View Full Version : Opony dla początkującego - asfalt, szuter, piach
Mędrcy tego forum - doradzicie jaki zestaw kupić?
Jako że dopiero zaczynam nauki, szukam czegoś w miarę bezpiecznego na asfalcie i dającego radę poza.
Jest jakiś złoty środek?
np tak:
Pierwszy rok - Anekee (Asfalt)
Drugi rok - T63 (Teren)
Trzeci rok - TKC80 (ON-Off)
Czwarty rok - dwa kpl kół :)
yyy nie mam zjeżdżać z asfaltu przez pierwszy rok?
Póki co unikam tylko błota na razie, ale więcej jeżdżę szutrami niż po czarnym.
Zjeżdzaj jak jest sucho. Piach i bloto sobie odpuść, po co sie meczyc.
Uniwersalnych opon nie ma. Podobnie jak motocykli. Jest cos za coś, takim motocyklem jest Afryka a oponami TKC.
Moim skromnym zdaniem oczywiscie...
No i właśnie o to chodzi. Ja swojego zdania jeszcze nie mam, bo skąd, a muszę od czegoś zacząć.
A jakbym kupił od razu TKC80?
No i właśnie o to chodzi. Ja swojego zdania jeszcze nie mam, bo skąd, a muszę od czegoś zacząć.
A jakbym kupił od razu TKC80?
Kup Mitasy E09 :) a jak masz siano to TKC :) i nie patrz na zestawienie lat Podosa on sam nie wierzy, że można jeździć Afri tylko po asfalcie rok :) statystykę Podosa przełożyłbym na miesiące :)
He He, Chomik, troche w tym prawdy jest. Powyzsze zestawienie obrazuje moje wlasne dochodzenie do tej jedynej prawdy.
TKC od razu jest rozsadnym wyjsciem. 10kkm przebiegu max
Fan klub Mitasa poleci Ci Mitasa.
A ja uważam, że jak się masz dopiero uczyć to odpuść plastikowe czeskie Mitasy i kup TKC. Kosztują - fakt - ale tak szerokiego spektrum możliwości nie zaoferuje ci żadna opona, przy zachowaniu na prawdę dobrej przyczepności. Zaczynałem na AT z oponami Metzeler Enduro4 (szosowy bieżnik, trochę na szuter). Kupiłem TKC80, zrobiłem prawie 8kkm, tył ma jeszcze 3mm bieżnika (przód 6-7mm). Teraz z tyłu mam Michelina T63. Bardziej terenowy, mniej asfaltowy. Lepiej wgryza się w ziemię, ale nie pozwala na złożenia tak głębokie jak TKC - po prostu tył zaczyna iść szerszym łukiem z powodu rozmieszczenia kostek na brzegu opony. A na szosówki jak nie będę zmuszony to nie wrócę chyba :D. Nie tym motocyklem :D.
Ok, no to powoli mi się klaruje.
Teraz może nieco dziwne pytanie: rozmiary kupować takie jak fabryka każe, czy np na tył 150/70 będzie lepsza?
130/80 bedzie lepsza w teren. I duuuuzo tansza. Moze byc TL (bezdetkowa, oczywiscie dętkę wkladasz)
No i indeks prędkości "S" :).
szwedzkikucharz
17.06.2008, 16:52
No i indeks prędkości "S" :).
No właśnie, a czy mógłby ktoś rozszyfrować v-max tych indeksów? (S,H i co tam jeszcze jest)
Druga sprawa, czy opona z wyższym indeksem "zachowuje" się lepiej przy dajmy na to 100 km/h od laczka z niskim indeksem? Jaka jest różnica oprócz dopuszczalnej prędkości? Dzięki za oświecenie :)
http://www.netcar.pl/x_C_X__P_SAS__P2_3714.html
90/90 21" M/C (54S) TT M+S CONTINENTAL TKC 80 Twinduro+140/80 17" M/C (69Q) TL M+S CONTINENTAL TKC 80 Twinduro
Cena 747pln, przesyłka gratis.
Nigdzie taniej nie wyguglałem. Zna ktoś tańszy sklep?
To, że indeksy różne i dętkowa/bezdętkowa chyba nie przeszkadza?
http://africatwin.com.pl/showpost.php?p=4268&postcount=1
Michasso
18.06.2008, 00:11
To ja się dołączę, bo mam problem z kupnem opon..Skontaktowałem się z Bodocar chcąc zakupić Saharę (podejrzewam, że najlepsza opcja na długi dystans wliczając małe wypady na piasek) i tam dowiedziałem się, że 140stek na tył nie ma.. Co gorsza, nie wiadomo, czy w ogóle będą, bo hurtownie są puste, a sam Metzeler chyba szykuje się do wyprowadzenia tego rozmiaru ze sprzedaży (tak zasugerował gość z Bodocar). Co robić? Założyć 130stkę czy kombinować z mieszaniem typów (przód sahara/tkc a tył bardziej szosowy np tourance)? Chyba że znacie jakąś dobrą alternatywę, która wytrzyma 11-12 tys km. By the way, zostaje jeszcze opcja samych TKC i po 10-ciu kawałkach poszukiwania serwisu, gdzie mógłbym wymienić chociaż tył, ale w rejonach Syrii może być z tym problem.
Doradźcie, please:dizzy:
Moge zalatwic metzelera sahare enduro 3 lun Karooo rocznik 2007 żaden lezak...nowka sztuka, gwarancja fv 260zł !!! w razie W piszcie na priva dam Wam namiar na kolege z ksawerowa co to w takich cenach sprzedaje :)
Sam se taka zanabylem.
Hej
Ps Moja koncepcja na chwile obecna to TKC na przodzie i Sahara 3 na tyle !!!
Chujowa.:p
T 63 / Mitas E09 - tył
Przód moze być Tkc
Lepsze -przód i tył Pirelli MT21
Co robić? Założyć 130stkę czy kombinować z mieszaniem typów (przód sahara/tkc a tył bardziej szosowy np tourance)? Chyba że znacie jakąś dobrą alternatywę, która wytrzyma 11-12 tys km. By the way, zostaje jeszcze opcja samych TKC i po 10-ciu kawałkach poszukiwania serwisu, gdzie mógłbym wymienić chociaż tył, ale w rejonach Syrii może być z tym problem.
Doradźcie, please:dizzy:
Nie wiem czy jest kostka ktora tyle wytrzyma. Wez druga opone na tył i łyżki. W garazu w domu upewnij sie ze potrafisz.
Przod tak strasznie nie schodzi 12kkm powinien wytrzymać. 130/80, powtarzam, jest OK
Michasso
18.06.2008, 16:19
130/80, powtarzam, jest OK
Nie będzie nadsterowności? Jeśli byłoby naprawde w porządku, wziąłbym komplecik z Bodocar i po sprawie. Co do łyżek, owszem biorę, ale o zaspasie mogę tym razem zapomnieć (w tym roku jadę jeszcze z żoną), dlatego czeka mnie żmudne ocenianie bierznika na trasie. A w ogóle, nie wiem czy słyszeliście, stary, dobry podróżnik daradził mi że opona najwolniej zużywa się przy prędkości do 100 km. Kiedy jedziemy z prędkością 120, podobno zużycie jest dwa (!) razy większe. Nawet współczynnik zużycia nie jest do końca prawdziwy, to coś w tym jest;)
Tak, prędkość ma spore znaczenie w przypadku kostki.
Nie będzie nadsterowności? Jeśli byłoby naprawde w porządku, wziąłbym komplecik ....
yyyy, wymądrzalem sie to teraz mam...Co on do mnie rozmawia!!! Ratujcie, Pastoooor!!!!
:haha2::haha2::haha2:
Nie będzie nadsterowności? Jeśli byłoby naprawde w porządku
eee, raczej nie. Chociaż nie bardzo wiem dlaczego miałoby być lepiej w terenie na 130 niż na 150.
A w ogóle, nie wiem czy słyszeliście, stary, dobry podróżnik daradził mi że opona najwolniej zużywa się przy prędkości do 100 km. Kiedy jedziemy z prędkością 120, podobno zużycie jest dwa (!) razy większe. Nawet współczynnik zużycia nie jest do końca prawdziwy, to coś w tym jest;)
No coś w tym jest bo "nie bądź Pan rura, fizyki Pan nie przeskoczysz" ;)
Podstawowa sprawa - opór powietrza rośnie kwadratowo, a nie liniowo. Do tego dochodzi poślizg koła (gdzieś czytałem a'propos bicia rekordów prędkości że koło kręci się do kilkudziesięciu % szybciej niż wynikałoby to z prędkości pojazdu). I nie dość że fizyka zjada nam opony to jeszcze doi ze zbiornika paliwa. Jedyna opcja która mi przychodzi do glowy to wieszać fizyków aż odwołają niewygodne prawa fizyki ;)
Marcin SF
19.06.2008, 00:13
zacznijmy od tego co grawitacje wymyślił, to by ułatwiło sprawę i z paliwem i ze ścieraniem opon :D
Ja już dziękuję za porady. TKC80 zamówione.
Na koniec jeszcze jedno: ciśnienie ładować do nich takie jak chcą w instrukcji, czy kostka ma inne wymagania?
Ja już dziękuję za porady. TKC80 zamówione.
Na koniec jeszcze jedno: ciśnienie ładować do nich takie jak chcą w instrukcji, czy kostka ma inne wymagania?
Jak asfalt to tak, jak teren to możesz mniej dmuchnąć tak 1,5 - 1 atm wtedy opona lepiej się trzyma... ale komu się chce....
Ewentualnie na tył trochę więcej jak się będziesz gdzieś załadowany wybierał na asfaltowy wyjazd.
Michasso
19.06.2008, 18:20
Newrom,
Co racja, to racja, dobrze by było trochę zmodyfikować niektóre kwestie.
Z samej zależności pomiędzy prędkością liniową, a prędkością kątową nie wyniknie dwukrotne zużycie opony, stąd wniosek, gęstość powietrza powinna zostać zmieniona byśmy mogli przyspieszać szybciej, nie martwić się o spalanie i eksploatacje sprzętów w tak dużym stopniu:)
Newrom,
Z samej zależności pomiędzy prędkością liniową, a prędkością kątową ... gęstość powietrza ...
Weź sie tak nie spinaj bo Ci jaka żyłka we głowie pęknie, to bzdury jakieś. Grawitacja, siły, elektrony to bajki dla dzieci. Widział kto kiedy takiego elektrona albo siłę. Przecież od dawna wiadomo, że to wszystko wredne krasnoludki w nocy robią. Stawiasz motorek wieczorkiem a te kurduple pilnik i po oponach jadą, papierem ściernym po cylindrach i na motor szczają coby rdzewiał.
BTW. Czy znajdzie się taki, który w trosce o opony nie przekracza 100km/h, flaszkje stawiam.
:haha2:
to ja dobrego Jasia Wędrowniczka chce bo ja nie przekraczam
bo nie mam motoru :D
Motocykla. Motor jest w pralce ;).
to ja dobrego Jasia Wędrowniczka chce bo ja nie przekraczam
bo nie mam motoru :D
Z tego co wiem, to nie masz również opon do oszczędzania.
A w pralce jest silnik elektryczny a nie motor.
Michasso
21.06.2008, 19:33
Przecież od dawna wiadomo, że to wszystko wredne krasnoludki w nocy robią. Stawiasz motorek wieczorkiem a te kurduple pilnik i po oponach jadą, papierem ściernym po cylindrach i na motor szczają coby rdzewiał.
Sam nie wiem..Gdyby tak było, z odsieczą przyszedł by Ramires, który uratowałby nas zbiorowym zamówieniem na coś co pozwoliłoby pozbyć się wrednych krasnali i innych zwierzaków raz na zawsze. A Ramires milczy w tym temacie..
Podobno przy 300km/h tył kręci się ok 330.
Sam nie wiem..Gdyby tak było, z odsieczą przyszedł by Ramires, który uratowałby nas zbiorowym zamówieniem na coś co pozwoliłoby pozbyć się wrednych krasnali i innych zwierzaków raz na zawsze. A Ramires milczy w tym temacie..
Nie mam czasu czytać całego wątku, ale ktoś mnie ... woła więc o czym wy do mnie rozmawiacie? jaka zaś odsiecz?
Marcin SF
24.06.2008, 11:30
ja poprosze flaszkę, z troski o opony nie przekraczam 100 km/h oczywiscie w dół :D ganiam tak 120-140 bo chłodzenie opon lepsze ;)
Podobno przy 300km/h tył kręci się ok 330.
przy 300km/h to niewiem nigdy tyle nie jechałem ale dunlopy tansmax na szutrze wynik max 160km/h (wg.budzika afri) a obroty na odcięciu (czerwone pole ,dokładnie nie widziałem )czyli teoretycznie tylne koło ok 200km/h:D
Czy jeśli założę jako pierwsze opony T63 będąc motocyklowym leszczem to mam szansę przeżycia na asfalcie czy czeka mnie szybka i bolesna śmierć ??
Dasz rade, ja sam teraz zakladac bede na tył T63 a nie jestem wprawnym jezdzcem co zreszta ekipa z CEP-a moze potwierdzic :)
To pocieszające :) Jak powiedział Wieczny Afri na "zwykłych" oponach wygląda zniewieściale ;) Jednak nie chciałbym polec na placu boju w imię lansu ;) A tak na marginesie. Czy ktoś używa Sirac'ów? napisane, że są niezłe i w teren i na asfalt, jednak jakoś nie zauważyłem żeby szacowne grono używało ich namiętnie
Sirac pomijany jest przez AT ze względu na to, iż jest w rozmiarze 130, oponka tania, duuzo bieznika ale i miekka wiec bieznik ten szybko (ale nie dramatycznie) schodzi. mieszanka gumy zblizona do Anakee ale już nie tak dobra.
czy w teren dobra? nie bardzo, bowiem to szosowa opona jest i w terenie da rade, ale juz wiecej umiejętności potrzeba. Więc jesli chcesz cos i w teren i na asfalt dobrego to TKC80, ktora jest szosówką ciętą w kostke. Błota nie lubi, bo zapycha się szybko, ale szutry, zwirki dobrze znosi, ale nie tak dobrze jak T63 (pomimo tego, ze to 130 rozmiar)
Dzięki. Rozjaśniło mi to trochę oponową sytuację :)
Marcin SF
24.08.2008, 16:20
TKC jest całkiem w cyc, generalnie o ile tył jeszcze się tak mocno nie zapycha o tyle przód jest zdecydowanie za gęsty jak na błoto, natomiast jest dobra uniwersalna opona
Czosnek zamierzasz założyć T63 z racji wyglądu czy chcesz latać w terenie ? Jeśli to pierwsze to na początek jednak polecałby Ci Anakee bo będziesz z pewnością mniej się podczas deszczu stresował :)
Chodzi mi o jazdę w trybie mieszanym terenowo-asfaltowym ;) Choć do czasu egzaminu na prawko będą to z oczywistych względów raczej boczne dróżki najchętniej bezasfaltowe :D A że jestem snobem i fajny wygląd sie dla mnie liczy to już inna sprawa ;)
ja kupiłem komplet sirac'a do swego trampka, bo anakee jakies takie za bardzo szosowe i w sumie jestem zadowolony. Nie leca bardzo szybko (boje sie ze do konca sezonu wytrzymaja :P ) i na mokrym asfalcie ok, ale w terenie to tylko na suchym leci sie fajnie , bo jak juz np. mokra trawa i trza podjechac pod mala gorke to juz kicha - ale jak jest sie upartym to sie podjedzie ;) Ogolnie polecam, ale juz sie zastanawiam nad jakimis TKC minimum :) pzdr
Wiem ,wiem, już było na ten temat w postach powyżej i innych wątkach, ale spytam ponownie o zakup nowych opon.
Po pierwsze- jak mówią primo- wacham się pomiędzy Anakee i TKC 80.
Nie wiem czy słusznie zakładam wybór pomiędzy tymi dwoma typami, inne odrzucając.
Przegladając forum i czytając dotychczasowe wasze sugestie nie jestem w stanie podjąć decyzji samodzielnie.
Teraz latam ( latałem bo noga w gipsie ) na bridgestone. Opona o bieżniku szosówki- tak wnioskuje bo podobna do anakee.
Na asfalcie luzior, ale w piachu masakra. Opona jeszcze nie zjechana, ale ząb czasu ja nadszarpnął i trza gumki zmienić.
Czy na anakee wjade w piach bez stresa, że zwała zaraz nastąpi?
Czy na tkc 80 dojadę do np. chorwacji bez stresa, że nie pochyle się w winklu wytarczajaco?
Wiem,że nie ma opon uniwersalnych i jednoznacznych odpowiedzi , stąd mam wątpliwości.
PS. Wieczny piszesz, że nigdy asfaltowej do Afri nie założysz, czyli rozumiem, że Alpy zrobiłeś na kostkach??
Hilfe kolegen!!
randal 76
03.10.2008, 13:35
do ramiresa po siraki się zgłoś to jest w miare uniwersalna opona !!!
Marcin SF
03.10.2008, 13:45
na tkc spokojnie sie możesz pochylać w zakrętach a jak umiesz jeździć w piochu to na anakach też da radę. Natomiast jak się dopiero uczysz jeździć w piochu to na tkc na pewno będzie Ci łatwiej
1) AT na szosówkach wygląda pedalsko.
2) TKC komplet wystarczyły mi na conajmniej 10kkm głównie na szosie, w tym 2-3 obładowane wypady. Szacuję, że tył dojedzie do 13kkm, przód do 16-17kkm (szacuję, nie wiadomo jak się wyząbkują).
3) Obie pozwalają na przytarcie buta w zakręcie, obie pozamykasz i się nie wypieprzysz bo bardzo ładnie dają znać jak stoisz z przyczepnością.
4) Na obu lecisz 160km/h bez bujania.
5) Właśnie za kilka dni wracam na kości, bo po powrocie z Alp zrobiłem 200km tylko dla tego, że 3,14erdole jazdę po Warsiafce, a w terenie Anakee to syf kiła i mogiła.
Ale co najważniejsze - nie mam zielonego pojęcia jak jeździsz, nie wiem czy stosujesz klejenie zawiechy, nie wiem którym hamulcem uczono Cię hamować, nie wiem wielu innych rzeczy, które będą miały wpływ na Twoje odczucia podczas jazdy na danych oponach. Przy dynamicznej jeździe przód TKC zniknie.
Dla mnie:
-na asfalt Anakee
-na dojazd asfaltem a potem wizyty na szutrze - TKC80
-zestaw na codzień - przód TKC i tył T63. Na tym też buta przytrzesz i się nie wywalisz.
Czy na anakee wjade w piach bez stresa, że zwała zaraz nastąpi?Na Anakach wjechałem w boto dwa razy i w życiu tej traumy nie zamierzam więcej przechodzić.
Czy na tkc 80 dojadę do np. chorwacji bez stresa, że nie pochyle się w winklu wytarczajaco?
Przy delikatnej, płynnej jeździ TKC w zupełniści wystarczy. Płynna znaczy mało hamowania. W winkle spokojnie można się kłaść. Trzyma jak głupia i zaczyna bujać, gdy dojdziesz do końca bieżnika.
130kę TKC zamykasz z pelnym obciazeniem. Ale jak masz do chorwacji jechac to aneke sobie zaloż. Przeciez 95% trasy to asfalt. A na suchym terenie Aneke idzie jak burza. Piasku tam chyba za bardzo nie ma.
Dzięki za ripostę.
Podos piasku nie ma w chorwacji , w której będę przez tydzień.Ale pod domem mam piach i asfalt. Stąd moje dylematy :mur:
Wieczny mnie zachęcił do TKC. Wieczny, hamuję przednim na codzień. W potrzebie dołączam tył. Tak mi mówiono na kursie i tak pisał autor Motocyklisty Doskonałego, i tak czuje sie pewnie na szosie.
Mieszkam w Kampinosie.Do roboty latam smołą, a na fajrancie mam ochotę wjechać w piachy.
Może inaczej skonstruuję pytanie. Na czym towarzysze jeżdzą? ( bo jeżdżą w terenie i po asfaltach.
Nawet w jeepie nie ma takiego problemu . :)
Teraz mam tkc (na wyprawy a potem na dorzniecie)
w miedzyczasie dorzynam T63 - bo nauczylem sie szybko wymieniac opony. Poza tym mam drugie kolo z Anakiem czy innym tourancem ktore zakladam jak mam gdzies onroad jechac. (ale bardzo rzadko)
nie ma opon uniwersalnych.
Skoro na codzień w piochy, raz ja jakiś czas traska i brak potrzeby wpierdzielania się tę zasraną miejską dżunglę to tylko TKC. Trza jeno pamiętać, że na czarnym hamujemy wcześniej, słabiej. A najlepiej hamować silnikiem. Coś za coś. Motocykl się przy takim hamowaniu rozciąga blablabla, ale za to gumy dajom niezłą pizde w lesie :).
Łokey,wywnioskowałem,że łyknę 2 komplety kosztem kolejnej wizyty u dentysty i w www.shamanshop.pl (http://www.shamanshop.pl) :) i nauczę się zmieniać gumy przez zimę.
Prawda to, nie ma uniwersalnych. Na codzienne jazdy TKC a na wypad na bałkany wdzieję Anakee.
Jestem na maxa ciekawy prawdziwej jazdy po lesie, który mam za balkonem.
Czyli z tego co wiem anakee I, a nie II?
No to jak już bierzesz dwa komplety to może na tył agresywniejsza w terenie T63? By przyszła od ramiresa w jednej przesyłce. Przód TKC od Bodocaru, albo z Autokompleksu.
Wielkie dzięki!!
T63 bardziej się wgryza niż TKC? Inna kostka, inna guma?
A jak wygląda sprawa w kopnym śniegu? Mówię o lokalnej rundce po lesie.
T63 ma agresywniejszy bieżnik. Więcej wybiera, łatwiej się czyści. Na mokrym asfalcie trzyma dla mnie porównywalnie do TKC. Jej minusem jest to, że buja powyżej pewnej prędkości no i potrafią się kości wyrwać. Mnie się urwały, ale następną też zakładam T63.
Różnica w oponach jest taka, że mając TKC pewien szutrowy zakręt robiłem bokiem, a mając T63 tył trzymał i przód zaczynał mi wyjeżdżać.
ale jak odpadna kosci to takowa opone wysylasz do mnie i ja odprawiam mambo czambo i abra dakarabra i otrzymujesz po 2-3 tygodniach nowa opone :)
ENDRIUZET
05.10.2008, 13:54
Kurdeeee jak wybrać między dobrą oponą na asfalt ...a lansikiem pod enduro ... może te opony: (daje link bo nie wiem jak wklejać foty) Ramires na pomoc !!
http://www.tiresunlimited.com/images/metzeler_motorcycle/Enduro%203%20front%20&%20rear.jpg
To Metzelery Sahara ?? ... tak znalazłem pod google ... bo na oponach jest napis Enduro 3 ...
(daje link bo nie wiem jak wklejać foty) Ramires na pomoc !!
Jam nie Ramires ale pomóc mogę :)
http://www.tiresunlimited.com/images/metzeler_motorcycle/Enduro%203%20front%20&%20rear.jpg
Reinchardt
05.10.2008, 15:45
A ja mam teraz Shinko e 705 i kurcze jestem strasznie zadowolony. Koplet kosztował mnie całe 350 zł - opona 25% off 75 % on. Ostatnio na rondzie, na jeszcze nierozgrzanej oponie przytarłem boczną stopkę
PS mają jedną wadę - są głośne
NaczelnyFilozof
05.10.2008, 17:01
A ja mam teraz Shinko e 705 i kurcze jestem strasznie zadowolony.
A jak to lata po nie'asfalcie? Szutry? Kamienie? Pola? Bo ja mam dylemata Shinko 705 vs Mitas H07.
ENDRIUZET
05.10.2008, 18:05
Dzięki 7GREG :) ... ktoś może coś powiedzieć o tych oponach ??
Dzięki 7GREG :) ... ktoś może coś powiedzieć o tych oponach ??
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1290&highlight=metzeler
Reinchardt
06.10.2008, 18:02
A jak to lata po nie'asfalcie? Szutry? Kamienie? Pola? Bo ja mam dylemata Shinko 705 vs Mitas H07.
Powiem Ci w ten sposób że dość dobrze tadzą sobie na szutrach, błoto... hmmm nie mam jeszcze takich zdolności i doświadczenia żeby się ładować w cieżki off ale powiem Ci że dość przyzwoicie na szutrach i płytkim piachu. Dziś po raz kolejny na winklu mnie zaskoczyły bo tym razem przytarłem buta :)
No i zamówiona T63 na tył u Ramiresa.
Z braku laku zostaję przy zestawie TKC 80 i T63. Z Anakee muszę zrezygnować.
Dopiero obczaiłem,że 07 ma z tyłu 140 a ja nabyłem 130.
Czy będzie z tym problem?
nie, T63 jest dobra na AT.
ENDRIUZET
07.10.2008, 22:21
Gdyby ktoś zanabywał komplet Anakee w rozsądnej cenie ... chętnie się przyłączę ...
Panowie. czy istnieje Pirelli mt21 w jakimś rozmiarze pasującym na tył Afryki? Tak szukam i szukam i znaleźć nie mogę a Franz pisał, że zakłada komplet (chyba, że chodziło mu tylko o przód a ja sobie dopowiedziałem co chciałem)
130/90/17 o ile dobrze pamiętam. Jest to jedna z niewielu opon na rynku w rozmiarze do 04. W 07(a) powinna też dać radę.
130/90/17 o ile dobrze pamiętam. Jest to jedna z niewielu opon na rynku w rozmiarze do 04. W 07(a) powinna też dać radę.
No właśnie to 90 mnie zastanawia. Będzie to sensownie działać w 07? Czy jest to niepotrzebne kombinowanie? :confused:
Sokro 130/80 robi, to 130/90 też zadziała. Wybuchnąć nie wybuchnie. Ale piszę tylko teoretycznie. Nie mam 07 i takich problemów. Mam 04... i inne problemy ;).
mckrzysiek
12.07.2009, 11:51
witam,
do swojego trampka 600 zarzuciłem zestaw jak w tytule. Dotychczas jeździłem na oponkach, które były na motorku w chwili zakupu i problem opon dla mnie nie istniał. Teraz zmieniłem i zaczęły się wątpliwości. HELP!
1)wątpliwość pierwsza - jak jadę po suchym asfalcie to powyżej 120km/h, a już zwłaszcza na koleinach (i to nawet niewielkich, takich, których dotychczas nawet bym nie zauważył) buja mi tył, że aż się boję... A jak trafiłem na odcinek drogi, gdzie zdarli asfalt równolegle do kierunku jazdy to stwierdziłem, że pierniczę - jak się mam wywalić to wolę z prędkości 40km/h niż większej i tak też się wlokłem, a moto bujało jak pokręcone. Czy t63 tak ma czy coś tu nie funguje w moim motku raczej?
2) wątpliwość druga - przy wymianie gum pan wulkanizator stwierdził, że powinienem mieć jakieś "trzymacze do opon". Sprawdziłem w internecie i stwierdziłem, że takie cóść rzeczywiście istnieje. Czy rzeczywiście powinienem toto nabyć i założyć? I co może się stać jeśli tego nie mam? Dla uzupełnienia dodam, że 80% mojej jazdy to jednak asfalt, a przy wymianie opon zarzuciłem nowe wzmocnione dętki.
Mnie też buja. Norma, to są kości :). A trzymaki do opon to są potrzebne do skakania. Skaczesz?
ciesz sie ze nie latasz na C02 bo dopiero byś się bał :)
trzymaki olej bo one są potrzebne jak jeździsz na niskim ciśnieniu :)
Eeeetam trzymaki... AT na ciśnieniu 0.3 bara idąc na gume nie wyrywa wentyli :D A co z tym skakaniem?
No jak skaczesz to dogniatasz oponę do ziemi. Wtedy istnieje ryzyko tego, że obręcz ruszy się względem opony. I za którymś razem zrywamy wentyl.
felkowski
13.07.2009, 07:34
Tu bym się nie zgodził. Ja nie skacze a wentyli paru urwałem. Wg mnie przy jeździe na niskim ciśnieniu przy hamowaniu i dawaniu w palnik opona potrafi się obrócić na feldze. W afryce przy normalnym ciśnieniu mało prawdopodobne.
witam,
do swojego trampka 600 zarzuciłem zestaw jak w tytule. Dotychczas jeździłem na oponkach, które były na motorku w chwili zakupu i problem opon dla mnie nie istniał. Teraz zmieniłem i zaczęły się wątpliwości. HELP!
1)wątpliwość pierwsza - jak jadę po suchym asfalcie to powyżej 120km/h, a już zwłaszcza na koleinach (i to nawet niewielkich, takich, których dotychczas nawet bym nie zauważył) buja mi tył, że aż się boję... A jak trafiłem na odcinek drogi, gdzie zdarli asfalt równolegle do kierunku jazdy to stwierdziłem, że pierniczę - jak się mam wywalić to wolę z prędkości 40km/h niż większej i tak też się wlokłem, a moto bujało jak pokręcone. Czy t63 tak ma czy coś tu nie funguje w moim motku raczej?
2) wątpliwość druga - przy wymianie gum pan wulkanizator stwierdził, że powinienem mieć jakieś "trzymacze do opon". Sprawdziłem w internecie i stwierdziłem, że takie cóść rzeczywiście istnieje. Czy rzeczywiście powinienem toto nabyć i założyć? I co może się stać jeśli tego nie mam? Dla uzupełnienia dodam, że 80% mojej jazdy to jednak asfalt, a przy wymianie opon zarzuciłem nowe wzmocnione dętki.
Krzyśku, bujaniem w koleinach czy pływaniem na zdrapce się nie przejmuj. To wpływa tylko na psychikę ... Kostka to jest kostka i na asfalcie będzie miała pewne wady typu hałas, wibracje przy większych prędkościach itd Mim zdaniem musisz jedynie trochę bardziej niż do tej pory uważać na mokrym asfalcie a resztą się nie przejmuj ...
Trzymacze są niepotrzebne jeśli nie zamierzasz spuszczać powietrza żeby sobie np po piasku polatać ...
Bujanie to raczej bym obstawiał amortyzator przedni badź tylny.. To znaczy utrata właściwosci tłumiacych lub złe napiecie sprężyny... Opony , jeśli ciśnienie jest właściwe nie powinny mieć na to wiekszego wpływu:)
Zależy jak rozumieć bujanie ? Bo ja rozumiem w ten sposób że w koleinie moto sobie jedzie w koleinie wężykiem ???
mckrzysiek
13.07.2009, 13:52
Zależy jak rozumieć bujanie ? Bo ja rozumiem w ten sposób że w koleinie moto sobie jedzie w koleinie wężykiem ???
dokładnie tak.
Dzięki wszystkim, trochę mnie uspokoiliście
mckrzysiek
14.07.2009, 12:24
za to OFF banan nie znika mi z twarzy - czy trawa na metr wysoka, mokra jak diabli, czy rżysko, czy błocko czy piach - t63 daje radę;-)))
pany a jak z żywotnością T63? wiela możnaby kilosów na niej nawinąć (oczywiście nie przekraczając 100kmh ;p)??
Stawiam jakoś 8-10kkm.Tył. Do łysego, w sensie do znacznika 1,6mm głębokości.
Ale co z tego :)?
No to jeszcze jedno pytanie czy tkc80 w rozmiarze 2.75-21 bedzie hulać na przodzie w Afryce ? Nie żebym koniecznie chciał kombinować i eksperymentować ale mam ofertę na coś takiego
No to jeszcze jedno pytanie czy tkc80 w rozmiarze 2.75-21 bedzie hulać na przodzie w Afryce ? Nie żebym koniecznie chciał kombinować i eksperymentować ale mam ofertę na coś takiego
http://faq.africatwin.com.pl/Dane-eksploatacyjne
:D
No patrz Pan... najciemniej pod latarnią ;)
Dzięki wielkie
Ty, 2,75" powinna być ok.
Ciekawe dlaczego jest prawie o połowę tańsza od 90/90 21 ...
nośność ma niższą, indeks ma S - do 180 km/h
hmm, może opona warta zainteresowania zamiast typowej 90/90 21
w detalu 21" 90/90 kosztuje 320zł a 2.75 210zł, ciekawy jestem gdzie tkwi różnica poza nośnością
edit:
Dobra, mam
2,75 jest pośrednim profilem pomiędzy 80/90 21 a 90/90 21, może być zatem lekko niższa a szersza, co robi się niebezpieczne dla felgi. Jazda na niższym ciśnieniu może (ale nie musi) być trochę bardziej ryzykowna dla felgi
przednia opona jest i tak dość niska a przez to narażona na uszkodzenie ( felga też)
przy jakiejś dziurze z ostrzejszymi krawędziami.
Osobiście nie założyłbym jeszcze niższej niż 90/90.
Jak kogoś nie stać na nową to lepiej kupić prawie nową nie za 300 czy 200 ale np 100 za to w prawidłowym rozmiarze.
e tam dzieju kiedyś złapałem kapcia w krzokach 50 km od domu mój pech ze wyrwałem wentyl wiec z klejenia nici :)
pojechałem na samej oponie te 50 km, później ja wywaliłem ale da się i nic specjalnego się nie dzieje z felga. zakładałem juz gumy niższe i szersze da sie i zdają egzamin , tkc na niskim ciśnieniu to jakiś chyba chwyt marketingowy :)
Nie mówię tu o jeździe na kapciu, kiedy to jedziesz już raczej ostrożniej.
Kiedyś wracałem bez powietrza w tylnej 75km, prędkość ok 80km/h ( ani na dętce ani na oponie nie bylo żadnego śladu tej jazdy), na przedniej też mi się zdażyło ale krócej ...z 5-6km.
Miałem na myśli wpadnięcie np w dziurę z krawędziami gdzie cienka przednia opona nie daje super ochrony dętce i feldze.
(przenioslem tutaj moje pytanko, bo w dziale fun club mitasa ... podobno nie pasuje.)
Tak przeglądam i przeglądam różne tematy o kapciach i troszkę się zakręciłem. Chciałbym założyć na rd04 jakieś kapcie w miarę uniwersalne (tak wiem jak coś jest do wszystkiego to jest do du....y) tzn tak aby się dało po mieście polatać i w jakąś małą traskę skoczyć, a jednocześnie polatać troszkę po terenie. Na razie doświadczenie w terenie to mam tylko jeżdżąc Samuraiem, ale wszystkiego można się nauczyć =) Afri kupiłem na jakiś Bridgestonach ale dedykowanych na asfalt, praktycznie na każdej nawierzchni poza asfaltem moto skacze wszędzie tylko nie jedzie do przodu .... a na asfalcie spoczko można i butami trzeć ... Tym przydługim wstępem chciałem chciałem nawiązać do pytania Tył Mitas E09 przód E07 czy może coś innego radzicie ??? Pytanie jaką żywotność (w km) może mieć taki zestaw zakładając jazdę powiedzmy 60/40 czarne/off
pozdrawiam
Szaman
ja teraz na wyjazd sobie zakupiłem TKC na przód (270 @ Ramires) i E-09 ( 173 z przesyłką na opona.pl).
Zrobiłem na razie mało bo wczoraj założone ale przetestuje taką kombinację na bałkanach. Ale na razie mi się to podoba - wreszcie się moto jakoś słucha i zapier*lala na luźnym.
(Poprzednio ujeżdżałem Sirac) :)
pzdr
Witam \
Odświeżam wątek - tak sobie czytam i czytam i googluję i przy założeniach:
- 80% asfalt / 20% szuter, lekki teren
- na asfalcie we dwoje
Więc z wypowiedzi nasuwa się, że najlepsze:
1. Metzeler Enduro 3
2. PIRELLI Scorpion MT 90 A/T (http://www.netcar.pl/opony/motocyklowe/enduro/pirelli/PIRELLI+Scorpion+MT+90+A-T,,0,5-02,115527371,szi.html)
3. TKC 80 przód i tył
Najbardziej moim zdaniem pasujące będą Metzelery, a że to raczej pochodne Pirelli (tak mi się chyba zdaje, że do pirelli należy ta firma) chyba postawię na Scorpiny.
Reasumując - co polecacie - mając na uwadze dwie osoby na pokładzie + bagaże ??
