Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > BMW

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Wczoraj, 09:11   #1
Dubel
Moderator

Dubel's Avatar

Miasto: Ålesund, N
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: Rosnacy
Dubel jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 2 dni 15 godz 34 min 21 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał matjas Zobacz post
Co to znaczy - naprawiony czujnik zużycia hamulców?

Kupiłeś oem klocki i mają nowe czujniki czy zlutowałeś kable na starym czujniku a włożyłeś klocki aftermarket bez czujników?

Jakkolwiek byś nie zrobil te motocykle miały kilka wersji oprogramowania ECU i pierwsze k1200 06/07 bodaj wymagały wizyty w serwisie i resetu komunikatu o zużyciu klocków.
Potem wprowadzono nowy soft i komunikat znikał po założeniu nowych klocków - ludziska w tym drugim przypadku radzili sobie lutując przewody razem i wypieprzali to gdzieś pod owiewki zakładając klocki np Brembo.

Ogólnie jest to najbardziej zjebana konstrukcja BMW jak dla mnie - póki jeździ kosmos, kłopot w tym że często nie ma ochoty. Zmiana silnika na poprzeczny z wzdłużnego do tej pory odbija sie im czkawką w k1600 gdzie łańcuch rozrządu kończy sie po 70-80tys km. We flagowym kurwa turystyku!
Sporo czytałem o tym modelu o który pytasz i , mimo że też ma wady, wersja poprzednia k1200gt, jest ostatnia prawdziwa cegła, która ma wszystko co miały zwykłe porządne cegły plus odrobina nowoczesności /np. Tempomat/ oraz 30km więcej.

Reasumując - jeśli zwarcie przewodów czujnika nie resetuje kompa, może się okazać że masz starszy soft. Wtedy pozostaje pytanie czy po pierwsze jakieś ASO ma jeszcze do tego kompa a po drugie czy ma jeszcze do tego soft. Kwestię kasy pominę milczeniem.
Klocki z czujnikami nowe, a uwalona wiazka za kostka naprawiona, oczywiście test z podłączeniem wiązki na krótko również wykonany. Pomiary wszystkie wskazują że powinno być ok a nie jest. Moto Scan widzi w systemie aktywna kontrolkę ale nie moge nim nic zrobic wiec podejrzewam ze g911 albo serwis.
Dlatego pytałem o opcje resetowania bo znajduje sprzeczne info względem tego problemu, jedni twierdzą że samo ma się zresetować inni ze serwis ...
To co napisałeś idealnie się wpasowuje w moje podejrzenia i pasuje do całokształtu tej historii.

https://youtu.be/skPjiSzR9n4?si=bnBpO9UVjUZGes_2
Dubel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania