View Full Version : Quickshifter?
Witam wszystkich,
Chciałby zapytać o to czy warto dokładać quickshiftera do NAT?
Najmilej widziane uwagi faktycznych użytkowników.
Pozdrawiam
:bow:
Rafał Rs7
04.05.2021, 18:34
Bez tego nie kupiłbym żadnego moto.
Ja polecam praktycznie nie używam sprzęgła .
Fajna literówka w tytule :D na quickshit polecam zielona kiełbasę ...
Witam wszystkich,
Chciałby zapytać o to czy warto dokładać quickshiftera do NAT?
Najmilej widziane uwagi faktycznych użytkowników.
Pozdrawiam
:bow:
Tu będzie odpowiedź na Twoje pytanie:
http://africatwin.com.pl/showpost.php?p=717953&postcount=2
Poprawiłem literówkę w nazwie tematu.
Quickshitter załącza się pasażerom na gixeropodobnych sprzętach powyżej 10krpm :)
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Mam quicka, używam , ale zwykle od 3go w górę, w dół oczywiście też ale również do 3ki. Przy przełączaniu z 1/2 i 2/3 reakcja jest zbyt ostra moim zdaniem i mocno szarpie silnikiem. W dół reakcje są twarde, mało przyjemne. Ustawiałem czułość quicka na różne sposoby ale skłamałbym że jestem zadowolony na 100%. Przydatny, od 3ki w górę wygodny. Czy kupiłbym jeszcze raz? Nie wiem. Udało mi się kupić w promocji za 400euro, w oryginalnej cenie 600e, chyba bym żałował..
radiolog
05.05.2021, 17:27
Nie miałem quickshiftera w crfie i zmieniałem bez sprzęgła od 3-ki w gore od czasu do czasu i było ok.
Teraz mam QS w pomarańczy i przy szybszej jeździe jest niezastąpiony od 1 do 6, nic nie szarpie, wchodzi jak masełko .
W offie góra dół bez sprzęgła tez się przydaje
QS szarpie przy obrotach poniżej 5 tys
Teraz bez qs byłoby gorzej
Tylko jak to ma być ok to tylko od rocznika gdzie jest potencjometr gazu
felipe84
05.05.2021, 20:48
Mam qs w 1100 i polecam, jednak nie ma róży bez kolców. Zmiana z 1 na 2 nie ma sensu na niższych obrotach - zbyt gwałtowna reakcja. Czasami też nie wchodzi 5 i 6 bieg, zwłaszcza przy pełnym ogniu - trzeba bardzo precyzyjnie wbijać bieg. Dla samego odgłosu strzelania z wydechu warto brać qs :)
Dzięki wszystkim który się udzielili:Thumbs_Up::Thumbs_Up:
Pozdrawiam!
Założyłem cordonę, zobaczymy jak.to działa. Powinno być góra/dół. W mt09 miałem, działało dobrze....
Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka
Loonger81
08.04.2023, 05:03
Trochę czasu upłynęło od ostatniego wpisu, więc zapytam.
Są tutaj użytkownicy 1100 z quickshifterem? Warto zakładać?
Jak widać Ocet mimo prawie orgazmu przy zakupie quickshiftera używa go tylko od lub do 3 biegu. Bo dalej reakcja jest za ostra.
Więc po raz kolejny powtarzam trzeba nauczyć się prawidłowo zmieniać biegi.
Niestety w 99% w OSK nikt tego nie robi (bo sami nie wiedzą jak)
Szkoda wydawać kasę na gadżet który nic nie daje (chyba że bierzemy udział w wyścigach) to samo można zrobić lewą i prawą ręką oraz lewą stopą.
Loonger81
08.04.2023, 18:17
Dziękuję za info. Tak po cichu sobie myślałem, oglądając filmiki na Youtubie:)
Zaczął mi po głowie chodzić temat założenia QuickShiftera do mojej crf 1000 z 2016 roku. Wszystkie jakie znajduję w necie mają niby pasować do crf 1000 i 1100 od 2019 roku. Ma kto może info czy one mogą się czymś różnić ?
2016 nie miała linki gazu ?
Linka gazu była do końca 2017roku.
Później weszło sterowanie przepustnicą za pomocą potencjometru.
2016 nie miała linki gazu ?
Ma linki gazu. Czyli rozumiem że się nie da i mogę sobie odpuścić ?
To chyba będzie kłopot z QuickShifterem.