PS
Test turystycznych opon:
http://www.hondavaradero.pl/mambo2/images/stories/Varadero/064-070%20Opony%20enduro.pdf
Ja bym postawił na skorpiony po dzisiejszej pogodzie (mam tylko na przodzie tył zjechany tkc)
-na metzelerach nie jeździłem
-dopiero co skończyłem tkc
tkc były w terenie sympatyczniejsze ale na deszczu i asfalcie to bym dzisiaj leżał, wczoraj świeże klocki założone i w pracy kawy nie potrzebowałem.
no to się pirellki wysuwają na prowadzenie :)
Ja bym pirelli nawet do samochodu nie założył.
To nie opona jedzie ino kierowca.
Skorpiony są dość śliskie, słyszałem tylko przeciętne i mniej pochlebne opinie.
Sahara 3 to też guma już szutrowa, i na asfalcie wciągało mi ją 1mm na 1000km. Na mokrym cza się pilnować i jechać wolniej niż na np Anakee.
Z metzeleró szczególnie omijałbym enduro 4, ale chyba na szczęście już nie produkują.
Zdjałem dziś touransy po 20 000km. dobrze ponad 12 000km przejechane z tobołami w dwie osoby, reszta 8 000km po wawie, hamujac co chwile. Przód i tył miały 3mm. :Thumbs_Up: ale jak pada deszcz, to im trochę brakuje do anakinów :Sarcastic:
Ja bym pirelli nawet do samochodu nie założył.
To nie opona jedzie ino kierowca.
Sahara 3 to też guma już szutrowa, i na asfalcie wciągało mi ją 1mm na 1000km. Na mokrym cza się pilnować i jechać wolniej niż na np Anakee.
Z metzeleró szczególnie omijałbym enduro 4, ale chyba na szczęście już nie produkują.
Zdjałem dziś touransy po 20 000km. dobrze ponad 12 000km przejechane z tobołami w dwie osoby, reszta 8 000km po wawie, hamujac co chwile. Przód i tył miały 3mm. :Thumbs_Up: ale jak pada deszcz, to im trochę brakuje do anakinów :Sarcastic:
a możesz podać model tych co 20kkm zrobiłeś ??
tourance, o ile pamietam
właśnie dojeżdżam/kończę taką tylną, kupiłem używaną i mam na niej 13tyskm
szoku nie ma po prostu przeciętna poprawna opona jeśli chodzi o przyczepność ( może to kwestia że teraz ma 5 lat) ale żeby wytrzymała jako nowa 20tyskm nie może być specjalnie przyczepna tylko nieco twardsza.
Dla porównania powiem że na przednim bridgestonie na nówce zrobiłem 30tyskm też działała poprawnie/wystarczająco.
.
Sahara 3 to też guma już szutrowa, i na asfalcie wciągało mi ją 1mm na 1000km.:Sarcastic:[/quote]
Rambo ja się sugerowałem tym:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1290&highlight=metzeler
Będziesz Pan z Sahar bardzo zadowolony. Mi wytrzymały 11 tyś, Też miałem podobny dylemat, oczytałem się róznych opinii na różnych forach, mózg mi się zagotował i już kompletnie zgłupiałem. W końcu wziąłem Sahary i ani przez chwilę nie żałowałem tego wyboru.
Reasumując w kolejności polecania:
Na asfalt, żwirek, łąka.
1. Tourance (asfalt, żwirek, łąka)
2. Enduro 3 (żwirek, asfalt)
3. Shinko e 705 (asfalt, żwirek)
4. Scorpion MT 90 A/T (żwirek, asfalt)
Teren:
1. TKC 80
2. Mitas E09 / E07
Po za kategorią - kultowe na FAT:
1. T63 - teren
2. Anakee (2) - asfalt
Taki mi wyszedł test FAT-u po przeczytaniu wątków jakie odnalazłem i netu :D.
Jeszcze link do gazetowego testu asfaltu:
http://www.motocykl-online.pl/img/testy/7-2005/opony-enduro/opony-podrozne-enduro-michelin-anakee-pilot-road-pirelli-mt-90-scorpion-2005-06-1024.jpg ;)
randal 76
02.10.2009, 20:26
Hjc testy z gazety sobie odpuść ,zazwyczaj robione są na potrzeby sprzedającego:vis:
Anakee - asfalt, szuter, lekki piasek, drogi gruntowe (bez błocka). Wyglądają może niepozornie ale robią swoje ...
Anakee - asfalt, szuter, lekki piasek, drogi gruntowe (bez błocka). Wyglądają może niepozornie ale robią swoje ...
Hubert, a jak byś miał wybrać tourance albo anakee i musiałbyś wziąć pod uwagę stosunek ceny do jakości to co byś wybrał ??
Hubercie - dlatego napisałem, że po za klasyfikacją bo najlepsze - na T80 dasz radę na czarnym i anakee da radę na piachu - ale ich głównymi drogami są odpowiednio teren i asfalt - oczywiście to średnia - wyczytana relacja.
Proszę potwierdź czy ta pierwsza Top lista "uniwersalnych" opon jest OK - bo chcę kupić na dzień dobry coś pośredniego przed dotarciem do TKC lub T :) - z resztą jak większość "Nowych" :D
Hjc testy z gazety sobie odpuść ,zazwyczaj robione są na potrzeby sprzedającego:vis:
Hehehe - ja nie sugeruję się tylko dla Ciekawskich dałem - a test zrobiłem własny na podstawie FAT-u:D
Henryk-Knox
05.10.2009, 10:24
Jezdziłem pany na Anake i jeszcze 2tysiaki bym na nich zrobił ale nie wytrzymałem i kupiłem u Huberta zestaw tkc i E09 , powiem ze na asfalcie przezyłem szok to jest taka róznica jak czarne i białe , zło i dobro , pomijajac efekty dzwiękowe . Jezdziłem i na scorpionach xtekiem , nie rewelacja -śliskowate na mokrym , sachara też taka sobie na asfalcie trza się pilnować na ostrych łukach na mokrym ale Anakee to miodzio , moto trzyma się pieknie na suchym i mokrym asfalcie , ostre łuki brałem zamykajac profil , trza uważać na piasek i luzne kamyki nanoszone na asfaltowe winkle . Hamowanie ? - to poezja moto staje na miejscu , no wszystko zalezy od szybkosci ,ale ngdy mi sie nie zdazyło zeby przednie koło zrobiło uslizg . Teren lekki , piask zwirek, pomijając strome podjazdy da sie tez jechac wszystko kwestja doswiadczenia . Polecam na asfalt Anakee ale tylko świeże gumy nie żadne stare z allegro pastowane , świecą sie jak lakierowane . A i niech nikt nie wpada na pomysł traktowania opon jakimiś preparatami do konserwacji opon jesli juz to tylko boki opony absolutnie bieznik.A mój zestawik tkc i E09 - mysle ze sie przyzwyczaje do ostrozniejszej jazdy po asfalcie a w terenie dobrze sobie radzą , w piachu przydałoby sie zmniejszyc cisnienie ale z obawy urwania wentyla nie zrobie tego . Ale sie rozpisałem , sorry.
Hubert, a jak byś miał wybrać tourance albo anakee i musiałbyś wziąć pod uwagę stosunek ceny do jakości to co byś wybrał ??
Hmm cenowo Anakee i Tourance wychodzi podobnie ale na Tourance'ach można większe przebiegi robić więc defacto wychodzi taniej. Ja bym jednak wybrał Anakee .....
Jeśli ktoś sporadycznie zapuszcza się w teren i nie pcha się w błoto to nie ma lepszej opony. Jesienią oczywiście należy dać sobie spokój z jazdą na Anakee po lesie - mokre liście skutecznie mogą zniechęcić.
Pamiętajcie że gleba w terenie jest zwykle mniej kosztowna niż taka na asfalcie ...
Jesienią oczywiście należy dać sobie spokój z jazdą na Anakee po lesie - mokre liście skutecznie mogą zniechęcić.
A pamiętasz jak popylałeś na łysych TKC po liściach w zeszłym roku :D - myślę że Anakee z bieżnikiem lepiej dałby wtedy radę :at:
A pamiętasz jak popylałeś na łysych TKC po liściach w zeszłym roku :D - myślę że Anakee z bieżnikiem lepiej dałby wtedy radę :at:
Bo ja wariat jestem :D A tak na serio to łysy był środek i gdy opona łapała uślizg to do gry wchodziły kostki z boku i było OK :) Myślę że na anakach prędzej bym popłynął :)
No to jeszcze jedna opona - montowana przez Franza w czasie serwisu - gdzie na liście ją umieścić??
Dunlop Trailmax
http://www.advrider.pl/viewtopic.php?f=51&t=4024 moze nie na temat ale oni tez wieża w terenowe możliwości tkc :)
ps w tym sezonie na przodzie mam 4 gume
na tył lada dzień zakładam 3 :)
No to jeszcze jedna opona - montowana przez Franza w czasie serwisu - gdzie na liście ją umieścić??
Dunlop Trailmax
no oponka wygląda bardzo ciekawie :)
czy ktś używał to ?? napiszcie coś o niej
Taką oponkę miałem kiedyś jak zanabyłem Królową.Wtedy zaczynałem jeździć i była extra.
Asfalt szutry ok a i dosyć odporna na deszczu.Na takiej oponie rozwijałem wtedy niezłe osiągi.
NaczelnyFilozof
13.10.2009, 16:41
no oponka wygląda bardzo ciekawie :)
czy ktś używał to ?? napiszcie coś o niej
Mi sie wydaje że ich graficzka oszukuje. Graficy chyba trochę ją zretuszowali. Mo moja miała jakby mniejsze rowki :)
Ja w TA miałem ją już w wersji slick więc nie wiem co oferowała jako nowa. Przód był śliski tragicznie. Ale opona miała napewno kilka lat.
http://images46.fotosik.pl/13/d783967ad7bc8bed.jpg
Też kiedyś miałem. trwała i fajna opona, ale na mokrym lipa
Wielkie dzieki koledzy:)
jednak postawie na Anakee a w teren zestaw tkc+mitas
pytanie moje było związane z planowanym wyjazdem po Norwegi a tu czesto mokro jest wiec wydaje mi sie że bedzie to najlepszy wybór:at:
pozdro
Przypadkowo zalozylem na tylne kolo opone dunlopa 120/90 -17
Dam rade przejechac na niej 1000 km?
Monahu taki dystans to sie po bułki w Rosji jedzie:) co tam na wschodzie slychac?? odezwij sie na priva:) zdrowia
Roomyanek
22.07.2010, 00:52
Oczywiście najpierw przeczytałam cały wątek, ale dalej nie wiem....więc pomóżcie:bow:
co mam założyć na lekkie enduro (450), na którym przez dwa tyg. będę latać po kamulcach i piachach wulkanicznych (podobno bardzo szybko niszczą oponę) od czasu do czasu wyjeżdżając na asfalt (ok 20-30% trasy? a może więcej? się okaże)
teraz mam
Six Days Extreme Metzeler
Tył: 140/80 -18 M/C 70 M M+S
Przód: 90/90-21 M/C 54M M+S
ale się kończą (i do latania po asfalcie takie sobie)
założyć takie same?
.....bo ja w doborze gumek to całkiem zielona jestem:lol8:
Siema, podłączę się do tematu. Albo kiepsko szukam albo nie ma potrzebnej mi odpowiedzi. Mianowicie, śmiga ktoś z mitasem e-09 rozmiar 140 na tylnym kapciu? na razie mam 130 ,w trampku też miałem, a teraz się zastanawiam czy oczko szerszej opony nie zanabyć. Podzielcie się wrażeniami.
A mój zestaw opon to tkc przód i mitas 09 tył -super.
Napisz jaki jest cel zmiany, co chcesz osiągnąć to pewnie ktoś ci odpowie czy warto
Zastanawia mnie czy w terenie większa opona nie będzie stabilniejsza. Błoto, kałuże itp.
Ale to tylko moja potencjalna teoria uślizgowa. Więc może ktoś przedstawi plusy i minusy szerszej opony. Teoretycznie szersza na asfalt chyba trochę lepsza. Moja jazda to mniej więcej 57% asfalt :43 teren.
No i afra lepiej by się prezentowała wizualnie:at: ale to już tylko takie widzimisię
Szersza opona niż przewidziana fabrycznie nie daje nic dobrego.
W 03 zjeździłem 2 tylne 150ki ..... i już nigdy więcej!
Teraz mam 140 i jest o wiele lepiej.
Skutecznie się wyleczyłem z przyszerokich opon.
Felgi w AT są przewidziane doprzednich 90ek i tylnych 130 oraz 140 i to jest optymalne.
Skoro poruszyłeś temat to jeszcze ci powiem że jazda na 150 powoduje cięższe składanie się na winklach, zmniejszoną powierzchnię styku w przechyłach , zawinięty bieżnik na boki którego i tak nie wykorzystasz ponieważ wcześniej położysz motocykl.
W terenie również nic z szerszej nie wynika.
Cały czas mowa o seryjnych felgach.
Akurat Miklaz pytał o 140. Co do asfaltu to prawda, że wraz ze zwiększeniem opony spada poręczność , zwrotność motocykla. Zwłaszcza ciasne łuki. W terenie też niestety szersza oponka jest kiepska. Na błocie zaczyna pływać zamiast się wgryźć. Wszystkie seryjne moto offowe mają wąskie opony, nie bez powodu. Co do felgi to nie jest tak źle. Węższa felga jeszcze ujdzie, gorzej w druga stronę. Chcesz to próbuj, ja też jeżdżę na różnych oponach. Ale zawsze najlepiej jest na takiej, jaką fabryka planowała, ew na cienszej w teren.
150 to już dużo, jak w wiadrze. Spróbuję założyć 140 mitasa 09. Różnica w cenie to około 20zł także można sobie pozwolić na taką ekstrawagancję i dzida w teren. W sumie 140 chyba w "siódemkach" była zakładana fabrycznie zgadza się??
Zastanawia mnie czy w terenie większa opona nie będzie stabilniejsza. Błoto, kałuże itp.
Ale to tylko moja potencjalna teoria uślizgowa. Więc może ktoś przedstawi plusy i minusy szerszej opony. Teoretycznie szersza na asfalt chyba trochę lepsza. Moja jazda to mniej więcej 57% asfalt :43 teren.
No i afra lepiej by się prezentowała wizualnie:at: ale to już tylko takie widzimisię
Z szerokimi gumami lepiej kojarzy się jakiś V-rod niż enduro
Jeżdząc w terenie nawet lepiej założyć ciut węższą czyli tył 130
Jeśli chcesz dzidować w terenie - mitas 09 średnio się nadaje.Szybko się zakleja. Tak samo jak TKC
Jeśli Cię stać to Pirelli MT21 .Tylko nie wiem czy jest rozmiar 130/80
Mam kupioną 120/90-17 do trampka. Na asfalcie też jest dobra.
Do terenu lepsza est Metzeller Enduro 3 niż E 09
Mitas 09 fajna guma na wyprawy w suchsze południowe rejony niż jakieś błotko.
Mam 150 Anakee i będzie do kupienia. Mi kompletnie nie pasuje, zwłaszcza rozwarcie bieżnika po dobiciu tlenu, przy spuszczeniu - pływa (niebezpiecznie). Ale ja jestem leszcz. Dzieju np. daje radę :D
Dzieju np. daje radę :D
Wyjeździłem się już na 150 , dają radę ( jednak to nie to...) ale jak przeszedłem na 140 to jest o wiele lepiej i już tak zostaję.
Wojtek_K
24.10.2010, 22:25
cześć
mam pytanie o opinię dotyczącą opon:
1. pirelli scorpion mt 90 - kpl. 639,-
2. metzeler tourance - kpl. 833,-
3. continental trail attac - kpl. 644,-
Jezdze Tourance Steel Radial (zaznaczam, bo sa jeszcze jakies takie "zwykle" i jakies tam nowe, typowo szosowe).
Nie mam do Tourancow najmniejszych zastrzezen, sucho, mokro, nawet zima i troche sniegu, a w Bialej testowane na piaszczystej drodze i na lace. Na rozgranym torze nawet sie stoppie zrobic da :D
Dla mnie :Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up:
cześć
mam pytanie o opinię dotyczącą opon:
1. pirelli scorpion mt 90 - kpl. 639,-
2. metzeler tourance - kpl. 833,-
3. continental trail attac - kpl. 644,-
Ceny niezłe... sprawdź to:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=6084
mt 90 są fajne, na asfalcie można je pozamykać. Stabilne przy dużych szybkościach, w deszczu niiczego im nie brakuje. W teren to tylko suche szutry.
Wielkie dzieki koledzy:)
jednak postawie na Anakee a w teren zestaw tkc+mitas
pytanie moje było związane z planowanym wyjazdem po Norwegi a tu czesto mokro jest wiec wydaje mi sie że bedzie to najlepszy wybór:at:
pozdro
Rozumiem że tkc przód a mitas na tył...
??
Dokładnie tak i zestaw ten sprawdza się wyśmienicie. Przód ząbkuje no ale :) trzyma się wszystko jak należy i zestaw ten jest rozsądny dla portfela :D
Pozdro
Wiem, że nie ma nic "do wszystkiego", jednak szukam opony najbardziej uniwersalnej, czegoś co poradzi sobie lepiej na asfalcie niż kostki, ale poradzi sobie w miarę w terenie. Ważny jest dla mnie też koszt, a zwłaszcza stosunek ceny do przebiegu. Opony mają pojechać m.in. asfaltami, do Czarnogóry, Albanii, a tam posłużyć do jazdy poza asfaltem.
