PDA

View Full Version : Zakup CRF 1000

geniusz 900
30.08.2018, 22:13
Witam.

Jest to moje 3 podejście do kupna afryki:
1. XRV 750 była za droga dla mnie.
2. Było to Varadero za ciężkie.
3. Nowa CRF 1000 jest w moim zasięgu finansowym.

Planuje kupić wersję Twin Adventure Sport z DCT.
Napiszcie mi czy to dobry pomysł.
Szukam sprzętu aby polecieć do Chorwacji, Czarnogóry w 2 osoby albo samemu do Rumuni i trochę po szutrach polatać. zawsze chciałem mieć AT a teraz jest to dla mnie osiągalne.
Ciekawi mnie jak wygląda trwałość tej skrzyni czy są serwisy które to ogarniają po za autoryzowanym, oraz czy ktoś już miał z nią problemy.
W salonie mówią, że się nie psuje ale czy mówią prawdę??????

wojtekk
30.08.2018, 22:30
Hej. Poszukaj w wątku na temat tego modelu właśnie. Jest cały wątek na temat awaryjnosci tego modelu.

http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31348

ivenhoe
30.08.2018, 23:50
a jesteś pewny że chesz DCT ? to takie ciężkie...
i jak się zepsuje to moto może uciec.

Novy
31.08.2018, 00:02

...to takie ciężkie - w porównaniu z czym?
...moto może uciec. :dizzy:
Skąd bierzesz te informacje?

muszel72
31.08.2018, 00:21
Wijtekk, to nie jest wątek o ATAS.

Novy
31.08.2018, 00:24
...a poza tym przestańcie chłopa straszyć. Co ma kupić - BMW? :D

Ważne, żeby czytał wątki ze zrozumieniem i 'między wierszami'.

Idź do salonu, przejedź się że skrzynią DCT, zobacz czy Tobie to odpowiada, bo nie każdemu odpowiada.
Kupuj, jeździj, korzystaj, delektuj, rozkoszuj i ciesz się.

WAŻNE!
Nie dziel włosa na czworo zanim kupiłeś sprzęt.
Ostatnio w jakimś wątku ktoś ładnie napisał, że kiedyś nie było internetów, nie było prasy, nie było wiedzy czy się psuje czy nie, a i tak się motocykl kupowało, bo się podobał, bo chciało się go mieć za całą uzbieraną miesiącami kasę.
Płyn z prądem :)

Mirek Swirek
31.08.2018, 00:24

Miszcz prowokacji, czy pełen leszczyk? Mącisz...

siwy
31.08.2018, 00:26
Mi się cały czas podoba. Dziś też bym ja kupił. Nie za wielki jest też wybór w tej klasie.

ivenhoe
31.08.2018, 00:45
WAŻNE!
Nie dziel włosa na czworo zanim kupiłeś sprzęt.
Ostatnio w jakimś wątku ktoś ładnie napisał, że kiedyś nie było internetów, nie było prasy, nie było wiedzy czy się psuje czy nie, a i tak się motocykl kupowało, bo się podobał, bo chciało się go mieć za całą uzbieraną miesiącami kasę.
Płyn z prądem :)

no tak, lepiej sie z reką w nocniku obudzić...
a kiedyś to robili porządne sprzeta więc internetu nie musiało być :D

jerry268
31.08.2018, 01:13
No to i ja się podłączę pod temat. W związku z tym ze właśnie pogoniłem moto, a przymierzam się do turystyki - łazi za mną At z 2018r.
Zastanawiam się czy brać teraz (z tego co widzialem jest jakas promocja na graty do manuala )
Czy jednak poczekać na wyprzedaż rocznika 2018r. i kupić w w okolicach grudnia. (w sumie sezon sie powoli konczy).
Może macie jakieś przecieki, czy coś honda szykuje z cenami ?

calgon
31.08.2018, 03:25
Miszcz prowokacji, czy pełen leszczyk? Mącisz...

Skubie,to tu,to tam....

Novy
31.08.2018, 06:04
no tak, lepiej sie z reką w nocniku obudzić...
a kiedyś to robili porządne sprzeta więc internetu nie musiało być :D

To przypomnij sobie w jakich odstępach/interwałach (co ile kilometrów) należało robić szlif lub remont silnika w eMZecie albo Jawie. Internetów nie było, ludzie to wiedzieli, a i tak sprzęty kupowali, jeździli i się z nich cieszyli.

A teraz odpowiedz sobie, ile można obecnym sprzętem pyknąć km bez naprawy głównej motoru.

Tank
31.08.2018, 06:15
Ale jak juz tak przypominamy, ile kosztował remont takiej eMZetki, a ile obecnych sprzętów., gdy naprawa nie podlega gwarancji:)

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

WieniuZiel
31.08.2018, 06:35
DCT w Afryce jest jeszcze lepsza od poprzedniej generacji, którą użytkowałem przez 35tys km w VFR1200. CRF póki co mam nalatane tylko 24 tys km i nigdy nie miałem nawet najmniejszego problemu z Dct. Jeździłem przy temp ponad 40 stC po górach, co zupełnie nie wpływało na jakość pracy skrzyni.
Rozpatrując następne moto, tylko Atas Dct.

szelas
31.08.2018, 07:04
DCT w Afryce jest jeszcze lepsza od poprzedniej generacji, którą użytkowałem przez 35tys km w VFR1200. CRF póki co mam nalatane tylko 24 tys km i nigdy nie miałem nawet najmniejszego problemu z Dct. Jeździłem przy temp ponad 40 stC po górach, co zupełnie nie wpływało na jakość pracy skrzyni.
Rozpatrując następne moto, tylko Atas Dct.

Kurde, jakby mi ktoś dał po pięć centymetrów do każdej nogi to też bym brał ATAS. Ale na szczęście na zwykłą się wdrapuję, więc pewnie zawita w moim "garażu" w przyszłym sezonie. W nowej nie podoba mi się tylko ten tablet, w poprzedniej generacji "zegary" były fajniejsze, reszta to bajka. Przejechałem się też GSem 750 i to co jest imho lepsze w tym modelu BMW to niższy środek ciężkości, mogłem toczyć się 1km/h i nie miałem potrzeby podpierania się, ale może to tylko wrażenie, bo na obu spędziłem raptem po 3h.

bukowski
31.08.2018, 07:11
Rozpatrując następne moto, tylko Atas Dct.Ja wybrałem manual, ale nie mam religijnego podejścia pt. moje lepsze i mądrzejsze. Skrzynia faktycznie jest fajna i nie sprawia kłopotów. u mnie zdecydowały dwa czynniki: waga +10 kg no i potencjalnie wyzsza awaryjnosc połączona z trudnością naprawy w ciemnej dupie. Nawet dziś trudno się madrzyc, bo mało kto ma nalatane więcej niż 20-30 kkm, no i mało kto te skrzynie topił czy męczył przez pół dnia na kamolach. Znany na pewno jest problem pt. brak prądu. Spadnie napięcie i zamiast motocykla masz piękna nieruchomość.

Jesli jeździsz głównie po asfaltach i szutrach, to bierz DCT.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

radiolog
31.08.2018, 07:19
No z naprawa poza aso może być kłopot.

szelas
31.08.2018, 07:28

naprawa to zawsze jest kłopot ;)

robertG7
31.08.2018, 07:43

A i w ASO też nie zawsze sobie radzą ;)

myku
31.08.2018, 07:44
Ochh ta awaryjność DCT... zeby tylko to sie nie jeb...lo. A tak co wyjazd to zonk. Strach gdzies jechac...a jak sie zepsuje w czarnej dupie...? Serio to chyba skrzynia jest najlepszym i najmocniejszym punktem tego moto. Reszta to padaczka. Ja kupilem AT tylko i wylacznie ze względu na DCT. Jakby jej nie miala to nawet nie patrzylbym na bubla.

colles
31.08.2018, 08:23

Powiem Ci , że rozjebałeś system :bow::D:D

kaminba
31.08.2018, 09:59
Ja mam NAT z DCT rewelacyjny motocykl, nic się nie psuje, wszystko idealnie działa. Polecam. Należy tylko pamiętać aby wyłączyć silnik z pozycją N na skrzyni a będzie wszystko ok.

krzysiek_m
31.08.2018, 10:06
rewelacyjny motocykl, nic się nie psuje

Generalnie przy takich uwagach warto podać przebieg / wiek / warunki użytkowania.
Bo jak ma 2 mce, 2000tyś przebiegu po asfaltach to nawet chiński skuter nie zdąży się zepsuć.

geniusz 900
31.08.2018, 10:41
Dzięki za cenne informacje.
Jechałem już AT z DCT ale to co innego jechać a wiedzieć o jej słabych punktach.
Fakt jest jeden jak aku padnie to na pych się nie da odpalić ale z drugiej strony odpalałem moto o 2 garkach z poj. litra to i tak piekielnie duże wyzwanie.
Zapytam jeszcze o przedni reflektor jak się sprawdza w nocy? bo to też dla mnie ważny aspekt aby jechać pewnie bo widzę wszystko a nie domyślać się co jest za 50 metrów na drodze.
Nie boję się awarii bo dobry assistance ratuje dupę sam już korzystałem w Rumuni nawet za hotel mi zwrócili kasę.
A w tych czasach to wszystko się psuje. Zaciągnąłem opinii u niezależnych mechaników i powiedział mi, że Honda i Triumph trzymają jakość reszta schodzi na psy :mad:

Adagiio
31.08.2018, 10:50
To że u nas mniej się jeździ wcale nie znaczy że gdzieś indziej przebiegi rzędu 120/130 tys. w dwa/trzy lata to sajnes fikszen.
W honda italia stoi kilkanaście motorków z wyrwaną połową silnika i czeka na decyzję. Ale japończyki specjalnie się nie kwapią. Wysyłają tylko co raz to lepszych inżynierów żeby ocenili kto winny, słaby materiał czy zjeb kierowca co po krzaczoarch napierał. Moim zdaniem to nie napawa optymizmem że na 150 szt. z automatem, w sześciu dupła skrzynia, mniej lub bardziej spektakularnie a to tylko u jednego koncesjonera a w takiej Romie jest ich trzech. Statystycznie to chyba nie jest źle, tylko że tych sześciu fanów marki już nigdy nie kupi hondy.
Wiecie jak wyglądała statystyka awarii w okresie gwarancyjnym RD03 ? 0.12% awarii na 1000 sprzedanych egzemplarzy :).
Zdrowia.

WieniuZiel
31.08.2018, 10:54
Do czarnej dupy zabieram kable i tyle.
Reszta jak w manualu.
Rozpatrujac wypady na szutry i lżejsze przełęcze Afra jest super. Tam gdzie gsy katują 1 bieg będąc przy tym nerwowe, Afra toczy się łagodnie na dwójce. Jest bardzo poręczna na duktach i dalej od asfaltu. Nigdy nie topiłem, więc o tym sie nie wypowiadam.

madafakinges
31.08.2018, 10:56
Ja tam uwielbiam moją NAT i nie zamieniłbym ją na rd03;)

michoo
31.08.2018, 11:05
Ja tam uwielbiam moją NAT i nie zamieniłbym ją na rd03;)

Jak byś Mada zmienił zdanie to może chociaż na 2 tygodnie :)

CzarnyEZG
31.08.2018, 12:09
A czy z DCT nie jest trochę tak jak w późnych dziewięćdziesiątych było ze skrzyniami automatycznymi w samochodach?
" Łooo panie, automata to kto naprawi"
" Łooo panie automat to się psuje, a jak się zepsuje, to kaplica"
" Skąd ten pomysł? Masz pan automat?"
" Niee panie ale kuzyn szwagra kolegi chciał kupić i nie kupił, bo to się psuje..."

Novy
31.08.2018, 12:17
(...)
Zapytam jeszcze o przedni reflektor jak się sprawdza w nocy? bo to też dla mnie ważny aspekt aby jechać pewnie bo widzę wszystko a nie domyślać się co jest za 50 metrów na drodze.
(...)

Reflektor (Led) świeci nieprawdopodobnie jasno.
Jasno do tego stopnia, że jak mijasz w nocy znaki drogowe to masz wrażenie, że to one świecą.

Świecą i rażą :)

...te znaki :D

radiolog
31.08.2018, 12:19
Podobnie razi tylny led, tyle ze od tylu

Grzechu2012
31.08.2018, 12:22
Dobrze że trawy na poboczach nie wypala :)

Mam nalatane 60000km nic mi sie nie popsuło, lagi i szprychy wymienili mi na gwarancji, robie serwisy i jezdze. Polecam dla siebie nie widze innej alternatywy.
Dzieki koledze Madafaka ;) mam zajebisty zestaw full arrow + rapibike= motocykl poprostu płynie, jest mniej nerwowy i nie szarpie, po mieście można na 4-5 pyrkać tak pięknie na dolnym zakresie chodzi. Powinni to u dilerów proponować.
Z tym że spalanie wzrosło o jakieś 0,4l na 100km

HarryLey4x4
31.08.2018, 12:27
Ja juz mam drugą DCT, ale nie atas bo za wysoka.

krzysiek_m
31.08.2018, 13:10
Panowie, a to nie jest, że nawet w samochodach te DSG mają ze sobą problemy po 200kkm+?

tadzik
31.08.2018, 13:14
Bo jak ma 2 mce, 2000tyś przebiegu po asfaltach
Jak ma rzeczywiście dwa miliony przebiegu to już nieważne po czym i tak jest miszczem!! :D
MSPANC --jeśli ktoś jeszcze pamięta co to znaczy

colles
31.08.2018, 13:18
MSPANC --jeśli ktoś jeszcze pamięta co to znaczy

ja się powstrzymałem :):):):)

ivenhoe
31.08.2018, 13:21
Jak ma rzeczywiście dwa miliony przebiegu to już nieważne po czym i tak jest miszczem!! :D

czym?

operator99
31.08.2018, 13:33
A czy z DCT nie jest trochę tak jak w późnych dziewięćdziesiątych było ze skrzyniami automatycznymi w samochodach?
" Łooo panie, automata to kto naprawi"
" Łooo panie automat to się psuje, a jak się zepsuje, to kaplica"
" Skąd ten pomysł? Masz pan automat?"
" Niee panie ale kuzyn szwagra kolegi chciał kupić i nie kupił, bo to się psuje..."

Z tymi skrzyniami automatycznymi i dużymi silnikami benzynowymi to dotej pory jest zacofanie ! Najlepiej to pasek tdi albo jakiś inny szrot zagazowany!
Ja mam nową NAT DTC 2017 od Maja tego roku aktualnie 10000 km przebiegu i popierdala zą miło! Asfalt głównie ale i zjadę czasem do lasu albo inną polną drogę i chwalę sobie ten motocykl! Nie martwię się tym że się zepsuje mam gwarancję, nie kupiłem go po to żeby na niego patrzeć tylko popierdalać ile wlezie! Jak ktoś wcześniej napisał wszystko się psuję,gdybym miał brać po uwagę jęki i narzekania że coś może nawalić to nic bym nie kupił! Nie ma ideału i niezawodność odeszła do lamusa zawsze coś może nawalić niezależnie od marki

ivenhoe
31.08.2018, 15:55
Rozumeim że ci co kupili to bronia swoje zabawki i najważniejsze żeby być faktycznie zadowolonym z zakupu i jazdy, a jak komuś nie przszkadza że sprzęt za 60 tysięcy i więcej złotych jest wykonany tak sobie to super. Honda się tylko ucieszy.

madafakinges
31.08.2018, 15:58
ivenhoe

Tak z ciekawości ile km przejechałeś na NAT?

tyran
31.08.2018, 16:10
A co z tymi DCT w Hondach jest nie tak?
Przecież Honda montuje te skrzynie w VFR od lat i nie słyszałem żeby z tym coś się działo.
Mam DCT w Crossrurerze i chwałę sobie. W samochodach szybko się wyleczyłem z ręcznych skrzyń. Jeżdżę automatami od lat 80-tych zeszłego wieku i nigdy nie miałem z nimi problemu. W VFR musiałem tylko nauczyć DCT swojego stylu jazdy, bo strasznie zamulał na początku w trybie drive.

geniusz 900
31.08.2018, 16:54
Jednym słowem kupować i nie myśleć.
Martwi mnie bo ta wersja Adventure Sport jest taka wysoka.
Salon mi zaproponował kanapę akcesoryjną i ewentualnie wsunięcie lag przednich aby ją obniżyć. Możliwe, że na kanapie się skończy, może wrzucę żel aby było wygodniej. Podoba mi się duża czasza lepiej chroni przed wiatrem, zastanawiam się nad hamulcami bo miałem wrażenie, że są słabe potem jak jechałem "Crosturerem" to byłem mega zadowolony. Jeśli Lampa tak świeci, że znaki oślepiają to super bo będzie bezpiecznie w nocy zwłaszcza jak jakieś zwierzaki będą chciał wyjść pod moto z lasu. Regulacja jest jakaś prosta aby sobie dopasować do jazdy solo lub z bagażami?

bukowski
31.08.2018, 17:37
A co z tymi DCT w Hondach jest nie tak?
Przecież Honda montuje te skrzynie w VFR od lat i nie słyszałem żeby z tym coś się działo.
Mam DCT w Crossrurerze i chwałę sobie. W samochodach szybko się wyleczyłem z ręcznych skrzyń. Jeżdżę automatami od lat 80-tych zeszłego wieku i nigdy nie miałem z nimi problemu. W VFR musiałem tylko nauczyć DCT swojego stylu jazdy, bo strasznie zamulał na początku w trybie drive.Zostało to już parę razy napisane: to dobra skrzynia, ale dla niektórych 10 kg i potencjalna awaryjnosc przy eksploatacji w ciężkich warunkach jest nieakceptowalna. Dla niżej podpisanego nie jest. Co nie znaczy, że mam większego :D za to widzę, że posiadacze DCT machają swoimi aż miło!

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Cezar3
31.08.2018, 18:42
Kupiłem NAT w manualu, jakoś nie pociąga mnie automat w moto. Co nie znaczy, że coś jest lepsze lub gorsze. Kwestie indywidualne, jak z gustem :)
A często poruszana kwestia - 60 tys i taki se ... dajcie propozycje tańszego i lepszego :)
Będzie wiadomo na co zamienić hądę jak się już rozsypie ...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Adagiio
31.08.2018, 19:44
Problemem padania automatów jest ostra jazda w terenie. Pewnie automat nadaje się do jazdy po asfalcie a co najwyżej po szutrówce.
Co można mieć za 60 tysiaków ? Cztery fajne motorki. Dlaczego cztery, zamiast NAT ? A no dlatego że jadę tam gdzie mam ochotę w danej chwili a życie jest za krótkie i za mocno pokręcone żeby tracić czas na jakieś kompromisy.

ivenhoe
31.08.2018, 20:10
Problemem padania automatów jest ostra jazda w terenie. Pewnie automat nadaje się do jazdy po asfalcie a co najwyżej po szutrówce.
Co można mieć za 60 tysiaków ? Cztery fajne motorki. Dlaczego cztery, zamiast NAT ? A no dlatego że jadę tam gdzie mam ochotę w danej chwili a życie jest za krótkie i za mocno pokręcone żeby tracić czas na jakieś kompromisy.

dokładnie, ale jako że dostałem urzedowe pouczenie zeby nic złego na nową Afrykę a w szczególności DCT nie pisać to koniec uszczypliwych uwag.

Kupuj chłopie NAT czy ATAS z DCT i niech moc będzie z Tobą. :Thumbs_Up:

Adagiio
31.08.2018, 20:29
Kupuj chłopie NAT czy ATAS z DCT i niech moc będzie z Tobą. :Thumbs_Up:

Dzięki za radę :D

wojtekk
31.08.2018, 20:53
dokładnie, ale jako że dostałem urzedowe pouczenie zeby nic złego na nową Afrykę a w szczególności DCT nie pisać to koniec uszczypliwych uwag.

Kolego - piszesz publicznie o prywatnej wiadomości. Jak wolisz.

1. Nie było urzędowego pouczenia. Wysłałem Ci prywatną wiadomość. Zero bana - a to jest urzędowe. Nie rób więc proszę jakiejś teorii spiskowej.

2. Poprosiłem, abyś odpowiedział konkretnie na pytanie autora, który ów zawarł w pierwszym poście. Streszczę pierwszy post, który Ci wkleiłem: "jakie są plusy i minusy".

3. Napisałem, że Twój post nie wnosi nic do tematu ("Rozumeim że ci co kupili to bronia swoje zabawki i najważniejsze żeby być faktycznie zadowolonym z zakupu i jazdy, a jak komuś nie przszkadza że sprzęt za 60 tysięcy i więcej złotych jest wykonany tak sobie to super. Honda się tylko ucieszy"). Pisał Ci to i inny Kolega (colles o ile dobrze pamiętam). Nie odnosisz się w żaden sposób do pierwszego postu.

4. NIe twórz proszę teorii spiskowej, że Ci napisałem, że masz pisać wyłącznie dobrze o NAT. NIe napisałem tak. Mam wkleić screenshota?

I po co na forum o tym pisać... Mogłeś nacisnąć guzik "odpowiedz".

Apeluję aby(ś) trzymał się tematu. Tyle i tylko tyle. Mogę prosić? Dziękuję :*

muszel72
31.08.2018, 22:23
Plastik mi się rozsypał przy zbiorniku w czasie ostatniego tripu do Istanbułu. Przy nalocie ok 5kkm. Zgłosiłem do ASO po powrocie i czekam. Ale i tak na chwilę obecną nie zamieniłbym mojej klepaczki na nic innego. Dobra, na dukę Enduro ewentualnie:)

Cezar3
31.08.2018, 22:23
Co można mieć za 60 tysiaków ? Cztery fajne motorki.
Dla mnie cztery to za dużo, mam mały garaż :(
A konkretnie jeden, lepszy od NAT do jazdy po czarnym, turystycznie czasem szutry, leśne dukty, bez brodzenia i ostrego terenu ?
No i tańszy... i żebym nie narzekał, że coś niedopracowane, czy bubel znowu...
Ale konkretnie, a nie w stylu, że czerwony :) No i nowy żeby był :at:

edit

Jeszcze żeby nie ważył więcej i się podobał :)

ivenhoe
31.08.2018, 22:28
A konkretnie jeden, lepszy od NAT do jazdy po czarnym, turystycznie czasem szutry, leśne dukty, bez brodzenia i ostrego terenu ?

suzuki v-strom 1000 xt :Thumbs_Up:

Cezar3
31.08.2018, 22:33
Miałem 650 i niestety nie...mierzyłem litra, ale stylistycznie i to co oferuje nie zaspokoiło moich potrzeb :) Głównie stylistycznie, ale technicznie nic ciekawego nie oferuje. Ale próbuj dalej :)

ivenhoe
31.08.2018, 22:40
Miałem 650 i niestety nie...mierzyłem litra, ale stylistycznie i to co oferuje nie zaspokoiło moich potrzeb :) Głównie stylistycznie, ale technicznie nic ciekawego nie oferuje. Ale próbuj dalej :)

ktm 1090 adv R :Thumbs_Up:

p.s.
a co takiego crf1000l ciekawego technicznie oferuje do jazdy po szutrach i czarnym?
a v-strom ma przynajmniej hydrauliczne sprzęgło, więcej mocy i bezdętkowe koła...

Cezar3
31.08.2018, 22:49
Technicznie bomba, znaczy ma co mieć powinien. Jedynie dwie wady - wygląd i kratownica, oczywiście subiektywnie :)
Dobra, już nie szukaj, NAT na razie spełnia moje wymagania, a za parę lat będą nowe propozycje

madafakinges
31.08.2018, 23:08
ivenhoe
powtarzam pytanie bo może ci umkneło im km zrobiłeś, albo ile razy rozbierałeś i serwisowałeś nat, że tak stanowczo stwierdzasz, że jest taka kiepska?

yeuop
01.09.2018, 07:08
A to niby hydrauliczne sprzeglo jest super? Nie jest i nie chciałbym.
A na Afryce chodzi leciusieńko.
Zrobilem na Afryce niespełna 15k km w kilka tygodni i nic się nie zesralo, wiec jest dobrze ;-) Ale teraz będzie stala już w garażu do przyszłego czerwca. Howgh.

plaku
01.09.2018, 10:55
Ochh ta awaryjność DCT... zeby tylko to sie nie jeb...lo. A tak co wyjazd to zonk. Strach gdzies jechac...a jak sie zepsuje w czarnej dupie...? Serio to chyba skrzynia jest najlepszym i najmocniejszym punktem tego moto. Reszta to padaczka. Ja kupilem AT tylko i wylacznie ze względu na DCT. Jakby jej nie miala to nawet nie patrzylbym na bubla. Sprzedaj i nie płacz....płaczesz i płaczesz.Tak to jest, jak człowiek sie napali,i kupi w kredycie...:D.

Dubel
01.09.2018, 11:11
suzuki v-strom 1000 xt :Thumbs_Up:

:dizzy::vis::haha2::haha2::haha2:

myku
01.09.2018, 17:39
Sprzedaj i nie płacz....płaczesz i płaczesz.Tak to jest, jak człowiek sie napali,i kupi w kredycie...:D.

Co to jest w kredycie? :haha2:. Troche w nia wsadzilem wiec pojezdze. Ale zebym mial sie zachwycac....Kolejnym.moto.bedzie Kat.

myku
01.09.2018, 17:41
U:dizzy::vis::haha2::haha2::haha2:

:haha2: :lol8:

ivenhoe
01.09.2018, 18:34
:dizzy::vis::haha2::haha2::haha2:

ten się śmieje kto się śmieje ostatni. :haha2:

radiolog
01.09.2018, 18:47
Co to jest w kredycie? :haha2:. Troche w nia wsadzilem wiec pojezdze. Ale zebym mial sie zachwycac....Kolejnym.moto.bedzie Kat.Też o tym myślałem, ale będę już za stary na 160 km, dlatego zostanę przy at ale raczej as

PAKO
01.09.2018, 19:46
Myku narzekasz nie ustannie na Nat więc sprzedaj ją wkońcu i kup Kata....po co się męczyć!

Cezar3
01.09.2018, 19:48

Nadal nie opisałeś swoich wrażeń z użytkowania NAT :)

myku
01.09.2018, 20:07
Myku narzekasz nie ustannie na Nat więc sprzedaj ją wkońcu i kup Kata....po co się męczyć!

DCT mi sie zachcialo. Poza tym to masz racje.

ivenhoe
01.09.2018, 21:28
Nadal nie opisałeś swoich wrażeń z użytkowania NAT :)

zajebiste.:Thumbs_Up:

Cezar3
02.09.2018, 01:14
zajebiste.:Thumbs_Up:

Jak Ty mnie zaimponowałeś teraz ....

Dubel
02.09.2018, 21:16

Prosze Cie, kondon lepszy od NAT?? Nie jestem milosnikiem CRF-y ale bez jaj by twierdzic ze DL lepszy :confused::mur:

DominikK
06.09.2018, 22:44
...
3. Nowa CRF 1000 jest w moim zasięgu finansowym.
....
Planuje kupić wersję Twin Adventure Sport z DCT.
...
zawsze chciałem mieć AT a teraz jest to dla mnie osiągalne.

Według powyższych 3 zdań z Twojej wypowiedzi - kupuj. Motocykl jest zajebisty, jeździ, hamuje, ma swoje wady i zalety. Jak Ci się nie spodoba, popatrz na powyższe 3 zdania, skreśl jedno z nich i wybierz następny :D

Widmo80
11.09.2018, 20:52
Takie pytanie..Dla mnie nie do końca oczywiste. Na ile czasu producent udziela gwarancji na NAT bez DCT. Czy może jakiś jest limit kilometrowy
I czy NAT kupiona np w Szwajcarii i przywieziona do kraju (jeszcze w okresie gwarancyjnym)
Jest naprawiana w serwisie hondy np w Katowicach za free?

radiolog
11.09.2018, 21:08
Standard jest 2 lata, ale mozesz przedlużyć za kase do 5, ale chyba dotyczy to kupionych egzemplarzy w Polsce, do 2 lat jest ogólnoeuropejska

nabrU
20.09.2018, 00:31
Oferta co prawda z UK ale można zawsze kupić i do PL przywieźć:

https://www.johnbanks.co.uk/honda-bikes/offers/brand-new---honda-africa-twin-and-adventure-s/17531/offerdetail.aspx

nowa AT: ok 44100 PLN
nowa AT DCT: ok. 48000 PLN
nowa ATAS: ok. 48000 PLN
nowa ATAS DCT: ok. 52000 PLN

furman
20.09.2018, 08:38

https://www.johnbanks.co.uk/honda-bikes/offers/brand-new---honda-africa-twin-and-adventure-s/17531/offerdetail.aspx

Tak można ? To nie jest oferta tylko dla ludzi mieszkających w Anglii ?

madafakinges
20.09.2018, 08:46
A to nie jest tak że taka cena tylko w opcji kredytu u nich?

furman
20.09.2018, 08:53
No właśnie też mi się tak wydaje. Tylko gdzie tu prawa ekonomii. Żeby za gotówkę było drożej niż w kredycie ��.

madafakinges
20.09.2018, 09:13
Może bć jakiś myk z ubezpieczeniem, albo serwisowaniem u nich itp.

nabrU
20.09.2018, 10:29
Panowie, opcja jest raczej tylko na kredyt (w sumie mogę zadzwonić i wypytac o szczegóły) więc to musiałby być ktoś mieszkający w UK. Ale w ciągu 14 dni można kredyt wypowiedzieć zapłacić pozostałosc i moto jest kupione jak za gotówkę.

Wiem, że to trochę mieszania, ale jak ktoś ma rodzinę w UK to jest to do zrobienia.

I nie ma tu żadnego myku. Podobną akcje ten dealer zrobił rok temu i sprzedał podobno ponad setkę NAT o ponad 3000 funtów taniej

furman
20.09.2018, 10:55
Gdybyś dowiedział się czegoś więcej byłbym wdzięczny. Szczególnie jak to by miało wyglądać gdyby motocykl miał trafić do Polski.

kaminba
20.09.2018, 11:03
Drogo w Polsce można kupić znacznie taniej ale trzeba się zainteresować, poświęcić trochę czasu i poszukać.

Można bo mi się udało, kupiłem znacznie taniej i to w Polsce z dostawą do domu.

operator99
20.09.2018, 11:12
Panowie, opcja jest raczej tylko na kredyt (w sumie mogę zadzwonić i wypytac o szczegóły) więc to musiałby być ktoś mieszkający w UK. Ale w ciągu 14 dni można kredyt wypowiedzieć zapłacić pozostałosc i moto jest kupione jak za gotówkę.

Wiem, że to trochę mieszania, ale jak ktoś ma rodzinę w UK to jest to do zrobienia.

I nie ma tu żadnego myku. Podobną akcje ten dealer zrobił rok temu i sprzedał podobno ponad setkę NAT o ponad 3000 funtów taniej

To nie jest zwykły kredyt tylko Leasing Personalny tzw. Zrywasz umowę w ciągu 14 dni oddajesz motka,żeby otrzymać jakikolwiek kredyt nie wystarczy że rodzina jest w UK! Trzeba mieć odpowiednią historię kredytową co jest konsekwentnie sprawdzane!I pamiętajcie że nikt nic nie daje za darmo ! A co do sprowadzenia do Polski to na pewno trzeba zmienić światła,czy potrzebna homologacja na Polskę tego nie wiem

madafakinges
20.09.2018, 11:16
świateł teraz nie trzeba zmieniać, w nowych moto światła led świecą prosto.

operator99
20.09.2018, 11:18
świateł teraz nie trzeba zmieniać, w nowych moto światła led świecą prosto.

Nie zgadzam się z tym,zawsze jest doświetlone lekko pobocze

madafakinges
20.09.2018, 11:20
Zgadzam się z tym, że się nie zgadasz.

nabrU
20.09.2018, 12:16
Oczywiście że trzeba mieć zdolność kredytową.
Źle się wyraziłem ze zrywaniem kredytu. Po prostu trzeba go wcześniej spłacić w całości. Nikt przecież nie zabroni spłacić czegoś wcześniej niż harmonogram spłat.

Nie za bardzo mam teraz czas to wyjaśniać. Postaram się więcej jutro napisać...

nabrU
20.09.2018, 12:18
Nie zgadzam się z tym,zawsze jest doświetlone lekko poboczeW NAT wersji UK świeca prosto. Już to kiedyś tu przerabialismy

madafakinges
20.09.2018, 12:28
W NAT wersji UK świeca prosto. Już to kiedyś tu przerabialismy

Nie szkodzi operator99 się nie zgadza i tak;)

ivenhoe
20.09.2018, 12:32
pewnie jak skręca kierownice to mu swiatła się skrzywiaja :D

operator99
20.09.2018, 13:02
pewnie jak skręca kierownice to mu swiatła się skrzywiaja :D
Bardzo zabawne

nabrU
21.09.2018, 15:48
Gdybyś dowiedział się czegoś więcej byłbym wdzięczny. Szczególnie jak to by miało wyglądać gdyby motocykl miał trafić do Polski.

Jestem po telefonie do dealera.
Motocykle w niewielkiej ilości i muszą być kupione do 30 września (zakładając, że nie zostaną wykupione wczesniej).

Motocykle można kupić również za gotówkę (wymagana karta debetowa lub przelew bankowy) za kwotę promocyjną.

Co do kredytu jest to tzw Personal Contract Purchase (PCP) czyli kredyt, w którym płacisz depozyt, a część kwoty rozłożona jest na miesięczne raty. Aby stać się właścicielem takiego pojazdu należy jeszcze uiścić finalną kwotę tzw. balloon payment, który jest oparty na przewidywalnej gwarantowanej cenie pojazdu na koniec umowy.

Na koniec takiej umowy kredytowej istnieją trzy możliwości:
- zapłacić balloon payment i zatrzymać motocykl,
- oddać moto bez spłaty balloon payment (wtedy działa to jak leasing),
- użyć nadwyżki kwoty gwarantowanej jako depozytu dla nowego moto.

Tak więc nie jest to stricte leasing, który tutaj nazywa się Personal Contract Hire (PCH).

Spodziewam się, że te NATy rozejdą się tu jak świeże bułeczki.:at:

kaminba
24.09.2018, 07:39
W razie czego mam namiar na nową CRF 1000 w kolorze czarny mat, wersja limitowana oczywiście DCT w cenie 53900zł (nowa z gwarancją i pełną FV)

Ostatnia sztuka

Pozdrawiam
bartek

Emek
24.09.2018, 14:52
Nowy kolorek będzie na 2019.
https://i.imgur.com/BYVY2tJ.jpg

colles
24.09.2018, 15:04
Mnie się podoba :)

madafakinges
24.09.2018, 15:07
I tak czerwona będzie najszybsza.

operator99
24.09.2018, 15:23
I tak czerwona będzie najszybsza.

Czerwone są szybkie ale białe też

nabrU
01.10.2018, 21:55
Jakby ktoś był zainteresowany takim moto z UK. Cena widzi mi się niezła:

CRF 1000 Africa Twin DCT
2017, 5000 miles
1 owner me from new
DCT which is fantastic
Full Honda service history
Black mint condition no winter use

Centre stand
Heated grips
Additional fog lights
MRA airflow screen plus unused original
Additional twin usb power socket professionally fitted
Rugged roads wind jammer

GBP 7500

Email for pics

andrewbellwood@btinternet.com
07929057207

http://www.ukgser.com/forums/attachment.php?attachmentid=388417&stc=1&d=1538420483

Nic gość nie wspomniał czy Akrap w cenie :confused:

Avaloon
15.10.2018, 12:47

To okazja! tylko brać

Hiperfokal
22.10.2018, 14:14
Myślicie że warto czekać do grudnia na wyprzedaże rocznika 2018, czy kupować już teraz?
Obecnie cena rocznika 1018 w manualu z doplatą za kolor wacha się w okolicach 55500. Czy może jeszcze spaść?

siwy
22.10.2018, 14:29
Próbować można w każdej chwili. Ja kupiłem np w sierpniu i udało mi się w cenie "zimowej" kupić.

Lakrua
22.10.2018, 14:37
U Sokoła w Lublinie jest jakaś podejrzana, wyprzedażowa cena 45 900 ale nie wiem za który model dokładnie i w jakim malowaniu. Fakt ze ja u nich swoją kupowałem i lepszej ceny w kraju nie znalazłem. Trzeba by się zagłębić i podpytać co jest grane jeśli jest ktoś zainteresowany

Emek
22.10.2018, 14:41
Może być rocznik 17.

Hiperfokal
22.10.2018, 14:43
Z tą z lublina jest haczyk: *cena motocykla przy zakupie pakietu akcesoriów Honda TOURING MT L1 który kosztuje 19000 :)

Hiperfokal
22.10.2018, 14:54
Lifting rocznika 2018 czyli chyba zegary zapłon i wydech jest bardzo znaczący czy nie koniecznie i faktycznie poszukać rocznika 2017?

Dubel
22.10.2018, 14:58
Lifting rocznika 2018 czyli chyba zegary zapłon i wydech jest bardzo znaczący czy nie koniecznie i faktycznie poszukać rocznika 2017?
Jest wiecej zmian w roczniku 2018 miedzy innymi mocowanie setow, inna anoda na lagach , walek w silniku ...

madafakinges
22.10.2018, 15:08
Wg. mnie paskudne i mniej czytelne zegary i więcej elektroniki to minus,choć nie jeździełm jeszcze na 2018r i nie wiem jak te mody wpłynęły na prace silnika, może okazać się że warto.
Mocowanie seta mam dobre rozwiązanie jak co:) Nowa anoda to też wydatek rzędu 400zł u sancheza. Nie wiej jaką masz oferte i jakiej różnicy cen mówimy, ale jeśli więcej niż 5tyś. to ja bym się nie zastanawiał i brał 17r. a różnice zainwestował w gmole, opony i fajny wyjazd.

Lakrua
22.10.2018, 15:25
Wg. mnie paskudne i mniej czytelne zegary i więcej elektroniki to minus,choć nie jeździełm jeszcze na 2018r i nie wiem jak te mody wpłynęły na prace silnika, może okazać się że warto.
Mocowanie seta mam dobre rozwiązanie jak co:) Nowa anoda to też wydatek rzędu 400zł u sancheza. Nie wiej jaką masz oferte i jakiej różnicy cen mówimy, ale jeśli więcej niż 5tyś. to ja bym się nie zastanawiał i brał 17r. a różnice zainwestował w gmole, opony i fajny wyjazd.
Też bym poszedł ta drogą. A które roczniki miały słynny problem ze szprychami ? Bo ja mam 2016 i nie widać żeby się coś działo... Patrze patrze i nic

madafakinges
22.10.2018, 15:46
16 i 17 ale to zależy od egzemplarza, jeśli rdzewieją wymieniają na gwarancji na nierdzewne, więc żaden problem.

ivenhoe
22.10.2018, 16:42
dla mnie najważniejszą zmianą w 2018 jest mocowanie stalowe podnóżków, reszta nie istotna ale dla samego tego faktu bym nie brał 2017.

Hiperfokal
22.10.2018, 16:48
Dziękuje bardzo za rady, żeby tylko te starsze można było dostać w malowaniu hrc :)

madafakinges
22.10.2018, 16:53
Żeby nie było, że tylko w hądzie się łamią, tutaj vstorm 650.

Zakładasz wzmocnienie i zapominasz o łamiącym podnóżku, na licznik masz przed oczami cały czas....

Cezar3
22.10.2018, 17:48
Nie miałem 2016-17, ale licznik w nowej jest w pełni zadowalający.
To, że nie ma kontrolek kierunkowskazów wielkości spodeczka to chyba nie minus ;)
Poza tym czytelność w każdych warunkach jest optymalna, ostre słońce nie przeszkadza.
A że ma kształt tabletu ? Bez przesady, gorzej było i klaskali...
A plusy - wydech, zmienione detale silnika, lepsza oksyda, waga, homologacja na kostki, mocowanie podnóżków .
Elektronika nie taka straszna, trochę poszerzyli zakres ustawień.

yeuop
22.10.2018, 18:45
Piekno tkwi w prostocie. Dlatego wzialem 2017.

nabrU
23.10.2018, 10:38
2018 ma chyba throttle by wire też

motif
23.10.2018, 10:40
2018 ma chyba throttle by wire też

nawet niestety na pewno.

siwy
23.10.2018, 10:54
Afryki sprzed liftu coraz rozsądnie kosztują. Kolega kupił ostatnio 2016 z urwanymi setami pasażera, pognieconym ori wydechem i kilkoma rysami na plastikach za 33 tyś. PLN

Futrzak
23.10.2018, 19:00
Bez urazy ale nie widzę w tej cenie nic rozsądnego... z drugiej strony każdy kupuje to na co ma ochotę, i ile siana w portfeliku

siwy
23.10.2018, 21:22
Rozsądne wydaje mi się kupione tej cenie 2- letniej Afryki bo ja za tyle chciałem kupić 5-letniego LC8

Uszkodzenia pozornie kosztowne, w aso pewnie tak by było ale ori wydech np ostatnio na forum wystawiony był za 400 zł.

ivenhoe
23.10.2018, 22:09
Rozsądne wydaje mi się kupione tej cenie 2- letniej Afryki bo ja za tyle chciałem kupić 5-letniego LC8

Uszkodzenia pozornie kosztowne, w aso pewnie tak by było ale ori wydech np ostatnio na forum wystawiony był za 400 zł.

ale za tę cene kupisz nowego v-stroma 650 :)

siwy
23.10.2018, 22:22
Spoko, po co w takim razie ludzie kupują używane lc8? Można też kupić 6 afryk rd04 i jeździć nimi do końca życia.

Zmyler
23.10.2018, 22:27
Nie- no mimo że motocykl spoko to porównywanie v-stroma do lc8 i afryki jest kulawym pomysłem.

Futrzak
24.10.2018, 15:31
Fakt rozważając to że za 1 BMW można kupić 2 nagie NAT też

Hiperfokal
10.11.2018, 08:40
Udało się!! W końcu ją mam!!!! Jest wspaniała :)

tyran
10.11.2018, 10:29
No to się pochwal!

Hiperfokal
10.11.2018, 14:14
Muszę najpierw się nauczyć wrzucać zdjęcia. Teraz latam �� ��

Hiperfokal
10.11.2018, 16:29
http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=342&pictureid=2002

materna
10.11.2018, 16:33
Też brałbym takie malowanie:)
Gratulacje. Piękna.

tyran
10.11.2018, 16:36
Mniód malina!

dzinks
10.11.2018, 16:37
Gratulacje :)

Hiperfokal
10.11.2018, 17:15
Dzięki :)

Dzieju
10.11.2018, 17:18
I to 3 km ode mnie :)

radiolog
10.11.2018, 19:17
Wiadomo, że jedynie słuszne malowanie, gratki

Cezar3
10.11.2018, 19:24
Ładne cacko, jak moja 😁
To MCS?

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Hiperfokal
11.11.2018, 09:51
Tak, to MCS

emillioo
13.11.2018, 18:10
Kiedy można ją zobaczyć :)

Hiperfokal
14.11.2018, 08:26
http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=342&pictureid=2005

madafakinges
14.11.2018, 09:00
Nie mogę tego pojąć jak możecie szpecić taki piękny motocykl takimi gmolami...:cold:

Emek
14.11.2018, 09:24
Trudno się z Tobą nie zgodzić Mada choć to rzecz gustu.

matjas
14.11.2018, 09:30
Gmole są po to aby były skuteczne. Te tutaj przynajmniej chronią silnik i robią to lepiej niż większość ładnych gmoli.

M

Hiperfokal
14.11.2018, 11:06
E tam. Mi się podobają :)

Grzegorz Dąbas
03.12.2018, 18:14
Witam serdecznie mam zamiar nabyć NAT .Mam dylemat Wybrać z Dct czy manual a może dołożyć do wersji Adventure {mam 182cm i nie wiem czy nie bedzie za duża} odbyłem juz jazdę testową z dct i fajnie mi się jedziło.Może macie jakieś rady ?chętnie wysłucham

radiolog
03.12.2018, 18:19
rad w tym temacie całe forum, będziemy sie powtarzać

szelas
03.12.2018, 19:05
Witam serdecznie mam zamiar nabyć NAT .Mam dylemat Wybrać z Dct czy manual a może dołożyć do wersji Adventure {mam 182cm i nie wiem czy nie bedzie za duża} odbyłem juz jazdę testową z dct i fajnie mi się jedziło.Może macie jakieś rady ?chętnie wysłucham

Jak masz wątpliwości po przeczytaniu forum, to jedyna rada jaką mam - wypożycz na kilka dni NAT (manual, DCT), NATAS (manual lub DCT) i sam podejmij decyzję - ja tak zrobiłem i kupiłem NAT z DCT - jutro jadę ją zarejestrować :)

myku
03.12.2018, 19:20

To bardzo indywidualna decyzja.Ja mam z DCT ale manualem też fajnie nawet bardzo fajnie mi się jeździło(2000km). Czy zwykła, czy ATAS...? Ja mam 185cm i mojej zwyklej nie zamienilbym na ATAS. Jest poręczna i bardziej pasuje mi do tego co chce nią robić. Nie spiesz sie i pojeździć wszystkimi wariantem.

ex1
03.12.2018, 19:40
ja mam NAT z DCT i uwielbiam automat.. zarówno w terenie jak i na szosie..
mam 187cm.. I najbardziej bym chciał ADV S :)z DCT :D

guenvyhar
03.12.2018, 21:34
W piątek odebrałem z swoją ATAS DCT, mam 183 cm wzrostu i na obniżonej o 2 cm kanapie (90 cm) mam obie stopy prawie płasko na ziemi (pięty 1-2 cm nad podłożem). Zbiornik paliwa dla mnie przemawia za ATAS.

king3
04.03.2019, 21:04
Panowie,
Podepne się pod wątek,
Taki temat, rozglądam sie za nową Afryką, znalazłem coś takiego:
https://www.otomoto.pl/oferta/honda-crf-1000-africa-twin-dct-2017-rok-przebieg-9000-km-ID6BHxRl.html#bf9996de29
Wydaje się być wszystko ok. Mam jednak taki pytanie:
sprzedawca twierdzi iż moto ma ksiązke serwisową w wersji elektronicznej (prawdopodobnie, poniewaz papiery jeszcze nie doszły z moto, jeśli takowe są), jakie są możliwości sprawdzenia historii serwisowej moto ? Mam numer VIN, ale na infolinii Honda Moto Poland, miły pan, łamaną polszczyzną poinformowal mnie, ze takie informacje moge otrzymac we Włoszech (pochodzenie moto) trochę u mnie słabo z włoskim :). Jest jakaś mozliwosc sprawdzenia tej historii serwisowej ? Ma ktoś jakies doswiadzczenie w tym temacie ?
Z góry dziękuję za pomoc.

jeszcze jedno: mam skany jakis dwóch dokumentów, ale po włosku - jeden to scheda di valutazione motoveicolo uisato a drugi to jakis dokument z włoch Euro tax, wszystko po włosku, google translator nie bardzo dziala z tym, może ktoś jest biegły w tej włoskiej mowie :)

Dowiedzialem się, ze jednak nie da rady sprawdzic w Polsce historii serwisowej Hondy z Włoch, tylko ASO gdzie było serwisowane moto, chociaz z drugiej strony jeśli moto jest jeszcze na gwarancji to jak oni weryfikują przeglądy w Polsce i wszelkie akcje serwisowe jeśli moto jest z innego kraju UE ?

mdxmd
05.03.2019, 23:37
ja kupiłem moto z Francji, dotarłem do poprzedniego właściciela i poprosiłem o historię serwisu jeżeli takowa istnieje.. jakie był moje zdziwienie, kiedy się odezwał i przesłał mi wszystkie faktury z hondy z wszystkich lat i przeglądów... książki serwisowej nie ma ale jej wartość i tak jest mizerna w porównaniu do faktur.... przy okazji dowiedziałem się, że dbał o moto i mogę bezpiecznie nim jeździć, dostałem także zaproszenie do odwiedzin gdybym się wybierał w jego okolice :) kompletnie nie spodziewałem się takiej reakcji :)

king3
06.03.2019, 07:32
Tak, własnie tym tropem probuję iść, mam jakies namiary, zobaczymy czy właściciel będzie równie pomocny jak w Twoim przypadku:)

mdxmd
06.03.2019, 08:11
Tak, własnie tym tropem probuję iść, mam jakies namiary, zobaczymy czy właściciel będzie równie pomocny jak w Twoim przypadku:)

poprzedni motocykl kupiłem właśnie w Motoszoł, przy okazji różnych prac rozbierałem go niemal w całości i nie znalazłem jakiegoś kombinowania ew. zostało wszystko robione b.profesjonalnie motocykl także z Włoch ale przebieg był większy bo ponad 70.000. W przypadku handlarzy każdy przypadek trzeba traktować indywidualnie... wiadomo, że musi być coś aby się opłacało :) kwestia jak ktoś to ogarnie aby jeździło... zresztą przy tym budżecie to zastanów się czy nie kupić nowy motocykl częściowo na raty i będziesz spał spokojnie przez następne X lat.

Mafrika
06.03.2019, 22:27
Panowie,
Podepne się pod wątek,
Taki temat, rozglądam sie za nową Afryką, znalazłem coś takiego:
https://www.otomoto.pl/oferta/honda-crf-1000-africa-twin-dct-2017-rok-przebieg-9000-km-ID6BHxRl.html#bf9996de29
Wydaje się być wszystko ok.

I kupiłeś to moto? Udało Ci się wyjaśnić coś więcej z książką serwisową?

king3
07.03.2019, 19:23
a tam, guzik. Telefon, ktory miałem okazał sie telefonem do mammy własciciela :), ma przekazac moje zapytanie o historię serwisową. Tak jak napisalem wczesniej, odpowiedz z Hondy Polska - tylko w kraju pochodzenia motora mozna takie info uzyskac. Zakup ? Mierzymy się z moto :)

bukowski
07.03.2019, 22:36
a tam, guzik. Telefon, ktory miałem okazał sie telefonem do mammy własciciela :), ma przekazac moje zapytanie o historię serwisową. Tak jak napisalem wczesniej, odpowiedz z Hondy Polska - tylko w kraju pochodzenia motora mozna takie info uzyskac. Zakup ? Mierzymy się z moto :)Jeśli masz salon hondy, gdzie moto było serwisowane, powinni dać Ci wydruk. Karol1989 pewnie wie, czy to standard we wszystkich salonach w Europie, ale zakładałbym, że tak. Tak jest w pl., Czechach, Szwajcarii - wiem, bo ściągalem historie stamtąd.

Sent from my G8441 using Tapatalk

king3
09.03.2019, 13:38
W Hondzie powiedzieli tak jak pisalem, (Karol potwierdzil). Fabio sie odezwał, (wczesniejszy własciciel) i potwierdzil ze wszystko perfekto w moto. Tak więc bliżej niz dalej do NAT.

king3
16.03.2019, 17:09
I kupiłeś to moto? Udało Ci się wyjaśnić coś więcej z książką serwisową?

moto kupione, zobaczymy co to za cudo :)

mdxmd
16.03.2019, 17:19
moto kupione, zobaczymy co to za cudo :)

wyjątkowa oszczędność informacyjna :D ale nowy z salonu czy ten od motoszoła..?

king3
16.03.2019, 17:24
:), ten z motoszola, kolor czarny (niestety) 2017, DCT niecałe 10000km przebiegu. Nieprzyzwoicie wypucowany:D

Mafrika
16.03.2019, 17:44
No i fajnie! Gratulacje!
Cenowo coś jeszcze ugrałeś? Jak finalnie to wyszło?

king3
16.03.2019, 17:55
5 stówek, i dowóz pod dom, wszystkie dokumenty do rejestracji (przegląd, tłumaczenia). Moto dobrze wyposazone - gmole Givi, dings do zmiany biegów nogą, gniazdo 12V, centralka oraz stelaz do kufrów givi outback, plus nie pasujące do nich prawie nowe (moze nawet nowe) kufry givi trekker. Zaskoczony trochę jestem tym trybem D, strasznie szybko zapina w górę te biegi - za szybko. Na S juz lepiej.

nabrU
16.03.2019, 18:23
Gratulacje z zakupu NAT. Kolor czarny nie jest zły. Kiedys też mi się nie podobał z obrazków w necie. Ale na żywo to co innego. Fajna matowa 'stealth' czerń.

Zaskoczony trochę jestem tym trybem D, strasznie szybko zapina w górę te biegi - za szybko. Na S juz lepiej.

Tryb D to jest 'dla Dziadków' :) aby se do Tesco na zakupy spokojnie dojażdżali.
Do czego innego ten tryb się nie nadaje.

king3
16.03.2019, 18:47
Tryb D to jest 'dla Dziadków' :) aby se do Tesco na zakupy spokojnie dojażdżali.
Do czego innego ten tryb się nie nadaje.[/QUOTE]

hehehe, pierwsza lekcja za mną

Hiperfokal
16.03.2019, 21:50
No pięknie, moje gratulacje. Czarny też jest ładny:)

mdxmd
16.03.2019, 22:33
D do d..y to tak w skrócie.. fajnie, że masz nożną dźwignię... szkoda tylko, że to ustrojstwo (moto) nie pamięta ostatnich ustawień trybu skrzyni..

także gratuluję Ci zakupu.. będziesz zadowolony :) co do sprzedawcy to dwa plaki na moto idą :):)

nabrU
28.03.2019, 20:38
Tak z ciekawości podam, że dzisiaj na jednym z angielskich forów motocyklowych wystawiono na sprzedaż NAT DCT z 2016 roku z przebiegiem 13765 mil i kompletem kufrów Hondy, stopką centralną, grzanymi manetkami, oryginalnymi swiatłami LED, gmolami dolnymi Rugged Roads i hand guardami HepcoBecker za niecałe 30 tyś. zł (5750 GBP). Sprzedała się w 2 godziny...

http://www.ukgser.com/forums/attachment.php?attachmentid=406102&stc=1&d=1553788113

ziutek2002
25.04.2019, 06:52
Witam Szanownych Panów.

Nie chcę zaczynać nowego tematu więc dołączam się do wątku.

Wielka prośba do posiadaczy CRF1000. Zainteresował mnie ten motocykl i nie ukrywam, że chętnie bym po niego pojechał:

https://www.otomoto.pl/oferta/honda-crf-ID6AUjIG.html#d705168b23

Podpowiedżcie proszę krótko, czy warto, albo inaczej: co Wy jako posiadacze CRF1000 możecie zauważyć na zdjęciach, jest coś podejrzanego? itd...

Proszę Was o podpowiedź...

...nie ukrywam, że mam straszny apetyt na niego:)

Novy
25.04.2019, 07:04
Witam Szanownych Panów.

Nie chcę zaczynać nowego tematu więc dołączam się do wątku.

Wielka prośba do posiadaczy CRF1000. Zainteresował mnie ten motocykl i nie ukrywam, że chętnie bym po niego pojechał:

https://www.otomoto.pl/oferta/honda-crf-ID6AUjIG.html#d705168b23

Podpowiedżcie proszę krótko, czy warto, albo inaczej: co Wy jako posiadacze CRF1000 możecie zauważyć na zdjęciach, jest coś podejrzanego? itd...

Proszę Was o podpowiedź...

...nie ukrywam, że mam straszny apetyt na niego:)

Ładnie wyplakowana, zdjęcia artystyczne ze skupieniem się na dodatkach, a nie istotnych rzeczach/szczegółach.

Ciekawi mnie kraj pochodzenia ze względu na nieeuropejskie kierunkowskazy.

Edit:
Film na yt nie istnieje albo nie moge odtworzyć.

Edit2:
Brakuje puszki z narzędziami

Edit3:
Różne halogeny...

Edit4:
Gmole rozgięte, czyli była wypierdolka.

Odpuść sobie to moto. Wystawione ewidentnie do sprzedaży.

ziutek2002
25.04.2019, 07:13
Dzięki NOVY!!!!
Właśnie o takie sugestie mi chodzi!

...w życiu bym o kierunkach nie pomyślał...zauważyłem tylko jeden halogen inny i wgnioty na osłonie tłumika, zdjęcia z różnymi oponami...

JarekO
25.04.2019, 07:36
Nie znam tego motocykla ale Novy przeginasz troszkę :). Trzeba pojechać i zobaczyć a nie wyrokować z tych zdjęć. Halogeny różne?! Gmol przygięty?
Halogeny to pewnie tak ma być, że jeden wali blisko a drugi daleko. Gmole touratecha wiadomo jakie są.....

Novy
25.04.2019, 07:37
Opony mogą być różne. W końcu ma 22.000 na blacie.
Niektórzy gówniane Dunlopy wyrzucali od razu.

Zet Johny
25.04.2019, 07:42
A co do kierunków to nie było tak ze we Włoszech albo innym kraju można było kupić taką wersję?

Novy
25.04.2019, 07:43
Nie znam tego motocykla ale Novy przeginasz troszkę :). Trzeba pojechać i zobaczyć a nie wyrokować z tych zdjęć. Halogeny różne?! Gmol przygięty?
Halogeny to pewnie tak ma być, że jeden wali blisko a drugi daleko. Gmole touratecha wiadomo jakie są.....

Naturalnie moto należy obejrzeć, a ja mogę się nie znać.

To była moja subiektywna ocena, o którą prosił Ziutek2002 :)

ziutek2002
25.04.2019, 07:52
Tak, i za to podziękowałem...

Lepiej zebrać trochę informacji od właścicieli, posiadaczy, siedzących w temacie...niż jechać na próżno...

JarekO
25.04.2019, 07:53
Naturalnie moto należy obejrzeć, a ja mogę się nie znać.

To była moja subiektywna ocena, o którą prosił Ziutek2002 :)

Dokładnie.

Na początek najprościej jest zadzwonić i wypytać o te uszkodzenia co są widoczne na zdjęciach. Ja mogę jutro zajechać do Wyszkowa i rzucić okiem, posłuchać jak to chodzi.

madafakinges
25.04.2019, 07:56
A co do kierunków to nie było tak ze we Włoszech albo innym kraju można było kupić taką wersję?

We Włoszech i Irlandii były to wersje bez ABS albo import USA

Novy
25.04.2019, 07:56
Dokładnie.

Na początek najprościej jest zadzwonić i wypytać o te uszkodzenia co są widoczne na zdjęciach. Ja mogę jutro zajechać do Wyszkowa i rzucić okiem, posłuchać jak to chodzi.

Spytaj też o halogeny, bo Twoja teoria na ich temat jest bardzo interesująca :)

JarekO
25.04.2019, 08:00
Za chwile okaże się, że to lalka i ktoś ja cichcem przytuli :).

Emek
25.04.2019, 08:18
Pomarańczowe kierunki to nic dziwnego ale w wersji bez ABS a z tego co widać to ABS jest na pokładzie. Osłony handbarów od Hepco a koleś pisze coś o Touratech. Skoro sam nie wie co ma na motocyklu to pachnie handlem shitem. Jak w rozmowie telefonicznej nie będzie potrafił wyjaśnić skąd rozbieżności to nie marnowałbym czasu bo wygląda na ulepa.

mdxmd
25.04.2019, 09:23
używka, szczególnie tak świeży moto to na 100% jest coś kombinowane... moim zdaniem szkoda nerwów kup nowy i masz spokój szczególnie przy tym budżecie.

kristoch
25.04.2019, 10:03
Tu masz moje ogłoszenie na forum http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=34737.
W innej kompletacji, ale chyba jeszcze aktualne (stoi u dealera KTM we Wrocławiu). Za jej pochodzenie ręczę, a cena podobna. Jeśli nie interesuje Cię DCT to chociaż porównaj je sobie zanim pojedziesz.

madafakinges
25.04.2019, 10:13
Tu masz moje ogłoszenie na forum http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=34737.
W innej kompletacji, ale chyba jeszcze aktualne (stoi u dealera KTM we Wrocławiu). Za jej pochodzenie ręczę, a cena podobna. Jeśli nie interesuje Cię DCT to chociaż porównaj je sobie zanim pojedziesz.

Lepiej się pochwal 790:)

kristoch
25.04.2019, 11:16
I tu Cię zaskoczę 😀.
Na dziś nie zamieniłbym NAT na 790.
Czekam na 690.

ziutek2002
25.04.2019, 11:42
Ok, dzwoniłem.

Więc tak: osoba prywatna, moto w Polsce drugi sezon, ściągnięte z USA. Teraz stoi na Scorpionach, wersja z ABS, manual. Cały osprzęt w sensie dodatki już były, tak jak jest została przywieziona. Halogeny - taka odpowiedź - dołożone w USA, producent zakłada i sprzedaje właśnie w takich kompletach, można sprawdzić na stronie inter., wartość ich...i tu mnie zatkało...nie napisze, ale nie o to chodzi.
USA - MADAFAKINGES - Bravo!:)

@JAREKO - jesteś w stanie podjechać i rzucić na nią okiem?...posłuchać jak chodzi?....przebieg mnie nie przeraża...

LuckyStrike
25.04.2019, 11:51
Ja bym uważnie się przypatrzył na główkę ramy i ogólnie ramę, ze stanów przynajmniej samochodów nikt całych nie sprowadza tylko po dzwonach wszystko.

ziutek2002
25.04.2019, 12:16
...no z halogenami chyba tak jest:

https://www.clearwaterlights.com/collections/krista/products/krista-african-twin

Emek
25.04.2019, 12:24
W tej cenie masz w czym przebierać za zachodnią granicą. Za mniej niż 10 koła EUR kupisz ładną sztukę z połowę mniejszym przebiegiem z tym , że nie będzie oszpejowana Touratechem.

Novy
25.04.2019, 12:40
(...)Halogeny - taka odpowiedź - dołożone w USA(...)

Czyli już widać, że kłamie...

Dodatkowo motocykl wyposażyłem w światła LED renomowanej firmy(...)

ziutek2002
25.04.2019, 13:10
Z Halogenami - No fakt!

....muszę zajrzeć na strony DE

Ozzz
26.04.2019, 06:02
Jak ze Stanów to napewno pokolizyjna. Mogła to być tylko parkingowka, ale mógł być też poważny dzwon. Poproś o vin, może w google wyskoczy jakąś stara aukcja z amerykańskiej ubezpieczalni albo wrzuć w Carfax i będziesz znał historię motocykla.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Emek
26.04.2019, 12:05
Jak się chcesz ogłaszać kolego to opłać składkę.

ziutek2002
26.04.2019, 12:18
Dzięki Panowie za sugestie i wypowiedzi w tej kwestii!

Odpaliłem Mobile...i faktycznie jest tego trochę w podobnej cenie. Dodatkowo przy drugim telefonie okazuje się, że niby nic ale....napęd jest do wymiany...

@JAREKO - wielkie dzięki za propozycję obejrzenia sprzęta!!!

Pokulam się jeszcze trochę moją Królową i będę szukał ze spokojem:)

bukowski
26.04.2019, 12:37
Jak kupowałem NAT, to miałem roczna przerwę od jeżdżenia. Wydawało mi się, że to taka stara dobra rd7, z lepszym silnikiem, zawiasem i heblami.
Dziś wsiadlem na NAT po 10 dniach spędzonych 2 podróży na RD07a i stwierdzam, że to jest jednak przepaść. Nie, żeby mi się źle na rd07 jeździło, po prostu nie ma na co czekać. AT poczciwie pyrka, ale NAT natychmiast wywołuje banana na gębie. Nie czekaj za długo :)

Sent from my G8441 using Tapatalk

JarekO
26.04.2019, 13:00
Nie ma sprawy! Dobrze, ze odpusciles :).
Bukowski dobrze prawi. Inna liga.

bartkrk
27.04.2019, 14:22
Panowie a czy ktoś z Wam oglądał ten motocykl. Wart zakupu ??

https://www.otomoto.pl/oferta/honda-crf-honda-crf1000-africa-twin-hrc-dct-automat-17-full-wersja-crf-1000l-ID6BPqdH.html#615a5fb2df

Dzięki za pomoc :)

Novy
27.04.2019, 15:16
Panowie a czy ktoś z Wam oglądał ten motocykl. Wart zakupu ??

https://www.otomoto.pl/oferta/honda-crf-honda-crf1000-africa-twin-hrc-dct-automat-17-full-wersja-crf-1000l-ID6BPqdH.html#615a5fb2df

Dzięki za pomoc :)

Tu jest o niej watek:

http://africatwin.com.pl/showthread.php?p=629983&highlight=pasuje#post629983

bartkrk
27.04.2019, 15:27
Tu jest o niej watek:

http://africatwin.com.pl/showthread.php?p=629983&highlight=pasuje#post629983

Dzięki za info ale niestety jako świeży forumowicz nie mam uprawnień do przeglądania tej strony :( Czy możesz napisać jakie są o niej opinie.??

Novy
27.04.2019, 15:40
Dzięki za info ale niestety jako świeży forumowicz nie mam uprawnień do przeglądania tej strony :( Czy możesz napisać jakie są o niej opinie.??

Poprzednie ogłoszenie tego samego motocykla sprzed kilku miesiecy:

https://www.otomoto.pl/oferta/honda-crf-honda-crf1000-africa-twin-hrc-dct-automat-17-full-wersja-doposazona-ex-ID6BKzLP.html?

Moja odpowiedź na pytanie czy warto ten motocykl kupować:

Coś mi nie pasuje w tym ogłoszeniu.
Tylna felga jest wyraźnie jaśniejsza niż przednia. Po 8.600 km wżery od chemii do mycia?! Dlaczego nie ma zdjęć rys tłumika?
Lewe lusterko przy mocowaniu - mam wrażenie, że jest krzywe, wygięte do przodu.

PS.
Ta u Karola też jest w malowaniu HRC.

Odpowiedź kolegi: karol1989, z którym możesz się skontaktować, bo może jeszcze ma:

Mam na sprzedaż:

CRF1000L
AUTOMAT DCT
2016 ROK
KOLOR HRC
SALON POLSKA
SERWISOWANA W ASO
MOCNO DOPOSAŻONA

Cena: 42 000 zł

Melon
27.04.2019, 15:55
Ja nie jestem nowy i też nie mam uprawnień.Ciekawe kto ma?:confused:

Novy
27.04.2019, 15:59
Pytanie było zadane na Grupie Regionalnej i najwyraźniej dlatego nie macie dostępu.

bartkrk
29.04.2019, 12:47
Czy mogę prosić Was jeszcze o pomoc.Może ktoś był oglądał. Warto po nią pojechać.

https://allegro.pl/ogloszenie/honda-crf-1000l-africa-twin-gwarancja-jak-nowa-8013650878

Novy
29.04.2019, 13:23
Później dokładnie popatrzę.

Ale już sam opis daje mnóstwo frajdy :D

- kufry + stolarze 4500 zl

- tlumnik 2500 zl

- hanba 500 zl

bartkrk
29.04.2019, 13:40
Jest zabawnie ::):):):):):)

Novy
29.04.2019, 19:21
Bartkrk - to, co napiszę to moje subiektywne spostrzeżenia. Nie musisz się z nimi zgadzać.

Zresztą zaraz przyjdzie JarekO i będzie mnie próbował prostować :D:D

Motocykl trzeba osobiście obejrzeć, posłuchać jak pracuje silnik i porozmawiać z handlarzem, bo nim sprzedający jest. Motocykl jest z de, więc szczegółowo i na spokojnie trzeba obejrzeć wszystkie dokumenty.

Na początek - handlarz sprzedaje i sam do końca nie bardzo wie co, żonglując i myląc fakty. Małe to szczegóły, ale według mnie istotne.
Jednak motocykl fajnie doposażony.

- ważne badanie techniczne i polska gwarancja producenta do sierpien 2019

Trzeba zapytać, o co tak naprawdę chodzi skoro moto sprowadzone jest z Niemiec.

- gmole ochronne Honda

Gmole są Touratech'a, nie Hondy

- podgrzewane manetki Honda

Nie widać najlepiej, dlatego też nie jestem pewien czy są to oryginalne Hondowskie grzanetki? Jeśli tak, to po włączeniu powinno się wyświetlić na display'u logo grzanych manetek.

- wysoka turystyczna szyba Honda

Nie jest to szyba Hondy. Jakaś akcesoryjna, chyba MRA?

- po przeglądzie w salonie Hondy w Krakowie przy przebiegu 4100km 5.10.2018

Ciekawi mnie, co zostało zrobione na tym przeglądzie? Pierwszy przegląd jest po 1.000km, następny po 12.000, więc?
Powinna być dokumentacja z przeglądu w Polsce.

Jeszcze na koniec - w de jest taka zasada, że jeżeli ktoś dołożył coś akcesoryjnego do motocykla to wraz ze sprzedażą pojazdu daje się oryginały w cenie motocykla!
Sprzedawca powinien to dać, jednak rzeczywistość jest inna i sprzedawca będzie chciał zapewne to sprzedać na boku. A trochę tego szpeju jest wymienione.

Nic szczególnego nie rzuciło mi się w oczy poza tym, że jest oklejona jak choinka :D

MrWaski
29.04.2019, 19:34
Czy z tą niższą o 6 cm kanapą do ATAS da się w dłuższej trasie wytrzymać, czy jest dużo gorzej...?

JarekO
29.04.2019, 19:51
No i przyszedł :). Nic dodać nic ująć.

bartkrk
29.04.2019, 20:52
Bartkrk - to, co napiszę to moje subiektywne spostrzeżenia. Nie musisz się z nimi zgadzać.
:D

Novy wielkie dzięki za Twoje info mam podobne odczucia, raczej odpuszczam to moto. Takiego zestawu nie sprzedawał by totalny amator.A na takiego wygląda sprzedawca. Szkoda mi nawet kupować raport do niej. Chyba że będę tam przejazdem to zajadę z ciekawości :D

tyran
29.04.2019, 21:06
No i przyszedł :). Nic dodać nic ująć.

O co kaman???

JarekO
29.04.2019, 22:38
O co kaman???

Nie zacytowałem Novego. Odniosłem się do tego co napisał troszkę wyżej.

MrWaski
30.04.2019, 00:12
Jeszcze na koniec - w de jest taka zasada, że jeżeli ktoś dołożył coś akcesoryjnego do motocykla to wraz ze sprzedażą pojazdu daje się oryginały w cenie motocykla!
Sprzedawca powinien to dać, jednak rzeczywistość jest inna i sprzedawca będzie chciał zapewne to sprzedać na boku. A trochę tego szpeju jest wymienione.
To w PL tak nie ma?
Skoro akcesoria typu kanapa, szyba się dokupuje, to wydawało mi się oczywiste, że oryginalne dostaję w pudełku razem z moto.

Novy
30.04.2019, 05:58
Przepraszam, faktycznie można było opatrznie zrozumieć.
Chodziło mi oczywiście o sprzedaż z drugiej ręki, od prywatnego sprzedającego.

MrWaski
30.04.2019, 23:57
Jasne. Ja jestem zafiksowany na zakup nówki sztuki i stąd to moje niezacyknięcie... ;)

GregoryS
01.05.2019, 10:51
No dobra, to kto jezdzi z ta nizsza kanapa, i moze o niej cos powiedziec ? W sensie jak bardzo dupsko dostaje doslownie w kosc przy dluzszej jezdzie ? :)

LuckyStrike
01.05.2019, 11:03
Wszystko chyba od dupy zależy, mnie boli po 200, a innych po 600 albo wcale. Piszę o wysokim na standardowym ustawieniu ;)

Zet Johny
01.05.2019, 11:20
Też mnie interesuje jak zrobili obnizoną kanapę do NAT bo standardowa ma minimalną ilość pianki szczególnie w okolicach kości miednicy gdzie jest chyba tylko 2-3 cm. Zaznaczyłem wrażliwe miejsca.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190501/dc743e0741ef88e31b83cd7be88cfcec.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190501/b8d8fc27c0f8f4f978ed313935bb9e1a.jpg

motokanapy.pl

nabrU
01.05.2019, 14:10
Mam standardową i obniżoną kanapę w mojej NAT, z tym że obniżoną kupiłem niedawno. Niestety od listopada nie jeździłem jeszcze na moto (względy zdrowotne) więc się nie wypowiem.

