Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > NAT - Nowa (przyszła) Królowa > NAT - Warsztat

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 16.10.2025, 10:20   #1
JaTomek

Motocykl: ...............
JaTomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 3 dni 22 godz 50 min 41 s
Domyślnie Nie dla gmoli GARDA - CRF 1100 DCT ATAS...

Tytułem nawiązałem do wcześniejszego wątku o gmolach tak, żeby zostało dla porównania.
Zainteresowani wiedzą, jak "solidna" jest rama w CFR 1000. W CRF 1100 DCT ATAS 2025 pewnie jest podobnie. Nie trzeba się mocno postarać, żeby zrobić falbankę na ramie i coś w tym jest bo nawet pan w serwisie Hondy przywitał mnie słowami "jeszcze rama prosta" . Dlatego też szukałem info w sieci, którego producenta gmole kupić i dla odmiany wybór padł na gmole firmy Garda.

I cóż mogę napisać. Szoku nie przeżyłem oprócz tego, że zapłaciłem krotnie więcej niż za podobne dostępne rozwiązania. Płaskownik w dodatkowym elemencie, który służy do mocowania lewej części gmola do przodu ramy trzeba szlifować bo bez tego nie da się przełożyć śruby mocującej przewidzianej przez producenta. Do skręcenia w całość trzeba całą konstrukcję ponaciągać, żeby otwory i śruby trafiły na swoje miejsce. Co ciekawe dotyczy to miejsc, gdzie otwory pewnie celowo są wycięte w kształcie fasoli. Mocowanie gmola pod lampą jest lekko krzywe co powoduje, że lewa i prawa strona jest różnie oddalona od dołu lampy. Prawe dolne mocowanie gmola przy stopce jest blisko dźwigni hamulca i prawdopodobnie dźwignia będzie o nie ocierać.

Z pozytywnych rzeczy to instrukcja napisana w sposób jasny i czytelny. Gmole zapakowane bardzo dobrze. Dość lekkie choć oryginalne Hondy do CRF 1000 ATAS też są i mogą raczej służyć jako wieszak niż ochrona. Sprawdzone w rzeczywistości

IMHO za tą cenę nie powinno być żadnych problemów z montażem. Producent musi jeszcze trochę popracować nad jakością wykonania bo za tą cenę to powinien być mercedes...
Biorąc pod uwagę, że producenci przewidują mocowania swoich produktów do motocykla w tych samych miejscach (bo innych nie ma) to nie widzę różnicy. Przypomniała mi się nawet stara reklama proszku do prania Dosia
JaTomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16.10.2025, 13:18   #2
chomik
Administrator

chomik's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Bałtyk
Motocykl: RD03 2xRD07a
Przebieg: 666
chomik jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 dni 4 godz 50 min 6 s
Domyślnie

A ja także do Tenerki kupiłem Gardę i wszystko pasowało elegancko, także osłona silnika, była idealnie spasowana. Wszystko przejechało Afrykę i git. Jestem zadowolony z obsługi klienta oraz jakości wykonania. No i cena wcale nie była wysoka, porównując konkurencję.
Może już masz krzywą ramę?
Stary 16.10.2025, 13:22   #3
WojtasA

WojtasA's Avatar

Miasto: Piaseczno
Motocykl: Brak
WojtasA jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 3 dni 17 godz 7 min 28 s
Domyślnie

No to faktycznie "udany zakup" HEEDy, ponad dwa razy tańsze, osobiście zakładałem bez większych "zabiegów" a nie jestem zbyt biegłbym mechanikiem Dodam jeszcze, że przez blisko 50tyś km nawet najmniejszej falbaneczki nie było na ramie
WojtasA jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16.10.2025, 13:47   #4
JaTomek

Domyślnie

Cytat:
Napisał chomik Zobacz post
A ja także do Tenerki kupiłem Gardę i wszystko pasowało elegancko, także osłona silnika, była idealnie spasowana. Wszystko przejechało Afrykę i git. Jestem zadowolony z obsługi klienta oraz jakości wykonania. No i cena wcale nie była wysoka, porównując konkurencję.
Może już masz krzywą ramę?
Cenę do którego z producentów porównujesz? Ja widzę, że krotność. Afryka musiała chyba wyjechać krzywa z fabryki. W momencie montażu ODO 0km . BTW ja piszę o gmolach do CRF.
Stary 16.10.2025, 13:49   #5
JaTomek

