Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Kwestie różne, ale podróżne.

Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 20.02.2025, 09:42   #21
Poncki

Poncki's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Warszawa
Motocykl: XR250R
Przebieg: ły
Galeria: Zdjęcia
Poncki jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 2 tygodni 2 dni 4 godz 30 min 15 s
Domyślnie

Dzięki, zdam relację
Poncki jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20.02.2025, 19:37   #22
Lepi

Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Lepi jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 36 min 25 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał matjas Zobacz post
jaki młody Lepik
To prawdopodobnie inny osobnik 😁
Stary 22.02.2025, 13:48   #23
Poncki

Poncki's Avatar

Domyślnie

Dzień dobry,

Pozdrowienia z pokładu AIRbusa AIRchina.
Mam neta na pokładzie - to dla mnie nowość - ale jaja!
Lecimy z Mediolanu i aktualnie jesteśmy nad Warszawą.
Popijamy chińskie piwko, jest spoko

IMG_20250222_130508.jpg
Stary 24.02.2025, 21:11   #24
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 2 tygodni 2 dni 4 godz 11 min 44 s
Domyślnie

nie używaj tej torby na NIC misiu
Stary 10.06.2025, 12:35   #25
Poncki

Poncki's Avatar

Domyślnie

Obiecałem zdać relację i niniejszym to czynię.
Przepraszam, że w nie swoim wątku, ale w Chinach byliśmy zaledwie kilka godzin i zwyczajnie nie starczy prądu do napędzenia nowego wątku.

Chiny, a dokładnie Chengdu odwiedziliśmy w drodze do Tajlandii. Mieliśmy nawet nie wychodzić z lotniska, ale okazało się że obywatele PL nie potrzebują wizy i w 8h jesteśmy w stanie coś tam zobaczyć. W drodze powrotnej scenariusz był identyczny.

Zupełnie nieoczekiwanie Chiny zachwyciły mnie i aktualnie marzy mi się odwiedzić ten kraj ponownie. Kto wie, kto wie

1.jpg

Dlaczego po 3 tygodniach w Tajlandii myślę o Chinach w których byłem łącznie 16h? Głównym powodem są wyzwania które czyhają na każdym kroku. Osoba nieprzygotowana (jak my) po wylądowaniu w ChRL nie ma internetu (z lotniskowym nie udało mi się połączyć), bariera językowa jest totalna, większość aplikacji pomagających w znalezieniu jedzenia / noclegu / trasy przejazdu jest nieprzydatnych. Oczywiście ze wszystkim można sobie poradzić, ale wymaga to zaangażowania.

Żeby wyjść "na miasto" trzeba wypełnić karteczkę, złożyć elektroniczny odcisk palca, zeskanować ryjek i porozmawiać z pogranicznikiem. Całość ogarnęliśmy w około 30 minut.

2.jpg

Do miasta najwygodniej jest dostać się metrem. Tutaj ciekawostka, ponieważ w 2010 roku Chińczycy otworzyli pierwszą linię metra w Chengdu. Aktualnie siatka połączeń wygląda tak:

3.jpg

Dla mnie kosmos totalny. Co ważne, jest to nowoczesne, czyste i szybkie metro. Do tego rozbudowane stacje z kontrolą wejścia i skanowaniem bagażu.

4.jpg

Z jakiegoś powodu byłem przekonany, że europejskie karty nie działają w Chinach (to chyba nie jest prawda) i wymieniliśmy na lotnisku dolce na gotówkę. Pobrali przy tym chyba z 15% prowizji Hajsy wymieniliśmy na kartę do metra.

5.jpg

6.jpg

Celem naszej podróży było zjedzenie prawdziwego chińczyka. Temat niby prosty, jednak niepewność towarzyszyła nam na każdym kroku. Przede wszystkim cały czas mieliśmy presję czasu. 8h między lotami to mało biorąc pod uwagę, że do miasta jedzie się blisko godzinę. Podjeżdża metro, a my nie jesteśmy pewni czy to nasz linia. Z nikim nie można się na szybko dogadać. Nie wiemy jak często kursuje metro lotniskowe, a od tego zależy jak planować powrót itp. itd.
Niby jesteśmy pozostawieni sami sobie, jednak Wielki Brat czuwa. Kamery zdają się być wszędzie. Radiowóz który mijaliśmy na mieście wyglądał jak samochód Googla (z wieżyczką na dachu).

7.jpg

8.jpg

Informację o pierwszym i ostatnim metrze w Chengdu udało nam się w końcu znaleźć:

9.jpg

Po wyjściu z metra złapaliśmy jakiegoś pieroga smażonego w głębokim tłuszczu. Oczywiście proces zamówienia i ustalenia ceny odbywał się na migi i z wykorzystaniem kalkulatora.

10.jpg

Mimo, że udaliśmy się do miejsca turystycznego, to nie spotkaliśmy ŻADNEGO turysty. Mam oczywiście na myśli białych turystów Co więcej złapał nas na ulicy jakiś chłopaczek i spytał czy może sobie z nami zrobić zdjęcie

11.jpg

Chińczyka ostatecznie udało nam się zamówić Pokazaliśmy paluchem które zdjęcia nam się podobają

12.jpg

podaliśmy kalkulator żeby Chińczyk napisał ile taka przyjemność kosztuje i czekaliśmy co się wydarzy. Wyszło zacnie!

13.jpg

14.jpg

Więcej możecie zobaczyć na filmiku. Powinien działać bez logowania:

https://www.facebook.com/reel/1506466367000773

W drodze powrotnej z Tajlandii znowu odwiedziliśmy Chiny. Tym razem postanowiliśmy wysiąść z metra na obrzeżach Chengdu, żeby mieć więcej czasu na szwendanie. Przygotowaliśmy knajpy z Googla i generalnie na nic się to zdało. Tam gdzie miało coś być, nie było nic, a tam gdzie niczego się nie spodziewaliśmy było knajpowe zagłębie.
Z metra wysiedliśmy w takim miejscu:

15.jpg

Wieżowce mają po 30 pięter, jeśli nie lepiej. Zieleń którą może słabo widać to przywieżowcowe ogródki. Rośnie tam kapusta, ziemniaki i sporo innych wegetariańskich smakołyków.

Kręcąc się po tym osiedlu wzbudzaliśmy spore zainteresowanie. Natrafiliśmy też na lokalną knajpkę, w której okazało się, że po chińsku da się jednak dogadać:

https://www.facebook.com/10001211560...0145288179210/

Po raz kolejny szama okazała się pyszna!

16.jpg

Tymczasem zagłębie knajpowe:

17.jpg

18.jpg

Chiny to także raj dla palaczy:

19.jpg

Na koniec okazało się, że w drodze powrotnej zahaczymy o Kijów

20.jpg

Ostatnio edytowane przez Poncki : 10.06.2025 o 16:45
Stary 11.06.2025, 09:57   #26
ArEZ

Miasto: łódzkie na granicy ze śląskim
Motocykl: nie mam AT jeszcze
ArEZ jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 4 dni 6 godz 20 min 38 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Poncki Zobacz post
Żeby wyjść "na miasto" trzeba wypełnić karteczkę, złożyć elektroniczny odcisk palca, zeskanować ryjek i porozmawiać z pogranicznikiem.
Ale się Chińczyki pi#&dola - a nie prościej czipa przez ucho do mózgu?
Niby robi to wszystko wrażenie ale wyglada jak raport z mrowiska. Ludziom tam do szczęścia wystarczy miska ryżu i (złudne) poczucie bezpieczeństwa? To niech się z kurami z chodowli klatkowej zamienią.
Super relacja, dzięki za podzielenie się wrażeniami.
ArEZ jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.06.2025, 11:30   #27
Artek
Połamany

Artek's Avatar

Miasto: Ze wsi jestem w ZMY
Motocykl: Hunter Cub
Artek jest na dystyngowanej drodze
Online: 7 miesiące 2 tygodni 3 dni 6 godz 45 min 16 s
Domyślnie

Jeśli ktoś chce "posmakować" Chin z kanapy to polecam ""Gustaw Chiny" na YT.
Artek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania