![]() |
|
Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
Witam
Co wy tak z tym kosztownym serwisem czteropaków. W 2000 kupiłem nowego 520. W 2008 sprzedałem z przebiegiem ok. 50 tyś. Po 11 tyś (jakieś 250 mth) wymieniono pierścienie i łańcuch rozrządu, po ok 28 tkm (ok 700 mth) tyś tłok. Do końca wał i sprzęgło nie robione. Kto mi powie, że zweitakt wyjdzie taniej. Tuz przed piędziestką to już ze mnie miękka faja, ale w 2003 byłem na Enduromani 4ty, w 2004 pierwszy (piszę "byłem" bo zawsze za nawigatora robię). Teraz mam DRZ, też kupioną jako nowa. Ma jakieś 16-17 tyś offu w kołach (te rowerowe liczniki). Wymieniłem stator bo miał zwarcie. Na to nie ma wpływu ilość suwów pracy silnika. Poza tym w obydwu zwykłe rzeczy które teren zjada migiem. Nie twierdzę że miałem/mam motki wycackane. Myję, jak mam coś zrobić, więc bardzo rzadko. Z resursami, zdarza się przeginam (jak jaki dłuższy wyjazd się trafi), ale robię te przeglądy i wymianę oleju/filtrów itp itd Wydaje mi się ponadto, że 2T jest dobry dla debiutantów wyłącznie w łatwym terenie i to jak nie popada za dużo. I w konkretne zadupia wozić trzeba z sobą extra wachę. Ale to takie moje starcze dywagacje. Pozdr rr |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
![]() |
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() |
![]()
Witam
Mam DRZ400EK7 ściągniętą zza wody (dzięki znanemu tu M). Ostatni hamerykański model. Silnik jak E, gaźnik jednak Mikumi (3x3, DJ(z SM) X3 ect, ect...), napinacz fabryczny. Przy okazji ostatniej wymianie oliwy (październik?) i kontroli luzów łańcuch był jeszcze OK. To co pisze BartekJ jest oczywiste. Pozdr rr |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2010
Miasto: Podkarpacie
Motocykl: raczej juz nie bede mial
![]() Online: 4 tygodni 7 godz 11 min 30 s
|
![]()
Babel a czemu myślisz że masz już łańcuszek do wymiany? Mierzyłeś czy dlatego że czasem go słychać. Jeżeli go po prostu słyszysz to ten typ tak ma. Na advrider.com i thumpertalk dużo osób na to narzeka. Lekarstwem jest MCCT. Ja mam na swojej 2400 mil przebiegu i też czasami go słyszę dlatego chcę przerobić na manualny. Co do wymian to piszą ludzie że na automatycznym napinaczu łańcuszki w DRZ szybko lecą. Nawet czytałem gdzieś o 5-7 tyś mil ale przeważająco przewija się jak dobrze pamiętam około 15tyś mil czyli jakieś 24tyś km
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
![]() |
![]() Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=iu9ah...layer_embedded Poza tym już nie za bardzo trafiają strzałki na kolach rozrządu- co też jest oznaką wyciągniętego łańcuszka. Tak podpytuje o łańcuszek - bo ja mam potłuczony licznik (kupiłem po slizgu) i nie wiem jaki mam przebieg - może po tym by ocenił ![]() Mój to 2007 rok - więc napinacz jest poprawiony - ale ponoć dali mocniejszą sprężynę - co nie wpłynęło korzystnie na wytrzymałość łańcuszka - ja czytałem o przebiegach rzędu 12 - 15 tys km . Poza tym moja to była SM a one bardziej dostają w dupę od użytkowników - zaobserwowane na ulicach Wa-wy ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
![]()
A tak sobie myśle jak sie ma to wszystko do KTM 450EXC, znaczy porównanie WR450F i DRZ400E do KTM.
W sumie wszyskie są podobnie wysilone, dlaczego któryś miałby być bardziej obsługowy i droższy w utrzymaniu ? Dlaczego DRZ miałaby być lepsza na początek ? Ogladałem czesci na allegro to ceny podobne, do kata chyba największy wybór. Co jeszcze istnieje w klasie tych motocykli ? Jeśli to wogóle podobna klasa.
![]() |
#8 |
mistrzu
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Przebieg: ?
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 miesiące 4 tygodni 1 dzień 6 godz 43 min 6 s
|
![]()
DRZ w wersji E wg mnie to ta sama klasa jeśli chodzi o moc. Ale sam motocykl to inna bajka . W porównaniu do wymienionych DZ jest miekki na ramie i zawiasach, po prostu mniej crosowy
![]() |
#9 |
![]() |
![]()
Czyli co tak naprawdę zyskuje kupujac drz zamiast EXC lub WR ?
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Honda XR 400, 600, 650 - Porównanie | Olek | Inne - dyskusja ogólna | 46 | 09.04.2013 23:12 |
porównanie - plusy i minusy kasków ... | yarecky2000 | Kaski | 73 | 15.09.2009 22:06 |
małe porównanie chłodnic | pałeł | Układ chlodzenia | 3 | 10.08.2009 23:16 |
Afripedia - porównanie RD07 i RD07A | podos | Regularne czynności serwisowe | 24 | 01.07.2008 08:02 |