View Full Version : Bubel do szescianu
Synchro przy wtrysku? To się chyba automagicznie dzieje?
Sent from my G8441 using Tapatalk
Potwierdzam co powyżej ze nie ;)
Normalnie synchronizujesz jak w gaźnikowych tylko metodologia bywa odmienna troszkę. Za to bywa ze robi się to znacznie prościej niż w gaźniku czego przykładem może być xj6 bodaj. Za drugim razem zajęłoby mi to max kwadrans bez pośpiechu.
M
Potwierdzam co powyżej ze nie ;)
Normalnie synchronizujesz jak w gaźnikowych tylko metodologia bywa odmienna troszkę. Za to bywa ze robi się to znacznie prościej niż w gaźniku czego przykładem może być xj6 bodaj. Za drugim razem zajęłoby mi to max kwadrans bez pośpiechu.
M
rzecz w tym, że w serwisówce CRF ani słowa o synchro,
rzecz w tym, że w serwisówce CRF ani słowa o synchro,
No i co z tego?
No i co z tego?
to, że przepustnice nie posiadają niczego co by mogło posłużyć za regulację przez sterownik, jest też jedna sonda lambda, być może, że zawór wolnych obrotów ma tyle dużą średnicą łącząc kanały ssące, że ciśnienia i tak się wyrównają i synchronizacji się nie robi i wszystko na to wskazuje.
Ja w swojej NAT 2016 mialem też walkę z kontrolką ABS. Po wymianie czujnika przedniego niby ustąpiło, ale nie pojeżdziłem długo , bo zaraz na drugi dzien po wyjezdzie z serwisu skasowałem moto 😂
w mojej był wymieniany na nowy modulator ABS włącznie z wiązką elektryczną jeszcze na gwarancji
sebastian_j
14.01.2019, 11:12
Nie potrafię tego znaleźć teraz, ale kiedyś na innym forum był kolega co wie trochę w temacie i pisał ze tych śrub się nie dotyka. Jest to ustawione w fabryce i nie podlega regulacji okresowej. Nie ma tego w serwisówce. Mało danych ogolnie na ten temat.
Nie potrafię tego znaleźć teraz, ale kiedyś na innym forum był kolega co wie trochę w temacie i pisał ze tych śrub się nie dotyka. Jest to ustawione w fabryce i nie podlega regulacji okresowej. Nie ma tego w serwisówce. Mało danych ogolnie na ten temat.
podciśnienia można zmierzyć, jak będę miał to rozebrane ponownie postaram się sprawdzić jakie są wartości... jednak takie rozwiązanie nie należy do najlepszych (brak możliwości synchronizacji) tzn. wszystko będzie ok do czasu gdy parametry sprężania i szczelności zaworów będą takie same ale z czasem to się rozjedzie i wtedy jeden garek będzie miał ubogą mieszankę a drugi bogatą, praca na niskich obrotach będzie pozostawiać wiele do życzenia. Czas pokaże chociaż jak na razie problemów tu nie widdać nawet przy przebiegu rzędu 80.000km.
oglądając filmy gdzie CRF zostaje zalana wodą zauważyłem, iż woda dostaje się także do silnika (do oleju) i tutaj jest ciekawe rozwiązanie odmy silnika tzn. odma jest doprowadzona do airboxu od dołu i tym samym jeżeli woda dostanie się do airboxu a my później postawimy motocykl do pionu to przez te durne rozwiązanie całość wody spłynie sobie do silnika przez odmę ...brawo... a wystarczyło wprowadzić odpowietrzenie od góry lub w inny sposób, ale taki aby nie tankować tego do silnika....
radiolog
08.02.2019, 12:02
Trzeba nie topić i problem z głowy, w większość motocykli po zatopieniu woda leci do silnika, chyba.
Trzeba nie topić i problem z głowy, w większość motocykli po zatopieniu woda leci do silnika, chyba.
wystarczy nie prowadzać odmy w najniższym punkcie airboxu i problem się minimalizuje...
radiolog
08.02.2019, 14:51
Takie niby dopracowane bmw wciąga wodę jak odkurzacz, nie wiem czy ktoś przewidywał konstrukcyjnie ochronę przed zalaniem
Odmą? Nie zauwazylem. :)
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
honda_honda
08.02.2019, 15:15
Jeżeli woda dostanie się do airboxa to dalej do silnika droga jest prosta niezależnie od tego gdzie jest odma.
Co z tego że woda nie pójdzie odmą do silnika jak zassie ją górą do silnika a to większy problem. Więc nie szukałbym tu na siłę jakiegoś problemu. Trzeba wiedzieć w co i jak głęboko się wjeżdża.
Mniejszy, bo wykrecasz świece, i rozrusznikiem wydmuchujesz wodę. Gdy zrobi się z oleju emulsja, to juz po jezdzie.:)
Gdy zrobi się z oleju emulsja, to juz po jezdzie.:)
Eee tam. Jest filmik na YT (nie chce mi się szukać) jak ruscy utopili sprzęta, po czym spuścili bawarkę do garnka i na kocherze odparowali, zalali do enduraka i ogień!
Mniejszy, bo wykrecasz świece, i rozrusznikiem wydmuchujesz wodę. Gdy zrobi się z oleju emulsja, to juz po jezdzie.:)
Wszystko zależy od ilości zassanej wody. Nie mówię o paru kroplach.Bo nie wpłynie to na zmianę konsystencji oleju w silniku ani nie wygnie korbowodów.
A w silniku z cyckami po boku miałem taki przypadek. Wodę wypluł a za chwilę część korbowodu z tłokiem.
To oczywiste. Jak to bracia ze wschodu mowią- Wsio wosmożno, tolko ostorożno. ;)
radiolog
09.02.2019, 11:30
A potem niby jeżdżony tylko do kościoła motocykl rozsypuje się po roku od zakupu.
Osobiscie znam 2 osoby, które bmw prawie zezłomowane, przywrócone do stanu ok, sprzedane zostały jako używane tylko na asfalcie i 1 czy 2 parkingówkami.
Robiłeś podobne badania dla innych marek sprzedawanych na rynku polskim, czy problem dotyczy tylko motocykli BMW?
Ps. Czego dotyczy ten temat? Kolegow radiologa, ktorzy są handlarzami zgruzowanych motocykli BMW?
radiolog
09.02.2019, 13:07
To nie handlarze byli to członkowie elitarnego klubu BMW motocykle Polska
Panowie, po co znowu ta gównoburza?
Jedni lubią Hondę inni BMW, a jeszcze inni KTM. Po cholerę sobie dogryzać..
Jak dzieci...
piszcie na temat.... co ma do tego BMW... a jeżeli już to który model ??? :)
sebastian_j
11.02.2019, 11:29
podciśnienia można zmierzyć, jak będę miał to rozebrane ponownie postaram się sprawdzić jakie są wartości... jednak takie rozwiązanie nie należy do najlepszych (brak możliwości synchronizacji) tzn. wszystko będzie ok do czasu gdy parametry sprężania i szczelności zaworów będą takie same ale z czasem to się rozjedzie i wtedy jeden garek będzie miał ubogą mieszankę a drugi bogatą, praca na niskich obrotach będzie pozostawiać wiele do życzenia. Czas pokaże chociaż jak na razie problemów tu nie widdać nawet przy przebiegu rzędu 80.000km.
oglądając filmy gdzie CRF zostaje zalana wodą zauważyłem, iż woda dostaje się także do silnika (do oleju) i tutaj jest ciekawe rozwiązanie odmy silnika tzn. odma jest doprowadzona do airboxu od dołu i tym samym jeżeli woda dostanie się do airboxu a my później postawimy motocykl do pionu to przez te durne rozwiązanie całość wody spłynie sobie do silnika przez odmę ...brawo... a wystarczyło wprowadzić odpowietrzenie od góry lub w inny sposób, ale taki aby nie tankować tego do silnika....
Kolego, wciąż myślę że bardziej popsułeś niż naprawiłeś swój motor. Wydaje mi się też, że mylisz pojęcia tutaj.Bez urazy.
Jeśli miałeś problem z wolnymi obrotami to ja bym zaczął od wyczyszczenia przepustnicy.
Póżniej poczytał co to zawór IAC, minimum air flow itp.
Kolego, wciąż myślę że bardziej popsułeś niż naprawiłeś swój motor. Wydaje mi się też, że mylisz pojęcia tutaj.Bez urazy.
Jeśli miałeś problem z wolnymi obrotami to ja bym zaczął od wyczyszczenia przepustnicy.
Póżniej poczytał co to zawór IAC, minimum air flow itp.
nie miałem problemu z wolnymi obrotami, rozmawiamy teoretycznie o synchronizacji co ma do tego IAC ? czy inne ładnie brzmiące z ang. parametry, na szczęście samym myśleniem jeszcze nikt niczego nie popsuł :) stwierdzam iż śruby do regulacji podciśnień są. Pytanie tylko na jakim etapie są ustawiane wg.jakich kryteriów oraz w jaki sposób następuje regulacja tych parametrów skoro manual nie przewiduje tej operacji.... stwierdziłem także, że możliwe iż regulator wolnych obrotów (a jest to by-pass zwykły) jest jeden dla obu cylindrów więc łączy kanały ssące pozwalając jednocześnie na wyrównanie ciśnień, ale idąc tym tropem to po co robić dodatkowe śruby regulacyjne.....
rozważamy tutaj teoretycznie i nikogo nie namawiam do kręcenia czymkolwiek we własnym zakresie.
(...)
Regulator wolnych obrotów czyli IACV ma 4 piny, sprawdzenia rezystancji dokonuje się poprzez pomiar dwóch par o takich samych parametrach rezystancji więc możliwe, że regulacja wolnych obrotów jest niezależna dla obu cylindrów... jeżeli tak jest to mamy już odpowiedź jak może następować autoregulacja :)
http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=347&pictureid=2046
aby być pewnym przydałby się zawór IACV do oględzin.
sebastian_j
11.02.2019, 14:04
nie miałem problemu z wolnymi obrotami, rozmawiamy teoretycznie o synchronizacji co ma do tego IAC ? czy inne ładnie brzmiące z ang. parametry, na szczęście samym myśleniem jeszcze nikt niczego nie popsuł :) stwierdzam iż śruby do regulacji podciśnień są. Pytanie tylko na jakim etapie są ustawiane wg.jakich kryteriów oraz w jaki sposób następuje regulacja tych parametrów skoro manual nie przewiduje tej operacji.... stwierdziłem także, że możliwe iż regulator wolnych obrotów (a jest to by-pass zwykły) jest jeden dla obu cylindrów więc łączy kanały ssące pozwalając jednocześnie na wyrównanie ciśnień, ale idąc tym tropem to po co robić dodatkowe śruby regulacyjne.....
rozważamy tutaj teoretycznie i nikogo nie namawiam do kręcenia czymkolwiek we własnym zakresie.
Możliwe, że źle zrozumiałem :) W którymś tam momencie pisałeś o szarpaniu na niskich obrotach i myślałem że o to Ci głównie chodzi.
Nie doktoryzowałem się w temacie budowy przepustnicy z naszych motorków i powiem szczerze że nawet nie zwróciłem uwagi na te śrubki.
Nie wiem co masz na mysli przez "by-pass zwykły" ale to jest własnie IAC(idle air control). To jest zawór sterowany przez komputer. Uwaga: nie występuje w modelach z 'ride-by-wire'.
Temat ogólnie rzeka i na kolejny wątek.
PS. Widzę,że edytowałeś wątek i wstawiłeś informację o IAC. Tak, właśnie o to mi chodziło. Ten zaworek na ogromny wpływ na pracę silnika na biegu jałowym. Po oczysczeniu przepustnicy to byłaby kolejna rzecz do sprawdzenia przy podobnych problemach.
Możliwe, że źle zrozumiałem :) W którymś tam momencie pisałeś o szarpaniu na niskich obrotach i myślałem że o to Ci głównie chodzi.
Nie doktoryzowałem się w temacie budowy przepustnicy z naszych motorków i powiem szczerze że nawet nie zwróciłem uwagi na te śrubki.
Nie wiem co masz na mysli przez "by-pass zwykły" ale to jest własnie IAC(idle air control). To jest zawór sterowany przez komputer. Uwaga: nie występuje w modelach z 'ride-by-wire'.
Temat ogólnie rzeka i na kolejny wątek.
od 2018 nie występuje ponieważ sterownik sam może sobie ustawić położenie przepustnicy dla wolnych obrotów, w tych rocznikach można także sobie personalizować siłę hamowani silnikiem co oczywiście jest realizowane poprzez mniejsze lub większe domknięcie przepustnicy przy zamkniętym rolgazie. Tak czy inaczej jak są 2 cylindry 2 przepustnice to synchro być musi w jakiś sposób realizowane.
szarpanie o którym pisałem było efektem przepalenia się obu długich centralnych fajek i przy okazji wymiany i doby rozbierania i składania motocykla z reg. luzu zaworowego :) chciałem zrobić synchro i lipa nie robi się...
A to nie miał być wątek do narzekania i psioczenia na NAT?
Ja raz na rok sprawdzam szprychy lub na wyjeździe co drugi dzień ale nie miałem nigdy luźnych.
A to nie miał być wątek do narzekania i psioczenia na NAT?
Ja raz na rok sprawdzam szprychy lub na wyjeździe co drugi dzień ale nie miałem nigdy luźnych.
ok, aku jest w totalnie zrąbanym miejscu bo nagrzewa się od silnika co skraca jego żywotność (dotyczy 2016-2017) i aku PB
co by nie pisać to zwróćcie uwagę, że nie ma w ogłoszeniach silników na części czyli takich, w których coś się rozleciało...:)
Moja NAT mnie vcoorvia bo ta nowa lepsza jest.
w czym..? :)
Moja NAT mnie vcoorvia bo ta nowa lepsza jest.
w czym..? :)
Też jestem ciekaw :smoking:
w czym..? :)A jezdziles nową?
A nowa to 2018 czy 2019....bo się gubię.
Ja mam 2018.
radiolog
12.02.2019, 22:15
Nowa to 2021 będzie
przebieg 73.000 klepią przepustnice przy ok 1700obr/min słychać szczególnie przy ruszaniu z miejsca... skąd ja to znam znak rozpoznawczy BMW modeli R1100 i R1150 :D
Musisz chyba założyć przelot :)
Musisz chyba założyć przelot :)
to droższe rozwiązanie, przepustnice wyjdą taniej...zemsta BMW za zdradę ;)
Piterm123
15.02.2019, 18:10
Hamulec postojowy
Kto jeszcze ma z tym problem ?
Przestał odpuszczać po wciśnięciu klamki i postanowiłem go rozebrać.
I co ? jak zwykle śruby z gównolitu -trzymające klocki nie dają się normalnie odkręcić.
Już zamówiłem zacisk :mad: ,co prawda używany ale talary poszły wpi...du
radiolog
15.02.2019, 19:09
Bo hamulec powinien być na przednie koło
A nowa to 2018 czy 2019....bo się gubię.
Ja mam 2018.Ta od 2018 ma taki silnik pod styl KTM. Inny, dalej się kręci. Fajnie się tym było przejechać po mieście.
Hamulec postojowy
Kto jeszcze ma z tym problem ?
Przestał odpuszczać po wciśnięciu klamki i postanowiłem go rozebrać.
I co ? jak zwykle śruby z gównolitu -trzymające klocki nie dają się normalnie odkręcić.
Już zamówiłem zacisk :mad: ,co prawda używany ale talary poszły wpi...du
trochę temperatury i młotek + jakiś penetrator i by poszło
Czy u innych tylna lampa też tak dynda, że aż tłucze się o plastiki?
musiałem to gąbką podkleić lampa jest mocowana do plastiku, które spełnia tylko rolę, że jest i nic więcej... sztywności żadnej.
radiolog
01.03.2019, 11:06
Dynda, ale z tluczeniem to przesadzasz
Podklejaniem tylko zaszkodzisz
Dynda, ale z tluczeniem to przesadzasz
Podklejaniem tylko zaszkodzisz
lampa led nic jej nie będzie, przynajmniej nie tłucze się... a gąbka daje dobrą amortyzacje.
radiolog
01.03.2019, 13:06
To nie lampa, szukaj gdzie indziej
Wy tak serio ze ta lampa powinna sie tak kiwac czy tylko zart?Dla mnie to bubel .W zadnym innym motocyklu nie spotkalem sie z takim badziewiem
U mnie się nic nie kiwa...
radiolog
01.03.2019, 18:25
U mnie się nic nie kiwa...To masz chińską podróbkę
:D...U mnie kiwa sie jakby mialo odpasc.Musze to rozkrecic i wszystko od nowa zlozyc...bubel
To mały problem https://www.youtube.com/watch?v=bDoyVREAzSQ
To mały problem https://www.youtube.com/watch?v=bDoyVREAzSQ
to nie na temat!
lampa jest tak zamocowana, że będzie hałasować, chyba, że u mnie było coś co już dawno wypadło.... generalnie jak najadę tym motocyklem na jakaś nagłą nierówność to trzeszczy w nim wszystko, trochę mnie to denerwuje bo wrażenie jakby było coś odkręcone a nie jest.... Zaraz wrzucę wam filmik jak ta lampa się tłucze...
https://photos.app.goo.gl/DXBCyYqy6o5Cteew6
ps. trzeba dać na cały ekran aby był dźwięk i nacisnąć play
przeglądałem fiszki i nic nie brakuje z mocowania lampy.... po prostu jest taka dynda :) i tyle
rozkręcanie i skręcanie nic nie pomoże lampa tłucze się o plastik i jedyne rozwiązanie to przyklejenie czegoś co te elementy oddzieli (guma, gąbka z taśmą samo przylepną itp..)
To masz chińską podróbkęMożliwe, ale się nie tłucze 😎
A u Kolegi to płyta pod kufer wali, nie lampa 😁
madafakinges
01.03.2019, 21:30
Mi się wydaje że wali ręka o płytę a nie lampa...
Mi się wydaje że wali ręka o płytę a nie lampa...Płyta wali.
Honda ma opanowane od dekad mocowanie elementów. Nic nie paruje wodą jak we włoskich, nic nie odpada.
Pierwszy raz jak jechałem szutrami do Talina RD04 to myślałem, że wszystko odkręcić się i odpadnie, szczególnie lampy i kierunkowskazy.
Nawet myślałem, że mi się koło przednie rozjeb*** a na postoju znalazłem ptaka na kolację w szprychach.
Mi się wydaje że wali ręka o płytę a nie lampa...
przecież napisałem, że to lampa.... już ją zrobiłem podklejając od góry i dołu gąbkę czy tam piankę z klejem i spokój...
nieźle też tłucze się oryginalny tylny kufer ale to oddzielny temat :)
radiolog
02.03.2019, 07:03
To się nazywa fanaberia, az boje sie pomyśleć jak tlucze sie wiatr we wlosach podczad jazdy
Grzechu2012
02.03.2019, 10:11
To się nazywa fanaberia, az boje sie pomyśleć jak tlucze sie wiatr we wlosach podczad jazdy
...w okolicach intymnych :haha2:
Nie lubię tego wątku i się nie zapoznałem, więc może dubluję, ale...
Czy tylko u mnie jest niesymetryczne umiejscowienie lusterek? Wersja manual.
Prawe jest OK, ale lewe przez to, że jest (chyba) przesunięte mocowanie do środka to samo szkło lustra jest w połowie schowane za kierownikiem i słabo widać.
Nie wiem, może to ja jestem krzywy jakiś, ale będę ciął i spawał ramię, bo jest za krótkie.
Piterm123
31.03.2019, 10:51
trochę temperatury i młotek + jakiś penetrator i by poszło
tak też uczyniłem i gównolit się rozleciał
Nie lubię tego wątku i się nie zapoznałem, więc może dubluję, ale...
Czy tylko u mnie jest niesymetryczne umiejscowienie lusterek? Wersja manual.
Prawe jest OK, ale lewe przez to, że jest (chyba) przesunięte mocowanie do środka to samo szkło lustra jest w połowie schowane za kierownikiem i słabo widać.
Nie wiem, może to ja jestem krzywy jakiś, ale będę ciął i spawał ramię, bo jest za krótkie.
Ten typ tak chyba ma. U mnie w ATAS 2018 w lewym lusterku widzę swoje ramię i trochę drogi.
Trzeba się tochę wychylić żeby dokładnie zobaczyć lewy pas.
radiolog
01.04.2019, 06:49
Z lusterkami doubletake nie ma tego problemu
Ten typ tak chyba ma. U mnie w ATAS 2018 w lewym lusterku widzę swoje ramię i trochę drogi.
Trzeba się tochę wychylić żeby dokładnie zobaczyć lewy pas.
Lewe do mejkapu, prawe do jazdy. :D To chyba wina niższego mocowania po lewej stronie. Nie wyłapali tego?
Lewe do mejkapu, prawe do jazdy. :D To chyba wina niższego mocowania po lewej stronie. Nie wyłapali tego?
Wiesz, ja Jeszcze na etapie zauroczenia nowym moto :at:
Dużo się wybacza :)
Dzisiaj kupiłem lustro, będę ciął, spawał i malował.
madafakinges
12.04.2019, 10:48
87291
Jakość dobra, tylko celność ujowa... ATAS
GregoryS
12.04.2019, 11:03
Niefajnie, woda bedzie napierniczac do srodka. To czesc ramy ?
madafakinges
12.04.2019, 11:10
To będą sanki pod silnikiem
Serio to w atas ? Nie chce się wierzyć, spaw jak w Dnieprze
madafakinges
12.04.2019, 11:34
Spaw jest ok, nie widziałeś spawów w nowych Yamahach....
muszel72
12.04.2019, 12:54
Tam wogóle nasmarkane jest jakby to człek spawał a nie maszyna jakaś. Dziś 4 browce i dogłębna weryfikacja z wieczora bo pogody i tak nie ma na przewietrzenie.
No jak to jest ok spaw to śmiało mogę się nazwać spawaczem. Nasmarkane to może i ok tylko nie tam gdzie trzeba.
aadamuss
12.04.2019, 13:46
Ten spaw/brak spawu to naprawdę w ATAS czy jaja sobie robicie ? pozdr adam
radiolog
12.04.2019, 13:53
Trzeba wywiercic dziurkę odpływowa w najniższym miejscu i wielkie mi mycyje
GregoryS
12.04.2019, 14:09
Radiologu, nie no badzmy powazni. Gdyby to dotyczylo Rometa (bez obrazy) albo innego chinczyka za 6k, gdzie mam swiadomosc co kupuje, to nie byloby tematu. Slabe zabezpieczenie antykorozyjne, posmarkane spawy, sruby z plasteliny, i takie tam bralbym na klate - cena czyni cuda, nie mialbym zbyt wygorowanych wymagan. Ale mowimy o sprzecie "renomowanego" producenta w cenie 65k+. No do ciezkiej prostytutki - jak takie spawy przeszly kontrole jakosci ?
LuckyStrike
12.04.2019, 14:53
Ten spaw/brak spawu to naprawdę w ATAS czy jaja sobie robicie ? pozdr adam
Wrzucone na grupę CRF na FB. Poniżej info od właściciela:
Ok , this is getting silly now.
Guess I won't be jumping this heavy beast any time soon. It's welded about one third of the way round. I'm supposed to be riding this so called adventure bike 2000 miles hard off-road in Spain in 8 days time. Ironically I was going to be riding all the film locations that Honda used for their AT launch video. Well, thanks Honda, you've ruined that trip and cost me a shitload of money into the bargain.
I film na YT:
https://www.youtube.com/watch?v=SRXa6igNaD4&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2n1ytOU9qEMU5oLJ9s0JNeYy3rCChtzQ8_NfmQ9-P7wKRo9BWWU0sQywY
radiolog
12.04.2019, 15:17
Radiologu, nie no badzmy powazni. Gdyby to dotyczylo Rometa (bez obrazy) albo innego chinczyka za 6k, gdzie mam swiadomosc co kupuje, to nie byloby tematu. Slabe zabezpieczenie antykorozyjne, posmarkane spawy, sruby z plasteliny, i takie tam bralbym na klate - cena czyni cuda, nie mialbym zbyt wygorowanych wymagan. Ale mowimy o sprzecie "renomowanego" producenta w cenie 65k+. No do ciezkiej prostytutki - jak takie spawy przeszly kontrole jakosci ?To byl zart, a shit happens czasami, że jeden soaw nie ten, nie znaczy, ze wszystkie. W moje bmce tez spawy niektore byly badziewne, ale od tego nic sie nie rozleciało
muszel72
12.04.2019, 15:45
Pewnie nie ja jeden poleciałem zajrzeć jej pod spódnicę
nie od dziś wiadomo, że h robi po kosztach.. wszystko po minimum... obecna kolejność marek jp
Suzuki
Kawasaki
Hyonda
Yamaga
a europy
BMU jest i najlepsze i najgorsze zarazem
KAT ciągle się stara poprawić jakość ale powolutku bez pośpiechu
Trump do wszystkiego daje 3 w rzędzie i to mistrz parametrów i papieru
:)
nie od dziś wiadomo, że h robi po kosztach.. wszystko po minimum... obecna kolejność marek jp
Suzuki
Kawasaki
Hyonda
Yamaga
a europy
BMU jest i najlepsze i najgorsze zarazem
KAT ciągle się stara poprawić jakość ale powolutku bez pośpiechu
Trump do wszystkiego daje 3 w rzędzie i to mistrz parametrów i papieru
:)
Jaka to oszczędność Hondy w tym przypadku? Spaw jest, tylko nie tam gdzie trzeba:)
GregoryS
13.04.2019, 00:20
spawacz slepy na jedno oko byl tanszy ? ;)
Teraz wszystko musi być tanie bo klient taki.
Jakość jakość a cena czyni cuda.
Aż strach do sklepu pójść. W przed zakupem trzeba pracę magisterską zrobić, w Excelu przeliczyć wszystko... albo najlepiej zapytać szczęśliwego właściciela na forum.
Co do tego spawu to zonk na maxa.
Ciekawe co Yama zrobi jak zaczną sprzedawać te T7.
A najbardziej ciekawy będzie Kat 790, teraz produkowany w Austrii co już cieknie a zaraz przenoszą produkcję do kitajców. U nas w robocie była taka sytuacja i pierwsze serie były bardzo nieciekawe.
Ciągle moim zdaniem NAT bije konkurencję... te motory już klepią od 2016 bez większych zmian.
Ciągle moim zdaniem NAT bije konkurencję... te motory już klepią od 2016 bez większych zmian.
Nie możemy jednak zapomnieć kilku wpadek i 3 lata zbyt krótko jeszcze na ocenę... poczekajmy na przebiegi rzędu 100.000km
co do spawu to myślałem, że jest niedociągnięty do końca...
Odleciales .....
radiolog
13.04.2019, 09:12
spawacz slepy na jedno oko byl tanszy ? ;)
Raczej spawa automat, tylko kontroler jakości przyspał
muszel72
13.04.2019, 09:43
Jak to wyglada w hądzie? Ludzie spawają na lini czy automat? Przecież są jeszcze linie kontroli. Jestem przekonany, że hąda działa w systemie automotive:confused:
W automotiv na 99% spawa robot, a spawacz stoi za jego ustawieniami,spawanie ręczne jest czasochłonne i nie ekonomiczne.
LuckyStrike
13.04.2019, 10:27
Jak Radiolog pisał, wina w pełni po stronie kontroli jakości, to jest dramat, że ten motocykl opuścił fabrykę. No miejscu Hondy darłbym już do właściciela z nowym sprawnym motocyklem, kontenerem dodatków z katalogu i jakąś ładną Azjatką która zrobi laskę na zgodę ;) Bo fuckap może i się zdarzył ale teraz kwestia czy wyjdą z tego z twarzą.
Teraz wszystko musi być tanie bo klient taki.
Jakość jakość a cena czyni cuda.
Tyle, że CRF 1000 to nie jest tani motocykl.
muszel72
13.04.2019, 19:07
No w porównaniu z gjejesem i MTS to taniutki;)
Odleciales .....Raczej na dwóch kołach...
LuckyStrike
16.04.2019, 22:46
Następna ATAS z grupy na FB :)
https://scontent.fpoz2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/57076223_2246313748914778_115251727946481664_n.jpg ?_nc_cat=110&_nc_ht=scontent.fpoz2-1.fna&oh=739d118cf1078a95981c81f2aec53651&oe=5D33B8A1
https://scontent.fpoz2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/57092907_2246313728914780_8115391528140013568_n.jp g?_nc_cat=111&_nc_ht=scontent.fpoz2-1.fna&oh=787083f128a7faed7dafca44fffd5cd5&oe=5D41A827
Zwazywszy na to Następna ATAS z grupy na FB :)
https://scontent.fpoz2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/57076223_2246313748914778_115251727946481664_n.jpg ?_nc_cat=110&_nc_ht=scontent.fpoz2-1.fna&oh=739d118cf1078a95981c81f2aec53651&oe=5D33B8A1
https://scontent.fpoz2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/57092907_2246313728914780_8115391528140013568_n.jp g?_nc_cat=111&_nc_ht=scontent.fpoz2-1.fna&oh=787083f128a7faed7dafca44fffd5cd5&oe=5D41A827
:haha2::haha2::haha2:
GregoryS
17.04.2019, 07:50
Kuwa... serio po odbiorze moto trzeba wziasc latarke, browarek, i zapoznac sie blizej swiecac jej po spawach.
Swoja droga jak to sie stalo ? Widac ze spaw jest polozony, ale NA materiale, nie laczac sie z nim. Jakim cudem ?
Kuwa... serio po odbiorze moto trzeba wziasc latarke, browarek, i zapoznac sie blizej swiecac jej po spawach.
Swoja droga jak to sie stalo ? Widac ze spaw jest polozony, ale NA materiale, nie laczac sie z nim. Jakim cudem ?
Normalnym, to jest zwyczajnie zle polozony spaw :o
Robot się rozkalibrował czy co?
klasyczne przyklejenie podstawowa wada spawalnicza
Sabotaż Siemensa we współpracy z BMW.
LuckyStrike
17.04.2019, 08:46
klasyczne przyklejenie podstawowa wada spawalnicza
Otóż to, i kompletny brak kontroli jakości ze strony Hondy. Żeby wizualnie nie sprawdzić spoin na sprzęcie który ma bezpiecznie wozić ludzi po bezdrożach to jak dla mnie wyższej szkoły dziadostwo :mur:
Może fachowcy Bmw przeszli do Hondy:):)?
Może fachowcy Bmw przeszli do Hondy:):)?
czego jak czego ale jakości wykonania to BMW nie można zarzucać. Z ramą no cóż już nie pierwszy raz coś pękało i prawie każdej marcie to się przytrafiało... bardziej jest istotne jak producent podejdzie do tematu... bo to wygląda słabo czy będą masowe wezwania ? ale wymienić ramę to już nie zajęcie dla dealera... sorry ale nie na dużą skalę może dostaniecie nowe motocykle.
radiolog
17.04.2019, 09:31
najlepiej,żeby to było na amerykańskiej ziemi, wtedy akcję serwisową szybciej wdrożą.
Lucky Luke
17.04.2019, 10:50
O w pupkę ale dzidostwo , jak w chińskim rowerku z marketu
muszel72
17.04.2019, 10:52
Ja bym chętnie zamienił na nowy ale z DCT :D
Ja bym chętnie zamienił na nowy ale z DCT :D
jak chcesz to możesz wymontować moje DCT o... i chętnie wezmę manual ;)
radiolog
17.04.2019, 13:44
Ja bym chętnie zamienił na nowy ale z DCT :DNo nie, afryki nie zmienia sie tak często jak bmw, pamietam duża część użytkowników przebierała nogami jak sprzęt dochodzil do 2 lat
consigliero
17.04.2019, 15:17
Mam u siebie zamki chińskiej produkcji ale w środku jest też podobno japoński silniczek . Zamek przestał działać, gdy go otworzyłem to w środku był zmielony materiał i brak dwóch śrubek z czterech które zabezpieczały jeden z elementów. Wszystkie wkręty były wyluzowane, gdy pomyślałem o pozostałych zamkach i podobnej możliwości to zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej było zrobić zamykane drzwi na oryginalny klucz. Niestety zepsuł się ten japoński silniczek
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190417/8e398f1d7539d36be3f687ae845a23e7.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190417/409ec14517112c63b0e1a01907e76a1c.jpg
muszel72
17.04.2019, 16:45
Radio, ja nie chcę królowej zamieniać bo nie chcę dokładać 3 dych do MTS:)
Jedyne co to trochę żałuję, że nie kupiłem DCT. Stary człowiek, stare przyzwyczajenia, nieufność do nowości:)
Mam u siebie zamki chińskiej produkcji ale w środku jest też podobno japoński silniczek . Zamek przestał działać, gdy go otworzyłem to w środku był zmielony materiał i brak dwóch śrubek z czterech które zabezpieczały jeden z elementów. Wszystkie wkręty były wyluzowane, gdy pomyślałem o pozostałych zamkach i podobnej możliwości to zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej było zrobić zamykane drzwi na oryginalny klucz. Niestety zepsuł się ten japoński silniczek
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190417/8e398f1d7539d36be3f687ae845a23e7.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190417/409ec14517112c63b0e1a01907e76a1c.jpgKup niemiecki, będzie Pan zadowolony.
Jeszcze odszkodowanie dostaniesz.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190417/59b1662d2a468e5d251ba80709bc931f.jpg
Czasem nie łączy mi stacyjka, po przekręceniu kluczyka trzeba nim trochę poruszać na boki aby stała się jasność... wcześniej zdarzało to się sporadycznie jednak schorzenie rozwija się. Przebieg 76000km
Radio, ja nie chcę królowej zamieniać bo nie chcę dokładać 3 dych do MTS:)
Jedyne co to trochę żałuję, że nie kupiłem DCT. Stary człowiek, stare przyzwyczajenia, nieufność do nowości:)
A ja mam dylemat czy brać DCT, choć raczej tak. I czy ATAS, czy NAT.
W świetle tych ostatnich spawów, moje dylematy to pikuś. :(
A ja mam dylemat czy brać DCT, choć raczej tak. I czy ATAS, czy NAT.
W świetle tych ostatnich spawów, moje dylematy to pikuś. :(
Jeśli nowa to ATAS i w DCT.
Z czasem (niedługim) docenisz tą skrzynię.
Chłonąć będziesz w pełni przyjemność z jazdy i otaczających Cię widoków.
Przejedź się najpierw z taką skrzynią i zobacz czy to dla Ciebie będzie dobry wybór.
Sądzę, że tak :)
Jeśli nowa to ATAS i w DCT.
Z czasem (niedługim) docenisz tą skrzynię.
Chłonąć będziesz w pełni przyjemność z jazdy i otaczających Cię widoków.
Przejedź się najpierw z taką skrzynią i zobacz czy to dla Ciebie będzie dobry wybór.
Sądzę, że tak :)
Motocykla w automacie nie mam, mam za to auto takie i nie takie - i w każdym tak samo patrzę na drogę niezależnie czy ja zmieniam biegi czy automat.
Nie wiem jak mało trzeba jeździć, żeby zmiana biegów w jakikolwiek sposób absorbowała uwagę kierowcy tak, żeby musiał odrywać wzrok od drogi/widoków.
PS. Jak kiedyś znowu będę miał NAT, to tylko ATAS i DCT :D
Ja dzsiaj nadal brałbym zwykla dct. Po co ci krowa atas?
Ja dzsiaj nadal brałbym zwykla dct. Po co ci krowa atas?
Mi po prostu podoba się bardziej od standardowej. Tylko i aż tyle.
Motocykla w automacie nie mam, mam za to auto takie i nie takie - i w każdym tak samo patrzę na drogę niezależnie czy ja zmieniam biegi czy automat.
Nie wiem jak mało trzeba jeździć, żeby zmiana biegów w jakikolwiek sposób absorbowała uwagę kierowcy tak, żeby musiał odrywać wzrok od drogi/widoków.
PS. Jak kiedyś znowu będę miał NAT, to tylko ATAS i DCT :D
W krótkim opisie chciałem ująć jak najwięcej.
Przytoczę moją wypowiedź o zajebistości NAT - konkretnie punkt pierwszy.
http://africatwin.com.pl/showpost.php?p=598052&postcount=5
A skoro już w temacie bubla jesteśmy to polecam wczytanie się na temat hałasującego kosza sprzęgłowego/sprzęgła w manualu.
Dlatego też DCT :)
muszel72
08.05.2019, 10:00
Jest przecież jeszcze kwestia wielkości kierownika i to chyba przesądza o tym czy NAT czy ATAS
[QUOTE=Novy;635839]W krótkim opisie chciałem ująć jak najwięcej.
Przytoczę moją wypowiedź o zajebistości NAT - konkretnie punkt pierwszy.
http://africatwin.com.pl/showpost.php?p=598052&postcount=5
:Thumbs_Up:
A skoro już w temacie bubla jesteśmy to polecam wczytanie się na temat hałasującego kosza sprzęgłowego/sprzęgła w manualu.
To prawda, w mojej od około 20kkm było słychać kosz. Ale nie ma co się bać, w starej 07 hałasuje mi już dobrze - ale to wystarczy na światłach klamkę wciśniętą trzymać i jakoś jest ;)
Tommi, w Portugalii ujeżdżałem wynajętą CRF manuala i nie pomagało wciśnięcie klamki. Gdzieś to już też opisywałem. Moto było świeże.
myku, krowa nie krowa, bardziej mi się podoba. Cena zdaje się na jedno wyjdzie jak dokupię do NAT szybę, gmole i parę bajerów montowanych fabrycznie w ATAS. Z drugiej strony, gmole i szybę można kupić taniej od firm trzecich.
muszel72, dylemat bierze się stąd, że faktycznie troszkie krótki jestem w nogach (180cm), ale od bidy sięgam palcami... Obniżone siedzenie jest w stanie dużo tu zdziałać.
Zapytam tak. Pomijając wielkość kierownika, w czym jest lepszy bubel ATAS od bubla NAT? Może faktycznie nie ma co szaleć...?!
madafakinges
08.05.2019, 13:57
Jeśli chcesz jeździć w 2 osoby to koniecznie ATAS zwykłą nat ma za miekkie zawieszenie do wożenia pasażera i bagaży.
Jak Ci atas za wysoko możesz zamontować siedzenie od standardowej.
bukowski
08.05.2019, 14:00
Zapytam tak. Pomijając wielkość kierownika, w czym jest lepszy bubel ATAS od bubla NAT? Może faktycznie nie ma co szaleć...?!
Jak dla mnie to tylko zawias przód jest lepszy.
Gorszy jest tablet, throttle by wire, baniak z przodu.
A fabryczne osłony i gmole, daruj, to gownolit jest.
radiolog
08.05.2019, 14:47
Gorszy jest tablet, throttle by wire, baniak z przodu.
A fabryczne osłony i gmole, daruj, to gownolit jest.
Akurat TbW jest zaletą pozwalającą na blip co z QS co aż nadto zastępuje dct.
Fabryczne gmole można latwo wzmocnić produktem Hepco Becker, jest taka rozpórka, a wtedy dolne HB są najzgrabniejszymi z dostępnych
Jak Ci atas za wysoko możesz zamontować siedzenie od standardowej.
Ale Mada, siedzenia w obu moto są takie same i są zamienne (oczywiście poza tym, że są w 3 rozmiarach).
madafakinges
08.05.2019, 16:23
W atas w standardzie masz najwyższą opcje w NAT masz pośrednią.
bukowski
08.05.2019, 17:40
Akurat TbW jest zaletą pozwalającą na blip co z QS co aż nadto zastępuje dct.
Fabryczne gmole można latwo wzmocnić produktem Hepco Becker, jest taka rozpórka, a wtedy dolne HB są najzgrabniejszymi z dostępnychRadio, ja tu o motocyklach a ty o skuterach. TbW to zuo!!!
radiolog
08.05.2019, 17:46
Radio, ja tu o motocyklach a ty o skuterach. TbW to zuo!!!
Sent from my G8441 using TapatalkA co ma wspólnego QS ze skuterem?
Linki stalowe to zło
W sumie jakbym miał znowu wydać ta kasę to mocno bym się zastanowił. Czy nat czy atas to plastiki, śruby itd pozostaną takie same... Bubel. Jedyne co ma Afra fajnego w tej klasie to dct. Ale nawet to dzisiaj nie jest dla mnie argumentem. Co nie znaczy te Afra jest złym wyborem. Poprostu nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim badziewie w motocyklu.
W sumie jakbym miał znowu wydać ta kasę to mocno bym się zastanowił. Czy nat czy atas to plastiki, śruby itd pozostaną takie same... Bubel. Jedyne co ma Afra fajnego w tej klasie to dct. Ale nawet to dzisiaj nie jest dla mnie argumentem. Co nie znaczy te Afra jest złym wyborem. Poprostu nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim badziewie w motocyklu.
Dzis bys kupil 1290 tylko sie nie chcesz przyznac :p
Który motocykl schodzący w tym roku z lini produkcyjnej jest według Ciebie wzorem dla NAT ?
Triumph Scrambler XE :Thumbs_Up:
Triumph Scrambler XE :Thumbs_Up:
Fajnie. Tylko ciekawe co na to mój pasażer... Otwierając ostatnio katalog z nowymi jednosladami, patrząc na moje potrzeby i wymagania od motocykla, na ta chwile nie widzę w tym segmencie na rynku alternatywy dla NAT. Są na rynku gmole i stelaże co wystarczająco chronią motocykl, o czym wszyscy wiemy . Ja chyba za mało wymagam od NAT, ale na ta chwile patrząc przez pryzmat konkurencji jest dobrze. Ale wracając do tematu, handbary ostatnio połamałem - bubel :D
muszel72
09.05.2019, 07:02
Ten bubel jest tańszy o ok 1/3 od MTS Enduro czy też GSA. To cza wziąć pod uwagę :)
W atas w standardzie masz najwyższą opcje w NAT masz pośrednią.
A tego to nie zauważyłem. Znaczy, ta wersja -6 cm w ATAS, to jest to samo co -3 cm w NAT?
Czyli jeśli w katalogach podają wysokość ze standardowymi wersalkami, to rzeczywista różnica w wysokości jest raptem 2 cm!
A podają 920/900 i 870/850. Z obliczeń wynika, że najniżej skonfigurowane siedzisko jest dla ATAS 84 cm, a dla NAT 82 cm.
PS
Żeby nie było, brak możliwości zakupu od razu dowolnie skonfigurowanej Hądy bez zbędnych standardowych szpejów, to bubel handlowy do sześcianu.
Jakbym chcial jezdzic z pasażerem albo bylo by dla mnie wazne czy mu wygodnie to kupilbym GSa.95KM dla dwojga plus bagaz to jakiś zart. Multistrada enduro miala by wtedy pole do popisu.
myku, Ty chyba dawno nie siedziałeś obładowany plecaczkiem i bagażami (200+) na Romecie z 9 kucykami... :D
Ja tak co roku latam po Bieszczadach i daję radę. Polskę przelatałem wzdłuż i wszerz. I nigdy nie mówiłem że to bubel do sześcianu.
95KM dla dwojga plus bagaz to jakiś zart
weź przestań bredzić Myku :mur:
Myku dobrze gada. Z tym, że te 95 kuni to nie wiem gdzie jest bo jak dla mnie to max 80 na kole albo nawet tyle nie ma. Do jazdy we dwójkę to bym tego nie kupił za chu.
Emek, nie kupiłbyś ze względu na moc czy ten bubel ma jeszcze inne niedoskonałości w zapakowaniu go na full?
Plecak zeznaje że siedzi się niewygodnie i na GSie było malinowo a na Afryce to tak se. Punkt dla GS.
W temacie jazdy - hamowanie, przyspieszanie, praca zawieszenia z pasażerem - wygrywa GS.
Ochrona przed wiatrem i komfort podróżowania. Wygrywa GS.
Wygląd. Wygrywa Afryka.
Oprócz wyglądu brak jakiejkolwiek przewagi Afryki nad GS jeśli chodzi o jazdę we dwójkę stąd jeśli miałbym jeździć z plecakiem to Afry bym nie kupił. Jak okazjonalnie z plecakiem (jak Ja) to biorę Afrykę bo to nie mój problem tylko plecaka :D.
madafakinges
09.05.2019, 10:08
Szkoda, że wcześniej nie powiedzieliście, że afra jest za słaba dla dwóch osód ja jak głupi zrobiłem we dwóję 20tyś km po bałkanach, rumunii, grecji...
Tak poważnie to mocy bardziej brakuje mi jak sobie jeżdżę sam i chce poświrować niż jak jadę na wycieczkę z babą... przecież w dwie osoby nie wyprzedzam na zajebanie i nie rznę po 200 wszędzie gdzie się da.
ps. Raz jadąc w dwie osoby pomyślałem, że pasowałoby trochę więcej mocy. Jak wyprzedzałem osobówkę jadącą ponad 110 pod górę, to chyba było na trasie z Wisły do Szczyrku...
Emek zalezy gdzie jedziesz, bo np na Ukrainę po dziurawych drogach+ wyjazd na borżawę GS=niewykonalne, afrą bez problemu.
Albański teth w dwie osoby afrą bez problemu, GS bym się umęczył...
Zależy gdzie jeździsz.
Mada przeca nie mówię że się nie da tylko że GS lepsiejszy do jazdy z plecakiem. Moja Pani i tak najbardziej lubi kanapę w SR500 która ma 27 kucy i nie jedzie :D.
85KM na kole wg dyno - to mało?
Nie kupowałem NAT do jazdy we dwoje. Ale plecaczek się przekonał i się jeździ razem. Nie zabija mocą, ale daje radę na autobanach. Jeśli komuś zależy, to się pościga... oczywiście nie z lokomotywami typu Crosstourer. Tylko pytanie jest inne, czy jak się skończą te autobany to kierownik tego kloca dojedzie tam, gdzie kierownik mniejszego kloca która jest NAT. Dlatego dla Myka fajna opcja jest Triumph, a dla mnie lekiem na to wszystko jest NAT- motocykl do wszystkiego. A ponieważ nie stać mnie na posiadanie więcej niż jednego motocykla w garażu NAT jest w tej chwili zajebista opcja.
Nie wiem czy mało czy dużo. Porównawczo się odnoszę do bawarki bo kolega Wąski we dwójkę lata. Nie czepiajta się bo nie mówię, że Afrą się nie da tylko że GS robi to lepiej i do podróżowania we dwójkę brałbym Crosstourera z automatem ;).
madafakinges
09.05.2019, 10:21
Czasami przychodzi mi myśl, że może zmienił bym afre, ale nie ma na co.
GS bym się wstydził
Ducati no na pewno
Triumph bym nie chciał
Supertenere bym się nudził i uniemożliwił zjazd z czarnego
Zostaje KTM
790 nie nada się do jazdy w dwie osoby, powiem więcej obawiam się, że na asfalcie będzie kiepski.
1290 za dużo elektroniki i mocy... bym sobie krzywdę zrobił
1090 najbliższa Afrze fajne bo trochę mocniejsze, elektroniki więcej ale w sam raz, ale straciłbym spokój ducha jaki daje mi NAT i wiem że szybko bym zatęsknił za jej TaśTaśTaś w trasie w szczególności jadąc na wycieczkę wioskowymi dróżkami z babiną.
Dlatego jak zmienię moto to na nowszą AT ale czy jest sens?
Szkoda, że wcześniej nie powiedzieliście, że afra jest za słaba dla dwóch osód ja jak głupi zrobiłem we dwóję 20tyś km po bałkanach, rumunii, grecji...
(...)
Dokładnie to samo mogę powiedzieć.
Dwa lata temu Chorwacja do samego dołu, w zeszłym roku aż do Gibraltaru i plecak nic nie narzekał. Czasem nawet zasypiał tak mu/jej było „niewygodnie” ;)
Kolega leciał solo na jakiejś Yamasze (~700cm3) to mocno musiał odkręcać, żeby siedzieć mi na ogonie. W Aplach wciaz zostawał w tyle.
My obładowani - ja, plecak i trzy kufry. A mój plecak potrafi kufry wypełnić :D
Mnie chodzi o to, że niech każdy jeździ czym tam chce - rometem czy hajką, ale pisanie na forum AT, że NAT to żart to jest jakieś przegięcie.
Większość motocykli tutaj to żart zatem, BA! są nawet słabsze niż te 85WHP. To dopiero obciach.
Ekstremizm wypowiedzi mnie mierzi. Jak każdy inny.
m
...Ekstremizm wypowiedzi mnie mierzi. Jak każdy inny...
:Thumbs_Up:
Plecak zeznaje że siedzi się niewygodnie i na GSie było malinowo a na Afryce to tak se. Punkt dla GS (...)
Oprócz wyglądu brak jakiejkolwiek przewagi Afryki nad GS jeśli chodzi o jazdę we dwójkę (...)
Jest mała przewaga. Bubel tańszy i to sporo. Czy to "tak se" na zadupku, to jakaś masakra czy tylko drobna uciążliwość nie powodująca skutków zdrowotnych?
Zobaczymy co przyniesie rok 2020, bo i tak teraz nie uciułam kasy. Oby wykładnik bublowatości nie przekroczył sześcianu... ;)
A nam po 7ce na NAT jeździło się bosko.
Dużo miejsca (ja mam 190, żona nie), nadal świetne hamulce i wystarczające przyspieszenia. Kanapa dla pasażera bardzo ok. Jak widać, dużo zależy od tego z czego się przesiadamy/z czym porównujemy.
Myku,
może to już widziałeś ale wkleję jako kolejny głos w "starciu KTM vs. Honda" ;)
https://youtu.be/7cp9U7v1qXc?t=607
Pelna zgoda. Dlatego kupilem Afrykę a nie Kata. Bardziej pasuje mi jej charakter,wyglad itd. Czepiam sie tylko jej wykonania...bubel do szescianu.wszystko pęka,urywa sie,łamie i rdzewieje. Wyszla na oponach z drewna a dodatki jak kufry,gmole czy grzane manetki jakby z Kamerun za worek pieniedzy.
do jazdy we dwoje z przeładowanym moto nic lepszego jak cycaty nie ma i nigdy nie będzie (w kategorii enduro oczywiście)
madafakinges
09.05.2019, 22:08
Z Gs takie same enduro jak z Afryki superbike
consigliero
09.05.2019, 22:52
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190509/511b31294a97745ff436a40f96461037.jpg
Czepiam sie tylko jej wykonania...bubel do szescianu.wszystko pęka,urywa sie,łamie i rdzewieje.
Ciekawe...nic mi się nie urwało, nie pękło, nie złamało, coś tam lekko podrdzewiało...nigdy też mi nie uciekła gumka od szyby, ani śrubka :haha2: A już na pewno nic się nie stało samo...
Jak tak czytam niektórych posty to się zastanawiam po co mają ten motocykl...za karę czy co... :vis: Skoro jest tak źle to jaki problem zmienić na coś 'niebublowego' i przestać się mazać?? :umowa:
Ciekawe...nic mi się nie urwało, nie pękło, nie złamało, coś tam lekko podrdzewiało...nigdy też mi nie uciekła gumka od szyby, ani śrubka :haha2: A już na pewno nic się nie stało samo...
Jak tak czytam niektórych posty to się zastanawiam po co mają ten motocykl...za karę czy co... :vis: Skoro jest tak źle to jaki problem zmienić na coś 'niebublowego' i przestać się mazać?? :umowa:
Święte słowa! Rozkręciłem i skręciłem pół mojej ATAS przy okazji montażu akcesoriów i żadna sróbka nie okazała się zrobiona z plasteliny. Są wykonane z nierdzewki, dlatego trzeba się z nimi delikatnie obchodzić i mieć dobre narzędzia.
Kupiłem sobie serwisówkę z Haynesa - coś koło stówki PLN na ebayu i nawet te mityczne gówno-plastiki nie takie straszne. Poprostu trzeba trochę cierpliwości.
PS
Haynesa polecam choćby ze względu na schematy instalacji elektrycznej. Jakby ktoś potrzebował to służę skanem.
temat wcale nie jest przesadzony,
https://advrider.com/f/threads/the-crf1000l-africa-twin-problem-thread.1131281/page-122
moto jako całość wyszedł fajnie ale ze szczegółami już gorzej co nie znaczy, że dramatycznie po prostu nie odstaje już od średniej europejskiej. Jednym chodzi ok innym coś się psuje stuka piszczy itpitd..
"My anormal noise finally ends in sending my engine to Japan... And Honda have to make a new one to me. Honda want to analyze my engine to see whats happened. I dont have more information for now but i'll keep updated this post when i have more info.
At least the guarantee works... after too much push..."
Obejrzyjcie sobie w jakim tempie produkowane są te motocykle. To 2-3 razy szybciej od tempa montażu BMW w Berlinie. To i tak cud ze tak mało jest tych wpadek jakościowych.
https://youtu.be/tW-JQ691fwU
https://youtu.be/CYqMCRbGcF0
[QUOTE=Dario;636305]Obejrzyjcie sobie w jakim tempie produkowane są te motocykle. To 2-3 razy szybciej od tempa montażu BMW w Berlinie. To i tak cud ze tak mało jest tych wpadek jakościowych.
https://youtu.be/CYqMCRbGcF0[/QUOTE
Jak widać na filmach, nikt nie sprawdza jakości spawów ramy:)
Obejrzyjcie sobie w jakim tempie produkowane są te motocykle. To 2-3 razy szybciej od tempa montażu BMW w Berlinie. To i tak cud ze tak mało jest tych wpadek jakościowych.
https://youtu.be/CYqMCRbGcF0
Dla Japończyka wpadka to potwarz. Niemiec to olewa (wielokrotny przykład podejścia BMW (i nie tylko) do klienta).
Jeśli chodzi o załatwianie reklamacji na gwarancji to bardzo ważną rolę odgrywa salon sprzedaży/handlarz, a nie producent. Często do fabryki nie dociera informacja ostatecznego klienta. Handlarz też nie ma kasy z tego, że sra się z klientem i jego reklamacją, czyt. stracony czas, za który nikt jemu nie zapłaci.
Klient jest dobry tylko wtedy, kiedy kupuje sprzęt i ewentualnie go serwisuje. Pozostałe rzeczy to już klient jest natrętem.
Nie pamietam czy mi to ktoś mówił czy gdzieś czytałem, że akcje gwarancyjne na poziomie handlarz-fabryka skutkują jakimiś minus punktami dla handlarza?
Że handlarz ma najlepszą cenę tylko wtedy, gdy jest mało zgłoszeń reklamacyjnych? Za cholerę nie mogę sobie przypomnieć...
Ale właśnie dlatego jest takie tarcie z ASO i uzyskaniem pomocy od nich.
A obraz pracy Niemców mam na codzień. Czasem się zastanawiam, jak to możliwe, że ich gospodarka tak się dobrze trzyma?
To znaczy ja wiem, ale to nie temat i nie chcę wszczynać gównoburzy.
Poza tym na produkcji/ach pracuje niewielu Niemców.
Akurat podejście bmw do reklamacji i poprawek uważam za wzorowe....
muszel72
10.05.2019, 12:22
Ja nie. Zesikał mi się tylny amor w GSA przy przebiegu 16kkm ale rok po gwarancji. Argumentowałem, że serwisy były w ASO a oni, że nie co rok tylko z km. I na tym się skończyło. Inna sprawa jak zareagowała by Hąda. Nie wiem.
Akurat podejście bmw do reklamacji i poprawek uważam za wzorowe....
Dodałbym "w okresie gwarancyjnym" i tu pełna zgoda.
nie dziwię się serwisowi hondy bo żeby coś przy tym motocyklu stwierdzić to trzeba dzień stracić... swoją już 2x rozbierałem do świec i wymieniłem wszystko za ostatnim razem bo słabo się robi myśl rozbierania motka. CRF musi został uproszczona i można to zrobić bez żadnych kosztów tylko czy komuś z Hondy się chce coś zrobić w tym kierunku...
i niech mi ktoś wytłumaczy po co przetwornik od halogenów oem znajduje się pod siedziskiem kierowcy i jest to skrzynka wielkości regulatora? nie można tego gdzieś z przodu wsadzić? a bezpiecznik od gniazda zapalniczki znajduje się pod plastikami przedniej czachy ! ktoś myśli wogule...
Nooo nie wiem jak z tą dumą japoncow. Wg mnie cała honda powinna popełnić sepuku. A co do serwisu. Czytam i czytam a sam odniosę się do Mannheim. Skandal! Nigdy więcej jak żyje, nawet za darmo.
nie dziwię się serwisowi hondy bo żeby coś przy tym motocyklu stwierdzić to trzeba dzień stracić...
ja na myśl o zrobieniu czegokolwiek pod plastikami NC dostaję takiego wkurwu, że nie jestem w stanie tego opisać :vis:
do tego nie wiem z czego to jest zrobione ale sprawia takie wrażenie, że albo ściągasz to po Bożemu albo zaraz będzie do klejenia. nie jest to 'bublowe' w sensie tego słowa ale na serio... ogołocić to z tych niby niewielkich owiewek to jest duża przygoda i konia z rzędem temu kto robi to pierwszy raz i się nie wpieprzył dobrze.
kiedyś miałem zamówienie z montażem na olejarki do 4szt NC. po pierwszej odmówiłem roboty.
m
To fakt, pierwsze zdjęcie plastików w NAT mało mnie o zawał nie przyprawiło... a to dlatego, że wszystko składane na sucho (plastik-guma, plastik-plastik). Po zdjęciu zapsikałem wszystkie punkty zaczepienia sprejem silikonowym i kolejne razy były już na luzie. Fakt, że plastiki KTMa to zupełnie inna liga jakościowa (przynajmniej te w 690, 990)... Druga sprawa to po co robić plastik od lampy do baku w jednym kawałku...dali by czachę + boczki jak w XRV i było by po problemie...
PS. wszystkie zaczepy mam jeszcze na miejscu...o dziwo... ;)
Rozbierałem zimą w garażu ale ogrzewanym. Dodatkowo nagrzałem plastiki.
Znacząco pomogło zastosowanie narzędzi do demontażu samochodowej tapicerki.
Składałem na delikatny wcisk i nic się nie połamało.
No chyba, że MR18 ma lepszej jakości plastiki w co wątpię.
Nie zmienia to faktu ze u mnie sa polamane choc obchodzilem sie jak z jajkiem. Wkrotce bedev potrzebowac te 3M rzepy czy jak to sie nazywa. Te na ktore prxypiete sa poczne listw pic bakiem. Gdzie moge je znalezc?
robertG7
11.05.2019, 10:56
Może tu?
https://allegro.pl/listing?string=rzep%203m&bmatch=baseline-var-n-dict-sort-sqm-com-1-2-0313
Dzieki. Nie mam konta na allegri alw moze na ebayu znajde.
jako że lubię intensywnie użytkować .. :) testuje NAT ile wlezie... :) . W Armeni Wiwaliło mi uszczelniacze od wibracji i dziur.. a na domiar złego Pekł stelaż na czachę..
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/69849688_1123677184492229_6718036975086993408_n.jp g?_nc_cat=105&_nc_oc=AQmMSAows95cF3xQJrjdemqfpboZHWWFUl-64zlx4-Gh0gRNENUIBeiRWCEEamN4NeU&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=f6c10884ddb52ee5fab040ee047afa5d&oe=5E052D7F
to jest ewidentnie słabo przemyślane.. przy mocowaniu nawki czy choćby telefonu i jazdy w terenie to nie ma prawa dac rady długo... słabiuskie i liche...
ja już pospawałem i wzmocniłem stelaż.. w WY..? :D
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/70356543_430821347536963_4394319209635512320_n.jpg ?_nc_cat=103&_nc_oc=AQl69UpM52zEiXmXOkwP6J6jzHk3xonWDuq--h1zBXKIM_CEUGP4Uv6nA16hC-Rkj94&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=e406c1c4209b69162a585d0b95bbbf5f&oe=5E0B6218
muszel72
14.09.2019, 08:01
Mówi się, że przy Twoim użytkowaniu to i tak niewiele pęka:) Przy tym spawaniu kąty się zachowały? Pzdr
Mówi się, że przy Twoim użytkowaniu to i tak niewiele pęka:) Przy tym spawaniu kąty się zachowały? Pzdr
oczywiście.. :D
Po 20kkm w ATAS między innymi wysrało się łożysko, serwis powiedział że silnik w środku wygląda jak by miał przejechane co najmniej 100kkm. Pan Honda nie chce uznać gwarancji trochę smutne.
90507
90508
Kolegi, kupił na początku zeszłego roku a w miesiąc temu w koło Albanii klękną silnik.
Nie rozumiem jak może nie chcieć uznać gwarancji....?
muszel72
14.09.2019, 17:30
To proste. Jeśli nie był serwisowany to się wypną. Jeśli zaś był to podstawy do odrzucenia nie ma. Zakładam ten 1 scenariusz.
No tak. To raczej oczywiste ale czy kolega nie serwisował motocykla na gwarancji? ? ?
Nawet jak był serwisowany to się mogą wypiąć. Wystarczy przeczytać warunki gwarancji dowolnej firmy.
radiolog
14.09.2019, 19:03
Kolegi, kupił na początku zeszłego roku a w miesiąc temu w koło Albanii klękną silnik.A co to za łożysko?
Pewnie powiedział, ze klęknął w offie, tam Honda nie uznaje gwarancji hehe
Motocykl serwisowany był, zobaczymy jak potoczy się całą sytuacja.
Jest to łożysko z wybrakowane, nie mam pojęcia co się w nim obraca.
Coś tam kumpel wspominał, że Pan Honda powiedział "...motocykl nie był używany zgodnie z przeznaczeniem..."
Kolegi, kupił na początku zeszłego roku a w miesiąc temu w koło Albanii klękną silnik.Co to oznacza klęknął silnik? Co się stało?
D
Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka
muszel72
21.09.2019, 21:02
Dziś zauważyłem niewielki wyciek oleju silnikowego na płytkach w garażu. ( motul 300v ma specyficzny kolor), po oględzinach okazało się, że lewa pokrywa silnika z przodu jest mokra od miejsca gdzie jest na gorze gumowy korek i wychodzi z niego wiązka. Dalej na dół. Mam nadzieję, że to dlatego iż królowa poleżała sobie w trawie na prawym boku bo nogi zabrakło:) Jeśli nie to, to dupa:)
muszel72, wystarczy że powycierasz wszystko do sucha i rano zobaczysz.
muszel72
22.09.2019, 08:42
Rano sucho. Cza dziś pogonić królową i sprawdzić kilka razy w drodze. Pzdr
https://youtu.be/fFJ-FaG8WPg
Rozwiązanie na podskakujące koło.
D
Jak ktoś waży 70kg to spoko. Dla rajdera 100kg zdecydowanie za miękkie ustawienia.
o to ciekawe z tym bouncingiem, mam afre od niedawna i pierwsze co zauwazylem na asflacie jakies dziwne bujanie wlasnie w tym przedziale prędkości,jakos mi to specjalnie nie przeszkadza,tylko zdziwiony bylem
https://youtu.be/fFJ-FaG8WPg
Rozwiązanie na podskakujące koło.
Ciekawe, czy ktoś próbował tych ustawień ?
A może ktoś dysponuje oryginalnymi ustawieniami AT ? Jest gdzieś w instrukcji albo manualu ?
W instrukcji obsługi jest napisane jakie są fabryczne. Ale są do dupy.
GregoryS
30.09.2019, 22:15
Eee.. w Atas przy jezdzie solo i kierowniku 80 kg jest calkiem ok na defaultowych.
Motocykl serwisowany był, zobaczymy jak potoczy się całą sytuacja.
Jest to łożysko z wybrakowane, nie mam pojęcia co się w nim obraca.
Coś tam kumpel wspominał, że Pan Honda powiedział "...motocykl nie był używany zgodnie z przeznaczeniem..."
całkiem niedawno zamawiałem kompletny kosz sprzęgła do DL1000 włącznie z łożyskami i co ciekawe nowe łożysko kosza też nie miało jednej rolki!!
consigliero
30.09.2019, 23:35
Ale co? Kupować ten nowszy wypust, czy pozostać przy sprawdzonym hochsztaplerze ?
muszel72
01.10.2019, 07:26
Nowy wypust to tylko kosmetyka. Kluczowe elementy są już dopracowane. Pzdr
W instrukcji obsługi jest napisane jakie są fabryczne. Ale są do dupy.
Jest szansa na skan tej strony z ustawieniami ? bardzo proszę 😀
Jest szansa na skan tej strony z ustawieniami ? bardzo proszę 😀Skan to nie mam jak ale masz czytelne fotki. Instrukcja od NAT 2018, ale jest tez ustawienie dla NATAS.
https://photos.app.goo.gl/68Rasi34SniyUmGn7
Skan to nie mam jak ale masz czytelne fotki. Instrukcja od NAT 2018, ale jest tez ustawienie dla NATAS.
https://photos.app.goo.gl/68Rasi34SniyUmGn7
Dziękuje serdecznie. Ja mam co prawda 2017 rok czyli zawieszenie nieco inne może mieć nastawy, ale przyda się info co czym się reguluje.
Chyba zawias był bez zmian.
radiolog
21.12.2019, 07:53
Przy okazji regulacji zaworów , trochę wcześniej niż fabryka wymagała okazało się ze jedna fajkocewka była uszkodzona, ciekawe czy ze starości hehe . Teraz już wiem czemu na zimnym w Afryce mi zapłony wypadały
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Przy okazji regulacji zaworów , trochę wcześniej niż fabryka wymagała okazało się ze jedna fajkocewka była uszkodzona, ciekawe czy ze starości hehe . Teraz już wiem czemu na zimnym w Afryce mi zapłony wypadały
to są fajki a nie fajko-cewki (chociaż kosztują tyle co fajko cewki :(), tandetne wyjątkowo już kiedyś pisałem, że trzeba je zawsze sprawdzać (chodzi o długie) ja mam już dwie nowe za 5000 zawory więc zobaczymy czy te nowe przeżyły 24.000km
radiolog
21.12.2019, 16:29
Środkowa prawa, to długa ?
muszel72
21.12.2019, 20:20
Radio, przy jakim przebiegu robiiłeś te zawory? Jak tolerancje? Pzdr
Środkowa prawa, to długa ?
środkowe są długie boczne krótkie, u mnie obie środkowe były przepalone, kupiona jedna używka także była przepalona więc kupiłem dwie nowe coś za ponad 500zł chore niestety... ale już nie chciało mi się bawić z używkami.
Uważajcie baaardzo przy wyciąganiu bo urywają się, łatwo także urwać trzpień na który nakręcony jest przewód WN, czasem ich wyjęcie bez zniszczenia graniczy z cudem
radiolog
22.12.2019, 16:54
Radio, przy jakim przebiegu robiiłeś te zawory? Jak tolerancje? Pzdr
43000,bo mi tak wypadła zima i przegląd , tak bym musiał za 5000 specjalnie dymac na zawory, o tolerancje to musiałbym dopytać
muszel72
22.12.2019, 22:27
Spoko. Byłem tylko ciekawy czy po takim przebiegu trzeba było regulować. Pzdr i Wesołych!
Spoko. Byłem tylko ciekawy czy po takim przebiegu trzeba było regulować. Pzdr i Wesołych!
73000 luzy w tolerancji,
Dziś zauważyłem niewielki wyciek oleju silnikowego na płytkach w garażu. ( motul 300v ma specyficzny kolor), po oględzinach okazało się, że lewa pokrywa silnika z przodu jest mokra od miejsca gdzie jest na gorze gumowy korek i wychodzi z niego wiązka. Dalej na dół. Mam nadzieję, że to dlatego iż królowa poleżała sobie w trawie na prawym boku bo nogi zabrakło:) Jeśli nie to, to dupa:)
U mnie to miejsce jest ciągle lekko zapocone na razie nie cieknie
muszel72
25.12.2019, 14:47
Dzięki za te zawory. Olej był bo mi się wymskła rurka ta od filtra powietrza jak ją opróżniałem;)
Dzięki za te zawory. Olej był bo mi się wymskła rurka ta od filtra powietrza jak ją opróżniałem;)No to teraz trza modów poprosić o przeniesienie posta, bo to chyba nie bubel 😀
No to teraz trza modów poprosić o przeniesienie posta, bo to chyba nie bubel ��
zdecydowanie prościej będzie zmienić nazwę wątku :) bo moto zaczyna udowadniać, że poza lekkimi poślizgami wieku dziecięcego zdecydowanie zaniża średnią europejską statystykę bubli i awarii.
z innej beczki, uszczelniacze zmieniłem przy przebiegu ok 80.000km nie dlatego, że puściły! zwyczajnie zdrowy rozsądek nie pozwalał już na dalszy wyjazd... na usprawiedliwienie faktu dodam tylko, że do 73.000 motocykl nie widział "terenu" ani błota ani nawet wielkich dziur w drodze :( także może dlatego.
łożyska z przodu jeszcze oryginalne, główka ramy także, sprawę lekko pogarsza zgon abs ale to było na gwarancji a może mechanik nie miał co robić :) ...
obecnie 92.000km i nie wiem czy jeździć czy sprzedać bubla, bo jak już stuknie 100.000 trza będzie wyłącznie złomować a szkoda ;)
mdxmd, możesz coś bliżej o tej usterce ABS napisać? Sama usterka oraz objawy przed itp.? Thx.
mdxmd, możesz coś bliżej o tej usterce ABS napisać? Sama usterka oraz objawy przed itp.? Thx.
nie wiem jestem 2 właścicielem, w dokumentacji mam to :
"Véhicule garantie du 04/02/2016 au 03/02/2018 - 2 Ans Pièces & MO
Suite à un voyant ABS allumé et un problème (intermittent) de passage
de rapport:
Contrôle du système ABS complet (continuité faisceau, capteurs de
roues...)
Contrôle du système D.C.T
Passage M.C.S (valise Honda)
Test avec boitier ABS neuf: Problème persiste
Remplacement faisceau éléctrique complet avec dépose / repose boucle
ar complète et module ABS
Remplacement liquide de frein Av et AR
Contrôle serrage boulonnerie moteur / partie cycle
Contrôle éclairage et signalisation
Contrôle des niveaux
Contrôle sytème de freinage et usure
Tension et graissage chaine secondaire
Graissage divers (axe de leviers, axe de béquille...)
Pression des pneus
Essai routier
muszel72
25.12.2019, 21:09
Znaczy nuda Panie, nic się nie dzieje:)
o ile dobrze mi google tłumaczy to po wymianie ABS problem nadal występował i wymieniono wiązkę elektryczną później odpowietrzanie całego układu i jazda testowa więc wygląda na to iż sam ABS był ok.
Możliwe, że przy jakimś tam grzebaniu coś przypadkiem rozłączyli (ktoś opisywał podobny przypadek na forum), później poszła nowa wiązka no to wpięli także jak pisałem "mechanik się nudził" :
niestety motocykl nie jest bublem (nie jest także motocyklem "true" terenowym ani wielbłądem bagażowym) , wiem, że wątek jest efektem pewnego dystansu i poczucia humoru ale faktycznie wiele osób, które po raz pierwszy zagląda na forum bo na drodze swojej ewolucji zaczyna interesować się AfricaTwin może nie załapać "specyfiki tematu" i odnieść wrażenie, że nie warto kupować tego moto. Byłoby smutno same pomarańcze i gieesy :)
"Africa Twin" to stan ducha a nie tylko sprzęt.... nie zapominajmy o tym...
o ile dobrze mi google tłumaczy to po wymianie ABS problem nadal występował i wymieniono wiązkę elektryczną później odpowietrzanie całego układu i jazda testowa więc wygląda na to iż sam ABS był ok.
Możliwe, że przy jakimś tam grzebaniu coś przypadkiem rozłączyli (ktoś opisywał podobny przypadek na forum), później poszła nowa wiązka no to wpięli także jak pisałem "mechanik się nudził" :
Dzięki za info.
niestety motocykl nie jest bublem (nie jest także motocyklem "true" terenowym ani wielbłądem bagażowym) , wiem, że wątek jest efektem pewnego dystansu i poczucia humoru ale faktycznie wiele osób, które po raz pierwszy zagląda na forum bo na drodze swojej ewolucji zaczyna interesować się AfricaTwin może nie załapać "specyfiki tematu" i odnieść wrażenie, że nie warto kupować tego moto. Byłoby smutno same pomarańcze i gieesy :)
"Africa Twin" to stan ducha a nie tylko sprzęt.... nie zapominajmy o tym...
Dobrze powiedziane.:Thumbs_Up: Trzeba coś pomyśleć, żeby pomarańcze i gieesy naszych ulic nie zalały.:D
Ciekawa lektura. Zawsze rozbawiają mnie komentarze (zaczerpnięte z Top Gear?), że księgowy to księgowy tamto i motocykl jest „tanio” zrobiony. Fajnie 🙂🙂🙂
Do narzekania jakie to wszystko drogie też się zawsze ludzie znajdują.
Piszę z perspektywy osoby pracującej od dawna w motoryzacji. Nie ma chyba drugiej tak zoptymalizowanej kosztowo branży, gdzie biznesy przegrywa się na poziomie kilku, kilkunastu eurocentów za część a producent samochodu/motocykla kończy z kilkuprocentową marżą.
To, że są niedoskonałości. Ano są i będą. Szczególnie w nowych modelach, tzw. choroby wieku dziecięcego.
Co do pracy Japończyków. Również miałem przyjemność zetknąć się z tym i być w Japonii. Etos pracy jaki tam panuje jest nie do porównania z innymi nacjami. Ja osobiście cieszę się, że mam AT wyprodukowaną w Japonii a nie innym kraju. Mogę być spokojny, że ludzie pracujący na produkcji naprawdę wkładają serce w to co robią.
To moja opinia. Można się zgadzać lub nie. :)
Pozdr
Ciekawa lektura. Zawsze rozbawiają mnie komentarze (zaczerpnięte z Top Gear?), że księgowy to księgowy tamto i motocykl jest âtanioâ zrobiony. Fajnie ������
Do narzekania jakie to wszystko drogie też się zawsze ludzie znajdują.
Piszę z perspektywy osoby pracującej od dawna w motoryzacji. Nie ma chyba drugiej tak zoptymalizowanej kosztowo branży, gdzie biznesy przegrywa się na poziomie kilku, kilkunastu eurocentów za część a producent samochodu/motocykla kończy z kilkuprocentową marżą.
To, że są niedoskonałości. Ano są i będą. Szczególnie w nowych modelach, tzw. choroby wieku dziecięcego.
Co do pracy Japończyków. Również miałem przyjemność zetknąć się z tym i być w Japonii. Etos pracy jaki tam panuje jest nie do porównania z innymi nacjami. Ja osobiście cieszę się, że mam AT wyprodukowaną w Japonii a nie innym kraju. Mogę być spokojny, że ludzie pracujący na produkcji naprawdę wkładają serce w to co robią.
To moja opinia. Można się zgadzać lub nie. :)
Pozdr
proszę Cie... piszesz tak przekonująco, że jeszcze ktoś uwierzy ;)
JAPAN od 20lat komletnie nie nadąża za europą... wcześniej było lepiej ale to już było .. jak w piosence
już nie można patrzeć na te wiecznie upalone kostki stycznika rozrusznika oraz złącza alternatora/regulatora napięcia od kilku dekad nie mogą się połapać, że coś nie halo jest. Generalnie instalacje elektryczne (tak po 10-15latach) w japończykach to porażka.
Weźmy na stół YAMAHA np. model XV 920/1000/1100 XVS1100 ile to lat produkcji ? ponad 20lat a jak były problemy z rozrusznikami tak trwały do końca produkcji modelu :( w pierwszych modelach padał wyrzutnik a w ostatnich sprzęgiełko kierunkowe i gdyby nie chińczycy co robią teraz zamienniki (zresztą lepsze od oryginału) to kroili by nas dalej na 2500zł
@mdxmd
nie mam zamiaru Cie przekonywać, bo można się przerzucać argumentami w nieskończoność. Ja wierzę w to co widziałem, z czym miałem okazję pracować oraz to z czym do teraz mam do czynienia.
BTW
Mam jeszcze Japonię z 1981, która jeździ, pali na strzał i ogólnie git. :)
Jakby to ująć moje drogie koleżanki i koledzy czytający ten wątek (i pewnie wiele jemu podobnych)... polecam w wolnej chwili zapoznanie się z tak zwanym błędem przeżywalności, historią Abrahama Walda i jego badań w czasie II wojny światowej. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy miał styczność ze statystyką, a jeszcze mniej osób wyniosła z tego kontaktu coś dla siebie. Mimo to, a może właśnie dlatego warto poczytać chociażby pierwsze z brzegu teksty.
http://www.f5.pl/surprise/blad-przezywalnosci-czyli-jak-latwo-mozna-wpasc-w-pulapke-na-pozor-logicznego-myslenia
https://baytorblog.wordpress.com/2017/09/04/blad-przezywalnosci-pojawia-sie-czesciej-niz-myslisz/
kristoch
23.01.2020, 03:23
😀 dokładnie!
Jest też taka ilustracja wnioskowania opartego o niepełne dane - w formie zagadki:
„W dobie ataków terrorystycznych na samoloty pasażerskie. Jak zmniejszyć prawdopodobieństwo własnej śmierci w samolocie porwanym przez terrorystów grożących zamachem bombowym?”
„Zabrać ze sobą bombę na pokład”
Dlaczego? Bo prawdopodobieństwo, że na pokładzie znajdą się dwie bomby jest drastycznie mniejsze niż że znajdzie się jedna.
@mdxmd
nie mam zamiaru Cie przekonywać, bo można się przerzucać argumentami w nieskończoność. Ja wierzę w to co widziałem, z czym miałem okazję pracować oraz to z czym do teraz mam do czynienia.
BTW
Mam jeszcze Japonię z 1981, która jeździ, pali na strzał i ogólnie git. :)
nie chodzi o przekonywanie nie nie zaprzeczam, że dokładają wszelkich starań co do jakości (i planowania usterek....) nie porównywałbym japonii z starych lat tak do roku 1999 bo tutaj był nacisk na jakość i wyścig technologiczny później dostali jakiejś depresji albo nie wiem czego. Gdyby nie normy emisji spalin to pewnie do tej pory pchaliby gaźniki.
„Zabrać ze sobą bombę na pokład”
Dlaczego? Bo prawdopodobieństwo, że na pokładzie znajdą się dwie bomby jest drastycznie mniejsze niż że znajdzie się jedna.
Tu jest dokładnie takie samo.
Tu jest dokładnie takie samo.
No właśnie na tym polegał dowcip . . . :)
Recenzja po 100tys km.
https://youtu.be/vDBM4KKu4ys
2 lata temu mijałem się z tym panem na Loftach 😀
Pozdrowienia,
D
kristoch
09.02.2020, 10:32
Dokładniej to po 109kkm. Przez cały ten czas nie wymieniał świec i nie regulował zaworów. Za to kilka razy musiał zmienić opony i łańcuch.
To tylko potwierdza powszechnie znaną awaryjność hond.
Honda zbankrutuje produkując takie Buble
bukowski
12.03.2020, 18:26
potwierdzam padnięte 2 fajki po 36 tysiącach.
motocykl jeździł jak gdyby nigdy nic.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
radiolog
12.03.2020, 19:00
Mnie tylko jedna po 41000
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu TapatalkaA jak to sprawdzić? W jaki sposób zauważyłeś?
radiolog
13.03.2020, 10:25
A jak to sprawdzić? W jaki sposób zauważyłeś?
Mnie tam nie przeszkadzało. ,wszystko chodziło ok, No może czasami na zimnym wypadały zaplony.
Wyszło przy okazji regulacji zaworów
muszel72
13.03.2020, 10:46
Przydałaby się jakaś akcja serwisowa na nie:) Jak w beemwe:)
bukowski
13.03.2020, 12:09
A jak to sprawdzić? W jaki sposób zauważyłeś?Przy okazji przeglądu poprosiłem mechanika o pomiar.
wieki temu wałkowałem temat tych fajek... nowe kosztują ponad 500zł (za 2szt.) za kawałek gumki z ebonitem i rezystorkiem
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=33900
jak jedna padnie wymieniajcie zawsze 2!!! bo i tak ta druga szybko się zesra.. kupicie nowe macie 2 lata gwarancji... a przez 2 lata pewnie i tak będziecie sprawdzać zawory więc w razie czego do reklamacji i będą znowu nowe...
bukowski
20.03.2020, 20:07
U mnie mechanik wstawił dwie fajki wewnętrzne po 100 zł sztuka. A tak wyglądają świeczki...https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200320/74042e2b025bafd9d5fb0b1a4d3839b6.jpg
Nie wiem czy to złudzenie ale przerwy po byku.
U mnie mechanik wstawił dwie fajki wewnętrzne po 100 zł sztuka. A tak wyglądają świeczki...https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200320/74042e2b025bafd9d5fb0b1a4d3839b6.jpg
Jakie to fajki ?? Te po 100zł
Masz coś nie halo bo swiece powinny byc popielate a nie czarne
bukowski
20.03.2020, 22:44
A jakie mają być, jak fajki zjarane?
Dowiem się, co mi tam Dandy wstawił.
Przerwa jest w okolicach 1 mm, szczelinomierza nie mam, ale przylozylem suwmiarke.
Skok gwintu tej świecy jest zdaje się 1,25 mm. Tak więc ta przerwa jest ciut większa niż 1 mm. Tak na oko... ;)
aadamuss
21.03.2020, 00:05
Też mi to wygląda na więcej - czy środek świecy jest spalony?
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Przerwa jest w okolicach 1 mm, szczelinomierza nie mam, ale przylozylem suwmiarke.
chodzi oczywiście o producenta... bo oem to coś ok 280zł a z tego co wiem to nie ma zamienników.. ja próbowałem przerobić NGK CR3, która pasuje ale nie ma kapturka przeciwkurczowego, który odciąłem z oryginalnej fajki. NGK CR3 kosztuje 60zł
radiolog
21.03.2020, 07:53
Eeee tam gazem kręcić nie umiesz
bukowski
21.03.2020, 09:44
Znalazłem podkładkę, która wchodzi w szczelinę, ale tylko krawędzią. jest mniej niż 1 mm.
Tak czy siak, cena tych świec i fajek jest z dupy. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200321/12f98e678f3899d1ac41fdc0db10f16f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200321/7e4a1e912e9085393079ab1f927cc681.jpg
Skok gwintu tej świecy jest zdaje się 1,25 mm. Tak więc ta przerwa jest ciut większa niż 1 mm. Tak na oko... ;)
:haha2:
Ale się ubawiłem,mierzenie przerwy między elektrodami ze zdjęcia!:D
:haha2:
Ale się ubawiłem,mierzenie przerwy między elektrodami ze zdjęcia!:DCo Cię tak śmieszy? Przecież nie mierzył tylko porównał ze skokiem gwintu na tym samym zdjęciu. Przecież na zdjęciu proporcje są zachowane. Nie czujesz różnicy? Oczywiście wiadomo, że to nie jest pomiar, tylko jak wspomniał "na oko" :)
Spoko, Melon ma rację, szczeliny mierzy się szczelinomierzem... ;)
czy będzie 0,8 czy 1,4mm to i tak bez różnicy a fajka jak się przepali to nawet nie wiadomo jaka powstaje przerwa
bukowski
21.03.2020, 17:20
a może fajki padają od świec?
swoją drogą, być może to zludzenie po zimie, ale motor idzie wyraźnie zwaawiej. Może ta. druga para świec nie jest jednak od parady.
Jeśli jedna fajka nie działa zmienia się sposób spalania mieszanki tak mniej więcej.Organoleptycznie można to zauważyć np,w ciemnym garażu.Odpalamy silnik i grzejemy,tam gdzie jedna świeca nie działa kolektor wydechowy robi się jaśniejszy.Można powiedzieć że świeci.
bukowski
21.03.2020, 21:55
Melon, zdaje sobie sprawę, chociaż teoretycznie (gdzieś o tym czytałem) to prędkość rozchodzenia się ognia w cylindrze jest większa niż średnia nierównomierność zapłonu na świecy A i B. czyli, znowu teoretycznie, mieszankę odpala zawsze jedna świeca, zanim druga wytworzy łuk, to już nie ma czego podpalać.
Ale z drugiej strony po coś pan Hąda dwie świece w. garnek wsadzil. Wyobrażam sobie, że z tymi prędkościami to nie tak do końca i jednak druga świeczka skraca cykl zapłonu, czyli..? że na obroty szybciej się wkręca?
radiolog
21.03.2020, 22:05
Wczoraj odświeżyłem sobie pamięć wsiadając na 1290 R, ergonomiczniejsze to od nowej ATAS. Przy okazji ciekawostka wersja R wychodzi na oponach szosowych, nie ma już w konfiguracji opon kostkowych przy zakupie
Ktoś potrafi mi wytłumaczyć fenomen ceny tych świec? :dizzy:
A co Cię tak bulwersuje?
Ze musisz wydać kasę na świece irydowa, która powinna wystarczyć lekko na 100kkm?
bukowski
22.03.2020, 09:24
Matjas, ale fakt, że jest irydowa, nie uzasadnia ceny 150 zł / szt. Świeczka o identycznej konstrukcji a tylko mniejszej ciepłocie kosztuje 1/2 tego. Być może jest nawet trwała (dwie zewnętrzne świece z nieuszkodzonymi fajkami są w idealnym stanie i nie było potrzeby ich wymieniać), ale ewidentnie jest jakiś fuckup z tymi fajkami.
Nie da się znaleźć zamiennika?
A co to za fajki ze takie drogie????
bukowski
22.03.2020, 09:54
jedno i drugie NGK.
identyczne świece ngk ale o innej ciepłocie kosztują 60 zl.
analogiczne fajki (rezystancja, długość) różniące się de facto elementami silikonowymi są po 100 zł.
takze jest to ewidentne zdzierstwo.
Ciepłota świecy to jej kluczowy parametr mający wpływ na jej awaryjność jeśli będzie użyta w silniku o większej/mniejszej temperaturze spalania.
Cena jaka jest taka jest. Szwagier opowiadał ostatnio historię klienta firmy Mercedes Benz który kupił AMG 63 ze zwykłymi tarczami nie ceramicznymi i wielka afera bo mu się wyginają jak napierdala 300kmh po obwodnicy Wrocławia.
jedno i drugie NGK.
identyczne świece ngk ale o innej ciepłocie kosztują 60 zl.
analogiczne fajki (rezystancja, długość) różniące się de facto elementami silikonowymi są po 100 zł.
takze jest to ewidentne zdzierstwo.
czyli fajki, o ile dobrze kumam Twoją wypowiedź, możesz kupić w zamienniku i wymienić przewody.
co do świec to ja bym się faktycznie zastanowił czy ich ciepłota jest prawidłowa bo jeśli jest to: masz coś nie halo z mieszanką lub świece do oceny były zdemontowane w nieodpowiednim momencie cyklu pracy silnika.
BTW w ręku nie miałem nigdy nowej AT więc zapytam jak lajkonik - one mają prawidłowo tak zajebiście długie gwinty? Wygląda na to, że z 10mm wystaje do komory spalania. Oczywiście mogę się mylić.
m
bukowski
22.03.2020, 12:23
to są świece OEM, nie były dotąd wymieniane. Przebieg 35 tys. km.
Drugi zestaw świec z tego samego silnika wygląda normalnie.
Żeby objaśnić. do konca: tam są dwie świece na cylinder. Każdy cylinder ma dwie fajki, długa (wewnętrzna, dostęp po demontazu chłodnic i okolic) i krótka. Krótkie fajki są w porządku, świece od nich też. Dlugie padają i świece wyglądają jak na zdjęciu.
no jest to ewidentny bubel.
czyli jest to zdjęcie niepracujących świec?
serio nie można tam założyć jakichś normalnych fajek długich ngk???
m
bukowski
22.03.2020, 18:40
no tak na logikę, jeśli zwiększała się oporność na fajkach, to iskra była coraz słabsza, więc nie dopalala, stąd sadza.
A co Cię tak bulwersuje?
Ze musisz wydać kasę na świece irydowa, która powinna wystarczyć lekko na 100kkm?
Od razu bulwersuje, pytam tylko. A wystarcza?
1. po co wymieniacie te świece po 48.000km wymieniajcie np. po 72.000
2. standardowe świece często zalecało się wymienić po 12.000km nigdy tego nie robię i nie tylko u siebie spokojnie można ciągnąć do 24.000
dlaczego? nie rzadko ten sam typ świec stosuje się w kompletnie nie wysilonym silniku o niskich obrotach a także w heblarce co mało kiedy schodzi poniżej 6000obr. patrzysz w serwisówkę tutaj i tam wymiana po 12.000, 24.000 itd...
każdy zrobi jak uważa
ponawiam pytanie o fajki długie, jaki zamiennik po 100zł zastosował mechanik ? bo może używkę wsadził...
bukowski
22.03.2020, 22:01
ponawiam pytanie o fajki długie, jaki zamiennik po 100zł zastosował mechanik ? bo może używkę wsadził...
no daj chłopu mieć weekend :) zadzwonię jutro. "czerwone od crossa", tyle. zapamiętałem :)
muszel72
23.03.2020, 09:30
To ja też czekam na te info i pewnie wielu innych:)
bukowski
23.03.2020, 10:18
bliżej niż dalej, ale symbolu jeszcze nie mam.
jest to ngk, końcówka symbolu to x3 (jest to ważne z. uwagi na średnice świecy).
Chodzi o numer katalogowy fajek?
30700-HL4-A01
30701-MJP-G5130701MJPG51
bukowski
23.03.2020, 11:04
Chodzi o numer katalogowy fajek?
ale nie OEM, tylko zamiennik, 3x tańszy.
Qmam.
A pamiętasz, jaką oporność powinny mieć?
Bo można by na takiej podstawie dobrać zamiennik.
bukowski
23.03.2020, 12:33
5.5.
fajki ngk cr3 8089
cr1 nie pasuja
Melon, zdaje sobie sprawę, chociaż teoretycznie (gdzieś o tym czytałem) to prędkość rozchodzenia się ognia w cylindrze jest większa niż średnia nierównomierność zapłonu na świecy A i B. czyli, znowu teoretycznie, mieszankę odpala zawsze jedna świeca, zanim druga wytworzy łuk, to już nie ma czego podpalać.
Ale z drugiej strony po coś pan Hąda dwie świece w. garnek wsadzil. Wyobrażam sobie, że z tymi prędkościami to nie tak do końca i jednak druga świeczka skraca cykl zapłonu, czyli..? że na obroty szybciej się wkręca?
To nie teoria.
Tak jak pisałem takie objawy są w bmwe jak jedna fajka nie działa stwierdzone na własne oczy.:D
czyli nic nowego, NGK CR3 nie pasuje bezpośrednio trzeba
1. zeszlifować dolną część bo nie wejdzie w otwór
2. nie ma kaptura górnego (trzeba z oem odciąć ładnie i to połączyć)
efekt jest taki
http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=347&pictureid=2032
sama CR3 bez modyfikacji nie pasuje a bez górnego kapturka całkowicie się nie nadaje bo do świecy dostaje się cały syf...
mam nadzieję, że u kolegi mechanik pomyślał o tym a nie tylko wsadził CR3
http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=347&pictureid=2281
http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=347&pictureid=2280
elektrycznie CR3 jest komptybilna z oem
bukowski
23.03.2020, 18:00
niczego nie szlifował.
Czy na świecach jedyne oznaczenie to: NGK SILMAR8A9S?
niczego nie szlifował.
to obcinał nie ważne jak nazwać zmniejszenie średnicy.
oryginalna fajka wchodzi na styk i nie ma zapasu luzu.
bukowski
23.03.2020, 19:55
Czy na świecach jedyne oznaczenie to: NGK SILMAR8A9S?tak
radiolog
02.06.2020, 12:39
Wcale nie taki bubel
https://www.motocykl-online.pl/testy/Motocykl-uzywany-Honda-Africa-Twin-CRF-1000-L-po-50-000-km,12662,4
akurat powoli dobijam do takiego przebiegu, to się uspokoiłem :)
Tu jest recenzja po 100 tys.: https://www.youtube.com/watch?v=vDBM4KKu4ys&t=189s
Ja mam już ponad 61000 i jest moc.
radiolog
03.06.2020, 05:47
Ja mam już ponad 61000 i jest moc.
Ale rozbierales do panewek?
Ale rozbierales do panewek?
Jest moc pod ręką i to wystarczy :):):):)
Jak mu nic nie dolega to nie rozbieram :)
Jest moc pod ręką i to wystarczy :):):):)
Jak mu nic nie dolega to nie rozbieram :)
Nooo tak. Ale jak sie waży dwa razy tyle co ty to tej mocy juz tak nie ma :D
Nooo tak. Ale jak sie waży dwa razy tyle co ty to tej mocy juz tak nie ma :D
Oj tam. Jak w czasach zarazy się zbliżyłem do 69,5 to szybciutko zadziałałem co by do normy wrócić i moc jest dalej :):):):)
Porównaj CRF do 1090r lub Multistrady a nie kondona :D
oj to trasznie brzydkie mopliki te katy i strady...
oj to trasznie brzydkie mopliki te katy i strady...
Kwestia gustu, ale kondonami nie są :D
bukowski
16.06.2020, 22:31
ostatnio na autobahnie cisnąłem CRF obok 950, lecieliśmy pod 190 (ja na kostkach...) with all the respect, nie wiem co to za model był, tylko że srebrmy, obły i miał "950" na tylnym boczku (?)
mój ty borze, jaki to paskudny motor jest!
Instrukcja montazu (czysciciela ogona) akcesoryjnego mocowania tablicy rejestracyjnej R&G.
https://www.rg-racing.com/browsetype/Tail_Tidies/Honda/CRF1000L_Africa_Twin_Adventure_Sports/LP0246BK/
Jakis żart pan Honda nam zrobil. Jak myśle o jakimkolwiek dłubaniu przy tym motorze to mi się słabo robi. Chce założyć gniazdko zapalniczki i grzane minetki ale to raczej temat "na zime".
:Thumbs_Down:
Filmik takiego amatora ktory to montuje. 1 godzina 50 min filmik... Koleś może nie zwinna waszka ale też nie lewus. Zwykły blok. Łamie plastiki, bo inaczej widać jest cieżko (taki projekt Hondy), śrub cała garść, każda inna, wszystkie podobne... nasadowe, imbusy, gwiazdkowe. Idź pan w H.
WqmfwZ1jiIM
Instrukcja montazu 9 stron pare zdjec, drobnym druczkiem. FITTING INSTRUCTIONS
• To fit the R&G tail tidy, remove the main seat using the key and the pillion seat by removing the two hand operated bolts shown in picture 1.
• Remove the bolts shown in pictures 2 and 3 from both sides and then remove the pillion handle/luggage rack.
• From both sides of the bike remove the bolts shown in pictures 4, 5 and 6 and 7.
• From the right side of the bike remove the bolts shown in pictures 8 and 9 and then remove the cover panel.
• From the right side remove the bolt shown in picture 10
• Remove the rear fairing panels from both sides by gently releasing the clips around the outside using a small amount of pressure.
• Remove the 4 bolts shown in picture 13, these bolts are also shown in picture 11 and 12.
• Remove the 2 bolts shown in picture 14.
• The seat mounting bracket can now be removed to gain better access to the wiring connectors.
• Remove the nuts on the back of the tail light and unplug the connector shown in picture 15.
• Release the clip on the tail light shown in picture 16 by pulling the tail light up as shown in picture 17.
• Remove the white connector shown in picture 18.
• Remove the two bolts shown in picture 19.
• Remove the nuts and bolts shown in picture 20 and remove the metal bracket.
• Secure the metal bracket to the licence plate bracket (item 1) using the M8 bolts (item 7), M8 washers (item 9) and the nuts removed in picture 20.
• Protect the wiring of the licence plate illuminator (item 3) with a length of heatshrink (item 13) as shown in picture 22.
• Secure the licence plate illuminator (item 3) to the licence plate bracket (item 1) using the supplied nuts and washers. Please note you will have to fit the light shroud and use a small amount of adhesive to hold it in position.
• Pass the licence plate illuminator (item 3) wiring through the licence plate bracket cover (item 2) and through the central hole in the licence plate bracket (item 1) as shown in picture 23.
• Cut and secure the rubber u-channel (item 12) as shown in picture 23.
• Secure the licence plate illuminator wiring to the licence plate bracket cover plate (item 2) using the included cable tie (item 14). Ensure the head of the cable tie sits on the back of the cover plate so it will sit inside the recess on the licence plate bracket (item 1). Trim the cable tie once fitted.
• Secure the licence plate bracket cover (item 2) to the licence plate bracket (item 1) using the two 12mm M6 bolts (item 5), two M6 washers (item 8) and two 5.2mm spacers (item 4) as shown in pictures 24, 25 and 26. The spacers sit between the licence plate bracket and the cover.
• Offer the licence plate bracket assembly up to the bike and pass the tail light connector through the metal bracket as shown in picture 27.
• Pass the licence plate illuminator wiring into the bike and connect the licence plate illuminator connector (item 11) using the bullet connectors.
• Replace the seat mounting bracket and secure the licence plate bracket assembly using the two original bolts as shown in picture 28.
• Connect the licence plate illuminator connector (item 11) to the bike wiring loom in the same way it was removed in picture 18.
• Place one M6 washer (item 8) onto each 16mm M6 bolt (item 6) and put these through the rear mounting holes of the tail shown in picture 29. Place one M6 washer (item 8) on both bolts between the licence plate bracket and the plastic tail panel as shown in picture 30. Secure the bolts using M6 washers (item 8) and the M6 nyloc nuts (item 10).
• Replace the tail light in the same way it was removed in picture 17 and reconnect the wiring connector.
• Test the licence plate illuminator and tail light for correct function.
• If the licence plate illuminator fails swap the connectors.
• Replace the seat mounting bracket bolts, rear fairing panels and bolts and pillion handle/luggage rack and bolts.
• Replace the main and pillion seats.
• Depending on local laws, attach enclosed reflector (item 15) in an appropriate location.
• Test the license plate illuminator and all lights before riding.
radiolog
21.06.2020, 13:06
a co taki holder daje?
niewidzialność fotoradarową? hehe
Gościu ewidentnie ma za dużo narzędzi, przez połowę filmu czegoś szuka hehe
a co taki holder daje?
niewidzialność fotoradarową? hehe
Gościu ewidentnie ma za dużo narzędzi, przez połowę filmu czegoś szuka hehe
Głównie daje to, że masz całe plecy upier.....ne jak jedziesz po błocie:Thumbs_Down:
Wywaliłem u siebie ogon , założyłem akcecoryjne mocowanie tablicy z ali.
Plecy mam czyste, a z tyłu moto nabrało lekkości...
Drugi raz już bym się nie podjął ;)
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Koleś ewidentnie poniżej średniej sPryciarza spod budki z piwem ale jakiś obraz to oddaje. Tu jeszcze było magiczne kombo pojebanej komplikacji CRF z angielskimi akcesoriami i podwykonawcą bez pojęcia.
Koleś szuka kluczy, odkłada, znów szuka aj.
Ale kiedyś boczek był na 3 śruby i już. Źle było? Trzeba to było zmieniać? Nie.
T700 jakoś ma na 3 śruby i działa.
Bez komentarza to zostawiam.
Rozbierałem u siebie cały zadupek, mogę tylko potwierdzić, że lekko nie jest, trzeba wiedzieć, gdzie podważyć, gdzie pociągnąć i z której strony inaczej urwanie jakiegoś zaczepu gwarantowane.. pomocne są szczelinomierze :) trochę WD40 (łatwiej zatrzaski puszczają) generalnie nic na siłę tak jak gościu to robi...
Natrafiłem na takie coś...
https://www.youtube.com/watch?v=gb_0XQH_lz4
Natrafiłem na takie coś...
https://www.youtube.com/watch?v=gb_0XQH_lz4
padła mu pompa paliwa a wymienili stator
Nie wiem czy było .znalazłem gdzieś w necie
288000 km z dct bez problemów
To chyba Varahannes
http://www.varahannes.at/afrika%20twin.htm
...ale bukowski i tak wie lepiej :D
To chyba Varahannes
:lol8::lol8...bubel jak nic.
bo może sekret tkwi w tym aby napierać a nie polerować i szpejować ?
Pierwszy padł regulator który załatwił resztę.Masakra,żadnych zabezpieczeń.:confused:
historia kiepskich prądów jest w hondzie, i chyba nie tylko, stara jak sama honda.
teraz robię swojego GLa i też jest grubo. w starych afrykach też jest to jedna z furii... tak więc to chyba kwestia tradycji.
GL1200 jest jednym z najbardziej dopracowanych chyba motocykli w ogóle, podobnie jak parę innych modeli hondy ale z tematem padającego statora nigdy się nie uporano, gdzie do wymiany trzeba wyjmować silnik a potem czekać na kolejny fuckup.
'Dlatego' /śmieję się/ honda zrobiła 1500 i 1800, które wg forów w USA, z naciskiem na 1800, miały tyle wad technicznych ile wszystkie poprzednie modele razem wzięte. ta czy siak nie ma moto bez wad a nie psuje się tylko to czego nie ma.
m
To chyba Varahannes
Niezły ten varahannes. 2600km, 22 h jazdy,( średnia powyżej 100) 36h razem ze spaniem...
Na Varadero nakręcił 650tys.
Zobaczcie te pedantyczne dzienniki podrozu,. Każdy litr paliwa wpisany, każdy kilometr, każda naprawa.
http://www.varahannes.at/fahrtenbuch%20statistiken.htm
Eksploatacja wogole nieporównywalna z naszymi przebiagami.
bukowski
28.06.2020, 18:53
To chyba Varahannes
...ale bukowski i tak wie lepiej :Didąc tym tropem, kupujmy dacie.
https://youtu.be/ocNnLi-tzic
Niezły ten varahannes. 2600km, 22 h jazdy,( średnia powyżej 100) 36h razem ze spaniem...
Na Varadero nakręcił 650tys.
Zobaczcie te pedantyczne dzienniki podrozu,. Każdy litr paliwa wpisany, każdy kilometr, każda naprawa.
http://www.varahannes.at/fahrtenbuch%20statistiken.htm
Eksploatacja wogole nieporównywalna z naszymi przebiagami.
Bo viadro to dobry motór :D
Bo viadro to dobry motór :D
silnika czasem nie wymieniał...??
W tabeli napraw nie ma nic o wymianie silnika.
Kliknijcie na Kostenaufstellung Pod Varadero na jego stronie. 18 lat, 650 tys km, zakup motora, ubezp i podatek i naprawy i serwis i benzyna kosztowały go 131 tys euro :D
Czyli 20 eurocentów za kilometr , to jakieś 90 groszy.
Fajna ta nasza jewropa, taka nie za droga. Może zawsze zedrzeć więcej, ale nie robi tego więc jestem naprawdę z serca wdzięczny za litość dla niewolnika
Dobija do 300000 km
Aż wierzyć się nie chce, że taki bubel dobija już do 300 000:) i to całkiem w dobrej kondycji...
Jeździ to nie ma czasu się psuć. Ale faktycznie robi wrażenie.
To prawie jak u mnie. Tylko prawie robi róŻnicę :-))))))https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200805/4e7067de977b02e02d4fbaa95d94922e.jpg
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
radiolog
05.08.2020, 15:34
To prawie jak u mnie. Tylko prawie robi róŻnicę :-))))))https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200805/4e7067de977b02e02d4fbaa95d94922e.jpg
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Diabelskie nasienie hehe
Diabelskie nasienie hehe
to o 2 cyfry za dużo, ale zwróć uwagę na anielskie spalanie ! :)
to o 2 cyfry za dużo
Się skoryguje licznik. Bedzie od razu do sprzedaży gotowe ;)
radiolog
05.08.2020, 20:05
to o 2 cyfry za dużo, ale zwróć uwagę na anielskie spalanie ! :)
Fakt anielskie, mnie bestia pali coraz więcej
...i mrowi (bo przecież nie wibruje). ;)
Wysłane z mojego Hammer_Energy_18x9 przy użyciu Tapatalka
Fakt anielskie, mnie bestia pali coraz więcej
Bo coraz bardziej się uśmiechasz ;)
radiolog
06.08.2020, 07:37
Bo coraz bardziej się uśmiechasz ;)
Fakt hehe, już próbowałem zakres do 9 tys i petarda
Fakt hehe, już próbowałem zakres do 9 tys i petarda
:D :lc8::lc8::lc8:
http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=347&pictureid=2342
http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=347&pictureid=2343
średnie spalanie od 2018 roku :) komputer w CRF trochę je zawyża faktyczne to ok 4.4L/100 km ....
w nagrodę dostała:
http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=347&pictureid=2345
http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=347&pictureid=2344
Lubimy się:)
(...)
(...)
Pięknie! :Thumbs_Up: :Thumbs_Up: :Thumbs_Up:
To zdjęcie powinieneś przede wszystkim wstawić w wątku o zajebistości NAT :)
To zdjęcie powinieneś przede wszystkim wstawić w wątku o zajebistości NAT :)Również gratulacje!!!
D
GrubyDDZ
09.08.2020, 19:33
średnie spalanie od 2018 roku :) komputer w CRF trochę je zawyża faktyczne to ok 4.4L/100 km ....
Jeszcze 94 000 i też będę tyle miał :at:
radiolog
09.08.2020, 21:46
To zdjęcie powinieneś przede wszystkim wstawić w wątku o zajebistości NAT :)
No właśnie :)
super
Jeszcze 94 000 i też będę tyle miał :at:
a po co tyle czekać możemy się zamienić ;)
NAT ma bardzo dobrze świecące kierunkowskazy. Niestety nie można ich zamienić bez grubszej rzeźby na byle co.
Kolega próbował kierunki z NAT przeszczepić do innego motoru i dowiedział się boleśnie, że są zasilane napięciem 5-9V. :Thumbs_Down:
Tym samym w razie kuku nie da się po taniości w NAT zmienić kierunkowskazów.
Czy inne nowe motory hondy też tak mają? Na kloszu są dane prądowe.
A jak by wpiac przetwornice step-up? Koszt ca 5pln
Nie bardzo chciałem nowy wątek zakładać bo i po co.
Malowanie 2021.
https://moto.wp.pl/honda-africa-twin-z-klasycznym-malowaniem-na-2021-r-6560277476842336a?amp=1
Ale dlaczego zaraz w wątku o bublu? :confused:
Ok. Założę nowy wątek.
Pozdrawiam
Pomimo bublowości ja bym taką CRF przytulił do garażu :)
GrubyDDZ
04.10.2020, 20:42
Widzisz , a ja bym zmienił na manual, ale leniwy jestem żeby swoją DCT sprzedawać i nowej już nie dostanę w litrze .
A ja może zamieniłbym swoją litrową na dct....
Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.