Na razie pierwsza w wyborze jest Heidenau k60
Motocykl to TA600
Transglobal
29.11.2010, 11:22
Wkulałem parę tysięcy w tym roku w tamtym rejonie ........przód Mitas E-07 ....tył E-09 , do mojego wyboru co do opony na tył miał zastrzeżenia jeden z poznanej w Szkodrze (przesympatycznych zresztą ) grupy Greków, pukając się ostentacyjnie w czoło ,nie wspomnę ze pozwalał sobie publicznie wyrażać niepochlebne opinie na temat mojej Friki (choć sam miał wcześniej) ale nie pozostałem Zorbie dłużmy........oni przyjechali zwiedzać Dubrownik..... ja zaś mogłem cały kram przekraczający ładowność (czyli prawie pół tony) tarabanić tam gdzie oni mogli tylko wodzić wzrokiem. W Górach Przeklętych Mitas wyrabiał aż miło nie zabierając mi nic z jazdy po asfalcie a biorąc pod uwagę moją koncepcje podróżowania czyli śpię gdzie z moto spadnę i gdzie popadnie nie lubię sytuacji w której upatrzywszy sobie fajne miejsce na nocleg ...... patrząc na tylego kapcia i rozkładając ręce...... mówię .....NIE DA RADY !!!. W tamtych stronach na szutrach i wszędzie poza asfaltem jest raczej sucho i trochę kamieniście ,stromych podjazdów po mokrej trawie raczej nie uświadczysz w błocie raczej też nie będzie ci dane się potaplać Heidenau k60 słuszny wybór ,rozważ jeszcze komplet Mitasa e-07 przód mitasa taki sam jak w K60 ale trochę tańszy ......i nieśmiało dodam ...E-09 ;)
Pozdro
Potrzebuję rady :)
Posiadam od sierpnia najmniejsza hondę z rodziny NX [125, czyli transCity] - małe enduro. Jestem zupełnie początkująca i potrzebuję dużo poczucia bezpieczeństwa ;-) [na samą myśl o mokrej nawierzchni cała sztywnieję...].
Opony, które mam wyglądają równie staro jak moja maszyna, więc planuję ich zmianę.
Po przeczytaniu forum, zdecydowałam się na Michelin Anakee [dobre trzymanie się na suchym/mokrym asfalcie], ale mam problem... Na tył potrzebuję rozmiar 120/90 R17 - i ok. Ale z przodu mam oponkę 80/90 R21 - nie ma takiej Anakee.
I co moge kupić, czemu bym mogła podobnież zaufać?
A może jak nie Anakee, to co?
Pewnie będę głównie jeździć po asfalcie [90%?], ale ciągnie mnie na polne ścieżki, szutry, więc nie wykluczam takowych. Jednak z racji samotnego podróżowania nie będą regułą. Błoto i kamienie na razie odpuszczam ;-)
randal 76
07.01.2011, 20:58
90/90/21 annake albo sirac
Ooo!
To tak można? :-)
Spojrzałam na felgę... dość mocno będzie wystawać. Nie szkodzi?
Sorry za zawracanie głowy, ale totalny ze mnie lajkonik ;-)
Transglobal
09.01.2011, 09:36
Nie szkodzi ;)
Baardzo dziękuję :D
Oj ucieszy się motorek z kapciuszków nowych ;)
fabrizio13
12.01.2011, 20:09
Sorry ze się wtrącam ale potrzebuje pomoc czy ktoś wie jakiego rozmiaru odpowiada 5,10 s17 czy pasuje do Afri ??? :)
Cześć
5,1 x2,54 = ~13cm, czyli opona to 130R17, a jeśli to pełny profil to wychodzi, że to 130/80R17
Tak przynajmniej mi sie wydaje..
fabrizio13
13.01.2011, 19:17
Cześć
5,1 x2,54 = ~13cm, czyli opona to 130R17, a jeśli to pełny profil to wychodzi, że to 130/80R17
Tak przynajmniej mi sie wydaje..
Czyli za mała tak myślałem dla Afri minimum 140/80/17 lub 150/70/17 tak jak teraz mam. Dzięki za pomoc :D:D
04 jeździły na 130/80/17 więc nie była by aż taka zła
Czyli za mała tak myślałem dla Afri minimum 140/80/17 lub 150/70/17 tak jak teraz mam. Dzięki za pomoc :D:D
Nie wiem na jakich oponach jeździsz i po czym. Ale twoje teorie są mocno nagięte. Ja mam w KTM 950 140tkę i bardzo sobie chwalę.
Od poczatku do tego momentu nie kumam tego watku.Lepi po co w gole wyjasniasz.W papierach jest napisane jakie opony maja byc-wymiary.Wystarczy wedlug papierow dobrac producenta i wsio.Jak slysze ze ktos chce 150 do Afry wstawiac to mnie huj strzela.Wstaw 180 i bedzie po sprawie.Jaki pojebany temat:mur::mur::mur:
Oj tam Myku, Refenbindung też nie jest najlepszym rozwiązaniem biorąc pod uwagę, że motocykle są używane w różnych warunkach. Ale co tam. Dziwi mnie, że wszyscy idą w kierunku zakładania szerszej opony, myślisz, że ma to związek z .....? Któryś by spróbował węższej i zobaczył różnice w terenie.
Dokladnie tak mysle Lepi!!I dlatego mnie trafia.Wiekszy-lepszy,grubszy-lepszy,drozszy-lepszy,itd.Ludzie kompletnie nic nie kumaja,a szarych komurek brak.I potem takie watki.I tlumacz,ze wiekszy nie znaczy lepszy,drozszy,tez itd.Eeech...szkoda gadac.Ide pomyc naczynia:lukacz:
W czoperach tylna opona musi być szeroka! :at: :lc8: :fool2:
fabrizio13
14.01.2011, 11:07
No dobra rospentałem wojnę tutaj no teraz się muszę tłumaczyć. Kupuje opony w Italii za marną kasę są one nowy ale stare dlatego te smieszny rozmiary ostatnio mi się trafiła TCK150/70/17 za 50 zł czy ktoś od was nie kupił bym ją za te pieniądze ??? Ogólnie jeżdżę dużo w offie a moja RD 07 oryginalnie powinna montować 140/80/17 ale 150/70 tez daje rade i sprawia ze się czuje bardziej stabilnie na piachu. Może się mylę ale mam prawko od 1986 i miałem okazji próbować rożny sprzęty pręż tyle lat i nie jestem całkiem zielony.
Na koniec dodam ze się zdecydowałem na Mitasa e09 140/80/17 ale dziękuje wam za pomoc :D:D:D
Ale co tam. Dziwi mnie, że wszyscy idą w kierunku zakładania szerszej opony, myślisz, że ma to związek z .....?.
tylko se nie wszycy - chcesz w ryja?
randal 76
21.01.2011, 13:36
GOLDEN TYRE gumy co o nich wiecie?
Czy ktoś ćwiczył gumy DURO HF 904 (http://www.lucky-star.com.pl/index.php?akcja=pokaz_szczegolowy&produkt=13679)? Za 130/80-17 płaci się około 200 zł, na zagranicznych forach opinie raczej pozytywne (za wyjątkiem trakcji w błocie), przebiegi swobodnie powyżej 10 kkm.
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=290545201989&ssPageName=STRK:MEWAX:IT
Jeśli tak do jakiej kwoty waszym zdaniem? Czaję się na nie i mam adres do wysyłki w niemczech więc będzie taniej niż do PL.
Są juz do kupienia GoldenTyre w Afrykańskich rozmiarach. Warto zauważyć, że w tym sklepie E09 kosztuje 485zł ;)
Klik (http://ssl.delti.com/cgi-bin/rshop.pl?details=Ordern&cart_id=78868221.1132.32214&typ=D-109169&ranzahl=1&Breite=140&Quer=80&Felge=17&S_Z=-&weiter=0&kategorie=6&Ang_pro_Seite=15&Transport=P&tyre_for=Enduro&dsco=1132&m_s=1)
19770
Czy ktoś może mi powiedzieć jaka jest średnia żywotność Pirelli MT21 na przodzie?
Najchętniej w stosunku do TKC.
przeczytałem z reporterskiego obowiązkui wszystko i nie wiem kto i jakim cudem przejechał na TKC więcej niż 8kkm. nie jestem specjalnym katem ale na 640Adv i teraz na XL600 TKC wątpię, żeby przejechał te 8kkm. po 3kkm mam mniej niż połowę bieżnika z tyłu..... chyba, że to single tak kończą szybvko tył.
poza tym opona jest naprawdę super tylko błoto bardzo jej nie leży...
sam borykam się z myślą co kupić teraz - nie jeżdzę szybko i myślę o Mitasie jakimś agresywniejszym od TKC a na przód????? to jest dopiero zagwozdka.... ma się nie zaklejać w błocie a na asfalcie trzymać jak anakee ;) ;) ;)
matjas
Motoz na przód. Nie jest dobry dla początkującego, ale Ty już z niejednego pieca chleb jadłeś :).
zbyszek_africa
05.04.2011, 12:21
Unicross, na przykład..z tyłu, karoo 2 z przodu
Alle zarąbista oponka, moja gadzina ją ostatnio testuje:D
Doskonale wybiera błoto i piach, no na asfalcie raczej nie kładę na kolano:) Tkc się nie umywa do niej.
Zobaczę jak z żywotnością...
pozdr.
Zbychu a Karu nie jest też gęste jak TKC???
Dodam jeszcze in plus dla TKC /co zresztą tyczy się chyba wszystkich dobrych popon/, że czuć co się dzieje, znaczy się fidbak jest. jak jedzie to jedzie a jak ma zamiar przestać to nie robi niespodzianek.
A co jeto 'Motoz' Wieczny?? Masz na myśli Mitasa?
A z tym chlebem i piecami to nie przesadzaj - wcale tak nie jest aż znowu.
co do TKC to żeby nie uprawiać gołosłowia - circa 3500km od nowości. za to ładnie czorna do samego rantu ;) ;) ;)
matjas
A co jeto 'Motoz'
To je to: http://www.google.pl/search?q=motoz&hl=pl&prmd=ivns&source=lnms&tbm=isch&ei=nveaTbjPOMzMswbpu_CwBg&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CAsQ_AUoAQ&biw=1152&bih=777
whoaaaaaaaaaaaaa.... !
toż to ma zebiska jak krokodyl Giena ;) waaaadna. ale chyba mało dla początkujących ;)
matjas
Forfiter rzekłbym, jako żywo :). Odkuwszy się finansowo popełnię Motoza na przód i C-02 na zad. Misza zachwala Motoza Tractinatora, to mi wystarczy :).
O TKC fafnasty raz pisał nie będę, ale może to po prostu urok singli.
szymon25
03.07.2011, 16:01
a na asfalt i lekki terenik metzeler tourance? co sadzicie?
Tourance się ni cholerci w teren nie nadaje - jest wtedy niemal równie skuteczny jak slick.
Po za tym fajna guma na szosę, o ile jest nowa i dobrze rozgrzana, bo inaczej jest twarda. Z drugiej strony dzięki temu może zrobić na prawdę duże przebiegi.
Osobiście wolę Micheliny Anakee (choć w terenie praktycznie nie przewyższają touranców). Ew. zerknij jeszcze na Pirelli Scorpion ST.
Jako guma uniwersalna fajnie mi się sprawdzał Metzeler Enduro 3 (Sahara) - o dziwo całkiem sporo w terenie może, tylko nie kojarzę czy jest rozmiar na tył do AT (btw. do RD04 nie wkładaj tam 140).
szymon25
03.07.2011, 16:48
spoko popatrze ale nie ukrywam ze cena tez ma znaczenie...
No to tourance tanie nie są... wręcz powiedziałbym, że w tym zestawieniu najdroższe.
A tak po za tym to gumy są albo dobre albo tanie....
szymon25
03.07.2011, 17:12
ale metzeler enduro nie ma 130/80... tylko na przod 90/90/21
A ja na asfalt szuter piachy polecę zestaw znany i lubiany :D TKC 80 przód i E-09 Tył :)
Na tym zestawie można jezdzić wszędzie w miare rozsądku. Są opony lepsze na piachy lepsze na asfalt i lepiej czyszczące się w błocie no ale jeśli chodzi o zastosowanie uniwersalne to moim subiektywnym zdaniem jest to najlepszy kompromis.
Pozdro
Też polecam, bo to fajny zestaw, ale kolega wyszedł od tourance'a, więc uznałem, że trzeba coś "bliżej" zaproponować.
No i o ile ktoś nie nastawia się wybitnie na uniwersalność to IMO nie ma sensu jednak pakować kostek - na asfalt są bardziej nadatne gumy (zwłaszcza na początek, gdy lepiej nie zaczynać nauki od driftu na mokrym na E09 ;) )
http://www.conti-bike.pl/product_info.php?products_id=135 znalazłem takie cudo serfując po necie, z opisu wynika że uniwersalna no i cenowo do TKC80 100 w kieszeni.Ja szukam jako amator coś uniwersalnego jako pierwsze gumy, coby i czarnego liznąć i jakąś ścieżke w lesie zaliczyć:)
Też polecam, bo to fajny zestaw, ale kolega wyszedł od tourance'a, więc uznałem, że trzeba coś "bliżej" zaproponować.
No i o ile ktoś nie nastawia się wybitnie na uniwersalność to IMO nie ma sensu jednak pakować kostek - na asfalt są bardziej nadatne gumy (zwłaszcza na początek, gdy lepiej nie zaczynać nauki od driftu na mokrym na E09 ;) )
Nie demonizujmy tak E-09 nie jest taka ślizga. Do driftu to raczej polecił bym E-07 :D
Pozdro
ContiEscape to typowa guma na szosę, jej właściwości terenowe są symboliczne. Do TKC80 to nawet nie wypada jej w tym zakresie porównywać.
Na szosie za to bardzo fajnie się sprawdza - przyczepna, daje dobrą poręczność.
Co prawda mam kolegę, który na tej oponie z przodu całkiem niezłe rzeczy wyprawia w terenie, ale na dominatorze i czuje temat - tzn. winkiel na szutrze z poślizgiem przodu jest normą.
Tu się w 100% zgodzę. Wczoraj wróciłem do ustawień na asfalt:
- przód z TKC na ContiEscape
- tył z E07 (jeżdżę na tym od początku) na Tourance
TKC po prostu było mi szkoda na latanie po gorącym asfalcie, szczególnie że ostatnio dużo jeżdżę po mieście i często trzeba ostro awaryjnie hamować (ząbkowanie). Do zachowania na mokrym zastrzeżeń mam.
E07 + mokry asfalt to nieciekawe połączenie, a wraz z zużyciem jakby szybciej traci przyczepność, co zapewniało mi ostatnio zbyt wiele "ciekawych" wrażeń - m.in. stąd zmiana na Tourance.
Wczoraj była zdrowa zlewa, więc w gumowym ekwipunku wybrałem się na testy. Różnica na korzyść metzelera porażająca. Ale jak się asfalt skończył i przyszło przejechać przez kawałek rozmokłej polnej drogi równie porażająca była różnica ContiEscape vs. TKC :D Jakoś się udało bez glebienia, ale następnym razem już zawróciłem, choć też nie łatwo, bo metzeler nie potrafił mnie wyciągnąć z trawiastej koleiny :mur: Co tu mówić. Albo rybki albo akwarium. Suchych szutrów na tym zestawie sobie nie odmówię, ale jak już wcześniej ktoś zauważył, równie dobrze zachowywałyby się sliki :D
bukowski
05.07.2011, 09:34
TKC na tyle wytrzymało u mnie 10 tysięcy i jeszcze było z 3 mm mięsa. Przód jest wyząbkowany, ale o dziwo nie ma shimmy. Na asfalcie jest super, suchy i mokry to nie problem. Wibracji nie stwierdziłem. Teraz założyłem na tył Mitasa E10 i robi praktycznie tak samo, jak TKC; zobaczymy jak trwałośc, bo po 4 tysiącach wygląda, że schodzi podobnie do TKC. Gorzej jest w piachu. Rok temu na TKC w Rembertowie dawało się jezdzic, tydzien temu na Mitasie okazało się, że jest zonk. Tam, gdzie Patiomkin i Motormaniak latali w kółko po plaży, moja locha wybrała kierunek zgodny z grawitacją :)
. Tam, gdzie Patiomkin i Motormaniak latali w kółko po plaży, moja locha wybrała kierunek zgodny z grawitacją :)
E to może nie opona - jak znam Maniaka to zdrowo po terenie pociagnąl :D
Przeczytałem prawie całe forum i wybrałem chyba najbardziej ekonomiczno-praktyczne opony dla mnie.Więcej smigam jako amator na asfaltach a terenu tylko próbuje (na razie, chęci sa ogromne ale to czasu potrzebuje).Mitas E-07.Kostka to jeszcze nie dla mnie, za mało śmigam no i masa AT troche jeszcze mnie czasami poraża;) Ale zawsze chciałem AT i mam, co tam że spocony nieraz wracam, bo przestawienie sprzętu nawet na parkingu nieraz dało troche w dupe.
Przeczytałem prawie całe forum i wybrałem chyba najbardziej ekonomiczno-praktyczne opony dla mnie.Więcej smigam jako amator na asfaltach a terenu tylko próbuje (na razie, chęci sa ogromne ale to czasu potrzebuje).Mitas E-07.Kostka to jeszcze nie dla mnie, za mało śmigam no i masa AT troche jeszcze mnie czasami poraża;) Ale zawsze chciałem AT i mam, co tam że spocony nieraz wracam, bo przestawienie sprzętu nawet na parkingu nieraz dało troche w dupe.
No to teraz na mokrym baaaardzo grzecznie.
bukowski
20.07.2011, 12:00
E to może nie opona - jak znam Maniaka to zdrowo po terenie pociagnąl :D
Takie tez bylo moje zalozenie, ale chlopaki wsiedli na moja klępę i też się zakopały raz-dwa. Swoimi śmigali tam i z powrotem.
Wróciłem z wojaży wakacyjnych i widze że mój wybór E-07 to śliska sprawa na mokrym czarnym:Sarcastic: No to odpuszczam i zbieram na przód TKC 80 a tył budżetowo E-09.Może ten zestaw zachęci mnie do zjazdu z czarnego i troche ofiku zalicze.Rozważałem HEIDENAU K60 ale mało opini znalazłem na ich temat.
Wróciłem z wojaży wakacyjnych i widze że mój wybór E-07 to śliska sprawa na mokrym czarnym:Sarcastic: No to odpuszczam i zbieram na przód TKC 80 a tył budżetowo E-09.Może ten zestaw zachęci mnie do zjazdu z czarnego i troche ofiku zalicze.Rozważałem HEIDENAU K60 ale mało opini znalazłem na ich temat.
Jak tylko przyzwyczaisz się do wycia, to będzie Pan zadowolony.
To już wole wycie niż drift na mokrym czarnym, teraz na moich slikach to tylko asfalt, ale kusi zjechać do lasu.Tak przy okazji nikt na HEIDENAU nie śmiga? Czy ja słabo szukałem?
simon1977
25.07.2011, 21:37
Jak tylko przyzwyczaisz się do wycia, to będzie Pan zadowolony.
Oj wyją jak wściekłe.
Ale w terenie dają radę.
Ostatnio pojeździłem nawet troszkę z dzikami na hałdach :D
Jaro-Ino
25.07.2011, 22:07
Miałem Heidenau K 76, nie mogłem ruszyć na mokrym asfalcie. Stawiało bokiem. Nie polecam. Guma przejechała by sporo, ale przyczepności zero :/
simon1977
25.07.2011, 22:20
k60 też nie są rewelacyjne na mokrym asfalcie. Zresztą czego oczekiwać od tego typu bieżnika. Trzeba uważać. W mokrym terenie zaklejają się szybko na normalnym ciśnieniu - trzeba troszkę upuścić :Thumbs_Down: no a potem jest :Thumbs_Up:
Czyli pozostaje P-TKC 80 i T-E 09, kompromis asfaltowo ofikowy ( z zachowaniem trakcji na mokrym czarnym):)
Borewicz
25.07.2011, 23:40
Czyli pozostaje P-TKC 80 i T-E 09, kompromis asfaltowo ofikowy ( z zachowaniem trakcji na mokrym czarnym):)
Hmm, no nie wiem ja na E09 też unikał bym mokrego, śliska jak cholera.
Co do wycia, od 09 lepiej wyje Michałek T63 ;)
Z tym mokrym to oczywiście z pełnym umiarem, zresztą motocykl i mokre czarne to mało ciekawe połączenie.
Stronka z testem opon do AT
http://www.andreeweb.de/Motorrader/Reifen/reifen.html
simon1977
03.04.2012, 22:17
Stronka z testem opon do AT
http://www.andreeweb.de/Motorrader/Reifen/reifen.html
Kurde w takim egzotyczntm języku :(
dla tych co mają 18 z tyłu, polecam bardzo oponkę Dunlop D908 RR
najlepsza moim zdaniem do jazdy 50/50 lepsza i zywotniejsza od TKC na asfalcie i lepsza w terenie
http://ktmnate.smugmug.com/photos/58323467-M.jpg
Bartasso
03.04.2012, 22:52
ex, wsio fajne tylko ta cena.
Moze MT21 Pirelli.Bardzo dobra opona
ex, wsio fajne tylko ta cena.
cena podobna jak TKC. dostępność też kiepska :(
Myku MT21 też tylko w 18 chyba
No a jest jakis inny rozmiar niz 18?:lol8:Do Czelendza sa od 100Euro.Znajdzie sie cos taniej?:confused:
Kurde w takim egzotyczntm języku :(
Od czego jest tłumacz:Thumbs_Up:
Od miesiaca mam zestaw afrykanski, teren to dopiero lizne ale na czarnym sa glosne. Po pierwszej jezdzie myslalem, ze kask nieszczelny i stad takie szumy. Czy wszystkim tak TKC na przodzie halasuje? Jakos tylu nie slysze, a mial byc glosniejszy od przodu. Zaciekawila mnie sprawa kierunkowosci opon, wizualnie opony symetryczne a jednak kierunkowe.
Paaanie, sahary załóż to dopiero załapiesz paranoje szumowo-wyjącą . TKC przy tym jawi się niczym relaksujące szemranie strumyka :)
Ja testuje na razie PIRELLI MT60 udało się kupić komplet po kosztach z tym, że tył 130/80/17 M/C z 2005r. Oponki na 6+ pod wzgledem prowadzenia na suchym i mokrym tarcie nóżkami bez róznicy czy asfalt suchy czy mokry. Szutry jak najbardziej i kamienie, rzeki, strumyki /lekkie błotko pomału sie też przejedzie/. Lecz jest jeden minus tych opon to szybko schodzą na czarnym. Ogólnie zrobione 5tkk i zostało 3.7 mm na środku nie mierzyłem jak były nowe. Możliwe jest to spowodowane rocznikiem. Guma miękka. Teraz zastanawiam się nad innym kompletem. 70 on/30 off
Toż to panie ja mam 9 sahary, ale jest mozliwe, że zle odbieram miejsce hałasu. Ale do wszystkiego można sie dostosować, byle do przodu.
Co myslicie o oponach na tył jak sie zachowują na mokrym i żywotność na asfalcie i czy warto CONTINENTAL ContiEscape, BRIDGESTONE Trailwing TW 152, HEIDENAU K60 Silica i K60 .
ZDECYDOWANO PADŁO NA ContiEscape.
Znalazłem coś takiego zestawienie opon fabrycznych i alternatywa dla TA str. 5-11-12 i AT RD04 i RD07 str 13. http://www.honda.at/pdf/HONDA_Zweirad_Reifenfreigaben_2011.pdf
ramoneza
25.04.2012, 21:24
co to za opona może ktoś na tym jeżdził ?
jak to się zachowuje na asfalcie
bukowski
25.04.2012, 22:26
Czy wszystkim tak TKC na przodzie halasuje?
TKC w ogóle nie hałasuje, ani tył, ani przód.
co to za opona może ktoś na tym jeżdził ?
jak to się zachowuje na asfalcie
Tractionator desert z przodu BARDZO byłem z niego zadowolony, w terenie również, dobre prowadzenie, niby miękka, ale motocykl nie pływał. Jednak Tractionator enduro zwykły bardzo szybko się zużywał (kolegom na innych motocyklach)
Motoz Tractionator Desert na przodzie. Zrobiłem na niej ponad 4000 km z Khorog w Tadżykistanie do Aktobe w Kazachstanie. 50/50 szuter i marny asfalt. I powiem tak.
Opona doskonała. Nigdy nie straciła przyczepności bez względu na nawierzchnie, świetnie trzyma kierunek, w piasku bajka, szuter rewelacja. Jest na tyle miękka że nie ześlizguje się z kamieni czego nie można niestety powiedzieć o Mitasie 09 na tyle, który w tym zestawieniu i porównaniu na górskich ścieżkach okazał się porażką. I gdyby nie perspektywa jazdy po piasku to wymienił bym ją z powrotem na Conti Escape.
Motoz ząbkuje, schodzi dość szybko na asfalcie i ma ograniczoną prędkość max, ale jechałem 150 przy temp. 50+ w cieniu i wszystko było ok.
Kupiłem ją nową za 181 zł z dostawą do domu i uważam, że za tą kasę nie ma chyba niczego lepszego do off.
Przed wyjazdem nie miałem z nią żadnych doświadczeń, trochę o niej poczytałem, kupiłem i się nie zawiodłem. Dla mnie SUPER.
mirek-wroc
27.04.2012, 07:32
Cena zacna Roberto - a jak na mokrym asfalcie było? Bo na TKC fajowo jest ino 3 razy droższa.
Henryk-Knox
27.04.2012, 09:36
czy dobrze patrzyłem - że na tył do afryki niema rozmiaru opony tej firmy?
Motoz nie ma 17
http://www.motoz.com.au/
ja juz mam 3 z przodu i chyba 4 z tylu opnke i nastepne tez beda motozy, co do przodu dezerta to na asfalcie trzeba uwazac (moim zdaniem) ja przez nia 2 razy lezalem (no ale kat ma hamulce nie to co afra ;) ).
O Motozie...
W ulewnym deszczu zrobiłem na niej tylko 150 km po asfalcie przed Aktobe i 26 km w Kirgistanie po kamieniach i błocie, końską ścieżką na przełęcz. I ani razu nie odniosłem wrażenie, że straciła trakcję. TKC nigdy nie miałem więc nie mam porównania, ale to chyba dwię różne opony.
Acha... w rozlewisku rzeki po otoczakach, gdy woda zabrała most też się dzielnie spisała.
TKC w ogóle nie hałasuje, ani tył, ani przód.
TKC nie hałasuje????:dizzy: i pewnie też nie ząbkuje :haha2:
Nie wiem jakie masz doświadczenia z tą oponą ale na asfalcie TKC ząbkuje i hałasuje. Jednak i tak nie widzę konkuręta dla tej opony przy jezdzie 50%off / 50% on . Piszę o przodzie bo tył zjechałem tylko jeden i przeszedłem na E 09.:at:
Pozdro
bukowski
30.04.2012, 21:57
Przód mi wyząbkował, ale po jakichś 20 tys. km dopiero. U mnie było tkc-80-->e10 -->e09 - tkc była lepsza na mokrym, ale e-09 lepiej w piasku robi. e10 za to zniknęła w 8 czy 10 kkm.
Ta E10 to tył czy przód .Ja założyłem zestaw przód e10 tył e09. Ostatnio po Pogórzy Przemyskim w terenie rewelacja. Łąki szutry piach i nawet Wiar po kamieniach żaden problem. Na asfalcie e10 dobrze nie tak jak dunlop trialmax D607 ale coś za coś. Tylko zastanawiam się jak długo wytrzyma ta E10 na przodzie?
Henryk-Knox
01.05.2012, 10:44
O Motozie...
W ulewnym deszczu zrobiłem na niej tylko 150 km po asfalcie przed Aktobe i 26 km w Kirgistanie po kamieniach i błocie, końską ścieżką na przełęcz. I ani razu nie odniosłem wrażenie, że straciła trakcję. TKC nigdy nie miałem więc nie mam porównania, ale to chyba dwię różne opony.
Acha... w rozlewisku rzeki po otoczakach, gdy woda zabrała most też się dzielnie spisała.
a jaki typ bieżnika miałes w tej oponie Motoza Roberto , moze jaki link lub foto ? i czy faktycznie te opony nie nadaja sie na miękką nawierzchnie - błoto ( mokry teren 5% , miękki teren 10% ) - tak podaje w specyfikacji pewien sprzedawca , a tu link do strony http://www.motocombo.pl/p/207/8426/motoz-tractionator-desert-h-t-90-100-21-opony-21-opony-cross-enduro-opony-felgi.html
Dla zainteresowanych zamieszczam filmik i zapraszam do dyskusji po obejrzeniu materiału . interesuje mnie ujecie , traktowanie opony nożem .
http://www.youtube.com/watch?v=Bn2TP73F6Sg
MuSStaFFa
27.05.2012, 17:30
a co myslicie o Metzeler Tourance EXP do Afry...
jeżdżę głownie po asfaltach.. spore odległości...ale czasami do lasu na utwardzona drogę tez zjadę .... teraz ujezdzm anaki II ..ale na suchym dość ślizgie są... Pozdro..
teraz ujezdzm anaki II ..ale na suchym dość ślizgie są...
Hmmm, jeśli Anaki są dla Ciebie śliskie na suchym to Metzy nie będą lepsze, że o mokrym nie wspomnę.
MuSStaFFa
27.05.2012, 19:38
sugerowałem się*tym testem.... wypadają w nim lepiej niż Anki...
http://www.motocykl-online.pl/testy/Test_opon_enduro
na suchym wypadają niby zdecydowanie lepiej niż anakee II a na mokrym jeszcze lepiej o 1 pozycje....
Może ktoś ujeżdżał inne opony z tego testu i wypowie się czy ten test jest miarodajny i "nie sponsorowany"
Pozdro i dzieki,,,
Kudłaty91
27.05.2012, 19:55
Jeździł ktoś na Heidenau K60 Scout?
Jeździł ktoś na Heidenau K60 Scout?
W Polsce to raczej mało ludzi, za to z Niemczech coraz więcej ludzi jeździ i sobie chwalą.
MuSStaFFa
27.05.2012, 23:19
sugerowałem się*tym testem.... wypadają w nim lepiej niż Anki...
na suchym wypadają niby zdecydowanie lepiej niż anakee II a na mokrym jeszcze lepiej o 1 pozycje....
Może ktoś ujeżdżał inne opony z tego testu i wypowie się czy ten test jest miarodajny i "nie sponsorowany"
Pozdro i dzieki,,,
a może ten Continental TRAIL ATTACK ???
sam już nie wiem którą wybrać...
Sam niedawno się przymierzałem do opon szosowych i z porad kolegów z forum do AT najlepsze są anakee. Takie też kupiłem i jestem mega zadowolony.
Pamiętaj, że w niemieckim teście zawsze niemiecki produkt biję na głowę inne ;)
Jeździłem i na Anakach i na Metzach i moim zdaniem te pierwsze sa lepsze tak na suchym jak i mokrym
Włóczykij
28.05.2012, 09:01
Żeby nie zaczynać nowego wątku to napiszę tutaj
mam założoną oponę z tyłu Heidenau Scout K60 tyle że 150kę i chciałbym się podzielić z Wami moimi uwagami co do tej opony i dowiedzieć się czy przy innych też tak macie.
Jadąc odczuwam że czasem się ślizga po asfalcie, najczęściej jak jest łączenie płyt asfaltowych i opona w takową wjedzie, czuję że traci momentalnie przyczepność, dzieję się tak tylko przy pionowych łączeniach płyt, na winklach czuję że jest mało elastyczna, chcę ją delikatnie złożyć, a ona nic, upiera się na wyprostowanej pozycji, dopiero jak ją zmuszę to lekko da się położyć. Przy 90 zaczyna huczeć tylna opona, wtedy już w cale silnika nie słyszę przez nią... kumple się śmieją że czołg jedzie :D no ale teraz plusy opony, po polnych/leśnych drogach trzyma trakcji jak wściekła i jestem wtedy bardzo z niej zadowolony, ładnie się prezentuje.
No i tu moje pytanie, tak ma być że traci przyczepność? Bo czytałem i czytałem i sporo osób narzeka na przyczepność, dodam że na mokrym jeszcze nie testowałem
Miras Sc
28.05.2012, 11:08
Powrót do przyszłości. Ceny Mitasów u Holana - http://holan.pl/pl/product/283/287/2205/Mitas_E09_DAKAR.:D:D:D
Powrót do przyszłości. Ceny Mitasów u Holana - http://holan.pl/pl/product/283/287/2205/Mitas_E09_DAKAR.:D:D:D
Chyba się coś komuś po...myliło
Motoz Desert, teraz dojechałem moją 3 taką. Tym razem do zera :) zrobiła 9000km i dalej ma jakieś tam kostki, trzyma już w terenie zdecydowanie gorzej niż dawniej ale ciągle lepiej niż e09 a już na pewno tkc. Na powrocie w ostatniej wycieczki zrobiła z 800km z prędkościami 150-180kmh i nic jej nie było. Według mnie nie ma lepszej opony do dużego enduraka
ale Misza piszesz chyba o przodzie bo tylu 17 nie ma no chyba ze masz zmieniona felge ;)
No o przodzie, na tyle ćwicze C02 i jest zajebiście. Tyle, że w aktualnej mi kostka odpadła i nie wiem co mam o tym myśleć, czy to górskie dróżki kamieniste czy ta prędkość... w poprzednich takie akcje nie miały miejsca
to mocy Afry wyrywa Ci kostki :)
Fakt, nie da się czasami ujarzmić.
Kiedyś była taka opona Supercross się nazywała? Podobna do C02, co jeszcze w tym stylu jest dostępne w normalnych pieniądzach?
trzykawki
30.05.2012, 18:59
W zeszłym roku na Mitasach E10 (przód tył) przejechałem 5-6 Kkm w stosunku 70%/30% asfalt/szuter. Po powrocie zostało po 3-4 mm i przód mocno wyząbkowany. Myślę, że zostało by więcej gdyby nie szybki autostradowy powrót. Moje obserwacje asfalt trzyma się , jak dla mnie, bardzo dobrze. Mokry asfalt... hm, jakby to powiedzieć: nie wiem bo nie było na tyle długo abym coś niepokojacego zauważył. Kamieniste szutry - bardzo dobrze. Piachy - GejEs na piachach sobie radzi słabo i opony wiele tu nie zmieniają. Błotko - raz, ale tylko raz, obiecuje to sobie solennie: nigdy więcej,wyciągneły mnie z błotnistego podjazdu. Głośność i ogólnie pojęta manewrowość - tak naprawdę to słychać je dopiero powyżej 140 ale GejEs do cichych ogólnie nie należy, w zakręty niby , jakby, chce się walić ale robi to z pewną nieśmiałością, generalnie szybko idzie sie przyzwyczajić. W tym roku planuje E10 na przód i E07 tył, zobaczymy jak to będzie.
BTW jak ktoś byłby zainteresowany Mitasami to polecam tą firmę
http://www.handlopex.pl/index.php/id_41.html
w zeszłym roku komplet E10 sprzedali mi po 530 PLN teraz tył E07 coś koło 260-80 PLN
Miras Sc
30.05.2012, 20:43
Ale stronkę to mają do dupy. Oprócz adresów nic się nie idzie dowiedzieć :mad:
Motoz Desert, teraz dojechałem moją 3 taką. Tym razem do zera :) zrobiła 9000km i dalej ma jakieś tam kostki, trzyma już w terenie zdecydowanie gorzej niż dawniej ale ciągle lepiej niż e09 a już na pewno tkc. Na powrocie w ostatniej wycieczki zrobiła z 800km z prędkościami 150-180kmh i nic jej nie było. Według mnie nie ma lepszej opony do dużego enduraka
Jest - Michelin Desert :at::at::at::at:
trzykawki
30.05.2012, 20:52
Ale stronkę to mają do dupy. Oprócz adresów nic się nie idzie dowiedzieć :mad:
sorki zapomniałem, o mitasy motocyklowe trzeba się zatelefonować. W zeszłym roku mieli je w cennikach ... jak powiedziała mi pani to niewiele tego sprzedają, co nie znaczy, że na motocyklistę się, w bezpośredniej rozmowie, wypinają
MuSStaFFa
30.05.2012, 22:53
Pamiętaj, że w niemieckim teście zawsze niemiecki produkt biję na głowę inne ;)
Jeździłem i na Anakach i na Metzach i moim zdaniem te pierwsze sa lepsze tak na suchym jak i mokrym
ehh..trochę się spóźniłem z przeczytaniem.... kupiłem te ContiTrialAtack......niby z tych anakinow jestem zadowolony ..ale chamowanie ze 120 na suchym asfalcie...zawsze idzie z poślizgiem i czuje jak by słabo chamowała...ale w wodzie nigdy mnie nie zawiodła....naprawde miło i sympatycznie....
ps...za jakieś 10.000 km napisze swoje subiektywne odczucia i powiem jaka różnica miedzy tymi anakami II a ContiTrialAtack..... chętnie bym wybrał też metzelery...ale mam metzelery na drugim motocyklu i rzeczywiście znikają w oczach.... a tam mam tył rozmiar 210/40 i opona kosztuje ponad 800 zl .. dlatego dam tym razem zarobić continentalowi.... dam znać jak to wyszło... :-)
ps.2 jeszcze takie cudo wpadło mi w oko.....Dunlop Trailmax TR91...też może być fajna... :-)
Misza,a jakbys porownal te Motozy do MT21 i T63-wszystko na tyl ma sie rozumiec.Latem bede szukal sensownego kompletu na Islandie i Motozy tez sa na mojej liscie.
Misza,a jakbys porownal te Motozy do MT21 i T63-wszystko na tyl ma sie rozumiec.Latem bede szukal sensownego kompletu na Islandie i Motozy tez sa na mojej liscie.
Jeśli na tył, to i na przód poproszę porównanie jeśli można..dla mnie bardzo ważne żeby na mokrym asfalcie przód trzymał tak samo/podobnie do TKC, skladać się mocno w zakręty na suchym też lubię..a dwa komplety opon to przesada jak dla mnie. Skłaniam się do kompletu T63 (podobno asfalt tak jak tkc a teren lepiej), ale jeszcze się zastanawiam..
motoz - t63 - mt21
MT21 całkiem fajna guma (miałem na przodzie w KTMie), trzyma ładnie na czarnym i poza. Na tyle jeszcze nie testowaliśmy, ale już jedna czeka na założenie do 690 (wygląda interesująco). ;)
T63 miał Wietszny z tyłu, mówił, że bardzo ładnie klei, ale szybko znikała (dość miękka) i kosztuje spooooro. :Sarcastic:
A Motozy też mam teraz na celowniku. Miałbym je już, ale dostac rozmiaru do KTMa nie mogłem przed wyjazdem. Dodatkowy atut: The new DOT and ECER75 homologated Tractionator Enduro S/T, TRACTIONATOR DESERT H/T and the all new Tractionator Enduro I/T are in production and on sale via our distributors.
Off road and enduro riders now have access to real off road tyres that have street homologation to keep you legal and your insurance valid ;)
Desert Motoza jeszcze u Olka bez homologacji. Przynajmniej jak w kwietniu pytałem o przody.
Bo zanim u nas się pojawią nowe zapasy to minie pewnie z pół roku. :( Przed majówką były pustki m.in. u Olka z Motozami.
Myku, nie wiem. Motoza mam na przodzie a porównanie mam tylko do T63. T63 lepiej trzyma od E09, ale z kolei szybko schodzi. Wręcz bardzo szybko. Tył... no nie wiem, Michelin Desert w cholere drogi i nie wiem czy 17'' jest. Na tył przetestowałbym Dunlopa tego co to amerykańce na advrider.com zakładają albo Michelina AC10
Ja mam 18" i nie chcialbym skonczyc na Michelinie Desercie,bo drogi.Ale ten Dunlop co chcesz jeszcze drozszy.Tak kombinuje na przod t63(watpie ze moje MT21 wytrzyma Islandie), a tyl cos mocnego i ten Motoz niezle wyglada.Jest jeszcze takie cos i wydaje sie byc ciekawa propozycja:Golden Tyre GT 205 Front / GT200 Rear
A co powiecie o oponce MAXXIS DUAL SPORT M6006 130/80-17.
Jeszcze nikt o niej nie wspominał. Można ją wyhaczyć za 255 PLN.
W moim przypadku 70 on / 30 off i mam taki pomysł, żeby ją dać na tył, a tkc na przód.
Miras Sc
01.06.2012, 07:00
Też ją biorę pod uwagę na tył. Chętnie bym się dowiedział jak ona sobie radzi w różnych warunkach, na różnych podłożach, jak z trwałością i jakie macie ogólne wrażenia z użytkowania.
Zastanawiam się dlaczego chcecie kombinować , szukać i udowadniać że do bani guma jest dobra ? Kiedyś Mitas był rewelacyjną opona bo tył kosztował stówkę i dziewięć dych przód , dziś kosztuje 100 zł taniej niż komplet sixdays i nikt już na nim nie jeździ , przynajmniej w gronie moich kolegów .
Do Africi moim zdaniem optymalną oponą jest Rallycross na teren po którym jeździmy ( szutry , trawa , kamienie , szczególnie w błocie robi różnicę i nie jest śliski na mokrym ) jeśli raz spróbujesz to w przyszłości nie będziesz już miał dylematów z wyborem . Jest homologowany , u nas się jeszcze o to nie czepiają , ale za granicą mamy problem .
Na adv.com sa zdjecia Motozow,ktore po pierwszej jezdzie dostawaly pekniec wokol kostek.Nie wygladalo to dobrze.Jest to czeste,czy to jakis odosobniony przypadek?Poza tym czytam raczej dobre recenzje.
Adaggio o jakim rallycross mówisz? Chyba pomyślę nad zmianą na 18''...
Myku, to fakt za każdym razem miałem jakieś takie mikro pęknięcia w Motozach, ale żadna kostka nie odleciała. Na każdej jeździłem dużo ponad indeks prędkości
Pirelli Rallycross MT21 , występuje w rozmiarze 17 . Zmień na 18 bo warto .
Na adv.com sa zdjecia Motozow,ktore po pierwszej jezdzie dostawaly pekniec wokol kostek.Nie wygladalo to dobrze.Jest to czeste,czy to jakis odosobniony przypadek?Poza tym czytam raczej dobre recenzje.
Podobnie miałem z E07 po pierwszym upuszczeniu powietrza na off, więc pytanie czy to nie przez to? Przez kolejny miesiąc miałem obsesję sprawdzania E07 u innych i z reguły większe lub mniejsze pęknięcia wyszukiwałem. Później na forum (chyba nawet tutejszym) kazano mi temat olać, co też uczyniłem i opona spokojnie przelatała kolejne 8tys.km. Deserta przetestuję w Bałkanach. Wygląd ma kozacki :Thumbs_Up:
Adaggio o jakim rallycross mówisz? Chyba pomyślę nad zmianą na 18''...
A można założyć 130/90/17 na tył? Pirelli w tym rozmiarze występuje..
Koło tył na 18" zrobić to koszt 800 - 1000(?) zł minimum (zakup koła np. od xr-y, przeszprychowanie:D, wysyłki). Podsumujmy w końcu - jakie są tego plusy oprócz dostępności gum letko lepszej i nieco niższych cen opon? Nie lepiej jeździć na 130?
Dostępność opon do jazdy w terenie jest zadawalająca w rozm. 18', wszystkie motocykle z nazwą "enduro" posiadają tylne koło w tym rozmiarze i można dobrać optymalnie opony w góry , na pustynie , czy błotniste śliskie tereny i cieszyć się z jazdy a nie walczyć o życie na uniwersalności E09 czy TKC i kombinować jak pojechać żeby przejechać , szczególnie ponad dwustu kilowym klocem jak Africa . W rozmiarze 17' jest to nie możliwe , producenci opon dostosowali sie do zastosowania i sposobu eksploatacji motocykli z tym rozmairem koła i wybór marny jak chcemy nie zgodnie z ich koncepcją pojeździć .
To w zasadzie główny powód dla którego taka wymiana ma korzyści . Jeśli jeździmy po czarnym to nie ma sensu zmiana , w rozmiarze 18' do jazy po czarnym jest tylko Pirelli Scorpion z dostępnych u nas , z czego posiadacze np. LC8 nie są zadowoleni . Dochodzą jeszcze inne zalety , ale to temat o oponach a nie technice jazdy po krzaczorach i różnicy w rozmiarze w stosunku do nawierzchni , dla mnie różnica między 17 i 18 jest znacząca , być może dla innych znikoma . Wszystkie to poprawianie konstruktora musi mieć odzwierciedlenie w tym co chcemy z moturem robić i gdzie jeździć . Rozpisałem się .... .
Wszystkie to poprawianie konstruktora musi mieć odzwierciedlenie w tym co chcemy z moturem robić i gdzie jeździć
No z ust mi to wyjąłeś :bow::). A biorąc pod uwagę temat tej rozmowy - asfalt szuter piach dla początkujących - podejrzewam, że nikt z zainteresowanych nie będzie od razy zakładał 18' felgi.:at:
O tym, że TKC są we wszystkim naj oprócz ceny, i szybkości zużycia pewnie wiedzą już wszyscy.
Pozostaje pytanie co z całą resztą tańszych opon?
No właśnie co z tymi maxxisami - naprawdę nikt na nich nie śmiga.:at:
No z ust mi to wyjąłeś :bow::). A biorąc pod uwagę temat tej rozmowy - asfalt szuter piach dla początkujących - podejrzewam, że nikt z zainteresowanych nie będzie od razy zakładał 18' felgi.:at:
O tym, że TKC są we wszystkim naj oprócz ceny, i szybkości zużycia pewnie wiedzą już wszyscy.
Pozostaje pytanie co z całą resztą tańszych opon?
No właśnie co z tymi maxxisami - naprawdę nikt na nich nie śmiga.:at:
Jeździli, testowali http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=288&highlight=m6006
A co powiecie o oponce MAXXIS DUAL SPORT M6006 130/80-17.
Jeszcze nikt o niej nie wspominał. Można ją wyhaczyć za 255 PLN.
W moim przypadku 70 on / 30 off i mam taki pomysł, żeby ją dać na tył, a tkc na przód.
Maxxis m6006 mialem na tyle , szybko sie zuzywala i na mokrym asfalcie byla sliska.
Pozatym cena wg mnie odstrasza.
Tak, jak pisza przedmowcy, szkoda szukac jakis kombinacji, skoro wprawie wszyscy wiedza, jakie sa opony dobre i sprawdzone.
ramoneza
16.07.2012, 21:43
na mitasie E09tył nawinełem 4,5tys. i już jest do wymiany a naMotoz Tractionator Desert mam niecałe 4tys. i i guma jest jak nówka a moją afri nie dojeżdzam do pracy tylko głównie lasy i szutry tak że
mitas:Thumbs_Down:
motoz :Thumbs_Up:
motormaniak
18.07.2012, 16:01
Miałem maxxis m6006 w Xt660 na obu kołach w Maroku. Ledwo dojechałem. Po 3,5 tys nadawała się do wymiany, podczas gdy E09 na afryce kolegi Patiomka była dopiero w połowie. Na dodatek słabe trzymanie w terenie i na mokrym, liczne przecięcia od kamieni. Jedna z najchujowszych opon jakie miałem (druga chujnia to E08).
A ja z mitasow e07 jestem zadowolony:
szuter,piach, trawa daja rade.
Na blocie szybko sie kleja i na mokrym raczej ostroznie.
Ale za to spokojnie na 14kkm wystarczaja i i jeszcze jezdzic mozna
Witam
Chciałem zapytać co myślicie o takim zestawie:
przód - Michelin T63
tył - Mitas E09
Dodam, że jestem początkującym "motorniczym". Ale wiem co znaczy kostka teoretycznie stworzona i do asfaltu i w teren, zwłaszcza gdy robi się mokro i grząsko ;)
T63 se odpuść, skończy się po 100 metrach :) Jak chcesz kostke to se załóż Motoz Tractinator Desert. TKC, E09, Karoo ...to pierdy, Motoz jest najlepszy. Sprawdzony.
mirkoslawski
20.12.2012, 20:55
ale MOTOZ nie ma w rozmiarze 17...czy są?
O przodzie mówię. Jak chcesz większy przebieg zrobić to na tył E09, jak nie potrzeba to C02.
mirkoslawski
20.12.2012, 21:00
:) mam mitasy 10 (przód i tył) - na razie lepiej niż na "afrykańskim" czyli TKC przód i e09 tył
10 nie próbowałem i chyba nie spróbuję :) ale TKC to w ogóle pomyłka. Jak ma być kostka to ma być kostka a nie ponacinana szosówka. Motoz Deesert 21'' też bardzo dobrze trzyma na mokrym a robi 10 tys km przebiegu. Trochę głośny jest, szczególnie powyżej 150kmh wyje tragicznie i łeb boli, ale jednak to kostka jest. No i jak się szybko jeździ to też schodzi szybko.... Kurde zawsze coś za coś. Jak na razie nigdzie dalej motocyklem nie jeżdżę ( łot wokoło komina na bałkany najdalej) to desert+C02 to ideał. Trzymie w ofie jak trzeba i nie łomocze po kieszeni :)
mirkoslawski
20.12.2012, 21:13
na taki zestaw bym się pokusił ale niestety - do offu muszę doloty po czarnym robić a i zloty są zawsze 300 km ode mnie :) więc C02 zniknie mi po 4 tyś...a wymiana dwa razy w sezonie opony...nie chce mi się :) Na mitasach e10 nie widzę w terenie różnicy porównując do "afrykańskiego" zestawu ale za to na ancfalcie jest widoczna - pewniej na mokrym, ciszej...przebieg podobny czyli jakieś 7-8 tyś myślę, że tył wytrzyma przy jeździe jakieś 60/40 czarne/off
Zetika ja widzę, że z Mojrzeszowa jesteś. Skocz do Handlopexu tego na wylocie do Boguchwały i popytaj co mają. Ja tam w tamtym roku e10 i e 9 za coś koło 450 złociszy wyjąłem ( sumie obie). Jak nie idziesz w "twardy" off jest to całkiem fajny zestaw do latania z tym, że w Bieszczadzkim błocie się nie sprawdzi:(.
szynszyll
21.12.2012, 09:11
handlopex ma doskonale ceny na Mitasy - zaopatrz sie odrazu u nich we wzmacniane detki - bralem ostatnio kilka i sa w smiesznej kasie:
http://www.kabat.pl/25_14_Pl.html
te z indexem HD - zaskakuja swoja masywnoscia
Nie chodziło mi o typowe kostki bo wtedy bym wiedział co wybrać. Chodzi mi o opony na asfalt np. dojazd do pracy, ale też o oponę którą mogę zjechać na szuter, piach jak w temacie i się nie zdziwić jak motor będzie chciał pojechać w inna stronę niż kierownik.
Początkowo myślałem o Michelin Anakee, ale później stwierdziłem, że to nie jest dobre rozwiązanie i chce poszukać alternatywy.
Dlatego pytam o Michelin T63 czy daję radę i czy je ktoś zna z własnego doświadczenie. Czy mam od razu zamówić TKC 80 (przód).
Jeśli chodzi o tylną gumę to wiadomo że wybór Mitasa E09 jest odpowiednim wyborem pod kątem finansowym. Moim zdaniem nie ma sensu wywalać dwa razy tyle kasy na TKC 80 itp. No ale kto bogatemu zabroni ;)
PS. Fakt muszę podjechać do Handlopex-u i zrobić rozeznanie co tam mają ciekawego.
Pozdrawiam
Ja polecam Pirelli MT21 Rallycross git się trzyma jak na taki bieżnik.
Wychodzę z założenia,że na kostkach się zawsze dojedzie tam gdzie na Anakach, odwrotnie już nie :(Może nie tak szybko ale wszędzie.
A co do znikania to jeśli się nie przesadza z ogniem to nie giną w oczach.
PS: posiadanie Afryki i omijanie błota czy piachu to totalny bezsens, przecież po to je mamy aby jeździć gdzie chcemy w odróżnieniu od np: goldasów czy przecinaków:D
Pozdra
Jaro-Ino
21.12.2012, 19:25
Moja przednia TKC jest już bardzo mocno wyząbkowana. Zrobiłem na niej około 7 tys km i nadaje się na zrobienie kwietnika. Opona dawała się zamknąć nawet pod koniec żywota przy 0st C. Na Mitasie z przodu bym tego nie zaryzykował. Jeśli E09 na tył to TKC na przód będzie w sam raz.
Ja teraz mam dylemat czy mając ostre kostki (pirelli pro fim i C02) kupować ponownie TKC + E09 czy dać coś bardziej szosowego, a jeśli tak to co, żeby w razie czego w jakimś szutrze pojechać bez odbijania się o krawędzi drogi. Jakieś propozycje w rozsądnych pieniądzach?
To ja Ci powiem, że daj sobie spokój z szosowymi oponami, jeśli jeździsz po krzakach i Ci to pasuje. Ja ten błąd popełniłem i mam anakee. Na przyszły sezon idą w odstawkę.
Czy mam od razu zamówić TKC 80 (przód).
Jeśli chodzi o tylną gumę to wiadomo że wybór Mitasa E09 jest odpowiednim wyborem pod kątem finansowym. Moim zdaniem nie ma sensu wywalać dwa razy tyle kasy na TKC 80 itp. No ale kto bogatemu zabroni ;)Pozdrawiam
Ja mam taki zestaw-tck przod i Mitas e 09 tyl.Mitasek po ok 5 tys zjechal sie do polowy,gdzie TCK z przodu jest o 30 % mniejszy.
Na nowych troche "buja"-kwestia przyzwyczajenia,ale winkle zamykasz bez problemu.
Dodam ze 60% zrobilem z tego na asfalcie.
Jaro-Ino
26.12.2012, 20:24
To ja Ci powiem, że daj sobie spokój z szosowymi oponami, jeśli jeździsz po krzakach i Ci to pasuje. Ja ten błąd popełniłem i mam anakee. Na przyszły sezon idą w odstawkę.
Tyle, że sporo jeżdże po mieście i miałem już okazje lecieć 120km.h z zablokowanym tyłem. Brak mi opon asfaltowych, ale nawet w mieście zdarza się wykorzystywać zalety enduro. Dlatego mocno zastanawiam się nad kolejnym kompletem...
Kolego jak coś jest do wszystkiego,to jest do niczego.Myślę że mitas 10-ka to rozsądny wybór.
mirkoslawski
26.12.2012, 20:42
Kolego jak coś jest do wszystkiego,to jest do niczego.Myślę że mitas 10-ka to rozsądny wybór.
Jaro - też jestem za powyższym:Thumbs_Up:
Jaro-Ino
26.12.2012, 22:18
A jak porównać TKC do E10? czy to są takie same gumy czy jednak E10 ustępuje przyczepnością TKC? Guma i tak pewnie wytrzyma jeden sezon, więc jej wielosezonowość nie jest istotna. TKC skatowałem w 7 tys km. Mało, ale jakoś te 250kg trzeba zatrzymywać....
Mirek Swirek
27.12.2012, 03:20
Zaprzeczasz sam sobie? Nie to żebym się czepiał, ale temat jest mocno lajkonikowy :)
mirkoslawski
27.12.2012, 08:07
A jak porównać TKC do E10? czy to są takie same gumy czy jednak E10 ustępuje przyczepnością TKC? Guma i tak pewnie wytrzyma jeden sezon, więc jej wielosezonowość nie jest istotna. TKC skatowałem w 7 tys km. Mało, ale jakoś te 250kg trzeba zatrzymywać....
Jaro - miałem TKC - teraz, od 4 k km mam e10. Generalnie DLA MNIE różnica jest przede wszystkim w cenie (mitasy tańsze deko) i w hałasie (mitasy są cichsze). Schodzą porównywalnie, na czarnym jak dla mnie b.dobrze a w terenie zdecydowanie lepiej niż np. anakee. Ja mam komplet mitasów i na razie zero ząbkowania.
A z tym "jak do wszystkiego to do niczego" to trochę jak z powiedzeniem "baba za kółkiem" a znam niejedną "Babę", która niejednego kozaka by zawstydziła:D jak dla mitas e10 dobrze trzyma po czarnym (miałem anakee i zbytnio różnicy nie widzę - oprócz wytrzymałości, którą anakee II też mają nie wiele większą) a w terenie są ok - a na pewno lepsze niż szosówki:)
Ale to mój, subiektywny pogląd - nie handluje oponami więc interesu w tym nie mam.
No a mitas e 08, jakie ma opinie??
Świetna opona do szeroko pojętego driftu ;)
piotreklodz
27.12.2012, 20:47
Już lepiej zbyszek e07 bierz, jak nie wiesz co potrzebujesz to te powinny być dobre. N asfalcie dają radę, a i w terenie co nieco popróbujesz na nich.
No tylko na mokrym asfalcie nie jest za różowo na E07. Jak nie wiesz czego chcesz to zestaw afrykański (TKC przód, Mitas E09 tył), albo spróbuj Mitasy E10. Na tych kapciach na asfalcie pojeździsz bez problemu, a przy zjechaniu na bezdroża nie będziesz się trząsł jak liść. Chyba, że jesteś stary wymiatacz, to i na łysych anakach można ;)
PS: posiadanie Afryki i omijanie błota czy piachu to totalny bezsens, przecież po to je mamy aby jeździć gdzie chcemy w odróżnieniu od np: goldasów czy przecinaków:D
Pozdra
:thumbup: :D :thumbup:
Moja przednia TKC jest już bardzo mocno wyząbkowana. Zrobiłem na niej około 7 tys km i nadaje się na zrobienie kwietnika. Opona dawała się zamknąć nawet pod koniec żywota przy 0st C. Na Mitasie z przodu bym tego nie zaryzykował. Jeśli E09 na tył to TKC na przód będzie w sam raz.
Ja teraz mam dylemat czy mając ostre kostki (pirelli pro fim i C02) kupować ponownie TKC + E09 czy dać coś bardziej szosowego, a jeśli tak to co, żeby w razie czego w jakimś szutrze pojechać bez odbijania się o krawędzi drogi. Jakieś propozycje w rozsądnych pieniądzach?
Majtasy 07 ogolnego stosowania oraz 2gi zestaw hard C-02
Jaro-Ino
28.12.2012, 09:32
E07 miałem. To opona do niczego. Dzielność terenowa niewiele lepsza niż anakee, a na asfalcie średnio trzyma, zwłaszcza na mokrym. Przód to już totalna porażka. Zastanawiam się nad E10, ale przednia jest w tej cenie co TKC, więc jak mam myśleć o wyborze tyłu to chyba i tak skończy się na zestawie afrykańskim....
madafakinges
31.12.2012, 14:23
Mam tkc na przód jak założe na tył heidenaua k60 to afra wybuchnie?
Używał ktoś taki zestaw?
Może nie wybuchnie ;) W naszym kraju K60 jest mało popularne, więc pewnie nikt w takim zestawieniu nie jeździł. Załóż i jeźdź, sam się przekonasz :)
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=13784&page=8
trochę szybko schodzi.
Romanowo na gs 1100 Heidenau. k 60 starczyla na ponad 20 tys km w afryce.rozmiar 150.bezdetkowa
Ciekawe czemu Szkotowi zeszła tak szybko? Może robią z różnej gumy?
Bo, Szkoci sa podobno skapi - to producent zlosliwie jebie ich dodatkowo po kieszeni... ;)
EDIT
Romanowi na gs1100 heidenau k60 starczyla juz na ponad 35 000 km.
http://img19.allegroimg.pl/photos/400x300/28/28/70/90/2828709092
Objechal na niej cala afryke, aktualnie jest w egipcie i opona dalej nie zmieniona
Tourance, ktora zabral z Polski z zamiarem zmiany w RPA daje wiezie jako zapasowke.
lukasz_vip
02.01.2013, 21:06
Miałem dwa K60. Na aktualnych kupionych od Kuby już mam zrobione 3tys km a kupiłem je już sporo używane. Z tyłu zostało jakieś 0,5cm. W LC4 nie pamiętam ile zrobiłem przed sprzedażą ale tam miałem nową założoną.
Te co podał Mirmil to K60 SCOUT a one są moim zdaniem odporniejsze od zwykłych K60 przez ten pasek na środku. Ja używam zwykłych K60.
Aktualnie mam w garażu TKC na przód z połową bieżnika i na wiosnę będzie zakładany albo nowy K60 na tył albo Mitas E-09.
heidenau K60 w rozmiarze 17 maja 3 rozne szerokosci
i kazda szerokosc ma inny bieznik
http://scramblercycle.mybigcommerce.com/product_images/h/815/1313094955__52614_zoom.jpg
150 sa najbardziej szosowe, ale na wyprawe super, bo przy 2,2 atm jedzie sie na srodkowym pasku(male opory toczenia)
a przy 1,5 atm w terenie jest super przyczepnosc i ciagna kostki na boku opony.
Wazne moze byc, ze jest znaczna roznica srednicy opony w wersji 130 i 140.
140 ma okolo 3-4 cm wieksza srednice, co dodoatkowo moze zwiekszyc przeswit motocykla o ok 2 cm.
Ja tez taka wybralem do swojej afryki.
Mam nadzieje,ze przyda to sie Madafakingersowi, gdyz do malych nie nalezy.
Wzor 140 calkiem fajny na blizsze i dalsze wyjazdy.jak dla mnei idelana do XRV.
Ale na typowe asfalty i tak wybralbym Tourance.
To co z tym Szkotem, czemu mu tak szybko zeszła, jak myślisz o co chodzi? Dziwne to.
Roman malo odkreca gazy, on sie toczy, jego bmw o pojemnosci 1100 potrafi spalic ponizej 5 litrow na 100 km.
Na oponach jezdzi, az im druty niepowychodza.
A jak sie ma urlopu 2 tygodnie i uskladane dobrych kilka tysiecy na wyjazd, to nie szkoda odkrecach mocno manetke,co tam jedna opona za trzysta zlotych.
Na tej oponie Szkota, to Roman by jeszcze przejechal 10 tys km :)
Ot i cala filozofia
Też tak myślę, to manetka gazu zdziera opony ;)
banditos
02.01.2013, 23:44
Też tak myślę, to manetka gazu zdziera opony ;)
Sama opona tez ma znaczenie.
Mitas 07 leci nieporownywalnie wolniej niz Scout.
Sama opona tez ma znaczenie.
Mitas 07 leci nieporownywalnie wolniej niz Scout.
Ja stwierdze, ze porownywalnie.
Mitas 07 w rozmiarze 130/80-17 zalozony na KLR 650 po 11 000 km po afryce starl sie o okolo 3 mm
K60 Scout na gs 1100 , ten sam dystans i trasa star sie ok 4 mm.
Z tych 11 tys ponad 2 tys to bylo bez asfaltu.
Na nastepna afryke tez zaloze "moj" zestaw afrykanski ,czyli tkc przod i E07 tyl :)
madafakinges
03.01.2013, 12:49
decyzja jest;
na wiosnę testuje zestaw tkc/k60 zdam relacje, później tourace...
Ciekawe jak wypadnie z porównaniu z e07 najbardziej ciekawi mnie zachowanie na mokrym
Moto-Bandit
08.02.2013, 19:16
Dołączę się do dylematu dotyczącego doboru opon.
W mojej DR04 końca żywota dobiega tylna opona. Z przodu mam jeszcze całkiem zdrowego Siracka.
Priorytetem dla mnie jest dobra przyczepność na mokrym asfalcie i wygodna jazda szutry, las. Żadnych extremów.
Zastanawiam się nad TKC80 lub Sirackem, a może coś innego?
Mirek Swirek
08.02.2013, 19:45
W mojej DR04 końca żywota dobiega tylna opona. Z przodu mam jeszcze całkiem zdrowego Siracka.
Priorytetem dla mnie jest dobra przyczepność na mokrym asfalcie i wygodna jazda szutry, las. Żadnych extremów.
Więc kupisz tą samą gume w innym wydaniu. Sirac, Anak, Touarance exp, Tkc... czołówka ( nie napisze że sa najlepsze, bo ktoś powie, że najlepsze to te najtwardsze plastikowe bo wystarczaja na 20tk i to też metoda )
Jeśli jeździć po suchym to Tkc wygląda, Sirac niestety nie. Miałem Siraca i kupił bym go jeszcze raz. Kolega ujerzdża Tkc notorycznie i ta opona pięknie schodzi i ząbkuje aż miło. Jeśli na szutry to klasa, na asfalcie żywot szybko się skraca.
Kup Siraca.
decyzja jest;
na wiosnę testuje zestaw tkc/k60 zdam relacje, później tourace...
Ciekawe jak wypadnie z porównaniu z e07 najbardziej ciekawi mnie zachowanie na mokrym
W KLE miałem zestaw szuter TKC+E07 i asfalt Conti+tourance. Na mokrym, na drugim zestawie był cud miód :bow:
Arkadius
09.02.2013, 15:48
Im wiecej czytam tym bardziej jestem głupi :dizzy:
Na ten sezon musze kupic jakies nowe gumy. Mam w planie w lipcu wyjazd około 6tys km praktycznie po asfalcie (dodam ze to Norwegia-gdzie opony podobno bardziej leca). A poza tym to sporo chce polatać po okolicznych szutrach i bagnach. Na dwa zestawy nie za bardzo moge sobie pozwolic :mad:
A chciałbym żeby ten zestaw wytrzymał co najmniej rok. A nie zszedł mi po lipcowej wycieczce :bow:
Praktycznie byłem zdecydowany na Mitas e07 (w tej chwili mam na przodzie). Ale jak czytam wiecej to badziej ochota mnie nabiera na e09 (tego typu opony jeszcze nie miałem)
Jakie są wasze sugestie??
e07 to najlepszy kompromis dla przejazdów afalt - teren 50%-50%, gdy kasy mało (Taniej nowych opon się chyba nie da). Trwałość +/- 15k km
E09 wytrzymie z 10 tys. Przód spokojnie, tył jeśli będziesz szanował to też. Na przód możesz też Motoza Deserta, podobny przebieg wytrzyma i podobnie będzie trzymał na mokrym ale na ten asfaltowy wyjazd to trochę Cię zmęczy dźwiękowo, że tak to nazwę.
Arkadius
10.02.2013, 12:54
Właśnie musze pod ten wyjazd bardziej brać chyba uwage. W takim razie zostaje e07 a na przyszły rok dopiero bede celował w e09 żeby w końcu użyć sobie w terenie jak należy :D
Dobry wybór, wielu narzeka że śliskie, ale ja je lubię. Są dość uniwersalne i dłuuuugo bieżne. U mnie 2X 27tkm i jeszcze kord nie wylazł. Na piachu dają radę, w błocie gorzej, szuter i kamole - ok.
Weź pod uwagę że w Norwegi dużo pada i mokro jest. A może pomyśl o K60 Scot??
Pozdro
Arkadius
10.02.2013, 15:08
Weź pod uwagę że w Norwegi dużo pada i mokro jest. A może pomyśl o K60 Scot??
Pozdro
Dość słuszna uwaga ale czy na norweskich asfaltach jest tak samo z przyczepnością? Bo asfalt asfaltowi nie równy. U mnie na jednym wzniesieniu był wcześniej taki asfalt ze po deszczu jechało sie jak po lodzie.
Na suchym czułem sie bardzo pewnie na e07 z przodu aż przycierało czasem buta na serpentynach a jak jest mokro to i tak jade znacznie ostrożniej. Woda cokolwiek niesie ze sobą i ja osobiście mam blokade (może przez wypadek) do jazdy w deszczu. A z żoną i załadowaną afri to sie nie ściga tylko podróżuje :at: :)
Do tej pory nie miałem żadnych oznak braku przyczepności wiec pewnie przy moim stylu jazdy nie powinno być problemu.
A jeśli mam wybierać pomiedzy e07 a K60 to mitas wygra -cena.
Dzieki wszystkim za rady :Thumbs_Up:
Asfalt jest znacznie inny. Zimą tu się jeździ na oponach z kolcami co powoduje żeasfalty są głośne i mocno porowate. Maja lepsza przyczepność i szybciej zjadają opony.
Pozdro
madafakinges
10.02.2013, 15:41
Co do trwałości 07, to jest to opona nie do zdarcia...
Porównywalnie przy ostrym traktowaniu moim BIGiem czyli ruszanie z gumy, wchodzenie bokami w zakręty i takie same wychodzenie z nich parę przelotów ze średnią 150-160 tylna 09 znika w 1,5-2tyś. 07 po 5tyś była w połowie.... Na mokrym nie jest to tourance, ale da się jeździć.
Z tego co czytam, to jeśli więcej smoły, a mniej offu, to tylko 07 ? tylko że są głośne tak? K 60 nie bardzo ?
Skończyłem Tourance i musze coś zarzucić żeby trochę zjechać z asfaltu.
madafakinges
12.02.2013, 12:16
Głośne czy ja wiem... nie szczególnie...
Mam teraz na tył k60 zobaczymy, podobno ma być lepsza od 07, ale też jest dużo droższa
To może lepiej wrzucić k 60 , niż mitasy, pomimo wyższej ceny ?
Waham się które wybrać ?
Doradźcie :bow:
A ja bym proponował Mitas e-10..........-będziesz zadowolony i na mokrym i na suchym asfalcie i w terenie da radę.
Ludziska - mam pytanie... blondynki pewnie ;)
W specyfikacji DRki mam opony:
90/90 21 cali - przód
oraz
120/90 17 cali
Wiem, że mogę sie również rozglądać za oponami, które są "obok" [ jeśli chodzi o szerokość i wysokość], prawda?
No i pytanie - jakie rozmiary opon mogę brać pod uwagę, żeby nie przegiąć?
:)
Przodu bym nie ruszał, chociaż można 100/80, tył do 140, po lekkim obniżeniu, np 130/80, 140/70, ale w teren i generalnie to najlepszy rozmiar fabryki (ew tył 130/80)
W mojej byłej DR 650 SE na tyle miałem 130/80 siedemnastki Michelin Sirac, sprawowały mi się wyśmienicie, z przodem nie kombinowałem.
No to jakie Motozy na przód byście polecali?
:)
Jako drugi komplet, bardziej terenowy, ale żebym na asfalcie nie miała serca w gardle...
Na początek - jaka twardość?
I/T? S/T? a może I-H/T?
[bo bieznik, to potem]
Dostaję powoli kociokwiku ;)
Motoz Desert na czarnym dobrze trzyma. Ale tylko do póki jest sucho :D Na mokrym, w połączeniu z tylnym E09, każdy ruch musi być przemyślany :Sarcastic: W każdym razie, w drodze powrotnej z Albanii, załadowani, na słowackich winklach, trzymaliśmy się na tyłku mocnym szosówkom, uślizgów i niepewności brak. Asfalt go nie zjada, bo kostki takie jakieś stożkowe i się opierają szybkiemu ścinaniu. Za to jak już się zetną, to zatyczki do uszu wskazane :cold:
Po ok 1500km dojazdówki samym czarnym nawet cycki nie znikły
https://lh6.googleusercontent.com/-5Y4b2hhyJKs/UGRaHfzY1GI/AAAAAAAAOdU/9c25nHL95A8/s640/DSCF1386.JPG
Deserty widze, że są z tych twardszych.
Czyli na polecane 90/90, nie powinnam zakładać 80/100?
mam małe pytanko mam założone teraz tkc80 i mitas e09tyl zastanawiam się nad kombinacją motoz/e09. jezdze generalnie 50/50 ale troche wkurza mnie tkc80 w blocie... czy waszym zdaniem motoz będzie porównywalny (chociaż trochę) z tkc na czarnym suchym... bo na mokrym to i tak mitas z tyłu i jeżdżę spokojnie. Jak z trwałością tej opony na czarnym chodzi mi generalnie o porównanie jej z tkc?
mam małe pytanko mam założone teraz tkc80 i mitas e09tyl zastanawiam się nad kombinacją motoz/e09. jezdze generalnie 50/50 ale troche wkurza mnie tkc80 w blocie... czy waszym zdaniem motoz będzie porównywalny (chociaż trochę) z tkc na czarnym suchym... bo na mokrym to i tak mitas z tyłu i jeżdżę spokojnie. Jak z trwałością tej opony na czarnym chodzi mi generalnie o porównanie jej z tkc?
jeździłem i na TKC i Motozie Desert z przodu, z tyłu Mitas, moim zdaniem zestaw Motoz Tractionator desert + Mitas E09 duzo lepszy niż TKC, przede wszystkim lepsza kontrola w terenie, na asfalcie Motoz rewelacyjny, nie ustępuje TKC, jedyny minus to hałas, ale w terenie bardzo dobry.
PokemonTC
24.03.2013, 18:18
Jak jest z twardością Heidenau K60 Scaut? Interesuje mnie czy ciężko ja zmienić w terenie, bo są tylko wersje bezdętkowe i prawdopodobnie są twardsze. Miał ktoś przyjemność zmieniać ją w terenie?
Zajeżdżam właśnie zestaw Motoz+E09 i kolejny też taki będzie. Tanio i dobrze ;) Na mokrym czarnym trzeba uważać, na suchym spokojnie można przycierać podnóżki :) Co do trwałości, to wiadomo, kostka, wiec ostrożnie z heblami, bo wyząbkować nie trudno, ale na pewno dużo trudniej niż miękką TKC. Motoz na pewno nie boi się dalekich asfaltowych przelotów. Poniżej masz foto opony po przelocie ponad 1500km dojazdówki
https://lh4.googleusercontent.com/-jQoUZ5h1_TI/UCfLkBmQ1WI/AAAAAAAAOJc/ESdm3x80Jtc/s640/DSCF1386.JPG
Największy problem, to hałas. Nie od razu, dopiero jak się wyząbkuje, ale jak ktoś ma cichy motocykl i szybę z deflektorem, to zatyczki się przydadzą :D
cenie wyżej mt21 na przodzie od motoza :) cenowo nie pamiętam :)
cenie wyżej mt21 na przodzie od motoza :) cenowo nie pamiętam :)
a ja przeciwnie, MT21 na piasku bujał, Motoz nie (przy prędkościach pow 60 km/h)
Artur co to za model motoza i ile dałeś??
Jest rozmiar 90/90-21?? czy 90/100-21. Jak ten wyzszy profil to jak sie mieści z oryginalnym błotnikiem??
ja tam na piachu to kotlarni (czesto powyzej setki ) jeździłem na obu i mi lepiej pasował mt21 ale mamy inne motocykle :)
Jest rozmiar 90/90-21?? czy 90/100-21. Jak ten wyzszy profil to jak sie mieści z oryginalnym błotnikiem??
Motoz Tractionator Desert, jest jeden rozmiar 90/100-21. W tenerce błotnika nie musiałem podnosić. Cena w okolicy 180zł http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=16611&page=5
http://riderparts.pl/36-138-thickbox_leoshoe/motoz-tractionator-desert-90100-21.jpg
Plus jest jeszcze taki, jak w E09 Dakar - ma tak sztywne boki, że przy paciaku przez kilka km można jechać nie wiedząc, że się go ma.
jeździłem i na TKC i Motozie Desert z przodu, z tyłu Mitas, moim zdaniem zestaw Motoz Tractionator desert + Mitas E09 duzo lepszy niż TKC, przede wszystkim lepsza kontrola w terenie, na asfalcie Motoz rewelacyjny, nie ustępuje TKC, jedyny minus to hałas, ale w terenie bardzo dobry.
no to nastepny zestaw motoz/e09 co do halasu to ujme to tak:
tkc z przodu wyje jak stary ikarus bardziej to irytuje innych jak ich mijam niz mnie =p a pozatym to jeszcze jezdze samurajem na MT-kach i cicho tez nie jest wiec halas mam gdzies =p
dodatkowo jesli nie ustepuje tkc na czarnym to super.
ostanie pytanko i przestaje nudzic czy przy tym jedynym rozmiarze pasujacym na przod musze sie obawiac ze nie wlezie pod oryginalny blotnik?? albo jakichs ciekawych atrakcji ??
Wejść wejdzie na pewno, ale trzeba ocenić co się stanie, jeśli pełna kostka chwyci kamień. W KLE 500 błotnik podniosłem o 2-3cm dwiema blaszkami i po sprawie. W tenerce od razu jest więcej miejsca, poza tym błotnik z miękkiego plastiku, więc nie kombinowałem.
nie ma 90/100-21, jest 80/100-21 a to ta sama wysokość co w 90/90-21
znalazlem ze jest taki rozmiar 90/100R21
http://riderparts.pl/21-cali/36-motoz-tractionator-desert-90100-21.html
czy tu
http://www.motoz.com.au/shop_search.asp?catID=166&s=21&Submit=Search+%3E
Pierwszy link to sklep mój i Thorgala. Taki rozmiar mam u siebie.
no to nawet nie wiedzialem ze trafilem Was =) zapewne odezwe sie jak dojade jeszcze troche obecne gumki
Pierwszy link to sklep mój i Thorgala. Taki rozmiar mam u siebie.
ten Motoz bedzie dobrym dopelnieniem do Mefo na tyle (takie same jak kulka ma w nowej swojej zmocie)
Co to za mefo? Gryzę się właśnie co dać na tył, choćby dla zaspokojenia ciekawości. Z chęcią bym dał również motoza, ale modelu desert nigdzie niema już ponad pół roku :Sarcastic:
Kilka fotek porównawczych - popularny Continental TKC 90/90-21 vs. Motoz Tractionator Desert 90/100-21
1. Wysokość podobna, z przewagą kilku mm dla motoza, przy czym wysokość samego bieżnika dla TKC to 10mm, dla motoza 12.3mm - stąd główna różnica.
https://lh3.googleusercontent.com/-wY-jVnuDQ8c/UU_6fc2m8cI/AAAAAAAAFVk/qEBJQXH2650/s512/IMG_0141.JPG
2. Szerokość opony, czy też bieżnika: TKC 77.5mm, Motoz ok 92.3mm.
https://lh5.googleusercontent.com/-Y7dmnepeI0k/UU_5X0Q6QvI/AAAAAAAAFU0/Ec6XZ4n4jD0/s640/IMG_0144.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-hz6sywe-qK4/UU_5cGFonFI/AAAAAAAAFVM/0ZDk4h3OHMY/s640/IMG_0146.JPG
Czasami lubi się przez to coś przytrzeć, u mnie chyba tak było. Bieżnik motoza odstaje na boki, wiec trudno o boczne uszkodzenie tym bardziej, że jego boczna ścianka jest diabelnie mocna i sztywna. W TKC o boczne przebicie na kamieniach nie trudno
https://lh3.googleusercontent.com/-Z32zGxcnaEc/Ti3ONoXDUPI/AAAAAAAAAng/e6RCAQvrpks/s512/IMG_3742.JPG
Minus dla motoza, to indeks prędkości M=130km/h, w TKC mamy S=180km/h. Indeks nośności większy w motozie (54 vs. 57).
opona dostępna również w olekmotocykle a także do kupienia gdzie indziej.. ceny tez sa troche inne
Kudłaty Rysiek
18.10.2013, 19:10
W teren lepiej 130 czy 140 na tył???
Mitas C-02 i bedzie Pan zadowolony, jest tylko 130 do XRV.....
Po niej już nic tak nie robi w terenie :P
Kudłaty Rysiek
18.10.2013, 19:25
Chcę założyć TKC przód i Mitas E09 tył
Chyba najlepsze rozwiązanie, jak jeździsz dużo off-road.
jak jeździsz dużo offroad to jest to prawie najgorsze rozwiązanie :) chociaż też się da... ;) Ale jak faktycznie dużo po grząskim/nieutwardzonym/śliskim/pylastym/ ogólnie po szicie to motoz desert i c02 jest bardzo fajnym zestawem. Desert szczególnie dlatego że ma wysoki profil i można spuścić mu deczko więcej ciśnienia niż na innych kostkach a c02 dobrze szarpie w każdych warunkach :)
No właśnie ten off-road dla jednych to są szutry, a dla innych duże błoto :D Każdy musi sam sobie dobrać opony, do tego co lubi robić ;)
Kudłaty Rysiek
18.10.2013, 22:11
Mam zamiar polatać po lasach i drogach leśnych, szukam zestawu opon na początek,sam nie wiem co wybrać ale na Tourance to tego nie widzę:)
Jak nie będziesz jeździł po ancwalcie, to bierz to co Ci Misza poleca :Thumbs_Up:
Kudłaty Rysiek
18.10.2013, 22:25
Szukam czegoś w teren co jest znacznie lepsze od Tourance ale i czasem na asfalt. Tourance są super na asfalt na mokrym ale piach i błoto to masakra.
motoz i c02 :) ew to co kulka na ma...nie pamiętam co to. daję frajdę w terenie ale i na asfalcie daje nie mniejszą... "frajde" :D
Rysiek. Śmiało kupuj zestaw E09 + TKC (lub zamiast TKC Pirelli MT21). Bardzo fajny zestaw bez przegięcia w żadną ze stron.
Przesadzacie z propozycja zbyt ostrych opon w teren dla poczatkujacego.
Jakby gosciu juz cos wiedzial i jezdzil to by sie nie pytal.
Tkc + e09 dobre na poczatek, na pierwszy stopien wtajemniczenia w teren.
A jak to nie bedzie starczalo to wtedy c02
Ale dla wiekszosci riderow to juz eksemalna guma
Czosnek:
Rysiek. Śmiało kupuj zestaw E09 + TKC (lub zamiast TKC Pirelli MT21). Bardzo fajny zestaw bez przegięcia w żadną ze stron.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Dokładnie, ja też polecam przód MT21/TKC i tył TKC/E09. Na tym się w miarę normalnie śmiga przelotowo. Jeśli chłopak wcześniej jeździł na szosówkach jeno a tera sobie założy ekstremalne kostki to może być w szoku przy 60km/h i w amoku przy 80..:)
motoz i c02 :) ew to co kulka na ma...nie pamiętam co to. daję frajdę w terenie ale i na asfalcie daje nie mniejszą... "frajde" :D
Kulka ma teraz z przodu CST C755, czyli homologowanego na drogi bliźniaka C02 (na tył są jedynie 18'). U mnie z przodu opona blisko 5tys.km, jakoś wyszło, że w 80% jazdy po czarnym i dzielnie się trzyma. W zestawie z E09 sprawdza się bardzo dobrze i nie boi się mokrego asfaltu. Założyłem tą taniość chwilę przed Rumunią, wiec trochę miasta w PL, później załadowanym XTkiem dojazd do RO, kilkaset km szutrów, transasfaltiny, powrót i po 3tys.km opona wyglądała tak
https://lh5.googleusercontent.com/-WUkITZQuEso/UiHrhHM_otI/AAAAAAAASQo/BZz3DhIRcfU/s640/DSCF8171.JPG
Ale "odpowiednio" używając hamulca, taki bieżnik można zostawić na czarnym po kilkuset km, wiec na początek, to j/w TKC+E09 będzie w pytę :Thumbs_Up:
NaczelnyFilozof
19.10.2013, 13:46
Wygląda jak Metzeler Unicross. Też na 54 coś tam nośności z przodu?
Zgadza się, unicross identiko. Tylko po tym co widziałem w DR-Z Sowizdrzała, to unicross znika w oczach. Nośność 51, więc kilka kg mniej. Ale w GSie też daje radę ;)
Potwierdzam CST C755 bardzo fajna guma. Wcześniej miałem na przodzie Mitasa E07, więc dla mnie wręcz zaje..sta :)
Sezon ma sie ku koncowi to i opinie o oponach powinny byc swieze. Powiedzcie jak wyglada glosnosc k60 porownujac do zestawu afrykansciego? Koncze zestaw afrykanski i szukam cos bardziej cywilnego, szkodnik tzn zona zapalila sie do latania ze mna a i piochy jakos mnie nie pociagaja, ale po szuterkach bym polatal. Zestaw afrykanski ok ale glosniejszy od mojej tesciowej :D
Jesli piszac zestaw afrykanski masz na mysli tkc + e09 to powiem ci ze nie ma nawet co porownywac glosnosci tych opon bo to inna liga przeznaczenia i halasu jaki z siebie wydaja. Oczywisci k60 jest duzo cichsza.
Pozdro
Ktora K60
Bo w zaleznosci od szerokosci maja inne biezniki i glosnosc
150 szerokosc jest cicha jak szosowka
140 podobnie jak mitas 07
130 glosna -ale troche mniej od 09
madafakinges
29.10.2013, 09:02
c02 ma homologacje?
madafakinges
29.10.2013, 09:30
to po kiego ma indeksy prędkości?
http://www.topgumy.pl/product-pol-80-Mitas-C-02-130-80-17-65N-TT.html
c02 ma homologacje?
ma :) o homologacji świadczy literka E w kółeczku :) a taki ta opona posiada
oraz napis dot tez ma poszukaj w moich postach parę ładnych lat temu o tym pisałem
masz jakby ci sie szukac nie chciało post z 14 stycznia 2009 roku :)
dementi a wiec gówno prawda opona C-02 jest dopuszczona do ruchu drogowego ponieważ na opnie widnieją:
symbol DOT oraz symbol E8 w kółeczku
a one mówią o spełnieniu norm
Oznaczenie "ECE" pojawia się jako E lub e i potwierdza zgodność z europejską normą (ECE- R 30).
DOT - opona spełnia zalecenia Departament of Transportation (USA)
oznaczenie pasków to zastosowanie opony
i po czesku za producentem
Označení pneumatik pro motokros
Červený pruh â pneumatika pro motokros
Žlutý pruh â pneumatika pro FIM Enduro a Country Cross
Zelený pruh â pneumatika s odlehčenou kostrou pro použití s elastickou výplní Moose
Bílý pruh â pneumatika pro hřebování a zimní použití
to nic to tylko nie wiedza :)
Jest sen zakladac do afryki opone 150 k60 ? Jakie plusy i minusy szerokiej opony, ze ciszej to juz napisano? Latanie we dwie osoby na zestawie TKC +e09. troszku halasliwe jest.
madafakinges
29.10.2013, 10:30
Nie ma sensu. Jak chcesz chicho i w podobnych pieniądzach to np tourance załóż.
Tourance to taka "szosowa" a ja jak będę sam latał, to bym chciał na skróty przez lasek i szuterek :D Dlatego patrze po k60.
K60 140/80 scout na asfalt mieszany z lekkim szutrem polecam, w porównaniu z TKC+E09 bardzo cicho. Trudniejsze warunki, a zwłaszcza błotko powoduje, że przód po sekundzie zamienia się w oponę typu slick ;)
Błoto mijam z daleka, piach to tylko z musu. Czyli dobrze celuje w k60. Ja robie 80 czarne 20 szuterki solo. A teraz prosze bez śmiechu - jaka jest różnica pomiedzy k60 a k60 scout ?
Inny bierznik i inny sklad gomy
Pozdro
Bieżnikiem się różnią. W przypadku scout 140-17 przez środek idzie pasek, wiec na czarnym dłużej wytrzymują
http://images1.revzilla.com/product_images/0052/8475/heidenau_k60_scout_rear_tire_zoom.jpg
Roznice- tutaj tez jest napsiane,ze K60 scout,a inny bieznik na zdjeciach w przypadku szerokosci 140.
Do afryki bierz 140 i nie dumaj za bardzo,czy scout,czy nie
http://www.heidenautires.com/images/k60_spread_english.png
madafakinges
29.10.2013, 16:31
Pisałem do chłopa w sprawie c02 i mi napisał że one nie mają homologacji drogowej...
No to bedzie k60 scout na wiosne, a moj zestaw afrykanski dojedzie kolega na trampku. Dzieki za porady.
Na serio K60 są takie ciche? Miałem Metzelery sahary o podobnym bieżniku, które wyły tak, że po przesiadce na zestaw afrykański byłem zachwycony panująca ciszą ;)
Pisałem do chłopa w sprawie c02 i mi napisał że one nie mają homologacji drogowej...
No nie mają. Jak ma być C02 na drogę, to z zamienników jest:
CST C755 dla rozmiarów 21' i 18'
Metzeler Unicross dla 21', 17' i 18'
Sowizdrzał założył unicrossa na tył do DRZ na bałkańskie szutry i pierwsze kilkaset km bieżnik znikał z dnia na dzień. Później chyba się uspokoiło i w tym roku jeszcze raz objechał Bałkany. Widziałem C02 w delikatnie eksploatowanym XTku Jagody, który ma ładne kilka tys.km (Alpy i Chorwacja asfaltami + latanie wokół komina) i myślałem, że to co najmniej druga opona, a to cały czas ta sama sztuka, a tam dobre 50-60% bieżnika zostało.
Ma. znajdz na oponie e w kułeczku i napis dot nie powielaj bzdur. Przeczytaj sobie o homologacji i sposobie ich oznaczania a potem pisz bzdury i miejskie legedy over
Dzisiaj pakowałem C02, specjalnie się przyglądałem i takowej nie miała - leżak, więc może od jakiegoś czasu już homologacje dostały. Zresztą teraz patrzę po różnych sklepach i faktycznie piszą, że homologowana. Motoz Desert również homologacji nie miał, dostał ja dopiero w 2011 czy 2012 (dokładnie nie pamiętam).
Sprawdz dokladnie e i dot napewna sa skoro były juz w 2009 roku bo pujde do gazu i ci zrobie zdjecie ze c02 jest homologowana a wtedy dobra łycha dla mnie i nie młodsza niż 12 lat
madafakinges
29.10.2013, 18:41
czyli na wiosne wjedzie zestaw motoz+c02 idealny zestaw dla początkującego na asfalt, szuter, piach... no chyba że uda mi się na tył 18' wystrugać
A o rocznik lego leżaka zabijał się nie będę - opona po Thorgalu, pamiętająca czasy, kiedy sam jeszcze motocykla nie posiadałem :lol8: Mniejsza z tym. Jeśli faktycznie C02 ma homo. to git malina, bo opona bardzo dobra do takich ciężkich kloców jak nasze :Thumbs_Up:
to teraz odszczekiwać psy niewierne:) pisałem wam kiedyś w 2009 roku ze C02 ma homologacje
ArturS szykuj ruda 12 letnia minimum :) bo macie dementi wizulane
nie słuchajcie handlowców bo ci wciskają wam towar na którym najlepiej się zarabia i taki który im zalega
uwaga dementi
Ip7y8ZBbAOw
Ja z kolei polecam continental conti escape, przy założeniu, że większość po czarnym :) moim zdaniem lepsze od touranców
RAVkopytko
30.10.2013, 18:08
Pałeł,ile chcesz za tego homologowanego Mitasa Cenuladwa ?
Bochenek
12.11.2013, 14:36
jezdzil ktos was na mitasach e 08? mam do kupienia komplet i sie zastanawiam. zamiary jezdzenia raczej 70% po czarnym
Moto-Bandit
12.11.2013, 14:55
jezdzil ktos was na mitasach e 08? mam do kupienia komplet i sie zastanawiam. zamiary jezdzenia raczej 70% po czarnym
Ja osobiście nie polecam, miałem przy trampku, mocno śliskie na mokrym.
madafakinges
12.11.2013, 14:58
E08 beznadziejne opony na asfalcie już lepiej trzymają e07 choć bieżnik jodełka.
Jak chcesz mam komplet zeszłorocznych metzelerów tourance po 4tyś. przebiegu. Jak co to wal na priva.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.