Cynciu
02.05.2019, 10:29
Mam obniżoną i przyleciałem na niej z Gdyni na Śląsk. Zero dyskomfortu. Nic nie gniecie. Chcę ją wymienić tylko dla tego, że na mój wzrost mam zbyt ugięte nogi w kolanach co na długiej trasie mi nie pasuje.

Zet Johny
02.05.2019, 10:39
Konsultowałem temat kanapy obniżanej do NAT z najbardziej znanym posiadaczem CRF-y 1000 w dawnym województwie nowosądeckim ;) i okazuje sie że te miejsca które wskazuje za bardzo wrażliwe przy kanapie obniżonej mogą być takie same czyli grubość pianki może być podobna.
Obniżenie prawdopodobnie jest w przedniej części fotela kierowcy.
W moich pracach i badaniach naukowych związanych z działalnością gospodarczą zauważyłem że osoby niższe mają proporcjonalnie krótsze ręce co powoduje że siedzą bliżej zbiornika.;):D

MrWaski
02.05.2019, 17:30
Ja w moim motongu (Romet R125) podnosiłem przód, bo po przejechaniu 1000 km nad morze i z powrotem, kość ogonowa była do wymiany... Tak więc może być wybór - ból pupy albo sięganie ziemi. Być może w obniżonym siedzeniu Africy faktycznie tego problemu nie ma.

ziutek2002
28.05.2019, 07:19
....a nawiązując do tytułu wątku, co myślicie o tej:

https://www.otomoto.pl/oferta/honda-crf-1000l-africatwin-niemcy-2016r-20-tkm-doposazona-2xkufry-jak-nowa-raty-ID6BVsaa.html?

Novy
28.05.2019, 08:38
....a nawiązując do tytułu wątku, co myślicie o tej:

https://www.otomoto.pl/oferta/honda-crf-1000l-africatwin-niemcy-2016r-20-tkm-doposazona-2xkufry-jak-nowa-raty-ID6BVsaa.html?

Wygląda poprawnie poza małą bubą z lewej strony.
Pewnie nic znaczącego, bo to nawet na parkingówkę nie wygląda. Może otarł w garażu?

Dziwne trochę, że nie ma centralnego kufra?
Z moich spostrzeżeń - moto sprzedane przez Niemca przed dużym serwisem, który ma być na 24.000.

Opony wymienione, klocki tył raczej też. Trzeba sprawdzić napęd (popatrzeć w historii wykonywanego serwisu), posłuchać sprzęgła (kosza), przejechać się i podjąć decyzję.

To, że wyplakowana do sprzedaży to widać od razu :)

Artek
28.05.2019, 08:50
Zadzwonić do Niemca i zapytać o historię.

Lolex
16.06.2019, 23:57
Witam,

Czy w NAT lub ATAS z Anglii można "przeprogramować" wyświetlacz, by pokazywał w km, a nie milach? Bo mogę takową zakupić w sensownych pieniądzach, ale po ujeżdżaniu przez kilka lat jakiegoś BMW rodem z Wysp odechciało mi się przeliczać... Thx.

Galar
17.06.2019, 06:36
Nie robiłem tego osobiście bo nie było takiej potrzeby ale z instrukcji wynika, że można zmieniać km/mil w przebiegu, prędkości, zużyciu paliwa oraz temperatury z pozycji wyświetlacza i przycisków "mode" i "sel"

spoco
17.06.2019, 08:23
W 2018 można samemu przestawić w opcjach użytkownika.

Emek
17.06.2019, 08:27
Bez problemów

nabrU
17.06.2019, 23:38
Tak jak Emek pisze.
Model 2017 czyli poprzedni wyświetlacz

ario
19.06.2019, 08:00
Jaki jest zasięg na jednym tankowaniu AT? Mam na myśli oczywiście jazdę po asfalcie bo off to inna bajka.

rene82
19.06.2019, 08:44
asfalt...też może być inna bajka: od 3,9 do 10-11

muszel72
19.06.2019, 09:57
10-11:lol19:
Łoszalał:)

szelas
19.06.2019, 10:21
Jaki jest zasięg na jednym tankowaniu AT? Mam na myśli oczywiście jazdę po asfalcie bo off to inna bajka.

Ostatnio zrobiłem traskę 8kkm asfalt i tak:
maksymalny zasięg jaki udało mi się osiągnąć na pełnym zbiorniku to 344km (3l zostało w baku)
minimalne spalanie 4,1
maksymalne spalanie 6,19
średnie 4,88

Co ciekawe 6,19 spaliła mi po zatankowaniu polskiego paliwa na A4, poprzednie dwa pomiary na niemieckim paliwie i niemieckim autobanie: 5,32 i 5,69 - zaczynam wierzyć w teorie spiskowe o niskiej jakości polskiego paliwa

bukowski
19.06.2019, 10:39
10-11:lol19:
Łoszalał:)

jak lecisz 180-200, to pali 10+. Jest to swoją drogą nonsens, bo tankować trzeba co 160-180 km.

spoco
19.06.2019, 10:59
Ostatnio zrobiłem traskę 8kkm asfalt i tak:
maksymalny zasięg jaki udało mi się osiągnąć na pełnym zbiorniku to 344km (3l zostało w baku)
minimalne spalanie 4,1
maksymalne spalanie 6,19
średnie 4,88

Co ciekawe 6,19 spaliła mi po zatankowaniu polskiego paliwa na A4, poprzednie dwa pomiary na niemieckim paliwie i niemieckim autobanie: 5,32 i 5,69 - zaczynam wierzyć w teorie spiskowe o niskiej jakości polskiego paliwa

A nie jest tak, że w Polsce po prostu bardziej cisnąłeś?

szelas
19.06.2019, 11:31
A nie jest tak, że w Polsce po prostu bardziej cisnąłeś?

Nie, powyżej licznikowego 160 miałem shimmę (kufry zaburzały stabilność przy większych prędkościach), więc zarówno na niemieckiej jak i polskiej autostradzie jechałem podobnie.

kristoch
19.06.2019, 17:25

Jest jeszcze jedno możliwe wyjaśnienie - oszukujący licznik w dystrybutorze.

rene82
19.06.2019, 23:45
jak lecisz 180-200, to pali 10+. Jest to swoją drogą nonsens, bo tankować trzeba co 160-180 km.

Prawda, nonsens...na tankowanie tracisz czas jaki nadrobiłeś.
Crf nic nie pali przy małych prędkościach....przy większych robi się kompletnie nieekonomiczna. Wiem ze to motur do czegoś innego, ale zaskoczyło mnie to konkretnie. Dla przykładu takie litrowe sporty przy w miarę równej jeździe od 1,8 do 2,2 palą 6,4 litra. Aerodynamika jednak robi swoje.

tyran
20.06.2019, 01:16
Moja VFR 1200 przy 200 km/h pali 17. :D

Kaem
20.06.2019, 07:14
Wypad w Alpy ATAS i Ktm1090 adv. Na autostradach Afryka piła jak smok (160-180, 9-10L). Na stacje zjeżdżaliśmy przeze mnie. Ktm ewidentnie wygrywał, palił o 1-2L mniej. Po górskich serpentynach sytuacja się odwróciła. Afryka miała spalanie o ok 2-2,5L mniejsze.
Styl jazdy taki sam, zdecydowanie nie eco ;)

Dubel
20.06.2019, 08:00
Moj 1190 przy spokojnej jezdzie pali 1L wiecej nic CRF, na autostradzie i przy szybkic przelotach 1-2l mniej, przy dorej zabawie pala podobnie tyle ze na pomaranczy frajda i adrenalina 1000 razy wieksza :)

mdxmd
21.06.2019, 18:22
w CRF spalanie rośnie lawinowo wraz ze wzrostem prędkości oraz obciążeniem np:

jazda samemu na pusto po dziadowsku : bez problemu 4.2
jazda w dwie osoby na pusto bez kufrów jak wyżej : 5.3

także różnica spora... CRF z obciążeniem trzeba bardzo kręcić bo nie jedzie i pali wtedy dużo więcej jak np. mój poprzedni 1200GS.

myku
21.06.2019, 19:59
Dzisiaj z Sarajewa do Zadaru z bagarzem solo spaliła 4.9. średnia z 3 tyś bokami to 5.2 samemu plus bagaż. Jest ok.

radiolog
22.06.2019, 07:54
Ja mam spalanie 5,5 niezaleznie co robię. Raz bylem autem w Norwegii, i tam spalilo mi 5, gdy w Polsce pali 8. Wyniki 4 na 100 to tylko przy emeryckiej jeździe, inaczej no way

Dubel
22.06.2019, 08:02
Ja mam spalanie 5,5 niezaleznie co robię...

:haha2::haha2::haha2:

Tank
22.06.2019, 08:31
Ja mam spalanie 5,5 niezaleznie co robię...I shimmy przy 120 km/h niezaleznie od opony jaką na przöd założę... :D

plaku
22.06.2019, 09:02
Dzisiaj z Sarajewa do Zadaru z bagarzem solo spaliła 4.9. średnia z 3 tyś bokami to 5.2 samemu plus bagaż. Jest ok. Szerokiej drogi ''myczku'' niech Cię wiezie bezpiecznie i ekonomicznie:)

radiolog
22.06.2019, 12:43
I shimmy przy 120 km/h niezaleznie od opony jaką na przöd założę... :D

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu TapatalkaLepiej pilnuj, zebys kogoś cysterną nie zabił, co jest wysoce prawdopodobne przy Twoim stylu jazdy.
Zależne od opony, ta akurat ma wyraźne bicie boczne, co wynika ze złej produkcji lub składowania. I nie przy 120 tylko 60

Tank
22.06.2019, 17:34
Ad1. Lepiej żyć jeden dzień jak lew niż 100 lat jak owca.

Ad2. Krzywa rama.

matjas
22.06.2019, 19:17
Co to jest bagarz???
Jakaś miejscowość?

muszel72
22.06.2019, 21:29
Dzieciaki rzeknę ponownie.

Lolex
22.06.2019, 23:01
Skoro chwalimy się spalaniem, to moja ATAS podczas dziewiczego rejsu z Poznania do nowego garażu w Łomiankach po A2 wypiła 7,7/100. Solo, bez bagażu, za to hełm z daszkiem. Tak ok. 150 km/h średnio, tam z parę razy na chwilę może pocisnąłem ciut więcej... Na autostradach pije smoczyca najwięcej.

Galar
22.06.2019, 23:09
Skoro chwalimy się spalaniem, to moja ATAS podczas dziewiczego rejsu z Poznania do nowego garażu w Łomiankach po A2 wypiła 7,7/100. Solo, bez bagażu, za to hełm z daszkiem. Tak ok. 150 km/h średnio, tam z parę razy na chwilę może pocisnąłem ciut więcej... Na autostradach pije smoczyca najwięcej.

Mam nadzieję, że nie czyta tego nikt z ASO bo już straciłeś gwarancję.
Najpierw trzeba czytać instrukcję obsługi.;)

Lolex
22.06.2019, 23:14
Mam nadzieję, że nie czyta tego nikt z ASO bo już straciłeś gwarancję.
Najpierw trzeba czytać instrukcję obsługi.;)

E, naprawdę...? :p

Jest dotarta. 7500 km nalatane i tuż po drugim serwisie. Jestem drugim właścicielem od nowości ;)

myku
23.06.2019, 07:14
Szerokiej drogi ''myczku'' niech Cię wiezie bezpiecznie i ekonomicznie:)

Dzięki. Sporo narzekalem na Afryke Ale już ten czas się skończył. Nawet wiem dlaczego mi się nią źle jeździło.Tylni amortyzator. Zmienilem sprezyne na grubsza i wyższa i mam zupełnie inne Moto. Nie tylko że wreszcie ta sprężyna robi pode mną robotę to do tego geometria motocykla się zmieniła. Teraz siedzę jak w starym dobrym 990 a nie na starej Afrze. Różnica jest kolosalna. Czasami drobiazg a można sie pozbyć wszystkich odległości. Pozd ze Słowenii ;)

ario
26.06.2019, 20:10
Dzięki za odpowiedzi ze spalaniem. Zaskoczyło mnie trochę wysokie spalanie a właściwie jego wzrost przy prędkościach autostradowych. Nie zmienia to jednak mojego zauroczenia tym motocyklem :)

colles
27.06.2019, 09:30
Dzięki. Sporo narzekalem na Afryke Ale już ten czas się skończył. Nawet wiem dlaczego mi się nią źle jeździło.Tylni amortyzator. Zmienilem sprezyne na grubsza i wyższa i mam zupełnie inne Moto. Nie tylko że wreszcie ta sprężyna robi pode mną robotę to do tego geometria motocykla się zmieniła. Teraz siedzę jak w starym dobrym 990 a nie na starej Afrze. Różnica jest kolosalna. Czasami drobiazg a można sie pozbyć wszystkich odległości. Pozd ze Słowenii ;)

Myku możesz podpowiedzieć jaka to sprężyna i gdzie kupiłeś ?

Romano
08.07.2019, 20:48
https://www.otomoto.pl/oferta/honda-crf-1000-africa-twin-dct-kalisz-ID6C4ryg.html

Kolega prosi o Wasze opinie na temat powyższej oferty, cena jakby trochę za niska, można w ASO sprawdzić czy przebieg jest ok?
Z góry dziękuję!

Novy
08.07.2019, 21:15
https://www.otomoto.pl/oferta/honda-crf-1000-africa-twin-dct-kalisz-ID6C4ryg.html

Kolega prosi o Wasze opinie na temat powyższej oferty, cena jakby trochę za niska, można w ASO sprawdzić czy przebieg jest ok?
Z góry dziękuję!

Przede wszystkim to zdjęcia, na których nic nie widać.
Na pierwszym zdjęciu, lewe lustro - albo wygięte albo takie złudzenie. Boczne kufry jakby pogięte. Naklejki z Großglockner i Timmelsjoch - może gdzieś tam glebiła?
Nie ma nic o kraju pochodzenia - pewnie Niemcy albo Austria.
Trzeba przejrzeć dokumenty i najlepiej skontaktować się z byłym właścicielem z zapytaniem o powód sprzedaży.

