View Full Version : Szynszyll garaż
mialem TDM 900 i takie same odczucia jak Szynszyl. Jakosc jak najbardziej, ale prowadzenie jest dalekie od idealu. Triumph Tiger 955i prowadzil sie o niebo lepiej
Jeszcze tylko zwrócę uwagę że to nie kilogramy są wykładnikiem jazdy , charakteru , radzenia sobie na drodze czy sił potrzebnych do podniesienia.
Prosty przykład z podobną masą AT03 i KTM 890 , co z tego że z grubsza tyle samo ważą jak jeżdżą całkowicie inaczej.
Złapcie z jednej strony za kierownicę i połóżcie na ziemi a potem podnieście oba oczywiście do pełna zatankowane, ja to robiłem.
Pisanie że ten to ma 20 kg mniej to będzie lepszy naprawdę nie jest wykładnikiem choć może się tak złożyć np w cięższym terenie o ile mowa o niemal identycznych lub podobnych motocyklach.
To jak jedzie robi robotę a to czy te parę kg w te czy we wte może się okazać mało istotne.
Przykład wspomnianej TDM , co z tego że dość lekki jak jedzie kiepsko na zakrętach.
Jeździmy dla emocji czy kupujemy motocykle na wagę?
Kupując wsiadamy i jedziemy czy zabieramy ze sobą wagę i decydujemy :)
Jak byśmy motocykle na plecach nosili albo zamiast jeździć byśmy je pchali to tak waga na pierwszym miejscu.
Żeby nie było waga ma swoje znaczenie ale nie zawsze , nie wszędzie i nie za każdym razem.....choć lżejsze się lepiej podnosi tym nie mniej myślałem że kupujemy głównie do jazdy ;)
Dokładnie, jeżdżę swoim klockiem (280kg) bo go lubię albo na taki tylko mnie stać. :)
szynszyll
15.01.2025, 13:31
kolejna sprawa zwiazana z włożeniem silnika z Transalpa 650 do RD03. oryginalnej osłony zębatki z RD03 nie da się założyć na silnik z Transalpa 650. bardzo niewiele brakuje ale ta z RD03 jest zbyt duża i zawadza o dekiel prądnicy. trzeba o tym pamiętać bo często używane silniki z Transalpa 650 są sprzedawane bez niej. według numerów OEM osłona jest wspólna dla Transalpów 650 i 700.
ta po prawej nie będzie pasować bo nie ma na niej numeru VIN
:D :D :D :D :D :D
szynszyll
15.01.2025, 14:23
to jest PIN do Apple CarPlay :D
kiedyś - tylko, żeby Ci bżóh nie pękł :D - gliniarz z dowodem sprawdzał numer ramy i silnika - poległ na tej pokrywce w VT500E :D
tru story - AD 2001.
kiedyś - tylko, żeby Ci bżóh nie pękł :D - gliniarz z dowodem sprawdzał numer ramy i silnika - poległ na tej pokrywce w VT500E :D
tru story - AD 2001.
:eek::hehehe:
szynszyll
15.01.2025, 17:40
bóg świeci na moją dupe :D zbiorniczek co to był nie do dostania kupiłem na OLX w 5 minut za 80pln a kiwaczka jest już po koniecznej regeneracji na nowych oryginalnych częściach co to też nigdzie ich nie ma. reszta kawałków powinna być do końca tygodnia. blaszki do zaślepienia systemu PAIR poszły na laser i będzie pięknie jak w Licheniu. cdn.
CzarnyEZG
16.01.2025, 08:16
Zbiorniczek kwaskiem cytrynowym potraktuj.
Będzie ładnie.
szynszyll
17.01.2025, 14:29
pali rupieć od dotknięcia. jeszcze kilka pierdułek, dzień pracy i wypad z baru kury po popapraciu płoszyć, albo w bieszczady na zlot dziwnych ludzi jechać :D
CzarnyEZG
17.01.2025, 14:52
Durszlak załóż.
Bez durszlaka się nie liczy.
Durchschlag :) :) :) :)
Pięknie!
szynszyll
18.01.2025, 03:35
eeeee... a co to 'durszlag' w RD03? na popapraciu to sie kluchi na durszlagu cedzi :| a propos, dzisiaj moja kolej na gotowanie i myślałem nad galicyjskim bolonezem :D
CzarnyEZG
20.01.2025, 11:10
łosłona silnika.
szynszyll
20.01.2025, 12:42
łosłona musiała poczekać ponieważ jeżeli decydujemy się na pozostawienie oryginalnej pompy w silniku z Transalpa 650 to jest ona nieco inna niż ta w XRV650 i trzeba dokupić dłuższą rure do płynu chłodniczego łączącą pompe z plastikowym trójnikiem. tu zostawiłem oryginalną pompe tj. silnik z TA650 z właściwą sobie pompą. przewód ma mieć średnice wewnętrzną 28mm i długość 210mm. ja kupiłem dokladnie ten element i skróciłem:
https://intercars.pl/produkty/b47b3d-przewod-ukladu-chlodzenia-le4150-00
p.s. układ chłodzenia w XRV ma 10 oddzielnych przewodów i jest popier... jak moje wyobrażenia o świecie w młodości :D
szynszyll
20.01.2025, 17:13
nie ma srania po krzakach! zaślepki do systemu PAIR wypalone z dwumilimetrowej nierdzewki jutro wskakują na dekle zaworowe w afryko-trampku. zalewam płyn chłodzący, stroję gaziory, składam bude i finito. cdn.
Skąd pomysł na takiego Frankensztajna? Dobrze że z malucha nie zażyczył sobie silnika :D bo przecież jak któryś z kolegów forumowiczów dowodził. - Da się.
szynszyll
21.01.2025, 09:39
Skąd pomysł na takiego Frankensztajna? Dobrze że z malucha nie zażyczył sobie silnika :D bo przecież jak któryś z kolegów forumowiczów dowodził. - Da się.
stąd, że oryginalny silnik wybuchł - wszystko opisałem we wcześniejszych postach - a używany silnik do XRV 650 jeżeli jest to albo drogi albo w złym stanie albo jedno i drugie. za silnik od TA650 w stanie 4.0 zapłaciliśmy 1500pln i kupilismy go od czlowieka, z ktorym mam kontakt od kilku lat. nie wymyslilem rozsadniejszego rozwiazania.
tak wyglada zaslepka na tyle po zamontowaniu - gdyby zostawić oryginalna fajke od PAIR to zawadzałaby o poprzeczke, z przodu zaś o cewki zapłonowe. regulator napiecia nalezy obrocic kablami w strone silnika bo sa zbyt krótkie - po obroceniu o 180 stopni kable są OK i ładnie się chowają. trzeba też przerobic przewód odmy bo w oryginale jest wygiety kruciec a w TA650 nadlew pionowo do gory wychodzący z dekla. idziemy stroić gaziory i składać karoserie. cdn.
CzarnyEZG
21.01.2025, 09:54
Czyli mamy dwadzieścia lat młodszy piec, który wywodzi się z tej samej rodziny i tylko wprawne oko zauważy, że coś jest pomotane :)
Bardzo mnie się podoba ta koncepcja.
szynszyll
21.01.2025, 09:57
opisze dokladnie w punktach przerobki i koszty - sa znikome. osłona zebatki 22pln, rura 28pln, laser chlopaki zrobili gratis jak uslyszeli, ze to do motocykla bo sami jezdza. nie ma płaczu.
ok, sorry, jakos mi umknelo bo sporo to roznych wtrętów.
Lubię klasyczne rozwiązania, cenie Twoje warsztatowe umiejętności ale wolal bym oryginalne rozwiazania. Z drugiej strony pewnie fajna zabawa i sporo grosza zostaje w kieszeni. Jednym słowem Twoje "Popapracie" :D
szynszyll
21.01.2025, 10:03
jedyny silnik, ktory na moje oko cos warta i bym sie nim zainteresowal jest w niemczech i kosztuje 6500pln. mozna sobie kupic na zapas. moglem przekladac dekle albo malowac te i nikt by sie nie zorientował ale ani ja ani wlasciciel nie wznieslismy sie na taki poziom abstrakcji jeszcze. moto ma byc sprawne i bezpieczne. to sa priorytety.
ten silnik ma ponad 40 lat i nadal jest produkowany, wiec chyba zasluguje na miano klasycznego.
szynszyll
22.01.2025, 08:05
wrzucam filmidło z dzisiejszego poranka i przechodze do konkretów - co trzeba mieć/dokupić żeby włożyć silnik z Transalpa 650 do XRV 650:
- dwie sztuki uszczelki 91315MN8000
- w zależności czy zostawiamy pompe z trampka czy zakładamy pompe z XRV potrzebujemy albo gumowej rury fi wewnetrzne 28mm, długość 220mm, albo uszczelnien 91316MN8000, 91356169003 i 91302MB0013 - każdego numeru jedna sztuka.
- krućca magistrali wody wychodzącego z głowicy tylnej - OEM juz nie jest dostepny wiec trzeba go wyjać z 'wybuchnietego' silnika albo dokupic uzywke. kruciec przedni jest taki sam w obydwu silnikach
- palca rozdzielacza z XRV 650 zakrecanego na prawa strone walu - dostępność jak wyżej
- cewek impulsowych z XRV 650 - dostepnosc jak wyzej
- uszczelki na dekiel sprzegła - oszczedna Honda nie dawała ani na lewą ani na prawą stronę uszczelek tylko mazidło
- zaślepek systemu PAIR - plik DWG w załączniku
i tyle. reszta wchodzi 'plug&play'. gazniki zostają, moduł zostaje, kolektory zostają, mocowania silnika pasuja - nie ma uszu na tylną długą śrubę jedynie.
jak juz calkiem jeździdło poskładam to napisze co jeszcze zrobilem od A do Z przy tej sztuce. silnikow z Transalpa 650 jest sporo - ceny najróżniejsze ale za 3000pln mozna juz kupic zupełną świeżynke. na fotkach silnik kolegi, kupiony za 3000pln z przebiegiem 14 tys km. wrzucamy taki piec, odświeżamy bude i mamy fajnego weterana ADV.
https://www.youtube.com/shorts/cN8Z66vWjTw
CzarnyEZG
22.01.2025, 10:08
Pytanie do modów i Futrzaka - może to wrzucić do Afripedii?
Bo w temacie zaginie, a info może się przydać dla potomnych.
szynszyll
22.01.2025, 11:08
ja jak coś piszę to przecież dla wszystkich zainteresowanych, wiec moją zgoda jest oczywista. zrobię PDF-a ze zdjęciami i opisem jak nie bede mogl w nocy spac i podrzuce ktoremus adminowi bo watek jest mocno rozstrzelony. zbiere to-to do kupy dla porządku.
Jurka robotę można czytać bez logowania więc jest ok :)
ja jak coś piszę to przecież dla wszystkich zainteresowanych, wiec moją zgoda jest oczywista. zrobię PDF-a ze zdjęciami i opisem jak nie bede mogl w nocy spac i podrzuce ktoremus adminowi bo watek jest mocno rozstrzelony. zbiere to-to do kupy dla porządku.
Jak będziesz miał PDF to do mnie - wrzucę do afripedii.
Może to być coraz bardzie przydatne.
RAVkopytko
22.01.2025, 13:10
Juuurek ! tam na filmiku słyszę jak sworzeń napierdala w tylnym garku :D ;)
szynszyll
22.01.2025, 14:11
napierdala znaczy jest. koniec balu - poli, pipczy, jezdzi. w punktach od przodu do tylu:
- serwis zacisku przod
- serwis slimaka
- wymiana lozysk glowki ramy
- wymiana oleju w lagach
- ogarniecie owiewek - gumki, srubki etc.
- regulacja zaworow
- synchro gaznika - nie mylem go bo widac, ze ma zalozony nowy zestaw naprawczy i z pewnoscia ostatnio byl myty
- nowe krucce dolotowe
- ogarniecie instalacji paliwowej - rurki, opaski, weryfikacja stycznika pompy, nowy filtr paliwa
- serwis olejowy
- konserwacja elektryki
- nowy slizg lancucha
- nowa zebatka przod oem
- naprawa kiwaczki i przeserwisowanie wahacza
- serwis zacisku tyl
- serwis filtra powietrza
- nowy płyn chlodniczy
- sprawdzenie termostatu + wiatraka
- serwis rolgazu
- wymiana linki sprzegla
- ogarniete śrubunki bo było baja-bongo lekkie
i chyba tyle - reszta w poprzednich postach. na chwile obecna ja bym sie tym nie bal jechac w swiat. motocykl prosty, zawias z przodu tip top, bez korozji, elektryka nie zgrzebana. musial dlugo stać nieużywany ale nikt pomylony łap w niego nie pchał. jak komyś pasuje to co ma do zaoferowania XRV650 to będzie miał z tej dryndy pożytek. ja bym jeszcze dołożył przewod w oplocie na przod ale to sprawa do dogadania i pewnie tak sie skonczy. do cesarskiego pałacu w osace się to raczej nie nadaje ale technicznie na dzis dzien jest całkowicie OK. amen.
p.s. krasnalowi sie podoba
O Panie, W drewnie sie ktoś kocha. Eee moment toż to sawanna i Lwy. Bardzo przepraszam. Widać ciągnie wilka do lasu...
dawid8210
22.01.2025, 15:29
Gdzieś jakbym widział tą trójkę...
Ona gdzieś po ogłoszeniach się pojawiała jakiś czas temu. Malowanie nie do pomylenia
szynszyll
22.01.2025, 16:07
środowisko podstarzałych dewiantów-archeologów w tym kraju jest małe, więc jak wspominałem wcześniej, ten 'asmodeusz' niejednemu wyda się znajomy :D
Panie! Tylko nie podstarzałych
Super, niech dalej jeździ.
Panie! Tylko nie podstarzałych
;).....
szynszyll
22.01.2025, 22:06
:D
https://youtu.be/qu7Y-Ww6s0w?si=ZF4tUuJrVi6B4ru1
;).....Jeszcze nie wszystko z tego wierszyka mnie dopadło więc jest git :)
To tylko stan umysłu , ale niestety dotyczy większości którzy się temu poddają i są starzy będąc niby młodymi wiekiem.
