View Full Version : Czy kolejno¶æ rurek z airboxa ma znaczenie? (Rd07)
Witam
Kupi³em niedawno zmêczon± przez poprzedniego w³a¶ciciela AT RD07 i próbujê daæ jej w miarê mo¿liwo¶ci drugie ¿ycie. Z uwagi na fakt, ¿e to mój pierwszy motorek co raz natrafiam na jakie¶ zagadki. Powiedzcie mi proszê czy kolejno¶æ (po³o¿enie) dwóch wê¿y wychodz±cych z airboxa z odmy jak siê nie mylê jest obojêtna.
W Haynesie znalaz³em zdjêcie (rys. 4.9) gdzie pokazane jest to miejsce i w±¿ z lewej strony idzie na dó³ a ten z prawej do silnika. U mnie jest odwrotnie poprowadzone. Nie widaæ ¿eby wê¿e by³y jako¶ nienaturalnie powykrêcane dlatego moje pytanie czy tak mo¿e równie¿ zostaæ? Dzisiaj zabieram siê za demonta¿ airboxa i pasowa³oby pó¼niej z³o¿yæ ju¿ tak jak ma byæ :o
Z góry dziêki za cierpliwo¶æ bo nie ukrywam, ¿e takich pytañ mo¿e siê ode mnie pojawiæ wiêcej :oldman:
Pozdr
Poprawi³em Ci tytu³, bo 03 i 04 maj± inne airboxy. Zrób zdjêcie jak te rurki u Ciebie wygl±daj±. Pozdro.;)
Wygl±daj± tak jak na zdjêciu z haynesa które do³±czy³em w pierwszym po¶cie ale s± zamienione miejscami przy airboxie. Nic poza tym. Dlatego zastanawiam siê czy to ma znaczenie
Nie wiem ju¿ czy doda³o zdjêcie czy nie
Doda³o. Ja bym je prze³o¿y³, ¿eby by³y tak jak biblia Afrykowa nakazuje.;)
Tak te¿ zrobiê.
Dziêki wielkie.
Pozdrawiam
CzarnyCzarownik
20.01.2020, 16:56
A kto¶ mo¿e powiedzieæ co to jest? Bo kiedy¶ nad tym my¶la³em podczas regulacji zaworów ale nic nie wymysli³em :)
Sent from my SM-J600FN using Tapatalk
Mam wra¿enie, ¿e nie ma to wiêkszego znaczenia, która rurka gdzie wsadzona.
Je¶li ma, chêtnie us³yszê uzasadnienie.
Tak te¿ zrobiê.
Dziêki wielkie.
Pozdrawiam
Ja te¿ pozdrawiam.:)
A kto¶ mo¿e powiedzieæ co to jest? Bo kiedy¶ nad tym my¶la³em podczas regulacji zaworów ale nic nie wymysli³em :)
Sprecyzuj pytanie, pytasz o przewody gumowe, puszkê z której (separator odmy?) wychodz± czy bañkê bia³± ( t³umik szumów ?) na zdjêciu z Haynesa?:)
Mam wra¿enie, ¿e nie ma to wiêkszego znaczenia, która rurka gdzie wsadzona.
Je¶li ma, chêtnie us³yszê uzasadnienie.
Z technicznego punktu widzenia- pewnie nie ma znaczenia. Moim zdaniem, fabryczne u³o¿enie lepiej wygl±da, ni¿ przewody skrzy¿owane. Ich podpiêcie, ¶wiadczy o kulturze technicznej mechanika. Tak sobie my¶lê.Pozdro.:at:
CzarnyCzarownik
21.01.2020, 10:01
Chodzi³o mi o t± "puszkê rezonatora".
Jak napisa³e¶ o tej bia³ej bañce to nie wiedzia³em o co chodzi, u mnie tego nie by³o ale na rysunku z serwisówki faktycznie co¶ tam jest.
Mimo wszystko google za bardzo mi nie podpowiedzia³ z t± puszk± rezonatora :D Tam jest co¶ w ¶rodku, czy to po prostu pusta komora aby powietrze jako¶ lepiej pracowa³o? W silniku od DT/TDR125 by³y te¿ puszki powietrza, ale w dolocie silnika, chyba mia³o siê tam wchodziæ powietrze gdy zamyka³ siê "zawór" ss±cy.
Sent from my SM-J600FN using Tapatalk
Poprawka odno¶nie puszki "rezonatora", mia³o byæ "separatora". Tu by³ w±tek o tym: http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2111 i jeszcze jeden ze zdjêciami : http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=5693 ;)
W mojej AT nie ma tej bia³ej puchy. W papierach stoi rok 95 i 44kW mocy. Czy stawaæ na g³owie ¿eby j± do³o¿yæ czy zostawiæ jak jest?
Zet Johny
23.01.2020, 07:46
Mavtm spokojnie nie wszystkie mia³y. Ja mam te¿ siódemkê (bez a) i nie mam tego ma³ego bia³ego baniaczka. :)
Modele 93-95 i 96-03( na Szwajcariê i Austriê), fabrycznie nie mia³y tych bia³ych baniek.;)
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.