![]() |
|
Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#23 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: XR250R
Przebieg: ły
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 2 dni 4 godz 30 min 15 s
|
![]()
Obiecałem zdać relację i niniejszym to czynię.
Przepraszam, że w nie swoim wątku, ale w Chinach byliśmy zaledwie kilka godzin i zwyczajnie nie starczy prądu do napędzenia nowego wątku. Chiny, a dokładnie Chengdu odwiedziliśmy w drodze do Tajlandii. Mieliśmy nawet nie wychodzić z lotniska, ale okazało się że obywatele PL nie potrzebują wizy i w 8h jesteśmy w stanie coś tam zobaczyć. W drodze powrotnej scenariusz był identyczny. Zupełnie nieoczekiwanie Chiny zachwyciły mnie i aktualnie marzy mi się odwiedzić ten kraj ponownie. Kto wie, kto wie ![]() 1.jpg Dlaczego po 3 tygodniach w Tajlandii myślę o Chinach w których byłem łącznie 16h? Głównym powodem są wyzwania które czyhają na każdym kroku. Osoba nieprzygotowana (jak my) po wylądowaniu w ChRL nie ma internetu (z lotniskowym nie udało mi się połączyć), bariera językowa jest totalna, większość aplikacji pomagających w znalezieniu jedzenia / noclegu / trasy przejazdu jest nieprzydatnych. Oczywiście ze wszystkim można sobie poradzić, ale wymaga to zaangażowania. Żeby wyjść "na miasto" trzeba wypełnić karteczkę, złożyć elektroniczny odcisk palca, zeskanować ryjek i porozmawiać z pogranicznikiem. Całość ogarnęliśmy w około 30 minut. 2.jpg Do miasta najwygodniej jest dostać się metrem. Tutaj ciekawostka, ponieważ w 2010 roku Chińczycy otworzyli pierwszą linię metra w Chengdu. Aktualnie siatka połączeń wygląda tak: 3.jpg Dla mnie kosmos totalny. Co ważne, jest to nowoczesne, czyste i szybkie metro. Do tego rozbudowane stacje z kontrolą wejścia i skanowaniem bagażu. 4.jpg Z jakiegoś powodu byłem przekonany, że europejskie karty nie działają w Chinach (to chyba nie jest prawda) i wymieniliśmy na lotnisku dolce na gotówkę. Pobrali przy tym chyba z 15% prowizji ![]() 5.jpg 6.jpg Celem naszej podróży było zjedzenie prawdziwego chińczyka. Temat niby prosty, jednak niepewność towarzyszyła nam na każdym kroku. Przede wszystkim cały czas mieliśmy presję czasu. 8h między lotami to mało biorąc pod uwagę, że do miasta jedzie się blisko godzinę. Podjeżdża metro, a my nie jesteśmy pewni czy to nasz linia. Z nikim nie można się na szybko dogadać. Nie wiemy jak często kursuje metro lotniskowe, a od tego zależy jak planować powrót itp. itd. Niby jesteśmy pozostawieni sami sobie, jednak Wielki Brat czuwa. Kamery zdają się być wszędzie. Radiowóz który mijaliśmy na mieście wyglądał jak samochód Googla (z wieżyczką na dachu). 7.jpg 8.jpg Informację o pierwszym i ostatnim metrze w Chengdu udało nam się w końcu znaleźć: 9.jpg Po wyjściu z metra złapaliśmy jakiegoś pieroga smażonego w głębokim tłuszczu. Oczywiście proces zamówienia i ustalenia ceny odbywał się na migi i z wykorzystaniem kalkulatora. 10.jpg Mimo, że udaliśmy się do miejsca turystycznego, to nie spotkaliśmy ŻADNEGO turysty. Mam oczywiście na myśli białych turystów ![]() ![]() 11.jpg Chińczyka ostatecznie udało nam się zamówić ![]() 12.jpg podaliśmy kalkulator żeby Chińczyk napisał ile taka przyjemność kosztuje i czekaliśmy co się wydarzy. Wyszło zacnie! 13.jpg 14.jpg Więcej możecie zobaczyć na filmiku. Powinien działać bez logowania: https://www.facebook.com/reel/1506466367000773 W drodze powrotnej z Tajlandii znowu odwiedziliśmy Chiny. Tym razem postanowiliśmy wysiąść z metra na obrzeżach Chengdu, żeby mieć więcej czasu na szwendanie. Przygotowaliśmy knajpy z Googla i generalnie na nic się to zdało. Tam gdzie miało coś być, nie było nic, a tam gdzie niczego się nie spodziewaliśmy było knajpowe zagłębie. Z metra wysiedliśmy w takim miejscu: 15.jpg Wieżowce mają po 30 pięter, jeśli nie lepiej. Zieleń którą może słabo widać to przywieżowcowe ogródki. Rośnie tam kapusta, ziemniaki i sporo innych wegetariańskich smakołyków. Kręcąc się po tym osiedlu wzbudzaliśmy spore zainteresowanie. Natrafiliśmy też na lokalną knajpkę, w której okazało się, że po chińsku da się jednak dogadać: https://www.facebook.com/10001211560...0145288179210/ Po raz kolejny szama okazała się pyszna! 16.jpg Tymczasem zagłębie knajpowe: 17.jpg 18.jpg Chiny to także raj dla palaczy: 19.jpg Na koniec okazało się, że w drodze powrotnej zahaczymy o Kijów ![]() 20.jpg Ostatnio edytowane przez Poncki : 10.06.2025 o 16:45 |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Chiny 1934 | Izi | Kwestie różne, ale podróżne. | 8 | 03.07.2014 21:18 |
Azja 2013: Pamir, Chiny, Kirgizja i okolice | sambor1965 | Trochę dalej | 36 | 16.02.2014 00:26 |
Kirgizja-Chiny 2012 część pierwsza | kowal73 | Trochę dalej | 33 | 10.12.2012 00:12 |