Jak dają 10 lat mniej niż macie to jest dobrze , powinni się zastanowić ci którym dają odwrotnie:)
szynszyll
23.01.2025, 07:40
kolejny dzien w prosektorium - przechodzimy od pracy z konstrukcjami durnymi do konstrukcji madrych
".. w kuchni kipi zupa, znów znaleźli trupa."
szynszyll
24.01.2025, 06:55
spokojnie. przeżyją nas - to najsolidniejsze silniki w dotychczasowej historii tego segmentu.
Na pewno? :D Sam ciągle dowodzisz ze na Podkarpaciu olej zmienia/dolewa się tylko czasem :D
szynszyll
24.01.2025, 09:03
ok - przechodzisz do rezerwy kadrowej bo jak dotychczas nie napisales nic madrego. po prostu bede Cie lekcewazyc. jezeli mozesz unikaj pisania w tym watku.
Masz racje, bije sie w pierś. Jakoś tą nutę ironii w Twoich sprawozdaniach z napraw ceniłem sobie jako dawkę dobrego, humoru. Powodzenia. Bede sie starał samo dyscyplinować.
szynszyll
25.01.2025, 08:52
rozne rzeczy juz znajdowalem w XRV ale takiego 'patentu' na poprowadzenie przewodu paliwa jeszcze nie widzialem - swiat nie przestaje mnie zaskakiwac a to podobno znak, ze sie nie jest starym
A co byś powiedział na to ? Komplet z Goldasa i żeby tylko to ...
szynszyll
26.01.2025, 04:49
podobno wszystko teraz w jednej fabryce robione :D kiedys mialem duze Wiadro z dwoma roznymi swiecami - jedna iryda NGK wg zalecen producenta, druga zwykła Denso. o dziwo chodzilo to calkiem normalnie - zerknalem dla inspekcji - weszly dwie nowe irydy wg OEM.
szynszyll
26.01.2025, 07:18
ma byc ponad 600ccm - tego smrodu nie da sie zniczym pomylic :O
szynszyll
26.01.2025, 09:20
jeśli koniecznie nie musicie to nie kupujcie łożysk All Balls bo to wyjątkowe ścierwo
Nawet nie wiedziałem że takie coś istnieje a nawet gdybym wiedział to i tak bym nie kupił , trzymam się sprawdzonych producentów.
Pytanie czy to było nasmarowane i ile tam siedziało :)
Pytanie czy to było nasmarowane i ile tam siedziało :)
Łozyska główki ramy ,które są regularnie smarowane a luz sprawdzany to są na długie długie lata.
szynszyll
26.01.2025, 13:57
smaru było w opór, siedziało niedługo bo motocykl ma niewielki przebieg a w oryginale sa kulki. nie ja pierwszy odkrywam, że All Balls to rzepa - komu nie szkoda kasy i czasu niech zakłada - ja nie planuje. Koyo/Nachi/NTN w tym rozmiarze jak sie wie gdzie szukac wychodza taniej. kto i gdzie produkuje kawałki z logo AB nie wiadomo, bo to tylko pakowacz. na niektórych wogole nie ma oznaczen na innych sa jakies znaczki z d... nie do odnalezienia w branzowych katalogach.
Jurek dobrze prawi te all ba... to gównolit i omijać to szerokim łukiem, smar to pikuś nawet kadzidło nie pomorze :D
Z autopsji piszę
podobno wszystko teraz w jednej fabryce robione :D kiedys mialem duze Wiadro z dwoma roznymi swiecami - jedna iryda NGK wg zalecen producenta, druga zwykła Denso. o dziwo chodzilo to calkiem normalnie - zerknalem dla inspekcji - weszly dwie nowe irydy wg OEM.
Duże Viadro miało 4 świece.
szynszyll
26.01.2025, 20:38
Duże Viadro miało 4 świece.
coś pomyliłeś
https://www.cmsnl.com/products/head-assy-front_12010mbtf21/
fabrycznie szły NGK IJR8B9
Kiedyś kumplowi robiłem serwis pozakupowy trampka 600 (14.ooo km). Przednia swieca była oryginalna-denso. Ją najtrudniej wykręcić bez klucza oryginalnego. Oczywiście serwis w DE olał sprawę i wymienili tylko 3 sztuki.
szynszyll
27.01.2025, 04:17
ja sie czesto spotykam z wykasowanym przednim wylotem w TA i AT. mechanikom nie chce sie tam zagladac bo bez odkrecenia gmola, zdjecia boczka, odkrecenia chłodnicy i jej uchylenia trudno odkrecic korek inspekcji i cos regulowac, wiec kładą lagę. ja wtedy tez do termostatu patrze bo jest w słabym miejscy i trzeba się trochę okopać, żeby go wyjąć. a ilu klientów miałem co byli zaskoczeni, ze ich TA i AT mają 4 świece to nie zliczę - patrzyli na mnie jak na UFO kiedy im pokazywałem gdzie są dwie pozostałe :D
Klient staje się coraz bardziej zaskoczony wszystkim ponieważ dorosło pokolenie użytkowników. Kupują by jeździć , na naprawach się nie znają i odstawiają do mechaników albo są bogaci i płacą tysiące za czynności nawet proste.
szynszyll
27.01.2025, 05:29
ja sobie zebow sam do lustra nie lecze i wole takie podejscie niz grzebanie na tekturze pod blokiem. z motocykla, ktory stal nie serwisowany zrobisz wiecej niz z ulepa po pietnastu 'skłodowych'.
o tu na przykład 'pasjonat' zdejmował/osadzał łożysko na sztycy młoteczkiem i meselkiem i trzeba to teraz ratować. takie kwiatki to norma w motocyklach 'hobbystów' co to i płytki położą i poród odbiorą :D
Wszystko zależy od kilku czynników, pompowanie koła też zlecasz wulkanizatorowi ? :)
Większość robót można zrobić samemu , te do których potrzebne są konkretne narzędzia czy wiedza ogólnie nie znana to masz rację.
Ale chodzi o to że ludziom porosły dwie lewe ręce a do tego wrodzone lenistwo i skutek widzimy.
Często mówienie że lepiej oddać do "fachowca" jest skutkiem powyższego.
Wszystko zależy od kilku czynników, pompowanie koła też zlecasz wulkanizatorowi ? :)
Większość robót można zrobić samemu , te do których potrzebne są konkretne narzędzia czy wiedza ogólnie nie znana to masz rację.
Ale chodzi o to że ludziom porosły dwie lewe ręce a do tego wrodzone lenistwo i skutek widzimy.
Często mówienie że lepiej oddać do "fachowca" jest skutkiem powyższego.
Takie tematy jak wymiana oleju, linki ,łożysk kół,wymiana klocków hamulcowych ,napędu to każdy powinien umieć zrobić jak jeździ na dalekie wycieczki.
dawid8210
27.01.2025, 07:23
Można se serwisować nawet i w szopie zbitej z dykty, byle mieć narzędzia, wiedzę i kulturę techniczną:)
Ta sztyca ze zdjęcia wygląda jakby wylądowała w rękach praktykanta co pierwszy raz spróbował coś przetoczyć:)
szynszyll
27.01.2025, 08:14
Można se serwisować nawet i w szopie zbitej z dykty, byle mieć narzędzia, wiedzę i kulturę techniczną:)
Ta sztyca ze zdjęcia wygląda jakby wylądowała w rękach praktykanta co pierwszy raz spróbował coś przetoczyć:)
chyba zdetonować. ja pracuje w starej oborze - nawet obraz z konikiem mam na scianie :D
CzarnyEZG
27.01.2025, 11:28
No i kasę, którą chce się przeznaczyć na ten cel :)
Widziałem sporo sprzętów, gdzie właściciel doskonale wiedział co jest do wymiany, ale "chyba cię pojebało, ze do sprzęta za pierdziesiąt tysięcy wsadzę dwa razy jego wartość"
szynszyll
27.01.2025, 12:23
a to jest dluuuga historia, ale bardzo duzo sie zmienilo przez ostatnie lata na plus. jak ktos raz sprobowal czegos dobrego to juz nie ma poworotu do szajsu. ludzie zaczeli cenic dobre opony, klocki, ciuchy, akcesoria itd. nie ma juz takiego pospolitego ruszenia i bylejakosci jak kiedys wg. zasady: byle zapalał i jakoś jechał. dawniej norma bylo pytanie mnie czy handluje uzywanymi oponami albo kaskami :D teraz sie juz to zupelnie nie zdarza - nie kazdego stac na sprzet TOP ONE ale, ze ma byc nowe i na poziomie zapewniajacym wygode i bezpieczenstwo juz nikomu nie trzeba tlumaczyc. czesto jak dostaje moto na podnosnik slysze: rób wszystko co znajdziesz - kiedys norma bylo robienie na raty bo moze dana czesc jeszcze chwile posluzy.
p.s. w lecie 2012 przyjechał do mnie gosc na takich oponach...
CzarnyEZG
27.01.2025, 13:14
Bieżnik jest?
Jak tak, to polata jeszcze ze dwa sezony, bo ostrożnie jeździ :D
Janek-2004
27.01.2025, 13:32
dobrze, że nie chciał dać do bieżnikowania :)
szynszyll
27.01.2025, 14:18
bieżnika było sporo ale konsystencja ebonitu. pamietam, ze dostał nowe Maxxis-y w rozsadnej cenie
szynszyll
28.01.2025, 08:48
musiałem być w poprzednim życiu bardzo złym futrzakiem jeżeli bogowie postawili na mojej drodze tego il demone. jak mi się już skończą włoskie przekleństwa to wsiądę do rakiety i odlecę...
ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z pracą przy MP3? nawalił układ blokady zawieszenia przedniego i serwomechanizm hydrauliczny samopoziomowania, wiec jest grubo...
Ja się nei znam. Kiedyś czytałem że jest w Lublińcu fimra MotoMax.
Mają MP3 opanowane do perfekcji.
szynszyll
30.01.2025, 16:57
i tak to powinno z fabryki wyjechac bo wsuwany pizdryk dla wartosci 30A to nie jest dobry pomysł. w tej sztuce tez cała okolica czerwonej wtyczki i bezpiecznika przegrzana i podtopiona - klasyka gatunku. jutro ciag dalszy porządków w elektrowni
Tygrys 74
30.01.2025, 22:21
Kumpel kiedyś w Olkuszu walczył z takim 3kolowcem -ogarnal ale naszukal się w uj -mocno to skomplikowane
szynszyll
31.01.2025, 02:26
taka sobie srednia wloska papranina - psuje sie zawsze to samo. zdejme AT to wskoczy to. juz 125ccm w ofercie nie ma. nie wiem jak to sprawne jedzie ale suche 200kg wiec pewno bez szalu. ten pomimo gaznika ma cyfrowe programowalne moduly od zawieszenia, ktore trzeba diagnozowac i stroic. bedzie wesolo i zapewne niecenzuralnie czasami :D
po odpaleniu cos sie tlucze w napedzie wiec to nie jedyny problem tego sprzeta
MP3 530hp jedzie zacnie ale jest potwornie drogie i naćkane elektroniką - brak mi wiary w trwałość tego sprzętu.
szynszyll
31.01.2025, 08:23
wziolem to tylko dlatego, ze z rodziny stalych klientow. 500 pewno jedzie ta jest 125 co ma na papierze 15KM, z ktory pewnie juz kilka zdechlo. to kiepsko jedzie przy 1/2 tej masy
tradycja podsyca płomień, to nie jest czczenie popiołów - jak powiedzial Gustaw Mahler - kto z Was jeszcze pamieta Lark-a?
O! jak miło!
LARK 35 AT od 2011 NADAL integruje społeczność AT :D
Mój wciąż działa! Ostatnia aktualizacja z 2015 tam gdzie jadę wciąż robi.
Moja pierwsza i jedyna! :D
Jedyna wada Larka to słaba widoczność w słońcu. No i głos Hołowczyca w AM :D :D :D
Dlugi_TA
31.01.2025, 11:17
U mnie Lark 4.3AT w ciągłym użyciu
O głosie Hołka to mogę pomarzyć bo znikł znaczy głośnik nie działa ale trochę juropy zwiedziła, a i prędkość powyżej 200 jej nie szkodziła. :D
szynszyll
31.01.2025, 13:00
ja pojecia nie mam czy srodowisko Win CE i Mobile jest jeszcze jakos wspierane i czy programy takie jak Automapa i IGo sie rozwinely. ja dawno przesiadlem sie na OSM - GM mi jakos nie lezy.
Tez kiedys mialem Larka. To byla moja pierwsza "powazna" nawigacja na moto :)
szynszyll
31.01.2025, 13:32
wracajac do sprawy przekladania silnika z Transalpa 650 do AT 650 RD03 - wyczailem wlasnie, ze lancuchy rozrzadu w tych motocyklach są RÓŻNE.
Morse 82RH2010/118 jest wspolny dla wszystkich XRV od 1988 do 2022
Morse 92RH2010/118 wystepuje w Transalp 650
tym samym gdyby ktoś chcial na przykład użyć w silniku RD03 wały z TA650 będzie musiał wymienić zebatki wałków bo 82RH jest trzy-cztero płytkowy, a 92RH dwu-trzy płytkowy
szynszyll
31.01.2025, 15:32
watek Matjasa jest zamkniety wiec napisze tu. kto pamieta gdzie na kablach w Motooilerze bylo +12V a gdzie masa? wsuwki na zawor mam - zostal kabel biały i zielony.
tego to chyba nawet ja nie pamiętam.
ale stawiam, że biały to był PLUS.
szynszyll
31.01.2025, 16:59
to dobrze stawiasz :D dla potomnych:
zielony - masa
biały +12V
żółty i brązowy do elektrozaworu
posprzatałem burdl a był solidny
szynszyll
01.02.2025, 09:49
locha zresetowana do stanu 'zdatny do spożycia'. lekko w życiu nie miała ale warto było dać jej kolejną szansę. ma dziewczyna potencjał i jeszcze spali kapcia na naszych grobach :D
:Thumbs_Up::) Jest satysfakcja
szynszyll
01.02.2025, 10:54
:Thumbs_Up::) Jest satysfakcja
ja już jestem na etapie starego ginekologa, który nie dostaje gęsiej skórki na 'ten widok', chociaż w młodości nie mógł się ani napatrzeć ani nagrzebać i pierwszy do pracy przychodził :D
Jedyna wada Larka to słaba widoczność w słońcu. No i głos Hołowczyca w AM :D :D :DMam inne, ciekawe głosy do automapy, jak Cię Hołowczyc wku...wia. mogę wysłać.
Mój lark na nowszych automapach się wieszał.
ALe kosztował mało.
Był DiT czyli Dobry i Tani.
Dorzuciłem go przy sprzedaży Varadero do motocykla.
szynszyll
03.02.2025, 03:13
ten tez juz zakonczyl sluzbe i wyladowal w pudelku z 'przyda sie' kolegami. wlasciciel walczyl przez chwile z ta decyzja - typowy objaw - ale ostatecznie sie poddał :)
Mam inne, ciekawe głosy do automapy, jak Cię Hołowczyc wku...wia. mogę wysłać.
Używam wyłącznie telefonu obecnie i nie zapowiada się aby miało się to zmienić. Nawet 60csx zaległa w szufladzie.
szynszyll
04.02.2025, 16:02
Ależ, o Panie! oni niewinni,
Choć naszą przyszłość cofnęli wstecz,
Inni szatani byli tam czynni!
O! rękę karaj, nie ślepy miecz!
Znowu mam atak paraidolii :)
szynszyll
04.02.2025, 18:53
Znowu mam atak paraidolii :)
to się pali czy połyka?
Samodzielna wymiana łożyska :
to się pali czy połyka?
Najpierw się czyta
Potem się pyta
szynszyll
13.02.2025, 17:31
ja sie przestailem na komplet takich chlopakow i nic innego nie chce
CzarnyEZG
14.02.2025, 08:52
To jest do wyciągania łożysk/bieżni?
Dokręcasz do tego młotek bezwładnościowy i ściągasz.
Podobny mam do wyciągania łożyska wałka sprzęgłowego
szynszyll
14.02.2025, 10:07
jesli masz przelot nie trzeba mlotka bezwadnosciowego - bijeszczyms odpowiednim z drugiej strony. przy silnikach niezbedne a i w innych aprawach ulatwia zycie. za boga bym z vespy piagio lozyska glowki ramy bez tego nie wyjal.
CzarnyEZG
14.02.2025, 11:09
A da się złapać tym łożysko/bieżnię jak nie ma przelotu i nie można złapać za kołnierz?
Chodzi mi o sytuację gdy łożysko jest wbite w ślepy otwór i nie można go złapać (teraz ratuję się niszcząc łożysko i wydłubując po kawałku)
Da się, jak pisałem wyżej łożysko wałka sprzęgłowego siedzi w kole zamachowym i podejście jest tylko od zewnątrz. Taki ściągacz wsadzasz w wewnętrzną bieżnię i wkręcasz śrubę która rozszerza te przecięcia na koniec dokręcasz młotek bezwładnościowy
https://centrumnarzedzi.pl/pl/p/SCIAGACZ-BEZWLADNOSCIOWY-DO-LOZYSK-MLOTEK-10-32mm/7480?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=6878&gQT=1#galleryName=productGallery,imageNumber=1
A da się złapać tym łożysko/bieżnię jak nie ma przelotu i nie można złapać za kołnierz?
Chodzi mi o sytuację gdy łożysko jest wbite w ślepy otwór i nie można go złapać (teraz ratuję się niszcząc łożysko i wydłubując po kawałku)
Musisz rzucić okiem na cały ten zestaw. Tam jest ściągacz do takich przypadków.
CzarnyEZG
14.02.2025, 11:59
Dzięki panowie za info. Czegoś takiego szukałem.
szynszyll
14.02.2025, 13:06
ja to poczatkowo kupilem zeby wyciagac lozyska z karterow gdy byly slepe - teraz uzywam do wszystkiego. gdy brakuje jakiegos rozmiaru w zestawie mozna dokupic na sztuki. mlotek bezwladnosciowy ogolnie pozyteczna sprawa i warto go miec.
Da się, jak pisałem wyżej łożysko wałka sprzęgłowego siedzi w kole zamachowym i podejście jest tylko od zewnątrz. Taki ściągacz wsadzasz w wewnętrzną bieżnię i wkręcasz śrubę która rozszerza te przecięcia na koniec dokręcasz młotek bezwładnościowy
https://centrumnarzedzi.pl/pl/p/SCIAGACZ-BEZWLADNOSCIOWY-DO-LOZYSK-MLOTEK-10-32mm/7480?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=6878&gQT=1#galleryName=productGallery,imageNumber=1
Właśnie kupiłem. Podziękowania.
Właśnie kupiłem. Podziękowania.
Na zdrowie :)
szynszyll
14.02.2025, 18:22
ja mam podoby ale zamowilem trzy dodatkowe adaptery - robi co ma robic
szynszyll
15.02.2025, 13:22
dzis bralbym ten - jest drozszy ale ma wiecej koncowek i jest wszechstronniejszy
Ja mam gdzieś podobny, który już nie używam.
Ja mam gdzieś podobny, który już nie używam.
Jakbyś chciał się pozbyć daj znać na PW ze zdjęciem. Jak wszystko sprawne ;-)
szynszyll
17.02.2025, 08:39
opowiastka o tym jak male rzeczy moga miec duze znaczenie. TRX250EX 2005 bardzo ładny, kompletny i nie sciorany. wpieprzal olej jak zly i kopcil - przerwe na pierscieniu widzicie ( ma byc 0.2-0.4) jest ~10x wieksza, cylka + tloka 'ni ma'. na szczescie sa az 3 nadwymiary wiec szlif i wskakuje nowy Wossner + regeneracja głowicy. rozbebeszam jezdzidlo dalej i co znajduje: sruba skladu mieszanki na wolnych wkrecona na max a ma byc pomiedzy 1- 2 obroty out. na szczescie udalo sie ja odkrecic i co? i nie ma ani jednego oringu, ani podkladki, ani sprezynki. ktos rozkrecil, pogubil, skrecil na max. skutki - silnik przeciez pracowal a kład jezdzil. no tak, ale mial za ubogo wiec i za goraco co sie skonczylo nadprogramowym zuzyciem pierscieni, cylindra i tloka. gdyby to tak zostawic to pewno ten nowy Wossner tez by zbyt szybko zakonczyl zywot :(
jeszcze jedna ciekawostka - silnik prosty chlodzony wiatrem jeszcze OHV, luzy zaworowe maja byc na IN/EX 0.13 a byly dobrze ponad 0.8 :) i jechalo! i przyczepe z drzewem ciagnelo nawet wg zeznan posiadacza. czekam na cylek ze szlifierni, reszte kawalkow i beda z tego ludzie bo jak pisalem wyzej buda i ogol bardzo zdrowe i w oryginale. wrzuce fotki z lasu jak upolowanego mamuta wioze :D
Tygrys 74
17.02.2025, 20:13
Oj tam .. oj tam czesto z tymi śrubkami są kłopoty zwłaszcza jak się śwagry zabiorą za czyszczenie/regulacje karburatorrra Ostatnio u kumpla w WR silnik po remoncie gaźnik po czyszczeniu -nie chce zapalić a jak się uda to moment i kolanko czerwone - brak całkowicie śrubki . Dobrze że był pod ręką fcr dawca
szynszyll
20.02.2025, 08:07
wlasnie do mnie jedzie taki dziwak z balaganem w silniku - mial ktos z Was takie SM? jakies uwagi, wady, bolaczki, triki? zaraz zaczne patrzec jak z OEM-ami do tego.
Conorian
20.02.2025, 08:29
wlasnie do mnie jedzie taki dziwak z balaganem w silniku - mial ktos z Was takie SM? jakies uwagi, wady, bolaczki, triki? zaraz zaczne patrzec jak z OEM-ami do tego.
Kiedyś miałem mieć ale ostatecznie trafiło wtedy na KTM 690. To było jakieś 11 lat temu jak jescze było słabo z materiałami do SXV. Teraz myślę, że do ogarnięcia po zapoznaniu się z kilkoma kruczkami.
Silnik ogólnie na maksa spie**olony z drogimi częściami.
W zależności od rocznika mają różne wady fabryczne.
Na http://forum.super-moto.pl/ był jakis spec od tego (chyba Levis) - ja podziwiam za upór przy tym sprzecie jak czytałem
edit - znalazłem - http://forum.super-moto.pl/topic29598-aprilia-sxv-450-historia-mojego-egzemplarza.html
szynszyll
20.02.2025, 09:18
tlumaczylem chlopu, ze to durny pomysl z kupowaniem tego, ale sie uparl 'bo okazja'. zobaczymy ale ja wiem, ze to bedzie kabaret zgodnie z zasada 'psa trzeba leczyc a nie wyleczyc'
Nie tłumacz tak za dużo bo roboty nie będziesz miał :D
A z gadki z Tobą lubisz wyzwania więc będziesz się dobrze bawił :)
Oj to chyba nie ten przypadek - to "wymagający" (lub jak kto woli mocno porąbany) sprzęt z tego pisali na formum supermoto
szynszyll
20.02.2025, 10:48
Nie tłumacz tak za dużo bo roboty nie będziesz miał :D
A z gadki z Tobą lubisz wyzwania więc będziesz się dobrze bawił :)
jakbym roboty szukal to bym chinskie quady robil a nie stara japonie :D juz wiem, ze bedzie rodeo z tym rozpylaczem
p.s. dzis wyjezdza Piaggio MP3 125 co go dostalem ostatnio - ch... mu na grób - nie mam ani cierpliwosci ani fantazji, zeby ta padline robic. jest popsuta do sprzedania za jakies drobne jak ktos potrzebuje calego lub w kawalkach. jak poskrecam to wrzuce foty. inaczej idzie na zlom a japonii juz od jakiegos czasu szukamy skutra 125 - jest o tym moj post w giełdzie
szynszyll
20.02.2025, 21:36
teraz lepiej rozumiem dlaczego faszyzm narodził się we włoszech - poskładałem do kupy to dramatycznie źle wymyślone i wykonane kuriozum i pojechało prosto do huty na przetop. chciałem zapłacić chłopu za to, że to zabrał, ale nie wziął ani grosza. wino, makaron, sery, sztuka renesansowa i cztery pory roku vivaldiego, ale do deski kreślarskiej proszę się nie zbliżać.
Zawsze powtarzam że jak ktoś robi fortepiany i sprzęt muzyczny to powinien się tego trzymać a nie brać za motocykle.
Co ciekawe to słyszę też od tych co przy nich zdarza im się robić, przypadek?
szynszyll
21.02.2025, 05:41
ale to jest piaggio mp3 125 2005 a nie yamaha tricity - do yamahy mam poza tym stosunek 'nabożny' i jest to moja zdecydowanie ulubiona japońska marka motocyklowa :D
No widzisz , jak to fajnie jak każdy lubi po swojemu i o to chodzi :)
szynszyll
21.02.2025, 06:08
gdyby ktos miał zbedna DT125 z ostatnich lat to ja chetnie przygarne dopóki jazda na dwupaku nie jest karana w UE kara chlosty i zeslaniem na galery
Zawsze powtarzam że jak ktoś robi fortepiany i sprzęt muzyczny to powinien się tego trzymać a nie brać za motocykle.
Co ciekawe to słyszę też od tych co przy nich zdarza im się robić, przypadek?
- Może nie dostanę zjeby.
Dajmy na to Yamaha słynie z produkcji instumentów muzycznych i raczej o tym wszyscy wiemy. :D
Nawet jej rodowód wywodzi sie właśnie z tego typu produkcji. James May w osatnio ogladanym przeze mnie programie, podczas wizytowania jednej z fabryk fortepianów Yamahy, opowiadał że firma rozpoczęła swoją działalność od produkcji instrumentów. Nie chce mi sie sprawdzać ale jak macie ochote krzyczeć to prosze bardzo. :D
Odsyłam do źródła (mało naukowego ale jednak) - James May Nasz człowiek w Japonii.
- żeby nie być gołosłownm
"Firma Yamaha rozpoczęła swoją działalność w 1887 roku jako producent instrumentów muzycznych. Jej założyciel, Torakusu Yamaha, zbudował swój pierwszy instrument - organy piszczałkowe."
szynszyll
21.02.2025, 12:39
no jest to fakt ogolnie znany, ale wystarczy przesledzic losy wielu starych firm i zaczynaly one w najrozniejszych branzach. jako, ze od lat zawodowo zajmowalem sie i czasem zajmuje technika sceniczna ( sam gram na instrumentach klawiszowych) napisze na pocieszenie, ze Yamaha od lat aspiruje do fortepianowej pierwszej ligii wciaz jednak stoi nieco na jej progu. ponad to produkuje bardzo wiele innych instrumentow + sprzet studyjny i hi-fi. wiele japonskich firm ma pododdzialy - mitsubishi, hitachi czy toshiba to giganci technologii w wielu dziedzinach chociaz nam kojażą się z autami i vhs. kawasaki natomiast od dziesiecioleci ma znaczne sukcesy w branzy lotniczej. itd. itp.
Nasuwa mi się jeszcze jedna refleksja. Bo dość często zdarza Wam się Jezdzić po Chinczykach. Ja nie zamierzam ich bronić ale zwróćcie uwagę na pewną analogię.
Japońce zaraz po wojnie zerżnęli z zachodu kupę rozwiązań mając w głębokim poważaniu wszelakie prawa patentowe co po dziesięcioleciach, w połączeniu z ich etosem pracy i mentalnością ludzi doprowadzających wszelakie działania do perfekcji, przyniosło Japonii gospodarczy sukces.
Dziś, i w zasadzie od kilku ładnych już lat - Chińczycy kradną co mogą i próbują z lepszym czy gorszym skutkiem robić u siebie. Mimo pewnych zalet Ruskich (uczeni - matematyk, awionika) Chińczycy wydają się ich bić na głowę konsekwencją oraz podatnością na wykorzystywanie przez system. Nie można raczej zakładać ze z góry są skazani na porażkę. Dziś (jeszcze) w niektórych aspektach możemy się z nich smiać ale w nie wiemy co przyniesie przyszosć. Sam chciał bym mieć pewność że technologicznie i zwłaszcza militarnie nie będą rozwijać sie tak dynamicznie jak udaje się im to w ostatnich latach.
Dacie głowę że w przyszłości nie zdominują świata? Niesety ja nie ...
Jurek to teraz dogłębnie wyjaśniłeś ten "stosunek" do Yamahy bo jesteś klawiszowiec :D
Nie porównuj chińczyków do japońców bo ci pierwsi wszystko dostali na tacy od korpo itd.
Nie wspominam jak tam dobrze, że motorem po autostradzie nie pojedziesz, nie zatankujesz z dystrybutora czy do miasta nie wjedziesz.
RAVkopytko
21.02.2025, 13:21
Nie zapominajcie ,że znaczki z fortepianów i motorcykieli są też na kopułach w MRU :)
Jurek ,wieczorem wstawię fotkę co u mię się zadziało w domu :) ,
to przez zazdrość najzwyklejszą :D
O tym MRU piszesz ? :)
Międzyrzecki Rejon Umocniony – MRU
szynszyll
21.02.2025, 14:26
symbolem yamahy sa trzy skrzyzowane ze soba kamertony sluzace do strojenia pianin. o historii gospodarczej japonii radze doczytac bo wielka bzdura jest to ze zaczeli sie rozwijac dopiero po II wojnie swiatowej. poczytajcie o wojnie na pacyfiku 1941-1945, nie plywali tam kajakami z bambusa wiec od wygranej w 1905 roku wojny rosyjsko-japonskiej konsekwentnie rosli w potege, ktora budowala pancerniki jak yamato i dziesiatki lotniskowcow z tysiacami samolotow. przez cztery lata toczyli niezwykle zacieta wielka wojne z potega jaka bylo USA. to nie byli pasterze z gor ani rybacy z domkow na palach.
Po zakończeniu wojny sytuacja przemyslu bardzo sie pogorszyla. Nie będę się wydurniał z cytowaniem źródeł. Fakt na mandzurie wyruszyli nie tylko konno ale i w zelazie i zelazem w rece, w nankinie chińczyków rzezali tez nie za pomocą bambusa.
Po wojnie to amerykanie pomagali im gospodarczo, choćby stosując jakaś tam kuratelę. Model gospodarczy też nie byl narzucony przez wujka Stalina jak u nas.
Podczas wojny jak i historycznie dali sie poznać, po wielokroc jako niezle pojeby. Pisząc jednocześnie haiku i rozwodząc się nad ulotnością istnienia.
Skomplikowane to historie.
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
szynszyll
21.02.2025, 15:26
japonia od konca II wojny swiatowej jest wojskowo-politycznym zapleczem USA - nie majac wyboru przyjela role wasala. na chwile obecna liczba zolnierzy usa stacjonujacych poza krajem przedstawia sie nastepujaco - od najwiekszej liczebnosci: japonia, niemcy, wlochy, korea poludniowa. jednym slowem - w japoni jest najwiecej persolenu us army, chociaz niewiele sie o tym mowi i slyszy. maja pilnowac chin i korei polnocnej - rosja nie stanowi juz tak powaznego zagrozenia jak w czasach 'zimnej wojny'.
japonczycy nie musieli krasc technologii z europy i usa - dostawali ja, zeby mogli sie rozwijac. podobnie w latach 60-tych i 70-tych byli zmuszeni przez usa do dzielenia sie wiedza techniczna z korea poludniowa co nie do konca sie im podobalo. taka byla doktryna usa i nie mieli ostatecznie nic do gadania. usa zasponsorowala oba te swoje 'stacjonarne lotniskowce' tak jak zrobila to i robi z izraelem. mapka dla zrozumienia skali zjawiska. ile baz na swiecie poza swoimi granicami maja chinczycy badz rosjanie? wiem, ale nie powiem.
Zaciekawiłeś mnie, w sumie sensowne wydaje się co piszesz. Czy jednak prawdziwe?
"Pomoc USA i otwarty dostęp do technologii – Amerykanie pomogli Japonii w odbudowie poprzez wsparcie finansowe (np. Plan Dodge’a) oraz transfer technologii, co miało na celu powstrzymanie ekspansji komunizmu w Azji."
Szkoda ze nie martwili się jak bolszewicy beda u nas kształtować rzeczywistosc. Może martwili się ale po Jałcie przestali, albo prawie przestali.
szynszyll
21.02.2025, 16:51
mam ciekawsze rzeczy do roboty niz wymyslanie fikcyjnej historii XX wieku - po prostu czytam o rzeczach, ktore mnie interesuja i staram sie, zeby byly to materialy opracowane przez specjalistow a nie jotuberow liczacych na suby i łapki. analogicznie do pokonanej japoni jednym z najwiekszych odbiorcow srodkow z planu marshala byly faszystowskie niemcy, ktore jeszcze przed chwila byly smiertelnym wrogiem. to sie ładnie nazywa 'realpolitik'.
gerard36856
21.02.2025, 17:35
Ojej. Jest dość brzydki.
szynszyll
22.02.2025, 08:27
zacisk z quada honda nigdy nie serwisowany - zmontowany w fabryce 20 lat temu. penetrator, palnik, k... i walka od wczoraj. zasadniczo 'krajowa norma' - przypadkiem tam nie zagladajcie przy wymianie klockow bo cos jeszcze znajdziecie :D
poszło. kocham żółtych braci ale ten co wymyślał ten zacisk za bystry nie był - długi, ciasno pasowany czpień pracujący w aluminiowym korpusie, słabo zabezpieczony przed brudem + zastosowany w cioraku. no i jest jak jest - trzeba tam co roku zagladac a ja sie bawie w indiane dżonsa :D
Czasem makaroniarzom coś ładnego wyjdzie z deski kreślarskiej;)
Który czarnuch nie chciałby mieć takich zgrabnych lamp?
Nie no piękny motocykl
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
szynszyll
22.02.2025, 15:18
Czasem makaroniarzom coś ładnego wyjdzie z deski kreślarskiej;)
Który czarnuch nie chciałby mieć takich zgrabnych lamp?
wspomniałem o włoskim baroku :D
ale juz transportu publicznego, szczegolnie na poludniu kraju nie polecam...
Bardziej renesans.
Ducati, ferrari, Leonardo... same graty. Aż bym zyczyl nam Polakom takich porażek.
Cheers.
szynszyll
22.02.2025, 18:48
wybacz gawedziarzu ale wiem co to włoski barok - mowiac najprosciej to jedna z przejsciowych i schylkowych faz renesansu, ktora szczegolnie lubie. ten wczesny byl zbyt wyrachowany i syntetyczny jak dla mnie. dopiero jego barokowe rozwiniecie i poluzowanie preantycznych konwenansow nadalo mu pelnie, ktora lubie. barok to schylkowy etap i wariacja nt. renesansu - nie ma tu sprzecznosci ani plynnej granicy. i wole wiek xvii niz xvi we wloskiej sztuce. caravaggio nie leonardo i bernini nie michal aniol. moge?
popracuj sobie z wloskimi cudami techniki to Ci sie 'poszerzy' zachwyt :D zacznij od Vespy i instalacji elektrycznych w Ducati. na 'wybitne' gazniki Dell'Orto juz sie pewnie nie uda zalapac a nie jeden skoczyl przez nie z mostu :D
p.s. brembo sie im udalo - tu padam plackiem - japonczycy sie nawet do nich nie zblizyli
szynszyll
23.02.2025, 16:34
nie wiem co sie dzialo w tym cylindrze ale impreza musiala byc jak na urodzinach u ozziego osborna - tak wyglada zawor wydechowy od spodu - nowka dla porownania. było tak ciepło, ze jeden zamek zgrzało/zespawało z trzonkiem zaworu. musiałem go odkuwać.
zawor jest juz wyczyszczony z nagaru - to co widac to struktura metalu
Tygrys 74
24.02.2025, 21:24
He he pewnie śruba od luftu wylatala
Dawno dawno temu w osiemdziesiątym którymś roku miałem Renówkę 5 ,
No i w trasie rozkręciły mi się nakrętki nad gaźnikiem od filtra powietrza no i wpadło mi to do jednego cylindra.
Po grzechotało kilka km , po kilkunastu już całkowita cisza.
Z pół roku później zdejmowałem głowicę , chyba z powodu uszczelki , były ślady na tłoku , jakieś na zaworach po uderzeniach i grudki wtopionego metalu.
Nie podparło zaworu podczas wpadania a silnik pracował dobrze.
Widać da się spalić nie tylko mieszankę paliwowo powietrzną.
Szynszylu , jak to z Yamahy to jest naturalna degradacja , już w kilkuletniej śruby od wydechu są tak zgnite że tylko palnik , jakieś wykrętaki i inne cuda.
Szkoda że zdjęcia nie zrobiłem ale ty to przecież wiesz :)
Swoją drogą jeśli od ciepła jak powiadasz to może miał tak oszczędnie/ubogo że spalał prawie samo powietrze.
szynszyll
25.02.2025, 08:11
Honda TRX250EX 2005. juz wspominalem, ze ktos zdekompletowal uklad skladu mieszanki na wolnych i bylo bardzo ubogo/sucho/goraco. drynda w ogolnym bardzo ladnym stanie i widac po caloksztalcie, ze nie ma duzego nalotu ani nie byla zle traktowana. gdyby nie przygoda z gaznikiem silnik bylby w doskonalej kondycji bo to naprawde ani nie jezdzilo duzo ani ciezko nie mialo. wskakuje pierwszy szlif, tlok, pierscienie, sworzeń etc. szanowany bedzie wieczny bo to bardzo solidnie wykonane urzadzenie - śmierdzi jeszcze po starojapońsku.
RAVkopytko
26.02.2025, 08:56
Dobra :D
Mam i ja ,zazdrość,zazdrość :D
Pozdrawiam Szynszylu :lol8:
Melon ,tak,ten MRU
szynszyll
26.02.2025, 09:05
o Ty Dziku :eek: tez kiedys znalazlem na OLX jeszcze jedna za smieszna kase i mialem kupic ale sobie pomyslalem: dziadu stary kup sobie lepiej tabletki na głowe a nie kolejną lampe w kształcie rakiety
to moze teraz zapolujesz na krasnala jadącego na swini, ktory od kilkunastu lat pilnuje mojej pieczary :D
szynszyll
03.03.2025, 16:14
ten sam cylek przed i po szlifie + pierscien od starego i nowego tloka, ktory jutro wskakuje i zamykamy traktora - dzis juz lece na ryjek i za gupi jestem do tego
szynszyll
06.03.2025, 07:11
ma być 0.13 na obu a ja z luzem pakuje 0.25 - jak znam zycie to ktos ustawial luzy przy GMP po suwie wydechu a nie po suwie sprezania a to zasadnicza roznica. znaczek na wale sie mu zgadzal, ale ze silnik OHV to nie widzial wałka i walnal babola
Szynszyl, czy musi być dokładnie gmp? Czy wystarczy, że tłok znajduje się w suwie pracy? Zawsze ustawiałem silnik po przejściu zapłonu i nigdy nie patrzyłem specjalnie na gmp. Luz podczas całego suwu pracy musi być zachowany.
szynszyll
06.03.2025, 09:53
ja ustawiam na znaki jak nie widze walkow, jak widze walki to ustawiam tak aby szczyt walka byl w osi trzonka albo na znaki na zebatce walka - to pokazuje tez poziom zuzycia lancuszka. tu jak wspomnialem mamy Over Head Valve wiec walek jest w bloku i go nie widac. oznaczenie T jest wiec widoczne w okienku na bloku za kazdym razem gdy tlok jest w GMP, ale luz reguluje sie wylacznie w GMP konczacym suw sprezania. tak sobie gdybam bo to zawory na konikach/srubach i te sa ladne bo wszystko mialem w rekach i nie sadze by samo polecialo az o ponad 0.12mm.
Jako, że Jurek lubi czajna i wszystko co związane pozwolę sobie wstawić :)
K_70VYckuGI
https://www.youtube.com/watch?v=K_70VYckuGI&ab_channel=%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0 %91%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B 8%D1%87
szynszyll
16.03.2025, 14:06
ja nie nie lubie kitaja, ja lubie stara japonie w kazdej postaci
https://i1.jbzd.com.pl/contents/2025/03/normal/stRMlOTrrYGt3BRlgzsM9m4EXwB20fpj.jpg
Fassi , normalnie bajka , a da się toto zaprogramować na inne słowa czy inne działania :)
To pasuje do działu dowcipy a nie garaż.
ja ustawiam na znaki jak nie widze walkow, jak widze walki to ustawiam tak aby szczyt walka byl w osi trzonka albo na znaki na zebatce walka - to pokazuje tez poziom zuzycia lancuszka. tu jak wspomnialem mamy Over Head Valve wiec walek jest w bloku i go nie widac. oznaczenie T jest wiec widoczne w okienku na bloku za kazdym razem gdy tlok jest w GMP, ale luz reguluje sie wylacznie w GMP konczacym suw sprezania. tak sobie gdybam bo to zawory na konikach/srubach i te sa ladne bo wszystko mialem w rekach i nie sadze by samo polecialo az o ponad 0.12mm.
Ja mam inne doświadczenia z tym gmp
Znaki znakami, ale mam skrzywienie zawodowe jeszcze z czasów, gdy czołgi robilem.
Tam uwzględniany był punkt bezwładności tłoka, dlatego w pewnym sensie dla dużych jednostek są dwa gmp i dwa dmp. Ustawia się to czujnikiem zegarowym i realne gmp jest wartościowością pomiędzy dwoma gmp (a to jest około 7stopni).
Dopiero wówczas mogłem ruszać i regulować zawory.
Czujnik zegarowy albo tak zwaną chorągiewką się to ustawialo.
We współczesnej technice przy silnikach Vanguard (przemysłowe silniki Briggs & Stratton) zawory ustawiane są 5-7 stopni za gmp aby totalnie odprężyć popychacze
Ot taka ciekawostka
ale w Vanguardzie chodzi jeszcze o to, że te silniki mają odprężniki - jak ustawisz na GMP to po prostu nie odpalisz.
ale w Vanguardzie chodzi jeszcze o to, że te silniki mają odprężniki - jak ustawisz na GMP to po prostu nie odpalisz.
Odprężnik działa na ssącym przed GMP
w Hondach i klonach jest na wydechowym.
to napisz PO CO w Vanguardzie są naprężone laski popychaczy przed GMP i tuż po :D
nie szukam miodu w d - serio pytam. według mojej wiedzy te silniki mają tak to zrobione aby wspomóc odpalanie.
to napisz PO CO w Vanguardzie są naprężone laski popychaczy przed GMP i tuż po :D
nie szukam miodu w d - serio pytam. według mojej wiedzy te silniki mają tak to zrobione aby wspomóc odpalanie.
