Zaloguj się

View Full Version : Wieści podróżniczokoronawirusowe

Strony : [1] 2 3 4

sambor1965
19.04.2020, 10:31
Wielu z nas planuje lub planowało podróże motocyklowe i warto może dzielić się tu informacjami na tematy z tym związane.

Zacznę z "mojego" podwórka:

Kazachstan zawiesił od piątku do 1 listopada ruch bezwizowy (m. in. dla Polaków). Nie ma lotów do Ałmaty i Astany.

W Kirgistanie zamkniete miasta: Biszkek, Osz, Jalalabad. Nie ma lotów żadnych na razie.

Tadżykistan pozostaje oficjalnie krajem bez koronawirusa, Trudno jednak w to wierzyć patrząć, że ten problem mają wszystkie kraje ościenne.

Chiny z kwarantanną dwutygodniową dla przyjeżdżających. Cudzoziemców nie wpuszczają.

Indie zamknięte całkowicie.

Adagiio
19.04.2020, 12:23
Nie tak egzotycznie, ale może się przyda:

We Włoszech zagraniczni turyści nie mogą wjeżdżać na terytorium kraju do odwołania. W północnych regionach zakaz ma potrwać do końca września. Schroniska w górach będą zamykane na noc, brak możliwości noclegu, posiłki i picie serwowane tylko na wynos. Od 4 maja wejdą nowe przepisy, więc zrobię aktualizacje.

Rumunia do końca maja zamknięta dla zagranicznych turystów z możliwością przedłużenia, info z 12 kwietnia.

krytek
19.04.2020, 18:36
a jak Rumunia ?

Mamy zaklepany pobyt od 24 maja w Rumuni i dojazd az niestety z Anglii i na ta chwile nic nie wiemy czy bedziemy mogli pojechac :(

pozdr

nabrU
19.04.2020, 18:49
Krytek,

Po mojemu mamy załatwione siedzenie na doopie co najmniej w tym sezonie i jeśli już to zostanie pewnie jazda po UK.

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/romania/coronavirus

Nie wspomnę, że jeszcze tam trzeba dojechać przez inne kraje... i większośc ma 14-dniową kwarantannę dla obcokrajowców. Tak więc taka wycieczka może trwać kilka miesiecy... o ile w ogóle będzie możliwa.

lotnik
19.04.2020, 18:58
a jak Rumunia ?

Mamy zaklepany pobyt od 24 maja w Rumuni i dojazd az niestety z Anglii i na ta chwile nic nie wiemy czy bedziemy mogli pojechac :(

pozdr
Generalnie to się nie pakujcie ;)
Myślę że ten rok jest stracony. Oby dało się w przyszłym roku wyjechać za granicę

Poncki
19.04.2020, 21:13
Na Bałkanach wygląda to tak:

Bośnia:

- zakaz wjazdu dla wszystkich poza NATO itp.
- godzina policyjna
- brak transportu publicznego

Serbia:

- loty zawieszone
- przejścia graniczne zamknięte do odwołania
- godzina policyjna

Chorwacja:

"Pojawiające się w polskich środkach masowego przekazu informacje o otwarciu sezonu turystycznego z dniem 01.06.2020 r. są niestety tylko życzeniem – przede wszystkim chorwackiej branży turystycznej, ale także nas wszystkich. Wiedząc, że w Chorwacji 20% PKB pochodzi właśnie z wpływów z turystyki, rozumiemy to życzenie.

Niestety, podana data nie znajduje żadnego odzwierciedlenia w oficjalnych komunikatach władz Chorwacji, które nie tylko nie zapowiadają tak daleko posuniętego łagodzenia obostrzeń, ale nie podają także informacji o ewentualnych pierwszych krokach w łagodzeniu obostrzeń."

(strona ambasady)

- Przedłużenie decyzji o wstrzymaniu granicznego ruchu osobowego - do 18. 05.2020
- Pozostaje zakaz przemieszczania pomiędzy województwami tj. możliwość przemieszczania wyłącznie na podstawie e-przepustek.

Czarnogóra:

- Brak transportu krajowego
- Zakaz przemieszczania między miastami
- Limit 2 osób w samochodzie
- Kraj zamknięty dla obcokrajowców

Trochę lepiej wygląda to na Islandii :D

" SamkvĂŚmt upplýsingum LandlĂŚknisembĂŚttisins er ekki mĂŚlt með neinum forrannsóknum eins og er, en upplýsingar um nálgun í heilbrigðiskerfi Íslands vegna sprengissjúkdóma eru vel auglýstar með ýmsu móti.
Komandi farĂžegum er sent sms Ăžar sem Ăžeir biðja um að hafa samband við lĂŚkni sinn ef Ăžeir hafa heimsótt Kína, Íran, Ítalíu, Ölpana eða Suður-Kóreu og sýna flensueinkenni. "

A tak serio, to polecam zajrzeć na stronę ambasady USA w Reykiaviku. Piszą, że nie ma szczególnych obostrzeń:

https://is.usembassy.gov/covid-19-information/

nabrU
19.04.2020, 21:24
O Islandii to lepiej u źródła. Mamy fory jako największa mniejszość i stronka jest też po polsku:D. Tak różowo wcale nie jest:

https://www.covid.is/polski

Dubel
19.04.2020, 21:41
Norwegia na razie zamknięta dla turystów, zawracają wszystkich na granicy. Dam znać gdy coś się zmieni.

Poncki
20.04.2020, 12:01
O Islandii to lepiej u źródła. Mamy fory jako największa mniejszość i stronka jest też po polsku:D. Tak różowo wcale nie jest:

https://www.covid.is/polski

Tak czy inaczej dyskusja raczej akademicka ;)
No bo jakoś trzeba się tam dostać...

Niemcy:

- noclegi w hotelach mogą być wykorzystywane tylko w wyjątkowych przypadkach, tj. nie dla celów turystycznych/urlopowych;

- Ważne! Zawsze należy mieć przy sobie odpowiednie dokumenty potwierdzające powód wjazdu do Niemiec (lub przejazdu przez Niemcy) do okazania podczas kontroli.

- Od 10.04.2020 r. osoby powracające do Niemiec muszą odbyć obowiązkową, 14-dniową kwarantannę domową. W przypadku poniższych grup pracowników (...) zwolnionych z obowiązków kwarantanny przy braku występowania symptomów potrzebne jest posiadanie zaświadczenia o pilnej potrzebie wjazdu do Niemiec.

- Ważne! Podróżujący bez uzasadnionego powodu nie mogą wjeżdżać na terytorium RFN. Odwiedziny rodziny w okresie świątecznym lub odebranie członka rodziny, który wylądował na niemieckim lotnisku, nie będą uznawane przez niemiecką policję jako uzasadniony powód wjazdu do Niemiec. Ostateczną decyzję podejmuje każdorazowo policjant podczas kontroli.

https://www.gov.pl/web/niemcy/informacje-dot-rozprzestrzeniania-sie-koronawirusa-sars-cov-2-w-niemczech

Novy
20.04.2020, 12:16
Z tego, co mi wiadomo po wjeździe do Niemiec obowiązkowa jest 14-dniowa kwarantanna.

Na chwilę obecną dla osób przebywających na terenie Niemiec nie ma ograniczeń w poruszaniu się po kraju. Wyjątkiem jest land Bawaria.

https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-massnahmen-1734724

matjas
20.04.2020, 13:35
A jak jest z Czechami??? Jakbym miał jechać tam do roboty to mogę okazawszy na przykład na granicy jakiś kwit a'la zaproszenie z firmy tamże?
Mam taki plan pojechać na parę dni a potem się kwarantannić bo resztę mogę robić nie wychodząc z domu.
m

mikelos
20.04.2020, 15:13
Wielu z nas planuje lub planowało podróże motocyklowe i warto może dzielić się tu informacjami na tematy z tym związane.

Zacznę z "mojego" podwórka:

Kazachstan zawiesił od piątku do 1 listopada ruch bezwizowy (m. in. dla Polaków). Nie ma lotów do Ałmaty i Astany.

Cześć Sambor
Możesz podać źródło tych wiadomości ? Mamy zaplanowany i opłacony trip na sierpień w tamte rejony. Zastanawiam się na ile realny jest ten 1 listopada ? Czy jest cień szans że skrócą ? Znalazłem tylko takie info:
https://www.gov.pl/web/kazachstan/ograniczenia-w-przemieszczaniu-sie-po-kazachstanie

jagna
20.04.2020, 15:17
Możesz podać źródło tych wiadomości ?

podobno tu, mój rosyjski nie jest biegły ;)

https://vlast.kz/novosti/38926-kazahstan-priostanovil-bezvizovyj-rezim-dla-inostrancev-do-1-noabra.html?fbclid=IwAR1ANVL9ydiDEuVoA-pWpgOi3KlchA355uXEXZ3gQ82hFGrbiNlM-h-GyD4

mikelos
20.04.2020, 15:33
podobno tu, mój rosyjski nie jest biegły ;)

https://vlast.kz/novosti/38926-kazahstan-priostanovil-bezvizovyj-rezim-dla-inostrancev-do-1-noabra.html?fbclid=IwAR1ANVL9ydiDEuVoA-pWpgOi3KlchA355uXEXZ3gQ82hFGrbiNlM-h-GyD4

Dzięki :) Czyli siedzimy na dupie bo szansa na wizę jest raczej niewielka :(

Dekretem rządu Republiki Kazachstanu z dnia 17 kwietnia 2020 r. „W sprawie niektórych kwestii wjazdu (wyjazdu) w Republice Kazachstanu i pobytu imigrantów w Republice Kazachstanu”, bezwizowy system dla cudzoziemców jest zawieszony do 1 listopada. Dokument jest opublikowany na stronie internetowej premiera.

„Zawiesić do 1 listopada 2020 r. Ważność ust. 17 Zasad wjazdu i pobytu imigrantów w Republice Kazachstanu, a także ich wyjazdu z Republiki Kazachstanu, zatwierdzonych przez Rząd Republiki Kazachstanu z dnia 21 stycznia 2012 r. Nr 148”, mówi rezolucja.

Paragraf 17 zasad stanowi, że obywatele Australii, USA, Austrii, Bahrajnu, Belgii, Bułgarii, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Watykanu, Wietnamu, Niemiec, Grecji, Danii, Nowej Zelandii, Japonii, Izraela, Irlandii, Islandii, Hiszpanii, Indonezji, Włoch, Kanady, Katar, Cypr, Kolumbia, Republika Korei, Kuwejt, Łotwa, Litwa, Liechtenstein, Luksemburg, Węgry, Malezja, Malta, Meksyk, Monako, Holandia, Norwegia, Oman, Polska, Portugalia, Rumunia, Arabia Saudyjska, Singapur, Słowacja, Słowenia, Tajlandia, Turcja, Wielka Brytania i Irlandia Północna, Filipiny, Fiński ii, Francja, Chorwacja, Czechy, Chile, Szwajcaria, Szwecja i Estonia są wprowadzane do Republiki Kazachstanu i pozostawić ją bez wizy, jeżeli okres ich pobytu w kraju nie przekracza trzydziestu dni kalendarzowych od chwili przekroczenia granicy państwowej Republiki Kazachstanu. Tak więc obywatele wszystkich tych krajów będą mogli wjechać do Kazachstanu dopiero 1 listopada.

Wprowadzono również zmiany do paragrafu 26-1 Zasad dotyczących wjazdu i pobytu imigrantów w Republice Kazachstanu, a także ich wyjazdu z Republiki Kazachstanu w związku z siedemdziesięciodwóch godzinnym bezwizowym reżimem wjazdu, pobytu i wyjazdu z kraju. Pozycja ta dotyczy obywateli ChRL i Indii, którzy tranzytują linie lotnicze do krajów trzecich przez międzynarodowe porty lotnicze stolicy Kazachstanu, Ałmaty, Szymkentu, Aktau, Karagandy i Taraz. Wcześniej dekretem rządu Republiki Kazachstanu z dnia 27 stycznia 2020 r. Pozycja ta została zawieszona do 1 lipca.

W związku ze wspomnianą nową rezolucją Ministerstwo Spraw Zagranicznych Republiki Kazachstanu otrzymało polecenie wysłania powiadomienia do wskazanych państw drogą dyplomatyczną.

Dekret wchodzi w życie od dziś.

sambor1965
20.04.2020, 15:39
Cześć Sambor
Możesz podać źródło tych wiadomości ? Mamy zaplanowany i opłacony trip na sierpień w tamte rejony. Zastanawiam się na ile realny jest ten 1 listopada ? Czy jest cień szans że skrócą ? Znalazłem tylko takie info:
https://www.gov.pl/web/kazachstan/ograniczenia-w-przemieszczaniu-sie-po-kazachstanie

Myślę, że na razie wszystko to wróżenie z fusów nie oparte na żadnych racjonalnych podstawach. 1 listopada znaczy mniej więcej: nie myślcie o tym, by się do nas wybierać.
Ale wszystko może się zmienić za miesiąc. Ja na razie odwołałem transport majowy i wszystkie pozostałe terminy trzymam póki co. Nadziei nie mam specjalnych, ale kto wie. Nie przejmuję się tym, bo tu nic ode mnie nie zależy.

krytek
20.04.2020, 18:58
Krytek,

Po mojemu mamy załatwione siedzenie na doopie co najmniej w tym sezonie i jeśli już to zostanie pewnie jazda po UK.

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/romania/coronavirus

Nie wspomnę, że jeszcze tam trzeba dojechać przez inne kraje... i większośc ma 14-dniową kwarantannę dla obcokrajowców. Tak więc taka wycieczka może trwać kilka miesiecy... o ile w ogóle będzie możliwa.

dzieki za info :)
zepsules mi dzien :( , ale mam promyczek nadziejii jeszcze :)

rrolek
20.04.2020, 21:24
Nie ma co biadolic. Wielu pod samym domem ma w pyte zarabistych szlaków tylko zapętlona w swojej rzeczywistości jakoś nie może / nie chce na nie zjechać. Może pora zrobić cos inaczej? Czasu jest.

Pozdr rr

Boldun
21.04.2020, 10:02
A jak ze Słowackimi lasami?
Wybieram się w weekend w BN i przeskoczyć chciałem:
Wysowa Zdrój > Zborov > Ożenna
Jakie prawdopodobieństwo Pokuty?

Emek
21.04.2020, 10:08
Prawdopodobieństwo raczej żadne bo nie przejedziesz przez granicę. Czynne masz przejścia Barwinek i Chyżne wedle tego co podaje Straż Graniczna.

matjas
21.04.2020, 10:48

to tak jak moje głupie pytanie powyżej :mur:
granica zamknięta i fertig. nie musisz się martwić pokutą a ja pracą w CZ narazie.

lotnik
22.04.2020, 19:24

Żyjesz w jakimś bunkrze ze nie wiesz co się dzieje ? ;)

QrczaQ
27.04.2020, 21:55
Moim zdanie te opinie, że moim zdaniem zapomnij o sezonie blablabla są bezpodstawne. Coraz więcej praw odzyskujemy i nie ma co biadolić, bo sami sobie kopiecie ziemiankę.
Ja planuje wyjazd w Alpy na weekend. Do Polski autem w lecie. Moto na jesień do Senegalu.
Nie planuje siedzieć w ziemiance.

fassi
27.04.2020, 23:03
A ktoś wie czy mając lejce i kartę woźnicy i do tego zezwolenie pracodawcy to można po całej gejropie jeździć? Przecież transportu nie można zatrzymać ? Artek może wie coś?

Neo
27.04.2020, 23:49
A ktoś wie czy mając lejce i kartę woźnicy i do tego zezwolenie pracodawcy to można po całej gejropie jeździć? Przecież transportu nie można zatrzymać ? Artek może wie coś?

Znajomy z Włoch proponował nam zatrudnienie u siebie celem przekroczenia kolejnych granic. Podobno jest to sprawdzona metoda. Na tym kierunku kwarantanna obowiązkowa po przybyciu. No i potem chyba po powrocie do Polski, także czasowo niezbyt wielka okazja....

nabrU
28.04.2020, 00:16
Nie wiem, na 100% ale te przebrzydłe Angliki jeżdża tymi końmi ile wlezie więc chyba się da. Jeden koń to mi nawet taką wielką kupę zrobił koło domu pare dni temu... :mur:

Ale ja to generalnie nie mam nic przeciwko temu jeździectwu na drogach, bo te niektore dżokejki w tych obcisłych spodniach to niczego sobie są jak tak sobie jadą na tych rumakach :drif:

https://www.doversaddlery.com/images/xxl/0003509_5.jpg

Novy
28.04.2020, 07:00

Czy po całej Europie to nie wiem, ale do Polski na "pauzę" bez kwarantanny da się wjechać.

Adagiio
28.04.2020, 07:19
Tu nie chodzi o kopanie ziemianki tylko o bezpodstawne zniewolenie. Zanim nie wymyślili tej zarazy mogłem jarać po kilka paczek fajek dziennie, czy pić płyn zimowy do spryskiwacza i żaden rząd się o mnie nie martwił że mogę zdechnąć z tego powodu.
Ten sam rząd ma teraz wyjebane na to że przez zamknięcie granic tysiące obywateli nie może pracować, ale ich głównym celem jest wyłącznie to, żeby móc propagandowo manipulować i straszyć ludzi. Mając głęboko w dupie czy ktoś umrze na zarazę, na sraczkę czy z głodu. Dowodem na to niech będzie fakt że w całym kraju wykonano mniej testów niż w jednym regionie we Włoszech gdzie mieszka 5 milionów ludzi. Ten opiekuńczy rząd nie ustalił stałych cen na maski i rękawiczki, tylko pozwala na spekulację, nakazując ich używania i przyzwalając na dymanie całego narodu przez kilku co żreją z tego samego koryta, za naszą kasę.

Melon
28.04.2020, 08:35
Tu nie chodzi o kopanie ziemianki tylko o bezpodstawne zniewolenie. Zanim nie wymyślili tej zarazy mogłem jarać po kilka paczek fajek dziennie, czy pić płyn zimowy do spryskiwacza i żaden rząd się o mnie nie martwił że mogę zdechnąć z tego powodu.
Ten sam rząd ma teraz wyjebane na to że przez zamknięcie granic tysiące obywateli nie może pracować, ale ich głównym celem jest wyłącznie to, żeby móc propagandowo manipulować i straszyć ludzi. Mając głęboko w dupie czy ktoś umrze na zarazę, na sraczkę czy z głodu. Dowodem na to niech będzie fakt że w całym kraju wykonano mniej testów niż w jednym regionie we Włoszech gdzie mieszka 5 milionów ludzi. Ten opiekuńczy rząd nie ustalił stałych cen na maski i rękawiczki, tylko pozwala na spekulację, nakazując ich używania i przyzwalając na dymanie całego narodu przez kilku co żreją z tego samego koryta, za naszą kasę.

Pewnie dużo ludzi się z Toba zgodzi ja tyż ale co można zrobić.No oprócz postawienia kos na sztorc?

Emek
28.04.2020, 08:57
Nie wiem, na 100% ale te przebrzydłe Angliki jeżdża tymi końmi ile wlezie więc chyba się da. Jeden koń to mi nawet taką wielką kupę zrobił koło domu pare dni temu... :mur:

Ale ja to generalnie nie mam nic przeciwko temu jeździectwu na drogach, bo te niektore dżokejki w tych obcisłych spodniach to niczego sobie są jak tak sobie jadą na tych rumakach :drif:

https://www.doversaddlery.com/images/xxl/0003509_5.jpg
Z naciskiem na niektóre bo klasyczny look brytyjki na koniu to raczej tak się prezentuje ;).
https://hips.hearstapps.com/hmg-prod.s3.amazonaws.com/images/hbz-queen-elizabeth-riding-horse-lead-1574100835.jpg

wojtekk
28.04.2020, 08:59
Panowie, to nie HP - pytanie konkretne i zostawmy konkretne wpisy, dobrze? Łatwiej będzie się w nim połapać szukając wpisów na "zadany" przez autora temat.

QrczaQ
28.04.2020, 09:15
No to w temacie. Mieszkam koło granicy francuskiej w Szwajcarii.
Tu można pojechać do Francji i wrócić jak się ma cel. Np. odwiedzić rodziców czy rodzine, bez żadnych papierów.
Francuzi mogą wjechać i wyjechać jak mają cel. Np. kierat, ale muszą mieć papiery od kierownika kieratu.

Generalnie tu już otwierają obozy zagłady i od wczoraj 27 kwietnia można: fryzjer, kosmetyczka, masaż (czytaj prostytucja) i sklepy z majsterkowaniem.

Od 11 maja szkoły obowiązkowe i reszta sklepów.

Od 8 czerwca reszta.

Gastronomia i zbiorowe imprezy nieokreślony termin.

Analizując powyższe, wkurza mnie to mędrkowanie, że ja się nie znam ale moim zdaniem do końca roku... a nie mówiłem? Lepiej się miło zaskoczyć niż rozczarować. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200428/9065d8fc4e205b1b559193d76c96b39c.jpg

matjas
28.04.2020, 09:49
Ważne ze masaż otwierają :)

Adagiio
28.04.2020, 12:15
Rafał, każdy kraj decyduje według jakiś wytycznych, które działalności otwierać wcześniej, które później. Ale żaden nie zmusza swoich obywateli przez zamknięcie granic do porzucenia pracy, którą mogliby wykonywać. I pozostawiając ich na dodatek bez żadnego wsparcia. I nie pisze tu o sobie, bo choć mnie ten problem dotknął, ja sobie z tym poradzę. Ale tysiące ludzi na przygranicznych obszarach straciło przez to możliwość pracy a większość to jednani żywiciele swoich rodzin. Ze Słowacji na Węgry, ze Słowenii na Węgry, z Czech i Słowacji do Austrii i odwrotnie jakoś można. Podobnie jest w innych, gdzie dopuszczone jest przekraczanie granicy z powodów zawodowych. Moi znajomi z Como, pracujący w Lugano, dojeżdżają codziennie do pracy tam gdzie można pracować. Ci co siedzą na dupie dostali wsparcie w wysokości 80% deklarowanych zarobków, choć nie są obywatelami Szwajcarii.
Zresztą szkoda gadać.

QrczaQ
28.04.2020, 12:49
No temat rzeka. Tu przedłużyli bezrobotniak na 120 dni 80% pensji.

Wiele krajów podeszło do tego tematu bezmyślnie. Pozamykac wszystko i sajonara.
Teraz czytam artykuł. Od 13 marca na granicach w CH zawrócono 56.000 ludzi i wystawiono 150 mandatów dziennie za bezcelowe przekroczenie np. po zakupy do Niemiec czy Francji.

Wiesci z Rosji. Tam jest zamordyzm. Suki z megafonów straszą ludzi żeby wracali do domów. Żeby się przemieszczać trzeba wyrobić elektroniczną przepustkę z numerami blach, cel itd. Sprawdzają to przed wejściem metra i wyjazd wjazd z miasta. No ale ludzie tak się nie dają i chodzą na spacery, chowają się po krzakach (dosłownie), starsi ludzie jak są złapani na dworze (polu) to tracą jakąś tam dopłatę więc szczególnie oni się zachowują jak za dawnych znanych czasów.

Trzeba otwierać wszystko i się nie dawać zwariować/zdechnąć z głodu.

sambor1965
28.04.2020, 13:11
Kirgistan, stan wyjątkowy przełużony do 10 maja. Brak możliwości wjazdu i wyjazdu. Indie całkowicie zamknięte do 3 maja. Rosja nie przyjmuje naet wniosków wizowych do 1 czerwca. Kazachowie trwają przy swoim 1 listopada. Argentyna powiedziała, że nic nie lata do 1 września, Australia trzyma się wersji, że do końca roku. Polska podobno ma zacząć latać od połowy maja.

QrczaQ
28.04.2020, 14:48
Czym gorszy kraj tym dłużej będą zamykać ludzi.

Peru się odgraża, że niby do końca roku, bo służby zdrowia nie mają.

A Wietnam od poniedziałku całkowicie otwarty. Można? Można.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200428/6ed6919b01e24abd1373341387dd8337.jpg

Artek
29.04.2020, 00:08
Nie bałdzo wiem co masz na myśli...
Duże auta jeżdżą bezproblemowo, żadnych kontroli. Małe na niektórych granicach są szczegółowo kontrolowane.
Metoda "na poljaka": wrzucasz w bagażnik torbę ciuchów, skrzynkę słoików i jedziesz "szukać pracy" ;) Kierowców wszędzie potrzeba... Jak chcesz wrócić do kraju bez kwarantanny to już trzeba mieć papier, że jednak "gdzieś" pracujesz. Nie wszędzie to skrupulatnie sprawdzają, ale ewentualna wpadka to 14 dni ZOMZ-u.
Druga metoda to psudo-transport, czyli wrzucasz dwa kartony "czegoś", wypisujesz CMR i ;)
Obie metody mocno naciągane, nie namawiam ALE działają :D
Ps. Deszcz idzie, lekko skropi na ogródku...

QrczaQ
29.04.2020, 15:05
MSC startuje promy od 10 czerwca.

sambor1965
29.04.2020, 15:35
Za agencją:

Na dzisiejszym posiedzeniu rząd Angeli Merkel przedłużył do czerwca ostrzeżenie przez wyjazdami zagranicznymi. - Każdy kto teraz chce wyjechać, nie wie kiedy będzie mógł wrócić do kraju - ostrzegł minister spraw zagranicznych Heiko Maas w oficjalnym oświadczeniu umieszczonym na stronach MSZ. Szef resortu przyznaje, że w tym roku w związku z "koronakryzysem" wakacje znacznie będą się różnić od tych do jakich wszyscy się przyzwyczaili. Jego zdaniem przyczyny epidemiologiczne wprowadzenia ograniczeń i ostrzeżeń nie znikną z dnia na dzień, dlatego ostrzeżenie przed podróżowaniem przedłużono wstępnie do czternastego czerwca.

Władze Pekinu rozluźniają zasady kwarantanny dla podróżnych z innych regionów Chin. Do tej pory po przyjeździe do chińskiej stolicy obowiązywała dwutygodniowa kwarantanna. Nowe zasady nie dotyczą podróżnych przybywających spoza chińskich granic. Międzynarodowe rejsy mają międzylądowania na regionalnych lotniskach, gdzie podróżni są badani, a następnie dowożeni do wyznaczonych hoteli na 14 dni odosobnienia.

QrczaQ
29.04.2020, 17:03
U nas pozytywne wieści. Korki wróciły LOL
I kolejka na wysypisko. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200429/50f9412236da76be830c77ec8de39621.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200429/2b973dd976db3af1db7eab58997367bf.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200429/1cc1d30e30039735eb9fd683828c7842.jpg

Rozi73
08.05.2020, 20:52
"Komisja Europejska wezwała państwa członkowskie do przedłużenia tymczasowego zamknięcia granic. Zakaz podróży, które nie są niezbędne, miałby zostać utrzymany przez kolejne 30 dni. To oznacza, że Europejczycy mogliby znowu podróżować od połowy czerwca."
https://www.o2.pl/informacje/kiedy-otwarcie-granic-ke-podaje-termin-6508362260441217a

Poncki
10.05.2020, 22:58
Od jutra obywatele polscy będą mogli wjechać na Litwę (ważne powody rodzinne, nauka, praca) bez obowiązku samoizolacji.
Pewnie powrót oznacza kwarantannę...
Prawdopodobnie granica będzie otwarta dla wszystkich "od początku lata".

Od 6:40

Uo5BWAi0MnQ

Neo
11.05.2020, 08:47
Idąc tropem informacji Ponckiego artykuł w podróżniczym kontekście na CNN, według wypowiadających się tam osób przyszłość turystyki to wąskie porozumienia między sąsiadującymi ze sobą krajami na temat przekraczania ich wewnętrznych granic. Przykładem porozumienie między Australią i Nową Zelandią o ruchu lotniczym czy trójkąt Estonia, Łotwa, Litwa.

Litewski premier Saulius Skvernelis poinformował w środę, że od 15 maja zlikwidowane będą ograniczenia w podróżowaniu pomiędzy Litwą, Łotwą i Estonią. Kilka dni wcześniej zostaną otwarte granice dla obcokrajowców pracujących na Litwie. Polacy nie będą musieli odbywać 14-dniowej kwarantanny.

Nie chcę zgadywać, kiedy zostanie otwarta granica z Polską, ale wyobrażam sobie, że może się to stać na początku lata - powiedział szef litewskiej dyplomacji w rozmowie z PAP. Minister podkreślił, że państwa sąsiednie powinny koordynować działania w kwestii wychodzenia z kwarantanny. - Usprawni to cały proces, unikniemy problemów, których i tak jest wystarczająco wiele - dodał.

Ciekaw jestem kiedy nasi podpiszą podobne umowy. I z kim.

https://edition.cnn.com/travel/article/tourism-future-asia-coronavirus-intl-hnk/index.html

Emek
11.05.2020, 08:59
Wczoraj rozmawiałem ze znajomymi z Rosji i ponoć chodzą plotki jakoby granice FR miały być zamknięte do końca roku.

Adagiio
11.05.2020, 10:44
Kolegi żona pracuje w msw w Romie i mówi że najprawdopodobniej w tym roku nie będą mogli przyjeżdżać zagraniczni turyści do IT, a włosi wakacje spędzą u siebie. Nie wiadomo jeszcze, czy wyjadą po za województwo zameldowania w celach turystycznych. Wprowadzili obowiązkowe płatne badania i każdy kto będzie chciał gdzieś wypoczywać musi udowodnić że nie jest nosicielem zarazy, ważne przez 30 dni od daty wykonania.

Krzyżak
11.05.2020, 14:37
Wczoraj na FB na stronie Hostel Kutaisi by Kote pojawiła się informacje że Gruzja planuje otworzyć granice od 1 lipca.

Dubel
12.05.2020, 07:51
Norwegia do 15 czerwca zamknieta dla turystow, co dalej to sie okaze

sambor1965
12.05.2020, 14:47
Rosja może się w tym roku nie otworzyć:

https://www.rt.com/russia/488434-russian-border-keep-closed-traveling/?fbclid=IwAR1iOa59L7Y4Rx59GsLrP8DqQUyldeDyp-fgCJxF4QqtQ1oOsIKlP5iRUrs

Piterm123
13.05.2020, 10:38
Od dziś można na moto po Angli ,ale już Walia i Szkocja nie.Co prawda
nic mi nie wiadomo jak by to gdyby turysty z poza przybyli.

Novy
13.05.2020, 12:41
Od dziś można na moto po Angli ,ale już Walia i Szkocja nie.Co prawda
nic mi nie wiadomo jak by to gdyby turysty z poza przybyli.

Jedno państwo i takie różnice.
W de też obowiązują przepisy dotyczące Niemiec
Jednak Bawaria ma swoje odrębne, które trzeba śledzić na bieżąco, bo można się mocno zdziwić podczas kontroli i wręczania mandatu.

QrczaQ
13.05.2020, 20:25
Szwajcaria otwiera granice z Niemcami Francją i Austrią 15 czerwca

Rozi73
15.05.2020, 13:09
:)Słowenia obwieściła koniec pandemii i otwiera granicę dla obywateli UE
https://fakty.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/aktualnosci/news-slowenia-oglosila-koniec-epidemii-koronawirusa,nId,4497289#iwa_source=special
Czesi otwierają granicę od 25 maja 2020r.
https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-czechy-otwieraja-granice-polscy-hotelarze-w-strachu,nId,4493157

Teraz to pójdzie lawinowo jak sądzę...
Panowie szykować rumaki :)

srebnil
15.05.2020, 16:17
Chorwacja również się otwiera. Informacja umieszczona na stronie FB Ambasady RP w Zagrzebiu:
"Państwowy Sztab Obrony Cywilnej Chorwacji potwierdził, że osoby, które okażą na granicy dokumenty potwierdzające wykupienie noclegów lub usługi turystycznej na terenie Chorwacji mają prawo do przekroczenia granicy''

matjas
15.05.2020, 20:57
Chorwacja bez otwarcia granic na sezon to w zasadzie już może wywiesić białą flagę na parlamencie.

M

bukowski
15.05.2020, 21:08
niezupełnie. ropa co prawda tania jak nigdy, ale trochę tego pompują.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

matjas
15.05.2020, 21:13
I na pewno z tej ropy żyje całe wybrzeże :) ehe...

QrczaQ
17.05.2020, 21:06
Tutaj jest dużo informacji
https://travelbans.org/

Generalnie to ogłupili ludzi i zachowujemy się jak tłusta mucha co lata po domu, żeby wylecieć. Wali łbem w szyby, leci do lampy a nie wie, że okno jest otwarte

Rychu72
18.05.2020, 08:37
Ktoś coś wie o skandynawii? Konkretnie Finlandia.
Z początkiem roku kupiłem bilet na prom Tallinn - Helsinki na 15 czerwca i zastanawiam się, czy pisać o zwrot kasy.

teren 78
18.05.2020, 20:08
na chwilę obecną tylko pływają ciężarowe ale mają otwierać granicę 15 czerwca , tylko czy na 100 % otworzą tego nie wiem

wojtekk
18.05.2020, 20:24
Kolega jedzie za kilka dni z Norwegii cywilnym autem to dla znać.

Poncki
19.05.2020, 22:53
Serbia otwiera granice :)

JarekO
20.05.2020, 06:52
96908

Rychu72
20.05.2020, 11:52
Właśnie dostałem info z Viking line, że od 14 maja wożą miejscowych pasażerów do Helsinek, ale nie wiadomo, czy mnie przepuszczą służby graniczne.

wojtekk
25.05.2020, 10:21
Kolega przypłynął ze Szwecji do Polski. Osobne kajuty (chyba, że w grupie) i jak rozumiem, nie można bez kajuty. Głównie ciężarówki. Musi mieć dokumenty powrotne, że pracuje, mieszka w Norge. Co ciekawe, napisane w norgesku więc nasi nie mają szans zrozumieć, że to zaświadczenie, a nie np. wynik badania technicznego samochodu :)

Rychu72
25.05.2020, 10:39
Do Finlandii można się dostać tylko jako pracownik, albo trzeba mieć ważny powód. Niezależnie od tego 2 tygodnie kwarantanny w miejscu zamieszkania lub pracy.

sambor1965
27.05.2020, 11:07
Do Rosji na razie nawet nie przyjmują wniosków wizowych. Aeroflot nie lata. Wygląda, że nie będzie w tym roku jazdy na wschód.

Adagiio
31.05.2020, 10:10
Wczoraj pojawiła się potwierdzona informacja że włosi otwierają od 3 czerwca wszystko. Ale im inne kraje jak Austria, Szwajcaria, Grecja, Chorwacja zablokowały im możliwość wjazdu.
Zaczynają się pojawiać informacje w rumuńskich mediach że od 1 lipca mają otworzyć granice dla turystów z ue.

Novy
31.05.2020, 10:14
Przeklejam to, co napisałem w innym wątku:

Jadąc dzisiaj (30.05) do pl po drodze w stronę Polski leciały auta na niemieckich, włoskich, angielskich i szwajcarskich blachach.
Jakoś swoje granice przekroczyli.

Na niemiecko-polskiej granicy należy okazać umowę o pracę i polski dokument tożsamości i można wjeżdżać bez problemu, w sensie kwarantanny chyba. Wcześniej ktoś tam mierzy też temperaturę, ale też wyrywkowo.
Spytałem czy bez umowy pracę się nie da wjechać do kraju? - no nie da :D

Ot i polska rzeczywistość :haha2:

wilq.bb
31.05.2020, 10:25
W nocy szawier z NL zjechał do Polski - nie meldował o jakiś problemach na granicy. Jak odspi trasę, to dopytam się o szczegóły i przekażę Wam świeże dane z pierwszej ręki.

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

rumpel
31.05.2020, 10:44
Ktoś coś słyszał na temat Rumuni?

matjas
31.05.2020, 10:50
Kolo z Bukaresztu mówi coś o wrześniu.

Adagiio
31.05.2020, 13:16
Ktoś coś słyszał na temat Rumuni?

Od jutra w RO otwierają plaże, szlaki górskie, knajpy, hotele, bary, Nie ma na dziś potwierdzonych informacji, ale co raz częściej pojawia się data 1 lipca, otwarcia turystyki dla krajów ue w których zaraza została opanowana, co kolwiek to znaczy.

Tu jest trochę informacji o tym co zostało potwierdzone : https://tvn24.pl/biznes/ze-swiata/wakacje-2020-bulgaria-chorwacja-grecja-hiszpania-portugalia-cypr-wlochy-4597744

dżony
08.06.2020, 08:41
Ma ktoś informacje odnośnie Bałkanów ? BiH i Serbia ?

luk2asz
08.06.2020, 10:07
BiH otwarta tylko dla krajów sąsiadujących. Serbia nie wiem. Czarnogóra otwarta ale nie dla nas. Po 15 UE decyduje co z granicami w Schengen, to myślę że kraje bałkańskie też coś zdecydują. Sam śledzę, bo mi procesja w BC odpada do Czarnogóry i chce ją przełożyć. 😀

Wysłane z mojego H8324 przy użyciu Tapatalka

dżony
08.06.2020, 11:09
Ja kombinuję żeby jesienią chociaż gdzieś wyskoczyć. O dalekim wschodzie można pomarzyć ale może Ukraina albo Bałkany jakoś się uda

QrczaQ
08.06.2020, 20:50
Nie wiem jak jest oficjalnie ale moje kumpele z CH są na wakacjach na Chorwacji. Polka i francuska.

A na travelbans.org piszą tak:
Quarantine
Foreign nationals, traveling to Croatia may be ordered to self-isolate or spend 14 days in official government quarantine facilities. Placement in quarantine is at the expense of the traveler. The measures of self-isolation or quarantine do not apply to individuals transiting Croatia, for which evidence of status and eligibility to enter that country- before Croatia- can permit entry for transit.

matjas
08.06.2020, 23:00
Kiedy kasują u nas powrotową kwa kwa kwarantannę????

MrWaski
08.06.2020, 23:10
Na jakimś forum mówili, że niedługo otworzy się granica z Litwą...

kristoch
08.06.2020, 23:12
Kiedy kasują u nas powrotową kwa kwa kwarantannę????

No właśnie sam to napisałeś: jak Bolesław wymówi słowo kwarantanna za pierwszym razem.

luk2asz
08.06.2020, 23:17
Nie wiem jak jest oficjalnie ale moje kumpele z CH są na wakacjach na Chorwacji. Polka i francuska.

A na travelbans.org piszą tak:
Quarantine
Foreign nationals, traveling to Croatia may be ordered to self-isolate or spend 14 days in official government quarantine facilities. Placement in quarantine is at the expense of the traveler. The measures of self-isolation or quarantine do not apply to individuals transiting Croatia, for which evidence of status and eligibility to enter that country- before Croatia- can permit entry for transit.

Chorwacja jest otwarta. Tylko dojechać do niej z Polski trochę trudno. Czechy Polaków nie wpuszczają, Słowacy tylko jak dostaniesz zaświadczenie i to jak masz powód lub zamieszkanie. Austria tranzyt możliwy , Słowenia otwarta, wyrywkowo mierzą temperaturę. Jak ktoś jedzie do Chorwacji to warto aplikację zainstalować i nie wypełnia się formularza na granicy.

matjas
08.06.2020, 23:24
Cz wpuszcza Polaków bo mam tam współpracowników.
Trza mieć zaproszenie i na 3dni wjazd spoko. Potem robisz test imozesz być do oporu.
Tylko jak wrócić...

luk2asz
08.06.2020, 23:43
Cz wpuszcza Polaków bo mam tam współpracowników.
Trza mieć zaproszenie i na 3dni wjazd spoko. Potem robisz test imozesz być do oporu.
Tylko jak wrócić...

Do 15 .06 UE ma się określić co z granicami. Czyli my też. Jak kibiców na stadiony wpuszczają to i kwarantanne zniosą. W końcu całe zachodniopomorskie to turysta głównie niemiecki więc żal na nich nie zarabiać.

Adagiio
09.06.2020, 06:40
Miejcie na uwadze że nawet jak już uda sie komuś wyjechać i dojechać do celu to na powrocie do kraju macie gwarantowane 14 dni kiblowania.
Byłem w zeszłym tygodniu w Romie, to co wyprawiają na naszej granicy jest jakąś komedią w stosunku do innych granic. Robiłem to na takich samych zasadach jak transport międzynarodowy a i tak musiałem mieć reklamówkę papierów żeby mnie jakiś mądry nie wysłał na kwarantannę. U nas pierwsi zamknęli i ostań otworzą a patrząc na obecną sytuację w woj. Śląskim to pewnie nie prędko to nastąpi, choćby nawet jutro otworzyli to nas mogą nie wpuścić do innych krajów. Makarony wczoraj na pierwszej stronie corriere della sera napisali o nas. Twierdząc że wszyscy poczynili jakiś postęp a my się cofamy. Jak zamykali kraj to było 60 zarażonych, teraz jest 600 a państwo mówi, nic się nie stało i wszystko pod kontrolą.

Dubel
09.06.2020, 06:58
Miejcie na uwadze że nawet jak już uda sie komuś wyjechać i dojechać do celu to na powrocie do kraju macie gwarantowane 14 dni kiblowania.
Byłem w zeszłym tygodniu w Romie, to co wyprawiają na naszej granicy jest jakąś komedią w stosunku do innych granic. Robiłem to na takich samych zasadach jak transport międzynarodowy a i tak musiałem mieć reklamówkę papierów żeby mnie jakiś mądry nie wysłał na kwarantannę. U nas pierwsi zamknęli i ostań otworzą a patrząc na obecną sytuację w woj. Śląskim to pewnie nie prędko to nastąpi, choćby nawet jutro otworzyli to nas mogą nie wpuścić do innych krajów. Makarony wczoraj na pierwszej stronie corriere della sera napisali o nas. Twierdząc że wszyscy poczynili jakiś postęp a my się cofamy. Jak zamykali kraj to było 60 zarażonych, teraz jest 600 a państwo mówi, nic się nie stało i wszystko pod kontrolą.

W Norwegi tez o nas glosno i tez sie dziwia ze '' zamykali kraj to było 60 zarażonych, teraz jest 600 a państwo mówi, nic się nie stało i wszystko pod kontrolą''

Melon
09.06.2020, 07:39
Oj tam,oj tam:D No przecie teraz podobno robią testy a wcześniej tylko zwozili ludzi ze świata:)

wojtekk
09.06.2020, 08:58
Do 15 .06 UE ma się określić co z granicami. Czyli my też. Jak kibiców na stadiony wpuszczają to i kwarantanne zniosą. W końcu całe zachodniopomorskie to turysta głównie niemiecki więc żal na nich nie zarabiać.

NIe oglądałbym się na postanowienia EU z prostego powodu, że każdy kraj się sam zamykał nie patrząc na EU to nie za bardzo skoordynują otwierania.

Twierdząc że wszyscy poczynili jakiś postęp a my się cofamy. Jak zamykali kraj to było 60 zarażonych, teraz jest 600 a państwo mówi, nic się nie stało i wszystko pod kontrolą.

Zupełnie nie chcę bronić rządzących, bo choćby za mało testów robią cały czas. Ale wtedy 60 a teraz 600 to jest różnica w tę stronę, że wtedy testów nie było, nie było lokalizacji ognisk zarażania i była ostra tendencja zwyżkowa. Kolejna sprawa, że każdy tydzień dłużej najdeścia fali tym bardziej można się przygotować. itd. Podkreślam: nie chcę się odnosić do sytuacji w PL - chcę pokazać, jak epidemiolodzy rozróżniają te stany.

Na moje: za mało testów u nas i za wcześnie nas otwierają. Gdy to się zestawi z wakacjami to może być niebezpiecznie.

luk2asz
09.06.2020, 22:54
NIe oglądałbym się na postanowienia EU z prostego powodu, że każdy kraj się sam zamykał nie patrząc na EU to nie za bardzo skoordynują otwierania.

Ale to właśnie o to się rozchodziło, że nie zostały uzgodnione terminy i decyzje o zamknięciu i dlatego teraz 15.06 ma być jasna informacja odnośnie Schengen. Pozostałe kraje już nie tak ważne, a my w Schengen jesteśmy.

Zupełnie nie chcę bronić rządzących, bo choćby za mało testów robią cały czas. Ale wtedy 60 a teraz 600 to jest różnica w tę stronę, że wtedy testów nie było, nie było lokalizacji ognisk zarażania i była ostra tendencja zwyżkowa. Kolejna sprawa, że każdy tydzień dłużej najdeścia fali tym bardziej można się przygotować. itd. Podkreślam: nie chcę się odnosić do sytuacji w PL - chcę pokazać, jak epidemiolodzy rozróżniają te stany.

Na moje: za mało testów u nas i za wcześnie nas otwierają. Gdy to się zestawi z wakacjami to może być niebezpiecznie.

Wojtek, jest już absurdalny temat Koronawirus, na szczęście tam nie zaglądam, to zostańmy tu przy informacjach o m.in. granicach.

Dzisiaj dostałem info z ambasady w Czarnogórze, że zorganizowane grupy turystyczne są już z polski wpuszczane, podobnie jak tranzyt dla polaków. Niestety indywidualny turysta tylko tranzyt.

xangel666
09.06.2020, 23:20
Informacja z dziś ze strony Straży Granicznej:
"Kontrola graniczna na granicy wewnętrznej potrwa do 12 czerwca br. Granicę z Niemcami, Czechami, Słowacją i Litwą można przekraczać tylko w wyznaczonych miejscach. Nadal są prowadzone kontrole w portach morskich i na lotniskach. Utrzymane są również ograniczenia dotyczące wjazdu cudzoziemców do Polski."

https://www.strazgraniczna.pl/pl/aktualnosci/8447,Koronawirus-przekraczanie-granicy.html

Adagiio
10.06.2020, 07:40

Dlatego jest w chuj zarażonych i będzie. Mój znajomy po powrocie z za granicy siedział dwa tygodnie w domu i czekał na test, którego mu nie zrobili. Po 14 dniach kwarantanna się skończyła i wyszedł z domu. Przez ten czas zdzwoniła do niego 2 x kobieta sanepidu i zapytała czy ma gorączkę, nie miał, wiec stwierdzono że jest zdrowy bez badania. A wy chcecie żeby otworzyli granice?

GregoryS
10.06.2020, 09:40
Slowacja otwiera sie na kolejne kraje... ale nie na Polske.

Emek
10.06.2020, 14:43
Jeden z chłopaków leci w piątek w Pamir na kołach. Nie wiem jak chce tego dokonać ale będę obserwował. :lukacz:

sambor1965
10.06.2020, 16:05
Jeden z chłopaków leci w piątek w Pamir na kołach. Nie wiem jak chce tego dokonać ale będę obserwował. :lukacz:

Jeśli jest Tadżykiem i startuje z Duszanbe to moim zdaniem realne.

Z Europy póki co nie wyjedzie legalnie. Turystyka jest "nieuzasadnioną podróżą". Dziś nasz rząd przestawi plan tego co w wakacje będziemy mogli zrobić. Póki co nawet Gruzja samolotem jest pod znakiem zapytania.

MrWaski
10.06.2020, 17:04
Coś mi się właśnie obiło o uszy, że w sobotę Polska otwiera granice z UE.

CzarnyCzarownik
10.06.2020, 17:23
Żeby was ludzie nie zaczęli widłami gonić i strzelać jak usłyszą, że jesteście z Polski :D

Itchy Boots miała "fajny" epizod i ewakuację. Ja bym się 50x zastanowił przed tak dalekim wyjazdem. Jeszcze teraz, jak za chwilę Polska zostanie czerwoną wyspą.

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

sambor1965
10.06.2020, 17:44
No właśnie ogłoszono koniec kwarantanny u nas i otwarcie od 13 czerwca granic wewnątrz UE (czyli np. bez Ukrainy i Białorusi). Oczywiście nie pojedziemy tam gdzie nas nie chcą - czyli na przykład na Słowację. Trochę kabaretowo, ale cóż. Popatrzymy,

Adagiio
10.06.2020, 18:34
Nie tylko Słowacja, do Rumuni także nas nie wpuszczą. Nie ma też potwierdzonych informacji czy Orban nas wpuści.

Lakrua
11.06.2020, 20:49
Jest jakieś info odnośnie Słowenii i Czech ?

luk2asz
11.06.2020, 21:02
Jest jakieś info odnośnie Słowenii i Czech ?

Zgodnie z decyzją rządu Republiki Czeskiej podjętą na posiedzeniu 1.06, od dnia 15.06. możliwy będzie zarówno tranzyt do/z Polski, jak i wznowienie ruchu turystycznego w Czechach dla podróżnych z Polski.

Został przyjęty system oznakowania państw europejskich pod kątem możliwości podróżowania po 15.06. (tzw. „Semafor”). Przyjęto w nim rozróżnienie na państwa niskiego, średniego i wysokiego ryzyka zachorowania na koronawirusa: https://www.mvcr.cz/soubor/semafor-vstup-do-cr-po-15-cervnu-2020.aspx

Dla obywateli krajów uznanych za kraje niskiego ryzyka (dot. także Polski), z dniem 15.06. zostanie zniesiony przy wjeździe na terytorium RCZ obowiązek przedłożenia negatywnego testu na obecność Covid-19 czy poddania się kwarantannie.

Przyjęte rozwiązania dotyczą reżimu jedynie po stronie czeskiej, nie polskiej. Nadal konieczne jest śledzenie wewnętrznych regulacji PL i RCZ dot. przekraczania granicy (zwłaszcza w celach turystycznych) ze względu na możliwe ew. zmiany spowodowane stanem pandemii w Europie - https://www.mvcr.cz/clanek/coronavirus-informace-mv.aspx

Słowenia już dawno otwarta, wyrywkowo sprawdzają temperaturę. Ale podobno zastanawiają się coś nad Polakami - nie wiem czy to nie plotka.

Adagiio
12.06.2020, 07:28
27 czerwca otwiera Tunezja http://kapitalis.com/tunisie/2020/06/01/tunisie-reouverture-des-frontieres-maritimes-et-aeriennes-le-27-juin-2020/?fbclid=IwAR2oHLJsoSbzG7k3bGekM13yRU-TePAeLQy_A0HQalSxoVTSgN22_De4Q9Y

matjas
12.06.2020, 09:09
Jest jakiś link do końca kwa rantanny u nas? MSWiA?

wojtekk
12.06.2020, 09:29
Ja czytałem kilka dni temu, że Słowenia tylko tranzyt 24h, a jak się zostaje to kwaratanna. Czechy i Słowacja zamknięte dla nas. Sprawdzałem tę trasę dokładnie i wyszło mi, że nie można najkrótszą drogą i trzeba przez Niemcy. Potem poszukam szczegółów.

mdxmd
12.06.2020, 21:56
z tej mapy wynika, że Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja, Szwajcaria itd... otwarte...
https://podroze.onet.pl/aktualnosci/otwarcie-granic-w-europie-dokad-moga-wybrac-sie-polacy-mapa/2nqmj86

luk2asz
12.06.2020, 22:44
Ja czytałem kilka dni temu, że Słowenia tylko tranzyt 24h, a jak się zostaje to kwaratanna. Czechy i Słowacja zamknięte dla nas. Sprawdzałem tę trasę dokładnie i wyszło mi, że nie można najkrótszą drogą i trzeba przez Niemcy. Potem poszukam szczegółów.

Wojtek , sprawdzaj komunikaty w MSZ, ambasady itp. Czechy już od 15 otwarte dla nas. Słowacja nie do końca.

Sprawdzajcie na oficjalnych stronach MSZ.
Mam Twitera podpiętego pod interesujące mnie ambasady i tam są konkretne komunikaty.

Novy
12.06.2020, 23:29
Komisja Europejska dzielnie pracuje nad tym, żebyśmy zdrowiej podróżowali :D

https://mednic.de/eu-gesundheitspass-corona-fuer-auslandsreisen/14269

97747

Lakrua
13.06.2020, 18:01
Z dzisiaj
http://youtu.be/CJu6o0MhWEw
http://youtu.be/CJu6o0MhWEw

ArturS
14.06.2020, 12:10
Lipa. Mam wyjazd za 3 dni, chyba pozostaje lepiej poznać Polskę :at: :cold:

Adagiio
14.06.2020, 12:21
Wczoraj rano byłem na granicy w Ożennej i akurat stali słowaccy policjanty, więc zapytałem jak to jest. Powiedzieli że do 28 czerwca kraj jest zamknięty dla turystów z Polski. Można jechać bez żadnych ograniczeń tranzytem, ale nalezy przy kontroli udowodnić że celem podróży nie jest Słowacja. Kontroli już na granicy ma nie być, ale będą kontrole na drogach dojazdowych do granic i na terenie całego kraju. Obowiązuje 14 dniowa kwarantanna dla osób wjeżdżających do kraju, tak samo jak było u nas do piątku. Jak sytuacja z zarazą u nas się poprawi to otworzą.

mdxmd
14.06.2020, 22:28
Wczoraj rano byłem na granicy w Ożennej i akurat stali słowaccy policjanty, więc zapytałem jak to jest. Powiedzieli że do 28 czerwca kraj jest zamknięty dla turystów z Polski. Można jechać bez żadnych ograniczeń tranzytem, ale nalezy przy kontroli udowodnić że celem podróży nie jest Słowacja. Kontroli już na granicy ma nie być, ale będą kontrole na drogach dojazdowych do granic i na terenie całego kraju. Obowiązuje 14 dniowa kwarantanna dla osób wjeżdżających do kraju, tak samo jak było u nas do piątku. Jak sytuacja z zarazą u nas się poprawi to otworzą.

przestaną robić testy to się na pewno poprawi, czekamy... mnie martwi, że Norwegia nadal zamknięta a wyjazd za 12dni... :(

Dubel
15.06.2020, 06:54
przestaną robić testy to się na pewno poprawi, czekamy... mnie martwi, że Norwegia nadal zamknięta a wyjazd za 12dni... :(

No to chyba nie mam dla Ciebie z byt dobrych wiesci :( Od dzis jestesmy otwarci na Danie, Finlandie, Islandie, na Szwecje dalej zamknieci. Planowane otwarcie granic dla krajow UE to 20 lipca, choc i ta data to tylko plan. By wjechac do Norwegii nalezy posiadac prace lub najblisza rodzine tu.

Janek1
15.06.2020, 08:25
Też Norwegie planuje(planowalem) na koniec czerwca, początek lipca, ale to już chyba nie realne :(

mdxmd
15.06.2020, 16:32
No to chyba nie mam dla Ciebie z byt dobrych wiesci :( Od dzis jestesmy otwarci na Danie, Finlandie, Islandie, na Szwecje dalej zamknieci. Planowane otwarcie granic dla krajow UE to 20 lipca, choc i ta data to tylko plan. By wjechac do Norwegii nalezy posiadac prace lub najblisza rodzine tu.

szkoda... zapewne szybko nie będzie w końcu Norwegom bieda nie zagląda do garka więc nie mają ciśnienia by się śpieszyć ...

a czy w interesach... mając działalność gospodarczą?

Dubel
15.06.2020, 16:50
szkoda... zapewne szybko nie będzie w końcu Norwegom bieda nie zagląda do garka więc nie mają ciśnienia by się śpieszyć ...

a czy w interesach... mając działalność gospodarczą?

Nie wiem ale watpie. Na dzien dzisiejszy prawo wjazdu maja norwedzy , obcokrajowcy pracujacy i ich najblizsze rodziny, obywatele Dani,Finlandi i Islandi. To moze sie szybko zmienic bo sytuacja jest dynamiczna.

Jac
15.06.2020, 19:32
Po wjeździe na teren UA z Polski - bez kwarantanny.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Bez-kwarantanny-po-wjezdzie-na-Ukraine-7904433.html

Ale o powrocie niczego takiego nie mogę znaleźć, czyli zostają przepisy dot zewn granic UE, czyli zdaje się 2 tygodnie postojowego.

matjas
15.06.2020, 20:37
W tym tygodniu lub na początku przyszłego lecę do Czech. Zobaczymy co to będzie...

szprota
15.06.2020, 20:59
Jak nie masz meldunku w woj. śląskim to nie powinno być bez problemów.

matjas
15.06.2020, 21:20
????

Jak to miało być ? ;)

szprota
16.06.2020, 00:13
😂
Jak żeś ni ma sosnowiok abo hanys to bydzie ok
👍

Tank
16.06.2020, 05:30
Sosnowiacy chyba mogą? Toż to nie Ślązacy przecież! ;)

Wysłane z mojego Hammer_Energy_18x9 przy użyciu Tapatalka

szprota
16.06.2020, 08:42
Boli bycie w jednym worku, ale też bycie w nim bez nich bolało by bardziej.

Futrzak
16.06.2020, 09:37
Nikt na wysokości przejścia przynajmniej w Gorzyczkach nie sprawdza meldunku, patrzą tylko na tablice rejestracyjne jak widzą ,że ślązok zawracają, i nie chcą dyskutować.W dowodach nie ma miejsc zameldowania, i samo podawanie ,że auto tylko z śląska a mieszka się np. w stolicy nic nie daje.

GregoryS
16.06.2020, 09:39
Sosnowiacy chyba mogą? Toż to nie Ślązacy przecież! ;)

Pieronie, toć to gorole synek ! Kiery by ich tam kaj wpuścił ! ;)

Rozi73
16.06.2020, 14:20
ze Słowacją niezłe zamieszanie wyszło:
nie można...
można...
można ale tylko na 48h pod groźbą kary 1.600EUR
i ostatecznie NIE MOŻNA :mur:
https://www.money.pl/gospodarka/7-tys-zl-mandatu-dla-polakow-na-slowacji-w-ambasadzie-zaprzeczaja-odebralam-ze-150-telefonow-6521696711284353a.html

luk2asz
17.06.2020, 08:01
Info z MSZhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200617/7081e1ce87a9147c3a539b934c8b440b.jpg

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Dubel
17.06.2020, 08:23
Info z MSZhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200617/7081e1ce87a9147c3a539b934c8b440b.jpg

Mozesz dac jakis link do tej mapy?

Rozi73
17.06.2020, 08:48
w MSZ jak w starym kawale:
- Dlaczego policjanci chodzą parami?
- Bo jeden umie czytać, a drugi pisać.

tak i w MSZ jeden pisze drugi maluje.

1) z grafiki wynika że warunkowo można a tymczasem na stronach MSZ czytamy:

- W związku z sytuacją epidemiologiczną w świetle obowiązujących przepisów obywatele RP nie mogą wjechać na terytorium Federacji Rosyjskiej. Zakaz wjazdu cudzoziemców obowiązuje do odwołania. Dotyczy on również osób posiadających zezwolenie na pobyt stały w Rosji, które w okresie pandemii opuściły terytorium FR. https://www.gov.pl/web/dyplomacja/rosja

- Informujemy, że zgodnie z aktualnie obowiązującymi na Słowacji zasadami obywatele polscy nie mają możliwości swobodnego przemieszczania się przez terytorium Słowacji. Polska nie znalazła się na liście państw, które zostały uznane za bezpieczne pod względem zagrożenia epidemicznego koronawirusem. https://www.gov.pl/web/dyplomacja/slowacja

-Obecnie granica Węgier pozostaje zamknięta dla obywateli polskich w ruchu osobowym (turystycznym) do odwołania. https://www.gov.pl/web/dyplomacja/wegry

2) z grafiki wynika że nie można, tymczasem na stronach MSZ czytamy:
- Od 8 czerwca w Słowenii obowiązują nowe zasady kwarantanny - Obowiązek kwarantanny nie dotyczy osób w tranzycie, jeżeli ich pobyt na terytorium Słowenii nie przekracza 24 godzin

no i na koniec zielona Ukraina - no tak, można wyjechać... ale powrót do Polski to 14 dni kwarantanny.

reszty krajów nie sprawdzałem....

wojtekk
17.06.2020, 08:54
"2) z grafiki wynika że nie można, tymczasem na stronach MSZ czytamy:
- Od 8 czerwca w Słowenii obowiązują nowe zasady kwarantanny - Obowiązek kwarantanny nie dotyczy osób w tranzycie, jeżeli ich pobyt na terytorium Słowenii nie przekracza 24 godzin"

Jedno drugiego nie wyklucza. Możesz przejechać, zatrzymać się na dłużej: nie.

P.S. Fajnie Islandia się przesunęła na wschód :)

Rozi73
17.06.2020, 09:10
Słowenię na grafice masz na czerwono czyli: granice zamknięte, całkowity zakaz wjazdu
gdy tymczasem możesz wjechać i poruszać się tranzytem po terenie całej Słowenii przez 24h.

a np Bośnia i Hercegowina jest na żółto czyli zezwolono na warunkowy wjazd gdy:
"Obecnie do wjazdu do Bośni i Hercegowiny bez szczególnych restrykcji uprawnieni są jedynie obywatele Czarnogóry, Chorwacji i Serbii.
Obywatele Polski mogą wjechać do BiH tylko przez tzw. korytarz w Neum na trasie Dubrownik – reszta Chorwacji; (tam jest niecałe 10km !)
https://www.gov.pl/web/dyplomacja/bosnia-i-hercegowina

Na chwilę obecną obowiązuje zakaz wjazdu do Turcji obywateli RP oraz cudzoziemców, którzy spędzili w Polsce ostatnie 14 dni
Pozostałe kategorie cudzoziemców są zobligowane do podpisania zobowiązania o odbyciu obowiązkowej 14 dniowej kwarantanny po wjeździe na terytorium Turcji.
https://www.gov.pl/web/dyplomacja/turcja
ale jest na pomarańczowo i po spełnieniu tych warunków wjedziesz :)

tak przy okazji: Od 2 marca 2020 r. obywatele Rzeczpospolitej Polskiej podróżujący do Turcji turystycznie na okres do 90 dni są zwolnieni z obowiązku wizowego.

Jac
17.06.2020, 09:30
Dodam, ze te obrazki pokazują zasady WJAZDU do poszczególnych krajów, co nie oznacza automatycznego braku kwarantanny przy POWROCIE z tych krajów. Póki co bez kwarantanny wracamy z krajów UE, o ile dobrze przeczytałem przepisy.

rrolek
17.06.2020, 13:21
Witam
...no i na koniec zielona Ukraina - no tak, można wyjechać... ale powrót do Polski to 14 dni kwarantanny....
I to jest chyba doby pomysł...
Niech by choć tranzyt przez SK i HU puścili to można by pyknąć do Bułgarii. A tak to troche lipa

Pozdr rr

Lolex
17.06.2020, 13:54
Trzeba poczekać do 1 lipca, bo już od jakiegoś czasu mówi się, że z tą datą trochę więcej granic się pootwiera.

czosnek
17.06.2020, 14:49
A mi właśnie qatar odwołał sierpniowy lot do Indii.

Poncki
17.06.2020, 17:12
Dziwne, z powodu zwykłego kataru nie rezygnowałbym z wyjazdu!

;)

czosnek
17.06.2020, 17:15
Dziwne, z powodu zwykłego kataru nie rezygnowałbym z wyjazdu!

;)

Z hipochondrią nie ma żartów! :)

luk2asz
18.06.2020, 00:13
Mozesz dac jakis link do tej mapy?

Oczywiście np tu:

https://t.co/nmb2nB3wqR
(https://twitter.com/PolakZaGranica/status/1272917271955083264?s=09)

Dzwoniłem tez dzisiaj do ambasady w Chorwacji i miła Pani potwierdziła, że wjechać do Chorwacji można ze Słowenii. Tranzyt przez Słowenię jest możliwy.
Gdyby ktoś był w terminie wyborów prezydenckich, to można głosować w Zagrzebiu i Splicie. Potrzebna karteczka z Polski.

BiH nawet jak się uda wjechać to niestety już tylko na paszporcie , dowód odpada.

Adagiio
18.06.2020, 06:06
Czytałem wczoraj we włoskiej prasie że Słowenia jest również zamknięta dla italjańców, ale działa korytarz tranzytowy umożliwiający przejazd przez kraj np. do Chorwacji. W przypadku Słowenii wystarczy potwierdzenie pobytu na Chorwacji i to wszystko, nie można nocować i korzystać z lokali gastronomicznych na stacjach benzynowych, czy innych miejscach. Na Słowacji i na Węgrzech obowiązują dokładanie takie same zasady, masz udokumentowany tranzyt to jedziesz bez obaw .

matjas
18.06.2020, 08:46
A ktoś ma orient jak wyglada wjazd na Słowację z Czech???

M

Rozi73
18.06.2020, 11:51
Na Słowacji i na Węgrzech obowiązują dokładanie takie same zasady, masz udokumentowany tranzyt to jedziesz bez obaw .

no chyba jednak nie...

"Obywatele RP, którzy chcą powrócić do Polski mogą przejechać tranzytem przez terytorium Republiki Słowackiej bez uzyskiwania wcześniejszej zgody władz słowackich, pod warunkiem okazania w trakcie kontroli na przejściu granicznym polskiego paszportu lub dowodu osobistego. Czas przejazdu jest ograniczony do 8 godzin, w tym uwzględniono niezbędne tankowanie paliwa na stacjach benzynowych – tłumaczy MSZ.

czyli dotyczy to TYLKO POWROTÓW !

matjas
18.06.2020, 13:09
hm... czyli nie da się zakombinować wjazdu do Słowacji z CZ i powrotu do CZ.
Musiałbym przez Słowację wracać do PL prosto... ale to przecież przez Czechy jak do mnie jadąc.
Kombinuję bo mam robotę na trzy pełne dni w CZ i musimy podjechać do jednej maszyny na Słowację na parę godzin. Nie chciałbym tam później jechać...

M

luk2asz
18.06.2020, 23:32
Naprawdę proponuję wykonać jeden telefon do ambasady RP w danym kraju , który nas interesuje. To pewna informacja, a zmieniają one się jak w kalejdoskopie.

Dzisiaj np. można wjechać bez problemów do Węgier.

Słowacja : tranzyt możliwy na dwa sposoby. Powrót do Polski łatwy , jest na to kilka godzin itp, nie ma wielkich formalności.
Aby przejechać przez Słowację z Polski dalej musimy mieć pozwolenie z MSZ Słowacji. Można je uzyskać podając powód: zamieszkania, zameldowania w danym kraju docelowym, inaczej ciężko. Powód biznesowy w Słowacji też jest możliwy.
Sprawę ułatwia aktualne badanie z trzech dni na Covid. Masz negatywny - jedziesz.
Granice z ze Słowacją są otwarte ale często na granicy jest policja, która sprawdza badania, jak nie ma policji to nie znaczy, że gdzieś dalej w głąb nas nie skontrolują.

I tak codziennie coś nowego.

matjas
18.06.2020, 23:36
Dzieki

wilq.bb
19.06.2020, 09:49
Witamy w kraju paranoi i absurdu:

http://marcinpalacz.pl/baltyk/kwarantanna-po-wyjsciu-na-wody-miedzynarodowe

Tekst o przekraczaniu granicy wód terytorialnych - przez parę dni było można było pływać bez kwarantanny, ale już nie można bo jakiś mądry sobie inaczej przepisy zinterpretował - sprawa weszła w życie wczoraj o 8:00. Jak ktoś przypłyną 7:59 to luz idzie robić co chce, ale jak już o 8:01 ooo panie to już kwarantanna i nie ma przebacz.
Moje pytanie brzmi nie czy, ale gdzie z tego grajdołu spierniczać... Bo normalność raczej tu nie grozi.

fassi
19.06.2020, 10:06
Tak się dzieje kiedy wyłącza się rozum i wykonuje przepisy. W Berlinie wspólne grillowanie z kumplami było zabronione ale demonstracja z wykrzykiwaniem haseł z domaganiem się o więcej demokracji już nie :)

Ostatnio miałem kontrolę drogowa w germanii i powiem wam że się niewiele różniła od tego :D

T9PemRItJGk

turas
19.06.2020, 11:56
No to droga wolna! :)

Słowacja:
https://portaltatrzanski.pl/aktualnosci/od-jutra-polacy-moga-wjezdzac-na-slowacje,3450?fbclid=IwAR1zi7Ixniup4-THsx9SZUqiDP6YtRTKMUTw68BRcfsANZaK_H6lOSVei9M

Węgry:
https://www.gov.pl/web/wegry/wjazd-na-terytorium-wegier?fbclid=IwAR1Zlp1cdvEEXVp9n4jUTUwE6rDdCQqv1S KzntPwzGm7_LS_3VYtqehazdk

matjas
19.06.2020, 12:16
Gites!!!!

Adagiio
19.06.2020, 14:03
https://tvn24.pl/katowice/koronawirus-w-polsce-milion-koron-kary-za-wjazd-do-czech-dla-slazakow-4614594

Robur82
19.06.2020, 16:44
Czekam na Rumnie i w Karpaty trzeba by w końcu polecieć

rrolek
19.06.2020, 19:27
....od pierwszego lipca otwierają RO :haha2: .
Serio? Można się pakować?

Adagiio
20.06.2020, 08:32
Takie mam informacje od przyjaciół z RO, sam z niecierpliwością czekam na oficjalne potwierdzenie. Drugiego chciałbym jechać.

luk2asz
20.06.2020, 14:56
Czarnogora już jutro otwiera granice dla rezydentow RP����! Warunkiem wjazdu jest wynik ujemny testu #PCR-RT na SARS-CoV-2 w akredytowanych laboratoriach wazny nie dluzej niz 48 godzin. Decyzja obowiazuje od niedzieli 21 czerwca od godz. 24.

Słowenia skróciła czas tranzytu dla polaków do 12 h.

Rozi73
20.06.2020, 18:42
a Łotwa i Estonia właśnie przywróciła 14 dni kwarantanny dla Polaków https://wiadomosci.wp.pl/koronawirus-i-otwarcie-granic-lotwa-i-estonia-przywracaja-kwarantanne-dla-polakow-6523506821305985a

Novy
20.06.2020, 21:09
Do Szwajcarii, Austrii i Liechtensteinu można wjeżdżać i wyjeżdżać bez problemu.

luk2asz
21.06.2020, 16:18
Do Szwajcarii, Austrii i Liechtensteinu można wjeżdżać i wyjeżdżać bez problemu.

Ale ty piszesz o Polakach czy Niemcach :):)

Vlad Palinka
21.06.2020, 20:40
Panowie niestety...
https://www.gov.pl/web/rumunia/wjazd-wyjazd-i-tranzyt-przez-rumunie-samochodem-osobowym2?fbclid=IwAR2J7dEC5hPMl-9SrgzV1bdmR74ZNa6gq4csgAKKRuHTfdI5_UNAGGAuPHQ

Zgodnie z Postanowieniem Rządu Rumunii nr 476 z 16.06.2020 stan alarmowy w Rumuni został przedłożony od 17.06 na kolejne 30 dni. Zgodnie z zasadami stanu alarmowego granice Rumunii pozostają zamknięte dla cudzoziemców, z wyjątkiem(...):

Novy
21.06.2020, 22:02
Właśnie wróciłem z takiej objazdówki. Zrobiłem około 1.000 km.
Co prawda autem i na niemieckich numerach, ale granice otwarte i ten cały cyrk już jakby minął.

I tak np. w Austrii i Liechtensteinie, w sklepach czy na stacjach benzynowych nie ma cyrku z maseczkami, w sensie nie trzeba przyodziewać (w de nadal jest).
W Szwajcarii w sklepie nie byłem.

W Austrii cena benzyny od 0,98 do 1,03€/l.

mdxmd
21.06.2020, 22:30
do konca lipca czekam na No a pozniej zmieniam tez plan na poludniwy..

niby do NO mozna wjechac ale trzeba udac sie na 10day kwarantanne a to dlugo niestety.. jak na namiot :) i na dziko, chociaz mogloby to miec i dobre strony

Dubel
22.06.2020, 06:06
do konca lipca czekam na No a pozniej zmieniam tez plan na poludniwy..

niby do NO mozna wjechac ale trzeba udac sie na 10day kwarantanne a to dlugo niestety.. jak na namiot :) i na dziko, chociaz mogloby to miec i dobre strony

Nie mozna do Norge wjechac nie majac najblizszej rodziny/pracy/pozwolenia na pobyt. Turysci na razie do Norwegi nie wjada.

Emek
22.06.2020, 10:13
No i kolega odbił się od granicy jak ping pong.
Nie wpuścili :(
Odbiłem się do ściany na granicy, trzeba będzie zmienić plany.

czosnek
22.06.2020, 10:17
Od której granicy się odbił? Rosyjskiej?

Emek
22.06.2020, 10:17
Tyle wiem co napisał. Nie rozmawialiśmy.

sambor1965
22.06.2020, 10:29
Rosyjskie centra wizowe nawet nie przyjmują wniosków na wizy turystyczne - do odwołania. Dostają je wyłącznie członkowie rodzin i kierowcy międzynarodowi. Nie ma szans dostania wizy biznesowej i wjazdu na motocyklu jak to bywało w przeszłości.
Kazachstan zawiesił ruch bezwizowy do 1 listopada. Turkish zaczął latać do Azji Centralnej, ale we wszystkich tych krajach nie wpuszczają turystów. Mój znajomy Mongoł protestował pod ambasadą mongolską w USA, bo od 3 miesięcy nie może wrócić do kraju. Nie ma żadnych samolotów - kopalnei na gobi mają swoje czartery i wożą nimi swoich zagranicznych specjalistów.
Możecie również zapomnieć o Indiach w tyym roku, Pakistanach i innych krajach w okolicy.
Wolny od wirusa jest Wietnam i chętnie by wszystkich przyjął, ale póki co z Unii nie tak łatwo wylecieć.

Adagiio
22.06.2020, 11:34
Zasmuciłeś mnie tą informacją.

Emek
22.06.2020, 11:38
No więc kolega się odbił od ruskiej granicy na przejściu Terehowa-Buraczki.

wojtekk
22.06.2020, 11:39
Przesunąłem tu dyskusję o RO z wątku sprzedaży motocykla. Proszę o zrozumienie i mam nadzieję, że dobrze rozumiem intencje autorów wątków (tu chyba bardziej pasuje, a wątku sprzedaży nie zaciemnia)

wojtekk
22.06.2020, 17:21
"Od 22 czerwca Łotwa i Estonia przywróciły obowiązkową 14-dniową kwarantannę dla obywateli Polski – poinformowało Polskie Radio, powołując się na dane resortów spraw zagranicznych nadbałtyckich republik."

https://wyborcza.pl/7,155287,26054765,regres-w-odmrozaniu-dzis-dwa-kraje-przywrocily-nam-kwarantanne.html#S.Gospodarka-K.C-B.2-L.1.duzy

mdxmd
22.06.2020, 17:39
pojedziesz i zaraz się okaże, że nie wrócisz lub kombinuj inna drogą bo już coś się zmieniło... jedyna szansa to kraje, dla których turystyka to duża część budżetu, cała reszta ma w d..pie turystów.. niestety ale wirus ma w kodzie dna coś z narodowości :( i jest problem

luk2asz
24.06.2020, 22:29
Granice Czarnogóry są otwarte dla obywateli RP, mieszkających w Polsce, od 22 czerwca, pod warunkiem okazania na przejściu granicznym negatywnego wyniku testu PCR na SARS-CoV-2, wykonanego nie później niż 72.godz. wstecz..

sambor1965
25.06.2020, 16:31
Z Gruzją słabo.

Zakaz regularnych lotów może zostać przedłużony do końca lipca ze względu na szybki wzrost liczby nowych przypadków koronawirusa w krajach sąsiednich, powiedziała dziś gruzińska minister gospodarki Natia Turnava.

Gruzińska Agencja Lotnictwa Cywilnego wzywa obywateli, aby nie kupowali biletów, dopóki "oficjalne źródła" nie podadzą dokładnej daty wznowienia lotów międzynarodowych. https://agenda.ge/en/news/2020/2014

sambor1965
26.06.2020, 15:17
Przed podróżą poza PL sprawdźcie czy wasze ubezpieczenie nie ma wyłaczeń związanych z epidemią. To powinno być zapisane w OWU.

Tomas_XRV
26.06.2020, 16:22
Ubezpieczenie wojażer w PZU nie działa w kraju w którym panuje epidemia. Chciałem się ubezpieczyć na wypadek leczenia w szpitalu.

nabrU
26.06.2020, 16:56
Ubezpieczenie wojażer w PZU nie działa w kraju w którym panuje epidemia. Chciałem się ubezpieczyć na wypadek leczenia w szpitalu.

Dobre, czyli jak mniemam nie jest ważne nigdzie :D

luk2asz
26.06.2020, 18:11
Onufry ostatnio pokazywał WARTE , jak pamiętam było ok. Ale mogę się mylić.

maly
27.06.2020, 08:52
Wie ktoś jak jest z Francją? Miałem pojeżdzić po alpach francuzkich i chyba nic z tego nie wyjdzie.Na oficjalnych stronach MSZ znajduję sprzeczne informacje.

Artek
27.06.2020, 10:57
Wie ktoś jak jest z Francją? Miałem pojeżdzić po alpach francuzkich i chyba nic z tego nie wyjdzie.Na oficjalnych stronach MSZ znajduję sprzeczne informacje.

Bez problemu wjedziesz, pojeździsz i wrócisz stamtąd.

Tomas_XRV
27.06.2020, 11:09
Dobre, czyli jak mniemam nie jest ważne nigdzie :D

Dla sprostowania wojazera brałem w tamtym roku na UA jako ubezpieczenie wyjazdu z uprawianiem sportów ekstremalnych w razie gdybym się połamał w górach i teraz zapytałem się czy leczenie w razie zarażenia koronawirusem tez obejmuje i niestety nie.

luk2asz
30.06.2020, 22:09
Czarnogóra 🇲🇪 otwiera granice dla Polski i innych krajów #UE.

Rezydenci państw członkowskich 🇪🇺 mogą wjechać do Czarnogóry bez dodatkowych warunków, czyli wymóg posiadania wyniku testu przy przekraczaniu granicy przestaje obowiązywać. https://t.co/vs541wE0Sz

luk2asz
30.06.2020, 22:11
Yupiiiii. Serbia juz dawno otwarta. Słowacja, Węgry i na miejscu. No to jedziemy

mdxmd
30.06.2020, 23:01
gdzieś czytałem, że w NO już przeprasza miła pani z rządu... że spanikowała.... no i możliwe, iż niebawem też przestaną durnieć :)

Poncki
01.07.2020, 15:41
Wrzucam informacyjnie:

Tekst z grupy "Bałkany" na fejsie:

"My city dying! Novi Pazar, in the Sandżak region - Serbia, is definitely Bergamo of Balkan. People are dying on the hospital sidewalks because there is not enough medical personnel working and not enough equipment. Approximately 10 people die daily. The Serbian Government and its media are blocking the information about the actual state in the city. 60% of the medical personnel has tested Covid 19 positive. Let's help!"

Z drugiej strony mój znajomy był kilka dni temu w Chorwacji przez 10 dni (także TET) i mówi, że temat korony w zasadzie nie występuje.

Dubel
02.07.2020, 06:57
gdzieś czytałem, że w NO już przeprasza miła pani z rządu... że spanikowała.... no i możliwe, iż niebawem też przestaną durnieć :)

U nas raczej nie durnieja ale to kwestia subiektywnej oceny ....
10 lipca oglasza na ktore kraje EU sie otwieraja, otwarcie nastapi 15 lipca

Pozdro

Rozi73
03.07.2020, 10:15
RMF FM podaje iż Polska od dzisiaj zniosła obowiązek kwarantanny dla obywateli UE przybywający spoza UE.
https://www.rmf24.pl/raporty/raport-koronawirus-z-chin/polska/news-zmiany-w-zasadach-kwarantanny-wchodza-w-zycie-od-dzis,nId,4590359?fbclid=IwAR13oJeoIc9OB_ygjD3rSFIl SYWiB6z-_UPY61ANbZArKITN3T_WOOxHHuQ

na Ukrainę można ruszać :at:

sambor1965
03.07.2020, 10:56
Oficjalnie: Rosja zamknięta co najmniej do końca lipca.

Emek
03.07.2020, 11:06
Nieoficjalnie. Kumpel z Rosji zeznaje że w tym roku granic dla turystyki nie otworzą. Gość w armii pracuje więc może wie co gada.

Cezarus
03.07.2020, 12:32
RMF FM podaje iż Polska od dzisiaj zniosła obowiązek kwarantanny dla obywateli UE przybywający spoza UE.
https://www.rmf24.pl/raporty/raport-koronawirus-z-chin/polska/news-zmiany-w-zasadach-kwarantanny-wchodza-w-zycie-od-dzis,nId,4590359?fbclid=IwAR13oJeoIc9OB_ygjD3rSFIl SYWiB6z-_UPY61ANbZArKITN3T_WOOxHHuQ

na Ukrainę można ruszać :at:

Na UA chyba nie można jeszcze wjechać ......ma ktoś świeże wieści ?

Kuba_74
03.07.2020, 13:01
W krościenku przejście chyba nieczynne:
https://lookcam.live/player/b7n2O4NThx/

Rozi73
03.07.2020, 13:28
Już 2 tygodnie temu media donosiły że :
" Po powrocie z Polski na Ukrainę nie trzeba poddawać się samoizolacji ani obserwacji - poinformował w poniedziałek ukraiński minister ochrony zdrowia Maksym Stepanow. Jak dodał, Polska jest w tzw. zielonej strefie pod względem sytuacji epidemicznej."
źródło: https://polskieradio24.pl/5/1223/Artykul/2531888,Minister-zdrowia-Ukrainy-Polska-w-zielonej-strefie-nie-trzeba-przechodzic-obserwacji

"zgodnie z p. 7 uchwały Rady Ministrów Ukrainy z dnia 20 maja 2020 r. nr 392 (z późn. zm.) kwarantannie podlegają osoby, które przekraczają granicę państwową Ukrainy, z kraju o podwyższonym stopniu ryzyka COVID-19 oraz osoby, które są obywatelami takiego kraju. Za państwa o podwyższonym stopniu ryzyka COVID-19 uważa się kraje, w których liczba aktywnych zakażeń wynosi ponad 40 osób na 100 tys. mieszkańców.

Aktualna lista krajów, których obywatele są zwolnieni z kwarantanny publikowana jest na stronie Ministerstwa Ochrony Zdrowia Ukrainy: https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov "
źródło: https://www.gov.pl/web/dyplomacja/ukraina
na dzień dzisiejszy jesteśmy na "zielonej liście" z wynikiem 34,5 aktywnych zakażeń na 100tyś. mieszkańców. https://moz.gov.ua/uploads/4/24692-informacia_sodo_kil_kosti_aktivnih_vipadkiv_covid_ 19_na_100_tis_naselenna.pdf

jak jest faktycznie to nie wiem bo to się ciągle zmienia, a sytuacja epidemiologiczna na Ukrainie przez ten czas znacznie się pogorszyła:
"Obserwowane obecnie na Ukrainie wskaźniki zachorowań na Covid-19 nie pozwalają nam na aktywny dialog w sprawie otwierania granic - powiedziała w opublikowanym we wtorek wywiadzie dla Interfax-Ukraina wicepremier tego kraju Olha Stefaniszyna"

dawid8210
03.07.2020, 19:43
Mój sąsiad wjechał na Ukraine na dniach. Ale to do roboty. I po powrocie kwarantanna.

gdziala
03.07.2020, 21:23
Na Islandię można lecieć śmiało :) Na lotnisku robią testy za ok.300zł i można zwiedzać ....a pogoda dopisuje :)

madafakinges
04.07.2020, 07:57
Ok a co jak wyjdzie pozytyw?

Jac
04.07.2020, 08:27
Ok a co jak wyjdzie pozytyw?

Jak na lotnisku to kiblujesz w izolatce przez 2 tygodnie, a jak się okaże „za chwilę” (każdy musi mieć apkę lokalizującą), ew leciałeś z kimś, kto był zarażony - kiblujesz sam w namiocie w interiorze, też przez dwa tygodnie. Perspektywa pełna pokus. Warto wziąć coś do czytania w razie „w”.

A wracając do pytania o UA, to z innej beczki. Jak tam sytuacja poopadowa. Mieli chyba nie mniej podtopień niż na Podkarpaciu, więc chyba nie jest zbyt różowo. Może ktoś ma wieści z Zakarpacia?

Jac
05.07.2020, 08:24
A tutaj garść (ponurych) wieści z Biszkeku.

https://medium.com/@ser_ou_parecer/bishkek-running-out-of-hospital-beds-as-coronavirus-pneumonia-cases-surge-4817a7a41e1d

Adagiio
05.07.2020, 17:20
Na Słowenie nie można wjechać w celach turystycznych, nawet tranzytem. Mierzą temperaturę wyrywkowo, szczególnie nam i Rumunom, Słowacy , Czesi , Niemcy czy Austriacy przejeżdżają na machniecie ręki stróża w budce. Odbiło się od granicy stojących w kolejce przede mną kilka aut na polskich tablicach. Przez Węgry chyba tylko tranzytem można jechać, kontroli na granicy nie ma, ale sporo pląta się mundurowych i ściągają osobowe auta na parkingi do kontroli. Widziałem niewiele naszych samochodów tam a te co jechały miały kartkę za szybą z napisem transit. W Romie nadal brak turystów. W centrum pozamykane hotele, knajpy czy bary.
To chyba najlepszy czas żeby pozwiedzać i nie stać w kolejkach do muzeów czy innych zawsze obleganych miejsc w tym mieście, zresztą tak samo jest w innych.
Końcem przyszłego tygodnia jadę osobiście sprawdzić czy granica RO jest faktycznie dla nas zamknięta. Wczoraj rozmawiałem z przyjaciółką i mówiła że do schroniska regularnie przyjeżdżają turyści ze Słowacji czy z Czech i grupy kilku Niemców na moto też nocowało. Daleko nie mam, najwyżej przestanę się łudzić ze pojeżdżę w tym sezonie po rumuńskich góreczkach.
Za to w BN masa naszych sąsiadów ze Słowacji na dryndach dziś w Radocynie raczyła się browarem.

Neno
05.07.2020, 22:13
Białoruś otwarta od soboty, w obie strony bez kwarantanny.

chemik
06.07.2020, 08:20
Na UA chyba nie można jeszcze wjechać ......ma ktoś świeże wieści ?

Jeśli chodzi o wjazd na Ukrainę:
Wchodzisz na oficjalną stronę ukraińskiego ministerstwa i sprawdzasz tabelę: https://moz.gov.ua/uploads/4/24692-informacia_sodo_kil_kosti_aktivnih_vipadkiv_covid_ 19_na_100_tis_naselenna.pdf
Przedstawia ona ilość przypadków Covid-19 na 100 tys. mieszkańców.
Obecnie Polska ma ten wskaźnik 34,5 i "świeci" się na zielono. Możemy wjeżdżać bez kwarantanny ukraińskiej. Jak ten wskaźnik osiągnie lub przekroczy 40 to po wjeździe na Ukrainę trzeba będzie się poddać kwarantannie (Polska będzie wtedy w tabeli "świecić" się na czerwono).

Jeśli chodzi o wjazd do Polski z Ukrainy:
Od ubiegłego piątku polska kwarantanna nie obowiązuje.

honda_honda
06.07.2020, 08:35
https://autokult.pl/37998,wyjazd-za-granice-sprawdzamy-kraje-w-samochodowym-zasiegu

Cezarus
06.07.2020, 08:42
Jeśli chodzi o wjazd na Ukrainę:
Wchodzisz na oficjalną stronę ukraińskiego ministerstwa i sprawdzasz tabelę: https://moz.gov.ua/uploads/4/24692-informacia_sodo_kil_kosti_aktivnih_vipadkiv_covid_ 19_na_100_tis_naselenna.pdf
Przedstawia ona ilość przypadków Covid-19 na 100 tys. mieszkańców.
Obecnie Polska ma ten wskaźnik 34,5 i "świeci" się na zielono. Możemy wjeżdżać bez kwarantanny ukraińskiej. Jak ten wskaźnik osiągnie lub przekroczy 40 to po wjeździe na Ukrainę trzeba będzie się poddać kwarantannie (Polska będzie wtedy w tabeli "świecić" się na czerwono).

Jeśli chodzi o wjazd do Polski z Ukrainy:
Od ubiegłego piątku polska kwarantanna nie obowiązuje.

Dzięki Chemik :Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up:

wooocash
06.07.2020, 14:43
Na Słowenie nie można wjechać w celach turystycznych, nawet tranzytem. Mierzą temperaturę wyrywkowo, szczególnie nam i Rumunom, Słowacy , Czesi , Niemcy czy Austriacy przejeżdżają na machniecie ręki stróża w budce. Odbiło się od granicy stojących w kolejce przede mną kilka aut na polskich tablicach. .

Nie wiem na jakiej podstawie nie wpuszczają Polaków bo 12 godzinny tranzyt jest prawnie dopuszczony i wielu moich znajomych jadąc do Chorwacji skorzystało z tej opcji.

luk2asz
06.07.2020, 19:43
Nie wiem na jakiej podstawie nie wpuszczają Polaków bo 12 godzinny tranzyt jest prawnie dopuszczony i wielu moich znajomych jadąc do Chorwacji skorzystało z tej opcji.

Słowenia tranzytem jest dozwolona, pani w ambasadzie, co prawda chorwackiej potwierdziła.

Adagiio
07.07.2020, 06:45
Nie wiem na jakiej podstawie jeżdżę na cmr-ce więc mnie to nie dotyczy. Dziś na tych granicach, które jeszcze działają jest jak przed 2004 rokiem, gdzie strażnik decydował o wielu kwestiach według własnego widzi mi się. Granica węgiersko - słoweńska w miejscowości Lendava to była.

Lakrua
07.07.2020, 15:06
Austria można ?
Słowenia można ?

czosnek
07.07.2020, 15:42
Właśnie rozmawiałem z kumplem, który pojechał sobie na wakacje do Chorwacji, tranzytem przez Słowenię. Bez problemów, bez kontroli.

luk2asz
07.07.2020, 17:05
Austria można ?
Słowenia można ?Nie odbieraj tego osobiście:-) ale nie prościej wejść na stronę ambasady polskiej w danym kraju i tam sprawdzić pewne informacje.
Dzisiaj obdzwoniłem Czarnogore, Bosnie i Serbie i wszystko jest korekt w informacjach na stronie.
Ciekawostka taka, że Czarnigora pochwaliła się jako pierwszy kraj który zwalczył korone, a dzisiaj ma 500 przypadków. Co daje 0.8 % mieszkańców.

Novy
07.07.2020, 17:15
Austria można ?
Słowenia można ?

Niemcy, Austria, Szwajcaria i Liechtenstein bez problemu.

Sidorowski
07.07.2020, 20:58
Nie odbieraj tego osobiście:-) ale nie prościej wejść na stronę ambasady polskiej w danym kraju i tam sprawdzić pewne informacje.
Dzisiaj obdzwoniłem Czarnogore, Bosnie i Serbie i wszystko jest korekt w informacjach na stronie.
Ciekawostka taka, że Czarnigora pochwaliła się jako pierwszy kraj który zwalczył korone, a dzisiaj ma 500 przypadków. Co daje 0.8 % mieszkańców.

To wszedłem na ambasadę w Kijowie i widzę, że wznowiono odprawę w Budomierzu od 6 lipca, a na webcam przejście puste (podobnie jak pozostałe przejścia)? Skoro jesteśmy zwolnieni z kwarantanny po powrocie z UA to którędy tam dojechać na moto?
Pzdr

Wysłane z Nokii 3310

Tank
08.07.2020, 05:18
https://next.gazeta.pl/next/7,151003,26106792,epidemia-koronawirusa-na-swiecie-nie-ustepuje-kolejne-kraje.html

Jac
08.07.2020, 07:32
Wieści z RO

https://www.gazetaprawna.pl/artykuly/1485485,polska-rumunia-podroz-kwarantanna.html

Adagiio
08.07.2020, 10:09
Super wiadomość.

luk2asz
08.07.2020, 10:24
No i weekend w Czrnogoze pod znakiem zapytania .

Cyt. z ambasady w Belgradzie.

Władze Serbii w związku z rosnącą liczbą stwierdzonych zakażeń COVID-19 zapowiedziały wprowadzenie w Belgradzie godziny policyjnej, z możliwością objęcia nią całego terytorium Serbii, od godz. 18 w piątek 10.07 do godz. 5 w poniedziałek 13.07.2020 r..Wprowadzenie godziny policyjnej oznacza zakaz opuszczania miejsca zamieszkania (mieszkań), przemieszczania się. i obecności w przestrzeni publicznej; wyjątki dotyczyć mogą pracowników kluczowych służb, możliwe jest udzielenie zgody na krótkie spacery rodzin z dziećmi i seniorów oraz na wyprowadzanie zwierząt domowych. Ponadto zapowiadane jest natychmiastowe wprowadzenie zakazu gromadzenia się więcej niż 5 osób

CzarnyCzarownik
08.07.2020, 15:34
Możliwy spory problem z przejazdem przez Austrię jak będziemy wracać z wakacji.

Obcokrajowcy pracujący w Austrii z tych krajów mają już kwarantannę po powrocie.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200708/c9f69b120b9b48d58191e5988e7fa345.jpg

rrolek
08.07.2020, 17:57
Wieści z RO....
Ło Jezusie! Może się nie ogarnął i nie zamknął przed 25 bm ?

rr

Boldun
08.07.2020, 19:11
Białoruś otwarta od soboty, w obie strony bez kwarantanny.

To pewne informacje?
Bo dzwonione do ambasady i tam nic nie wiedzą:dizzy:

Neno
08.07.2020, 20:39
To pewne informacje?
Bo dzwonione do ambasady i tam nic nie wiedzą:dizzy:

Pewne. To co oni wiz nie wydają, że nie wiedzą czy jak ?
W Białymstoku wizy już normalnie robią.

Poza tym od strony takiej Łotwy przejścia były już dawno otwarte - jakaś opłata za badania tylko była ale wpuszczali bez czekania na wynik, i bez kwarantanny. Opłata chyba 80€.

Boldun
08.07.2020, 21:18
No właśnie nie wiedzą :confused:
Biurwokracja...
Dzięki :Thumbs_Up:

wojtekk
09.07.2020, 13:50
WaysToRussia pisze, że Rosja może się otwiera:

27 lipca:

https://waytorussia.net/russia/coronavirus-travel-updates.html?fbclid=IwAR0taM8P_SpiucC1sDLL6FFVI98d LQl5vFZTzO8zY_BBp4GZLsLgdKSP2U0

Cezarus
09.07.2020, 15:20
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200709/f64bd70c8bed990e9fd4316ef1605c11.jpg
Maroko otwiera się , ale tylko dla swoich obywateli i tylko z portów Francji i Włoch .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

rumpel
09.07.2020, 15:48
Oficjalnie-������ Rząd Maroka ogłosił otwarcie granic w Maroku wyłącznie dla obywateli Maroka i MRE od wtorku 14 lipca 2020 r. o północy.
Niemniej jednak, jeśli chodzi o dostęp morski, dostęp do Maroka będzie dostępny wyłącznie za pośrednictwem Francji (Sète) i Włoch (Genui). Podróż przez Hiszpanię jest obecnie niemożliwa.
Posiadacze paszportu marokańskiego lub MRE muszą przedłożyć władzom marokańskim test PCR poniżej 48 godzin przed wejściem na pokład samolotu lub łodzi oraz test serologiczny.
MRE będą również musiały przestrzegać zalecanych środków higieny (obowiązkowa maska, dystans itp. ).
Decyzja dotyczy również cudzoziemców zamieszkujących na terytorium Maroka.

Dubel
10.07.2020, 12:52
Oficjalnie!
Od 15 lipca norwegia otwarta na polske bez kwarantany, nalezy brac pod uwage ze zamknieta jest na szwecje i planujac podroz szwecje nalezy przejechac tranzytem.
Pozdro

mdxmd
10.07.2020, 21:35
Oficjalnie!
Od 15 lipca norwegia otwarta na polske bez kwarantany, nalezy brac pod uwage ze zamknieta jest na szwecje i planujac podroz szwecje nalezy przejechac tranzytem.
Pozdro

czyli promem a później autostradą do Oslo można jechać, ciekaw jestem, czy będzie jakaś odprawa czy coś w tym stylu... tzn. żeby nie było, że trzeba będzie na granicy Szwecja/No odstać np 6godz.... bo wtedy to lepiej przez Danię gonić

Jery07
11.07.2020, 21:43
Planuje ktoś wyjazd do Norwegii po 15 lipca?

Dubel
11.07.2020, 23:34
czyli promem a później autostradą do Oslo można jechać, ciekaw jestem, czy będzie jakaś odprawa czy coś w tym stylu... tzn. żeby nie było, że trzeba będzie na granicy Szwecja/No odstać np 6godz.... bo wtedy to lepiej przez Danię gonić

Nie ma stania. Jest kontroli jeśli jedziesz przez Szwecję to możliwy tylko tranzyt więc od promu prosto na granice i warto zachować bilet dla potwierdzenia

trolik1
12.07.2020, 08:41
Planuje ktoś wyjazd do Norwegii po 15 lipca?
My na początek Sierpnia planujemy. Norwegia, potem TET Szwedzki i Finski
pozdrawiam trolik

Artek
13.07.2020, 18:29
Oficjalnie!
Pozdro

Nie jest wymagane dwukrotne badanie pod kątem wirusa?
Pytam, bo tu jest info, że jednak należy testy robić: https://www.gov.pl/web/norwegia/covid-19-w-norwegii

Edit: doczytałem:)
Badania należy robić do 15 lipca.

MrWaski
13.07.2020, 19:07
No to pojutrze jedziemy na Nord Cap! :D

rrolek
13.07.2020, 19:45
W Rumunii wzrost zachorowań. Jak tak dalej pójdzie, z mojej w wielu innych wycieczek może być lipa.
https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Brzeszczot
13.07.2020, 22:58
Obecnie jestem w pirenejach w Hiszpanii ludzi prawie nie ma wcale, sporo camperow na parkingach.jak przejeżdżamy przez miasteczka sporo ludzi w knajpach, większość hoteli pozamykane , zmierzamy do Portugalii https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200713/d58cc23cc340fecac6a4f824fb63ff62.jpg

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
9836698367

maciekrom
15.07.2020, 23:10
https://naszaserbia.pl/unia-europejska-usunela-serbie-i-czarnogore-z-listy-krajow-bezpiecznych/

turas
16.07.2020, 09:06
Z Rumunią już jest lipa o tyle, że chcąc wracać przez Węgry, będzie się mieć robiony test na granicy Węgierskiej a przejazd tylko tranzytowy.

https://www.rmf24.pl/raporty/raport-koronawirus-z-chin/europa/news-koronawirus-wegry-wprowadzaja-zakaz-wjazdu-dla-obywateli-nie,nId,4606979

muszel72
16.07.2020, 10:58
Rzeczywiście w tej Rumuni słabizna:)
https://www.webcamromania.ro/webcam-mare/webcam-vama-veche/

Brzeszczot
16.07.2020, 11:44
Przejeżdżając 1000 km po Hiszpanii odnoszę wrażenie że jesteśmy jedynymi motocyklistami z Polski. Pusto jak po ataku zombie , wszyscy bez wyjątku pomykają w maskach. Mieliśmy jedną kontrolę policyjną , ale jak zobaczyli że elpolako to nawet dokumentów nie chcieli . Jedyne życie widać w knajpach, lecz i tam ludzie trzymają od siebie dystans

Nasmarowane

z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200716/96499b8344b52e5c34a28151ad2f9bc7.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200716/1dcbeafda4066c79dd842b34356ac6a4.jpg

rrolek
16.07.2020, 16:12
Czy aby na pewno? Tu piszą że zakaz nie dotyczy tranzytu (przez Węgry):
https://serwisy.gazetaprawna.pl/turystyka/artykuly/1485903,koronawirus-wakacje-wegry-zakaz-wjazdu.html
Był ktoś w tym tygodniu i weryfikował na własnej pupie ?

Pozdr rr

Melon
16.07.2020, 19:25
Brzeszczot kiedy wracasz bo wpadł bym na tą kawę co zapraszał?:D

luk2asz
16.07.2020, 23:27
Polski MSZ odradza podróż do Czarnogóry.
Wskaźnik na 1000 mieszkańców - 200.
A nie dawno chwalili się, że są wolni od Cvida. Dzisiaj nie wyrabiają w szpitalach.
Wygląda na to, że pozamiatane w sierpniu na wyjazd.

Serbia - bez godziny policyjnej ale restrykcje wracają.

BiH - można wjechać pod warunkiem okazania testu na Covid z 48 H. Nie ma określonego jaki to test.

Chorwacja od 15.07 - powrót maseczek w miejscach publicznych.

Adagiio
17.07.2020, 06:59
Włosi od wczoraj blokują wjazd na swoje terytorium dla większości krajów bałkańskich, wyjątkiem jest Chorwacja, ale odradza się wyjazdy tam swoim obywatelom. Od 15 powrócił obowiązek noszenia masek na zewnątrz. Wczoraj na stronie msz pojawił się komunikat o odradzaniu wyjazdów do Hiszpanii. W porannych rumuńskich wiadomościach coś mówili o przywróceniu blokad w niektórych regionach kraju, nie do końca zrozumiałem gdzie, jeśli ilość zarażeń wzrośnie.

wojtekk
17.07.2020, 10:22
NIe z powodu Covidu, ale ogólnie: nie pchałbym się w kierunku Azerbejdżanu i Armeii - wróciły walki.

Cezarus
17.07.2020, 10:39
NIe z powodu Covidu, ale ogólnie: nie pchałbym się w kierunku Azerbejdżanu i Armeii - wróciły walki.

Do Azerbejdżanu w ogóle nie wiedziesz , a walki wróciły w Górnym Karabachu ....

Poncki
17.07.2020, 11:42
a walki wróciły w Górnym Karabachu ....

Piszą inaczej: "Wymiana ognia zdarza się często w rejonie spornego Górskiego Karabachu, ale tym razem do incydentów doszło w innym rejonie, na granicy między prowincją Tawusz w Armenii a rejonem Towuz w Azerbejdżanie. Do walk w tym rejonie dochodziło też w przeszłości, ale na tak dużą skalę nie zdarzało się to od 2015 r."

gus
17.07.2020, 11:47
Testował ktoś tranzyt przez węgry po powrocie "czerwonego" kraju? jak to wygląda, mierzą temperaturę? czy w ogóle weryfikują skąd się jedzie?

florentino
17.07.2020, 23:11
Z "czerwonego" Węgrzy wpuszczają tylko obywateli węgierskich. Dziś na granicy w Petea rumuński pogranicznik zapytał gdzie jadę, dostałem instrukcję z mapką korytarzy tranzytowych oraz 48 godzin na tranzyt przez Rumunię do Bułgarii. W kierunku Rumuni stały 3 samochody I, NL, B. Do wjazdu na Węgry była mała kolejka może 30 samochodów.

Robson

Novy
18.07.2020, 02:14
A do Czech można wjeżdżać?
Wie ktoś z własnego doświadczenia, a nie z doniesień nie zawsze do końca aktualnych?

Tank
18.07.2020, 07:03
Wczoraj wjeżdżałem, dziś będę rowniez. Żadnego problemu.

