystapilo kompletnie nic.Nie wiem jak u ciebie,ale wg mnie opcja D jest na przeloty Poza tym nie nadaje sie do niczego.Rewelacyjna jest tez zmiana biegow przy kierownicy.Moto idzie do odciecia

z D chodzi Ci o zbyt szybkie przechodzenie na wyższe biegi ?

myku
15.05.2016, 12:16
Chodzi o to żeby bieg był taki jaki ma być na odpowiednich obrotach.Ani za wysoki ani za niski

mdxmd
15.05.2016, 20:33
Chodzi o to żeby bieg był taki jaki ma być na odpowiednich obrotach.Ani za wysoki ani za niski

powinna zostać dodana funkcja uczenia, ale co z pochyłościami terenu, obciążeniem motocykla pasażerem czy mniejszą lub większa ilością bagażu?
i nie chodzi mi o wypad na weekend, a raczej o załadunek na max'a....

myku
15.05.2016, 20:58
Myślę że wszystko można ustawić. Albo porostu przejść na zmianę ręczna która jest fantastyczna i nie do porównania z tradycyjną zmiana biegów. Mi też mówiono że moto uczy się kierownika choć wiem wydawało się że zupełnie niepotrzebnie. Ale jeśli tak jest to jeszcze lepiej.

luk2asz
15.05.2016, 22:17
Uczy się . Tylko problem z demo jest jeden - kogo się ma uczyć ?

QrczaQ
16.05.2016, 07:51
A ja wczoraj miałem dziwną historię.
Chciałem zaszpanowac i pokazać dzieciakom nowy motor.
Kluczyk, Luz, start. Kręci kręci kręci i nic. I tak z 3 razy. Wszyscy mina jak zwykle nie odpala. Na szczęście czytałem instrukcje. Manetka do oporu i kręcę.
Jeszcze raz bez gazu i odpalił.

Nie wiem co to było. Stał na dworze z 3 dni. Może to? Dziwne.

Adagiio
16.05.2016, 19:09
Nie wiem jaki jest obecnie immobilajzer w nowych AT, ale w wiadrze i vfr był hiss, czy jakoś tam. Jak moto stało na zewnątrz przez jakiś czas to właśnie on czasami robił podobny żart, trza było kluczyk ścisnąć w ciepłej ręce przez chwilę, manetkę na max i palić.

WojtekBBI
16.05.2016, 19:29
Filmy takie w internetach z produkcji

https://www.youtube.com/watch?v=b8jaUBzuNkI&feature=share

https://www.youtube.com/watch?v=tW-JQ691fwU

https://www.youtube.com/watch?v=CYqMCRbGcF0

myku
16.05.2016, 20:15
Strasznie się spieszą. A potem moto nie odpala. W Berlinie to inaczej wygląda

zbyszek
16.05.2016, 21:05
Myku, Berlin nie jest zagrożony sejsmicznie....
;)

myku
16.05.2016, 21:17
Aaaa a....to dlatego się tak spieszą. Żeby zdążyć przed kolejnym :haha2:

piono
16.05.2016, 21:39
Aaaa a....to dlatego się tak spieszą. Żeby zdążyć przed kolejnym :haha2:
Myku, tyle lat w de i nie wiesz, że Niemiec się w pracy szanuje i nie przemęcza?:D

QrczaQ
16.05.2016, 22:31
Strasznie się spieszą. A potem moto nie odpala. W Berlinie to inaczej wygląda
Trochę dziwi mnie że pokazują tyle szczegółów produkcji. Ale miło popatrzeć kto i jak to robi.
Raczej widać tam super strategie i organizacje pracy a nie paniczny chaos.

Aż mi się historia przypomniała jak klient z Bliskiego wschodu płakał bo w głowicy znalazł klucz dynanometryczny. To mu kolega odbąknął że nie ma co narzekać bo ma super amerykański snap-on za friko.

mdxmd
16.05.2016, 22:44
Trochę dziwi mnie że pokazują tyle szczegółów produkcji. Ale miło popatrzeć kto i jak to robi.
Raczej widać tam super strategie i organizacje pracy a nie paniczny chaos.

film z produkcji raczej słaby, widać stary sprzęt, monter biega za silnikiem, który mu ucieka, brudne fartuchy, ośka wahacza bez problemu wchodzi sama a tu dostaje w łeb jakimś młotkiem (pewnie nie stalowy),

pocieszające jest to, że można coś złożyć równie dobrze jak fabryka :)

poniżej "profesjonalnie" zrobiony film z montażu silnika (sorry, że to BMW :) )

LD6kGafB2to

i dalsza część

KrWA9vrxhyE

myku
17.05.2016, 00:36
Właśnie o te filmy mi chodziło. Spokojnie bez stresu w krotkich rękawach bez tych idiotycznych czapeczek . Widać że składają maszynę a nie milion skuterów na dzień.

robertG7
17.05.2016, 08:10
Właśnie o te filmy mi chodziło. Spokojnie bez stresu w krotkich rękawach bez tych idiotycznych czapeczek . Widać że składają maszynę a nie milion skuterów na dzień.

Bo to jest film z prawdziwej produkcji, a nie cukierkowy Public Relations z BMW :)

Lepi
17.05.2016, 08:42
Różnica jest taka, że Japończyk wkręca kilka śrubek biegnąc za silnikiem. Potem następny i następny i... Jak robot.
Niemiec odpowiedzialny jest za cały podzespół. To zupełnie inna organizacja pracy. Może i mniej wydajna ale daje urozmaicenie prac i poczucie odpowiedzialności za wykonaną pracę. Nie chcę oceniać, która kultura produkcji jest lepsza. Nie mam za to wątpliwości w której wolałbym pracować.

Emek
17.05.2016, 09:06
Niemiec odpowiedzialny jest za cały podzespół.
To i pewnie dlatego jak coś się sypie to od razu cały podzespół a nie śrubka :D.

mdxmd
17.05.2016, 11:29
Bo to jest film z prawdziwej produkcji, a nie cukierkowy Public Relations z BMW :)

z bmw film jest prawdziwy, z AT oczywiście też tylko zrealizowany nie profesjonalnie.

fassi
17.05.2016, 11:37
Bylem w tej fabryce w mojej wiosce, conieco widzialem jak te ponoc najlepsze motury swiata skladaja. Tam tym "skladaczom" wszystko podjezdza pod reke, nie musza nawet sie obrocic. Max ciezar jaki moga "dzwigac" to 2kg. Tempo na tasmie to 1/5 japonskiego wiec juz wiem dlaczego ten ponoc najlepszy enduro na swiecie tyle kosztuja.

I jakos nie widac efektu ze niby pomalu to dokladnie. Ale od czego jest marketing? Gebels plakal jak czytal te prospekty :D

QrczaQ
17.05.2016, 12:04
Co jest fajne w tych niemieckich fabrykach to cisza. Raczej jakość nie idzie w parze z tym że jeden koleś jest odpowiedzialny za podzespół.
W Szwecji, chyba Volvo, pracownicy nie chcieli takiego trybu pracy bo jest bardzo męczący.

Lepi
17.05.2016, 12:25
Raczej jakość nie idzie w parze z tym że jeden koleś jest odpowiedzialny za podzespół.
....
A masz jakiś argument? Bo mnie uczono inaczej.

QrczaQ
17.05.2016, 13:09
A masz jakiś argument? Bo mnie uczono inaczej.
Znam z autopsji. Pracowałem z paroma firmami i ciężko jest z powtarzalnością w systemie gdy koleś myśli za dużo.

Honda w UK ma praktycznie całą linię produkcji zautomatyzowaną. Dlatego jeszcze mogą robić w tym kraju.

madafakinges
17.05.2016, 13:25
http://img7.demotywatoryfb.pl//uploads/201002/1267135892_by_Dejwidek91_600.jpg

madafakinges
17.05.2016, 13:27
Jeżeli taki żółty człowieczek przez rok, cały czas dokręca jedną śrubkę, to wiecie z jaką precyzją wkońcu ją dokręca?!

voxan69
17.05.2016, 13:42
Mada swiete slowa :-) - to co jest dobre dla firmy z reguly jest mniej przyjemne dla pracownikow

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

QrczaQ
17.05.2016, 17:27
Z ciekawostek to koleżanki ojciec Japończyk pracował 35 lat na tym samym stanowisku i dojeżdżając 2.5h w jedną stronę. Mają tam pranie dobre.

MAKS_38
17.05.2016, 18:17
niestety jezdziłem 3 razy z DCT na S3 i zmienił mi bieg na wyższy na rondzie:(

mdxmd
17.05.2016, 23:05
co by nie pisać to boxery BMW to b.dobre motocykle mają swoje humory ale kiedy pasażerka nie puszcza Cię samego i zabiera ze sobą wszystko co potrzebuje to i tak nic innego nie pozostaje ;)

ATomek
17.05.2016, 23:12
co by nie pisać to boxery BMW to b.dobre motocykle mają swoje humory ale kiedy pasażerka puszcza Cię samego i zabiera ze sobą wszystko, czego potrzebujesz to nic innego nie pozostaje tylko te dwa wielkie cyce.

07 A-gent
17.05.2016, 23:12
taaa jasne :mur: to ciekawe jak wcześniej wyglądały wyjazdy we dwójkę? (pytanie retoryczne) nikt nie jeździł tylko czekał na GSa.

myku
18.05.2016, 05:14
mdxmd i tego się trzymajmy :Thumbs_Up:

mdxmd
18.05.2016, 07:28
taaa jasne :mur: to ciekawe jak wcześniej wyglądały wyjazdy we dwójkę? (pytanie retoryczne) nikt nie jeździł tylko czekał na GSa.

wcześniej pasażer i pasażerka mieli inne wymiary i ....nie napiszę co jeszcze żeby się nie narażać :)

Lepi
18.05.2016, 08:29
Wcześniej nie mieli kasy na GSa i jeździli komarkiem.

jorge
18.05.2016, 22:52
http://ruggedroads.co.uk/epages/00cbb604-5d1c-407e-8207-580e14387ec5.mobile/en_GB/?ObjectPath=%2FShops%2F00cbb604-5d1c-407e-8207-580e14387ec5%2FProducts%2FMJPE50FK

marekw
19.05.2016, 07:30
https://m.facebook.com/groups/320788504743215?view=permalink&id=647446205410775

Nynek
19.05.2016, 09:40
Daje radę :)
https://www.youtube.com/watch?v=HydFytMP35k

madafakinges
19.05.2016, 10:22
8_mx6nRvmDk#t=26

madafakinges
19.05.2016, 10:34
http://www.touratech.com/fileadmin/user_upload/Africa-Twin_Hellas-Rally/Africa-Twin-Rallye_Studio.jpg

http://www.touratech.com/fileadmin/user_upload/Hellas_Rally/se02-day02.jpg

Niestety ciągle za KaTeeMem:D

Jaskola
19.05.2016, 10:47
2 rzeczy bym chętnie widział u siebie :)

- kanapa
- brak tego strasznego bagażnika z rączkami dla pasażera (gdzieś czytałem, że to wcale nie łatwo wypierdzielić? )

:)

borys609
21.05.2016, 11:14
Jak to nie łatwo? Potrzymaj mi piwo to Ci w dwie minuty pięknie te uchwyty upierdolę gumóweczką i obszlifuję krawędzie na okrągło :-).

Wysłane z ajfona..

07 A-gent
23.05.2016, 21:46
https://www.youtube.com/watch?v=5FujnymfIfs
dla tych malkontentów co to tylko w teren kateem albo inny wścieklak, raczej da się jeździć ostro tylko;
1- cena tam, a w Polsce to dwa światy,
2- często maszyna aż "świzda" tylko kierownik pi-da :-)

radekw
24.05.2016, 08:37
https://www.youtube.com/watch?v=5FujnymfIfs
dla tych malkontentów co to tylko w teren kateem albo inny wścieklak, raczej da się jeździć ostro tylko;
1- cena tam, a w Polsce to dwa światy,
2- często maszyna aż "świzda" tylko kierownik pi-da :-)

Lubię oglądać takie filmiki. Człowiek się dowiaduje ile mu jeszcze brakuje :) I to fakt, z reguły największą wadą motocykla jest kierownik, ale Yamaha już nad tym pracuje :P
http://www.telegraph.co.uk/technology/news/11962193/Yamahas-motorbike-riding-robot-wants-to-be-world-champion.html

QrczaQ
24.05.2016, 09:14
Lubię oglądać takie filmiki. Człowiek się dowiaduje ile mu jeszcze brakuje :) I to fakt, z reguły największą wadą motocykla jest kierownik, ale Yamaha już nad tym pracuje :P
http://www.telegraph.co.uk/technology/news/11962193/Yamahas-motorbike-riding-robot-wants-to-be-world-champion.html

Narazie to ten robot moze babcie na zakupy podwiesc po chodniku i to na 4 kolach.

Raczej zeby zastapic Rossi to trzeba 1000 czujnikow, aktuatorow. Raczej nie do ogarniecia jak na te chwile. Kiedys moze i tak.

mdxmd
24.05.2016, 09:26

pewnie z motocykli zmieniają branżę na roboty

Lepi
24.05.2016, 09:57
Narazie to ten robot moze babcie na zakupy podwiesc po chodniku i to na 4 kolach.

Raczej zeby zastapic Rossi to trzeba 1000 czujnikow, aktuatorow. Raczej nie do ogarniecia jak na te chwile. Kiedys moze i tak.

Myślę, że już do osiągnięcia. Czujników nie trzeba aż tylu. Tak naprawdę nie trzeba prawie żadnych dodatkowych czujników ani nawet robota. Wszystko oprócz kręcenia kierownicą może już dziś robić program komputera który przecież i tak już jest w motocyklu. Może jeszcze biegi są załączane czysto mechanicznie ale to akurat żaden problem.

madafakinges
24.05.2016, 10:42
http://advrider.com/index.php?threads/the-crf1000l-africa-twin-problem-thread.1131281/page-11

Tylny amor nie daje rady...
Gość pisze że przy jeździe z załadowanym motocyklem 195kg na pokladzie po 7tyś. km amor przestał funkcjonować...
Czy znów trzeba będzie robić przeszczepy zawieszeń od KTM??
Czy naprawdę Honda do flagowego modelu nie mogla dać czegoś lepszego?

https://shop.touratechpolska.pl/touratech-suspension-shock-absorber-for-honda-crf1000l-africa-twin-from-2016-type-extreme.html
ale za jedyne 6tyśzł. można mieć zawieszenie porównywalne z modelami KTM z sprzed 10lat;)

Maurosso
24.05.2016, 10:50
Ludzie nie wierzyli, że komputery będą kiedykolwiek w stanie grać sprawnie w szachy aż do momentu, w którym komputer znikąd pokonał najlepszego gracza na świecie :)

Tu będzie tak samo. Będziemy sobie mówili, że się nie da...że co najwyżej do sklepu babcie podwiezie. Do momentu kiedy za kilka lat, Rossi zostanie w tyle.

Tank
24.05.2016, 11:37
Na pewno komputer da radę, ale polecam lekturę "Ananke" Lema... :)

Adagiio
24.05.2016, 14:27
Każdy motocykl wymaga personalizacji. Tak jak wychodzi z fabryki nie wszystkim odpowiada, jednak to zaledwie kilka % użytkowników, wiec producent ma na takich oczekiwania wyjebane. Nie mniej jednak ludzie na seryjnym moto jeżdżą a tylko nieliczni narzekają. Ale te głosy nielicznych są najbardziej słyszalne, reszta nie klepie w klawisze tylko robi swoje, znaczy jeździ.
Mada, 10 letnie zawieszenia EXC czy LC4 to epoka kamienia łupanego w stosunku do 10 letnich zawieszeń Showa z CR czy CRF. Nowa AT to motocykl dedykowany dla kogoś co najwyżej pojedzie szutrem czy dziurawym asfaltem, patrzmy obiektywnie na zastosowania tego moto. Marketing i reklamowe filmy nie odzwierciedlają założeń konstruktora, wymagasz więcej musisz wymienić zawias, zrobić setting i wtedy można zapierdalac po krzaczorach, pod warunkiem ze masz potencjał i doświadczenie robić to na 200 kg klocku. Zapytaj Dominika ile kosztowało go zrobienie zawieszenia w tym zajebistym niby seryjnym zawiasie w LC8, żeby dojechać do mety Tuarega.
Zdrowia.

mdxmd
24.05.2016, 14:36
Każdy motocykl wymaga personalizacji. Tak jak wychodzi z fabryki nie wszystkim odpowiada, jednak to zaledwie kilka % użytkowników, wiec producent ma na takich oczekiwania wyjebane. Nie mniej jednak ludzie na seryjnym moto jeżdżą a tylko nieliczni narzekają. Ale te głosy nielicznych są najbardziej słyszalne, reszta nie klepie w klawisze tylko robi swoje, znaczy jeździ.
Mada, 10 letnie zawieszenia EXC czy LC4 to epoka kamienia łupanego w stosunku do 10 letnich zawieszeń Showa z CR czy CRF. Nowa AT to motocykl dedykowany dla kogoś co najwyżej pojedzie szutrem czy dziurawym asfaltem, patrzmy obiektywnie na zastosowania tego moto. Marketing i reklamowe filmy nie odzwierciedlają założeń konstruktora, wymagasz więcej musisz wymienić zawias, zrobić setting i wtedy można zapierdalac po krzaczorach, pod warunkiem ze masz potencjał i doświadczenie robić to na 200 kg klocku. Zapytaj Dominika ile kosztowało go zrobienie zawieszenia w tym zajebistym niby seryjnym zawiasie w LC8, żeby dojechać do mety Tuarega.
Zdrowia.

ok, ale czy tam jest mowa o krzaczorach? skoro mieli 200kg to raczej 2 osoby + bagaż ... czyli nic szczególnego większość tak ma. Amorek może był wadliwy i tyle po co robić z tego zamieszane... w BMW amorki z ESA też padają, bez ESA także tylko mniej. Mi nawet ohlins padł i nie był to motocykl enduro...

madafakinges
24.05.2016, 15:37
Poczytaj co mu odpisali z hondy... amor nie wyrabia, bo źle użytkował moto i jeśli mu się wyhuśtał, to proponują zrobienie serwisu i wymianę sprężyny na jego koszt. To takie podeście, skoro coś nie działa w motocyklu zgodnie z Twoim wymaganiem tzn. że go źle użytkujesz....

Porównuje crf do lc8 bo to ta sama waga, klasa i przeznaczenie moto, dodatkowo nowe kosztowały tyle samo.

Wiem, że są lepsze zawieszenia niż fabryczne z lc8, ale uważam że 90% motocykli niewyczynowych ma gorsze.

ps. I tak wcześniej czy później kupie nową afre, więc już wylewam swoje żale. Chciałbym, żeby crf była pod każdym względem lepsza od lc8 a przynajmniej nie gorsza i to by mi wystarczyło.

Adagiio
24.05.2016, 15:57
Bez względu na to czy jechali po szutrach, dziurawym asfalcie czy równiutką autostradą, jakiś element może ulec uszkodzeniu, spadają promy kosmiczne warte miliardy monet. A tu zdechł tylko amor i tyle.
Mada zgadzam się z Tobą, tylko ja nie kupię nowej AT, choć uważam ze to bardzo fajny motocykl. Nie wszystkie serwisy działają tak samo to wyłącznie kwestia importera i wynegocjowanych warunków.
Honda zrobiła CRF-e po to żeby zrobić na złość tym co ją kupili :haha2:.

mdxmd
24.05.2016, 21:06
skoro mowa o gwarancjach to wg.mnie aż się prosi aby UE zrobiła z tym porządek i skończyła z jakimiś bzdurnymi wyłączeniami z gwarancji, wracając do tematu to ciekawe czy ktoś z taką odmową poszedł do sądu ? bo nie wyobrażam sobie aby sprężyna mogła się zużyć przez niewłaściwe użytkowanie zwłaszcza w tak krótkim czasie :( lipa materiał lub jego wada innej opcji nie ma.

mdxmd
24.05.2016, 21:28
ecdu9_0JFUg

ma ktoś podobny problem z startem silnika? pod filmem 3 osoby potwierdziło to u siebie...

Prince
24.05.2016, 21:47
Do usuniecia

Kazmir
24.05.2016, 22:23
Mam takie przeczucie (przeglądając schemat instalacji elektrycznej), że te moto będzie częstym gościem u elektryków. Nie od razu! Po jakimś czasie......

Na fotce: "Idzie nowe":)

Emek
26.05.2016, 22:00
FrxscwTIlyw

Artek
01.06.2016, 12:54
Z wózkiem? Łeee...

matjas
01.06.2016, 13:36
FrxscwTIlyw

bardzo fajny test. wciąż jednak nie wiem na, który z nich sie zdecydować :haha2:

Emek
01.06.2016, 13:56
BMW już masz/miałeś, KTMa też więc zostaje ci wybór pomiędzy AT i Ducatem czyli 2XAT lub 1XDucat :D bo cena Enduro zabija.

darius
03.06.2016, 12:21
Myku,

Co ten pan opowiada? A moze ktos inny oprocz Myka rozumie po niemiecku.

https://youtu.be/ZqAleBAUUV4

Pozdrowienia,
D

myku
03.06.2016, 21:08
Ten gość to Vara Hannes. Zrobił na varadero prawie 600tys km stąd ten przydomek właściwie bez żadnych problemów. Teraz dostał od hondy Afrykę żeby przez 3 lata ją testować i nabić pół miliona. Gość robi w roku po 80tys km. Akurat w tym filmiku opowiada jak wjeżdża się w Afrykę. Testuje opony na ile może się położyć itd. Ma już 12tys km od początku roku zrobione i bardzo chwali dct. Mówi że wreszcie nie musi tysiące razy zmieniać biegów a co za tym idzie nie musi koncentrować się na motocyklu a na jeździe. 3cia generacja dct jest bardzo dopracowana itd itd. Na YT są inne filmy z nim.

robertG7
07.06.2016, 13:59
Widziana dziś w Mrągowie. Turysta z Prus 63385
63386

luk2asz
07.06.2016, 20:06
Był przez weekend na zlocie trampkowym.

Adagiio
07.06.2016, 20:09
Na Goldentyre Sardegna Rally Race z nr. 47 stratuje Africa.

darius
08.06.2016, 12:23
Nowa AT bedzie tez na National Geographic.

http://news.honda.com/newsandviews/article.aspx?id=9054-en&utm_campaign=RSS&utm_medium=paul+miller+auto+group&utm_source=rss

Pozdrowienia
D

nadol
08.06.2016, 12:49
Był przez weekend na zlocie trampkowym.

Potwidzam.

https://c2.staticflickr.com/8/7027/27413600561_86ca1903fa_b.jpg

rambo
08.06.2016, 12:53
Jakby ktoś chciał od ręki kupić czerwoną DCT to mam jedną sztukę :Thumbs_Up:

darius
09.06.2016, 20:01
https://youtu.be/cwDcZeZ5Cyk

Pozdrowienia
D

myku
09.06.2016, 20:36
Ten turysta z Niemiec nie wie jeszcze ze na polskim forum jest cyrk odnośnie gmoli i stelaży pod kufry ....:haha2:. Lekko duch

07 A-gent
09.06.2016, 22:57
może ma inne plastiki - na rynek niemiecki :D

Boski-Kolasek
09.06.2016, 23:24
https://www.youtube.com/watch?v=O3PuTbez1lc#t=380.341

Artek
09.06.2016, 23:53
Nową można było pojeździć na trampkowym zlocie.
wV-QyLlKr6M

Misza
10.06.2016, 06:23
O prosz nawet znajomi ;)

Na zlot afryki nie przyjado bo afrykanerzy za dużo pijo ;)

Ziarko
10.06.2016, 07:46
bo afrykanerzy za dużo pijo

nie pamiętam niczego takiego :D

Smierzu
13.06.2016, 21:26
Może ktoś oglądał model z tego ogłoszenia ?
http://olx.pl/oferta/honda-crf-1000-l-abs-dtc-jak-nowy-uszkodzony-africa-twin-CID5-IDfHkzn.html#d17a74fb2a

Zostało coś czy to sam złom?

Dzieju
14.06.2016, 07:42
Szybko zaczęli kasować. "Kilka" dni na drogach a już parę kolizji , nadmiar mocy czy fantazji ;)

tommi
14.06.2016, 08:29
Starali się przewidywać zamiast hamować...
:D

mdxmd
14.06.2016, 08:49
silnik odpala, rama ok.... raczej na części, jedno przeczy drugiemu a 20.000zł odzyskać z części? chyba żart.

Kisiel
14.06.2016, 09:06
W sobote 18.06. o północy, na National Geographic HD będzie godzinny film True Adventure in Morocco, śladami dawnego Paris-Dakar, z udziałem 2 nowych AT prowadzonych przez jakiegoś rajdowca i modelkę :D

QrczaQ
14.06.2016, 11:01
W sobote 18.06. o północy, na National Geographic HD będzie godzinny film True Adventure in Morocco, śladami dawnego Paris-Dakar, z udziałem 2 nowych AT prowadzonych przez jakiegoś rajdowca i modelkę :D

Kurczak pieczony! Jakis telewizor kupilem, ale nie ogladam. Tu akurat cos co by mnie zainteresowalo a niestety ze w pakiecie 120 kanalow National Geographic nie ma...
:spac:

tommi
14.06.2016, 11:39
QrczaQ,
ale internet masz, więc dasz sobie radę...
;)

QrczaQ
15.06.2016, 10:40
QrczaQ,
ale internet masz, więc dasz sobie radę...
;)

A teraz powaznie. Jak moge NGO obejrzec w internecie? Sprawdzalem ale jakos nic nie znalazlem.

tommi
15.06.2016, 12:22
Na szybko ze służbowego kompa - niech ktoś potwierdzi czy to samo leci w tv:
http://www.zoptv.com/live/nat-geo-uk

Co prawda uk, ale pl też widzę, że jest udostępniony.

madafakinges
15.06.2016, 15:01
Czy da się dtc spalić gumę?

karol1989
15.06.2016, 15:04
Tak, ale przyjdzie to trudniej ze względu na brak możliwości "strzału ze sprzęgła".

QrczaQ
15.06.2016, 15:05
Czy da się dtc spalić gumę?

Chyba jakby ABS i traction control zdezaktywowac to pewnie tak. Oczywiscie producent tego nie zaleca LOL

luk2asz
15.06.2016, 19:59
Wlaczasz G, wylaczasz trakcje i palisz :-)

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Adagiio
15.06.2016, 20:06
Wyniki po trzecim dniu Rally Albania, AT na drugiej pozycji, ale on musi zapierdalać........:bow:

Mhv
15.06.2016, 20:44
Ja pier.....przecież na około same wścieklaki a on tą krową ciśnie:dizzy:
Pewnie dlatego że już rozwiert na 1100 zrobili:)
Będzie dobry test..

Maurosso
16.06.2016, 11:42
Holy shit...

Co za TYP!

Ale to nie precedens...ten sam gość siódmy w rajdzie Hellas, i jeszcze jedna CRF1000 w pierwszej dziesiątce :P

http://i.imgur.com/vHKItOv.png

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13178919_462816493916241_5466668809967471880_n.jpg ?oh=4d3c65d5ee47b79cecf9ea0662aa1dd3&oe=57CA75C2

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13230079_462816587249565_7046020557759053350_n.jpg ?oh=c884730f881250ef6f8c0f8abaed8a81&oe=57D7D3D5

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13240764_462816623916228_8113012394506715691_n.jpg ?oh=043829e814e06e02217129694e525245&oe=57CD5B3B

Ta kratka na światła...te buty...wydaje się wielce pozytywnym gościem, który nie wie, że się nie da :P

siwy
16.06.2016, 11:44
a co to za sprzęt CRF 500 ?

Adagiio
16.06.2016, 13:14
CRF 500 to crf-a przerobiona przez Zanardo a to oficjalny importer motocykli Off Hondy w Italii. Montują cylinder Athena 490 cm oraz instalację eklektyczną z rozrusznikiem i inaczej konfigurują ( mapy zapłonowe ). Wtedy moto bardziej nadaje się do enduro niż do crossu.

tommi
16.06.2016, 13:22
Kratka, buty - zasłona dymna. Tarcza i zacisk zdjęte, wydech zmieniony. Wygrywa wagą ;)

darius
18.06.2016, 14:41
Dla tych co nie mogą już doczekać się wieczora...

zapowiedz http://channel.nationalgeographic.com/videos/adventure-riding-through-todra-gorge/

Pozdrowienia
D

darius
18.06.2016, 15:32
Eygląda na to ze wanualu jest wieksza precyzja i dozowalnosc.

https://youtu.be/nRl9D_otTNY

Pozdrowienia,
D

Ziarko
18.06.2016, 16:24
Zawsze mnie zastanawia, na ile "zalety" motocykla pozwalające na cyrkowe sztuczki przeważają nad "wadami" np. automatu są wykorzystywane w codziennej jeździe.

czyli, na co mi mruganie światłem, gdy nie mrugamy. Na co blokowanie tylnego koła, gdy normalnie unikamy tego blokowania ?

radiolog
18.06.2016, 16:44
Mistrz pojedzie tak nawet na cbf1000, tu szukałbym odpowiedzi

myku
18.06.2016, 22:21
Dokladnie Ziarko :Thumbs_Up:

miki*
19.06.2016, 11:13
Dla tych co nie mogą już doczekać się wieczora...

zapowiedz http://channel.nationalgeographic.com/videos/adventure-riding-through-todra-gorge/

Pozdrowienia
D

Totalne rozczarowanie. Jednoodcinkowa opowiesc o tym jak nawet laska nigdy nie jezdzaca w terenie poradzi sobie z trasa jadac na nowej AT :D

Neno
19.06.2016, 11:22
Mam podobne wrażenia co miki*. Takie "małe" lokowanie produktu ;)
Na plus - nie widać by CRFa się połamała (plastiki - a gmoli nie miała) a coś myślę, że tych gleb mogło być tam więcej.

borys609
19.06.2016, 11:36
Kwestia ile zapasowych modeli nowej CRF wieźli poza kadrem w wozie serwisowym, aby mieć pewność ukończenia produkcji filmowej :-)

Wysłane z ajfona..

miki*
19.06.2016, 11:38
Nawet nie "male" to lokowanie... Najdluzsza reklama jaka w zyciu ogladnelam z nadzieja ze zaraz sie zacznie cos ciekawego. Mysle ze co drugi kolega jezdzacy w towarzystwie kolezanki nie raz już czul sie jak w podrozy z Lora hehe Ale zeby o tym film krecic? Co ciekawe nie pokazali ile km trasy bylo pokonywane w jakim czasie ( noce tez jakby umykaly)...wiec tych gleb musialo byc znacznie wiecej :-P
Film powinien mieć tytul " AT najlepszym motocyklem dla amatorek jazdy offem" hehe

Zet Johny
19.06.2016, 12:08
Zwiastun sobie włączyłem i po 20 sekundach wyłączyłem. Nie podeszła mi forma. Nie pode mnie ta kinematografia. Coś ze mną nie tak?:( :D

darius
19.06.2016, 12:17
Totalne rozczarowanie. Jednoodcinkowa opowiesc o tym jak nawet laska nigdy nie jezdzaca w terenie poradzi sobie z trasa jadac na nowej AT :D
No niestety tez nie dotrwalem do konca...

Pozdrowienia
D
Mam podobne wrażenia co miki*. Takie "małe" lokowanie produktu ;)
Na plus - nie widać by CRFa się połamała (plastiki - a gmoli nie miała) a coś myślę, że tych gleb mogło być tam więcej.

radiolog
19.06.2016, 12:48
Uważajcie na Miki bo to prowokatorka i zatwardziała BMWmaniaczka hehe

myku
19.06.2016, 12:51
Nawet nie ogladalem,dzis byla powtorka,tez przelaczylem.Draznia mnie takie programy

Neno
19.06.2016, 13:03
Nawet nie "male" to lokowanie...

Dlatego dałem cudzysłów ;)
To takie lokowanie w stylu - na CRF trasę OFF przejedzie nawet amatorka, a popatrzcie co zrobi z nią mistrz ;) Po wydmach polatał, co mnie cieszy - znaczy się da ;)

Praca przedniego zawieszenia na filmie wygląda bajecznie!
Pani miała model z automatem ;)

W filmie kilka błędów, nie wiem czy przy tłumaczeniu czy w oryginale.

radiolog
19.06.2016, 13:09
Czyli muszą sie uczyć od ludzi ze smigłem i pomarańczy

miki*
19.06.2016, 13:33
Uważajcie na Miki bo to prowokatorka i zatwardziała BMWmaniaczka hehe

Chcialbys :p
A ja tu tylko napisalam prawdę o filmie, ktory de facto dziala bardziej jako antyreklama bo ktory facet chce by jego AT reklamowac jak motocykl którym nawet amatorka moze jezdzic? Malo ambitne...

A do BMW jeszcze wrócisz.... :bow: :p

konrad1f
19.06.2016, 14:46
"Chwilowo" nie stać mnie na nową Afrykę ale dzięki uprzejmości znajomego miałem okazję strzelić sobie kilka kółek na torze kartingowym wersją z dwusprzęgłową skrzynią biegów.
Brak dźwigni sprzęgła i dźwigni zmiany biegów wymaga uwagi ale pewnie po jakimś czasie można się przyzwyczaić.
Ogólne wrażenia są bardzo pozytywne. Motocykl prowadzi się na prawdę łatwo ale pewnie również to zasługa tego, że jest nowy :), na nowych, niezużytych oponach i nowym zawieszeniu :)
Nie byłem w stanie sprawdzić dynamiki motocykla (mały tor/cudzy,drogi motocykl) ale nie odczułem aby była niewystarczająca.
Może za 5/10 lat sobie taką strzelę i jest to bardziej prawdopodobne niż zakup BMW 1200GS, którym niedawno również miałem okazję się przejechać, a który odrobinę mnie rozczarował.
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13495304_633635406813137_536948196386348274_n.jpg? oh=4188d6e258f6f46dac44b822ffa03c34&oe=57D39CF8

radiolog
19.06.2016, 21:29
Oglądnąłem, nie jest to arcydzieło, ale godzine można poogladać AT, film miał pokazać,że AT moja jezdzic po piachu nawet modelki bez doświadczenia terenowego hehe.
Znam laski,które fragmnenty piaskiwe przejechałyby na listonosza.....

miki*
19.06.2016, 21:48
Ooo cos o mnie hehe Lux nie mam zajefajnej AT jak Lora wiec ja musze na listonosza grunt ze do przodu :devil:

radiolog
20.06.2016, 11:21
Ponoć czas oczekiwania na zamówienie się skrócił, ktoś zna przecieki na ten temat?

chrupa
20.06.2016, 11:59
Ponoć czas oczekiwania na zamówienie się skrócił, ktoś zna przecieki na ten temat?
Jutro odbieram swoją :D, jak nie zapomnę, to zapytam się u źródła

radiolog
20.06.2016, 12:30
Jutro odbieram swoją :D, jak nie zapomnę, to zapytam się u źródła
A ile czekałes i kiedy zamawiałeś?
O tym skróceniu mówili w MCS

chrupa
20.06.2016, 12:49
A ile czekałes i kiedy zamawiałeś?
W tym przypadku czuje się jakbym wygrał na loterii. Otóż nie zdążyłem nawet złożyć zamówienia, dostałem informację, że ktoś zrezygnował z zamówienia w chwili, kiedy moto było już do odbioru... Malowanie i skrzynia taka jaką chciałem (czerwony manual), więc z dnia na dzień się zdecydowałem...

mdxmd
21.06.2016, 00:15
W tym przypadku czuje się jakbym wygrał na loterii. Otóż nie zdążyłem nawet złożyć zamówienia, dostałem informację, że ktoś zrezygnował z zamówienia w chwili, kiedy moto było już do odbioru... Malowanie i skrzynia taka jaką chciałem (czerwony manual), więc z dnia na dzień się zdecydowałem...

... ale marketingowy przypadek :)

Tank
21.06.2016, 06:31
To dokladnie tak jak u Radiologa.:) Albo ludzie grupowo rezygnują albo faktycznie taki marketing. :D

Chyba ze wam obu sprzedana jeden i ten sam motocykl. We Wrocławiu to było? :)

radiolog
21.06.2016, 06:46
Wawie i wrocku, ale ojazuje sie, ze w wawie naraz objawiły sie 2 sztuki, w jednym miejscu chyba nieoszly włascicoel nie sprzedal starego moto ma czas,a w drugim nie wiem,ale jak jest okazja to trzeba korzystać, niewykorzystane lubią się mścić

mdxmd
21.06.2016, 10:06
To dokladnie tak jak u Radiologa.:) Albo ludzie grupowo rezygnują albo faktycznie taki marketing. :D

Chyba ze wam obu sprzedana jeden i ten sam motocykl. We Wrocławiu to było? :)

od początku tak jest (nie wyłączając roku kampanii gdzie nikt nie wiedział co i jak...), generalnie jesteś szczęściarzem jak sobie kupisz bo już od miesiąca są tylko zapisy na 2017r.....

luk2asz
21.06.2016, 10:40
Dealerzy nie moga zamawiac mototocykli tak sobie zeby staly na salonie. Taka polityka. Musza podac dane klienta, telefon itp. Zamawia sie moto na wujka, ciocie, kij wie kogo i w momencie przyjazdu motocykla do salonu klient (wujek,ciocia, kij wie kto) rezygnuje z zakupu i ma salonie mamy wolny motocykl. I taki sposobem mamy czym handlowac. Taka oto filozofia nie przypadek.

radiolog
21.06.2016, 11:07
A to w celu jakim?

Tank
21.06.2016, 11:11
Towar trudno dostępny jest towarem elitarnym i bardziej pożądanym. Mozna tedy za niego wiecej kasy wolac. Pierwsze prawo marketingu.

luk2asz
21.06.2016, 11:32
A to w celu jakim?
Nasz rynek dla Hondy jest niczym. Wazniejsze rynki sa gdzie indziej i tam sie pcha produkcje. Niejako Africa to towar reglamentowany. Nie jest to wyjatek. Tak sie dzieje w duzej ilosci marek.

Grzechu2012
21.06.2016, 11:49
Kto wlasnie odjechal czerwoną w manualu w wawie? :)

radiolog
21.06.2016, 12:15
Myślę, że to kolega Chrupa z Krakowa :)

rambo
21.06.2016, 13:02
od początku tak jest (nie wyłączając roku kampanii gdzie nikt nie wiedział co i jak...), generalnie jesteś szczęściarzem jak sobie kupisz bo już od miesiąca są tylko zapisy na 2017r.....

U mnie są zapisy normalnie na 2016 na jesień, + jedna sztuka RED DCT od ręki :Thumbs_Up:

mdxmd
21.06.2016, 14:14
U mnie są zapisy normalnie na 2016 na jesień, + jedna sztuka RED DCT od ręki :Thumbs_Up:

dzięki za info, ja wykorzystuję fakt pojawienia się AT do ćwiczenia słabej silnej woli, szczerze przyznam nie jest łatwo :mur:

luk2asz
21.06.2016, 14:24
http://youtu.be/Ocm-kWC-Evo

chrupa
21.06.2016, 21:20
Kto wlasnie odjechal czerwoną w manualu w wawie? :)

Myślę, że to kolega Chrupa z Krakowa :)

tak, zgadza się :)

sądząc po pytaniu, to pewnie Ciebie widziałem wyjeżdżającego z serwisu :P

ps. może i dałem się złapać w sidła marketingu, ale w tym przypadku jestem z tego faktu zadowolony :)

radiolog
21.06.2016, 21:43
I jak sie jechalp na dotarciu? Nie jechales S8?

ATnet
23.06.2016, 01:23
Rano po S8 W Wawie ja docierałem testówkę z MCS'u. Mam objechane obie z DTC i manuala. W grudniu rozsypałem sobie kolano ( wiezadło krzyżowe). Więc sprzedałem R1200GS ADV bo ten sezon mam i tak w D...pie. Po pięciu latach z kolejnym GS coraz bardziej się skłaniam ku nowej Afryczce. Miałem kiedyś RD07 i dobrze ją wspominałem. Potem same GS i jeden KTM950. Nowa Afryczka mnie urzeka zawieszeniem i ogólnie poręcznością. Nie wiem jak inni, mnie bardziej pasuję chyba manual. DTC jakoś te biegi wrzuca bez składu i ładu. Miałem krótko raptem przez 18 tysięcy VFR1200 z DTC i tam mi pasował ten wynalazek. W Afryce kłuci mi się automat z enduro. Jazda po wertepach i zastanawianie się który bieg mi zaaplikuje Wielki Mozg przerasta mnie. Proszę tych co mają DTC i zrobili parę tysięcy kilometrów o jakieś podsumowanie. Wiem ze każdy chwali to co ma, ale może ktoś obiektywnie się wypowie. Mnie w Afryce bez DTC podoba się prostota. Zero jakiś.piardów elektronicznych. Systemy bezkluczykowe zawieszenie elektroniczne to moim zdaniem przerost formy nad treścią. ABS i TC to max tego co powinno być. Reszta to gadżety. W Afryce jedynie co mi się nie podoba na pierwszy rzut oka to cena i jakość akcesoriów. Centralna noga nie dość ze jest opcja odpłatną to działa opornie, nie wspominając o manetkach podgrzewanych za chore pieniądze czy totalnie gównianych gmolach. Kolejna wada to te plastikowe spinki. W Transalpie 650 ciągle mi się gubiły a plastiki były takie lekko rozdyndane. Oj się rozpisałem.

radiolog
23.06.2016, 06:54
Może i oryginalne manety drogie, ale oxfordy to zupełnie do niej nie pasują, a przesuwajaca się guma lewej manety,może zablokować klamkę sprzęgła.
Alternatywą dla oryginalbej centralki jest SW-motech

radekw
23.06.2016, 10:29
Proszę tych co mają DTC i zrobili parę tysięcy kilometrów o jakieś podsumowanie.

Zrobione już ponad 6 tys na DCT. Głównie po asfaltach, ledwie parę kilometrów szutrów i łatwych leśnych ścieżek (nic na co nie odważyłbym się wjechać harleyem ;) ).
- Czuć wyraźną różnicę po użyciu trybu G - moc oddawana jest dużo płynniej niż w standardowych trybach
- Codzienna jazda jak skuterem ;)
- W codziennym użytkowaniu nie brakuje mi klamki sprzęgła

Na razie trafiłem na dwa przypadki, w których DCT się nie sprawdziło:
- w czasie treningu na torze. Musiałem szybko przełączyć się na tryb manualny, bo automat w żadnym trybie (D, S1, S2, S3) kompletnie sobie nie radził w takich warunkach (gwałtowne przyśpieszanie i hamowanie, szybkie winkle). Przy użyciu przycisków + i - miałem już pełną kontrolę i jazda stała się przyjemnością.
- w czasie treningu jazdy precyzyjnej między pachołkami. Brak możliwości wysprzęglenia i przygazówek mocno utrudnia manewrowanie w takich warunkach. Musiałem wypracować nową technikę: trzymałem przepustnicę cały czas lekko otworzoną by mieć równe obroty i pomagałem sobie mocno tylnym hamulcem.

Jak się DCT zachowuje w ciężkim terenie nie mam pojęcia, bo się w taki nie zapuszczam - brak umiejętności.

CmenaH
23.06.2016, 22:50
Odebrałem dzisiaj swoja Afrykę... pierwsze wrażenia takie sobie ale z każdym kilometrem coraz bardziej mi się podobała na razie jeden niepodważalny mankament tylne podnóżki przeszkadzają w jeździe, kilka razy dzisiaj o nie zaczepiłem, reszta do ogarnięcia :)

07 A-gent
23.06.2016, 23:00
tylne podnóżki przeszkadzają w jeździe

:eek::eek::eek:

myku
24.06.2016, 07:30
Dobrze że podnozki a nie kierownica.:haha2:

radiolog
24.06.2016, 07:54
Jak sie odkręci sety to moze i wygodniej,ale likwiduje sie punkt podparcia przy glebie i rama bardziej podatna na wycieranie

miki*
24.06.2016, 08:07
Odebrałem dzisiaj swoja Afrykę... pierwsze wrażenia takie sobie ale z każdym kilometrem coraz bardziej mi się podobała na razie jeden niepodważalny mankament tylne podnóżki przeszkadzają w jeździe, kilka razy dzisiaj o nie zaczepiłem, reszta do ogarnięcia :)

Kolega ma chyba mieszane odczucia czy to aby motocykl jego marzeń :D Znaczy sie bez szału?

radiolog
24.06.2016, 09:08
Oooo uderz w stół, a ekspert od wszystkiego sie odezwie....

miki*
24.06.2016, 09:18
Oooo uderz w stół, a ekspert od wszystkiego sie odezwie....

Aż gdzie tu jakas moja opinia? Ja sie grzecznie pytam kolege jakie ma odczucia :D
Radio ales Ty przeczulony... :-P

radiolog
24.06.2016, 09:26
A pytanie z innej beczki, co się stanie jak AT będę serwisował od początku poza ASO, ale nie w garażu tylko znanej na rynku firmie, zwłaszcza w świetle tego że już niedługo nie będzie Hondy Poland

Michal
24.06.2016, 12:45
A pytanie z innej beczki, co się stanie jak AT będę serwisował od początku poza ASO, ale nie w garażu tylko znanej na rynku firmie, zwłaszcza w świetle tego że już niedługo nie będzie Hondy Poland

Zgodnie z rozporządzeniem GVO, możesz serwisować ją gdzie chcesz, używając dowolnych markowych części, ale znając sztuczki ASO, to na pewno znajda coś co było zrobione niezgodnie z zaleceniami Hondy i to będzie powód do nieuznana ewentualnej naprawy gwarancyjnej.

mdxmd
24.06.2016, 23:24
Zgodnie z rozporządzeniem GVO, możesz serwisować ją gdzie chcesz, używając dowolnych markowych części, ale znając sztuczki ASO, to na pewno znajda coś co było zrobione niezgodnie z zaleceniami Hondy i to będzie powód do nieuznana ewentualnej naprawy gwarancyjnej.

poradzą sobie inaczej przykład:

warunki gwarancji określa producent i tak mogą wpisać obowiązkowe rejestrowanie przeglądu poprzez urządzenie diagnostyczne w centralnej bazie danych, ale aby mieć do niej dostęp łącznie z informacjami serwisowymi bo takie niemal co tydzień dealerzy otrzymują tzw. zalecenia to trzeba będzie dla przykładu zabulić z 12.000/m-c inaczej tracisz gwarancję i masz już pozamiatane praktycznie.

Sposobów jest sporoooo, generalnie rozumiem iż każdy zamiast brudzić sobie ręce wolałby robić gwarancyjne przeglądy, które są raczej mało wymagające, ale z drugiej strony dealerzy na prawdę nie mają łatwo muszą spełnić szereg wymogów łącznie z narzędziami, szkoleniami i jest tego sporoooo a rynek motocyklowy w naszym kraju to rynek używek po dzwonach albo cofanymi licznikami bez dzwonu a w ostateczności jest jakaś lipa w sprzęcie, który ma 25.000km 10lat i bez wypadku.....

Kredyty! dlaczego w Polsce muszą być mega oprocentowane? bo to głównie powoduje import złomu z UE co w konsekwencji niszczy rynek nowych motocykli w kraju...

Tank
25.06.2016, 06:23
Kredyty! dlaczego w Polsce muszą być mega oprocentowane? bo to głównie powoduje import złomu z UE co w konsekwencji niszczy rynek nowych motocykli w kraju...

Z tego samego powodu, z którego na wieść o brexicie złotówka dostala po dupie. Sektor bankowy jest w rękach złodziei i spekulantów a gospodarka tak slaba, ze rabunkowym fiskalizmem usiłuje się wypchać po złodziejsku na bieżąco portfelik budżetu.

consigliero
25.06.2016, 07:34
Z tego samego powodu, z którego na wieść o brexicie złotówka dostala po dupie. Sektor bankowy jest w rękach złodziei i spekulantów a gospodarka tak slaba, ze rabunkowym fiskalizmem usiłuje się wypchać po złodziejsku na bieżąco portfelik budżetu.

Znaczy gdzie indziej ten sektor nie jest ?

http://youtu.be/5aS273IJLZg

Tank
25.06.2016, 07:47
Wszędzie, ale popatrz na różnicę pomiędzy oprocentowaniem lokat i kredytów chociażby w Belgii i porównaj do tej w Polsce.

borys609
26.06.2016, 01:29
Jak się da jebać to jebią. Proste to i zgodne z prawidłami fizyki... :-)

Wysłane z ajfona..

CmenaH
26.06.2016, 08:29
Kolega ma chyba mieszane odczucia czy to aby motocykl jego marzeń Znaczy sie bez szału?

A tak na początku miałem duży problem z wygodną pozycją na Afryce. Jak kolwiek to zabrzmi jest za niska. Poprzednio latałem na XT660Z.
W porównaniu do Tereski moto zupełnie inaczej jeździ teraz mi się to bardzo podoba ale pierwsze km były bez efektu WOW. Teraz jest juz Banan na gębie :)
A co do podnóżków jestem pokaźnej postury i mi naprawdę przeszkadzają, szczególnie na początku, uderzam łydką i tylną częścią buta teraz jest trochę lepiej uczę się tego nie robić.

yeuop
26.06.2016, 08:44
Tez się nad ta gwarancja zastanawiałem. W moim przypadku ja bym moto kupowal w Czechach, ale przez większość czasu mialbym go w Anglii, gdzie obecnie mieszkam.
Niemalze od razu bym go serwisowal poza ASO, a jakas tam gwarancja bym się raczej nie przejmowal, bo tez co tak strasznego może się wydarzyć w nowym motorze w pierwsze dwa-trzy lata?

QrczaQ
26.06.2016, 09:39
Tez się nad ta gwarancja zastanawiałem. W moim przypadku ja bym moto kupowal w Czechach, ale przez większość czasu mialbym go w Anglii, gdzie obecnie mieszkam.
Niemalze od razu bym go serwisowal poza ASO, a jakas tam gwarancja bym się raczej nie przejmowal, bo tez co tak strasznego może się wydarzyć w nowym motorze w pierwsze dwa-trzy lata?
Koledze się guzik SET zepsuł. Tzn. Działa nie działa

darius
26.06.2016, 09:52
Kto bogatemu zabroni kupic sobie AT 😃

https://youtu.be/cuQZZc23BQE

cuQZZc23BQE

D

radiolog
26.06.2016, 20:14
nie mogę znaleźć , czy nowa AT ma skoki zawieszeń 230 mm z przodu i 220 mm z tyłu?

darius
27.06.2016, 12:32
Pozostaje zazdraszczac umiejetnosci

TXoJkJQUQqU

Pozdrowienia,
D

07 A-gent
27.06.2016, 13:32
ćwiczyć, ćwiczyć itd.

mdxmd
27.06.2016, 22:29
Wyglądają dość ciekawie...

uNTM6MIUVLI

gdyby te obejmy miały więcej gumy - np. coś odlane w formie to gmole mogłyby przyjąć sporo na siebie. Zobaczcie jak jest w autach z wahaczami tej gumy mest 1-2cm a ile to przyjmie na siebie tłumaczyć nie trzeba nikomu. Wystarczyłoby tą gumę zwulkanizować z gmolem i zacisnąć na ramie.

genrealnie lipa to wszystko bo na kamieniach dekiel i tak pójdzie się... a gdyby kierownicę skręcić to i owiewki z kierunkiem polecą. Jeżeli chodzi o dekle to nie wiem dlaczego nikt nie zrobi tak jest w BMW aluminiowa osłona z gumą od środka.

http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=0313-USA-02-2008-K25-BMW-R_1200_GS_08_0303,0313_&diagId=77_0006

jak wyżej

radiolog
01.07.2016, 09:58
https://www.youtube.com/watch?v=rVQ9KqorkNI

Problemy z DCT przy przebiegu 1100 km

luk2asz
01.07.2016, 15:46
Właśnie stoję na autostradzie tym problemem kurna mac

radiolog
01.07.2016, 15:50
Ja bym to jakoś udokumentował, kurcze niedobrze

luk2asz
01.07.2016, 16:52
Odpaliłem. Dojechałem do serwisu. Skasowałem blog. Halama. Się zaczyna. W ich domowe też tak było.

mdxmd
01.07.2016, 21:18
efekt jakby sfiksował czujnik stopki bocznej, a te stuki silniczek nie mógł obrócić bębnem wybieraka.... ciekawe jaka jest przyczyna skoro do tej pory działało to musi to być wina jakiegoś czujnika bo przecież mechanika jeszcze zużyć się nie zdążyła.. Błąd w sofcie raczej byłby od początku widoczny a nie po jakimś przebiegu, chyba, że ma wgrany MS Windowz :) tu może pomóc wyjęcie i włożenie baterii...:)

zrobili by kardan zamiast takiej pierdoły jak dct

darius
01.07.2016, 21:33
efekt jakby silniczek nie mógł obrócić bębnem wybieraka ciekawe jaka jest przyczyna skoro do tej pory działało to musi to być wina jakiegoś czujnika bo przecież mechanika jeszcze zużyć się nie zdążyła.. Błąd w sofcie raczej byłby od początku widoczny a nie po jakimś przebiegu, chyba, że ma wgrany MS Windowz :) tu może pomóc wyjęcie i włożenie baterii...:)

zrobili by kardan zamiast takiej pierdoły jak dct
Na advrider.com jest napisane ze to awaria przycisku rozrusznika a nie dct.

Ciekawe co serwis powie.

Pozdrowienia,
D

mdxmd
01.07.2016, 22:01
Na advrider.com jest napisane ze to awaria przycisku rozrusznika a nie dct.

Ciekawe co serwis powie.

Pozdrowienia,
D

w K1600GTL w pierwszych rocznikach przycisk rozrusznika żył własnym życiem... jakaś zaraza na pierwsze roczniki czy co...

luk2asz
01.07.2016, 23:20
To co stuka to, to stuka siłownik zmieniający biegi. Nie idzie zredukować. Dopiero jak pchnąłem moto 30 cm do przodu zbił na N , odpaliłem ,wbiłem manuala i pojechalem. Przerzuciłem później na D i juz było ok.

mdxmd
02.07.2016, 00:38
To co stuka to, to stuka siłownik zmieniający biegi. Nie idzie zredukować. Dopiero jak pchnąłem moto 30 cm do przodu zbił na N , odpaliłem ,wbiłem manuala i pojechalem. Przerzuciłem później na D i juz było ok.

w sumie tak samo jest jak zgasisz motocykl w manualu na biegu, też czasem trzeba wykonać podobne ruchy, siłownik DCT to nic innego jak noga kierowcy i raczej to normalka ale gaśnięcie przy ruszeniu czy podczas jazdy raczej zbagatelizować się nie da bo to może być niebezpieczne.

myku
02.07.2016, 07:52
Niezła chujnia. Ciekawe co Honda na to powie.

radiolog
02.07.2016, 08:56
Bo tak jest jak ktoś chce 2w1 czyli motocykl i skuter, żadna nowomowa o inteligencji sprzęgła i skrzyni do mnie nie przemawia, nie powiem dobre rozwiązanie dla człeka bez lewej nogi, dla reszty zbyteczna fanaberia. Manual chodzi pięknie,automat to chujnia, jak pisze poprzednik

Smierzu
02.07.2016, 09:53
A tym czasem KTM ...

http://motovoyager.net/2016/06/ktm-800-adventure-szef-ktm-zapowiada-pogromce-hondy-africa-twin/

Mhv
02.07.2016, 10:10
tymczasem

Ciekawe dlaczego dopiero teraz, Honda z pojemnością 1000 też przesadziła. Może być ciekawy sprzęt.

voxan69
02.07.2016, 12:27
Honda w odpowiedzi wypuści małego Tramkpa Adv :D

myku
02.07.2016, 14:32
Czyli wypuszcza kolejny tym razem mniejszy bubel :haha2:

QrczaQ
02.07.2016, 16:04
Czyli wypuszcza kolejny tym razem mniejszy bubel :haha2:
Bez przesady. Jak na razie AT daje radę. Pracowali nad tym motorem dość długo i jest dopracowany.

Mały trampek byłby bardzo wskazany. Ja bym dam to rozpatrzył.

Co do KTM800. Kciuk w górę. To tylko lepiej dla klienta. Szczególnie że poszli w jakimś dziwnym kierunku hard enduro lub duże plastiki po 150KM a nic pomiędzy. A kiedyś mieli fajne motory jak LC4 (prawie motor idealny gdyby jakiś silnik od Hondy kupili) lub LC8 (prawie ideał jakby miał jakiś tryb cywilizowanego przemieszczania a nie tylko dzik).

mdxmd
03.07.2016, 08:15
A tym czasem KTM ...

http://motovoyager.net/2016/06/ktm-800-adventure-szef-ktm-zapowiada-pogromce-hondy-africa-twin/

spoko chyba z silnikiem od AT :) KTM ma wiele dobrego ale silnik jak dla mnie nie do przyjęcia (bo mega moc to ja mam w d..ie) na co dzień i w trasie do niczego nie potrzebna. Ale życzę powodzenia zawsze to większy wybór i może niższa cena :)

voxan69
03.07.2016, 11:03
Zrobia przelacznik map tak jak w exc i bedzie optymalnie, spokoj i niskie spalanie na co dzien i dziczenie w razie potrzeby

myku
03.07.2016, 12:20
O co wam chodzi z ta moca w Kacie :confused:W offie masz 100 koni a na trasie mozesz miec choc nie musisz 150.Od dluzszego czasu probuje i nie potrafie zrozumiec skad ten bol odnosnie mocy :confused:

voxan69
03.07.2016, 12:51
Ja też tego nie rozumiem - kierownik dozuje moc rolgazem i od niego zależy ile chce odkręcić.
Problemem jest tylko to, że cięzko powstrzymać się od odkręcania do końca ;)

myku
03.07.2016, 13:51
I chyba wlasnie w tym sek,hahaha...Ci co potrafia to odkrecaja i maja radoche,a miekkie faje chcialyby ale sie boja wiec zaczyna sie narzekanie ze moto jest zbyt mocne :haha2:,a prawda jest taka ze nie potrafia tej mocy ogarnac :D.

radiolog
03.07.2016, 14:34
Najlepsza kontrola trakcji i sprzęgła we własnej ręce, a jak sie tego nie ma zbyt opanowanego to pozostaje elektronika i dct, sorry

QrczaQ
03.07.2016, 14:52
I chyba wlasnie w tym sek,hahaha...Ci co potrafia to odkrecaja i maja radoche,a miekkie faje chcialyby ale sie boja wiec zaczyna sie narzekanie ze moto jest zbyt mocne :haha2:,a prawda jest taka ze nie potrafia tej mocy ogarnac :D.
Więc nazwijmy to charakterem silnika. Też nie jest łatwo zmienić ten charakter mapami. Tu wchodzi w grę więcej mechaniki niż oprogramowania.

mdxmd
03.07.2016, 17:20
Więc nazwijmy to charakterem silnika. Też nie jest łatwo zmienić ten charakter mapami. Tu wchodzi w grę więcej mechaniki niż oprogramowania.

dokładnie tak jak piszesz, wałki, stopień sprężania, masa wału, skok tłoka, cały układ dolotowy oraz wydechowy, zestopniowywanie skrzyni biegów,

to wszystko się składa na charakterystykę (kulturę) pracy silnika i nie zmienią tego żadne mapy

jeżeli nowy KTM będzie miał 800cm no to będzie to kolejna wściekajka i tyle.... zbyt mała pojemność aby silnik miał jakąkolwiek kulturę pracy no chyba, że będzie miał osiągi intrudera 800 ewentualnie trochę lepiej jak trampek 700....

mnie nie interesuje ogarnianie mocy 3.000km od domu ani spalanie 7l/100 przez cały dystans bo aby to jechało z towarem 2 osoby trzeba kręcić wysoko...

QrczaQ
03.07.2016, 19:49
dokładnie tak jak piszesz, wałki, stopień sprężania, masa wału, skok tłoka, cały układ dolotowy oraz wydechowy, zestopniowywanie skrzyni biegów,

to wszystko się składa na charakterystykę (kulturę) pracy silnika i nie zmienią tego żadne mapy

jeżeli nowy KTM będzie miał 800cm no to będzie to kolejna wściekajka i tyle.... zbyt mała pojemność aby silnik miał jakąkolwiek kulturę pracy no chyba, że będzie miał osiągi intrudera 800 ewentualnie trochę lepiej jak trampek 700....

mnie nie interesuje ogarnianie mocy 3.000km od domu ani spalanie 7l/100 przez cały dystans bo aby to jechało z towarem 2 osoby trzeba kręcić wysoko...
Jest jeszcze jeden aspekt. Ile ciepła silnik wydziela. Tego nikt nie podaje a jest po prostu stratą i do tego jaja gotuje.

A czym się szybciej kręci silnik tym więcej tarcia=energia cieplna.

borys609
04.07.2016, 09:35
Czyli wracamy do punktu wyjścia. R1100GS! Duża pojemność, mało mocy, nie grzeje jajec, nie rozpada się napęd :-).
I po co tu kombinować? :-)

Wysłane z ajfona..

QrczaQ
04.07.2016, 13:40
Czyli wracamy do punktu wyjścia. R1100GS! Duża pojemność, mało mocy, nie grzeje jajec, nie rozpada się napęd :-).
I po co tu kombinować? :-)

Wysłane z ajfona..

Ma to sens tak naprawde. Dlatego BMW maialo taka fale na motocykle (duza pojemnosc, malo mocy, duzo momentu), KTM odwrotnie (kazdy kon wyciagniety).

Na papierze fajnie to wyglada... jak zdjecie fajniej panienki. Ale wez z tym zyj.

myku
04.07.2016, 17:03
W czym problem :confused: Co teoria to ciekawsza :o

07 A-gent
04.07.2016, 17:27
liczenie diabłów na ostrzu szpilki, a ja zamontowałem centralną stopkę, przedłużenie przedniego błotnika, podniosłem o ok 2,5 cm, zamontowałem osłonę chłodnicy, od razu mocy przybyło i śmigam. :Thumbs_Up:

radiolog
04.07.2016, 20:34
Ten fender kit z ebaya czy jakoś inaczej?, też jestem tym ustrojstwem zainteresowany

07 A-gent
04.07.2016, 20:41
z Rugged Roads

radiolog
04.07.2016, 20:53
A ile biorą za przesyłkę do Polski?

07 A-gent
04.07.2016, 20:55
ja brałem do Turcji więc ceny inne i bez VAT, na stronie mają wszystkie ceny.

tommi
05.07.2016, 08:09
Tak sobie wczoraj siedzę w garażu i patrzę na 7kowego motada, biorę suwmiarkę i średnica dolotu taka sama jak w CRFie - pytanie - czy CRF'a dostosuje się "sama" do nowej puchy - w sensie paliwa, powietrza, itp?
Przy końcowych REMUSA piszą, że jest "Developed to fit without fuel modification" - serio jest czy to chwyt marketingowy?

Dzieju
05.07.2016, 12:58
Pic na wodę i fotomontaż , ale jak mi udowodnisz że jest inaczej to uwierzę.

tommi
05.07.2016, 13:13
Dzieju,

to super, że pic, bo rozchodzi się o to, że ja chce wrzucić do crfy motada, który śmiga na 7ce, a nie kupować remusa za 500 euro...
:D

Dzieju
05.07.2016, 13:16
No to jesteś 500 euro do przodu. Widzisz jak szybko zarabiasz kasę :D

tommi
05.07.2016, 13:30
Się ma talent!

Biedni sąsiedzi :D

ATnet
10.07.2016, 12:53
Wiem tylko tyle ze Leo Vince daje jedną puszkę do pięciu różnych motocykli, różnią się potem tylko mocowaniem. Więc bym się nie nakręcał na och i ach. Jedyne moim zdaniem koncówki warte swojej ceny robi Akrapovic, reszta to ozdóbki które psują zazwyczaj charakterystykę silnika. Mi na Leo GS palił więcej, stara RD07 na Mig paliła więcej, mocy jakoś więcej nie było. Tyle ze więcej huku. A Akrap w VFR dał więcej mocy mniejsze spalanie, w KTM Akrap też się sprawdził. Ale to moze być A(m)oto Sugestia.

Dubel
10.07.2016, 16:33
LC8 po montażu akrapow powinno się zmienić mapy zapłonu by nie walil w kominy. Mapa do akrapow jest minimalnie słabsza, chyba o 2 km

maciej33
10.07.2016, 16:50

Moga ci zabrac motor jak nie przerejestrujesz go na angielskie blachy

darius
10.08.2016, 12:52
Gadzety od AltRider

https://youtu.be/0ECIR71u6nY

Pozdrowienia
D

Maurosso
10.08.2016, 13:06
Tak sobie wczoraj siedzę w garażu i patrzę na 7kowego motada, biorę suwmiarkę i średnica dolotu taka sama jak w CRFie - pytanie - czy CRF'a dostosuje się "sama" do nowej puchy - w sensie paliwa, powietrza, itp?

Jest na wtrysku. Ma kompa. Ogarnie sama.

