Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Przygotowania do wyjazdów

Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 21.07.2025, 11:09   #21
przemo77390

Miasto: Warszawa
Motocykl: inne moto
przemo77390 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 2 dni 12 godz 58 min 10 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Rozi73 Zobacz post
Od kilku lat używam VEGOLINK jest dla mnie tym czym REVOLUT przy płatnościach
zalety:
- jest eSim i fizyczna karta SIM
- "dożywotnia" ważność konta i środków na koncie (pod warunkiem wykonania jednego połączenia z internetem w roku)
- działa na całym świecie (ponad 180krajów) jak zwykły prepaid, automatycznie zmienia sieć. np jadąc Serbia-Kosowo-Macedonia-Albania wszystko dzieje się automatycznie
- będąc dłużej w jednym miejscu można (warto) kupić pakiet danych na kraj
ceny baaardzo konkurencyjne np wspomniane UK:
AIRALO 10GB na 30dni - 20,50EUR ~ 87,00PLN

VEGOLINK 10GB na 30dni - 27,00PLN
to jest 3x taniej od w/w
Sprawdzone osobiście w Ukrainie, Serbii, Macedonii, Albanii, Szwajcarii - bez problemów
Czy ten VEGOLINK jeszcze działa - komunikat na stronie że zamknęli wszystko
przemo77390 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.07.2025, 11:23   #22
JaTomek

Zapłaciłem składkę :)

Motocykl: ...............
JaTomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 2 dni 13 godz 55 min 34 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał przemo77390 Zobacz post
Czy ten VEGOLINK jeszcze działa - komunikat na stronie że zamknęli wszystko
Komunikat nie jest jasny. Prawdopodobnie dyplomatycznie informują o zakończeniu działalności . Kupowałem esim dwa tygodnie temu i witryna działała.
JaTomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.07.2025, 11:26   #23
przemo77390

Miasto: Warszawa
Motocykl: inne moto
przemo77390 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 2 dni 12 godz 58 min 10 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Rozi73 Zobacz post
Od kilku lat używam VEGOLINK jest dla mnie tym czym REVOLUT przy płatnościach
zalety:
- jest eSim i fizyczna karta SIM
- "dożywotnia" ważność konta i środków na koncie (pod warunkiem wykonania jednego połączenia z internetem w roku)
- działa na całym świecie (ponad 180krajów) jak zwykły prepaid, automatycznie zmienia sieć. np jadąc Serbia-Kosowo-Macedonia-Albania wszystko dzieje się automatycznie
- będąc dłużej w jednym miejscu można (warto) kupić pakiet danych na kraj
ceny baaardzo konkurencyjne np wspomniane UK:
AIRALO 10GB na 30dni - 20,50EUR ~ 87,00PLN

VEGOLINK 10GB na 30dni - 27,00PLN
to jest 3x taniej od w/w
Sprawdzone osobiście w Ukrainie, Serbii, Macedonii, Albanii, Szwajcarii - bez problemów
Cytat:
Napisał JaTomek Zobacz post
Komunikat nie jest jasny. Prawdopodobnie dyplomatycznie informują o zakończeniu działalności . Kupowałem esim dwa tygodnie temu i witryna działała.
Czyli już się nie uda zakupić.
przemo77390 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.07.2025, 12:01   #24
JaTomek

Motocykl: ...............
JaTomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 2 dni 13 godz 55 min 34 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał przemo77390 Zobacz post
Czyli już się nie uda zakupić.
Vegolink has discontinued all its services, including its domains and social media accounts, and is no longer a usable trade name. This was due to unforeseen circumstances necessitating the cessation of all operations. Customers with active eSIMs might be affected, particularly if they haven't used data in the past 365 days, as their eSIMs could be deactivated.
Here's a more detailed breakdown:
Service Discontinuation:
Vegolink has ceased all operations, including its website and social media presence.
Trade Name:
The "Vegolink" trade name is no longer available for use.
eSIM Impact:
Users with active eSIMs from Vegolink may face deactivation if they haven't used the data service for a year, with potential email instructions for reactivation.
Balance:
If a user's balance is zero and they haven't used data in 365+1 days, their eSIM could be removed.

Na to wygląda.
JaTomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.07.2025, 13:07   #25
luk2asz

luk2asz's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: KrK
Motocykl: CRF1100
luk2asz jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 1 dzień 21 godz 40 min 35 s
Domyślnie

Taka ciekawostka. Ostatnio jak byłem na Bałkanach, wyłączyłem transmisję danych na sim orange i ustawiłem na esim , jeszcze w Chorwacji. Zadziałała transmisja na esimie, ponieważ miałem pakiet na całe balkany. W tym dniu przekroczyłem jeszcze Bośnię i Czarnogóre. Po pięciu dniach wróciłem do Chorwacji i włączyłem sim orange na dane. I tu ciekawostka jak rachunek z orange przyszedł. 200 pare złotych za dane w Czarnogórze. Dopiero po poproszeniu o adresy IP, z których zostały pobrane dane , konsultant zaproponował reklamację. Po trzech dniach reklamacja uznana bez podawania konkretów. Tak więc sprawdzajcie rachunki :-)
.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
Stary 22.07.2025, 17:27   #26
Dlugi_TA

Motocykl: Transalp 650 RD11
Dlugi_TA jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 3 dni 17 godz 13 min 54 s
Domyślnie

Wróciłem z Bałkanów, zaraz w pierwszy dzień w Nowym Sadzie kupiłem sim-a Yettel - koszt 1399RSD (obciążyło kartę 54.85PLN). W tym jest (teraz doczytuję ) 50GB na SRB i 3.5GB na zachodnie Bałkany - BiH, MNE, Macedonia Północna, Albania, Kosowo.
Nie rozważałem, czy drugi operator ma lepszą ofertę (nie pamiętam nazwy) - gorąc i chciałem wyrwać się z miasta dalej, parę zł przy kosztach całkowitych różnicy nie robią.
Internetu do wyszukiwania noclegów, sprawdzania pogody, rozmów z rodziną wystarczyło.
Jednak wnioski - trza wymienić telefon, bo mój nie obsługuje e-sim, ma obsługę 2 sim ale jedno gniazdo jest zamienne z kartą micro SD. Włożyłem 2 karty sim i chwilę później kapnąłem się, że nie wiem, gdzie zjechać z autostrady, której nie miałem w navi. Mapy dodatkowe były na karcie SD Oszacowałem mniej więcej po długości i po przejechaniu takiego odcinka szukałem zjazdu - udało się
Dlugi_TA jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 22.07.2025, 20:15   #27
Melon

Melon's Avatar

Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
Melon jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 1 godz 42 min 34 s
Domyślnie

Map googla nie mogłeś użyć?
Stary 23.07.2025, 07:35   #28
Dlugi_TA

Motocykl: Transalp 650 RD11
Dlugi_TA jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 3 dni 17 godz 13 min 54 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Melon Zobacz post
Map googla nie mogłeś użyć?
Mogłem.
Później mi to przyszło do głowy
Dlugi_TA jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.07.2025, 08:04   #29
consigliero
Ajde Jano

consigliero's Avatar

Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
consigliero jest na dystyngowanej drodze
Online: 9 miesiące 2 tygodni 5 dni 12 godz 33 min 28 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał luk2asz Zobacz post
Taka ciekawostka. Ostatnio jak byłem na Bałkanach, wyłączyłem transmisję danych na sim orange i ustawiłem na esim , jeszcze w Chorwacji. Zadziałała transmisja na esimie, ponieważ miałem pakiet na całe balkany. W tym dniu przekroczyłem jeszcze Bośnię i Czarnogóre. Po pięciu dniach wróciłem do Chorwacji i włączyłem sim orange na dane. I tu ciekawostka jak rachunek z orange przyszedł. 200 pare złotych za dane w Czarnogórze. Dopiero po poproszeniu o adresy IP, z których zostały pobrane dane , konsultant zaproponował reklamację. Po trzech dniach reklamacja uznana bez podawania konkretów. Tak więc sprawdzajcie rachunki :-)
.

Też kiedyś reklamowałem z powodzeniem będąc z żoną w tym samym miejscu gdzieś na Węgrzech jej telefon ciągnął dane z Serbii. Co do internetu to Orange ma usługę bezpieczny roaming, który też opisywałem w relacji z wycieczki na festiwal trąbek. Mamy do dyspozycji 1 GB na 24 h za 15 PLN i nieważne czy jesteśmy w ciągu tych 24 h w Serbii, BiH, czy Czarnogórze zapłacimy tylko raz 15 PLN. Dla mnie to było dobre rozwiązanie, bo kiedyś chciałem kupić kartę danych w Trebinje i zaparkowałem na chwilę https://maps.app.goo.gl/qL3ckqc1HXxd7UbQ7?g_st=ipc
W kawiarni siedzieli pewnie byli policjanci i po chwili do ceny karty SIM dokładałem odpowiednią kwotę za brak biletu postojowego. Teraz po prostu mam internet bez kombinowania i poszukiwania lokalnego dostawcy. Jest lista krajów ale działało na Bałkanach poza EU oraz w Izraelu też
consigliero jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.07.2025, 09:54   #30
luk2asz

luk2asz's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: KrK
Motocykl: CRF1100
luk2asz jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 1 dzień 21 godz 40 min 35 s
Domyślnie

Każdy ma swoje przyzwyczajenia itp, rozumiem. Dla mnie akurat esimowy operator to wygoda. Poprzednim razem na Bałkanach kupiłem lokalnego operatora , który mial działać na Bałkanach zachodnich i dupa . Zadziałała tylko w Albanii. A lokalny operator to portugalski Vodafon , który ma w dupie reklamację.

Co do opisu mojej sytuacji , to dziwne że wyłączyłem transmisję danych w Chorwacji, przejechałem BiH , a dane rzekomo pobrało wCzarnogorze.

Mam orange ale wolę na takie rejony pakiety bez limitów, wtedy np. wszyscy kumplem mogą korzystać z niego przez hot spota .

Zasady Postowania