Adagiio
18.07.2020, 07:09
Artykuł na pierwszej stronie dzisiejszego włoskiego dziennika donosi :

Boom nowych przypadków w Rumunii. W ciągu ostatnich 24 godzin w Rumunii odnotowano 799 nowych zakażeń koronawirusem, co stanowi dzienny rekord od początku pandemii, co daje łączną liczbę przypadków 35802. Od wczoraj zmarło 17 osób, w sumie 1988 osób. Rumunia pozostaje krajem bałkańskim najbardziej dotkniętym kryzysem Covid-19. Rozważa się wprowadzenie natychmiastowych obostrzeń i blokad w poruszaniu.

wooocash
18.07.2020, 11:30
Całe Bałkany coś się sypią.. :( Węgrzy wprowadzili już Rumunię na listę Yellow i teoretycznie wjazd z Rumunii do Węgier to 14 dni kwarantanny albo przedstawienie na granicy dwóch negatywnych testów z ostatnich 5 dni. Do tego bardzo sprzeczne informacje o tranzycie :( bo np. ambasada węgierska w Polsce mówi, że tranzyt po wyznaczonej trasie możliwy a kumpel czeka właśnie na wynik testu przy granicy bo nie został wpuszczony na tranzyt

przemo77390
18.07.2020, 16:51
Zle wiesci o tej Rumunii. Rozwazalismy aby leciec na lekkich na TET Rumunski.

Ktos moze wie jak jest z wjazdem i wyjazdem przez Ukraine?

Adagiio
18.07.2020, 17:24
Rozmawiałem przed chwilą z przyjaciółmi z Brosa, mówią żeby odpuścić przyjazd. Od poniedziałku wchodzą obostrzenia, co prawda w Maramures nie ma problemu z zarazą, ale w innych regionach są, szczególnie nadmorskich i w miastach.
Ukraińcy zamknęli tranzyt przez swoje terytoriom Rumunom od wczoraj, czy wpuszczą Polaków trzeba jechać i sprawdzić.
Powodzenia.

matjas
18.07.2020, 18:15
Moi frendos w Bukareszcie odradzają przyjazd :/

przemo77390
18.07.2020, 18:54
Dzieki. Ojojoj to bardzo zle wiesci z tym wjazdem do Rumunii. Zbyt niepewnie a do 8 sierpnia blisko - nie wrozy to by moglo cos sie zmienic na plus.

1. Alternatywa Ukraina - byl ktos niedawno na Zakarpaciu?

2. Alternatywa - TET Litwa

rrolek
18.07.2020, 19:56
Jak wzrost zachorowań tam nie wyhamuje to się szybko zamknął,a nawet jeżeli nie to może być problem z powrotem przez HU/SK. Chce startować za tydzień. Ale ostateczna decyzja pewnie w przeddzień. Obawiam się ze potem może być tylko gorzej.

Pozdr rr

aadamuss
18.07.2020, 20:18
Dziwi mnie trochę to ciśnienie na wyjazdy. Proszenie się o problemy? Nie kumam...

Sub
18.07.2020, 20:23
Przed chwilą chłopaki wjechali do RO bez problemów: kwarantanny, okazywania wyników testów, itd...

chemiczny
18.07.2020, 20:27
Dziwi mnie trochę to ciśnienie na wyjazdy. Proszenie się o problemy? Nie kumam...

W każdym szaleństwie jest jakaś metoda.

Podwójna dawka adrenaliny, nie wiesz jak wrócisz.

CeloFan
18.07.2020, 20:37
:Thumbs_Up:

Dziwi Cię, że ktoś jest pozytywnie uzależniony? I, że może przy tym mieć inne zdanie niż to, które się sączy z mediów? Daj Pan spokój. Dla niektórych podróżowanie jest czymś więcej niż zaliczaniem, polataniem, odhaczaniem, nawijaniem i zwykłymi wakacjami na dwóch kołach. Ja to... kumam :D
Jak dla mnie, to na ten czas najważniejszy forumowy wątek, choć sam nie mam za wiele do przekazania bo zawsze ktoś jest szybszy :Thumbs_Up:
CF

przemo77390
18.07.2020, 21:01
Przed chwilą chłopaki wjechali do RO bez problemów: kwarantanny, okazywania wyników testów, itd...

Wg. tego co czytalem to tamuj nie ma problemu. Bardziej chodzi o nazad, czy Gulasze nie potrkatuja wracajacych jakby to byli Rumuni bo przeca bede wjezdzali z ich ziemi.

rrolek
18.07.2020, 21:09
I w tym rzecz.
Sub, konieczne daj cynk jak wracali.

Pozdr rr

Adagiio
19.07.2020, 07:57
Nikogo nie interesuje na granicy węgierskiej jak wjeżdżasz do Rumuni, problem może być na powrocie gdy chcesz jechać przez terytorium Węgier. Rumuni na dziś dzień nie wprowadzili jeszcze żadnych ograniczeń, wprowadzili je za to Węgrzy.

wojtekk
19.07.2020, 09:37
Litwa dziś bez kontroli

Brzeszczot
19.07.2020, 15:28
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

chemiczny
19.07.2020, 17:23
Siedzę w Czechach nad jeziorem, żadnych masek czy innych wynalazków, w kolejce za piwem też nikt żadnego dystansu nie trzyma.
Ludzi niewiele ale dopiero po południu słońce wyszło, pewnie dlatego.
Na granicy pusto, spokój.

Cezarus
19.07.2020, 21:33
Do Albanii dojechaliśmy bezproblemowo , ale możemy mieć tak jap pisze Adagio kłopoty z powrotem przez Węgry .

gus
20.07.2020, 09:41
Do Albanii dojechaliśmy bezproblemowo , ale możemy mieć tak jap pisze Adagio kłopoty z powrotem przez Węgry .

Kiedy wracacie?

Brzeszczot
20.07.2020, 10:09
Kolega właśnie przejechał granicę Rumuńska-Węgierską bez żadnych przygód

Futrzak
20.07.2020, 13:20
Czechy/Austria/Włochy bez kontroli
Włochy- środki komunikacji/ sklep tylko maseczki wymagali

przemo77390
20.07.2020, 13:22

ale w która stronę - bo to cały czas ma znaczenie.

Pirania
20.07.2020, 17:14
Trzeba się streszczać bo podobno od 1.09 będą zamykać granice..
Plotki z "Góry"..:/

Gilu
20.07.2020, 17:35
Trzeba się streszczać bo podobno od 1.09 będą zamykać granice..
Plotki z "Góry"..:/

Które?

Cezarus
20.07.2020, 20:31
Kiedy wracacie?

Wyjeżdżamy w sobotę .

Adagiio
20.07.2020, 20:37
https://www.ilmessaggero.it/mondo/covid_romania_contagi_aumento_barsile_europa_lockd own_ultime_notizie-5357251.html
W skrócie :

Rumunia może zostać Brazylią Europy. Alarm wybuchł ze względu na wzrost infekcji w ostatnich dniach, w sobotę osiągnął rekord (899) od początku pandemii. Gwałtowny wzrost niepokoi Bałkany i całą Unię Europejską: oficjalnie w Rumunii jest tylko 36 tysięcy przypadków Covida, ale w rzeczywistości liczba ta może być znacznie wyższa. Sytuację w kraju komplikuje orzeczenie rumuńskiego Trybunału Konstytucyjnego, zgodnie z którym władze nie mają uprawnień do nakładania kwarantanny, hospitalizacji czy izolacji. Decyzja doprowadziła do rezygnacji 900 zainfekowanych osób. Prezydent Rumunii Klaus Iohannis podpisał poprawkę do ustawy o kwarantannie, która stanowi, że pacjenci mogą być monitorowani maksymalnie przez 48 godzin, po czym lekarz musi ustalić, czy mogą zostać wypisani. Samorządowcy nie chcą słyszeć o powrocie blokady, boją się poważnych reperkusji gospodarczych. I chociaż premier Orban sprzeciwił się nowym restrykcjom, prezydent Iohannis opowiada się za linią większej ostrożności.

Pirania
20.07.2020, 22:48
Które?
Bezpośrednio wiem że w Austrii i Niemczech szykuja się do zamykania miast, Słowacja myśli i szykuje się zamykania granic. Info o człowieka na wysokim stołku..
W domach nas nie pozamykają bo gospodarka już tego nie wytrzyma.
Komu w drogę to wio teraz!

Novy
20.07.2020, 23:06
Bezpośrednio wiem że w Austrii i Niemczech szykuja się do zamykania miast, Słowacja myśli i szykuje się zamykania granic. Info o człowieka na wysokim stołku..
W domach nas nie pozamykają bo gospodarka już tego nie wytrzyma.
Komu w drogę to wio teraz!

Mozesz zdradzić, o które niemiecki miasta (bądź Landy) chodzi?
Chciałbym porównać Twoje info z przebąkiwaniami, które słyszę, a nie do końca są sprawdzone.

Cezarus
21.07.2020, 06:17

Przejazd przez Węgry opisany jest w tym linku https://www.gov.pl/web/wegry/wjazd-przejazd-pobyt. Wracając w sobotę z Albanii nie będziemy mogli jechać nawet tranzytem przez terytorium Węgier .😰

wooocash
21.07.2020, 17:12
Przejazd przez Węgry opisany jest w tym linku https://www.gov.pl/web/wegry/wjazd-przejazd-pobyt. Wracając w sobotę z Albanii nie będziemy mogli jechać nawet tranzytem przez terytorium Węgier .😰

Tam są opisane zasady, które weszły w życie 15 lipca i nawet Węgrzy maja problem z ich interpretacją. Kumpel wracał w piątek z Rumunii i nie wpuścili go pomimo tego , że lekarz na granicy powiedział, że jest ok to i tak chcieli od niego dwóch testów albo kwarantanna :( Dzisiaj rano inny znajomek wjeżdżał od strony Chorwacji wracając z Grecji gdzie miał pieczątki albańskie i czarnogórskie w paszporcie i dostał tylko naklejkę tranzytową na szybkę i mapkę z zaznaczoną trasą tranzytu.

Gilu
21.07.2020, 18:09
Tam są opisane zasady, które weszły w życie 15 lipca i nawet Węgrzy maja problem z ich interpretacją. Kumpel wracał w piątek z Rumunii i nie wpuścili go pomimo tego , że lekarz na granicy powiedział, że jest ok to i tak chcieli od niego dwóch testów albo kwarantanna :( Dzisiaj rano inny znajomek wjeżdżał od strony Chorwacji wracając z Grecji gdzie miał pieczątki albańskie i czarnogórskie w paszporcie i dostał tylko naklejkę tranzytową na szybkę i mapkę z zaznaczoną trasą tranzytu.

Pewno dla odmiany pokazał dowód.

Adagiio
21.07.2020, 19:43
Austria też się zaczyna zamykać: https://tvn24.pl/swiat/koronawirus-w-austrii-wraca-obowiazek-noszenia-maseczek-w-sklepach-bankach-i-na-poczcie-4643882

Pirania
21.07.2020, 22:24
Mozesz zdradzić, o które niemiecki miasta (bądź Landy) chodzi?
Chciałbym porównać Twoje info z przebąkiwaniami, które słyszę, a nie do końca są sprawdzone.

Nie pytałem Klienta które, bo nie miało to dla mnie znaczenia, nie wybieram się tam. Myślę że w trosce o branżę turystyczną do końca sierpnia będzie jako taki luz a potem ograniczenia.

mdxmd
22.07.2020, 10:56
orientujecie się czy w Norwegii infrastruktura kempingowo - domkowa (hytte) funkcjonuje normalnie czy też można się liczyć z istotnymi trudnościami?

Dubel
22.07.2020, 14:37
Normalnie bez większych utrudnień

Adagiio
22.07.2020, 20:46
Pomimo nowej ustawy o kwarantannie, która została zatwierdzona przez rumuński parlament i weszła w życie 21 lipca, kraj Półwyspu Bałkańskiego nadal jest miejscem zarażenia. W ciągu ostatnich 24 godzin nowych przypadków było 1030. Wzrasta nawet w porównaniu do wczoraj, kiedy było ich 994. Dzisiaj odnotowano największą liczbę zakażeń od początku pandemii, która sprowadza łączną liczbę przypadków do 40 163. Po uwzględnieniu 27 nowych zgonów, które zwiększają liczbę ofiar do 2101, Rumunia pozostaje krajem Bałkanów najbardziej dotkniętym pandemią.

rrolek
22.07.2020, 21:01
To to se chyba qwa polatlim...
Niemniej złe wieści lepsze od żadnych.
Zostaje Ukraina.

Pozdr rr

Adagiio
23.07.2020, 06:03
To to se chyba qwa polatlim...
Niemniej złe wieści lepsze od żadnych.
Zostaje Ukraina.

Pozdr rr

W łikend moi znajomi byli terenówkami na Zakarpaciu. Wjazd i powrót tylko przez Medykę, Krościenko nadal zamknięte.
Mieli ubezpieczenie na zarazę, ale i tak musieli dać po 200 zł od auta bo Ukraińcy chcieli zaświadczenie o nie maniu zarazy, na powrocie też się o to czepiali. Dostali na granicach za brak bankomatów zbóje w mundurach, bo nikt nie jeździ od miesięcy i teraz nie przepuszczą nikomu. Takie info wczoraj przekazał mi kolega.
Czytam we włoskiej prasie że Słowenia rozważa zamknięcie granicy z Chorwacją, włosi ponownie przywracają kontrole na granicy ze Słowenią. Wychodzi na to że wszyscy izolują się od Bałkanów. W IT 90 % nowych zarażeń zostało przywiezione z Bałkanów i przez imigrantów z Afryki, tak twierdzą fachowcy. Też chciałbym pojechać w paryje, ale nie mam zamiaru napinać się na granicach nie mając pewności że na powrocie nie będzie jaj :mur:.

https://tvn24.pl/swiat/koronawirus-w-czarnogorze-przywrocono-stan-epidemii-i-czesc-obostrzen-4645341
Powodzenia

madafakinges
23.07.2020, 09:13
Czyli ze Słowacji mogę wjechać na węgry nachlać się winem i na drugi dzień wrócić, czy będzie problem?
Ktoś to ćwiczył?

matjas
23.07.2020, 09:17
Nie wiem jak SK ale CZSK HU SKCZ ćwiczę w poniedziałek.
Mogę napisać co i jak jak chcesz.

M

czosnek
23.07.2020, 09:28
Nie wiem jak SK ale CZSK HU SKCZ ćwiczę w poniedziałek.
Mogę napisać co i jak jak chcesz.

M
Napisz Panie Janie kochany

madafakinges
23.07.2020, 09:32
W poniedziałek chce mieć już sam przećwiczone....

luk2asz
23.07.2020, 09:50
Wjechałem w ostatnim tygodniu na Węgry ze Słowacji bez jakiejkolwiek kontroli. Wróciłem do Polski tak samo. Teraz znowu jechałem przez Sk do Hu i dalej na HR. Jedyne kontrole to HR bo nie ma Schengen. Mam nadzieje ze wrócę:-)

Navaja
23.07.2020, 22:03
Dokładnie tydzień temu byłem na Słowacji i w Budapeszcie. Wjazd na Węgry przez Sturovo/Ostrzyhom wyjazd przez Hont/Sahy.
Na granicy pustki, zero kontroli.

dziadekmaciek
23.07.2020, 22:51
16.07 przekraczałem granicę z SK, 17.07 SK-H i H-RO, wszystko bez problemu.
22.07 RO-H tak samo, pomimo informacji o obostrzeniach, wymuszonym tranzycie itp. Dalej H-SK i do domu bez problemu

chrusja
24.07.2020, 20:34
Kilka godzin temu wjechałem do Cz, nie ma problemu. Nocleg 1km do granicy z A. Jutro Napiszę jak wyjazd.

Adagiio
25.07.2020, 06:32
Trasa Roma > Pl, kontrola temperatury na granicy SLO/H w Lendavie mierzona przez Węgrów. Granica IT/SLO, włosi puszczają wszystko co jedzie, Słoweńcy zatrzymują wszystkie pojazdy na tablicach RO, BG i z Bałkanów. Granica H/SK w Kechnec koło Koszyc, brak jakiej kolwiek kontroli, Na Koniecznej patrol słowackiej policji, siedzą w aucie i jarają fajki. W stosunku do poprzednich lat w tym samym okresie, brak turystów na drogach. Może ze trzy grupy po kilka moto na Węgrzech spotkałem na Niemieckich tablicach .

chrusja
25.07.2020, 14:16
Granica Cz/A bez problemu.

Cezarus
25.07.2020, 20:37
Wracamy z Albanii : granica Al-MNE 3 minuty , MNE-SRB 10 minut , SRB-H 2 godziny 10 minut , żadnych pytań o COVID , mierzeń temperatury czy jakiś tranzytów . Granica Węgierska tak długo ze względu na powrót niemieckich Turków z urlopów w kraju . Jednym słowem nie bać się podróżować . Ps Wszędzie calkowity brak motocykli na trasach .

CzarnyCzarownik
25.07.2020, 21:44
Na Serbskiej/Węgierskiej granicy jak zawsze mega korki... :D Raz podszedł do nas granicznik i powiedział coś w stylu: "Macie motor to pchajcie się do przodu. To są Turcy, oni mogą czekać kilka godzin". Zaoszczędziło to kupę czasu. Na przyszłość polecam się tam ryć na chama :D

Cezarus
25.07.2020, 22:29
Czarny my wracamy busem , motocykle na pace wiec z przedzieraniem krucho 😀

Adagiio
26.07.2020, 07:16
Dwa północne regiony IT chcą wojskiem granice wschodnią ze Słowenią uszczelnić: https://www.ilmessaggero.it/italia/esercito_confini_veneto_friuli_venezia_giulia_luca _zaia_massimiliano_fedriga_ultime_notizie-5367245.html

Cezarus
26.07.2020, 09:59
Pewnie będzie jak piszesz ,że do końca wakacji jeszxze będzie luz , a potem większość państw zamknie granice .

mdxmd
26.07.2020, 20:20
Pewnie będzie jak piszesz ,że do końca wakacji jeszxze będzie luz , a potem większość państw zamknie granice .

że zapytam a po co po wakacjach zamykać granice? ktoś się spodziewa jakiś mega tłumów... sens miałoby zamykanie granic właśnie na wakacje a nie po :mur:

chemik
27.07.2020, 10:48
W łikend moi znajomi byli terenówkami na Zakarpaciu. Wjazd i powrót tylko przez Medykę, Krościenko nadal zamknięte.
Mieli ubezpieczenie na zarazę, ale i tak musieli dać po 200 zł od auta bo Ukraińcy chcieli zaświadczenie o nie maniu zarazy, na powrocie też się o to czepiali. Dostali na granicach za brak bankomatów zbóje w mundurach, bo nikt nie jeździ od miesięcy i teraz nie przepuszczą nikomu. Takie info wczoraj przekazał mi kolega.

Ostatni tydzień spędziłem na Zakarpaciu. Przy wjeździe na UA chcieli tylko ubezpieczenia pokrywającego skutki leczenia COVID-19. Potem nigdzie i nikt tego nie sprawdzał. Wyjazd z UA (a tym samym wjazd do Polski) bezproblemowy, aczkolwiek kolejka na "ziemi niczyjej" spora, gdyż procedury graniczne wobec osób spoza Unii Europejskiej ciągną się bardzo długo.
Po stronie polskiej tylko zmierzono nam temperaturę - nawet nie zdążyłem zdjąć kasku, więc ten pomiar to taki trochę pic na wodę.
Co do czynnych przejść to jest ich więcej niż tylko Medyka: https://www.strazgraniczna.pl/pl/aktualnosci/8557,Koronawirus-zmiany-na-granicy.html

Rozi73
27.07.2020, 11:01
Przy wjeździe na UA chcieli tylko ubezpieczenia pokrywającego skutki leczenia COVID-19.

Gdzie kupowałeś ubezpieczenie i jaki to jest koszt ?

Neno
27.07.2020, 11:27
Litwa, Łotwa - bez kontroli, turystów niewiele, motocykli praktycznie brak.

rumpel
27.07.2020, 12:40
ekipa wróciła z endurzenia z Rumunii bez najmniejszych problemów na granicy Rumuńsko-Węgierskiej

przemo77390
27.07.2020, 14:03
ekipa wróciła z endurzenia z Rumunii bez najmniejszych problemów na granicy Rumuńsko-Węgierskiej

Macie jakas bezpieczna mete gdzie mozna zostawic auto z lawta w Rumunii tak na 9 dni.

Cezarus
27.07.2020, 14:29
Macie jakas bezpieczna mete gdzie mozna zostawic auto z lawta w Rumunii tak na 9 dni.

Przemek , każda agroturystyka za drobną opłatą .

przemo77390
27.07.2020, 15:06

Przemek , każda agroturystyka za drobną opłatą .

Dzieki za info. Czarku a ile to jest tak mniej wiecej ta drobna oplata?
Pytm bo zastanawiam sie nad taka opcja pierwszy raz w zyciu i nie chcialbym stac sie ofiara szatania kasy - nigdy nie zglebialem ile za taka usluge sie placi.

Adagiio
27.07.2020, 18:02
W jakim regionie RO chcesz to auto zostawić ?

przemo77390
27.07.2020, 22:05
W jakim regionie RO chcesz to auto zostawić ?

Gdzies w okolicach Satu Mare.

rrolek
27.07.2020, 22:15
Ja się pasuje gdzieś za Baja Mare. Ale decyzja w piatek.

