Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Mała Afryka - CRF 250/300 Rally i L > Dział ogólny

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Dzisiaj, 09:25   #1
rdrv33

Miasto: Krk
Motocykl: SD13 (CRF1100) 2023/2024
rdrv33 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 2 dni 8 godz 35 min 0
Domyślnie Czy CRF 300 nadaje się na piach?

Zastnawiam się nad drugim moto, aktualnie mam CRF1100 Standard, zrobiłem na niej pare wycieczek, z ciekawszych to objechaliśmy ze szwagrem odcinek z Merzougi do Zagory offem takim bardziej wymagających fragmentem i ogólnie było spoko, nie było lekko ale raczej bez większego problemu.
I o ile nie boję się Africą śmigać w takim terenie jak jestem z kimś tak solo miałbym większe obawy, głównie z tego powodu, że po upadku zwyczajnie ciężej ją podnieść zwłaszcza w takim fesz feszu.
No i generalnie chodzi mi po głowie drugie moto na rekonesans w okolicy. Najchętniej celowałbym w 690 lub 701 ale póki co szkoda mi na nie kasy bo inne priorytety ale takie CRF300 jest już powiedzmy w zasięgu.

Ktoś robił tym może jakieś dalsze wycieczki szczególnie przemierzając pustynię i kopiąc się w fesz feszu? Zastnawiam się jak bardzo przeszkadza mniejszy moment oraz moc.

Africa mimo, że ciężka to póki się nią jedzie to prowadzi się świetni, ma duży moment i spory zapas mocy więc potrafi mocno ten piasek wyrzucać z pod koła - wiadomo - jak już leci na bok to nie ma co jej ratować, ale póki jedzie to raczej tej masy aż tak nie czuć.

Czy na CRF300 możne tego momentu i mocy realnie braknąć, żeby np. pośmigać po wydmach? Wiem, że np. taka Itchy Boots przejchałą bodajże wlasnie na CRF300 kawał świata ale jestem ciekawy odczuć osób które jeździły troche dużym advenczerem jak africa i czymś mniejszym jak właśnie CRF300.

Jakie inne motocykle podobnej klasy jak 690/701? Mogą być również starsze.
rdrv33 jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 09:49   #2
muszel72

muszel72's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: GDA
Motocykl: nie mam AT jeszcze
muszel72 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 1 dzień 11 godz 41 min 22 s
Domyślnie

Nie kopałem CRF300 w piachu poza incydentalnymi wydarzeniami jak już gdzieś się niepotrzebnie wpieprzyłem. Wg mnie jest za słaba na piach.
muszel72 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 10:40   #3
dzinks

dzinks's Avatar

Motocykl: CRF1000L
dzinks jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 dni 18 godz 19 min 6 s
Domyślnie

Trzeba trzymać manetkę na obrotach, to nie KTM czy beta. Też kwestia typu i głębokości piachu.
Ale jeżdżę, kwestia przyzwyczajenia.
dzinks jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 12:33   #4
Danny

Danny's Avatar

Miasto: Trójmiasto
Motocykl: CRF1000D, CRF300L
Przebieg: 65k+25k
Danny jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 dni 1 godz 31 min 19 s
Domyślnie

Z tyłu zębatka 45, opony MC360 mid-soft i budżetowy amortyzator YSS z pojedynczym regulatorem tłumień. Z przodu sprężyna 9nm zalana 15W i w miarę agresywna guma NHS typu X31 albo Scorpion XCMH. Koszty nieduże a względem serii przepaść. Na długich/stromych sypkich podjazdach może zabraknąć mocy, to nie dwupak ale jeśli chodzi o XC to nie ma w Polsce piachu po którym by to nie przeleciało. Do Twojego "rekonesansu w okolicy", jeśli nie ważysz 100+ kg, w zupełności wystarczy.

W sumie jeśli tyle ważysz to też wystarczy bo wtedy jak się gdzieś wpier*** to weźmiesz moto na plecy i tyle
Stary Dzisiaj, 13:42   #5
huncwot

huncwot's Avatar

Motocykl: Transalp XL600V, KTM690 Enduro R
Przebieg: rośnie
huncwot jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 2 dni 4 godz 29 min 13 s
Domyślnie

Koło komina to pewnie styknie, ale jakieś zabawy w piaskownicy to średnio to widzę. Przymierzałem sie do 300tki, ale finalnie wygrała 690tka
huncwot jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 13:48   #6
rdrv33

Miasto: Krk
Motocykl: SD13 (CRF1100) 2023/2024
rdrv33 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 2 dni 8 godz 35 min 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał huncwot Zobacz post
Koło komina to pewnie styknie, ale jakieś zabawy w piaskownicy to średnio to widzę. Przymierzałem sie do 300tki, ale finalnie wygrała 690tka
Skoro wybrałeś 690 to może będziesz się orientować - gdzieś mi się obiło o uszy, że 690 zrobili się awaryjne - ale szczerze mówiąc nie znaazłem precyzujnie dlaczego i od którego rocznika. Orientujesz się coś może czy to prawda a jeżeli tak to co właściwie zmienili, że to poszło w tę stronę?

Myślałem też nad używką 690 ale jakoś mam obawy, że to większość zakatowne będzie.
rdrv33 jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 15:20   #7
rrolek

Miasto: a raczej wieś
Motocykl: z lekkim adhd
rrolek jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 1 dzień 11 godz 9 min 27 s
Domyślnie

Trafiają się zdrowe choć trudniej znaleźć.
Niewątpliwą starszych zaletą jest możliwość wgrania różnych map, mniej przeszkadzającej elektroniki i lepsze choć bardziej upierdliwe w serwisie i setingu zawiasy z przodu.

W silniku od 2019 zlikwidowali łożyska w rockerach (już się nie posypią tyle, że nie wiadomo jak brak tych rolek wpłynie na trwałość wałka rozrządu). Coś tam podobno poprawili w układzie tłok-tuleja bo brały olej. Dalej niektóre biorą (może kwestia dotarcia?)
Stary Dzisiaj, 15:31   #8
rumpel

rumpel's Avatar

Miasto: S-ec
Motocykl: 690 R
Galeria: Zdjęcia
rumpel jest na dystyngowanej drodze
Online: 7 miesiące 3 tygodni 9 godz 42 min 7 s
Domyślnie

polecam swoją zdrową szt

https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=48375
rumpel jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 19:31   #9
Adagiio
Zakonserwowany

Adagiio's Avatar

Miasto: Milazzo
Motocykl: XRV 750
Adagiio will become famous soon enough
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 1 godz 43 min 35 s
Domyślnie

Technika i umiejętności się liczą , moc taka czy inna to drugorzędna sprawa https://www.youtube.com/watch?v=2PMb6ja__MM
CRF-ka to bezobsługowy i przewidywalny motorek. Jak potrafisz to wjedziesz nim tam gdzie każdym innym, tylko troszkę wolniej. Odpowiednie przełożenie dobrać do warunków jazdy i to wszystko.

Non si invecchia in base al tempo che si ha alle spalle, si invecchia quando si inizia a dimenticare i sogni .
Adagiio jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania