View Full Version : Wieści podróżniczokoronawirusowe
Tak w Chorwacji
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210506/bd36b23fa6c927f8f8365112beaa67f1.jpg
Juz zniesli obowiazek powtarzania testu po 10 dniach pobytu. Na wakacje bedzie pewnie luz. Oni nie moga sobie pozwolic na brak turystow ;)
Tak w na przejściu w Chorwacji, poprosili o komplet testow/ szczepień. Reszta granic to luz.. no i ta Wegiersko-Słowacka nie na tranzycie, gdzie jak za starych dobrych czasów, żywego ducha.
Testy antygenowy córka miała z tłumaczeniem.
O żadnym. Nawiązuje do tego ze nas urządzono...
Się nie podoba to można się nie szczepić. Za dwa lata najpóźniej nigdzie bez tego nie pojedziesz a i NFZ nie będzie chciał z Tobą gadać.
Oczywiście przymusu szczepienia nie ma. Ha. Ha. Ha.
Jak nie ma jak w Wałbrzychu prezydent miasta chodzi z ochroną bo nakazał wszystkich bez wyjątku wyszczepić :haha2:
Lock w Turcji tylko dla nich. Nic to nie zmienia dla turystów.
Testów w Turcji nie warto robić bo nie są honorowane u nas.
Tymczasem dotarłem do PL. Zero jakiejkolwiek kontroli.
M
To się akurat nie dziwię, że nie honorują. Słyszałem historię o testach na wylocie za 100€, czyli jak za PCR (wynik minimum kilka godzin na CITO) a wynik po kilku minutach :mur:
Widzę że tutaj wszyscy elegancko do szczepnia tylko ja kombinuje jak sobie paszport wydrukować...
Widzę że tutaj wszyscy elegancko do szczepnia tylko ja kombinuje jak sobie paszport wydrukować...
Mogę Ci dać nr do mojego kumpla który był tego samego zdania i go dopadł wirus...nic fajnego...sam Ci opowie co by dał zeby być zaszczepionym.
My byliśmy chorzy w zeszłym roku, bez jakiś dramatów, ale za ..uja nie chcemy powtórki. Za 2 tyg druga dawka:D
Może jestem trochę skrzywiony , bo osobiście przez całe życie przyjąłem z garść tabletek. COVID zebrał żniwo. Pytanie podstawowe , szczepić się czy się nie szczepić ? Każdy wyznaje swoją religie , osobiście mam wątpliwości. Najwieksze wątpliwości budzi u mnie fakt warunkowego dopuszczenia szczepionek do obiegu, skutki uboczne ? Najpierw była jedna dawka , teraz jest druga, a już chodzą głosy ze na nowe mutacje będą kolejne... Będziemy się szczepić jak narkomanii? Ale dobra, wychodzę z założenia ze rządy chcą nas leczyć, zgoda. Ale czy gigantom farmaceutycznym na tym zależy ? O co w tym chodzi to ja nie wiem. Ale wiem jedno , jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo o co chodzi. Ludzie umierają, wiem bo mieszkam pod szpitalem. To co się tutaj działo w marcu i do połowy kwietnia to był dramat.
Wolę się szczepić co roku niz jeszcze raz przejść przez to, co w zeszłym miesiącu przechodziłem. A podobno lekko przeszedlem... :/
Wysłane z mojego Hammer_Energy_18x9 przy użyciu Tapatalka
Bym nie dramatyzował. Wydajemy kasę na wódkę, bambetle, smakfony, polopiryne, totolotka i inne rzeczy. Wszędzie nas robią w konia wmawiając niezbędność dupereli czy naciągając na lipe. Ludzie i tak kupują. Znajdzie się więc kasa i na szczepionki czy wprost z kieszeni, czy z naszych podatków co na jeno wychodzi. W sumie wolę to niż by sąsiad moczymorda przepijał 500+
Pozdr rr
mirkoslawski
06.05.2021, 23:14
Kutwa, prosze, nie idzcie w tą strone w tym wątku.
Kutwa, prosze, nie idzcie w tą strone w tym wątku.
Dobrze prawisz! Pany nie śmiecić tu!
Jedyny kraj, który realnie kontroluje i wysyła ludzi po wjeździe na kwarantannę to IT. Kilkanaście osób siedziało na przymusowej kwarantannie, postanowili majówkę spędzić w Romie, mówili że nie wiedzieli o tym. Tak że IT omijajcie bo obowiązują te wytyczne na dziś do końca maja.
Już za chwileczkę i wjedziemy do słonecznej Italii
https://www.schengenvisainfo.com/news/italy-to-welcome-eu-tourists-from-mid-may-prime-minister-draghi-reveals/
Turcja wymarła...rdzenni mają zakaz przemieszczania poza sklepem spożywczym i bazarem z owocami/warzywami i policja to naprawdę kontroluje.
Turystów nie tykają ale maseczki obowiązują wszytkich.
Ceny b. przyjemne nawet w takim kurorcie jak Bodrum przy kursie Liry poniżej 50gr.
Paliwo 6.6LT
106759
106769
W Belgii widziałem dzisiaj kilka otwartych pubów na świeżym powietrzu.
Pod parasolami lub w ogródkach ludzie bez maseczek nareszcie zachowują się jak ludzie.
Poza....dalej sraczka.:(
W UK tak mamy od dwóch tygodni. Ja już piwko w ogródku piwnym pubu piłem 👍
I rzeczywiście widok ludzi siedzących swobodnie jest bardzo budujący.
No fajnie, ale nie wszystkim odpowiada powracanie do normalności. Znajomego właściciela baru w Romie podjebali do caramba klienci, którym pozwolił wypić kawę przy ladzie, dostał 800 euro kary. Przepisy zabraniają spożywania wewnątrz lokalu, a wyłącznie na zewnątrz. Teraz wiszą ogromne napisy, zabieraj i spadaj :haha2:.
przemo77390
13.05.2021, 09:28
Ktoś ma jakieś wieści odnośnie covid i wjazdu do Rosji
sambor1965
13.05.2021, 11:19
Na razie nie ma tematu otwarcia granic lądowych.dla ruchu turystycznego. Zastanawiają się nad otwarciem dla ruchu lotniczego dla turystów. Temat w te wakacje raczej nieaktualny. Szkoda, bo mam info że Mongolia się otwiera od 1 czerwca. Tylko że oni z jednej strony mają Ruskich, a z drugiej Chińczyków. Kazachstan nadal zmknięty. Otwarty Kirgistan i Uzbekistan. Tadżykistan tylko lotniczo. Tak samo Gruzja.
przemo77390
13.05.2021, 11:25
Na razie nie ma tematu otwarcia granic lądowych.dla ruchu turystycznego. Zastanawiają się nad otwarciem dla ruchu lotniczego dla turystów. Temat w te wakacje raczej nieaktualny. Szkoda, bo mam info że Mongolia się otwiera od 1 czerwca. Tylko że oni z jednej strony mają Ruskich, a z drugiej Chińczyków. Kazachstan nadal zmknięty. Otwarty Kirgistan i Uzbekistan. Tadżykistan tylko lotniczo. Tak samo Gruzja.
Dzięki za info. To może być lipa straszna z tą Rosją. :(
A z bliższych tematów jak może wyglądać Rumunia na szybki wyskok?
Z tego co wiem Słowację i Węgry tranzytem można dość gładko przejechać ale RO nic nie wiem, wcześniej ponoć była dość mocno zamknięta.
Jakieś wieści odnośnie wjazdu do Czech?
Wołają testów?
Jak z knajpami, noclegami, zwiedzaniem?
https://www.gov.pl/web/czechy/stan-wyjatkowy-w-republice-czeskiej-zasady-podrozowania
przemo77390
13.05.2021, 21:43
https://www.gov.pl/web/czechy/stan-wyjatkowy-w-republice-czeskiej-zasady-podrozowania
To nasze gov to troche uja warte. Widzialem majowkowe relacje, niby w niektorych krajach na gov pisali ze tranzyt tylko i czas przejazdu 12 h - 24h a sa swiadectwa ze niektorzy spali roznie i nikt nie kontrolowal jak i w jaki czas przejechales dany kraj.
Na powrocie do naszej ojczyzny widzialem nawert focie z przejsciem zastawionym "zasiekami" bez zadnego nadzoru - objechane trawa.
Przylot spoza Schengen na Okecie- bez kwarantanny ozdrowiency 6 mies. wstecz posiadajacy odpowiedni papier lub zaszczepieni pełnym cyklem szczepień; pozostałych Straż Graniczna zgłasza na kwarantanne i jest 48h na zrobienie testu żeby kwarantanne można zdjąć.
Test wystarczy antygenowy i sa na Okęcie 4 punkty testowania- koszt 200zł w punkcie MSWiA ( robiłem na hali przylotów przy taśmie nr 7); wynik jest po 20min. i dostaje sie na to kwit.
To nasze gov to troche uja warte. Widzialem majowkowe relacje, niby w niektorych krajach na gov pisali ze tranzyt tylko i czas przejazdu 12 h - 24h a sa swiadectwa ze niektorzy spali roznie i nikt nie kontrolowal jak i w jaki czas przejechales dany kraj.
Na powrocie do naszej ojczyzny widzialem nawert focie z przejsciem zastawionym "zasiekami" bez zadnego nadzoru - objechane trawa.
I to jest odpowiedź, jak to wygląda w realu
A nie gov i propaganda proszczepienna, jak nie zaszczepisz się to Cię zamkniemy w chałupie
Jeśli chcesz to się nie szczep.
Jeszcze rok i będzie absolutny przymus.
Ja, podobnie jak wielu innych musi się wyszczepic bo za chwile nie da się nigdzie pojechać zawodowo bez kwitów a pracodawcy nie będą w nieskończoność płacić za testy...
Tymczasem - jakie wieści na linii Litwa Łotwa Estonia???u
M
Widzialem majowkowe relacje, niby w niektorych krajach na gov pisali ze tranzyt tylko i czas przejazdu 12 h - 24h a sa swiadectwa ze niektorzy spali roznie i nikt nie kontrolowal jak i w jaki czas przejechales dany kraj.
Ponad tygodniowa majówka w Rumunii.
Oficjalnie Słowacja, Węgry i Rumunia tylko tranzytem.
Przypomnę, że RO jest w EU, ale nie jest w Schengen.
Realnie:
Droga tam:
PL/SL brak kontroli
SL/HU brak kontroli
HU/RO tylko kontrola węgierska, rumuńskich służb na granicy brak
Droga powrotna:
RO/HU kontrola rumuńska i węgierska. Rumun zapytał gdzie byłem, odpowiedziałem, ze na Bałkanach i koniec tematu.
HU/SL brak kontroli
SL/PL przekroczyłem półlegalnie przez zamknięte przejście przejeżdżając między zaporami betonowymi. Dlaczego półlegalnie? Bo przejście zamknęli Słowacy, a Polska wciąż pozostaje w Schengen, czyli teoretycznie mogę przekroczyć granicę w dowolnym miejscu.
Ponad tygodniowa majówka w Rumunii.
Oficjalnie Słowacja, Węgry i Rumunia tylko tranzytem.
Dzięki! A z jakim testem jechałeś i jak spanie w Rumunii?
consigliero
18.05.2021, 11:13
My nie mieliśmy żadnego testu a w Rumunii spaliśmy w hotelu
Dzięki! A z jakim testem jechałeś i jak spanie w Rumunii?
Jakim testem? Poważnie pytasz? ;)
Z żadnym. Nikt o nic nigdzie nie pytał.
Spanie? Na legalu, przez booking, ogarniane na miejscu. Nawet tankowałem na stacji, gdzie reszta dystrybutorów była zajęta przez radiowozy rumuńskiej policji.
w Majówkę pewnie Transfogarska i Alpina nieprzejezdne?
Może ma ktoś bieżące info?
wooocash
18.05.2021, 19:29
Kumpel wrócił właśnie z Albanii. Tydzień temu trasa tam - Słowacja, Węgry, Serbia, Bułgaria, Macedonia, Albania. Wszędzie mówił, że tranzyt. Noclegi po drodze Budapeszt i Sofia bez żadnych pytań w hotelach, rezerwowane przez booking. Macedonia, Albania total luz.... Powrót Czarnogóra, Chorwacja , Bośnia, Węgry, Słowacja, Polska - noclegi powrót Dubrownik i Budapeszt. Tylko w Dubrowniku przy rezerwowaniu noclegu via booking z dwóch hotelów dostał maila, że musi mieć przy meldowaniu negatywny wynik testu, trzeci hotel przyjął go bez żadnych kwitów... Wjazd do Polski, zero kontroli na przejściu...
consigliero
18.05.2021, 19:53
No a jak wjechał do Chorwacji? Bez testów ? Wydaje mi się to niemożliwe.
Marek jest to możliwe.....powiedział, że wraca z Albanii i jedzie tranzytem.
consigliero
18.05.2021, 21:12
No tak, nam też tak proponował, ja się zafiksowałem na pobycie w Chorwacji. Tranzyt nam proponował 12 godzin, choć pierwszy nocleg gdzieś za Dubrownikiem przez Booking bez żadnych pytań co do testów
https://www.euronews.com/travel/2021/05/20/deal-reached-to-introduce-an-eu-wide-covid-travel-pass
Rumunia zniosła wszystkie obostrzenia :)
Wjechać może każdy bez szczepień, bez testów, bez kwarantanny...
https://www.fly4free.pl/rumunia-wjazd-bez-testu-dla-polakow/
Pytanie w sprawie Węgier - ktoś był i może potwierdzić, że tranzyt musi się odbywać po wyznaczonych drogach? Nie bardzo mi się widzi dokładać kaemów w drodze do RO.
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=rom%C3%A1n+hat% C3%A1rszakasz
Ja bym walnął przez Tokaj bez względu na to czy wolno czy nie bo pewnie tak byś chciał ściąć. Pirania był ostatnio ale on miał chyba po trajektorii wyznaczonej przez Węgrów, musiałbyś podpytać czy robił skuchę.
Ja bym walnął przez Tokaj bez względu na to czy wolno czy nie bo pewnie tak byś chciał ściąć. Pirania był ostatnio ale on miał chyba po trajektorii wyznaczonej przez Węgrów, musiałbyś podpytać czy robił skuchę.
Oka. To dodatkowe "tylko" 100 km, w dodatku musowo autostradami, więc nie wiem czy chce mi się uczyć węgierskiego w razie spotkania gdzieś na lokalnych dróżkach patrolu ;)
consigliero
26.05.2021, 19:48
Nawet nie wiedzieliśmy że tranzyt ma się odbywać jakimiś wyznaczonymi drogami, a pojechaliśmy najkrótszą przez Tokaj.
Mam pytanie w temacie: jakie są aktualnie najniższe ceny testów honorowanych podczas wjazdu do krajów bałkańskich?
Czy np. takie Joysbio domowy (https://allegro.pl/oferta/szybki-test-antygenowy-ze-sliny-joysbio-domowy-10557253847) są wystarczające czy jednak musi być wynik z laboratorium?
Żaden test domowy nie jest honorowany
najtaniej widziałem na lotnisku we Wro - 150 antygenowy.
najdrożej jak robiłem gdziekolwiek to PCR na Okęciu :/ 550,- :(
Ci co testują modlą się aby to gxwno się nigdy nie skończyło...
Nawet nie wiedzieliśmy że tranzyt ma się odbywać jakimiś wyznaczonymi drogami, a pojechaliśmy najkrótszą przez Tokaj.
hehe... a nie dostaliście naklejki TRANSIT ONLY ?
https://lotnisko-chopina.pl/pl/testy-covid-19.html
consigliero
27.05.2021, 10:49
W miejscu gdzie przekraczaliśmy był tylko policjant, jedna sztuka
dla ciekawości powiem, że poprzednio przy powrocie z Turcji, testowałem się na lotnisku w punkcie MSWiA i system był zintegrowany z Sanepidem czy chgw czym jeszcze ale byłem z automatu zwolniony z kwarantanny kiedy wynik znalazł się w systemie.
teraz po powrocie z Gruzji testował mnie już Medicover na Okęciu i wciąż dostaję powiadomienia na tela, że jestem na kwarantannie - wynik oczywiście negatywny.
Nasz słodki, polski pierdolnik.
m
Tranzytem do Rumuni przez Węgry i Słowację trzeba mieć test ?
Matiasku...nic nie jest zintegrowane- jesli Laboratorium wprowadzi wynik do Sanepidu w ciagu 48h to zwalniają Cię z kwarantanny (która notabene jest z automatu jesli spoza Schengen, z Schengen mozna wczesniej zrobić test- w linku powyżej na Okeciu jest to opisane) jesli nie to trafiasz na kwarantanne.
Wrociłem z Turcji w czwartek 13.05; test robiłem w MSWiA na Okeciu- oczywiscie negatywny a w niedziele czyli 3 doby po zaczely spływac sms-y i zadzwonił automat, ze cała rodzinka jest na kwarantannie.
Oczywiście odkrecenie tego w niedziele nie było łatwe- trzeba było dotrzeć do kogoś w laboratorium MSWiA na Okeciu (telefonów oczywiscie nikt w niedziele nie odbierał) żeby ktoś wprowadził negatywny nasz wynik do Sanepidu
consigliero
27.05.2021, 11:30
Tranzytem do Rumuni przez Węgry i Słowację trzeba mieć test ?
Pierwszą osobą która spytała nas o test był Serb na granicy Rumuńsko serbskiej, po negatywnej odpowiedzi, powiedział że nie możemy spać w Serbii co i tak nie było naszym zamiarem, spanie miało być w Macedonii. Następnym który zapytał o test był Chorwat przy wjeździe z Czarnogóry i musieliśmy ten test zrobić. Na szczęście w laboratorium w Herceg Novi odbyło się to szybko i bez kłopotu za 15 EUR od osoby, choć do dzisiaj zastanawiam się co według chorwackiego pogranicznika miało się kryć pod pojęcie „brzi pcr test” bo jak szybki to nie Pcr, jak pcr to nie antygenowy. W każdym razie papierem z pieczątkami był usatysfakcjonowany.
Są szybkie testy PCR.
Niestety jak wylatywałem do Gruzji w ub niedziele odbiłem się od testowni bo się ich maszyna wy.. zepsuła. I dzionek spędziłem w wawie czekając niemal 24h na wynik.
m
Pany , gdzie na Bałkanach nie wjadę na dowód osobisty? Kurna paszport się skończył a zapisany na złożenie wniosku jestem na 30 czerwca.:mad:
Brzeszczot
27.05.2021, 22:01
Pany , gdzie na Bałkanach nie wjadę na dowód osobisty? Kurna paszport się skończył a zapisany na złożenie wniosku jestem na 30 czerwca.:mad:Mogę ci na jutro ogarnąć https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210527/cf6282558657af74b1ccdbf511ad5c2c.jpg
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Mogę ci na jutro ogarnąć https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210527/cf6282558657af74b1ccdbf511ad5c2c.jpg
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Krzysiek, jak zwykle jesteś bardzo pomocny. :haha2:
wooocash
27.05.2021, 23:29
Pany , gdzie na Bałkanach nie wjadę na dowód osobisty? Kurna paszport się skończył a zapisany na złożenie wniosku jestem na 30 czerwca.:mad:
Tylko do Kosowa nie wjedziesz z dowodem.
Czy w Zgorzelcu w niedzielę rano zrobię szybki test antygenowy? Może być też Olszyna.
Kolega który dwa dni temu jechał do Kolonii, mówił mi, że możesz testować się po tamtej stronie Odry - gdzieś zaraz za granicą lub wręcz na granicy są jakieś budki.
m
Paszporty COVID-owe od dzisiaj są dostępne na IKP dla ozdrowieńców i zaszczepionych :)
https://www.money.pl/gospodarka/w-polsce-jest-juz-europejski-certyfikat-covid-wy-z-tym-dokumentem-wyjedziesz-na-wakacje-6645910104001088a.html
dzięki. może się przydać.
dla ciekawości w wiadomościach do mła znalazłem, że 22 zrobiłem test na Covid z wynikiem negatywnym a 23 została na mnie nałożona kwarantanna.
m
Paszporty COVID-owe od dzisiaj są dostępne na IKP dla ozdrowieńców i zaszczepionych :)
https://www.money.pl/gospodarka/w-polsce-jest-juz-europejski-certyfikat-covid-wy-z-tym-dokumentem-wyjedziesz-na-wakacje-6645910104001088a.html
Tylko, ze jak na razie prawie nikt ich nie uznaje ;)
radiolog
01.06.2021, 16:26
Tylko, ze jak na razie prawie nikt ich nie uznaje ;)
We Włoszech uznają bez mrugnięcia okiem
Zna ktoś sytuacje na Węgrzech ?
Interesuje mnie tranzyt od strony Słowacji do Rumunii i nazat . Można gdzies zrobić test (trzeba? ) na granicy czy puszczają / sprawdzają ?
Interesuje mnie tranzyt od strony Słowacji do Rumunii i nazat . Można gdzies zrobić test (trzeba? ) na granicy czy puszczają / sprawdzają ?
Jak tranzyt to nie musisz mieć testu.......mogą wyrywkowo zbadać temperaturę lub wysłać na szybki test na ich koszt.
Czy w Zgorzelcu w niedzielę rano zrobię szybki test antygenowy? Może być też Olszyna.
A chcesz sobie zrobić czy pytasz czy zatrzymują (są kontrole) na granicy?
Bo z tego, co wiem to w Zgorzelcu żywej duszy na granicy nie ma.
A test, jeśli bardzo chcesz sobie zrobić, to robisz później u siebie w mieście (w de) za darmoszkę i info wysyłają smsem na telefon.
Jak tranzyt to nie musisz mieć testu.......mogą wyrywkowo zbadać temperaturę lub wysłać na szybki test na ich koszt.
Mówisz o Węgrach czy Słowacji ?
Mówisz o Węgrach czy Słowacji ?
O Węgrzech.
Jak tranzyt to nie musisz mieć testu.......mogą wyrywkowo zbadać temperaturę lub wysłać na szybki test na ich koszt.Oficjalnie masz 24 godziny na tranzyt drogami z tego linku http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo
Przerwać podróż można ze względów technicznych i zdrowotnych. Nocleg dla turystów jest zabroniony. To w teorii.
Jutro nocujemy pod Budapesztem, z relacji na różnych forach wiem, że nie ma z tym problemu. Okaże się jutro.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
We Włoszech uznają bez mrugnięcia okiem
Byłeś tam dzis czy słyszałeś o tym ??
Jak sie ma do Twej informacji to ??
https://www.gov.pl/web/wlochy/sytuacja-epidemiologiczna-w-polnocnych-wloszech-w-zwiazku-z-koronawirusem-covid-19
orientuje się, ktoś dlaczego po powrocie do kraju nadal jest kwarantanna nawet tym indywidualnym gdy pod koniec ubiegłego roku był prawie 30.000 zakażeń dziennie a kwarantanny nie było ? obecnie przyrost zakażonych to 500 osób na kraj a minister nawet słowem nie wspomina o zniesieniu kwarantanny i nie ma tego w planach.
A orientujesz się dlaczego ktoś wydaje 80 mln zł z państwowej kasy i nie ponosi odpowiedzialności. Taki kraj.
Szczepienie zwalnia z kwarantanny po powrocie.
honda_honda
02.06.2021, 15:48
orientuje się, ktoś dlaczego po powrocie do kraju nadal jest kwarantanna nawet tym indywidualnym gdy pod koniec ubiegłego roku był prawie 30.000 zakażeń dziennie a kwarantanny nie było ? obecnie przyrost zakażonych to 500 osób na kraj a minister nawet słowem nie wspomina o zniesieniu kwarantanny i nie ma tego w planach.
Kwarantanna przy powrocie do kraju nie zależy chyba od sytuacji epidemicznej w Polsce ale raczej kraju z którego wracasz (to byłoby dla mnie logiczne) ale czy tak jest to nie wiem.
orientuje się, ktoś dlaczego po powrocie do kraju nadal jest kwarantanna
Dla Twojego i mojego dobra ;)
Na wjeździe od Słowacji masz kontrolę policji węgierskiej. Przynajmniej tak było w zeszłym tygodniu na przejsciach Ostrzyhom i Hont.
Jak byłeś szczepiony to zabierz bumagę i pomachaj nią policjantowi. U mnie zadziałało.
Nocleg w hotelu na Węgrzech bez problemu. O nic nie pytali.
Właśnie siedzimy w hotelu nie daleko Budapesztu. Granicą słowacka w Chyznem padło tylko pytanie dokąd, jak dalej to tylko informacja ze mamy 8 godzin na przejazd. Na węgierskiej granicy machnęli ręka. Jutro Serbia i Czarnogóra.
Jeśli to dla Ciebie nie kłopot to daj znać jak na tamtych granicach- wybieram się za tydzień do Czarnogóry. Zdrowia i szerokości!
Siedzimy właśnie przed granicą z Serbią, tiry stoją w 3 km kolejce. Osibiae podobno bez kolejki. Zaraz się przekonamy.
kristoch
03.06.2021, 20:24
Dziś
PL/CZ (Gluchołazy/Zlate Hory) - ani żywej duszy
CZ/AT (Breclav) - ani żywej duszy
AT/SLO (Sotina) - celnicy AT, ale nawet na nas nie spojrzeli.
Śpimy przy granicy HR. Covida na wsi SLO nie widać.
Granica Węgry Serbia, okolice Szrgedyn, kolejka dla tirów kilka km. Osobówki też ciasno ale się dało przejechać pomiędzy, straż graniczna machała żeby podjechać. Nikt nie pytał o nic, paszport, dowód rej i jazda. Trzepali wszystkich albanczykow na niemieckich nr. Wjazd do Czarnogóry, prosili o test lub zaświadczenie o szczepieniu. Poza tym nie było innych problemów. Siedzimy w Czarnogórze.
Siedzimy w Czarnogórze.
Będziecie w Chorwacji ?? Interesuje mnie parę tematów wiec miałbym pyt.
Będziecie w Chorwacji ?? Interesuje mnie parę tematów wiec miałbym pyt.Nie wiem. Może będziemy z niedzieli na poniedziałek. Się okaże.
kristoch
04.06.2021, 20:07
Na granicy SLO/HR (gdzieś koło Ljutomer) Panowie zaakceptowali tranzyt, ale jeszcze bardziej ochoczo przyjęli EuroCovidy (certyfikaty).
Jednak na wjazd do BiH już to nie wystarczyło bo akceptują tylko PCR nawet jak jest się zaszczepionym.
Także dziś przekraczaliśmy granicę chorwacką 3 razy.
Od wczoraj podobno na wjazd do HR wystarcza 20 dni od pierwszej dawki szczepionki.
Wjazd do Chorwacji z Kotoru, pani pyta dokąd, czy tranzyt. Tak tranzyt. Nic więcej nie chce. Właśnie pijemy piwo w Dubrowniku.
wooocash
06.06.2021, 12:17
Ostatni tydzień;
SK - Korbielów - nikogo na granicy
SK/HU - po węgierskiej stronie kontrola, magiczne tranzyt i jedziemy, nocleg w Budapeszcie
HU/SRB - Serbowie zero pytań , nocleg nad kanionem Uvać
SRB/Kosovo - miło i przyjemnie ale bez testów tylko tranzyt z papierem na trzy godziny + ubezpieczenie za 10ojro za motocykl
Kosovo/MKD - zero pytań
MKD-ALB - zero pytań
ALB-MNE - zero pytań - nocleg w Kotorze bez pytań
MNE-CRO - pytanie o test inaczej tranzyt 12h , wystarczył kwit z pierwszej dawki szczepienia i jedziemy(to było jeszcze przed zmianą zasad w CRO) - nocleg Dubrownik
CRO-BiH-CRO - przez Neum typowy tranzyt , Bośnia teoretycznie wymaga PCR przy wjeździe ale przez Neum dopuszczają tranzyt chorwacki. Na granicy celnik przestrzegał przed wjazdem w Neum w głąb Bośni bez testu.
Ja z żonką dalej do Chorwacji już bez pytań na granicy CRO a kumpel koniecznie chciał zobaczyć Mostar więc odbił w Neum w prawo. Kilka kilometrów za granicą kontrola i niestety bez tłumaczenia 600ojro w plecy :( i eskorta do granicy CRO
Z drugiej strony, część ekipy wjeżdża z Czarnogóry przez Hum do Bośni i nocuje w Sarajewie bez jakichkolwiek pytań :)
Za dwa tygodnie obstawiam całe Bałkany będą już na totalnym luzie...
Ostatni tydzień;
SK - Korbielów - nikogo na granicy
SK/HU - po węgierskiej stronie kontrola, magiczne tranzyt i jedziemy, nocleg w Budapeszcie
HU/SRB - Serbowie zero pytań , nocleg nad kanionem Uvać
SRB/Kosovo - miło i przyjemnie ale bez testów tylko tranzyt z papierem na trzy godziny + ubezpieczenie za 10ojro za motocykl
Kosovo/MKD - zero pytań
MKD-ALB - zero pytań
ALB-MNE - zero pytań - nocleg w Kotorze bez pytań
MNE-CRO - pytanie o test inaczej tranzyt 12h , wystarczył kwit z pierwszej dawki szczepienia i jedziemy(to było jeszcze przed zmianą zasad w CRO) - nocleg Dubrownik
CRO-BiH-CRO - przez Neum typowy tranzyt , Bośnia teoretycznie wymaga PCR przy wjeździe ale przez Neum dopuszczają tranzyt chorwacki. Na granicy celnik przestrzegał przed wjazdem w Neum w głąb Bośni bez testu.
Ja z żonką dalej do Chorwacji już bez pytań na granicy CRO a kumpel koniecznie chciał zobaczyć Mostar więc odbił w Neum w prawo. Kilka kilometrów za granicą kontrola i niestety bez tłumaczenia 600ojro w plecy :( i eskorta do granicy CRO
Z drugiej strony, część ekipy wjeżdża z Czarnogóry przez Hum do Bośni i nocuje w Sarajewie bez jakichkolwiek pytań :)
Za dwa tygodnie obstawiam całe Bałkany będą już na totalnym luzie...
Do Kosowa da się wjechać na dowód, wiem że nie ale...?
aadamuss
06.06.2021, 13:16
Wie ktoś czy ze Szwajcarii do Chorwacji da radę przejechać przez Włochy tranzytem bez testów? pozdr
Przekroczyc granice Chorwacja / Wegry mozna na tescie . A jak wyglada powrot Chorwacja/ Wegry ?
Jeśli trafisz na kontrole na granicy IT to bez testu może być różnie, u nich nie ma czegoś takiego jak tranzyt. Wiem że na granicy w Chiasso Brogeda jest punkt po stronie CH gdzie za 40 franków robią szybki test, tak było 3 tygodnie temu jak jechałem z Lugano do IT. Jakbyś był na granicy po południu kiedy do IT będą wracać pracujący w CH włosi to nie kontrolują nikogo bo za duży ruch. Byłem na przełomie ostatnich kilku miesięcy ze 3 x w Lugano. Ale wtedy jeszcze obowiązywała kwarantanna w IT dla obcokrajowców na wjeździe, teraz nie ma. Jest jeszcze jedna opcji kontroli, drogówka, albo caramba do rutynowej już na terytorium kraju.
Jak będziesz przejeżdżał granice IT/SLO to nie głównym przejściem tylko tymi bocznymi po 19.00 w zasadzie nigdy nie widziałem tam żadnej kontroli. Ale nie ma reguły.
Test potrzebny jest na wjazd do Chorwacji, jak jedziesz przez Węgry tranzytem to nie trzeba żadnego testu. Wróciłem w nocy z RO, nikt mnie o nic nie pytał i nie zatrzymywał do kontroli oprócz granicy H/RO i RO/H.
A myśmy mieli problemy w Neum. Przy wjeździe z Kotoru do Chorwacji powiedziusmy ze tranzyt. Zostalismy na noc w Dubrowniku i rano dalej przez Chorwację. Na granicy w Neum pani Chorwatka pyta gdzie. Tranzyt, kliknęła w komputerze i się zaczęło. Test. Nie mamy, mamy szczepienia. Na bok i czekamy, ona dzwoni. Po 15 minutach poprosiła zaświadczenia i powiedziała, że ok. Wpisała coś w komputerze. Na wyjeździe z Neum strażnik mówi, że 12 godzin tranzyt.
Wyjechaliśmy z Chorwacji jednak ponieważ kolega miał zaświadczenie zrobione przeze mnie :-).
............... Po 15 minutach poprosiła zaświadczenia i powiedziała, że ok.............
jakie zaswiadczenie ?
Dzisiaj w Czechach NCkiem. Zero pytań gdziekolwiek.
Z pozytywów styka być 22dni po pierwszej dawce i nic nie trzeba mieć więcej.
Pogoda piękna.
Po południu jadę na testy Indiana :D a co!
m
Z centrum e zdrowie
radiolog
07.06.2021, 15:54
Z konta IKP można sobie wydrukować europejską wersję paszportu covidowego , odpowiednio pozaginać, do portfela i jazda.
Jak jechałem na Sycylię o testy pytali w McDonaldzie i przed promem, oraz na powrocie we Wiedniu w Hotelu, ale starczyła stara wersj potwierdzenia szczepienia po angielsku.
Generalnie motocyklistów puszczają, bez pytań i zatrzymań .
Wczoraj wróciłem z RO. Nikt, nigdy, nigdzie, o nic. Pełna wyjebka.
Ja byłem tylko 2 dni. Przekraczałem i wracałem piątek-sobota, solo. Może też mieć znaczenie.
wooocash
07.06.2021, 21:06
Do Kosowa da się wjechać na dowód, wiem że nie ale...?
niestety jeden kraj się ostał w tej części Europy gdzie trza mieć paszport :(
Wracam z Rumuni do Polski, mam kontrolę na granicy
Jestem bez szczepień i bez testów.
Rozumiem, że dostaję przykaz kwarantanna i jestem gdzieś w system wklepany
Jak zrobię w domu test to mnie zwolnią z tej kwarantanny
Wracam z Rumuni do Polski, mam kontrolę na granicy
Jestem bez szczepień i bez testów.
Rozumiem, że dostaję przykaz kwarantanna i jestem gdzieś w system wklepany
Jak zrobię w domu test to mnie zwolnią z tej kwarantanny
Piszesz teoretycznie ??
Po pierwsze to musiałaby Cię Straż Graniczna na tej granicy spisać wiec zrób to tak, żeby wrócić taką granica której nie ma ;) Czyli lądem na pewno się da w przeciwieńswie gdybyś przylecia samolotem.
Jak już byś dostał kwarantanne to żaden test domowy Cię z niej nie zwalnia tylko test robiony w laboratorium; najtańszy antygenowy 150-200zł w zależności od miejsca...jedna Pani z Ukrainy mi mówiła że na granicy od strony UKR płaciła 130
aadamuss
08.06.2021, 15:23
Adagiio dzięki za info. Takie coś znalazłem, prawda czy fałsz?
Testów nie muszą przedstawiać:
osoby wjeżdżające do Włoch własnym środkiem transportu, pod warunkiem, że opuszczą terytorium Włoch w ciągu 36 godzin od wjazdu. Za taki âtranzytâ, w myśl obecnych przepisów epidemicznych, uznaje się wyłącznie przejazd przez terytorium Włoch bez postojów. Zatrzymanie się np. na nocleg skutkowałoby natomiast uznaniem podróży za âkrótki pobytâ, a to z kolei wiązałoby się z koniecznością przedstawienia aktualnych wyników testów w kierunku covid-19;
Ktoś śledzi sytuację C-19 w Gruzjii...samolotem nie na kołach...taki spontan się pojawił :D
Teraz kolejna hipoteza
Jadę na weekend pojeździć sobie po krętych drózkach do
Czech
SK
DE
AT
Nie mam szczepień ani testów, zamierzam poza PL 3dni / 2 nocki być
Mam kontrole na granicy któregoś z tych krajów, i co wtedy
cofaja mnie?
wlepiaja mandat za usiłowanie?
przymusowo kierują na test?
A teraz kolejna hipoteza, Już wjechałem na własne ryzko i na II dzień mam kontrolę
ściemniamy, że dopiero wjachałem i jadę gdzięś tam,
bajka się nie klei, albo mnie pod hotelem zgarneli
jak potraktują?
Nigdzie takiej informacji na stornach w IT nie widziałem, wiem że na granicy kontrolują nadal testy i słyszałem że bez testu nie chcą przyjmować do hoteli czy pensjonatów. Ale ostatnio nie śledzę już szczegółowo przepisów bo mam papier o szczepieniu.
Od wczoraj godzinę policyjną wydłużyli do 24.00 i maski do końca lipca na zewnątrz przedłużyli, to tyle ze świeżych info.
Ma ktoś info jak z noclegami na Węgrzech ?
Spałem dwie noce w tranzycie w ten weekend. Pierwszy nocleg ogarnął mi sąsiad Węgier, drugi z bookinga. Nie było problemów.
Czy ma ktoś info jak traktowane są osoby zaszczepione (dwie dawki) chodzi mi o Włochy??
Teraz kolejna hipoteza
Jadę na weekend pojeździć sobie po krętych drózkach do
Czech
SK
DE
AT
Nie mam szczepień ani testów, zamierzam poza PL 3dni / 2 nocki być
Mam kontrole na granicy któregoś z tych krajów, i co wtedy
cofaja mnie?
wlepiaja mandat za usiłowanie?
przymusowo kierują na test?
A teraz kolejna hipoteza, Już wjechałem na własne ryzko i na II dzień mam kontrolę
ściemniamy, że dopiero wjachałem i jadę gdzięś tam,
bajka się nie klei, albo mnie pod hotelem zgarneli
jak potraktują?
Jako stary antysystemowiec ;) oraz przeciwnik eksperymentów medycznych, dołączam do Twoich dylematów, tym bardziej, że też planuję wypad do A i chciałbym zahaczyć o IT. Poczytałem trochę wytycznych na oficjalnych stronach dot. Austrii i przyjąłem następującą strategię: przed przyjazdem do A trzeba się zarejestrować na ich oficjalnej stronie, gdzie ilość danych identyfikujących mnie trochę poraziła, ale..... jest furtka ;) zamiast wypełnienia tej rejestracji można pobrać stąd (https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/Bundesnormen/NOR40234212/II_222_2021_Anlage_6.pdf) formularz i można go mieć ze sobą na czas pobytu w A. Trzeba go wypełnić i masz w nim różne opcje opisujące Twoją sytuację. Ja jadę na 5 dni więc drukuje sobie 4 kopie i codziennie jeżdzę z nową, w której wpiszę jako datę wjazdu do A datę z dnia obecnego lub poprzedniego oraz zaznaczę: brak testu/szczepienia-zobowiązanie do wykonania w ciągu 24h testu antygenowego lub pcr. W przypadku kontroli mówię, że właśnie wjechałem dziś lub wczoraj i zmierzam ku miastu, w którym wykonam test. Przy okazji testy są u nich bezpłatne i można je wykonać w ciągu godziny. Ja nie zamierzam się testować, stąd lekkie obawy przed znalezieniem noclegu, bo podobno hotelarze o to pytają, ale celuję raczej w małe prywatne pensjonaty więc myślę, że to przejdzie ;) Aha i wybieram jakieś zaściankowe przejście graniczne na wlocie do A, nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że na takich bedzie większa szansa na przejazd bez żadnej kontroli.
Czaras - dobrze kombinujesz :)
Strony rządowe czy oficjalne to jedno, a rzeczywistość i życie to drugie...
Z tego, co wiem to ludziki ode mnie z pracy ostatni długi weekend latali motkami po Austrii.
To znaczy taki mieli plan. Nie znam szczegółów.
Dodatkowo - jeśli chodzi o de na moto to zalecam ostrożność, bo ostatnio jest mnóstwo pokazowych, lotnych kontroli zwłaszcza motocyklistów, podczas których szukają dziury i niedopuszczonych elementów (części) motocykla :dizzy:
Festiwale pol-and rock i rock na bagnie tylko dla zaszczepionych, ciekawe czasy się zaczynają.
Ja zamówiłem już opaskę na ramię , aby inni trzymali się odemnie z daleka
Festiwale pol-and rock i rock na bagnie tylko dla zaszczepionych, ciekawe czasy się zaczynają.
Nie widzę w tym nic dziwnego. Przy obecnych przepisach albo robi się gówno nie festiwal na 250 ludków albo porządny dla 20000. Co wolisz? To jak z lataniem. Nie chcesz się szczepić ani robić testów to nie latasz. Proste jak cep.
Drobnymi kroczkami przykręcają śrubę że wydaje się to proste i oczywiste. Powiedziałbyś 2 lata temu że będzie segregacja w przestrzeni publicznej na zaszczepionych i nie, wzorem gett żydowskich i żółtych gwiazd na ubraniu to by powiedział że cię poebao.
Drobnymi kroczkami przykręcają śrubę że wydaje się to proste i oczywiste. Powiedziałbyś 2 lata temu że będzie segregacja w przestrzeni publicznej na zaszczepionych i nie, wzorem gett żydowskich i żółtych gwiazd na ubraniu to by powiedział że cię poebao.
Z calym zrozumieniem dla sytuacji nie rozumiem tylko dlaczego pozytywny wynik badania na posiadanie przeciwcial nie jest rownoznaczny ze szczepieniem? Daleko mi do manii przesladowczej ale cos tu ostro nie halo..
Z calym zrozumieniem dla sytuacji nie rozumiem tylko dlaczego pozytywny wynik badania na posiadanie przeciwcial nie jest rownoznaczny ze szczepieniem? Daleko mi do manii przesladowczej ale cos tu ostro nie halo..
Tak. Zmienia się to dynamicznie. Najpierw było info że ozdrowieńcy są bezpieczni, potem że już nie. Mówili że jak zbadasz przeciwciała i jest ich dużo to też jesteś odporny. Mówili że dzieci są bezpieczne, teraz już będą szczepić w podstawówkach. W paszporcie covidowym pierwotnie miało być info o byciu ozdrowieńcem równoznaczne ze szczepieniami, teraz już tego nie ma. Dla mnie wygląda to bardziej na potrzebę sprzedania szczepionki niż na rzeczywistą ochronę zdrowia.
zdrowia :chleje:
Bo to ma byc "marchewka" dla tych co się nie zaszczepili jeszcze a nie nagroda dla już uodpornionych
Tak. Zmienia się to dynamicznie. Najpierw było info że ozdrowieńcy są bezpieczni, potem że już nie. Mówili że jak zbadasz przeciwciała i jest ich dużo to też jesteś odporny. Mówili że dzieci są bezpieczne, teraz już będą szczepić w podstawówkach. W paszporcie covidowym pierwotnie miało być info o byciu ozdrowieńcem równoznaczne ze szczepieniami, teraz już tego nie ma. Dla mnie wygląda to bardziej na potrzebę sprzedania szczepionki niż na rzeczywistą ochronę zdrowia.
zdrowia :chleje:
A to nie jest jakos tak, ze wirus mutuje i dlatego teraz dzieci nie sa juz tak bezpieczne jak kiedys byly? W zwiazku z tym moze te szczepienia tez sa po to aby mozliwie uniknac kolejnych mutacji? Jest dynamicznie...
Może i tak tyle że ja nie znam ani nikogo kto dwa razy chorował ani żadnego dziecka czy nastolatka który miał covid. Śmierdzi mi to na kilometr. Im bardziej naciskają na te szczepienia tym bardziej zniechęcają. W Białymstoku np 3 miesiące temu zrobili mural ma całą ścianę bloku z Cezarym Pazurą i hasłem "szczepmy się" . Teraz to zamalowują, będzie Kubica z hasłem "ostatnia prosta". Fajnie, teraz na pewno niezdecydowani popędzą na szczepienia.
mrok31337
09.06.2021, 11:01
Moja teściowa miała covid, po czym po odczekaniu zaszczepiła się i dwa tygodnie później znów złapała covidm tym razem objawy tylko brak smaku i zapachu. Była po jednej dawce Pfizera. Covida przyniosła jej niezaszczepiona córka która przeszła go dużo ciężej.
W paszporcie covidowym pierwotnie miało być info o byciu ozdrowieńcem równoznaczne ze szczepieniami,
zdrowia
przecież jest taka informacja i jest równoznaczna ze szczepieniem.
Różnica taka że szczepionka jest na rok, a ozdrowieniec na 6 m-cy
ja nie znam ani nikogo kto dwa razy chorował ani żadnego dziecka czy nastolatka który miał covid
a ja znam 2 osoby które chorowały 2x, a nastolatka po COVID mam w domu...
Żadna firma ubezpieczeniowa nie chce ubezpieczyć od tzw. NOP lub ewentualnej śmierci spowodowanej eksperymentem, ubezpieczalnie nie chcą ubezpieczać gdyż tak traktują proceder szczepienia COVID-19. Ktoś potwierdzi?
Ty chcąc wjechać np. do czy na Ukrainę musisz podsiadać ubezpieczenie, które pokryje koszty leczenia związane z COVID-19 :
Przy wjeździe na Ukrainę musisz posiadać przy sobie polisę ubezpieczeniową pokrywającą koszty związane z leczeniem COVID-19 oraz ew. obserwacją w placówce medycznej (kwarantanną). (https://www.gov.pl/web/dyplomacja/ukraina)
Idąc dalej np. fizjoterapeuta jako zawód medyczny jest objęty ubezpieczeniem OC, które obejmuje wszystkie szkody będące następstwem udzielania świadczeń zdrowotnych(także kwalifikowania do szczepienia i wykonywania szczepienia przeciw COVID-19) albo niezgodnego z prawem zaniechania udzielenia świadczeń zdrowotnych.
Komunikat dotyczący ubezpieczenia OC w związku z możliwością wykonywania i kwalifikowania do szczepień przeciwko COVID-19 przez fizjoterapeutów (https://kif.info.pl/informacje/komunikat-dotyczacy-ubezpieczenia-oc-w-zwiazku-z-mozliwoscia-wykonywania-i-kwalifikowania-do-szczepien-przeciwko-covid-19-przez-fizjoterapeutow/)
Jak w tamtym roku (październik) wrzuciłem post na fb że astra nie ponosi odpowiedzialności za skutki uboczne po szczepieniu to został usunięty z powodu fałszywych informacji. :dizzy:
Tak do rzeczy, czekam na jakąś furtkę na UA, najlepiej bez namordnika i innych wynalazków.
Tak do rzeczy, czekam na jakąś furtkę na UA, najlepiej bez namordnika i innych wynalazków.
tu czytałeś: http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=40226&highlight=ukraina&page=3
poluzowali wymagania 2 dni temu...
...
Dodatkowo - jeśli chodzi o de na moto to zalecam ostrożność, bo ostatnio jest mnóstwo pokazowych, lotnych kontroli zwłaszcza motocyklistów, podczas których szukają dziury i niedopuszczonych elementów (części) motocykla :dizzy:
Kurde, a właśnie sobie wstawiłem halogenki z aliexpress bez znaczków homologacyjnych. Czy mogą się przyczepić jeśli będę jechał na wyłączonych? Co w przypadku jak się przypier...? Można zdemontować na miejscu? czy od razu 2tys euro??
Może i tak tyle że ja nie znam ani nikogo kto dwa razy chorował ani żadnego dziecka czy nastolatka który miał covid. Śmierdzi mi to na kilometr.
Myślę, że dobrze Ci śmierdzi. Na potwierdzenie wywiad z polskim lekarzem nt dzieci:
https://fb.watch/60mSmISoZx/
Czaras często moto w DE jest zatrzymywane i musi je sprawdzić rzeczoznawca. Jeśli będziesz miał pecha, to będzie bardzo drogo. W mojej okolicy w ubiegły weekend znów była akcja i kilka moto nie pojechało dalej.
Może i tak tyle że ja nie znam ani nikogo kto dwa razy chorował ani żadnego dziecka czy nastolatka który miał covid. Śmierdzi mi to na kilometr. Im bardziej naciskają na te szczepienia tym bardziej zniechęcają. W Białymstoku np 3 miesiące temu zrobili mural ma całą ścianę bloku z Cezarym Pazurą i hasłem "szczepmy się" . Teraz to zamalowują, będzie Kubica z hasłem "ostatnia prosta". Fajnie, teraz na pewno niezdecydowani popędzą na szczepienia.
Mój syn 15 lat miał i nie znosił go lekko
Czaras często moto w DE jest zatrzymywane i musi je sprawdzić rzeczoznawca. Jeśli będziesz miał pecha, to będzie bardzo drogo. W mojej okolicy w ubiegły weekend znów była akcja i kilka moto nie pojechało dalej.
Co to znaczy że musi je sprawdzić rzeczoznawca? Policja se może tak zatrzymac pojazd i stwierdzić że rzeczoznawca ma je sprawdzić a Ty wyp$%^laj??
tu czytałeś: http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=40226&highlight=ukraina&page=3
poluzowali wymagania 2 dni temu...
Dzięki za info.
Czy dobrze myślę. Jeśli napluję na ten test o godzinie 6:00 rano i po 15 minutach pokaże się jedna kreska i o 10:00 wio na Ugande, to jak mogą stwierdzi czy badanie ma mniej niż 72h?
Co to znaczy że musi je sprawdzić rzeczoznawca? Policja se może tak zatrzymac pojazd i stwierdzić że rzeczoznawca ma je sprawdzić a Ty wyp$%^laj??
Tak dokladnie. Masz np tlumik ktory nie jest homologowany do danego typu moto i moga Ci za to juz odcholowac.
To akurat rozumiem, tylko skąd wiedzą czy tłumik jest od tego czy innego moto? Raz mnie u Niemca zatrzymali klasycznie za speed i koleś wyjął tyczkę i coś mierzył przy aucie. Co to nie wiem, chyba zanurzenie. Taką miarką jak w wodzie wskazują poziom, tylko węższą.
21 wiek ;) wklepuja w neta i sprawdzaja. Nie ma pokrycia, lub niepewnosc, to moto jedzie do rzeczoznawcy.
https://www.youtube.com/watch?v=Y8vSZHXW7EM
Y8vSZHXW7EM
https://www.youtube.com/watch?v=iHo-lZ5Hf1k
iHo-lZ5Hf1k
Sprawdźcie o czym jest wątek i czy o tłumikach.
Może tłumik... weny?
Kurde, a właśnie sobie wstawiłem halogenki z aliexpress bez znaczków homologacyjnych. Czy mogą się przyczepić jeśli będę jechał na wyłączonych? Co w przypadku jak się przypier...? Można zdemontować na miejscu? czy od razu 2tys euro??
(...)
Jeszcze do tego, co dodał Wegrzyn - jak nie będą świecić i będą na osobnym wyłączniku to nie powinno być problemu.
Ale ostatnia obserwowana nagonka na motocyklistów w de aż w oczy razi... :mur:
Czy ma ktoś info jak traktowane są osoby zaszczepione (dwie dawki) chodzi mi o Włochy??
Pozwolę sobie raz jeszcze zadać pytanie... może akurat koś się orientuje...??
Tylko na chwilę wskoczę nie w temacie bo znów straszą niemcami. . Jak was policmajster zatrzyma i zacznie bredzić mocno o jakimś sprawdzaniu, to powiedzcie mi że dzwonisz do adwokata (dzwon do kumpla) bo czujesz rasizm bo polskie tablice widział i tyle. Rura mu mięknie i puszcza dalej. Poza tym trzeba go na takie tematy zagadać , aby nie wpadł na kontrolować nawet nie myślał. Poza tym pojazd mający przegląd w EU może się poruszać po EU (oprócz pojazdów specjalnych) i Niemcy mogą sobie sprawdzać co chcą i nie mogą go zatrzymać za jakieś dodatkowe lampy. Dzwoń do adwokata i daj mu policmajstra niech se pogadają
Tak samo z Zollem. Nie może on grzebać ci w aucie bez postawienia powodu grzebania. Do tego ja wzywam wtedy adwokata i czekamy. Zoll może poprosić grzecznie o pokazanie mu zawartości torby , paczki ale nie może sam grzebać w niej bez mojego adwokata.
Skąd o tym wiem? Od ni mcow się nauczyłem :D Jak postawcie się władzy a nie tylko dać się ruchać, a będziecie żyć. Przestańcie się bać tych niemcow, burdel tu na podobnym poziomie jak i u was
A wirusa ma w doopie, i nowe NRD będzie lepsze jak to stare , mur europejski znowu stoi. Młodzi niech się wezmą za obalanie, mi się nie chce
Nie widzę w tym nic dziwnego. Przy obecnych przepisach albo robi się gówno nie festiwal na 250 ludków albo porządny dla 20000. Co wolisz? To jak z lataniem. Nie chcesz się szczepić ani robić testów to nie latasz. Proste jak cep.
Aż się odezwę. Dokładnie tak jak pisze Emek. Pomijając zasadność ograniczeń, moc wymagań, trzeba stosować się do przepisów. Nie wiem skąd zachwyty dla kolegi typowego polaczka-cwaniaczka, który złamał austriacki system i będzie kłamał w razie w... bo on będzie jeździł.
Zastanawiacie się dlaczego gdzie się nie pojedzie generalnie Polacy są nielubiani.....
Kostats, ciesz się że "Polaczek cwaniaczek" zrobi fhuja austryjaka i sobie na urlop pojedzie. Na grubo poszedl, normalnie kryminal. Wiesz co robi cwaniak Niemiec? Napierdala się z policją co tydzień w Berlinie i demonstruje antykowidowo, zaswiadczenia o szczepieniu i przebytym kowidzie chodzą za 500 ojro od ręki dostępne, legalność 100proc bo wystawia to lekarz
Ja osobiście to widzę, że dzisiejszy "cwaniaczek polaczek" to wykastrowany i grzeczniutki gość w porównaniu do cwaniaczka Niemca. Polak z budowy wyniesie młotek albo trochę materiału, Niemiec cwaniaczek wywiezie tiry. Polak na kombinuje z kartką, a Niemiec już "zaszczepiony". Polak spuści z tira 2 kanistry a Niemiec całego Tira ogoli na boku.
Niemcy dużo nauczyły mnie w tej materii, dlatego na dniach przyjedzie do mnie tir ze zbrojeniem do betonu z niemieckiej innej budowy (państwowej). Wiecie już dlaczego lotnisko pod Berlinem budowano 30lat i kosztowało 25 000 000 000 PLN (miliardów)?? :D :D
Mit grzeczniutkiego Niemca już się skończyl i go niema. Niemcy wiedzą ze za chwilę to wszystko splajtuje i chcą sobie jeszcze pożyć i z tego tortu nazrec. i się nie boją .
Ps. Kiedyś wasze dziadki napiwtdalamy Niemca z ostrej, dzisiaj boicie się zwykłego policmajstra. Przemyślcie to.
A można wrócić do informacji podróżniczo cowidowych? Załóżcie sobie temat o płaskiej ziemi i się tam napierdalajcie. Nie mam powodów do blokowania nikogo ale nie mam też ochoty przewijać po telefonie zbędnych postów żeby sprawdzić co nowego na granicach. Ok?
A można wrócić do informacji podróżniczo cowidowych? Załóżcie sobie temat o płaskiej ziemi i się tam napierdalajcie. Nie mam powodów do blokowania nikogo ale nie mam też ochoty przewijać po telefonie zbędnych postów żeby sprawdzić co nowego na granicach. Ok?
:Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up:
Ps. Kiedyś wasze dziadki napiwtdalamy Niemca z ostrej, dzisiaj boicie się zwykłego policmajstra. Przemyślcie to.
Się uśmiałem jak nie wiem co :D hehehehehe
Ale wróćmy już do Covida i podróży.
m
Pozwolę sobie raz jeszcze zadać pytanie... może akurat koś się orientuje...??
W niemieckim ADAC jest artykul, ze do Wloch nadal potrzebne negatywne testy.
https://www.adac.de/news/corona-impfung-reise-urlaub/
Granice dane 02 na 03 czerwca:
PL-SK, Barwinek, zero kontroli;
SK-HU, Sátoraljaújhely, śpiący policjant w radiowozie, zero kontroli;
HU-RO, Petea, lajtowa kontrola dokumentów bez kwestii covidowych;
W RO jesteśmy z ekipą od tygodnia, na prowincji życie płynie normalnie, wszystko otwarte i dostępne.
Transforgarska i Alpina otwarte?
Jak na Googlemap chcesz wyznaczyć trasę np do Bukaresztu to nie można jej wyznaczyć przez Transalpinę i Transfogaras. Google map pokazuje drogi zamknięte i korki czy też natężenie ruchu. Jest to aktualizowane przez nasze mądre urządzenia w kieszeni. Tak samo jak ilość klientów w sklepie. Kamera
(https://www.webcamromania.ro/webcam-munte/webcam-balea-lac/) i Mapa (https://goo.gl/maps/TX4wEMtszqikhTmq5)
Transalpina na luzie - przejechana tydzień temu, transfagarska raczej jeszcze nie.
kristoch
11.06.2021, 20:31
Transalpina na luzie - przejechana tydzień temu, transfagarska raczej jeszcze nie.
Ciekawe. Wczoraj (w czwartek 10/06) obie były zamknięte. Nie twierdzę, że nie do przejechania, ale obie zamknięte dla ruchu, z barierkami.
Góry Fogaraskie. Droga Transfogaraska - przestańcie kaleczyć :)
Belfer mi się włączył :)
:Thumbs_Up:
Matjas, jesteś moim bohaterem. Ja się bałem odezwać w tej sprawie :D
Na TAKIM Forum, chyba jednak powinno się jeździć przez Transfogaraską, nie transfogarską :Thumbs_Up:
Tutaj wszystko napisane - https://www.transfagarasan.net/
Do 1.07 zamknięte.
D
Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka
A u nich można podglądać w miarę aktualny stan walki ze śniegiem.
https://youtu.be/gxS8wBK81-U
gxS8wBK81-U
Też czekamy 😎
D
Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka
Czy na Słowacji tranzyt 8 h bez testów / szczepien itd , obowiązuje ?
Mariusz S
12.06.2021, 14:49
Ciekawe. Wczoraj (w czwartek 10/06) obie były zamknięte. Nie twierdzę, że nie do przejechania, ale obie zamknięte dla ruchu, z barierkami.
My mykneliśmy bokiem :D
107533
ok 1800 m od szczytu na drodze lezy ponad 3 m śniegu podobnie od drugiej strony .
Czy na Słowacji tranzyt 8 h bez testów / szczepien itd , obowiązuje ?
Na Słowacji nie ma z tym problem możesz śmigać i nikt o testy ,szczepienia nie pyta podobnie jak u nas sankcje zniesione
Do Albani niestety nie dotarliśmy z Serbi do Bośni nas nie wpuścili nie interesowały ich testy szczepionki zero dyskusji stąd kierunek Rumunia .
Na koniec Czerwca ryzyko może opłacić się, jak otworzą to cała pusta, jak nie otworzą to lekki niedosyt
Polaczek Cwaniaczek dalej kombinuje
Nie widziałem jeszcze jak wygląda ten kod QR cały
Ale taki pomysł mi po głowie lata, ktoś kto go ma mi go przesyła a ja nim okazuje się w CZ DE AT I FR i gdzie tam jeszcze będą wołać
Czy są jakieś informacje na nim , że od razu wpada
Co mi grozi za posługiwanie się nie swoim kodem?
Ktoś coś takiego przerabiał?
To załóż proszę wątek o cwaniaczkach polaczkach albo zrób sobie szczepienie.
Koniec pierdole nią, tu są informacje, które mnie interesują i nie mam ochoty czytać o cwaniaczkach. Jak coś to mogę komuś podesłać całą serię Dzienniczka Cwaniacxka, moje dziecko chętnie odda.
Ale ten post jest jak najbardziej na temat
Zawsze możesz ignorować nieinteresujące Cię treści
Pokaz mi gdzie jest na temat. Grzecznie proszę abyś nie pisał tu o takich sprawach. Używam telefonu do czytani i nie jestem tak bystry żeby uruchamiać dodatkowe funkcje do ignorowania, a przewijanie zbędnych postów jest abstrakcyjne. Proponuję, zeskanuj sobie kod qr z coca-coli i jedź do Austrii. Jak wrócisz to opowiedz w tym wątku wtedy jak się jeździ po Austrii z takim kodem.
[...]Pokaz mi gdzie jest na temat. Grzecznie proszę abyś nie pisał tu o takich sprawach[...]
A ja grzecznie proszę, aby wstawiać tutaj takie sprawy.:)
Info zwłaszcza z kierunków zewnętrznych spoza strefy Schengen.
Dobre wieści z FR.
Tzw. paszport kibica działa. Dość "friendly" przekraczanie granicy rosyjskiej (wielokrotne) do 3 lipca. Wyjazd najpóźniej 13. VII.
https://www.fan-id.ru/help.html#info_faq_3_1_question
Minusy: Testy PCR (3dn kalendarzowe) i potencjalne problemy na Łotwie na chwilę obecną.
https://wostokpodroze.pl/mozliwosc-wjazdu-do-rosji-na-euro-2020/.
Z bardzo prostej przyczyny. Szczepienie nie daje tylko przeciwciała, które po pewnym czasie od szczepienia mogą być faktycznie na niskim poziomie, ale daje też odpowiedź komórkową która chyba jest niemierzalna. Przykład z bliskiego otoczenia: na 14 osób, 10 się zaszczepiło i nic, a z 4 niezaszczepionych - 3 wyłapały syfa. Przypadek?
Co do tematu: wczorajszy nocny przelot PL-CZ-A-SLO - na granicach ani żywego ducha. Na wlocie z SLO do CRO - pytanie o testy.
Luti???? Można przekraczać granice rosyjska dla nas???
Na koniec Czerwca ryzyko może opłacić się, jak otworzą to cała pusta, jak nie otworzą to lekki niedosyt
Ale taki pomysł mi po głowie lata, ktoś kto go ma mi go przesyła a ja nim okazuje się w CZ DE AT I FR i gdzie tam jeszcze będą wołać
Wydaje mi się ze skanując kod QR dostajesz dane z bazy i tam jest imię i nazwisko wiec nie wiem czy da się na „cudzym” kodzie jechać ale sam jestem ciekawy jak to będzie rozwiązane
Ps. Na Islandii honorowali książeczki szczepień WHO w które były wbite szczepienia na COVID
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210612/0429a7e642653142b84a8435a60a63c6.jpg
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Na logikę to w kodzie muszą być zawarte dane osobowe, inaczej kody QR zaczęłyby krążyć w necie jak kiedyś cracki do gier...
Kto może dokonać takowego wpisu do żółtej książeczki? Książeczkę mam, ale nie zabrałem jej na szczepienie.
Luti???? Można przekraczać granice rosyjska dla nas???
Ponoć można.
Kupujesz bilet na Euro rozgrywany w Petersburgu. W tej chwili to chyba coś koło 100Euro monety. Wyrabiasz FAN ID. To wszystko z poziomu komputera ogarniesz.
Przed wyjazdem. Jeszcze test PCR (ok 400pln) z zaświadczeniem w języku angielskim (no problem). Lecisz.
Musisz jeszcze ogarnąć które przejścia działają na miedzach z EU (ruch lądowy).
Jak masz "wejście" na wizy biznesowe, pracownicze, to też myślę, że nie będzie problemu. Grunt to test PCR (72H) i krótki formularz na miedzy.
Turystycznie na legalu to na chwilę obecną na FAN ID z euro 2021.
Warunek bilet wykupiony na mecz w Sankt Petersbugu.
Masz wszytko pod linkiem. Na bieżąco aktualizowane.
Wydaje mi się ze skanując kod QR dostajesz dane z bazy i tam jest imię i nazwisko wiec nie wiem czy da się na âcudzymâ kodzie jechać ale sam jestem ciekawy jak to będzie rozwiązane
Ps. Na Islandii honorowali książeczki szczepień WHO w które były wbite szczepienia na COVID
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210612/0429a7e642653142b84a8435a60a63c6.jpg
Tu jest ciekawy aspekt z tymi kodami.
Czy mniej przyjazne nam kraje skanują kody QR na przejściach? Czy jest to u nich obligatoryjne? Czy tylko "fusze" łykają wydruki do wglądu?
Chodzi tu bardziej o testy PCR. Bo wiadomo, że na szczepionki z "wrażego zapadu, wschodnie despotie" mają wywalone.
kristoch
12.06.2021, 22:32
Mówisz i masz - załączam kod upoważniający do wjazdu do wszystkich krajów Europy i Azji. Jestem też w posiadaniu kodów do Afryki, Arktyki i Antarktydy.
Uwaga: używać z rozwagą, można wyświetlić 10 razy. 11-te powoduje spalenie telefonu.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210612/6f3fad89a2b0e46b8d996125822f2b6a.jpg
PS 😉
W moim przypadku w ciągu ostatnich 10 dni Polska Czechy Austria Słowenia brak jakiejkolwiek kontroli. Słowenia Cro oraz Cro BiH (korytarz do Dubrownika) Cro Czarnogóra i Cro Albania oglądanie dowodu osobistego i papierów moto, bez pytań o sprawy covidowe. Jutro zaczynam powrót do Polski. BiH sobie odpuszczam, mam nadzieję na przebicie się przez Węgry. Jestem szczepiony ale nie wypełniałem idiotycznego madziarskiego formularza. Ktoś wcześniej pisał, że magiczny zwrot: tranzyt, działa. Na co liczę.
Ale Lutik ja muszę do
Moskwy ...
Na logikę to w kodzie muszą być zawarte dane osobowe, inaczej kody QR zaczęłyby krążyć w necie jak kiedyś cracki do gier...
Kto może dokonać takowego wpisu do żółtej książeczki? Książeczkę mam, ale nie zabrałem jej na szczepienie.
U mnie w robocie wpisują wojskowi lekarze, tak samo jak szczepienia przed misjami.
kod qr to tylko zapisany dokument lub link do niego, mam takowy pisze tam ze ten i ten nazwisko, data urodzenia, przyjął w dniu taki a takim, szczepionkę taka a taka, w takich a takich dawkach jest tez podany unikalny identyfikator certyfikatu. oprócz tego mozna sobie poświadczenie przyjęcia szczepionki również wygenerować tam jest również wasz pesel. ale czy sprawdzają czy rejestrują to juz nie wiem
W kodzie qr jest zawarty indywidualny certyfikat unijny. Paszport covid owy unijny zacznie działać w całej Unii od lipca. Teraz jest dobrowolny, Polska do niego przystąpiła.
Ale Luti ja muszę do
Moskwy ...
Nie rzutuje. To jest Rosja.
Info z oficjalnej strony FAN ID.
FAN ID terms of use for visa-free entry into Russia
Foreign citizens and stateless persons can enter and leave the Russian Federation multiple times without a visa using their FAN IDs on a laminated card as well as in electronic form, subject to having a valid identity document, that is recognized as such by the Russian Federation (Passport).
Entry to the Russian Federation is possible from 00:00 on 30 May 2020 to 23:59 on 3 July 2020 (local time of arrival in Russia).
Departure from the Russian Federation is possible from 00:00 hours on 30 May 2020 to 23:59 on 13 July 2020 (local time of departure from Russia). When applying for a FAN ID, a spectator must specify the data of the identity document (passport), that he/she will use for entering the Russian Federation.
When a FAN ID is used as an entry/exit document for UEFA EURO 2020™ in St. Petersburg, the identity document of the foreign spectator must be valid at the time of entry into and during the period of stay in the Russian Federation.
ID cards of foreign countries CANNOT be used to enter the Russian Federation.
If the FAN ID application has been approved or the FAN ID has been received, and the foreign citizen or the stateless person receives a new passport, on the basis of which he/she is going to enter the Russian Federation, it is necessary to change the data in the FAN ID.
You can find out how to change the data in the FAN ID in the "Changing the data in the FAN ID application" section.
https://www.fan-id.ru/help.html#info_faq_3_1_question
Krótkie info z mojego przejazdu (puszką) przez PL-CZ-A-SLO-HR: aż do granicy SLO-HR brak kontroli a na tej ostatniej wystarczyła informacja, że jedziemy z Warszawy, która znajduje się już na tzw. zielonej liście. Nie było żadnych zbędnych dyskusji 😁
DanielRD07a
13.06.2021, 22:26
PL-CZ i CZ-SK - brak kontroli
Dzisiaj Czarnogóra Serbia, serbska dziewczynka z ichniejszej Straży Granicznej, zażyczyła sobie abym zdjął kask, bardziej mnie nie rozbierała. Covid nie był tematem rozmowy.
Pany,
proszę o odpowiedź jak wygląda sprawa wjazdu na Litwę, bo w necie jest burdel.
Jest gadka o tescie i kwarantannie ale są z tego zwolnieni ci, "którzy są zaszczepieni przeciw COVID-19 tzn. osoby, które otrzymały pełny cykl szczepień szczepionką zarejestrowaną w Unii Europejskiej i posiadają zaświadczenie z zakładu opieki zdrowotnej, certyfikat szczepień właściwy dla danego kraju lub międzynarodowy certyfikat szczepień (dokument powinien być sporządzony w jednym z języków urzędowych Unii Europejskiej)". To info ze strony naszego Ministerstwa Cyfryzacji.
Rozumiem, że na tym QR kodzie pojadę czy jakąś specjalną bumagę muszę mieć?
Wjazd w najbliższy weekend. Może ktoś mieszka przy granicy i zda relację czy strzelają czy też można spoko napierać?
SK-H pytanie o kraj docelowy, H-RO czy na enduro w góry i tyle
mrok31337
15.06.2021, 10:43
Nie działa :)Kod od Kristocha ofkorz :D https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210615/b3fae12a5ce6aa0fc7f1a23e0988e915.jpg
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
kristoch
15.06.2021, 12:38
Nie działa :)Kod od Kristocha ofkorz :D
😀 W mojej dedykowanej apce „Camera” działa i pokazuje takie dane osobowe jak na zrzucie poniżej 😉.
A jak wiadomo ten człek ma wstęp wszędzie zagwarantowany.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210615/966c0f3e89be69b3fc3b22a0fb4f4126.png
mrok31337
15.06.2021, 14:37
�� w mojej dedykowanej apce âcameraâ działa i pokazuje takie dane osobowe jak na zrzucie poniżej ��.
A jak wiadomo ten człek ma wstęp wszędzie zagwarantowany.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210615/966c0f3e89be69b3fc3b22a0fb4f4126.png
:D nie dość, że wszędzie to jeszcze bez kolejki!
Ktoś się zastanawiał jak wjechać do Austrii.
Jeżeli podróż miałaby się odbyć przez Austrię, na zasadzie tranzytu w przeciągu 24h to nie potrzeba żadnych testów.
Dodatkowo - nie ma żadnych kontroli na granicach (granice DE-A).
Jeśli ktoś nie był szczepiony, a chciałby zostać na dłużej i planowany byłby przejazd przez Niemcy to najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobić sobie test w de.
W każdym miasteczku są tzw. Teststelle, gdzie można zrobić test za darmo.
Wydaje mi się, ze chyba nawet w necie jest spis miejsc (miejscowości), gdzie znajdują się takie stacje. Są to robocze obiekty z łatwym dostępem/dojazdem.
Przynajmniej u mnie na wsi tak jest.
Fin do 27 go zamknięta. Zaczynamy wchodzić w zakres szczęścia lub jego braku...
Właśnie znajomi wrócili z urlopu, więc najświeższe info dotyczące południowego Tyrolu, jeziora Garda i Wenecji.
NIKT nie potrzebuje, nie pyta i nie wymaga testów, kodów czy innych rzeczy związanych z zarazą.
Życie toczy się normalnie.
Knajpy otwarte, można jeść, pić i chillować.
Jedynie jeszcze w komunikacji miejskiej i sklepach należy nosić maski.
Potwierdzam ;)) Wczoraj także wróciliśmy z 5 dniowego wypadu. Udało się bez żadnego patyka w nosie i bez szczepienia.
PL-CZ Zgorzelec - brak kontroli - nocleg w CZ (wlascicielka malego pensjonatu chciala zobaczyc jakikolwiek papier albo o szczepieniu albo o tescie, także warto coś mieć do pokazania ;) )
CZ-DE Marchhauser - brak kontroli
DE-A Kirchdorf am Inn - brak kontroli - nocleg w A bez pytań
A-IT Stalleralm - brak kontroli - nocleg nad Gardą, tylko pomiar temperatury ciała w recepcji
IT-A Brennero - brak kontroli - nocleg w A bez pytań
A-DE Scharnitz - brak kontroli, ale UWAGA: na nitce z DE do A pełna kontrola, wszyscy zjazd na bok w pobliże budki Covidowej, nie wiem dokładnie co sprawdzali
DE-PL Zgorzelec - brak kontroli
Z ciekawych lokalizacji polecam nocleg w tym miejscu: http://www.booking.com/Share-bTSEQx
Za 160zł na 2os. ze śniadankiem i z basenem rewelka (z bookingu rezerwacja o 17stej na ten sam dzień). Właściciel jest motocyklistą i z radością każe parkować maszyny na terenie hotelu tuż koło recepcji w przeciwieństwie do aut ;) Powitał nas na parkingu wielkimi lampkami wina ;)
Jutro prawdopodobnie otworzy sie Norwegia na Polakow, informacjie beda potwierdzone po godzienie 13. Tak ze jesli ktos mysli o Norge w tym roku to warto zageszczac mysli :)
Prawda to ze w newsach znowu zaczyna się sraczka na jakiś AfriCovid i ze znowu coś się zaczyna dziać w sensie ilości zachorowań???
Muszę napisać do Finów żeby brali z Norge przykład. Zaczynam się martwić.
(...)
A-DE Scharnitz - brak kontroli, ale UWAGA: na nitce z DE do A pełna kontrola, wszyscy zjazd na bok w pobliże budki Covidowej, nie wiem dokładnie co sprawdzali
(...)
Z otrzymanych informacji: dwie nitki niemieckiej autostrady A7 w kierunku Austrii są podzielone na tych, którzy jadą przez Austrię i tych, którzy w jadą do Austrii.
W przeciwnym kierunku ponoć jest tak samo.
Wszyscy ci, którzy jadą przez Austrię nie są zatrzymywani i nie są sprawdzani.
Ale podejrzewam, że sytuacja będzie zmieniać się dynamicznie z dnia, na dzień - na plus oczywiście.
0d 21 czerwca Norwegia otwarta na turystów z Polski.
Chorwacja znosi obowiązek posiadania testu na wjazd dla Polaków, znikają wszystkie kary związane z jego brakiem.
Do IT nadal z testem lub potwierdzeniem szczepienia a od 1 lipca z paszportem, z tego co piszą to na hotelach, pensjonatach i innych strukturach ciąży obowiązek weryfikacji, czyli w praktyce nikt niczego nie będzie kontrolował. Acha, maski do końca lipca na zewnątrz mają obowiązywać.
Do IT to chyba tylko z testem ,proszę sprostować jeśli się mylę.Piszą także o konieczności rejestracji.
DE-CH na kołach i kilka razy pieszo - nikogo na granicy i nic nikogo nie obchodzi.
W CH maski tylko w lokalach lub sklepach.
Zapomniałem napisać, że we wtorek na granicy Serbii i Węgier covid nikogo nie interesował. Węgierska celniczka pytała jedynie o ew. przemyt szlugów i C2H5OH. Reasumując wszelkie ekstraordynaryjne wymogi istnieją jedynie na papierze. Nie składałem wcześniej, co oczywiste, prośby o zgodę na wjazd tranzytowy na terytorium Węgier.
Na granicy PL Słowacja celnik pytał gdzie ? tranzyt do Rumunii, jechać, Słowacja-Węgry nic, Wegry-Rumunia nic, Rumunia-Bułgaria, chyba spytali o testy, ale nie pamiętam dokładnie, mówimy tranzyt do Macedonii i jazda, Macedonia nic, Albania, bez najmniejszych problemów, Albania-Kosowo na dowód, żadnych testów, ale trzeba było wykupić ichniejsze ubezpieczenie za 10Euro i dali 3 godziny na przejazd (starczyła 1) Kosowo-Czarnogóra, "niema tranzyt.... zostawać i zwiedzać" :-) Czarnogóra-Serbia też bez problemów. Wszędzie tylko dowód, nawet w Kosowie. Tylko w jednym miejscu pytali o szczepionkę, czy test, ale nie pamiętam gdzie, ale nie robili trudności. Ja nie zaszczepion i bez testów. Tak to wyglądało, mniej więcej w naszym przypadku. Między 4.06 a 15.06.
coraz więcej krajów znosi kwarantannę a nasi idą w zaparte, że chciałoby się bardziej obrazowo to skomentować :( ale czego tutaj wymagać gdy nawet serwera email nie potrafią upilnować.
Znajomy wrócił z Grecji, byli we dwóch on miał szczepienie, kolega ani testu ani szczepienia. Dojechali do Serbii, gdzie nie chcieli wpuścić bez testu, kazali wracać na stronę Węgierską i zrobić test... wrócili i pojechali przez Rumunię deltą Dunaju i tam wjechali do Serbii bez problemu... w między czasie załatwili test dla kolegi aby nie kukać na Greckiej granic, gdzie kolega pomimo posiadania ważnego testu i tak został przez covidosystem wytypowany losowo do testu... na szczęście był negatywny inaczej musiałby udać się na 10-dniową kwarantannę.
Także Grekom coś na rozum siadło. Masz test, szczepienie a i tak mogą Cię wytypować do testu i dupa gdy wyjdzie dodatni. Z rodziną bym się tam nie wybrał.
Na granicy PL Słowacja celnik pytał gdzie ? tranzyt do Rumunii, jechać, Słowacja-Węgry nic, Wegry-Rumunia nic, Rumunia-Bułgaria, chyba spytali o testy, ale nie pamiętam dokładnie, mówimy tranzyt do Macedonii i jazda, Macedonia nic, Albania, bez najmniejszych problemów, Albania-Kosowo na dowód, żadnych testów, ale trzeba było wykupić ichniejsze ubezpieczenie za 10Euro i dali 3 godziny na przejazd (starczyła 1) Kosowo-Czarnogóra, "niema tranzyt.... zostawać i zwiedzać" :-) Czarnogóra-Serbia też bez problemów. Wszędzie tylko dowód, nawet w Kosowie. Tylko w jednym miejscu pytali o szczepionkę, czy test, ale nie pamiętam gdzie, ale nie robili trudności. Ja nie zaszczepion i bez testów. Tak to wyglądało, mniej więcej w naszym przypadku. Między 4.06 a 15.06.
Do Kosowa wjechałeś na dowód ?
Powrót z Albanii, Czarnogóry, Bośni, Chorwacji, Serbii, Macedonii kwarantanna z urzędu! Dlaczego? chyba każdy odpowie sobie sam.
Poczekaj do jesieni, bez szczepienia nie ruszysz się nigdzie. Oczywiście nikogo nie namawiam żeby się szczepił, każdy niech robi jak uważa, ale już nic nie wróci do tego co było przed. Oby moje słowa w gówno się obróciły i każdy mógł robić co chce. Jednak patrząc na to że już zaczynają przywracać ograniczenia to mało realne, wakacje na smyczy tam gdzie każą a potem znów łańcuch.
Witam a może ktoś z kolegów orientuje się jak wygląda sytuacja obywatela Białorusi który jedzie do Szwecji, w Polsce musi odbyć 10 dniową kwarantannę, chciałem go u siebie w domu zatrzymać ale boi się że musi się ona odbyć w pojedynkę, mam domek dla gości na tym samym podwórku może to jest opcja ?
Poczekaj do jesieni, bez szczepienia nie ruszysz się nigdzie. Oczywiście nikogo nie namawiam żeby się szczepił, każdy niech robi jak uważa, ale już nic nie wróci do tego co było przed. Oby moje słowa w gówno się obróciły i każdy mógł robić co chce. Jednak patrząc na to że już zaczynają przywracać ograniczenia to mało realne, wakacje na smyczy tam gdzie każą a potem znów łańcuch.
władzy to już w nic nie wierzę i oby to masowe szczepienie nie doprowadziło do jeszcze większej tragedii. Osoby zaszczepione także przenoszą wirusa co może zapowiadać "armagedon" bo ich żadne ograniczenia już nie dotyczą. Może nie zachorują ale biorą udział w transmisji i możliwe, że jeszcze bardziej niż nie zaszczepieni, którzy mając objawy mogą szybciej się izolować.
Ten lekarz z Przemyśla co jako jeden z nielicznych nie zamknął się na pacjentów miał już do czynienia z wersją DELTA i nie wygląda to dobrze.
Jednak działania jakie podejmują rządzący mają już charakter represji a nie zapobiegania, ludzie pojechali do krajów gdzie zniesiono obowiązek testu to im szpilę wbijają kwarantanną gdy takowi są już na wakacjach. Jest to tak podłe, że nie da się nawet komentować.
Można było przecież ogłosić, iż od 15.07 będzie takie ograniczenie a nie robić to z zaskoczenia.
Osoby zaszczepione także przenoszą wirusa co może zapowiadać "armagedon" bo ich żadne ograniczenia już nie dotyczą.
Nie wiem jak jest w PL, ale w UK ograniczenia są takie same, czy jesteś zaszczepiony czy nie. Obydwoje z żoną jesteśmy po obu dawkach, a i tak np. wyjazd do PL i powrót kończy się 10-dniową kwarantanną (przynajmniej na dzisiaj)
Powrót z Albanii, Czarnogóry, Bośni, Chorwacji, Serbii, Macedonii kwarantanna z urzędu! Dlaczego? chyba każdy odpowie sobie sam.
Ciekawe . Jak to mogą egzekwować ? Wracasz z Albani ale do Pl wjeżdżasz ze Słowacji . Granic nie ma . A jak są to przyznasz się że byłeś w Albani ? Bo kwarantanna jest tylko z po za Strefy Schengen . Wiec nie widzę tego .
mishieck
25.06.2021, 19:25
To dotyczy głównie lotów. Dotknie to biura i turystów wracających samolotem z wakacji.
Ciekawe . Jak to mogą egzekwować ? Wracasz z Albani ale do Pl wjeżdżasz ze Słowacji . Granic nie ma . A jak są to przyznasz się że byłeś w Albani ? Bo kwarantanna jest tylko z po za Strefy Schengen . Wiec nie widzę tego .
są jeszcze logowania telefonu oraz płatności kartą....
Rząd doprecyzował przepisy dotyczące zasad kwarantanny granicznej w rozporządzeniu, które opublikowano w piątek w Dzienniku Ustaw. Wynika z niego, że kwarantanna obowiązuje po wjeździe do Polski z państw spoza Strefy Schengen lub spoza Unii Europejskiej. Rozszerzono także katalog osób zwolnionych z kwarantanny wjazdowej.
Nowelizacja rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii podpisana przez premiera Mateusza Morawieckiego ukazała się w piątek wieczorem w Dzienniku Ustaw. Wejdzie w życie w sobotę.
Nowe rozporządzenie
Rząd zmienił brzmienie przepisu rozporządzenia, na mocy którego osoby, objęte po wjeździe do Polski 10-dniową kwarantanną, nie mogą jej skrócić, wykonując test na koronawirusa w ciągu 48 godzin. Taką możliwość mają nie wcześniej niż w 7 dni po wjeździe. Przepis ten od czwartku dotyczy osób podróżujących z wszystkich państw niebędących w Strefie Schengen lub niebędących państwem członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) – stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym.
W nowym brzmieniu przepisu mowa jest o państwach niebędących w Strefie Schengen lub niebędących państwami członkowskimi Unii Europejskiej. Dzięki doprecyzowaniu wiadomo, że zaostrzenie zasad nie dotyczy osób przybywających z państw unijnych, które nie są w Schengen, czyli: Chorwacji, Bułgarii, Rumunii, Irlandii i Cypru. Nie dotyczy także państw Strefy Schengen, które nie są w Unii, czyli: Szwajcarii, Islandii, Norwegii i Liechtensteinu.
W związku z tym w przypadku objęcia kwarantanną po przyjeździe z państwa Strefy Schengen lub państwa UE podróżny może się z niej zwolnić na tych samych zasadach, co dotychczas, czyli po wykonaniu w ciągu 48 godzin testu na koronawirusa i uzyskaniu negatywnego wyniku. Test, zwalniający z kwarantanny, może wykonać również jeszcze na lotnisku. Zgodnie z obowiązującymi od końca marca przepisami podróżujących z tych państw z kwarantanny zwalnia również m.in. negatywny wynik testu wykonanego 48 godzin przed wjazdem do Polski
Kto jest zwolniony z kwarantanny?
Nadal z kwarantanny wjazdowej zwolnionych jest ponadto szereg podróżnych. To m.in. osoby w pełni zaszczepione przeciw COVID-19 szczepionką dopuszczoną w UE (po przyjęciu dawki co najmniej 14 dni wcześniej). Katalog zwolnień z obowiązkowej kwarantanny rząd rozszerzył również w piątek.
Zgodnie z piątkową zmianą od soboty z kwarantanny zwolnione będą dzieci do 12. roku życia przybywające do Polski zza granicy stanowiącej granicę zewnętrzną UE pod opieką osób zaszczepionych. W przypadku przekraczania granicy wewnętrznej UE dzieci do 12. roku życia z kwarantanny nadal zwalnia też negatywny wynik testu opiekunów wykonanego 48 godzin przed wjazdem.
Katalog rozszerzono również o uczestników międzynarodowego konkursu lub festiwalu muzycznego organizowanego w Polsce. Dzięki temu na kwarantannę nie trafią uczestnicy np. XVIII Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina, do którego w lipcu rozpoczną się eliminacje. Kolejne osoby zwolnione od soboty z kwarantanny wjazdowej to m.in. uczestnicy konkursów, olimpiad i turniejów określonych w ustawie o systemie oświaty. To także członkowie oficjalnych delegacji konstytucyjnych organów władzy publicznej RP.
Zaostrzenie zasad kwarantanny po wjeździe do Polski z państw spoza Strefy Schengen lub spoza UE ma związek z rozprzestrzenianiem się nowych wariantów koronawirusa. Wcześniej takie restrykcje, tj. konieczność odczekania co najmniej 7 dni na wykonanie testu, dotyczyły podróżujących z Brazylii, Indii, Republiki Południowej Afryki lub - od środy - Wielkiej Brytanii
władzy to już w nic nie wierzę i oby to masowe szczepienie nie doprowadziło do jeszcze większej tragedii. Osoby zaszczepione także przenoszą wirusa co może zapowiadać "armagedon" bo ich żadne ograniczenia już nie dotyczą. Może nie zachorują ale biorą udział w transmisji i możliwe, że jeszcze bardziej niż nie zaszczepieni, którzy mając objawy mogą szybciej się izolować.
Ten lekarz z Przemyśla co jako jeden z nielicznych nie zamknął się na pacjentów miał już do czynienia z wersją DELTA i nie wygląda to dobrze.
Jednak działania jakie podejmują rządzący mają już charakter represji a nie zapobiegania, ludzie pojechali do krajów gdzie zniesiono obowiązek testu to im szpilę wbijają kwarantanną gdy takowi są już na wakacjach. Jest to tak podłe, że nie da się nawet komentować.
Można było przecież ogłosić, iż od 15.07 będzie takie ograniczenie a nie robić to z zaskoczenia.
Lepiej bym tego wszystkiego nie skomentował!!!
https://www.kzp.kolobrzeg.pl/
chętnych nie brakuje więc o co chodzi?
. mam za tydzień wylot do Gruzji..rodzinny i zaczynam mieć wątpliwości.. lecieć nie lecieć..? co myślicie ? jakieś wieści.. przewidywania..?
. mam za tydzień wylot do Gruzji..rodzinny i zaczynam mieć wątpliwości.. lecieć nie lecieć..? co myślicie ? jakieś wieści.. przewidywania..?
A możesz powiedzieć jakie są warunki wlotu do Gruzji ?? Od przyszłego weekendu mam 1tydz. Niezagospodarowanego Urlopu i w obliczu nowych zasad do krajów europejskich zastanawiam się czy by tam nie uderzyć...
Jak jesteś zaszczepiony to nie miałbym jakichkolwiek wątpliwości .....przynajmniej zobaczyś jak ludzie normalnie żyją i mają coronę w nosie :)
sambor1965
01.07.2021, 07:45
Wczoraj wróciłem z motorkowania w Kenii. Na wylocie sprawdzali testy PCR, ale przechodziło również sświadectwo szczepień z PL. We Frankfurcie nikt niczego nie chciał sprawdzać. W samolocie do Wawy dali nam jakieś kwestionariusze, ale nikt ich nie weryfikował, po przylocie sprawdzali czy mamy testy PCR, kenijskiego nie pokazywałem, bo wskazywałby że byłem poza Schengen, pokazałem certyfikat o przeciwciałach i tyle. Generalnie chyba przechodzi wszystko: zaświadczenia o przeciwciałach, szczepienia, testy PCR a nawet PDF.
Rządy robią wszystko żeby zniechęcić ludzi do podróżowania, ale wygląda że nie przeszkadzają za bardzo w podrózowaniu, o ile taką decyzję już ktoś podejmie.
W niedzilę wróciliśmy z Macedonii przez Serbię , Węgry , Słowację i na granicach nikt nie pytał o cokolwiek związanego z Covid . Pogranicznicy raczej pytali gdzie tak ujebaliśmy motocykle błotem :) . Na granicy Węgiersko - Słowackiej i Słowacko- Polskiej nie było jakiejkolwiek kontroli.
Jutro bede lecial granice N-S-Pl to opowiem jak bylo ale z tego co mi wiadomo bez problemu
https://turystyka.wp.pl/wakacje-2021-chorwacja-zmienia-zasady-wjazdu-od-1-lipca-6656333255526976a
Ciekawie...
Ja mam loty na wrzesień i jakoś się nie obawiam. Jeśli masz szczepienie bez problemu puszczą Cię z lotniska. Rozmawiałem sporo z gościem co mieszka tam na codzień i mówi, że życie wygląda normalnie. Knajpy pootwierane, w hotelach nie ma problemu. Jedyne restrykcje to godzina policyjna 23-6 i wtedy faktycznie nie można się kręcić po ulicach
Ciekawe to jest ze MSZ jeszcze w tej chwili nie uzupełnił danych.
"Chorwacja od 1 lipca zrezygnowała z wjazdu bez zaświadczeń zdrowotnych na rzecz Unijnego Certyfikatu COVID lub testu. Z kolei rząd Słowacji zdecydował, że od 9 lipca niezaszczepionych będzie obejmować obowiązkowa kwarantanna."
"Od najbliższego poniedziałku na Słowacji zostaną wprowadzone bardziej szczegółowe kontrole graniczne. Służby mają sprawdzać większość samochodów, wjeżdżających do kraju, co ma być częścią trójstopniowego systemu, zatwierdzonego przez rząd."
https://turystyka.wp.pl/nie-tylko-chorwacja-slowacja-zmienia-zasady-wjazdu-niezaszczepieni-nie-beda-zadowoleni-6656502074673696a
Na oficjalnej strony zadnych informacji
https://mup.gov.hr/uzg-covid/english/286212
Planuję z rodziną ruszyć na Litwe niby nie ma żadnych ograniczeń ale na naszej stronie MSZ jest info, że każdy przekraczający granicę musi się zarejestrować i otrzyma kod QR podkreślam każdy.
I tutaj zaczynają się schody bo wkracza do akcji coś takiego jak paszport możliwości gdzie na podstawie kodu Qr możesz lub nie korzystać z różnych usług czyli wjechać możesz ale w restauracji już nie zjesz w środku...
pozostają pytania co z hotelem co z kempingiem .... czy kod QR pozwoli pójść do toalety?
Sądziłem, że naszym odbija ale wygląda na to iż się myliłem. :(
schneider
01.07.2021, 17:41
Wczoraj wróciłem z motorkowania w Kenii. Na wylocie sprawdzali testy PCR, ale przechodziło również sświadectwo szczepień z PL. We Frankfurcie nikt niczego nie chciał sprawdzać. W samolocie do Wawy dali nam jakieś kwestionariusze, ale nikt ich nie weryfikował, po przylocie sprawdzali czy mamy testy PCR, kenijskiego nie pokazywałem, bo wskazywałby że byłem poza Schengen, pokazałem certyfikat o przeciwciałach i tyle. Generalnie chyba przechodzi wszystko: zaświadczenia o przeciwciałach, szczepienia, testy PCR a nawet PDF.
Rządy robią wszystko żeby zniechęcić ludzi do podróżowania, ale wygląda że nie przeszkadzają za bardzo w podrózowaniu, o ile taką decyzję już ktoś podejmie.
Halo Sambor, to super informacja. Masz gdzieś opis tej wycieczki, dane, jakieś linki ? Pozdrawiam. Adam
sambor1965
01.07.2021, 17:57
Halo Sambor, to super informacja. Masz gdzieś opis tej wycieczki, dane, jakieś linki ? Pozdrawiam. Adam
Fotki masz tutaj: https://photos.app.goo.gl/887yYevGvA6T6F6C6
Impreze organizuję ja, ale ustalioliśmy sobie kiedyś na ty, forum, jak jeszcze byłem jakimś modem, że nie reklamuję sie tu. Podeslę Ci więc na priv...
Powiedzcie jak wyglada temat z Czechami i Niemcami na weekend?
Można tam nocować? Normalnie podróżować turystycznie?
Czy jedynie nocleg po pl stronie i wypady partyzanckie.
Czy wogule teren zamknięty dla nas?
Interesuje mnie czeska Szwajcaria i Saksonia
Pytają nieszczepieni antysystemowcy.
Tak dodam 20-27.06 robiliśmy Rumunię
Granice sk h ro i z powrotem przekraczane.w niedziele, w tamtą stronę sk/h zasypany mostek kupą piachu, oczywiście przejechaliśmy boczkiem. Z powrotem czynne
Żadnych służb
Na powrocie przy wjeździe z RO do H nawet dokumentów nie okazywaliśmy
Planuję z rodziną ruszyć na Litwe niby nie ma żadnych ograniczeń ale na naszej stronie MSZ jest info, że każdy przekraczający granicę musi się zarejestrować i otrzyma kod QR podkreślam każdy.
I tutaj zaczynają się schody bo wkracza do akcji coś takiego jak paszport możliwości gdzie na podstawie kodu Qr możesz lub nie korzystać z różnych usług czyli wjechać możesz ale w restauracji już nie zjesz w środku...
pozostają pytania co z hotelem co z kempingiem .... czy kod QR pozwoli pójść do toalety?
Sądziłem, że naszym odbija ale wygląda na to iż się myliłem. :(
Nie wiem jaki QR kod masz otrzymać po zarejestrowaniu skoro QR kod jest przypisany do danej osoby, która się wyszczepiła. Ściagasz sobie z konta pacjenta i jedziesz. Rejestrację olej. Byłem dwa tygodnie temu. Nie rejestrowałem się, zabrałem tylko OR kod w telefonie. Jadałem po knajpach, akurat na zewnątrz, bo skwar był okrutny, robłem zakupy w Maximach. Pies bury się interesował.
To samo piszą o Madziarach, że bez wcześniejszej rejestracji nie otrzymasz pokoju w hotelu itd. Taaa. Jasne. :D
GregoryS
02.07.2021, 10:24
Do tej pory do Czech bylo bez ograniczen, ale.. na Czeskich stronach byl wspominany obowiazek rejestracji, czego nie bylo na naszych stronach. Oficjalnie zeby skorzystac z hoteli, restauracji itd trzeba przedstawic negatywny wynik testu, zaswiadczenie o przechorowaniu albo zaszczepieniu.
Zasady zmienia sie od 9 lipca:
po 9 lipca osoby niezaszczepione muszą wypełnić formularz rejestracyjny na granicy i przedstawić test antygenowy lub PCR. Możliwe jest wykonanie testu w Czechach, ale nie później niż piątego dnia po przyjeździe. Testów nie muszą robić osoby w pełni zaszczepione lub ozdrowieńcy.
https://podroze.onet.pl/aktualnosci/koronawirus-czechy-zaostrzaja-zasady-wjazdu-dla-niezaszczepionych/0c7dpj2
nieszczepieni antysystemowcy musza zostać w domu
nieszczepieni antysystemowcy musza zostać w domu
Dobrze im tak. Niech foliarze nie myślą że mogą sobie ot tak jeździć czy na koncerty chodzić. Jeszcze zarażą zaszczepionych ... a nie czekaj, przecież szczepionka jest po to żeby chroniła przed zarażeniem.
muszel72
02.07.2021, 12:33
Nie mędrkuj. Nie wszyscy niezaszczepieni to foliarze. To się nazywa dychotomizacja.
Nie mędrkuj. Nie wszyscy niezaszczepieni to foliarze. To się nazywa dychotomizacja.
to był sarkazm ;)
w sumie mieliśmy nie zaśmiecać ale mnie poniosło
a nie czekaj, przecież szczepionka jest po to żeby chroniła przed zarażeniem.
Tiaaa...i tak się rodzą plotki/pomówienia ...
Po to, żeby przejść lekko i nie umrzeć - czytamy ze zrozumieniem.
Odróżnijmy słowo Szczepienie
Od pojęcie preparat genetyczny, gdzie podpisujesz papier że bierzesz udział w eksperymencie medycznym, i nikt za nic nie odpowiada
Sprawdźcie czy w naszym MZ spisie chorób jest taka jak covid 19?
GregoryS
02.07.2021, 13:57
Ale ze nie ma w spisie to znaczy ze co ? Ze Ci ktorzy przechorowali i zmagaja sie z dlugotrwalymi skutkami neurologicznymi albo majacy zniszczone pluca to symulanci ? A Ci co zmarli nie mogac Zaczerpnac tchu tak naprawde zyja ?
muszel72
02.07.2021, 14:05
Sorki Siwy ale nie było żadnej emotki:Thumbs_Up:
I znowu zaczyna się gówno burza ☹️
consigliero
02.07.2021, 14:43
I znowu zaczyna się gówno burza ☹
Nie wiem o co chodzi ale to się chyba razem pisze
https://pl.wiktionary.org/wiki/gównoburza
Zdrowia
Ja nie wiem co tu się od janapawla ale wiecej luzu proponuję.
A ja bym dla przykładu Kogoś wyje...ł! :Thumbs_Up::haha2:
wracając do tematu: odnośnie Czech zawsze sprawdzam tu (https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-zemi-podle-miry-rizika-nakazy/?fbclid=IwAR3J4Okeqd6TeJANO_NfCS78DQnTvd5nl-4PecaJdxuaNkezBt3mgK9cibk), a nie na onetopodobnych stronach
Brzeszczot
02.07.2021, 18:37
A ja bym dla przykładu Kogoś wyje...ł! :Thumbs_Up::haha2:Tak od razu. A gdzie gra wstępna?
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka
Powiedzcie jak wyglada temat z Czechami i Niemcami na weekend?
Można tam nocować? Normalnie podróżować turystycznie?
Czy jedynie nocleg po pl stronie i wypady partyzanckie.
Czy wogule teren zamknięty dla nas?
Interesuje mnie czeska Szwajcaria i Saksonia
Pytają nieszczepieni antysystemowcy.
(...)
W piątek tydzień temu jechałem do Polski, nikogo na granicy. Wracałem w miniony poniedziałek do de - żywego ducha na granicy z żadnej strony.
Podróże po de - bez najmniejszego problemu.
Maski na japie tylko w obiektach (sklepy, stacje benzynowe, itp.) i komunikacji.
Leopold_
02.07.2021, 21:20
Czechy, Słowacja, Węgry, nikogo na granicy tylko Rumunia granica a tam dowód, nawet kasku nie zdejmowałem wio dalej.
Dobrze im tak. Niech foliarze nie myślą że mogą sobie ot tak jeździć czy na koncerty chodzić. Jeszcze zarażą zaszczepionych ... a nie czekaj, przecież szczepionka jest po to żeby chroniła przed zarażeniem.
Podziwiam beztroskę oświadczenia oraz rownolegle to ze macie w dupie fakt iż wyszczepieni najpewniej nie wylądują z rura w tchawicy zajmując potrzebne łóżka szpitalne.
Szczepionki są dostępne i póki co darmowe.
Antysystemowcom oraz anarchistycznym antyszczepionkowcom życzę aby za własne leczenie covida zapłaciła rodzina. Taki strzał za dwa tygodnie za państwowe skutecznie ich wyprostuje.
Jeśli się wszyscy nie zaszczepimy to gowno na wielu poziomach nigdy się nie skończy.
Btw gdybym nie miał dwóch strzałów to trzyletni plan na wyjazd poszedłby w pizdu.
M
W Kirgistanie mają około 1000 przypadków dziennie, 10000 ludzi hospitalizowanych. W TV przerażenie, trąbią o kwarantannie narodowej. Na ulicach full luz. Ludzi w maskach 1 na 1000. Raz nas do sklepu bez masek nie wpuścili. A tak się zapobiega. 5 flaszek wódki i tyle z zakupów.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210703/513ffce3e28949f6667edccd7a687ec3.jpg
Majtasie, wyszczepieni lądują w piachu, nikt nie pokazuje tego, nie ma rur i aparatury, wywiadów, telewizji . Pożegnałem właśnie dwoch sąsiadów 65+ którzy po dwóch strzałach dożylnych poszli w piach. Chęć strzelania do żyły spadła o 90 proc we wsi
Podziwiam beztroske ludzi szczepionych. Są lepsze metody na samobojstwo
To ci z Bundestagu?
Wysłane z mojego BISON przy użyciu Tapatalka
consigliero
03.07.2021, 09:21
Jednym słowem pijemy i nie strzelamy sobie w żyłę. No ale na w ten sposób to moja wątroba odmówi współpracy i też nie dożyję. Argumenty moich dwóch sąsiadów po strzeleniu w żyłę są tyle samo warte co moich dziesięciu znajomych poszło do piachu z powodu nie brania w żyłę. Mam nawet takich znajomych którzy po nie braniu w żyłę prawie wylądowali w piachu i ten co pił zdecydował się jednak na branie w żyłę a jego matka i żona powiedziały nie, ale to był za każdym razem ich świadomy wybór. Jeżeli świadomie rozważam wzięcie w żyłę bo mi wątroba nie wytrzyma to jest to mój wybór po analizie za i przeciw. Mało tego jak już się zdecydowałem to nie zmieniam reguł w trakcie bo ktoś ma problem z nadwyżkami szczepionek i skraca okresy pomiędzy albo loterię urządza. Niestety podejrzewam że najgorsze jeszcze przed nami, bo jest dokładnie tak jak w zeszłym roku, poluzowanie na wakacje i śruba na ich koniec. Teraz będzie podobnie tylko bardziej złośliwie, wystarczy się rozejrzeć wokół siebie.
Od dawna też wiadomo że jak się daje w żyłę to można zejść z tego świata, przykładów jest mnóstwo a ludzie dalej dają sobie w żyłę.
Ci z Bundestagu przekonali właśnie moich znajomych, aby na spotkaniu motocyklowym w knajpie cały czas nosić szmaty na pysku. Bo delta wirus jest jeszcze bardziej wściekły. I tak sobie siedzą w tych maskach, zaszczepieni i grzeczni, popijając pifko.
Consi, o ile w telewizji muwio że wirus zabójczy pieronsko, o tyle mówią że szczepionka jest na 10000proc. Bezpieczna. Tak więc te argumenty jeszcze bardziej się dupy nietrzymaja
consigliero
03.07.2021, 10:31
Osobiście nie oglądam telewizji a zwłaszcza ich programów informacyjnych, ale wystarczy spojrzeć na obostrzenia w poszczególnych krajach i wyciągnąć wnioski. Nie będę też wchodził w dyskusję na temat szczepionek bo oraz zjadliowości wirusa, oby nas nie dotknął, niezależnie od tego jak jest zjadliwy, bo przecież każdy ma swój rozum i nie moja rola aby kogoś nakłaniać do mojej wizji świata. Jak napisałem wcześniej jest ona moja i jeżeli się mylę to na swój rachunek. Mimo wszystko nie oglądając się specjalnie na pierdolety, gdzie można wyjechac, jakie reguły i obostrzenia panują, mam zamiar wspólnie z żoną wybrać się gdzieś na wycieczkę. Zrobiłem to bez szczepionek i się udało to ze szczepionkami gorzej nie będzie. Na pewno nie będę się pytał na forum czy można i jakie zasady panują, to sobie znajdę sam, co najwyżej mogę później wrzucić informację jak było. No ale moje doświadczenie życiowe mówi że tak informacja może byc równie dobrze dezinformacją, bo to co się udało podczas naszego wyjazdu, niekoniecznie można przenieść na inny dzień inną zmianę na granicy, położenie księżyca względem słońca i miliony innych zmiennych. Podziwiam za to wiarę w nieomylność głoszonych tez, jak wolę się trzymać zasady inshallah, god will, jak bóg da, pożyjemy zobaczymy.
Zdrowia wszystkim życzę
radiolog
03.07.2021, 11:24
Majtasie, wyszczepieni lądują w piachu, nikt nie pokazuje tego, nie ma rur i aparatury, wywiadów, telewizji . Pożegnałem właśnie dwoch sąsiadów 65+ którzy po dwóch strzałach dożylnych poszli w piach. Chęć strzelania do żyły spadła o 90 proc we wsi
Podziwiam beztroske ludzi szczepionych. Są lepsze metody na samobojstwo
To się nie dziwię , ze poszli w piach jak im dali szczepionkę dożylnie
Założyłem nowy wątek http://africatwin.pl/showthread.php?p=739374#post739374
Prośba o dyskutowanie, zadawanie pytań itp na tematy nie związane z podróżowaniem tam. Czy to taki problem utrzymać choć trochę porządku.
Żeby odczytać coś nowego na temat doświadczeń innych to musze przebrnąć przez kilka stron wypocin czy się szczepić czy nie. Ch.....j mnie to obchodzi czy ktoś myśli, że ziemia jest okrągła czy płaska, czy się szczepić czy nie. Nawet jak się dacie zaszczepić to i tak plasterek na ramie wam naklejają, żeby kamerę zasłonić. Mój się już ponad miesiąc trzyma.
Z wczoraj:
Islandia - rejestracja na stronie https://visit.covid.is przed przylotem. Otrzymamy kod kreskowy na maila. Trzeba mieć przy sobie wygenerowany kod po przylocie na lotnisku.
Najprościej paszport szczepień. Jak nie to PCR.
Nowe wytyczne na Słowacji https://www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/od-dzis-slowacja-zamyka-niektore-przejscia-graniczne-z-polska/bxtzjyv,07640b54
Chyba nie warto rozpowszechniać informacji za pomocą portali dezinformujących.
Granice ze Słowacją, te mniejsze, już od dawna są pozastawiane zaporami betonowymi albo pryzmami żwiru.
https://tiny.pl/9qf2x
To samo jest na granicy Słowacko - Węgierskiej. Czynne są tylko duże przejścia graniczne. Takie z kontrolą celną.
CF
https://tiny.pl/9qf2l
Chyba nie warto rozpowszechniać informacji za pomocą portali dezinformujących.
Granice ze Słowacją, te mniejsze, już od dawna są pozastawiane zaporami betonowymi albo pryzmami żwiru.
https://tiny.pl/9qf2x
To samo jest na granicy Słowacko - Węgierskiej. Czynne są tylko duże przejścia graniczne. Takie z kontrolą celną.
CF
Rozumiem ze da sie to przejechac gdzies poboczem ? :)
Droga do Grecji, niestety samochodem ale z rodziną.
Granica ze Słowacją (Muszynianka) bez jakichkolwiek służb. Węgierska - policja z fotoradarem. Serbska (Roszke) bez kolejek i tylko paszporty. W Serbii na każdym parkingu przy autostradzie stała policja na światłach, z tego co wiem pilnowali turystów bo nasiliły się kradzieże. Macedońska - paszporty, pani poprosiła jeszcze o dowód rejestracyjny i zieloną kartę. Grecja - paszporty, choć za budką był stoliczek, a przy nim pani ubrana w pełny strój covidowy i dwoje turystów (chyba z autokaru) więc pewnie wyrywkowo testują jednak.
Paszporty covidowe miałem, test PCR młodej też, ale wszędzie podawałem tylko paszporty, nikt o covid nie zapytał. Turystów na miejscu bardzo mało.
Rozumiem ze da sie to przejechac gdzies poboczem ? :)
Spryciarz sobie poradzi.
Od 5 lipca br. (od godz. 19.00) podróżni wjeżdżający na terytorium Republiki Słowackiej będą poddawani wzmożonym kontrolom sanitarnym.
Źródło
(https://www.bieszczadzki.strazgraniczna.pl/bie/aktualnosci/37826,Aktualna-sytuacja-na-podkarpackim-odcinku-granicy-panstwowej.html)
Od 9 lipca obowiązek kwarantanny dla niezaszczepionych podróżnych.
Źródło (https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2021-06-30/slowacja-od-9-lipca-obowiazek-kwarantanny-dla-niezaszczepionych-podroznych/?ref=article)
Chyba zakończyło się wypłaszczanie...
Czechy i Austria bez restrykcji ?
Na początku czerwca przejeżdżałem przez tak "zasypane" przejście ze Słowacji na Węgry o tutaj https://goo.gl/maps/f7hhTV8wwMgWVCmVA
Wyglądało na zabezpieczone bardziej po amatorsku niż to na zdjęciu powyżej, wysypana zmienia z kamieniami ale bez barierek z leżącym na ziemi zakazem ruchu. Nikogo na miejscu nie było, nikt więc nie zatrzymywał, bez konsekwencji :)
Czechy i Austria bez restrykcji ?Jechałem dzisiaj przez Czechy do Austrii. W Czechach na A1 nic się nie dzieje. Na wjeździe do Austrii też. Jedynie w hotelu chłopak się zapytał o test, jak usłyszał że zaszczepiony to powiedział że jeszcze lepiej. Ale mojego qr nie udało się zeskanować i powiedział że mi wieży 😂😂😂.
Jutro Italia, a w sobotę może Francja, zobaczymy co tam.
Jutro Italia, a w sobotę może Francja, zobaczymy co tam.
Raportuj zatem - ta wiedza się przyda!
Tu jest obrazowa mapka co ciekawe Chorwacja ciągle na zielono... ktoś zaspał czy informacje w media nie prawdziwe, ale z nowości Szwecja też nie wymaga testów ani szczepień.
https://apply.joinsherpa.com/map?affiliateId=lot&language=pl-PL
heniekstar
08.07.2021, 14:22
Doinformuj się odnośnie Szwecji i nie wprowadzaj ludzi w błąd.
wojcimierz
09.07.2021, 11:53
Tutaj mały update z granic ze Słowacją i najbliższe perspektywy zmian
https://youtu.be/BufLirzlugM
BufLirzlugM
Wysłane z mojego V2046 przy użyciu Tapatalka
Stan na 3 lipca. Słowacja już nieaktualne, ale wegry, serbia, albania, macedonia, kosowo bez problemów. Bośnia i Chorwacja sprawdzali paszport covidowy. Grecja oprócz tego jeszcze rejestracja na stronie......
Doinformuj się odnośnie Szwecji i nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Rozwiniesz? Parę dni temu jechałem przez Szwecję nigdzie nie było najmniejszej kontroli
heniekstar
09.07.2021, 22:20
Jeśli przybywasz z nordyckich krajów to nie obowiązują żadne ograniczenia wjazdu.
Inne państwa unijne -test negatywny, pełne zaszczepienie lub ozdrowieńcy.
Obywatele Szwecji i mieszkający zwolnieni z testu. Tak samo jak podający ważny powód lub pracujący.
Zmiana nastąpiła 1.07. Wcześniej test bez względu na to czy byłeś zaszczepiony.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/om-du-planerar-att-resa/
Slowacja, Austria, Włochy na granicach luz i bez kolejek, pytanie o test lub szczepienie i tyle.
Jeśli przybywasz z nordyckich krajów to nie obowiązują żadne ograniczenia wjazdu.
Inne państwa unijne -test negatywny, pełne zaszczepienie lub ozdrowieńcy.
Obywatele Szwecji i mieszkający zwolnieni z testu. Tak samo jak podający ważny powód lub pracujący.
Zmiana nastąpiła 1.07. Wcześniej test bez względu na to czy byłeś zaszczepiony.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/om-du-planerar-att-resa/
Hola hola przecież test do Szwecji nie jest wymagany od 1 czerwca, wiele znajomych płynęło na Ystad i po zjeździe z promu żywej duszy na granicy nie było
heniekstar
10.07.2021, 12:20
Znieśli 1.07
Czasem zdarza się, że przekraczam 2x w miesiącu. Różnie. Ystad, Karlskrona, Nynashamn. Od momentu kiedy wprowadzili (luty '21) za każdym razem trafiałem na policję przy bramkach sprawdzającą kwity.
Ostatnio 29.06 w Ystad. Nie wiem czy byli tam stale.
Piszę na podstawie swoich doświadczeń i w oparciu o wprowadzone regulacje.
Hiszpania otwarta dla Polaków bez testów i zaświadczeń o szczepieniach.
https://www.radiozet.pl/Podroze/Hiszpania-Wakacje-2021-dla-wszystkich-Polakow-bez-testu-na-COVID-19
W poniedziałek 12.07 wjeżdżałem do Czech z Austrii w Mikulowie. Do Austrii ustawiała się kolejka, nie duża, ale trzeba było coś w budce pokazać. W środę jak jechałem w tamtą stronę tego nie było.
Slowenia od jutra wymaga nawet dla tranzytu : szczepienia, testu lub zaświadczenia o przechorowaniei.
We Włoszech na ulicach luz, ale do sklepu i barów każdy wkłada maskę.
W hotelach też.
Przynajmniej w Piemoncie, nad garda i na autostradach.
Słowenia nie wymaga, przedłużyli obecne zasady do połowy sierpnia
Wczoraj wrócilem z CRO/SLO/A/CZE. Zero jakichkolwiek kontroli
pozdrawiam trolik
PokemonTC
15.07.2021, 16:06
Jak kolejka na stronie słowacko chorwackiej bo jadę jutro?
Tu masz kamery z granic
https://www.hak.hr/info/kamere#granicni-prijelazi
Taka ciekawostka, przy wjeździe na Słowację od Austrii ( granica Jarovce) kontrolują wszystkich. Słowacki policjant zażądał potwierdzenia szczepienia lub testu pcr. W przeciwnym razie powiedział że nie wpuści, pojebało się im we łbach równo. W IT natomiast święta maseczka rządzi, zaangażowali nawet tajniaków do karania ludzi z jej brak, tak że jakby kto tam był to maskować się należy łącznie z nochalem co by 300 euri nie stracić.
Dziś z Krakowa do Chorwacji przez Czechy jechali bez kontroli jakichkolwiek.
Sent from my RNE-L21 using Tapatalk
Jak kolejka na stronie słowacko chorwackiej bo jadę jutro?
Słowacja nie graniczy z Chorwacją.
Dziś z Krakowa do Chorwacji przez Czechy jechali bez kontroli jakichkolwiek.
Sent from my RNE-L21 using Tapatalk
Przez słowenię czy Węgry?
Za tydzień się wybieram i zastanawiam się czy jechać Słowacja-węgry-chorwacja czy czechy-austria-slowenia-chorwacja. W jedną stronę będę miał testy
Z reguły przez Słowenię jeździłem teraz majówka przez Węgry i też bardzo ok. Wydaje mi się że mniejszy ruch będzie przez Węgry.
A przy okazji...w sobotę na Korsykę jadę na tydzień potem tydzień Sardynia..2+córka 8 lat, może jaj nie będzie.
Wczoraj, Słowacja, Węgry, Chorwacja. Na chorwackiej pytanie czy są papiery covidowe, (są),jechać dalej.
Przez słowenię czy Węgry?
Za tydzień się wybieram i zastanawiam się czy jechać Słowacja-węgry-chorwacja czy czechy-austria-slowenia-chorwacja. W jedną stronę będę miał testy
Wrocilem wczoraj z BiH. Czechy, Austria, Słowenia - zero kontroli. Wjazd do CRO - na paszport Covidowy (każdego sprawdzają) bez problemu. Nie wiem jak jest w przypadku testu.
A przy okazji...w sobotę na Korsykę jadę na tydzień potem tydzień Sardynia..2+córka 8 lat, może jaj nie będzie.
Podzielisz się swoim planem? Jak tam 'wlatujesz'?
Czy na powrocie, jadąc np przez Słowację trzeba mieć test? Co jak nie będzie?
Chcieli na przejściach tzw. nietranzytowych.
We wtorek wróciłem z Chorwacji przez Węgry, Słowację. Nikt na żadnej granicy nie chciał testów, ani w jedną ani w druga stronę. Jechałem z rodziną samochodem. Pod koniec czerwca byłem motocyklem w Rumunii tez nikt nie chciał testów .
Podzielisz się swoim planem? Jak tam 'wlatujesz'?
Plan mamy takie że jedziemy na kołach busem do Livorno, w poniedziałek rano prom do Basti i tyle. Cała trasa lecimy z napisem pod szyba TRANZYT FRANCE. My jesteśmy zaszczepieni, córce robię abtygena i tyle. Jak natrafimy na opór to bedziemy zmianiać trasę. Na ta chwilę na gov przepisy mówią że damy radę, weryfikacja w piątek.
To ma być włóczęga, nic nie mamy zarezerwowanego więc zobaczymy. Napiszę z drogi co tam na granicach.
Mój młody jest teraz na Sardynii - ale generalnie to pokręcony wyjazd sobie zrobił - bo znaleźli tanie bilety do Neapolu z Warszawy - tam pozwiedzali i później pociągiem do Rzymu tam jeden dzień i wczoraj polecieli z Rzymu do Olbii.
Wszystko adhoc łapane :)
Generalnie tylko test w genowy PL i nic już więcej nie chcieli od niego.
Lot z Rzymu na Sardynie traktowany był jako lot wewnątrz IT - wiec bez testów itp
Pokazywał mi przed chwilą La Calletta - pustki prawie nie ma ludzi na ulicy, plaży ( ja byłem w zeszłym roku to był tłum) .
Zresztą to samo w Rzymie czy na Capri - pustki
Byłem wczoraj na Słowacji pojeździć po górkach i uciąłem sobie pogawędkę ze słowackim policjantem na granicy w Koniecznej, jak zobaczył że mam w aucie elektryka to pierwszy zgadał bo też jeździ. Na Koniecznej wygląda to tak że do godz. 12 są codziennie i kontrolują, potem jadą w pizdu i nikogo nie interesuje czy ktoś ma szczepienie, test, czy nie ma nic na wjeździe. Na terenie Słowacji mówił żeby uważać bo na tranzyt jest 8 godzin i jak się trafi upierdliwy policjant to może być kłopot. Bo bez rejestracji w systemie, zaświadczenia o szczepieniu czy testu przebywać nie wolno i że robią kontrole pojazdów na zagranicznych numerach. Tyle mi powiedział.
Na Węgrzech nikt o nic nie pyta jak się deklaruje tranzyt.
Za to na Słowenii wróciły znów kontrole na granicach i kolejki z tym związane.
W IT jest mało turystów bo trzeba mieć szczepienie lub test. Od 26 wchodzą nowe kryteria oceny ryzyka i wszystkie turystyczne regiony mają być w żółtej strefie, czyli szmata na ryju wszędzie, godzina policyjna, pozamykane knajpy i bary, konsumpcja wyłącznie na zewnątrz i od 23.00 do łóżka, mają też podnieść kary za nieprzestrzeganie zasad. I w zasadzie kto nie ma szczepienia ma lokdałn i chodzi z buta bo środkami komunikacji miejskiej nie pojeździ. Tyle że makrony szczepią się na dużą saklę.
greenman
19.07.2021, 20:16
Na Słowacji bardzo dokładnie sprawdzają certyfikat szczepienia? W sobotę jedziemy, kolega będzie tydzień po drugiej dawce, certyfikat w mObywatelu już ma na zielono, ale wg. gov pl musi być:
"od daty tego szczepienia minęło co najmniej 14 dni". Jak zeskanują i nie wpuszczą to nie problem, pokręcimy się po naszych górach.
greenman
19.07.2021, 20:39
Dzięki, będziemy testowali czy tydzień wystarczy :)
Wracam z Francji,przez Niemcy. Dzisiaj wjechałem do Polski. Kontroli..pytań.. (hotel, granice) nie było.
NaczelnyFilozof
19.07.2021, 22:09
W IT natomiast święta maseczka rządzi, zaangażowali nawet tajniaków do karania ludzi z jej brak, tak że jakby kto tam był to maskować się należy łącznie z nochalem co by 300 euri nie stracić.
Wróciłem z Mediolanu. Szok. Np w metrze 100% ludzi w maseczkach. Żadnych "nosaczy" czy z krzywymi maseczkami.
Przy wjedzie do Austrii ze Słowacji kontrola ale machnęli ręką na info że tylko tranzyt na włochy.
Wjazd do Szwajcarii luz. Tylko zapytanie o czy jest coś do oclenia i czy mam broń. Wyjazd ze szwajcarii do Francji problemowy. Kilka pytań czy mam broń i czy na pewno nie mam broni :D O wirusy nie pytali.
Przecie wirus to też broń:)
Dzisiaj wjazd na Słowację przez Jurgów :
-Tranzyt ?
- Tranzyt
Tyle w temacie. Ale kilka osobówek przede mną cofnęli. Wjazd na Węgry w Banreve bez kontroli, w druga stronę kontrola policji i straży granicznej.
Ostatni tydzień, Litwa i Łotwa, zero kontroli czy sprawdzania czegokolwiek, ale formalnie w obu krajach wymagana elektroniczna rejestracja przed wjazdem:
https://keleiviams.nvsc.lt/en/form/
https://covidpass.lv/en/
xccmarcin
20.07.2021, 10:20
W ubiegłym tygodniu PL-SLO (Piwniczna) -> SLO-Węgry (Koszyce) -> Węgry-Rumunia (Oradea) i z powrotem jadąc wyznaczonym tranzytem przez Węgry i bez postoju na Słowacji żadnych pytań o zarazę. Na wjeździe do Słowacji hasło tranzyt, na Rumińskiej normalna kontrola bez pytań.
Świeże zestawienie
https://www.politico.eu/article/coronavirus-travel-europe-country-by-country-travel-restrictions-explained-summer-2020/
El Kowit
20.07.2021, 16:11
Jak sytuacja ma się w Turcji?
Normalnie. Szczepiony to wbijasz lub test PCR i wbijasz.
Czechy-Austria (Mikulov): mała zwężka, wyrywkowa kontrola papierów. W drugą stronę bez żadnych przeszkód.
PokemonTC
21.07.2021, 09:30
W piątek czechy i Austria bez zatrzymywania. Sobota Słowenia, chorwacja też bez zatrzymywania i zbędnych pytań. Korek na przejściu i na autostradzie ciasno
Jak sytuacja ma się w Turcji?
Tak jak Emek pisze, kolo wrócił w poniedziałek samolotem.
El Kowit
23.07.2021, 14:40
Po drodze jeszcze Bułgaria a tam też testy lub szczepienie...
Nasi zachodni sąsiedzi zmienili zasady, póki co Polska jest na zielono. https://www.einreiseanmeldung.de/#/
El Kowit
26.07.2021, 17:14
A jak to jest z tą Serbią?
Info z wczoraj:
- Polska/Słowacja ( Chyżne)- transit ? Tak, jedź.
- Słowacja/Austria - ( Bratysława) tylko bagażnik prosili otworzyć.
- Austria/Włochy- (Villach )nikogo, przejazd 100km/h przez granice.
-Włochy/Francja ( Korsyka) - sprawdzali testy.
Grzędziel
26.07.2021, 21:19
PL - Ukraina, przejscie w Zosinie, dzisiaj. Paszport Covidowy + ubezpieczenie Covidowe. Na przejsciu luźno. Jak ktoś pierwszy raz moto leasingowym to sprawdzają notarialne upoważninie do przekroczenia granicy wraz z tłumaczeniem na Ukraiński przez tłumacza przysięgłego.
Mijamoto
27.07.2021, 01:51
A jak to jest z tą Serbią?
Oficjalnie tylko test RT-PCR lub tranzyt 12h. Nieoficjalnie żadnych pytań na granicy przy wjeździe i wyjeździe. Informacje świeże, bo czekam na wjazd do madziarów z Serbii właśnie :) Znam przypadek przekroczenia czasu tranzytu. Bezskutkowy, nikt się tym nie zainteresował.
Aktualnie jestem w Chorwacji. Po drodze żadnych pytań, nocleg w Bratysławie bez problemu. Maski niektórzy w sklepach mają, poza nikt. Na granicy węgiersko chorwackiej lekki korek, sprawdzanie paszportów i papierów covidowych. Jak zobaczyli testy dorosłych to o dzieci już nie pytali. Na miejscu maski w sklepach niby obowiązkowe ale niektórzy bez i nie wyganiają.
Aktualnie jestem w Chorwacji. Po drodze żadnych pytań, nocleg w Bratysławie bez problemu. Maski niektórzy w sklepach mają, poza nikt. Na granicy węgiersko chorwackiej lekki korek, sprawdzanie paszportów i papierów covidowych. Jak zobaczyli testy dorosłych to o dzieci już nie pytali. Na miejscu maski w sklepach niby obowiązkowe ale niektórzy bez i nie wyganiają.
Mieliście wersje papierowe czy w telefonie np. MObywatel? Jutro ruszamy do Albanii to dam znać czy coś się zmieniło w temacie granic
Na lotnisku miałem wersje ele ale online i kâŚwa się zaktualizowała tylko do pierwszej dawki wiec polecam ściągnąć PDF na urządzenie żeby nie było nerwa.
Turcja kompletnie bez pytań bo boarding jest na podstawie szczepienia lub testu - we frąkfurcie na lotnisku nie zjesz NIC jeśli nie masz testu lub szczepień. Do tego brak obslugi przy stoliku jeśli się nie zalogujesz do danej knajpy i nie wypełnisz formularza. Rozumiem Fazika jak xxuj.
M
SK H SLO IT CH A w zasadzie bez kontroli, na każdej granicy trzeba mówić tranzyt, wtedy nic nie chcą. Jedyny wyjątek to granica A SK w Jarovce tam są kolejki i sprawdzają wszystkich, znów godzina stracona w kolejce przez jakieś durne akcje . Jakby się kto wybierał do IT to od przyszłej soboty 4 sierpnia nastają zmiany, do 3 tysiaków euri za brak zaświadczenia i ciurma za podrobiony papier. Przodownikami w tym jesteśmy my i Rumuni, więc ze szczególnym naciskiem na obywateli tych dwóch krajów nasilone będą kontrole.
PL - Ukraina, przejscie w Zosinie, dzisiaj. Paszport Covidowy + ubezpieczenie Covidowe. Na przejsciu luźno. Jak ktoś pierwszy raz moto leasingowym to sprawdzają notarialne upoważninie do przekroczenia granicy wraz z tłumaczeniem na Ukraiński przez tłumacza przysięgłego.
Hej. Gdzie kupiłeś ubezpieczenie Covidowe i jak to wygląda cenowo?
Cześć!
czy ktoś orientuje się jakie są zasady wjazdu do Autrii i Włoch dla nieletnich (konktretnie 15lat) czy tutaj obowiązują identyczne zasady jak dla dorosłych? na stronach gov.pl nie ma nic na temat dzieci...
Austria coś tam znalazłem iż tylko dzieci do 10roku życie nie są objęte testami itp.. ale strona mało wiarygodna.
Do Włoch paszport covidowy lub test jeśli celem podróży jest turystyka i pobyt tam. 15 lat to nie dziecko i w IT ma mieć test lub potwierdzenie szczepienia.
(...)
15 lat to nie dziecko i w IT ma mieć test lub potwierdzenie szczepienia.
15 lat to nadal jest dziecko! Nastoletnie, ale dziecko.
Prawo definiuje osobę do 18. roku życia jako osobę małoletnią.
Prawnie tak, ale covidowo w IT nie.
do 6 lat, niemniej na granicy A - IT nikt niczego nie sprawdza
Najbardziej istotna w tym całym pierdolniku covidowym rzecz, co by ktoś źle nie zrozumiał że jak uda mu się przejechać granice bez kontroli to jest wolny i żaden test czy zaświadczenie nie będzie mu już potrzebne skoro nikt na granicy o nic nie pytał.
Kontrole są albo ich nie ma na granicach, ale to nie jest istotne. Przepisy jasno określają na podstawie czego obcokrajowiec może przebywać na terytoriom IT. Jest to test pcr lub antygenowy wykonany nie później niż 48 przed wjazdem do IT, lub zaświadczenie o szczepieniu. Tyle.
Dzisiaj w Berlinie zamawiałem śniadanie w knajpce i sprawdzali czy mam test lub szczepienie. Więc to co Addagio pisze to dokładnie to. Granice przejechalem i nie widziałem nikogo. Od poniedziałku w Niemczech ma się zmienić.
Jestem od ponad 10 dni we Włoszech. Póki co ani razu nikt niczego nie kontrolował (Mamy paszporty covidowe)
Co ciekawe włosi bardzo przestrzegają zakładania maseczek w pomieszczeniach i to bez cwaniakowania z nochalem na wierzchu czy maską pod brodą. Dotyczy to nie tylko dużych, turystycznych miast ale nawet zadupii z 2 domami na krzyż.
Ja od kilku dni na Francja/Korsyka...Tutaj podobnie, sklepy, stacje benzynowe, pomieszczenia zamknięte maseczkę KAZDY idealnie nosi, w restauracjach nikogo nie widziałem. Czasami na brodzie barmanka miała..
Czosnku, italajańcom wyprali mózgi tym że święta maseczka ich uratuje oraz zniewolili propagandą i mandatami.
Paradoksem jest że święta maseczka, którą tak wielbią ich nie ratuje, od środy 5 regionów wpada w żółtą a dwa w pomarańczową strefę. Dziś argumentują to tym że jakby nie chodzili w szmatach to nie było 6700 przypadków dziennie, tylko 30 000 lub więcej, ważna jest umiejętność manipulacji a wiara w lepsze jutro czyni cuda, którego zresztą nie będzie. Szkoda mi ich, rozjebali im taki fajny kraj w którym nic już nie będzie tak samo jak przez lutym 2020. Oni naprawdę uwierzyli w to że setki miliardów euri z euro kołchozu są a gratis i nie trzeba będzie ich oddawać, sajens fikszen :dizzy:.
Adagiio - w jakim rejonie Włoch jest taki cyrk z maseczkami?
Bo właśnie otrzymałem od znajomka info, aktualnie znad jeziora Garda i pisze, że jedni noszą, inni nie.
W knajpie np. jedli i żadnych pytań o testy, szczepienia itp.
Wróciliśmy w czwartek z Włoch. Na lotnisku jak przed covidem, nikt nikogo nie sprawdzał. We wszyskich środkach transportu publicznego maseczki obowiązkowe, jak ktoś nie mial obsługa delikatnie zwracała uwagę. To samo w muzeach i co ciekawe na targu na świeżym powietrzu. W knajpach nikt od gości nie wymagał maseczek.
Dzisiaj wróciłem z włóczęgi Niemcy ,Szwajcaria,Austria, Czechy.Przekraczałem granicę w rejonie jeziora Bodeńskiego i w Alpach w sumie kilkanaście razy i nikt mnie nie zapytał o żadne dokumenty .N ażadnej z granic nawet mnie nie zatrzymano.Byłem tam 10 dni czyli 9 noclegów ( każdy w innym miejscu) i tylko w dwóch zapytano nas o papiery covid.
W niektórych knajpach proszono żebym podał dane teleadresowe że gdyby stwierdzono koronawirusa powiadomią mnie o tym.
Adagiio - w jakim rejonie Włoch jest taki cyrk z maseczkami?
Bo właśnie otrzymałem od znajomka info, aktualnie znad jeziora Garda i pisze, że jedni noszą, inni nie.
W knajpie np. jedli i żadnych pytań o testy, szczepienia itp.
W północnym regionach gdzie byłem kilka dni temu na rowerze Friuli Venezia Giulia, Trentino Alto Adige. W Romie olewają to bardziej, ale i tak do baru czy spożywczego bez szmaty nie próbuj wejść.
Wczoraj propaganda rządowa winą za znaczny przyrost nowych zakażeń obarczyła mistrzostwa Europy, ponieważ ludzie spotykali się na placach, czy w barach zamiast siedzieć w maskach przed telewizorem w domu .
czy we Włoszech uznają test potwierdzający odporność? (ozdrowieńcy test IGG) i zaświadczenie od lekarza kiedy się chorowało ?
Córce na wszelki wypadek zrobię test IGG oraz potwierdzający brak aktualnie zakażenia.
Planujemy stały pobyt w Austrii - jedno miejsce wypadowe, trasy górskie do Włoch także granice będziemy przekraczać kilka razy dziennie w obie strony. Oczywiście test córki test szybko straci ważność... przynajmniej ten potwierdzający brak zakażenia. Jednak stroną Włoską jakoś się nie martwię ale Austriacy są raczej sztywni jak szyny kolejowe i w przypadku kontroli raczej się nie odczepią.
Dzisiaj Polska > Czechy => Słowacja => Węgry = >Chorwacja
Dopiero w Chorwacji zapytali gdzie jedziemy i po co, wcześniejsze granice to nawet człowiek poniżej 40km/h nie zwalniał. W Chorwacji jak usłyszeli, że do Albanii to tranzyt 12h wiec pytamy czy paszporty covidowe wydłużają ten czas … aaa jak paszporty covidowe to możecie się kręcić po Chorwacji ile chcecie, tylko na granicy przy wyjeździe powiedzcie, że zmieniliście zdanie odnośnie tranzytu i spoko. Jutro zobaczymy jak Bośnia i Czarnogóra.
Klika dni temu przy wjeździe z Czarnogóry do Chorwacji samochodem Chorwaci sprawdzali paszporty Covidowe dorosłych. Nastolatki ich nie interesowały.
Cos nowego odnośnie czech niemiec?
A był ktoś w Rumuni ostatnio? Jak tam granica między Węgrami, a Rumunią.
Wpadł mi czas wolny znienacka i śmignąłbym od jutra.
Gazda, na granicy, celnik popatrzył na paszport nawet go nie otwierając i machnął ręką, żeby jechać. W tę niedzielę to było.
CF
El Kowit
02.08.2021, 20:05
Rumuni nie robią żadnych problemów. Nic ich nie interere. Wolny kraj.
Jestem w Rumuni , wszystkie granice super przejezdne, jechałem od Bochnia tak jak Google wyznaczyło trasę z omijaniem dróg płatnych, Słowacja pusto zero blokad , Węgry pusto zero blokad , Rumunia mała kolejka - machnięcie ręka , bez pytań bez okazywania czegokolwiek
:Thumbs_Up: i niech tak pozostanie
tydzień temu wróciłem airplanem z Hiszpani u nas wystarczył test na przeciwciała zrobiony zresztą kilka tygodni temu. Osoby, które nic nie miały do pokazania kierowane były do stolików wypełniać papiery kwarantannny.
Test IGG niby nie jest w wykazie przepustek ale widać wystarczy. Nie mam certyfikatu ozdrowieńca bo nie miałem testu stwierdzającego covid. Trochę patowa sytuacja dla mnie ponieważ test IGG wskazuje b.duża odporność więc szczepienie jest jak na razie zbędne a wg. systemu jesteś uziemiony :(
Z tego co wyczytałem to Austria i Włochy też honorują testy IGG jako potwierdzenie przechorowania więc ruszam niebawem już na motocyklu w Alpy :)
tydzień temu wróciłem airplanem z Hiszpani u nas wystarczył test na przeciwciała zrobiony zresztą kilka tygodni temu. Osoby, które nic nie miały do pokazania kierowane były do stolików wypełniać papiery kwarantannny.
Test IGG niby nie jest w wykazie przepustek ale widać wystarczy. Nie mam certyfikatu ozdrowieńca bo nie miałem testu stwierdzającego covid. Trochę patowa sytuacja dla mnie ponieważ test IGG wskazuje b.duża odporność więc szczepienie jest jak na razie zbędne a wg. systemu jesteś uziemiony :(
Z tego co wyczytałem to Austria i Włochy też honorują testy IGG jako potwierdzenie przechorowania więc ruszam niebawem już na motocyklu w Alpy :)
Ja walę w Alpy 23.08 a Ty ?
Info z wczoraj:
-Korsyka/Włochy- padło pytanie czy mamy testy, nikt nie chciał oglądać,
- Włochy/Austria - machnęli ręką,
- Austria/Słowacja - skierowali na pas busów i nikogo. Osobowe w małym korku z prawej stały.
- Słowacja/Polska - nikogo.
Już Ktoś to napisał że Świat w mediach a w realu to dwie różne bajki trochę..
Mijamoto
06.08.2021, 18:37
Dlatego wątek ma sens i jest pomocny.
Litwa w obie strony bezproblemowo.
Brzeszczot
06.08.2021, 19:58
A był ktoś w Rumuni ostatnio? Jak tam granica między Węgrami, a Rumunią.
Wpadł mi czas wolny znienacka i śmignąłbym od jutra.Siedzimy obecnie w górach pomiędzy morzem czarnym a Węgrami . Nikt z pasteży nie sprawdzał paszportów i nie pytał o covid . Chyba nie bardzo wiedzą co to jest . Pozwalają nam doić krowy i bawić się z psami pasterskimi . P.s. Cały czas musimy pić rakiję bo psy by na nas szczekały i ciężko tu z internetem ale chyba to dobrze. Bez odbioru.
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka
Ja walę w Alpy 23.08 a Ty ?
jutro rano :) dodatkowo mam jeszcze zaświadczenie od lekarza weterynarii, kiedy ten covid przechodziłem :) może to śmieszne ale taka jest rzeczywistość ... to jedyny świadek jakiego mam.
siedzimy obecnie w górach pomiędzy morzem czarnym a węgrami . Nikt z pasteży nie sprawdzał paszportów i nie pytał o covid . Chyba nie bardzo wiedzą co to jest . Pozwalają nam doić krowy i bawić się z psami pasterskimi . P.s. Cały czas musimy pić rakiję bo psy by na nas szczekały i ciężko tu z internetem ale chyba to dobrze. Bez odbioru.
Wysłane z mojego m2101k6g przy użyciu tapatalkaВсё нормально 👍
Na granicy Chorwacko-Bośniackiej pierwszy tekst to „Test COVID”, paszport covidowy załatwił sprawę. W Czarnogórze oraz Albanii brak pytań o COVID, nikt tu masek nie nosi
jutro rano :) dodatkowo mam jeszcze zaświadczenie od lekarza weterynarii, kiedy ten covid przechodziłem :) może to śmieszne ale taka jest rzeczywistość ... to jedyny świadek jakiego mam.
Przyczepności, pogody i zdrówka.:)
Wróciłem z Chorwacji przez wegry6, Słowację, Czechy. Wyjazd z CRO bez zatrzymania, Węgry luz, nikt masek nie nosi. Słowacja: tranzyt? Tak. Jechać. Żadnych papierów. Do Czech bez zatrzymywania, do PL też
Jesteśmy w Austrii, zero kontroli, na stacjach paliw w maskach, jak na razie nikt nie pytał o certyfikaty. W pensjonacie pytam panią czy trzeba maseczki ... Odp. Ja jestem normalna 🙂🙂
Czechy też luz, jechałem od Katowic za duży ruch na autostradzie aby kogokolwiek sprawdzali na granicy.
wooocash
09.08.2021, 12:26
Właśnie wróciłem z Turcji... Na granicach luz, pomijając tłumy niemieckich turków na przejściach autostradowych, z tym, że na granicy bułgarskiej miałem pokazać certyfikat szczepienia ale magiczne tranzyt otworzyło bramkę ale do Turcji bez certyfikatu lub aktualnego testu nie da się aktualnie wjechać :( są specjalne stanowiska przed tureckimi budkami celników i kontrolowali wszystkich wjeżdżających(stan na 24 lipiec). Do tego musieliśmy pokazać kod HES... Co dziwne bez kodu Hes nie można wejść do dużych centrów handlowych i niektórych hoteli. Poza tym im dalej na wschód tym mniej cyrku koronowego :)
Czechy w sobotę 07VIII
wjazd do Czech przez Park Krajobrazowy Sudety Wałbrzyskie DK35-nikogo na granicy po jakis 10km ich policja stała na drodze zatrzymywała jakieś auta, ale nie wiem w jakim celu
pokręcilismy sie 2h i wyjazdw górach stołowych okolice radkowa- nikogo
w okolicach Dusznik na DK8 z kolei nasza policja trzepała Czecha
lukasz_vip
09.08.2021, 14:31
Jesteśmy w Austrii, zero kontroli, na stacjach paliw w maskach, jak na razie nikt nie pytał o certyfikaty. W pensjonacie pytam panią czy trzeba maseczki ... Odp. Ja jestem normalna 🙂🙂
Czechy też luz, jechałem od Katowic za duży ruch na autostradzie aby kogokolwiek sprawdzali na granicy.
Mi w hotelu 2 tygodnie temu sprawdzali czy mam test. Maseczki pół osób w hotelu miało a pół nie.
Zupełnie niemotocyklowo na Malediwach się srają i na wyspy nie pozwalają włazić...
Masakra jakaś i fchuj formalności przed wjazdem. Nigdy więcej.
Włochy - lot:
- lecąc tam i na powrocie konieczne wypełnienie dPLF.
- lecąc tam konieczne jest wgranie dokumentów on-line. Bez tego nie wyleci się (na miejscu już nie sprawdzali).
- południe Włoch gdzie na ogół mieli wyrąbane. Część ludzi w maseczkach na ulicach. W restauracjach gdy się chodzi po niej konieczne założenie maseczki. Przy stoliku nie. Obsługa zawsze ma założone w całości
- wejście na koncert (na świeżym powietrzu). Albo certyfikat badany on-line, albo test (przed wejściem namiot i testowanie).
- w rejonie gdzie byłem miejscowi mówili, że zaczyna być kolejka do szczepień (a było na odwrót - było za mało chętnych) i zakładają, że na jesieni znów pozamykają bo "będzie źle".
- na powrocie skanowanie dokumentów już w PL. Nie przejdzie się "bez".
z tymi dokumantami online to uważajcie kumotrowie - wylot służbowo do Turków coby poudawać Greka a tu w telefonie 1/2 dawki. loguje się z kompa, na szczęście poszło sprawnie - 2/2.
następnym razem bez papieru nie lecę. jakby się coś pojebało w systemie mógłbym lecieć ale z powrotem do chaty.
5 dni Alpy : Włochy, Słowenia, Austria, dojazd przez Czechy granice w Alpach przekraczaliśmy kilka razy dziennie wszędzie bez kontroli, jedynie wjeżdżając ze Słowenii do Austrii był mundurowy ale niczego nie sprawdzał.
Wracając do kraju też pusto (w PL przejście Branice)
Austria/Włochy/Słowenia/Czechy - na stacjach paliw tylko maski i nic więcej, knajpy? jedynie w Austrii widziałem jedną z informacją, że obsługują tylko wybrańców... lokal pusty bez klientów, 100m dalej była kolejna restauracja już bez segregacji i ludzi dużo włącznie z ogródkiem:)
ani razu nie musiałem pokazywać papierów nikt też o to nie pytał.
Polska, Niemcy, Austria, Szwajcaria, Włochy - bez czegokolwiek.
Ale... na granicy Włochy-Francja, w Montgenevre (małe przejście na przełęczy) w nocy Francuzi nas sprawdzali - paszporty zwykłe i covidowe.
Z kolei na przełęczy (też w nocy) ze Szwajcarii do Francji (przełęcz Forclaz) - nic.
Czy ktoś się orientuje jak wygląda aktualnie/realnie tranzyt przez Dubaj? Teoretycznie to sobie poczytałem ale potrzebujemy info z pierwszej ręki...🤔
aadamuss
18.08.2021, 23:10
Dania luz totalny - jakby covida wybili - nic nie sprawdzają i zero maseczek.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Objechałem Bałkany Słowacja ,Węgry ,Rumunia ,Serbia ,Czarnogóra ,Chorwacja , Bośnia ,powrót przez Słowenie ,Austrię i Czechy nikt nawet nie wspomniał o Covid .
To samo gdy byłem w okolicach jeziora Bodeńskiego Szwajcaria ,Austria , Niemcy zero kontroli pod kontem Covid
Ku...a mać poszedłem na szczepienie zrobiłem ten paszport covidowy i nie było okazi nawet raz się nim pochwalić . :) :) :)
Objechałem Bałkany Słowacja ,Węgry ,Rumunia ,Serbia ,Czarnogóra ,Chorwacja , Bośnia ,powrót przez Słowenie ,Austrię i Czechy nikt nawet nie wspomniał o Covid .
To samo gdy byłem w okolicach jeziora Bodeńskiego Szwajcaria ,Austria , Niemcy zero kontroli pod kontem Covid
Ku...a mać poszedłem na szczepienie zrobiłem ten paszport covidowy i nie było okazi nawet raz się nim pochwalić . :) :) :)
Nam w Bośni sprawdzali, zaczął od TEST Covid ale jak mu powiedziałem Paszport Covid to się odczepił, na wjeździe do Chorwacji powiedzieli, że tranzyt 12h a jak się ma paszport to można ile się chce ale przy wyjedzie z Chorwacji już nikt nie pytał. Na powrocie poza Bośnią nikt o nic nie pytał.
NaczelnyFilozof
21.08.2021, 21:18
Szybkie pytanie o Serbie bo różne info różnie podają.
Chcę wyskoczyć na wekend do Belgradu.
I teraz pytanie jechać czy nie jechać bo niby Serbia nie uznaje szczepień z UE :(
Dziś pokręciłem się koło komina i.. w Jurgowie sprawdzaja testy, każde auto każdy motocykl straż plus policja. A w Sromowcach żywego ducha, nikogo na granicy w dwie strony.
Wczoraj Czechy dziś Austria ,Niemcy spokój Pa. Nie które knajpy chcą cert. szczepienia
Cabo Verde -testy na przybyciu oraz przy podróży między wyspami. Zwalnia zaszczepienie. Na terenie hoteli i większości restauracji wszędzie maseczki oraz żele od rąk. Obowiązkowe w transporcie publicznym.
Dziś pokręciłem się koło komina i.. w Jurgowie sprawdzaja testy, każde auto każdy motocykl straż plus policja. A w Sromowcach żywego ducha, nikogo na granicy w dwie strony.
W Sromowcach byłem w ostatni tydzień lipca. Codziennie jechaliśmy na Słowację rowerami o ścieżką rowerową wzdłuż Dunajca do Szczawnicy. Policja i strażniki od pepików stały codziennie i zawsze tylko kiwnęli i kazali jechać. Byli dosłownie o każdej porze.
NaczelnyFilozof
30.08.2021, 14:48
Szybkie pytanie o Serbie bo różne info różnie podają.
Chcę wyskoczyć na wekend do Belgradu.
I teraz pytanie jechać czy nie jechać bo niby Serbia nie uznaje szczepień z UE :(
No więc wróciłem.
W teorii aby wjechać do Serbii turystycznie na kilka dni to tzreba miec test genowy na covida. Niestety Serbia nie akceptuje szczepień i polskich paszportów covidowych (ale z niektórych innych krajów UE akceptuje). Ot taka polityka.
Tyle w teori bo nas w praktyce na granicy nie zapytali po co, gdzie i na jak długo. Dowody, papiery od auta i jazda.
Problemem nie jest covid a przekroczenie granicy ;-)
El Kowit
21.09.2021, 12:33
Słowenia
https://youtu.be/fXau8VJRXw8
fXau8VJRXw8
CzarnyEZG
21.09.2021, 13:18
Jakby się ktoś jeszcze na wakacje wybierał, to info z ostatniego tygodnia: Litwa, Łotwa, Estonia i w drugą stronę Czechy, Austria, bez żadnych problemów. Nawet pograniczników nigdzie nie było ani policji.
Prezydenta Brazylii nie wpuścili do żadnej restauracji na Manhatanie bo był niezaszczepiony, zjadł pizzę przed lokalem.
https://tvn24.pl/swiat/prezydent-brazylii-jair-bolsonaro-w-nowym-jorku-zjadl-pizze-przed-lokalem-restauracje-tylko-dla-zaszczepionych-5421695
Też spożywam żarcie po prezydencku ;D
Od niedzieli Berlin tylko z elektroniczną opaska na ramieniu. Papierowa nie wystarczy. Historia zatoczyła koło w jedno pokolenie
RAVkopytko
21.09.2021, 20:28
Ele,że teraz Berlin to będzie wieeeelkie getto ?
Też spożywam żarcie po prezydencku ;D
Od niedzieli Berlin tylko z elektroniczną opaska na ramieniu. Papierowa nie wystarczy. Historia zatoczyła koło w jedno pokolenie😐😶
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Jakby się ktoś jeszcze na wakacje wybierał, to info z ostatniego tygodnia: Litwa, Łotwa, Estonia i w drugą stronę Czechy, Austria, bez żadnych problemów. Nawet pograniczników nigdzie nie było ani policji.
Na trasie do Chorwacji tylko na granicy Słoweńsko-Chorwackiej była kontrola, przy czym widząc polskie blachy i dowody osobiste, motocyklami jechaliśmy generalnie niemalże bez zatrzymania. W Słowenii na niektórych stacjach paliwowych przy autostradzie nie obsługiwali bez certyfikatów lub testów na Covid. Sama Chorwacja to tylko maseczki w sklepach i na stacjach paliwowych.
Dane z przedwczoraj.
Orientuje sie ktoś czy da sie przejechać przez teren objety stanem wyjątkowym. Zaplanowaliśmy wschodniego TETa i zastanawiam sie czy da się. Jedni mòwią że tak, tylko dużo kontroli + nie mozna doby spedzić w danym miejscu inni mówia ze calkowity zakaz nie dla mieszkancow. Ustawa jedno a jak wygląda to na co dzien?
Brzeszczot
22.09.2021, 19:04
Orientuje sie ktoś czy da sie przejechać przez teren objety stanem wyjątkowym. Zaplanowaliśmy wschodniego TETa i zastanawiam sie czy da się. Jedni mòwią że tak, tylko dużo kontroli + nie mozna doby spedzić w danym miejscu inni mówia ze calkowity zakaz nie dla mieszkancow. Ustawa jedno a jak wygląda to na co dzien?Jedź spokojnie na takich ziomków enduro mają wywalone . Ten stan jest wprowadzony dla wiadomo kogo. Mijałem kilka razy wszelkie służby ,chyba tylko proboszcza brakowało. Nikt się nami nie interesował. Oczywiście przy samej granicy po krzakach się nie przedzieraj co by cię z nadchodzącą nie pomylono , zresztą tam jest dużo zakazów i parków , na Podlasiu zwiększ czujność bo podstępnie potrafią przykleić ciężki broloczek do kluczyków, no i wtedy uzależnienie gotowe
Wysłane z mojego czołgu przy użyciu Tapatalka
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210922/7cfb00f2a76a1329beefc6bd00a1c479.jpg
Cześć
Musze niedzielę pojechać z nie zaszczepionym kolegą na 2 dni do Niemiec. Da się test ogarnąć na Przejściu Świecku lub w pobliżu?
Pozdr rr
A kto sprawdza testy? Jak Sie będą pytać to powiedz ze tranzyt i tyle.
Na dzień dzisiejszy nikt tego nie sprawdza nie ma i kontroli po stronie DE
Dla spokoju ducha może kolega zrobić sobie szneltest na granicy coś około 20e
Dzięki. Będą jednak 2 noclegi w hotelach i jakieś knajpy więc lepiej mieć podkładkę
wooocash
07.10.2021, 19:37
Słowacja, ciężko znaleźć restaurację czy knajpę gdzie można zjeść w środku bez certyfikatu szczepienia lub aktualnego testu. Sprawdzone w ciągu kilku ostatnich dni w kilku różnych miejscach.
W IT i SLO bez certyfikatu nie wejdziesz do większości knajp, barów, tawern, itp. Za wejście do sklepu czy innych pomieszczeń baz maski tysiak euri. Święta maseczka ma się doskonale i większość narodu wierzy że ich uratuje, prawie jak San Gennaro w Napoli. Nie polecam używania kominów bo jest traktowany jak brak maski. Na granicach spokój i cisza, żadnych kontroli.
Byłem tydzień temu w Słowenii zahaczyłem również o Włochy. Fakt w sklepach maseczki mają wszyscy ale zarówno we Włoszech jak i Słowenii nie pytali mnie nigdzie o certyfikat. Trochę pojeździłem na szosie. Zaliczyłem dwie najwyższe przełęcze oraz trochę trekkingu. Pięknie tam. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211007/632f485031a59936ed0af3389143cf99.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20211007/79857ed639a63741c3dbaaaf6a394010.jpg
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211007/7388d286f40ec1b6928efca674233d14.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211007/632f485031a59936ed0af3389143cf99.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20211007/79857ed639a63741c3dbaaaf6a394010.jpg
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211007/7388d286f40ec1b6928efca674233d14.jpg[/QUOTE]
Miód i orzeszki..
kleinbagger
09.10.2021, 09:33
w niemcowni na granicach spokoj podkontem cowid ....w restauracjach w srodku tylko paszporty czy tam testy ale na zewnatrz jak najbardzije bez ..... co do hoteli to moze byc ciezko bez testu ...przynajmniej tak bylo w HARZ ale i raczej wzsedzie juz wymagaja ..zeby nie te wymogi i bzdury nikt ba nie wiedzial ze jest covid
Czy ktoś "trenował" ostatnio przejazd samochodem przez "gejropę":osy: połączyony z wjazdem do Anglii. Czego chcą na promie ew. pociągu ?
Co do UK wszystko masz tutaj:
https://www.gov.uk/guidance/travel-to-england-from-another-country-during-coronavirus-covid-19
Czy ktoś "trenował" ostatnio przejazd samochodem przez "gejropę":osy: połączyony z wjazdem do Anglii. Czego chcą na promie ew. pociągu ?
Granice otwarte, ale wczoraj dla przykładu bardzo duża ilość kontroli ( zarówno w De, jak i na granicy De-Nl) zoll, policji itp. pod kątem nielegalnych imigrantów.
Sprawdzane także dość szczegółowo bagaże pod kątem narkotyków. Dawno nie widziałem tak dużej " łapanki".
Co do UK to nie pomogę, byłem ostatnio ponad 6 m-cy temu.
To samo na granicy DE-CH szukają papierosów itp.
o covid nikt nawet nie wspomina
:)
chemiczny
20.10.2021, 19:01
Polska - Czechy: Cieszyn- czasem jest policja i są wyrywkowe kontrole
Czechy - Słowacja przez Mosty, stoi policja ale nie widziałem żeby kogoś trzepali
Słowacja - Węgry: Medvedov, Komarno spokój i cisza, na Sahach i Salgotarjanie policję słowacką ostatnio widziałem.
Na Słowacji maseczki trzeba na stacjach i czasem na firmach wymagają, Węgrzy ogólnie luz, masek nie trzeba i już zapomnieli chyba o covidzie.
Latam dużym na Węgry tam i z powrotem, nikt nigdy o szczepienia czy jakieś kody mnie nie pytał, podczas kontroli policyjnej też nie pytali.
Dzięki za od:Thumbs_Up:zew Jak mawiają ruscy piloci ladujac we mgle "nuuu poprubujem" :)
Rumunia przez Wro-Wawa-Bukareszt. Nikt nie pytał nawet o szczepienie.
W Rumunii trochę sraczki znajomi lokalesi mówią bo ponoć mają dużo przypadków i planują lekkie przytrzymanie zamordę od przyszłego tygodnia. Ale narazie to plotki.
W miejscach publicznych: lotniska, stacje benzynowe itp podobno maska obowiązkowa z mandatem 500E za brak.
Całe lotnisko przeszedłem bez i nawet pytałem policmajstrów o toaletę na lotnisku - baz jakichkolwiek represji.
W mieście jednak na stacjach wolę nie ryzykować :D
W hotelach maski tylko przy bufecie.
Poza tym piękna pogoda i w górach jesień kolorowa aż oczy bolą. Dupościsk, że nie mogę pojeździć tutaj :( plusy ujemne pracy...
m
Czy coś wiadomo o Maroku .czy jest dozwolony wjazd motocyklem od strony Tarifa Tanger
maciekrom
22.10.2021, 10:02
Z tego co obserwuję fb to do Maroka można ale pływają tylko z Włoch, z Hiszpanią są nadal obrażeni.
aadamuss
22.10.2021, 22:34
Z jakiego miasta we Wloszech ? Mam plan ale dopiero na luty.
aadamuss
23.10.2021, 08:55
Dzięki Cesarus.
Na Litwę wjazd bez niczego, w hotelu chcieli paszport covidowy, w knajpach juz nie :-)
Zanim podejmiesz decyzje o wyjeździe to sprawdź telefonując do biura armatora, którym chcesz płynąć. Terminy podawane na stronach są wirtualne. Mi zwrócili kasę za prom do Tunisu na kilka dni przed datą wypłynięcia, wysłali tylko mejla z informacją. Zadzwoniłem na info linie i dowiedziałem się że nie było chętnych na ten termin, bilet kupiłem 3 miesiące temu, takie czasy.
aadamuss
23.10.2021, 22:26
Dzięki za info. Czyli moze byc różnie. W Kownie w knajpach nie chcieli zadnych papierów covidowych a w Wilnie wszędzie chcą :-(
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.