A może to demówka? Dokumenty wiele powiedzą.

concer
22.07.2019, 19:59
https://spidersweb.pl/autoblog/skrzynia-dwusprzeglowa-ford-hyundai/amp/ w prawdzie mowa tu o skrzyniach w samochodach, ale czy nie jest to tosame rozwiązanie co w automacie hondy

kristoch
22.07.2019, 20:26
Ciekawą koncepcję podejścia do logiki autor tego artykułu przedstawił. Clickbait?
Tezę o wycofywaniu się producentów ze skrzyń dwusprzęgłowych opiera na jednym przykładzie Forda, który jak sam pisze ZAPEWNE się wycofa bo w USA był problem z łożyskami... Wszyscy wymienieni mają w ofercie dwusprzęgłowe skrzynie - to w samym artykule jest napisane. Policz ile zdań w tekście zaczyna się od „zapewne” :-).
Nie jestem też przekonany, że można porównywać samochody z motocyklami w tym kontekście - inna charakterystyka jazdy, obciążenia i wydaje mi się, ze również konstrukcja.
Ale co Polak to opinia :-)

Dario
22.07.2019, 21:04
https://spidersweb.pl/autoblog/skrzynia-dwusprzeglowa-ford-hyundai/amp/ w prawdzie mowa tu o skrzyniach w samochodach, ale czy nie jest to tosame rozwiązanie co w automacie hondy

Zwróćcie uwagę na to, że Honda w ogóle olała temat dwusprzegłówek w samochodach i inwestuje w CVT jako jedyną skrzynię automatyczna do samochodów. Na wymarciu jest jeszcze civic 1.6 diesel z automatem hydrokinetycznym ZF ale każdy nowy, wchodzący model z automatem ma CVT.

radiolog
22.07.2019, 21:51
Subaru podobnie tylko cvt

bukowski
22.07.2019, 22:25
argument pt. "najlepszy i tak jest CVT" obraża moja inteligencję.
mi najlepiej działał hydrokinetyk przypiety do Northstara 4.7. Zaraz potem passerati 2.0 tdi z DSG. DSG w Audi A4 i A5 ( oba tfsi, 1.8, drugi jakiś typu 4litry, zastepczaki) były rozczarowujace, na tyle, że z ulga wsiadalem w passata. na trzecim miejscu hydrauliczna skrzynia z 4.2 V8 Mercedesa. co ciekawe, ta sama skrzynia (z inną kaseta) połączona z 300D była masakrycznie nudna, ale i przewidywalna: remont co pół miliona km.
e-cvt w corolii to była akurat pomyłka, gorsza chyba była tylko automatyzowana jednosprzeglowka w citroenie. Co prawda tamże z nikczemna mocą, ale przejażdżka lexusem rx 450h wyleczyla mnie skutecznie z hybryd Toyoty. może kiedyś, na emeryturze :)
Czterobiegowy klasyk w jeepie 5.2 był mocno taki sobie: nie umiał wycisnąć zęba z 318 magnum a na dodatek się zepsuł.

napisalem tyle, żeby podsumować 😭

nie ma co wojen toczyć. sensownosc typu automatu jest wypadkową tylu zmiennych (silnik, gabaryt auta, awaryjność, zestrojenie, spalanie) że trudno komukolwiek dogodzić. jakbym mógł auto marzeń sklecić, to do dużej V8 dopiąłbym DSG i napedzil tym tył, 4 łapy plus ekotryb do miasta zrobiłbym na silnikach elektrycznych z przodu.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Dario
22.07.2019, 22:50
To się namęczyłeś:).
Ja nie mam takiego doświadczenia z automatami - zawsze uważałem, że to skrzynie dla emerytów lub kobiet... Jeździłem trochę passatem 2.0 tdi z DSG ale miał przejechane coś koło 200T i skrzynia nieprzyjemnie szarpała dlatego bardziej zrażało to do automatu niż zachęcało.
Trochę jezdziłem też Hondą CRV z dieslem 1,6 i klasycznym 8 biegowym automatrm ZF i ta skrzynia chodzila bardzo dobrze. Dopiero CVT w moim firmowym civicu spowodował, że zmieniłem zdanie nt automatów.
Sądzę jednak, że w zacytowanym tutaj artykule najważniejsze jest ostatnie zdanie, że już wkrótce skrzynie biegów przejdą do historii razem z gaźnikami, pagerami i zbrojami rycerskimi :D
Myślę że za 5-7 lat będziemy jeździli elektrykami - czy nam się to podoba, czy nie.
PS.
A o CVT będziemy słyszeli coraz częściej z prostego powodu - jest stosunkowo tania w produkcji :)

Mhv
23.07.2019, 08:31
(...) Myślę że za 5-7 lat będziemy jeździli elektrykami - czy nam się to podoba, czy nie.(...)
:haha2:

Powszechnie? Dawno większej bzdury nie czytałem..za 50-70 lat to może tak..
Niektórzy to już jeżdżą. Wiesz jaki procent jest w PL elektrycznych samochodów?

spoco
23.07.2019, 09:28

Niektórzy to już jeżdżą. Wiesz jaki procent jest w PL elektrycznych samochodów?Elektryczne samochody to na szczęście ślepa uliczka motoryzacji.

robertG7
23.07.2019, 10:32
Elektryczne samochody to na szczęście ślepa uliczka motoryzacji.

Jeżeli jednak producenci wyczują na tym gigantyczne zyski to niekoniecznie będzie ślepą.

Dario
23.07.2019, 17:56

Niektórzy to już jeżdżą. Wiesz jaki procent jest w PL elektrycznych samochodów?

Nie wiem czy bzdura. Myślę że większą bzdurą jest myślenie w XXI-wiecznej technice kategoriami 50-70 lat w sytuacji gdy w ciagu 1 dziesięciolecia dokonuje się wiekszy postep niz w całej historii. Jeszcze 2-3 lata temu bzdurą wydawałoby się twierdzenie odwrotu od diesli w samochodach osobowych a widzimy że już niektórzy producenci wycofuja je z oferty (pierwsza Toyota).
Zobaczymy co stanie się w motoryzacji po tym jak VW wypusci masowo w dobrej cenie swoje ID (juz są w przedsprzedaży)....

bukowski
23.07.2019, 18:27
myślę, że nie ma odwrotu od elektryków. to zresztą dobrze, przejechany kilometr ma szanse być istotnie tańszy, łatwiej będzie zapanować nad emisją zanieczyszczeń i hałasu.
niekoniecznie będą to auta na akumulatory, jak dzisiaj. prędzej spodziewałbym się elektrowni na pokładzie.
Dziś problemem jest wyłącznie akumulator.

spoco
23.07.2019, 22:50
Jeżeli jednak producenci wyczują na tym gigantyczne zyski to niekoniecznie będzie ślepą.Już wyczuli i dlatego wmawiaja nam, że to bardziej ekologiczne itp. Co oczywiście jak się dobrze zaglebic w temat okazuje się bzdura na resorach. A ślepa będzie bo nigdy nie zrobią elektryka dla ludzi mieszkających poza miastem. Ja dziennie musze przejechać 150-200km i nie mam możliwości ładowania. Takich ludzi jest bardzo dużo. Nie ma elektryka dla nas. I tak, zima przy -20 też jeżdżę i latem przy +35 też więc teoretyczny zasięg podziel sobie w takim przypadku przez dwa. Hybryda tez nie ma sensu bo 80% tego przebiegu robię poza miastem, a hybryda ma sens tylko w mieście w korkach. Jedyna nadzieja na jakiś postęp to napęd wodorowy. Ostatnio był jakiś przełom ale chyba ubili bo koncerny nie maja na tym jak łapy polozyc. Ale jak dla mnie nic nie zastąpi starego dobrego deasla czy benzynę bez bajerów sterów, który mi stoi miesiąc na podwórku na mrozach i potem podchodze, cyk i odpala bez bólu. Już widzę jak daleko zajechalbym elektrykiem po miesiącu stania na podwórku przy -20 -25 w nocy :)

Mhv
24.07.2019, 08:11
Nie wiem czy bzdura. Myślę że większą bzdurą jest myślenie w XXI-wiecznej technice kategoriami 50-70 lat w sytuacji gdy w ciagu 1 dziesięciolecia dokonuje się wiekszy postep niz w całej historii. Jeszcze 2-3 lata temu bzdurą wydawałoby się twierdzenie odwrotu od diesli w samochodach osobowych a widzimy że już niektórzy producenci wycofuja je z oferty (pierwsza Toyota).
Zobaczymy co stanie się w motoryzacji po tym jak VW wypusci masowo w dobrej cenie swoje ID (juz są w przedsprzedaży)....

Powiedz jeszcze jaki postęp planujesz w budowie nowych sieci elektrycznych w PL, żeby zasilić te samochody..ostatnio słyszałem o tym reportaż, poza większymi miastami problem jest z zasileniem tego co ludzie teraz używają. Pytanie też skąd prąd, skoro już teraz są problemy z zasilaniem wszystkiego latem.

Odwrót diesli to też bzdura. Z ciężarówek/dostawczaków/maszyn też? Europejscy producenci się jakoś nie wycofują. Parę odwrotów od diesli/benzyn już pamiętam, i co?

Radzę mniej czytać nierzetelnych artykułów..

muszel72
24.07.2019, 08:34
Ja tam się na swojego klekota nie obrażam. Dopóki spełnia wszelkie normy czystości spalin to jest ze mną. Potem pewnie jeszcze wiele lat pięknie przejechanych kilometrów za wschodnią granicą:)

spoco
24.07.2019, 09:20
Nowe normy spalin dotyczą tylko aut nowo wyprodukowanych. Jeśli spełniał normy w czasie homologacji to można nim jeździć do końca świata.

Artek
24.07.2019, 09:25
Nowe normy spalin dotyczą tylko aut nowo wyprodukowanych. Jeśli spełniał normy w czasie homologacji to można nim jeździć do końca świata.
Jedź starym dizlem do Berlina ;)

spoco
24.07.2019, 10:19
No jakieś ograniczenia lokalne na małym obszarze mogą być. W Krakowie jest strefa gdzie wcale nie wejdziesz spalinowka. Na szczęście nie interesują mnie te miasta :)

Dario
24.07.2019, 21:35
Powiedz jeszcze jaki postęp planujesz w budowie nowych sieci elektrycznych w PL, żeby zasilić te samochody..ostatnio słyszałem o tym reportaż, poza większymi miastami problem jest z zasileniem tego co ludzie teraz używają. Pytanie też skąd prąd, skoro już teraz są problemy z zasilaniem wszystkiego latem.

Odwrót diesli to też bzdura. Z ciężarówek/dostawczaków/maszyn też? Europejscy producenci się jakoś nie wycofują. Parę odwrotów od diesli/benzyn już pamiętam, i co?

Radzę mniej czytać nierzetelnych artykułów..

Wierz co. Przeczytaj najpierw ze zrozumieniem moje posty a potem polemizujmy.

nabrU
24.07.2019, 21:51
A może by tak powrócić do tematu wątku...

consigliero
24.07.2019, 21:52
No jakieś ograniczenia lokalne na małym obszarze mogą być. W Krakowie jest strefa gdzie wcale nie wejdziesz spalinowka. Na szczęście nie interesują mnie te miasta :)

Dobre. Do owej strefy praktycznie może wjechać każdy. Kolejny bubel prawny

Widmo80
13.09.2019, 17:30
Nie sądziłem że to napiszę ... Ale przymierzam się do zakupu NAT :) Jęździłem i zwykłą z dtc i atas bez automatu i ta druga zdecydowanie bardziej mi leży. I takie pytanie, bo trochę użytkowników nowych Afryk juz jest - czy warto dokładać te 15k do ATAS i czym istotnym się rózni od zwykłej NAT. Ja wiem że tematy są , ale nie odnajduje w nich odpowiedzi na powyższe (zaraz temat zbacza na np halogeny) Troche to kosztuje i chce byc pewny że dobrze wydaję ;) No i nie widziałem atas w czerwonym malowaniu a te mi najbardziej się podoba.

bukowski
13.09.2019, 17:35
ale NAT z poprzednich lat, czy nowa NAT vs ATAS?

Widmo80
13.09.2019, 17:39
Trochę nie jestem na bieżąco.. to jest jeszcze nowsza wersja nowej? W rachubę wchodzi fabrycznie nowa. Mowa o roczniku 2019 np.

bukowski
13.09.2019, 17:43
w stosunku do starszej są plusy i minusy. na minus starej przedni zawias i przytomniejszy bagażnik tyl. na plus brak tabletu, brak throttle-by-wire.
W nowej to chyba tylko opcja na większy bak w ATAS, ale to na typowa szose ten większy, bo w offie przeszkadza.

Widmo80
13.09.2019, 18:04
Chodzi mi o starszą nat. Jęździłem w tym roku obiema wersjami ( rok prod to 2018 albo 2019) i różnica w cenie to około 15k . Nie wiem czy warto to dokładac i co istotnego ma atas czego nie ma nat? Tak w kilku zdaniach.

JarekO
13.09.2019, 18:58
w stosunku do starszej są plusy i minusy. na minus starej przedni zawias i przytomniejszy bagażnik tyl. na plus brak tabletu, brak throttle-by-wire.
W nowej to chyba tylko opcja na większy bak w ATAS, ale to na typowa szose ten większy, bo w offie przeszkadza.

TBW - jak to wada w NAT? Nie mam i już nie będę miał ale interesuje mnie Twoja opinia.

bukowski
13.09.2019, 19:46
TBW - jak to wada w NAT? Nie mam i już nie będę miał ale interesuje mnie Twoja opinia.dla mnie to w każdym pojeździe jest problem. no dobra, w samochodzie z automatem niekoniecznie :)
chodzi o opóźnienia w reakcji w obie strony, które sprawiają, że dozowanie gazu jest jak seks z kondomem. niby to samo... z tego samego powodu odpadła dla mnie NAT z DCT, choć filozoficznie rzecz ujmując, automaty lubię. Od motocykla oczekuje, że jak wbije bieg niżej i odkręcę, to zap.... A jak skręce na wysokich obrotach, to hamuje a nie zwalnia.

radiolog
13.09.2019, 19:48
dla mnie to w każdym pojeździe jest problem. no dobra, w samochodzie z automatem niekoniecznie :)
chodzi o opóźnienia w reakcji w obie strony, które sprawiają, że dozowanie gazu jest jak seks z kondomem. niby to samo... z tego samego powodu odpadła dla mnie NAT z DCT, choć filozoficznie rzecz ujmując, automaty lubię. Od motocykla oczekuje, że jak wbije bieg niżej i odkręcę, to zap.... A jak skręce na wysokich obrotach, to hamuje a nie zwalnia.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu TapatalkaZanczy ze linka to kndom, a potencjometr bez?
Jak jechalem 1290 sadv to nie czułem opóźnień, a tam chyba potencjometr jest.
Ja chyba muszem przerobic siedzenie, bo nawet z kahedo zjeżdżam na bak, w ktm8e tego nie było

Emek
13.09.2019, 19:55
W KTM rbw jest dużo bardziejszy niż w AT czy GS ale i tak czuć opóźnienia. Jednym wadzi drugim nie. Rzecz gustu lub kwestia przyzwyczajenia. Dla mnie to sprawa techniczna. Linkę naprawię sam RBW nie.