Gorzej jakby na gaźnikach była :)

szynszyll
10.08.2016, 13:37
aj. nie bylbym tego taki pewny :( nie wiem na 100% - moze ktos to uscisli ale do tej pory w motocyklach hondy stosowany byl system PGM-FI, ktory wsrod swoich elementow nie posiadal znanego z aut przeplywomierza. jest tam czujnik temperatury powietrza w air box, czujnik cisnienia, a wlasciwie podcisnienia w air-box, czujnik temperatu ry plynu chlodzacego i czujnik polozenia przepustnicy. parametry z tych czterech czujnikow decyduja o wielkosci dawki paliwa. w motocyklach z ktorymi sie spotkalem wyposazonymi w PGM-FI uklad nie byl, ze sie tak wyraze 'samo sie uczacy'. zaprogramowany w fabryce potrafil po zmianie wydechu czy zastosowaniu filtra KN zawodzic.

ostatni przyklad z Varadero - po zalozeniu Akrapow pojawila sie irytujaca dziura w okolicach 2300-2500 wiec w bardzo uzytkowym zakresie obrotow. po demontazu problem ustapil. podobnie mial kolega w DL1000. nowe tlumiki i dziury w obrotach.

trzeba sprobowac - a noz widelec bedzie ok. jak nie - to trzeba pytac madrych ludzi od tuningu cyfrowego. power commandery, szmery bajery :) ja sie na tym zupelnie nie znam. dla ciekawskich rysuneczek z elementami tego systemu.

ps. ktos wie czy jest juz dostepna do crf1000 jakas literatura? jakas instrukcja serwisowa. rozkladowki itp? sa juz schematy zlozeniowe w sklepach z czesciami?

ok - znalazlem:

http://www.bike-parts-honda.com/moto-honda-identification-CRF1000AG-22510.html

zaraz zobaczymy co łona tam ma w brzuchu :)

p.p.s. znalazlem takie cos. ciezsza artyleria :(

http://www.civic5g.pdg.pl/silnik.php?art=chip_tuning

o i taki cos znalazlem - pisze, ze to oryginalna zabawka made by honda. moze i do crf1000 sie cos takiego pokaze:

http://powersports.honda.com/experience/articles/090111c081380635.aspx

radiolog
10.08.2016, 14:57
Gadzety od AltRider

https://youtu.be/0ECIR71u6nY

Pozdrowienia
D

Tylko ciągle na stronie bez cen, czyli niewyprodukowane

QrczaQ
10.08.2016, 17:12
aj. nie bylbym tego taki pewny :( nie wiem na 100% - moze ktos to uscisli ale do tej pory w motocyklach hondy stosowany byl system PGM-FI, ktory wsrod swoich elementow nie posiadal znanego z aut przeplywomierza. jest tam czujnik temperatury powietrza w air box, czujnik cisnienia, a wlasciwie podcisnienia w air-box, czujnik temperatu ry plynu chlodzacego i czujnik polozenia przepustnicy. parametry z tych czterech czujnikow decyduja o wielkosci dawki paliwa. w motocyklach z ktorymi sie spotkalem wyposazonymi w PGM-FI uklad nie byl, ze sie tak wyraze 'samo sie uczacy'. zaprogramowany w fabryce potrafil po zmianie wydechu czy zastosowaniu filtra KN zawodzic.

ostatni przyklad z Varadero - po zalozeniu Akrapow pojawila sie irytujaca dziura w okolicach 2300-2500 wiec w bardzo uzytkowym zakresie obrotow. po demontazu problem ustapil. podobnie mial kolega w DL1000. nowe tlumiki i dziury w obrotach.

trzeba sprobowac - a noz widelec bedzie ok. jak nie - to trzeba pytac madrych ludzi od tuningu cyfrowego. power commandery, szmery bajery :) ja sie na tym zupelnie nie znam. dla ciekawskich rysuneczek z elementami tego systemu.

ps. ktos wie czy jest juz dostepna do crf1000 jakas literatura? jakas instrukcja serwisowa. rozkladowki itp? sa juz schematy zlozeniowe w sklepach z czesciami?

ok - znalazlem:

http://www.bike-parts-honda.com/moto-honda-identification-CRF1000AG-22510.html

zaraz zobaczymy co łona tam ma w brzuchu :)

p.p.s. znalazlem takie cos. ciezsza artyleria :(

http://www.civic5g.pdg.pl/silnik.php?art=chip_tuning

o i taki cos znalazlem - pisze, ze to oryginalna zabawka made by honda. moze i do crf1000 sie cos takiego pokaze:

http://powersports.honda.com/experience/articles/090111c081380635.aspx

Są już Chipy do CRF. Chcialem, się nawet tu pytać jak to moze dzialać ale nie sądze że ktos to uzywa.
https://www.micronsystems.de/dynojet-powercommander/powercommander-verwendungsliste/honda/powercommander-v-fuer-honda-crf-1000-l-africa-twin.html

Widzialem jeszcze jakies inne z US co ma czujnik temperatury w Airbox i jakos oszukuje oryginalny komputer.

Ja chyba bym tego nie pakowal do CRF.

mdxmd
22.08.2016, 14:34
o1K1Bpk08ig

radiolog
22.08.2016, 18:00
A coś więcej o tym przypadku?

ATnet
22.08.2016, 21:17
Ktoś wrzucił manual na sieć.

http://www.africatwinforum.com/forum/177-engine-technical-discussion/9706-workshop-manual-yep-really.html

PabloM
24.08.2016, 14:38
wczoraj jadac afrika na wysokości łydek czulem takie gorące powietrze ze szok. Tylko w tym miejscu. We wcześniejszych motocyklach nigdy tak nie mialem. Czy tez to odczuwacie ?

Emek
24.08.2016, 14:41
Nigdy nic takiego nie czułem. Z której strony moto?

radiolog
24.08.2016, 17:47
A czy kolega w krótkich gaciach, czy długich? W długich nic koło łydek nie czuć, czuć na udach. Jak wentylatory ruszą

ATnet
24.08.2016, 18:35
Jak komuś mało mocy to trza kupić mocniejszy motór a nie uskuteczniać wiejskie tuningi. Takie jest moje zdanie. HOWGH

hellwoot
24.08.2016, 19:31
Dorzucenie PC albo chipa, zmiana wydechu to nie jest żaden wiejski tuning. To kilka a czasem kilkanaście tysi wrzucone w maszynę, które dają większą radoche. Jak by wszyscy mieli takie podejście jak Ty to nikt by nie miał lepsiejszego motura. Dobrze, że tak nie jest :D

Grzechu2012
24.08.2016, 21:56
Troche agresywniejszy wydech to jednak fajna rzecz, zmieniłem zdanie po ostatnim wyjezdzie, na poczatku wystarczyl mi ten originalny pomruk teraz niestety brakuje czegos a afryka brzmi jak odkurzacz :(
Tytanowy arrow albo termi... Mmm plan na przyszly rok

PabloM
25.08.2016, 15:56
Nigdy nic takiego nie czułem. Z której strony moto?

z obydwu. Oczywiście w długich

PabloM
25.08.2016, 15:59
Troche agresywniejszy wydech to jednak fajna rzecz, zmieniłem zdanie po ostatnim wyjezdzie, na poczatku wystarczyl mi ten originalny pomruk teraz niestety brakuje czegos a afryka brzmi jak odkurzacz :(
Tytanowy arrow albo termi... Mmm plan na przyszly rok

słyszałes na Leo ? dla mnie miodzik

Emek
25.08.2016, 17:34
Leo brzmi zajefajnie. Do tego 200 funciaków tańszy od Termi.

StrzeLuk
26.08.2016, 11:18
Mam pytanie dotyczące dodatkowego wyposażenia nowej afryki. Które z oferowanych przez Hondę dodatków warto wiąć razem z nowym moto? Jak na razie myślę tylko o grzanych manetkach. Czymś jeszcze warto się zainteresować?

radiolog
26.08.2016, 11:36
Myslę,ze starczy, zarówno centralka jak i gniazdo zapalniczki niefabryczne są bardzo ok. Odnośnie oryginalnych manetek noe zauważyłem słabego grzania, są w sam raz

myku
26.08.2016, 11:47
A ja mam pytanie do tych co kupili z DCT i bez DCT.Czy teraz tego zalujecie i wybralibyscie inaczej?Jesli tak to dlaczego?

mdxmd
26.08.2016, 12:45
A ja mam pytanie do tych co kupili z DCT i bez DCT.Czy teraz tego zalujecie i wybralibyscie inaczej?Jesli tak to dlaczego?

Myku, Bardzo ciekawe pytanie :D bo wątek jakoś przygasł ostatnio :)

StrzeLuk
26.08.2016, 13:32

Myślę, że dyskusja będzie ciekawsza po pierwszych serwisach. Czy jest informacja o kosztach serwisowych tej skrzyni?

radiolog
26.08.2016, 13:34
Ja się tylko utwierdziłem, że w motocyklu tylko manualna skrzynia

mdxmd
26.08.2016, 14:18
przeglądałem serwisówkę umieszczoną na forum i mogę tylko napisać iż część z skrzynią DCT jest najbardziej obszerna 43 strony a opis układu wtryskowego tylko 23.

Więc będzie co czytać w razie czego...

Rojek
27.08.2016, 16:24
Bv7wwDB1y6o

luk2asz
27.08.2016, 22:13
Ja zrobiłem z DCT 11000 km od 2 czerwca. Ostatnie 6 dni po szwajcarskich drogach. Powiem krótko. Ja najbardziej zagorzały zwolennik manualna jak i w aucie i w moto nie zamieniłem automata na manuala. A dokładniej, to redukuje biegi zawsze manualnie, a w górę pozwalam skrzyni samej wbijać. W "terenie" jestem na trybie sport lub manual i jest ok. Oczywiście do ciorania w terenie wybrałbym manuala ale te inny motocykl. Do tego co jedze jest naprawdę super. Łatwość zmieniania biegów palcami przewyższa zmianę nogą. A potwierdza to ci co ze mną jeżdżą. Jeszcze bardziej się wkurwia.... niż kiedy jeździłem manualem. Cały czas hamuje biegami i teraz jeszcze bardziej tego nie widza. Heretykom manualnym powiem króto: trzeba pojeździć i polubić ta skrzynie conajmniej w dwa dni, choć ja polubiłem na trasie Lublin Serock w pierwszym dniu
Pewnie będzie akcja serwisowa na skrzynie bo raz mi się zablokowała ale opuściła w ciągu 2 min. No ale cóż jakoś chodzi. I nie zamienię jej na manuala. I jeszcze jedno. Założę się z heretykami manuala, że 2x więcej zmieniam biegi niż na manuala na dystansie np. 100 km. Ot tyle z mojej strony.

zbys
27.08.2016, 22:30
110000km ???:dizzy: brawo za przebieg :D

voxan69
27.08.2016, 23:33
Raczej oczywista omyłka :dizzy:

Dzieju
28.08.2016, 06:43
Pewnie będzie akcja serwisowa na skrzynie bo raz mi się zablokowała ale opuściła w ciągu 2 min. No ale cóż jakoś chodzi. I nie zamienię jej na manuala. I jeszcze jedno. Założę się z heretykami manuala, że 2x więcej zmieniam biegi niż na manuala na dystansie np. 100 km.
To i pewnie 2x szybciej się zużyje z resztą pierwsze oznaki już masz :)
Jako heretyk manuala nie przekonują mnie argumenty heretyków automatyki więc to nie jest kwestia pseudo wygody ale raczej charakteru jedni dają za siebie decydować inni decydują samodzielnie.
Każdy lubi inaczej.
Parę dni temu widziałem start nowej AT ze świateł , zwłoka z tym automatem była wyraźnie widoczna no mniejsza niż start czopków z frędzlami ;) ale jednak zauważalna.
Z resztą to nie ważne i tak wszystko się sprowadza do potrzeb i oczekiwań użytkownika.

myku
28.08.2016, 09:43
Ciekawe spostrzezenie,bo jezdzac automatem Afra startowala jak rakieta.Jesli oczywiscie tak wlasnie miala startowac.

poss'ter
28.08.2016, 19:11
Jak się jeździ manualem wiedzą chyba wszyscy. Opinie tych którzy przesiedli się na automat są interesujące, opinie heretyków i teoretyków jakby mniej ;)
W temacie: jako zagorzały zwolennik automatów w samochodach, po godzinnej jeździe testowej na Afri z DCT nie mam sprecyzowanego zdania lubię/nie lubię. Próba była jednak za krótka, dlatego chętnie czytam opinie tych co pojeździli troszkę dłużej jak np. luk2asz.
Mi też szybko startowała z DCT ze świateł.

tomajkAT
28.08.2016, 20:26
Proponuję włączyć S3 to wtedy jest start.

luk2asz
28.08.2016, 22:00
To i pewnie 2x szybciej się zużyje z resztą pierwsze oznaki już masz :)
Jako heretyk manuala nie przekonują mnie argumenty heretyków automatyki więc to nie jest kwestia pseudo wygody ale raczej charakteru jedni dają za siebie decydować inni decydują samodzielnie.
Każdy lubi inaczej.
Parę dni temu widziałem start nowej AT ze świateł , zwłoka z tym automatem była wyraźnie widoczna no mniejsza niż start czopków z frędzlami ;) ale jednak zauważalna.
Z resztą to nie ważne i tak wszystko się sprowadza do potrzeb i oczekiwań użytkownika.

Z tym startem to chyba widziałeś kogoś kto manetki nie odkręcił. Sorki ale w to nie uwierzę. Co do decydowania za Ciebie, to masz takie prawo dale tyle że przyciskami lub dźwignią za 1200 zł ale to uważam za przesadę.
I żeby nie było, nie namawiam nikogo , opisuję tylko moje spostrzeżenia i heretykiem :) automatów tez nie jestem ale Afryki nowe z manualem juz bym nie chciał.

myku
28.08.2016, 22:15
Ja mialem ustawione ns S2 i poszla ze swiatel jak rakieta.Mysle,ze na wiosne bede sie rozgladac i serio nie wiem co myslec.Jesli chodzi o podrozowanie to DTC mnie zadawala.W lekkim terenie tez sobie poradzi,a w ciezki nie bede sie pchac klocem wiec ta kategoria jazdy z automatem mnie nie interesuje.JAkbym tylko wiedzial,ze jest to patent zywotny i nie padnie po uplywie gwarancji to byl sie zdecydowal.Tylko strach o ewentualne koszty sprawia,ze mysle takze o manualu.NA codzien jezdze busem w manualu i mam go dosyc :D

Lukasz
28.08.2016, 22:28
I żeby nie było, nie namawiam nikogo , opisuję tylko moje spostrzeżenia i heretykiem :) automatów tez nie jestem ale Afryki nowe z manualem juz bym nie chciał.
Jak można być "heretykiem" automatów? Może raczej fanatykiem, no chyba, że w opinii jest jakaś herezja, której zasadność trudno mi zrozumieć.

QrczaQ
28.08.2016, 23:18
Nie jeździłem dużo automatem ale myślę że start z DCT będzie podobny a raczej szybszy.

Tak jak Audi czy VW bruuuuuph bruuuuuph bruuuuuph ;)

07 A-gent
28.08.2016, 23:28
A jaki problem zabrać dwie Afryczki z różnymi skrzyniami i zrobić test a nie dywagować za monitorem?

karol1989
28.08.2016, 23:49
Ja to już sprawdziłem ;).

Przyspieszenia wersji DCT (w trybie sport) i Manual (przy optymalnym ruszeniu motocyklem i zmianie biegów przez kierowcę) są jednakowe.

W większości przypadków szybsze będzie DCT.

Dzieju
29.08.2016, 06:14
Znaczy robiłeś kilka prób startów w dwie AT jednocześnie i z zamianami kierujących między motocyklami ?

honda_honda
29.08.2016, 07:22
Z tego co zrozumiałem to Karol zrobił dwie próby jednym motocyklem i jednym kierownikiem. Próby polegała na tym że jadąc AT z automatyczną skrzynią raz pozwalał jej zmieniać biegi a za drugim razem sam zmieniał ręcznie.

radiolog
29.08.2016, 08:08
Na pewno DCT wystartuje szybiej, bo już jest zasprzeglona.
Nie lubię DCT, bo nie pozwala na przegazówkę.

puszek
29.08.2016, 08:23
Kilka tygodni temu Włosi mieli problem z DTC tylko w innym modelu...W Krakowie nie potrafili sobie z tym poradzic i sugerowali wymiane skrzyni- moto na gwarancji. Cos tam podłubali i moto pojechało ale na Słowacji bajka zaczeła sie od nowa. Efekt był chyba taki ze nie dało się zmienic biegu. Czyli moze warto jeszcze poczekac z tym DTC . Niemozność wrzucenia biegu gdzięs w Mongoli czy innym Kazachstanie to niebyt miła perspektywa. To był chyba trampek albo schedoł albo cos takiego. Zapewne to niezbyt czesto sie zdarza , ale jednak zdarza.

KristoF
29.08.2016, 10:31
Porównanie na przykładzie NCka wykazuje różnicę sekundy : https://youtu.be/lky4x38_5GA

radiolog
29.08.2016, 10:35
Skrzynie w dct i manualu są chyba podobne, różnica jest w sprzęgle, w manualu też lubią biegi nie wchodzić, ale z manualem jest to prosto poprawić, a widocznie elektronika nie potrafi

myku
29.08.2016, 11:09
Jak to DCT nie pozwala na przygazowki.Stoisz na swiatlach wlaczasz Neutral i sobie gazujesz ile chcesz.

Emek
29.08.2016, 11:19
Nie znam się ale podobno praca skrzyni automatycznej w trybie Neutral jej nie służy. Tak przynajmniej wypowiadają się spece od skrzyń automatycznych.

myku
29.08.2016, 11:21
Aaa to nie wiedzialem o tym.Zastanawiam sie tylko komu sluza przygazowki :haha2:

agl123
29.08.2016, 11:24
Nie znam się ale podobno praca skrzyni automatycznej w trybie Neutral jej nie służy. Tak przynajmniej wypowiadają się spece od skrzyń automatycznych.

To się zgadza w przypadku klasycznych hydrokinetycznych skrzyń
Jak jest w przypadku DCT? nie wiem

Emek
29.08.2016, 11:33
W dwusprzęgłowych jest tak samo (podobno). Wrzucanie N na postoju nie jest zalecane.

radiolog
29.08.2016, 11:35
Jechałem ostatnio taksówką, i gościu z automatem, co stawał na dłużej niż 30 sek, przełączał dźwignię w pozycję neutral....
Po co komu przygazówki, to było zawsze naistotniejsze stwierdzenie skuterzysty

Emek
29.08.2016, 12:21
Choćby po to aby dać dźwiękiem znaka puszkarzom że nadciągam. Czasem się przydaje.

Misza
29.08.2016, 13:19
Pierdolicie, przegazówkki są fajne bo są fajne a nie ze mozna dac znac puszkarzom... tak samo przelot. morda sie wygina w usmiechu i jest badass i jezdzenie na gumie i ogolnie terror. kiedy mi kurwa motocykl zamiast dawac frajde bede se wyjasniac racjonalnie cos z nim zwiazanego to znaczy ze stetryczlem i juz mi on niepotrzebny. sorry za styl pisania, pisze jedna reka :)

radekw
29.08.2016, 15:03
Wbrew pozorom przygazówki mają praktyczne zastosowanie przy wolnej, technicznej jeździe: podwyższona prędkość obrotowa silnika zwiększa stabilność motocykla i udostępnia większy moment w razie takiej potrzeby. A przynajmniej tak twierdzą policyjni instruktorzy techniki jazdy :) Jak na takim szkoleniu policjant nie słyszał u mnie przygazówek to krzyczał: "pracuj sprzęgłem!", a ja odkrzykiwałem: "nie mam sprzęgła!" (dla purystów językowych, bo są tu tacy: chodzi o dźwignię przy kierownicy, po naciśnięciu której następuje wysprzęglenie) :P A jak w przerwie spytałem go, jaką technikę by sugerował dla mnie, to odpowiedział, że jest instruktorem techniki jazdy motocyklem, a nie skuterem :D

honda_honda
29.08.2016, 15:28
Przegazówki są potrzebne tym co kupili akrapa:haha2:

sagattic
29.08.2016, 15:47
http://motovoyager.net/2016/08/japonski-worek-pomyslami-trojkolowiec-poprawki-dla-africa-twin-urzedzie-patentowym/

Ciekawe czy regulowana szyba będzie w standardzie...

madafakinges
29.08.2016, 15:52
Pieprzyć szybę, chce takiego trójkołowca:rules:

mdxmd
29.08.2016, 16:07
tempomat i regulowaną szybę... ja bardzo proszę o wał.... nie trzeba go opatentowywać...

StrzeLuk
29.08.2016, 16:43
A jak w przerwie spytałem go, jaką technikę by sugerował dla mnie, to odpowiedział, że jest instruktorem techniki jazdy motocyklem, a nie skuterem :D

Pozamiatane :)

QrczaQ
29.08.2016, 18:48
http://motovoyager.net/2016/08/japonski-worek-pomyslami-trojkolowiec-poprawki-dla-africa-twin-urzedzie-patentowym/

Ciekawe czy regulowana szyba będzie w standardzie...

Jak za rok bedzie tempomat to sie wrur&^%$# :-) Tego mi najbardziej brakuje teraz przy przelotach.

Z tą szyba to jest jakas skomplikowana sprawa. Mi sie wydaje, ze jest to dosc sprytnie zrobione i te wszystkie dziury maja duze znaczenie. Deflektor wrecz pogarsza u mnie sprawe. A zadziwiajaco dobrze taka niska szyba daje sobie rade.

myku
29.08.2016, 21:08
Misza w setno :D,chce przygazowki!Taki trojkolowiec to dwie nerki jak nic.Jesli zrobia szybe tak regulowana jak w Crosstourerze to bedzie mistrzostwo swiata.Zadnych pokretel po prawej stronie.Oj Chyba cierpliwosc sie oplaci,o tempomacie nie wspomne :p

luk2asz
29.08.2016, 21:14
Mi tempomatu tez brakło. Zrobiłem 1270 km w piątek z tym plastikowym "tempomatem" i mam nadgarstek obity. Na autobahn byłby idealny.

mdxmd
30.08.2016, 10:07
skoro będzie tempomat to pewnie też elektroniczny GAZ..., czyli układ wtryskowy także inny, może podwójne przepustnice itp itd..

czy tempomat będzie na zasadzie siłownika? to raczej kiepska sprawa w terenowym motocyklu.

cóż po co od razu wszystko dadać do motocykla... stać kogoś na nowy to sobie kupi kolejny nowy.. taka strategia :)

QrczaQ
30.08.2016, 14:27
Mi tempomatu tez brakło. Zrobiłem 1270 km w piątek z tym plastikowym "tempomatem" i mam nadgarstek obity. Na autobahn byłby idealny.

Mi tempomat potrzebny zeby poprostu jechac po autostradzie i nie obserwowac predkosciomierza. Tak to faluje miedzy 100-140 zamiast trzymac 120. Ale sie wkurze jak 2017 bedzie to miala GHHHHHHH...

Emek
30.08.2016, 14:51
Taki elektroniczny gaz jest w GSach i naczytałem się ochów i achów na temat tego rozwiązania a podczas jazdy okazało się że reakcja na gaz jest szybka ale opóźnienie wyraźnie odczuwalne. Ponadto jak walnie linka to będzie do ogarnięcia a jak elektronika to już słabo.

honda_honda
30.08.2016, 15:17
Tempomat na autostradzie dobra rzecz ale ja włączam go na wszelkich ograniczeniach prędkości i jadę spokojnie nie spoglądając ciągle na szybkościomierz:)

luk2asz
30.08.2016, 21:39
Mi tempomat potrzebny zeby poprostu jechac po autostradzie i nie obserwowac predkosciomierza. Tak to faluje miedzy 100-140 zamiast trzymac 120. Ale sie wkurze jak 2017 bedzie to miala GHHHHHHH...

Nie wiem czy dobrze kojarzę, że mieszkasz w Szwajcarii ale właśnie cały tydzień po nie jeździłem, to się nie dziwię, że Ci potrzebny :-). Kurde nawet po najwyższych górkach z kuframi spalała mi od 3,9 do 4,5 najwięcej :-). Nie to co autostrada :-)

bukowski
30.08.2016, 22:19
To ja moze po 10k wrazenia nt spalania CRF1000L (manual):

średnio: 6.2 (średnia predkość z całego przebiegu to 76 km/h, mam 20 km obwodnica Wawy do pracy plus przelot po .de i .pl - razem 4k przy predkosciach 160-200)
minimalnie: 4.2 (Norwegia, stała prędkość w okolicach 90 km/h licznikowego)
maksymalnie: 9.4 (autostrada w Niemczech, prędkości 180-210 km/h licznikowe)

wskazania komputera są wiarygodne. także poszczególne kreski spadają przewidywalnie, pierwsza po 50-120 km (tu najwiekszy rozrzut miedzy ostra i spokojna jazda), nastepne co 40-60 km. Jak spada poniżej 1l, to znika wskazanie zasiegu, czyli mamy minimum 20 km. Przejechałem to minimum o kolejne 30, jadac powoli. Zasieg mamy wiec miedzy 200 a 440 km na zbiorniku. Wlałem max 19 litrów.

mdxmd
30.08.2016, 22:44
To ja moze po 10k wrazenia nt spalania CRF1000L (manual):

średnio: 6.2 (średnia predkość z całego przebiegu to 76 km/h, mam 20 km obwodnica Wawy do pracy plus przelot po .de i .pl - razem 4k przy predkosciach 160-200)
minimalnie: 4.2 (Norwegia, stała prędkość w okolicach 90 km/h licznikowego)
maksymalnie: 9.4 (autostrada w Niemczech, prędkości 180-210 km/h licznikowe)

wskazania komputera są wiarygodne. także poszczególne kreski spadają przewidywalnie, pierwsza po 50-120 km (tu najwiekszy rozrzut miedzy ostra i spokojna jazda), nastepne co 40-60 km. Jak spada poniżej 1l, to znika wskazanie zasiegu, czyli mamy minimum 20 km. Przejechałem to minimum o kolejne 30, jadac powoli. Zasieg mamy wiec miedzy 200 a 440 km na zbiorniku. Wlałem max 19 litrów.

Twój przebieg to z poprzedniego motocykla czy z CRF ???

bukowski
30.08.2016, 22:47
z poprzedniego. RD07A zrobiłem 83 kkm.

luk2asz
30.08.2016, 23:07
Ja od czerwca zrobiłem 11000 km. Najmniej zrobiłem 3.8 podczas jazdy emeryckiej po płaskim przy przelocie 250 km
3.9 po Szwajcarskich Alpach z kuframi ale dużo było z górki.
4,1-4,5 po Alpach z dużą ilością podjazdów i bez szaleństw.
Po autostradzie z kuframi przy 150 km/h na dystansie 1070 km 6/100
Ale już przy 160 z kuframi na dystansie 250 km wyszło 7,1
Na trasie 4400 w 7 dni z czego właśnie autostrady to 2300 z prędkościami 150/160 z kuframi, a alpy spokojnie, wyszło 5,2 l/100.
Potwierdzam, że komputer wyjątkowo dokładny. Przy moimi wyjeżdzaniu do sucha wlewałem (aż się przelewało) nie raz około 19 litrów, a w baku wcześniej jeszcze chlupało.
To wszystko na DCT.

mdxmd
31.08.2016, 06:35
Ja od czerwca zrobiłem 11000 km. Najmniej zrobiłem 3.8 podczas jazdy emeryckiej po płaskim przy przelocie 250 km
3.9 po Szwajcarskich Alpach z kuframi ale dużo było z górki.
4,1-4,5 po Alpach z dużą ilością podjazdów i bez szaleństw.
Po autostradzie z kuframi przy 150 km/h na dystansie 1070 km 6/100
Ale już przy 160 z kuframi na dystansie 250 km wyszło 7,1
Na trasie 4400 w 7 dni z czego właśnie autostrady to 2300 z prędkościami 150/160 z kuframi, a alpy spokojnie, wyszło 5,2 l/100.
Potwierdzam, że komputer wyjątkowo dokładny. Przy moimi wyjeżdzaniu do sucha wlewałem (aż się przelewało) nie raz około 19 litrów, a w baku wcześniej jeszcze chlupało.
To wszystko na DCT.

czy tak załadowanym motocyklem idzie jeździć w trybie D w górach ?

QrczaQ
31.08.2016, 08:27
Nie wiem czy dobrze kojarzę, że mieszkasz w Szwajcarii ale właśnie cały tydzień po nie jeździłem, to się nie dziwię, że Ci potrzebny :-). Kurde nawet po najwyższych górkach z kuframi spalała mi od 3,9 do 4,5 najwięcej :-). Nie to co autostrada :-)
Był i nie wpadł do mnie? Fpiredol masz ;)

Nie wiem dlaczego ale mi pali nie więcej niż 4.5 żebym nie wiem co robili. A odkryłem super tryb w tym motorze. Ma fajnie długą dwójkę. Na bardzo krętych drogach bez zmiany biegów od zera do 130 gaz hamowanie itd.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160831/8a68f989b5230efbf587de5e42618d49.jpg

bukowski
31.08.2016, 08:58
Nie wiem dlaczego ale mi pali nie więcej niż 4.5 żebym nie wiem co robili.

Albo mamy kompletnie różny styl jazdy, albo pan Hąda ma duże rozbieżności regulacyjne między egzemplarzami, albo odkrylismy, że DCT pali o dwa litry mniej niż manual.
Moj manual mniej niż 5.5 to raczej nie chce palić, co bym nie robił. Ale i poprzednia RD07A paliła 6-7.

radiolog
31.08.2016, 09:39
Mnie od pewnego czasu wychodzi 5.1 l/100 km średnie, to prawie o litr mniej niż w 1200 gs, natomiast reflektuję sie co do zasięgu, chyba jeszcze mam nerwicę bmw, gdzie wskaźnik nie pokazywał do końca prawdy.
Przy okazji ostatniej wycieczki wokół Tatr po 316 km, była jedna kreseczka i jeszcze bez rezerwy więc 350-380 wydaje się być realnym zasięgiem poza autostradami

mdxmd
31.08.2016, 12:01
Mnie od pewnego czasu wychodzi 5.1 l/100 km średnie, to prawie o litr mniej niż w 1200 gs, natomiast reflektuję sie co do zasięgu, chyba jeszcze mam nerwicę bmw, gdzie wskaźnik nie pokazywał do końca prawdy.
Przy okazji ostatniej wycieczki wokół Tatr po 316 km, była jedna kreseczka i jeszcze bez rezerwy więc 350-380 wydaje się być realnym zasięgiem poza autostradami

a mi BMW pali średnio 4,5L/100 bez specjalnego oszczędzania i trzeba przyznać, że jest to niepokojące raczej.

Emek
31.08.2016, 12:12
Mnie Afra na dystansie 18000 km spaliła średnio 4,5L, też bez specjalnego oszczędzania. Spalanie w dużej mierze zależeć będzie od stylu jazdy kierownika. Proponuję nie roztrząsać tematu spalania bo jak się chce jeździć to na paliwo mieć trzeba i nie ma znaczenia czy spali 4 czy 10. To nie jest problem tylko koszt.:D

Dubel
31.08.2016, 12:30
4.5L/100km :) Wy macie Diesel chyba :)

Emek
31.08.2016, 12:39
Dizla mam ale 4.2 wolnossący. Nie chce palić mniej niż 12:p

bukowski
31.08.2016, 14:57
Emek, nie zgodze sie. Ja to nawet lubie, jak mi pojazd duzo pali, bo jak duzo pali, to zajebiście zapi....ala. Ale w przypadku afryki dosc istotny staje sie zasieg na baku i mozliwosci jego zwiekszania.

rumpel
31.08.2016, 16:08
c6m02LOjIqY

QrczaQ
31.08.2016, 17:07
Emek, nie zgodze sie. Ja to nawet lubie, jak mi pojazd duzo pali, bo jak duzo pali, to zajebiście zapi....ala. Ale w przypadku afryki dosc istotny staje sie zasieg na baku i mozliwosci jego zwiekszania.

Dokladnie. Niby to i nie robi dużo roznicy w ciągu roku ale... Jak mialem LC950 i lubił żłopnąć 10L to czasami trzeba bylo uwazac gdzie sie jedzie i gdzie sa stacje.

CRF moim zdaniem jest świetnie wycyrklowana miedzy pojemnością zbiornika i spalaniem. Paliwa wystarczy na taki dobry dzień (mojego) jeżdzenia. Wiadomo, że jak bedzie dzienny przelot niemiecką autostrada 180km/h to raczej 4x tankowanie co 250km.

Emek
31.08.2016, 17:09
Ale w przypadku afryki dosc istotny staje sie zasieg na baku i mozliwosci jego zwiekszania.
Na tył spokojnie wchodzi mi 3 galonowy Rotopax, który zwiększa zasięg o co najmniej 200 km. Miałem go na wyprawie do Azji. Można uznać że się nie przydał więc to zwiększanie zasięgu to psu na budę. :p

QrczaQ
31.08.2016, 17:59
Na tył spokojnie wchodzi mi 3 galonowy Rotopax, który zwiększa zasięg o co najmniej 200 km. Miałem go na wyprawie do Azji. Można uznać że się nie przydał więc to zwiększanie zasięgu to psu na budę. :p
Tak naprawdę to najlepiej wziąć parę butelek po koli z benzyną na taki niewiadomy odcinek. Jak się nie przyda to wywalić butelki i już.
Najgorszym rozwiązaniem jest duży bak akcesoryjny... bo i drogie i ciężkie.