Adagiio
28.07.2020, 06:46
Nie mam mety z której korzystam w Satu Mare, ale na pewno znajdziesz strzeżony parking w necie z informacją o cenach i lokalizacją a jak nie to jak kolega pisze. Ja zostawiałem busa w zeszłym roku na Węgrzech to płaciłem 20 euri w pensjonacie gdzie nocowałem na tydzień.

SóHY
28.07.2020, 08:14
Hej,
na początku lipca odbyłem taką małą wycieczkę na Nordkapp.
Więc wieści są takie że nie było problemu z przekraczaniem granic.
Promem do Treleborga, Szwecją do Haparandy.
W Haparandzie na granicy Fińsko-Szwedzkiej policjanci zapytali mnie gdzie jadę więc powiedziałem że na Nordkapp, nie za bardzo wiedzieli gdzie to jest , ale jak pokazałem że Norwegia to stwierdzili że jadę tranzytem i mnie wpuścili, "Drajw kerfuli" usłyszałem.
Granicę Fińsko-Norweską przekraczałem o 1 szej w nocy miejscowości Kilpisjarwi i była pusta. Na powrocie nikt się nie interesuje kto wyjeżdża z Norwegii ani kto wjeżdża do Szwecji więc nie było problemu.
W ten sposób zaliczyłem Nordkapp 6-07-2020.
Myślę że na Fińskiej granicy pomogło mi to że miałem cały szpej z wodą i jedzeniem oraz namiotem włącznie co też wyraźnie komunikowałem za każdym razem. "Mam swoje jedzenie wodę , śpię w namiocie i nikogo nie spotykam".
Więc jeśli ktoś się wybiera to myślę że Nordkapp jest do "wzięcia".

Na marginesie to kraje północne są całkowicie puste w sensie brak turystów, na nordkapp były oprócz mnie może ze cztery osoby a przez cały dzień kiedy się tam suszyłem to może ze dwadzieścia.

chemik
28.07.2020, 08:58
Gdzie kupowałeś ubezpieczenie i jaki to jest koszt ?

Signal Iduna, koszt to ok 35 PLN za 9 dni. Można kupić on-line. Trzeba wydrukować i mieć ze sobą Ogólne Warunki Ubezpieczenia - na ostatniej stronie w ostatnim zdaniu jest mowa o Covid-19.

Orki
28.07.2020, 14:25
W sobote 01.08 planuje jechać do Rumunii przez Węgry. Z tego co piszecie to nie ma problemów z powrotem, z kolei gov.pl mówi, że jak wracasz z żółtego kraju (Np.Rumunia) to masz kwarantanne na Węgrzech..hmm..

Cezarus
28.07.2020, 14:40
W sobote 01.08 planuje jechać do Rumunii przez Węgry. Z tego co piszecie to nie ma problemów z powrotem, z kolei gov.pl mówi, że jak wracasz z żółtego kraju (Np.Rumunia) to masz kwarantanne na Węgrzech..hmm..

Tą kwarantannę ma obywatel Węgier , Ty wracając tranzytem nie masz jakiegokolwiek problemu z powrotem przez Węgry. Sprawdzone.

wojtekk
28.07.2020, 15:47
Ronin78 - pozostawmy może ten wątek na informacje o granicach, przejezdności. Wątek nt. przemyśleń również jest: w HP "koronawirus".

matjas
28.07.2020, 16:19
nic odkrwyczego nie napiszę ale wro budapeszent i zuruck zrobiłem jednego dnia nawet nie pytany co i jak. na stacjach jakieś maski - tak poza tym chwb.

jest jak mówię od dawna - ten wirus nie wyparuje. musimy z tym żyć i nie ma się co pipać w szczypę.

M

Jery07
28.07.2020, 22:26
Jak wygląda sytuacja wjazdowo/wyjazdowa do Norwegii?(kontrole,kwarantanna itd).

wojtekk
28.07.2020, 22:34
Bez problemu w obie strony.

luk2asz
28.07.2020, 23:05
Wjechalem dzisaj do Czarnogory z Chorwacji. Objechalem Kotor i wrocilem . Wbili mi pieczątkę do paszportu. Po jutrze wracam do kraju przez Wegry i Slowacje mam nadzieje ze się nikt nie przyczepi. W Czarnogórze maski nawet na ulicach noszą. Ludzi nie ma . Drogi puste. Można moto śmigać jak talala https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200728/eb574602c45b58a62c4828660c75aaca.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200728/00ad29c93c91692986ac82b99dcdf3d9.jpg

Novy
28.07.2020, 23:59
Wjechalem dzisaj do Czarnogory z Chorwacji. Objechalem Kotor i wrocilem . Wbili mi pieczątkę do paszportu. Po jutrze wracam do kraju przez Wegry i Slowacje mam nadzieje ze się nikt nie przyczepi. W Czarnogórze maski nawet na ulicach noszą. Ludzi nie ma . Drogi puste. Można moto śmigać jak talala https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200728/eb574602c45b58a62c4828660c75aaca.jpg

A przepraszam, że tak spytam - co Ci się stało w motor? 🤔

luk2asz
29.07.2020, 08:22
A przepraszam, że tak spytam - co Ci się stało w motor? 🤔A nic. Jestem na wakacjach samochodem a długo na dupie nie usiedzę :-) Pożyczyłem tez rower, co by zrobić hat trick na Sv. Jure. 2004 samochodem, 2019 motocyklem, 2020 ma rowerze. Afryka czeka na tatusia w garażu w domku :-)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200729/c04601be2a954839b8475adbcb706d83.jpg

muszel72
29.07.2020, 08:48
Widzę, że nowa knajpa widokowa już działa choć pusta:)

przemo77390
29.07.2020, 15:31
Nie mam mety z której korzystam w Satu Mare, ale na pewno znajdziesz strzeżony parking w necie z informacją o cenach i lokalizacją a jak nie to jak kolega pisze. Ja zostawiałem busa w zeszłym roku na Węgrzech to płaciłem 20 euri w pensjonacie gdzie nocowałem na tydzień.

Dzieki za poprzednie info. Jeszcze dopytam - moze w
Baja Mare masz jakas juz sprawdzona mete.

SóHY
29.07.2020, 15:37
jak wygląda sytuacja wjazdowo/wyjazdowa do norwegii?(kontrole,kwarantanna itd).

napisałem kilka postów wyżej

Adagiio
29.07.2020, 19:27
Dzieki za poprzednie info. Jeszcze dopytam - moze w
Baja Mare masz jakas juz sprawdzona mete.

A proszę bardzo : https://lostrita.ro/cazare-baia-mare/. Spałem tam kilka razy, ale bardzo często jeżdżę tam jeść, maja smaczne żarcie jak lubisz ryby. Oprócz hotelu zajmują się też hodowla pstrągów i troci, nie jest to najtańsze miejsce, ale dla mnie super wygodne bo wbijam się w szlak pod hotelem.
Kozystałem też z tej mety w Baia Spire : https://www.google.pl/maps/place/Pensiunea+Verde/@47.6615509,23.7008571,16z/data=!4m18!1m9!2m8!1sHotele!3m6!1sHotele!2sBaia+Sp rie,+Rumunia!3s0x4737dabbfed10a7d:0xd92b200dfd39d2 8e!4m2!1d23.6977348!2d47.6607985!3m7!1s0x4737da959 648d731:0x3a7c41d483189b12!5m2!4m1!1i2!8m2!3d47.66 03018!4d23.7067111

luk2asz
29.07.2020, 21:49
Czarnogora się powoli zamyka. Od 4 sierpnia nie ma lotów z Polski do i z Czarnogory. Maja mega duza ilość zakażeń.

sambor1965
29.07.2020, 22:15
Dużo to mają Rumunia i Ukraina, już ponad 1000 codziennie. Nie zdziwie się jeśli okoliczne kraje odetną się niebawem od Rumunii.

luk2asz
30.07.2020, 00:26
Dużo to mają Rumunia i Ukraina, już ponad 1000 codziennie. Nie zdziwie się jeśli okoliczne kraje odetną się niebawem od Rumunii.Zgoda jak najbardziej, tylko Czarnogórców jest może 600000 mieszkańców. Jak liczyć przez ten cudowny wskaznik, to w Polsce dziennie byłoby 6000 przypadków. Dobrze nie jest. Niestety.

Poncki
30.07.2020, 12:37
Słuchajcie, czy Rzym w połowie sierpnia to dobry pomysł?
Zastanawiam się, nad kilkudniowym wyjazdem.
Bilety lotnicze są w bardzo dobrych cenach.
Pytanie jak wygląda sytuacja koronawirusowa na miejscu.
Są jakieś poważne utrudnienia, restrykcje itp. ?

Rozi73
30.07.2020, 13:15
[QUOTE=Poncki;691171]Słuchajcie, czy Rzym w połowie sierpnia to dobry pomysł?/QUOTE]

"Rekord dobowych zakażeń w Polsce. Premier Morawiecki: niewykluczone, że wprowadzimy kwarantannę dla osób wracających do Polski"
https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/koronawirus-w-polsce-premier-mateusz-morawiecki-wesela-zrodlem-zakazen-covid-19/x2zkj6c,79cfc278

Szumowski przerwał urlop, wszyscy trąbią o powrocie restrykcji, o 15:00 zbiera się sztab kryzysowy,
odwołane loty m.in. z Czarnogóry, "darmowe" czartery powrotne tylko LOT'em ale domyślam się że to nie ten przewoźnik oferuje "bardzo dobre ceny" w połowie sierpnia do Rzymu :)
Na Bałkanach, Hiszpanii, Rumunii gwałtowny wzrost zachorowań na Ukrainie rekord zakażeń
Nikt nie wie co będzie za 2 tygodnie ale sądzę że "wyjdą" wakacje tch co byli w lipcu :rolleyes:
Ja bym siedział na d...ie zresztą wygląda na to że za 2tyg. nie będziesz miał innego wyjścia. :mur:

rrolek
30.07.2020, 16:24
Trzeba się śpieszyć...

Nynek
30.07.2020, 18:05
Byłem 2 tyg temu. Na miejscu był luz. Normalnie jak u nas. Super czas aby zwiedzić zabytki bez kolejek.

Adagiio
30.07.2020, 18:05

Jeśli temp. 40 w cieniu nie jest problemem, to jak najbardziej. Miasto jest puste, nie ma turystów, nigdzie nie czekasz w kolejkach na wejście. To niepowtarzalna okazja żeby zwiedzać, bez tłumów ludzi. Sytuacja z zarazą jest i była od początku ok w Romie, omijaj szerokim łukiem Bangladesz , Pakistan, i innych handlujących na ulicach jedzeniem, napojami, itp. Bo to dziś jak szacują fachowcy od zarazy pierwsze źródło zakażeń.
Przygotuj się na ceny z dupy ze względu na brak ludzi, nie zamawiaj w knajpach bez menu z ceną i pamiętaj co zamówiłeś i sprawdzaj rachunek przed zapłatą. Omijaj pizzerie, tawerny i osterie dla turystów. Lepiej kawałek pizzy w markecie, czy bułkę niż dać się pyknąć na 50 euri za talerz makaronu. Nie wchodź bez maski do pomieszczeń zamkniętych bo to kosztuje od 400 do 1000 euri.
Powodzenia.
Ps. Wróciłem z Romy tydzień temu, wszystko odbywało się spokojnie bez żadnych akcji, czy paniki. Intensywnie kontrolują lokale i place gdzie się stacza wieczorami i ćpa.

Artek
30.07.2020, 19:44
Na wlocie do Danii (Padborg) na pierwszej stacji benzynowej można zbadać się gratis na covid-a w godz. 9-17. Nie stawałem, nie pytałem o szczegóły, bo policjanty pukawki miały.
Byłem wczoraj w Belgii. Ponoć tam znowu robią w majty, ale żadnego zaostrzenia nie odnotowałem.

luk2asz
30.07.2020, 23:36
Droga z Chorwacji do Polski przez Wegry i Slowacje bez najmniejszych problemów. Wyjazd z Chorwacji zdecydowanie łatwiejszy niż wjazd.

Poncki
31.07.2020, 11:34
Dzięki za info na temat Rzymu!
Adagiio, to zabrzmi głupio, ale trochę nie pomyślałem o temperaturach... :)
Mam jeszcze kilka dni, będę obserwował co i jak.

Franz
31.07.2020, 20:57
Jutro jestem w Rumunii
Coś słychać o kwarantannie przy powrocie ?

Franz
01.08.2020, 09:53
Jutro jestem w Rumunii
Coś słychać o kwarantannie przy powrocie ?

No i po Rumunii . Czesi i slowacy od poniedzialku
Robią kwarantanne dla powracajacych z
Rumunii

przemo77390
01.08.2020, 10:28
No i po Rumunii . Czesi i slowacy od poniedzialku
Robią kwarantanne dla powracajacych z
Rumunii

To pewne info? Skad te wiesci?

Pytam bo w sobote 08 mielismy startowac do Rumuni wlasnie.

Adagiio
01.08.2020, 13:10
Dziś z kolegą ze Zborva przy okazji wspólnego pedalenia, trochę żeśmy pogawędzili przy browarze. Mówił że rozważana jest także kwarantanna dla Słowaków wjeżdżających do SK z PL i co raz częściej przebąkują o przywróceniu kontroli na granicach z PL.
Powtarzam była to tylko luźna pogawędka, żadnych dekretów na dziś jeszcze nie ma.

rumpel
01.08.2020, 13:22
Wydaje mi sie ze wjezdzajac do Rumuni z kraju gdzie jest wiecej niz 500 zachorowan dziennie tez jest kwarantanna

Franz
01.08.2020, 13:22
To pewne info? Skad te wiesci?

Pytam bo w sobote 08 mielismy startowac do Rumuni wlasnie.

Czeskie ministerstwo zdrowia
Zapewno nastepny ruch zrobią Slowacy i Wegrzy
Kurs zmieniony na Chorwację

wojtekk
01.08.2020, 14:55
Wydaje mi sie ze wjezdzajac do Rumuni z kraju gdzie jest wiecej niz 500 zachorowan dziennie tez jest kwarantanna

Źródło: https://www.gov.pl/web/rumunia/informacja-o-sytuacji-w-rumunii

MrWaski
01.08.2020, 15:48
Czeskie ministerstwo zdrowia
Zapewno nastepny ruch zrobią Slowacy i Wegrzy
Kurs zmieniony na Chorwację

Według tego co na poniższym załączniku pisze, o ile dobrze rozumiem czeski, to albo jakieś testy, albo kwarantanna. Tak więc wystarczy wybrać testy i kwarantanny nie będzie... Znaczy, doniesienia są różne.

Guglowy translejtor tako rzecze:
"Od poniedziałku osoby przybywające do Czech z Rumunii muszą zgłosić się do odpowiedniej regionalnej stacji higieny i zdać test COVID-19 lub przejść kwarantannę. Poinformowała o tym Ministerstwo Zdrowia. Niedawno pracownicy z Hiszpanii będą również musieli przeprowadzić test. Wręcz przeciwnie, ryzyko infekcji w Tunezji jest niskie, więc od poniedziałku po powrocie z tego kraju nie ma żadnych zobowiązań."

Franz
01.08.2020, 16:25
Według tego co na poniższym załączniku pisze, o ile dobrze rozumiem czeski, to albo jakieś testy, albo kwarantanna. Tak więc wystarczy wybrać testy i kwarantanny nie będzie... Znaczy, doniesienia są różne.

Guglowy translejtor tako rzecze:
"Od poniedziałku osoby przybywające do Czech z Rumunii muszą zgłosić się do odpowiedniej regionalnej stacji higieny i zdać test COVID-19 lub przejść kwarantannę. Poinformowała o tym Ministerstwo Zdrowia. Niedawno pracownicy z Hiszpanii będą również musieli przeprowadzić test. Wręcz przeciwnie, ryzyko infekcji w Tunezji jest niskie, więc od poniedziałku po powrocie z tego kraju nie ma żadnych zobowiązań."

Zgadza sie
Tylko test kosztije 2800 koron czyli 100 euro
Plus z tym strata calego dnia+ oczekiwanie na wynik

MrWaski
01.08.2020, 16:27
No, to cały misterny plan w pi... :mur:

Franz
01.08.2020, 16:30
Pojechalismy na Chorwację. Sprawdzanie dokumentów
i godzinna kolejka na granicy

rrolek
01.08.2020, 19:50
Podsumowując, niepelne i trudne do weryfikacji informacje mogą być, powiedzmy, nieścisłe.
Córka sąsiada w swoim czasie studiującą 5 lat w Koszycach na moja prośbę wędrowała rządowe strony .sk. Na dzisiaj nie ma tam żadnych informacji o wprowadzonych lub planowanych obostrzeniach wjazdu czy tranzytu przez teren Słowacji.
Oceniam to podobnie jak panikę wokół obostrzeń wprowadzonych swego czasu przez Węgry. Też była niepewność pomimo jasnego określenia, że nie dotyczą m.in. tranzytu.

Pozdr rr

Edit: Nie wali ktoś teraz z nastawieniem na lekki offik typu np TET do Rumunii? Kumplel mi odpościł, mam miejsce na przyczepie, w ostatecznosci na kołach (LC4, klocki i terenowe przełożenia - przelotowa ok 90)

Orki
01.08.2020, 19:59
Też miałem lecieć na Rumunie, w ostatniej chwili zmieniłem kurs na Słowenie, właśnie dotarłem. Granica PL-SK, SK-HU bez problemu, ja jeżdże na google mapsach z opcją "unikaj opłat i autostrad" więc prowadzi mnie zadupiami i na moment wjechałem z Węgier do Austrii (na granicy facetowi w puszce mierzyli temp, mnie puścili bez kontroli), Austria-Słowenia bez problemu. Pojeżdże troche po Słowenii i koło środy planuje wjechać do Chorwacji.

przemo77390
01.08.2020, 20:40
Podsumowując, niepelne i trudne do weryfikacji informacje mogą być, powiedzmy, nieścisłe.
Córka sąsiada w swoim czasie studiującą 5 lat w Koszycach na moja prośbę wędrowała rządowe strony .sk. Na dzisiaj nie ma tam żadnych informacji o wprowadzonych lub planowanych obostrzeniach wjazdu czy tranzytu przez teren Słowacji.
Oceniam to podobnie jak panikę wokół obostrzeń wprowadzonych swego czasu przez Węgry. Też była niepewność pomimo jasnego określenia, że nie dotyczą m.in. tranzytu.

Pozdr rr

Edit: Nie wali ktoś teraz z nastawieniem na lekki offik typu np TET do Rumunii? Kumplel mi odpościł, mam miejsce na przyczepie, w ostatecznosci na kołach (LC4, klocki i terenowe przełożenia - przelotowa ok 90)

My caly czas jestesmy w gotowoaci na ztart na TET Rumunski od 8 sjerpnia.
2 x CRF 250
1 x DR650

Kolega chce na kolach leciec na strzala ok. 650 km ale mi sie jakos nie chce wiec raczej lawetka.

przemo77390
01.08.2020, 20:42

Pozdr rr

Źródło: https://www.gov.pl/web/rumunia/informacja-o-sytuacji-w-rumunii

Wojtek ale jak ten komunikat sie ma do rzeczywistosci. W Polsce przyrosty duze a do Rumunii wpuszczaja

przemo77390
01.08.2020, 23:17
Ukra juz poza zasiegiem

https://wiadomosci.wp.pl/koronawirus-wjezdzajac-z-polski-na-ukraine-trzeba-bedzie-przejsc-kwarantanne-6538428799859392a

Adagiio
02.08.2020, 07:25
Dzięki za info na temat Rzymu!
Adagiio, to zabrzmi głupio, ale trochę nie pomyślałem o temperaturach... :)
Mam jeszcze kilka dni, będę obserwował co i jak.

Wczoraj w Sassari padł rekord temp. w tym roku 46.5 w cieniu, w Romie było 43. Przeglądając wczorajszą prasę, trafiłem na artykuł informujący o obowiązku odbycia przez naszych obywateli wjeżdżających na terytorium IT kwarantanny. Trafiliśmy na listę krajów o podwyższonym ryzyku ze względu na ilość zakażeń. Na stronach rządowych potwierdzenia tej informacji jeszcze nie znalazłem, być może ukaże się we wtorek po cotygodniowym posiedzeniu sztabu w min. zdrowia. Sytuacja z zarazą w Romie stabilna i spokojna, nowych przypadków z wczoraj 9. Jest sporo sporo letnich atrakcji a gratis, jak koncerty, wystawy, itp. Większość mieszkańców zostaje w domach, stąd takie akcje, info tu : https://www.romatoday.it/?refresh_ce
Jestem w Romie od wtorku, jeśli miałbyś ochotę i czas to można wypić wspólnie café.