To chyba będzie kłopot z QuickShifterem.
ok dzięki, o tym to ja nie wiedział :)
Zet Johny
22.11.2023, 20:44
Można zakładać Quickshiftery do motocykli z linką gazu. Po prostu nie podłączysz oryginalnego Hondy który jest dedykowany do poliftów i 1100 ale inne jak najbardziej.
madafakinges
23.11.2023, 07:25
Lubię nowinki i lubię czasem pozapierdalac, miałem qs w 1000 sam dokladalem i 1100 kupiłem już z QS i stwierdzam że do Afryki to nie jest potrzebne. Działa to najlepiej przy wysokichnobrotach a afra się więcej jeździ na momencie, a biegi wchodzą ładnie bez sprzęgła. Finalnie mało go używałem i na pewno teraz już bym jie zakładał.
Na nie dochodzi upierdliwość QS jak się zjeżdża w teren. Byle trącenie butem czy gałęzią i lipa.
Lubię nowinki i lubię czasem pozapierdalac, miałem qs w 1000 sam dokladalem i 1100 kupiłem już z QS i stwierdzam że do Afryki to nie jest potrzebne. Działa to najlepiej przy wysokichnobrotach a afra się więcej jeździ na momencie, a biegi wchodzą ładnie bez sprzęgła. Finalnie mało go używałem i na pewno teraz już bym jie zakładał.
Bardzo dobrze napisane.
Przede wszystkim jest istotne - czy Tobie jest potrzebny quickshifter.
Ja w KTM 690 z quickshiftera skorzystałem raz - jak zesrał mi się wysprzęglik i musiałem wrócić do domu :D
Ale ja jeżdżę wolno i go po prostu nie potrzebuję.
Szymon97
06.08.2026, 16:46
Hej, wrócę do tematu.
Czy w crf 1000 2016 da się założyć qs w górę i w dół? Jeśli tak to czy polecicie coś sprawdzonego.
Jeśli nie ma opcji fabrycznej to rozsądnym wyborem jest healtech.
W MTX mam qs i używam cały czas. To duża pomoc w długich godzinach jazdy.
consigliero
07.08.2026, 07:45
Mam i ja ale czy umiem go prawidłowo obsłużyć, czy czegoś nie spieprzę to inna sprawa. Zasadniczo najfajniej mi działa przy zmianie w dół, bo tutaj sprawa jest jasna trzeba zamknąć gaz. Przy zmianie w górę mam lekki problem bo przeważnie zmieniam jak w starym motocyklu robiąc to czego nie powinienem czyli odpuszczam na chwilę gaz a to ma robić qs, ale mam nadzieję że skrzynia jest wstecznie kompatybilna i rozumie o co mi chodzi.
Według mej wiedzy i doświadczenia jedyne czego dotykasz przy QS up/down do dźwignia zmiany biegów. Żadnych korekt gazem.
Bywa że motocykle nie lubią shortshifting pod QS czyli wrzucania kolejnych biegów przy niskich obrotach. Niken ma w ogóle zablokowany QS do 4krpm.
Ten temat rozwiązuje wspomniany powyżej HEALTECH bo wszystkie parametry da się ustawić w apce. Oczywiście będzie to tylko qs do góry ale to i tak spora pomoc.
CzarnyEZG
07.08.2026, 08:34
Czarnuchy, mam pytanie - co robicie w trakcie tych zaoszczędzonych dwóch minut podczas całodziennej jazdy, podczas używania QSa? :)
Czarnuchy, mam pytanie - co robicie w trakcie tych zaoszczędzonych dwóch minut podczas całodziennej jazdy, podczas używania QSa? :)
:eek::haha2:
na przykład jak jedziesz 12h sumarycznie dziennie, czy 8 czy 9... jak policzysz o ile razy mniej musiałeś nacisnąć klamkę sprzęgła to robi się mniej śmiesznie.
to samo dotyczy możliwości odpuszczenia gazu na 5 minut, 10 minut... ile pozwala akcja.
niestety ręce już nie mają 19 lat - przynajmniej moje.
CzarnyEZG
07.08.2026, 09:18
Jak masz 19 lat to walenie gruchy wzmacnia paluchy.
Jak jesteś starym obleśnym dziadem w naszym wieku to trochę ruchu klamkami dla skostniałych palców nie zaszkodzi.
Przynajmniej po mojemu :D
Zastanawiałem się nad zakupem tego gadżeta ale to raczej jak błoto w sprayu do GSów wygląda po mojemu :D
takie tam dziaderskie gadanie :D
nie masz to nie używasz. jakbyś miał to szybko byś stwierdził, że to fajne a paluchy lepiej ćwiczyć gdzie indziej :D
Już kiedyś pisałem, w offie bardzo niebezpieczne. Parę razy mało przez kierę nie fiknąłem. Jak jest wyłącznik to git, jak nie to lepiej nie mieć jak się zjeżdża asfaltu.
Już kiedyś pisałem, w offie bardzo niebezpieczne. Parę razy mało przez kierę nie fiknąłem. Jak jest wyłącznik to git, jak nie to lepiej nie mieć jak się zjeżdża asfaltu.Rozwiniesz?
Wysłane z mojego CPH2653 przy użyciu Tapatalka
Najbardziej przeszkadza jak walisz szybko po piachu. Stoisz, dupa z tyłu, nogi pod kątem. Jak trącisz wajchę butem z dołu (co może się zdażyć) to na chwilę odcina bo system zakłada, że chcesz wbić wyższy bieg. W tym momencie bezwładność pcha cię do przodu, rozpężony widelec siada i przednie koło zaczyna ryć piach gwałtownie cię hamując. Parę razy, już, już się witałem czapą z przednim błotnikiem.
W drugą stronę mniej niebezpiecznie, bo np jak przechodzisz z pozycji stojącej do dosiadu i nie chcący pykniesz wajchę w dół to masz krótkie uderzenie gazu. Jak bieg wysoki i jest przyczepność to nawet specjalnie nie poczujesz. Ale np po śniegu i na niskim biegu potrafi zerwać.
Oświadczenia na H701 na której trzeba już kręcić by QS zadziałał.
Szczerze mówiąc albo mam za duże buty albo za nisko dźwignię bo kompletnie nie mam opcji żeby przypadkowo włożyć pod nią czubek buta.
Generalnie nie zdążyło się mi się jeszcze to o czym mówisz, ale to pewnie mocno zależy od motocykla.
Wysłane z mojego CPH2653 przy użyciu Tapatalka
Raczej od typu motocykla i stylu jazdy.
We wszystkich moich motocyklach terenowych wajchę hamulca tył mam ustawioną ok 2 cm powyżej podnóżka.
Wiem, nie wygodnie bo w dosiadzie trzeba zdjąć but z podnóżka.
Ale na ostrych zjazdach, takich, że 4litery wiszą nad tylnym błotnikiem a trzeba dohamować też tyłem, bo luźne podłoże, kamienie, korzenie czy po prostu dla stabilizacji ruchu, bez problemu sięgam zelówką do pedału.
Według mej wiedzy i doświadczenia jedyne czego dotykasz przy QS up/down do dźwignia zmiany biegów. Żadnych korekt gazem.
...
Dokladnie , do tego zmiana ma byc zdecydowana i przy wysokich relatywnie obrotach
W XL750 QS działa rewelacyjnie, a do tego przy zmianie biegów wydaje fajne dźwięki z wydechu, w razie potrzeby jest całkowicie wyłączalny, można ustawiać czułość osobno w górę i dół. Ori Honda 1300PLN, bardzo dobrze wydane pieniądze:Thumbs_Up:
muszel72
08.08.2026, 18:38
TT900 to mój pierwszy motocykl z qs. Też zawsze myślałem, że mi to niepotrzebne. Dziś nie oddałbym:)
Też bym nie oddał. W górach na winklach, agrafkach przy częstych zmianach biegów zwłaszcza w górę robi robotę, na wyjściu odkręcam gaz, ogień i co sekundę zmiana biegu.
Bajeczka
consigliero
09.08.2026, 17:44
Znaczy się, warto się nauczyć
Mirek Swirek
09.08.2026, 18:03
Sam wchodzi w krew :) Miałem w opcji góra i dół. Do góry zapięcia biegów na odkręcony gazie, w dół, trzeba było zamknąć gaz. Człowiek uczy się natychmiast w zasadzie, po pierwszej jeździe. Sprzęgła używałem tylko żeby wbić jeden i z 1 na luz.
To w dół na zamkniętym gazie? W jakim to było moto, który rok?
Czyli podsumowując najlepiej mieć DCT 😜
No właśnie bardzo nie. Dla mnie. Zupełnie mi to nie siadło.
Pewnie gdyby mieć dct z wajchą to byłoby dla mnie lepiej - a jest taka opcja u hondy.
Uważam że dobry QS góra dół to fantastyczna rzecz ktora wspomaga radochę z jazdy.
Oraz - jeszcze nie próbowałem ale chce dla pojęcia przejechać się np hornetem z eclutch. To może być coś jeszcze lepszego .
honda_honda
10.08.2026, 07:38
Oraz - jeszcze nie próbowałem ale chce dla pojęcia przejechać się np hornetem z eclutch. To może być coś jeszcze lepszego .
Byłem w tym roku na jeździe próbnej żeby przymierzyć się do Transalpa i mieli tylko z eclutch. Powiem tak : w mieście gdzie co chwilę trzeba zatrzymywać się i podjeżdżać na światłach to fantastyczna rzecz , poza miastem średnio mi się podobało
Mozesz poszerzyć? Co nie podobało się za miastem konkretnie? Bo z tego co wiem to poza miastem system działa dokładnie tak jak quickshifter góra dół.
Miasto całe można przejechać na drugim biegu :) tyle wiem z testów :)
Ja tam miałem w pożyczonej multistradzie na Teneryfie w zeszłym roku
I taki qs dodaje gazu przy redukcjach w dół? Ma tzw blipper?
Dziwi mnie konieczność odpuszczania gazu ale to pewnie jakaś starsza generacja.
muszel72
10.08.2026, 08:15
W moim do góry na odkręconym gazie a w dół na zamkniętym i jak masełko.
Teraz zastanawiam się jak było w tracerze9 2025 a nie pamiętam.
W Nikenie w dół mam po staremu więc nie jestem w stanie porównać.
I taki qs dodaje gazu przy redukcjach w dół? Ma tzw blipper?
Dziwi mnie konieczność odpuszczania gazu ale to pewnie jakaś starsza generacja.
Nie ma pojęcia. Żadnego blippera nie spotkałem :p
Przyznaję, że to trochę z początku nienaturalne było, szczególnie redukcja. Ale działało dobrze.
W jeździe na Teneryfie było w sumie niezłe - jedziesz w górę maneta odkręcona, jedziesz w dół to raczej na hamowaniu silnikiem czyli redu akurat wchodzi.
Mirek Swirek
10.08.2026, 11:40
S1000Xr, 2018r.
honda_honda
11.08.2026, 07:32
Mozesz poszerzyć? Co nie podobało się za miastem konkretnie? Bo z tego co wiem to poza miastem system działa dokładnie tak jak quickshifter góra dół.
Miasto całe można przejechać na drugim biegu :) tyle wiem z testów :)
Zmiana biegów nie była zbyt płynna ( może ja nie umiem bo jechałem takim wynalazkiem pierwszy raz), lepiej było gdy lekko odpuszczałem gaz przy zmianie biegu.
honda_honda
11.08.2026, 07:41
Miasto całe można przejechać na drugim biegu :) :)
Pewnie można i to każdym motocyklem ale czy nie szkoda sprzęgła.
muszel72
11.08.2026, 07:53
Sprzęgło wtedy nie pracuje.
honda_honda
11.08.2026, 08:19
Sprzęgło pracuje i to bardzo ciężko
Dwa razy na torze przytarłem dźwignia biegów co spowodowało odcięcie zapłonu przez qs, co automatycznie poglebilo pochylenie. Na początku nie wiedziałem oco cho, sportowe sety i max w górę pomogło.
Tak więc trzeba znać wady tego bo muśnięcie dźwigni nawet w turystyce może dostarczyć mocnych wrażeń 😜
Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
Pewnie można i to każdym motocyklem ale czy nie szkoda sprzęgła.
Szkoda w ogóle jeździć bo się wszystko zużywa :)
Start z dwójki w większości znanych mi sprzętów to żaden wyczyn. Jak nie odwijasz manety jak umysłowo poszkodowany to imo nie powinno się nic złego dziać. Kwestia tylko jak często jeździ się w mieście :)
Gwarantuje Ci że dla wygody i z samego rozsądku wiele osób z eclutch będzie tak robić.
Btw widziałem test cbr650 eclutch i ruszanie z 5 biegu. Poszło no problem.
consigliero
12.08.2026, 11:06
Zrobiłem wczoraj rundę wieś Kraków wieś i jestem zadowolony. Może nie do końca mi odpowiada wrzucanie w górę biegów od 2 do 3 ale zrzucanie działa bezproblemowo nawet do jedynki. Jedynie co jest zmianą w stosunku do naszego starego motocykla to wrzucanie biegów, nawet ze sprzęgłem musi być z przygotowaniem, nacisk na dźwignię aby było przed wrzuceniem biegu. W starym można wrzucać bez nacisku albo mi się tak wydaje że działa tak bezpośrednio. Tylko jak chcemy wrzucać bez sprzęgła to musi być nacisk. A to że się zużyje, pewnie nas przeżyje
Weź też pod uwagę że się ta skrzynka jeszcze ułoży.
No i że Ty się też troszkę ułożysz pod nią.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.