QrczaQ
31.08.2016, 18:01
Tak naprawdę to najlepiej wziąć parę butelek po koli z benzyną na taki niewiadomy odcinek. Jak się nie przyda to wywalić butelki i już.
Najgorszym rozwiązaniem jest duży bak akcesoryjny... bo i drogie i ciężkie.
No i oczywiście włączyć tryb eco.

Emek
31.08.2016, 18:07
Jak wiesz to sie możesz przygotować. Jak nie wiesz warto być przezornym :).

madafakinges
31.08.2016, 18:09
Miałeś coś mocno popierdolone z tym lc8. Moja nigdy nie spaliła mi więcej jak 9. nawet w dwie osoby na autostradzie zapakowana z sakwami, a i tak mam większe dysze główne i podniesiona iglice pod przeloty

QrczaQ
31.08.2016, 19:01
Miałeś coś mocno popierdolone z tym lc8. Moja nigdy nie spaliła mi więcej jak 9. nawet w dwie osoby na autostradzie zapakowana z sakwami, a i tak mam większe dysze główne i podniesiona iglice pod przeloty

To moze mój nie lubiał stylu jazdy jaki mu proponowałem? Chociaż szczerze mówiąc to właśnie wtedy dopiero sie ładnie kręci.

Poważnie mówiąc, raz po takim wyjeździe góra dół lewo prawo jakaś gula mi na zgięciu nadgarstka wyskoczyła od przeciążeń LC8 950 :-) Dopiero po wielu latach raczyła zejść po kupnie CRF. (to teraz beemiarze beda mieli ubaw, ze CRF ma wlasciwosci lecznicze).

radiolog
31.08.2016, 21:59
To się ganglion nazywa

borys609
31.08.2016, 22:04
To się ganglion nazywa

Co, ta gula czy te właściwości lecznicze? :-)

Wysłane z ajfona..

luk2asz
31.08.2016, 22:27
czy tak załadowanym motocyklem idzie jeździć w trybie D w górach ?

Bez najmniejszego problemu, tyle że ja cały czas używam przycisku "-" do hamowania często "+" jak uważam, że nie chcę tak długo trzymać obrotów. Więc dla mnie to raczej manual z dzwigienka ale w postaci przycisków.
Tryb S to chyba raz włączyłem.

luk2asz
31.08.2016, 22:51

Nie wiem dlaczego ale mi pali nie więcej niż 4.5 żebym nie wiem co robili. A odkryłem super tryb w tym motorze. Ma fajnie długą dwójkę. Na bardzo krętych drogach bez zmiany biegów od zera do 130 gaz hamowanie itd.

No nie było czasu bo wesele kolegi miałem w sobotę i musiałem popieprzać żeby zrobić zaplanowane.

http://images76.fotosik.pl/859/7e1cc22174316bccgen.jpg (http://images76.fotosik.pl/859/7e1cc22174316bcc.jpg)

luk2asz
31.08.2016, 22:53

Praktycznie co dziennie przez tydzień w Alpach robiłem zawsze ponad 400 km na zbiorniku. Ale ostatnie tankowanie do Krakowa z Czech to już 250 km i pusto

radiolog
01.09.2016, 08:40
Ta gula, od zbytniego kręcenia, taka galareta się robi w pochewce ścięgna

Zet Johny
01.09.2016, 09:31
Dawno temu jak miałem Junaka i tam ze sprzęgłem było coś nie teges - tzn. bardzo ciężko się wciskało klamkę to zostałem szczęśliwym posiadaczem gangliona na zewnętrznej części dłoni. Różne sposoby były stosowane żeby się go pozbyć ale tylko wyrwanie chwasta chirurgicznie dało mu radę.
To taki oftopik z ranka :D

consigliero
01.09.2016, 16:24

No to w której części Szwajcarii jesteś , bo może wyrwiemy się z małżonką aby wpaść do znajomych na trotenfest w Loehningen. Moglibyśmy porównać poręczność jazdy po górkach .

QrczaQ
01.09.2016, 19:29
No to w której części Szwajcarii jesteś , bo może wyrwiemy się z małżonką aby wpaść do znajomych na trotenfest w Loehningen. Moglibyśmy porównać poręczność jazdy po górkach .
Mocny zachód

jajamam
07.09.2016, 18:43
Polski akcent w światowej produkcji :D

https://www.youtube.com/watch?v=KlOilAyS_to

Brawo Radek :D

aa komu się nie chce całości oglądać to 1:03:04

madafakinges
07.09.2016, 19:04
https://www.willhaben.at/iad/gebrauchtwagen/motorrad/honda-crf-1000-africa-twin-170389252/

Fajna

maciej33
07.09.2016, 19:08
W starej afryce handbary by nie odpadly 😁

deftones
07.09.2016, 23:26
To moze mój nie lubiał stylu jazdy jaki mu proponowałem? Chociaż szczerze mówiąc to właśnie wtedy dopiero sie ładnie kręci.

Poważnie mówiąc, raz po takim wyjeździe góra dół lewo prawo jakaś gula mi na zgięciu nadgarstka wyskoczyła od przeciążeń LC8 950 :-) Dopiero po wielu latach raczyła zejść po kupnie CRF. (to teraz beemiarze beda mieli ubaw, ze CRF ma wlasciwosci lecznicze).

Mi 990 zrobiła to samo:haha2:

myku
08.09.2016, 17:05
Byłem dzisiaj w Honda Mannheim. Tu zupełnie nic nie wiedzą o 2017. Jakie kolory czy regulacja szyby będzie czy tempomat. Zero. Ale na rynek niemiecki będą zmiany w modelu. Przede wszystkim będzie emisja spalin e4 a nie e3 jak teraz. A więc bedzie inny wydech i napewno inne parametry silnika.Nie będzie wolno ingerować w ABS tak więc nie będzie go można wyłączać a co za tym idzie nie będzie funkcji G na jazdę w terenie. Co do momentu i mocy też nic nie wiadomo. Zastanawiam się co jest ważniejsze w tego typu motocyklu. Ustawianie szybki i tempomat czy jednak możliwość wyłączenia ABS u i norma e3. W sumie ten wydech i jego brzmienie naprawdę mi się podoba. Diler w Mannheim sprzedał 65% z DCT a 35 % manuala.

radiolog
08.09.2016, 18:15
Ło matko,zawsze można wyciągnąć bezpiecznik ABSu hehe, ale tryb G jest tylko w DCT, to manuala ominie? A czym e3 różni się od e4?, jakiś wykastrowany?

myku
08.09.2016, 19:54
Inna emisja spalin . Ciekawy jestem jakie plany ma Honda Polska

Emek
08.09.2016, 20:31
Spełnienie E4 zamiast E3 pomijając dwukrotnie zmniejszenie emisji wymaga dodatkowo ODB1 czyli dołożą elektroniki. Pewnie będzie też.inny wydech.

luk2asz
08.09.2016, 21:05
ABS można "wyłączyć" przez postawienie moto na centralce wbicie 1 i gaz, trzymając hamulec. Kontrolka się zapala, że jest błąd i abs nie działa - na oba koła. U mnie bez centralki się tak stało jak na piachu dodałem gazu z hamulcem.

radiolog
08.09.2016, 23:32
Muszę przetestować tą metodę :-)

Emek
09.09.2016, 08:51
Tylko po co, nie prościej wcisnąć guzik? Chyba że zależy ci również na odłączeniu przodu ale akurat po mojemu ABS na przodzie może być przydatny.

myku
09.09.2016, 09:20
Motocykl za 50 tysi a ja bede przygazowki na centralce robic :haha2:

luk2asz
09.09.2016, 11:42
A kupisz sobie np. fure sportową za 200000 i ESP np. nie wybaczysz. Jakie to ma znaczenie za ile. Przepisy UE są bezwzględne w tym zakresie i nie zawsze mądre. :-)

Kali89
09.09.2016, 22:45
Jedno pytanie, czy ABS nie ma bezpiecznika po wyjęciu którego się wyłączy?

luk2asz
09.09.2016, 23:00
Pewnie ma ale wyłączenie tyłu już jest dobre bo można bokiem hamować. Przód natomiast daje rade na szutrach, nie przeszkadza. Nie wiem jak na piachu.

piono
20.09.2016, 08:26
Odnośnie ABSu w nowej Afryce, to nie wiem jak to się ma do przepisów UE, ale w Italii można kupić w wersji bez ABS.

Np. w Livorno w sierpniu stały 2 szt w salonie.
Cena sprzętu 12400 EUR.
http://dealer.moto.it/balzarinimoto/Nuovo.aspx?ann=6423066

Poza brakiem ww. i handbarów to raczej kompletna;)
..a ma "konwencjonalne" kierunki jeszcze :D

Tu na jednej z uliczek Sieny:

maciej33
20.09.2016, 11:06
Odnośnie ABSu w nowej Afryce, to nie wiem jak to się ma do przepisów UE, ale w Italii można kupić w wersji bez ABS.

Np. w Livorno w sierpniu stały 2 szt w salonie.
Cena sprzętu 12400 EUR.
http://dealer.moto.it/balzarinimoto/Nuovo.aspx?ann=6423066

Poza brakiem ww. i handbarów to raczej kompletna;)
..a ma "konwencjonalne" kierunki jeszcze :D

Tu na jednej z uliczek Sieny:
To jest najprostsza wersja
Nie na kazdy kraj szly ,w UK ich nie ma

QrczaQ
20.09.2016, 11:21
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160920/664cf37eb2a0033b148b180dddf757aa.jpg

QrczaQ
20.09.2016, 21:46
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160920/d9dec75aa340dd5bff3ed3ce7a648191.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160920/1b7d3e4e4cac3e32c24a4f05c0688ac7.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160920/f8887abdc5fc9b6a8c3f177febdb43f5.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160920/6e8f1cbede3494f4cddb98b46f0ff49d.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160920/71db666d1db340a81d8417c42df66555.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160920/91b2d85146f88d9adb4115bd85f7bab2.jpg

Ziarko
21.09.2016, 10:38
Kupię sobie czerwoną :drif:

radiolog
21.09.2016, 10:51
Jakaś porażka do nowej afryki z drugim zestawrm felg, w TT można kupić gotowe zestawy bez tarczy i zębatek aż za 6 kafli, ale jakbym chciał kuppwać osobno piasty,osobno obręcze i szprychy to i tak byłoby drożej, bo sama piasta tylnego koła w hondzie jest w cenie całego koła z TT, ale koła oryginalne w komplecie z hondy to dopiero cena - 9000 zł, a BMW miało być takie drogie. Ppzostaje chyba tylko spędzić allegro w poszukiwaniu zestawów uszkodzonych.

madafakinges
21.09.2016, 12:08
Pisz do haanwheels touratech od nich bierze felgi do dużego KTM

Grzechu2012
21.09.2016, 12:42
wszyscy narzekają na ori opony a moje w sumie już mają 15kkm i jeszcze dają radę

luk2asz
21.09.2016, 12:56
Moje mają 11 tysięcy i się kłaniaja ku końcowi. Ciekawe to że przód idzie szybko.

QrczaQ
21.09.2016, 14:14
Moje mają 11 tysięcy i się kłaniaja ku końcowi. Ciekawe to że przód idzie szybko.

Dobre wiesci. Nie moge sie juz doczekac zeby to G zmienic na cos normalnego.

luk2asz
21.09.2016, 22:07
Dobre wiesci. Nie moge sie juz doczekac zeby to G zmienic na cos normalnego.

No powiem Ci, że jakoś nie jestem ekspertem ale te gumy to rzeczywiście G. Na autostradzie w dużym deszczu przy 100 km/h już dramat. Shiraci w ulewie dawały radę, fakt że 2x mniej mocy było wtedy. Na suchym jak mocniej ruszam ( jeżdżę na najniższym stopniu kontroli trakcji ) to się ślizga.

QrczaQ
22.09.2016, 13:58
No powiem Ci, że jakoś nie jestem ekspertem ale te gumy to rzeczywiście G. Na autostradzie w dużym deszczu przy 100 km/h już dramat. Shiraci w ulewie dawały radę, fakt że 2x mniej mocy było wtedy. Na suchym jak mocniej ruszam ( jeżdżę na najniższym stopniu kontroli trakcji ) to się ślizga.

Jak tylko kupilem motor mielismy planowany wyjazd na pare dni. Nietety bylo mokro i jakos nie czulem motoru. Na szczescie po pierwszym dniu sie wycofalem...

Emek
22.09.2016, 14:07
Na K60 nie zdarzyła mi się ingerencja TC w największej ulewie a lało naprawdę mocno. Dunlopy na suchym tracą przyczepność przy przyspieszaniu.

QrczaQ
22.09.2016, 21:24
Na K60 nie zdarzyła mi się ingerencja TC w największej ulewie a lało naprawdę mocno. Dunlopy na suchym tracą przyczepność przy przyspieszaniu.
No mi TC się często włącza. A już nie mówiąc na mokrym.

Z ciekawostek. Nawet na włączonym TC można palić gumę. Aż się zdziwiłem

hellwoot
22.09.2016, 21:29
To normalne, TC działa aktywnie od "jakiejś tam" prędkości. To samo jest w samochodach z układami, np esp. Mercedesem jarasz kapcie aż miło, tylko kontrolki mrugają :D

bukowski
23.09.2016, 13:15
Tak wam się ciągle uslizguje, pali gume i umyka. Ale to mi najwięcej wachy pali, a nic mi sie nie uslizguje :P
Po 12k te dunlopy są całkiem mało zuzyte, spokojnie z 8 bym dojezdzil. Ale zimą wnizam już normalne opony, bo asfalt dosc nudny jest.

piono
02.10.2016, 19:47
Taka mała akcja marketingowa się szykuje:

http://africatwin.honda.pl/?utm_source=2160920&utm_medium=311423021&utm_campaign=10415935&gclid=CIqO_tzTuc8CFYgLcwodgd4Mug

Lakrua
02.10.2016, 20:52
Specjalna wersja adventure edition? Ktoś cos słyszał? Mam pytanko do tych którzy wlasnie kończą sezon z nowa Afryka - czego wam najbardziej brakuje, co jest zdecydowanie na minus w nowej Afryce? I co byście teraz wzięli w ciemno w pakiecie dodatkowym. Nie mowię tutaj o malowaniu czy rodzaju skrzyni. Dziękuje

QrczaQ
02.10.2016, 21:19
Specjalna wersja adventure edition? Ktoś cos słyszał? Mam pytanko do tych którzy wlasnie kończą sezon z nowa Afryka - czego wam najbardziej brakuje, co jest zdecydowanie na minus w nowej Afryce? I co byście teraz wzięli w ciemno w pakiecie dodatkowym. Nie mowię tutaj o malowaniu czy rodzaju skrzyni. Dziękuje
Ja bym brał:
- grzane manetki, bo dobrze zintegrowane
- wiązka do zapalniczki bez samej wtyczki
- DCT

Wkurza mnie:
- opony!!!
- czyszczenie filtrów!!
- narzędziówka
- brak schowka jakiegoś (Viva LC8)
- skomplikowane mocowanie gmola
- stopka boczna bo wali na dołach
- tylne podnóżki
- brak tempomatu
- za duże siedzenie. Za długie jak dla
- reset TC po każdym wyłączeniu zapłonu

QrczaQ
02.10.2016, 21:20
Specjalna wersja ADV to pewnie wszystkie gadżety z listy Hondy

luk2asz
02.10.2016, 21:50
Ja bym brał:
- grzane manetki, bo dobrze zintegrowane
- wiązka do zapalniczki bez samej wtyczki
- DCT

Wkurza mnie:
- opony!!!
- czyszczenie filtrów!!
- narzędziówka
- brak schowka jakiegoś (Viva LC8)
- skomplikowane mocowanie gmola
- stopka boczna bo wali na dołach
- tylne podnóżki
- brak tempomatu
- za duże siedzenie. Za długie jak dla
- reset TC po każdym wyłączeniu zapłonu

Manetki mam , potwierdzam ale mogą grzać lepiej
Gniazdko mam ale mało korzystam, choć dzisiaj się przydało
DCT mam i nie zamienie
Wysoka szyba , dla mnie super.

Opony - gów...
Filtry nie wiem :-)
Narzędziówka - porażka . W ten weekend dwa razy gumę złapałem z przodu. Gdyby nie to, że wożę komplet na siedzeniu to byłaby du....
Stopka - to pewnie to mi tak stuka.
Z resetem sobie poradziłem , mam juz odruch i włączam najnizszy poziom zawsze.
Tempomat - brakuje , jak cholera
Tak ze dwa litry większy bak by się przydał.

myku
02.10.2016, 22:15
Mowisz o wysokiej szybie Hondy czy akcesoryjnej?

luk2asz
02.10.2016, 22:22
Mowisz o wysokiej szybie Hondy czy akcesoryjnej?

Honda, dla mnie ok ale ma 176 cm wzrostu i mi to wystarcza.

tomajkAT
02.10.2016, 22:23
Opony fabrycznie montowane, to tylko dla: no nie wiem nawet co napisać, jak ktoś chce, to proszę bardzo.
Manetki OEM grzeją na 5 aż za bardzo, ale słabe skosy i kciuk wpi......zdu marznie, do tego cieeeenkie czyli mała średnica.
Szyba wysoka: wymieniłem na fabryczną po pińset kilometrach, może i mogłaby być, ale do 90km/h Na autobahn się nie nadaje, z resztą jak dla mnie to - HELO, KTOŚ CHCE NÓWKĘ FABRIK SZYBKĘ DO NAT PODWYŻSZANĄ!? oferty na priv :)

luk2asz
02.10.2016, 22:40
Szyba wysoka: wymieniłem na fabryczną po pińset kilometrach, może i mogłaby być, ale do 90km/h Na autobahn się nie nadaje,

Jeden woli blondynki, drugi....
Ja tam na autostradzie jadę 160 km/h i sie cieszę że mam wysoką.

QrczaQ
03.10.2016, 09:18
Manetki mam , potwierdzam ale mogą grzać lepiej
Gniazdko mam ale mało korzystam, choć dzisiaj się przydało
DCT mam i nie zamienie
Wysoka szyba , dla mnie super.

Opony - gów...
Filtry nie wiem :-)
Narzędziówka - porażka . W ten weekend dwa razy gumę złapałem z przodu. Gdyby nie to, że wożę komplet na siedzeniu to byłaby du....
Stopka - to pewnie to mi tak stuka.
Z resetem sobie poradziłem , mam juz odruch i włączam najnizszy poziom zawsze.
Tempomat - brakuje , jak cholera
Tak ze dwa litry większy bak by się przydał.
No większy bak by się przydał

tommi
03.10.2016, 09:50
Ja bym nic nie zmienił. No może felgi i handbary na czarne zamienił..?

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/497/6267447_black.JPG

Emek
03.10.2016, 09:57
Nic mnie tak nie wkurza jak reset TC. Nie wiem ile już gleb zaliczyłem w terenie przez to gówno. Może ktoś wie jak to przerobić w taki sposób, żeby pamiętało ostatnie ustawienie po wyłączeniu zapłonu?

radiolog
03.10.2016, 10:11
No kwestia przyzwyczajenia, ja nie mam z tym problemu, bo wiem ze za każdym razem wiem,ze muszę wyłączyć

Emek
03.10.2016, 10:20
Jak latasz w ciężkim terenie gdzie co chwila trzeba komuś pomagać lub ciebie z błota wygrzebują to się o tym nie pamięta. W sobotę na Ukrainie pomagałem kumplowi na stromym podjeździe. Potem na szybko do swojego odpał, pełen ogień pod górę a tu zmulenie zjazd w koleinę i gleba a jak system pracuje to nie da się go wyłączyć.
Na czarnym mam to w dupie bo nie powoduje to żadnego niebezpieczeństwa ale w terenie to tragedia. Opcja pamięci ostatniego ustawienia powinna być niezależna od zapłonu.

PabloM
03.10.2016, 10:21
tak samo w automacie opsja Drive. Chcialbym by bylo caly czas S. Da sie ?

tommi
03.10.2016, 10:24
Emek,

"tu zmulenie zjazd w koleinę i gleba a jak system pracuje to nie da się go wyłączyć"
Co masz na myśli? Ja mogę włączyć/wyłączyć w każdym momencie - stojąc na włączonym zapłonie, odpalonym silniku i w czasie jazdy..?
Ale faktycznie, mogło by pamiętać ostatnie ustawienie sprzed zgaszenia silnika.
Co do zmian to, mogła by mieć też elektronicznie sterowane zawiasy. Ależ bym się bawił. A tak wstyd się przyznać, pokręciłem sobie trochę przy tyle i trochę przód utwardziłem. Odbicia/dobicia nawet nie ruszyłem...

radiolog
03.10.2016, 10:27
Emek chciałby jak w BMW GS, ale skośnookie nie pomyślały o tym

Emek
03.10.2016, 10:36
W czasie jazdy jak tył dostaje uślizgu miga ci kontrolka TC i silnik jest dławiony. W tym czasie nie możesz ani zmienić ustawienia ani wyłączyć TC. Innymi słowy ruszam pod górę i zapomniałem wyłączyć TC, tył się ślizga, silnik muli więc już wiem że zapomniałem, w tym momencie wciskam guzik aby wyłączyć TC i się nie da. Da się dopiero wtedy jak system nie jest aktywny (kontrolka nie świeci).
Nie wiem jak jest w GS ale chciałbym jedynie aby zawsze pamiętało ostatnie ustawienie czyli jak se ustawię tak mam zawsze aż sam tego nie zmienię.

madafakinges
03.10.2016, 10:39
Wyciągnięcie bezpiecznika ABS zalatwi sprawę, bo pewnie TC działa na tych samych czujnikach.

tommi
03.10.2016, 11:06
Emek,

dzięki za wyjaśnienie. Przyjąłem, że "system działa" oznacza, że po prostu trakcja jest włączona, a nie już ingeruje.
T.

QrczaQ
03.10.2016, 14:34
Tu taki zbitek różnych fotek, nie moje:

http://www.advpulse.com/wp-content/uploads/2016/05/Africa-Twin-4.jpg

http://blog-imgs-94-origin.fc2.com/g/r/a/graphiteone/crashbar12s.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/3f/15/39/3f15396657a739c5d05e6a218afcbea8.jpg

http://blog-imgs-94-origin.fc2.com/g/r/a/graphiteone/crashbar15s.jpg

http://www.touratech.com/fileadmin/_processed_/csm_protection_ab2800b73c.jpg

http://blog-imgs-94-origin.fc2.com/g/r/a/graphiteone/crashbar11s.jpg

http://blog-imgs-94-origin.fc2.com/g/r/a/graphiteone/crashbar14s.jpg

http://blog-imgs-94-origin.fc2.com/g/r/a/graphiteone/crashbar13s.jpg

AMHP - jak wzykle Australijczycy do rzeczy. Co to ma robić? Chronic reflektor i łatwo zdejmować się do czyszczenia. Ale ta cena? Pany, wycinac!
http://blog-imgs-94-origin.fc2.com/g/r/a/graphiteone/amhps.jpg

PUIG
http://blog-imgs-94-origin.fc2.com/g/r/a/graphiteone/puigs.jpg

Holan - jak od Władimirca
http://blog-imgs-94-origin.fc2.com/g/r/a/graphiteone/holan.jpg

HB
http://blog-imgs-94-origin.fc2.com/g/r/a/graphiteone/hepco2.jpg

TT - jak zwykle mistrzostwo komplikowania prostych rzeczy...
http://blog-imgs-94-origin.fc2.com/g/r/a/graphiteone/touraguard2s.jpg
http://blog-imgs-94-origin.fc2.com/g/r/a/graphiteone/touraguard1s.jpg

myku
03.10.2016, 15:45
Czy ktoś wie kto robi kufry dla AQ ?Czyzby to byl Holan?Ma je ktos?Czy jestescie zadowoleni?

Ypsi
03.10.2016, 20:16
Połowa fotek nie żyje... w sumie tylko 5 działa.

Grzechu2012
04.10.2016, 08:50
Czy lampa jest az tak bardzo narazona na uszkodzenia ze potrzebuje oslony ?

voxan69
04.10.2016, 08:53
Jak jeździsz w grupie po szutrach to jest bardzo narażona - czasami wystarczy mała przygazówka kolegi przed tobą i mały kamyczek załatwia sprawę

radiolog
04.10.2016, 09:02
Ta osłona z rugged roads sprawdziła się w 100%, chroni, nie telepie sie i nie odpada, cały syf,łącznie z kamieniami przejmuje ona

tommi
04.10.2016, 12:52
Radio,

jak gruby jest ten poliwęglan/plexa/cokolwiek to jest?

Z góry dzięki za info,
T.

myku
04.10.2016, 13:33
A ja pójdę po całości i czy potrzebna czy nie chyba skuszę się na osłonę z Altrider czarną :D

myku
04.10.2016, 13:51
A tak poza tym to moja juz jedzie do Honda Plaza i za chwile bedzie u mnie.Sliczne HRCDCT.Moj slinotok jest niekontrolowalny :drif:...sorry :D

bicio
04.10.2016, 13:56
@tommi zrobiłem sobie osłone lampy w KTMie z poliwęglanu 2mm i jest ok, ale żeby się tak ładnie układał jak na fotce to myślę że grubość 1,5mm max.

65971

tommi
04.10.2016, 14:04
@bicio, dzięki za info, zamówiłem 2 mm, cieńszego nie upolowałem. Najwyżej w większej temperaturze będę go giął i dam podwójnie taśmę dwustronną, żeby większy odstęp od lampy był. Zobaczymy, ma padać, będzie czas na zabawę ;)

QrczaQ
04.10.2016, 14:31
Połowa fotek nie żyje... w sumie tylko 5 działa.

Dziewne bo u mnie na kompie wszystko widac. Ale na tapatalk nie.

luk2asz
04.10.2016, 22:33
Cena tez niezła :-)

http://www.boano.com/cgi-bin/allegati/2016415183852.jpg

radiolog
05.10.2016, 14:58
Radio,

jak gruby jest ten poliwęglan/plexa/cokolwiek to jest?

Z góry dzięki za info,
T.
4 mmm

RonDell
06.10.2016, 11:27
Takie coś się znalazło:

Legenda powraca

Trasa 14.X.-12.XII.2016.

Honda Africa Twin uczestnik Dakaru w 1991r
Najnowsza dakarówka Honda CFR450 Rally
Honda Africa Twin CRF1000L w specjalnej wersji Adventure Edition

Zapraszamy na wyjątkową trasę Hondy po salonach w całej Polsce. W trasę ruszają oryginalna Honda Africa Twin uczestnik Dakaru w 1991r., wykorzystywana przez fabryczny zespół Honda - dakarówka CRF 450 Rally oraz Honda Africa Twin Adventure Edition. Odwiedź lokalnego dealera Hondy, zrób sobie niepowtarzalne zdjęcie, odbierz upominek i poznaj aktualną ofertę modelową, akcesoryjną i ubraniową inspirowaną Africą Twin.

http://africatwin.honda.pl/?utm_source=2160920&utm_medium=311653133&utm_campaign=10415935&gclid=CJmRptHsxc8CFSn3cgodIY0Exw

Nie żebym miał coś z tym wspólnego ...

madafakinges
06.10.2016, 12:24
https://www.olx.pl/oferta/honda-africa-twin-crf1000l-manual-bez-absu-CID5-IDhUQAJ.html#250eb0bc45

Kisiel
06.10.2016, 12:31
O, to ta z uliczki w Sienie, IT :) Też ją tam widziałem w sierpniu. W końcu ktoś ją przytulił.

mdxmd
06.10.2016, 13:25
https://www.olx.pl/oferta/honda-africa-twin-crf1000l-manual-bez-absu-CID5-IDhUQAJ.html#250eb0bc45

nową można kupić 3.000zł drożej więc kompletnie nie rozumiem takich ogłoszeń...

myku
06.10.2016, 13:45
Miałem to napisać :D

Emek
06.10.2016, 13:52
Nowej bez ABS i TC w PL nie kupisz ;). Może ktoś w tym jakiś sens widzi.

Nynek
06.10.2016, 13:54
nową można kupić 3.000zł drożej więc kompletnie nie rozumiem takich ogłoszeń...

Ale nową kupisz z ABS, a tu masz wersję bez tego wkurzającego ustrojstwa ;)

voxan69
06.10.2016, 13:56
Jeszcze niedawno widzialem na subito.it ogloszenia z ofertami sprzedarzy nowych AT bez ABSu za normalna kase

mdxmd
07.10.2016, 23:04
z przecieków wynika iż na 2017 AT dostanie:

- tempomat (ciekawe tylko czy mechaniczny czy będzie już elektroniczny gaz)
- poprawiona jakość powłok zwłaszcza kół (korozja)
- regulowaną szybę

czy ktoś bliżej związany z Hondą może coś potwierdzić :)

tomajkAT
07.10.2016, 23:41
Jeśli tempomat mechaniczny to byłby może szansa zamontowania w obecnym modelu.
Na autostradowych przelotach przydałoby się bardzo.

Lakrua
08.10.2016, 00:03
Jak byłem u Panów w Krakowie 2 tygodnie temu i pytałem o szybę i tempomat to nic nie wiedzieli a wręcz wyglądali na zdziwionych skąd mam takie informacje... Osobiście wstrzymuje sie do początku roku z zamówieniem swojej AT zobaczymy co dorzuca.

Emek
08.10.2016, 08:18
Jak mają dorzucić EUR4 i ride by wire to chyba bym wolał rocznik 2016.

myku
08.10.2016, 13:22
Australijczycy już oferują montowany tempomat mechaniczny

Emek
08.10.2016, 13:41
Ruggedroads też mają od dawna.

myku
08.10.2016, 13:51
https://www.youtube.com/watch?v=98V7DXw6hrA

radiolog
08.10.2016, 15:01
Mechaniczny jest byle co, jeżeli chodzi o patent kółka zwiększającego tarcie na rollgazie, miałem i nie używałem, sens ma tylko elektroniczny

honda_honda
08.10.2016, 15:21
Bałbym się coś takiego założyć do swojego motocykla

hellwoot
08.10.2016, 16:31
Nie ma się co bać, działa ale trzeba to lubić/przyzwyczaić się.
Można zawsze budżetowo kupić te nakładkę na rączkę w larsonie. Małe badziewie ale nadgarstek ma się dobrze po długim przelocie.

honda_honda
09.10.2016, 08:51
Pewnie inaczej bym do tematu tempomatu podchodził gdybym miał kłopoty z nadgarstkiem. Na szczęście nawet bardzo długie przeloty nie powodują u mnie bólu nadgarstka

mototraper
09.10.2016, 14:34
Witam!
nie wiem czy ten temat był ruszony na tym forum... Jestem tu od niedawna... nie chciało mi się też przeszukiwać wszystkich postów (jest ich chyba ze 2 tys.). A chciałbym się dowiedzieć czy w nowej afryce sprzęgło jest hydrauliczne czy tradycyjna linka? (oczywiście tej z manualem!) Czy ktoś mnie oświeci, bo nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji...

myku
09.10.2016, 15:33
Chwile to trwalo,ale wreszcie sie doczekalem.Od dzisiaj moja towarzyszka podrozy bedzie nowiutka HRC DCT :D.Dzieki Karol i Honda Plaza.:Thumbs_Up:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1974595329433977&set=pcb.1974595662767277&type=3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1974620392764804&set=pcb.1974620459431464&type=3&theater

calgon
09.10.2016, 17:18
Niemiecki wkurwiający gej!

radiolog
09.10.2016, 17:26
Witam!
nie wiem czy ten temat był ruszony na tym forum... Jestem tu od niedawna... nie chciało mi się też przeszukiwać wszystkich postów (jest ich chyba ze 2 tys.). A chciałbym się dowiedzieć czy w nowej afryce sprzęgło jest hydrauliczne czy tradycyjna linka? (oczywiście tej z manualem!) Czy ktoś mnie oświeci, bo nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji...
Tradycyjna linka

darius
09.10.2016, 17:58
Chwile to trwalo,ale wreszcie sie doczekalem.Od dzisiaj moja towarzyszka podrozy bedzie nowiutka HRC DCT :D.Dzieki Karol i Honda Plaza.:Thumbs_Up:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1974595329433977&set=pcb.1974595662767277&type=3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1974620392764804&set=pcb.1974620459431464&type=3&theater
Myku,

Pisz o DTC! Jak sie tobie tym jezdzi. Ja sie bije z myslami caly czas. Niby jezdzilem z DCT i bylo fajnie ale manual to manual...

Pozdrowienia
D