Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Trochę dalej

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 10.06.2025, 20:05   #71
Mech&Ścioła

Mech&Ścioła's Avatar

Miasto: Warszawa
Mech&Ścioła jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 22 godz 6 min 23 s
Domyślnie „A który to rok?”

"A który to rok?": https://www.youtube.com/clip/UgkxhKN...JmiEdvaP_0dYFi

„W Iranie obowiązuje słoneczny kalendarz hidżry”. Jest to kalendarz muzułmański, w którym czas liczy się od roku, gdy Mahomet opuścił Mekkę udając się do Medyny (hidżra), czyli od 622 AD. Jednak w odróżnieniu od klasycznego kalendarza muzułmańskiego, który bazuje na fazach Księżyca, kalendarz perski jest kalendarzem słonecznym, co oznacza, że jego długość jest zsynchronizowana z obiegiem Ziemi wokół Słońca. Jest więc o 11 dni dłuższy od muzułmańskiego kalendarza księżycowego i tak jak kalendarz gregoriański obejmuje 365 dni w cyklu rocznym plus dodatkowy dzień co 4 lata. Nowy rok (Nowruz) rozpoczyna się w pierwszy dzień astronomicznej wiosny na 20, 21 lub 22 marca w kalendarzu gregoriańskim.

Wychodzi więc na to, że obecnie w Iranie mają 1404 rok.

Pytanie o rok zadałem Alirezie i jego kumplowi, gdy woziliśmy się po mieście Marand. Jednak ich odpowiedź nieczego nie wyjaśniła, mimo że pytałem 2 razy. Nie wiem, czy nie chcieli odpowiedzieć, czy nie zrozumieli pytania..?

Jednak odpowiedź pojawiła kilka dni później, razem z kupionym napojem vitamen.

20250512_204101a.jpg

A gdy już myślałem, że wszystko jasne, okazało się, że nie opuszczając Iranu powróciłem do przyszłości...

20250528_192506.jpg
Mech&Ścioła jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania