View Full Version : Chińskie motocykle czy rzeczywiście nas stać na ich zakup
Ciągle jednak Honda to jakaś lokata którą można sprzedać, bo chińczyk raczej nie
Śmiem twierdzić, że każdy nowy pojazd nie licząc kilku specyficznych przykładów to tylko I wyłącznie a koszt nie mający nic wspólnego z lokatą.
Wysłane z mojego CPH2653 przy użyciu Tapatalka
szynszyll
17.08.2026, 06:07
Śmiem twierdzić, że każdy nowy pojazd nie licząc kilku specyficznych przykładów to tylko I wyłącznie a koszt nie mający nic wspólnego z lokatą.
dokladnie. niektorym sie wydaje, ze kazdy stary znaczek pocztowy czy moneta to skarb. z motoryzacja jest to samo: tylko unikaty maja realna wartosc
Oczywiście macie rację , tylko nie do wszystkich to dociera stąd potem dziwne ceny za starocia ...i nie tylko :)
pewnie tez sa bambusowe. japonczycy dawno przeniesli produkcje skutrow tam gdzie koszty pracy sa nizsze. na fotce OEM z CRF1000. taka sytuacja i to przeciez nie jest tajna wiedza. fajnie juz bylo.
Wiązki masowo produkowane są
W Chinach i Indiach bo to w ogromnej mierze intensywna, manualna, fizyczna praca czyli na zachodzie droga w uj. Nie mówię że innych rzeczy się khem nie optymalizuje ;)
szynszyll
17.08.2026, 10:38
50km od mojej obory jest spora fabryka wiazek do wlasciwie wszystkich marek - robia to co kto zamowi. ostatnio Land Rover i Jaguar. ale ja jestem wschód wiec by sie zgadzalo :D
50km od mojej obory jest spora fabryhka wiazek do wlasciwie wszystkich marek - robia to co kto zamowi. ostatnio Land Rover.
Zrobią wiązkę do RD07a? :D
szynszyll
17.08.2026, 11:51
Zrobią wiązkę do RD07a? :D
na upartego jest to osiagalne bo nadal wszystkie jej zlacza sa dostepne z okraglym wlacznie. tu mozna znalezc ich rysunki, zdjecia i symbole:
https://cycleterminal.com/
https://www.cycleterminal.com/motorcycle-connectors.html
moze byc problem ze zlaczem ECU i obsadkami zarowek zegarow
na upartego jest to osiagalne bo nadal wszystkie jej zlacza sa dostepne z okraglym wlacznie. tu mozna znalezc ich rysunki, zdjecia i symbole:
https://cycleterminal.com/
https://www.cycleterminal.com/motorcycle-connectors.html
moze byc problem ze zlaczem ECU i obsadkami zarowek zegarow
Ale to oni są w Polsce czy gdzie? Bo pisałeś 50km od Ciebie.
Złącze wydrukować trzeba - mam nawet już wymodelowane to złącze.
Reszta jest standardowa - konektory.
szynszyll
17.08.2026, 14:40
fabryka jest w Polsce w miescie Jarosław, a strone wrzucilem jako latwy katalog do szukania złącz. czasem jej uzywam jak mam dziwne zlacze do kupienia. patrze po obrazkach i dostaje producenta i model z symbolem/numerem.
to pewnie to - stuletni jankesi o globalnym zasiegu. podobno typowy kołchoz jakich wiele na popapraciu :(
jak zamowisz piecdziesiat wagonow wiazek do rd07a to moze sie rusza :D
szynszyll
20.08.2026, 05:55
Benelli TRK502 - jeden z najpopularniejszych motocykli chinskich tzw. nowej fali gdy zamiast skuterow zaczely pojawiac sie motocykle. sprzedalo sie ich bardzo duzo i teraz bardzo duzo wystawianych jest na sprzedaz. tak w europie jak i w PL. braki w katalogach czesci sa spore. tu taki kwiatek.
Mam ze trzy w stadzie, ale na szczęście nie musiałem jeszcze szukać klamotów do tego. Jeden tylko trafił się taki co co jakiś czas jakiś ajzol dzwoni i gówna nie mogę namierzyć bo u mnie nie telepie.
szynszyll
21.08.2026, 11:26
przemalowali plastiki i to samo nazywaja teraz TRK902
chlopaki robia przebiegi i powoli sie zaczynaja mierzyc z tzw. rzeczywistoscia obiektywna
uprzedzajac pytania: ASO nie uznalo uszkodzenia lag w ramach gwarancji + sama rura nie wystepuje jako nowa czesc OEM
Ciekawe, ostatni miesiąc tym jeździłem. Zero problemów. Zero wycierającego się lakieru. Lagi bez rys I nie ciekną... Serio, czasem myślę że mam niesamowite szczęście do motocykli.
Normalnie jak czytam dzieło Szynszyla , to jak dobry komiks z lat 90' .
Szynszylu trzymaj tak dalej :D :Thumbs_Up:
Dla tych co mają w planach kupić jakikolwiek model chinola
polecam przeczytać dokładnie warunki "gwarancji" oraz zorientować się dokładnie od kogo (czyli jakiego rodzaju podmiotu) kupują owe ustrojstwo.
Jakie dokładnie owy podmiot ma obowiązki wobec kupującego w razie reklamacji czy napraw gwarancyjnych oraz jakie obowiązki oraz prawa do tej reklamacji ma kupujący.
Ciekawe czy doczekamy się niebawem batalii sądowych o prawa konsumenta , czy jednak sprzęty są za mało warte by takowe wszczynać.
Prof.Woland
21.08.2026, 23:49
Również czytam z zaciekawieniem, rozwija się jak dobry kryminał
szynszyll
22.08.2026, 10:57
ja nie spotkalem dotychczas opisu konfliktu na lini klient/diler chinskiego motocykla, ktory wszedl by na etap formalny-prawny. przepychanki i spychologia jest ale o pozwach czy odstapieniach od umowy nie czytalem. rodacy nie lubia sie tym chwalic bo internet nie zapomina i kiedys motocykl bedzie chcialo sie sprzedac. czas pokaze.
z nowosci: do tegorocznej premiery tj. QJ SRK800 i SRK800RR dostepne jest jedynie 6 z 21 szklanek regulujacych luz zaworowy. nikt nie wie czy i kiedy beda wszystkie. tym samym serwisy okresowe wisza na regulacji luzu. silnik jest co prawda dosc wierna kopia Hondy ale glowice sa inne i nie mozna sie podratowac.
Prof.Woland
22.08.2026, 13:53
https://boop.pl/rozne/zaczyna-sie-jaecoo-omoda-kgm-i-inni-nie-dostana-ubezpieczenia-w-holandii
A to chyba off topic tutaj i powinno być w wątku alternatywnych?
Prof.Woland
22.08.2026, 14:37
To jako ciekawostka, może to jest faktycznie sposób żeby zmusić dystrbutora aby zapewnił części zamienne???
szynszyll
22.08.2026, 16:18
a tak z ciekawosci bo to nie moj kawalek tortu: sa polisy AC dla motocykli zapewniajace pojazd zastepczy? ktos sie z tym spotkal?
a tak z ciekawosci bo to nie moj kawalek tortu: sa polisy AC dla motocykli zapewniajace pojazd zastepczy? ktos sie z tym spotkal?
Ja mam AC takie dla motocyklisty i mam pojazd zastępczy na 15 dni.
szynszyll
22.08.2026, 18:33
Ja mam AC takie dla motocyklisty i mam pojazd zastępczy na 15 dni.
o prosze. a polisa okresla w jakis sposob charakter tego motocykla ( jezeli to motocykl)? moc, pojemnosc, segment? wiem, ze w samochodach sa jakies widelki 'segmentu'. czy z AC motocykla dostajesz po prostu zastepcze auto.
Czytałem że w Holandii jak i we Włoszech niektóre firmy ubezpieczeniowe odmawiają zawarcia polisy na chińskie samochody i motocykle.
o prosze. a polisa okresla w jakis sposob charakter tego motocykla ( jezeli to motocykl)? moc, pojemnosc, segment? wiem, ze w samochodach sa jakies widelki 'segmentu'. czy z AC motocykla dostajesz po prostu zastepcze auto.
Oj to raczej będzie samochód :)
szynszyll
22.08.2026, 18:44
oki doki. sadzilem, ze np. mozna komus 'uratowac' wakacyjny wyjazd motocyklowy itp.
Oj to raczej będzie samochód :)
Siara, bo załóżmy sytuację, że mam wyłącznie prawo jazdy kat. A i motocykl jest moim jedynym źródłem transportu.
Siara, bo załóżmy sytuację, że mam wyłącznie prawo jazdy kat. A i motocykl jest moim jedynym źródłem transportu.
No cóż, nikt nie każe Ci brać AC :) fakt, siara, futrzak mnie uświadomił jakie mam AC :D
Czytałem że w Holandii jak i we Włoszech niektóre firmy ubezpieczeniowe odmawiają zawarcia polisy na chińskie samochody i motocykle.U nas niektóre firmy ubezpieczeniowe nie oferują polisy OC na jakikolwiek motocykl.
Ja tam się nie znam ale nie słyszałem co by ktoś OC nie oferował no chyba ,że przeglądu komina kominiarz nie zrobił :D
I tak nie zrozumiem ludzi kupujących motocykieli no name i na pałe
No cóż, nikt nie każe Ci brać AC :) fakt, siara, futrzak mnie uświadomił jakie mam AC :D
Jedyne źródło transportu i nowy motocykl. Może Cię naświetlę.
Teraz też nie brałbyś AC?
Jedyne źródło transportu i nowy motocykl. Może Cię naświetlę.
Teraz też nie brałbyś AC?
No ja wziąłem i biorę co roku, więc był czas się zastanowić. Nie bardzo rozumiem to naświetlanie i jedyne źródło transportu.
NIE MUSISZ BRAĆ AC - napisałeś.
NIE MUSISZ BRAĆ AC - napisałeś.
Eeee no i co z tego? To było w ramach odpowiedzi, a nie, że to ja mam nie brać. Masz wybór jeśli nie odpowiadają Ci warunki AC.
szynszyll
23.08.2026, 09:03
imo problem z zakupem polisy AC powaznie ograniczy segment zakupow na raty w tym leasing, bo sprzedawcy takich uslug finansowych wymagaja tego ubezpieczenia. zakup pojazdow w tej formie finansowania to przewazajaca czesc rynku w PL. na zachodzie pewnie jest podobnie. statystyczny kowalski z gotowka kupujacy 'na paragon' tez w pierwszych latach uzytkowania najczesciej chce miec AC.
p.a. ciekawostka z okolic obslugi serwisowej jednosladow chinskich na screenie - chyba troche dilerow sukces zaskoczyl
Eeee no i co z tego? To było w ramach odpowiedzi, a nie, że to ja mam nie brać. Masz wybór jeśli nie odpowiadają Ci warunki AC.
Nieistotne. Nie chce mi się tłumaczyć skoro wszystko napisane jest powyżej.
Nieistotne. Nie chce mi się tłumaczyć skoro wszystko napisane jest powyżej.
Rzeczywiście, masz rację. Nieistotne.
szynszyll
24.08.2026, 07:49
kolejny TRK tym razem 702 stanal chlopakowi podczas wyjazdu do Rumuni z tego samego powodu. przebieg ~10 tys km. nie spotakalem sie nigdy w motongach japonia/europa z wiazka okrecona płócienną taśmą izolacyjna. moze jest zbyt 'ostra' i dlatego izolacje na kablach wewnatrz sie przecieraja? japończyki okrecają zwykłą taśmą PCV, europa czasem pakuje wiazki w rurki, ktore z czasem sie zupelnie rozlatuja ( w starszych BMW smutna norma).
W ciężarowych to norma i to nie izolacja a ujowe przewody
kolejny TRK tym razem 702 stanal chlopakowi podczas wyjazdu do Rumuni z tego samego powodu. przebieg ~10 tys km. nie spotakalem sie nigdy w motongach japonia/europa z wiazka okrecona płócienną taśmą izolacyjna. moze jest zbyt 'ostra' i dlatego izolacje na kablach wewnatrz sie przecieraja? japończyki okrecają zwykłą taśmą PCV, europa czasem pakuje wiazki w rurki, ktore z czasem sie zupelnie rozlatuja ( w starszych BMW smutna norma).
To ty chyba nie widziałeś kabli w instalacji "EKO" w "legendarnym" Mercedesie W124:lol8::lol8:
najgorsza chujnia kablowa to peszel ale to temat na osobną opowieść
szynszyll
26.08.2026, 06:55
jedyne 10kg wiecej od R1 z 1998 i 20kg wiecej od SV650 z 1999 + smaczek: zaawansowane systemy wspomagajaco/kontrolujace :D
Jprdl to wręcz nie do wiary :/
Masa sucha 185 przy 125-tce?? Zaawansowany system linki otwierającej i zamykającej?
Przecieram oczy ze zdumienia :dizzy:
Jedno co jest prawdą - 185kg na sucho w 125 to naprawdę jest nowy wymiar jazdy.
CzarnyEZG
26.08.2026, 08:19
Panowie, spokojnie, te dane pochodzą z Instytutu Danych Z Dupy Wyjętych.
ADV Fi PRO miał ważyć 160 kg, a rzeczywista waga to 125 kg.
Oni to chyba ważą z kierownikiem :D
Oni umieją :)
Sąsiad parę lat temu szukał 125 i mimo moich porad kupił nowe Malaguti Dune. 135kg jakoś.
Natomiast wzmiankowany powyżej motocykl waży rzekomo 142.
https://gemini.google.com/share/c8174037b428?skid=e3dd60c9-917b-4aed-ad26-242e35a008a3
Nie jest to mao ale nie jest to 20kg więcej od SV. Jednak. Trochę mi się to nie sklejało.
CzarnyEZG
26.08.2026, 08:26
Dune to stara Derbi Senda z tego co pamiętam.
Jak mu to służy? (o mały włos byśmy ADVki na to nie zamienili)
szynszyll
26.08.2026, 08:41
Oni umieją :)
Sąsiad parę lat temu szukał 125 i mimo moich porad kupił nowe Malaguti Dune. 135kg jakoś.
Natomiast wzmiankowany powyżej motocykl waży rzekomo 142.
https://gemini.google.com/share/c8174037b428?skid=e3dd60c9-917b-4aed-ad26-242e35a008a3
Nie jest to mao ale nie jest to 20kg więcej od SV. Jednak. Trochę mi się to nie sklejało.
to jest oficjalna strona polskiego dilera. na stronie światowej jest 185kg ale juz zalane. goscie sami nie wiedza co sprzedaja. ktora wartosc jest prawidlowa?
Twoje AI zle rozpoznalo model ( Benelli BN 125), podalo inna moc silnika, 5 biegow i zbiornik 13.5l oraz brak chlodzenia woda + silnik jednocylindrowy. bardzo pomocne narzedzie. z tym co na fotce mu sie 'pomylilo'.
zaraz zobacze co napisze CGTP
edit: CGTP uznal, ze biegow jest 6 a nie 5 ( podobnie twierdzi producent) i podtrzymal twierdzenie o masie 185kg z paliwem i wg niego zbiornik ma 16 litrow a nie 13.5
reasumujac: trzeba isc do 'salonu' i samemu sprawdzic co oferuje 'diler'. z miarka, wiadrem i wagą łazienkowa x2 oraz policzyc biegi
na rozum to nie może ważyć 185kg ale... gdy rozum śpi ... :D
szynszyll
26.08.2026, 09:31
na rozum to nie może ważyć 185kg ale... gdy rozum śpi ... :D
gdy rozum śpi
budzą się AI :D
CzarnyEZG
26.08.2026, 09:49
Przeca tam nawet ramy porządnej nie ma, więc skąd ta waga?
