PDA

View Full Version : Kontrolka rezerwy - ile paliwa zostalo ?

GregoryS
02.07.2019, 10:59
Czyli zapala sie kontrolka - myslisz sobie "szlag by to", i kalkulujesz czy dojedziesz do nablizszej stacji, wioski itd. Wie ktos ile paliwa zostalo albo jaki zasieg jest do zrobienia po zapaleniu kontrolki ?

Emek
02.07.2019, 11:10
Pisze na cyferblacie o ile mówimy o NAT. U mnie pomiędzy 60 a 80 km.

radiolog
02.07.2019, 12:01
Po zapaleniu rezerwy pokazuje ilość paliwa pozostałą lub zasięg.
Na autostradzie bedzie to 50 km, a na drodze podrzednej nawet i 80 km. Ale ponizej 1l lub 2 nie pokazuje juz nic.
Jezeli chodzi o dokładność pomiaru , to jest bardzo zblizona do prawdy.
Dalej o NAT, bo w BMW pokazuje 5l, a stajemy na autostradzie bez paliwa i pozostaje tylko kłaść sprzeta dla przelewki

GregoryS
02.07.2019, 12:48
Podziekowal ! Zupelnie mi z lba wylecialo ze przeciez mamy pozostaly zasieg "w zegarach", dobrze wiedziec tez o poprawnym odwzorowaniu :) Czytajac jakis czas temu manuala ktorego dostalem z motongiem (w naszym jezyku) temat pozostalego zasiegu byl tak opisany ze jakos mojego zaufania to nie wzbudzilo. Zwlaszcza ze jak Radio pisze roznie z tym zasiegiem/iloscia paliwa jest w roznych sprzetach.

bukowski
02.07.2019, 14:41
odwzorowanie jest zaburzone, jeśli w czasie jazdy na rezerwie gasisz moto. z 1 litra potrafi się zrobić 3 wg wskazań.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

DwaMariany
13.11.2025, 09:45
Odkopię.
Zasięgu jeszcze 30, a ja stoję.
Dobrze, że brygada RR była w pobliżu.
147241
Rezerwa zapaliła sie przy 80.

Siara00
13.11.2025, 20:36
kiedyś czytalem, ze rezerwa to 1 galon, czyli 3,78 litra benzyny i sobie myślałem, że tak bezpiecznie to 50km, co własnie potwierdziłeś :D

luk2asz
13.11.2025, 22:49
Odkopię.

Zasięgu jeszcze 30, a ja stoję.

Dobrze, że brygada RR była w pobliżu.

147241

Rezerwa zapaliła sie przy 80.W 1100 to normalne . W 1000 miałem tak że zasięg znikał pojawiały się kreski i jeszcze człowiek jechał.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

MrWaski
14.11.2025, 04:03
W moim DL-u, jak pojawiły się kreski, że niby już pusto i zasięg 0 km, to ujechałem jeszcze ze 30 km. Specjalnie to sprawdziłem, mając zapasowy kanisterek i czujność palca na wyłączniku, by nie zarżnąć pompy jak zacznie się dusić.
W całym podkarpackim na A4 są 2 stacje benzynowe, a na S19 nie ma ani jednej...

Melon
14.11.2025, 08:27
Ja tam się nie znam ale pompa jest chodzona paliwem i lepiej nie jeździć za często na palącym żydzie stąd tak duże przebiegi na nim

MrWaski
15.11.2025, 21:31
Jak pierwszy raz się zakrztusi, wyłączasz silnik, dolewasz paliwa i nic pompie nie będzie. ;)
Zrobiłem to raz, żeby wiedzieć ile da radę na żyda...

Melon
15.11.2025, 22:16
Jak pisałem nie znam się [może trochę więcej dizla znam] ale w Varadero pompa jest nisko i 70km na żydzie to żaden wyczyn mowa o wytrysku, VFR1200 też. Nie wiem kiedy jechałeś S19 ale pompy są czasem 500m trza zjechać. :)

Dzieju
16.11.2025, 06:35
Przejechałem autkiem z całkowicie pustym zbiornikiem ok 30 km , pękł powrotny przewód paliwowy i wszystko poleciało na drogę. Przy okazji poprawiłem fabrykę.
Wróciłem na gazie , żeby ktoś nie pomyślał inaczej.
Absolutnie nic się pompie nie stało.
Jak ktoś ma używaną pompę paliwa to niech ją włączy na stole na sucho i zobaczymy ile popracuje , z pewnością nie padnie szybko.

Brzeszczot
16.11.2025, 12:58
Przejechałem autkiem z całkowicie pustym zbiornikiem ok 30 km , pękł powrotny przewód paliwowy i wszystko poleciało na drogę. Przy okazji poprawiłem fabrykę.
Wróciłem na gazie , żeby ktoś nie pomyślał inaczej.
Absolutnie nic się pompie nie stało.
Jak ktoś ma używaną pompę paliwa to niech ją włączy na stole na sucho i zobaczymy ile popracuje , z pewnością nie padnie szybko.Nie czepiam się 🫣 , ale 🤔 .W prawidło zamontowanej instalacji gazowej pompa paliwa nie powinna pracować podczas pracy na gazie , chyba że to jest bezpośredni wtrysk benzyny, ale tam nie ma przewodu powrotnego benzyny więc wykluczamy Twój przypadek . Instalacja gazowa pierwszej generacji gdzie wtryski były rozłączane zwykłym przekaźnikiem, miały taką możliwość . Jeżeli monter gazu nie montował z oszczędności drugiego przekaźnika odcinającego pompę ( głównie z oszczędności) tłumacząc klientowi że muszą się studzić wtryskiwacze 🤡🤯 . Tak jak Melon wspomniał , ilość paliwa ma znaczenie co do temperatury pompy , brak tego paliwa powoduje nagrzewania, a co za tym idzie przyśpieszone zużycie . Każdy miłośnik jazdy na oparach będzie wymieniał pompę, chyba że zdąży sprzedać i wymieni ją następny użytkownik. Włącz na sucho na stole taką pompę załóż wąż paliwowy i długość kilku metrów i zostaw tak na 10 minut a później złap ją szybko w rękę , tylko bez rękawic 😉 . Pompa nie spali się natychmiast , ale na zdrowie to raczej jej nie idzie

Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka

Dzieju
17.11.2025, 14:07
Co do sposobu montażu to są różne, plusy i minusy jednego i drugiego.
Nie wdaję się w dyskusję żeby nie było jak z oponami.
Podobnie co do studzenia, dziś włączyłem pompę paliwa, na sucho, długo trzymałem w ręku licząc że się choć trochę zagrzeje......i nic ciągle zimna.
Dalej nie dyskutuję z teoriami bo znowu powstanie kółko wzajemnej adoracji.
Zdrówka.
Cytowanie zastrzeżone by nie rozdmuchać teoretyzowania.