PDA

View Full Version : Honda CRF300L/Rally (2021)

Strony : 1 [2] 3 4 5 6

Emek
22.04.2021, 12:23
Potwierdzam co Sambor zeznaje. Wiater w oczy czy lekkie wzniesienie i o wyprzedaniu TIRa zapomnij a skup się na walce o utrzymaniu w siodle.

Lucky Luke
22.04.2021, 12:33
Ciekawe kiedy historia zatoczy koło i honda wypuści singla 650 z owiewkami?

Czekam na coś co będzie miało około 50-60 koni w jednym garze i 160-170kg i jakość hondy, pewnie się nie doczekam :D :P

sambor1965
22.04.2021, 12:39
Atutem jest wygoda, to wygodne moto i mogę tym jechać i 5 stów. Ja mam wprawdzie twardy tyłek i zrobiłem kiedyś deerzetką 510 km w dzień, ale to był akurat pierwszy dzień świąt bożego narodzenia i nie bardzo miałem co robić ;)
Tak czy owak ta owiewka co zajebiaszczo wygląda nie wydaje się niezbędna do rozwijanych prędkości ;)
Swoją drogą moto nie pasuje do powiedzenia: "Honda, honda. Lepiej jeździ niż wygląda". Moto wygląda bardzo dobrze.
Tyle, że jest hm... trochę kondonem dla emeryta zainteresowanego wędkarstwem. Rok, dwa i będziemy do siebie idealnie pasować. Najwieksza adrenalina na wyjeździe będzie jak spławik drgnie w rzece.

mikelos
22.04.2021, 12:49
Jadę do Karlika przymierzyć się w przyszłym tygodniu, zobaczymy czy dla gościa 191 i 85 wagi jako taka pozycja będzie. Kurczę nie mam alternatywy w takiej kwocie.

Kierę łatwo podnieść/zmienić. Bardziej obawiam się o układ dupa-kolano-stopa. Można założyć sety niższe o 10-15 mm. Ale więcej się nie ugra.

dzinks
22.04.2021, 13:15
Najgorsze ze to tylko przymiarka, wiec ciężko powiedzieć co może być jadąc 300 km.

Są jakieś graniczne zakresy kątów nóg? Może ktoś już ma z nas w okolicach Poznania lub w lubuskiem?

GregoryS
22.04.2021, 13:41
Jest w sieci "symulator" ergonomii, ktory powylicza wszystkie kąty. Na razie nie ma tam czysety, ale jest juz np 250 Rally:

https://cycle-ergo.com/

Emek
22.04.2021, 13:50
To niestety pokazuje jakąś fantastykę. Sprawdzałem na 3 motocyklach.

jtd
22.04.2021, 17:28
Potwierdzam co Sambor zeznaje. Wiater w oczy czy lekkie wzniesienie i o wyprzedaniu TIRa zapomnij a skup się na walce o utrzymaniu w siodle.
Mam nową 250L. Nie kumam o co chodzi z tym TIRem. 130km/h już jechałem, a do stówki idzie dobrze , więc ile ten TIR miałby jechać?

JarekO
22.04.2021, 17:56
Mam nową 250L. Nie kumam o co chodzi z tym TIRem. 130km/h już jechałem, a do stówki idzie dobrze , więc ile ten TIR miałby jechać?

90 gpsowe :).

Emek
22.04.2021, 18:44
Mam nową 250L. Nie kumam o co chodzi z tym TIRem. 130km/h już jechałem, a do stówki idzie dobrze , więc ile ten TIR miałby jechać?Mowa jest o załadowanym motocyklu i jeździe pod górę lub przeciwny wiatr.

michau
22.04.2021, 19:50
Mowa jest o załadowanym motocyklu i jeździe pod górę lub przeciwny wiatr.Wtedy z wyprzedzeniem czekał bym aż będzie z górki.
Coś za coś. Chcesz lekkiego wszędołaza, w miarę przyzwoitej kwocie to nie można oczekiwać wygodnego Motoadvenczera i stu kucy.

mikelos
22.04.2021, 19:52
Pierwszy przegląd po 1000 km zrobiony. Moja CRF była pierwszą na serwisie w Warszawie na Malowniczej :) Koszt: 450 PLN, zajmuje to równo godzinę. Dołożyłem firmową płytę pod silnik. Ładnie wykonana ale nie daje pełnej osłony pompy wody. Na razie nie ma innych sensowych zamienników więc nie ma co marudzić.

Obkleiłem moto transparentną folią z aledrogo. Trzy godziny zabawy, koszt 50 zeta i wygląda fatalnie. Ale jakoś tam chroni przed pierwszymi rysami. Można to zrobić u dealera, wtedy jest jakość miodzio. Ale wydać 500 stów na coś takiego ? No nie, mam mądrzejsze pomysły :)

Z akcesoriów mam założone handbary zety (stare), bagażnik metalowy (kupiony na bikerzbits) i krótki ogonek na tablicę (też bikerzbits). Dokupiłem wtyczkę z wiązką podłączoną pod seryjne dodatkowe gniazdo z prądem odcinane ze stacyjki. Jest schowane za reflekorem. Honda nie oferuje tego jako akcesorium (??). Kupiłem u jakiegoś Bułgara na e.bayu (specjalizuje się w tym, ma kabelki do połowy moto na świecie). Doszło w tydzień. Jak ktoś chce linki to dajcie znać na priva.

Czego mi brakuje:
- osłon na ramę. Obkleiłem powertapem ale to jest podcieranie d...y szkłem
- osłony chłodnicy. Już się pojawiają pierwsze w Tajlandii.
- dużego baniaka. To pewnie dopiero na kolejny sezon.
- Ohlins - przód/tył. To już musi święty mikołaj ogarnąć :)

A teraz trzeba jeździć, jeździć, jeździć.....

Ps. Przy mnie dzwonili klienci z pytaniami o dostawy CRF300L. Wrzesień najwcześniej :(

Emek
22.04.2021, 19:55
Mikelos a osłona chłodnicy od 250L też nie pasuje?

michau
22.04.2021, 20:24
Daj proszę namiary na tego elektrycznego Bułgara 🙃

mikelos
22.04.2021, 21:18
Mikelos a osłona chłodnicy od 250L też nie pasuje?

CRF250L ma chłodnicę z lewej strony, a 300L z prawej. Po lewej jest zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego i pompa ABS.

sudden
22.04.2021, 21:59
(...)
Czego mi brakuje:
(...)

Zanim kupisz osłony, a klej z powertape zacznie Ci odbarwiać lakier na ramie spróbuj może okleić folią Oracal Oraguard 270. Jest przezroczysta i gruba. Mam tym oklejone elementy przy podnóżkach i boki baku w Trampku, tam gdzie najłatwiej podrapać.
Jakbyś chciał kiedyś polatać po azjatyckiej stronie Wisły i zobaczyć o ile 300L jest lepsza od 250L to mam jeszcze jakieś kawałki tej folii. :) Na odkrytą ramę wystarczy.

mikelos
23.04.2021, 12:43
Wrzucam info do głównego wątku, bo kilka osób pyta na privie.

Kupiłem coś takiego, czyli wersję z trójnikiem. Dzięki temu mogę podpiąć kolejne urządzenie https://www.ebay.pl/itm/254836829998

Sprzedawca to: https://www.ebay.pl/usr/boris2721 Towar dostałem w ok 7-10 dni.

Można kupić oczywiście w UK albo w USA (dojdzie cło). Jeśli ktoś znajdzie taki dynks w kraju to prośba o info dla potomnych. Nadal nie rozumiem czemu nie mogę tego kupić u dealera hondy. Dziwna polityka.

jabolos
23.04.2021, 12:49
Czytając o tym, jakie rozdzielacze robi Szynszyll, to takie rozgałęzienie ogarnąłby bezproblemowo.

mikelos
23.04.2021, 19:51
Czytając o tym, jakie rozdzielacze robi Szynszyll, to takie rozgałęzienie ogarnąłby bezproblemowo.

Jedyne co jest do ogarnięcia, to znalezienie dostawcy i numerów SKU tych złączek. Trzeba kupić wiaderko złączek, bęben kabli a potem lutownica i można dziergać. Pewnie koszty materiałów to max 25% ceny końcowej.

Danny
26.04.2021, 12:05
Czego mi brakuje:

A te widziałeś?

https://bikerzbits.com/honda-300l-and-rally-frame-protectors.html

Coś z nimi nie tak?

mikelos
26.04.2021, 14:32
A te widziałeś?

https://bikerzbits.com/honda-300l-and-rally-frame-protectors.html

Coś z nimi nie tak?

Niedawno jeszcze ich nie było. Profil mają sensowny, ale nie wiem czy plastikowe nie będą lepsze. Na najbliższy trip już ich nie zdążę zamówić, ale może na czerwiec zdążę.

sudden
26.04.2021, 14:41
A takie metalowe czy plastikowe osłony ramy nie powodują otarć w miejscach styku z ramą ? Czy jest jakiś inny cel niż ochrona ramy przed zadrapaniem ?

Danny
26.04.2021, 14:45
Niedawno jeszcze ich nie było. Profil mają sensowny, ale nie wiem czy plastikowe nie będą lepsze. Na najbliższy trip już ich nie zdążę zamówić, ale może na czerwiec zdążę.

Ja właśnie zamówiłem, zdam relację jak to obmacam.

mikelos
26.04.2021, 16:23
A takie metalowe czy plastikowe osłony ramy nie powodują otarć w miejscach styku z ramą ? Czy jest jakiś inny cel niż ochrona ramy przed zadrapaniem ?

Zazwyczaj od spodu jest gumowa wklejka. Można zresztą kupić cienką gumę, (2-3 mm) w płatach z jednostronnym klejem. Czekamy na raport z użycia od @warzyfko - no i zobaczymy ile wyjdzie z dostawą i cłem.

ferdek
26.04.2021, 19:00
Fajny test Rally od kangurów.
https://www.youtube.com/c/MotorcycleAdventureDirtbikeTV/videos

mikelos
28.04.2021, 22:04
Fajny test Rally od kangurów.
https://www.youtube.com/c/MotorcycleAdventureDirtbikeTV/videos

Obejrzałem, sensownie wypunktowane zalety i wady. W minucie 25:30 zwraca uwagę na ułożenie przełączników kierunkowskazów i klaksonu. Też na to zwróciłem uwagę. Jako daily używam Yamahy XMAX 300. Tam jest odwrotnie. Za cholerę nie mogę się przyzwyczaić do układu z Hondy. Trąbię albo włączam kierunki w dziwnych momentach. Jak ostatnia pierdoła :) Mogliby to jakoś zestandaryzować :)

Z drugiej strony, jak czekałem na serwis CRF300 to obejrzałem guzikologie w NAT z DCT. Naliczyłem coś ponad 20 guzików na obu manetkach. Na samą myśl że miałbym to jakoś ogarnąć mnie odrzuca. Jednak lubię minimalizm :)

matjas
28.04.2021, 22:16
Nie wiem jak w NAT ale do tego nowego układu lewej manetki w NC tez nie mogę się przyzwyczaić mimo ze już trochę czasu upłynęło.
Niby jest to bardziej ergonomiczne ale przyzwyczajenie robi swoje.

Emek
29.04.2021, 08:06
Chodzi o zamianę kierunków z klaksonem? IMO tak jak zrobiła Honda jest lepiej niż jak jest odwrotnie.
Tutaj to jest już kompletny chaos.
https://mcn-images.bauersecure.com/pagefiles/677100/900x0/africa-twin-left-switches.jpg

matjas
29.04.2021, 08:33
Ojezu... gdzie to tak jest? Miazga.

Co do zamiany kierunków z klaksonem to jak pisałem: uważam, że to ergonomiczne ale mój łeb uważa inaczej. Problem jak się ma więcej niż jedno moto i się to wtedy już całkowicie pieprzy.

Emek
29.04.2021, 08:39
To jest matjasku CRF1100L. Hąda.
Wcześniej było tak czyli względnie normalnie.
https://cdn.boonstraparts.com/1223359/conversions/75383-3-big.jpg

matjas
29.04.2021, 08:42
nienienie... jeśli się to komuś podoba to czuję już co to jest różnica pokoleń.

Emek
29.04.2021, 08:49
To jest odpowiedź Hondy na potrzeby i oczekiwania klienta. A Ty się nie znasz i jesteś stary. Albo odwrotnie. :D

Artek
29.04.2021, 08:50
Miałem kilka dni temu przyjemność operować guzikami NAT 1100.
Na plus: kierunkowskazy i przełącznik świateł krótkie/długie. To naprawdę z punktu ergonomii jest lepiej rozwiązane. Podobny przełącznik świateł ma ktm 790.

A dżojstik wymaga tylko przyzwyczajenia. NAT ma po prostu więcej funkcji, bo jakoś trzeba "spersonalizować" te parę koni więcej, niż miała poprzedniczka.
udało się koledze wreszcie wyłaczyć ABS RR.:at:

matjas
29.04.2021, 08:53
pewnie właśnie jestem stary już. nie ineteresują mnie w ogóle te wodotryski, ale jak wspomnę niezbyt odległy wątek, który przypomniał Artek, o wyłączaniu jakiejś tam funkcji gdzie paru się głowiło jak to zrobić... ojaaaaa. a ja kurwię jak muszę przeklikać wyświetlacz w NC...

m

sudden
29.04.2021, 09:55
Ja mam zabawę, jak się przesiadam z małej nowej Hondy na większą starą Hondę. Na zmianę trąbię i mrugam w obu :D
Ale wygodniej jest dosięgnąć kciukiem jak kierunki są na dole w tej nowej wersji.

mikelos
29.04.2021, 10:50
Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. Ale jak jeździ się 2-3 moto codziennie na zmianę i w każdym te najczęściej używane guziki (kierunki i trąbka) są inaczej, to lekki wkurw człowiek trafia że nie ma tu standardu. Ile razy trąbiłem zjeżdżając z ronda to wstyd się przyznać :)

@Artek: ja wiem że NAT ma dużo funkcji i jakoś trzeba je udostępnić białku siedzącemu za kierownicą. Tylko czuję (mówię o sobie) że i tak 95% z nich nie potrzebuję. Pralka, zmywarka, TV - wszystko ma mega ileś tam funkcji, które są głównie marketingowym bełkotem bo i tak głównie używa się on/off :)

Chyba dlatego wolę proste sprzęty w stylu CRF albo Yamahy T7. One nic nie udają. Są tanie, proste i można je sobie dowolnie potem doposażyć.

Danny
29.04.2021, 11:09
Dzieje się. Powoli dojeżdżają mody. Zaczynam z grubej rury :lol8:

Lusterko rowerowe Zefal Spy (http://www.zefal.com/en/mirrors/110-spy.html), na allegro aktualnie po 35 PLN/sztuka z darmową wysyłką smart dwóch sztuk lub 40 z przesyłką za jedno.

Emek
29.04.2021, 11:10
Widać co w tym? Podlinkuj proszę.

Danny
29.04.2021, 11:13
Na MTB się sprawdzało coby żony nie zgubić. Tutaj też poza kontrolą jazdy w grupie nie mam dużych nadziei. Jak już zbłądzę na szosę to pewnie będzie więcej kręcenia szyją. Do sprawdzenia, dam znać.

matjas
29.04.2021, 11:31
IMVHO już lepiej składane lusterko za 50złych. sam takie stosuję - jednak wolę nie mieć niespodzianek jak mnie coś wyprzedza nagle.
chyba, że faktycznie widać w tym coś - ale nie sądzę :D

Emek
29.04.2021, 11:34
Składane goowno to już mam. I wiem że go nie chcę w enduraku. Taki awaryjny piździk jak się wlatuje na szosę (o ile coś w tym widać) to byłby OK.

matjas
29.04.2021, 11:36
próbuj i napisz.
ja chcę takie lustereczko do trialówki. dla siebie i młodego coby jakieś pojęcie było bez odwracania łba co jest z tyłu - i niech się młody uczy, że są lusterka.

mikelos
29.04.2021, 11:41
Dzieje się. Powoli dojeżdżają mody. Zaczynam z grubej rury :lol8:

Lusterko do obserwacji jak rosną włosy pod pachami ;) Kurcze, ale masz czystą podłogę w garażu :dizzy: Idę ogarnąć u siebie bo wstyd mi.

Danny
29.04.2021, 11:41
Jest szansa żeby było ok, na asfalcie na tym sprzęcie i tak trzeba dobrze rozplanować każdy manewr. Na miętkim prewencyjnie nie będę się dawał dogonić :D

muszel72
29.04.2021, 11:42
A gdzie zaczep do wózka?:D

Emek
29.04.2021, 11:42
próbuj i napisz.
ja chcę takie lustereczko do trialówki. dla siebie i młodego coby jakieś pojęcie było bez odwracania łba co jest z tyłu - i niech się młody uczy, że są lusterka.
O to idzie właśnie. Z tego co widze to one są mocowane na takie pasy gumowe i można szybko transferować z jednego do drugiego.

Danny
29.04.2021, 12:23
Kurierzy walą drzwiami i oknami. Będzie majówka testówka.

Po 200 km przednia guma OEM nie zapracowała na moje zaufanie. Tak bardzo chciała spieprzać spode mnie że jej w tym pomogę.

106481

A gdzie zaczep do wózka?:D

Kurde, bagażnik już jedzie z Tajlandii, zakładałem że tam będę młodego troczył w jakichś koszach, fotelikach czy inszych kaftanach.

Dobra, dość żartów bo mi zabiorą 500+ i nie będzie z czego moto spłacać :D

ferdek
29.04.2021, 13:07
Skąd bagażnik, masz link? W bikerzbits brak na magazynie.

matjas
29.04.2021, 13:20
warzyfko - co będziesz chciał zrobić z tym przodem? :D :D :D

podłoga jednego jest sufitem drugiego :D

Danny
29.04.2021, 13:21
Skąd bagażnik, masz link? W bikerzbits brak na magazynie.

Brak na magazynie bo kupiłem ostatni :-) H2C już nie było więc musiałem wziąć ten lichszy, o ten (https://bikerzbits.com/honda-crf300l-rally-rear-luggage-rack.html).

Myślę że długo nie będzie trzeba czekać na uzupełnienie stocku. Trzeba sprawdzać co kilka dni. Sam czekam na krótką dupkę (https://bikerzbits.com/crf300l-rally-h2c-short-rear-fender-apk1tal80110ta.html).

warzyfko - co będziesz chciał zrobić z tym przodem? :D :D :D

podłoga jednego jest sufitem drugiego :D

Nowy założyć i zapier*** po wyboistych żwirach i szutrach radośniej niż na tym IRC.

Stary jeszcze nie wiem, myślałem że zgarażuję z przeznaczeniem na jakąś dalszą wyprawę, razem z tyłem, bo jutro przyjeżdża nowy.

Ale bendem o Tobie pamiętał gdyby mi zabrakło na alkohol :D

matjas
29.04.2021, 13:35
Sfuj chłop :D - ja mam nowe gumki na XT ale myślę o jednym takim.

Danny
30.04.2021, 08:30
Dobra, enaf, więcej już kurierów przed majówką nie wpuszczam...

mikelos
30.04.2021, 09:58
Dobra, enaf, więcej już kurierów przed majówką nie wpuszczam...

Te risery to 22 > 22 czy zmieniłeś kierę na 28 mm ? One mają chyba coś ok +45 mm do góry. Daj znać czy ci linek wystarczy/kabli wystarczy. Ja na razie kiery nie zmieniam, podniosę ją o 2-3 cm max. Ale to po powrocie z majówki/testówki ;)

matjas
30.04.2021, 10:06
Łoooooo ale taka guma to będzie żarła. Oczywiście do wjazdu na ancfalt.
Masz tam u siebie jakieś wyjątkowe błoto czy co, że zmieniłeś na taki hardkor?
W moim odczuciu te opony dyskwalifikują moto do użytku na czarnym.

Ciekaw jestem Waszych wrażeń po pierwszych wyjazdach tak na dłużej.
Te risery myślałem do XT założyć ale obawiałem się tej cienkiej ścianki - przy strzale z boku nie będzie to miało chyba dużo siły.
No i kupiłem takie 200mm i muszę podnieść kanape bo jak na czoperze siedze.

M

Emek
30.04.2021, 10:12
Chłop se kupił porządne kochy do orania w terenie a Ty o czarnym mu wyjeżdżasz. na czarne to i te IRC dają radę. W terenie to tył też względnie, przód lubi se ucieknąć.

matjas
30.04.2021, 10:24
No na pewno do tego terenu to będzie na lawecie jeździł...

Danny
30.04.2021, 10:29
Te risery to 22 > 22 czy zmieniłeś kierę na 28 mm ? One mają chyba coś ok +45 mm do góry. Daj znać czy ci linek wystarczy/kabli wystarczy. Ja na razie kiery nie zmieniam, podniosę ją o 2-3 cm max. Ale to po powrocie z majówki/testówki ;)

22-22, 5 cm do góry. Kablownia na oko ma wystarczające luzy ale diabeł tkwi w szczegółach więc może coś wyjdzie w montażu, dam znać. Trytki mocujące kable do kiery oczywiście do wywalenia, pewnie też gdzieś trzeba będzie wyprowadzić kable z prowadnic. Generalnie jestem dobrej myśli bo risery są kołysane więc można zarówno je jak i kierę pchnąć nieco do przodu gdyby trzeba było walczyć o milimetry luzu.

Jakiekolwiek podniesienie będzie w moim przypadku błogosławieństwem bo mierząc 187 mam w stójce lichą ergonomię no i wyglądam jak klaun na kozie.

Kiery na razie nie zmieniam, z jednej strony kusi żeby założyć jakiegoś fatbara z fajnym profilem, z drugiej strony też fajnie jest móc podwiesić na poprzeczce jakąś gustowną torebkę :D

dzinks
30.04.2021, 10:36
A jak to jest obecnie z ohlisem na tył ?

Niby pasuje od crf250 ale nie mogę się doszukać potwierdzenia:

https://www.srcmoto.com/products/ohlins-rear-shock-for-rally-honda-crf-250l-rally-2017-2019

Jeśli nie Ohlins to co? kierownik 85 kg + bagaż

Danny
30.04.2021, 10:50
Łoooooo ale taka guma to będzie żarła. Oczywiście do wjazdu na ancfalt.
Masz tam u siebie jakieś wyjątkowe błoto czy co, że zmieniłeś na taki hardkor?
W moim odczuciu te opony dyskwalifikują moto do użytku na czarnym.

M

Błoto i piach pod ręką ale mamy też w okolicach trochę moreny i chciałbym porobić jakieś fajne podjazdy.

Gumy rzeczywiście aspiracyjne, ma mnie nie kusić żeby skróty asfaltem robić. Nie jest to natomiast jakaś specjalnie twarda mieszanka więc liczę na to że na asfalcie zamiast na ubiciu mnie będą się skupiać głównie na znikaniu w oczach.

Emek
30.04.2021, 10:51
300L Note!

The new 300 specs indicate some minor differences in the suspension compared to the 250's. We're not sure what Ohlins has planned at this time. They may conclude that the 250 parts are suitable or they may release new 300 specific part numbers once they have had a chance to get their hands on one.

Numery części są inne. Może więc się różnić.

dzinks
30.04.2021, 11:11
Numery części są inne. Może więc się różnić.

Pozostaje czekać. Jak zawsze w pierwszym roku jest mało tego.

Emek
30.04.2021, 11:13
Jak ktoś ma 250 to można sprawdzić czy pasi. Będzie szybciej.
Kolego warzyfko co to za gumy kupiłeś?

Babel
30.04.2021, 11:20
A jak to jest obecnie z ohlisem na tył ?

Niby pasuje od crf250 ale nie mogę się doszukać potwierdzenia:

https://www.srcmoto.com/products/ohlins-rear-shock-for-rally-honda-crf-250l-rally-2017-2019

Jeśli nie Ohlins to co? kierownik 85 kg + bagaż
Moze sie myle ale wydaje mi się że Leżan miał mieś YSS do 300 - spytaj go

matjas
30.04.2021, 11:21
a macie chłopaki jakiekolwiek info co do większych baniaków do tej eLki?
napisałem jakiś czas temu do Acerbisa i info jakie dostałem to że nie planują wprowadzania zbiornika 12-13l do tego modelu.

m

Danny
30.04.2021, 11:23
Jak ktoś ma 250 to można sprawdzić czy pasi. Będzie szybciej.
Kolego warzyfko co to za gumy kupiłeś?

Przód: Pirelli SCORPION XC MID HARD 80/100-21
Tył: MOTOZ TRACTIONATOR ENDURO I/T 120/90-18

mikelos
30.04.2021, 13:59
@warzyfko: mam takie same risery z poprzedniego moto, właśnie do kiery 28 mm. Bardzo fajny patent. Kiery na razie nie zmieniam. Musi zostać coś do upgrejdu na kolejne sezony. Anyway, czekam na wieści na ile max podniesiesz kierę. Ja mam 177 cm i problem jest mniejszy

@matjas: będą zbiorniki na 100%. Jak nie Acerbis to IMS. Tylko najpierw moto musi zalać największe rynki, czyli USA i kangurów. Realnie dostępne będą na sezon 2022.

@Emek: Ohlins ma wypuścić wersję dedykowaną HO 429 do CRF300L. Ja czekam. YSS jest dostępny w kilku wersjach - jeszcze nie doktoryzowałem różnic: https://bikerzbits.com/yss/honda/crf-shock-absorbers/crf300/

Danny
30.04.2021, 15:14
@warzyfko: mam takie same risery z poprzedniego moto, właśnie do kiery 28 mm. Bardzo fajny patent. Kiery na razie nie zmieniam. Musi zostać coś do upgrejdu na kolejne sezony. Anyway, czekam na wieści na ile max podniesiesz kierę. Ja mam 177 cm i problem jest mniejszy

Pierwsza przymiarka trochę gasi entuzjazm. Problemem są linki gazu, osiągają kraniec napięcia w 2/3 wychylenia kiery. Wygląda na to że wyciągnięcie ich przed prawą lagę powinno załatwić temat. 5 cm bez tego nie pójdzie, nie wiem jak niżej (np. 3) ale już nie chcę zgadywać, trzebaby spróbować.

Póki co pchłem tylko kierę do przodu, manetki poszły do góry i będzie przynajmniej trochę lepiej. Resztę mam zamiar ogarnąć na leniucha: ja będę pił piwo a kiera podniesie się sama podczas przeglądu 1k :D

ferdek
30.04.2021, 17:54
Ja kupiłem podwyższenie accel z allegro za 150 cebulionów. Składa się ono z "plasterków i można regulować w zakresie 24-39 mm. U mnie weszło 34 mm na styk bez przeorganizowywania linek, myślę że przy moim wzroście 179 cm będzie wystarczająco.

Danny
30.04.2021, 19:45
Lusterko do obserwacji jak rosną włosy pod pachami ;) Kurcze, ale masz czystą podłogę w garażu :dizzy: Idę ogarnąć u siebie bo wstyd mi.

Cośtam przejechałem i powiem że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony przydatnością tego lusterka. W takiej pozycji jak je zamocowałem widok idealnie obejmuje przestrzeń pomiędzy liniami tułowia i ręki. Widoczność dobra jak na takiego małego piździka, można delikatnie skorygować kąt kciukiem podczas jazdy. Jest naprawdę git tylko trzeba ogarnąć nawyki - np. kilka razy wleciałem dziarsko pomiędzy puszki w korku bo kąt oka nikogo nie wyłapał z tyłu, no ale łapał na wysokości lusterka OEM :D

Dokładam prawe i reguluję pod stójkę. Myślę że będzie cacy.

Update:

Po przejechaniu kolejnych 200 km (80% off/20% on) podtrzymuję entuzjazm dla lewego lusterka rowerowego Zefal Spy. Widoczność wystarczająca, nie przestawia się od wibracji, można delikatnie korygować kciukiem. Zostaje na stałe zamiast fabrycznego.

Prawego Zefala pod stójkę nie udało mi się sprawdzić. Coś tam ustawiłem, gówno było widać, raz czy drugi skorygowałem bez większego sukcesu więc temat olałem. Myślę że zrobię jeszcze jedno podejście ale jest bardzo prawdopodobne że zostawię tylko jedno lustereczko po lewej stronie.

dzinks
05.05.2021, 11:12
Zawieszenie upgrade - zestawienie - https://www.youtube.com/watch?v=dYJ626wNZRY

dYJ626wNZRY

JarekO
06.05.2021, 15:40
Może to i ładne:

106677

matjas
06.05.2021, 16:06
Kawaii :)

ferdek
06.05.2021, 21:05
No to teraz coś, na co pewnie trochę osób czeka. Poświęciłem się dla dobra ludzkości i przeprowadziłem test autostradowy 300-tki Rally :D
No dobra, gwoli ścisłości to nie autostradowy tylko ekspresówkowy. Motór ma już nakręcone ponad 1000 km więc mogłem trochę mu w dupę wstawić.
Po pierwsze, nie znam się na tajnikach mechaniki, ale po wymianie oleju na właściwy po okresie docierania sprzęt zrobił się odczuwalnie żwawszy.
Do testu użyłem CRF-y, jej prędkościomierza oraz giepeesa Garmin 64 st. Moja waga to 85 kg na sucho.
Do rzeczy, bo wstęp już mam dłuższy niż test :vis:
Licznik motocykla zawyża prędkość o 10 km/h i tak jest zarówno przy prędkości 100 km/h jak i przy maksymalnej. Będę pisał o wskazaniach licznika, więc jak kogoś interesuje prędkość faktyczna to musi sobie od wszystkich liczb odjąć te 10.
No więc ile wynosi v-max? Sprawa jest skomplikowana :haha2: Tak samo jak w przypadku 250-tki duże znaczenie ma wiatr i ukształtowanie drogi. U mnie po kilkunastu próbach wyszło od 135 do 156 km/h, przy czym najczęściej było to w okolicach 142-145. Motocykl do 130 prowadzi się pewnie i nie wykazuje żadnych nerwowych zachowań, jest stabilnie i lajtowo, pomimo tego że trochę dziś wiało. Mniej więcej do tej prędkości przyspieszanie można nazwać przyspieszaniem, później to już tylko dostojne dobijanie do maksa. W okolicach 140 robi się już trochę nerwowo i trzeba wzmóc czujność. Jeśli chodzi o prędkość przelotową to bez problemu można trzymać 120. Mi najprzyjemniej jechało się w przedziale 115-120, czyli w okolicach 6800-7000 obr/min. Mógłbym tak jechać dopóki dupa nie powie: dość. Ochrona przed wiatrem jest w zupełności zadowalająca przy jeździe autostradowej, ręce spoczywają na kierownicy a nie kurczowo się jej trzymają.
Podsumowując: Rally sprawdza się przy przelotach całkiem nieźle jak na takiego pierdzika, da się trzymać sensowną prędkość i z wyprzedzaniem tirów nie ma żadnego problemu.
W omawianym względzie podtrzymuję swoją wcześniejszą opinię, że bardzo jej blisko do Tenery 3AJ.
P.S.
Myślałem, że zmniejszyłem ciśnienie w oponach na 1,6 A okazało się, że tu normalnie jest 1,5 hehe. Więc dopiero teraz upuściłem jej na 1,3.
P.S. 2
Gratki Jarek :)

jtd
06.05.2021, 21:40
Czyli jednak TIR-a można wyprzedzić , jak się komuś spieszy.

Dandi
06.05.2021, 22:35
Ferdek, a ile masz wzrostu?

ferdek
06.05.2021, 22:51
Ferdek, a ile masz wzrostu?
179 cm

RAVkopytko
06.05.2021, 23:02
Byłem dziś w RPMie we Wro
Jak zacząłem gadkę o 300ce były dwie ,po 5 minutach rozmowy już jedna... do odbioru pod koniec czerwca,oj kusi ,kusi :D

Danny
06.05.2021, 23:12
Ja z kolei dzisiaj wyprzedziłem kilka saren i zajęcy i jak na razie jestem podjarany nowym ogumieniem (T: Motoz Tractionator Enduro I/T, P: Pirelli Scorpion XCMH) więc pozwólcie że pouprawiam tu trochę grafomanii.

Dotychczas na nowych oponach przejechałem 250km z czego jakieś 40km po drogach utwardzonych. Prób ubicia kierownika na asfalcie nie stwierdziłem natomiast jest zauważalnie lepiej na podłożu na którym mam porównanie z oponami OEM - czyli na wyboistych żwirach, szutrach, piaszczystych ścieżkach i polnych/leśnych duktach. Trakcja zdecydowanie bardziej przewidywalna, zero ucieczek przodu, czuć.trochę lepsze odejście dzięki agresywniejszej kostce na tyle, oba koła są też stabilniejsze na zerwaniu w zakręcie. Różnic in minus można się domyślić po rzeźbie bieżnika - m.in. głośność powyżej 70 km/h na asfalcie, lewitacja na wzdłużnych koleinach czy delikatne odjazdy tyłu na trawersach. Przy moim planowanym wykorzystaniu moto na tych oponach myślę że będą to kwestie pomijalne.

Dzisiaj pokręciłem się trochę po okolicznych lasach i dorzuciłem do tego trochę podłoża po którym nie zdążyłem pojeździć na oponach OEM: czyli m.in. błota, igliwia, kopnego piasku, korzeni, pozostałości po wycince, kolein po ciężkim sprzęcie. Tutaj już porównania z gumami OEM nie mam a opinia jest pewnie częściowo niesiona entuzjazmem po przesiadce z kloca. Czyli jest zajobiście, moto stabilnie i przewidywalnie jedzie tam gdzie mu każę, mniejsza bezwładność rozszerza margines na korekty a wszystko dodaje śmiałości i otwiera nowe możliwości eksploracji terenu. Świetne jest uczucie kiedy wraca się tym samym krętym i stromym szlakiem i widzi się ślad swoich opon - odbity stabilnie, głęboko i przypominający ślad gąsienic.

Tylko DCT trochę brak. No i to tylne zawieszenie faktycznie trochu taki pogo stick. Jutro z wieczora siądę i dociągnę preload o ten niewykorzystany centymetr, może się minimalnie poprawi. A tymczasem od poniedziałku nadchodzi ocieplenie oraz kurierzy ze szpejem. Tralala :-)

Emek
07.05.2021, 07:32
Całkiem przyjemna okolica. Tylko czemu wygląda mi to na jesień?. 😁

Danny
07.05.2021, 08:27
Przegiąłem z postprodukcją?

Te drzewa po lewej oświetlone zachodzącym słońcem faktycznie są mało wiosenne.

Ale najgorzej nie jest, niektórzy „artyści” w przypływie weny potrafią sprawić że modelkom znikają kończyny :D

Tak było bez filtrów:

Emek
07.05.2021, 08:34
Tu ładnie i tu ładnie ale tylko jedno prawdziwe. W każdym razie daj no pineske gdzie to.

greenman
07.05.2021, 09:08
Ja nie wiem co to za las (pewnie Twój prywatny :D), ale zastanów się czy nie warto było by oczywiście zupełnie przypadkiem ubrudzić trochę tablicę rejestracyjną błotem?

JarekO
07.05.2021, 09:29
Jak oni zrobili, że klamka sprzęgła w 300tce tak miodnie chodzi to nie mam pojęcia. Nie za słabe jakieś tam sprężyny? :dizzy: No żadne hydrauliczne tak mi nie działało!!!

Danny
07.05.2021, 09:31
Tu ładnie i tu ładnie ale tylko jedno prawdziwe. W każdym razie daj no pineske gdzie to.

U mnie na dzielni.

http://osmand.net/go.html?lat=54.30564&lon=18.53070&z=18

Żaden rowerzysta nie ucierpiał podczas nagrywania tego materiału.

Emek
07.05.2021, 09:36
Będę w czwartek w okolicy. Może będzie chwila czasu pyknąć rowerkiem choć czas będzie gonił.

sudden
07.05.2021, 09:40
Jak oni zrobili, że klamka sprzęgła w 300tce tak miodnie chodzi to nie mam pojęcia. Nie za słabe jakieś tam sprężyny? :dizzy: No żadne hydrauliczne tak mi nie działało!!!

Też nie wiem jak, ale już w 250L sprzęgło chodzi baaaardzo lekko, więc pewnie nie ma powodu do obaw.

matjas
07.05.2021, 10:40
no... to kolejny powód aby się przyjrzeć temu motorku :D

JarekO - jak Ci za lekko chodzi to możesz sobie zawsze to zmienić :D

Co do lekko chodzącego sprzęgła to trialówki pod tym względem chyba biją wszystko na łeb.

JarekO
07.05.2021, 10:53
no... to kolejny powód aby się przyjrzeć temu motorku :D

JarekO - jak Ci za lekko chodzi to możesz sobie zawsze to zmienić :D

Co do lekko chodzącego sprzęgła to trialówki pod tym względem chyba biją wszystko na łeb.

Jeździłem na dwóch trialówkach. Jedna prawie nowa - TRS, a druga trochę starsza GasGas TXT_cos_tam. Może w TRS sprzęgło chodziło podobnie lekko jak w CRF300L. No byłem wczoraj w szoku jak chwyciłem za klamkę. Ja dłonie mam słabawe więc wiem co piszę :-).

matjas
07.05.2021, 10:59
Nie siedziałem jeszcze na tym - ale wierzę na słowo skoro tak porównujesz.
Ja mam obecnie w Anticu sprzegło linkowe i ono nie należy do super miękkich ale jakoś się przyzwyczaiłem. Zderzeniem było sprzęgło w XT - niestety twarde bardzo a potrzebuje skoku bo inaczej skrzynia haczy i nie można znaleźć luzu.

I tak muszę zaczekać do przyszłego roku z ew takim zakupem.

W międzyczasie prędzej będę miał w garażu CRF500L to mogę zostać zupełnie inaczej zainspirowany....

m

Danny
07.05.2021, 11:10
Będę w czwartek w okolicy. Może będzie chwila czasu pyknąć rowerkiem choć czas będzie gonił.

Jeśli czas będzie gonił to możesz pyknąć np. taki lajcik: https://www.traseo.pl/trasa/krotka-trasa-po-lasach-otominskich

Jeśli chcesz się zmęczyć to palcem po mapie 2km w lewo, znajdź Jezioro Łapińskie Nowe i zerknij na poziomice na jego wschodnim brzegu.

Śr-pt 9-17 mam turbodrogie korposzkolenie ale poza tymi godzinami możemy coś wspólnie pokręcić korbą jeśli taka wola. Możesz też zbazować furę u mnie na posesji, poeksplorować sobie okolice (w tym np. amatorski tor motocrossowy) a na koniec siorbnąć ze mną espresso na tarasie.

Taże ten... dowiaduj się :-)

Emek
07.05.2021, 11:32
Odezwę się jak będzie bliżej bo mam jeszcze zgarnąć kumpla młodego, podrzucić rower do Elwooda, pozgrywać tracki a nie wiem jak czasowo to będzie po drodze wyglądać. Jak czas pozwoli to bardzo chętnie. :Thumbs_Up:
BTW
Jakby co to siedzę do niedzieli na campie Maszoperia więc na kawkę w każdej chwili też zapraszam.

zaczekaj
07.05.2021, 12:59
Kurna. Zachęcacie Panowie. Muszę dorwać u kogoś sztukę i się przejechać.
Póki co xtr bardzo mi pasuje ale kiedyś nadejdzie czas na zmiany i to mogłoby być to.
Zreszta tak naprawdę nie widzę żadnego innego następcy dla xtr.
Piszę o 300Rally bo lubię mieć osłonę przed wiatrem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

muszel72
07.05.2021, 13:25
Mogę się mylić ale mi jeszcze brakuje jakiegoś pakietu co doda 5-8 koników

Emek
07.05.2021, 13:41
Pewnie się pojawi big bore na jakie 350 ccm ale te kity w 250 zwiększające pojemność do 305 ccm to podobno była jakaś porażka powodująca więcej problemów niż potencjalnych korzyści. Mułowatość należy po prostu zaakceptować i w mojej ocenie lepiej zainwestować te 600$ w zawias niż w kit zwiększający pojemność.

Danny
07.05.2021, 13:42
Odezwę się jak będzie bliżej bo mam jeszcze zgarnąć kumpla młodego, podrzucić rower do Elwooda, pozgrywać tracki a nie wiem jak czasowo to będzie po drodze wyglądać. Jak czas pozwoli to bardzo chętnie. :Thumbs_Up:
BTW
Jakby co to siedzę do niedzieli na campie Maszoperia więc na kawkę w każdej chwili też zapraszam.

Luz, dawaj znać i będziemy myśleć. Jak nie teraz to następnym razem.

Ja do Ciebie na półwysep nie dam rady - dyspensę od żony i młodego mam dopiero na niedzielę, plan to wyskoczyć TET'em do Mylofa po rybkę na grilla i dokończyć "docieranie" 300'ki.

Kurna. Zachęcacie Panowie. Muszę dorwać u kogoś sztukę i się przejechać.
Piszę o 300Rally bo lubię mieć osłonę przed wiatrem.

Asia, jeśli chodzi o osłonę górnych partii kierowniczki to temat owiewki w 300L można w miarę łatwo ogarnąć. Na szybko patenty które dotychczas widziałem to:

- niska szyba z CRF1000L przykręcona od frontu do owiewki 300L. Cztery dziurki i po temacie. I logo Hondy jest :-)
- dowolny deflektor np. nasz forumowy albo Darkojak) nasadzony na owiewkę 300L. Szybko, prosto i można współdzielić z większym moto. Ten wariant mam zamiar kiedyś przećwiczyć.
- gustowna owiewka wycięta z czarnego plastikowego wiadra i przyczepiona od frontu na rzepy. DIY hardcore level.

Emek
07.05.2021, 13:56
Opcja z deflektorem od Darkojaka w 250 nie sprawdzała się wcale. Ja mam 178 i kumpel mniej więcej tak samo.

Danny
07.05.2021, 14:07
No właśnie widziałem że opinie są mixed więc jak kiedyś wpadnę na kogoś z deflektorem to mam zamiar pożyczyć na test. Nie sądzę żeby deflektor dał radę wyrzucić strugi ponad głowę siedzącego kierownika ale może chociaż w przykurczu byłoby trochę lepiej.

Emek
07.05.2021, 14:10
Może to kwestia jaki wysoki ten deflektor. U mnie był ten klasyczny 12 czy 14 cm. Nie widac różnicy bez czy z.

muszel72
07.05.2021, 14:15
Daniel, ja mam na swojej królowej Darkojaka. Jak podjedziesz to Ci pożyczę. W ten weekend szybuję więc mnie nie będzie ale od wtorku jestem.

Danny
07.05.2021, 14:24
No i super. Podjadę na pewno. Będę już miał trochę goodies pomontowane to się pochwalę. M.in. szarpłem się na pivoty.

Chciałbym spowrotem w powietrze. Przyjmij życzenia wysokich podstaw oraz wyrazy najszczerszej polskiej zawiści.

rrolek
07.05.2021, 14:57
Witam

Miałem się okazje ociupne przejechać wynalazkiem forumowego kolegi. Na tematy ogólne się nie wypowiem, bo nie było czasu na podziwianie, ale na co zwróciłem uwagę:
Silnik
+ bardzo elastyczny i kulturalny, praktycznie bezwibracyjny (no mocno mu nie dawałem bo prawie mówka, no i cudza) od 2000 idzie płynnie, 3-4 tysie obrotów już zupełnie elastycznie (po polnych drogach to już 3-4 bieg). Sprzęgło mjutmalina...
- sprzęgło jest tak miękkie że wyczuć kiedy bierze po klamce nie sposób, kultura silnika jest taka, że raczej nie widzę jak podnieść go na koło z gazu przed jakimś pniem czy nawet kicnąć nad jakąś dziurą.
Podwozie
- trudno podnieść na koło czy skoczyć bo mega miękkie i komfortowe. Cały motocykl miałem wrażenie lekko w tej miękkości niestabilny. Po kamieniach może być bardzo komfortowo i bardzo (szczególnie po luźnych) niebezpiecznie. Ciekawym jak w kopnym piachu?
+ amory trzymają jednak koła dobrze gruntu i jest bardzo komfortowo. Najechałem centralnie i celowo na du.pie siedząc tak przy 30 na jakiś wystający 5-8 cm korzeń i nic, nawet nie szarpnęło kierownicą.
Wrażenia z jazdy po polnych drogach jednak generalnie lekko niepewne (powodem mogło być IMO przeładowanie motocykla) i nie do końca przez to precyzyjne (miękkie zawiasy też tu mają swój wpływ). Na kawałeczku asfaltu dużo już lepiej. Wyraźnie bardziej zwrotny od podobnej wagowo LC4. Trochę szkoda, że nie można dosiąść bliżej kiery żeby łatwiej zamiatać tyłem.
Trudno oceniać bardziej kompleksowo, bo motorek niedotarty, piekny i zabambetlony był straszliwie. Generalnie na, jak ktoś napisał, do szwenduro być może idealny. Stosunek + do - przy tej cenie bardzo dobry. Może jak go kręcić dużo wyżej i dać inne opony (choć fabryczne trzymały bardzo dobrze - może kwestia niutonometrów na kole) to można by latać nawet i na nieco bardzie dynamiczne wypady ale to już by pewnie wymagało ingerencji również w zawiasy. Po dotarciu i bez gratów, po jakiejś personalizacji pod kierowce w zakresie ergonomii i zawiasów (nawet nie wiem czy mają jakąś regulacje) będzie bardzo fajnym lightweightleazyriderenduro. Tylko zapomnieć o jakiś wygłupach (no, może poza topieniem w błocie)

Pozdr rr

JarekO
08.05.2021, 17:34
Temat bagażu na kilka dni jakby pasuje od większych zabawek:

106756
106757

W deszcz z gradem jeszcze motocykla nie docierałem. Da się tym zrobić porządną rundę. Jutro z rańca w naturalne środowisko ruszę - Szwendlasie.

matjas
08.05.2021, 21:01
Kupił??

frog
08.05.2021, 22:18
Temat bagażu na kilka dni jakby pasuje od większych zabawek:

106756
106757

W deszcz z gradem jeszcze motocykla nie docierałem. Da się tym zrobić porządną rundę. Jutro z rańca w naturalne środowisko ruszę - Szwendlasie.

Ładna skubana 😊

mikelos
09.05.2021, 15:24
Witam

Miałem się okazje ociupne przejechać wynalazkiem forumowego kolegi.[...]
Generalnie na, jak ktoś napisał, do szwenduro być może idealny. Stosunek + do - przy tej cenie bardzo dobry. Może jak go kręcić dużo wyżej i dać inne opony (choć fabryczne trzymały bardzo dobrze - może kwestia niutonometrów na kole) to można by latać nawet i na nieco bardzie dynamiczne wypady ale to już by pewnie wymagało ingerencji również w zawiasy. Po dotarciu i bez gratów, po jakiejś personalizacji pod kierowce w zakresie ergonomii i zawiasów (nawet nie wiem czy mają jakąś regulacje) będzie bardzo fajnym lightweightleazyriderenduro. Tylko zapomnieć o jakiś wygłupach (no, może poza topieniem w błocie)

Pozdr rr

Zrobiliśmy z Łukaszem w 6 dni prawie 1500 km szwendając się po południowo wschodniej + centralnej Polsce. Częściowo po TET a częściowo po zbieraninie rożnych szlaków + własnej radosnej twórczości na alltrails.

Był piach, błoto, szutry, kamienie, topienie w strumieniach, maseczki z błota, błąkanie się po polach i gubienie w lasach. Pogoda była w kratkę, raczej bez upałów. Nocki w namiocie tam gdzie nas zastał wieczór. Nocami padał deszczyk więc nie kurzyło się. No i nie było jeszcze robali - za zimno :)

https://photos.app.goo.gl/ExwDRG1TiK2FXjMYA

W sumie, po 2500 km mogę powiedzieć że CRF300L to dla mnie udany wybór. Mały zwrotny kucyk do szwendania się. Mocy mi wystarcza, przelotowa 90 km/h jest przyjemna dla mnie i dla moto. Zestopniowanie biegów jest OK, jedynka bardzo krótka. Jedyne co mnie wkurza to dostęp do kabli za licznikiem. Zakładanie lampy (4 śruby) budzi wkurw. Ale pewnie będę tam zaglądał tylko przy wymianie żarówki :) Zawias, wiadomo - ustawiony na komfort. Nie lubi szybkich przejazdów po małych dołach bo nie nadąża wybierać tylko buja się zabawnie. Po sezonie pójdzie do wymiany. Płyta pod silnik robi robotę chociaż wolałbym by bardziej zachodziła na boki.

Rolku, dzięki za herbatę (pizgało tego dnia strasznie) i podprowadzenie pod TETa. Podziękowanie także dla Exa za błyskawiczne uszycie rogala.

matjas
09.05.2021, 15:42
No i super recenzja. Fajnie ze zadowolony.
Wszyscy kurna skończymy na crf300
Jak tak dalej pójdzie.

M

JarekO
09.05.2021, 21:18
500km za mną. Dziś 380km 50/50 on/off. Oprócz piachu to każdy rodzaj nawierzchni dzisiaj zaliczyłem. Podtopione, zaorane pole było największą niespodzianką, w sumie to opony są największą, pozytywną :). Motocykl jest ready to ride prosto z salonu. Nic nie trzeba motać itp. Może przydało by się gniazdo zapalniczki.
Na stacjach paliw zawsze miło, bo wchodzi za 25zl i wio dalej:

106780

Danny
09.05.2021, 21:39
Ja też coś dzisiaj pojeździłem. Trochę po tych, jak to coponiektórzy nazywają, "chyba swoich prywatnych lasach", trochę po jeziorach, i po Grand Canyonie trochę kuźwa też.

ODO mówi 550km więc podobno mogę już coś więcej z tym moto robić niż dotychczas. Nie bardzo wiem co by to mogło być bo przez te 550km sprzęt jakoś nie dawał mi się poczuć skrępowanym.

W piątek przegląd 1k. Trudno, trzeba dalej robić kilometry :D

mikelos
09.05.2021, 22:06
największą niespodzianką, w sumie to opony są największą, pozytywną :). Motocykl jest ready to ride prosto z salonu. Nic nie trzeba motać itp. Może przydało by się gniazdo zapalniczki.
Na stacjach paliw zawsze miło, bo wchodzi za 25zl i wio dalej:

Ja też patrzyłem na te opony najpierw z takim lekkim niedowierzaniem. Nie mam jeszcze trzymaków więc nie schodzę z ciśnieniem poniżej 1,3 bara. Ale serio dają radę. Przód może nieco myszkuje na piachu ale to może być wina bambetli z tyłu albo moich umiejętności.

Podłączyłem gniazdo USB przez ten kabelek od "Bułgara" + pająk z RAM mounta+ telefon pancerny (kupiłem Oukitel WP5 PRO) i jestem mega zadowolony z tej formy nawigacji.

Co do zasięgu, to tankuję co max 200 km (spalanie mam między 2,8 - wariant emeryt bez bagażu a 3,5 - bagaż + walka w offie). Zostaje ok 1,5 -2 l rezerwy. Pewnie realny max to 250 km.

matjas
09.05.2021, 22:27
Te opony są ok.
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak KENDA GoldenBoy które miałem na dr i teraz na xt. Wszędzie oprócz gliniastego błota było bardzo przyzwoicie a na czarnym nie ma hałasu czy popłochu na zakrętach.

JarekO
10.05.2021, 07:50
Ja też patrzyłem na te opony najpierw z takim lekkim niedowierzaniem. Nie mam jeszcze trzymaków więc nie schodzę z ciśnieniem poniżej 1,3 bara. Ale serio dają radę. Przód może nieco myszkuje na piachu ale to może być wina bambetli z tyłu albo moich umiejętności.

Podłączyłem gniazdo USB przez ten kabelek od "Bułgara" + pająk z RAM mounta+ telefon pancerny (kupiłem Oukitel WP5 PRO) i jestem mega zadowolony z tej formy nawigacji.

Co do zasięgu, to tankuję co max 200 km (spalanie mam między 2,8 - wariant emeryt bez bagażu a 3,5 - bagaż + walka w offie). Zostaje ok 1,5 -2 l rezerwy. Pewnie realny max to 250 km.

Pokaż proszę jak wygląda kokpit z takim tel.
Co do zasięgu to 250km powinno się udać, ale i tak będę woził 1,5L butlę z paliwem w mniej oczywiste miejsca. Da mi to awaryjne 50km zasięgu. Opony są lux. Dzisiaj zrobię rundę na 1,1 bar i dam znać. Na razie jezdzilem na 1,5.

Tak na szybko jeszcze:

1. Dobrze, ze cokolwiek okleilem sprzeta, bo po wczorajszym blocie to by slabo juz wygladal. Obcierki konkretne gwarantowane.
2. Troche wieksze i dodatkowo obnizone podnozki by sie przydaly. Choc te seryjne daja rade.
3. Lewarek noznego hamulca lepiej przygiac w strone silnika zanim zrobi to byle paciak.

mikelos
10.05.2021, 20:50
Pokaż proszę jak wygląda kokpit z takim tel.
Co do zasięgu to 250km powinno się udać, ale i tak będę woził 1,5L butlę z paliwem w mniej oczywiste miejsca. Da mi to awaryjne 50km zasięgu. Opony są lux. Dzisiaj zrobię rundę na 1,1 bar i dam znać. Na razie jezdzilem na 1,5.

Tak na szybko jeszcze:

1. Dobrze, ze cokolwiek okleilem sprzeta, bo po wczorajszym blocie to by slabo juz wygladal. Obcierki konkretne gwarantowane.
2. Troche wieksze i dodatkowo obnizone podnozki by sie przydaly. Choc te seryjne daja rade.
3. Lewarek noznego hamulca lepiej przygiac w strone silnika zanim zrobi to byle paciak.

Dorzuciłem foty kiery z telefonem tutaj. Kiera podniesiona o 30 mm.

Okleiłem samodzielnie moto - wyszło tanio i po dziadowsku ale na razie robi robotę. Rogal zwyczajowo trze tylne owiewki więc folia bardzo się przydała. Dźwignia tylnego hamulca to kawałem plastelinowego metalu. Pogiąłem przy paciaku przy prędkości zero :mur: Prostuje się równie łatwo :) Zamówiłem jakiś alu zamiennik na Ali. Zobaczymy co to za cudo.

Danny
10.05.2021, 20:56
Nie doczekałem się szydery dot. tego że zamiast fotki pokładów błota na wahaczu zamieszczam jakieś pedalskie zdjęcia motocykla z łabądkami :-) Trudno, wracam zatem do kwestii przyziemnych i spieszę donieść że dojechało trochę gratów z Bikerzbits.

Na pierwszy rzut poszedł bagażnik, płyta pod silnik i osłona zębatki. Miały jeszcze dojechać osłony ramy ale wyszło tak jak myślałem - dopłacałem za nie osobnym payment linkiem już po złożeniu zamówienia i jego dokompletowanie przerosło braci Tajów. Chciałem to mam, wyjaśnianie sprawy i ponowienie wysyłki zajmie pewnie kolejne 2 tygodnie.

To co przyjechało jest rozsądnej jakości, trzeba było tu i ówdzie dołożyć podkładkę, dystanse były kompletowane z dystansem :) bo wszystkie były nie na tych śrubach co trzeba, do montażu osłony zębatki trzeba było odzyskać kawałek oryginału - no ale przynajmniej było wesoło.

Sprawność procesu logistycznego robi wrażenie. Środa 16:00 nadanie w Bangkoku, poniedziałek rano kurier u mnie.

Do opłat doszło 22% VAT. Cła tym razem mi oszczędzono. Nie jest najgorzej, taki urok kupowania sprzęta miesiąc po premierze.

Dzisiaj za to przyszedł SMS z podsumowaniem opłat celno-skarbowych dla zakupu pivot pegz z USA. Powiem tak: nie róbcie tego.

przemo77390
10.05.2021, 21:03
Z tymi dzwigniami to uwazajcie. Na majowce kolega w CRFie 250 mial jakas akcesoryjna - fajnie wygladala do czasu jak gdzies otarl sie o drzewo i sie wygiela do zewnatrz. Proba prostowania na zimno spowodowala ze wracal bez hamulca noznego.

przemo77390
10.05.2021, 21:05
Nie doczekałem się szydery dot. tego że zamiast fotki pokładów błota na wahaczu zamieszczam jakieś pedalskie zdjęcia motocykla z łabądkami :-) Trudno, wracam zatem do kwestii przyziemnych i spieszę donieść że dojechało trochę gratów z Bikerzbits.

Na pierwszy rzut poszedł bagażnik, płyta pod silnik i osłona zębatki. Miały jeszcze dojechać osłony ramy ale wyszło tak jak myślałem - dopłacałem za nie osobnym payment linkiem już po złożeniu zamówienia i jego dokompletowanie przerosło braci Tajów. Chciałem to mam, wyjaśnianie sprawy i ponowienie wysyłki zajmie pewnie kolejne 2 tygodnie.

To co przyjechało jest rozsądnej jakości, trzeba było tu i ówdzie dołożyć podkładkę, dystanse były kompletowane z dystansem :) bo wszystkie były nie na tych śrubach co trzeba, do montażu osłony zębatki trzeba było odzyskać kawałek oryginału - no ale przynajmniej było wesoło.

Sprawność procesu logistycznego robi wrażenie. Środa 16:00 nadanie w Bangkoku, poniedziałek rano kurier u mnie.

Do opłat doszło 22% VAT. Cła tym razem mi oszczędzono. Nie jest najgorzej, taki urok kupowania sprzęta miesiąc po premierze.

Dzisiaj za to przyszedł SMS z podsumowaniem opłat celno-skarbowych dla zakupu pivot pegz z USA. Powiem tak: nie róbcie tego.

Co to za guma (pirelli scorpion mx?) i jak sie spisuje - musze cos do DRki zalozyc.

JarekO
10.05.2021, 21:09
Dorzuciłem foty kiery z telefonem tutaj. Kiera podniesiona o 30 mm.

Okleiłem samodzielnie moto - wyszło tanio i po dziadowsku ale na razie robi robotę. Rogal zwyczajowo trze tylne owiewki więc folia bardzo się przydała. Dźwignia tylnego hamulca to kawałem plastelinowego metalu. Pogiąłem przy paciaku przy prędkości zero :mur: Prostuje się równie łatwo :) Zamówiłem jakiś alu zamiennik na Ali. Zobaczymy co to za cudo.

Ten oryginalny 8 prostowań przeżywa, a może i więcej. Czas pokaże. Amelininowy - śmiem wątpić. Choć może to dobry pomysł żeby wozić zapas jakiś.....
Taki telefon jako navi to cos o co mi chodzi. Plecy tego telefonu sa jakies chropowate czy gladkie? Chcialbym przykleic tam mocowanie od Quad Locka.
Okleina u mnie minimalnie lepiej wyszła. Mosko tez by opierdzielilo boczki i to zdrowo, bo obudowe tlumika mi nadgryzlo wiec i tam jeszcze okleję.
Zamowilem plyte Ad Tek z UK. Zobaczymy co to za miód.

rrolek
10.05.2021, 21:40
Z tymi dzwigniami to uwazajcie. Na majowce kolega w CRFie 250 mial jakas akcesoryjna - fajnie wygladala do czasu jak gdzies otarl sie o drzewo i sie wygiela do zewnatrz. Proba prostowania na zimno spowodowala ze wracal bez hamulca noznego.
Kawałek cienkiej stalki załatwia sprawę. Nie chce mi się pisać, poszukajcie w akcesoriach do enduro.

Pozdr rr

Danny
10.05.2021, 23:11
Co to za guma (pirelli scorpion mx?) i jak sie spisuje - musze cos do DRki zalozyc.

Zakładam że pytasz o przód, Pirelli Scorpion XCMH ("cross country medium-hard terrain"), brałem z przeznaczeniem głównie na wyboiste szutry, żwir i tłuczeń, podjazdy z korzeniami i kamieniste, single tracki. Z punktu widzenia przejechanych 500km mogę napisać że takich warunkach bardzo fajnie żre ale też rzuciłem pod nią trochę kopnego piasku i jakoś specjalnie nią nie majtało. Błota u mnie na razie brak, przeciąłem na krechę ledwie kilkanaście kolein, za mało żeby wydawać opinie. W tej żwirowni ze zdjęcia pojechałem sobie wesoło singlem po wale wysokim na 4-5m i na końcu z braku możliwości zawrócenia chciałem się zsunąć stromym trawiastym zboczem - okazało się że nie musiałem się zsuwać tylko pojechałem. Na asfalcie pływa nie bardziej niż tył, a na pewno jest dużo bardziej cicha. Nie miałem jeszcze potrzeby awaryjnie się składać, patrząc na rzeźbę tutaj mogłoby być niefajnie.

Ja jestem bardzo zadowolony. Guma jest dostępna w sensownej cenie. Próbuj :)

mikelos
11.05.2021, 09:25
Odpowiem zbiorczo:
- Telefon Oukitel WP5 PRO ma lekko chropowate plecki, oprócz aparatów jest tam czytnik linii papilarnych i led latarki. Można coś przykleić poniżej bo jest sporo miejsca (ok 5 cm). Poguglaj zdjęcia - jest tego sporo.
- Dźwignię hamulca biorę na zapas. Ostatnio spawaliśmy dźwignię alu w Tiranie - wyszło tak sobie ale działało do końca wyjazdu.
- Amelinium nie prostuje się na zimno - trzeba grzać i robić to stopniowo.
- Stalowa linka do dźwigni załatwia temat zahaczenia o przeszkodą, ale nie załatwia problemu nieskładającej się stopki. Niemniej, warto stalówkę dołożyć.

Danny
15.05.2021, 00:53
Kierownica podniesiona o 5 cm na kiwaku Accela (podróba Rox Risers). Wiązki przełączników poluzowałem już wcześniej o jedną trytytkę ale wygląda na to że mogło się bez tego obejść. Linki sprzęgła i gazu (wyciągnięte z prowadnicy) w sumie dość napięte w skrajnym położeniu ale bez ekstremy. Przewód hamulcowy wyciągnięty z prowadnicy, nachodzi delikatnie na stacyjkę, kluczyka nie blokuje ale jednak delikatnie się o niego opiera. Zobaczymy jak to wszystko poszura i zapracuje po kilku tys. km. Ergonomia oczywiście bardzo na plus - na siedząco jest ok, nie czuję się jak na chopperze natomiast różnica w pozycji stojącej jest bardzo duża, mierzę 187cm i dopiero teraz mogę przyjąć na stojąco jakąś sensowną posturę.

Podkręciłem też na maksa preload (tył), moto urosło o jakieś 2-3 cm, jest szansa że będzie mniej dobijać po załadowaniu dodatkowego bagażu. Wpływ na pracę zawieszenia w moim przypadku znikomy bo ważę 80kg i brakuje głównie regulacji tłumień. Kosę tylko muszę teraz powiększyć bo tak podniesione moto nieźle się na niej kładzie na bok, spore zdziwienie przy pierwszym tankowaniu :)

Załączam fotki okolic kierownicy po podniesieniu.

Danny
16.05.2021, 01:30
Weszły pivoty. Amerykańce wzięli wersję z 250 i oznaczyli jako kompatybilną z CRF300, chociaż zmieniła się lokalizacja otworu w który wchodzi końcówka sprężyny odbijającej pegi po złożeniu. Wystarczyłoby tą końcówkę odpowiednio dogiąć ale jak się ma taki hype na produkt to można mieć to razem z klientem w dupie. W efekcie jakoś tam na siłę wchodzi, sprężyna pracuje w nienaturalnej płaszczyźnie, pegi odskakują z oporem i pozostaje niesmak. Same pegi ok, większa powierzchnia od OEM, wygodne, efekt piwotowania rzeczywiście fajnie robi na długich podjazdach/zjazdach ale za taką kasę to jednak przerost formy nad treścią.

A dla potomnych poniżej uwieczniam produkt i testową przejażdżkę.

Horizon
17.05.2021, 00:14
Dobrze te risery wyglądają. Mam 183 cm i zastnawiam się czy 5 cm nie będzie o ten 1 cm za wysoko. Obecnie przy standardzie to praktycznie na stojąco nie da się jechać :(

Danny
17.05.2021, 00:59
To już musisz sam zdecydować. Być może rzeczywiście wystarczy Ci podniesienie o 3 cm + wychylenie kiery do przodu. U mnie to nie rokowało i wiedziałem że potrzebuję minimum 5 cm. W standardzie nawet po podniesieniu manetek przez wychylenie kierownicy wciąż się zastanawiałem czy jest bardziej śmiesznie czy strasznie.

Danny
18.05.2021, 10:59
Przyjechały osłony ram. Od wewnętrznej strony są podklejone gumowymi dystansami, tak żeby nie ocierać ramy. W zestawie śruby, trytytki i pole do inwencji bo brak instrukcji montażu. Zobaczymy jak to zagra z osłoną zbiornika wyrównawczego tylnego hamulca, montowaną w te same otwory. Dam info po montażu.

muszel72
18.05.2021, 11:54
A mi Dentisticka nie kupił:)

Danny
18.05.2021, 12:02
Pudło.
Po tak pięknie wykonanym czekaju oczywiście że wjechało coś ze słoja :)

Dandi
18.05.2021, 13:25
I prawidłowo, przysmak się należy. Swoją drogą, dzięki Panowie za relacje i fotki z upgrejdów :bow: Zanim przyjdzie moja CRFka będę wiedział co i jak w pierwszej kolejności zamontować. No i oczywiście gdzie zamawiać te cuda :D

dzinks
18.05.2021, 13:29
Jestem w tej samej sytuacji do Dandi, wiec wciąż czytam i analizuje. Zapisuje linki i czekam

Dziękuje :-)

Dandi
18.05.2021, 13:36
Coś trzeba robić, tym bardziej, że mój Bandit pojechał w daleką podróż (600 km ode mnie) i z dwóch kółek mam tylko rower. Pozostaje lektura na temat CRF i rozglądanie się za nowym szpejem do ubrania (adv bejbe!!!).

Horizon
18.05.2021, 14:56
A tak w ogóle to witajcie. Nabyłem CRF300L - nową z drugiej ręki (bo doczekać się od dealera to horror). Przesiadłem się z Kawasaki KXF250, więc można powiedzieć że kompletnie inny motocykl.

Moto całkiem przyjemne, ale niezwykle miękkie. Przelatam trochę i na pewno wejdzie nowy tylny amortyzator. Do zrobienia również opony, bo o ile na szutr i asfalt spoko, błoto jeszcze jako tako to jak wjeżdżam w nawet płytki piach zaczyna się walka o życie.

Z bikerbitz zamówione: osłona ramy, osłona silnika, mocowanie tablicy ala enduro, bagażnik.

https://i.imgur.com/eV8BUVX.jpg

ArtiZet
18.05.2021, 15:14
Nabyłem CRF300L - nową z drugiej ręki

A gdzie sa nowe z drugiej reki "od ręki" ?? :)

Babel
18.05.2021, 15:19
I dlaczego ten ktos sprzedał ?? - ciekawi mnie opinia jak widział jakieś minusy
A może to jak za komuny - skoro nie ma u dealera to kupił taniej sprzedał... ;)

Horizon
18.05.2021, 15:24
A gdzie sa nowe z drugiej reki "od ręki" ?? :)

Od pierwszego właściciela :D

Dlaczego sprzedał? Zrobił 600 km i mu nie podpasowała, bo chce wiecej jezdzic po asfalcie, dwa razy się wywalił w terenie dlatego pozbył sie tego i poszedl w KTM adv 390. Jak było naprawdę? Nie wiem, może za mało mocy, może za miękki, może niewygodny. Można mu jednak dużo minusów przypisać moim zdaniem. Co dla jednego jest wadą dla innego zaletą.
Dzięki temu mogłem mieć moto od ręki i to jeszcze zarejestrowane. Niestety nie było taniej niż w salonie :)

Danny
18.05.2021, 18:13
Osłony ram zamontowane, trochę trzeba było tu i ówdzie przygiąć, trochę podziałać szczypcami, finalnie siadło całkiem sensownie. Warunie, kuźwa, wracaj.

Danny
18.05.2021, 19:29
Podklejone od wewnątrz TPU, w środku i na krańcu ściśnięte trytkami, siedzi ciasno i stabilnie ale po kilku tysiącach km pewnie warto zdjąć i zrobić inspekcję jak tam ziarna penetrują. Na pewno będzie lepiej niż bez - jeżdżę w Sidi Adventure i dociskam plasticzanym zawiasem. Rysy na ramie były już po pierwszej jeździe.

dzinks
19.05.2021, 08:04
Aby jak naszybciej acerbis dla małej crfy300l wypuścił osłony tj dla crf250

https://static2.moto-tour.com.pl/pol_pl_Oslony-ramy-Acerbis-X-Grip-Honda-CRF-250-L-13-20-133070_1.jpg

kristoch
19.05.2021, 08:48
Na dużej wyglądają,i chronią świetnie.
Za to OEM-we plastiki już po kilku tysiącach km przetarły lakier na ramie. Warto zajrzeć i coś podłożyć (przynajmniej w 1100), bo twarda krawędź plastiku bez zabezpieczenia zaskakująco szybko przeciera lakier.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210519/fad26e44cd0045c02ec9e77b6d7c5b33.jpg

Emek
19.05.2021, 08:53
Osłony ram zamontowane, trochę trzeba było tu i ówdzie przygiąć, trochę podziałać szczypcami, finalnie siadło całkiem sensownie. Warunie, kuźwa, wracaj.
A to nie będzie Panie jakieś wielkie nieszczęscie te osłony? Nie dość że to metalowe to jeszcze ma otwory i cały syf będzie tam pięknie wpadał, zalegał i rysował ramę, którą wszak ma przed zarysowaniem zabezpieczać. Tak głośno myślę. Mam w DR650 te od Acerbis i one zdają się być o wiele lepiej pomyślane.

Danny
19.05.2021, 09:19
A to nie będzie Panie jakieś wielkie nieszczęscie te osłony? Nie dość że to metalowe to jeszcze ma otwory i cały syf będzie tam pięknie wpadał, zalegał i rysował ramę, którą wszak ma przed zarysowaniem zabezpieczać. Tak głośno myślę. Mam w DR650 te od Acerbis i one zdają się być o wiele lepiej pomyślane.

Wielkie być nie powinno, po zabawie z doginaniem wszystkie paski TPU dolegają.do ramy a po ściśnięciu trytkami całość siedzi nieruchomo i stabilnie. Otworami syf będzie tak wpadał jak i wypadał, trzeba to zdjąć po kilku tysiącach km i skontrolować co dzieje się wewnątrz. Też bym wolał plastikowe, jak te Acerbisy, ale na razie brak alternatyw do CRF300 a rama szpetnie się rysuje od dociskania buciorami.

Emek
19.05.2021, 09:22
Sprawdź sobie czy nie haczy to o buty. Ja tak miałem co prawda w Montesie że nie dało się komfortowo latać w Sidi ADV bo plastiki haczyły o elementy nadwozia co było upierdliwe i niebezpieczne. Tu mi na to nie wygląda ale warto zweryfikować.

Danny
19.05.2021, 11:48
Na oko wyglądało że będzie ok, w obszarze docisku materiał jest bez wyżłobień. Przyłożenie butów po zamontowaniu to potwierdziło - jest sporo płaskiego metalu dokoła zawiasów buta którymi dociskam ramę. W pozycji RAP :) wszystko zatem powinno być ok, testy w boju pokażą czy będę haczył w jakichś specyficznych okolicznościach. Mam nadzieję że jeśli tak, to będzie to ew. upierdliwe a nie niebezpieczne.

JarekO
19.05.2021, 11:59
Wielkie być nie powinno, po zabawie z doginaniem wszystkie paski TPU dolegają.do ramy a po ściśnięciu trytkami całość siedzi nieruchomo i stabilnie. Otworami syf będzie tak wpadał jak i wypadał, trzeba to zdjąć po kilku tysiącach km i skontrolować co dzieje się wewnątrz. Też bym wolał plastikowe, jak te Acerbisy, ale na razie brak alternatyw do CRF300 a rama szpetnie się rysuje od dociskania buciorami.

Ja na ten moment mam oklejone folią. Pod te osłony co masz też bym folią okleił i z bani. Osobiscie czekam na Acerbis-a, bo mam je w DR i sa extra.

ferdek
19.05.2021, 18:23
Klamki mięciutkie, dziś motocykl pacnął mi na miękką trawę po deszczu (kosa zapadła się w rozmiękniętej ziemi) i klamka sprzęgła wygięta. Muszę się zaopatrzyć w porządne handbary i od razu przy okazji w krótkie klamki. Chciałem tego uniknąć, żeby nie musieć demontować ciężarków z kierownicy no ale są rzeczy ważne i ważniejsze.
Ktoś może polecić coś sprawdzonego?

Emek
19.05.2021, 18:30
Barkbusters.

Prince
19.05.2021, 20:25
Najlepiej Cycra. Ale w zasadzie na acerbisowej z szyną tez nigdy mi sie krzywda nie stała.

Emek
19.05.2021, 20:57
Jak podejdzie to Zeta z montażem do półek jest super.

mikelos
20.05.2021, 09:21
Klamki mięciutkie, dziś motocykl pacnął mi na miękką trawę po deszczu (kosa zapadła się w rozmiękniętej ziemi) i klamka sprzęgła wygięta. Muszę się zaopatrzyć w porządne handbary i od razu przy okazji w krótkie klamki. Chciałem tego uniknąć, żeby nie musieć demontować ciężarków z kierownicy no ale są rzeczy ważne i ważniejsze.
Ktoś może polecić coś sprawdzonego?

W przypadku zwykłej wersji L, w kierownicy są gotowe nagwintowane otwory na końcach kiery. Pewnie w Rally jest tak samo, bo ciężarki też czegoś muszą się trzymać. Ja założyłem Zety XC Pro z poprzedniego moto. Opitoliłem tylko gripy na końcach. Brutalna metoda ale skuteczna :)

Jeśli ktoś planuje kupno alu osłony silnika do CRF300L to bardzo możliwe że moja OEM Honda będzie do wzięcia pod koniec czerwca w cenie bliżej 600 PLN.

Horizon
20.05.2021, 10:25
Założyłem Accele 50 mm. Wchodzi dosyć ciasno, ale jest ok.
Mam 183 cm wzrostu i na stojąco jest w końcu idealnie, można się wyprostować i fajnie manewrować. Niestety mam wrażenie, że teraz kanapa powinno być 1,5-2 cm wyższa :p Ktoś może polecić.obicie do kanapy/nakladke która nieco podwyższy?
https://i.imgur.com/zMMa3pn.jpg

zaczekaj
20.05.2021, 17:59
Macie może jakieś info czy gdzieś w salonach może stoi jakaś smutna samotna Rally?
Ewentualnie z w miarę szybkim odbiorem?
Na razie mam info na odbiór w lipcu.

Horizon
20.05.2021, 18:39
Marne szanse. 2 tyg temu szukalem swojej. Obdzwonilem cala Polske to bez szans. Nawet skontaktowalem sie z salonem w Berlinie ale tam w ogole powiedzieli ze przyszly rok.

Fizolof
20.05.2021, 19:42
Wracają czasy komuny, policja pałuje na manifestacjach, są pieniądze tylko nie można nic kupić 😂

Novy
20.05.2021, 21:06
Macie może jakieś info czy gdzieś w salonach może stoi jakaś smutna samotna Rally?
Ewentualnie z w miarę szybkim odbiorem?
Na razie mam info na odbiór w lipcu.

W de, w jednym salonie niedaleko mnie.
Wczoraj sprawdzałem - Rally dostępna od ręki.

teddy-boy
20.05.2021, 21:11
Novy kupuj, pogonisz w PL za tysiąc euro więcej

Novy
20.05.2021, 21:12
Tez o tym myślałem, jak czytam jakie są pieriepałki z zakupem.

Coś pokroju Suzuki Jimny :dizzy:

wierny
20.05.2021, 21:13
Ktoś może polecić.obicie do kanapy/nakladke która nieco podwyższy?

Polecam naszego Mistrza kanapowego.:)
http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=261

matjas
21.05.2021, 19:52
Misio nasz Zecik kochany zrobi ze nie poznasz. Znaczy ta ona nie pozna :)

JarekO
22.05.2021, 18:49
Ad-tek:

107168

kristoch
22.05.2021, 21:44
Qrczę. Podnosicie ciśnienie.
Obiecywałem sobie solennie nigdy więcej nie kupić pojazdu bez wcześniejszego pojeżdżenia.

Czy ktoś z posiadaczy CRF300L może mi odradzić zakup na bazie własnych doświadczeń? Nie chodzi mi o poradę, że „każdy musi decyzję podjąć sam”.
Chodzi mi o to, czy ktoś kto kupił, pojeździł, jest na tyle rozczarowany, że odradza.
Dzięki!
PS pocieszam się, że ktoś kto kupi moją nerkę, złotego interesu raczej też nie zrobi 😉.

Dandi
22.05.2021, 21:58
Ja Cię pocieszę, że CRFkę w wersji Rally zamówiłem nawet na niej nie siedząc, już nie mówiąc o jeździe. Wystarczyło mi, że mogłem ją obejrzeć z bliska w salonie i nie pozostało nic innego jak tylko powiedzieć panu sprzedawcy "To ja poproszę".

furman
23.05.2021, 09:52
W de, w jednym salonie niedaleko mnie.
Wczoraj sprawdzałem - Rally dostępna od ręki.

Tyle, że jak kupisz nowy pojazd lub z przebiegiem poniżej 6000km w DE i rejestrujesz w Polsce to VAT musisz zapłacić.

Novy
23.05.2021, 12:09
Tyle, że jak kupisz nowy pojazd lub z przebiegiem poniżej 6000km w DE i rejestrujesz w Polsce to VAT musisz zapłacić.

Możesz kupić na mnie, pomęczę się z używaniem jej minimum pół roku lub 6.000 km, żeby później mogła być Twoja :lol8: :haha2:

A tak serio - faktycznie o tym zapomniałem.

furman
23.05.2021, 12:54
Możesz kupić na mnie, pomęczę się z używaniem jej minimum pół roku lub 6.000 km, żeby później mogła być Twoja :lol8: :haha2:

A tak serio - faktycznie o tym zapomniałem.

Akurat nie zamierzam na tą chwilę kupować. Jednak kiedyś byłem na kupnie i chciałem dokonać takiego zakupu w DE. Niestety oba warunki muszą być spełnione: musi minąć 6 miesięcy od pierwszej rejestracji i najechane min. 6000km. Więc zdarza się, że moto ma 2,3 lata, a przebieg 5000km i jest traktowany według naszych przepisów jako nowy. Nie znalazłem wyjścia jak to obejść i temat odpuściłem. Teoretycznie istnieje możliwość żeby w DE oddali VAT, ale zabrakło mi odwagi żeby próbować :).

nabrU
23.05.2021, 14:56
No to zapraszam do UK. My już poza UE więc zakup bez VAT będzie jak eksportujesz. Tylko w UK VAT to 20% plus polskie VAT i cło więc i tak wyjdzie ciutke drożej. Chyba że dealer da jakiś upust

Novy
23.05.2021, 15:07
Jak dobrze pamiętam to kupuje się spoza UE bez VATu. Znaczy się w tym przypadku brytyjski VAT zostanie zwrócony na granicy i w kraju docelowym zostanie naliczony właściwy dla danego kraju.

Cła już chyba w Polsce też nie ma?

Niech mnie ktoś poprawi, jeśli gadam bzdury?

Franz
23.05.2021, 16:12
Akurat nie zamierzam na tą chwilę kupować. Jednak kiedyś byłem na kupnie i chciałem dokonać takiego zakupu w DE. Niestety oba warunki muszą być spełnione: musi minąć 6 miesięcy od pierwszej rejestracji i najechane min. 6000km. Więc zdarza się, że moto ma 2,3 lata, a przebieg 5000km i jest traktowany według naszych przepisów jako nowy. Nie znalazłem wyjścia jak to obejść i temat odpuściłem. Teoretycznie istnieje możliwość żeby w DE oddali VAT, ale zabrakło mi odwagi żeby próbować :).

Temat latwo obejść jesli chodzi o jedno i drugie . Wazne aby byl zameldowany w DE
Robi sie to po polsku. Nie będę tłumaczył jak bo to nie jest ladny sposób ale calkowicie bezpieczny.

Jak dobrze pamiętam to kupuje się spoza UE bez VATu. Znaczy się w tym przypadku brytyjski VAT zostanie zwrócony na granicy i w kraju docelowym zostanie naliczony właściwy dla danego kraju.

Cła już chyba w Polsce też nie ma?

Niech mnie ktoś poprawi, jeśli gadam bzdury?
Cło jak najbardziej jest jesli kraj nie jest w Unii
Dla sprawdzenia kup byle pierdole w USA
Nie przepuszcza nawet malej paczki jesli kupujesz zcfirmy. Nie zaplacisz jak wysle osoba fizyczna w prezencie do jakiejs tam kwoty

furman
23.05.2021, 22:32
Franz czemu się nie odezwałeś jak chciałem kupić. Chyba nawet na forum rzucałem taki temat. Szkoda. Gdyby jeszcze mnie kiedyś naszło to odezwę się do Ciebie na priw.

Franz
24.05.2021, 07:21
Franz czemu się nie odezwałeś jak chciałem kupić. Chyba nawet na forum rzucałem taki temat. Szkoda. Gdyby jeszcze mnie kiedyś naszło to odezwę się do Ciebie na priw.
Nie sprowadzam motocykli i nie handluje nimi. Nie mam na to już zdrowia

Emek
24.05.2021, 08:23
To akurat obejdziesz. Można kupić też na firmę i VAT odliczysz w całości lub połowie w zależności jak tam sobie to zakwalifikujesz.

JarekO
24.05.2021, 11:43
Ktoś pytał o wady i mam subiektywną - w taki sposób jak ja lubię czasem poganiać, to strach tym jeździć. Pewnie to zasługa zawieszenia. Ma to też plus taki, że prawie od razu jest adrenalina i jedzie się po całej drodze :-).

107199

jtd
24.05.2021, 12:50
Ktoś pytał o wady i mam subiektywną - w taki sposób jak ja lubię czasem poganiać, to strach tym jeździć. Pewnie to zasługa zawieszenia. Ma to też plus taki, że prawie od razu jest adrenalina i jedzie się po całej drodze :-).

107199
Może doprecyzuj , bo jak patrze na fotke to po takim czymś na 250L można dawać ile wlezie, więc na 300L domyślam się że musi być tak samo. Gdyby dodać tam sporą nierówność dołków, korzeni wystających itd to trzeba ruszyć 4 litery i pracować. Na siedząco zawsze będzie lipa. Także ja uważam, że da się , fakt będzie adrenalina:-) bo faktycznie zawiecha sama nie ogarnie , ale można polecieć dobrze. Druga sprawa to taka , że cały czas jest to od początku "szwenduro". Parę dni temu byłem na pierwszym przeglądzie, łącznie 350km do serwisu i z powrotem. Leciałem asfaltem równo z autami , a wiele wyprzedzałem. Czyli zakres użyteczności jest mega szeroki, szwenduro na maxa. Nie gniewajcie się , bo mam 250L, no ale chyba następca nie może być gorszy.

JarekO
24.05.2021, 16:53
Może doprecyzuj , bo jak patrze na fotke to po takim czymś na 250L można dawać ile wlezie, więc na 300L domyślam się że musi być tak samo. Gdyby dodać tam sporą nierówność dołków, korzeni wystających itd to trzeba ruszyć 4 litery i pracować. Na siedząco zawsze będzie lipa. Także ja uważam, że da się , fakt będzie adrenalina:-) bo faktycznie zawiecha sama nie ogarnie , ale można polecieć dobrze. Druga sprawa to taka , że cały czas jest to od początku "szwenduro". Parę dni temu byłem na pierwszym przeglądzie, łącznie 350km do serwisu i z powrotem. Leciałem asfaltem równo z autami , a wiele wyprzedzałem. Czyli zakres użyteczności jest mega szeroki, szwenduro na maxa. Nie gniewajcie się , bo mam 250L, no ale chyba następca nie może być gorszy.

Nie patrz na te drogę ze zdjęcia. To jest super droga przecież. Ze się pracuje na motocyklu to chyba coś tam o tym wiem. Właśnie - żeby fajnie na stojąco się na tym jeździło to tez trzeba trochę zmian w tym sprzęcie. Wejdą takowe mam nadzieje jeszcze w tym sezonie. To jest motocykl do spokojnej jazdy jak dla mnie i tyle. Nic więcej nie wymagam. Napisałem jedynie to co według mnie jest w nim najsłabsze.
@jtd żebyś miał tło pod to o czym piszę: do dynamicznej jazdy mam 790tke.

ferdek
24.05.2021, 22:01
Wady? Ja mam na razie dwie. W lusterkach po deszczu zbiera się woda i na okleinie na błotniku robią się bąble. Jednak honda made in thailand to nie to samo co made in japan.
P.S. niech ktoś mi powie jak te zasrane tulejki od ciężarków wyciągnąć z kierownicy, bo dziś myślałem, że szlag mnie trafi. Niemożliwe, żeby się to robiło siłowo bo siły dwóch chłopa brakło.

dario9z
25.05.2021, 07:24
Ferdek wymień przy okazji kierownicę na markową i będziesz miał dwa w jednym, przy pierwszej większej glebie nie bedziesz musiał prostować.

Emek
25.05.2021, 08:37
Wymieni jak połamie. Może nic się nie zdarzy. Znam zglebowane CRFy i kiera się nie wygła. U mnie w DR , upadek na beton spowodował połamanie klamki i pogięcie kiery i to jest kiera z gównolitu. Te w Hondach są jakby lepsze choć doopy nie urywają.

mikelos
25.05.2021, 11:51
Wady? Ja mam na razie dwie. W lusterkach po deszczu zbiera się woda i na okleinie na błotniku robią się bąble. Jednak honda made in thailand to nie to samo co made in japan.
P.S. niech ktoś mi powie jak te zasrane tulejki od ciężarków wyciągnąć z kierownicy, bo dziś myślałem, że szlag mnie trafi. Niemożliwe, żeby się to robiło siłowo bo siły dwóch chłopa brakło.

Tulejki od ciężarków są wspawane w kierownicę. Masz tam gwint, chyba M5. Zamiast jest wyrywać, użyj ich do wkręcenia handbarów. Tylko wymień śruby na właściwy rozmiar, bo zazwyczaj są jakieś M6-M8. Przynajmniej ja tak zrobiłem w Lce i działa.

żuk
25.05.2021, 12:49

Przerabiałem ten temat niedawno.
W KTMie oryginał to śruba M5 a ziomeczek, który poprzednio jeździł wpieprzył w rurę tuleje z gwintem pod M8 z jakimiś noname lusterkami. Chciałem to wywalić, ale za mało kurczaków i warzyw - za cholerę nie mogłem. Finalnie kupiłem ciężarki do Kawasaki ze śrubą M8 plus powiększana podkładka żeby nie blokowały rolgazu. Będę miał chwile i cierpliwość to zrobię zgodnie z oryginałem jak Pan Bóg przykazał.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Danny
26.05.2021, 22:54
Pany, w sumie mam jedną zagwozdkę.dot. zakupionego bagażnika i zanim napiszę do bikerzbits pomyślałem że spytam mądrzejszych. Otóż w bagażnik wspawana jest płytka z dwoma otworami fi 10 w rozstawie 20. Kojarzycie to z jakimś standardem? Co tam się montuje? Antenę CB? :D Pierwsze co przychodzi do łba to oczywiście rotopax, widziałem nawet gdzieś na youtube jakiś adapter ale to była raczej jakaś samoróba.

Co o tym myślita?

Emek
27.05.2021, 07:55
Rotopax ma inne mocowanie. Rozstaw śrub jest wiekszy.

matjas
27.05.2021, 08:48
Potwierdzam, acz ja podpieram się wiedzą bazowaną na chrotopaksie - rozstaw śrub mocujących około 50mm bodaj. na pewno nie 20.

Dostałeś dwie dziury gratis - ciesz się i raduj zamiast szukać tej no... dziury w całym :D

Mhv
27.05.2021, 09:01
Czy to tylko jakość zdjęcia, czy - lekko mówiąc - jakość wykonania nie powala?

mikelos
27.05.2021, 09:47
Jakiś czas temu były na bikerzbits dostępne dwa bagażniki z "rurek". Jak oglądałem wtedy foty, to wybrałem ten drugi którego teraz nie ma w ofercie. Trzeba by porównać w realu jak to jest pospawane/pomalowane. Z drugiej strony, nikt na tym słonia nie będzie woził. Jak ktoś nie ma ciśnienia czasu, to niebawem będzie dostępny fajny bagażnik od AXP Racing zrobiony z HDPE.

matjas
27.05.2021, 10:07
poka fotę tego plasticzaka

Mhv
27.05.2021, 10:16
Cofam to co cofnąłem..jeśli to kosztuje 35€ = ok 160 zł to cena spójna z jakością..:)

Danny
27.05.2021, 14:56
Cofam to co cofnąłem..jeśli to kosztuje 35€ = ok 160 zł to cena spójna z jakością..:)

Dokładnie, jakość adekwatna do ceny. Tak to wygląda w realu, szału nie ma ale też nie ma zbytnio krzywdy. Spawy widywałem ładniejsze, zobaczymy jak z ich trwałością.

JarekO
27.05.2021, 15:47
Dokładnie, jakość adekwatna do ceny. Tak to wygląda w realu, szału nie ma ale też nie ma zbytnio krzywdy. Spawy widywałem ładniejsze, zobaczymy jak z ich trwałością.

Ważyłes może ten bagażnik?

Danny
27.05.2021, 15:52
Ważyłes może ten bagażnik?

Niestety nie. Kurcze szkoda że nie spytałeś wczoraj bo wieczorem z nudów i uznając że się już ułożyło, zalałem gwinty loctitem i do**bałem niutonów. Teraz już ściągać nie będę ale myślę że można zadać to pytanie bikerzbitsom, dość sprawnie odpowiadają na maile.

JarekO
27.05.2021, 17:38
Niestety nie. Kurcze szkoda że nie spytałeś wczoraj bo wieczorem z nudów i uznając że się już ułożyło, zalałem gwinty loctitem i do**bałem niutonów. Teraz już ściągać nie będę ale myślę że można zadać to pytanie bikerzbitsom, dość sprawnie odpowiadają na maile.

Spoko. To tylko fanaberia moja :-). Ale masz w ogóle wagę? Przynajmniej taką do warzyf ważenia? :-)

Danny
27.05.2021, 18:34
Spoko. To tylko fanaberia moja :-). Ale masz w ogóle wagę? Przynajmniej taką do warzyf ważenia? :-)

Żona ma taką kuchenną, nadałaby się. Ostatnio chciała nią zważyć kalafior i zaserwować mi stek z kalafiora. Nie żywię zbytniej urazy do wegetarian ale to już uznałem za przekroczenie pewnej granicy :D

matjas
28.05.2021, 00:24
To był stek bzdur :)

Horizon
01.06.2021, 10:19
No dobra, zaczynam projekt CRF 300XXL :D. O co chodzi? CRF250 jest już bardzo dużo pomodzonym egzemplarzy. Do CRF300 nie ma jeszcze aż tyle gadżetów. Zamierzam powrzucać do motocykla praktycznie wszystko co jest dostępne łączne z zawieszeniem.

Co jest zrobione?

- opony kostka, przód Metzeler mid hard, tył jakiś Dunlop 120/90
- stopki ZETA
- prowadzenie łańcucha ZETA
- dźwignia zmiany biegów ZETA
- podwyższenie kierownicy Accel 50 mm

Co leży i czeka na zrobienie?
- klamki niełamki ZETA
- ozdobne śruby do silnika ZETA
- ozdobny dekiel od filtra oleju ZETA
- handbary Acerbis x factor
- osłony ramy czarne z Bikerzbit
- osłona czarna pod silnikiem
- bagażnik H2C
- osłona zębatki stalowa
- osłona hamulca tylnego
- air box mod kit
- deflektor nieduży

Co jest planach do zamówienia?
- kierunki ledowe
- trzymanie tablicy krótkie - ciężki temat z tym, ceny są powalone 100 dolanów za kawałek blachy
- lampa ledowa
- tylny zawias miał być YSS, ale czekam aż Ohlins się określi co oni tam mają
- nowe lagi przednie - wiem z drugiej ręki, że Ohlins mocno działa w tym temacie i będzie miał kompletne przednie zawieszenie do CRF300
- wizualne gadżety jak kompletna okleina
- kompletny wydech FMF albo Yoshimura - tu też czekam na coś dedykowanego do CRF300

Jeśli macie pomysły co jeszcze jest ciekawego do wsadzenia to proszę o sugestie. Tylko, że nie ma to być przeprawówka, a bardziej enduro.
https://i.imgur.com/pYPtSUW.jpg
https://i.imgur.com/Q7esW9K.jpg
https://i.imgur.com/GEZghkI.jpg
https://i.imgur.com/mEyVa4J.jpg

Lucky Luke
01.06.2021, 12:54
NA pewno będzie pięknie wyglądała , ale póki nie zrobisz konkretnych modyfikacji zawiasu , wydechu softu... do dalej będzie taki sam motocykl tyle że ładniejszy.

matjas
01.06.2021, 12:57
BLING factor :D

dario9z
01.06.2021, 13:01
Szmery bajery, pełny wydech FMF, jakiś moduł do elektroniki, płyta pod silnik, porządna kierownica, hadbary, zmiana przełożeń i porządny zawias to recepta na sukces

Horizon
01.06.2021, 13:03
NA pewno będzie pięknie wyglądała , ale póki nie zrobisz konkretnych modyfikacji zawiasu , wydechu softu... do dalej będzie taki sam motocykl tyle że ładniejszy.
O patrz. Zapomniałem dopisać o wydechu. Wydech też na pewno będzie, ale czekam aż FMF się ogarnie i wypuści coś dedykowanego. Wleci FMF albo Yoshimura kompletne.

A co do zawiasu tak jak pisałem, czekam na Ohlinsa co oni tam fajnego wypuszczą - w CRF250 podobna jest super, ale jednak ze względu na zmienioną ramę jeszcze coś tam dłubią. Tam samo z przodem.

Na grupach czytam, że niektórzy dłubią z ECU od CBR. Podobno poprawia moc i moment, ale to na razie takie garażowe dłubanie i wolałbym tego na sobie nie testować.

Szmery bajery, pełny wydech FMF, jakiś moduł do elektroniki, płyta pod silnik, porządna kierownica, hadbary, zmiana przełożeń i porządny zawias to recepta na sukces

Szmery bajery bo na razie są najlepiej dostępne :). O, o kierownicy też zaponiałem. Potem wleci nowa, ale na razie chcę przetestować na ile ta oryginalna jest plastikowa. Zębatek na razie nie ruszam, przeczołguje go na razie z KTMami i sobie radzi. Jak mi będzie momentu brakować to pomyślę.

greenman
01.06.2021, 13:08
Na grupach czytam, że niektórzy dłubią z ECU od CBR. Podobno poprawia moc i moment, ale to na razie takie garażowe dłubanie i wolałbym tego na sobie nie testować.

Znam takiego jednego co testował, testował i wytestował ;) To nie jest hard enduro i nigdy nie będzie. To jest świetne szwenduro.

Prince
01.06.2021, 22:22
A co mi tam, zapytam. Kupa szajsu w trochę kapcia. Czemu nie kupiłeś sobie normalnego enduro?

PS. Ja bardzo doceniam tego kapcia. Sam miałem/mam starego śmiecia od hondy. Ale nie próbuję sobie mydlić oczu, że to jest enduro i ze z TPI sobie na lajcie polatam.

Mhv
02.06.2021, 08:18
A co mi tam, zapytam. Kupa szajsu w trochę kapcia. Czemu nie kupiłeś sobie normalnego enduro?

Dopisuję się do pytania.

Zakładam, że odpowiedź brzmi: "bo tak chcę/sobie wymyśliłem":)

Emek
02.06.2021, 08:35
mNzZsOwiUz0

dzinks
02.06.2021, 09:04
Horizon, dzięki za podzielenie się tym co zakładasz i testujesz.
Dla mnie to duże ułatwienie, że wiem co pasuje i nad czym warto sie zastanowić.

Pytanie:

Odnośnie nóżki zmiany biegów zeta - czy oprócz wyglądu, coś daje? Odporność na zgięcie, złamanie itp.
To samo pytanie do prowadnicy łańcucha.

Horizon
02.06.2021, 10:11

PS. Ja bardzo doceniam tego kapcia. Sam miałem/mam starego śmiecia od hondy. Ale nie próbuję sobie mydlić oczu, że to jest enduro i ze z TPI sobie na lajcie polatam.

Dopisuję się do pytania.

Zakładam, że odpowiedź brzmi: "bo tak chcę/sobie wymyśliłem":)

To jest Panowie bardzo dobre pytanie. Coś.czuję, że się.trochę rozpiszę, ale postaram się zwięźle :D

Enduro to nie tylko KTMy i pionowe podjazdy. Chociaż jak już tu inni pisali powinno się używać "szwenduro" w odniesieniu do tego modelu. Początek jest taki, że w wieku 30+ postanowiłem spełnić motoryzacyjne marzenie i kupić sobie motocykl. Miałem doświadczenie jedynie z motorynkami i ogarami z lat nastoletnich. Z kolegą stwierdziliśmy, że trochę obawiamy się asfaltu więc kupimy sobie "krosy" No więc sobie kupiliśmy... ja nabyłem Kawasaki KXF250 (tak wiem to motokros, ale różnica nie jest tak duża) nie wiedząc czym w ogóle jest MX, enduro, soft enduro, trail etc. Kawasaki jako tako radziła sobie w terenie i była niesamowicie narowista. Na tyle, że jako początkujący rajder w zeszłym roku zrobiłem na muldach whisky throttle (poniżej filmik xD). Ze względu na wysoką moc maszyny skończyło się to złamanie kości ramienia. Skutki ciągną się.do tej pory w postaci niepełnej ruchomości barku i bólu.

1. Argument za Hondą jest taki, że nie szarpie mi rąk, a w razie popełnienia błędu nie będzie mnie chciała zabić. Mam małe dzieci więc wolę nie skończyć na wózku xd
2. Drugi jest taki, że Honda jest cicha i nie śmierdzi jak typowe enduro - to duży plus w terenie gdzie mogą.się kręcić ludzie.
3. Trzeci to interwały czasowe. Ja chcę jeździć, a nie randkować z mechanikiem i zmieniać olej co wyjazd. Kiedy moi koledzy na KTMach będą robić dół silnika ja zmieniam olej.
4. Motocykl jest nowy i w rozsądnej cenie. Można za te 24 tys z dodatkami kupić wypasioną.husqvarne... ale to znowu używane moto z krótkimi serwisówkami.
5. Po kawasaki już wiem, że nie chcę robić hard enduro. Poza tym w naszym rejonie (zach-pom here) terenów dla KTMów jest jak na lekarstwo. Mamy dużo lasów, bagien i poligonów. Podjazdów co kot napłakał. Prawie każdy wypad grupowy i tak się kończył tym, że jechaliśmy sobie na wycieczkę krajoznawczą - to samo jestem w stanie zrobić Hondą i to bardziej komfortowo. Jak pojawi się ostry podjazd to pojadę bokiem - nie każdy musi być Grahamem Jarvisem. Pojechałem na mały objazd z kolegą na FE450. Początkowo śmieszkował trochę, ale kiedy pod koniec zorientował się, że jadę za nim w miarę równo (jeszcze na oryginal oponach) i podjechałem pod wszystkie wzniesienia to już przestał komentować :at:
6. Nawet jeśli Honda przestanie mi starczać to zostanie w rodzinie i może uda mi się.wciągnać w to żonę.
7. Mam swoją zabawkę, którą chcę zrobić tak ładną jak się tylko da. Schodzę do garażu i sobie dłubię. Do tego ktma ma co drugi, takich Hond nie ma dużo - to już.jest coś ciekawego.
8. Jeśli będę chciał mogę pojechać z innymi ludźmi na TET.

Honda to świadomy wybór dopasowany do moim możliwości, wieku i potrzeb. Napisałem, że robię z niego enduro ale zostało to opatrznie zrozumiane. Jak najbardziej będzie to ładne szwenduro :)

DElbF7-2D8o
Link coś nie działa więc wkleję też.tu https://www.youtube.com/watch?v=DElbF7-2D8o

Horizon, dzięki za podzielenie się tym co zakładasz i testujesz.
Dla mnie to duże ułatwienie, że wiem co pasuje i nad czym warto sie zastanowić.

Pytanie:

Odnośnie nóżki zmiany biegów zeta - czy oprócz wyglądu, coś daje? Odporność na zgięcie, złamanie itp.
To samo pytanie do prowadnicy łańcucha.

Postaram się.wrzucać co tam modzę. Co daję dźwignia? Jest lżejsza :D Poza tym dużo bardziej odporna na wygięcie. Do tego ma regulowany na mimośrodzie ten koniec, który dotykamy. Do tego wygląda super ;)

Prowadnica łańcucha jest mega solidna. Oryginał to sam plastik, który po 900 km już był mocno styrany. Do tego też wygląda super :D:D
Naprawdę jestem pod wrażeniem jakości gadżetów od ZETY. Zobaczymy jak się będą sprawować później, ale nic lepszego do tego modelu chyba nie ma.

Mhv
02.06.2021, 10:57
Motocykl jest w rozsądnej cenie..ale jak dołożysz do niego te wszystkie rzeczy to możesz podwoić tę cenę..

Przy okazji..podobno bardzo warto się dobrze "poskładać". Nie wiem, na szczęście nie znam szczegółów, ale oni je znają:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=3814&highlight=ortopedyczny

greenman
02.06.2021, 11:15
Dobra argumentacja, super że masz świadomość tego co się da robić na tym moto. Bo po pierwszym opisie się bałem, że chcesz z niego robić hard enduro :D

Horizon
02.06.2021, 11:18
Motocykl jest w rozsądnej cenie..ale jak dołożysz do niego te wszystkie rzeczy to możesz podwoić tę cenę..
Wiesz, ze wszystkim tak jest. Włożę w niego 10 tys to wyjdzie, że już 35 tys kosztowała honda a za to można dostać nowa.Husqe. Tylko, że husqa to golas więc w nią też trzeba władować jak się chce mieć zrobioną pod siebie, chyba że chce się jeździć golasem.
Chyba, że mówimy o czymś pokroju SWM, ale takie enduro szału nie robi i potrafi się sypać dosyć mocno.

To trochę jak ostatnio zmieniałem samochód dla żony bo kończył się leasing. Wzięliśmy X1, ale ponownie był dylemat. Dobrze wyposażone X1 podchodziło cenowo pod podstawową wersję X3... i bądź tu mądry. Skonfigurowane A4 będzie cenowo równało się z podstawową A6 etc

Emek
02.06.2021, 11:29
Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem golas.
Tak ku przestrodze, nie wiem co to jest
air box mod kit
Ale bardzo łatwo zabić motocykl robiąc mody airboxów i dokładając akcesoryjne filterki od takiego K&N. Przestrzegam przed wierceniem dziur w airboxie że niby to coś będzie lepiej. Nie będzie. A zgona po takim zabiegu już reanimowałem. Kosztów nie chciałbyś poznać.

BTW.
Co do zawiasu to Andreani wypuściło takie coś.
https://www.andreanigroup.com/shop/motorcycle/105%7CH57E/?CARTUCCIA+HONDA+CRF300+L+-+EVO+-+REG+

Horizon
02.06.2021, 11:37
Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem golas.
Tak ku przestrodze, nie wiem co to jest

Ale bardzo łatwo zabić motocykl robiąc mody airboxów i dokładając akcesoryjne filterki od takiego K&N. Przestrzegam przed wierceniem dziur w airboxie że niby to coś będzie lepiej. Nie będzie. A zgona po takim zabiegu już reanimowałem. Kosztów nie chciałbyś poznać.

Do husqvarny też trzeba sporo dodatków podokładać, żeby zrobić ją pod siebie. Co najmniej osłony na co się da, bo nikt raczej tego nie kupuje, żeby wycieczki uprawiać. Szczerze mówiąc dużo z moich modów to czysta fanaberia i wyrzucanie kasy na zasadzie "bo mogę". W każdym innym motocyklu wyszłoby to samo.

Co do air boxa to na razie wpisałem go na listę, bo coś takiego jest widziałem. Chodzi o to, że nie zasysa tak syfu jak oryginał i ma dodatkową gąbkę do wstępnego filtrowania. Ale to temat na później jak już.

Emek
02.06.2021, 11:41
Myślałem że masz to u siebie.
Co leży i czeka na zrobienie?
- klamki niełamki ZETA
- ozdobne śruby do silnika ZETA
- ozdobny dekiel od filtra oleju ZETA
- handbary Acerbis x factor
- osłony ramy czarne z Bikerzbit
- osłona czarna pod silnikiem
- bagażnik H2C
- osłona zębatki stalowa
- osłona hamulca tylnego
- air box mod kit
- deflektor nieduży
W każdym razie tutaj bym był ostrożny jak to ma być szwęduro a nie rupieciuro. ;)

Horizon
02.06.2021, 12:20
No to się walnąłem, bo nie w końcu nie robiłem zamówienie crfsonly.com a tam właśnie był tek air box.
Dzisiaj wrzucę fotki z: osłona silnika czarna, osłony ramy, klamki niełamki, osłona zębatki i bagażnik.

matjas
02.06.2021, 12:21
jakbym miał 300L to wymiana tylnego amora na YSS, risery kiery, składane lusterko, kanapa od Zeta. tyle.
szkoda czasu na pierdolenie się w przerabianie czegoś co pociskiem nigdy nie będzie.

matka Honda zrobiła całą resztę tak aby wieźć dupę przez świat. szkoda stawać na sztorc.

ale oczywiście to tylko ja.
m

Horizon
02.06.2021, 12:43
Co kto lubi. Są zboczeńcy co modzą VW Caddy i mają nawet swoje zloty i są też.tacy co przerabiają Multiple :D. Dla mnie moto musi też cieszyć oko.

matjas
02.06.2021, 12:45
Nigdzie nie napisałem, że krytykuję, nie podoba mi się, strata pieniędzy, itd. :D
Wiadomo, że ma się podobać i wiadomo nie od dziś, że racjonalne podejście do wydawania siana na motocykle to trochę oksymoron, vide: co zrobiłem jako pierwszy zakup do XT600? zakup baniaka 23l. sam nie wierzę do tej pory.

tak to
m

JarekO
02.06.2021, 14:50
jakbym miał 300L to wymiana tylnego amora na YSS, risery kiery, składane lusterko, kanapa od Zeta. tyle.
szkoda czasu na pierdolenie się w przerabianie czegoś co pociskiem nigdy nie będzie.

matka Honda zrobiła całą resztę tak aby wieźć dupę przez świat. szkoda stawać na sztorc.

ale oczywiście to tylko ja.
m

I taki komin jeszcze: https://www.yoshimura-rd.com/products/crf300l-rally-race-rs-4-stainless-full-exhaust-w-stainless-muffler-123410d520
:-)

Horizon
02.06.2021, 15:15
Nigdzie nie napisałem, że krytykuję, nie podoba mi się, strata pieniędzy, itd. :D
Wiadomo, że ma się podobać i wiadomo nie od dziś, że racjonalne podejście do wydawania siana na motocykle to trochę oksymoron, vide: co zrobiłem jako pierwszy zakup do XT600? zakup baniaka 23l. sam nie wierzę do tej pory.

tak to
m

Ależ ja absolutnie tego nie odebrałem jako krytykowanie ;). Po prostu wiem, że przy takim moto moze to być dziwne. Wizualnie to się supermoto robi raczej.

I taki komin jeszcze: https://www.yoshimura-rd.com/products/crf300l-rally-race-rs-4-stainless-full-exhaust-w-stainless-muffler-123410d520
:-)

Ohhh yeah!! Widziałem to dzisiaj. My bike is ready :D

rrolek
02.06.2021, 21:53
YSS.... Majtas, abstrahujesz od układu odniesienia..:haha2:

A tak sprowadzając koszty na ziemie: do wyczynowego motocykla amator nie musi dokładać żadnego szpeju, no chyba ze chce. Te wszystkie cudeńka (z planowanym Ohlinsem) kosztować będą więcej niż 5-10 lat latania wyczynowym motocyklem. Per saldo (poza samą ceną zakupu) oszczędności tu nie widzę.
Motorek fajowy. Jak za kilka lat pójdę na emeryturę i nie będę już gdzie (ambitniej) i z kim jeździć też sobie sprawię jakieś takie szwenduro.

Pozdr rr

Prince
03.06.2021, 07:33
Tak jak rrolek napisał. Koszty. Do tego jeśli ważny jest wygląd to do hardziaków zestawy plastików kosztują grosze i można sobie wybierać kolory. Jak jest w przypadku CeeRefFeL?:confused:

Nie znam sie, ale klika lat temu amor YSS to była taka niskobudżetowa opcja jak ktoś miał zamordowany amor w starym paściu. Z podniesieniem parametrów i trwałością to nie miało wiele wspólnego. Coś tu sie zmieniło?:dizzy:

Rozumiem chęć ograniczenia sobie mocy. Całkowicie rozumiem - wiem po sobie. Ale zwiększenie masy motorka to ten sam zły kierunek co narowistość. Żaden tam ze mnie miłośnik podjazdów i ostrego naqrviania po krzaczorach, tylko tak mi sie widzi po zaprezentowanym filmiku że zamiast złotych pał ohlinsa, na tym etapie zainwestowałbym w fajne szkolenie. Taniej o parę tysi a na pewno z lepszym efektem. :Thumbs_Up: Nie ma w tym nic ze złośliwości. Na szkolenia idą nawet wymiatacze do jeszcze lepszych wymiataczy.

sudden
03.06.2021, 08:27
Plastiki do CRFL kosztują ok. 600-700 zł za komplet. Moim zdaniem spoko.

Horizon napisał, że koszty nie są tutaj parametrem, widać to też na zdjęciach i liście rzeczy, więc możecie spokojnie odpuścić człowiekowi, co go stać, lekcje o pieniądzach :) Jeszcze Was posłucha i nie zrobi tego co zaplanował, a ja bym chętnie zobaczył fotki efektu końcowego, skoro ma być ładnie, zjawiskowo i lepiej niż z fabryki. Może bym też coś przeszczepił do mojej 250L :)

W każdym razie kibicuję, nawet jak jeszcze nie czaję po co zmieniać niektóre rzeczy.

dario9z
03.06.2021, 11:03
[A tak sprowadzając koszty na ziemie: do wyczynowego motocykla amator nie musi dokładać żadnego szpeju,],

Nie róbmy ludziom wody z mózgu, każdy motocykl trzeba zrobić pod siebie, zarówno wyczyn jak i szwenduro, koszty są i tu i tu.
Amator pojeździe hardem na pierwsze lepsze zawody i stwierdzi, że jego nówka sprzęt nie jedzie, brakuje mu zawiasu, waga za duża itd.
I nie wierzę w hasło "Ready to Race", pewnej marki, bo to dawno już przestało być wyznacznikiem jakości i wyposażenia.
Chcesz mieć dobrze, musisz zapłacić, koszty zmodyfikowania takiego szwenduro dla przeciętnego amatora są niewielkie w porównaniu z hardami, a pamiętajmy o reżimach serwisowych.
Poza tym lajtowa jazda w terenie jest tak samo przyjemna, jak jazda na torze, żwirowni, zawodach, ze wszystkiego można czerpać przyjemność.

Prince
03.06.2021, 12:28
[A tak sprowadzając koszty na ziemie: do wyczynowego motocykla amator nie musi dokładać żadnego szpeju,],

Nie róbmy ludziom wody z mózgu, każdy motocykl trzeba zrobić pod siebie, zarówno wyczyn jak i szwenduro, koszty są i tu i tu.
Amator pojeździe hardem na pierwsze lepsze zawody i stwierdzi, że jego nówka sprzęt nie jedzie, brakuje mu zawiasu, waga za duża itd.
I nie wierzę w hasło "Ready to Race", pewnej marki, bo to dawno już przestało być wyznacznikiem jakości i wyposażenia.
Chcesz mieć dobrze, musisz zapłacić, koszty zmodyfikowania takiego szwenduro dla przeciętnego amatora są niewielkie w porównaniu z hardami, a pamiętajmy o reżimach serwisowych.
Poza tym lajtowa jazda w terenie jest tak samo przyjemna, jak jazda na torze, żwirowni, zawodach, ze wszystkiego można czerpać przyjemność.

eeee.czej.. amator i zawody? Zbijanie wagi i nowe hardziaki? Brak zawiasu odczuje amator? W ogóle "Ready to Race" było kędyś wyznacznikiem jakości? :D

Taki teraz standard po zakupie nowego liścia to nowe plastiki, osłony dyfuzora, płyty, osłony pokryw i ramy, hadbary, kiera smarowanie i wjo.

Horizon
03.06.2021, 16:34
Tak jak rrolek napisał. Koszty. Do tego jeśli ważny jest wygląd to do hardziaków zestawy plastików kosztują grosze i można sobie wybierać kolory. Jak jest w przypadku CeeRefFeL?:confused:

Prawda jest taka, że do katów to jest miliard dodatków, ale koszty też są niezłe. Do CRF nie ma tego dużo i moim zdaniem nawet dobrze. Chociaż sorki mogłoby być plastików więcej w innych kolorach :D

Rozumiem chęć ograniczenia sobie mocy. Całkowicie rozumiem - wiem po sobie. Ale zwiększenie masy motorka to ten sam zły kierunek co narowistość. Żaden tam ze mnie miłośnik podjazdów i ostrego naqrviania po krzaczorach, tylko tak mi sie widzi po zaprezentowanym filmiku że zamiast złotych pał ohlinsa, na tym etapie zainwestowałbym w fajne szkolenie. Taniej o parę tysi a na pewno z lepszym efektem. :Thumbs_Up: Nie ma w tym nic ze złośliwości. Na szkolenia idą nawet wymiatacze do jeszcze lepszych wymiataczy.
Nie będę się.wypierać, że driver ze mnie słaby totalnie. Wszak to dopiero mój drugi sezon na dwóch kółkach. Szkolenie nie jest potrzebne (ew jakieś z soft enduro) bo po tym wypadku przekonałem się, że ani MX ani hard enduro to nie jest to co chce robić i do czego się nadaję.

Poza tym ja nadal naprawdę nie wiem w jaką stronę to pójdzie. Może mi się spodobają wycieczki i na trzeci sezon wleci BMW GS. Albo może jednak cięższe enduro i wskocze na husqvarne. Mimo, że robię Hondę to nie przywiązuję sie do rzeczy.

Poza tym co do ponoszenia kosztów - nie ma co się upatrywać tu sensu i logiki. To po prostu zabawka i hobby.

Plastiki do CRFL kosztują ok. 600-700 zł za komplet. Moim zdaniem spoko.

Horizon napisał, że koszty nie są tutaj parametrem, widać to też na zdjęciach i liście rzeczy, więc możecie spokojnie odpuścić człowiekowi, co go stać, lekcje o pieniądzach :) Jeszcze Was posłucha i nie zrobi tego co zaplanował, a ja bym chętnie zobaczył fotki efektu końcowego, skoro ma być ładnie, zjawiskowo i lepiej niż z fabryki. Może bym też coś przeszczepił do mojej 250L :)

W każdym razie kibicuję, nawet jak jeszcze nie czaję po co zmieniać niektóre rzeczy.
Spoko loko, projekt leci dalej :at:
Dobrze to napisałeś powyżej.

Zgadzam się z powyższym :bow:

Taki teraz standard po zakupie nowego liścia to nowe plastiki, osłony dyfuzora, płyty, osłony pokryw i ramy, hadbary, kiera smarowanie i wjo.
Czyli na wstępie w absolutnie podstawowe rzeczy trzeba i tak wpakować kilka tysięcy. Do tego jakbym miał fazę (a pewnie bym miał) upiększać nowego kata to z 40 tys zrobiłoby się nagle 55 tys. A tego już bym żonie tak dobrze nie wytłumaczył :haha2:

No dobra Panowie projekt 300XXL leci dalej. Jedna fotka na zajawkę, resztę wrzucę później bo trzeba grilla rozpalać.:D

https://i.imgur.com/oLWpqt6.jpg

Chwilka jest to wrzucę.

Wczoraj wleciało:
- klamki niełamki ZETA
- osłony ramy z Bikersbitz
- osłona pompy hamulca tylnego
- handbary Acerbis
- osłona silniki nowa szersza... i czarna :D

Przymiarę robiłem z deklem filtra oleju, ale nie miałem siły już kłaść go na bok.

1. Klamki ZETA - moim zdaniem absolutny must have dla kogoś kto nie chce pełnych handbarów. Jak ktoś ma pełne to i tak polecam. Jakość.jest niesamowita (w porównaniu z oem), łatwy montaż. Super w użytkowaniu - idealne na dwa palce i regulowane ofkors.
Poniżej porównanie z połamanym oryginałem
https://i.imgur.com/o7sBlzk.jpg

https://i.imgur.com/NCrSC2O.jpg

https://i.imgur.com/PyktoTV.jpg

2. Zamontowane osłony ramy i pompy oleju. Poczatkowo myslalem ze bedzie konflikt przy montazu ale bylo ok. Potem sprawdzilem ze kolega kilka stron wczesniej ma tak samo.
https://i.imgur.com/HbRkagK.jpg

3. Osłona czarna też z bikersbit - jest szersza i lepiej osłania niż oryginał od Hondy.
https://i.imgur.com/d5IL49F.jpg

4. handabry Acerbis. Solidne jak cholera ale szczerze mowiac zaluje ze nie wzialem dedykowanych ZETA. Why? Mam podniesiona kiere o 50mm i robi sie troche konflikt. Rolgaz jest napięty jak baranie jaja, muszę cos z tym zrobić. Na razie zamontowane są za nisko - do poprawy.
https://i.imgur.com/bvHv0tC.jpg

5. Dekielek od filtra oleju - rzecz absolutnie zbędna xD. Czysta fanaberia. Dzisiaj go założę
https://i.imgur.com/4NMTk4E.jpg

aadamuss
03.06.2021, 18:16
Wygląda super :-)

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Emek
03.06.2021, 19:46
Blink konkret. Ja bym się pokusił o te handbary Zety. Mam takie mocowane do półek i są extra. Acerbisa prostowałem ręką o drzewo. Jak masło poszedł.

rrolek
03.06.2021, 21:23
Horizon, przekręć rolgaz tak by linki wychodziły na dół i puść je pod klamką i handguardem. Jak szpula jest zintegrowana z przełącznikiem wywal to i kup oddzielną szpule i oddzielny przełącznik.

Potwierdzam, Zety mają szyny i mocowania bardzo dobre. Tylko liski z polipropylenu i już przy -5 pękają od udeżnia w najcieńszą gałązkę.

Dario9z, jak jeździsz po zawodach to wiadomo, Ohlinsy, TTX, pisaty..... i w ogóle wór pieniędzy. Ja nie.
Ambitniejsza amatorka? Po co? W moich wyczynowych motocyklach nic poza rizreami pod kiere dokładać nie musiałem. Wiadomo, seting zawieszeń, płyta pod silnik jak latanie po kamulach. To klasa sama w sobie nie zależnie czy huska, kat czy becik. W dualach już było to konieczne. Tłumik, kopniak, dłubnięcia zawiasów, amortyzator skrętu, kierownica i inne duperele. Raz nawet zmieniałem zawias i rafki. I nadal były to tłuki, no fakt nie wymagające serwisowo tłuki.
Każdy wie co lubi.

Pozdr rr

Prince
05.06.2021, 10:28
Każdy wie co lubi.

Pozdr rr
Albo i nie ;D Ja tą klasę motocykli właśnie nazywam "Jeszcze nie wiem". I nie ma w tym nic złego. Ten akurat dla mnie jest fajny. Śmiesznie sie robi jak ktoś kaleczy na pełnym hardziaku za worek kasy albo drugi biegun -chce koniecznie ciężkim klocem pokazać że też można " bo lekkim to każdy głupi potrafi" z tymi drugimi to wole nie jeździć. Słabo sie czuje w roli ratownika.

Ta osłonka filierka to dalej współpracuje z jednorazową uszczelką, czy poszli po rozum i zrobili na oringi?

JarekO
05.06.2021, 22:54
Albo i nie ;D Ja tą klasę motocykli właśnie nazywam "Jeszcze nie wiem". I nie ma w tym nic złego. Ten akurat dla mnie jest fajny. Śmiesznie sie robi jak ktoś kaleczy na pełnym hardziaku za worek kasy albo drugi biegun -chce koniecznie ciężkim klocem pokazać że też można " bo lekkim to każdy głupi potrafi" z tymi drugimi to wole nie jeździć. Słabo sie czuje w roli ratownika.

Ta osłonka filierka to dalej współpracuje z jednorazową uszczelką, czy poszli po rozum i zrobili na oringi?

A jak kaleczy na hardziaku za pół worka kasy to jak śmieszy? Jajcarz jesteś ;). Każdy jeździ czym chce/może.

Emek
06.06.2021, 10:54

Dalej jest uszczelka.

Horizon
08.06.2021, 09:23
W weekend wybrałem się.z kolegą na tor mx/enduro. On na Husqvarnie 450 i szczerze mówiąc nie było tam nic czego nie zrobiłbym Hondą. Ofkors skakanie (a raczej lądowanie) niezbyt jej wychodzi na oryginalnym zawieszeniu. Jestem mega pozytywnie zaskoczony. Na nowych oponach Honda bardzo dobrze radzi sobie nawet w głębokim piachu.
https://i.imgur.com/uGDojRU.jpg
https://i.imgur.com/YV2lweF.jpg
https://i.imgur.com/If4hg1u.jpg
https://i.imgur.com/tdMOoXy.jpg
https://i.imgur.com/aVTpYPW.jpg

sudden
08.06.2021, 13:29
Fajne foty, ale teraz to jeszcze bardziej nie da się jej kupić, bo chyba właśnie zwiększyłeś kolejkę o kilka nowych osób :D

Babel
08.06.2021, 14:08
A gdzie to taka miejscówka fajna :)

Horizon
08.06.2021, 14:53
To żeby jeszcze napędzić poopyt łapcie filmiki xd

https://streamable.com/a64hwy
https://streamable.com/lg5cws
https://streamable.com/21rpps
https://streamable.com/ze7fwx

Gryfice - zachodnio pomorskie

greenman
08.06.2021, 15:08
Ja się nie chcę czepiać, ALE :D sprzedałeś crossa bo było za dużo mocy i się wywaliłeś na muldach, rozumiem. Kupiłeś CRF bo nowe, niezawodne, nie za mocne, szwenduro - rozumiem. Dozbrajasz w gadżety bo lubisz - rozumiem.
Skaczesz po torze - nie rozumiem :D

Horizon
08.06.2021, 15:17
Rozumem zdziwienie. Sam tor jest przy obozowisko z grillem więc żal było nie przetestować z ciekawości co ta maszynka potrafi. Tym bardziej, że te górki to taka ośla łączka dla dzieci więc wystarczyło jechać i motocykl sam wyskakiwał. Skakać więcej nie zamierzam, bo nie lubię i to co widać na filmikach to max na co mnie stać :haha2:

Niemniej sprzęt jest naprawdę.wszechstronny - prawdziwy funbike. Wsiadłem na chwilę na Husqvarne kolegi to znowu przypomniałem sobie co to znaczy masaż jąder xD. Przejechałem kółko, ręce prawie mi wyrwało i z przyjemnością wróciłem na Hondę.

greenman
08.06.2021, 15:21
Rozumiem, też jeździłem po takich miejscach i Rometem i starym kowadłem LC4 i afryką pewnie z raz pojadę. Tylko zdziwiło mnie to, że zrezygnowałeś z crossa, siadłeś na cięższy motocykl z zawieszeniem mniej do tego przystosowanym i spodziewasz się lepszych efektów :D

Horizon
08.06.2021, 15:37
Tylko zdziwiło mnie to, że zrezygnowałeś z crossa, siadłeś na cięższy motocykl z zawieszeniem mniej do tego przystosowanym i spodziewasz się lepszych efektów :D
Nie, nie, absolutnie. Była okazja to przetestowałem, żeby inni nie musieli tego robić :D. Gdybym chciał lepszych efektów niż miałem to bym kupił kata.

Louis
08.06.2021, 18:08
Rozumem zdziwienie. Sam tor jest przy obozowisko z grillem więc żal było nie przetestować z ciekawości co ta maszynka potrafi.

Też bym tak zrobił, a powiedz gdzie jest ten tor bo widzę, że operujemy na tym samym terenie. To tor w Gryficach?

machoni
08.06.2021, 18:42
hej,
śledzę wątek i tak czytam achy i ochy. Tydzień temu byliśmy rodzinnie na wakacjach w chorwacji i tam wypożyczyłem sobie właśnie 300l na jeden dzień (zrobiłem 300km, od asfaltów agrafek, szutrów, trawiaste łąki po kamieniste podjazdy i zjazdy).
Podzielę się moimi spostrzeżeniami:
Na pierwszy rzut oka sprzęt mały delikatny, taki filigranowy i podczas jazdy, nawrotów itd... rzeczywiście taki jest, spalanie 3l/100km . I to chyba tyle plusów z mojej oceny.
Siedzenie nie polubiło się z moimi 4 literami, kierownica jakaś taka cienka, przełączniki niby dobrej jakości, ale jakieś takie "tępe". Zawieszenie w terenie to jest jakaś totalna pomyłka powyżej 40km/h tył nie robi wcale, przód nie robi od 60km/h. Silnik mocą nie grzeszy, ani dynamiką a kręcąc go troszkę ambitniej wydaje brzydkie klepiące dźwieki (jakby zawór krzyczał zaraz się spotkam z tłokiem ;)). Było w wątku czy da się tym wyprzedzić TIR-a, da się ale trzeba się mocno zastanowić kiedy to zrobić i czy oby na pewno tego chcesz ;)
Oczekuje jednak od motocykla więcej nawet od szwenduro (ciekawi mnie Ferdek jak Ty się odnajdujesz po przesiadce z Baghiry?).
Jak jeździłem Hondą zastanawiałem się do czego ją porównać, bardzo mi przypominała jazdę suzki dr125 jak byłem młody i ważyłem ze 40kg mniej ;), motocykl typu dr 350 w mojej ocenie bije na głowę nową crf 300. Ot taki motocykl dla małego taja pewnie będzie idealny.
Podsumowując pomimo wszystkiego honda zapewniła mi bardzo fajny dzień poszwędałem sie po ciekawych okolicach, zawiozła mnie wszędzie gdzie chciałem może nie zrobiła tego efektownie, ale na pewno efektywnie, ale drugi raz już jej nie wypożyczę.
No i oczywiście opinia jest jak dupa, każdy ma swoją. :)

Horizon
08.06.2021, 22:07
Dobrze też przeczytać taką opinię. Pozwolę się odnieść do tego wszystkiego.

1. Zawieszenie - nikt tu nie mówi, że jest super (chyba ze cos przeoczyłem). Jak dla mnie jest nawet słabe i idzie do wymiany, podobnie piszą ludzie na grupach na FB. Faktem jest ze moto jest raczej robione pod małego Taja niż amerykańskiego chłopa. Ja ważę jedynie 75 kg, ale jak ktoś już dobija do 100 to raczej nie jest sprzęt dla niego z tym zawieszeniem.

2. Wymiary - moto wydaje się mniejsze, ale ma wymiary pełnoprawnego enduro jak KTM EXC. Oprócz wysokości siedzenia oczywiście.

3. Szczerze mówiąc wyprzedzanie na trasie tira czymkolwiek co ma v-max 130 jest średnim pomysłem ;)

4. Porównywanie do jakiegokolwiek motocykla z młodości jest raczej średnie. Przez pryzmat młodości nasze wrażenia są przekłamane. 20 lat temu ujeżdżałem motorynkę z silnikiem od komarka i Rometa Kadeta. Byłem mistrzem bezdroży, a jak kolega dał mi się przejechać Ogarem 200 z trzybiegowym silnikiem od Jawy to chryste panie... miałem wrażenie, że każdy podjazd jest mój :D:D

5. W ogóle porównywanie do innym moto jest kłopotliwe. Owszem można porównać do DRZ400 czy innych sprawdzonych. Ale tych motocykli nie ma, po prostu a ceny używanych w dobrym stanie są astronomiczne. Do współczesnych można CRF300 porównać do KLX300 i Yamahy WR250. Z tym ze KLX300 nie ma w europie a WR250 nie występuje już jako nowa (używki słabo dostępne). Była jeszcze CRF450L ale już.też jej nie ma nowej. Do tego była cholernie droga. Co do WR250 ma lepsze zawieszenie i więcej HP, ale jest badz co badz slabsza w terenie.
Z podobnej półki cenowej można zestawić ją z KTM ADV390 albo BMW GS300. Tylko ze to sa typowe adventure i nie wyobrażam sobie tym wjechać w ciężki teren nawet na kostce.
W segmencie do max 30 tys nie ma niczego podobnego w nowych motocyklach.

6. Po przesiadce z KTM 790 na coś pokroju CRF300L zawsze będzie "meh" ;)

Dandi
08.06.2021, 23:36
Jest jeszcze mały Versys 300x, ale to moto pokroju wspomnianych przez Ciebie 390 adv i GS 300. Do KTMa i Kawasaki przymierzałem się w salonie w zeszłym roku i wygodnie mi się siedziało przy 190 cm wzrostu, więc z CRFką też nie powinno być problemów.

Prince
08.06.2021, 23:50
Na razie jest jak pisał matjas. Na OLX festiwal 250L z symbolicznymi przebiegami. Fajny chwyt. Za dwa lata hondzia wyciągnie z kapelutka CRF350L i akcja sie powtórzy. Oczywiście znów nic nie będzie zamienne z 300 i 250 może poza jednorazową uszczelką filtra ^^

https://www.olx.pl/d/oferta/yamaha-wr-250r-idealny-stan-2015r-wyposazona-fmf-gorace-fvat-CID5-IDK4IaT.html#10fd09165b;promoted

Tu ktoś podobnie popędził z ubierankiem w gadżeciki. Taki chyba trend i chyba tak nas wychowano. Jest choinka to trzeba ubierać.
Wprawdzie moja honda zupełnie ma ma nic co wymieniłbym zdrowego, ale ona ogólnie niezdrowo wygląda ;D Za to do WR250F to mam obserwowane na aliekspresie całe strony anodowanego na niebiesko szmelcu.

Horizon
08.06.2021, 23:57
Rzeczywiscie 3-4 sztuki na OLX to istny wysyp :D. Z czego jedna prawie nowa, a druga przebieg 3 tys - jak w terenie to nic szczegolnego. Ja po ostatnim wypadzie po kilku godzinach upalania nabilem 17 km xd

Z tego co wiem to klepali 250 przez 8 lat wiec nie wiem o czym piszesz.

Prince
09.06.2021, 07:04
A to przepraszam najmocniej. Błąd pomiarowy wynikał z tego ze niemal codziennie powrót koordynacji ruchowej przy kawie realizuję oglądając nowe oferty i to, że niemal co dzień wydawało mi sie ze dwie nowe pokazują sie w ciągu poprzedzających 24h. Jak również z tego, ze w zasadzie czy wersja SM czy L czy R to dla mnie ten sam motocykl bo ma ten sam silnik. Stan obecny to 12 szt. W tym jedna SM.
Co do przebiegów(tam gdzie są one podane).
-454
-4 000
-7500
-1 600
-8 700
- 129
-14 000
-3 000
-500
i rekord 15 tyś
Nie ma z czego wybierać?

O tym ze nie ma nic dziwnego w takich przebiegach w terenie to ja sie w ogóle nie dziwie, nie wyszydzam i zgadzam z Tobą całkowicie. Ino tylko ze to nie jest hardzak na motogodziny, ale moto to przemierzania tysiączków km jednych chałstem. I jak przy którymś tam myślę sobie co poszło nie tak: To niespełnione marzenia o dalekich podróżach, a możne właśnie chęć uniknięcia serwisowania? I czy to to dobrze o nas świadczy? Takie luzne dywagacje bez morału ;)

CRF350L gdyby cena i waga została i moc wzrosła to pewnie byłby ideał. A tak jak dla mnie tylko podczołgują sie do yamahy.

Horizon
09.06.2021, 07:49
Nie wiem co wpisujesz, żeby wyszukać tyle sztuk na OLX. Oprócz supermoto mi znajduje 5 sztuk. 1 szt. praktycznie nowa. 1 szt. z importu niewiadomego przebiegu, reszta od 3 do 14 tys przebiegu. Do tego ceny tych lepiej wyglądających są trochę z sufitu, bo dokładając kilka tys ma się nową CRF300L. Wersja R to zupełnie inny motocykl innej konstrukcji z innym silnikiem.
Tak, uważam, że nie ma z czego wybierać :D

Przebiegi? Skoro to funbike i to często drugi albo trzeci w garażu to nie dziwią przebiegi. Te ostro użytkowane po prostu jeżdżą i nikt ich nie sprzedaje. Jest cała rzesza ludzi z wyprawowymi CRF250L - można zerknąć na grupy na FB.

Gdyby jej dodać moc etc to by pewnie cena wskoczyła na tyle, że sprzęt przestałby być opłacalny tak jak to miało miejsce z 450L. Poza tym oprócz lepszego zawieszenia Yamaha nie ma zbytnio przewagi. Niby ma 31 hp, ale dostępne dopiero przy 10,5 tys rpm vs Honda 27 hp przy 8500 rpm. Ponadto ilość i dostęp do momentu obrotowego Yamaha 23nm przy 8000 tys rpm vs honda 26,6 nm przy 6500 rpm.
Proszę film ze sprintu 0-100 na cięższej odmianie Rally
https://www.youtube.com/watch?v=DQp1pxwJrPw&t=25s

DQp1pxwJrPw

Danny
09.06.2021, 09:16
Czołem, podaję niesprawdzoną plotkę: próba weryfikacji maksymalnego zasięgu CRF300L poprzez wyzerowanie zbiornika kończy się zapaleniem kontrolki "check engine". Serwis podobno identyfikuje ten konkretny błąd i skwapliwie inkasuje $ za jego wyzerowanie.

Emek
09.06.2021, 09:27
W 250 tego nie było. Zerowane kilka razy.

_-aska-_
09.06.2021, 10:05
wego Yamaha 23nm przy 8000 tys rpm vs honda 26,6 nm przy 6500 rpm.
Proszę film ze sprintu 0-100 na cięższej odmianie Rally
https://www.youtube.com/watch?v=DQp1pxwJrPw&t=25s

Bo faktycznie takie motocykle kupuje się właśnie po to, żeby ścigać się na asfalcie spod świateł ;)

Horizon
09.06.2021, 10:26
Ktoś wrzucił na grupę ten film bo wywiązała się dyskusja dlaczego Yamaha ma 31 hp a Honda "tylko" 27. Ciężko raczej pokazać różnice inaczej niż 0-100 bo w terenie przy takich zabawkach odczucia będą co najwyżej subiektywne.
Wyższy moment w Hondzie i do tego sporo niżej dostępny pozwala przypuszczać, że w terenie jednak też jest lepiej. Nie wiem nie siedziałem na Yamaha więc mogę jedynie przypuszczać i dzielić się takimi porównaniami. Rozmawiałem z jedną osoba, która posiada CRF300L i KLX250. KLX ma ramę "bardziej enduro" do tego lepsze parametry, ale na KLX sadza dziewczynę, a sam jeździ Hondą.bo jak mówi w terenie KLX sobie gorzej radzi.

rrolek
09.06.2021, 10:38
...zestawić ją z KTM ADV390 albo BMW GS300. Tylko ze to sa typowe adventure i nie wyobrażam sobie tym wjechać w ciężki teren nawet na kostce...
Może brak mi wyobaźni, może umiejętności ale tą CRFą na kostkach nawet w ciężki teren bym się nie zapuszczał.
Price dobrze dywaguje -> morał: jacy klienci taka oferta.
IMO niższy moment w terenie jest przewagą nie wadą.

Pozdr rr

sudden
09.06.2021, 10:58
Może brak mi wyobaźni, może umiejętności ale tą CRFą na kostkach nawet w ciężki teren bym się nie zapuszczał.
Price dobrze dywaguje -> morał: jacy klienci taka oferta.

Pozdr rr

W terenie moment niższy niż 50-60 Nm bywa owszem zaletą, ale schodząc dalej to niższy niż 30Nm jest już wyraźną wadą ;) Da się zrobić wiele sztuczek mając 20Nm ale do zabawy 30Nm będzie zdecydowanie ciekawsze.

Co do ciężkiego terenu .... o taki chodzi, czy jeszcze cięższy ?
Bo ten jakoś przejechaliśmy, topiąc się identycznie jak mocniejsze maszyny :)

https://kapart.pl/frun/wl/?id=psLkHHaOScEDw7IX0y6kKFUTrjohsBnn

Emek
09.06.2021, 11:03
Pamiętam to miejsce z Baby Jagi. Byłem z Czeczenem i chłopakami na tej trasie przy planowaniu i jeden ciężki tam ugrzązł i go wydłubywaliśmy. Liście przeszły.

sudden
09.06.2021, 11:09
No my czekaliśmy nawet w kolejce na własną wklejkę, aż się liście wydłubią z tego błota :) Przed rajdem mogło być ciut łatwiej bo mniej rozjeżdżone, my już trafiliśmy na solidne głębokości w tym miejscu.

greenman
09.06.2021, 11:18
Ja na LC4 z tego co pamiętam chyba przejechałem :D ale to nie zasługa motocykla tylko tego że puściłem Was przodem, sprawdziłem gdzie najtwardziej, ktoś mnie lekko pchnął i udało się nie wkleić ;) Ten co stoi z kijem jechał pierwszy.

Horizon
09.06.2021, 11:21
Może brak mi wyobaźni, może umiejętności
To już sam raczej wiesz :confused:
ale tą CRFą na kostkach nawet w ciężki teren bym się nie zapuszczał.
Całą masa ludzi zapuszcza się na CRF250L i śmiało z niego wyjeżdża. No chyba, że "ciężki teren" to pionowe podjazdy pod KTMy
eee no chyba jak mówimy o mocnych maszynach to wtedy tak bo zrywa przyczepność. W takim sprzęcie jednak wolę mieć te kilka nm więcej pod dupą przy niższych obrotach niż pałować silnik na czerwone pole, żeby wykrzesać jakąś moc.

Dandi
09.06.2021, 11:45
Dobra Panowie, żeby rozluźnić atmosferę zadam lamerskie pytanie. Poleci ktoś jakiś stojak serwisowy pod CRFkę? Nie mam doświadczenia z tym akcesorium, bo moje poprzednie motocykle miały stopkę centralną. Z góry dziękuję za wyrozumiałość :D

Danny
09.06.2021, 11:47
Dobra Panowie, żeby rozluźnić atmosferę zadam lamerskie pytanie. Poleci ktoś jakiś stojak serwisowy pod CRFkę? Nie mam doświadczenia z tym akcesorium, bo moje poprzednie motocykle miały stopkę centralną. Z góry dziękuję za wyrozumiałość :D

Podbijam, też mi się nie chce googlować :D

Najlepiej taki który podniesie również CRF1000. Czyli może podnośnik a nie stojak. I może żeby kółka miał, żeby tego kloca w kąt móc wepchnąć. Może być inny kolor niż czarny :D

Emek
09.06.2021, 11:58
Taki mam. Podnosze nim wszystko. Niby do 500 kg.
https://sklep.phu-szczepan.pl/pol_pl_Podnosnik-motocyklowy-REDATS-LS-520-4373_1.jpg

Horizon
09.06.2021, 12:02
Specjalnie pod honde kupilem taki acerbisa. Ma regulowana wysokosc. Polecam
https://www.fc-moto.de/WebRoot/FCMotoDB/Shops/10207048/5F8D/768B/D881/DE50/8975/AC1E/140E/2AAE/0023860_090A.jpg

Emek
09.06.2021, 12:03
Acerbisem nie dźwigniesz Afryki.

Dandi
09.06.2021, 12:17
@Horizon fajny, ale maksymalny udźwig to niby 160kg, więc pod rally to prawie na styk.

Horizon
09.06.2021, 12:27
Uhh to faktycznie troche lipa. Myslalem ze to ma wiekszy udzwig

rrolek
09.06.2021, 12:34
Masz racje Horizon - dla mnie ciężki teren to taki bardziej stromy (do wyboru w górę, w dół czy trawersem), kamienie, korzenie, progi, śliska glina, leżące drzewa ect ale ja stary i marudny jestem. Foci nie mam, bo od lat nie robię.
Dla rozładowania ciśnienia podkreślę ponownie, że 300CRF to świetne szwenduro (nie żartuje, miałem okazje się przejechać)

Pozdr rr

P.S. co do sytuacji z obrazka to rozumiem, że nie było się gdzie napędzić żeby skoczyć np. z miejsca gdzie stoi szary Romet (lub jakiś podobny w typie sprzęt) ? Bo objechać nie wolno - zawody fair play

_-aska-_
09.06.2021, 12:43
Rozmawiałem z jedną osoba, która posiada CRF300L i KLX250. KLX ma ramę "bardziej enduro" do tego lepsze parametry, ale na KLX sadza dziewczynę, a sam jeździ Hondą.bo jak mówi w terenie KLX sobie gorzej radzi.

Prawdopodobnie mamy wspólnych znajomych ;) Swoją drogą czy to nie ciekawe, że dziewczynę sadza na motocykl, który gorzej sobie radzi w terenie? Bycie dżentelmenem widocznie już wyszło z mody ;]

My WR250f stawiamy na starej plastikowej skrzyni po coca-coli :D Chyba nawet Świniak się na niej utrzymał jeśli dobrze pamiętam.

Dandi
09.06.2021, 12:49
@aska na wstępie przepraszam, że tylko do panów się zwróciłem, zapomniałem, że na forum bywają też panie, mea culpa :bow:
Co do skrzynki po coli, primo nie posiadam, drugie primo do nowego moto skrzynka po coli? Koledzy powiedzą, że na moto się wykosztowałem i na podnośnik zabrakło :hehehe:

jabolos
09.06.2021, 12:58
Ja używam takiego i daje radę https://www.basspolska.com/podnosnik-motocyklowy-680-kg-z-pasami-napinajacymi.html

Dandi
09.06.2021, 14:16
@jabolos podnośnik w pytę i jeszcze można było wyrwać nowy za mniej niż 300 zł, ale teraz jest już chyba niedostępny, bo w żadnym sklepie nie ma go na magazynie :(

Horizon
09.06.2021, 14:26
Też bym tak zrobił, a powiedz gdzie jest ten tor bo widzę, że operujemy na tym samym terenie. To tor w Gryficach?

Tak, to EMG arena. Szczecin here

jabolos
09.06.2021, 14:39
@Dandi teraz z cenami ich powaliło delikatnie. Ja za swój dałem około 330 zł na allegro, a teraz trzeba dać minimum 449 zł https://allegro.pl/oferta/podnosnik-serwisowy-motocyklowy-quad-atv-680kg-10747393102

Dandi
09.06.2021, 14:49
@jabolos kiedyś występowały pod marką Brass Polska, teraz Agri. Cena 50% w górę.

Vidon
09.06.2021, 16:17
Ja używam takiego i daje radę https://www.basspolska.com/podnosnik-motocyklowy-680-kg-z-pasami-napinajacymi.htmlMam identyczny, siłownik lipa, szybko sam opada i gubi olej, od czasu do czasu trzeba dolewać, te gumy od góry szybko się odklejają

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

jabolos
09.06.2021, 16:56
@Vidon trzeba było reklamować, bo to znaczy, że jest niesprawny. W moim nic takiego nie ma miejsca, bez problemu Afrę dźwiga i nic nie osiada.

matjas
09.06.2021, 17:44
Gumy sobie doklej sam i będzie dobrze.
Te podnośniki NIE MAJĄ stac na hydraulice tylko maja być zablokowane mechanicznie.
Każdy siłownik ma wewnętrzne przecieki i będzie siadał. To zupełnie normalne.

Tak wiec RTFF

Vidon
09.06.2021, 17:51
@Vidon trzeba było reklamować, bo to znaczy, że jest niesprawny. W moim nic takiego nie ma miejsca, bez problemu Afrę dźwiga i nic nie osiada.Dużo waży, nie było sensu ponosić kosztów wysyłki bo to nadal będzie chiński bubel, może kiedyś założę inny siłownik

Prince
09.06.2021, 19:29
Rozmawiałem z jedną osoba, która posiada CRF300L i KLX250. KLX ma ramę "bardziej enduro" do tego lepsze parametry, ale na KLX sadza dziewczynę, a sam jeździ Hondą.bo jak mówi w terenie KLX sobie gorzej radzi.
Jechałem KLXem Ani i w sumie fajne komponenty tylko czułem sie trochę jak na odkurzaczu. Szukałem i nie odnalazłem tam żadnej opcji "zaszalej". Dla kogoś z wagą do 60kg i średniego wzrostu w podróż typu TET bez wygłupów, bez wyprzedzania pojazdów silnikowych. Motorek niesłychanie przewidywalny, dozowany, precyzyjnie sie prowadzący i tani. Naprawdę doceniam. Trochę podobnie mieliśmy klika lat temu z testówką CRF250L. Nie drogo, komponenty kuszące, cena dobra i pojechaliśmy przymierzać do niej Asię. Błąd bo zsiadłem z XR i odpaliłem CRF. To nie mogło sie udać. Lekkie nie jest "aniuja" nie jedzie. Teraz do tej hondy mam luźniejsze podjecie i jakby bardziej doceniam, że jednak ma swoje inne walory.

W WR-R kusi waga i zawias. I aby była jakaś reakcja na gaz. A w jakim zakresie nie wiem- bo obrotomierza szukam tylko przy ustawianiu jałowych. Ale przyznam ze WR-R jeszcze nie jechałem. Obiecuje odszczekać jak nie podjedzie. :bow:

Nie wiem co wpisujesz, żeby wyszukać tyle sztuk na OLX. Oprócz supermoto mi znajduje 5 sztuk.

Ot wklepuję w totala CRF 250 i później z czterech stron wyników wywalam wszystko na aluminiowej ramie.

Podnośnik który nie opada:https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/46983351_2818085484883752_8311420531383468032_n.jp g?_nc_cat=105&ccb=1-3&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=jgnoJMRZWZ4AX_vPGQ0&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=e19a657918dda823e2adf3542ff56ddc&oe=60E6E5EE

107917

Mam tez taki masywny na kółach hydrauliczny. Tylko po co to?

krzysiek_rybak
11.06.2021, 09:48
Koledzy zamowilem nowa crf 300l miala byc do odbioru w polowie czerwca lecz przesuneli dostawe na sierpien. Ma ktos moze podobny problem?

Dandi
11.06.2021, 11:51
Ja też mam termin odbioru wyznaczony na sierpień, ale tak miałem od momentu podpisania umowy, czyli ponad miesiąc temu. Mam nadzieję, że nie będzie żadnej obsuwy i jeszcze w tym sezonie uda się nabić trochę kilometrów.

krzysiek_rybak
11.06.2021, 13:18
Ja swoja zamawialem w polowie kwietnia i obiecal ze w polowie czerwca ma zjechac.

Horizon
13.06.2021, 18:43
Cóżem uczynił...

Próbowałem założyć fikuśny dekiel filtra oleju. Położyłem motocykl. Niestety nie skumałem, że to nie jest taka pokrywka jak w kawasaki płaska tylko duża część filtra wystaje poza karter Efekt taki, że mam ubytek oleju xd No nic, zamontuje to za rok przy nastepnej wymianie oleju.

Za to kolega podarował mi torbę na przedni błotnik bo do niego nie pasuje. W sam raz na zapas trytek i suche skarpetki :D

Nadal czekam na jedna paczke z Tajlandii. Niestety utknęła w DHLU...

https://i.imgur.com/IagH0vf.jpg
https://i.imgur.com/XKCpp0z.jpg
https://i.imgur.com/uGfppSW.jpg

zaczekaj
13.06.2021, 19:11
A ja się dziś w końcu przejechałam 300Rally.
Niestety nie spełniła oczekiwań...

Miała być niezbyt fajna, miała brzydko pracować, słabo jechać, miała się nie spodobać i miało nie być dylematów.
A wyszło jak wyszło. :D
Także ten. Rozkmina jest.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210613/85a3bc05dc9017b1e7c4cb7d60df5041.jpg

Horizon
13.06.2021, 21:16
Mow dalej jak wrazenia :D

michau
13.06.2021, 21:45
A ja się dziś w końcu przejechałam 300Rally.
Niestety nie spełniła oczekiwań...

Miała być niezbyt fajna, miała brzydko pracować, słabo jechać, miała się nie spodobać i miało nie być dylematów.
A wyszło jak wyszło. :D
Także ten. Rozkmina jest.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210613/85a3bc05dc9017b1e7c4cb7d60df5041.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkTestowka z jakiegoś salonu czy pożyczona od ziomka?

RAVkopytko
13.06.2021, 21:47
Aśka,po co Ci 300 jak 700 Dajesz rade :D

Fizolof
13.06.2021, 21:58

Cicho kuźwa !!!

JarekO
13.06.2021, 22:16
Szwenduro odkrywa przede mną nowe miejsca w mojej okolicy. Normalnie nigdy nie było sposobności wyhamować aby skręcić bardziej w bok.

107596

107597

107598

107599

matjas
13.06.2021, 22:32
Ja dzisiaj pojechałem moim szwędóro w piach gdzie bywam Antikiem. Oj bez rozpędu to dupa :)

JarekO
13.06.2021, 22:45
Ja dzisiaj pojechałem moim szwędóro w piach gdzie bywam Antikiem. Oj bez rozpędu to dupa :)

Tutaj na seryjnym ogumieniu tez się musiałem trochę orobić ale jakoś dawało to radę. Radochy jednak w tym było prawie zero. Drugi wniosek z dzisiaj mam taki, ze jazda tym po luźnych kocich łbach też nie jest super hiper łatwa w porównaniu do twina z dobrym zawiasem.

Horizon
13.06.2021, 23:27

Jak na oryginalnych irc to nic dziwnego. Przedni opona jest fatalna, zalepia sie piachem momentalnie i jazda staje juz co najmniej niebezpieczna. Po zmianie na kostke zaden piach juz mi niestraszny

matjas
14.06.2021, 06:55
Mam na xt opony podobne do oryginalnych na crfce. Ogumienie to kompromis: asfalt i szutry robi wspaniale, piasek póki jest prędkość również. Bloto to wiadomo. Zależy.

Natomiast większość czasu i tak jestem na czarnym a tu kostka to nieporozumienie.

Babel
14.06.2021, 06:57
Szwenduro odkrywa przede mną nowe miejsca w mojej okolicy. Normalnie nigdy nie było sposobności wyhamować aby skręcić bardziej w bok.

107599

A gdzie to ??

JarekO
14.06.2021, 08:42
A gdzie to ??

Pogranicze Mazowsza i Podlasia. Jak będziesz w się wybierał w te okolice to zapraszam. Jest gdzie pojeździć :).

zaczekaj
14.06.2021, 16:48
Mow dalej jak wrazenia :D
No myślałam, że jak na małego singla to będzie lipa a tu się okazuje, że silniczek cichutko i aksamitnie pracuje, nie wibruje. Klamka sprzęgła chodzi bardzo lekko. Kanapa zdaje się, że będzie w miarę wygodna. Plastiki jak na moje oko to są całkiem elastyczne(oprócz tych dolnych boczków- te wydają mi się kruche).
Na moje 166 cm wzrostu wysokość jest okej. Jest delikatnie wyżej jak na xt660r.
Co do jazdy to kawałek się rozpędziłam do 120km/h. Myślę, że pod moją wagą jedzie to całkiem przyzwoicie i się nie męczy.
Przyspiesza trochę gorzej od xt660r. Czuć, że jest słabsza ale też jej nie kręciłam bo jest na dotarciu.
Leciutka. W porównaniu do xt660r różnica jest jednak znaczna.

Testowka z jakiegoś salonu czy pożyczona od ziomka?

Od ziomalki. Pojechałam się przysiąść i mogłam kawałek się przejechać.

Hah. Wiem, że daje radę ale to wszystko jest do czasu paciaka. Jeszcze na pusto podniosę t7 ale z bambetlami już jest gorzej. A jak się gibnie kołami wyżej to lipa.
A niestety, paciaki na t7 się zdarzają bo jednak środek ciężkości jest za wysoko. Jeździ się zajebiście, gorzej gdy muszę manewrować.
No i 300 miałaby zastąpić xtr :)

Danny
16.06.2021, 00:10
Jedyne 40 dni czekania i jest przesyłka z Wuhan - dojechały krótkie (6 cm) ramiona prawie-RAM. Na allegro pewnie dostałbym 5 PLN drożej za sztukę więc opłacało się, kurła, gryźć paznokcie i czekać.

Zamocowałem na tym quad-locka który przyjechał z Amazona w 3 dni i spokojnie czekał ponad miesiąc na Ten Wielki Dzień.

Rozpiera mnie duma z tego moda :D

nav
16.06.2021, 08:04
U mnie chińskie ramie wytrzymało do pierwszej gleby. Chińska kulka wytrzymała miesiąc. Mam nadzieję, że Twoje wytrzymają dłużej :)

greenman
16.06.2021, 08:29
U mnie chiński RAM wytrzymał ponad 10k na enduraku i obecnie 4k w Afryce ;) Co prawda kulka się rozkleiła na początku (chyba guma się zaczęła odklejać), ale trochę kropelki i jeździ dalej.

Horizon
16.06.2021, 09:24
Jedyne 40 dni czekania i jest przesyłka z Wuhan - dojechały krótkie (6 cm) ramiona prawie-RAM. Na allegro pewnie dostałbym 5 PLN drożej za sztukę więc opłacało się, kurła, gryźć paznokcie i czekać.

Zamocowałem na tym quad-locka który przyjechał z Amazona w 3 dni i spokojnie czekał ponad miesiąc na Ten Wielki Dzień.

Rozpiera mnie duma z tego moda :D

O niee tylko nie te lusterka ;p. Wlasnie je zmienilem na oryginalne. Niestety nic nie widać co jest z tyłu.

Danny
16.06.2021, 10:20
O niee tylko nie te lusterka ;p. Wlasnie je zmienilem na oryginalne. Niestety nic nie widać co jest z tyłu.

U mnie lewe całkiem spoko, prawe fakt że muszę się trochę gibnąć żeby prawidłowo ogarnąć sytuację na prawym pasie za mną. Na razie zostawiam ale całkiem możliwe że docelowo OsmAnd pójdzie na prawą kulkę, na lewej posadzę Doubletake'a a te małe piździki wrócą na rowery.

matjas
16.06.2021, 10:25
w ub tygodniu jechałem trochę autostradą sportsterem z takimi lusterkami pod kierą. japierdole... nie wiem jak ludzie dają radę z takimi szkłami :D :D :D

Babel
16.06.2021, 11:23
założyłem na FelkOFFski wspomniane malutkie Zefal spy do EXC
Musze przyznać że wzbudziły powszechny aplauz płci pięknej :D i to chyba tyle zalet
Widać g..no z przewagą do bardzo g..no - no może troche lepiej jak bez.
Ale mnie rozczarowały i wylądują na rowerach

matjas
16.06.2021, 12:17
Nie wiem... samo miejsce w którym to jest umiejscowione miejscowo bardzo mi nie odpowiadało :D
W sporciaku były normalne duże lustra mejdinjuesej ale samo miejsce było takie, że bałem się w nie spoglądać bo miałem wrażenie, że zaraz w coś przywalę.

Po Waszej recencji tych Zefali do młodego trialówki pójdzie jednak mini Acerbis z kulką.

rrolek
16.06.2021, 14:58
założyłem ... malutkie Zefal spy .... Ale mnie rozczarowały i wylądują na rowerach
W moim wieku kręgosłup już nieco zesztywniał i by ocenić sytuacje z tyłu muszę wstać albo puścić lewa manetkę. W tych Zefalach na asfaltowych przelotach coś tam jednak widać. No i przez 2 miesiące żadna gałąź mi go nie zdjęła :)

Pozdr rr

Babel
16.06.2021, 16:15
W moim wieku kręgosłup już nieco zesztywniał i by ocenić sytuacje z tyłu muszę wstać albo puścić lewa manetkę. W tych Zefalach na asfaltowych przelotach coś tam jednak widać. No i przez 2 miesiące żadna gałąź mi go nie zdjęła :)

Pozdr rr

No żeś Waść deko starszy ale kręgosłup mój już też zesztywniały i obity przez mniej lub bardziej kontrolowane loty na moto :D - i mam to samo z tym odwracaniem.
Jest jak piszesz - coś tam widać ....ale szału nie ma :haha2:
Może dam im jeszcze szanse :) - mam to tak zamontowane ( słabe zdjęcie - zaznaczyłem niebieskim)

Horizon
17.06.2021, 12:45
CRF300XXL idziemy dalej :D. Przymierzam się do pełnego osprzętu Yoshimura - trochę się biję z myślami bo 3 tys pln trzeba sypnąć.

W końcu paczka z tajlandii dotarła. Bagażnik H2C i osłona zębatki, z której bedzie sie dalo w koncu normalnie błoto wypłukać.
Mega porządne rzeczy, jestem pod wrążeniem.
https://i.imgur.com/yYC3lcT.jpg
https://i.imgur.com/d8zjZNa.jpg

rrolek
17.06.2021, 14:39
Piękna.
Nie chcę krakać, ale taka osłona zębatki będzie powodowała "w sobie" kumulacje błota, patyków, liści ect. Osłona musi być od dołu otwarta i być odsunięta od karteru na tyle by można było za zębatkę z wodą / śrubstakiem czy tam innym narzędzie podejść by usunąć zabraną z krzaczorów pahruść.

pozdr rr

matjas
17.06.2021, 14:47
pahruść - zabieram to słowo do swojego słownika :D

Horizon
17.06.2021, 15:51
Piękna.
Nie chcę krakać, ale taka osłona zębatki będzie powodowała "w sobie" kumulacje błota, patyków, liści ect. Osłona musi być od dołu otwarta i być odsunięta od karteru na tyle by można było za zębatkę z wodą / śrubstakiem czy tam innym narzędzie podejść by usunąć zabraną z krzaczorów pahruść.

pozdr rr

Może i tak, ale oryginalna osłona była całkowicie zabudowana z każdej strony. Żeby zębatkę wyczyścić trzeba było ją ściągnąć. Uważam, że jaka by nie była i tak będzie lepsza od oryginalnej.

matjas
17.06.2021, 18:08
Tak nie do końca... jeśli nie jest zostawiony oryginalny grzebień chroniący karter.

Horizon
17.06.2021, 21:07
Tak nie do końca... jeśli nie jest zostawiony oryginalny grzebień chroniący karter.

Aa to jest taki element metalowy lukowy zdjety z tej oryginalnej

matjas
17.06.2021, 21:35
Załóż jeśli nie masz.

Horizon
17.06.2021, 21:56
Założyłem od razu, było w instrukcji tej osłony.

rrolek
17.06.2021, 22:06
Ja zwykle (z wyjątkiem beciaka) te fabryczne osłony to od razu zdejmuje, tnę, wiercę, skracam, redukuje i pocieniam. Działają potem niezawodnie. Kolega latał kiedyś z pełną osłoną na LC4ce. Zdziwił się po roku, że nakrętka zębatki (aluminiowa) straciła sześciokątność. Teraz używa tylko osłon wygiętych po prostu z kawałka drutu fi 4. Działają.

Pozdr rr

mikelos
22.06.2021, 10:18
Ponad dwa tygodnie i 2000 km szwendania się po Albanii za nami. CRF300L w towarzystwie LC4 640 ADV jechała bezproblemowo i bezawaryjnie. To był nasz piąty wyjazd w te rejony, zrobiliśmy część trasy TET, część własnych szlaków raczej tych trudniejszych - w tym trasy tegorocznego Rally Albania.

Wszystko na seryjnych oponach, seryjnym zawieszeniu i seryjnych zębatkach oraz rogalem (40 L). Pierwszy tydzień to prawie codzienne burze. Kamieniste szlaki zamieniły się w błotne ścieżki. W kilku miejscach osuwiska zabrały drogi. Spaliśmy na dziko albo kempingach, ze dwa razy przytrafiły się noclegi pod dachem.

Wnioski:
- Po przejechaniu prawie 5 tys km mogę tylko potwierdzić, że CRF300L to był dla mnie zajebisty wybór - zwinna, dosyć lekka i niezawodna
- Silnik i zwarta sylwetka to najlepsza część tego moto
- Seryjny zawias daje radę, ale bardziej ambitne szlaki i wola szybszej jazdy wymaga z mojej perspektywy upgredu
- Spalanie - od 2,5 l/100 km przy pełzaniu po wsiach do 4,5 l/100 km przy pałowaniu w górę po kamorach i błocie

przemo77390
22.06.2021, 11:44
Ponad dwa tygodnie i 2000 km szwendania się po Albanii za nami. CRF300L w towarzystwie LC4 640 ADV jechała bezproblemowo i bezawaryjnie. To był nasz piąty wyjazd w te rejony, zrobiliśmy część trasy TET, część własnych szlaków raczej tych trudniejszych - w tym trasy tegorocznego Rally Albania.

Wszystko na seryjnych oponach, seryjnym zawieszeniu i seryjnych zębatkach oraz rogalem (40 L). Pierwszy tydzień to prawie codzienne burze. Kamieniste szlaki zamieniły się w błotne ścieżki. W kilku miejscach osuwiska zabrały drogi. Spaliśmy na dziko albo kempingach, ze dwa razy przytrafiły się noclegi pod dachem.

Wnioski:
- Po przejechaniu prawie 5 tys km mogę tylko potwierdzić, że CRF300L to był dla mnie zajebisty wybór - zwinna, dosyć lekka i niezawodna
- Silnik i zwarta sylwetka to najlepsza część tego moto
- Seryjny zawias daje radę, ale bardziej ambitne szlaki i wola szybszej jazdy wymaga z mojej perspektywy upgredu
- Spalanie - od 2,5 l/100 km przy pełzaniu po wsiach do 4,5 l/100 km przy pałowaniu w górę po kamorach i błocie

Jechałeś na kołach spod domu czy lawetowo. Masz te tracki Rally Albania.

JarekO
22.06.2021, 11:47
Poproszę tracki Rally Albania.

przemo77390
22.06.2021, 12:23
Poproszę tracki Rally Albania.

Czyżbyś jechał od 09.07 - My startujemy na kołach 03.07

mikelos
22.06.2021, 12:26
Wozimy moto na pace Witolda (Merc Vito).

Tu dużo brzydkich zdjęć z trasy: https://photos.app.goo.gl/SA5rngRbbyjfbwPAA

Tracki przejechane w linku poniżej. Tu podziękowanie dla Dylana, bo część tras to był jego koncept. Świadomie nie ma tu tras typu przelot wzdłuż wybrzeża z południa Albanii na północ (300 km asfaltem) albo doliny Valbone, rejonu granicznego z Kosowem czy Grecją bo to mamy zaliczone wcześniej. Realne dzienne przebiegi to 150-250 km. Unikamy tras dla GSiarzy. Dla jasności, nie każdego dnia jechaliśmy tak jak rajd Albanii :) Pewnego dnia mieliśmy czołowe spotkanie - dosłownie. Jeden z zawodników przydzwonił w Łukasza. Na szczęście bez strat w ludziach, tylko lagi trzeba było w półkach wyprostować :)

https://drive.google.com/drive/folders/1yoJBUwKE2TU27xVMHFHiNDPPkmgeG6jk?usp=sharing

Babel
22.06.2021, 12:43

[/url]
Nie no Michał powinieneś dostać bana za te zdjęcia - tak ludzi wkurzać ;):haha2::haha2::haha2:

Poncki
22.06.2021, 12:46
Pobrałem na przyszłość, dzięki za udostępnienie!

greenman
22.06.2021, 13:10
Zdjęcia super, pięknie tam! Mam nadzieję, że z asfaltu też trochę tych górek uda się pooglądać.

Wegrzyn
22.06.2021, 13:43

https://drive.google.com/drive/folders/1yoJBUwKE2TU27xVMHFHiNDPPkmgeG6jk?usp=sharing

Zdjecia sa genialne :drif:

dzinks
22.06.2021, 14:57
No weź się :drif::drif: :mur: człowieka tak męczyć takimi fajnymi fotami.

Czym foty robione że takie fajne?

teddy-boy
22.06.2021, 15:00
Huawei P20 ;)

mikelos
22.06.2021, 15:42
Teraz do podróżowania mam zestaw dwóch smartfonów:
Oukitel WP5 PRO - pancerniak, do nawigacji i łączności (dual SIM)
Huawei P20 Pro - do robienia zdjęć + jak backup. W trybie samolotowym bateria wytrzymuje 4-5 robienia zdjęć bez ładowania. Huawei ma moduł sztucznej inteligencji i robi takie cukierkowe zdjęcia. Rzeczywistość nie jest taka piękna ale wspomnienia na zdjęciach zostają takie przepiękne :)

przemo77390
22.06.2021, 18:18

Tracki przejechane w linku poniżej. Tu podziękowanie dla Dylana, bo część tras to był jego koncept. Świadomie nie ma tu tras typu przelot wzdłuż wybrzeża z południa Albanii na północ (300 km asfaltem) albo doliny Valbone, rejonu granicznego z Kosowem czy Grecją bo to mamy zaliczone wcześniej. Realne dzienne przebiegi to 150-250 km. Unikamy tras dla GSiarzy. Dla jasności, nie każdego dnia jechaliśmy tak jak rajd Albanii :) Pewnego dnia mieliśmy czołowe spotkanie - dosłownie. Jeden z zawodników przydzwonił w Łukasza. Na szczęście bez strat w ludziach, tylko lagi trzeba było w półkach wyprostować :)

Fajne focie i dzieki za tracki.

Co sie stalo z oponami (to MT21) na zdjeciu widac ze sie chyba cos zle spisaly?

mikelos
23.06.2021, 09:12
Fajne focie i dzieki za tracki.

Co sie stalo z oponami (to MT21) na zdjeciu widac ze sie chyba cos zle spisaly?

Wersja oficjalna by Łukasz: bo to słabe opony są :)
Moja interpretacja: jazda Gdańsk> Warszawa asfaltem, w upale, na zapakowanym LC4 ADV z zepsutym licznikiem i w kołkach w uszach = nieco za szybkie zapier....nie. Niby indeks jest do 170 km/h ale to chyba w idealnych warunkach i na luźnej nawierzchni. Anyway: w piątek w trakcie "dużego weekendu": udało się od ręki wyczarować tylko taką samą oponę, tyle że z 2017. Ta dała radę, ale to jest za miękka guma na kamienie. Nadaje się już tylko na śmietnik a ma poniżej 3 tys km.

Marcinnn6
23.06.2021, 09:34
Jak miękka to dobra na kamienie, bo dobrze klei. No ale znika w oczach
Piękne widoki na fotach

yunior81
10.07.2021, 11:05
Cześć, zastanawiam się nad zakupem 300L i chciałem się zapytać czy do tego modelu takie elementy jak plastikowa osłona silnika i akcesoryjne sprężyny z Ohlinsa są dostępne ? Ktoś z Was wymieniał sprężyny pod wyższą wagę ?

Danny
10.07.2021, 21:25
Cześć, zastanawiam się nad zakupem 300L i chciałem się zapytać czy do tego modelu takie elementy jak plastikowa osłona silnika i akcesoryjne sprężyny z Ohlinsa są dostępne ? Ktoś z Was wymieniał sprężyny pod wyższą wagę ?

Plasticzany skidplate dla CRF300L robi AXP Racing. Woodzman to ostatnio instalował: https://www.youtube.com/watch?v=2Zvw35WAbNM

2Zvw35WAbNM

Na sprężyny od Ohlinsa chyba jeszcze musimy poczekać, ale na Twoim miejscu bym się tym zbytnio nie przejmował - raczej będą wcześniej niż dostawa Twojej 300'ki jak się już zdecydujesz :D

Horizon
15.07.2021, 09:08
Bunkrów nie było, ale też zajebiście!

Szybka lotka nad zalew szczeciński w towarzystwie Husqi FE450. Honda dzielnie znosi szybkie przejazdy leśnymi ścieżkami i wąskimi zakrętami, trzymanie tempa za takim motocyklem jak najbardziej możliwe ale manetka często w opór już idzie :D.

Niestety coraz bardziej utwierdzam się.w przekonaniu, że ten kto klepnął do produkcji tylny zawias w motocyklu tego typu powinien być wybatożony. Honda pływa i podbija. Niedługo wleci jakis YSS czy Ohlins jeśli w końcu się ogarną.

Dzisiaj przylatuje paczuszka z Tajlandii. Nowe graty to:

1. Trzymanie tablicy w komplecie z lampą ledową.
2. Czarne osłony silnika.
3. 10 szt. filtra powietrza

Stay tuned.
https://i.imgur.com/hUAMLZy.jpg

dzinks
15.07.2021, 09:41
Co to za czarne osłony?

sudden
15.07.2021, 09:51
Wymyślił już ktoś może jak w 300L zaprzęgać te 31 koni, którymi się chwalili w azjatyckiej wersji ?

Horizon
15.07.2021, 15:26
Co to za czarne osłony?
Takie o https://bikerzbits.com/honda-crf300l-250l-engine-covers.html
Szkoda, że wcześniej nie były dostępne bo od butów MX mam już całe dekle porysowane w cholerę.

Wymyślił już ktoś może jak w 300L zaprzęgać te 31 koni, którymi się chwalili w azjatyckiej wersji ?
Śledzę ciągle grupy na FB, ale nikt się nie chwali za bardzo. Pomysły są takie, że
1. Zmiana wydechu na np. Yoshimura, bo ten stockowy przymula przez euro5
2. Zmiana ecu z wersji azjatyckiej lub z CB300R. Niestety chyba jeszcze nie ma tego za bardzo dostępnego ot tak.

Na pewno będę się.tym interesował mocniej później, ale tak po prawdzie to najszybszy sposób na lepsze przyśpieszenie to zmiana zębatki. Zależy jak kto jeździ, ale jeśli o mnie chodzi to 6 bieg zapiąłem chyba ze 2 razy w ciągu tych 2 miesięcy i to też nie z przymusu, ale żeby sprawdzić.czy on tam w ogóle jest xD.

Faland86
15.07.2021, 20:09
Ktos ma przecieki ktorego dokladnie lipcowa dostawa rally? 😊

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Novy
15.07.2021, 20:40

Zobacz w tym wątku. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=69) ;)

PS.
Posiadaczy trzysetek proszę o podawanie swojej wagi lub średniej wagi jeźdźca i objuczenia moto w chwili latania, żeby wywnioskować do jakiej wagi zawiasy robią robotę.

Dzięx :Thumbs_Up:

Emek
15.07.2021, 20:49
Na pusto nie robio. Waga zbędna

Horizon
15.07.2021, 22:22
To samo mialem napisac co kolega wyzej. Ja waze 75 kg czyli chlop dosyc lekki i latam na pusto - tyle co buty MX, kask, ochraniacze i kurtka. Niestety zawias pode mnie jest co najwyzej sredni, a co dopiero pod facetem 90kg + bagaz. Tyczy sie to glownie tylnego zawiasu, przod jest ok.

Dandi
16.07.2021, 08:27

U mnie zgodnie z planem jedna sztuka ma być na koniec lipca i mam ją zarezerwowaną od ponad dwóch miesięcy. Wersje L mają być na koniec sierpnia.

Faland86
16.07.2021, 17:37
Gdzie ja odbierasz?

Dandi
16.07.2021, 18:09
Szczecin.

Faland86
16.07.2021, 18:16
To tam do Ciebie szybciej przywioza 😁😁😁

Horizon
16.07.2021, 22:24
Witam somsiada. Daj znac to polatamy gdzies razem

Dandi
17.07.2021, 10:22
Spoko Horizon, z pewnością się odezwę :)

yunior81
18.07.2021, 09:38
To samo mialem napisac co kolega wyzej. Ja waze 75 kg czyli chlop dosyc lekki i latam na pusto - tyle co buty MX, kask, ochraniacze i kurtka. Niestety zawias pode mnie jest co najwyzej sredni, a co dopiero pod facetem 90kg + bagaz. Tyczy sie to glownie tylnego zawiasu, przod jest ok.

Ale to nie ma żadnego znaczenia.... to jest dualowy motocykl i mocno dualowe zawieszenie. Jeździec może ważyć nawet 140 kilo i też pojedzie, bo wyższa jest ładowność tego motocykla. Natomiast jeśli chodzi o pracę zawieszenia, to by się przydał taki pakiet sprężyn Ohlinsa, jaki był/jest do 250L. Zdecydowanie poprawia charakterystykę zawieszenia i zmienia jego pracę na duży + i to by w 100% wystarczyło do tego dualika. W jakiś mocny tuning zawieszenia nie ma się co bawić, bo i tak silnik nic więcej od siebie nie da i szkoda zwyczajnie pieniędzy.

Horizon
18.07.2021, 10:24
Jeździec może ważyć nawet 140 kilo i też pojedzie, bo wyższa jest ładowność tego motocykla.
Nie jestem motocyklowym weteranem, ale mam inne zdanie na ten temat. Cięższy rider to większy nacisk już po samym posadowieniu tyłka na kanapie. Moim zdaniem to będzie też miało duży wpływ na prace zawiasu podczas jazdy, będzie bujać góra dół jeszcze bardziej.

Natomiast jeśli chodzi o pracę zawieszenia, to by się przydał taki pakiet sprężyn Ohlinsa, jaki był/jest do 250L. Zdecydowanie poprawia charakterystykę zawieszenia i zmienia jego pracę na duży + i to by w 100% wystarczyło do tego dualika.
Zmiana samej sprężyny sprawi, że zawias będzie się.zachowywał jak w resoraku, bo oryginał nie ma regulacji rebounda. Potrzeba wymienić całość.

W jakiś mocny tuning zawieszenia nie ma się co bawić, bo i tak silnik nic więcej od siebie nie da i szkoda zwyczajnie pieniędzy.
Tak? Potrzymaj mi piwo i czekaj na aktualizacje modów mojego rumaka :D

Mały update. Udało mi się zamontować lampę z trzymaniem tablicy. Jestem mega zadowolony z efektu i jakości tego elementu. Jest to Yamato z Bikerzbits. Gdyby ktos zamawiał graty od nich to polecam dorzucić sobie do kompletu, ale można też zamówić lampę DRC, która jest praktycznie tym samym a idzie to kupić w Polsce. Póki co DRC nie jest jeszcze opisany jako 300 ale z 250 pasuje bo to to samo.

Co do Yamato - bardzo dobre wykonanie, spasowanie elementów, solidne to całkiem. Bardzo proste podłączenie - 3 przewody wlutowałem zamiast starej lampy i gra. Na jednym zdjęciu dla porównaniu z poprzednim klockiem - jest duża różnica.

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/218821126_10223927545164041_5366166599624649212_n. jpg?_nc_cat=103&_nc_rgb565=1&ccb=1-3&_nc_sid=b9115d&_nc_ohc=qNta_WZko-8AX8kXQ80&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=7a04094f6a79de92b80eca2ebd736ccf&oe=60F836BA

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/219099420_10223927545324045_3122924677699432375_n. jpg?_nc_cat=111&_nc_rgb565=1&ccb=1-3&_nc_sid=b9115d&_nc_ohc=fY2jgsguY4wAX9f4e6c&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=d7e2bf37571e81ded9d8324e6bf8cff7&oe=60F94129

https://scontent-frx5-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/218898127_10223927545884059_2512451602651893677_n. jpg?_nc_cat=109&_nc_rgb565=1&ccb=1-3&_nc_sid=b9115d&_nc_ohc=9FUa65qtUIUAX-iQRWE&_nc_oc=AQniHvgYAyE5nVL43M6VJxBrJ2ofhfQ9fnyU6wECOzz He3tcGSQnlH14zqTyzUi7dys&tn=E652XjbjTQR3S_gF&_nc_ht=scontent-frx5-2.xx&oh=5be4704e1361f2ca18df0b6f2c7bdc6f&oe=60F9CE3B

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/218975346_10223927546084064_6802270193047973719_n. jpg?_nc_cat=108&_nc_rgb565=1&ccb=1-3&_nc_sid=b9115d&_nc_ohc=52NKS2m1eXsAX-6ieYn&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=7f800491a45e3faac9b0fc7c28124d8c&oe=60F8C650

Novy
18.07.2021, 11:16
(...)

Mały update. Udało mi się zamontować lampę z trzymaniem tablicy. Jestem mega zadowolony z efektu i jakości tego elementu. Jest to Yamato z Bikerzbits. Gdyby ktos zamawiał graty od nich to polecam dorzucić sobie do kompletu, ale można też zamówić lampę DRC, która jest praktycznie tym samym a idzie to kupić w Polsce. Póki co DRC nie jest jeszcze opisany jako 300 ale z 250 pasuje bo to to samo.

Co do Yamato - bardzo dobre wykonanie, spasowanie elementów, solidne to całkiem. Bardzo proste podłączenie - 3 przewody wlutowałem zamiast starej lampy i gra. Na jednym zdjęciu dla porównaniu z poprzednim klockiem - jest duża różnica.

(...)

Dobra robota :Thumbs_Up:

Jeszcze zapytam po niemiecku - ta tylna lampa ma homologację?

yunior81
18.07.2021, 11:20
Podtrzymuje swoje zdanie..... to jest tylko dual :) szkoda kasy na grube mody, jak wymiana całego tylego amortyzatora lub nie daj Boże całego przodu ;) - ale to jest tylko moje zdanie. Wymiana samych sprężyn np. na Ohlinsa do dualowej jazdy wystarczy w 100% - obecnie trwają testy w Ohlinsie sprężyn do CRf300L. Natomiast z niecierpliwością będę śledził twoje mody i trzymał kciuki za wyprowadzenie mnie z"błędu"..... ;) Powodzonka

ps. jaką masz osłonę silnika ?

Danny
18.07.2021, 11:40

Pokaż jak się do tego trzymania mocuje blachę bo aktualnie ze zdjęć wychodzi że chyba na taśmę obustronnie klejącą :confused:

Horizon
18.07.2021, 16:12
Pokaż jak się do tego trzymania mocuje blachę bo aktualnie ze zdjęć wychodzi że chyba na taśmę obustronnie klejącą :confused:
Spostrzegawczy jesteś :D. Tak, przykleiłem na taśmę, żeby zobaczyć cały efekt. Zabrakło mi wiertła do przewiercenia blachy.

Jeszcze zapytam po niemiecku - ta tylna lampa ma homologację?

Nope i szczerze mówiąc nie myślałem o tym w momencie zamawiania. Gdybym wiedział, że od 250 pasuje do 300 to bym wziął DRC z certyfikatem. W Polsce to raczej mały problem, bo KTMy liście latają bez kierunków, lusterek prawie na goło i nic się nie dzieje jeśli jest ważny przegląd i ubezpieczenie.

Podtrzymuje swoje zdanie..... to jest tylko dual szkoda kasy na grube mody, jak wymiana całego tylego amortyzatora lub nie daj Boże całego przodu - ale to jest tylko moje zdanie. Wymiana samych sprężyn np. na Ohlinsa do dualowej jazdy wystarczy w 100% - obecnie trwają testy w Ohlinsie sprężyn do CRf300L. Natomiast z niecierpliwością będę śledził twoje mody i trzymał kciuki za wyprowadzenie mnie z"błędu"..... Powodzonka

ps. jaką masz osłonę silnika ?

Trochę nie rozumiem dlaczego szkoda kasy na mody. Bo silnik nie jest mocny? Przesiadłem się z Kawasaki, które było dla mnie za mocne i zbyt narowiste. Im dłużej nim jeżdżę tym bardziej jestem przekonany, że to był dobry wybór dla kogoś kto 90% jeździ w terenie. Na asfalt owszem będzie mało, ale jeśli ktoś asfalt traktuje tak, że po prostu nim dojeżdża w teren to jest spoko. Wiem, że z modzonym zawieszeniem mogę się zbliżać do nowego KTMa ale niestety interwały serwisowe prawdziwych enduro są straszne.

Z tego co wiem Ohlins robił cały tylny zawias a nie tylko sprężynę. Zobczymy co oni tam wypuszczą, ale podobno mają w planach cały przód i tył wypuścić. Ja jestem gotowy :D

Blacha pod silnik to Yamato z Bikerzbits. Początkowo miałem oryginał od Hondy, ale ta Yamato jest szersza i lepiej chroni boki silnika.

mikelos
21.07.2021, 11:26
Mały update po 5000 km.
- nic się nie zepsuło, odpala zimne i ciepłe, zawsze
- moto dzielnie jeździło po Ukraińskim błocie i kamieniach
- zmieniłem zębatkę na 13. Teraz wykorzystuję 6 bieg od ok 65 km/h. Na stromych podjazdach używam 1-3 biegu a nie tylko 2.
- zmieniłem opony na Metzeler MC360 - na tył elegancko wchodzi 110/100/18 zamiast 120/80/18
- pozdrowienia spod Pikuja :)

https://photos.app.goo.gl/EnWwoPG2H6wWGAzC6

https://lh3.googleusercontent.com/pw/AM-JKLX6_Ei3udz0pb7cTIFkhGb5-tQbTtlaR6Je6yVwU_bgUSc8UxoZDc_yeXhkRy_THaFPRNdPLtf Ai29r1oikVhz6-8bC-czxahLvypAnTIBsEyeNxOMFyFfLge8kW0u91069xGBj-NXMQInU4BF3dxpGCA=w474-h948-no?authuser=0

Emek
21.07.2021, 11:28
No i to jest test. Fajowo. :Thumbs_Up:

dario9z
21.07.2021, 14:47
Mikelos, czego Ci najbardziej brakowało w moto latając po Zakarpaciu i wjeżdżąjąc na Pikuj, mocy, zawieszeń, osłony przed warunkami atmosferycznymi czy mniejszej wagi?
A może na takie jeżdżenie to jest bardzo wyważony motocykl i sprawuje się dobrze?
I jak Ci się jeszcze kształtowało spalanie?

Horizon
21.07.2021, 15:05
Mały update po 5000 km.
- nic się nie zepsuło, odpala zimne i ciepłe, zawsze
- moto dzielnie jeździło po Ukraińskim błocie i kamieniach
- zmieniłem zębatkę na 13. Teraz wykorzystuję 6 bieg od ok 65 km/h. Na stromych podjazdach używam 1-3 biegu a nie tylko 2.
- zmieniłem opony na Metzeler MC360 - na tył elegancko wchodzi 110/100/18 zamiast 120/80/18
- pozdrowienia spod Pikuja :)

https://photos.app.goo.gl/EnWwoPG2H6wWGAzC6

Super sprawa, dzieki ze napisałeś. Akurat miałem pytać jak zmieniać przełożenie. Właśnie zamówiłem zębatkę 13 i 12 zębów.
W sobotę biorę udział w Teście Dzika :umowa: Leci ze mną Husqvarna 450 i KTM 450
Mam nadzieję, że ślicznotki nie połamię :D. Na pewno nie będzie tyle błota jak na filmie bo od dawna w naszym regionie nie padało i do soboty nie będzie. Przejazd przez betonowe kręgi sobie odpuszczę, ale resztę trasy spokojnie powinienem dać radę.

-Hpsgb8dnH0

Emek
21.07.2021, 17:06
W kwestii formalnej. Uważajcie na żonglerkę zębatkami zdawczymi. U mnie 1 ząb mniej z przodu zeżarł prawie nowy ślizg aż do wahacza na jednej wyprawie około 9000 km. Teraz zmieniam tylko tył na większy. Wiem, że prościej i szybciej zmienić przód ale trzeba kontrolować na bieżąco.

mikelos
22.07.2021, 09:42
Mikelos, czego Ci najbardziej brakowało w moto latając po Zakarpaciu i wjeżdżąjąc na Pikuj, mocy, zawieszeń, osłony przed warunkami atmosferycznymi czy mniejszej wagi?
A może na takie jeżdżenie to jest bardzo wyważony motocykl i sprawuje się dobrze?
I jak Ci się jeszcze kształtowało spalanie?

Najsłabszym elementem każdego motocykla jest kierownik :) To człowiek jest większym ograniczeniem niż sprzęt. Ktoś sprawniejszy niż ja wyciśnie z CRF300L więcej.

Wjazd na Pikuja kilka lat temu robiłem na DRZ400. Nie czuję by CRF odstawała. Mam osłonę silnika, bardzo się przydaje. Warto dołożyć osłony boczne, widzę że już się pojawiają u Tajów. Było ciepło (28-32 C) więc wentylator chodził nonstop. Jeździliśmy ekipą w układzie 3 moto i 2 moto spotykając się gdzieś na szlaku i w bazie.

Mocy mi nie brakowało, bardziej brakuje mi zawieszenia - niektóre odcinki można by zrobić albo szybciej albo z większym zapasem bezpieczeństwa. Masa przeszkadza tylko w sytuacji gdy trzeba moto obrócić na stromej ścieżce albo wkleisz totalnie w błoto. Ale od tego są koledzy - raz ty wyciągasz ich a raz oni ciebie :)

CRF pali od 2.6 l/km (jazda na spokojnie przez wioski by nie kurzyć) do 3.6 l/km w terenie. Max jaki zanotowałem to było 4.5 l/km ale to była Albania i od cholery długie podjazdy w błocie.

Myślę że w terenowej jeździe zasięg to spokojnie 200 km. Reszta ekipy miała zasięg 80/90 km (gas gas w dupaku) do ok 140 km (beta 390). Tak czy siak, zawsze dojedziesz najdalej :)

Na jazdy po Mazowszu (płaskie asfalty/szutry) wrócę do zębatki 14.

dario9z
22.07.2021, 10:38
OK, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Faland86
25.07.2021, 22:36
https://youtu.be/0-_MxDrz0Wg

Ktoś z kierowników zaobserwował podobny problem?

0-_MxDrz0Wg

jabolos
25.07.2021, 23:14
@Horizon nie byłeś czasem w sobotę w okolicy Malborka lub Tczewa? Wracając z Kaszub widziałem zaparkowaną przy trasie na poboczu CRF z KTM-em przodem do drogi, a Husqa z sakwami stała przy bocznej drodze.

Horizon
26.07.2021, 08:02
https://youtu.be/0-_MxDrz0Wg

Ktoś z kierowników zaobserwował podobny problem?

0-_MxDrz0Wg

Film niedostepny, jest ustawiony jako prywatny.

@Horizon nie byłeś czasem w sobotę w okolicy Malborka lub Tczewa? Wracając z Kaszub widziałem zaparkowaną przy trasie na poboczu CRF z KTM-em przodem do drogi, a Husqa z sakwami stała przy bocznej drodze.

Nie, niee. Ja upalam po krzakach na razie tylko. W sobote robiłem takie rzeczy jak na fotkach poniżej.

Co do testu dzika na ktory pojechalismy to... daliśmy sobie spokój. Spodziewaliśmy się, jakiegoś cross country z elementami tylko super enduro które sobie ominiemy a tu zonk. Zaczęli się zjeżdżać ludzie same KTMy często 2t. Na wstępie był prolog do poustalania miejsc. Trzeba było przejechać tor hard enduro, ale taki z prawdziwego zdarzenia. Nawet nie wyciągaliśmy swoich maszyn i pojechaliśmy w inne miejsce :haha2:

https://i.imgur.com/2XhulkA.jpg

https://i.imgur.com/9AnvHcO.jpg

https://i.imgur.com/zN9OLfg.jpg

A tu dzień wcześniej ślicznotkę przyodziałem w dodatkową osłonę

https://i.imgur.com/MN3F2VF.jpg

Dandi
26.07.2021, 12:21
Na filmie z YT była mowa o rdzewiejących częściach w nowych moto. Prawdopodobnie na skutek długiego postoju statków z transportem na morzu.

Faland86
26.07.2021, 13:28
No wlasnie. Troche niepokojace. Szczegolnie jezeli tak jak ja aktualnie czekam na dostawe swojej sztuki a dostawa sie opoznia 🤦🏻‍♂️

Dandi
26.07.2021, 13:57
No wlasnie. Troche niepokojace. Szczegolnie jezeli tak jak ja aktualnie czekam na dostawe swojej sztuki a dostawa sie opoznia 🤦🏻‍♂️

Kiedy miałeś dostać i na kiedy przesunęli termin?

Faland86
26.07.2021, 14:25
Rezerwacja byla na lipiec ale nic nie slychac zeby sie udalo. Gdzies tam dostalem info, ze na koniec sierpnia dopiero bedzie.

sysiek300
26.07.2021, 17:53
W jakim salonie lipiec? Ja mam w Krakowie niby na sierpień. Nigdzie nie było już na lipiec tylko w Gdańsku poczatkiem lipca jeszcze widziałem termin lipcowy ... dziwne mi się to wydawało, nikt nie ma a u nich wisi i wisi, sprawdzałem i gośc potwierdzał lipiec, bo jest też taki śmieszny salon w Warszawie co tez sie oglaszal ze od reki maja a nie mieli z tego co widziałem po opiniach o nich w sieci tylko tak klientów łapią żeby tylko dzwonili chyba.

na tym filmie ta rdza w baku nawet ... słabo to wyglądało.

nabrU
26.07.2021, 22:27
U nas używki już są ;)

https://www.ebay.co.uk/itm/Honda-CRF300-Rally-June-21-under-800-miles-immaculate-condition-red-/164976407367?nma=true&si=wUvlsV%252BbeM%252BWPZzYCyOh4Prv%252F60%253D&orig_cvip=true&nordt=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557

Vidon
27.07.2021, 08:51
https://www.olx.pl/d/oferta/honda-crf-300l-enduro-CID5-IDKJwF2.html

Okazja dla oczekujących ! Nie mój, cena chyba dobra

Emek
27.07.2021, 08:55
Czyli zaczyna się akcja tych co się napalili , kupili, przejechali się, zawiedli i chcą szybko zapomnieć :D .

Vidon
27.07.2021, 09:24
Czyli zaczyna się akcja tych co się napalili , kupili, przejechali się, zawiedli i chcą szybko zapomnieć :D .Trochę lipa jak nie ma jazd próbnych, najlepiej wypożyczyć na dobę i wszystko wyjdzie czy pasuje.

Duże zainteresowanie chyba jest, bo cena z 19 700 szybko skoczyła do 23 000

tommi
27.07.2021, 09:24
Czyli zaczyna się akcja tych co się napalili , kupili, przejechali się, zawiedli i chcą szybko zapomnieć :D .

Emek, Emek, "back injury", nie śmiej się dziadku...
;)
Do pewnych motocykli trzeba "dorosnąć" - po krótkim, ale burzliwym romansie z lc8 pojeździłem ostatnio starą afryczką i kurde, mógłbym chyba taką 300ką też z bananem "świat" zwiedzać. Więcej widać, słychać, czuć...

Horizon
27.07.2021, 11:34

Ja tak kupiłem swoją 300L. Facet chciał jeździć 80% asfalt i zorientował się, ze jednak potrzebuje bardziej KTM ADV390.

Emek
27.07.2021, 11:39
Powtarza się historia z CRF250. Było dokładnie tak samo. Ludzie pokupowali a potem był wysyp prawie nówek. Dobra okazja dla tych co wiedzą czego chcą.

midro
27.07.2021, 18:12
Crf-ka to jest fajne moto i wiem że go chce, ale nie prędzej niż za dwadzieścia lat, tak przed siedemdziesiątką, bo teraz jestem przed pięćdziesiątką i potrzebuje wincyj kuni żeby mieć jakiś fun. Do jazdy po krzokach Dr650 mi narazie pasuje.:)

matjas
29.07.2021, 12:43
Trochę lipa jak nie ma jazd próbnych, najlepiej wypożyczyć na dobę i wszystko wyjdzie czy pasuje.

Nie ma jazd próbnych i NIE można wypożyczyć bo nie ma testówek. Po co jak i tak wszystko sprzedaje się na pniu.

A kiedy to kosztowało 19 z hakiem???? Jako 250l chyba dobrych parę lat temu.
300l od razu weszła jako 24k i tak się trzyma. Kuriozalne są przypadki prób sprzedaży nowych używek za 26.5k - to dopiero jest historia. Jak za komuny z maluchem.

Faland86
29.07.2021, 18:39
500zl za handelpodatek i 2000zl za stres zwiazany z oczekiwaniem na dostawe do salonu 😉 To w sumie nie tak drogo 🤣

Horizon
30.07.2021, 15:46
Nie ma jazd próbnych i NIE można wypożyczyć bo nie ma testówek. Po co jak i tak wszystko sprzedaje się na pniu.

300l od razu weszła jako 24k i tak się trzyma. Kuriozalne są przypadki prób sprzedaży nowych używek za 26.5k - to dopiero jest historia. Jak za komuny z maluchem.
Możesz się śmiać, ale ja tak właśnie kupiłem. W pakiecie miałem osłonę za prawie 1000 zł więc przepłaciłem tylko 1000 zł. Do wyboru miałem albo stracić sezon, albo kupić kilkunastoletni sprzęt za kilkanaście tysięcy PLN. Wolałem dopłacić.

Co do 19 tys to niestety ze wszystkim tak jest. Samochody to samo. 24 tys to i tak dobra cena, przypuszczam ze i tak beda jeszcze droższe.

Faland86
30.07.2021, 19:00
Beda drozsze i to niebawem. Mysle, ze jak ktos chce to zamawiac teraz.

Vidon
30.07.2021, 21:46

300l od razu weszła jako 24k i tak się trzyma. Kuriozalne są przypadki prób sprzedaży nowych używek za 26.5k - to dopiero jest historia. Jak za komuny z maluchem.Jak się pojawiło ogłoszenie to była cena 19 z hakiem, po niedługim czasie podniesiona cena na 23 została

yunior81
31.07.2021, 06:46
Obserwowałem to ogłoszenie i nie przypominam sobie ceny 19000zł. :/ Może pomyliłeś z jakąś 250L....

sysiek300
31.07.2021, 11:50
Ceny oszalały, nie ma towaru to drożeje, kazdy tu to wie. 23 000 kiedy za 24 000 nówka może być, no nie wiem czy taki złoty interes, dla mnie słabo, chyba, że ktoś może przez to puścić bo nie wytrzyma oczekiwania. Widziałem, też tą za 26 000 - widocznie nie chce sprzedać tylko sprzedawać. W handlu nie siedze, ale nie wyobrażam sobie, żeby ten motocykl nie podrożał.

Faland86, to w jakim salonie brałeś na lipiec i nadal czekasz? Tlumaczyli sie jakos czemu tak?

Prince
31.07.2021, 18:32
Tez nie siedzę w handlu, ale tak to raczej działa ze jak jest na coś zapotrzebowanie to łatwo było windować cenę. Po sezonie jak rynek sie nasyci, nie trzeba będzie czekać a część która kupiła znudzi sie co raczej nie nieuniknione w tej klasie skończy sie rumakowanie. Już widzę ze ceny starych parchów które przed sezonem poszybowały z braku czegokolwiek na rynku, normalnieją do stanu sprzed roku.

Tez nie przypominam sobie zeby CRF300 była oferowana za 19tyś.Wtedy rozważałbym dla Asi na sezon albo dwa.

Faland86
31.07.2021, 22:17
Salon zaprzyjazniony to i nie bede konkretnie wskazywal :-) Ogolem oni tez nie maja na to wplywu. To nie jest rzecz zalezna od nich. Sa na łasce centrali...

Vidon
01.08.2021, 15:08
Obserwowałem to ogłoszenie i nie przypominam sobie ceny 19000zł. :/ Może pomyliłeś z jakąś 250L....Gdyby cena była 23 to bym nie wstawił linku do ogłoszenia w tym temacie, jak zajrzałem w to ogłoszenie to było zaledwie 4 wyświetlenia, więc świeżo co wrzucone ogłoszenie było i cena było coś ponad 19, ale szybko właściciel podniósł cenę na 23

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

ŁukaszBIA
01.08.2021, 15:40
Może było 19 netto?

matjas
01.08.2021, 17:23
Chyba nie ma o czym mówić.

muszel72
01.08.2021, 21:28
19, 23, różnicy wielkiej nie ma dla kogoś z ciśnieniem. Trochę zazdraszczam tym co majo bo sam bym chciał mieć ale R. Tymczasem biorąc po uwagę obecny gnój w świecie wolałem dokupić kawałek ziemi. Także poślinić się pozostaje i czekać aż z tych 19-tu czy też 23-ch zrobi się piętnaście albo i mniej;)

proxen
02.08.2021, 09:08
Panowie, którzy użytkują wersje 300 rally - mam pytanie.
Po przeczytaniu większości treści tego wątku widzę, że ta wersja ma wadę w postacibraku mocy na szosie. Jak wyglada sytuacja w ciężkim terenie? Czy ktoś jeździ (okazjonalnie) po górach w błocie z założonymi kostkami i może odpowiedzieć czy motocykl sobie radzi? Ma ktoś porównanie np do drz 400 czy temu podobnych?

mikelos
02.08.2021, 10:28
Salon zaprzyjazniony to i nie bede konkretnie wskazywal :-) Ogolem oni tez nie maja na to wplywu. To nie jest rzecz zalezna od nich. Sa na łasce centrali...

Niska dostępność CRF300 jest problemem większości rynków. Poczytajcie amerykańskie fora. Z tego co zrozumiałem, to Honda zaplanowała moc produkcyjną CRF300 na tym samym poziomie jak CRF250. Niedoszacowali popytu. Taka sama sytuacja jak z Suzuki Jimny. Pierwsze roczniki były w cenie 65-70 tys. Teraz bez 95-100 tys PLN nie masz co podchodzić do tematu i to za wersję 2 osobową. Do tego doliczcie inflację + potencjalnie spadek wartości złotówki. Tanio już było.

emilsbaste
02.08.2021, 20:45
Mi się poszczęścilo z zakupem, bo jeden z salonów zdradził gdzie będzie otwierał się nowy i mocno zanim jeszcze szyld na drzwiach wisial, CRF300L była zarezerwowana :D
Motocykl kupiony nieco w ciemno, nigdy nie próbowałem, ale zakładając, że podstawową bolączką poprzedniczki była mała moc, więc jak dali kilka koni więcej, to już wystarczyło.
Jeżdzę uparcie od 2 tygodni i zabawa jest przednia. Po rozmowie z kolegą @Horizon, w czwartek zamówiłem osłonę Yamoto i przyszła DZIŚ. Niesamowicie sprawnie im to poszło 397zl + 87 podatki. Pan mi wręcza przesyłkę, musiałem przy nim otwierać, bo nie mogłem uwierzyć, że to jest takie lekkie. Instalacja 5 min :D, statysfakcja na lata (mam nadzieję).
Zdjęcia po montażu jeszcze nie mam, ale wczorajszego piasku tak:

https://i.postimg.cc/hJ9zRSj1/GPTemp-Download.jpg (https://postimg.cc/hJ9zRSj1)

Wracając do tematu wartości/ceny/inflacji - czy motocykl jest wart 24k ciężko ocenic, z pewnością taniej nie będzie, a jak Kolega wyżej zauważył przewaga popytu nad podażą to mokry sen dealerów i "kolejkowców". Jako posiadacz trzymam kciuki za wrosty, chociaż nie mam najmniejszego zamiaru sprzedawać swojej sztuki. Jak to w jednym z filmików jakiś Amerykanin powiedział: she's gonna' stay

Danny
02.08.2021, 21:36
Mi się poszczęścilo z zakupem […]

Jako posiadacz trzymam kciuki za wrosty, chociaż nie mam najmniejszego zamiaru sprzedawać swojej sztuki.

Osobliwa metoda na zaskarbienie sobie sympatii na początku kariery na forum :-)

emilsbaste
02.08.2021, 22:26
owszem, przyznaję można się z tym zgodzić :)

Lucky Luke
03.08.2021, 09:47
https://i.postimg.cc/hJ9zRSj1/GPTemp-Download.jpg (https://postimg.cc/hJ9zRSj1)

Ale kolega sobie ładnie pisakiem sypie :D:p

emilsbaste
03.08.2021, 10:16
To było jakieś wapno albo cement, każdy krok generował mikroeksplozję. Fajny efekt, ale trzeba mieć lepszy sprzęt, żeby to uchwycić.

https://www.instagram.com/p/CSB-lXsIJbV/?utm_source=ig_web_copy_link

Faland86
03.08.2021, 15:00
Kupiony w Toruniu pewnie 😊

emilsbaste
03.08.2021, 16:59
dokładnie tak

Faland86
03.08.2021, 21:11
Zadzwonilem tam przeszlo dwa tyg. temu. Maja na salonie handlowca ciamajde. Ten powiedzial, ze maja dwie szt. rally do wziecia od reki. Poczulem sie jakbym Pana Boga za stopy zlapal. Niestety po glebszej analizie juz z jego szefem okazalo sie, ze obie juz przedplacone. Jedna pewnie byla Twoja 😊

emilsbaste
03.08.2021, 22:05
O ile wiem 16/07 mieli którąś z 300 do wzięcia. Niemniej organizacyjnie, może z powodu startu pod nowym brandem, faktycznie był chaos. Przy odbiorze papierów powiedziano mi, że do PL ma straci ok 100szt do końca sierpnia.

Sent from my iPhone using Tapatalk

husa521
05.08.2021, 01:10
O ile wiem 16/07 mieli którąś z 300 do wzięcia. Niemniej organizacyjnie, może z powodu startu pod nowym brandem, faktycznie był chaos. Przy odbiorze papierów powiedziano mi, że do PL ma straci ok 100szt do końca sierpnia.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Widzę, że kolega z moich okolic (KUJ-POM)

Z racji tego iż czekam na swoją 300L i jest to moje pierwsze, nowe moto z salonu chciałbym się zapytać szanownych forumowiczów na co można/trzeba zwrócić uwagę przy odbiorze takiego motocykla z salonu np. jaki jest przebieg na liczniku: 0 km czy 2 km czy 5 km. Czy cokolwiek innego na co warto zwrócić uwagę.
Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.

Horizon
05.08.2021, 10:23
Widzę, że kolega z moich okolic (KUJ-POM)

Z racji tego iż czekam na swoją 300L i jest to moje pierwsze, nowe moto z salonu chciałbym się zapytać szanownych forumowiczów na co można/trzeba zwrócić uwagę przy odbiorze takiego motocykla z salonu np. jaki jest przebieg na liczniku: 0 km czy 2 km czy 5 km. Czy cokolwiek innego na co warto zwrócić uwagę.
Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.
Jako ktoś kto odbiera nowe samochody to powiem Ci, że odbiór motocykla jest jeszcze prostszy, bo nie musisz sprawdzać czy nie jest porysowany albo nie ma wgnieceń - wszak sam za chwilę go wywalisz gdzieś w lesie :at:

Dla pewności możesz sprawdzić:
1. Poziom oleju, poziom płynu chłodzącego - warto sprawdzić czy jakiś praktykant w serwisie pilnował ilości.
2. Przykręcenie kierownicy i osprzętu chociaż sam pewnie będziesz sobie to regulować pod siebie.
3. Czy piasty są dokręcone prosto i nie ma bicia na kołach

Przy takim osiołku jak CRF300L to raczej wszystko.

krzysiek_m
05.08.2021, 10:55
Czy są dołączone wszystkie akcesoria wymienione w instrukcji obsługi, takie jak narzędziówka, jakieś "master" kluczyki.

mikelos
05.08.2021, 10:58
Jako ktoś kto odbiera nowe samochody to powiem Ci, że odbiór motocykla jest jeszcze prostszy, bo nie musisz sprawdzać czy nie jest porysowany albo nie ma wgnieceń - wszak sam za chwilę go wywalisz gdzieś w lesie :at:

Dla pewności możesz sprawdzić:
1. Poziom oleju, poziom płynu chłodzącego - warto sprawdzić czy jakiś praktykant w serwisie pilnował ilości.
2. Przykręcenie kierownicy i osprzętu chociaż sam pewnie będziesz sobie to regulować pod siebie.

Przy takim osiołku jak CRF300L to raczej wszystko.

Motocykle są chyba zalane płynami fabrycznie. To co jest do sprawdzenia to elementy montowane w serwisie po wyjęciu z kraty transportowej. Czyli przednie koło, kiera.

IMO: sprawdzić papiery. Niby numery są wydrukowane na naklejkach i nikt nic nie przepisuje ręcznie, ale warto sprawdzić. Miałem w rodzinie przypadek (tata), gdy przy sprzedaży auta okazało się że numery VIN nie zgadzają się z rzeczywistością :dizzy: Auto nowe, z salonu, itd. Importer odkręcał temat, było trochę zabawy z Wydziałem Komunikacji :mur:

Dandi
05.08.2021, 12:20
Właśnie dzwoniłem do salonu Hondy, bo jutro miałem mieć odbiór mojej zabawki. Niestety termin przesunął się o 2 tygodnie :mur:

husa521
05.08.2021, 12:53

A właśnie, odnośnie dokręcania śrub. Do mojej husky mam service manual z podanymi momentami dokręcania wszystkich śrub.
Do 300L znalazłem tylko ogólną instrukcję obsługi. Czy jest szansa, że do 300L też coś takiego jest?

yunior81
05.08.2021, 16:48
Info z dziś: w Toruniu mają dostępne 3setki.....

Horizon
05.08.2021, 19:33
Motocykle są chyba zalane płynami fabrycznie. To co jest do sprawdzenia to elementy montowane w serwisie po wyjęciu z kraty transportowej

Hmm wcześniej mógłbym iść.o zakład, że przyjeżdżają suche, ale możliwe że masz rację.:confused:

Faland86
06.08.2021, 14:58
Info nieprawdziwe 😊

Info nieprawdziwe 😊

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu TapatalkaOczywiscie dot dost sztuk w toruniu 😊

Micek80
06.08.2021, 19:28
Witam wszystkich. Byłem dziś oglądać w jednym z salonów 300-etke. Okazało się że jest dostępny motocykl ale rocznik 2020 grudzień cena 23300 zł. Zarezerwowałem. Nie wiem czy warto brać czy lepiej 2021 ale niestety nigdzie nie ma na teraz ?? W sumie oszczędność to tylko 900 zł ale motocykl od ręki. Trochę dziwne, że połowa sierpnia a oni mają rocznik 2020 dostępny. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne chociaż jak usiadłem na CRF-kę ( 85 kg ) to tylny zawias mocno się ugiął czy to normalne, że jest tak miękki tył tego motocykla?? W ten sposób kanapa się obniżyła a mam 188 cm wzrostu i już było średnio wygodnie. Na Rally siedziało się dużo wygodniej ale tam jest wyżej siedzenie.
Mam do myślenia teraz he...he.