Artek
13.09.2019, 20:27
Widmo, może warto chwilę poczekać:)
YtWz_JG0wws

Widmo80
13.09.2019, 20:54
Dzięki Artek- Może i wtedy ceny starych nat pospadają , ale ja choć raz chciałbym nówkę - bo, bo tak :) Ta najnowsza tez się ciekawie zapowiada - wtedy miałbym najstarszą i najnowszą :D
Ktoś napisze co ma atas a nie ma nat :) ? i czy warto dokładać te 15k?

mdxmd
13.09.2019, 21:32
Dzięki Artek- Może i wtedy ceny starych nat pospadają , ale ja choć raz chciałbym nówkę - bo, bo tak :) Ta najnowsza tez się ciekawie zapowiada - wtedy miałbym najstarszą i najnowszą :D

nie sugeruj się opiniami innych bo to bez sensu.... siadaj na moto i sam będziesz wiedział co ci leży bardziej.

- ATAS jest wyższa, lepszy zawias i większy zbiornik jednak trzeba mieć min. 1.8 wzrostu :)

ja teraz wybrałbym DCT chociaż bardzo długo byłem przeciwny temu wynalazkowi.

kristoch
13.09.2019, 22:14

1. Tu np. masz info o różnicach - http://motormania.com.pl/newsy/nowosci-rynkowe/honda-crf1000l-africa-twin-oraz-africa-twin-adventure-sports-2018-zmiany-i-nowosci/. Google Twoim przyjacielem jest.
2. Czy warto? Myślę, że odpowiedzi na to binarne pytanie jest więcej niż członków i członkiń FAT.

NAT są 3. Stara (2015-2017), lift (2018-2019), i NATAS (2018-2019). Będą co najmniej kolejne 2 od 2020. Patrzysz na ceny na Honda.pl czy rozmawiałeś z dealerem? Upewnij się co jest dostępne bo nie wszystko.
Wreszcie NATAS - bardziej na długie asfaltowe podróże. NAT lekko lżejsza i bez paru zbędnych (zdaniem niektórych) gadżetów (lampki i stelaż do nich, więcej osłon i plastików, inny uchwyt z tylu, mniej opcji na kufer centralny, większy zbiornik i masę).
Pytanie jak jeździsz asfalt czy off.
Za 15 tys różnicy możesz pojechać dookoła globu np. Albo na Seszele na 2 tygodnie ;-). Albo kupić gadżety do NAT. Albo dołożyć komuś komu brakuje do NAT. Jest kilka fajnych opcji.
Jeśli poważnie rozważasz dodanie 15 tys do NATAS vs NAT, to zdecydowanie powinieneś poczekać na NAT/NATAS 2020.

MrWaski
14.09.2019, 07:54
ATAS ma kilka dodatków za które w NAT musisz ekstra dopłacić. Zatem wychodzi o te kilka dodatków mniej niż 15kzł.

madafakinges
14.09.2019, 10:04
W atas najważniejsze jest zawieszenie i większy bak, te psełdo gmolei osłona pod silnik i tak jest do wymiany na coś normalnego...

Emek
14.09.2019, 10:30
Jeśli poważnie rozważasz dodanie 15 tys do NATAS vs NAT, to zdecydowanie powinieneś poczekać na NAT/NATAS 2020.
Poczekaj. Jak wejdą te cudaki to cena starych spadnie. Kupisz zwykłą wersję dużo taniej chyba że musisz mieć kolorowy telewizor i te pierdoły co je dołożą w tym liftingu. IMO zwykła wersja starcza do wszystkiego a jak się ma 190 i 100 kg masy to ta wyższa. Ideałem dla mnie byłaby wersja zwykła z zawiasem AS. I to bzdura że trzeba mieć 1,80 cm. Ja nie mam i nie widzę problemu choć tej wersji bym nie kupił z racji bekatgo baniaka i RBW. Jak tylko na asfalt to lepiej wybrać inny motocykl bo AT w mojej ocenie nadaje się najlepiej do cyklu mieszanego. Na asfalcie kuleje a w teren za ciężka.

aadamuss
14.09.2019, 10:53
Nie wnikając w szczegóły wyposażenia brałbym taką na której lepiej się czujesz. Już wsiadając na różne motocykle czuję czy jest dobrze czy jest coś nie tak - na większej właśnie to lepsze dopasowanie bardziej mi pasowało. Pozdrawiam adam

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

MrWaski
14.09.2019, 11:09
Na asfalcie kuleje a w teren za ciężka.
Chyba że się jedzie do jakiegoś Tadżykistanu... ;)
Mówiąc serio, jadąc z plecaczkiem wiele kilometrów asfaltami, czasem trzeba zjechać parę kilometrów gruntem i wtedy zaczyna być problem. Cruiserem sam daję radę, jednak żonka zawsze wtedy chce zsiadać. :confused: Co roku zdarza się nam potrzeba dojazdu polną, piaszczystą drogą do jakiegoś obozowiska. Africa rulez!

Emek
14.09.2019, 11:39
Żeby dojechać kilka kilosów szutrem nie trzeba mieć pseudo ęduro. To tak jakbyś kupował TIRa chcąc przewieźć wywrotkę piasku.😉

MrWaski
14.09.2019, 12:54
Równym szutrem noł problem. Jak jest błoto, mokra trawa i piasek, zaczynają się schody...
Na wybojach walę wydechami o muldy i zrywam szpilki z kolektora wydechowego. Na ostatniej pogoni za lisem, mogłem tylko popatrzeć na waszą trawiastą wyboistą gymkhanę i tor crossowy.

Widmo80
14.09.2019, 13:13
To mi się trochę rozjaśniło.. Mam kilka motocykli. GS ( tak przyznaję się , kupiłem 1150) Lepiej jęździ jak wygląda po czarnym , autostradach super, ale mam mieszane uczucia , nie będę się rozpisywał tu. Jest DR 650 SE fajna w off i wkoło komina , ale dla mnie to taki liść. Jest afryczka trójeczka, najfajniejsza , ale ma swój wiek i chciałoby sie coś nowego. Lubię Afryki :) Może i warto poczekać na tą nową całkiem, i fajtycznie te starsze nat trochę potanieją ( taka da więcej frajdy, bo nie szkoda w offa i nie będę liczył rysek)
Jak juz pisałem jęździłem zwykłą nat i atas i atas wydała się większa i wygodniejsza. Na nat czułem się trochę jak na DR i było ciut mniej wygodnie- Może to tylko kwestia innej kanapy i podwyższenia kierownicy - detale niby a dużo robią. rozumiem że ramy mają jednakowe i silniki.

nabrU
14.09.2019, 14:01
Jak juz pisałem jęździłem zwykłą nat i atas i atas wydała się większa i wygodniejsza. Na nat czułem się trochę jak na DR i było ciut mniej wygodnie- Może to tylko kwestia innej kanapy i podwyższenia kierownicy - detale niby a dużo robią. rozumiem że ramy mają jednakowe i silniki.

NAT i ATAS mają te same kanapy, które są zamienne. Tyle tylko, że ATAS ma chyba "high seat" w standardzie, a NAT "standard seat". Do obu można zapodać ten sam "low seat".

MrWaski
14.09.2019, 22:05
Nie wiem czy te same, bo oznaczenia kanap są inne. Przynajmniej tak stoi na stronie Hondy.
NAT ma regulowaną wysokość siedzenia 870/850, którą można dodatkowo zmienić kanapami -30 i +30. ATAS wysokość 920/900 i do tego można dokupić kanapy -30 i -60 (+30 dla ATAS nie ma w ofercie). Zatem zmianę wysokości mamy dla NAT od 820 do 900, a dla ATAS od 840 do 920. W sumie różnica skrajnych wysokości to raptem 2 cm.

Mallory
02.10.2019, 13:11
192 cm - muszę usiąść na tej ATAS. Zobaczymy. Duży baniak w nowym motocyklu dla mnie akurat fajna opcja, bo nowego to w krzaki bym raczej nie brał.

Fihu
02.10.2019, 13:42
Marcin na luzie dasz radę, mam 170cm wzrostu i na niższym ustawieniu kanapy jest ok, a jak siądzie pasażer to już w ogóle ;) Ty też jesteś przyzwyczajony do wysokich

APC
02.10.2019, 14:12
Ja przy 170cm na ATAS ze standardową kanapą w dolnej pozycji ledwo ledwo dawałem radę na asfalcie. Jakikolwiek szuter i gleba murowana :) Nie wiem jak by sytuacja wygladała z obniżoną kanapą.

Suma sumarum kupiłem zwykłą NAT i do tego niską fabryczną kanapę i dopiero teraz jest tak jak powinno być.

Dario
02.10.2019, 21:34
Ja mam 188cm i prawdę mówiąc na mojej ATAS pewniej czuję się z kanapą w dolnym położeniu (szczególnie poza asfaltem).

Mafrika
03.10.2019, 09:29
Ja mam 188cm i prawdę mówiąc na mojej ATAS pewniej czuję się z kanapą w dolnym położeniu (szczególnie poza asfaltem).

me too :)

Mallory
03.10.2019, 15:40

me too :)

Decyduję ciągle między NAT lub ATAS... i biorąc różne sprawy pod uwagę wskazówka jest po stronie ATAS...

Dario
03.10.2019, 16:16
Decyduję ciągle między NAT lub ATAS... i biorąc różne sprawy pod uwagę wskazówka jest po stronie ATAS...

Bierz ATAS.
Zasięg praktyczny (kilkukrotnie już przeze mnie osiągnięty) 500 km (oczywiście poza autostradami). Lepszy zawias, grzane manetki w standardzie.
O pseudo-gmolach nie piszę, bo w zasadzie mają tylko jedną zaletę - są ładne. Podobni 2020 trochę je wzmocnili i dodali osłonę silnika.

bukowski
03.10.2019, 16:26
ale to na 24l baniaku?

Dario
03.10.2019, 17:21
ale to na 24l baniaku?

Jak to w ATAS :)

muszel72
03.10.2019, 18:08
Również wiele razy przekroczyłem granice 500 na jednym baniaku:)

GrubyDDZ
03.10.2019, 19:07
Może gdzieś było , ale trudno znaleźć . Jak wysoka jest NAT 2019 po zdjęciu szyby? Chodzi mi o przewóz w Renault Trafic, wejdzie ? Od podłogo do dachu 130cm w najniższym miejscu .

Dario
03.10.2019, 19:37
Może gdzieś było , ale trudno znaleźć . Jak wysoka jest NAT 2019 po zdjęciu szyby? Chodzi mi o przewóz w Renault Trafic, wejdzie ? Od podłogo do dachu 130cm w najniższym miejscu .

Obawiam się, że stawiasz piwo przy najbliższej okazji ale pomierzyłem Ci te wysokosci.
Na centralce jest trochę ponad 140cm. Na bocznej prawie 140cm na kołach ok 135cm.
Najwyższym punktem jest stelaż szyby, którego łatwo nie zdemontujesz.
To przy założeniu że poza szybą odkręcisz też lusterka.
Moim zdaniem raczej nie wciśniesz, chyba, że pochylisz mocniej niż na bocznej stopce.

bukowski
03.10.2019, 20:33
Ale ten baniak mocno przeszkadza w offie. Nie jezdzilem długo, ale nie wyobrazam sobie, jak można się do tego przyzwyczaić.

muszel72
03.10.2019, 21:14
Można, tankujesz polowe.

bukowski
03.10.2019, 21:21
Nie chodzi o ciężar, tylko jak to leży między nogamy.

muszel72
03.10.2019, 21:34
Kwestia przyzwyczajenia. Przy moim użytkowaniu mniej więcej 50x50 to da się minusy z jednej i drugiej strony przełknąć. Jeśli ktoś kupił jedynie do offu to jest gorzej. Robię wycieczki po kilka tysiaków jednorazowo z dużym bagażem wiec tylko ATAS.

Emek
04.10.2019, 05:30
I podczas tych wycieczek walisz po 500 km bez przystanków że ten baniak ma jakikolwiek sens?

bukowski
04.10.2019, 05:38
Jak po autobahnie, to ma. Przy 180-200 musiałem tankować co 180 km, czyli mniej więcej co godzinę :D

Emek
04.10.2019, 06:10
Po co tak zapierd#%ać? Świat się zlewa.😉

muszel72
04.10.2019, 07:33
Jak pisze Bukowski wyżej. My znad morza by gdziekolwiek dojechać na południe to mamy jeden dzień w dupie. Trzeba go autostradami myknąć jak najszybciej. Nadal pracuję i urlopu nie mam wiele i każdy dzień na wagę złota:)

GrubyDDZ
04.10.2019, 09:59
Obawiam się, że stawiasz piwo przy najbliższej okazji ale pomierzyłem Ci te wysokosci.
Na centralce jest trochę ponad 140cm. Na bocznej prawie 140cm na kołach ok 135cm.
Najwyższym punktem jest stelaż szyby, którego łatwo nie zdemontujesz.
To przy założeniu że poza szybą odkręcisz też lusterka.
Moim zdaniem raczej nie wciśniesz, chyba, że pochylisz mocniej niż na bocznej stopce.

Teoretycznie można wprowadzić pochylony , później pasami przód zdławić, ale raczej wezmę przyczepkę . :chleje::zdrufko:

JarekO
04.10.2019, 10:19
Teoretycznie można wprowadzić pochylony , później pasami przód zdławić, ale raczej wezmę przyczepkę . :chleje::zdrufko:

Tak ostatnio pakowałem T700 do T6. Mozna jeszcze powietrze spuscic :-).

GrubyDDZ
04.10.2019, 10:56
A viatoll liczy się od DMC, czy waga rzeczywista? Bo mam busa 3040 i przyczepę 600 DMC. Rzeczywista to 1954 i 166 plus 150 ludzie i NAT jakieś 200 czyli znacznie mniej niż 3500kg

MrWaski
04.10.2019, 18:26
A viatoll liczy się od DMC, czy waga rzeczywista? Bo mam busa 3040 i przyczepę 600 DMC. Rzeczywista to 1954 i 166 plus 150 ludzie i NAT jakieś 200 czyli znacznie mniej niż 3500kg
Liczy się od DMC.

Wysokość opłat uzależniona jest od:
- kategorii drogi
- kategorii pojazdu (autobusy, samochody o DMC od 3,5 do 12 t i powyżej 12 t)
- klasy emisji spalin Euro

vide: https://pl.wikipedia.org/wiki/ViaTOLL.