Tomas_XRV
02.08.2020, 09:35
Ukra juz poza zasiegiem

https://wiadomosci.wp.pl/koronawirus-wjezdzajac-z-polski-na-ukraine-trzeba-bedzie-przejsc-kwarantanne-6538428799859392a

No i ch..j bombki strzelił 😭

trolik1
02.08.2020, 12:41
Wlasnie zawrocilismy w Medyce.
Pozdrawiam Trolik

white
03.08.2020, 09:06
Wczoraj wróciliśmy z Rumunii, jechaliśmy przez Węgry i Słowację. Na granicach nie było najmniejszych problemów.

https://i.postimg.cc/QCTh4mwY/08c2fc4b-efe1-4d87-95df-748bd59d03e0.jpg

https://i.postimg.cc/YqNht2Dn/IMG-5758.jpg

Gilu
03.08.2020, 09:41
Wczoraj wróciliśmy z Rumunii, jechaliśmy przez Węgry i Słowację. Na granicach nie było najmniejszych problemów.

https://i.postimg.cc/QCTh4mwY/08c2fc4b-efe1-4d87-95df-748bd59d03e0.jpg

https://i.postimg.cc/YqNht2Dn/IMG-5758.jpg

Jaki to szczyt? nie mogę go znaleźć w spisie

white
03.08.2020, 10:29
Jaki to szczyt? nie mogę go znaleźć w spisie

Vârful Coasta lui Rus, Munții Parâng - to bardzo blisko górnej części Transalpiny.

Gilu
03.08.2020, 11:38
Vârful Coasta lui Rus, Munții Parâng - to bardzo blisko górnej części Transalpiny.

przemo77390
04.08.2020, 14:22
Litwa tez już stoi pod znakiem zapytania a jak Litwa to i Łotwa i Estonia nieosiągalna

https://wiadomosci.wp.pl/nowe-obostrzenia-dla-przyjezdzajacych-litwa-zaniepokojona-koronawirusem-w-polsce-6539386481677953a

Ktoś coś wie co ze Słowacją i Węgrami bo coraz bliżej (już w sobotę) do wyjazdu na Rumunię.

turas
04.08.2020, 15:59
Litwa tez już stoi pod znakiem zapytania a jak Litwa to i Łotwa i Estonia nieosiągalna

https://wiadomosci.wp.pl/nowe-obostrzenia-dla-przyjezdzajacych-litwa-zaniepokojona-koronawirusem-w-polsce-6539386481677953a

Ktoś coś wie co ze Słowacją i Węgrami bo coraz bliżej (już w sobotę) do wyjazdu na Rumunię.

Słowacja OK. Jeżdżę tam teraz dwa razy dziennie i spokój.

Neno
06.08.2020, 09:05
Ktoś wie jak obecnie (w realu) wygląda sytuacja z Grecją (granica lądowa) ?

CeloFan
06.08.2020, 10:00

Jeden dobry człowiek na eFBe wstawił swoje wnioski w tabelę. Twierdzi, że dane są często przez niego aktualizowane i pochodzą z pewnych źródeł.

https://airtable.com/shrKQfmttbG7qGk9Q/tblGEBKLzUI7HYmC2
(https://airtable.com/shrKQfmttbG7qGk9Q/tblGEBKLzUI7HYmC2)

Może warto się pochylić nad jego pracą.
CF

przemo77390
06.08.2020, 10:37

Jeden dobry człowiek na eFBe wstawił swoje wnioski w tabelę. Twierdzi, że dane są często przez niego aktualizowane i pochodzą z pewnych źródeł.

CF

Fajna strona, ktoś się napracował - szacun.

W piątek wyjazd do Rumunii i wciąż tyle nie wiadomych - ehhh

wojtekk
06.08.2020, 11:05
Lądowa nie wiem , ale lotnicza bez problemu. Sądzę że podobnie

Neno
06.08.2020, 11:17

Dzięki.
Pokrywa się to z informacjami jakie zgromadziłem przed zadaniem pytania.

luk2asz
06.08.2020, 11:37
Dzięki.

Sprawdzaj dokładnie, z informacji z ambasady wynika poniższe:

Władze greckie wprowadziły bezwzględny obowiązek zarejestrowania swojego pobytu na stronie https://travel.gov.gr/#/ dla wszystkich osób wjeżdżających do Grecji (Passenger Locator Form). Obowiązek ten dotyczy także dzieci.

Po wypełnianiu formularza PLF wygenerowany zostanie kod QR, który należy okazać przy przekraczaniu granicy z Grecją drogą powietrzną, lądową i morską. Kod należy wydrukować lub zapisać w formie elektronicznej, by służby graniczne mogły go zeskanować. Formularz należy wypełnić co najmniej 48 godzin przed wjazdem a w przypadku podróży samolotem – co najmniej 24 godziny przed odprawą. W formularzu PLF należy podać adres pobytu w Grecji lub plan podróży na najbliższe 7 dni. Każdy dorosły oraz każde dziecko powinno posiadać własny kod QR.

Za niedopełnienie powyższego obowiązku władze greckie mają prawo ukarać grzywną w wysokości 500 euro.

Więcej informacji dotyczących testów i protokołów sanitarnych oraz formularza lokalizacyjnego (PLF) można uzyskać kontaktując się bezpośrednio z Ministerstwem Ochrony Obywatela: https://www.civilprotection.gr/en/contact-us.

W związku z rosnąca liczbą przypadków zakażenia COVID-19 wśród turystów wjeżdżających do Grecji droga lądową rząd podjął decyzję o wprowadzeniu obowiązku przedstawienia negatywnego wyniku testu diagnostycznego na koronawirusa wykonanego metodą PCR poprzez pobranie wymazu z ust lub nosa. Test powinien zostać przeprowadzony w ciągu ostatnich 72 godzin przed wjazdem do Grecji, w laboratorum rekomendowanym przez resort zdrowia kraju pochodzenia podróżującego (w przypadku Polski lista rekomendowanych laboratoriów dostępna jest tutaj) lub kraju tranzytowego. Zaświadczenie o negatywnym wyniku testu powinno zostać przygotowane w języku angielskim, zawierać imię i nazwisko oraz numer dokumentu tożsamości osoby podróżującej.

Powyższe zasady wprowadza się od 15 lipca 2020 od godz. 00.01 do odwołania.

Wykonywanie testów na COVID-19 nie jest na tę chwilę koniecznie w przypadku podróży drogą inna niż lądowa za wyjątkiem osób podróżujących drogą lotnicza z lotnisk w Bułgarii i Rumunii. Od wtorku 28 lipca br. Grecja wprowadził dodatkowy obowiązek dla osób podróżujących drogą lotniczą z Bułgarii i Rumunii. Osoby, które przylatują rejsami z portów lotniczych położonych na terytorium obu państw zobowiązane są poza posiadaniem kodu QR do przedstawienia negatywnego wyniku testu diagnostycznego na koronawirusa, wykonanego metodą PCR poprzez pobranie wymazu z ust lub nosa. Test powinien zostać przeprowadzony w ciągu ostatnich 72 godzin przed wjazdem do Grecji, zaświadczenie o negatywnym wyniku testu powinno zostać przygotowane w języku angielskim, zawierać imię i nazwisko oraz numer dokumentu tożsamości osoby podróżującej.

Obywatele Grecji oraz osoby posiadające grecką kartę pobytu zwolnione są z ww. obowiązku.

Istnieje możliwość, że osoby podróżujące droga inną niż lądowa zostaną poddani losowym testom na zakażenie COVID-19. W przypadku pozytywnego wyniku zostaną zobowiązani do odbycia 14-dniowej kwarantanny.

Tomas_XRV
06.08.2020, 13:42
Dzięki.

Brakuje informacji o przymusowej kwarantannie

marecki999
07.08.2020, 22:08
Litwa-
Od poniedziałku 10 sierpnia, godz. 0:00 wszystkie osoby wjeżdżające na Litwę z Polski – zarówno obywatele Polski i Litwy jak i osoby legalnie przebywające w obu krajach – będą podlegać 14-dniowej, obowiązkowej izolacji.

luk2asz
07.08.2020, 22:24
Litwa-
Od poniedziałku 10 sierpnia, godz. 0:00 wszystkie osoby wjeżdżające na Litwę z Polski – zarówno obywatele Polski i Litwy jak i osoby legalnie przebywające w obu krajach – będą podlegać 14-dniowej, obowiązkowej izolacji.

Łotwa i Estonia również.

Cynciu
08.08.2020, 14:01
Dziś były granice Pl, Słowacja i Słowacja Węgry ,puste, jutro Rumunia, po jutrze Grecja. Zobaczymy jak będzie.

Cezarus
08.08.2020, 15:01
Ukraina .... można wjechać bez kwarantanny do 48 godzin . Jeżeli się ma kod 95 w prawie jazdy i zaświadczenie od pracodawcy , że jest się kierowcą wjechać można na UA bez jakiejkolwiek kwarantanny ( oczywiście nawet rowerem ).

Artek
08.08.2020, 23:37
Ukraina .... można wjechać bez kwarantanny do 48 godzin . Jeżeli się ma kod 95 w prawie jazdy i zaświadczenie od pracodawcy , że jest się kierowcą wjechać można na UA bez jakiejkolwiek kwarantanny ( oczywiście nawet rowerem ).

Ciekawe, ale wydaje mi się, że to nierealne do wykonania w celach turystycznych.

Adagiio
09.08.2020, 06:18
Granice PL/SK i SK/H puste, na granicy H/SLO kontrole dokumentów, rejestracja niektórych wjeżdżających na teren Słowenii i wyrywkowe mierzenie temperatury u obywateli RO i BG. Granica SLO/IT wyrywkowe kontrole włoskich służb, głównie patrzą na tablice i ściągają, na przejściu w Gozrizia postawili namiot do badań na zarazę. Rozmawiałem przez cb z naszymi wracającymi z Chorwacji, mówili że granica spoko bez żadnych akcji. Na powrocie jedyna kontrola na granicy IT/SLO dokonywana przez Słoweńców, reszta granic pusta. Z ciekawostek to odnowili mi noclegu w jednym agro na północy IT, okazało się że kilka dni temu puścili reportaż o zarazie u nas w ich tv, propaganda podobnie jak u nas i tam też ma się dobrze.

hebi
09.08.2020, 13:35
Tydzien temu nie wpuścili nas z CHorwacji do Slowenii - powod -Chorwacja jest dla Slowenii żółta. W opcje wchodził tylko tranzyt wiec zawrócilismy do Chorwacji.

siwy
09.08.2020, 17:42
Polska-Słowacja-węgry-chorwacja bez problemu. Jedyna kontrola graniczna trwała 9 minut. Maseczki na stacjach paliw i w sklepach wszędzie, kawiarnie i restauracje bez.

Gilu
09.08.2020, 18:03
Polska-Słowacja-węgry-chorwacja bez problemu. Jedyna kontrola graniczna trwała 9 minut. Maseczki na stacjach paliw i w sklepach wszędzie, kawiarnie i restauracje bez.

Kiedy wracasz?

siwy
10.08.2020, 14:24
Kiedy wracasz?

W niedzielę 16 sierpnia

rene82
10.08.2020, 23:46
polska-słowacja-węgry-chorwacja (durownik przez Bośnia) - bez problemów. Powrót przedwczoraj. Na granicy węgry chorwacja przy wjeżdzie spisywali z dowodu i brali numer kontaktowy, pytali dokąd jadę. Przy poworocie na granicy chorwacja/wegry - dowody

fassi
10.08.2020, 23:47
Właśnie ekipa odbiła się od granicy greckiej.

Dubel
11.08.2020, 09:16
Norweski instytut zdrowia FHI zmienil zalecenia dotyczasce podroznych z Polski, na 99% od polnocy z piatku na sobote wchodzi 10 dniowa kwaranntana, mozliwe tez ze granica zostanie zamknieta dla turystow z polski. Dokladne informacje w piatek po poludniu.

EDIT: https://www.fhi.no/nyheter/2020/anbefaler-at-polen-malta-island-kypros-og-nederland-blir-rode-land/?fbclid=IwAR30_QZdmwFoHro-NaqoDpSwBGsT9wbv0DsgRfgDQYFCD9tboDgAx0ipVBY

wojtekk
11.08.2020, 09:51
dubel. Dzięki za info. Znajoma miala lecieć w piątek na kilka dni.... Dawaj proszę znać , gdy będziesz coś wiedział

Dubel
11.08.2020, 09:54
W piatek moze leciec, w sobote bedzie juz problem. Jesli przybedzie do Norge do polnocy w piatek to jest ok .

Neno
11.08.2020, 10:45
Właśnie ekipa odbiła się od granicy greckiej.
Jakaś konkretna przyczyna tego zajścia, czy dlatego, że z PL ?

Cezarus
11.08.2020, 11:16
Do Grecji trzeba:
- Władze greckie wprowadziły bezwzględny obowiązek zarejestrowania swojego pobytu na stronie https://travel.gov.gr/#/ dla wszystkich osób wjeżdżających do Grecji (Passenger Locator Form). Obowiązek ten dotyczy także dzieci.

Po wypełnianiu formularza PLF wygenerowany zostanie kod QR, który należy okazać przy przekraczaniu granicy z Grecją drogą powietrzną, lądową i morską. Kod należy wydrukować lub zapisać w formie elektronicznej, by służby graniczne mogły go zeskanować. Formularz należy wypełnić co najmniej 48 godzin przed wjazdem a w przypadku podróży samolotem – co najmniej 24 godziny przed odprawą. W formularzu PLF należy podać adres pobytu w Grecji lub plan podróży na najbliższe 7 dni. Każdy dorosły oraz każde dziecko powinno posiadać własny kod QR.

- W związku z rosnąca liczbą przypadków zakażenia COVID-19 wśród turystów wjeżdżających do Grecji drogą lądową rząd podjął decyzję o wprowadzeniu obowiązku przedstawienia negatywnego wyniku testu diagnostycznego na koronawirusa wykonanego metodą PCR poprzez pobranie wymazu z ust lub nosa. Test powinien zostać przeprowadzony w ciągu ostatnich 72 godzin przed wjazdem do Grecji, w laboratorium rekomendowanym przez resort zdrowia kraju pochodzenia podróżującego (w przypadku Polski lista rekomendowanych laboratoriów dostępna jest tutaj) lub kraju tranzytowego. Zaświadczenie o negatywnym wyniku testu powinno zostać przygotowane w języku angielskim, zawierać imię i nazwisko oraz numer dokumentu tożsamości osoby podróżującej.

fassi
11.08.2020, 12:20
Neno, chcieli tego powyżej. Ekipa ciśnie na Bałkany

Neno
11.08.2020, 14:34
Neno, chcieli tego powyżej. Ekipa ciśnie na Bałkany
Aaa, ok - myślałem, że coś się w Grecji pozmieniało (z racji sytuacji u nas) i mimo posiadania świeżego testu i rejestracji na www - nie wpuścili Polaków.

CzarnyEZG
11.08.2020, 15:07
Estonia od wczoraj do 16.08 (conajmniej) obowiązkowa kwarantanna 14-dni.

siwy
11.08.2020, 15:39
Do Chorwacji też zalecają rejestrację. Zrobiłem to ale nie wiem czy ktoś to sprawdził, potwierdzenie miałem za szybą.

luk2asz
11.08.2020, 18:16
Do Chorwacji też zalecają rejestrację. Zrobiłem to ale nie wiem czy ktoś to sprawdził, potwierdzenie miałem za szybą.W ciągu 2 tygodni 3 razy wjeżdżałem do Chorwacji i ani razu nikt nie poprosił mnie o ten nr z rejestracji na wjazd.

Gilu
11.08.2020, 18:21
Siwy,jesteś na południu?dochodzą słuchy z granicy z Czarnogórą?

siwy
11.08.2020, 21:53
Ja na północy, przy wyspie krk. Nic nie wiem o Czarnogórze

luk2asz
11.08.2020, 22:50
Siwy,jesteś na południu?dochodzą słuchy z granicy z Czarnogórą?

Do Czarnogóry możesz wjechać i wyjechać bez problemów z Chorwacji i Serbii. Do BiH, poza odcinkiem w Neum- czyli tranzyt z Chorwacji do Dubrownika, musisz mieć badanie na Covid 48 h najstarsze. Nie ma wytycznych jakie badanie , ważne że w języku angielskim może być. Obywatele UE mogą do Czarnogóry wjeżdżać bez badań, jest specjalna lista krajów z poza UE, które muszą mieć badania.
W Czarnogórze powoli spada wskaźnik zachorowań - dzisiaj np. 52 osoby.

Kuba_74
11.08.2020, 23:31
Z rodzinką wjechalem do Chorwacji. Nie mieliśmy tej rejestracji w systemie, pogranicznik niby sam nas zarejestrował zapytał o nr telefonu i gdzie jedziemy.
Camping zapełniony na moje oko w 20%.

Sent from my RNE-L21 using Tapatalk

Gilu
12.08.2020, 06:05
Do Czarnogóry możesz wjechać i wyjechać bez problemów z Chorwacji i Serbii. Do BiH, poza odcinkiem w Neum- czyli tranzyt z Chorwacji do Dubrownika, musisz mieć badanie na Covid 48 h najstarsze. Nie ma wytycznych jakie badanie , ważne że w języku angielskim może być. Obywatele UE mogą do Czarnogóry wjeżdżać bez badań, jest specjalna lista krajów z poza UE, które muszą mieć badania.
W Czarnogórze powoli spada wskaźnik zachorowań - dzisiaj np. 52 osoby.

Dzięki,podrzucisz źródło gdzie mógłbym śledzić na bieżąco info na temat Czarnogóry i Albani,wybieram się za dwa tygodnie

siwy
12.08.2020, 09:55
W Chorwacji ludzi pełno, nie wygląda jakby był wirus.

luk2asz
12.08.2020, 10:04
W Chorwacji ludzi pełno, nie wygląda jakby był wirus.Ja bym tego tak nie ujął :-) ale każdy postrzega swiat inaczej :-) .

Jedno zdjęcie z przed roku , drugie końcem lipca tego roku. Mi a kurat na rękę mala ilość.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200812/c2cb07facdfacf58ca87c22e73eff82f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200812/7c3929a34acfd3ea99b805997f2e9393.jpg

luk2asz
12.08.2020, 10:11
Dzięki,podrzucisz źródło gdzie mógłbym śledzić na bieżąco info na temat Czarnogóry i Albani,wybieram się za dwa tygodnieNp tu:
http://www.gov.me/en/homepage/measures_and_recommendations/

https://www.ijzcg.me/

https://www.gov.pl/web/albania/ruch-na-granicach

https://www.gov.pl/web/grecja/zalecenia-dla-podrozujacych

Do Grecji na kołach juz tylko z Bulgarii

Gilu
12.08.2020, 11:19
Np tu:
http://www.gov.me/en/homepage/measures_and_recommendations/

https://www.ijzcg.me/

https://www.gov.pl/web/albania/ruch-na-granicach

https://www.gov.pl/web/grecja/zalecenia-dla-podrozujacych

Do Grecji na kołach juz tylko z Bulgarii

siwy
12.08.2020, 16:12
Ja bym tego tak nie ujął :-) ale każdy postrzega swiat inaczej :-) .

Jedno zdjęcie z przed roku , drugie końcem lipca tego roku. Mi a kurat na rękę mala ilość.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200812/c2cb07facdfacf58ca87c22e73eff82f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200812/7c3929a34acfd3ea99b805997f2e9393.jpg

Może nie mam aż takiego porównania. W każdym razie są miejsca gdzie ludzi jest dużo i ciężko auto zaparkować.

Adagiio
12.08.2020, 18:23
Włosi wprowadzą kwarantannę dla wracających z Chorwacji, Grecji i Hiszpanii, jutro ma zapaść decyzja od kiedy będzie obowiązywać.

GregoryS
12.08.2020, 21:18
A od dzis u Norwegow PL na czerwono.

Dubel
12.08.2020, 21:44
Ale do północy z piątku na sobotę można wjechać bez 10 dniowej kwarantanny. Tak że kto chce zwiedzać Norwegię ma czas na wyjazd do piątku.

WieniuZiel
13.08.2020, 09:17
Włosi wprowadzą kwarantannę dla wracających z Chorwacji, Grecji i Hiszpanii, jutro ma zapaść decyzja od kiedy będzie obowiązywać.Wprowadzają obowiązkowe testy dla wracających z tych krajów. O kwarantannie nie ma póki co mowy.

W Chorwacji ludzi pełno, nie wygląda jakby był wirus.To prawda, Split wieczorową porą wygląda jak jedno wielkie party 😉.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200813/3bea65f222aa572a8c215fdce0d90628.jpg

Melon
13.08.2020, 16:58
Co by nie mówić, raz się żyje!:D

CzarnyCzarownik
13.08.2020, 18:51
Wszystkie granice z PL do Albanii Czarnogory Serbii Węgier Słowacji do przejechania bez najmniejszego problemu tam i z powrotem.

Wirusa nie bylo, ale kupiliśmy pakiet antywirusowy dla pewności w okazyjnie cenie :D

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200813/5a71c470d7bf23310b49d701deed42dc.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka