View Full Version : Nowa Afryka
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
[
11]
12
13
14
15
Dobry,
czy ktoś już odebrał afrę/dostał sygnał kiedy ją odbierze?
Podobno przesuwa się termin realizacji zamówień "special edition" do końca lutego?
To raczej nie jest prawda. Moja już stoi u dealera. Dziś mają otrzymać dokumenty pojazdu i przygotować wysyłkę.
Też muszę zdementować. Moja w salonie Hondy w Krakowie ma być w środę już gotowa do odbioru.
Z DCT zamówiliście?
I być może niezbyt precyzyjnie się wypowiedziałem - wszystkie limitowane mają być w rękach klientów do końca lutego - być może to taka asekuracja, bo przecież do maks. połowy stycznia miały być.
Dobrze słyszeć, że niektórzy jużje prawie maja :)
Z DTC zamówiliście?
Ja tak. Motocykle bez DCT były już wcześniej z tego co wiem.
ok, czekamy cierpliwie...
Bez DCT. W umowie mam odbiór do końca stycznia.
Wy jeszcze czekacie a ja dzis jeździłem. Z telefonu mi nie idzie pisanie, jak wroce na kontynent to cos skrobne, tym czasem pozdrowienia z wiosennej Sardynii, 19 stopni w styczniu robi wrażenie nawet tu.
Zdrowia.
Chwalisz się czy żalisz ??
dawid8210
26.01.2016, 09:08
A nawet jeśli się chwali to co? dupa boli że ktoś lepiej ma? :)
Remus też nie próżnuje. Wersje carbon,titanium, steel i black.
http://i73.fastpic.ru/big/2016/0126/14/8fa3d8af0d7bbcedd85d2e2b00d77114.jpg
http://i76.fastpic.ru/big/2016/0126/e7/f5735908c4dd6c9ef6c4395cfccdf3e7.jpg
Chciałbym zobaczyć zdjęcie z tym wygarem od tyłu. Czy szerokość motka się zmniejszyła. Może symetryczne kufry wejdą.
Tak wygląda Arrow. Inne pewnie będą "wystawać" podobnie.
http://4.bp.blogspot.com/-y4DrvvNdDbM/VqJslgQCdfI/AAAAAAAAm8c/YDygV4ij84M/s1600/arrow%2B4.JPG
Ciekawe, czy Arrow będzie tak samo pięknie brzmiał jak w starej Afryce.
Tak wygląda Arrow. Inne pewnie będą "wystawać" podobnie.
Nie zupełnie..
60561
Porównywanie fotek z różnej perspektywy nie ma wielkiego sensu.
Tak czy owak, różnice raczej nie będą duże. Gabaryty Arrow, Giannelli, Remusa i Termi wydają się być podobne. Leo też się pewnie nie będzie wiele różnić. Akrap może być nieco "grubszy" :) Pewnie niedługo pojawią się pierwsze fotki (a może już gdzieś są).
Właśnie zadzwoniłem do salonu. Rozpakowali i składają :D Dziś po 15 będzie już stał gotowy do odbioru :drif:
Kasę będę wpłacał w poniedziałek, więc do tego czasu będzie moto stało na salonie z informacją, że sprzedane, więc jakby ktoś chciał rzucić okiem jeszcze na model z DCT w czerwonym malowaniu, to w salonie Hondy w Krakowie będzie taka okazja, jakby sprzedawca nie pozwolił się dosiadać, to możecie powiedzieć, że ja pozwoliłem ;)
Znalazłem coś takiego
KfLntMfRxCA
Tomas_XRV
27.01.2016, 12:18
Właśnie zadzwoniłem do salonu. Rozpakowali i składają :D Dziś po 15 będzie już stał gotowy do odbioru :drif:
Kasę będę wpłacał w poniedziałek, więc do tego czasu będzie moto stało na salonie...
Wytrzymasz do poniedziałku? :)
Wytrzymasz do poniedziałku? :)
To kwestia sesji systemu Eliksir i przelewów międzybankowych, więc raczej nie przyśpieszę ;) Poza tym przez te kilka dni mogę macać i oglądać, taka gra wstępna :D
robertG7
27.01.2016, 12:42
http://images75.fotosik.pl/270/b75caaa53fa09f8b.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/b75caaa53fa09f8b)
...Poza tym przez te kilka dni mogę macać i oglądać, taka gra wstępna :D
Bierz po 5 zyla od każdego siadającego i przez weekend zarobisz na kufer centralny :D
http://www.termignoni.it/foto/impianti/20162618917.jpg
Termignoni się ceni. 600 funciaków. 2,47 kg w porównaniu do 4,8 kg standardowego wydechu.
http://www.termignoni.it/foto/impianti/20162618917.jpg
Termignoni się ceni. 600 funciaków. 2,47 kg w porównaniu do 4,8 kg standardowego wydechu.
4,8Kg wazy seria..?
jesteś pewien..?
w XRV waży 7,5kg
Tak podaje Termi na stronie. Pewny nie jestem.
miro&afryka
27.01.2016, 15:33
gratuluję wszystkim właścicielom tej dobrze zapowiadającej się maszyny, wiosna już blisko :)
borys609
27.01.2016, 19:23
Radekw a można będzie tą Twoją szukę za Twoją oczywiście zgodą odpalić i "dać jej na zimnym"? :-)
Wysłane z ajfona..
Radekw a można będzie tą Twoją szukę za Twoją oczywiście zgodą odpalić i "dać jej na zimnym"? :-)
Wysłane z ajfona..
Widzę, że będę musiał ją szybciej z salonu ewakuować, bo coraz głupsze pomysły są :D Swoją drogą, gdy właśnie tak zrobiłem, to ułamek sekundy później przyszła myśl, że to automat :P Na szczęście była ustawiona w trybie neutral, w przeciwnym razie wyjechałbym z salonu razem z oknem :D, będę musiał się bardzo pilnować na początku.
Z upalaniem poczekaj jednak na egzemplarz testowy, będą w marcu ;)
DCT nie odpalisz "na biegu".
Mam takie pytanie do szczęśliwych posiadaczy Nowej Afry. Czy ktoś z was kalkulował ubezpieczenie AC+OC na nowe moto? Ja wczoraj zapytałem agenta PZU o wycenę i spadłem z krzesła, obiłem łeb i do tej pory mam kaca jak usłyszałem cenę za pakiet ubezpieczeń 8K. Podobno Allianz ma jakieś ludzkie ceny. Sprawdzał kto?
Mam takie pytanie do szczęśliwych posiadaczy Nowej Afry. Czy ktoś z was kalkulował ubezpieczenie AC+OC na nowe moto? Ja wczoraj zapytałem agenta PZU o wycenę i spadłem z krzesła, obiłem łeb i do tej pory mam kaca jak usłyszałem cenę za pakiet ubezpieczeń 8K. Podobno Allianz ma jakieś ludzkie ceny. Sprawdzał kto?
Potwierdzam Allianz miał dobrą ofertę na AC
Tak, jeżeli chodzi o pakiet to tylko Allianz. Miałem tam ubezpieczonego Harleya i pod koniec dla wartości motocykla około 23 tyś za cały pakiet płaciłem 1 tyś.
Niestety, Harleya rozbiłem z własnej winy, do tego wcześniej też robiłem parę drobiazgów z AC i straciłem zniżki, więc dla Afryki (58 900 PLN) za cały pakiet płacę 4 064 PLN, w PZU krzyknęli 10 tys!! W pierwszym roku użytkowania motocykla przy zakupie pakietu Allianz w cenie daje gwarancję wypłaty wartości z faktury w przypadku kradzieży motocykla, nawet jeżeli nastąpi to pod koniec okresu umowy.
EDIT: Do tego sama obsługa szkody też bardzo profesjonalna i szybka ;)
Lucky Luke
28.01.2016, 15:00
radekw, niesamowicie Ci zazdroszczę
Zmień tego avatara z przyciskiem geberitu od kibla, na coś ładnego ;)
radekw, niesamowicie Ci zazdroszczę
Zmień tego avatara z przyciskiem geberitu od kibla, na coś ładnego ;)
Dzięki temu przyciskowi geberitu do kibla mam teraz Afrykę :) Na tym motocyklu z awatara odbywałem szkolenie w Akademii Enduro, właśnie po to, żeby sprawdzić czy taka zabawa mi się podoba i po dwóch dniach jeżdżenia po hałdzie pokopalnianej doszedłem do wniosku, że bardzo mi się podoba. BMW jest brzydkie jak noc, to prawda, więc rozglądałem się za innymi motocyklami tej klasy no i objawiła się wtedy nowa Afryka. Sprawdziłem szybko dane techniczne i się okazało, że gabarytowo jest bardzo zbliżona właśnie do BMW 800GS, a że było mi na nim bardzo wygodnie, więc bez większego zastanowienia przedpłaciłem Afrę :D, mam więc do tej konkretnej beemki sentyment ;) Dla Twojej satysfakcji dodam, że rozwaliłem w niej pompę hamulca przedniego :P
Lucky Luke
28.01.2016, 15:26
radek nie piernicz tylko ładną afryczkę ustaw :P
Właśnie dostałem info, że Honda nawaliła z dostawą tripmasterów i książek z historią modelu. Nie będą dostarczane wraz z motocyklami lecz dopiero na pierwszym przeglądzie po 1000 km niezależnie od tego gdzie kto zanabył moto zostaną dostarczone do serwisu tam gdzie będzie odbywał się przegląd.
Tajne hasło "Radek" zadziałało w salonie krakowskim od strzała. Radek dzięki! Moje uwagi: ja to 50rż/172cm/80kg, nóżki raczej krótsze, dotąd Triumph Tiger 800 szosowa wersja, siodło na 82cm. Dostęp do ziemi podobny bo kanapa w Afryce jest węższa, ustawiona na 85cm. Czuje się ciut większą masę (DCT), nie wiem ile było w baku, nie spojrzałem na wskaźnik. Podoba mi się miejsce i dostęp do akumulatora, schowane przed urazami kierunki, osłony chłodnic(plastikowe ale są). Niby szczegóły ale koś myślał. Dla mnie pozycja na Tigerze jest bardzo wygodna i robiłem przebiegi ponad 1000km/dzień w czasie czerwcowych wypraw bez bólu ale to co daje nowa Afryka to powinno być wzorem dla innych producentów i przechowywany w Sevres pod Paryżem. Po 50tyś zżyłem się z tygryskiem i b. go lubię, poręczny, silnik miodzio, mam w nim wszystko na większe wyprawy ale po dzisiejszym dosiadzie chyba czas na zmiany. Niektóre ceny akcesoriów Hondy są z kosmosu np. kufry czy halogeny. Centralny kufer jakiś mały i pokraczny. Givi w tygrysku są "pakowniejsze" i nigdy mnie nie zawiodły więc pewnie u nich będę szukał. Nowa królowa b. mi się podoba, gratuluję zakupu i jeszcze raz dzięki. Pzdr
PS wychodząc z salonu odruchowo chciałem wsiąść na moto i odjechać zamiast zrobić to swoją puszką. Też tak macie? Może to kwestia dzisiejszej pogody w Krakowie, +15 stopniC.
Królowa właśnie przyjechała.
http://i.imgur.com/7SkqIXn.jpg
Handbary totalna tandeta. :mad:
madafakinges
29.01.2016, 11:45
Ale piękna... a gdzie folia na siedzieniu?
Maurosso
29.01.2016, 11:53
Aż się łezka w oku kręci ;) Niecałe dwa lata temu tak otworzono to pitupitu. 135 stron dalej...oto jest ona ;)
W trawi piszczy, ze nowa Krolowa nadchodzi milowymi krokami. Podobno 2015.
Jakies potwierdzonie wiesci, plotki, dane techniczne, cena, co byscie chcieli w niej zobaczyc a co nie? Dajcie znac.
PS. Nie wiem czy jest juz taki temat, ale nie znalazlem. Jesli tak prosze usunac.
Pozdrawiam,
QQ
Folie zdjęte ale na kanapie i tak ich nie było. Pewnie dlatego że dodatkowe pierdoły były montowane - grzane manetki, gniazdo 12v. Kask dostałem ale tripmaster i książka jak wspominałem wcześniej będą na pierwszym przeglądzie montowane. Standardowy wydech jest duży ale buczy ładnie. Najgorsze wrażenie robią te pseudo handbary. Porażka, żadnych wzmocnień, sam plastik. Do wywalenia bo chyba jedynie od wiatru jakąś ochronę dać mogą. Przy moim wzroście 178 bez problemu stawiam stopy na glebie.
W przednich kierunkowskazach pozycyjne światła świecą na pomarańczowo?
Chyba tak. Tak jakby obrysówki. Potwierdzę wieczorem.
Fajna sztuka, czerwony bardzo ładny. Ma ktoś w srebrnym kolorze??
Łańcuch napięty jak struna, ale piękna jest..teraz tylko zębatkę +3z na tył i ogiiiiiieeeeń:D
Hejtujemy takich szpanerow
:drif:
Tez chce!!!
Cudna kolego cudna - niech służy
łańcuch popuść - bo się za szybko rozciągnie albo łożysko wałka (sic!!! - czyżby pierwsza wzmianka o starym problemie w nowej afryce?) poleci....
Gratuluję !!! Pisz chłopie wrażenia - każde, te pozytywne i te negatywne. Załóż może nawet oddzielny wątek: NAT w Realu ! PS Co do ubezpieczenia - zapytam w korpo czy mają coś sensownego. Napisz do mnie parametry kierownika i sprzęta na PW. Pozdro - Jorge
motoMAUROxrv
29.01.2016, 15:03
No to gratulacje pierwszym "rozdziewiczającym" nową Jaśnie Panienkę.. :drif:
-Niech Wam się "dobrze prowadzi"!.. Viel spass! :Thumbs_Up: :D
Łańcuch sprawdzę wieczorem. Może tak tylko wygląda na foto, nie wiem bo tylko krótkie zapoznanie miałem z motocyklem.Motocykl wydaje się naprawdę lekki i poręczny. W wakacje testowałem GSA 1200 i mile mnie zaskoczył ale AT jakby dużo lżejsza się wydawała. Nie jestem uprzedzony :), miałem wcześniej małego GSA.
Lucky Luke
29.01.2016, 15:59
Śliczny motocykl, za 10lat odkupię ;)
i to jest pierwsza afryka , ktora bym z przyjemnioscia kupil gdyby mnie bylo na nia stac , moze za kilka lat ... :P
gratulacje dla wszystkich, którym taka lalka będzie zdobić garaż :D
oj trza oj trza tych dutków na taki sprzęt ale na pewno warto. najładniejszy i nieprzesadzony dual sport na rynku jak dla mnie. brawo dla Hondy - w końcu.
m
zeby tak jeszcze zechcieli poczciwine bigosa zreanimowac .... ;)
no przecież masz (prawie ;) )
http://www.2ar.eu/wp-content/uploads/2014/04/V-Strom-9.jpg
Garść informacji.
Obrysówki się świecą na pomarańczowo ale tylko z przodu.
http://s5.ifotos.pl/mini/201601291_sepnqee.jpg (http://ifotos.pl/z/sepnqee/)
Sorki za jakość zdjęć robione fonem.
Naciąg łańcucha jest prawidłowy. Oczywiście przy moim niefarcie zaliczyłem już glebę i muszę przyznać że te handbary takie ostatnie nie są. Nic się nie połamało a efekt po glebie na kostkę brukową jest taki:
http://zapisz.net/images/725_20160129_171813_tn.jpg (http://zapisz.net/view.php?filename=725_20160129_171813.jpg)
Przy tej okazji dowiedziałem się że Honda ma czujnik przechyłu i w przypadku gleby układ automatycznie wyłącza silnik i pompę paliwa. W takim przypadku należy przekręcić kluczyk aby zresetować czujnik.
Żeby dostać się do narzędzi trzeba odkręcić 2 śruby imbusem, który znajduje się pod kanapą. Trochę to upierdliwe, a klucze spokojnie pod kanapę się mieszczą, więc chowanie ich w pudełku zakręcanym na śrubki coś mało komfortowe.
W instrukcji nie ma wzmianki o filtrze powietrza, oprócz lakonicznego komentarza że należy go wymieniać w serwisie. Żeby dostać się do filtrów należy odkręcić pudełko śrubek (dosłownie). Więcej info będę mógł podać jak zabiorę się za montaż podłączenia navi.
Układ kontroli trakcji wkracza do akcji bardzo grzecznie i niemal niezauważalnie. Gdyby nie migająca lampka to nawet bym tego nie zauważył (ganiałem po błotnistej trawie).
Ponadto kontrola trakcji jest pod palcem wskazującym lewej dłoni a korzystanie z niej jest wygodne. Ma 3 tryby i wyłącznik.
Przednia zębatka 16 z tyłu 42. Podnóżki są wąskie aby nie rzec bardzo wąskie, mają 6 cm szerokości w CRF 450 mają 8 cm.
Wyświetlacz pozwala na zmianę jednostki przebiegu i prędkości -- mph/kmh
Pod siedzeniem jest umieszczona stalowa linka do mocowania kasku, wejdzie też U-lock.
Przeglądy co 12 tysi.
Po pierwszym tysiącu do wymiany olej z filtrem oraz filtr oleju obwodu sprzęgła (DCT). Filtr sprzęgła wymaga wymiany co 24 tysie.
Na bagażniku można przewozić 10 kg wedle instrukcji.
miro&afryka
29.01.2016, 18:34
Ci od 2ar, zaczynali dobrze, klasycznie, a skończyli jak widać ;-)
http://www.2ar.eu/motorrader/
Emek ładnie musiałeś sypać K... po glebie. Dobrze ze bez strat. Maszyna elegancka tylko jej do czerwca nie zarznij ;)
Maszyna elegancka tylko jej do czerwca nie zarznij ;)
Wtedy koledzy pomogą:D
1 rysa boli najmocniej...
Żeby zresetować czujnik przechyłu spróbuj prawym kciukiem kill switch przełączyć on-off.
Zazdraszczam:drif:
Emek ładnie musiałeś sypać K... po glebie. Dobrze ze bez strat. Maszyna elegancka tylko jej do czerwca nie zarznij ;)
Spoko, spoko. Jak do tego czasu Afra zdechnie to lecę SR500 :o.
W lutowych numerach Świata Motocykli i Motocykla są pierwsze opisy testowych jazd nową Afrą. Bardziej mi się podoba podejście kolesia z redakcji Świata, miło się go czyta, a szczególnie podsumowanie: "Pewne jest jedno: chcę Hondę CRF 1000L Africa Twin. Nie wiem, czy kupię ją w tym roku, czy w kolejnych latach. Pewne jest jednak, że kiedyś będzie stała w moim garażu".
Szczerze zazdroszczę kolegom, którzy ją już w garażach mają, albo niedługo mieć będą...:bow:
borys609
30.01.2016, 21:36
http://images.tapatalk-cdn.com/16/01/30/54981b221ab3387ed0c2a7cf485a2f2b.jpg
A mówili że się nie zmieści :-)
Wysłane z ajfona..
cezeters
30.01.2016, 21:53
Borys widać ze w fotoszopie zrobiłeś zdiecie bo cus z poporcjami pomieszales. Przy Gsie nie wygląda jak lytr tylko jak ćwiartka :)
Nie oglądałem nowej na żywo ale tu wyglda na poreczną i kompaktową.
Fajna
Cos cwierkali w Szwajcu czy Włoszech, ze dostawy nowych zamowien beda dopiero na wrzesien.
borys609
30.01.2016, 22:34
Oj tam oj tam... Mieści się? Mieści! :-)
Wysłane z ajfona..
W Romie są dostępne od ręki a demówki jeżdżą prawie bez przerwy, zainteresowanie jest bardzo duże.
Ja pojeździłem wersją z manualna skrzynią po szuterkach i asfaltowych winklach na Sardynii, oczywista oczywistość że nie mogłem sobie pozwolić na ile bym chciał szczególnie w krzaczoarch. Najbardziej zaskoczyła mnie waga i powalająca łatwość prowadzenia, miałem wrażenie jak bym jechał czymś ważącym przynajmniej 50 kg mniej. Siedzenie wysoko, na stojaka potrzebne podwyższenie lub obniżone podnóżek, wąsko między nogami jak w starym dualowym enduro, przy hamowaniu nie przesuwa się po siedzeniu, przejechałem 370 km i wyszło średnio 5,6 litra wcale nie oszczędzając manetki.
Silnik zbiera się żwawo, nie szarpie łańcuchem jadąc na wysokim biegu małą prędkością, przewidywalnie i miękko oddaje moc. Te 95 kuni sprawiają wrażenie optymalnego rozwiązania aby nie męczyć nadmierna mocą i nieprzewidywalnością. Ale jak się chce pogonić to raz w dół i dzida, precyzja i stabilność w szybkich winklach sprawia że po kilkudziesięciu kilometrach można już zapylać jak by się sezon nią jeździło.
Na szuterkach precyzyjnie wybiera dziury i nierówności przy czym zawias nie żyje swoim życiem jak w 750-tce tylko należycie się ugina. Stabilnie na szybszych przelotówkach, nie zauważyłem noszenia w zakrętach i potrzeby korygowania obranego toru jazdy. Z łatwością wstaje na gumę, jeździłem na fabrycznym ustawieniu zawieszenia. Silnik niby ma identyczny klank jak V-ka a mimo to bardziej przypomina dwu cylindrową rzędówkę podczas jazdy, ogólnie tip top. Panowie gratuluje zakupu bo moto jest warte wszystkich wydanych dutków :).
Zdrowia.
http://images.tapatalk-cdn.com/16/01/30/54981b221ab3387ed0c2a7cf485a2f2b.jpg
A mówili że się nie zmieści :-)
Wysłane z ajfona..
Honda Africa Twin AR (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hondaeu.africatwin&hl=en&referrer=utm_source%3Dgoogle%26utm_medium%3Dorgani c%26utm_term%3Dhonda+africa+twin+ar&pcampaignid=APPU_1_3vqtVpvWMML0aua8sZgM) ;)
borys609
31.01.2016, 19:55
Tak jest :-). Robione na szybko niestety, ale parę osób się nabrało :-).
Wysłane z ajfona..
Między innymi i ja, odczytałem na telefonie i ni w ząb nie było widać szczegółów :)
cezeters
31.01.2016, 20:11
Tak jest :-). Robione na szybko niestety, ale parę osób się nabrało :-).
Borys ja tylko żartowałem ...
A jednak wtedy racje miałem.
Dałem się zrobić tak jak wszyscy
Że masz motocykl zaje...sty :D
Teraz pytanie, chyba najbardziej Karol z Plaza bedzie w temacie.
Ile NOWYCH AT sprzedano rok po roku od 1988 (RD03, RD04, RD07)?
Honda Plaza powstała w 2004 roku wtedy już Afryka nie była produkowana :D.
Dzisiaj sobie jade puszka a tu taka stara rozklekotana RD07 jedzie, dymi, koles w kurtce German Techno i mnie oswiecilo.
Juz wiem dlaczego Honda nie wypuszczala nowej AT przed 1.5 dekady. Jak projektowali stare AT to cos im sie pierd#$%elo we wspolczynniku "programmed product life cycle" (albo jeszcze czegos takiego nie bylo) i zrobili niesmiertelną wersje.
Pewnie nowa AT bedzie miala tykajaca bombe nastawiona na 10 lat. Ciekawe czy nas zaskocza w czasach krwawej komerchy.
Tak bylo z Mercedesami i Nokia... malo nie zbankrutowali :o
Honda Plaza powstała w 2004 roku wtedy już Afryka nie była produkowana :D.
Halo, jest tu jakis Pan z Wydzialu Komunikacji?
:haha2:
karol1989
01.02.2016, 11:01
Cześć,
Dane dotyczace historycznej sprzedaży posiada głowny dystrybutory Hondy w Polsce - Honda Motor Europe Limited. 0 801 811 711, honda@honda.pl.
Karol,
Honda Plaza
Kurde brzmi podobnie w tym filmiku do 750 :) Ale widać, że kierownik nie ma co z palcami zrobić :D. Idzie jak głupia i do tego ta mała szybka robotę robi :drif:
0GA9NiBIS6k
QInnT0NHGhc
To cóż że ze Szwecji. Ta demowka moczona w solance sprzeda sie w PL jak ciepla buleczka ;-)
Moim zdaniem to nie trzeba czekac dekady żeby powiedziec, że ten motocykl jest legenda. Chyba dawno tak oczekiwanego motocykla nie bylo. No i Honda wprowadzila ten produkt na rynek doskonale. Prawie jak Ajfon... przyznac sie kto kolejkowal przed salonem w nocy ze śpiworkiem zeby na niej posiedziec? ;-)
Ja...
Akrap :)
http://3.bp.blogspot.com/-j2otUzK5aAU/Vq-yqvqWouI/AAAAAAAAnE4/tCkhA9zzh1g/s1600/6bfa2b0dce42d82288d915da0a3cd0d3.jpg
Razem z osłoną wygląda jak rura kanalizacyjna :Sarcastic:
Stylizacyjnie poszli z tym akrapem w pedalską stronę.
Masz dziwne skojarzenia. Tłumik jest ok. W innym moto wyglądałby fajnie. Tyle, że tu obrzydliwa osłona kolektora psuje cały efekt (czy jest pod nią katalizator?). Motocykl zgrabny a rura jak w czołgu.
Pamietasz Termignoni z tej pierwszej wersji pokazanej, czarnej?
A miała ona homologację drogową?
07 A-gent
02.02.2016, 08:58
pomalować osłonę w oryginalnym tłumiku na czarno a wtedy nabierze lekkości (czarne wyszczupla) :haha2:
Motocykl zgrabny
A jednak... ;)
http://foto.moto.infomotori.com/scarico-termignoni-per-la-nuova-honda-crf1000l-africa-twin_71762_big.jpg
Termi ma cały układ. Pod osłoną jest katalizator.
Przecież original nie jest aż taki zły. A w turystyku cichy wydech to plus dodatni.
A w turystyku cichy wydech to plus dodatni.
Ale nie może być bezpłciowy i bez wyrazu jak np. w gejesach.
Nikt nie mówi o głośnym bo to bzdura ale soczysty , stonowany, głębszy oddech silnika jest jak najbardziej wskazany.
Wygląd oryginału to porażka ale od czego są przeróbki , dać takiego Leona z przemyślaną rurą i będzie gadać jak trzeba.
Ale nie może być bezpłciowy i bez wyrazu...
Słyszałeś oryginalny wydech nowej AT na żywo, czy tak ogólnie internetowo dywagujesz ?
Ja słyszałem... jest bezpłciowy i bez wyrazu. Tzn tylko na postoju, pod obciążeniem bedzie lepiej ale nie jest toto co kręci ;)
Akcesoryjne będą głośniejsze, ale brzmienie już niekoniecznie musi być lepsze.
AT słyszałem na żywo i na filmach, Termignoni wyłącznie na filmie i szczerze mówiąc, tak jak mi się brzmienie ich wydechów zawsze podobało, tak w AT szału nie ma, IMHO rzecz jasna ;)
http://foto.moto.infomotori.com/scarico-termignoni-per-la-nuova-honda-crf1000l-africa-twin_71762_big.jpg
Termi ma cały układ. Pod osłoną jest katalizator.
No ale tu trzeba koniecznie zapodac inną osłone silnika i kolektora. Troche nie wiem po co zmieniac caly dolot? Moze ktos skomentowac?
Druga sprawa to palenie spodni. W tym Termi to chyba bedzie pogromca nogawek i straszydło łydek pasażerki.
258 fotek (http://www.hondaprokevin.com/honda-africa-twin-crf1000l-adventure-motorcycle-bike-pictures-photo-gallery/)
http://www.hondaprokevin.com/pictures/africa-twin-crf1000l/Honda-africa-twin-motorcycles-adventure-dual-sport.jpg
No ale tu trzeba koniecznie zapodac inną osłone silnika i kolektora. Troche nie wiem po co zmieniac caly dolot? Moze ktos skomentowac?
Druga sprawa to palenie spodni. W tym Termi to chyba bedzie pogromca nogawek i straszydło łydek pasażerki.
Cały dolot daje większy efekt przyrostu mocy i momentu. Ponadto oszczedność masy. Nie wiem tylko jak wywalili katalizator to chyba soft wymaga remappingu??
Czy nowa Africa ma dwa rozwiązania dźwigni zmiany biegów? W powyższym linku znalazłem te zdjęcia:
Pierwsze foto to DCT z opcjonalną dźwignią zmiany biegów. Na drugim manual.
A cena dźwigienki do DCT taka jakby zrobiona ze złota była :haha2:
Sprawdzał ktoś jak rozwiązano kwestię zabezpieczenia zębatki zdawczej na wałku?
e...tam... problem już dawno rozwiązany - na klej.
w sumie też jestem ciekawy.
Po Hądowsku.
http://i.imgur.com/QFEiPV3.jpg
Nie wiem tylko jak wywalili katalizator to chyba soft wymaga remappingu??
Jezeli sonda lambda jest przed katalizatorem to chyba soft będzie miał to w poważaniu?
Byc może kat jest tam dalej tylko schowany w tej rurze przed tłumikiem?
No bo jak by opychali ten zestaw w zachodniej Europie?
Jezeli sonda lambda jest przed katalizatorem to chyba soft będzie miał to w poważaniu?
Byc może kat jest tam dalej tylko schowany w tej rurze przed tłumikiem?
No bo jak by opychali ten zestaw w zachodniej Europie?
przed katalizatorem.. na szczęści za jeszcze nie ma w motocyklach :)
Masz rację sonda jest przed katalizatorem, w okolicach dźwigni hamulca.
Uprzedziłeś mnie.
Masz rację sonda jest przed katalizatorem, w okolicach dźwigni hamulca.
Uprzedziłeś mnie.
i chyba nawet 2szt.
Termi po raz drugi.
hPjwYiCJkyY
Maurosso
04.02.2016, 00:10
Faaaajnie gada ten wydech ;]
I ciekawa jazda. od 4:20 fajna pogadanka.
LoWCJ32hUsQ
No i AT jest numer 1 sprzedaży w ITL...
Ponad 500 sztuk
Numer 2 GS 200 sztuk
Cytata królowa zdetronizowana
W UK 800 szt. (podobno) ;)
A podobno u nich jak jest moda to wszyscy jak w dym idą. Tak było z TA, AT, GS... Idzie nowe
Sent from my E6653 using Tapatalk
Niech kupują i tysiące miesięcznie, będzie więcej na rynku wtórnym.
Voila
Hehhehe za chwilę do nas przyjadą złamane w pól o drzewo, jako nówki śmigane tylko w niedziele do kościoła :)
Afryka w końcu wyprowadzona z salonu. Bez zamówionych dodatków (grzane manetki), które wprawdzie przyszły, ale bez wiązek połączeniowych :dizzy: Dokumenty do motocykla też przyszły wczoraj (moto na salonie stało od zeszłej środy). "Ja tu widzę niezły burdel, siostry" :haha2:
Dziś wyprowadziłem JĄ z salonu... prosto w śnieżycę :D Kontrola trakcji ani ABS przez całą drogę z salonu pod firmę, w której pracuję nie musiały interweniować ani razu, więc opony chyba dobre są ;). W porównaniu do mojego poprzedniego motocykla to straszne bydle i do filtrowania podchodziłem z pewną nieśmiałością. Muszę się nauczyć gabarytów tego motocykla, żeby sprawnie i swobodnie przemieszczać się po mieście. No i kanapa w najniższym położeniu, żeby czuć się komfortowo i sięgać nogami do ziemi :) Dziś wieczorem studiowanie instrukcji użytkownika do snu. W Harleyu miałem tylko zapłon i kierunkowskazy :D, a tu wyświetlacz i konsole mocno mnie onieśmielają.
madafakinges
04.02.2016, 13:58
Manual też ma kontrole trakcji?
Manual też ma kontrole trakcji?
Mam akurat DCT, ale tak, manual też ma. Chociaż są wersje manualne bez kontroli trakcji, ale nie na europejski rynek.
PS. Można ją całkowicie wyłączyć
:)
FQ7HMT4UzJg
fajny koniec filmu :) myślałem, że się przetoczy przez to koryto w 3:14 ...
Najlepszy jest moment 3:19.
Czekam, aż wjedzie w dużą kałużę, a on leci bokiem :haha2:
Jeżeli chodziło tylko o ubłocenie motka, to dobrze mu to wyszło. :p
https://m.facebook.com/groups/320788504743215?view=permalink&id=599560106866052
jeżeli to demówka to gość i tak odważny :)
:)
FQ7HMT4UzJg
fajny koniec filmu :) myślałem, że się przetoczy przez to koryto w 3:14 ...
Dobre napisy na koncu :D
Tomas_XRV
04.02.2016, 23:28
Najlepszy jest moment 3:19.
Czekam, aż wjedzie w dużą kałużę, a on leci bokiem :haha2:
Też się zawiodłem :)
A na tym najlepiej skacze stara RD03:))) tak o... pyk, od niechcenia... (
https://www.youtube.com/watch?v=3Sz-VQDS1aM (https://www.youtube.com/watch?v=3Sz-VQDS1aM) (2:12-2:16)
mareksz007
05.02.2016, 07:40
A na tym najlepiej skacze stara RD03:))) tak o... pyk, od niechcenia... (
https://www.youtube.com/watch?v=3Sz-VQDS1aM (https://www.youtube.com/watch?v=3Sz-VQDS1aM) (2:12-2:16)
To jest RD03 wygląda tylko jak trójka.
to jest RD03 wygląda tylko jak trójka.
Hm, a to nie jedno i to samo?
jeżeli to demówka to gość i tak odważny :)
Pewnie ze tak. Koleś miał pół godziny i latał z kamerą jakby miał sraczke. Chyba że zimno było. ;)
Hehe....tak was poczytać to .....:haha2:
Czy jakas nowa Królowa wybiera sie zdetronizowac starą jaśnie nam panujacą Africę Twin na integrację ukraińską? Mam nadzieję ,ze Śluza przyjmie ja do stada i własciwą dokumentacje wykona :D:at::at::at:
Czy jakas nowa Królowa wybiera sie zdetronizowac starą jaśnie nam panujacą Africę Twin na integrację ukraińską? Mam nadzieję ,ze Śluza przyjmie ja do stada i własciwą dokumentacje wykona :D:at::at::at:
Ja chętnie się wybiorę o ile zdążę kupić odpowiednie opony i gmole. Mógłbym "gołą" pojechać po asfalcie, ale po co od razu wstyd sobie przed kolegami robić? :D
Więc obiecuję, że jak tylko się zdążę wyekwipować to postaram się rzutem na taśmę załapać na tę integrację :)
Edycja fińska ;)
http://i67.photobucket.com/albums/h310/Marek_M/IMG_5861_crop_zpskscifbhd.jpg
Rysunki / wykaz części (http://www.lingshondaparts.com/honda_motorcycle_parts_block_selection_M30.php?mod _01=988&mod_02=lp)
w czasopismie Motorrad (sponsorem pisma jest bmw) ukazal sie pierwszy porownawczy test.
Uczestnicy testu :
ktm1050 adventure
Africa twin
suzuki v strom 1000
Wynik koncowy testu:
1. Miejsce : Africa Twin -699punktow
2. ktm 1050 adventure - 696punktow
3. Suzuki v strom 1000 - 669 punktow
zuzycie na trasie w tescie :
africa twin : 4.3 l
ktm : minimum 5l
suzuki : minimum 5l
za 4 tygodnie dojdzie do nastepnego testu porownawczego (Motorrad) w ktorym africa twin zmierzy sie z klasa 800cm: konkuretami bedzie bmw 800gs i triumph 800
byc moze po tym zwyciestwie dojdzie do wyzwania goliatha i david zmierzy sie z :
africa twin vs Bmw 1200gs
O, to pewnie w polskiej edycji będzie przedruk.Trzeba zajrzeć, za słabo znam niemiecki by swobodnie czytać oryginalne teksty.
O, to pewnie w polskiej edycji będzie przedruk.Trzeba zajrzeć, za słabo znam niemiecki by swobodnie czytać oryginalne teksty.
Czytalem test w MOTOCYKL.
Słaby tekst moim zdaniem.
Jeszcze mam Swiat Motocykli. Ktos mowil, ze niby lepszy. Zobacze.
Test Simpsona w ŚM jest na to samo kopyto co wszystkich innych redakcji, które były na testach w Południowej Afryce. Jakby Pan Honda autoryzował wszystkie teksty, albo wszyscy dostali szablon. Generalnie, że super, DCT wspaniała sprawa, wyjadacze wybiorą jednak manuala :)
za 4 tygodnie dojdzie do nastepnego testu porownawczego (Motorrad) w ktorym africa twin zmierzy sie z klasa 800cm: konkuretami bedzie bmw 800gs i triumph 800
byc moze po tym zwyciestwie dojdzie do wyzwania goliatha i david zmierzy sie z :
africa twin vs Bmw 1200gs
..ma sie rozumiec,ze wowczas afryka "przegra" z "najlepsiejszym,bmw",no bo jesli wygra,to bedzie juz wiadome,ze germanskie plemie powoli staje sie posiadaczem pakietu kontrolnego Hondy :haha2:
dodam ze w tym tescie byla testowana africa twin bez DCT. Osobiscie sam jezdzilem nowa Africa i moje zdanie jest takie ze jezeki ktos faktycznie jezdzi duzo po polu to Africa jest lepsza od gs 1200 ale jezeli ktos jezdzi wiecej po asfalcie jak ja to napewno lepszy jest 1200 gs waga ma prawie ta sama ale za to wiecej mocy i kardan,,,. problemem dla kazdego bedzie ile sie jezdzi jak duzo to lepiej honda jak np tylko 10.000km na rok to bmw.
DJ, odpowiedziałeś na jeszcze nie zadane przeze mnie pytanie. Więc chyba jednak GS na ten rok
jakie ma to znaczenie czy na ten rok jest GS, AT albo kosiarka do trawy...
Czy jakas nowa Królowa wybiera sie zdetronizowac starą jaśnie nam panujacą Africę Twin na integrację ukraińską?
Jeśli stara Afra jeszcze panuje, to ta nowa może być co najwyżej księżniczką... :D
http://i67.photobucket.com/albums/h310/Marek_M/AQ_zpsnuhajzn2.jpg
www.africanqueens.de (http://www.africanqueens.de/html/africa_twin_crf1000l.html)
Jeśli stara Afra jeszcze panuje, to ta nowa może być co najwyżej księżniczką... :D
stara niech tam króluje, ale księżniczki z racji wieku i urody ... nic dodać :):)
Test Simpsona w ŚM jest na to samo kopyto co wszystkich innych redakcji, które były na testach w Południowej Afryce. Jakby Pan Honda autoryzował wszystkie teksty, albo wszyscy dostali szablon. Generalnie, że super, DCT wspaniała sprawa, wyjadacze wybiorą jednak manuala :)
W pismie Motocykl koles nawet nie za bardzo potrafil przetlumaczyc pewne rzeczy na polski. Ciagle wrzucal jakies angielskie powery itd.
Witam, po 5 latach z Tygryskiem 800 zdecydowałem się Africę. Mam takie pytania:
1) czy widział ktoś inne gmole niż te oryginalne? Afryka wygląda w nich jak moto z kursu prawa jazdy, zwłaszcza ten poprzeczny łącznik ciągnięty górą, pod lampami. Wzorem dla mnie (wygląd+funkcja) jest to co mam w Tigerze-SWMotech.
2) jakieś światła przeciwmgielne? Oryginalne też nie grzeszą urodą, cena -kosmos(z gmolami Hondy 5100zł)
Pzdr
radiolog
08.02.2016, 20:49
TT jest alternatywą, myślę że na wystawie motocykli w stolicy będą już coś mieli do AT wystawionego
jakie ma to znaczenie czy na ten rok jest GS, AT albo kosiarka do trawy...
Takie,ze jak buduje dom to chce busa,a jak jade na urlop to kabrioleta ;)
1) czy widział ktoś inne gmole niż te oryginalne?
Holan (http://holan.pl/pl/148-crf1000l-africa-twin) (już sprzedaje), Touratech (http://shop.touratechpolska.pl/vehicle-equipment.html?tt_bikemanufacturer=811&tt_biketype=1285), Hepco-Becker (https://www.hepco-shop.de/meinbike/honda/crf-1000l-africa-twin) (dostawa w marcu).
2) jakieś światła przeciwmgielne? Oryginalne też nie grzeszą urodą, cena -kosmos(z gmolami Hondy 5100zł)
Cena Hondy dotyczy wszystkiego, tzn. również "gmoli". Na rynku jest zylion ledów do moto za nieduże pieniądze. Bez trudu coś znajdziesz.
http://holan.pl/pl/crf1000l-africa-twin/4022-gmole-silnika-do-honda-crf1000l-africa-twin.html#.VrmefFjhDIU
powyższa osłona silnika nie ustala w pozycji góra/dół, podobnie górne gmole nie mają żanego ustalenia w górnej części...a łącznik pod lampą jest na sporej dźwigni....
poniżej hepco
https://www.hepco-shop.de/media/catalog/category/Bildschirmfoto_2016-01-13_um_09.49.09.png
powyżej przecież jest taka dźwignia, iż nie wiem jaka musiałaby być odporność na skręcanie aby to wytrzymało coś więcej jak lekką przewrotkę gdzie kierownik będzie do końca ratować motocykl minimalizując upadek..
https://www.hepco-shop.de/media/catalog/product/cache/2/image/650x/040ec09b1e35df139433887a97daa66f/c/r/crf_1000_l_africa_twin_13.jpg
a powyżej dekiel już czeka na kamienie ....
może przy pierwszej glebie jakoś zadziałają ale już przy drugiej wszystko będzie się wbijać w blok silnika albo w plastiki... generalnie więcej szkody mogą wyrządzić gmole jak sama gleba :(
na plus polskich producentów jest to iż często można dokupić tylko jedną stronę lub element :) można zadzwonić pogadać i online podzielić się uwagami :)
http://holan.pl/pl/crf1000l-africa-twin/4022-gmole-silnika-do-honda-crf1000l-africa-twin.html#.VrmefFjhDIU
powyższa osłona silnika nie ustala w pozycji góra/dół, podobnie górne gmole nie mają żanego ustalenia w górnej części...a łącznik pod lampą jest na sporej dźwigni....
poniżej hepco
https://www.hepco-shop.de/media/catalog/category/Bildschirmfoto_2016-01-13_um_09.49.09.png
powyżej przecież jest taka dźwignia, iż nie wiem jaka musiałaby być odporność na skręcanie aby to wytrzymało coś więcej jak lekką przewrotkę gdzie kierownik będzie do końca ratować motocykl minimalizując upadek..
https://www.hepco-shop.de/media/catalog/product/cache/2/image/650x/040ec09b1e35df139433887a97daa66f/c/r/crf_1000_l_africa_twin_13.jpg
a powyżej dekież już czeka na kamienie ....
może przy pierwszej glebie jakoś zadziałają ale już przy drugiej wszystko będzie się wbijać w blok silnika albo w plastiki... generalnie więcej szkody mogą wyrządzić gmole jak sama gleba :(
na plus polskich producentów jest to iż często można dokupić tylko jedną stronę lub element :) można zadzwonić pogadać i online podzielić się uwagami :)
No tez nie wiem dlaczego wszyscy ida w ten deseñ. Takie obrurowanie ale jak piszesz dzwigna jest okrutna. Pewnie konstrukcja motocykla tak wymusza.
Na plus dl Holan'a to wyglad maja najlepszy - idzie z linia motocykla. HB i TT to jak z dupy maja prowadzenie linii.
Moim zdaniem wszystkie niestety psuja wyglad AT.
Co jest najwazniejsze, to jak to sie ma do zdejmowania boczkow do zmiany filtrow.
Zgadzam się z wami. Tu brak dodatkowego punktu mocowania w górnej części gmoli(na wysokości cylindrów) i robi się dźwignia. Stąd to raczej gmole na parkingówkę (parkgmole?). No i jeszcze pomysł dodatkowych (cenowo również) gmoli na silnik. Przy projektowaniu Afryki ten temat potraktowano trochę po macoszemu. No chyba, że jest jakaś opcja montażu przed cylindrem i drugiej poprzeczki nisko, za zawiasami i czeka na realizację. Na podstawie zdjęć trudno mi rozstrzygnąć czy jest to możliwe. Pzdr
Dla mnie kwintesencją tematu (sprawdzoną w praktyce) jest takie rozwiązanie : http://www.motocykle-karmot.laohost.net/akcesoria-sw-motech/1134-sw-motech-crashbar-gmole-blk-triumph-tiger-800-10-.html
radiolog
09.02.2016, 10:56
Taki sposób mocowania, gwarantuje ze przy małej głębię nawet ciężar motocykka dognie gmola do oporu, tak jest w olejaku r1200 gs, gdzue ucho bad cylindrami ma tylko 3 punkty podparcia się czesto podgina, ale w nowym lc zrobili już np w większości produktów 4 punkty podparcia i to się już tak łatwo nie podda
qr6IONak9xQ
Chciałbym zobaczyć osłony TT lub Holana po glebie. Czteropunktowe mocowanie jest koniecznością moim zdaniem. Inne rozwiązanie raczej się nie sprawdzi.
nie chcę wchodzić w porównania GS - bo tutaj punkty mocowania gmoli są tak mocnę iż w zasadzie nie da się ich wykrzywić urwać itp.. do tego są to śruby nawet M10 i tylko od Ciebie zależy jakie gmole wybierzesz, z górną częścią to problem mogą mieć tylko ADV, gdzie zbiornik sporo wystaje ale jest on z czarnego elastycznego plastiku i strat wielkich poza lekką estetyką nie ma..
qr6IONak9xQ
Chciałbym zobaczyć osłony TT lub Holana po glebie. Czteropunktowe mocowanie jest koniecznością moim zdaniem. Inne rozwiązanie raczej się nie sprawdzi.
czy ten czarny element na zbiorniku pełni jakąś funkcję ochronną ??
Mi się wydaje, ze mocowanie gmoli nie może być zbyt pancerne, gdyż siły mogą być przeniesione na ramę powodując jej uszkodzenie. W swoim wiaderku mam wysokie gmole mocowane podobnie ja te pod lampą na tulejce. Też wizualnie mi brakowało podparcia w okolicach baku, ale po konkretnej glebie na torze wszystko zadziałało jak należy tzn. gmol się trochę wygiął przyjmując siłę uderzenia na siebie .. poza tym nie było innych strat. Tu ważna jest odległość prowadzenia rurki od elementów motocykla zostawiając przestrzeń na odkształcenia.
Czarny element na zbiorniku nie pełni żadnej funkcji ochronnej.
Targi moto, Helsinki (http://www.liukkonen.net/moto/pics/mp16/index.html)
Targi moto, Helsinki (http://www.liukkonen.net/moto/pics/mp16/index.html)
fot 24. Piękna bestia :Thumbs_Up:
161 filmów (https://www.youtube.com/playlist?list=PLtW9EI86TneYOfO855GaPEOCcQ45KKAAD)
.... i stale przybywa :dizzy:
https://dangermouse.smugmug.com/Motorcycles/Africa-Twin/i-PtnQ3tx/0/L/IMG_20160208_202534-L.jpg
https://dangermouse.smugmug.com/Motorcycles/Africa-Twin/i-PtnQ3tx/0/L/IMG_20160208_202534-L.jpg
Dawaj dawaj takie nagie zdjecia. Lubimy!!!
Emek, jak masz przód zdjęty, to może będziesz znał odpowiedź.
Gość na anglojęzycznym forum pyta, gdzie może podłączyć GPS. Wrzucił zdjęcie z przodu ze zdjętymi owiewkami i zastanawia się co to za konektor biały.
Radek fota nie moja, wrzuciłem poglądowo. Są podobno konektory do których można się wpiąć w zasilanie zamiast bezpośrednio do aku. Serwisy podłączają pod nie grzane manetki, lampy led i jeszcze jeden slot wolny zostaje na gniazdo 12V. To info zasłyszane sam tego nie sprawdzałem. Może Karol z Plazy jakiś tutek by popełnił - jak zdjąć obudowy bez rozwalenia plastików i jak się podpiąć w zasilanie. Byłoby miło. Sam mam ten sam zgryz na razie ale zdecydowałem się przerobić zasilanie do Garmina na wtyk do gniazda zapalniczki. Nie chcę podpinać bezpośrednio do aku choć sprawdzaliśmy że nie ma poboru prądu na postoju przy oryginalnym zasilaniu Garmina. Jednak poprowadzenie przewodów po ludzku wymaga zdjęcia plastików i zbiornika (wszędzie ciasno). Zbiornik ma 3 przewody (zasilanie,powrót i wentylacja) + 2 połączenia elektryczne.
banditos
09.02.2016, 21:04
Pod siedzeniem jest jeszcze jakiaś zaślepiona wtyczka.
Zajebisty nowy filmik o nowej afryce :drif:
DzpMku2-ljY
Jestem dumny ze mam rd rd 07 .chwala za to tym co maja crb 1000
Bardzo dobre kino akcji. I te odgłosy zwierząt w miejskiej dżungli... ;)
szkoda że zgrywane z vhs`u
Nie nie.ale rak. Nak naprawde ro chcial bym miec ja
Tak ogólnie ja wystartowalem o niskich cenach ropy
Jestem ofiarom .shel statoil.nihamma.molde.monfstad.rafinerie stoja.stoją
Jestem ofiarom .shel statoil.nihamma.molde.monfstad.rafinerie stoja.stoją
Prędzej bym pomyślał, że jesteś ofiarą polskiego szkolnictwa.... chłopie czy Ty czytasz to, co piszesz :mur:
Hahaha. ..ehhhh trzeba emocje
Prędzej bym pomyślał, że jesteś ofiarą polskiego szkolnictwa.... chłopie czy Ty czytasz to, co piszesz :mur:
Hehehe a może koledze trzeba zazdrościć, a nie współczuć? Taki odlot... Chyba, że to te opary z shella, statoila itd.
Odradzam bezpośrednie mocowanie uchwytu Garmina (z wielopinem ) bezpośrednio do akumulatora. Wystarczy, że na wielopinie pozostanie kropla wody między + i - i robi się ogniwo. W ten sposób załatwiłem uchwyt bo pin uległ elektrolitycznej korozji w czasie dłuższego postoju motocykla i skończyło się na "zapraszamy do sklepu". Zawsze przez przekaźnik. Pzdr
Trochę schematów montażu poszczególnych elementów. Może się przydać :)
http://advrider.com/index.php?threads/the-africa-twin-crf1000l-owners-thread.1112644/page-34
EDIT:
Różne akcesoria od różnych producentów zgromadzone w jednym miejscu: https://translate.google.co.uk/translate?hl=en&sl=fr&u=http://africatwin1000.blogspot.com/&prev=search
speszal ediszyn
http://www.hallermotos.ch/images/News/crf1000l_africa_twin_rothmans_haller_2.jpg
nr. nie przejdzie, zakaz reklamowania wyrobów tytoniowych ;)
Naklejki będą osobno jako produkt kolekcjonerski.
07 A-gent
11.02.2016, 21:38
warto wrócić do pierwszych postów i porównać życzenia do rzeczywistości, niektórzy niewiele się pomylili co do nowej Afryczki, :Thumbs_Up:
(tak trochę nie na temat):D a za tydzień ! Eurasia Moto Bike Expo 2016 http://www.motobikeexpo.com/
i ta historia na püoczatku, niewiem czy prawdziwa...
W maju 2013 w pewnym japonskim miescie parkuje brudna, z naklejkami z przebiegiem 180 000km stara afryka. Na tej afryce Austriak. W czasie gdy on grzebie w alukufrach, podchodzi japonskie malzenstwo i pyta skad przyjechal.
odpowiada: Moja afryka przejechala ze mna 180000km przez caly swiat bez zadnego problemu i tu wyladowalem...
Japonczyk dostaje mokrych oczu na ta informacje a Zona odpowiada:
- nie mogl Pan lepszej niespodzianki mojemu mezowi zrobic, on jest szefem konstruktorow w Hondzie
austryjak: oh, jak juz jestem przy samym zrodle to zapytam dlaczego juz nie produkujecie tej zajebistej nowej afryki??
To spotkanie zaowocowalo odwiedziny w kilku centrach projektowych. Austryjak i jego afryka znalezli si epo prostu we wlasciwym miejscu we wlasciwym czasie....
Ech, jaka romantyczna historia, az lezke tez otarlem.
FASSI MA DOBRE ZAWSZE ZRÓDLA...:bow:
Instrukcja obsługi (http://www.honda-montesa.es/manuales/africa-twin.pdf) (po hiszpańsku).
Puszek, ale wykopales :D
Ta hostorie wyczytalem (oprocz w gazecie) chyba w relacji z podrozy. Czyli jednak Niemcy/Austryjacy pisza prawde w tych relacjach ;)
Mam tylko nadzieje ze nowa afryka nie bedzie synonimem GSa 12tego, czyli na maxa okufrowany i ogadzetowany stojacy przed kafeteria na rynku ;)
" nr. nie przejdzie, zakaz reklamowania wyrobów tytoniowych "
Jak sobie nakleję naklejkę na zbiornik "Marlboro" to mnie zamkną ?
Zakaz obejmował F1, rajdy i inne imprezy komercyjne w różnych sportach sponsorowanych przez koncerny tytoniowe, ale czy prywatne persony też ten zakaz obowiązuje ?
sebol pisałem to oczywiście z wielkim przymrużeniem oka ;)
Świetna ta grafika, od pięciu lat nie palę ale właśnie przyszła mi ochota na Rothmansa:D
:confused::mur:
radiolog
12.02.2016, 19:26
Czytam test afry w świecie motocykli i rzeczywiście jak ktoś wspomniał brzmi to jak tekst na zamówienie za sowity rewanż, wszystko tylko och i ach hmmm...
Czy ktoś ma tu wątpliwosci co do tego ,ze Afri jest najlepsza????
Na facebookowym profilu Holana wrzucili dosyć dokładne zdjęcia mocowania gmoli. Co sądzicie o jakości?
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1075316522513518.1073741843.523269581051551&type=3
Co oni to do chłodnic przykręcili?
Paskudny wydech :), jak w skuterkach.
Niebyt mi się podoba cash bar i jego system mocowania do chłodnic. Osłona lampy dokręcana do crash bara i mocowań lampy też jakoś pachnie odpustem. Totalnie inny wariant i mocowanie niż to co na stronie Holana można zobaczyć. Wydech to chyba standard ze wszystkich osłon oskubany.
Holan wyrzeźbił gmole: https://www.facebook.com/nomadacases/videos/1075422909169546/
Holan wyrzeźbił gmole: https://www.facebook.com/nomadacases/videos/1075422909169546/
Polski hydraulik :p
Bardzo ładne - Polak potrafi :Thumbs_Up:
Ładnie to tylko połowa, jak dla mnie to za blisko plastików jeśli ma je ochronić.
radiolog
13.02.2016, 08:31
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160213/5d1d752712fcfdc6d4105ad8bf61293c.jpg
Koncepcja apduro
Instrukcja obsługi (http://www.honda-montesa.es/manuales/africa-twin.pdf) (po hiszpańsku).
.... i po włosku (http://www.honda.it/motorcycles/range/coming-soon/2015-africa-twin/overview/_jcr_content/headerPar/richtextcolumn_7f7d/par/richtextdownload_473/file.res/Africa-Twin-2016.pdf)
Czytam test afry w świecie motocykli i rzeczywiście jak ktoś wspomniał brzmi to jak tekst na zamówienie za sowity rewanż, wszystko tylko och i ach hmmm...
A czytałeś co po jeździe nową Afrą napisał nasz Adagiio? Zapewniam Cię, że jemu za te słowa nikt się sowicie nie rewanżował.
A czytałeś co po jeździe nową Afrą napisał nasz Adagiio? Zapewniam Cię, że jemu za te słowa nikt się sowicie nie rewanżował.
Moim zdaniem najważniejsze będą opinie użytkowników gs 800 i 1200 oraz LC8.
Tutaj jedna opinia kolegi - porównanie z KTM
- AT has a harder seat, but my KTM has a gel pad. I might get one for the Honda too.
- AT has much less engine vibration. Motorway cruising comfort is good.
- Pillion comfort lots better, according to my wife. The back seat is much larger than the KTM's.
- Screen is good, no buffeting, but there is some air flow into your face. This is a personal thing, I'm totally happy with it.
- AT doesn't have the amazing low down grunt that my KTM has, BUT I have spent literally years tuning and fiddling with the 950, and obviously the AT is totally standard. And I was being nice to the AT due to 'running in' limitations.
- AT does have nice power delivery and plenty of power. Even observing the running in conditions it has plenty of "go".
- Fast A roads are a joy - you can bimble along between 50-65 mph in 4th gear, never touching the brakes. The engine is very similar in characteristics to the KTM V twin.
- The clutch cable obscures the temperature gauge - this is a minor point and can probably be solved with a cable tie :)
- The clutch itself is good, nice light operation - I thought at first it might not be as good as the KTM's hydraulic clutch but in fact it's fine.
- Suspension is very good - no serious fork dive on braking, unlike the KTM, although my KTM is the S model with 50mm more travel than the AT. I think in serious off road conditions the KTM would win, but for road riding, especially 2-up, the AT wins.
- Fuel economy is good, I got about 55mpg on a mixture of fast A roads and motorway, 2-up, I was 'making progress' but not thrashing it.
But of course I'm comparing the AT to the KTM 950 I've been riding for 10 years, if you're coming from a VFR then your expectations might be different!
Anglosaskiemu ;) koledze niezłe spalanie wyszło.
Jeśli się nie pomyliłem w przeliczeniach to jakieś 4,3 l/100km :D
...chociaż kiedyś takie spalanie osiągałem, w mojej afryce, przy spokojnej, asfaltowej jeździe w Sudetach:p
Holan wyrzeźbił gmole: https://www.facebook.com/nomadacases...5422909169546/
Ktos mi wytlumaczy po co gmole sie przykreca do czachy przedniej? Ze jak sie niby wywale na bok to mi przy okazji czache polamie?
Przed kafejka na rynku wyglada zajebiscie. I widze ze ktos od kogos podgladal na klasowce....
http://www.touratech.de/vollmeldungen/article/honda-africa-twin-crf1000l.html
Oj Panie Honda...
... a można było przewidzieć punkty do mocowania gmoli i nie było by rzeźby. Osobiście to nie wiedzę tych wszystkich patentów na gmole, jakiś nasz magik musi się tym zająć
z tymi punktami mocowania gmoli to bardzo słabo jest...., chyba najlepsze byłyby obejmy (środkowa rama) jak w starej AT a gmol silnika połączony z górnym poprzecznie bo rozwiązanie mocowane w dwóch punktach to raczej bardziej uszkodzą silnik niż zabezpieczą....
gmole, które widziałem są b.blisko bloku silnika np. z przodu i nie chciałbym mieć go wbitego do środka ..to nie dekiel, że się zmieni na drugi, blok to jednorazówka więc nie wiem co lepsze rozwalić :(
http://holan.pl/10258-thickbox_default/crash-bars-for-honda-crf1000l-africa-twin.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/0Jl3PpRjRCr_jpC4TeexhXkcwqu0Xr6JG_uDcwkZ8Z7Kxg0UhI mrKNArkRZgzBWcRrFPwLY2wsqRR7Ffw3RGyc0BPqF2R5ggXBLa IxEaXFCgtXQHReVPtR_n7LhHTJ_Mt_JgXtNLwvC6XjpQw_XoAp Bo2OjSyX6aDD5hNDA_ylXoI3TKhHlZaG0EQMj_k2vMzsKKq54M 8QlywDQDofFjL_pc6xMIfpdWa3OshBnDlL6arKLa3XJH7plSN8 NHRA-QK_8mnxSpif9h7CcfagpOF9eEJzZ3es3zIGYhPKmwvut7hDHnH sUs33QUVzaQ5Kp6RnwNBf9DHV5pNJjuZPNT1Ll59a9P6A6afnr kbF0DgLAP6fz9l2qqSAK2lVt2okIZoqZgancVUn3t6sgp2Anxd d5LPyR8UmmPJsRXArXTTyI4AoXgthANeaQU_NCYgPsCjD1utKW U7pIfoe_yTIqLoZl-YbOQiblOVYuB8XaqN5Pm6YkdOkbwLgKH5u1HwecC2fT9lyh-_STBGfQi0zuShqfWYrvHcTxc_V3TTOEy7ep7=w645-h965-no
tu już lepiej...wizualnie bo górna poprzeczka pięknie widzie się z deklem na 1-2cm.
http://shop.touratech.co.uk/media/catalog/product/cache/33/image/602f0fa2c1f0d1ba5e241f914e856ff9/0/1/01-402-5156-0_i_01.jpg
https://scontent.cdninstagram.com/t51.2885-15/s480x480/e35/12599353_532556016916373_1573752485_n.jpg?ig_cache _key=MTE4MjkwNDY0NTUzMjEyNTQyMw%3D%3D.2
poniżej komentarz zbędny :)
http://thumbs3.picclick.com/d/l400/pict/121889066658_/Honda-CRF-1000-L-Africa-Twin-RD-Moto.jpg
i arcydzieło ...
http://s9.postimg.org/rx75x49lb/12640290_10207424175714606_7815636662980166345_o.j pg
a tutaj przeciwność powyższej fotki.. prostota najważniejsza :)
http://www.touratech-usa.com/media/nEjYNB/01-402-5555-0_i_02.jpg?size=prodfull
Przecież pan Honda musi zarabiać na częściach zamiennych więc musi przy glebie dużo ich się uszkodzić . Niestety producenci uszczęśliwiają nas takimi produktami np. Piasta koła razem z łożyskiem w samochodach ( sama piasta nigdy się nie zepsuła wymieniane było tylko łożysko za pare zł ,a teraz trzeba wydać z 300-500 zł za kawał metalu )
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
z tymi punktami mocowania gmoli to bardzo słabo jest...., chyba najlepsze byłyby obejmy (środkowa rama) jak w starej AT a gmol silnika połączony z górnym poprzecznie bo rozwiązanie mocowane w dwóch punktach to raczej bardziej uszkodzą silnik niż zabezpieczą....
gmole, które widziałem są b.blisko bloku silnika np. z przodu i nie chciałbym mieć go wbitego do środka ..to nie dekiel, że się zmieni na drugi, blok to jednorazówka więc nie wiem co lepsze rozwalić :(
http://holan.pl/10258-thickbox_default/crash-bars-for-honda-crf1000l-africa-twin.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/0Jl3PpRjRCr_jpC4TeexhXkcwqu0Xr6JG_uDcwkZ8Z7Kxg0UhI mrKNArkRZgzBWcRrFPwLY2wsqRR7Ffw3RGyc0BPqF2R5ggXBLa IxEaXFCgtXQHReVPtR_n7LhHTJ_Mt_JgXtNLwvC6XjpQw_XoAp Bo2OjSyX6aDD5hNDA_ylXoI3TKhHlZaG0EQMj_k2vMzsKKq54M 8QlywDQDofFjL_pc6xMIfpdWa3OshBnDlL6arKLa3XJH7plSN8 NHRA-QK_8mnxSpif9h7CcfagpOF9eEJzZ3es3zIGYhPKmwvut7hDHnH sUs33QUVzaQ5Kp6RnwNBf9DHV5pNJjuZPNT1Ll59a9P6A6afnr kbF0DgLAP6fz9l2qqSAK2lVt2okIZoqZgancVUn3t6sgp2Anxd d5LPyR8UmmPJsRXArXTTyI4AoXgthANeaQU_NCYgPsCjD1utKW U7pIfoe_yTIqLoZl-YbOQiblOVYuB8XaqN5Pm6YkdOkbwLgKH5u1HwecC2fT9lyh-_STBGfQi0zuShqfWYrvHcTxc_V3TTOEy7ep7=w645-h965-no
tu już lepiej...wizualnie bo górna poprzeczka pięknie widzie się z deklem na 1-2cm.
http://shop.touratech.co.uk/media/catalog/product/cache/33/image/602f0fa2c1f0d1ba5e241f914e856ff9/0/1/01-402-5156-0_i_01.jpg
https://scontent.cdninstagram.com/t51.2885-15/s480x480/e35/12599353_532556016916373_1573752485_n.jpg?ig_cache _key=MTE4MjkwNDY0NTUzMjEyNTQyMw%3D%3D.2
poniżej komentarz zbędny :)
http://thumbs3.picclick.com/d/l400/pict/121889066658_/Honda-CRF-1000-L-Africa-Twin-RD-Moto.jpg
i arcydzieło ...
http://s9.postimg.org/rx75x49lb/12640290_10207424175714606_7815636662980166345_o.j pg
a tutaj przeciwność powyższej fotki.. prostota najważniejsza :)
http://www.touratech-usa.com/media/nEjYNB/01-402-5555-0_i_02.jpg?size=prodfull
No to mi chyba najbardziej sie te SW motech podobaja. Wlasnie nie wiem dlaczego wszyscy poszli w to kompletne orurowanie az pod lampe.
Dlaczego wlasnie nie obejma za rame jak SW motech?
Mocowanie do ramy przy dzwonie może ją zdeformować. Pewnie dlatego tego unikali.
Jeszcze AltRider ma lada chwila coś pokazać.
Mocowanie do ramy przy dzwonie może ją zdeformować. Pewnie dlatego tego unikali.
Jeszcze AltRider ma lada chwila coś pokazać.
No więc do ramy nie można. Do silnika nie można bo dziurę wyrwie przy glebie. Do plastiku nie ma sensu. Pozostaje pole siłowe :)
Jakie tam pole silowe?? W niemczech jest szeroko stosowany hak powitrzny siemensa
http://www.gibtsdaswirklich.de/wp-content/uploads/2012/02/siemens_lufthaken.jpg
Opcjonalnie mozna tez dac powietrzna podpore albo zbiornik z antyenergia ktora zanihiluje energie uderzenia
Może Pan Lucjan Łągiewka coś wymyśli odpowiedniego :D
madafakinges
16.02.2016, 14:49
A te plastiki są takie łamliwe jak w starem czy takie niełamliwe jak w KTM?
A te plastiki są takie łamliwe jak w starem czy takie niełamliwe jak w KTM?
Napewno to patent Hondy numer 34. Jakis zajebysty plastyk
:p
PS. Te gmole SW maja takie mocowanie co sie predzej zegnie niz rama. Moim zdaniem, bardzo sprytnie.
Ja zamiast gmoli planuje Auto Moto Casco
Moto bedziesz wozil na auto?
Moto bedziesz wozil na auto?
Sprytny patent Rambo:haha2:
robertG7
16.02.2016, 20:50
Ja zamiast gmoli planuje Auto Moto Casco
Od tego AC ochroni? :haha2:
http://images75.fotosik.pl/336/09040b9c46d8b299.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/09040b9c46d8b299)
Ooo pamietna nagroda za spalenie gumy w wiatce, mily to wieczor byl...
a co myślicie o poduszkach powietrznych ... odpalane przy glebie :):) tzn. tuż przed nią :)
Ładnie mnie koledzy urządzili tego wieczoru :)
Wreszcie właściwa osłona silnika!
https://stormforce8.smugmug.com/Motorcycles/Rugged-Roads-CRF1000-Parts/i-FRr3M3Z/0/O/NEW3.jpg
Pozdrowienia
D
madafakinges
17.02.2016, 13:09
Ja bym jeszcze puścił dalej żeby zabydować też bok silnika jak w starej afrze.
BTW ciekawe czy da się dopasować osłone od staruszki...
Inna kwestja że kupując motocykl za 53tyś muszę od razu wydać 1,5tyś na gmole i osłony żeby przy pierwszej glebie się nie rozdupcył w perzyne...
Miras Sc
17.02.2016, 13:42
Bo na TAKIM sprzęcie nie wypada glebić ;)
No właśnie, Rugged Roads. Myślałem, że wyrzeźbią osłonę z kevlaru tak, jak do starej, a tu taka taniocha:)
Było tak
60854
Ciekawe jak wyjdzie nowa z kompletem dupereli...
Wreszcie właściwa osłona silnika!
https://stormforce8.smugmug.com/Motorcycles/Rugged-Roads-CRF1000-Parts/i-FRr3M3Z/0/O/NEW3.jpg
Pozdrowienia
D
Dalej ta osłona musi iść i zakryć pompę
Dalej ta osłona musi iść i zakryć pompę
i już cos tam wysrugali https://www.youtube.com/watch?v=Ccy_7F8mDPc
To wyglada na porzadna oslone: https://www.facebook.com/onlybikemilano/videos/1082937531766243/
Te porzadne oslony i tak przez pierwsze 5 lat beda sluzyly do ozdoby bo nikt nie wjedzie nowym moturem w tereny na ktorych stara afryka jest w domu i oslona jest mocno wkorzystywana ;)
pan ma pan jedzie kto bogatemu zabroni, a reszta tak ja mówisz lans ala BMW
o ... są osłony. kupię sobie na zaś. jak już CRF1000 stanieje, będzie jak znalazł :D
Porządna robota
Fassi może ktoś z forum pojedzie na Ukrainę z maju i na złość pokaże nam co potrafi nowa Afra
oże ktoś z forum pojedzie na Ukrainę z maju i na złość pokaże nam co potrafi nowa Afra
flaszke stawiam i druga wyciagam bo jak wiemy....
http://www.repostuj.pl/upload/2016/01/90532_c730a882366ba7dfa8abb78223935848.jpg
No to i ja dorzucam dwie :zdrufko:
Po RR spodziewalem sie czegos lepszego.Mialem i mam nadal od nich rozne rzeczy,ale tej oslony raczej bym nie kupil
To wszystko to sa prototypy-oni robia -Wy oceniacie i wygra najlepszy projekt
:lol8:
07 A-gent
17.02.2016, 22:39
albo najtańsza :haha2:
Już widzę jak za ta porządną osłoną siedzą dwie łopaty błota.
Osłania tylko sam dół i odrobinę boki silnika i nic więcej.
Nie rozumiem czy aż tak trudno zrobić coś porządnie jak było w dotychczasowych AT.
Jaki problem pociągnąć wyżej pod chłodnice osłaniając rury wydechowe i blokując dostęp wspomnianego błota czy kamieni.
Jak tak dalej pójdzie to zamiast porządnego "ubranka" ochronnego będzie kupa badziewia na sztukę.
No chyba że "konstruktorom" przyświeca współczesna myśl że ma tylko być a niekoniecznie działać.
Dziejum, w dzisiejszych czasach to ma wygladac a nie spelniac jakies tam role ochronne
Dziejum, w dzisiejszych czasach to ma wygladac a nie spelniac jakies tam role ochronne
No popatrz a ja ciągle myślę w kategoriach : ma działać, ma być przemyślane , trwałe , możliwie proste w obsłudze , nie generujące bezsensownych kosztów , do zrobienia wszędzie bez wyszukanych narzędzi i przy tym nadal dobrze wyglądać , ............
Z tym jest coraz trudniej ale i tak nie zamierzam zmieniać punktu widzenia.
Zet Johny
18.02.2016, 08:27
Dzieju nie ma się co przejmować światowymi producentami gmoli czy tej osłony. Nasi fachowcy w tej dziedzinie na pewno wykonają coś co spełni nasze oczekiwania. Trzeba tylko poczekać aż CRF-y będzie więcej i będzie czas na dopracowania szczegółów.
Ps. Czytałem że ktoś narzekał na twarde siedzenie w CRF1000 :D
Pewnie tak o ile pomyślą po staremu.
Jeszcze nie zrobili dłuższej przejażdżki a już narzekają na kanapy ? :)
W tej wersji jest już chyba właściwa płyta pod silnik...
https://www.instagram.com/p/BB5aSf3SUwE/
Pozdrowienia
D
Może ktoś zrobi puszkę wokoło całego silnika :dizzy: - wtedy nikt nie będzie marudził na słabą ochronę
Może ktoś zrobi puszkę wokoło całego silnika :dizzy: - wtedy nikt nie będzie marudził na słabą ochronę
na ochronę się nie narzeka bardziej na słabe możliwości zamocowania tej ochrony... ale widać, iż wszyscy producenci ciśną na czas.. więc może na spokojnie powstaną solidne gmole u producentów co cenią sobie solidność funkcjonalność oraz chociaż w jakimś stopniu estetykę....
stekacie i stekacie na te oslony , w bigu jest plastikowa i jak dotad nigdy nie mialem jakichkolwiek klopotow z jej trwaloscia czy funkcjonalnoscia , a zdazylo mi sie nie raz pprzywalic w perzeszkode itd.
przesadzacie panie :)
No wiesz jedni wolą ciut przesadzić z ochroną i nigdy nie naprawiać inni zaryzykować i wrócić na lawecie...... co kto lubi.
Kiedyś przejeżdżaliśmy w poprzek torów kolejowych, ja swoją 03 pacnąłem osłoną silnika o tor i nawet nie pomyślałem by sprawdzać skutki a kolega co to miał plastikową w swoim motku z 15 minut leżał o oglądał czy czegoś nie zmiażdżył bo plastik ustąpił jak też i jego mocowanie.
Także wolę mieć pewność niż obawy przed skutkami.
Dzieju, nie chwal się za bardzo tą osłona, bo ja potrafiłem nia tak stuknąc o kamień,ze z kartera olej się sączyc zaczął...Osłona osłoną , ale MUSZĄ byc tam te gumy , które odzielaja silnik od osłony. Wszystko zalezy gdzie się jeździ...:at::at::at:
Nie chwalę się.
Wszystko można zniszczyć , pytanie tylko jak szybko.
A propos gmoli,
warto je mieć.
Chłodnice 5 900 pln.
Netto.
:dizzy:
Używek na allegro nie widziałem ;)
Z innej beczki.
Czy nowa AT ma wskaźnik ile kilometrów można przejechać do tankowania? Chyba GS12 ma coś takiego
Z innej beczki.
Czy nowa AT ma wskaźnik ile kilometrów można przejechać do tankowania? Chyba GS12 ma coś takiego
Częściowo. Taki licznik uaktywnia się, gdy włącza się rezerwa (miga ostatni pasek wyświetlacza ilości paliwa). U mnie pokazuje wtedy zazwyczaj 65 - 67 km
Sadzicie,że mozna cały czas jeździć na włączonym "G" ,wg mnie lepiej zmienia i redukuje nawet na asfalcie.
Sadzicie,że mozna cały czas jeździć na włączonym "G" ,wg mnie lepiej zmienia i redukuje nawet na asfalcie.
Wg instrukcji przycisk G zmniejsza poślizg sprzęgła, zmiana biegu trwa krócej. Pytanie powinno być, czy ten tryb pracy ma wpływ na szybsze zużycie elementów sprzęgła/skrzyni i jeżeli tak to czy znacząco? Znając odpowiedź na takie pytanie można się zastanawiać czy jeździć tak cały czas. I pamiętać, bo po wyłączeniu zapłonu to ustawienie nie jest zapamiętywane.
Częściowo. Taki licznik uaktywnia się, gdy włącza się rezerwa (miga ostatni pasek wyświetlacza ilości paliwa). U mnie pokazuje wtedy zazwyczaj 65 - 67 km
Super
Nie wiem czy było, ale wygląda to nieźle
"test extreme africa twin 2016 sembenini offroad park" on YouTube
https://youtu.be/lbeS4uaxzLM
Było
wypalcowane na fonie
top 10 germany Januar 2016 :
1 BMW R 1200 GS 201
2 Honda CRF 1000 AFRICA TWIN 182
3 BMW S 1000 XR 83
4 KTM 1050 ADVENTURE 82
5 BMW NINE T 54
6 Yamaha MT-07 40
7 BMW S 1000 RR 37
8 Kawasaki ER-6n 37
9 Ducati MULTISTRADA 1200 34
10 Yamaha XSR900 34
kto ni kuma to w styczniu w de zarejestrowano 182 sztuki afryki
http://www.ebay.co.uk/itm/CRF1000L-Honda-Africa-Twin-ONLY-63-MILES-FROM-NEW-Available-Today-9-995-/252293842206?hash=item3abde2851e:g:oHsAAOSwB4NWyFn Q
Pierwsza używka w sieci :D
radiolog
22.02.2016, 09:35
http://www.ebay.co.uk/itm/CRF1000L-Honda-Africa-Twin-ONLY-63-MILES-FROM-NEW-Available-Today-9-995-/252293842206?hash=item3abde2851e:g:oHsAAOSwB4NWyFn Q
Pierwsza używka w sieci :D
Jakiś rozczarowany legendą?
nic się nie psuło w pierwszym okresie to pewnie chce zmienić markę na taka z tradycjami bo to panie nudy jak nie można serwisu odwiedzać
motoMAUROxrv
22.02.2016, 10:59
-Pewno osobista "skarbówka" + teściowa wykryły potajemne wyprowadzenie środków z konta, -i złożyły "propozycję nie do odrzucenia"?.. :vis: :D
-Ewentualnie może dostać zgodę na jakąś Beemkę, coby nie szwendał się zbyt daleko od domu.. :rolleyes: :lol8: ;)
Demowka pewnie. Cena malo nizsza.
Ładnie i wąsko ! :)
http://s17.postimg.org/fa552e1un/1935287_1088869274503197_1515664283889232327_n.jpg
Pan na stoisku Hondy na targach przekonywał , że ona nie potrzebuje jakiegokolwiek akcesoryjnego wydechu . Inżynierowie pracowali nad wydechem kilka miesięcy , a wy chcecie jakimś Akrapem popsuć ich pracę.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
madafakinges
22.02.2016, 13:25
Pan na targach nie mal pojęcia o czym mówi.
Na argument, że przy pierwszej przewrotce gmole przekoszą stelaż lampy powiedział, że mimo że tak to wygląda to tak się nie stanie, bo zapewniali go że te gmole są dobre...
Zapytałem o cenę przeglądów nie wiedział... ale zapewniał, że będę zawodolony.
https://lh3.googleusercontent.com/sQTo1ipE1CfFzZoy38UNomdhGaXi8Vus1lZnyMAzTOTynLxmkh zEzzpp6yOQFFgiohjNinwXiRjC=w362-h643-no
W końcu wybralem się do stolycy żeby się przymierzyć do nowej afry. Nie ma szalu gdybym zaczął używać jej jak moją starą królową, albo KTM podejrzewam, że długo by nie wytrzymała... Muszę jeszcze się przejechać, ale raczej to nie motocykl dla mnie. CRF wydał mi się delikatny, plastikowy i nie wzbudził mojego zaufania.
https://lh3.googleusercontent.com/RAYcyXH1T0jd4WnE9W9UkDjdKJ-xpi1ZzmK9vacEdK59CuzHMyf-ItHu6vABCaIju15BxEUk70_H-UIak1S7IKISNWBfBpk4t941uIukv8SAVXvowCF4rCcF0vBIz7y hjZr-9vnQelmrd2iQXqHDOQqx_JO8iJitnJNpPIU7ahb6T5oFKVVlc7 Y9cZGnXfBjnscLedoVPnbpdHnjv219s6QuhzASzrho0vBjaJtv 99ky41D3ZsHKAmtHeDKdADCEp7HNRATutotW0e86OGKdYHt_P6 4jCGnYylgEzTk1dcE453A6SpQZo5E2NIaTPNfKw73LsrVAkEQN 5Mk3MjXVnpvcwZ5FHxSdyKC_QtrYqjEJn95nu4mIS4e0Wp0-UmF2hAo5Gwhb8oRiwY-5UMhDo4eIGloe47XtXxmP1RKoLeiVEkmlk2PUbFjMV4DcT4yDG Ydem7blv23aZoIkWUm5VkLlxPguOfLHQnv_JCgM6dUkKj2vHuX awCe-YF-LbC51sGXQ2FT0YYKWgnuPqPw5Er25JCjsx0AML8E8qgYoBhZfM Ky-1CRIQzVmcZtDdBE2lG_b=w362-h643-no
Za to za sterami dakarowej huśki, a w rzeczywistości za sterami KTM 450 RALLY poczułem się jak w domu niestety cena 25tyś. eu przy dzisiejszym kursie... nie czyni z niego przystępnego motocykla dla mnie.
https://lh3.googleusercontent.com/4L3wj6871fnADN5iNRsWZgKoMzKLAHbvPPI68pTk3myH4kv5HH LZ9WVZb0HJiBRW56sNqGs7nE7wIaQteEureobycCOc5DFtlwsn cxCS9XSdE_88ZMlhENFi-plGR9Ivq7dpJrfZ7fHRY0BRB52rRw-4QBVML9Sqjapjz408liV7gTbEgk27TjgU-mItDG4J4FfbyoMePqJ6IJwZahsjsXrs8MU2-4Tj-EUjhol7V2oZrKO91CArYt6Cjxzs1dDiXfdzvZGUXk0aCtTvs0N c6s7qAZWKn01MOwKrzKers0ibGUXepdPfok1U-SE7sjIYufgeTxtShYCJVEkfJqvExakju5YHYdWf8E8585ZnBT4 8N0EF_vr3fJVcoyLp7H-JqSKdi0YYDihcbkgZB9BEE5Wg1OfDKzrKBIwf86VUKSOBfijSC oh6F0RMpZalLM7a5-Yv2_1ZHC8TzpXfeqgyAY_bQnr18Ip6HIb97eUyLUseRkLU-yTOB_VrroPUCi-Q9TznTfWPu2iJk3c-Bzm7jPNITsWf9uI1OgnUt_RXN1NZlnu4bY0vd1zWEApXtRQdsn SV=w360-h640-no
Dlatego zostaje przy dziku.
Bo nie potrzebuje.
07 z motadem bez bd killera to nie jest, ale pięknie ryczy!
madafakinges dokładnie takie samo odczucie miałem i ja.
trochę za delikatna ta nowa...
madafakinges dokładnie takie samo odczucie miałem i ja.
trochę za delikatna ta nowa...
Dokładnie będzie tak samo jak z wodniakiem u BMW niby GS , ale jakis taki delikatny i mniej pancerny od poprzednika.
karol1989
23.02.2016, 12:58
Zgodnie z Waszą prośba przesyłam koszty przeglądów CRF1000L.
1. przegląd 1000 km - 400 zł brutto wraz z materiałami
2. przegląd 12000 km - cena podstawowa 550 zł brutto + ewentualne klocki , opony, filtr powietrza itp.
3. przegląd 24000 km - od 850 zł brutto (wymiana oleju, filtr oleju, regulacja luzów zaworowych, filtr powietrza)
4. przegląd 36000 km - od 550 zł brutto
5. przegląd 48000 km - od 850 zł brutto
Dla członków FAT przewidujemy zniżki ;)
Karol
Honda Plaza
madafakinges
23.02.2016, 13:38
Spoko ceny.
Zgodnie z Waszą prośba przesyłam koszty przeglądów CRF1000L.
Dla członków FAT przewidujemy zniżki ;)
Karol
Honda Plaza
to ja zaproponuję... 40% na robociznę oraz 20% na materiały :):)
Wymiana oleju co 24 tys. km? Grubo...
24 to w Dct filtr. Standard co 12.
Mam pytanie, odnośnie gmoli do nowej Królowej. Jednak nie tych, które już są, ale takich których jeszcze nie ma, ale na pewno będą.
Właśnie mam Afri w warsztacie i zaczynam się zastanawiać,jak to ugryżć, żeby wszyscy byli zadowoleni, no przynajmniej większość.
Dla mnie priorytetem jest ochrona, a na drugim miejscu estetyka, niestety nie ma tam dobrych punktów mocowania gdzie można by pewnie zakotwiczyć rury.
W związku z tym, mam pytanie do tych którzy mają już Afri w garażu - może macie jakieś sugestie, własne wizje gdzie i jak można by najlepiej zamocować i poprowadzić rury, żeby naprawdę chroniły to co trzeba. Ja oczywiście mam już ogólną koncepcję, ale każdy nowy pomysł może być przydatny, bo jak wiadomo, co kilka głów to nie jedna.
Nie wiem czy bylo:
Gmole SW
https://www.motorradgarage.com.au/index.php?route=product/product&product_id=2079
https://www.motorradgarage.com.au/image/cache/data/SW-Motech/Crashbars/sbl.01.622.10000.b%201-528x429.jpg
Wydech Remus:
http://www.ebay.fr/itm/Silencieux-Pot-echappement-Remus-Inox-Noir-Honda-CRF-1000-L-Africa-Twin-2016-/131723860518?hash=item1eab5a9a26:g:s-MAAOSwDuJWxI6b
http://i.ebayimg.com/00/s/MTAwMFgxNTAw/z/s-MAAOSwDuJWxI6b/$_57.JPG
Gmole od Givi
http://media.givi.it/XN-Prodotti/foto/TN1144.jpg
http://media.givi.it/XN-Prodotti/foto/TNH1144.jpg
AT po upadku.
http://fotos.miarroba.es/fo/2477/28575C146F3256C83AC32F56C83AB7.jpg
http://fotos.miarroba.es/fo/1f0a/2E575C142D2D56C83A7F2C56C83A75.jpg
http://fotos.miarroba.es/fo/c4fa/29575C16B03556C83D063056C83CF8.jpg
http://fotos.miarroba.es/fo/46d7/35575C168F2E56C83CE42A56C83CD7.jpg
http://fotos.miarroba.es/fo/ac5c/24575C13AE2B56C839FF2B56C839F6.jpg
Na testach upadł jeden z hiszpańskich kolegów.
Mało tego, że się poturbował (złamał obojczyk) to jeszcze podpisał (przed jazdą) dokument, w którym zobowiązał się do pokrycia kosztów ewentualnych uszkodzeń moto :(
Plastyki gówniane.
Szkoda kierownika.
Gmole cd. Mam pytanie do szczęśliwych posiadaczy nowej AT aby podeszli do niej i odpowiedzieli. Czy istnieje szansa pociągnięcia poprzecznego mocowania między prawym i lewym gmolem z pominięciem mocowania do ramy i nie pod lampami ale znacznie niżej. Uważam że niezależnie gdzie będzie jest ważna bo przenosi część siły uderzenia z gmola który je zaliczył na drugi z pominięciem ramy czy silnika. Niższe mocowanie tej poprzeczki będzie skuteczniej działać niż wysokie. Myślałem powiedzmy o wysokości w +/-połowie "plastików", za przednimi amortyzatorami. Czy maksymalny skok koła lub krańcowy skręt jego amortyzatorów nie spowoduje tu konfliktu interesów? Pzdr
jak na razie wygląda na to iż najlepsze gmole ma givi ! szkoda tylko iż nikt nie przewidział czegoś w rodzaju gumy ze ślizgiem na gmolu ... guma w znaczym stopniu zamortyzuje upadek np. na twardym podłożu (asfalt), wystarczy jej z 1,5cm bo na glebie, trawie to wszystko wytrzyma. Jeżli gmole są solidne to musi być coś co zamortyzuje uderzenie bo inaczej poddadzą się uchwyty silnika albo rama
Może jeszcze poduszkę puchową :)
Kiepsko to na fotkach wygląda.
Zrobił to chociaż przy większej prędkości co by umniejszyło wstyd jakościowy ?
Ciekawe ile tysięcy pochłonie teraz naprawa?
AT po upadku.
http://fotos.miarroba.es/fo/2477/28575C146F3256C83AC32F56C83AB7.jpg
http://fotos.miarroba.es/fo/1f0a/2E575C142D2D56C83A7F2C56C83A75.jpg
http://fotos.miarroba.es/fo/c4fa/29575C16B03556C83D063056C83CF8.jpg
http://fotos.miarroba.es/fo/46d7/35575C168F2E56C83CE42A56C83CD7.jpg
http://fotos.miarroba.es/fo/ac5c/24575C13AE2B56C839FF2B56C839F6.jpg
Na testach upadł jeden z hiszpańskich kolegów.
Ufff .. już myślałem, ze kolejny nasz zmasakrował Afrę ;)
madafakinges
26.02.2016, 12:26
Czyli plastiki z gównoitu jak w starej... a w nocy śniło mi się że była promocja na nową afre i można było za 40 wyrwać od razu zamówiłem.
Czyli plastiki z gównoitu jak w starej... a w nocy śniło mi się że była promocja na nową afre i można było za 40 wyrwać od razu zamówiłem.
No widac niestety ze to nie plastiki jak KTM
borys609
26.02.2016, 13:43
Panowie, tyle hejtu na nową Afrykę? Nie boicie się reakcji Moderatora? :-)
Jak mówiłem że będzie gównolit i chłodnice przy byle glebie oberwą, to mnie o trolowanie niektórzy posądzali...
Wysłane z ajfona..
Panowie, tyle hejtu na nową Afrykę? Nie boicie się reakcji Moderatora? :-)
Jak mówiłem że będzie gównolit i chłodnice przy byle glebie oberwą, to mnie o trolowanie niektórzy posądzali...
Wysłane z ajfona..
Za konstruktywna krytyke nikt tu nie złości się.
z tymi katami to tez bym nie przesadzal... u mnie po czternastotysiecznej dwiescie siedemnastej glebie jeden boczek sie poddał..:) wiec takie super nie sa.
madafakinges
26.02.2016, 15:39
z tymi katami to tez bym nie przesadzal... u mnie po czternastotysiecznej dwiescie siedemnastej glebie jeden boczek sie poddał..:) wiec takie super nie sa.
Typowy pomarańczowy gownolit!
Bo boczek, to trzeba trzymać w lodówce!
Po zdjęciach widać,że to nie była gleba parkingowa:D
Za mało info aby wyciągać jakieś wnioski dotyczące solidności poszczególnych elementów :confused:
w się nie znacie błoto było zmarznięte, jest zima i musi być zimno
A ja boczków w Tenerce nie mam tylko plastiki, które spełniają funkcje gmoli i jak patrze na te zdjęcia to mi odchodzi ochota na Afrę nową.
Po zdjęciach widać,że to nie była gleba parkingowa
Co ty nie powiesz?? Znalazl sie znawca gleb parkingowych :haha2:
Ha ha,ze niby ja nie wiem? od podnoszenia motocykla z gleby nam wieksze bicki niz Ty udo:haha2:
Ale uszkodzen w Hondzie od tego nie widac,wiec przyczyna uszkodzen powyzszej afryki lezy w predkosci i twardosci gleby :D Pochwal sie lepiej uszkodzeniami Twojego parcha po tym jak Cie islandzka sciezka uczyla pokory :hehehe:
Witam. Od miesiecy czytam posty ludzi na temat nowej Crf ktorzy wypowiadaja sie jakby projektowali nowa Africe. Skad madafakinges mozesz sie wypowiadac o plastikach africy jak pewnie widziales ja tylko na zdj? Zgadzam sie z gdziala,ze to nie byla zwykla gleba parkingowa. Crash testy aut sa prowadzone przy 60km/h i wszystko sie sklada jak klocki lego.. A tu fachowcy po 1 zdj wiedza juz wszystko na temat struktury plastikow i oceniaja jakie to gowniane materialy. Pozdrawiam wszystkich myslacych
avrc, cytując klasyka "co wy tu jak do obory ani be, ani me ani kukuryku" - do powitalni i dopiero trolować
madafakinges
27.02.2016, 08:30
avrc cześć miło Cię poznać.
robertG7
27.02.2016, 16:23
"W Hiszpanii? :dizzy: "
Przepraszam za jakość, ale to robił taki jeden lawirant z brodą i mu sie ręce trzęsą w sobotę
Z dziś: http://images76.fotosik.pl/370/6ac90e0220b08241.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/6ac90e0220b08241)
I chwilę później po drugiej stronie pasma gór:
http://images76.fotosik.pl/370/3f65f0bc896fdea4.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/3f65f0bc896fdea4)
http://www.arrow.it/en/assembled/1450
Wrocław, 2016-02-27 godz. 11:46 parking przy Hali Stulecia... "Stara" i "nowa"... Ktoś stąd?
61079
widzialem ja chyba wczoraj na oldtimerbazarze we wrocku
poznaje po oponach :D
byl ktos na bazarku ?
Fourpiter
29.02.2016, 20:43
https://www.youtube.com/watch?v=EgEpKcJOBcY
W sumie nic konkretnego ale gościa miło się słucha. Co najważniejsze zachowuje się tak jak większość z nas gdyby pierwszy raz zasiadła na nowej Afryce. Może kiedyś...
widzialem ja chyba wczoraj na oldtimerbazarze we wrocku
poznaje po oponach :D
byl ktos na bazarku ?
Tak to ta sama afryka co na oldtimerze.:)
Właściciel chyba nie z forum...
Ma też w stajni "starą" afrę.
Nowa miała przejechane niecałe 500km i średnie spalanie wg. kompa 5,7.
(w okolice 200km/h była przedmuchiwana)
Silnik jęczy podobnie jak w starej;) wydech na żywo nie wydawał się aż taki duży, od tyłu nawet podobny do GSowego, ale za to cichszy niż na filmikach.
Gdzieś na ramie była naklejka unijna 79dB przy 40km/h na 4 biegu.
Wizualnie smuklejsza od starej. Nie kojarzę czy już było, ale są dwa korki:p od oleju: wlew i oddzielnie mniejszy w przedniej części z bagnetem do pomiaru poziomu.
Już widzę nowe tematy-tasiemce.
"Jak zmierzyć poziom oleju"?
"Nie ma bagnetu, czy mógł wpaść do silnika?"
:D
Proporcje podobne mnie się podobają :D. I tak poczekam 2 lata :P.
Odwiedziłem dziś salon Hondy w Krakowie i stoi tam demówka ubrana. Powiem tak. Hm. Oryginalne kufry wyglądają niesamowicie tandetnie. Montaż tylnego do plastikowej płyty. Kufry boczne opierają się jedynie na uchwytach przy zadupku i na podnóżkach pasażera. Osobiście bałbym się najmniejszej parkingówki i nie wkładał do nich nic cięższego niż 5 kg. Nie wygląda to dobrze. Przyjrzałem się też oryginalnemu gmolowi. Górne mocowanie wygląda bardzo delikatnie.
Jak wszystko nowe z gównolitu składane żeby tylko wyglądało. Wróciła 'legenda'
moi drodzy nie nastawiajcie się iż fabryczne kufry przeżyją każdy upadek ... i nie dotyczy to tylko nowej AT, jeżeli kufry mają się łatwo zdejmować to nie mogą być skręcane do stelaża fi 8mm na motylki poprzez łącznik z simblocku!!!
a płyty tylnego kufra tak na wstępie raczej bym się nie obawiał jeżeli plastik jest "nie łamliwy" to wytrzyma dużo bo amortyzuje uderzenia w R1100GS miałem tylną płytę org. z plastiku oraz kufer org. plastikowy i 50tkm tłuczenia się po małych i dużych wertepach.. nic się nie urwało :)
Poczekajcie może niebawem ktoś wystruga jakieś solidne stelaże oraz gmole i będzie można walić w glebę... :) dla zabawy...ale łatwo z tym struganiem nie będzie :(
Nie no, spoko :D Pretensje do plastiku, że pęka :D
Nie no, spoko :D Pretensje do plastiku, że pęka :D
jest plastik i plastik... pierwszy pęka drugi nie pęka :) więc pretensje mogą być uzasadnione chociaż wypadałoby przetestować :)
07 A-gent
02.03.2016, 22:27
tak jakby metalowe nadwozia (i kufry) wytrzymywały wszystko.
kilka zdjęć (niestety komóra) z Moto Bike Expo w Stambule, najsolidniejsze mocowania rur miał Touratech a także kufry, miejscowy Adventurer Motosiklet Ekipmanlari też nieźle popracował nad kuframi i stelażem. Fabryczne z wyglądu to :Sarcastic:. Wg tubylczych dilerów Hondy mało klientów je zamawia.
:) kolejki do Afryk
davidoff24
02.03.2016, 22:32
moi drodzy nie nastawiajcie się iż fabryczne kufry przeżyją każdy upadek ... i nie dotyczy to tylko nowej AT, jeżeli kufry mają się łatwo zdejmować to nie mogą być skręcane do stelaża fi 8mm na motylki poprzez łącznik z simblocku!!!
a płyty tylnego kufra tak na wstępie raczej bym się nie obawiał jeżeli plastik jest "nie łamliwy" to wytrzyma dużo bo amortyzuje uderzenia w R1100GS miałem tylną płytę org. z plastiku oraz kufer org. plastikowy i 50tkm tłuczenia się po małych i dużych wertepach.. nic się nie urwało :)
Poczekajcie może niebawem ktoś wystruga jakieś solidne stelaże oraz gmole i będzie można walić w glebę... :) dla zabawy...ale łatwo z tym struganiem nie będzie :(
Zobacz jak jest w KTMie 990 jakie ma kufry i stalaże i ile wytrzymają... Wy naprawde macie coś z tą legendą
No, pewnie dlatego to forum nazywa się africatwin.com.pl :D
Zobacz jak jest w KTMie 990 jakie ma kufry i stalaże i ile wytrzymają... Wy naprawde macie coś z tą legendą
wiem bo aktualnie mam centrlny od ktm a tak ... dokładnie to Hepco Becker, który robi dla ktm...
Nie porównuj motocykla enduro z turystykiem.
Panowie,
prace u pana "H" trwają:
jest pierwszy prototyp:
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/387/4519067_gmol1.JPG
Pierwsze testy:
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/387/4519066_gmol3.JPG
Będą poprawki, wariacje, skrzydełka, światełka, będzie zajebiście :Thumbs_Up:
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/387/4519065_gmol2.JPG
madafakinges
03.03.2016, 09:17
To mi się podoba. Można zobaczyć zdj mocowań do ramy?
Wygląda dobrze :Thumbs_Up:
Zdecydowanie lepiej od oferty "dużych i uznanych" :D
To ja składam preorder :D
@radekw - koncept powstał na manual'u, nie wiem jak bardzo i czy w ogóle trzeba będzie odsunąć gmol od obudowy automatu dla wersji crf1000d. Oczywiście jeżeli trzeba będzie odsunąć, to taka wersja powstanie.
@madafakinges - jutro/sobota powinienem być u H-Gmolarza i zrobię dokładniejsze foty. Imho niewiele się różnią od mocowań w 3,4 czy 7ce.
Piszę to wszystko za Henrego, więc jego "wersja" może się trochę różnić,
chociaż cel mamy ten sam - jak najlepszą ochronę crfy :D
A propos wydechu crfy:
Original exhaust weight 4.8 Kg
Weight Termignoni exhaust 2.47 Kg
http://www.ebay.com/itm/TITANIUM-EXHAUST-APPROVED-TERMIGNONI-HONDA-AFRICA-TWIN-CRF-1000-L-2015-16-/272124441913?hash=item3f5be17539:g:eqQAAOSw--1Ws4aZ&vxp=mtr
Czemu dolar nie jest po 2 pln :mur:
Panowie,
prace u pana "H" trwają:
jest pierwszy prototyp:
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/387/4519067_gmol1.JPG
Pierwsze testy:
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/387/4519066_gmol3.JPG
Będą poprawki, wariacje, skrzydełka, światełka, będzie zajebiście :Thumbs_Up:
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/387/4519065_gmol2.JPG
Wyglada obiecujaco.
Ale trzeba zobaczyc jak to do ramy jest mocowane. Wolalbym zeby ten gmol przy upadku absorbowal energie a nie gial rame.
Nastepny komentarz mam do ostrego giecia (ten dziub na gorze). Lepiej jakby to bylo bardziej lagodne i nie robilo dziury w kolanie czy brzuchu podczas wypadku.
Słuszne uwagi - nie jest to jeszcze etap produkcyjny - po prostu nie było sensu "pieścić" detali do pierwszych testów skuteczności gmola. Po fazie testów nastąpi etap wprowadzania zmian - głównie estetycznych.
Mniej więcej takie będą zmiany wprowadzone:
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/387/4520101_gmol1popr2.jpg
Słuszne uwagi - nie jest to jeszcze etap produkcyjny - po prostu nie było sensu "pieścić" detali do pierwszych testów skuteczności gmola. Po fazie testów nastąpi etap wprowadzania zmian - głównie estetycznych.
Mniej więcej takie będą zmiany wprowadzone:
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/387/4520101_gmol1popr2.jpg
Estetyka: Wazne zeby to szlo z liniami moto.
Gorne mocowanie; mozna wyzej dac?
Serwis; pamietajcie zeby dalo sie zdejmowac boczki do wymiany filtrow!
Estetyka: Wazne zeby to szlo z liniami moto.
Gorne mocowanie; mozna wyzej dac?
Serwis; pamietajcie zeby dalo sie zdejmowac boczki do wymiany filtrow!
Ad1. Będzie cacy.
Ad2. Nie wiem, pewnie tak - estetyka czy wpłynie na lepszą ochronę?
Ad3. Jak będzie zbyt ciasno, to wystarczy odkręcić mocowanie przy wahaczu. Raczej nie odsuniemy gmola na 10 cm od afry, żeby był lepszy dostęp, ale dzięki za uwagi - dawaj więcej :Thumbs_Up:
Pamiętajcie, że w gmolach NAJWAŻNIEJSZE jest to, żeby przy uderzeniu w niego się nie pokaleczyć i mimo tego, że moto ma ostre kształty, to w gmolu o żadnej ostrej krawędzi nie może być mowy.
Płyta pod silnik do kompletu
http://i67.photobucket.com/albums/h310/Marek_M/bash%20plate_zpsuxglqdvs.jpg
Amor co prawda nadal nieosłonięty :mur:
Płyta pod silnik do kompletu
http://i67.photobucket.com/albums/h310/Marek_M/bash%20plate_zpsuxglqdvs.jpg
Amor co prawda nadal nieosłonięty :mur:
z 0,5cm grubości to zaszaleli
płyta, gmole, stelaże kufrów i zbierze się tego pewnie na ok 250kg
Ad1. Będzie cacy.
Ad2. Nie wiem, pewnie tak - estetyka czy wpłynie na lepszą ochronę?
Ad3. Jak będzie zbyt ciasno, to wystarczy odkręcić mocowanie przy wahaczu. Raczej nie odsuniemy gmola na 10 cm od afry, żeby był lepszy dostęp, ale dzięki za uwagi - dawaj więcej :Thumbs_Up:
1. OK
2. Mechanicznie jest to lepiej bo mniejsza dzwignia na gore (sam sie nie rozumiem co pisze). Chodzi o to zeby bylo mocowane wyzej bo lepiej z mechanicznego punktu widzenia.
3. To jest niestety baaaardzo konieczne i nie wyobrazam sobie wogole cos demontowac przy gmolach jak chce zmienic czy wyczyscic filtry!
...płyta, gmole, stelaże kufrów i zbierze się tego pewnie na ok 250kg
Ciężka płyta jest OK. Zrobi z AT wańkę-wstańkę :haha2:
...ale już kuferek Givi TREKKER OUTBACK 58 Litrów może wywindować środek ciężkości na wysokość uszu :D
http://www.motor-sklep.pl/images/GIVI/KUFRY/OUTBACK_58A/OBK58A.jpg
Ciężka płyta jest OK. Zrobi z AT wańkę-wstańkę :haha2:
...ale już kuferek Givi TREKKER OUTBACK 58 Litrów może wywindować środek ciężkości na wysokość uszu :D
http://www.motor-sklep.pl/images/GIVI/KUFRY/OUTBACK_58A/OBK58A.jpg
Na tszy zgrzefki :-)
Na tszy zgrzefki :-)
:):) nowa miara? kufer mieści dwa kaski...nie wiem ale trzy zgrzefki tak :)
07 A-gent
03.03.2016, 21:33
[/ATTACH]niby 2 litry więcej ale jakie kolory :bow: adventurer.com.tr
można na wesoło
61197
Wy tu o kuferkach a ludzie jezdza :dizzy:
https://www.facebook.com/motojarov/videos/1670552109863338/?fref=nf
07 A-gent
03.03.2016, 21:54
:eek::eek::eek: jak to? bez kuferka też można :confused:
Jakos nie spotkalem go na Forum AT,jakis nowy :haha2:
Dla tych ktorzy rozumieja austryjacki.Szacun dla goscia za przejechanie prawie 600tys km na Varadero,bez problemow i trzymam kciuki za obiecane pol miliona nowa Arfyka.;)
https://www.youtube.com/watch?v=RRN4rd12uvs
80 tys. km rocznie na moto. :bow::bow:
Szacunek dla tego Pana.
Jak sie użytkuje zgodnie z przeznaczeniem to czemu nie,a jak sie robi z turystyka crosa to nie ma szans noi po tem ogloszenia "sprzedam afryke stan bdb"żałosne.
Ja słyszałem... jest bezpłciowy i bez wyrazu. Tzn tylko na postoju, pod obciążeniem będzie lepiej ale nie jest toto co kręci ;)
IMHO daje radę ;)
3T6FqMKek3c
yRxBoLAms_A
http://i692.photobucket.com/albums/vv287/Squily_bucket/160307%20Peak%20Charles/P1030239_zpsblmm7eil.jpg (http://s692.photobucket.com/user/Squily_bucket/media/160307%20Peak%20Charles/P1030239_zpsblmm7eil.jpg.html)
http://i692.photobucket.com/albums/vv287/Squily_bucket/160307%20Peak%20Charles/P1030243_zpsabwhjde8.jpg (http://s692.photobucket.com/user/Squily_bucket/media/160307%20Peak%20Charles/P1030243_zpsabwhjde8.jpg.html)
Bo viadro to dobry sprzęt do nawijania km!
Nie zdał, jedna podpórka ;)
błotnik urwany od mokrego piachu...nawet błota nie było.. w starej koło blokowało bo był zwykły zawias z łącznikiem co trzymało błotnik dość solidnie a w nowej mamy widać prowizorkę a nie błotnik.
Lucky Luke
08.03.2016, 11:42
W starej trzeba odkręcać , w nowej sam się demontuje :D
Noo w końcu się zaczynają prawdziwe testy :D
Tylko że zaczyna się powoli rozpadac ;)
http://i692.photobucket.com/albums/vv287/Squily_bucket/160307%20Peak%20Charles/P1030239_zpsblmm7eil.jpg (http://s692.photobucket.com/user/Squily_bucket/media/160307%20Peak%20Charles/P1030239_zpsblmm7eil.jpg.html)
http://i692.photobucket.com/albums/vv287/Squily_bucket/160307%20Peak%20Charles/P1030243_zpsabwhjde8.jpg (http://s692.photobucket.com/user/Squily_bucket/media/160307%20Peak%20Charles/P1030243_zpsabwhjde8.jpg.html)
nie chce mi się wierzyć, że to piach lub błoto wyrwało błotnik
http://advrider.com/index.php?threads/the-africa-twin-crf1000l-owners-thread.1112644/page-80
Lata testów psu na budę :haha2:
ale dalej gość wyjaśnia, że zgubił jakąś śrubkę i przewód hamulcowy musiał docisnąć błotnik do koła i mu nawinęło na oponie.
http://advrider.com/index.php?threads/the-africa-twin-crf1000l-owners-thread.1112644/page-81
07 A-gent
08.03.2016, 20:29
no i profesjonalna naprawa :mad:http://i692.photobucket.com/albums/vv287/Squily_bucket/160226%20Africa%20Twin%20CRF1000/WP_20160308_007%20Medium_zps3lonx9sy.jpg
nie chce mi się wierzyć, że to piach lub błoto wyrwało błotnik
Błoto daje radę :D
http://i67.photobucket.com/albums/h310/Marek_M/101_0579_zpsbfqg549r.jpg
borys609
09.03.2016, 00:08
Czekam na pierwsze fotki nowej Afri z wysokim błotnikiem.
Swoją drogą to już będzie grubsza przeróbka niż w starej...
Wysłane z ajfona..
Przeróbka identyko jak w LC8, pół dnia roboty.
Mają być kity od AQ do takiej zmoty, taniość będzie powalająca :D :D
Wysoki błotnik nowy kosztuje niecałe 100 zł. Kilka śrubek, ewentualnie blaszka i zamocowane :)
Wysoki błotnik nowy kosztuje niecałe 100 zł. Kilka śrubek, ewentualnie blaszka i zamocowane :)
Przewody jeszcze trzeba zmotać
Przewody wyciąć i zrobić zaciski na Blutufa !!!!
Po co mają się plątać :)
borys609
09.03.2016, 10:37
Nie problem w błotniku tylko właśnie w przewodach...
Ale skoro w LC8 jest podobnie to chyba lepiej się już nie da...
Wysłane z ajfona..
Borys w LC8 jest więcej takich rozwiązań z dupy ;)
Na zmoty lepsza wersja bez ABS, mniej kabli, mniej jebania się z nimi. Wonsz w oplocie kosztuje 100zł, drugi zostaje fabryczny.
taka ma już błotnik dźwignięty
61370
trolo lolo fiuto szop i przód cały od CRF 450 Rejli :Thumbs_Up:
ale zerżną by ją w błocie
Bardzo ładna - na taką czekamy w salonie
W którym? Przyniosę kanapki :)
Moim garażowym :D mam coś do twojej zagrychy
Czasopismo motorrad (sponsoruje go bmw) wydalo najnowszy test motocykli adventure, uczestnikami testu byli : bmw F 800 GS ,Honda CRF 1000L Africa Twin,KTM 1190Adventure R, Triumph Tiger 800 XCA, Yamaha XT 660 Z Tenere.
Wyniki Testu :
1.Honda CRF 1000L Africa Twin
2.KTM 1190Adventure R
3.bmw F 800 GS
3.Triumph Tiger 800 XCA
5.Yamaha XT 660 Z Tenere
zuzycie paliwa w tescie:
honda:4.3
bmw: 4.6
ktm: 6.0
triumph: 5.0
yamaha: 4.1
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads/wp2016031021ja7ix9qmt6.jpg
To był test na spożycie, czy jakoś bardziej do rzeczy? W sensie, coś wiecej i z sensem napisali?
Czytałem ten artykuł. W terenie Afra na miejscu 1. Na mniejszych drogach rządzi Kat. Ale co dziwne do turystyki najbardziej nadaje się Triumph . Swoją drogą to wreszcie nie porównują ja z 12GS.
Czytałem ten artykuł. W terenie Afra na miejscu 1. Na mniejszych drogach rządzi Kat. Ale co dziwne do turystyki najbardziej nadaje się Triumph . Swoją drogą to wreszcie nie porównują ja z 12GS.
porównują do F800 bo z F800 może wygrać ale z R1200 nie powinna i lepiej nie porównywać :) chociaż R1200 to raczej inna kategoria-- to nie jest żadna terenówka w przeciwieństwie do F800 i AT...
Jeżeli potencjalni klienci w swoich rozważaniach biorą pod uwagę zarówno R1200 jak i nową AT, porównywanie tych modeli jest uzasadnione.
porównują do F800 bo z F800 może wygrać ale z R1200 nie powinna i lepiej nie porównywać :) chociaż R1200 to raczej inna kategoria-- to nie jest żadna terenówka w przeciwieństwie do F800 i AT...
Dlaczego? Moim zdaniem wielu bedzie sie przesiadac wlasnie z GS12 na CRF.
Podobna kategoria. Na autobahnie CRF wogole nie powinna odstawac.
Dlaczego? Moim zdaniem wielu bedzie sie przesiadac wlasnie z GS12 na CRF.
Podobna kategoria. Na autobahnie CRF wogole nie powinna odstawac.
Zalacznik mowi sam za siebie
Liczby nie kłamią - prawie dwukrotna przewaga
Jak skumulujesz 12gs + 12gsa to już nie jest dwukrotna. Najgorzej po dupie to dostaje 800gs bo tego to już prawie nikt nie kupuje. Widziałem gdzieś zestawienie, że sprzedali ok 50 sztuk przy prawie 1000 szt AT.
I tak się cieszę - za dwa lata będzie już jako taki rynek używek CRF
Jest tak jak mowi Emek,najbardziej odbije sie to na sprzedazy 800tki.Jednak 12gs to raczej inna Liga.Mysle,ze wlasnie Europa poludniowa bedzie najwiekszym rynkiem dla Afryki.Oni Maja tam poprostu gdzie nia jezdzic.
Jestem właśnie od tygodnia w Sewilli. Z duzych turystycznych enduro najwięcej jest tu gs 1200, gs 800, v-stormow... reszta wyraznie mniej liczna. Policja ns trampkacb 700. Afryki starej żadnej nie widziałem....,,, ale jednoadow mnóstwo. Rynek dla nowej at jest spory.
Jest tak jak mowi Emek,najbardziej odbije sie to na sprzedazy 800tki.Jednak 12gs to raczej inna Liga.Mysle,ze wlasnie Europa poludniowa bedzie najwiekszym rynkiem dla Afryki.Oni Maja tam poprostu gdzie nia jezdzic.
Mi to sie jednak wydaje, ze wielu jezdzi GS12 z braku laku. I wlasnie wielu takich przesiadzie sie na AT, bo stwierdzi ze nie koniecznie jest potrzebny tak drogi i przesadony motocykl.
Szczegolnie, ze model GS12 LC podobno byl strzalem w kolano.
Wystarczy poczytać fora na świecie. Wśród użytkowników nowej AT nie brakuje osób, które przyznają, że przesiadły się z GS12.
consigliero
12.03.2016, 11:08
Mi to sie jednak wydaje, ze wielu jezdzi GS12 z braku laku. I wlasnie wielu takich przesiadzie sie na AT, bo stwierdzi ze nie koniecznie jest potrzebny tak drogi i przesadony motocykl.
Szczegolnie, ze model GS12 LC podobno byl strzalem w kolano.
Myślę że się mylisz. Myku dobrze pisze , to jest inna liga. Weźmy mój przykład , mnie się podoba Africa , ale na moim etapie przygody motocyklowej , traktuję go jako motocykl jednoosobowy. Z tego powodu nigdy w moim kręgu zainteresowań nie był 800 GS , już bardziej jego słabsza wersja , oczywiście jako sprzęt do jazdy samotnej. Myślę też że po nasyceniu rynku w pierwszym roku sprzedaży AT , następny rok już nie będzie tak rewelacyjny pod względem sprzedaży . LC jest odpowiedzią na wyśrubowane normy i chęcią przejęcia następnej grupy, szczególnie młodszej części motocyklistów, temu służą też imprezy GS Trophy które mają swój cel marketingowy.
Pożyjemy zobaczymy co będzie dalej . Z mojej strony , mam tylko nadzieję i życzyłbym tego wszystkim aby AT była tak odporna na upadki jak mój GS , nie każdy jest w stanie jeździć i się nie wywracać .
Fajnie byłoby gdyby po powrocie z wycieczki , gdy motocykl legł na widocznej stronie , opierając się na kufrze , po podniesieniu , skręceniu lusterka , wygrzebaniu ziemi i kamyków z gmoli tak się prezentował .
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160312/462a7005d978fd7c44adf538cefbb509.jpg
Argument o przesiadce z GS na AT może też mieć pewien wpływ na zamieszanie na rynku , jednak jak napisałem wcześniej , w ciągu roku wszystko powinno się wyjaśnić i dopiero wtedy będzie można wróżyć coś więcej
Zgadzam sie w 100proc z Toba Marku .Chce jedno zaznaczyc,nowa Afryka jest naprawde bardzo obiecujacym i chyba dopracowanym motocyklem.Uwazam,ze jest absolutnym liderem dwucylindrowek do 1000ccm.Bardzo chcialbym ja miec i pewnie mialbym,gdyby... I wlasnie o to gdyby chodzi.Tak jak Marek,wielu chce podrozowac po asfaltach z lekkim zjazdem z nich.I to we dwoje.A do tego swietnie nadaje sie wlasnie GS12.To ze ktos sprzedaje 12GS i kupuje np Afryke moze miec rozna podstawy.Tak samo tyczy sie Katow i innych marek.Fantazjowanie dlaczego itd jest smieszne i nie na miejscu,choc typowe dla ludzi z tego Forum,bez urazy.Przede wszystkim GS ma Kardán.Ludzie,myslcie troche.Ma inny rozmiar kol.Sa to dwie zasadniche sprawy,ktorych wy nie chcecie dostrzec,albo nie potraficie.Afryka Twin,stara jak i nowa nigdy nie powinna byc porownywana z GS 12.To Liga lancuchowych 800tek,Lc8.To zadna Super tenere,zaden Explorer.Moge tu pisac bez konca,ale i tak jak grochem o sciane.Pozd:)
consigliero
12.03.2016, 12:11
Zgadzam sie w 100proc z Toba Marku .Chce jedno zaznaczyc,nowa Afryka jest naprawde bardzo obiecujacym i chyba dopracowanym motocyklem.Uwazam,ze jest absolutnym liderem dwucylindrowek do 1000ccm.Bardzo chcialbym ja miec i pewnie mialbym,gdyby... I wlasnie o to gdyby chodzi.Tak jak Marek,wielu chce podrozowac po asfaltach z lekkim zjazdem z nich.I to we dwoje.A do tego swietnie nadaje sie wlasnie GS12.To ze ktos sprzedaje 12GS i kupuje np Afryke moze miec rozna podstawy.Tak samo tyczy sie Katow i innych marek.Fantazjowanie dlaczego itd jest smieszne i nie na miejscu,choc typowe dla ludzi z tego Forum,bez urazy.Przede wszystkim GS ma Kardán.Ludzie,myslcie troche.Ma inny rozmiar kol.Sa to dwie zasadniche sprawy,ktorych wy nie chcecie dostrzec,albo nie potraficie.Afryka Twin,stara jak i nowa nigdy nie powinna byc porownywana z GS 12.To Liga lancuchowych 800tek,Lc8.To zadna Super tenere,zaden Explorer.Moge tu pisac bez konca,ale i tak jak grochem o sciane.Pozd:)
Ja bym tylko zmienił słowo asfalty , na drogi , nawet takie na których być może kiedyś był asfalt
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160312/fe69e24f5dfd0866dfc0a797e17587a4.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160312/1f2ebb98064a078d79c09fb188368ac0.jpg
I nagle wyjeżdżasz z lasu , umęczony a tutaj nówka asfalt
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160312/f07d167ec468bcea05761e1ea3de1987.jpg
Jeżeli dwa produkty z grubsza trafiają do tej samy grupy potencjalnych odbiorców, ponieważ zaspakajają podobne potrzeby, to ich porównywanie ma sens.
Z inżynierskiego punktu widzenia mogą się mocno różnić, ale to ma znaczenie drugorzędne.
Racja,zmieniam asfalty na drogi ;)
Czesto ludzie nie kupuje tego co potrzebuja,a to czego chca :p
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.