Domyślnie

Cytat:
Napisał WojtasA Zobacz post
No to faktycznie "udany zakup" HEEDy, ponad dwa razy tańsze, osobiście zakładałem bez większych "zabiegów" a nie jestem zbyt biegłbym mechanikiem Dodam jeszcze, że przez blisko 50tyś km nawet najmniejszej falbaneczki nie było na ramie
Kupiłem świadomie ale ludki w internetach nie wiedzą co piszą
Stary 16.10.2025, 15:07   #6
chomik
Administrator

chomik's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał JaTomek Zobacz post
Cenę do którego z producentów porównujesz? Ja widzę, że krotność. Afryka musiała chyba wyjechać krzywa z fabryki. W momencie montażu ODO 0km . BTW ja piszę o gmolach do CRF.
Napisałem o jakich ja piszę, o Gardach do Tenerki, ale o Gardach
No to był żart z tą krzywą Afryką.
Outback Motortrek, Touratech, Yamaha.

HEED oczywiście są tańsze, ale na Afrykową ramę to ja bym HEED mówił także nie
Stary 16.10.2025, 15:46   #7
JaTomek

Domyślnie

Cytat:
Napisał chomik Zobacz post
HEED oczywiście są tańsze, ale na Afrykową ramę to ja bym HEED mówił także nie
Wszystko rozumiem. Do Afryki Heed uważasz za nie odpowiednie bo miałeś i montowałeś a może nawet sprawdziłeś w boju? Czy tylko przedstawiasz swoją subiektywną opinię?
Moim zdaniem to w przypadku ramy jaka jest w CRF 1000 i 1100 to nie ma znaczenia bo sama w sobie jest delikatna a płacąc krotnie więcej oczekuję choć trochę więcej
Stary 16.10.2025, 16:15   #8
ruphyo

Miasto: Wrocław
Motocykl: CRF1100
Przebieg: 14000
ruphyo jest na dystyngowanej drodze
Online: 19 godz 36 min 9 s
Domyślnie

Ja mam zamontowane na CRF1100 "zwykłej" Outback Motortek i jestem bardzo zadowolony. Wyglada wyśmienicie, montaż bezproblemowy. Z oficjalnym sprzedawcą OM można negocjować cenę.
ruphyo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16.10.2025, 16:28   #9
chomik
Administrator

chomik's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał JaTomek Zobacz post
Wszystko rozumiem. Do Afryki Heed uważasz za nie odpowiednie bo miałeś i montowałeś a może nawet sprawdziłeś w boju? Czy tylko przedstawiasz swoją subiektywną opinię?
Moim zdaniem to w przypadku ramy jaka jest w CRF 1000 i 1100 to nie ma znaczenia bo sama w sobie jest delikatna a płacąc krotnie więcej oczekuję choć trochę więcej
Biorę to z opinii na temat gmoli HEED do Tenerki, wiem, że wielu miało problem ze zbyt solidnymi gmolami. Są tak dobre, że uderzenie nie krzywiło gmoli ale ramę. Rób co chcesz, ja tylko daje informację.

Ja jestem zadowolony z Gardy i to jest moja opinia z użytkowania, zakładania etc. Zakładałem już gmole, Hondy, Yamahy, H&B, Henrego, DuH-a więc jakieś tam doświadczenie mam.
Stary 16.10.2025, 16:40   #10
rdrv33

Miasto: Krk
Motocykl: SD13 (CRF1100) 2023/2024
rdrv33 jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 dni 2 godz 34 min 0
Domyślnie

Weź wywal ten wątek albo chociaż zmień nazwę bo ta błędnie sugeruje (przez podobieństwo do analogicznego wątku dotyczącego gmoi HEED) jakoby to było takie same gówno jak gmole HEED. I swoją drogą też mnie dziwi sam ten wątek bo nigdy się nie spotkałem, żeby ktoś na Gardę narzekał, a dużo ludzi to montuje.
Osobiście mam podstawowe Outback Motortek, przekonały mnie dobre opinie i testy producenta na YT
rdrv33 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania