Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Przygotowania do wyjazdów

Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Wczoraj, 18:37   #41
irekafrica

irekafrica's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Dębica
Motocykl: Triumph Tiger 800 XCA
Przebieg: Rośnie
irekafrica jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 6 dni 1 godz 53 min 44 s
Domyślnie

Nie wiem o co chodzi z tymi zakazami, wszędzie są a wszyscy i tak jeżdżą. Byłem pierwszy raz i wracając z Stella Alpina jeździliśmy po Alpach, dziesiątki motocykli, rowerów i terenówek po drodze.
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg IMG_20250713_130520.jpg (379.5 KB, 18 wyświetleń)
irekafrica jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 20:26   #42
Adagiio
Zakonserwowany

Adagiio's Avatar

Miasto: Milazzo
Motocykl: XRV 750
Adagiio will become famous soon enough
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 15 godz 36 min 58 s
Domyślnie

Piemonte i Aosta to autonomiczne regiony mające swoje prawo/inne niż w pozostałych regionach i być może znaki tylko są i jak piszesz egzekwowanie jest olewane z wielu powodów. Sam fakt że możesz rozbić się w górach pod namiotem świadczy o zupełnie innym podejściu niż w zgermanizowanych rejonach na pograniczu Austrii i Szwajcarii i tam jest inaczej, kamery, foto półki, monitoring on line i egzekwowanie zakazu. Jest sporo parków, rezerwatów a Dolomity są dziedzictwem narodowym na liście UNESCO. Natomiast w górach graniczących z nimi, nazywanych Pre Alpi obowiązują te same zakazy. Nigdy nie jeździłem po tetach, ale patrząc na wschodnią część jest kilkadziesiąt kilometrów które ze względów widokowych miałbym chęć przejechać motorkiem, stąd pytanie bo nie mam ochoty na żadne akcje
Adagiio jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 22:23   #43
consigliero
Ajde Jano

consigliero's Avatar

Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
consigliero jest na dystyngowanej drodze
Online: 9 miesiące 2 tygodni 5 dni 12 godz 33 min 28 s
Domyślnie

Dawno temu jechaliśmy z żoną po takiej drodze przez park narodowy. Nawet strażnik był po drodze ale nic nam nie zrobił
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg IMG_0457.jpg (303.8 KB, 8 wyświetleń)
Typ pliku: jpeg 35462172605_1528345079_o_Original.jpeg (293.2 KB, 7 wyświetleń)
Typ pliku: jpeg wszystko 080_Original.jpeg (529.0 KB, 8 wyświetleń)
consigliero jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 09:31   #44
Emek
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24

Emek's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Scyzortown
Motocykl: No Afrika anymore
Emek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 rok 7 miesiące 3 tygodni 1 dzień 12 godz 13 min 58 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Adagiio Zobacz post
Piemonte i Aosta to autonomiczne regiony mające swoje prawo/inne niż w pozostałych regionach i być może znaki tylko są i jak piszesz egzekwowanie jest olewane z wielu powodów. Sam fakt że możesz rozbić się w górach pod namiotem świadczy o zupełnie innym podejściu niż w zgermanizowanych rejonach na pograniczu Austrii i Szwajcarii i tam jest inaczej, kamery, foto półki, monitoring on line i egzekwowanie zakazu. Jest sporo parków, rezerwatów a Dolomity są dziedzictwem narodowym na liście UNESCO. Natomiast w górach graniczących z nimi, nazywanych Pre Alpi obowiązują te same zakazy. Nigdy nie jeździłem po tetach, ale patrząc na wschodnią część jest kilkadziesiąt kilometrów które ze względów widokowych miałbym chęć przejechać motorkiem, stąd pytanie bo nie mam ochoty na żadne akcje
Właśnie wróciłem z Sardynii gdzie pływaliśmy wschodnim wybrzeżem na kajakach. Trasa mniej więcej z Tortoli do Orosei. Wszystkie biwaki na dziko a niby jest zakaz. Nikt się nigdy nie przyczepił ale za to dowalili się że wpłynęliśmy na płatną plażę i koleś zeznał że na kajaku niby mamy możliwość odpoczynku na brzegu ale godzina i mamy wydupiać co też uczyniliśmy. Następnie przenieśliśmy się w głąb lądu na jezioro i tez bez żadnego problemu z biwakiem. Śladów biwakowania mnóstwo łącznie z pozostałościami ognisk, których też jarać nie wolno ale jak widać jest to praktykowane. Bardzo dużo tras w górach jest używanych przez auta. Może nie jest to offroad i jazda na krechę ale gruntówki są tam jeżdżone. Ogólnie jest gdzie polatać i żadnych zakazów nie widziałem.
Emek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 12:23   #45
Adagiio
Zakonserwowany

Adagiio's Avatar

Miasto: Milazzo
Motocykl: XRV 750
Adagiio will become famous soon enough
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 15 godz 36 min 58 s
Domyślnie

Dzięki za wieści, mnie w zasadzie interesował tylko odcinek tet od Tolmezzo do Cortiny. Na włoskim forum enduro są sprzeczne info odnośnie jego legalności bo często dochodzi tam do kontroli. Jak ktoś przejedzie i nie spotka straży to pisze że jest ok., inni piszą że nie jest jak ich przydymają. Ja tam nie mam wcale ochoty na żadne spotkania, więc sobie odpuszczę i pojadę w inny region gdzie 150 km leśnych/górskich dróg jest udostępnionych do jazdy.
Adagiio jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania