View Full Version : Honda CRF300L/Rally (2021)
muszel72
17.01.2022, 09:27
Glajciarz, pewnie widziałeś ale jesli nie to na YT sa wycieczki niejakiej Itchy Boots gdzie Rally przemierza Equador, Peru. Całkiem nieźle to pokazane jest choć w przewadze dróg szutrowych.
znam tą Panią choć nie miałem przyjemności :D
znam tą Panią choć nie miałem przyjemności :D
A wygląda na przyjemną. Jak to się można oszukać ....
Kurczę te są naprawdę świetne, szkoda tylko że wyglądają jak żywcem wyrwane z 1992 roku :(. Ale coś w ten deseń.chce zrobić u siebie, żeby w ogole nie odstawaly
https://allegro.pl/oferta/uniwersalne-kierunkowskazy-grizzly-kodiak-kingquad-10879369895
Kurczę te są naprawdę świetne, szkoda tylko że wyglądają jak żywcem wyrwane z 1992 roku :(. Ale coś w ten deseń.chce zrobić u siebie, żeby w ogole nie odstawaly
https://allegro.pl/oferta/uniwersalne-kierunkowskazy-grizzly-kodiak-kingquad-10879369895 Chyba zamówię i zobaczę, bo szkoda mi znów urwać jak zamontuje nowy błotnik.
Czy wystarczy że na obudowie mają np E9, czy muszę coś sprawdzić więcej?
Ten z pozycji 3ciej nie ma homologacji.
Dostałem info od dwóch sprzedawców
Najlepiej było by taki, nie ma już zupełnie co urwać z kierunków :
https://bikerzbits.com/honda-crf300l-rally-tailtidy-tail-light-233983.html
utrzymujesz rally 120 na trasie?
w sensie ja wiem, że ponoć pojedzie 140 /przynajmniej według licznika/ ale przy 120 to tam się chyba juz rozmowa jakakolwiek kończy...:)
Bez problemu da się trzymać licznikowe 120, tylko spalanie wtedy drastycznie rośnie do jakichś 4L/100km ;) Jeśli chodzi o komfort kierownika i silnika to jest gites.
Bez problemu da się trzymać licznikowe 120, tylko spalanie wtedy drastycznie rośnie do jakichś 4L/100km ;) Jeśli chodzi o komfort kierownika i silnika to jest gites.
W przypadku wersji L przyjemność kończy się ok 100 km/h. Wiatr sieje spustoszenie bez owiewki. Jak wracaliśmy z ER24 w trzy motocykle to lecieliśmy coś 110-120 km/h. Wtedy już nie było fajnie a spalanie było wyższe niż w KTM 890 - serio. Słowem: jeśli większość szutrów to wolę L. Ale jeśli mają być jakieś loty asfaltami, to Rally będzie zdecydowanie przyjemniejsza.
Mamy tu jakiegoś posiadacza Crf300 z Poznania, zachodniej Wlkp lub Lubuskiego?
Zarezerwowałem sprzęt ale nie ma się gdzie przysiąść a w ciemno brać to nie bardzo mi się uśmiecha.
Mamy tu jakiegoś posiadacza Crf300 z Poznania, zachodniej Wlkp lub Lubuskiego?
Zarezerwowałem sprzęt ale nie ma się gdzie przysiąść a w ciemno brać to nie bardzo mi się uśmiecha.Poszło PW
Dzięki,
Jeśli jest ktoś bliżej powiatu Nowy Tomyśl lub Poznań to byłoby jeszcze lepiej.
Jest ktos z Grodziska z tego co kojarze ale musi sie sam ujawnic
Bez problemu da się trzymać licznikowe 120, tylko spalanie wtedy drastycznie rośnie do jakichś 4L/100km
etam... to może jest tak jak w moim NCku - jak jechałem po autobanie z kuframi, torbami itd... 140 cały czas to pokazywało mi niebotyczne 4.5-4.7l/100km.
co z tego... kiedy średnia z kikutysięcznego wyjazdu zawsze była 3.3l.
BTW - NC pojechało dzisiaj do Karlika i już... sprzedane ponoć :Thumbs_Up:
Pogoda dzisiaj była ku...werska na odbiór nowego motka więc się jeno karnąłem po gumnie i do garage. Bardzo, bardzo OK.
m
Jest ktos z Grodziska z tego co kojarze ale musi sie sam ujawnic
No to byłoby wspaniale.
Czekam aż się ujawni.
muszel72
17.01.2022, 17:14
No a jakie Ty masz parametry?
185 wzrostu /82 kg.
To 2 cm mniej i 2 kg więcej ode mnie. Możesz brać w ciemno, no chyba że masz jakąś niestandardową wysokość torby :lol8:
zaczekaj
17.01.2022, 18:18
Póki co to cieszy mnie ten Maluch :)
Choć xtr asekuracyjnie wciąż jeszcze jest :D
Krótkie wideo z wczoraj.
https://youtu.be/sn8qVG9SjCE
sn8qVG9SjCE
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220117/57aaf81278037d96a4756fada478b293.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220117/94c7a87c090685f972732022b577c1d6.jpg
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Asik_Halina
17.01.2022, 20:52
zaczekaj widziałam :) super zabawa z Maluchem 👍🤟
Sent from my iPhone using Tapatalk
Każdy lubi bawić się maluchem
"ja to wiem...
dziadek to wie...
i wszyscy we wsi wiedzą"
Z forumów zagranicznych wyczytałem że IMS już kończy większy zbiornik paliwa dla crf300l. Zakładam że będzie to 3,5 galona.
No to byłoby wspaniale.
Czekam aż się ujawni.
Z jakiego Grodziska ? Mazowieckiego ? JBC to mieszkam pod Pruszkowem. Zapraszam wiosną na testy wersji L.
https://allegro.pl/oferta/uniwersalne-kierunkowskazy-grizzly-kodiak-kingquad-10879369895
To by było bomba, ale brak homologacji i cena kosmos za dwa kierunki. Do tego jeszcze rezystory.
https://denalielectronics.com/collections/led-turn-signals
lub
https://denalielectronics.com/collections/led-turn-signals/products/t3-modular-switchback-signal-pods-rear
Ale zejdźmy na ziemię. Włoska firma Lampa produkuje z homologacją E i w rozsądnej cenie można znaleźć np na allegro:
1. https://www.lampa.it/en/articles/90474-glory-sq-sequential-led-corner-lights-12v-led?gr=3-55-55-0004-5500041-90474 - Rozmiar o 1 cm krótsze niż oryginały (11cm), ale może bardziej giętkie.
2. https://www.lampa.it/en/articles/90476-nano-led-corner-lights-12v-led?gr=3-55-55-0004-5500041-90476 - długość 40 cm
3. https://www.lampa.it/en/articles/90475-micro-led-corner-lights-12v-led?gr=3-55-55-0004-5500041-90475 - 35 cm
4. https://www.lampa.it/en/articles/90504-volt-led-corner-lights-black?gr=3-55-55-0004-5500041-90504 - 36 cm
O! Takie jak te przedostatnie, mój znajomy kupił podobne lub takie same do Husqi i w opakowaniu wygladaly bardzu spoko.
O! Takie jak te przedostatnie, mój znajomy kupił podobne lub takie same do Husqi i w opakowaniu wygladaly bardzu spoko.
Podpytaj proszę czy zadowolony. Też zależy, aby nie były tylko, ale też były widoczne na dojazdówkach asfaltowych, przejazd przez miasto.
Odnośnie kierunków z Jelcza, znalazłem taki film: https://www.youtube.com/watch?v=mtSsjfT383I
mtSsjfT383I
Z jakiego Grodziska ? Mazowieckiego ? JBC to mieszkam pod Pruszkowem. Zapraszam wiosną na testy wersji L.
Grodzisk Wielkopolski.
Do wiosny raczej wyjadę swoim bo właśnie zamówiłem.
od 2.50 można oglądać.
TsN7poWFUZg
muszel72
20.01.2022, 10:42
Wyraźnie mówi po chińsku czy tam japońsku, że jak ktoś umi to mu ani sprężyna ani listki przy kierze ani inne nie przeszkadzajo:)
Matjas przy tym gościu to ja jestem tur :D.
Posadzić kogoś 85-90 kilo to będzie bardziej miarodajne. Ale ładnie na przód z góry leci. Ma coś z GSa ;).
Lucky Luke
20.01.2022, 11:04
Fajnie podbija tył :D Najlepiej będzie jak tak podbije tył amatorowi który się nie spodziewa :D .
Gość z filmu dobrze ogarnia tego osiołka.
Ciekawe czy honda kiedyś wypuści prawdziwe rally made in Japan z 450cc która będzie miała normalną trwałość, moc i interwały serwisowe?
Fajnie podbija tył :D Najlepiej będzie jak tak podbije tył amatorowi który się nie spodziewa :D .
Gość z filmu dobrze ogarnia tego osiołka.
Ciekawe czy honda kiedyś wypuści prawdziwe rally made in Japan z 450cc która będzie miała normalną trwałość, moc i interwały serwisowe?
Wypuści. Ale elektryka a nie 450cc. Wtedy interwały będą przyjazne. :-)
Była/jest crf 450l:)
Nie kupowaliście to wycofali z PL;)
Z interwałami jak endurak to się nie przyda 😉
ja jeno pokazuję, że zapas to tam jest spory i nie ma się co specjalnie pipać w szczypę.
planuję wymianę sprężyny z tyu + delikatne zwiększenie napięcia sprężyn w gablach i to tyle w kwestii zmian zawieszenia w moim motocyklu.
m
Lucky Luke
20.01.2022, 14:16
Była/jest crf 450l:)
Nie kupowaliście to wycofali z PL;)
W chorej cenie i nie było rally :P
Informacyjnie dla potomnych: zestaw oklein do CRF300L kosztuje na bikerzbits 75 Euro. Razem z dostawą prawie 100 Euro. Do tego dochodzi 104 PLN za VAT, płatne do agencji celnej firmy kurierskiej (DHL). Czyli w sumie okleina kosztuje 600 PLN. Nie ma wersji okleiny na reflektor do Europy. Także chyba warto poczekać aż lokalne firmy zaczną robić zestawy, bo to nie jest kosmiczna technologia.
Jak umyje moto to dam znać jaka taka okleina wygląda. Zamówiłem ją przy okazji wydechu bo na razie u nas nikt chyba jeszcze wykrojników nie ma :mur:
Co do jakości to zgodnie z opisem, nie jest to typowo motocrosowa gruba okleina, ale też nie ma się.do czego przyczepić.
https://bikerzbits.com/honda-crf-300l-decal-sticker-kit-acerbis-gray.html taka o
ogólnie to szkoda, że przestali produkować CRF w opcji czarnej. ja bym chętnie taką wolał bo ta czerwona śliczna jest ale trochę za krzykliwa jak na mój gust, ale cóż... należy się cieszyć, że jest taka jaką jest i że udało się kupić jakąś delikatną wyprz z 2021.
z tego co czytuję po zagranicznych forach to wszędzie jest raczej 'oczekiwanie na dostawę', ale to nie powinno dziwić, bo mała CRF zaczyna mieć coraz więcej zwolenników na całym świecie.
Taaak, ja mam nadzieje, ze pojawią się akcesoryjne plastiki np właśnie czarne całe. Dlatego też okleina którą wybrałem jest w większości szara-czarna.
Matjas Ty masz CRFe swoją czy czekasz?
Z tego co widziałem na fotach w necie, czarna kanapa działa cuda :) Jestem już zapisany w kolejkę do Andrzeja.
sysiek300
21.01.2022, 22:27
gdzie te foty
masz CRFe swoją czy czekasz?
mam - wymieniłem się z Karlikiem na mojego NCka :Thumbs_Up: z tego co wiem wziąłem ostatnią dostępną sztukę przynajmniej u nich...
co do kanapy to ja najpierw zamiaruję pojeździć. ponoć ten oryginał się nieco rozbija i jest nawet niezły. na etapie gdzie tyle jeszcze trza tam uwiesić, kanapa jest moim ostatnim zmartwieniem.
Informacyjnie dla potomnych: zestaw oklein do CRF300L kosztuje na bikerzbits 75 Euro. Razem z dostawą prawie 100 Euro. Do tego dochodzi 104 PLN za VAT, płatne do agencji celnej firmy kurierskiej (DHL). Czyli w sumie okleina kosztuje 600 PLN. Nie ma wersji okleiny na reflektor do Europy. Także chyba warto poczekać aż lokalne firmy zaczną robić zestawy, bo to nie jest kosmiczna technologia.
Jakby co zacząłem się bawić okleiną w wątku o modach (bo może nie każdy zagląda) :at:
Pytanie do Was kochani czy 300L bierze prędkość.z wałka zdawczego czy z koła? Zglupialem juz. Po zmianie zebatki przedniej predkosc przeklamuje?
Jakby co zacząłem się bawić okleiną w wątku o modach (bo może nie każdy zagląda) :at:
Pytanie do Was kochani czy 300L bierze prędkość.z wałka zdawczego czy z koła? Zglupialem juz. Po zmianie zebatki przedniej predkosc przeklamuje?
IMO: sygnał "ruchu" idzie z przedniego koła z czujnika ABS. Prędkość jest wyliczana przez komputer, który ma domyślnie ustawione prędkości dla standardowych zębatek. Gdzieś na HU jest wątek i donglu który trzeba wpiąć w instalację by "oszukać" kompa.
Koleś z Karlika podesłał mi że tym ogarnął któryś z klientów.
https://a.aliexpress.com/_mOkkXqc
IMO: sygnał "ruchu" idzie z przedniego koła z czujnika ABS. Prędkość jest wyliczana przez komputer, który ma domyślnie ustawione prędkości dla standardowych zębatek.
Wybacz mikelos ale to co piszesz nie ma sensu.
Jeśli źródłem sygnału jest grzebień i czujnik ABS to jakie znaczenie ma zmiana zębatki?
CHYBA ŻE /w co zajebiście wątpię/ w całość zaszyty jest algorytm liczący obroty silnika na każdym z biegów - wtedy się zgodzę, że mogłoby jeszcze coś dodatkowo przeliczać te dane, ale skoro szliby aż tak daleko to po co zbierać info z czujnika ABS jeśli komp liczy to przez przełożenie??
Z tego co wyczytałem /głowy nie dam/ - zbierane są impulsy z wałka zdawczego.
Jak masz wątpliwość Horizon to wbij trójkę ze zdjętym łańcuchem ze zdawczej i zobacz co pokaże licznik. Wszystkim /łącznie ze mną/ się wyjaśni jak jest w istocie.
W nowozytnych sprzetach licznik bierze sygnal z przedniego kola czujnikiem ABS, zmiany zebatek nie maja wplywu na pokazywane predkosci, by zmienic nastawy nalezy wymienic pierscienie abs. Nie mowie ze na bank jest tak w 300 ale wiekszosc nowszych konstrukcji ma to rozwiazane w ten wlasnie sposob, bo jaki jest sens dublowac ten sygnal skoro ABS mierzy predkosci obrotowe kol to wszystko jest na tacy
GDYBY tak było /nie twierdzę że nie jest/ to nie było żali o nieprawidłowe wskazania speedo po zmianie zębatki.
GDYBY tak było /nie twierdzę że nie jest/ to nie było żali o nieprawidłowe wskazania speedo po zmianie zębatki.
Sluszna uwaga, tego nie doczytalem.
Właśnie o to chodzi, bo moim zdaniem przekłamuje w cholerę (mimo ze nie sprawdzalem gpsem) i wiele osób tak samo się.skarży. Rozmawiałem z kimś kto tez zmienił zębatkę na 13 i mówi, że pokazuje mu prawie idealnie po GPSie i nie ma prawa zmienić nic bo bierze sygnał z ABS. Ja słyszałem właśnie, że z zębatki zdawczej.
Właśnie o to chodzi, bo moim zdaniem przekłamuje w cholerę (mimo ze nie sprawdzalem gpsem) i wiele osób tak samo się.skarży. Rozmawiałem z kimś kto tez zmienił zębatkę na 13 i mówi, że pokazuje mu prawie idealnie po GPSie i nie ma prawa zmienić nic bo bierze sygnał z ABS. Ja słyszałem właśnie, że z zębatki zdawczej.
Zmiana zębatki zdawczej nie zmienia prędkości obrotowej wałka, więc pomiar na wałku (nawet jeśli jest realizowany) nie pokaże ŻADNEJ zmiany.
W CRF250L komp przelicza sygnał, tu jest filmik o wpinaniu dongla - polecam obejrzeć https://youtu.be/fFrAYfNEJUk
A tu możecie sobie poczytać speckę: https://www.crfsonly.com/catalog/product_info.php/products_id/4746
fFrAYfNEJUk
Tak z ciekawości. Ile to może przekłamywać o ile przekłamuje. To i tak nie jedzie. Serio. Jaki z tym jest problem?
PS. Przez 6 lat jeździłem motorkiem bez żadnego wskaźnika/licznika(no poza bagnetem oleju z termometrem) i może jestem skrzywiony. Ale nie czułem potrzeby posiadania. Zainstalowałem rok temu żeby niebieskich mniej raziło w razie czego. I tylko dlatego.
Zmiana zębatki zdawczej nie zmienia prędkości obrotowej wałka, więc pomiar na wałku (nawet jeśli jest realizowany) nie pokaże ŻADNEJ zmiany.
zaznaczam, że nie chcę konfliktu :D
ponawiam, że się nie upieram ale również chciałbym wskazać, że to co mówisz nie jest prawdziwe :o
zmieniasz zębatkę i masz inną prędkość a zegar to już może sobie pokazywać co tylko chce.
co do prawdziwości samego wskazania MNIE najbardziej interesuje, żeby nie szwabił drogomierz a tu jeśli prędkość jest oszukana to i ODO będzie kłamać a to już jest niedobrze.
Tak z ciekawości. Ile to może przekłamywać o ile przekłamuje. To i tak nie jedzie. Serio. Jaki z tym jest problem?
PS. Przez 6 lat jeździłem motorkiem bez żadnego wskaźnika/licznika(no poza bagnetem oleju z termometrem) i może jestem skrzywiony. Ale nie czułem potrzeby posiadania. Zainstalowałem rok temu żeby niebieskich mniej raziło w razie czego. I tylko dlatego.
Ty nie czujesz takiej potrzeby, ale jest kilka powodów dla których warto mieć dobry licznik. Może i na autostradzie prędkości nie przekroczę, ale już w mieście na 40-50 owszem. I lubię wiedzieć czy przekraczam tylko o 10 czy już może o 20 :dizzy:. Druga sprawa to przebiegi, dobrze jakby miał prawidłowy przebieg ten całościowy jak i dzienny.
zaznaczam, że nie chcę konfliktu :D
ponawiam, że się nie upieram ale również chciałbym wskazać, że to co mówisz nie jest prawdziwe :o
zmieniasz zębatkę i masz inną prędkość a zegar to już może sobie pokazywać co tylko chce.
co do prawdziwości samego wskazania MNIE najbardziej interesuje, żeby nie szwabił drogomierz a tu jeśli prędkość jest oszukana to i ODO będzie kłamać a to już jest niedobrze.
Jeśli ktoś zamierza na stałe jeździć z innym zestawem zębatek to warto rozwiązać problem. Powodów jest kilka:
- przekłamanie jest max 10 km/h (przy obrotach 8500) ale przy normalnych prędkościach to ok 7-8 km mniej (6 bieg i 6000 o/min)
- zaniżasz lub zawyżasz przebieg
- jak zmienisz tylną oponę na inny rozmiar to dokładasz kolejny błąd pomiaru
- w niektórych krajach wystarczy przekroczyć prędkość o 2-3 km/h i witasz mandat
Ja zmieniłem przód na 13z tylko na jeden wyjazd w konkretne góry. Na nizinach takie przełożenie było za wolne. Pobawcie się by zobaczyć różnice https://www.gearingcommander.com/
@matjas: zmiana zębatki zmienia prędkość (bo masz inną proporcję zębów/przód tył). Ale jeśli pomiar jest na wałku zdawczym to jego obroty są przeliczane przez komputer tak jakbyś miał standardowe zębatki. Słowem: nie ma znaczenia skąd jest pobierana prędkość obrotowa (z czujnika ABS czy z wałka zdawczego) bo obliczenia wykonuje komp. I musisz go oszukać - takie mamy czasy :)
spodziewam się, z tego co piszesz Mikelos, że zmiana zębatki na mniejszą o jeden ząbek /zwłaszcza w kontekście nowej skrzyni biegów/ jest raczej bez sensu na dłuższą metę, chyba, że ktoś non stop ćwiczy w ciężkim terenie i to najlepiej górzystym...
nawet jakby chcieć gdzieś bardzo daleko jechać to można zębatkę wymienić już na miejscu do zastosowania tam gdzie trzeba a na powrót założyć ponownie OEM.
Słowem: nie ma znaczenia skąd jest pobierana prędkość obrotowa (z czujnika ABS czy z wałka zdawczego) bo obliczenia wykonuje komp. I musisz go oszukać - takie mamy czasy :)
Pozwole sie nie zgodzic ze nie ma znaczenia. Jesli jest pobierany z ABS to przy zabawie zebatkami beda nam sie zmieniac obroty przy danej predkosci ale predkosc i zliczanie przejechanych km bedzie przeklamane caly czas tak samo(roznica pomiedzy predkoscia wyswietlana na gps a licznik moto) . Na walku na tomiast przy zabawie zebatkami obroty wzgeldem wyswietlanej predkosci pozostana takie same a faktyczna predkosc (np. GPS) sie zmieni.
Apropo poruszanego tu temau przeklamanej predkosci i zliczania km. W 1190 licznik przeklamuje o 10-11% Przy 110/111 na liczniku mam 100 na GPS, mimo tak sporego przeklamania odleglosc na GPS i na liczniku pokrywa sie prawie perfekcyjnie, roznica do 300m na 100km
Pozwole sie nie zgodzic ze nie ma znaczenia. Jesli jest pobierany z ABS to przy zabawie zebatkami beda nam sie zmieniac obroty przy danej predkosci ale predkosc i zliczanie przejechanych km bedzie przeklamane caly czas tak samo(roznica pomiedzy predkoscia wyswietlana na gps a licznik moto) . Na walku na tomiast przy zabawie zebatkami obroty wzgeldem wyswietlanej predkosci pozostana takie same a faktyczna predkosc (np. GPS) sie zmieni.
Apropo poruszanego tu temau przeklamanej predkosci i zliczania km. W 1190 licznik przeklamuje o 10-11% Przy 110/111 na liczniku mam 100 na GPS, mimo tak sporego przeklamania odleglosc na GPS i na liczniku pokrywa sie prawie perfekcyjnie, roznica do 300m na 100km
Dubel. Napisałeś to samo co ja tylko innymi słowami - w 100% się zgadzam. Być może nie piszę już całkiem klarownie - było pisane bez kawy :) Ja się zawszę najpierw bawię teoretycznie gearcommanderem a potem w realu weryfikuje czy o to chodziło. W XLS różnica kilku km nie robi różnicy. Ale w praktyce ma olbrzymi wpływ. Pamiętam jak mnie wkurzało, że w LC4 na 1 biegu przy standardowych nastawach zębatek nadal na technicznym singletracku było mi za szybko o te 2-3 km/h :) Ja wiem, praca sprzęgłem to podstawa ... :)
Dubel. Napisałeś to samo co ja tylko innymi słowami - w 100% się zgadzam. Być może nie piszę już całkiem klarownie - było pisane bez kawy :)
:Thumbs_Up:
Ja się zawszę najpierw bawię teoretycznie gearcommanderem a potem w realu weryfikuje czy o to chodziło. W XLS różnica kilku km nie robi różnicy. Ale w praktyce ma olbrzymi wpływ. Pamiętam jak mnie wkurzało, że w LC4 na 1 biegu przy standardowych nastawach zębatek nadal na technicznym singletracku było mi za szybko o te 2-3 km/h :) Ja wiem, praca sprzęgłem to podstawa ... :)
:dizzy: teraz ja nie rozumiem, jedynie chyba sie domyslam o co chodzi :D
:dizzy: teraz ja nie rozumiem, jedynie chyba sie domyslam o co chodzi :D
Praca sprzęgłem = miałem na myśli że czasami trzeba lecieć na półsprzęgle :)
Ma ktoś może na Dolnym Sląsku (ewentualnie południowa wielkopolska) CRF 300 i da pomacać ? Szwagier się na to zapatrzył w inernetach, ale nie chce w ciemno kupować. Znając jego to będzie później do kupienie fajna używka, dobrze utrzymana z niskim przebiegiem :).
muszel72
03.02.2022, 10:42
Wielu tutaj takich co nawet nie siedzieli a kupili:) I zawodoleni jeszcze zanim wyjechali:)
Niech kupuje na zdrowie:)
Wielu tutaj takich co nawet nie siedzieli a kupili:) I zawodoleni jeszcze zanim wyjechali:)
Niech kupuje na zdrowie:)
To nie ten typ :D
Dzisiaj w końcu świeci i chyba trochę poszuszy nawet. Nie wiem czy się oprę pokusie...
m
zaczekaj
03.02.2022, 11:07
Ma ktoś może na Dolnym Sląsku (ewentualnie południowa wielkopolska) CRF 300 i da pomacać ? Szwagier się na to zapatrzył w inernetach, ale nie chce w ciemno kupować. Znając jego to będzie później do kupienie fajna używka, dobrze utrzymana z niskim przebiegiem :).
Rally mam we Wro, zapraszam.
Ale dopiero za 2 tyg bo lada moment wyjeżdżam z motórem złapać trochę słońca :)
W garażu nie będę focił przeca. Każdy wie jak wygląda CRF300r :D
Jak w końcu wyjadę to bedo. Obiecuję.
Rally mam we Wro, zapraszam.
Ale dopiero za 2 tyg bo lada moment wyjeżdżam z motórem złapać trochę słońca :)
Dzięki Asia. To jesteśmy w kontakcie. Pochwal się gdzie uderzasz.
jak się dupa pali to 15km od Wrocławia stoi następna Rally.
można posiedzieć.
jak się dupa pali to 15km od Wrocławia stoi następna Rally.
można posiedzieć.
Tobie to nie wiem czy wierzyć bo Twój motocykl jest jak Yeti. Wszyscy o nim słyszeli, a nikt nie widział:D.
I tak ma być!
A do wierzenia mi nakłaniam tylko swoją Żonę :D
zaczekaj
03.02.2022, 12:48
Andaluzja :)
trochę jest w tym racji - olałbym temat błota i piachu ale planuję zmianę sprężyny plus przesmarowanie całości bo składali to w zasadzie na sucho, na jakąś odrobinę czegoś co przypomina wazelinę i jak mam do wyboru robić to na fabrycznym czyściutkim to chyba temat jest jasny... powoli jednak zaczynam się kruszyć.
AŚKA - zazdrość
rób notatki - będzie wiele pytań :D
Andaluzja :)
Zazdroszczę. Super miejsce. Obiecuje sobie od kilku lat, że kiedyś pojadę tam motocyklem.
muszel72
03.02.2022, 13:23
Matjas, nie daj sie podpuścić:D
Muszel, kiedy robisz jakieś uroczyste odpalenie swojej śliczności i rundę honorową wokół któregoś z okolicznych jezior? Może bym dołączył :)
muszel72
03.02.2022, 13:38
Dam znaka jak co, sprężyna, sól z dróg w drugiej kolejności.
zaczekaj
03.02.2022, 14:17
Matjas, nie daj sie podpuścić:D
Kurła, moja już nie jest taka ładna.
Dam znaka jak co, sprężyna, sól z dróg w drugiej kolejności.
Spoko, daj znaka, mnie wczoraj ortopeda jeszcze 4 tygodnie kazał się wstrzymać ze sportem ale mam taki chitry plan żeby zacząć jeździć kompletnie niesportowo :)
:) 10km. Ryj mi zamarzł ale aż lepiej się czuje!
Bajka Matjas. Krioterapia po kosztach :-).
Teraz nie tylko żona Ci wierzy ;). Gratuluje.
Fote wkleiłem z tela ale nie chciało mi się pisać na tej klawiaturce.
To ja może o pierwszych wrażeniach:
+ ... czyli plusy
1. chce to jechać, wbrew temu co wszyscy gadają. na leśnych dróżkach gdzie ściółka jest wilgotna tył ładnie tańczy nawet na 3 i to przy niskich obrotach. pozytywne zaskoczenie, na jedynce i dwójce jeśli bujnąć wychodzi na koło nad kałużami i większymi przeszkodami, zbiornik pusty niemal ale przed rezerwą - to na pewno pomaga;
2. jedynka faktycznie jest krótka. liczyłem, że będzie jeszcze krótsza ale i tak jak na cywilny sprzęt /nie trial/ jest to bardzo niskie przełożenie. BARDZO fajna rzecz;
3. superczytelny wyświetlacz - to plus ten bar powyżej gdzie można powiesić tela Hondzie się bardzo udało;
4. obszczekiwane przez wszystkich zawieszenie - tył siada to wiadomo ale JEŚLI się nie siedzi i ciężar jest rozłożony bardziej równomiernie to moto prowadzi się bardzo pewnie - leciałem dzisiaj 80 po wilgotnym piachu i nie czułem się jakoś niekomfortowo, poza tym, że miałem wątpliwość czy jednak nie jest za szybko na tą krótką znajomość, przy szybkiej jeździe na wprost po dziurach jest niewiarygodnie wygodnie/mjętko ale myślę, że przy dłuższej jeździe w ciągu dnia naprawdę można to docenić, myślę że ten motocykl nie będzie męczył, dodatkowo miękki przód pięknie idzie po piachu;
5. pozycja na siedząco bardzo OK. na stojaka dobry plus - chciałbym mieć kierownicę troszkę bardziej do przodu. tu już niewiele da się zdziałać - wzrost 187;
6. wydech bardzo stonowany. BARDZO się cieszę;
7. bardzo precyzyjna skrzynia biegów a jest przecież zupełnie nowa - zmiana bez sprzęgła w górę wychodzi również super.
ogólnie myślę, że Hondzie udało się to moto bardzo.
- ... czyli minusy
1. owiewka - bujnąłem się siedząc do niemal setki i strasznie jest turbulentnie za tą szybą. jechałem w kasku trialowym no i dawno nie jeździłem tak w ogóle ale megahuczy. Na pewno jak przyjdzie twardy sprężyn to nieco się struga powietrza obniży ale raczej już widzę, że trza będzie kombinować jakiś deflektor;
2. fajnie silnikowo jest do 80-85 potem włącza się wiertarka - po NC muszę się przyzwyczaić do tych obrotów. w NC było 3100 przy 100 tu jest jest jakieś 6500 bodaj. Wiem, że ten typ tak ma i tak może dzień cały ale trzeba się przyzwyczaić;
3. trochę tępawe heble - ale jak mniemam to musi się jeszcze ułożyć. trza to cisnąć w chwili obecnej i przy odpowiedniej zachęcie nie ma problemu, żeby przód na asfalcie zablokować.
4. na błotnik przedni trzeba zrobić 'języczek' plastikowy - zupełnie bezsensu jest jego długość w chwili obecnej, podyktowana tylko względami estetycznymi - błoto leci na ramę i wpada za owiewki.
Pojeździłem po moich normalnych miejscówkach i mogę tylko powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony. Nie mogę się doczekać aż będzie można wyskoczyć gdzieś dalej.
Co to za jezyczek na przedni blotnik? Wkurza mnie kupa błota za płytą silnika
Jazda cieszy 😁
noooo... języczek :P
w trialówkach tak robię, żeby mi się nie syfiło i jest to skuteczne.
bierzesz butelkę po oleju :D zdzierasz nakliejki, wycinasz sobie ładny chlapacz z najprawdziwszego udaroodpornego HDPE i mocujesz go na błotniku.
może wyglądać to nieco dziwnie i niemęsko ale masz czysty motór tam gdzie wszyscy mają gnój. dodatkowo po wielu kmach nie masz wypiaskowanej ramy i silnika.
w CRF ma to tym bardziej sens bo chłodnica jest z boku więc w niczym to nie przeszkadza zaburzając jakiś tam przepływ powietrza.
nomen omen w XT600 też miałem taki jebutny fabryczny chlapacz, który zdjąłem bo mi się moto grzało w Finlandii w ub roku /było 32 w cieniu/ - ŻADNEJ zmiany. to założyłem z powrotem żeby się błoto nie wbijało w żeberka cylindra i chłodnicy.
dziecki pojechały rowerami na lody do sklepu wefsi i się spotkaliśmy po drodze - ja na CRF. w domu mówią, że wyglądam niepoważnie :D i głupio się uśmiecham.
znaczy się wszystko działa jak należy.
m
Super streszczenie.
Co do zawiasu to moim zdaniem sporo ludzi, którzy słuchają relacji ma wrażenie że jest niestabilnie czy buja boki. Nie, moto jest bardzo stabilne i bezpieczne, ale potrafi nieźle się uginać góra dół.
Mnie jeno dziwi, że, jak piszesz miękki przód fajny na piasku...
A jak będzie kilka po kolei poprzecznych kolein? No nie ma ptoka, że przy nawet nie za wielkiej prędkości, nie polecisz przez kiere. Tak, wiem, to zabawka nie do takich harcy.
Ciezko sie na tym tak wywalic. Przod dobija i tyle, z reszta nie pojedziesz szybciej na takich muldach tym sprzetem
Dzięki Matjas za opis.
Tak cichaczem i z uwagą podglądam ten wątek, bo mi się to moto (wersja Rally) bardzo podoba i wydaje się być rozsądną alternatywą dla facia któremu w przyszłym miesiącu walnie '50'. Facia, który waży w porywach 65kg i ma 179cm wzrostu oraz coraz bardziej (SKS :D) nie daje rady dużej CRF-ie (ileż można podnosić 240+ kg). Nigdzie mi się już w życiu nie spieszy, więc jak se pojadę wolniej to pewnie też więcej zobaczę.
Jedyne co mnie jakoś trzyma przy NAT to 3 rzeczy:
- jazda z plecakiem (choć ostatnio nie ma tego wiele, no ale takie czasy),
- DCT (nie wiem czy będę umiał znowu manualem :haha2:, bo od 2014 tylko moto z DCT miałem),
- NAT pozwala mi wsiąść i jechać choćby do PL, czego mała CRF ot tak nie zrobi...
Od razu uprzedzam, że na dwa moto nie ma miejsca i kasę na drugi też raczej byłoby ciężko znaleźć.
Chyba se muszę zabookować jazdę próbną, dealera Hondy mam jakieś 2 min spacerem od domu...
muszel72
03.02.2022, 21:37
Mi w przyszłym miesiącu również pyknie magiczna liczba ale, nie wyobrażam sobie nie mieć dużej królowej na dalsze wyjazdy. Czysetka będzie służyć do lokalnego rozładowania emocji;)
nabru jeśli wyjedziesz tym na asfalt to od razu się zniechęcisz... po litrze i to jeszcze DCT stwierdzisz, że nie jedzie, że wieje i wogle wyje. wbijaj od razu na greenlanes i tam będzie od razu inna rozmowa. tak szczerze - będziesz jechał NAT do PL?? come on... :D
nie ukrywam, że ja miałem po całym dniu w upale, po tygodniu jeżdżenia, kiedyś zdarzenie na stacji benzynowej i nie dałem rady NC z manelami podnieść. musiałem poprosić przygodnego człowieka o pomoc. 230kg + bambetle.
coraz młodsi się nie robimy i ja nie mam zamiaru, jak się już wypieprzę, łamać sobie pleców. z reguły na dodatek jeżdżę sam więc nie mam kogo poprosić o spionizowanie moto.
rrolek - wiesz jak jest. torpeda to nie jest. natomiast najlepszy motocykl, który mi cudownie jeździł po piasku to była XTZ750 - przód jak gumowa kaczuszka.
w dr 350 przesztywniłem przód i ryło to w piachu niemożebnie, jak pług. było za sztywno.
być może jest to kwestia osobistych preferencji ale spróbuj kiedyś dla szpasu zluzować dobicie i napięcie lag w swoim sprzęcie na luźnym piasku. być może przyznasz mi rację.
podkreślam - żaden ze mnie zawodnik i terenowy ścigacz. jakoś tam ogarniam.
najbardziej zmartwiła mnie szyba = jeśli ma tak za nią pizgać to chyba lepiej, żeby w ogóle jej nie było. nie wiem jakie macie koledzy wrażenia po jeździe swoimi rally. poza tym uważam, że był to strzał w 10!
przypomniałem sobie jeszcze jeden minus - jak ruszę na czarnym to zanim się wstrzelę w obrany kurs i rozpędzę moto tropi węża. dokładnie tak się zachowywało DR i XT jak było łożysko w główce ramy do wymiany bo zachorował na korozję jeden wałeczek - konieczność ciągłej korekty toru jazdy co 100m bo była taka delikatna fala. NIE SĄDZĘ aby tutaj taka sytuacja miała miejsce ale może główka ramy jest za bardzo dokręcona? ciężko mi uwierzyć, że 'ten typ tak ma'. zobaczymy co będzie dalej - albo to się samoogarnie albo trza tam zajrzeć. na ASO nie liczę... :/ choć handlowo o Karliku złego słowa nie powiem.
Matias, ja też nie zawodnik, za rok rozpocznę 6ty krzyżyk. Zawiasy lubię mieć bardzo "odkręcone" ale jak umawiamy się na szybkie latanie po piaseczku na wiślanych łachach czy pod liniami wysokiego napięcia to zawsze dokładam po kilka klików reb i comp tak z przodu jak i z tyłu. Mniej mnie wtedy nosi, motor nie wali się w zakręt jak chodzimy bokiem po miekkich plażach i łatwiej wychodzi na koło jak trafi się jakaś niespodziewana hopa lub locha wypłukana przez wodę. Ale wiadomo, każdy ma swój styl i swoje potrzeby.
Ciągle powtarzam, motorek przefajny. Może kiedyś?
Nie wiem czy bez logowania na FB pójdzie ale...:D
https://fb.watch/aY03WjGMVR/
on ra dadę na wszystkim ale to nie jest 'nasza' crf - chyba, że krzywo patrzę :D
tutaj taki przykład, że Bou jest kosmitą... japierBoule...
coś się posrało na YT - ale tu link
https://www.youtube.com/watch?v=BdJ4LaLFXxI
BdJ4LaLFXxI
tak szczerze - będziesz jechał NAT do PL?? come on... :D
Matjas,
Chciałbym Was na żywo zobaczyć na jakimś Izim czy Sosma ;) eNCekiem byłem to na NAT da się z palcem w... nosie. Tylko opon szkoda na autobahnie...
Qlk_OjcMoJc
KYTclr871WM
sorki za off-top ;)
hehe - też, jak wiesz, mam spore doświadczenia asfaltowe na NC. to było bardzo dobre moto na asfalt, wbrew temu co wielu jest w stanie pomyśleć. niezbyt mądra życiówka w dzień na NC to było 1370km. da się i było bez rzeźni. takie trasy po 700-800 to robiłem bez jęknięcia.
podobnie jak na NC, wielu patrzy z góry na małą CRF. myślę, że niesłusznie - do każdej roboty jest odpowiednie narzędzie.
przypomniał mi się jeszcze jeden minus z dzisiaj - zgasła mi dwa razy w miejscu gdzie sobie kręcę kółeczka trialówką. takie małe podjazdy, ósemki między drzewami. chciałem żeby odjechała z dołu puszczając już sprzęgło i za późno dodając gaz jak mniemam - gaźnikowe moto by nie zgasło. tu komp dostał za mało impulsów na sekundę i bezdusznie odciął zapłon - tyle w temacie. trzeba, jak sądzę, się przyzwyczaić.
Nie koniecznie taka przyczyna. W mojej wtryskowej becie w takich sytuacjach komp próbuje pomóc i zwiększa dawkę. W efekcie zalewa silnik. Muszę po takim zadławieniu chwilę poczekać lub nieco dłużej pokręcić/pokopać.
Zresztą, moje wcześniejsze gaźnikowce w podobnej sytuacji też zwykle strzelały focha.
Pozdr rr
na pewno masz, z tego co Ciebie czytuję na forum, większe doświadczenie i więcej jeździłeś sprzętami bardziej hard. to na pewno duży dystans do CRF :D
MOJE gaźnikowe moto to były raczej duże tłuki a nie hardenduro. XT czy DR czy XL600LM ciągnęły choćby skały srały i nie było tam mowy o jakimkolwiek gaśnięciu nawet kiedy mnie się już wydawało, że będzie koniec :D no ale to inne motocykle były.
możesz również mieć rację z tym dotryśnięciem w ostatniej chwili - po zgaśnięciu pod tą górką musiałem dłużej pokręcić żeby odpaliła - aż się zdziwiłem.
jak pisałem - no nie jest to wada per se. trzeba się przyzwyczaić i troszkę dostosować. pamiętać również należy, że to zaledwie 280cc... więc trzeba dostosować swoje oczekiwania.
Ja to się śmieję że moja 350 to jest 3T ze wszystkimi zaletami ale i wadami obu koncepcji. Ten motocykl nauczył mnie jeździć z palcem na sprzęgle by dozować moment na kole również sprzęgłem, rzecz normalna na 2T. Przy (teoretycznie) lżejszym wale w takich sytuacjach może to pomóc bo być może brakuje właśnie momentu bezwładności wału by przełamać z jednej strony opór na już "zapiętym" napędzie, z drugiej zwiększony opór sprężania przy otwartej przepustnicy. Co tu zresztą będę deliberował, masz triala, wiesz o co chodzi.
Co tu zresztą będę deliberował, masz triala, wiesz o co chodzi.
yep - im mniejszy silnik tym więcej sprzęgła, ale jak piszesz: w trialówce sprzęgło to 'drugi gaz' - ta szkoła szybko wchodzi w krew we wszystkich innych motocyklach.
Jakby ktoś się zastanawiał czy CRF300L po 76 dniach niejeżdżenia odpala to informuję że owszem, od pierwszego strzała.
Pomijając że na bank stuningowałeś niebo 😉 to warunków szczerze zazdraszczam. U mnie śnieg, syf, plucha a nieba czystego to nie pamiętam. Jeździć się nie da za bardzo.
Niebo stuningowane, filtry podkręcone na maksa stąd te cudaczne kolorki. Było pełne pokrycie cirrusem. Warun rzeczywiście wesoły, miałem fajny kilometrowy odcinek szutru rozjeżdżonego przez ciężki sprzęt tak że zrobił się kilkucentymetrowy błotny puch a poza tym jak to o tej porze roku, tanecznie.
Godzina po południu wykorzystana na skok w bok, jutro też da się coś zrobić a od niedzieli znów kraina deszczowców :mad:
Nie ma co przeżywać. Siadać jechać. Zimą w niedzielę zawsze wstaje przed świtem z pewnym bólem, zbieram się i jadę. I jak tylko koła zaczną się obracać jest buła na gębie i fun. Zawsze żal wracać choć stopy i gębą wymrożone.
A co do palenia: nawet mój pono megazawodny dukat zapalil onegdaj po 3ch miesiacach postoju z guzika. Kopki brak :)
Nie ma co przeżywać. Siadać jechać. Zimą w niedzielę zawsze wstaje przed świtem z pewnym bólem, zbieram się i jadę. I jak tylko koła zaczną się obracać jest buła na gębie i fun. Zawsze żal wracać choć stopy i gębą wymrożone.
Jakbym siebie widział. Chociaż po ostatniej podwójnej glebie na śniegowy lodzie i zniszczeniach troche spadły moralne.
U nas wczoraj buła wiosna i niebo przez cały dzień śliczne.
Dzisiaj twarde lądowanie :)
Dzisiaj, korzystając ze słoneczka i chyba nawet powyżej 10C pojechałem w zwykłych galotach i windstopperze sobie przez łąki, przez pola, przez kawałki ancfaltu i nawet się rozpędziłem do 100 :D otusz pojechałem zatankować :D do pełna!
wracając poresetowałem wszystko i takoż przez łąki i pola i ancfaltu kawałki wyszło mi 2.7/100. Tak to ja mogę jeździć. Wszędzie.
dodatkowo: przyglądłem się sobie na tym wynalazku w szybie stacyjnej i wcale nie wyglądam jak na kocie co mnie cieszy.
myślę, że do ZETa trzeba będzie zadzwonić po przeróbkę kanapy jednak coby była wyższa i bardziej płaska /moje żale do każdej kanapy/ choć NIE JEST niewygodna - fakt mało siedziałem może.
poczekam aż przyjdzie sprężyna - wtedy się okaże czy wyższa kanapa nie będzie ZA wysoka.
pocisnąłem sobie trochę po podjazdach piaskowych z zakrętami najpierw na 2 potem na 3 - fajnie się to grzebie jak na tą rowerową oponkę lol. zobaczymy jak będzie świetnie jak piasek podeschnie :D
jedynka na płaskim w zasadzie jest niekonieczna. zajebiście. zakochany jestem w tej skrzyni biegów - krótkie skoki lewarka, precyzja. prawie jak w DR350 :D
Teraz trochę kubeł zimnej wody: zawias z tyłu niestety ale nie zapewnia nawet śladowej przyczepności tyłu przy jakiejkolwiek szybszej jeździe. Po prostu jak się odwija to od razu zrywa przyczepność bo koło jest podbijane na hopkach/muldkach. Bardzo niedobrze.
Może twardsza sprężyna nieco to zjawisko zniweluje. Teraz jest czapa.
Tak czy siak jest miłość. Siadło mi to moto niemożebnie.
muszel72
10.02.2022, 15:12
Bardzo ładnie mnie tu pompujesz:)
zaczekaj
10.02.2022, 18:08
Pozdrowiamy z Hiszpanii :)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220210/d03e1c2c68573fdfd56b34b81e3bb013.jpg
Teraz trochę kubeł zimnej wody: zawias z tyłu niestety ale nie zapewnia nawet śladowej przyczepności tyłu przy jakiejkolwiek szybszej jeździe. Po prostu jak się odwija to od razu zrywa przyczepność bo koło jest podbijane na hopkach/muldkach. Bardzo niedobrze.
Może twardsza sprężyna nieco to zjawisko zniweluje. Teraz jest czapa.
A ze mnie podśmiechujki były, że to może nie zawias tylko za słabo się staram :D
Super, że moto Ci podpasowało.
Samą sprężyna nie za bardzo pomoże. Jakiś seting amora bardziej. A jak by się dało jedno i drugie...
Niemniej, jak kiedyś pisałem, objuczony tobołami prowadził się dość przewidywałnie co sugeruje, że przy większym przełożeniu na prolinku (czy jak to się tam zwie) dynamika pracy sprężyny i amora się poprawia. Jest nadzieja.
Normalnie jak Itchy Boots :D Baw się dobrze :Thumbs_Up:
No pięknie :Thumbs_Up:
Prosimy o więcej fotek :)
aadamuss
10.02.2022, 23:11
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220210/d03e1c2c68573fdfd56b34b81e3bb013.jpg
Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkGdzie takie widoki w Hiszpanii ? Proszę jakis namiar precyzyjny :-)
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Gdzie takie widoki w Hiszpanii ? Proszę jakis namiar precyzyjny :-)
Strzelam: Gorafe desert, Andaluzja ;)
Nie napisałem - pięknie Zaczekaj.
Czekamy na wincy!
[QUOTE=zaczekaj;768810]Pozdrowiamy z Hiszpanii :)
Dzięki za pozdrowienia. Udanej zabawy.
Pozdrawiam
Zenonek
PS Teraz już rozumiem po co tak pilny był ten bagażnik. :)
[QUOTE=zaczekaj;768810]Pozdrowiamy z Hiszpanii
Jak patrzę za okno to wnioskuje o zbanowanie Koleżanki :D.
PS.
Bawcie się dobrze.
..Jak patrzę za okno to wnioskuje o zbanowanie Koleżanki....
Za co, że się tam upoci i ukurzy?
Niektórzy lubią pycić polem/lasem jak śnieg poziomo wali. Ja się np w takich klimatach czuję 25 lat młodszy. A jak ciepło to emeryckie endurowohe takie bardziej trochę.
Niektórzy lubią pycić polem/lasem jak śnieg poziomo wali. Ja się np w takich klimatach czuję 25 lat młodszy. A jak ciepło to emeryckie endurowohe takie bardziej trochę.
zaczekaj
11.02.2022, 23:32
Gdzie takie widoki w Hiszpanii ? Proszę jakis namiar precyzyjny :-)
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Gorafe Desert. Na trasie TET. Startowaliśmy z okolic Alicante.
Normalnie jak Itchy Boots :D Baw się dobrze :Thumbs_Up:
Dzięki :)
[QUOTE=zaczekaj;768810]Pozdrowiamy z Hiszpanii
Jak patrzę za okno to wnioskuje o zbanowanie Koleżanki :D.
PS.
Bawcie się dobrze.
Dzięki. Nie banujcie, w nocy nie było kolorowo.
[QUOTE=zaczekaj;768810]Pozdrowiamy z Hiszpanii :)
Dzięki za pozdrowienia. Udanej zabawy.
Pozdrawiam
Zenonek
PS Teraz już rozumiem po co tak pilny był ten bagażnik. :)
Hehe :) Dzięki.
dokładnie, potrzebny był na wyjazd :)
Jeszcze się nie upociłam ale okurzyłam owszem :D
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220211/e7ade2954ef57c8a4817b6c96740b8d5.jpg
Nie napisałem - pięknie Zaczekaj.
Czekamy na wincy!
Będzie. Coś będzie :)
Strzelam: Gorafe desert, Andaluzja ;)
Wygrał Pan :D
No pięknie :Thumbs_Up:
Prosimy o więcej fotek :)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220211/96a167087d8d40d5ce0c3b7347383c2b.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220211/de51c25b5474cd4892122f6b767279d0.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220211/4d3b5555ef99cc49defa32f04416976b.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220211/e1db5eae4e56b4f6ad2d3525bae69e08.jpg
Pięknie, ....... , Pięknie!
Wszyscy mają Hondę...mam i ja ;-) Dziś przywieźli z salonu. Szybka decyzja przez weekend. Motocykl kupiony w poniedziałek a w środę już u mnie. Pierwszy moto także bądźcie wyrozumiali jak będę się o coś pytał. Po prostu będę się wszystkie uczył od zera.
Jak dbać na co zwracać uwagę jak użytkować przez te pierwsze kilometry...itp.
Teraz mi doradzcie co mam dokupić do niego bo nawet kasku nie mam he..he.
Myślałem żeby kupić...
- osłona silnika Acerbis
- handbary Zeta dedykowane do Crf
- osłony na ramę bo się wyciera
- krótkie mocowanie tablicy rejestracyjnej
- podwyższenie kierownicy 35 lub 50mm ale to może kiedyś bo i tak będę pewnie jeździł więcej na siedząco niż stojąc.
- jakieś gadżety naklejki, nakładki na szprychy. nakładka z gąbki na kierownice itp.
- kask nie wiem jaki lepiej dual adventure jakiś czy lepiej typowy enduro i gogle. Myślałem nad duale Oneal, LS2, Nox
- typowe enduro Airoh wraap lub Fox V1 i do tego jakieś gogle nie wiem jakie.
- buty Oneal
- strój też nie wiem jaki + rękawiczki
???
Nie chcę inwestować w jakieś większe modyfikacje typu zawieszenie czy wymiana tłumików.
muszel72
16.02.2022, 17:34
To może zacznij od tego zawieszenia:)
To może zacznij od tego zawieszenia:)
Przecież pisałem że nie chcę w to inwestować. To jest dla pro rajderów.
Wszyscy mają Hondę...mam i ja ;-) Dziś przywieźli z salonu. Szybka decyzja przez weekend. Motocykl kupiony w poniedziałek a w środę już u mnie. Pierwszy moto także bądźcie wyrozumiali jak będę się o coś pytał. Po prostu będę się wszystkie uczył od zera.
Jak dbać na co zwracać uwagę jak użytkować przez te pierwsze kilometry...itp.
Teraz mi doradzcie co mam dokupić do niego bo nawet kasku nie mam he..he.
Myślałem żeby kupić...
- osłona silnika Acerbis
- handbary Zeta dedykowane do Crf
- osłony na ramę bo się wyciera
- krótkie mocowanie tablicy rejestracyjnej
- podwyższenie kierownicy 35 lub 50mm ale to może kiedyś bo i tak będę pewnie jeździł więcej na siedząco niż stojąc.
- jakieś gadżety naklejki, nakładki na szprychy. nakładka z gąbki na kierownice itp.
- kask nie wiem jaki lepiej dual adventure jakiś czy lepiej typowy enduro i gogle. Myślałem nad duale Oneal, LS2, Nox
- typowe enduro Airoh wraap lub Fox V1 i do tego jakieś gogle nie wiem jakie.
- buty Oneal
- strój też nie wiem jaki + rękawiczki
???
Nie chcę inwestować w jakieś większe modyfikacje typu zawieszenie czy wymiana tłumików.
Długi ten weekend, pół roku trwał jeśli dobrze liczę :) Tak czy inaczej gratulacje, widać że rzetelnie się przygotowałeś więc tylko wywal z tej swojej listy bibeloty typu nakładki i krótkie ogony, resztę kupuj, będzie dobrze, jeździj i wrzucaj fajne foty.
Długi ten weekend, pół roku trwał jeśli dobrze liczę :) Tak czy inaczej gratulacje, widać że rzetelnie się przygotowałeś więc tylko wywal z tej swojej listy bibeloty typu nakładki i krótkie ogony, resztę kupuj, będzie dobrze, jeździj i wrzucaj fajne foty.
Wiem...wiem. Jednak rok temu w sierpniu się wachałem jeszcze i to była już końcówka sezonu. Zanim bym zrobił prawko na A to już by był koniec września pewnie.
Dziś trochę sobie pojeździłem po lesie, frajda była aż się wentylator chłodnicy włączył chyba i jakaś biała kontrolka mi migała na wyświetlaczu co jakiś czas , doczytałem z instrukcji ,że to kontrolka obrotów czy coś. Pewnie muszę ostrożniej jeździć na początku przy docieraniu.
Wiem...wiem. Jednak rok temu w sierpniu się wachałem jeszcze i to była już końcówka sezonu. Zanim bym zrobił prawko na A to już by był koniec września pewnie.
Dziś trochę sobie pojeździłem po lesie, frajda była aż się wentylator chłodnicy włączył chyba i jakaś biała kontrolka mi migała na wyświetlaczu co jakiś czas , doczytałem z instrukcji ,że to kontrolka obrotów czy coś. Pewnie muszę ostrożniej jeździć na początku przy docieraniu.
Fajnie że dołączyłeś ! Podwyższenie kierownicy max 30 mm jeśli nie chcesz wymieniać linek. Kontrolę obrotów można ustawić kiedy ma mrygać - opis masz w manualu albo pogrzeb na YT. Wentylator włącza się często - ten typ tak ma - nie przejmuj się. Jeśli będziesz jeździł w terenie, kup składane lusterka a oryginały zostaw na półce. Jeśli będziesz jeździł z navi, to znajdziejsz w tym wątku info gdzie kupić wtyczkę z kabelkiem by wpiąć się w instalację elektryczną bez prucia kabli.
Fajnie że dołączyłeś ! Podwyższenie kierownicy max 30 mm jeśli nie chcesz wymieniać linek. Kontrolę obrotów można ustawić kiedy ma mrygać - opis masz w manualu albo pogrzeb na YT.
@mikelos tak sobie czytałem i Ty pisałeś ,że docierałeś CRF jak diament obroty do max 5-6tyś, jazda emerycka przez pierwsze 500km.
A ja debil :mur: pierwsze 5km i już pałowałem w lesie motocykl powyżej 8tyś. aż się zagrzał bo się wentylator chłodnicy włączył. Wczoraj miałem jeszcze takie coś ,że jak się włączył wentylator to mi nie chciał 1 bieg wejść przez chwilę ale nie wiem czy to ma jakiś związek. Mam nadzieję ,że to nie wpłynie negatywnie na dalszą eksploatację. Ale znając mojego pecha to już pewnie coś rozpierdoliłem. :mur: :mur: :mur:
Ale nie mogłem wyjechać na ulicę bo moto nie zarejestrowany i brak kasku a człowiek był podekscytowany i kusiło żeby się trochę przejechać.
Mądry człowiek po szkodzie. Dorwał się do motocykla. Ostatni raz jeździłem dawno, dawno temu ze 20 lat będzie albo i dłużej.
Teraz czytam te wszystkie fora i oglądam YT i wszędzie trąbią ,że nie wolno przekraczać obrotów i przegrzewać silnika.
Jak mi się załączy wentylator to znaczy ,że już silnik przegrzałem?
A czy wogóle temperatura jaką mamy na zewnątrz teraz jest dobra na docieranie czy lepiej czekać z tym do wiosny?
Nie miał człowiek problemów to sobie motor kupił. Pół nocy nie śpię a tu do tyry trzeba iść.
Trzeba było kupić używkę za pół ceny do nauki jazdy a nie nowy z salonu bez sensu.
Pozdro
muszel72
17.02.2022, 06:08
Motocykl ten chłodzony jest cieczą więc pewnie sobie poradził z Tobą skoro jeszcze silnik pracuje. Pewnie dostałeś przy zakupie instrukcję a tam napisane jest o docieraniu. Tutaj w wątku również. Sprzęgło także trzeba układać na początku i inaczej traktować. Pilnuj naciągu łańcucha i takie tam.
Ja będąc na Twoim miejscu zrobiłbym przyspieszoną wymianę oleju również na minerał. Oczywiście wraz z filtrem. Pół godz roboty. Powodzonka.
przemo77390
17.02.2022, 07:44
Fajnie że dołączyłeś ! Podwyższenie kierownicy max 30 mm jeśli nie chcesz wymieniać linek. Kontrolę obrotów można ustawić kiedy ma mrygać - opis masz w manualu albo pogrzeb na YT. Wentylator włącza się często - ten typ tak ma - nie przejmuj się. Jeśli będziesz jeździł w terenie, kup składane lusterka a oryginały zostaw na półce. Jeśli będziesz jeździł z navi, to znajdziejsz w tym wątku info gdzie kupić wtyczkę z kabelkiem by wpiąć się w instalację elektryczną bez prucia kabli.
Ktoś w którymś wątku o CRF pisał o 50mm
przemo77390
17.02.2022, 07:45
@mikelos tak sobie czytałem i Ty pisałeś ,że docierałeś CRF jak diament obroty do max 5-6tyś, jazda emerycka przez pierwsze 500km.
A ja debil :mur: pierwsze 5km i już pałowałem w lesie motocykl powyżej 8tyś. aż się zagrzał bo się wentylator chłodnicy włączył. Wczoraj miałem jeszcze takie coś ,że jak się włączył wentylator to mi nie chciał 1 bieg wejść przez chwilę ale nie wiem czy to ma jakiś związek. Mam nadzieję ,że to nie wpłynie negatywnie na dalszą eksploatację. Ale znając mojego pecha to już pewnie coś rozpierdoliłem. :mur: :mur: :mur:
Ale nie mogłem wyjechać na ulicę bo moto nie zarejestrowany i brak kasku a człowiek był podekscytowany i kusiło żeby się trochę przejechać.
Mądry człowiek po szkodzie. Dorwał się do motocykla. Ostatni raz jeździłem dawno, dawno temu ze 20 lat będzie albo i dłużej.
Teraz czytam te wszystkie fora i oglądam YT i wszędzie trąbią ,że nie wolno przekraczać obrotów i przegrzewać silnika.
A czy wogóle temperatura jaką mamy na zewnątrz teraz jest dobra na docieranie czy lepiej czekać z tym do wiosny?
Nie miał człowiek problemów to sobie motor kupił. Pół nocy nie śpię a tu do tyry trzeba iść.
Trzeba było kupić używkę za pół ceny do nauki jazdy a nie nowy z salonu bez sensu.
Pozdro
Ja swoją docierałem tylko w off - pojawił się wyjazd i trzeba było jechać
Ja mam w 250L podwyższenie 50mm i po lekkim pchnięciu kiery do przodu linki na styk wystarczają. Może w 300L też to zadziała.
Micek80, co do docierania, to wszystko docieram raczej na ostro, pilnując tylko, żeby się tam nic nie zagotowało i działa doskonale na każdym silniku od ponad 20 lat. Wentylator to nie jest objaw przegrzania, więc ja bym się nie martwił, prawdopodobnie będzie wszystko w porządku. No chyba, że tak mu dałeś w palnik, że stopiłeś pół silnika, ale jak piszesz, że ostatnio jeździłeś 20 lat temu, to pewnie aż tak nie pałowałeś w tym lesie :)
Natomiast w trakcie ostrego docierania olej wypada zmieniać częściej, tak jak napisał Muszel.
co do linek to moim zdaniem te 30mm podwyższenia to takie optimum. u siebie dałem 20 i kolejne 30 to myślę, że wątpię.
co do docierania to ja też się nie przejmuję specjalnie nowością - WAŻNE aby nie cisnąć cały czas pod czerwone, nie przegrzać sprzęta, nie ryć w jednym miejscu.
jeżdżę normalnie, staram się dużo hamować silnikiem redukując nawet często o dwa biegi, czasami podkręcę pod czerwone pole ale naprawdę okazjonalnie.
ważne żeby nie zamulać. pisałem o tym wiele razy - silnik MA się zużyć w określonym stopniu właśnie teraz.
co do wymiany oleju to ja wymieniam po 100, 500 na mineral plus filtr i już na 1000 zalewam syntetyka lub pół. jeszcze nie myślałem nad olejem docelowo.
włączający się went w tych motkach to normalka. jeśli się okazjonalnie wyłącza :D :D to jest ok.
A ja debil :mur: pierwsze 5km i już pałowałem w lesie motocykl powyżej 8tyś. aż się zagrzał bo się wentylator chłodnicy włączył. Wczoraj miałem jeszcze takie coś ,że jak się włączył wentylator to mi nie chciał 1 bieg wejść przez chwilę ale nie wiem czy to ma jakiś związek. Mam nadzieję ,że to nie wpłynie negatywnie na dalszą eksploatację. Ale znając mojego pecha to już pewnie coś rozpierdoliłem. :mur: :mur: :mur:....
Bym nie przeżywał. W 2001 kolega pojechał moją 520ką (bez przebiegu) na rundę MP Enduro w Obornikach bodajże. Staną na pudle. Pierwszy tłok wymieniłem po jakiś 800 mth i do 1700 mth żadnych awarii przekraczających zwykłą eksploatacje nie było.
Czyli ostre docieranie nie musi być wcale mordercze dla silnika o ile jest on dobrze wykonany i złożony w fabryce.
Pozdr rr
według szkoły wyścigowej pierścienie układają się w zasadzie na samym początku. to jak się ułożą jest istotne więc nie ma się co pier.... byleby z rozsądkiem.
to co piszesz rrolek zdaje się potwierdzać tą tezę.
Może to potem posprzątamy do wątku o docieraniu, ale jeszcze dorzucę świeże zdjęcia z mojego chińskiego Rometa 125 po 4.500 km. Docierany był na bardzo ostro, potem jeżdżony z manetką w opór non stop (bo ma oszałamiające 10 koni), a tłok tylko z lekkim nagarem i żadnych wżerów czy śladów przedmuchów na cylindrze. Gładziutko jak na lustrze.
Właśnie rozkładam ten silnik bo akurat jedną tulejkę na wałku sprzęgłowym Chińczycy dali z gównolitu i w tym silniku dość często się wyciera, ale z tego co zastałem w cylindrze i na pozostałych elementach jestem zadowolony.
Bardzo mnie to ciekawiło bo po objawach zawsze widziałem, że rozsądnie ostra jazda służy silnikowi, ale dopiero teraz, przy tej felernej tulejce, miałem okazję sam zajrzeć do środka, wcześniej nigdy mi się nic nie zepsuło w żadnym silniku :)
114094
114095
Wygląda na to że gość podwędził mój zestaw filtrów to ja mu podwędzę całe foto.
Mnie uczono w latach '80 że nowoczesne (wówczas) silniki trakcyjne powinny być obliczane na optymalne wyrównoważenie sił w układzie tlokowo-korbowym dla obrotów stanowiących 75% obrotów mocy maksymalnej. Nie wiem co się zmieniło bo nie pracuje w zawodzie, niemniej potwierdza to doświadczenia Suddena. Obecnie siniki mają być ekologiczne i ekonomiczne a nie trwałe, więc moje wtrącenie może nie jest na czasie. Tym bardziej, że mowa o kitajskim silniku a tam ekologię mają wiadomo gdzie a ekonomia dotyczy jeno kosztów wytworzenia...
Oczywiscie. Praca ma odbywać się pomiędzy obrotami mocy maksymalnej i momentu maksymalnego.
Często - odczuwalnie wydaje się ze to jest kręcenie za wysoko.
A wracając do tematu wątku: 3sete kręcić, kręcić srogo. Wtedy jedzie i rajcuje.
Pozdro
Już bez przesady. Jeśli nie paliłeś gumy w miejscu przez 5 minut to nic mu nie będzie. Po prostu szybciej zmień olej i tyle.
Tu masz film w temacie.
Jak to mówią Amerykanie "Ride it like you stole it"
xpoglovyy_8
Nic jej nie będzie. Najgorzej w trakcie docierania wyskoczyć na trasę i cisnąć długo ze stałą prędkością. Dlatego najlepiej docierać wokół komina i po mieście, silnik musi popracować w całym zakresie obrotów i na wszystkich biegach.
przemo77390
22.02.2022, 16:16
Sam też to potwierdzasz?
Sam bede zerkal dopiero bo szykuje sie wymiana sprezyny tylnego amora.
Narazie musialem gwarancyjny zrobic i przy okazji kapcie zmienic.
Sprawdź bo oni lubią bajać. Po 20 kołach kumpel zmieniał w 250l wiec po tysiaku połowa jak poszła to byś musiał latać z nogą na dźwigni.
przemo77390
22.02.2022, 16:21
Sprawdź bo oni lubią bajać. Po 20 kołach kumpel zmieniał w 250l wiec po tysiaku połowa jak poszła to byś musiał latać z nogą na dźwigni.
Docierana w offie przez te 850km ale zeby off tak wykonczyl klocki. Sprawdze to to
To zmienia postać rzeczy. W 2 koła poszedł tył w DRce do blach.
Pikuś! Jeden deszczowy dzień w Banacie zjadł sintery EBC w kaciku. Może 150-200 km, dawno było dokładnie nie powiem.
Temat był już poruszany, ale ponawiam bo kolega fotkę wysłał. Przebieg 160 km, sucho na wiór :O. Poleca się rozebrać co się da i smarować łożyska.
https://i.imgur.com/3ccw0XV.jpg
Temat był już poruszany, ale ponawiam bo kolega fotkę wysłał. Przebieg 160 km, sucho na wiór :O. Poleca się rozebrać co się da i smarować łożyska.
O nie, masakra. Ciekawe czy oleju w lagach nie jest mniej, tam tez mogą oszczędzać... ;)
Miało być tanio i jest tanio.
Gorzej jak przyoszczędzili na elementach silnika...
muszel72
23.02.2022, 16:40
A jakie są obecnie znane przebiegi CRF?
https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=41868 250 Rally z przebiegiem 45 tyś. km. Może od 300ek zaczęły się oszczędności producenta. W jakim kraju małe CRFki były/są "klepane"?
mnv1z4kxTLU
muszel72
23.02.2022, 17:32
Ale śmiem twierdzić, że 250 to nie 300:)
Się zobaczy ile Itchy Boots nakręci km na swojej 300 Rally:)Oby przynajmniej tyle samo.
muszel72
23.02.2022, 18:20
Program sponsorowany. NIczego się tam nie dowiesz.
sysiek300
23.02.2022, 19:10
Może będzie akcja serwisowa na ten brak smaru :hehehe:
honda ma duże doświadczenie w robieniu małych silników. myślę, że nie będzie to gorszy silnik niż ten w 250 - jestem absolutnie przekonany, że te 60-70tys bez najmniejszego kłopotu zrobi. nie martw się na zapas Muszel - raczej czy będziesz miał kiedy to nakręcić :D
jak miałem DR350 mocno zdoktoryzowałem się z modelu i szukałem info głównie w USA - znalazłem parę sztuk z 70kkm bez żadnego problemu. wiatrem chłodzony bez chłodnicy oleju motorek.
zmieniać oliwę i nie zamulać silnika. będzie dobrze.
akcja serwisowa na brak smaru będzie - u mnie jutro bo sprężyna ma przyjechać :D :D :D
Od czasu DRy kompletnie zmieniła się polityka producentów, również motocykli. Nie raz mówiono i pisano, że teraz w biznesie chodzi o to by sprzedawać a nie wytarzać dobre produkty. Za kilka lat, może się zdarzyć, że motorki zaczną się rozpadać a publiczność, która kiedyś kupiła te tanie nomen omen zabawki, siedzieć już będzie w siodlach innych, na ony moment atrakcyjnych hiciorow sezonu i nie będzie nawet pamiętać że kiedyś jarala się tym czy tamtym. Sugeruję dać czasowi czas a nie deliberowac.
jak zawsze - czas pokaże. nie mam czasu się tym stresować.
Nie, że nie ma czasu, nie ma po co.
zgoda. może źle to zabrzmiało.
tak czy siak - bardziej z optymizmem patrzę w stronę tego motorka niż nie.
JarekO jest naszym forumowym hard testerem :D jak jemu to będzie jeździć to każdemu innemu również.
muszel72
23.02.2022, 22:26
Zanim zaczęła się zaraza robiłem ok 30 kkm rocznie na moto. Sporo tego było na długich przelotach. Sam już nie wiem czy to zaraza czy inne kwestie spowodowały spowolnienie w nawijaniu. Plany na ten rok są ambitne. Czas pokaże ile się uda km podzielić na dwie królewny.
30k rocznie na moto?
uffff..... niczego sobie wynik. to już trzeba rzadko zsiadać!
Uwaga panie i panowie, zapowiada się słoneczny weekend, smarować co tam kto potrzebuje i hopsasa!
Piękny sobotni dzień, więc hopsasa było aż nadto. Mimo 5 stopni aura była fantastyczna, prawie w ogóle nie było błota. Z racji, że prawko A in progress xd pojechaliśmy na tor enduro. Znaleźliśmy kilka fajnych ścieżek do pokonania. Jak zwykle Tajlandia wjeżdża wszędzie.
https://i.imgur.com/O9zbjyZ.jpg
https://i.imgur.com/vdWvSzq.jpg
https://i.imgur.com/DufZ85F.jpg
https://i.imgur.com/Uuo6YkP.jpg
https://i.imgur.com/9MsNopJ.jpg
Nie jechałem jeszcze crf 300. Ma to na tyle mocy chociaż żeby na drugim-trzecim biegu podnieść nawet ze sprzęgła koło nad przeszkodę/dziurę/kałużę?
muszel72
27.02.2022, 15:52
Ma.
Dziś wyjechałem pierwszy raz. Tylko kilkadziesiąt km bo pizgało i 2 st ale za to wziąłem ją na najtrudniejsze drogi w okolicy. Gliniaste, błotne i przede wszystkim szybkie dziurawe szutry z głębokimi dołami. Wg mnie niewielka inwestycja w Hyperpro progresja była strzałem w 10. Do używania tego motka nie trzeba niczego więcej. Szybkie przeloty ok 60-70 km/h po dziurach nie spowodowały utraty kontroli tylnego koła. Ważę 95 na sucho;) Jedynie dla osoby o moim wzroście podwyższenie kiery. Zacznę od 30 mm. Tutaj prosiłbym o sugestie.
150 km hopsasa. Słoneczko, cieplutko, było wszystko oprócz czasu na foty. Dobry dzień!
Nie jechałem jeszcze crf 300. Ma to na tyle mocy chociaż żeby na drugim-trzecim biegu podnieść nawet ze sprzęgła koło nad przeszkodę/dziurę/kałużę?
Bez problemu, sam się.dopiero uczę, ale na drugim biegu wystarczy lekko dodać gazu przesunąć dupę i ładnie przeskakuje nad niską belką. Na trzeciem zrobisz.to samo. Z resztą jak widać stockowe rally idzie postawić na koło na trzecim biegu - od 4:00
jF3EQ8XhD-k
Dziś wyjechałem pierwszy raz. Tylko kilkadziesiąt km bo pizgało i 2 st ale za to wziąłem ją na najtrudniejsze drogi w okolicy.
:haha2:
muszel72
28.02.2022, 11:10
Jeszcze Ci ona pokaże zadupek, notabene śliczny:)
[QUOTE=Horizon;771095]Bez problemu, sam się.dopiero uczę, ale na drugim biegu wystarczy lekko dodać gazu przesunąć dupę i ładnie przeskakuje nad niską belką. Na trzeciem zrobisz.to samo. Z resztą jak widać stockowe rally idzie postawić na koło na trzecim biegu - od 4:00
Można można, tylko trzeba umieć. Dla mnie to magia... :)
Na nigdy się nie nauczyłem jako szczyl jeździć na kole na rowerze i na motocyklu myśle ze tez się już nie nauczę.
Na trialowce jeździłem po pare metrów ale ogólnie to drewniany się zawsze czułem. Jak widzę takie wheelie na takim slabowatym sprzęcie to mi się czapka gotuje.
Pisałem wcześniej - sprzęt daje rade podnieść koło z gazu przy kompresji zawiasu nawet i na drugim biegu. Bez pomocy sprzęgłem na trójce nie ma możliwości na bank.
Zreszta dwójka nawet to już kres ale nie powinno to kogokolwiek zrażać. Mi się podoba.
Jeszcze Ci ona pokaże zadupek, notabene śliczny:)
Spoko, tak się podśmiechuję bo wczoraj po 16 przejeżdżałem 100 m od Twojej chaty po 150 kilometrach fajnej całodniowej wycieczki, ubrany w cienkie merino od Emka, zbroję i sztuczną puchóweczkę z 24mx a tu czytam o jakimś załamaniu pogody, najwyraźniej coś mega lokalnego :)
Może mi pokazać zadupek a może pooglądać mój, to zależy jak się umówimy - czasem prowadzę grupę a czasem jadę w szyku za kimś ale nigdy się nie ścigam bo nie potrzebuję i raczej też nie mam skilla. Ale bardzo chętnie dam się oprowadzić po tych najtrudniejszych drogach w Twojej okolicy :)
muszel72
01.03.2022, 13:04
Mnie wypizgało bo wyjechałem późnym popołudniem a wcześniej przesiedziałem cały dzień na zewn. W zasadzie nie miałem wyjeżdżać ale młodego oddałem wcześniej niż było zakładane i na szybcika wyjechałem.
Do Zoo.
A widzisz, a ja wyjechałem o 10 i przesiedziałem cały dzień wewnątrz kasku :) Nie było jak zmarznąć bo w lasach sporo zwalonych konarów po ostatnich wichurach. W 10-dniowych prognozach brak opadów, szykują się kolejne fajne weekendy. Taże ten.
muszel72
02.03.2022, 17:55
Ty mój twardzielu Ty:)
Dziś kolejne 50 km udało się po pracuni pęc:) Jest dobrze, hamulce się ułożyły i już można jednym paluszkiem, dołożyłem 50mm na kierę i teraz przy moim wzroście jest ok. Nawet ori opony uważam, że do tego przeznaczenia motocykla nie są złe.
Choć chwilę człowiek zapomniał o chujni...
Zazdroszczę ja jeszcze nie jeżdżę kompletuję strój. Kask kupiłem Airoh Wraap , gogle od IMX. Kask udało się kupić w dobrej cenie ok.500zł dlatego się zdecydowałem chociaz jest matowy + gogle 140 zł to dobra cena jak za taki zestaw.
Kupiłem też buty Forma Terrain tx. Wszędzie polecają bo mają zawias. Cena też super bo dałem 640zł. Te buty jakieś ortopedyczne są ubrałem tylko na chwilę w domu. Czy wogóle w tym da radę jeździć jako nowicjusz? Jeszcze muszę tylko kupić jakieś ochraniacze pewnie Leatt i buzer Thor. Może jeszcze coś warto kupić ewentualnie ktoś coś poleci.
Wojtkuuu
02.03.2022, 18:37
Do butów się przyzwyczaisz. To normalka mając ten typ obuwia na nogach po raz pierwszy. W jednych to uczucie jest mniejsze, w innych większe.
Zazdroszczę ja jeszcze nie jeżdżę kompletuję strój. Kask kupiłem Airoh Wraap , gogle od IMX. Kask udało się kupić w dobrej cenie ok.500zł dlatego się zdecydowałem chociaz jest matowy + gogle 140 zł to dobra cena jak za taki zestaw.
Kupiłem też buty Forma Terrain tx. Wszędzie polecają bo mają zawias. Cena też super bo dałem 640zł. Te buty jakieś ortopedyczne są ubrałem tylko na chwilę w domu. Czy wogóle w tym da radę jeździć jako nowicjusz? Jeszcze muszę tylko kupić jakieś ochraniacze pewnie Leatt i buzer Thor. Może jeszcze coś warto kupić ewentualnie ktoś coś poleci.Zamiast buzera kup zbroję. Lepsza ochrona.
.... coś warto kupić ewentualnie ktoś coś poleci.
Polecam rękawiczki.
Polecam rękawiczki.
Ha ha....Oczywiście już kupione. Oneal
Ty mój twardzielu Ty:)
Dziś kolejne 50 km udało się po pracuni pęc:) Jest dobrze, hamulce się ułożyły i już można jednym paluszkiem, dołożyłem 50mm na kierę i teraz przy moim wzroście jest ok.
Gdzie mi tam do twardzieli…
50mm? Nie 22 ani 30? Zuch! :Thumbs_Up:
Czy montował ktoś z was płytę pod silnik Acerbis kupiłem taką. https://allegro.pl/oferta/honda-plyta-pod-silnik-crf-300l-universalny-11837163980.
Dziś próbowałem zamontować. Śruby idealnie nie pasują z tymi dołączonymi podkładkami i są trochę długie nie wiem czy tak ma być?
przemo77390
04.03.2022, 20:06
Czy montował ktoś z was płytę pod silnik Acerbis kupiłem taką. https://allegro.pl/oferta/honda-plyta-pod-silnik-crf-300l-universalny-11837163980.
Dziś próbowałem zamontować. Śruby idealnie nie pasują z tymi dołączonymi podkładkami i są trochę długie nie wiem czy tak ma być?
https://photos.app.goo.gl/c8E4znhL5ya9sNug8
Montowalem - plyta spoko.
Nie zauwazylem jakis niedociagniec i problemow z montazem. Dawalem dodatkowo loctita - tylko nie mocnego.
przemo77390
05.03.2022, 15:41
Dzis odebralem z warsztatu CRF300 po zmianie sprezyny. Nie pojezdzilem w offie, niestety tylko asfalt byl ale gdzie moglem to na dziurska najezdzalem.
Jest roznica i to spora
Dodatkowo nowa kiera i podwyzszenie 30mm i jazda na stojaco stala sie przyjemna.
Dzis odebralem z warsztatu CRF300 po zmianie sprezyny. Nie pojezdzilem w offie, niestety tylko asfalt byl ale gdzie moglem to na dziurska najezdzalem.
Jest roznica i to spora
Kurde wszyscy cmokają nad tą sprężynę hyperpro, już ją nawet chwalono nie mając porównania z OEM :D Chyba trzeba potrząsnąć portfelem…
Africa Tigg
05.03.2022, 18:02
Ja wymieniłem na hyperpro w crf 1000 i czuć duża różnicę.
Jak tu pisano wiele razy na forum - inwestycja w zawias wnosi najwięcej do zmiany wrażeń z jazdy, ale też jest najkosztowniejsza niestety.
muszel72
05.03.2022, 19:01
Ja wymieniłem nie mając porównania z OEM. Wystarczyło usiąść na oryginale i wszystko było wiadomo. Jest też sporo recenzji profesjonalistów. Dalej uważam, że do tego motka nie warto inwestować w całą zawiechę bo hard on nigdy nie będzie. Poza tym może dla kogoś o wadze powiedzmy 70 kg nie jest to przeszkodà ale dla 95 kg rzecz niezbędna.
przemo77390
05.03.2022, 19:56
Dzis maly ryzyk dostal szaty - jakies swieto go dopadlo :)
zaczekaj
05.03.2022, 20:36
Oho. Widzę Mirkowe sakwy. W jaką pojemność poszedłeś?
Moja Rally robiła za modelkę :)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220305/56b557e004a793faa718993c86f56abe.jpg
przemo77390
05.03.2022, 20:52
Oho. Widzę Mirkowe sakwy. W jaką pojemność poszedłeś?
Moja Rally robiła za modelkę :)
https://uploads.ta:Thumbs_Up:patalk-cdn.com/20220305/56b557e004a793faa718993c86f56abe.jpg
18 literkow.
Ps. Jak sie spisuja?
Polecam tani system mocowania zamiast podnozkow
zaczekaj
05.03.2022, 21:15
18 literkow.
Ps. Jak sie spisuja?
Polecam tani system mocowania zamiast podnozkow
A jeszcze nie wiem.
Rally robiła tylko za modelkę, ja jeszcze nie kupiłam ale też myślę by wziąć te 18l
1. Ogon wymieniony na krótki i tak mnie zastanawia czy te gamonie w białych czapeczkach nie będą się czepiać za brak odblasku innego niż trójkątny z tyłu motocykla?
2. Jak wyłączyć te amerykańskie kierunki z przodu żeby nie świeciły non stop?
3. Czy ktoś wstawiał żarówkę LED do przedniego reflektora? Ta będzie dobra
https://allegro.pl/oferta/einparts-led-h4-5000lm-6000k-12-24v-motocykl-motor-10775602348
muszel72
13.03.2022, 06:41
Dlaczego chcesz wyłączać te kierunki? One są tak zrobione byś był lepiej widzialny na drodze.
frytek81
13.03.2022, 20:42
Panowie mam pytanie dziś pierwsze 100km za mną, ale po powrocie kilka kropel wyleciało spod pompy wody.. czy to normalne, czy jechać do serwisu?
Dlaczego chcesz wyłączać te kierunki? One są tak zrobione byś był lepiej widzialny na drodze.
Ale my w trasie drogami nieutwardzonymi mijamy średnio 5 pojazdów w ciągu dnia.
przemo77390
14.03.2022, 06:01
Moze te kierunki powodują zbyt duże ryzyko zużycia pradu :)
oraz zużycia kierunków :)
frytek81
14.03.2022, 09:24
Panowie mam pytanie dziś pierwsze 100km za mną, ale po powrocie kilka kropel wyleciało spod pompy wody.. czy to normalne, czy jechać do serwisu?
Jakby ktoś miał taki problem, byłem w serwisie, do pierwszego przeglądu na 1000km, może trochę wyciec płynu jakimś odpowietrznikiem.. także uff :)
W 250 było dokładnie to samo. Obserwuj bo to kapanie w niektórych przypadkach kończyło się wyrzyganiem całego chłodziwa na 20 km. Tak że albo ufff albo niekoniecznie.
frytek81
14.03.2022, 10:04
W 250 było dokładnie to samo. Obserwuj bo to kapanie w niektórych przypadkach kończyło się wyrzyganiem całego chłodziwa na 20 km. Tak że albo ufff albo niekoniecznie.
Tak też uczynię, dziękuje za info :)
muszel72
14.03.2022, 11:55
Ja miałem kilka kropel jak jeszcze stał w salonie. Jak ruszył w plener się skończyło.
frytek81
14.03.2022, 12:03
Ja miałem kilka kropel jak jeszcze stał w salonie. Jak ruszył w plener się skończyło.
Zaraz robię rundę po Wawie zobaczymy..
PS. Jeżdżę na co dzien duzym GS-em i jestem zakochany w tym rowerku z silnikiem, jest mega!
przemo77390
14.03.2022, 12:18
PS. Jeżdżę na co dzien duzym GS-em i jestem zakochany w tym rowerku z silnikiem, jest mega!
CRF-ka będzie lepiej sobie dawała radę w ruchu miejskim - choć nie do tego ona przeznaczona.
Cześć. Czytam was i czytam âŚ.i chyba pogodziłem się faktem ze żona mi każe do końca roku na balkonie spać - kupuje 300l. Pytanie czy ktoś wie o jakiejś sztuce zalegającej w salonie bo gdzie zadzwonię to testują moją cierpliwość i poczucie humoru mówiąc; może w czerwcu będą..
przemo77390
14.03.2022, 12:55
Cześć. Czytam was i czytam âŚ.i chyba pogodziłem się faktem ze żona mi każe do końca roku na balkonie spać - kupuje 300l. Pytanie czy ktoś wie o jakiejś sztuce zalegającej w salonie bo gdzie zadzwonię to testują moją cierpliwość i poczucie humoru mówiąc; może w czerwcu będą..
Widzę że sytuacja na rynku z nowymi sztukami się nie zmienia.
Jakieś dwie używki są. Jedna z nich - https://www.olx.pl/d/oferta/honda-crf300l-niski-przebieg-CID5-IDO5UOh.html#b3eb542bf3
frytek81
14.03.2022, 13:25
Ja kupiłem w Siedlcach, zamówiłem w listopadzie, odebrałem dwa tyg temu :(
Przy odbiorze, zamawiał jeden gość i miał obiecane czerwiec/lipiec :(
Widzę że sytuacja na rynku z nowymi sztukami się nie zmienia.
Jakieś dwie używki są. Jedna z nich - https://www.olx.pl/d/oferta/honda-crf300l-niski-przebieg-CID5-IDO5UOh.html#b3eb542bf3
Moim zdaniem bdb oferta!
Czyli wyprzedaż się zaczeła jak poprzednio z 250L.
Moim zdaniem bdb oferta!
Jest do kupienia od ręki - to już jest sukces :)
Niestety chcąc zmniejszyć ilość dobrodziejstw związanych z Polskim Ładem, FVat potrzebuje, więc oferty prywatne nie bardzo mnie interesują
frytek81
14.03.2022, 13:49
Jest do kupienia od ręki - to już jest sukces :)
Niestety chcąc zmniejszyć ilość dobrodziejstw związanych z Polskim Ładem, FVat potrzebuje, więc oferty prywatne nie bardzo mnie interesują
To musisz uzbroić sie w Cierpliwość ;)
Czyli wyprzedaż się zaczeła jak poprzednio z 250L.
Ja wiem czy taka wyprzedaż? To normalne, że jakaś.część wróci na rynek wtórny bo kupowali to ludzie, którzy na tym nawet nie siedzieli. Szczerze mówiąc spodziewałem się, że będzie tego więcej. Raz się pojawiła używka na grupie jednej na FB to poszła w 10 minut :umowa:
A może ktoś napisze jak to ustrojstwo wyłączyć
To musisz uzbroić sie w Cierpliwość ;)
Mi się udało kupić w salonie od ręki na początku lutego. W poniedziałek przelew a w środę trzyseta u mnie z dowózką pod dom w cenie.
frytek81
14.03.2022, 19:47
Mi się udało kupić w salonie od ręki na początku lutego. W poniedziałek przelew a w środę trzyseta u mnie z dowózką pod dom w cenie.
To ile tam km już nawiniete ?
To ile tam km już nawiniete ?
Mało ok. 50 km bo dopiero w zeszły piątek zarejestrowałem. Ale frajda jest i uśmiech na twarzy.
A może ktoś napisze jak to ustrojstwo wyłączyć
Najprościej, zdejmujesz przednie klosze z przednich kierunków, wyjmujesz żarówki (siedzą tam zwykle żarówki dwuwloknowe), sprawdzasz miernikiem w gnieździe tam gdzie siedziała żarówka, który obwód jest od amerykańskich postojowek, następnie wkładasz pomiędzy gniazdo a żarówkę kawałek zwykłej taśmy izolacyjnej, wkładasz żarówkę, przykręcasz klosze.
Efekt, brak postojowek.
Operacja w 100% odwracalna
Panowie, orientuje się ktoś z jakiego rodzaju plastiku są boczne owiewki do 300 Rally. Połamałem ten czarny element. Muszę zamówić odpowiednie spoiwo i będę to spawał.
Efekt, brak postojowek.
Operacja w 100% odwracalna
Dzięki bardzo za odpowiedź. Sprawdzę w wolnej chwili ten sposób.
muszel72
20.03.2022, 17:25
Dziś pierwszy raz po zimie wsiadłem na dużą królową. Ostatnie dni tylko czysetka była wietrzony. Poczułem się na ATAS jak na jakimś 150 konnym mastodoncie:dizzy:
Pytanie czy to dobrze czy źle :D
muszel72
23.03.2022, 21:38
Bardzo dobrze, podział wrażeń z jazdy:)
frytek81
24.03.2022, 09:30
Dziś pierwszy raz po zimie wsiadłem na dużą królową. Ostatnie dni tylko czysetka była wietrzony. Poczułem się na ATAS jak na jakimś 150 konnym mastodoncie:dizzy:
Oj dziś poczułem to samo na GS, ale zawsze cos za coś, jak to w życiu..
Za to Hondzia jest jak Przytulanka, miła i przyjemna... :)
ja dzisiaj ruszam na TET na wschód od wro. odwiedzić znajome morde z FAT i zatankować trochę drogiego paliwa :D
Dziękuję :) będę zatem wymieniać i dam znać jak poszło.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Asik_Halina jak poszła wymiana korka spustowego, bezproblemowo? Da radę bez wymiany oleju?
muszel72
24.03.2022, 12:24
Da radę.
Tak więc pierwszy wyjazd wyjazdowy się odbeł. Utwierdzony jestem w 100% w słuszności podjętej diecezji. Moto jest absolutnie zajebiste, akuratne.
Przy okazji zrobiłem dobry uczynek demontując gaźniki z XT afromanowi - już długo by ten jego sprzęt nie pojeździł w takim stanie. Pogrążyłem go również w zamyśle nad stanem regulacji Enfielda - zatem istnieje szansa na wielomiesięczną znajomość :D
Polecam bar 'PIEROŻEK' w Opolu ale nie polecam brać półtorej porcji :D
Wyjechałem wczoraj mając 165km i dobiłem do niemal 500 :D więc troszkę wytłukłem dupkę to i tam.
W skrócie po tym zapoznawczym rajdzie:
PLUSY
- ochrona przed wiatrem na nogi i klatę jest super. nie wyobrażam sobie jakby mnie spizgało na zwykłej Lce;
- można na 6 spokojnie trzymać i 70-75 /nawet nie wiadomo kiedy ta szóstka wchodzi/ a przy 90 jest gładko jak szkło - żadnych wibracji. zajebistość.
- byłem na tym wstępnym etapie zaskoczony dynamiką: z 85 wyprzedziłem bez redukowania sznur dwóch osobówek wlokących się za TIRem no i TIRa, poszło gładko bujając się do 125. naprawdę nie trwało to długo. manewr wymagał nieco zaplanowania ale w gruncie rzeczy to chyba lepiej bo bierze się więcej rzeczy pod uwagę zamiast odkręcać manetę w myśl zasady, że jakoś to będzie...
- spalanie - WOW - wyjechałem z domu ze średnią 3.6l/100 bo tak wychodziło z tych przelotów w terenie u mnie. jak dojechałem do Opola miałem 3.1l. Po zatankowaniu weszło 10,5l / 330km czyli wskazania licznika nie szwabią jak w VW :D
na powrocie zszedłem w terenie jadąc spokojniej do 2,7l ale pocisnąłem konkretnie przed domem bo szło i 120kmh więc podbiłem finalnie do 2,9l na dystansie około 150km od tankowania.
przy lizaniu manetki schodzi do 2,5l - tak jadąc do 70kmh z głową na boki.
- zajebisty jest ten wyświetlacz, super czytelny, miejsce na telefon nad nim genialne;
- pozycja jest super ACZ po podniesieniu kiery i przesunięciu jej do przodu siedząc mam poczucie, że mam za wysoko dłonie. będę chciał pdwyższyć kanapę u Zeta o jakieś 5-8cm i to wrażenie powinno zniknąć. pozycja stojąc super. nawet jadąc na ogóra, zupełnie wyprostowanym jest wygodnie. po zajęciu bardziej aktywnej pozycji /o tym za chwilę/ jest optymalnie;
- światła w nocy bardzo ok. muszę nieco podnieść snop bo moto wstało po założeniu sprężyny i świeci za blisko;
- jazda po winklach po asfalcie bardzo zajebiście. dziury, studzienki... jak na kanapie;
- można plwać na miękkość tego zawiasu ale jak przypuszczałem - póki szuter niezbyt dziurawy można normalnie siedzieć i odpoczywać. po całym dniu stania, każde takie 5 minut siedząc jest jak zbawienie, bez obawy, że plomby wypadną a piasek z nerek usypie się w zamek, od spodni.
MINUSY
- po założeniu sprężyny HP jest znacznie znacznie lepiej. teraz muszę napiąć przód.
moto jedzie ładnie i karnie do 75 po średnio dziurawych polniakach, 4-5 bieg pozwala z niewielkim zaplanowaniem podbić koło przed większymi dziurami przy skompresowaniu zawieszenia - tu trzeba wprawy i dużej synchronizacji. motocyklowi trzeba pomagać kiedy teren robi się bardziej dziurawy lub.... znacząco zwolnić.
- przód absolutnie kończy się przy długich dołach następujących po sobie, dobija a wyjazd z takiego dołka trzeba robić na wyskoku bo tył odbija bardzo mocno. trzeba ustawić sobie we łbie na czym się jedzie i odpowiednio do tego się zachowywać. myślę, że po delikatnym napięciu przodu będzie lepiej acz cudów się nie spodziewam.
chcąc jechać szybciej nie da się tego robić 'na luzie' - motocykl wymaga skupienia uwagi, przyjęcia aktywnej pozycji i takiegoż pomagania zawieszeniu. można wejść we 'flow' na takich dużych wyjebach ale zdecydowanie wymaga to dostosowania prędkości i powyżej 60kmh jest już dość ciężko, zwłaszcza z pełnym zbiornikiem.
- opony - po ostatnich doświadczeniach z planetą dziękowałem Bogu, ze nie było błota.
jazda na tych oponkach byłaby męką. na asfalcie, szutrze, trawie są BARDZO ok - jak mniemam póki sucho...
- prędkość maksymalna obecnie to 125kmh ale miga wtedy lampka limitera. nie wiem czy ona tylko miga i jest ładnie czy faktycznie wtedy obcina obroty. więcej nie udało mi się jej rozpędzić ale narazie nie będę tam grzebał do 1000km. okazjonalnie odkręcam pod czerwone i intensywnie redukuję przy zwalnianiu.
wczoraj zlałem oliwę i wymieniłem filtr.
jestem bardzo ale to bardzo zadowolony z zakupu.
na koniec takie słowo pochwały poprzedniego moto. jestem podniecony spalaniem na poziomie 3l w 27 konnej trzysetce.
z kuframi po tygodniowym wyjeździe w NC miałem spalanie 3.3 - 750ccm i 55KM. autobany minimum 130kmh cały czas, drogi krajowe zgodnie z przepisami w większości :D
niebywałe było to moto. mam za to ogromny szacunek do inżynierów Hondy! gdybym znowu miał mieć motocykl na asfalt to na pewno znowu kupiłbym NC - może tym razem z DCT. niestety nowy model jest obniżony i ma jeszcze mniejszy skok zawiasu z przódu plus chujowe ridebywire.
Krisstel
25.03.2022, 11:48
odnosnie zmiany korka oleju - przechylasz/kladziesz na bok i wymieniasz bez zlewania👍
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Matjas, jesli jeszcze nie byles, to next time podjedz w Opolu na nalesniki do Grabowki. polecam👍
Nie wszystko naraz ! Ileż można żreć! :)
Krisstel
25.03.2022, 12:45
hahah, do bUlu🤣
zaczekaj
25.03.2022, 15:07
No to pozdrawiam. Tym razem fragment TETa włoskiego. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220325/583ab7be991db029947782182e0ddd3b.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220325/55f6f6b3cb788939702f70f5ef41ad1c.jpg
Przy okazji zrobiłem dobry uczynek demontując gaźniki z XT afromanowi
A więc to jednak byłeś Ty. Nie byłem pewien, bo w avatarze morda dużo ładniejsza niż w realu :haha2:
A z tym dobrym uczynkiem to nie wiem. Oba motongi paliły od pierwszego kopa i cykały jak szwajcarskie zegarki, do czasu aż je Matjas zaczął regulować ;) Coś tam nakręcił, napsuł i na końcu zajebał gażniki z XT. Radzę uważać na tego typa ;)
Napisał bym coś więcej ale się powstrzymam, bo chłop ma dzisiaj urodziny... tak więc NAJLEPSZEGO MATJASIE !
Niech Ci ta Rally dobrze służy i się za bardzo nie kurzy :Thumbs_Up:
Aśka, byś się wzięła za jakąś pracę i przestała nam tu słać takie foty :-). Fajowo.
W którym miejscu ta pierwsza fotka z Włoch?
Gdzieś przy Słoweńskiej granicy?
Wymieniłem dzisiaj olej i kolejne 200 pękło. Pogoda, okazja, się jeździło ze hej!
Krisstel
25.03.2022, 17:48
Wymieniłem dzisiaj olej i kolejne 200 pękło. Pogoda, okazja, się jeździło ze hej!doczytalem o urodzinach, to sto lat i zdrooowka😁👍😁
:) Dziekuje. Będę próbował by jutro nie bolało :)
muszel72
25.03.2022, 18:20
Ja również przyłączam się do życzeń ale pewnie dziś nie zostaną już odczytane:haha2:
muszel72
25.03.2022, 18:26
Ile wiosenek?
odnosnie zmiany korka oleju - przechylasz/kladziesz na bok i wymieniasz bez zlewania👍
Matjas, jesli jeszcze nie byles, to next time podjedz w Opolu na nalesniki do Grabowki. polecam👍
Korek wymieniony reszta gratów tez założona, pierwsze 50km pękło 114995
114996
Może nie Włochy, ale też było zajebiście 😀
47 ;)
No to sto lat :Thumbs_Up::beer:
I dzięki za opis. Kusisz Pan...
zaczekaj
25.03.2022, 19:26
Tak dokładnie. Teraz jesteśmy już w Słowenii i śnieg dalej nam miejscami towarzyszy.
Aśka, byś się wzięła za jakąś pracę i przestała nam tu słać takie foty :-). Fajowo.
Praca była z czwartkiem włącznie. Teraz szybki wyskok na Słowenię. Włochy się trafiły przy okazji ;)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220325/472a53e923dce67c2ed004fc9104fe78.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220325/fe4d0aff58e53b3f0191cf8c6bcc1a8d.jpg
Zaczekaj, a co to za garnek nasz na pierwszej foci na głowie?
A co do jubilatów, Matias smarkaczu, na zdowie!
Pozdr rr
zaczekaj
25.03.2022, 20:12
Zaczekaj, a co to za garnek nasz na pierwszej foci na głowie?
A co do jubilatów, Matias smarkaczu, na zdowie!
Pozdr rr
Nexx xd1. Całkiem spoko ale nie jest najlżejszy.
Matjas! Najlepszego.
dziękuję Asia. się pytam o tą Słowenię bo w ub roku, nie wiem czy był to TET bo NC w ogóle w to nie celowałem tylko jechałem na nosa jak tylko się dało, jechałem na pograniczu SLO/IT takim mega wąskim, mega krętym asfaltem w bukowym lesie - wypisz wymaluj jak z Twojej foty - oczywiście byłby to traf gdyby to była ta droga bo takowych jest tam z pewnością na pęczki.
znalazłem o ile dobrze: to była droga między Ućja w Słowenii, poprzez nieczynne przejście graniczne SLO/IT do miejscowości Prato/IT. Gdyby ktoś tam kiedyś był naprawdę bardzo polecam. Coś niesamowitego - można sobie wirtualnie pojechać bo jest przejechana na GoogleMaps.
m
Cześć wszystkim!
To mój pierwszy post i postaram się aby nie było ich zbyt wiele, żeby nie robić zbędnego bałaganu ;). Za około miesiąc odbieram swoją CRF w wersji L. Będzie to mój drugi motocykl do pary z MG V85TTZ i nie planuję nim robić tras. Przeznacznie - 90% off.
Z racji mojej wagi dochodzącej do 90 kg chciałbym możliwie jak najszybciej ogarnąć temat zawieszenia. Przeczytałem cały wątek i niestety nie udało mi się namierzyć gdzie można kupić hyperpro. W necie bieda 🤷. Macie jakieś sprawdzone źródła?
A w ogóle jakie jest Wasze doświadczenie z bzykami w których został zrobiony tylko tył? 🤔
Od razu kolejne pytanie: na co zwracać uwagę? Co konserwować od samego początku? CRF ma ze mną zostać na dłużej i chcę o nią dbać :)
Cześć Pebe, witamy na forum.;) Nie staraj się bardzo a pisz często jeśli masz ochotę. Ja bym chętnie pooglądał zdjęcia i poczytał o Guziku v85, który bardzo mi się podoba. Może jakąś relacją z dalszego wyjazdu się podzielisz?:)
Odnośnie konserwacji crf 300 od początku użytkowania, napewno Matjas pisał o konieczności smarowania łożysk kiwaczki. Pewnie inne informacje też były, ale nie pamiętam. Pozdro.:at:
Cześć wszystkim!
Przeczytałem cały wątek i niestety nie udało mi się namierzyć gdzie można kupić hyperpro. W necie bieda 🤷. Macie jakieś sprawdzone źródła?
Cześć
Spręzynę kupisz tu:https://www.motorus.pl/
479 zika.
Krisstel
27.03.2022, 14:25
Cześć wszystkim!
To mój pierwszy post i postaram się aby nie było ich zbyt wiele, żeby nie robić zbędnego bałaganu ;). Za około miesiąc odbieram swoją CRF w wersji L. Będzie to mój drugi motocykl do pary z MG V85TTZ i nie planuję nim robić tras. Przeznacznie - 90% off.
Z racji mojej wagi dochodzącej do 90 kg chciałbym możliwie jak najszybciej ogarnąć temat zawieszenia. Przeczytałem cały wątek i niestety nie udało mi się namierzyć gdzie można kupić hyperpro. W necie bieda 🤷. Macie jakieś sprawdzone źródła?
A w ogóle jakie jest Wasze doświadczenie z bzykami w których został zrobiony tylko tył? 🤔
Od razu kolejne pytanie: na co zwracać uwagę? Co konserwować od samego początku? CRF ma ze mną zostać na dłużej i chcę o nią dbać :)czesc Pebe. pisz, pisz, udzielaj sie, o to w forum chodzi, zeby tez cos dawac . inni szybciej znajda/dowiedza sie czegod ciekawego. za oknem coraz cieplej, wiec szkoda czasu na samotne poszukiwania info o moto w necie.
oprocz smarowania lozysk warto zakonserwowac okolice odpowietrznika tlumika, bo ruda sie pojawia.
przemo77390
27.03.2022, 15:17
Weekend odbebniony. Warszawa -Uniejow- Torun-Warszawa.
Sprezyna Hyperpro przetestowana w offie. Nie jest gorzej a rzeklbym ze nawet duzo lepiej
Szanowni, jakby się kto wybierał w BN najbliższym czasem to miałbym prośbę. Żeby się móc przejechać 800 metrów trzysetką, interesuje mnie tylko jak nie robi ten zawias. Mam taką drogę gdzie reguluje zawieszenia w motorkach. Za uprzejmość mogę przeczochrać po paryjach, postawić wędzonego pstrąga, lub uścisk dłoni starego zjeba. Do ustalenia.
jak już się przejedziesz po trasie testowej to opisz wrażenia 'starego zjeba' ;D
zawsze to warto poznać głos kogoś kto niejedno pod sobą miał.
Krisstel
27.03.2022, 20:15
Dobry weekend, co nie?warzyfko, jaki ma uchwyt na rejestracje ta czyseta z prawej na drugiej focie? jest tam podswietlenie?
pogoda zajebiaszcza, ale siodlo u Mistrza Zet sie robi, to moj rumak w stajni czeka😁
warzyfko, jaki ma uchwyt na rejestracje ta czyseta z prawej na drugiej focie? jest tam podswietlenie?
Kurde, nie wnikałem ale koleżanka kupiła to moto z drugiej ręki więc też pewnie nie zna szczegółów. Inne klamoty są Yamoto więc strzelam że to jest tailtidy z bikerzbits. Podświetlenia brak.
Krisstel
27.03.2022, 21:12
oki, dzieki👍
przemo77390
28.03.2022, 05:27
Moje rozmyslenia na temat 300 apropo gadzetow to troszke wiekszy zbiornik paliwa.
Pojezdzilem w weekend z KTM 690 i 500 (ten chyba tez ma akcesoryjny baniak). Tankowalismy sie wspolnie ale tam gdzie one mialy jeszcze paliwo mi sie w offie niepokojaco swiecila rezerwa.
Mysle ze te 2,5 litra wiecej moglo by wplynac pozytywnie a wagi az tak bardzo by nie przybylo.
Z drugiej strony to pewnie dosc kosztowna modyfikacja
Sprawdź kanistry desert Fox, jako awaryjna rezerwa mi się sprawdza. Też rozważam większy zbiornik, ale na razie cienko z dostępnością no i faktycznie cena jest dość wysoka. Te 3l na wszelki wypadek daje jednak sporo komforu
przemo77390
28.03.2022, 07:48
Sprawdź kanistry desert Fox, jako awaryjna rezerwa mi się sprawdza. Też rozważam większy zbiornik, ale na razie cienko z dostępnością no i faktycznie cena jest dość wysoka. Te 3l na wszelki wypadek daje jednak sporo komforu
Tak jak piszesz można się posiłkować kanistrem ale to wg. mnie do latania off słabe rozwiązanie, w podróż ok.
Tak ze 2,5 literka bezpośrednio w zbiorniku to wg. mnie najlepsza opcja. To jest jeden z gadżetów, które rozważam jako warte zainwestowania w CRF, po sprężynie. No i podwyższenie kiery u mnie się sprawdza.
Reszta dodatków to mniej lub bardziej potrzebne z nastawieniem na mniej.
Ps. w ogóle to są już do 300 większe zbiorniki - nie widziałem u Acerbisa.
Zerknij na tego foxa, asfaltem nie jeżdżę w ogóle, sprawdza mi się w offie, gleby jakiejś okrutnej jeszcze z nim nie zaliczyłem ale jest na prawdę solidny i praktyczny. Dobrze się trzyma na motocyklu.
Wiem wiem ze pomysł mocno średniowieczny ale półtoralitrowa butelka pet w plecaku jest do crf wystarczającym buforem jak mysle. 50km przy lizaniu manetki to do cepa się dojedzie.
Tanie i lekkie rozwiązanie a plecak zawsze masz. 1.5kg to nie jest temat który chłop powinien jakoś mocno dyskutować.
Można tez i zalać po spaleniu tego co w baniaku i butelkę wyjebac do lasu :) :) :)
Zgodnie z zapowiedzią na wiosnę miło być i jest. Teraz pewnie jeszcze długo trzeba będzie czekać na zatowarowanie.
https://marketing.acerbis.it/products/originals/medium/0025127_323A.jpg
https://www.acerbis.com/motorsport/en/product/details/0025127#a_page
przemo77390
28.03.2022, 08:58
Wiem wiem ze pomysł mocno średniowieczny ale półtoralitrowa butelka pet w plecaku jest do crf wystarczającym buforem jak mysle. 50km przy lizaniu manetki to do cepa się dojedzie.
Tanie i lekkie rozwiązanie a plecak zawsze masz. 1.5kg to nie jest temat który chłop powinien jakoś mocno dyskutować.
Można tez i zalać po spaleniu tego co w baniaku i butelkę wyjebac do lasu :) :) :)
1,5 litra to się zawsze powinno wozić ;) ale już drugie 1,5 to będzie dawało 3kg.
Pytanie które 1,5 z pleców szybciej się opróżni.
Coś w tym jest co piszesz - tylko z tym wyjebaniem do lasu się nie zgadzam
Na maxa pałując 250l udało mi się uzyskać spalanie około 5l/100 km co daje jakieś 150 km zasięgu co w terenie nie jest mało. Awaryjnie jak gada Matjas darmowa butelka bije na głowę rotopaxy czy inne deserty po 100 juri sztuka.
Tylko przy takim zagęszczeniu stacji paliw w pl to rozwiązania typowo awaryjne i prościej zawsze będzie zjechać i zatankować przy okazji wrzucając gorącego psa niż wozić bene zwiększając masę tego nielekkiego wszak pojazdu. 😁
1,5 litra to się zawsze powinno wozić ;) ale już drugie 1,5 to będzie dawało 3kg.
Pytanie które 1,5 z pleców szybciej się opróżni.
Coś w tym jest co piszesz - tylko z tym wyjebaniem do lasu się nie zgadzam
Zadnych butelek na plecach w offie. Nie chcecie na nich wylądować po fikołku. W CRF300 delikatnie operując manetką to spalanie jest 2,5l. 1L zapasu w tylnej torbie do offa wystarczy. Ja mam taka fajna flache primusa na paliwo. Z drugiej strony odwijając mocno w off mam paliwa na 200km. Trzeba mieć konkret kondycje aby to wypalić ciurkiem .....
Podjudzam sprawdzałem reakcje :)
Jakbym dał cztery buźki to chyba tez nie byłoby śmieszniej.
Chyba nie przyszło Ci do głowy ze pisze na serio o śmieceniu. Nienawidzę tego nienawiścią bardzo szczerą.
Jako pisałem - pierwsze 1.5l można zlać po 50km i wieźć tylko wodę jeśli to miałeś na myśli.
Na pewno wożenie samego Pb jest fajne bo z olejem to smród kosmos a zawsze kropelka gdzieś wyleci.
Mysle ze nawet z małym baniaczkiem crfL będzie mieć wtedy zasięg porównywalny do standardowego hardenduro.
Jarek - 2.5l to Ty w swojej nigdy nie widziałeś wiec nie bajaj :)
Szczerze to oszczędnie jeżdżę i 2.5 jest na asfalcie do 65kmh ale taki wynik miałem tylko od Orlena do zjazdu w TET w Opolu :)
W rally jest lux. Przy normalnej jeździe wychodzi 400km. Jakby lizać manete to pewnie 450 do suchego. Jak dla mnie rewelacja.
Teraz plan jest dotoczyć jakieś pierścionki które deczko napna przednie sprężyny.
Do tego mega jestem wkurwiony dzięcioleniem po tej regulacji tylnego amora a ona u mnie chodzi i tak lekko przez łożysko.
Jak się obronie z tematami pomyśle nad hydraulicznym napinaczem. Wtedy będzie lux.
przemo77390
28.03.2022, 09:13
Podjudzam sprawdzałem reakcje :)
tylko wodę jeśli to miałeś na myśli.
wodę - toć my nie zwierzęta ;)
Spalanie 2,5 to tak można?
JarekO - jak butelkę to można taką, kosztuje o wiele mniej niz ta Primusa https://armyworld.pl/product-pol-14759-Butelka-Wojskowa-Na-Paliwo-Ciecz-Fuel-Bottle-1-L-BRS-Dutraco-Olive-Oryginal-Nowa.html
Butelka Wojskowa Na Paliwo / Ciecz Fuel Bottle 1 L BRS Dutraco Olive Oryginał Nowa
Można ale na szczęście nie trzeba :) jeszcze! :)
JarekO - jak butelkę to można taką, kosztuje o wiele mniej niz ta Primusa https://armyworld.pl/product-pol-14759-Butelka-Wojskowa-Na-Paliwo-Ciecz-Fuel-Bottle-1-L-BRS-Dutraco-Olive-Oryginal-Nowa.html
Wchodzi w niego rura "pistoletu" na stacji? Dobra cena.
przemo77390
28.03.2022, 10:21
Wchodzi w niego rura "pistoletu" na stacji? Dobra cena.
Nie wiem nie korzystałem
Ja akurat kupilem Primusa uzywanego. Bardzo solidny sprzęt. Mam do niej odpowiednią kieszeń od mosko/enduristanu :-). Gadżeciarstwo jak 150.... :-).
Ta kieszeń to mi i Tupkowi uratowała dupę Finlandii bo woziliśmy w niej litr wody który naprawdę bardzo bardzo był potrzebny.
Do każdej butelki wchodzi leyek który każden szanujący się mężczyzna powinien mieć :)
Ja w ubiegłym sezonie testowałem 4-litrowego rotopaxa wożonego na bagażniku. Komfort na bani super ale nigdy nie udało mi się przejeździć całego paliwa. Myślę że przy zasięgach które tym motocyklem generuję, dodatkowe 1,5-2l to max czego mi potrzeba żeby przez cały dzień nie myśleć o tankowaniu, także w tym sezonie najprawdopodobniej będę testował to:
https://www.shop-fuelfriend.de/FuelFriendZ-PLUS-EXTRA-STRONG-RED-15-Liter-Limited-Edition
FuelFriend® PLUS EXTRA STRONG RED 1,5 Liter - Limited Edition
Ja w ubiegłym sezonie testowałem 4-litrowego rotopaxa wożonego na bagażniku. Komfort na bani super ale nigdy nie udało mi się przejeździć całego paliwa. Myślę że przy zasięgach które tym motocyklem generuję, dodatkowe 1,5-2l to max czego mi potrzeba żeby przez cały dzień nie myśleć o tankowaniu, także w tym sezonie najprawdopodobniej będę testował to:
https://www.shop-fuelfriend.de/FuelFriendZ-PLUS-EXTRA-STRONG-RED-15-Liter-Limited-Edition
FuelFriendÂŽ PLUS EXTRA STRONG RED 1,5 Liter - Limited Edition
I to jest sluszny koncept IMO. Na GS wozilem cos podobnego tyle, ze 2L ale zaginelo mi po pincetnej przeprowadzce.....
przemo77390
28.03.2022, 14:47
FuelFriendÂŽ PLUS EXTRA STRONG RED 1,5 Liter - Limited Edition
u nas też jest https://gmoto.pl/kanister-z-tworzywa-do-paliwaoleju-15l-kolor-czerwony,22449.html?gclid=EAIaIQobChMItqiKkOvo9gIV F5OyCh0a7wDZEAQYAiABEgKNk_D_BwE
i biały tez jest, będzie można popatrzeć na żółtą substancję https://www.louis.pl/artikel/fuelfriend-plus-clear-kanister-1-5-litra-prze_roczysty/10003254?filter_article_number=10003254
Litra tez majo
https://gmoto.pl/kanister-z-tworzywa-do-paliwaoleju-1l-kolor-czerwony,22448.html
bardzo dobre te 1.5l przezroczyste. Myślałem o rotopaxie 3l jakbym się gdzieś dalej wybierał i musiał asfaltami lecieć jak to bywało drzewiej ale znam jak do tej pory tylko jedno takie miejsce gdzie przez 250km może nie być paliwa w Europie i to nie jest planowana Rumunia i Bułgaria - o ile się w tym roku uda.
swoją drogą - czy to nie jest niesamowite, ze 300ta może przejechać na takiej butelczynie 50km a może nawet nieco więcej?? naprawdę szacun dla Hondy.
Moja 25 letnia DR potrafi zejść poniżej 4 litrów na setkę w trasie jak się nie ciśnie mocno wiec nie uważam ze 3 na sto w 300 ccm to jakieś wielkie aj waj. 😉
Myślę że przy zasięgach które tym motocyklem generuję, dodatkowe 1,5-2l to max czego mi potrzeba żeby przez cały dzień nie myśleć o tankowaniu, także w tym sezonie najprawdopodobniej będę testował to:
FuelFriend® PLUS EXTRA STRONG RED 1,5 Liter - Limited Edition
Mam dwa takie "friendy" zakupione, zaraz przed COVIDem, więc nie było szansy sprawdzić. Pasi mi ze to ma te szlufki więc można je przytroczyć gdziekolwiek.
Dr650 poniżej 4l w trasie ok. Wierze bo muszę :)
Moje XT chudo ustawione łykało 4.5 z bambetlami jadąc jak dziad.
DR350 3.7l
Musisz mieć tam Emek jakieś krasnale co Ci skaczą po tłoku chyba :)
M
Matjasku, traska z Libuchory do Kielc i pykło ciut ponad 16 litrów. No ale nie musisz wierzyć na słowo. 😉
To jednak chujowe to CRF. Sprzedaje :)
To wiem. Kwestia czasu. 🤣
Hehehehehe :) akurat nie mam żadnych żali do tego motka. Po raz pierwszy od dawna uważam ze mam komplet do jazdy i dłubania. Tak jak lubię.
Ha. Udało się. CRF w garażu... a w zasadzie to na drodze bo od sobotniego poranka właśnie 500km zrobiłem :)
Tak więc a pro po dłubania... Matjas pisałeś że przy tym przebiegu zalewałeś motocykl nowym olejem - rozumiem że specyfikacja identyczna z tą podaną w manualu tylko minerał?
PS jeśli ktoś szuka Rally jeszcze w cenie poniżej 30 000 i od ręki to mogę dać namiar.
10/40 Motul Mineral.
Zlałem w sumie tak dla spokoju ducha. Olej był dość 'rozbity' rzadki jak woda.
popatrzyłem dzisiaj na swoją... 550km... rysy na szybie, handbarach, boczkach, brudna kanapa. łańcuch już raz podciągnięty. szybko sobie poradziłem.
swoją drogą nalepka kontrolna tylko z jednej strony. żadnych znaków odniesienia na wahaczu. WTF... japierdole poniosło ich.
Podeślij mi na priv link na to rally proszę. Mam kogoś komu mogłoby to pomóc.
M
Priv poszedł
Gdzieś w wątku czytałem o korkach olejowych z magnesem, czy może coś robiłeś z tym tematem czy zostawiłeś hondowską śrubkę.
No ja na ten moment dmucham i chucham i przemóc się nie mogę aby motocykl pobrudzić - idealny sprzęt do turlania się po asfalcie :)
eeeem... nie chciało mi się leźć na strych żeby się zmóżdżać nad wierceniem. Zrobię wymianę na syntetyk to zrobię magnes.
jest filtr oleju to da radę. xxxuj :D
jak dla mnie taka śruba to bardziej probierz tego co się dzieje w silniku niż jakiś filtr, chyba, że wkleisz parę takich fiest pastylek gdzieś w karter. w tych motocyklach to niemożliwe.
Ale jako czujnik zadziała jak ktoś takowego potrzebuje.
No tak by się mogło wydawać.
no o tym to pisałem powyżej. ma to TYLKO taką funkcję.
No nie bagatelizował bym tego magnesiku. Nawet jak jakaś drobna część "opiłek" zostanie na nim to już mniej przejdzie przez pompę oleju. A tego nie chcemy.
Jak tam w robo? Pod górę? :cool:
Przegląd CRF300L przy 12k km: 640 PLN
40 PLN filtr
100 PLN olej
500 PLN „przegląd”
**bać biedę :(
40 PLN filtr
100 PLN olej
500 PLN „przegląd”
Dali chociaż jakieś zestawienie co zostało sprawdzone w ramach przeglądu? Jak masz to wrzuć proszę. Przydać się może.
Z innej beczki. Będę wrzucał na Lke MC 360. Wyważać koła czy nie ma sensu? Może bym se jakiś sprzęt to ważenia nabył przy okazji jakby zaistaniała potrzeba …..
Ładnie nakręciłeś już!
Jarek Ważyć można na wadze łazienkowej :)
40 PLN filtr
100 PLN olej
500 PLN „przegląd”
Ładnie nakręciłeś już!
Jarek Ważyć można na wadze łazienkowej :)
Nigdy w życiu bym nie wpadł na pomysł, że są wagi do ważenia łazienek.
Kalkulator i jakoś poradzisz :)
Ładnie nakręciłeś już!
:) zmanipulowałem to żeby wyjść tu na chojraka. Mam nakulane 7k a przegląd był po roku z zakresem takim jak na 12k.
Dali chociaż jakieś zestawienie co zostało sprawdzone w ramach przeglądu? Jak masz to wrzuć proszę. Przydać się może.
Dali tylko wydruk raportu ECU, oprócz wymiany oleju z filtrem powinno zostać sprawdzone/wyczyszczone wszystko o czym mówi serwisówka więc zakładam że tak było i nie wnikam bo chcę długo żyć a stres mi w tym nie pomoże :) Jak już kolejni forumowicze będą po przeglądach 12k to możemy dla sportu porównać koszty.
Krisstel
31.03.2022, 11:38
robiles u Gluchego? ja bym to nazwal przegladem "rocznym".
walne post pod postem, jak juz jest temat wizyt w ASO. chyba by sie to nadawalo na oddzielny temat polecanych/odradzanych ASO. pamietam, ze Tychy odradzaliscie.
na poludniu oprocz RPM we wrocku do D&D mozna podjechac? czy zostaje walbrzych albo czestochowa?
Nie wiem skąd tam jesteś ale z Wałbrzycha do Cz-wy to dla mnie są jakieś 3 stówki czyli w obie strony 6 stówek. Pomijając stratę czasu dokładasz koszty przelotu. Roczny serwis w 300L to jedynie czynności kontrolne poza wymianą oleju. Do tych zabiegów ASO nie jest potrzebne.
przemo77390
31.03.2022, 11:59
a czy jest sens robić w ASO poza pierwszym na 1000 km?
Ps. Fajna ta CRF-ka - przyjemniej mi się jeździ niż DR650
Krisstel
31.03.2022, 12:01
Nie wiem skąd tam jesteś ale z Wałbrzycha do Cz-wy to dla mnie są jakieś 3 stówki czyli w obie strony 6 stówek. Pomijając stratę czasu dokładasz koszty przelotu. Roczny serwis w 300L to jedynie czynności kontrolne poza wymianą oleju. Do tych zabiegów ASO nie jest potrzebne.opolskie Kolego. do podanych ASO mam podobne odleglosci, stad pytanie. czeka mnie przeglad na 1kkm, gwarancje chce zachowac, wiec trzeba podjechac.
a czy jest sens robić w ASO poza pierwszym na 1000 km?no wlasnie bede musial podjechac na 1kkm. wiecej wizyt nie przewiduje.
frytek81
31.03.2022, 12:43
Wawa 380 brutto po 1000km
a czy jest sens robić w ASO poza pierwszym na 1000 km?
Istnieje niezerowe prawdopodobieństwo że nie ma sensu. Nie spotkałem się natomiast z historią gdzie ktoś serwisuje sam, nie ma żadnej pieczątki w książce serwisowej i Honda uznaje naprawę gwarancyjną. Być może dlatego że Hondy w okresie gwarancyjnym się nie psują - tak czy inaczej nie chcę mieć takiego tematu na bani i w tym roku podjechałem jeszcze do ASO. W przyszłym koniec gwarancji i serwisy garażowo.
Ps. Fajna ta CRF-ka - przyjemniej mi się jeździ niż DR650
Pewnie tak, ale wygląd to już inna para kaloszy. Bardzo mnie się podobają te świnki z lat 80/90-tych.
greenman
31.03.2022, 14:33
Znajomy toczył batalię z Hondą o to żeby samemu sobie robić wymiany oleju i "przeglądy", chyba nawet twierdził, że to potwierdzili. Czy było by to uznane w przypadku jakiejś awarii - nie wiem. Nie wiem też czy gdzieś to opisywał, może na grupie FB CRFkowej.
przemo77390
31.03.2022, 15:01
Przeca Hąda to nie KTM - one te wspaniałe Hądy się nie psują :)
Kiedyś był również ASO hondy w Swidnicy.
Weźcie uzupełnijcie profile niektórzy bo h.ja wiadomo skąd kto jest a to czasami się przydaje.
sysiek300
31.03.2022, 18:25
Mi w Krakowie mówili coś o 500zł, ciekawe od czego to zależy czy mniej czy więcej, w Warszawie są chyba ze 3-4 punkty to jest w czym wybierać i cena lepsza.
O ASO w Krakow nic dobrego nie slyszalem na forach, o Tychach juz lepiej, tu znowu piszecie, że szału nie ma. Najpewniej to samemu!
Jak kupuje jakieś kosiarki za 2000-3000 to odpuszczam serwisy, oleje zmieniam sam od początku, ale przy 24 000zł szkoda by było stracic gwarancje jednak więc na ten pierwszy przeglad trzeba podjechać, choć czuje ogromna niechęć bo pewnie z pół dnia człowiek straci na wymianę oleju, ale licho nie spi i jakby się jednak popsuło to szkoda, choć mocno mi po głowie chodzi/chodziło że nie zjawie się już u Nich.
Wymieniłem olej i filtr po 400km, leciała "rzadka zupa" może jakie opiłki były jakby się z lupą przyglądał, zalałem na pałe 1.8 bo tak pisze, oczywiście za dużo :D musialem upuszczać, wydaje mi sie ze wchodzi tak idealnie 1.5 - 1.6, natomiast jak zlałem stary olej to wg mnie było go ~ 1.2 litra
u mię weszło 1,8 i to jest do góry okienka ale tak zostawiłem. do tego moto krwawiło całą noc do wanienki więc może zleciało ciut więcej. Oczywiście wymiana wraz z filtrem.
brakuje mi trochę kontrolki ciśnienia oleju.
NC robiłem wszystko sam od początku do oddania z powrotem do salonu - nie było pytania o serwis. Założyłem, że przy rozsądnej eksploatacji, wymianach częściej niż fabryka mówi oraz przy fantastycznych opiniach jakie NC wszędzie ma, nie ma się czego bać...
W CRF zakładam podobnie ale to moje zdanie i oczywiście każdy postąpi po swojemu. W razie W zdaję sobie sprawę z tego, że to jest stąpanie po cienkim lodzie.
Matjas, szczepieś koledze większy silnik do 250-ki?
Dwa: czy da się też 300-kę na 500-kę zrobić?
Matjas, szczepieś koledze większy silnik do 250-ki?
Dwa: czy da się też 300-kę na 500-kę zrobić?
Motki stoją nieruszone. Życie, czasowo zweryfikowało plany i mimo, że poczyniłem już pewne prace w celu dostosowania ramy itd to nie mogę trąbić, że to skończyłem, lub że jest zaawansowane. To mnóstwo pracy kiedy ma się etat, dzieci, prace wokół domu. Myślę, że robiąc TYLKO to to około dwóch, góra trzech tygodni.
MNIEMAM, że rama w 300 jest deko wyższa więc nie powinno być problemu. Ten silnik na pewno nie jest niższy od 250.
przemo77390
31.03.2022, 21:16
Taka 500 w 300 bylaby pewnie cudowna o ile mocno by wagi nie podniosla.
Jezdzic, jezdzic a nie rozkminiac ile oleju wlezie.
Jak w weekend "latalismy" to koledze w KTMie slawetny oberon padl - 30 minut i naprawil i zalal sprzeglo rzepakiem. KTM jezdzi, skacze, zapier....
Niech już ta zima sobie idzie, bo mam dzisiaj dzień słabości i rozważam zamianę CRF na banknoty. Choroba na rower w pełnym zawiasie powróciła….
115277
przemo77390
03.04.2022, 17:48
Niech już ta zima sobie idzie, bo mam dzisiaj dzień słabości i rozważam zamianę CRF na banknoty. Choroba na rower w pełnym zawiasie powróciła….
115277
Motor to zawsze bedzie motur
Trzeba mieć jedno i drugie :-)
Nie zamieniaj bo pewnie zatęsknisz
Ja mam crf300l od piątku ale jeszcze nie pojeździłem ze względu na zimę w Warszawie :-(
Może w czwartek się uda przejechać
Trzeba mieć jedno i drugie :-)
Nie zamieniaj bo pewnie zatęsknisz
Ja mam crf300l od piątku ale jeszcze nie pojeździłem ze względu na zimę w Warszawie :-(
Może w czwartek się uda przejechać
Wpadnij we czwartek na Tunelową 2b do 2KOŁA! Będziemy od około 19:00 :). Chętnie go obejrzymy na żywo. Nasze będą dopiero pod koniec miesiąca w PL
Niestety nie dam rady, ale dziękuję za propozycję.
No dobra, jakieś 400 km po wymianie sprężyny na hyperpro, przeróbce kanapy u Zeta i zmianie opon na Pirelli MT21, więc można już się podzielić spostrzeżeniami.
Długo zastanawiałem się czy robić coś z amorem, no ale ten sag już zaczął mnie drażnić więc zdecydowałem się na budżetowe rozwiązanie w postaci sprężyny. Powiem tak: to był bardzo dobry pomysł, polecam tym którzy się wahają. Kasa niewielka a różnica znaczna. Motocykl nie wygląda jakby siedział na nim zawodnik sumo, prześwit jest większy, jedzie się lepiej no i kosa ma wreszcie odpowiednią długość (aha, poszerzenie stopki od naszego forumowego kolegi to pierwszy zakup jakieg trzeba dokonać).
Minusy: ciężej się robi manewry w terenie, mam 179 cm wzrostu i raz już nogi mi zabrakło. Osobom poniżej 170 może już być za wysoko.
Kanapa jak wiadomo działa super, po kilku godzinach w siodle tyłek nie zgłasza żadnych uwag. Ale najważniejsze, że czarna wygląda zajebiście :D
Opony robią jak to MT21 czyli wspaniale, ale niestety spalanie wzrosło o jakieś 0,3 na sto hehe (ciśnienie 1,4). No i jest głośniej.
No to ja poszedłem na grubo:
- cały amortyzator tylni hyperpro
- przód sprężyna + olej hyperpro
Koszt 3500pln
Wrażenia zdecydowanie bardziej twardo zwłaszcza przód, motocykl zdecydowanie bardziej stabilny. Ciekawostka w przednim zawieszeniu jest tylko jedna sprężyna.
muszel72
15.04.2022, 09:13
A w drugą lagę wejdzie sprężyna? Jeśli tak to ja kupię tą Twoją:haha2:
Niezle wrażenie robi taki mod kiedy wartość zawiasu to ponad 10% wartości moto :)
przemo77390
15.04.2022, 11:04
Niezle wrażenie robi taki mod kiedy wartość zawiasu to ponad 10% wartości moto :)
Myślę ze te 10% to lepiej wydane pieniądze niż wkładanie masę pierdoletów które po podsumowaniu mogą dać wynik większy niż 10%
Wg. mnie jak ktoś ma nadmiar kapusty to mod fajny - tylko czy do wałęsania się ala turystycznego nie wystarczy jednak sama sprężyna.
muszel72
15.04.2022, 11:07
Wystarczy
Tani motocykl to trzeba trochę władować, żeby to miało ręce i nogi. Ja w swojego władowałem już chyba 40% wartości (część to zbędne pierdoły wiadomo) ale nadal nie uważam to za dużo pieniędzy bo mieszczę się w 35 tys, a tyle to już nawet nie kosztowała Yamaha WR250R kiedy 3 lata temu była jeszcze dostępna. Z tego co mi ktoś mówił to na wylocie kosztowała 37-38 tys, a i tak na wstępie trzeba wrzucić handbary, płytę pod silnik etc.
Czy da się coś zmotać z crf300 aby gaz nie był 0/1? Jeźdzę beta RR 390, afra 1000 ósemki bez problemu, ciasne kwadraty itp. A na crf300 kuźwa po 30 min odpuściłem bo mnie zmęczyła i dupa wyszła z tego.
Czy ty nie masz złych nawyków? ;)
Przecie się da. Patrz Matias i jego rajdy o kropelce. Tyle, że ten mały gaz jest, powiedzmy, .... inny.
poczytałem wczoraj internety i ten problem z przygasaniem okazjonalnym jest znany i się zdarza. winna szróbka powietrza wolnych obrotów.
pożywiom na ile to jest problematyczne w dalszej znajomości - silnik wciąż się układa i ma przebiegowo około 600km. Wzw z tym, że było sporo w terenie jeżdżone to myślę, że jest już dotarte.
kwestia powyżej wymieniona, że nie można się dogadać... trzeba próbować.
Czy da się coś zmotać z crf300 aby gaz nie był 0/1? Jeźdzę beta RR 390, afra 1000 ósemki bez problemu, ciasne kwadraty itp. A na crf300 kuźwa po 30 min odpuściłem bo mnie zmęczyła i dupa wyszła z tego.
To jest niestety dosyć.duży minus 300L. Odpowiada za to podobno norma Euro5 w naszych modelach przez co przy ujmowaniu gazu odcina całkowicie paliwo po to, żeby nie wypluwał niedopalonego (czy cos takiego, moglem cos pojebać).
Jedyne co można zrobić to mod ECU. W stanach mają 550performance który eliminuje ten problem i wprowadza sporo ognia do motocykla. Niestety europejska wersja ma całkowicie inne ECU i jedyne co nam zostaje to czekać na kogoś kto to zmodzi lub EJK dla 300L
Horizon jesteś blisko podstawowej wersji T700
Emmm no nie za bardzo :D, przypuszczam, że na wszystko wydałem max 35 tys do golasa T7 nadal brakuje co najmniej 10 tys. Kupujac Yamahe czy KTMa nadal pare tysiecy trzeba wywalić, że zrobić moto pod siebie.
zaczekaj
18.04.2022, 10:54
4000km wytrzymałam i nadszedł czas, że musiałam zdobyć pierwsze blizny.
Winę zwalam na opony. Mam wciąż ori i póki było względnie sucho to było spoko. Jednak na Wyrobisku trafiło się duuużo błota i opony były najsłabszym ogniwem. Przód uciekał mi kilka razy aż w końcu uciekł na dobre.
Prędkość ok 40km/h.
Z ciekawości spytałam o cenę uszkodzonych elementów.
Także tak:
Chłodnica, bez wentylatora- 2177 zł brutto
Owiewka prawa, przedni element-922zł brutto
Owiewka prawa, tylni element- 2324zł brutto
Także we wtorek jadę do spawacza. Chłodnice sprawdzę dokładnie czy nie cieknie i na razie taka zostanie.
Widziałam że na bikerzbitz że są plastiki. Ktoś może coś słyszał na ich temat? Czy warto zamówić?
https://youtube.com/shorts/L0BYbEeDwAU?feature=share
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220418/a0e12acfecadd01e723b37c0211e33be.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220418/111fa1d9665b5c77d6e881f239468952.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220418/84e7bd862392d520f8607913d08f9dc3.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220418/62d8c7369ac1fa819988cc32b43eab28.jpg
O kurczę, ale ceny. Będę musiał jednak zmienić opony, bo też tak może mi się skończyć. Plus porządna oslona na chłodnicę. Co już planowałem.
Plastiki bym pokleił, bo szkoda nowe znów uszkodzić;-) pisze z własnego doświadczenia
Dobrze że z Tobą ok.
Asica przykro ale jak pisałem po swojej glebie⌠na origumach trza unikać błota. Nie da się.
Ceny powalają, niestety dlatego podkleiłem swoje plastiki i będę robił dolne gmole oraz jakieś wzmocnienie chłodnicy.
Pewnie nawet nie jechałas szybko.
Byle paciak i 5 koła w plecy. AC warto rozważyć.
.......przypuszczam, że na wszystko wydałem max 35 tys do golasa T7 nadal brakuje co najmniej 10 tys. Kupujac Yamahe czy KTMa nadal pare tysiecy trzeba wywalić, że zrobić moto pod siebie.
No i jeszcze że 4 pudy wagi co by wyjść na T7, bo po glebie to już w kosztach....
To tak nie złośliwie ale dla beki. Każdy motor w terenie musi leżeć to i koszty muszą być.
Wesołego
Pozdr rr
zaczekaj
18.04.2022, 16:07
O kurczę, ale ceny. Będę musiał jednak zmienić opony, bo też tak może mi się skończyć. Plus porządna oslona na chłodnicę. Co już planowałem.
Plastiki bym pokleił, bo szkoda nowe znów uszkodzić;-) pisze z własnego doświadczenia
Dobrze że z Tobą ok.
Tak, najważniejsze że ja cała :)
Plastiki lecą do spawania ale fajnie by było mieć nowy ładny plastik na półce na zaś :)
O kurde szkoda, przykra sprawa... Te ceny to są nieciekawe, byłoby kilka kpl opon. Ważne że z Tobą wszystko ok, prawda?
Ze mną wszystko git, na szczęście gleba była na miękkiej dobrze nasączonej deszczem glebie.
Byle paciak i 5 koła w plecy. AC warto rozważyć.
Mam AC. Ale nie dowiadywałam się jeszcze o naprawie z ac.
Asica przykro ale jak pisaÅem po swojej glebieâŠna origumach trza unikaÄ bÅota. Nie da siÄ.
Ceny powalajÄ
, niestety dlatego podkleiÅem swoje plastiki i bÄdÄ robiÅ dolne gmole oraz jakieÅ wzmocnienie chÅodnicy.
Pewnie nawet nie jechaÅas szybko.
40km/h na filmiku wypatrzyłam, w momencie upadku pewnie już było mniej. Gleba miękka.
Być może gdyby nie to, że była koleinka i moto upadło tak jakby na tego garba to takich strat by nie było, pewnie kierownica by wtedy przyjęła uderzenie.
Jakbyś Matjas chciał zrobić od razu dwie pary gmoli i osłone chłodnicy to byłabym pewnie chętna ;)
I zbieram się do zadzwonienia do Ciebie, już niedługo bo hyperpro coraz mocniej kusi.
muszel72
18.04.2022, 16:23
Ja myślę, że ori sprężyna też się dołożyła obok tych opon.
Dziś pięknie było się poszwędać. Kolejna setka pękła.
4000km wytrzymałam i nadszedł czas, że musiałam zdobyć pierwsze blizny.
Winę zwalam na opony. Mam wciąż ori i póki było względnie sucho to było spoko. Jednak na Wyrobisku trafiło się duuużo błota i opony były najsłabszym ogniwem. Przód uciekał mi kilka razy aż w końcu uciekł na dobre.
Prędkość ok 40km/h.
Z ciekawości spytałam o cenę uszkodzonych elementów.
Także tak:
Chłodnica, bez wentylatora- 2177 zł brutto
Owiewka prawa, przedni element-922zł brutto
Owiewka prawa, tylni element- 2324zł brutto
Także we wtorek jadę do spawacza. Chłodnice sprawdzę dokładnie czy nie cieknie i na razie taka zostanie.
Widziałam że na bikerzbitz że są plastiki. Ktoś może coś słyszał na ich temat? Czy warto zamówić?
Daj Pani spokoj z ASO te ceny to rozboj w bialy dzien. Na bikerzbit masz oryginalne czesci tutaj prosze chlodnia za 100 dolanow + clo to pewnie wyjdzie z 600 zl. Plastiki to samo to sa wszystko oryginaly prosto z hondy. Dostawa w 4-5 dni zalezy jak DHL sie wyrobi. Zamawialem u nich wielokrotnie.
https://bikerzbits.com/radiator-comp-e.html
Koło wyszło z koleiny, stanęło bokiem i się położyła. Co ma do tego sprężyna?
muszel72
18.04.2022, 16:34
Jeśli walczy się z chuâŚwą sprężyną przez dłuższy czas to sił ubywa? To tylko moje luźne dywagacje.
Tygrys 74
18.04.2022, 20:53
Jeśli to ta gleba z filmiku to typowa gleba koleinowa nie do uratowania nawet z crossowa oponą przy tej prędkości moim zdaniem.
Też tak uważam. Osłona chłodnicy wydaje się w tych motorkach must have tak samo jak była w 250L tylko tam chłodnica była z drugiej mańki chyba. Ciekawe bo kumpla 250L leżała sporo razy, chłodnica też dostała podobnie jak u Aśki ale plastiki są całe i niepopękane. Wersja Rally ma inne plastiki niż zwykła? Śmiałem się z Suddena że założył gmole do 250L ale przy cenach plastików Rallye to warto rozważyć jakieś żelazo zabezpieczające tylko motorek nabierze zbędnej masy.
przemo77390
19.04.2022, 08:46
a cóż za osłonę kto poleca. Najchętniej popatrzyłbym na jakaś lekką (może z jakiegoś plastiku jak osłona silnika Acerbisa).
Plasticzana? Raczej o coś teges idzie Przemo.
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0084/3048/5609/products/12-79_1024x1024.jpg?v=1627676436
przemo77390
19.04.2022, 08:57
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0084/3048/5609/products/12-79_1024x1024.jpg?v=1627676436
Dzięki Emek za focie.
Kolejny gadżet i zbędne kilogramy ale widać że będzie potrzebny - wrrrrr jak ja nie lubię dokładania tych pierdoletów.
Gzie to coś takiego można u nas nabyć i ile to waży kilogramowo i dukatowo?
Tez nie zamierzałem zakładać, ale jak wczoraj wyglebiłem i Aśka opisała swoje to niestety trzeba sje zabezpieczyć.
Możesz to zamówić w crfonly.com. Do Rally jest tańszy, natomiast do L: https://www.crfsonly.com/catalog/product_info.php/cPath/355_358_435_439/products_id/7590
Szkoda że nie ma innego producenta. W USA inny rynek więc tego zawsze było i będzie więcej.
Jak to nie ma?
https://www.srcmoto.com/products/radiator-guard-honda-crf-300l
Nawet majfrendy robią.
https://pl.aliexpress.com/item/1005003467819862.html?gatewayAdapt=glo2pol&_randl_currency=PLN&_randl_shipto=PL&src=google&src=google&albch=shopping&acnt=708-803-3821&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&albagn=888888&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&albcp=9594049142&albag=100017018638&trgt=542650620136&crea=pl1005003467819862&netw=u&device=c&albpg=542650620136&albpd=pl1005003467819862&gclid=CjwKCAjwu_mSBhAYEiwA5BBmf9mQff-h11XnX_Cye3h13FB5hReQ-V8N0D9DZDuEtOGq4fcDxfkkYRoCaRAQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&aff_fcid=5ece6b9eb3f74d3199235f9850c851f6-1650352027094-01480-UneMJZVf&aff_fsk=UneMJZVf&aff_platform=aaf&sk=UneMJZVf&aff_trace_key=5ece6b9eb3f74d3199235f9850c851f6-1650352027094-01480-UneMJZVf&terminal_id=ca5344ebdfdf4999b9a8e787abbdfacc&afSmartRedirect=y
Jakościowo to jednak nie wygląda najlepiej.
Aśka podała że chłodnica kosztuje ponad 2 koła. W US kosztuje 134$ więc nawet z cłem i VATem jest dużo taniej i nie opłaca się kupować tego w ASO.
zaczekaj
19.04.2022, 09:27
W rally ten plastik czerwony jest chyba z pp i jest nawet elastyczny a ten duży element czarny bodajże z abs no i jest kruchy niestety.
Mam to rozebrane to po pracy sprawdzę oznaczenia .
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220419/8fd2327e32f4aec2395dc0abefb27f38.jpg
tylko, że ta osłona z pierwszego linku jest naprawdę pancerna. dwie kolejne już zdecydowanie mniej. pytanie czy jeśli będzie pancerna osłona to nie podda się wszystko inne :D
mnie to najbardziej interesują dolne gmole. jeśli sytuacja baryczno/polityczna dopisze to chcę się puścić na Węgry, Rumunię, Bułgarię, BiH na początku maja i jechać jak najwięcej po TET między Budapesztem, Bukareszte, Sofią i południem BiH - kontrolując jeno czas przejazdu bo bedę poumawiany. Jeśli się będzie przedłużać to będę skracać asfaltem - tak czy srak: bazując na moich doświadczeniach osłona dołu jest NIEZBĘDNA tak samo jak niezbędna jest twardsza sprężyna do tyłu. Więc nie wiem jak to ogarnąć bo czasu jest niewiele.
duży boczek/dolna buła mogą być zrobione z ABS patrząc jak to chętnie trzasnęło - oraz biorąc pod uwagę fakt jak chętnie skleił to cyjanoakryl.
Naprawdę ich pojebao, żeby mieć takie doświadczenie w robieniu motocykli a to ogarnąć z takiego tworzywa i na dodatek w jednym dupnym kawałku... nie mieści mi się to w głowie.
przemo77390
19.04.2022, 09:34
Ktos bedzie zamawial którąś z tych osłon chłodnicy i chce podzielić koszty.
Może ktoś w kraju robi z szybkim dostępem.
Ps. a ta od Azjatów - warta zakupu?
Jak to nie ma?
https://www.srcmoto.com/products/radiator-guard-honda-crf-300l
Nawet majfrendy robią.
https://pl.aliexpress.com/item/1005003467819862.html?gatewayAdapt=glo2pol&_randl_currency=PLN&_randl_shipto=PL&src=google&src=google&albch=shopping&acnt=708-803-3821&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&albagn=888888&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&albcp=9594049142&albag=100017018638&trgt=542650620136&crea=pl1005003467819862&netw=u&device=c&albpg=542650620136&albpd=pl1005003467819862&gclid=CjwKCAjwu_mSBhAYEiwA5BBmf9mQff-h11XnX_Cye3h13FB5hReQ-V8N0D9DZDuEtOGq4fcDxfkkYRoCaRAQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&aff_fcid=5ece6b9eb3f74d3199235f9850c851f6-1650352027094-01480-UneMJZVf&aff_fsk=UneMJZVf&aff_platform=aaf&sk=UneMJZVf&aff_trace_key=5ece6b9eb3f74d3199235f9850c851f6-1650352027094-01480-UneMJZVf&terminal_id=ca5344ebdfdf4999b9a8e787abbdfacc&afSmartRedirect=y
Jakościowo to jednak nie wygląda najlepiej.
Aśka podała że chłodnica kosztuje ponad 2 koła. W US kosztuje 134$ więc nawet z cłem i VATem jest dużo taniej i nie opłaca się kupować tego w ASO.Tak robią, ale to jest na komary i gałęzie;-)
Bocznego zgniotu nie wytrzyma jak glebie mocniej na bok, lub coś będzie idealnie w tym miejscu na ziemi. Nie piszę tego z teorii, widziałem co się wydarzyło u ojca w Becie. On na szczęście miał osłonę zrobioną na cnc z pełnej kostki aluminium. Nie występują tam siły składające/skręcajace.
Nie neguję. Jedynie ta z flatlanda wygląda na pancerną.
Krisstel
19.04.2022, 10:04
takie cos kupilem:
https://www.th-bike.com/product/radiator-guard-for-honda-crf300l-thep-with-side-bracket-reinforcement-2021-up
jak ma byc dobrzw, to nie bedzie tanio. taka jeszcze jest:
https://www.th-bike.com/product/radiator-guard-for-honda-crf300-2021-up
i taka:
https://www.th-bike.com/product/radiator-guard-for-honda-crf300-2021-up-2
zakup 06.04. 7-14 dni im zajmuje ogarniecie i wyslanie. ceny tansze niz na bikerzbits, ale zakup tylko w THB (0,13 PLN), bikersi szybciej wyslali. czekam na paczki i oplate za clo o o o.
przemo77390
19.04.2022, 10:34
Tez nie zamierzałem zakładać, ale jak wczoraj wyglebiłem i Aśka opisała swoje to niestety trzeba sje zabezpieczyć.
Możesz to zamówić w crfonly.com. Do Rally jest tańszy, natomiast do L: https://www.crfsonly.com/catalog/product_info.php/cPath/355_358_435_439/products_id/7590
Szkoda że nie ma innego producenta. W USA inny rynek więc tego zawsze było i będzie więcej.
Przemawia do mnie - tylko pay pal jakby nie mieli normalnego systemu płatności, zawsze muszą staroświeckim ludziom utrudnić żywot :)
Ktos bedzie zamawial którąś z tych osłon chłodnicy i chce podzielić koszty.
Może ktoś w kraju robi z szybkim dostępem.
Ps. a ta od Azjatów - warta zakupu?Moje już wczoraj zamówione, więc jak przyjdzie to odezwę się.
Gdyby ktoś.się.zastanawiał to nie polecam tej osłony chłodnicy z Bikerzbit. Jedyna kiepska rzecz jaka mi się tam trafiła. Totalnie dziadoskie aluminium
https://bikerzbits.com/honda-crf300l-radiator-guard.html
przemo77390
19.04.2022, 13:28
Moje już wczoraj zamówione, więc jak przyjdzie to odezwę się.
Ok.
Może będziesz chciał pożyczyć taką osłonę to bym obczaił czy uda się uruchomić rodzimą produkcję.
Moje już wczoraj zamówione, więc jak przyjdzie to odezwę się.
Rozumiem że kupiłeś tą osłonę z crfsonly? Możesz zdradzić ile Cię skasowali za wysyłkę do PL?
Zasadzam się tam na kilka gratów ale dotychczas wstrzymywał mnie ten PayPal - niedawno zlikwidowałem oba swoje konta na tym portalu bo nie mogłem już skumać co dla mnie oznaczają zmiany w ich regulaminie świadczenia usług.
Zamawiając z crfonly zamówienie musi być min za 200 dolarów, oni tłumaczą to tym że nie musza wtedy płacić jakiś podatków. Więc przy dwóch zestawach już jest ok.
Nie no prosze Was , pamiętam i wklikałem w google dla pewności ceny chłodnicy i plastików do crf 250L. Kiedyś plastiki kpl z błotnikami coś do 600zł . A chłodnica 300zł. Frajerskie debilne ceny z kosmosu se zrobią złodzieje i się nie dziwie że ubezpieczenia potem takie drogie są bo 5 koła kasuja za plastik i chłodnice. STOP debilnym złodziejskim cenom. Nara
Nie no prosze Was , pamiętam i wklikałem w google dla pewności ceny chłodnicy i plastików do crf 250L. Kiedyś plastiki kpl z błotnikami coś do 600zł . A chłodnica 300zł. Frajerskie debilne ceny z kosmosu se zrobią złodzieje i się nie dziwie że ubezpieczenia potem takie drogie są bo 5 koła kasuja za plastik i chłodnice. STOP debilnym złodziejskim cenom. Nara
Taka prawda. Ze wszystkimi ASO tak jest, że ceny z dupy. Wczoraj jakiś.gryzoń przegryzł mi wąż w intercoolerze w jednym z busów (roczne auto) i za kawałek rurki w ASO krzyczą 1000 zł :haha2::haha2::haha2:
W firmie, w której pracuję te gryzonie zjadły wąż w Iveco i Masterze. Podobno przy ich produkcji jest jakaś domieszka, która jest dla gryzoni bardzo smaczna. Pomaga owinięcie metalową siatką (wąż siatkowy metalowy). Inaczej problem będzie powracał.
Nom dokładnie o Mastera chodzi :D Dzięki za podpowiedź, owine siatka i byle do końca leasingu. Najgorsze auto jakie kiedykolwiek kupiłem. Jak się check engine nie pali to zaczynam się.martwić.
Asia, rozważ ucięcie tych plastików w połowie, wrzucenie na dół amelinowej osłony. Dużo ludzi tak robiło rally, są foty w necie. Nawet dobrze to wygląda.
"Zainspirowany" fotkami od Zaczekaj, kupiłem też osłonę na chłodnicę. Wybrałem tą:
https://www.th-bike.com/product/radiator-guard-for-honda-crf300l-thep-with-side-bracket-reinforcement-2021-up
- ma wsparcie na ramie
- wygląda że gruba (3 mm ?)
- nie ogranicza wlewu do chłodnicy
- cena akceptowalna (w porównaniu do CRFonly).
Przy okazji zamówiłem jeszcze od braci Tajów kilka innych gadżetów, między innymi osłonę silnika i kiwaczki z HDPE. Teraz czekam na VAT i papiery celne :(
Ile Cię kosztowała przesyłka z Tajlandii?
Przymierzam się do białego kompletu plastików do 250L z bikerzbits.com, ale przesyłkę wyceniają wstępnie na tyle samo co te plastiki czyli po ok. 100 EUR i tak mi jakoś ciągle nieswojo, żeby to zamówić :)
zaczekaj
21.04.2022, 19:24
Cieszę się poniekąd, że moje ,,nieszczęście” skłoniło Was do przemyśleń i zakupów :D
Zawsze to lepiej uczyć się na błędach innych :D
Prośba do użytkowników czy tutaj jest u was podkładka w 300etkach?
Wg serwisówki crf250 tu jest. Jak ściągnąłem nie było.
Może oszczędność hondy ? Dociagałem siła jak w crf250 https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220421/a5d509ac677630b2a95eeee8e9184db5.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20220421/96fd49739c78ebe9cb2079b57b14e0c5.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20220421/5b3cc8f4c9b4adab11cf27822a6ba589.jpg
Wczoraj to rozkręcałem i u mnie nie było podkładki.
Ja nie wiem co to za melodia.
Pod nakrętka powinna być podkładka. Chyba ze nakrętka zintegrowana.
muszel72
21.04.2022, 23:44
U mnie nakrętka zintegrowana znaczy samokątrująca.
No to ja poszedłem na grubo:
- cały amortyzator tylni hyperpro
- przód sprężyna + olej hyperpro
Koszt 3500pln
Wrażenia zdecydowanie bardziej twardo zwłaszcza przód, motocykl zdecydowanie bardziej stabilny. Ciekawostka w przednim zawieszeniu jest tylko jedna sprężyna.
Czy podczas zamawiania podawałeś swoją wagę oraz preferencje odnośnie sposobu eksploatacji bzyka? :)
Krisstel
22.04.2022, 08:49
"Zainspirowany" fotkami od Zaczekaj, kupiłem też osłonę na chłodnicę. Wybrałem tą:
- ma wsparcie na ramie
- wygląda że gruba (3 mm ?)
- nie ogranicza wlewu do chłodnicy
- cena akceptowalna (w porównaniu do CRFonly).
Przy okazji zamówiłem jeszcze od braci Tajów kilka innych gadżetów, między innymi osłonę silnika i kiwaczki z HDPE. Teraz czekam na VAT i papiery celne :(
Uzbrój się w cierpliwość. zakupiłem ją i kilka innych rzeczy 06.04., dziś mamy 22.04. i wciąż PROCESSING... niby 7-14 dni im zabiera zebranie gratów. zakup u Thajów nie dla tych, którzy potrzebują na wczoraj.
U mnie nakrętka zintegrowana znaczy samokątrująca.
Samokontrujaca czy nylock czy jak to jeszcze zwał /a wersji samokontry znam trzy/ to wciąż zwykła nakrętka.
Ta zintegrowana z podkładka ma taki talerzyk od spodu. Przyznam zreszta ze jest ona najpewniej używana ze względu na używanie zakrętarek.
Tak czy siak Ojciec mnie uczył ze pod nakrętka powinna być podkładka. Jaka podkładka to już zależy od potrzeby.
Tu uważam ze nie ma co dyskutować - nakrętka nie powinna naciskać bezpośrednio na kiwaczkę.
W takiej Afryce tam też podkładki nie ma. Zajrzałem z ciekawości na diagramy innych producentów i też podkładki nie ma.
Krisstel
22.04.2022, 09:02
Ile Cię kosztowała przesyłka z Tajlandii?
Przymierzam się do białego kompletu plastików do 250L z bikerzbits.com, ale przesyłkę wyceniają wstępnie na tyle samo co te plastiki czyli po ok. 100 EUR i tak mi jakoś ciągle nieswojo, żeby to zamówić :)
na bikerzbits masz możliwość zmian waluty, koszt przesyłki pokazuje się automatycznie i możesz wybrać przewoźnika.
Możesz sobie zerknąć jeszcze na th-bike:
https://www.th-bike.com/search?q=crf250l&lang=en
ceny w THB (1THB to jakieś 13 groszy), bardziej skomplikowane zakupy, bo musisz wrzucić do koszyka i dopiero indywidualnie wyceniają koszty wysyłki.
przy większych gabarytach spodziewaj się, że koszty wysyłki przekroczą koszt zakupionego towaru. za średniej wielkości paczkę zapłaciłem jakieś 140 zeta.
zakupy w Azji dla tych, którym się nie śpieszy i kupują na wszelki wypadek...
na bikerzbits masz możliwość zmian waluty, koszt przesyłki pokazuje się automatycznie i możesz wybrać przewoźnika.
Możesz sobie zerknąć jeszcze na th-bike:
https://www.th-bike.com/search?q=crf250l&lang=en
ceny w THB (1THB to jakieś 13 groszy), bardziej skomplikowane zakupy, bo musisz wrzucić do koszyka i dopiero indywidualnie wyceniają koszty wysyłki.
przy większych gabarytach spodziewaj się, że koszty wysyłki przekroczą koszt zakupionego towaru. za średniej wielkości paczkę zapłaciłem jakieś 140 zeta.
Z bikerzbit też nie jest kolorowo jeśli chodzi o przesyłkę. Jak zamawiasz małe rzeczy to spoko, ale jak próbowałem zamówić 2 x kompletny wydech mojej Tajki (i dla kolegi) + okleina + coś tam jeszcze sporego to przesyłka wyszła kosmiczna. Bardziej się opłacało rozbić to na 2 przesyłki, ale i tak było drogo. Dobrze, że wydech jest wyjątkowo tani :bow: Finalnie i tak mi chyba przesyłka wyszła ponad 120 euro.
ja zapełniałem koszyk na BBitz dwukrotnie i dwukrotnie miałem odrzut w momencie skalkulowania przesyłki.
Jak tam u Was?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220423/f9e53203d049dfa57842b5d593672eec.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220423/304f5e845629735489535a0847d1f7e0.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220423/e75f98f2c37f6c4eb8d1f3782aa24738.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220423/f22716a1836d9be91eae73d509476c46.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220423/672c1672c2ba0d4f58fb2cc2aed7ea13.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220423/29f74ae72e06d400fcda1f471492c6c4.jpg
Bo u mnie 200 😎
kristoch
23.04.2022, 20:10
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220423/128637ad44d19da8c621b12100b7e66e.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220423/c8f54ebd333085c1480525845b7ab07b.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220423/916cc0664b0a22602c90ae2a10ccd6d8.jpg
Fajny ten motorek 😀
Uzbrój się w cierpliwość. zakupiłem ją i kilka innych rzeczy 06.04., dziś mamy 22.04. i wciąż PROCESSING... niby 7-14 dni im zabiera zebranie gratów. zakup u Thajów nie dla tych, którzy potrzebują na wczoraj.
Przesyłka kosztowała coś ok 1800 batów. Mam już status wysłane, więc czekam tylko na sygnał od kuriera że trzeba cło i VAT opłacić :)
Fajny ten bzyk :)
https://lh3.googleusercontent.com/pw/AM-JKLWrm-yqk6NnkMmmbgf2FDYx2hgipms7SaYZxIvA3E_W652KjIFBTk69 4GYpdC0nzvO470VpWMW6bINfG6U3iGcQd9ieiSnqveLjWVMGke M9MOPuiS6knahhslPgPtKcjNELxknGr_WnDWilIHgHwnJWLA=w 954-h979-no?authuser=0
Krisstel
25.04.2022, 11:13
Przesyłka kosztowała coś ok 1800 batów. Mam już status wysłane, więc czekam tylko na sygnał od kuriera że trzeba cło i VAT opłacić :)to masz szczescie😁 w sumie zamowilem 14 przedmiotow u nich, przesylka 1835 batow. nadal czekam na maila, ze wyslali 😳🤔🤣☹️
zgadza się ale... zamówiłem 22.04 na bikerzbits parę różnych rzeczy, przy każdej z nich była informacja
we currently do not stock this item. Once an order for this item has been placed we will
order from the manufacturer. Most items arrive within 1 - 7 days at our warehouse
dziś dostałem od nich wiadomość, że paczka jest kompletna i wysłana i z DHL o przewidywanym terminie dostawy na 29.04
Za wszystko zapłaciłem 3300 batów w tym ok 1200 za przesyłkę
Koszt paczki nie przekracza 150 euro więc do zapłacenia tylko VAT bez cła.
A najlepsze, że to samo kupione w polskim ASO kosztowałoby ok 1500 cebulionów czyli trzy razy drożej
myślałem, że będę czekał na paczkę miesiąc a tu taka niespodzianka
update - kurier przywiózł paczkę dziś w południe
Tomasz eS
28.04.2022, 02:07
Siemano
Kilka dni temu zakupiłem sobie takiego sprzęta. Przesiadam się z Transalpa 650.
Kupiłem używkę z września zeszłego roku, niecałe 2000km. Trochę już pomodzony.
Najpierw chciałem wersję rally, ale po przeczytaniu tu relacji koleżanki po glebie, to mi się odechciało walki z plastikami. No i w salonach nic nie mają, nawet żeby się przejechać, przysiąść - trochę to niepoważne moim zdaniem, dlatego olałem nówkę i kupiłem co było tu i teraz.
Fajnie toto idzie - po transalpie to najbardziej w piachu czuć różnicę.
Witamy w rodzinie. Keep upgrading :D
Tomasz eS
28.04.2022, 15:14
Witamy w rodzinie. Keep upgrading :D
Przed chwilą odebrałem nakładki acerbisa na ramę.
No do mnie jutro ma zapukać kurier. Ale cło i VAT wyszło 178 złych. Eszkurw.
Hayclock
01.05.2022, 20:36
Wprost na majówkę wjechało na Kaszuby cacko ze stażem 1130 km od forumowego Kolegi z Mazowsza. Interesy z ogarniętym forumowiczem FAT to inny wymiar zaufania i współpracy vs anonimowy rynek sprzedaży używek.
P.S. Jarek, dziękuję Ci za transport i „pogadane”.
Crf od JarekO??
Sprężyna widzę ze idzie jednak do przyczepki :)
Wprost na majówkę wjechało na Kaszuby cacko ze stażem 1130 km od forumowego Kolegi z Mazowsza. Interesy z ogarniętym forumowiczem FAT to inny wymiar zaufania i współpracy vs anonimowy rynek sprzedaży używek.
P.S. Jarek, dziękuję Ci za transport i „pogadane”.
gdybyś chciał polatać w offie to zapraszam pod Słupsk,
Hayclock
02.05.2022, 09:54
Dziękuję za zaproszenie, natomiast mam do Ciebie ok. stówkę, doraźnie chętnie polatałbym z kimś bliżej... Mała CRF jest u mnie z przeznaczeniem na off, jak najmniej po czarnym.
Btw. Orientujesz się może, gdzie na Pomorzu są szkolenia jazdy offroad? Przyda się kilka podstaw techniki.
zaczekaj
02.05.2022, 21:40
U mnie już 5200. Przez weeekend doszło 800 km
Zaliczyłam TET od Kielc do Wro. Zajrzałam na Pustynie Siedlecka i niestety spawany plastik nie wytrzymał przewrotki motocykla w piachu. Właściwie to motóra położyłam dość powoli bo nie utrzymałam go na nodze. Ale nic. Kręcimy dalej. Jutro jadę objeżdżać trasy na Izi :)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220502/4eb707acdb9274df8d21ccad36510b2b.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220502/7723e3cb186a3fbf851f4fab7e8ef1a9.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220502/8e89fb0322db72a5ed2c1c4ccce3f581.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220502/990f7974a2d3453aa9c2e90c541b1790.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220502/e4d9b23bcf668e9af397689d8de9b06f.jpg
Plasticgate ciąg dalszy. Tym razem CRF300L.
HZ1EkAyw8Ug
Fajnie. Styknie zacząć produkować plastiki.
Hayclock
03.05.2022, 18:58
Prośba w temacie „podwyższenie kierownicy”: w wątku znalazłem przykłady powiązane gł. z wymianą kierownic i ograniczeniami riserów do wys. 30 mm (dł. przewodów).
Czy może ktoś podpowiedzieć: a) do jakiej wysokości iść w górę z podwyższeniem fabrycznej kierownicy dla kierowcy 180 wzrostu? b) zarekomendować solidne risery w rozsądnej cenie, które montuje się sprawnie i bez przeróbek?
O 5 cm podniesiesz bez zbytnich kombinacji używając dowolnego podwyższenia z allegro/aliexpress dla średnicy 22 mm.
Prośba w temacie „podwyższenie kierownicy”: w wątku znalazłem przykłady powiązane gł. z wymianą kierownic i ograniczeniami riserów do wys. 30 mm (dł. przewodów).
Czy może ktoś podpowiedzieć: a) do jakiej wysokości iść w górę z podwyższeniem fabrycznej kierownicy dla kierowcy 180 wzrostu? b) zarekomendować solidne risery w rozsądnej cenie, które montuje się sprawnie i bez przeróbek?
Zwróć uwagę, że biorąc risery proste kierownica idzie bliżej ciebie, warto zainteresować się przesuwanymi w przód/tył - pivot risers. https://www.youtube.com/watch?v=3A52heoOdek
Teraz bym poszedł w tym kierunku. Niższa kierownica i pivoty. Kiera przechylona w przód.
Tomasz eS
04.05.2022, 06:07
Prośba w temacie âpodwyższenie kierownicyâ: w wątku znalazłem przykłady powiązane gł. z wymianą kierownic i ograniczeniami riserów do wys. 30 mm (dł. przewodów).
Tu kolega na FB polecił mi takie coś. Też będę zamawiał.
https://youtu.be/Nmf86lBt1kg
Te przesuwane są fajne jak przy przyziemieniu po locie czujesz jak Ci kiera leci do przodu :D
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.