No chyba, że rama z prętów a nie z rur, to przepraszam.
szynszyll
26.08.2026, 09:57
Przeca tam nawet ramy porządnej nie ma, więc skąd ta waga?
No chyba, że rama z prętów a nie z rur, to przepraszam.
zalozmy, ze prawda jest masa mokra 185kg. odejmijmy 16 litrow paliwa, olej i wode. daje nam to ~15kg. sam motocykl wazy zatem 170kg. duzo. ale... nieoptymalnie zaprojektowany silnik + stalowa rama + monowahacz + widelec usd + wymagany abs i jest jak jest. trzeba poczekac na 'organoleptyczne' pomiary uzytkownikow/sprzedawcow/testerow
jedyne 10kg wiecej od R1 z 1998 i 20kg wiecej od SV650 z 1999 + smaczek: zaawansowane systemy wspomagajaco/kontrolujace :D
Przecież Varadero 125 wazy tyle samo albo i więcej jak pozakładają biżuterię. Varadero 125 to nawet kołami na piachu nie zmieli:lol8::lol8:
Panowie, spokojnie, te dane pochodzą z Instytutu Danych Z Dupy Wyjętych.
ADV Fi PRO miał ważyć 160 kg, a rzeczywista waga to 125 kg.
Oni to chyba ważą z kierownikiem :D
A to jako ciekawostka, w Szwajcarii w dowodzie rejestracyjnym, masa motocykla jest podana właśnie z kierowcą . Nie pamiętam już ile przyjmują na kierownika
Niestety, cześć importerów chińskiego sprzętu bardzo po maceszmu traktuje weryfikację tych danych. Często danymi na stronie zajmują się osoby spoza branży więc mamy kwiatki od dziwacznie podanej wagi koczac na łańcuchach "studwudxiestoogniwowych".
Na to nakłada się często fakt, że spora część chińskich Motocykli jest sprzedawana tylko i wyłącznie z gmolami, kufra i etc. Realna waga motocykla opuszcajacego salon potrafi być mocno różna od tej na stronie.
Co do samej rzeczywistej wagi - niska waga to koszty. Przeważnie jak jest tanio to jest raczej ciężko w porównaniu do drogiej konkurencji.
Fajny przykład to QJ Motor SRK921RR. Bazuje to silniku MV Agusta, ale jest sporo cięższe od pierwowzoru...bedwc też o połowę tańsze od pierwowzoru. Coś za coś.
szynszyll
28.08.2026, 06:58
Voge 900DSX, 3500km, niedokrecony zacisk polecial w szprychy i zrobil 'siiii'. diler bada sprawe.
...... jest sporo cięższe od pierwowzoru...bedwc też o połowę tańsze od pierwowzoru. Coś za coś.
Znaczy na wagę jest jeszcze taniej. To może zainteresować miłośników tzw żelaza.
Voge 900DSX, 3500km, niedokrecony zacisk polecial w szprychy i zrobil 'siiii'. diler bada sprawe.
Koła są identyczne jak w motocyklach BMW F 850/900 GS w sumie to jeden uj
szynszyll
31.08.2026, 18:29
o braku instrukcji, szkolen i danych serwisowych w chinskich markach juz wspominalem. tu taki 'kwiatek'. wedlug numeru OEM kompletna 'uzbrojona' glowica jest wspolna dla wszystkich wspomnianych modeli
szynszyll
02.09.2026, 05:28
motocykl nadal w ofercie + silnik ten sam w nowosci 2026 pt. TRK902
rynek czesci aftermarket praktycznie dla chinczykow nie istnieje
jak nie ma OEM to nie ma wcale
gdy rozum śpi
budzą się AI :D
Pozwolę sobie zapamiętać i cytować z rozszerzeniem dodatkowym że jak rozumu brak to AI go teraz zastępuje :)
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.