Nie umiem Ci odpowiedzieć, taka konstrukcja i szczerze mówiąc aż tak się nie zagłębiałem. Ogólnie V-ki to bardzo fajna konstrukcja i żywotna. Te nowe na wtrysku co zrobili to już naprawdę wysoka półka.
W Vanguardach w ogóle masz bardzo małe luzy zaworowe, ale skąd takie naprężenie ich w określonych punktach to nie umiem Ci odpowiedzieć.
Natomiast seria intec (największe single) jak dla mnie ma wadę konstrukcyjną związaną z odprężnikiem. Wyłamuje się często z wałka trzpień odpowiedzialny za unoszenie zaworu... średnio co 3 silnik po dłuższej eksploatacji ma ten wałek do wymiany.
szynszyll
18.03.2025, 14:02
jezeli ten TRX chodzil na luzie x2 wiekszym to juz wskazniki zegarowe mozna sobie darowac :) dostal ksiazkowe 0.13 i podobno pali od strzala i zap...
szynszyll
22.03.2025, 05:21
rozpoczynam testy - dam znac jak poszlo :D
Membrana, czy turbinka? Czekam na testy, bo tez mi wpadł pomysł na taki wynalazek;)
Parametry podobne do tego opisu?
Elektryczna przepływowa pompka pompa do paliwa 12 v 1PZ
Parametry pompki:
Przepływ 80 -120 l /h
Niskie ciśnienie 0.32- 0.45 mpa
Wymiary 15,5 cm x 9 cm x 7 cm
Przyłącza 8 mm
szynszyll
22.03.2025, 10:47
jeszcze tego nie mam w lapkach - podane 1.4 L/min. w poniedzialek dostaje XRV z padnieta podcisnieniowa Mikuni i postanowilem polaczyc przyjemne z pozytecznym. nadal jednak uwazam, ze najlepszym rozwiazaniem jest pompa oryginalna. po latach dlubania przy AT podpisuje sie pod tym obiema uapami i ogonem.
p.s. kolega Melon sie martwi, ze mnie nie ma - nie ma mnie bo zajadam sie budyniem z zacisku :D
Też się zgadzam że oryginał najlepszy , tylko styki sporadycznie wymienić i jest wieczna.
szynszyll
23.03.2025, 08:24
styki nie zalane robia z moich doswiadczen do 100 kkm. ale to jest bardzo roznie - ja do pompy zagladam zawsze jak mam moto na podnosniku bo to zadna praca.
wady pompa ma dwie i to bardzo powazne: nie jest hermetyczna i ma zbyt wysoki pobor pradu jak na prace, ktora wykonuje. dodatkowo zupelnie nie rozumiem pop... systemu rurek w XRV 10-8 jakby nie mozna bylo zrobic calosci na 8 - przeciez te pompy Mitsubishi sa w wersjach 8mm. ale XRV jest pelna 'ciekawych' rozwiazan.
i ma zbyt wysoki pobór prądu jak na prace, którą wykonuje
Drogi futrzaku;) Z tym bym się nie zgodził, bo ta pompa pracuje impulsami w przeciwieństwie do pomp, które pracują non-stop na bajpasie?
Po założeniu przekaźnika, czy elektroniki przejmującej załączanie pompy temat nie istnie.
styki nie zalane robią z moich doświadczeń do 100 kkm
Silniczek elektryczny w układzie sterowanie Sb w DCT klęka po kilkunastu tys km?
Czekam na kogoś, kto założy temat w jednym wątku dotyczącym furii nowej AT, bo jak do tej pory nie było odważnego i furie żyją w wielu wątkach:rolleyes:
Drogi futrzaku;) Z tym bym się nie zgodził, bo ta pompa pracuje impulsami w przeciwieństwie do pomp, które pracują non-stop na bajpasie?
Po założeniu przekaźnika, czy elektroniki przejmującej załączanie pompy temat nie istnie.
Silniczek elektryczny w układzie sterowanie Sb w DCT klęka po kilkunastu tys km?
Czekam na kogoś, kto założy temat w jednym wątku dotyczącym furii nowej AT, bo jak do tej pory nie było odważnego i furie żyją w wielu wątkach:rolleyes:
juz zgłosiłeś sie na ochotnika teraz działaj !!
szynszyll
23.03.2025, 12:06
wybacz Kazmir ale nie zlapalem - pisze o tym co jest OEM a nie co by bylo 'jak by' sobie cos tam przykombinowac - temat stary jak to forum. porownania konstrukcji pompy z XRV do silnika z DCT nie rozumiem. co oznacza skrot: Sb?
CzarnyEZG
23.03.2025, 12:28
Nie ma żadnych furii - są zaniedbania serwisowe.
Regler pada, bo ma słabe styki, smaży pompę i resztę.
Główną wadą XRVki jest jej legendarna jakość, którą ludzie mylą z brakiem obowiązku serwisowania.
szynszyll
23.03.2025, 12:42
kilka bledow konstrukcyjnych bym znalazl po tych 'kilku' latach pracy - pewne rzeczy mozna bylo zrobic 'optymalniej', tym nie mniej wiekszosc klopotow to zaniedbania i ulanska fantazja uzytkownikow/racjonalizatorow
Dodam do tego ignorancję serwisową i brak chęci przeznaczenia odpowiedniej monety na porządny regularny serwis. Obalam te wszystkie pierdolety, przejechałem swoimi Africami setki tysiaków km w warunkach, gdzie obecne konstrukcje padły by po kilku tysiącach lub wymagały wydania grubej kasy na naprawy . Dodam że nie miałem nigdy problemów z przedstawianymi tu furiami , to się szanowni nazywa świadomy i precyzyjny serwis na oryginalnych częściach. W temacie przypadłości konstrukcyjnych to nie ma idealnych motocykli i w każdym coś może być, wystarczy nauczyć się o niego odpowiednio zadbać by cieszyć z jazdy .
Zdrowia .
szynszyll
23.03.2025, 16:20
wiekszosc spraw, ktore uwazam za rozwiazania nienajszczesliwsze mozna w latwy sposob usunac - z kompa przy wolnej chwili opisze moje typy
wybacz Kazmir ale nie zlapalem - pisze o tym co jest OEM a nie co by bylo 'jak by' sobie cos tam przykombinowac - temat stary jak to forum. porownania konstrukcji pompy z XRV do silnika z DCT nie rozumiem. co oznacza skrot: Sb?
Dobra na OEM robisz 80kkm, a to podobno jedna z furii starej XRV? To co powiedzieć właśnie o awarii przy małym przebiegu silniczka chyba od mechatroniki z DCT (W fabrykach była za długa nazwa skrzyni biegów "Sb");)
juz zgłosiłeś sie na ochotnika teraz działaj !!
Dzisiaj 11:26 Mogę założyć takie dwa tematy dla starej i nowej, ale ja nie miałem i mieć nie będę nowej AT to musicie sami zgłaszać swoje problemy to wtedy coś sensownego będzie można wypunktować.
szynszyll
23.03.2025, 17:40
nie znam budowy tego silnika - nie wiem czy jest szczotkowy, czy bez szczotkowy, liniowy, czy krokowy. nie znam mechanizmu awarii. zapytam kolege z ASO jaki element silnika sie uszkadza i napisze.
Z autopsji co rozebrałem to szczotkowy, a jak rabotajet to z chęcią się dowiem :)
szynszyll
23.03.2025, 20:17
ze mna sie kiedys klient kłócił, że plynu hamulcowego sie nie wymienia bo On, kolezka ~60 lat, przejechal cyt. miliony kilometrow w zyciu i nigdy nie wymienial. na moja sugestie, ze stuki z lag to wynik zuzycia panewek bo od nowosci nikt tam nie zagladal i nie zmienial oleju ( 56kkm) popukal sie w czolo. motocykl jednak zostawil.
wyszlo na moje: w lagach resztki błota + starte zupelnie panewki.
p.s. na koniec stwierdzil, ze serwisowe cisnienie w oponach jest niekomfortowe i kazal sobie spuscic do 1 atm na kolo. honda vtx1300 2008 - pamietam do dzis :D
Tutaj novy motur w stajni : Grisso1200SE. Piękny sprzęt i trafił w dobre ręce. Nie będzie takiego pitolenia, bo jak się trafił taki palant jak Tobie, to "wypad" bo nie mam czasu ani zdrowia na takich.
dawid8210
23.03.2025, 21:09
Taka ciekawostka: U nas na zakładzie borykamy się z notorycznie padającymi pompkami w pompkach sprzęgła w defenderach. Od założenia mija z tydzień i zaczynają ciec, a płyn zaczyna mieć kolor szarej mazi jak ze zdjęcia powyżej. Na śmietnik polecialo już kilkadziesiąt pompek. Czy tu płyn, czy gumki nikomu z tych decyzyjnych nie chce się dociekać. Taka betonoza.
Może gładź cylindra siłownika jest niedopracowana ? Ja przy regeneracji poleruję powierzchnię (najczęściej aluminiową). Materiał manszet też może być gówniany.
Płyn w układzie wysprzęglania przepracowuje się dużo szybciej niż w hamulcowym ze względu na wysoką temperaturę.
szynszyll
24.03.2025, 13:10
paczcie jak Fuczak nisko upad - zdjęcie niemal 'rozwodowe' z forumem po 17 latach. dostane bana na miesiac za sabotaż? :D
Spokojnie, bana nie dostaniesz...
ja się w sobotę harusem upokorzyłem...
141719
:lol8::lol8::lol8:
To Moto Guzzi ? Dobre to ? Cholera chyba się starzeje bo zaczynają mi się podobać motocykle w klasycznym stylu właśnie Moto Guzzi i Triumpha ( niekoniecznie starocie, mogą być kilkuletnie, ale w klasycznym stylu).
To Moto Guzzi ? Dobre to ? Cholera chyba się starzeje bo zaczynają mi się podobać motocykle w klasycznym stylu właśnie Moto Guzzi i Triumpha ( niekoniecznie starocie, mogą być kilkuletnie, ale w klasycznym stylu).
Miałem okazję polatać takim Moto Guzzi , ZAJEBISCIE mi podpasowal a stronie dość mocno od takich motocykli
Tak, Bellagio, wersja na jakąś tam rocznicę
Mega dobrze mi się tym jeździ chociaż niby cruisery to nie moja bajka. Byłem nim w Białej ostatnio na zlocie...
Fajny sprzęt, kasa poszła na coś innego bo był plan odkupienia tego moto... ale kto wie, właściciel tyle jeździ, że za 5 lat będzie mieć pewnie z 15kkm nalotu (teraz ma 13kkm)...
Miałem okazję polatać takim Moto Guzzi , ZAJEBISCIE mi podpasowal a stronie dość mocno od takich motocykli
Którym modelem ?
szynszyll
24.03.2025, 15:12
gutki-glutki trzeba kochac mimo wszystko, Triumpha jestem wielkim fanem - stylu, jazdy i jakosci.
p.s. grzechy bluznierstwa odkupie od jutra pracujac z tym piekielnikiem :D
madafakinges
24.03.2025, 15:47
Gdzieś czytałem, że motoguzzi to marka motocykli najczęściej wybierana przez gejów... Sam ostatnio się zastanawiałem nad Griso.
Gdzieś czytałem, że motoguzzi to marka motocykli najczęściej wybierana przez gejów... Sam ostatnio się zastanawiałem nad Griso.
Widzisz Mada, a człowiek cały czas myślał, że się tylko starzeje :D.
RAVkopytko
24.03.2025, 17:50
Jurek,ale to wygląda niebiańsko :)
bellagio mówicie? :D proszę :D
miałem V7 i nie ukrywam, że chciałbym więcej spróbować tego smaku.
szynszyll
24.03.2025, 18:55
moim wielkim marzeniem byl kiedys - juz o tym nie raz wspominalem - V35TT, ktory stal na sprzedaz w pieknym stanie w jednym z popaprackich komisow pod koniec lat 90-tych. zakochany bylem po uszy w tym sprzecie i dzisiaj gdyby bylo cos tej koncepcji 'made in japan' ide jak w dym ( ostatecznie marzenia spelnilem poniekad kupujac XLV750R)
p.s. na szybkie przeglądniecie wpadł ten trzydziestoośmioletni młodzieniec przed wyjazdem do Albanii za kilka tygodni - stan wzorowy jak na VH-06
Którym modelem ?
Tym
141731
szynszyll
25.03.2025, 13:18
to jest w tym narodzie instynkt silniejszy niz wszystko inne razem wziete - kolezka dostal kilka tygodni temu 'szwajcara' w stanie absolutnego oryginalu i juz musial ostro nakabelkowac, naprzekaznikowac i naoczkowac na klemach. teraz to juz tylko gasnice ze soba wozic w kufrze :|
p.s. oczywiscie moja ulubiona płócienna taśma klejaca jest tam gdzie byc powinna
Fanatyk makaronu jakiś!!!
Kurde jak ja się zawsze śliniłem do V11 sport albo centauro.
Piękne motocykle.
Niestety wszyscy odradzali MG nawet tu na forum.
I zrobili to skutecznie.
szynszyll
25.03.2025, 19:14
porozdzieralem dzisiaj troche VT750 z 2002 roku, co to mozna z nich walki zdawcze wkladac do XRV i na moje przy odrobinie sprytu jest zupelnie realne przerzucenie calego pieca w rame RD04-RD07. roznic troche jest, ale nie takie, ktore sa nie do przeskoczenia. uklad zaplonowy jest zupelnie inny tzn. taki jak w RD03 i Transalpach - po prawej na halotronach a nie po lewej na cewkach, wiec moduly absolutnie nie beda zamienne. gazniki z RD04 bez TPS jednak. detale takie jak brak okienek inspekcyjnych do regulacji zaworow - trzeba zrzucac do tego cale dekle. pompa wody, filtr oleju, zebatka zdawcza, mocowanie silnika - wszystko to samo. jutro ciag dalszy darcia, bo zasadniczo sprzet ma isc w drobny mak - nie jezdzil przez kilka lat i nie ma do niego zadnej historii serwisowej.
uklad zaplonowy jest zupelnie inny tzn. taki jak w RD03 i Transalpach - po prawej na halotronach a nie po lewej na cewkach, wiec moduly absolutnie nie beda zamienne.
Gdzie Ty widziałeś hallotrony w RD03? są impulsatory czyli mini cewki z magnesikami w każdej Hondzie to tak samo robili. Gdyby był czujnik halla to dochodziło by do każdego jednego plus, minus i wyjście.
Apropo Gutka :
To z doświadczenia czy zassane z netu ?
Nie mam czasu, ani ochoty na szukanie takich rzeczy w sieci. W sumie Gutków serwisuję kilka - to od V7 MkIII.
szynszyll
28.03.2025, 07:53
wymiana filtrow powietrza jest przereklamowana - zobaczymy co znajde dalej...
CzarnyEZG
28.03.2025, 07:55
Gładzie cylindrowe po takim filtrowaniu zobaczyć chciałbym.
:eek::D
A po co na pewno igła mucha nie siada
szynszyll
28.03.2025, 08:35
szlifierz też ma dzieci...
Gładzie cylindrowe po takim filtrowaniu zobaczyć chciałbym.
A potem kolejny właściciel będzie się dziwił, że bierze olej a przecież widać jeszcze ślady honowania... tylko, że piachem :)
Nie mam czasu, ani ochoty na szukanie takich rzeczy w sieci. W sumie Gutków serwisuję kilka - to od V7 MkIII.
Zachęcasz:D
wymiana filtrow powietrza jest przereklamowana - zobaczymy co znajde dalej...
Szynszylku przecie jest siateczka dzięki ktorej nic grubego nie wpadnie :) , tak że tłoki i cylindry są bezpieczne i zadowolone .
Dokładnie siatka na wróble :D
W XT "filtr" rozpadł się w rękach :dizzy:
Pod czapką piaskownica:
Tygrys 74
28.03.2025, 14:09
Oj tam oj tam a może właśnie wyjął stary i miał założyć nowy ale w międzyczasie żona zaległa i porzucił motor .
Zachęcasz:D
Jeśli chodzi o MG - to owszem, ino za klamotami trochę czasu zejdzie. :cool:
szlifierz też ma dzieci...
... a 800+ nie ma ?
szynszyll
29.03.2025, 04:01
800+ ?! panie! co to za nadwymiar?! jak do tego tłoki dobrac?!
Tłokówcipanieunasprzybywa.
szynszyll
30.03.2025, 11:36
termostat w XRV postanowił się zdezintegrować. przypadkiem tam nie zagladajcie podczas serwisow bo sie trudno dostac i humor sobie mozna zepsuc - a po co jak jest taka piekna wiosna?
Przesadzasz Jurek. A czy aby na pewno to potrzebne ? :eek:
Tak ze zdjęcia coś go zjadło ktoś płyn z kwasem pomylił ? :D
szynszyll
30.03.2025, 15:21
ślina Obcego musiała się tam dostać :D
:Thumbs_Up::haha2:ślina Obcego musiała się tam dostać :D
ślina Obcego musiała się tam dostać :D
Ooo! To z kosmodromu sprzęt serwisujesz. :lol8:
Onegdaj miałem bardzie ekstremalny przypadek - też w tym sprzęcie.
CzarnyEZG
31.03.2025, 08:36
Wstyd się przyznać, ale u mnie termostat podobnie wyglądał.
I to też najprawdopodobniej dlatego, że co prawda płyn wymieniałem co dwa lata, ale nie zaglądałem do termostatu.
Biodegradacja XRV.
Szanujmy termostaty - tak szybko odchodzą.
Samorozpuszczalny termostat :D
Najpierw działa , później przestaje , a następnie rozpoczyna się proces rozpuszczania aby nie zakłócać przepływu.
To przebiegłe Japońce wymyśliły :D
Zastanawiam się co trzeba lać lub ile lat nie zaglądać by wychodować takie błoto.
Ja wymieniałem swój 1.5 dekady temu to owszem był odrobinę nadgryziony na kołnierzu ale generalnie czyściutki.
Magistralę mam czystą zawsze.
Patrząc co ludzie mają to naprawdę można się przestać dziwić braku kultury technicznej.
Termostat czysty oryginał 15 lat .
Płyn klarowny zmieniany co 3-4 lata.
szynszyll
31.03.2025, 15:25
miś, który tu wczesniej zagladal, zalozyl z gory niewlasciwy uszczelniacz ( za maly) i woda lala sie do glowki ramy. efekt - skorodowane bieznie, skaczaca kierownica i lozyska do wymiany :( do tego zgubil podkladke pod nakretke glowna 100Nm. szkoda bo fajne japońskie MCI tam siedzialy i poza ta korozja nie bylo widac znaczacego wypracowania.
szynszyll
02.04.2025, 15:09
1. nowy kranik do cbr600 za 120pln
2. przewod neoprenowy fi10
3. sprezyna przeciw załamaniom do środka
4. sprezyna przeciw uszkodzeniom na zewnatrz
5. podcisnienie ( kranik ma na nie zawor) do krocca do glowicy
6. filtr, pompa itd.
wszystko bangla, nic nie koliduje, nic nie cieknie. rezerwa jest mniejsza niz w kraniku oryginalnym jedynie. OEM nadal jest dostepny za ~550pln
A ja z tego kranika wykorzystałem sito i wewnętrzną uszczelkę i w dalszym ciągu mam ori kranik.
szynszyll
03.04.2025, 04:31
mnie zalezalo na pozostawieniu zaworu podcisnieniowego bo 90% moich klientow nie uzywa zaworu w kraniku tj. gasi i zostawia otwarty
Tygrys 74
03.04.2025, 06:17
A mnie nauczyło żeby zawsze kranik zamykac- nastąpiła kompilacja zdarzeń i paliwo z podcieniowego kranika w GPZ wlało się do silnika i oliwa do wymiany w xr kupę lat później to samo tylko sprzęgło się spaliło po 20 kim. Tak że jak wyjeżdżam z domu na dłużej to zamykam wodę tak w Moto kranik zawsze
Dobrze jak jest taka pozycja - zamknięty...
W SR jest absurdalnie drogi podciśnieniowy kranik.
Z pozycjami: otwarty, rezerwa, wolny spływ.
Zamkniętego "trwale" - brak, i to jest ogromna wada, kolejna po cenie.
szynszyll
03.04.2025, 08:41
ten od CBR ma: Off, Res, On. nie ma Priv czyli wolny przeplyw. w transalpie jest to samo: Off, Res, On bez Priv.
Yamahy mają takie kraniki, nigdzie indziej nie widziałem.
szynszyll
03.04.2025, 18:33
babki popaprackie wypełzły na słońce :O
Gdyby to były GSy to bym zasugerował Rammsteina - Dicke Titten :haha2:
No, wreszcie wiosna pełną gębą!
Choć w nocy z soboty na niedzielę mają wrócić ma Podkarpaciu mrozy i spore opady śniegu...
Zimo, idź już sobie!
szynszyll
04.04.2025, 08:17
wracajac do kranikow dziwnych i dziwniejszych to wlasnie bebesze Horneta 600 2006 gdzie kranik jest wylacznie podcisnieniowy. w ogole nie ma pokretla, wiec jak membrana padnie to sie bedzie lalo bez ograniczen. nie za madre to jest IMO :[
Szklanka
05.04.2025, 18:44
Bardziej dla nie za mądrych kierowców :D
babki popaprackie wypełzły na słońce :O
Miałem taką pięknie malowaną w czarno-srebrnym kolorze:Thumbs_Up:
wracajac do kranikow dziwnych i dziwniejszych to wlasnie bebesze Horneta 600 2006 gdzie kranik jest wylacznie podcisnieniowy. w ogole nie ma pokretla, wiec jak membrana padnie to sie bedzie lalo bez ograniczen. nie za madre to jest IMO :[
Gwint mocujący często używany przez Ondę. Nie pamiętam ile jest miejsca w Hornecie, ale może można podmienić od innego modelu ?
szynszyll
06.04.2025, 04:07
w hornecie z bida sie miesci to co juz jest. od kiedy zaczeli pchac PAIR do gaznikowcow mozna zapomniec o wolnej przestrzeni. plus moje ulubione 'gumowe dywany' - ch... wie po co w takim miejscu i motocyklu :O nigdy nie portrafilem skumac jaka maja pelnic funkcje
szynszyll
10.04.2025, 16:12
czy da sie w XRV wymienic uszczelniacze zaworowe bez wyciagania silnika z ramy i zrzucania glowic? da sie ale trzeba tylko troche poprzeklinac - szczegolnie przy przednim wylocie i zrobic sobie wlasne narzedzia bo nic co w sklepie w PL mozna kupic sie nie zmiesci pomiedzy glowice a rame - jak ktos jest ciekawy szczegolow i chce podjac wyzwanie to pomoge na priv
Wymieniałem bez wyjmowania silnika i bez przeklinania a przyrząd zrobiłem sobie z tego co miałem pod ręką w garażu.
szynszyll
11.04.2025, 17:30
fiku - miku
szynszyll
12.04.2025, 14:12
taki świecący się parowóz właśnie zaparkował w czodo garażu :O
Nówka sztuka Panie czyżbyś się do muzeum załapał na konserwatora zabytków ? :D
szynszyll
12.04.2025, 15:27
ja sie juz kwalifikuje pod eksponat :D
Fajny sprzęt i fajnie się nim jeździ. I nie rzuca się mięchem wymieniając np. świeczki. Apropo Yamy - tym roku 4UM XJ ma jubileuszowy 20-ty zlot.
szynszyll
13.04.2025, 06:51
cos mi nie gralo ale to faktycznie ma z tylu opone 120/80/18 - odwaznie jak na swoje 100KM i 250kg wagi. dzis byle siurkacz ma kapora 160 z tylu :D
Moje 280kg ma 150 gdzie do tego dużego dyfra śmiesznie wygląda
szynszyll
13.04.2025, 09:59
pacze na siec i yamaha r6 ma z przodu 120 a 160 z tylu
Ale R6 to już jedzie i mocy ma więcej od CT
szynszyll
15.04.2025, 17:42
fiku - miku
p.s. w oryginalnej serwisowce hondy jest blad - srubke wkrecamy w otwor owalny a nie jak pokazano na rysunku w okragly
szynszyll
18.04.2025, 09:12
glutoplazma w natarciu
https://youtube.com/shorts/gdz9Nd_G-p8?si=Hk_h2YFs47APuAok
Co to Panie z paliwa taki osad?
szynszyll
18.04.2025, 10:20
Co to Panie z paliwa taki osad?
dywersant niemiecki czegos dosypal przed odsprzedaza biednemu polakowi na pognebienie! taka to rasa podła tylko naszej krzywdy glodna :D
STandard, woda w paliwie, woda cięższa od paliwa i siedzi na dnie.
Glonojada brakuje tylko w zestawie, wówczas nie byłoby takich glonów.
U mnie mam przy kosiarkach i agregatach takie jazdy co chwilę
Dzisiejszy program sponsoruje literka E jak E10 :haha2:
a co ciekawe, jak kupowałem kosiarkę stiga, pytałem się czy tankować paliwo E5. Usłyszałem, że kosiarka jest przystosowana do E10 i taką mam lać. Co polecacie?
Bo widzisz, co innego, że będzie pracować a co innego skutki.
Na E10 będzie działać bez różnicy jak na E5, ale pozostawianie E10 niesie ze sobą ryzyko osadów większych niż zwykle.
szynszyll
18.04.2025, 10:56
przynajmniej wałki solidnie wypolerowali włókniną przed sprzedażą :brawo:
mi wielkiej różnicy nie robi finansowej 5l paliwa na sezon do kosiarki. przejdę na E5
Dolej sobie jakiegoś syntetyka do 2T do E10, 1:100 proporcje, będziesz mieć święty spokój
Ciekawe co mnie tu zastanie w gaźniku
Dwa lata nieruszany, nie gada z gaźnika
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20250418/a78bbca1b9adf847fb62c6b48dfec315.jpg
Co do przystosowania to zostały zmienione naklejki a nie konstrukcje silników.
Ale każdy wierzy w co chce , potem serwis się cieszy.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20250418/d35092875212d2a36270bf49678f9e4d.jpg
Silnik żyje. :)
CzarnyEZG
18.04.2025, 14:57
Ramires, a zagęszczarki masz?
Od kiedy będąc nastolatkiem zobaczyłem takie coś po raz pierwszy zawsze chciałem mieć.
Chuj w to, że mieszkam całe życie w bloku, po prostu chciałem taką mieć w dużym pokoju.
Od kiedy będąc nastolatkiem zobaczyłem takie coś po raz pierwszy zawsze chciałem mieć.
Chuj w to, że mieszkam całe życie w bloku, po prostu chciałem taką mieć w dużym pokoju.
od 60kg do 700kg, walce wibracyjne też
:haha2:Jak Was nie kochać?;)
Czarny, może skoczka chcesz, mniej miejsca zajmuje a efekt lepszy, szczególnie o 4 nad ranem :haha2:
Szynszyl ja tam widzę ślady pazurów :haha2:
No ale o co chodzi przecie wszyscy chcieli być europejczykami, może lałem wachę na kartki do CZ ale nie chrzczoną :p
Ale to naprawdę bardzo dobry sprzęt do bloku jak np mamy głośnych sąsiadów na dole.
Odpalamy i uprzyjemniamy im życie :)
Czarny, może skoczka chcesz, mniej miejsca zajmuje a efekt lepszy, szczególnie o 4 nad ranem :haha2:
A do powyższego skoczek będzie zdecydowanie lepszy.
Kiedyś kolega miał kolumny estradowe , po jakieś 1200W , to było w 80ym którymś roku na Ursynowie , średnica głośników ok 50cm a było ich po trzy plus mniejsze.
No i odpalił .....po chwili sąsiadka z góry przyleciała że zastawa jej ze stołu pospadała a stół zaczął wychodzić z pokoju. Fakt było i głośno i wibracyjnie :-)
Niestety były za duże by je podnieść , dotknąć sufitu i wtedy odpalić , ale baaaardzo nas korciło by sprawdzić efekty skoro stojąc na podłodze już dobrze robiły.
szynszyll
19.04.2025, 05:52
Szynszyl ja tam widzę ślady pazurów :haha2:
No ale o co chodzi przecie wszyscy chcieli być europejczykami, może lałem wachę na kartki do CZ ale nie chrzczoną :p
płacę co roku grube pieniądze za kalibracje paznokci pomiarowych to dlaczego mam nie używać?!
szynszyll
12.05.2025, 19:32
a tych rurków nie moze byc wiecej? ja naliczylem 9 :O
Nie pisz tego głośno bo usłyszą i jeszcze dołożą :)
szynszyll
15.05.2025, 13:55
piekło zamarzło - dostałem na serwis chińskie BMW. nawet krasnal ze świnią zgłupieli :O
piekło zamarzło - dostałem na serwis chińskie BMW. nawet krasnal ze świnią zgłupieli :O
Juz od kilku lat Bmw upycha silniki Loncina do swoich motocykli 650/850/900. Podobno sa lepsze od Rotaxa
szynszyll
15.05.2025, 14:57
austriakom poza Mozartem i Freudem wlasciwie niewiele sie udalo :D
austriakom poza Mozartem i Freudem wlasciwie niewiele sie udalo :D
Hitler im sie udał :haha2::haha2:
Sernik wiedeński! Nie zapominajcie o serniku!
Oraz oczywiście o przedszkolach w piwnicach i malarzu. Malarza nie zapomnimy.
szynszyll
15.05.2025, 16:09
maria antonina ponoć niezła laska była ale zbyt łatwo traciła głowę...
Oprócz malarza i serniczka jeszcze apfelstrudel oraz mają całkiem niezłe białe winka. Nawet testowałem w tym tygodniu :)
szynszyll
15.05.2025, 20:36
od tego wlasciwie powinnismy zaczac: Kaiser Wiener Schnitzel :D
aadamuss
15.05.2025, 21:34
Czy tam jest chinski silnik czy Rotax ?
Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka
szynszyl podnieś kotleta. popatrzymy :D wydaje mi się, że rotax :D
szynszyll
16.05.2025, 05:27
zapewne konstrukcja jest łotaksa a produkcja w chinach. bede to bebeszyl dopiero za jakis czas bo teraz na tapecie xj900f 1992 a potem jeszcze i to i owo. jak otworze dekle i sie wysypie ryż to chińczyk, jak sie wysypie panierka to austryjak :D
p.s. z rzeczy austryjackich to ja poprosze dżipa cziroki 2.1TD czy drzwi bo kiedys popelniano u kolegow kasztanow takiego cudaka z silnikiem łeno o zawrotnej mocy 80KM :D
Czy tam jest chinski silnik czy Rotax ?
Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka
Silnik Loncina
szynszyll
16.05.2025, 07:28
Silnik Loncina
autorska konstrukcja?
CzarnyEZG
16.05.2025, 08:06
Futrzaku w dżipu to siedzi ten motur co ma na każdy garnek osobną czapkę?
szynszyll
16.05.2025, 08:12
Futrzaku w dżipu to siedzi ten motur co ma na każdy garnek osobną czapkę?
nie w tym. tu jest silnik renault 2.1TD jak z Trafica. ten dzielony, wadliwy to wloskie MV Motori - radze unikac. ten 2.1TD jest wieczny i prosty. pozbawiony wad i mocy :D
nie w tym. tu jest silnik renault 2.1TD jak z Trafica. ten dzielony, wadliwy to wloskie MV Motori - radze unikac. ten 2.1TD jest wieczny i prosty. pozbawiony wad i mocy :D
Czy to wersja 2wd stworzona do drift? Możliwości silnika na to wskazują
p.s. z rzeczy austryjackich to ja poprosze dżipa cziroki 2.1TD czy drzwi bo kiedys popelniano u kolegow kasztanow takiego cudaka z silnikiem łeno o zawrotnej mocy 80KM :D
A to nie tak że w Austrii to robili Grand Cherokee czasem?
dawid8210
16.05.2025, 08:29
W domu mamy dwa auta z silnikami 2,5 vm. Życzę każdemu autu na gnojówkę co by od obrotu odpalało jak te nasze;) Jedną z tajemnic niezawodności jest znaleźć silnik z rozrządem na kołach zębatych.
Ludzie też upalają te jeepy w gnoju po progi, z gazem w podłodze, a potem dziwią się że się silniki przegrzewają:D
szynszyll
16.05.2025, 08:33
W domu mamy dwa auta z silnikami 2,5 vm. Życzę każdemu autu na gnojówkę co by od obrotu odpalało jak te nasze;) Jedną z tajemnic niezawodności jest znaleźć silnik z rozrządem na kołach zębatych.
Ludzie też upalają te jeepy w gnoju po progi, z gazem w podłodze, a potem dziwią się że się silniki przegrzewają:D
o te silniki trzeba dbac troche bardziej niz o japonie. w austri we wspolpracy z Puch robili tez merca G na pewno 3D plandeke, czy inne to nie wiem.
autorska konstrukcja?
Autorski to tam jest podobno tylko mur i ryż, chociaż co do ryżu to są też wątpliwości :haha2:.
szynszyll
16.05.2025, 08:43
Autorski to tam jest podobno tylko mur i ryż, chociaż co do ryżu to są też wątpliwości :haha2:.
I to jest właśnie luz, mój synu.
I tylko to sie w życiu liczy.
Lepiej się wstydzic przez pięć minut,
Niż przez dwa tygodnie ćwiczyć!
szynszyll
16.05.2025, 08:57
z podnośnika. nie róbcie sobie tego, błagam. to najgłupszy sposób wpinania się w wiązkę jaki wymyślono. 'wynalazce' tego gówna skazałbym na samotny rejs przez pacyfik z jedną kasetą Bayer Full dziurawym pontonem. trudno to potem ratować i odtwarzać, bo mamy pokaleczoną linke i nie ma za bardzo jak tego izolować. dont du dys bojs :eek:
To jest szybkie połączenie dodatkowych odbiorników : I przychodzi moment szukania przyczyny że coś nie działa :lol8:
trudno to potem ratować i odtwarzać, bo mamy pokaleczoną linke i nie ma za bardzo jak tego izolować. dont du dys bojs :eek:
Uszkodzona w ten sposób izolacja powoduje zaciąganie głębiej w przewód wilgoci . Po jakimś czasie mamy za darmo rezystor na przewodzie i przewód do wymiany:(
Drogi Jurku, działam z moim suzuki dl 1000, mam pytanko. Płytki zaworowe hotcams czy prox? Czy coś innego?
szynszyll
16.05.2025, 14:14
Drogi Jurku, działam z moim suzuki dl 1000, mam pytanko. Płytki zaworowe hotcams czy prox? Czy coś innego?
ja sie staram uzywc Prox bo najczesciej maja najwieksza 'rozdzielczosc' - czesto do 0.005, ale nie jestem jakims ortodosem. w ukladzie jaki jest w DL1000 krzywka pracuje ze szklanka wiec plytka nie jest scierana, jedynie sciskana.
ja sie staram uzywc Prox bo najczesciej maja najwieksza 'rozdzielczosc' - czesto do 0.005, ale nie jestem jakims ortodosem. w ukladzie jaki jest w DL1000 krzywka pracuje ze szklanka wiec plytka nie jest scierana, jedynie sciskana.
Prox dodatkowo jest w pełni hartowany podczas gdy nie każda inna firma tak ma, i bij zabij jak marki pomyliłem, ale chyba własnie prox jest jedyną, którą można szlifnąć w razie W (czego unikam jak ognia, ale jak jest sobota wieczór a na drugi dzień moto mam wydać - wcześniej jest telefon do klienta - to raz zdarzyło mi się coś takiego odstawić - ale po sezonie wrócił i zrobiliśmy jak trzeba).
Dziękuję za cenne konkretne informacje! Zawsze można na Was liczyć.
szynszyll
16.05.2025, 15:22
game over. solidny siuwaks, dwie godziny w myjce, nowe gniazda + zaworki i zjem swoje klapki jak nie odpali od strzała :D
Myślę, że nie będzie działać.
Myjka ma nieprawidłowe mocowanie do podłoża i brak naklejki legalizacyjnej więc klapki matki też musisz zjeść :haha2:
Jak by co piszę się na widownię obserwować zjadanie klapek :D
Wiadomości Rzeszowskie z dn. 18.05.2025:
Do izby przyjęć tut. szpitala trafił pacjent z objawami zaparcia... Zdziwieniu lekarzy dyżurujących nie było granic gdy okazało się, że...
:D :D :D
szynszyll
16.05.2025, 15:38
w razie W nie zdążę nawet ich przełknąć bo mnie toksyny zabiją - to są zdecydownie 'nie nowe' klapki :D
zginę jak Heinrich Himmler
Nowy avatar Szynszylla już niebawem
142712
szynszyll
16.05.2025, 17:01
ha! niewierni! nie mam juz dzisiaj sily tego skladac bo wystartowalem o 4 rano ale jutro zobaczycie jak babka pieknie zagada :D
to chociaż plakiem dzisiaj :D
Kurła...arcydzieło ten silnik.
Kurła...arcydzieło ten silnik.
jest ładny, ale nijak to się ma do CBX1000 :)
szynszyll
17.05.2025, 05:50
jest ładny, ale nijak to się ma do CBX1000 :)
wszystko prawda ale silnik do cbx1000 kosztuje pewnie wiecej niz cała taka xj900 :D
p.s. pali dziadek, ino dwie świeczki z czterech odeszły do krainy wiecznych łowów a w mojej wiosce w żabce nie mają
Tygrys 74
17.05.2025, 14:25
A te dwie świeczki to nie przypadkiem z jednej cewki może tam prund nie bangla
szynszyll
17.05.2025, 15:03
A te dwie świeczki to nie przypadkiem z jednej cewki może tam prund nie bangla ��
podstawilem sprawne i bangla. swieczki maja 200 lat wiec i tak sie im sie nalezy. jak zaloze nowe i beda problemy to bede szukal. swieczki z dwoch roznych cewek - nie z jednej. jutro oscyloskop i zobaczymy czy sa 'piki' tam gdzie byc powinny.
chwilowo szybki serwis XRV bo Albania kolege wzywa :D
szynszyll
20.05.2025, 11:13
finito. wszystko ogarniete - mozna jechac nawet do Cicely na Alasce napic sie kielicha z doktorem Fleischmanem. starucha ale naprawde ladna - miala szczescie do wlascicieli i nikt jej nie zdemolowal przez te 30 lat. sporo jeszcze zniesie :D
szynszyll
20.05.2025, 21:18
kocham żółtych braci z Hamamatsu ale temu co to wymyslil ukręciłbym żółte jajczęta. nie dało się zrobić otworu na śrubę usztywniającą kanał łańcucha rozrządu 5mm niżej ( nic by to nie zmieniło) tylko należało wpakować się centralnie w prawą belke ramy. efekt jest taki, że pomimo łańcucha rozrządu po prawej stronie do jego wymiany konieczne jest... wyjęcie silnika z ramy przez jedną pierd... śrube m6. podobno w suzuki DL jest to rozwiazane tak samo głupio. motocykl to GSR600 z 2007. mozna bylo temat opedzic w ~6h a tak mamy dobre dwa dni roboty. gniewamy się na sensei chwilowo :mur:
No coś ty , to fachowa robota, dzięki temu serwis zarobi dwie dniówki :)
A nie możesz zrobić podtoczenia dremelem by ten oporny łepek wyszedł?
Nie widzę tego ale czasem trzeba fabrykę poprawić.
szynszyll
21.05.2025, 06:10
No coś ty , to fachowa robota, dzięki temu serwis zarobi dwie dniówki :)
A nie możesz zrobić podtoczenia dremelem by ten oporny łepek wyszedł?
Nie widzę tego ale czasem trzeba fabrykę poprawić.
w krajach zachodnich a i pewno w wiekszych polskich miastach koszt takiej operacji przewyzsza wartosc motocykla. w brukseli badz genewie nikt nie wyda kilku tysiecy euro/frankow za usluge + czesci gdy realna wartosc takiego gsr600 to ~2200 euro.
co do ciecia sruby dremelem udam, ze nie doslyszalem
Nie mówiłem o śrubie, nie mam tego w ręku tylko szukam możliwych rozwiązań.
szynszyll
21.05.2025, 06:37
Nie mówiłem o śrubie, nie mam tego w ręku tylko szukam możliwych rozwiązań.
to znaczy, że mam aluminiową rame frezować? w sumie ma sens - potem trochę 'ośmiorniczki' psiknąć motipem i zagra :D
Dobra nie ma tematu, że zdjęcia mało wynikało.
szynszyll
21.05.2025, 10:46
bez plaka, na malym ssaniu od dotkniecia. poziomy chyba trzeba troche zdjac ale to banał. wskoczyly nowe swieczki i fujara ożyła. miło. ciekawe kiedy ten silnik pracowal ostatnio?
p.s. także klapki pozostana nienadgryzione :D
https://youtube.com/shorts/f8uYOFyeJjQ?si=zjDEZYV9e6mF8Btk
szynszyll
23.05.2025, 09:03
finał. stan 5.0. można siąść i jechać do Lizbony na wino i ostrygi. może i mnie ktoś kiedyś nie zostawi w krzakach pod płotem na zatracenie :D
:Thumbs_Up: Taka była czy ją tak wysmyrałeś ? :)
szynszyll
23.05.2025, 09:40
:Thumbs_Up: Taka była czy ją tak wysmyrałeś ? :)
taki przyjechał - ja mam uczulenie na plaka, tetre i włóknine. nie moja bajka zupelnie. na fotce zakres prac. najwiecej uwagi wymagaly gazniki, przedni uklad hamulcowy i uklad elektryczny bo ktos mial 'oryginalne' pomysly na nie. jest posprzatane i motocykl jest lala.
Czasem się wzruszam oglądając takie motorki gotowe do działań. Pewnie wynika to z czasów kiedy w garażu oblepiony plakatami za gówniarza patrzyłem na te prospekty i marzyłem żeby móc je dotknąć. Nie wiem so się z mną stało, ale dziś żadne z nowoczesnych moto nie wywołuje u mnie emocji podobnych jak wówczas te na prospektach. Fajnie że dajesz tym motorkom szanse na drugie życie i że będą nadal cieszyć z jazdy :brawo:.
Nic się nie stało, to kwestia postrzegania, widzenia i potrzeby.
Jedni doceniają, dbają, utrzymują.
Inni do śmieci i po nowe bo się świeci.
Tak mam że im bardziej błyszczy nowym tym mniej nie interesuje.
Nowoczesna bezpłciowość nafaszerowana gadżeto wspomagaczami uzupełniejącymi braki umiejętności u użytkowników jakoś mnie nie pociąga.
Za to z przyjemnością jak bym miał okazję przejadę się manualną starszą motoryzacją.
szynszyll
23.05.2025, 14:18
nie zawsze może być romantycznie - wracamy do 'prozy' XXI wieku :D
szynszyll
24.05.2025, 10:28
i na co to było ruszać?! w CRF łańcuch wytrzymuje 500 tyś km a tu marne 70 tyś km i już łapy pcha. mechaniki - naciągacze psia ich mać. gonić dziadów :mad:
Nic się nie stało, to kwestia postrzegania, widzenia i potrzeby.
Jedni doceniają, dbają, utrzymują.
Inni do śmieci i po nowe bo się świeci.
Tak mam że im bardziej błyszczy nowym tym mniej nie interesuje.
Nowoczesna bezpłciowość nafaszerowana gadżeto wspomagaczami uzupełniejącymi braki umiejętności u użytkowników jakoś mnie nie pociąga.
Za to z przyjemnością jak bym miał okazję przejadę się manualną starszą motoryzacją.
Zgadzam się z tym w 100%
Czy w tym gsr faktycznie trzeba było wyciągać/opuścić silnik dla wymiany łańcucha rozrządu? Czy dało się to jakoś obejść?
szynszyll
26.05.2025, 15:35
Czy w tym gsr faktycznie trzeba było wyciągać/opuścić silnik dla wymiany łańcucha rozrządu? Czy dało się to jakoś obejść?
niestety nie da sie tego obejsc i w wielu miejscach na sieci jest tego potwierdzenie. nie mozna tez pozostawic tylnej szpilki i tylko uchylic silnik. trzeba zdemontowac wszystkie 5 srub mocujacych i calkowicie silnik wysunac na 2 minuty :(
p.s. wlasnie dokrecilem ostatnia srube i wjezdza xt1200z tez na rozrzad bo cyrki sie dzieja okrutne i cos jest grubo nie halo :(
Pisz co tam w superteresie się skiepściło
szynszyll
27.05.2025, 03:35
Pisz co tam w superteresie się skiepściło
relacja tylko na kanale Sierść TV - najpierw sporo rozkrecania bo ten parostatek ma juz mocno nakombinowane pod owiewkami - same najpotrzebniejsze 'zdobycze techniki' + 'ekologia'
Zegary ma fajne nie to co w CT zje...li, dużo nalotu ?
szynszyll
27.05.2025, 09:06
wersja oficjalna :D
madafakinges
27.05.2025, 09:21
U kumpla w ST1200 rozrząd się prosił o wymiane na ok 80tyś. A moto sam sprowadził z Szwajcarii.
Jak sprzedawał to przyjechał gość z mechanikiem z Yamahy i ten mówił że na 80-90 trza zmieniać najpóżniej.
Jak to u nas wszystkie mają max 60kkm nalotu :D
szynszyll
27.05.2025, 09:32
tu na 99% cos jest nie halo z rozrzadem bo w 20 sekund prawe kolanko robi sie czerwone + motor nie jedzie. kopie a co wykopie to wrzuce.
Przecie to dwa w rzędzie ,a nie ma tam dwóch świcek na garnek ?
szynszyll
27.05.2025, 09:59
Przecie to dwa w rzędzie ,a nie ma tam dwóch świcek na garnek ?
som - tak jak f 'krulowy'
p.s. jezdzenie z olejem jest przereklamowane
Eee tam u mnie też tak jest jak na bocznej postawie :D
szynszyll
27.05.2025, 11:27
taki tam sobie rupieć przywieźli i liczą, że coś mu jeszcze można pomóc - a to ani ekranu LCD, ani lampy LED... bida :(
Ale ta "bida" ma w sobie więcj klasy niż nie jeden świeższy motocykl 😉
Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
To jak ty się kompiutrem wepniesz, a bez niego nic się nie dowiesz. Normalnie w ciemno robota:)
W tym przypadku wymieniamy pokolei może się trafi :D
szynszyll
27.05.2025, 18:30
wielkiego zaskoczenia nie bylo: skasowane luzy na prawych wylotach, ogólne baja-bongo w luzach zaworowych + łańcuszek na tyle wypracowany, ze znaki wał/wałki się nie zgrywają. reszta klasycznie tj. obrobione śruby, pogubione opaski, mostki rozrzadu wypaprane silikonem. co ciekawe Yamaha wbrew swojemu zwyczajowi pt. ceny OEM z dupy, chce za łancuszek tylko 320pln.
co ciekawe Yamaha wbrew swojemu zwyczajowi pt. ceny OEM z dupy, chce za łancuszek tylko 320pln.
Sprawdź dwa razy, bo może się okazać, że to cena za ogniwo :haha2:
szynszyll
27.05.2025, 20:56
no nie chce byc inaczej: 320pln. natomiast pierwszy raz spotkalem sie z oznaczeniem wybitym na ogniwkach: BWA. najczesciej jest to wybita duza litera M ( od firmy Morse bedacej czescia grupy Borg Warner) a ostatnio równiez od wybitego calego napisu, duzymi literami: MORSE. BWA jak mozna sie domyslac pochodzi z tego samego pieca i jest to skrot od Borg Warner.
Dalej jest w yamasze promocja na części od wieku motocykla? 20lat -20%. Kiedyś całkiem niedawno tak było.
Jest, sezonowo - "Tyle procent zniżki, ile lat ma Twoja Yamaha"
W okresie od listopada do końca lutego.
Wiek min 15lat.
szynszyll
28.05.2025, 07:12
Jest, sezonowo - "Tyle procent zniżki, ile lat ma Twoja Yamaha"
W okresie od listopada do końca lutego.
Wiek min 15lat.
no to ta Yama sie jeszcze nie łapie :|
Przy zamówieniach do mojej SR z 1988r
Są to już wyraźne pieniążki.
szynszyll
28.05.2025, 08:17
Przy zamówieniach do mojej SR z 1988r
Są to już wyraźne pieniążki.
z pewnoscia - oby tylko czesc byla dostepna. ostatnio robilem zakupy pierdolek do xv535 i wszystko bylo w 4-5 dni do odbioru w salonie. motocykl z 1995 produkowany od 1987. oczywiscie wielu czesci juz na stanie nie ma. tu nie do pobicia jest BMW ze sporymi zapasami do weteranow.
O BMW nie mówimy - to klasa sama dla siebie jeśli chodzi o graty do parchów.
Podpytuje o zniżki bo jesienią chce się pochylić nad swoim xt500.
Miło będzie kupić graty za niemal połowę ;)
Matjasie to poczekaj do zimy.
Co roku ta akcja jest.
szynszyll
29.05.2025, 07:35
pierdzik wrócił do mnie na regulacje gaźnika + nie trzyma zaworek iglicowy i leje sie pod motocykl + zdechło stare aku. xt1200z czeka na łańcuch rozrzadu ( ostatecznie OEM tylko 240pln) i płytki zaworowe. ciekawostka poranna: xt ma pojemnosc 24x większą niż pierdzik, przy czym xt waży zalana 261kg a pierdzik zalany 57kg. dane z firmowych serwisówek. yamaha podaje dla xt 110KM a waryjoty z australii wyhamowały fabryczne TT-R50 na ~2,5KM bo danych oficjalnych mnie nie udalo sie nigdzie znalezc :D
taki tam sobie rupieć przywieźli i liczą, że coś mu jeszcze można pomóc - a to ani ekranu LCD, ani lampy LED... bida :(
Czy to aby nie to samo ? ;)
szynszyll
29.05.2025, 19:51
Czy to aby nie to samo ? ;)
nie. tamto to CB750F2 produkowane jedynie w roku 1982. fotka z netu ale to ten model i malowanie.
Ten mój SC01, to był ostatni rok produkcji, ale po mojemu (jak widać). Obecnie mam takiego bez silnika i takiego z pierwszego roku (tylko Japonia i USA), ale nie mogą się doczekać mojej atencji.
szynszyll
30.05.2025, 04:39
wg oznaczen Hondy to jest RC04
SC 01, to 901cm*. Później był SC 09 o pojemności 895cc, który miał taką właśnie owiewkę, jak siedemsetka.
szynszyll
01.06.2025, 09:58
Wasze małpy i cyrk ale jak naprawde nie musicie to nie warto tego g... kupowac i zakladac + wcale to nie jest cenowo atrakcyjne w stosunku do NTN, Koyo czy NSK. no i blaszki z gumami uszczelniajacymi nie trzymaja wymiarow - sa z d... dobrane.
CzarnyEZG
01.06.2025, 11:03
Jeżeli to było łożysko gwki ramy to był chyba TEMPOmat.
Skręcało to wogóle?
Jeżeli to było łożysko gwki ramy to był chyba TEMPOmat.
Skręcało to wogóle?
Taki analogowy asystent pasa ruchu
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
szynszyll
01.06.2025, 17:00
bebeszenie trwa - ładna krówka ale długo nie jeździła + kilka zaniedbań. po zrobieniu tego co potrzebne bedzie mniodzio :D
szynszyll
02.06.2025, 18:34
oj chyba szlifierka kątowa byłą w użyciu - wszystko już widziałem w tym miejscu, więc się specjalnie nie czuje zaskoczony...
Jak się nie ma ściągacza to się robi tym co pod ręką :D
szynszyll
02.06.2025, 19:12
Jak się nie ma ściągacza to się robi tym co pod ręką :D
ja nigdy nie uzywalem sciagacza - klasyczne odklejacze nie daja rady bo przeszkadzaja słupki ogranicznikow - nie ma jak sie zmiescic z narzedziem :( od lat robie to... szlifierka, ale taka wysokoobrotowa, na gietkiej 'dentystycznej' przedluzce. do tego dobra tarczka tnaca ( od lat Dremel), delikatnie robisz ryse i ja poglebiasz. po pewnym czasie bieznia sama strzeli od naprezen a na polce i sztycy nie zostaje slad.
:Thumbs_Up:Ja też tak robię nawet z łożyskami o średnicy 12cm :D
A ja kilka razy takie łożyska zdejmowałem bez szlifierki i bez ściągacza* :vis:
Wystarczy małym palniczkiem na propan-butan punktowo nagrzać bieżnię (max, aż się zacznie robić żółta !) i delikatnie nożykiem podważyć z paru stron (ew. dwoma ). Odskoczy, a potem to już wedle uznania - no tu się odp. ściągacz (*) raczej przyda. Wiem - nie jestem "mechanikiem", ale to (u mnie ) zadziałało.
Magneto, widzę że kończyliśmy ten sam kurs ściągania łożysk w przedszkolu. Prawie zawsze zakładam łożyska na gorąco z piekarnika lub zimno z zamrażarki.
W harvesterze zakładaliśmy łożysko do wieży żurawia fi 250 , na grillu je grzaliśmy obok stejka :D
szynszyll
03.06.2025, 03:27
przed zakladaniem sztyca zawsze idzie do zamrażalnika a łożysko pod palnik ale to 'nieco inna' operacja niż demontaż bieżni. tak jak robie przy dobrej tarczy i spokoju ducha schodzi kilka minut. gdyby nie slupki ogranicznika uzywalbym odklejacza jak na fotce. po sladach na polce i sztycy mozna wywnioskowac, ze czesta metoda stosowana przez poprzednikow jest 'mloteczek & meselek'
Zamiast zamrażalnika kup gaśnicę śniegową. Wygląda inaczej niż lodówka i działa lepiej :) :) :)
szynszyll
03.06.2025, 07:47
do sztyc szkoda zachodu i tak w 99% przypadkow trzeba sobie pomóc kinetycznie. byle by 'zaskoczylo' na skos. do urwanych śrub mam palnik + spray zmrażający. myślałem o indukcji ale za mało tego bede uzywał, żebym musial to miec w warsztacie.
szynszyll
05.06.2025, 08:44
wyprane w pralce, wrzucone nowe zaworki i wklejone dwa pierścienie alu +5mm. najczesciej polecam wklejac tylko jeden, na gaznik z linkami zasilajacy tylny gar, ale w tym przypadku gumy z air-boxa były tak obkurczone, ze drugi pierścień jest konieczny.
szynszyll
05.06.2025, 19:17
jeżeli chesz rozśmieszyć boga opowiedz mu o swoich planach
myślałem, że zjadę dziś XRV z podnośnika a tu zong! chłopcy zdławili afre ( zapewne tak od nowości jeździla) i dali węższe krućce dolotowe + dysze wolnych #38. dysze główne pozostawili zgodnie ze specyfikacją tj. #118 i #120. wrzuciłem nowe otwarte krućce i poskładałem na #118 wzbogacając nieco pilotem skład na wolnych. pipa jednak. co jakiś czas silnik 'czknie' w airboxa. nie skoryguję tego pilotem - zamówiłem dysze #40. wniosek: nadzieja matką głupich - robić tak jak pisze w serwisówce.
Prof.Woland
05.06.2025, 22:07
Jurku, czy mógłbyś określić mniej więcej koszty uspokojenia łańcucha rozrządu w Triumphie Tigerze 900gt z roku pańskiego 2020? Mocno dziada słychać, podobnież to norma. Moto zapierdala jak wściekłe.
szynszyll
06.06.2025, 15:06
finisz. na tą koleżankę huta też będzie musiała jeszcze chwile poczekać. miałem się śmignąć ale zaczęło solidnie lać nad popapraciem :[
CzarnyEZG
06.06.2025, 17:16
Dobra dobra.
Poka wałek :D
szynszyll
06.06.2025, 17:23
Piękna sztuka
na to co miałem na podnośniku ma u mnie mocne +4. jezdzila zdlawiona wiec nie powinna byc wyhuśtana. mocno oryginalna - drobne bzdurki typu rysy itp. ide sie smignac bo troche wyschlo a to-to ma kostke jakas wiec spokojnie trzeba. walka nie widzialem bo jest wklejony zdrowy OEM.
pojeżdżone - wszystko gra
szynszyll
18.06.2025, 11:12
calym tym wiosenny zamieszaniu zapomiale czyja to afra - za boga zobie nie moge przypomnie chialem tapytac jak sprauje bztuka byla naprawde ladna i zywa.
z tym stłumieniem i niewyhuśtanym silnikiem to nie byłbym taki super pewien bo to żadna gwarancja. mniejsza moc, więcej redukcji i jazda na wyższych obrotach.
oczywiście - reguł nie ma. zależy kto tym jeździł.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.