View Full Version : P³yn chlodniczy
mazurrd07
16.02.2018, 11:33
Witam mam kilka pytañ
Czy kto¶ siê orientuje ile wchodzi p³ynu ch³odniczego do Crf.
Czy jest termostat i przy jakiej ewentualnie temperaturze siê on otwiera.
Czy po zalaniu p³ynu ch³odniczego trzeba jakos uk³ad odpowietrzyæ czy sam siê odpowietrzy.
Africa Tigg
21.09.2018, 14:34
to ja jeszcze jedno pytanie w temacie p³ynu:
czy te¿ wywala wam p³yn ch³odniczy w okolicy prawego podnó¿ka na os³onê wydechu?
poziom w zbiorniczku mam jeszcze w granicach normy, ale po ostrzejszej je¼dzie pojawia siê niewielka ilo¶æ zaschniêtego p³ynu w tych okolicach...kto¶, co¶?
krzysiek_m
21.09.2018, 14:44
Opaska przy pompie wody dokrêcona?
czy te¿ wywala wam p³yn ch³odniczy w okolicy prawego podnó¿ka na os³onê wydechu?
poziom w zbiorniczku mam jeszcze w granicach normy, ale po ostrzejszej je¼dzie pojawia siê niewielka ilo¶æ zaschniêtego p³ynu w tych okolicach...kto¶, co¶?
Masz zapewne p³yn o za niskiej temperaturze wrzenia, wiêkszo¶æ motocykli w³±cza wiatrak powy¿ej 100 stopni, ¶rednio 104-105 stopni...
Wyobra¼ sobie co bêdzie jakby taki uk³ad wod± zalaæ :D
Wlej Dynagel, tani, ok 12 z³ litr, i temp wrzenia 130 st.
Grzechu2012
21.09.2018, 15:59
mam to samo, w podró¿y do i z Pamiru kapa³o mi czasami w niewielkich ilo¶ciach . Teraz w PL to ust±pi³o. Manual i Dealer twierdzi ¿e tak mo¿e wyst±piæ czasami. Je¶li bêdzie to notoryczne to pompa do wymiany.
Africa Tigg
21.09.2018, 16:52
dziêki za odzew w temacie, najpierw pójdê za rad± zbyszka, a po¼niej jak co¶ bêde musia³ pomy¶leæ o pompie, jak sugeruje Grzechu, bo ostatnio czêsto silnik rzyga p³ynem...chocia¿ jest to przy jebitnych upa³ach.
krzysiek_m
21.09.2018, 17:30
Rada Zbyszka jest kontrowersyjna. Jak p³yn zaczyna wrzeæ = koniec jazdy. Wyrzyguje przez korek i nie sposób tego nie zauwa¿yæ.
Wlewaj±c p³yn o wy¿szej temperaturze wrzenia bêdziesz mia³ wy¿sz± temperaturê silnika o te 30%. Kontrowersja polega na tym, ¿e nie wiadomo czy to zdrowe dla silnika.
Swoj± drog±, ludzie tu orali po Zatoce Perskiej i w Azji Centralnej i nikomu p³ynem nie rzyga³o... Co ty wyprawiasz tym motocyklem i w jakich temperaturach? o.O
Africa Tigg
21.09.2018, 17:40
jezdze g³ównie podczas polskich upa³ów, wiec porównuj±c do Grzecha i reszty konkretnych podrózników, to moja NAT ma warunki prawie labolatoryjne ;-)
ale fajnie, ¿e jest odzew i burza mózgów
Grzechu2012
21.09.2018, 18:34
Olej to, serwisówka przewiduje taki stan, jak mocno bêdziesz nalega³ to wrzucê ten fragemnt. Mi w Polskich realiach nie kapie p³ynem. Stan w zbiorniku jest. Je¼dziæ i kontrolowaæ tak zalecaj± fachowcy z ca³ej Polski :D
Rada Zbyszka jest kontrowersyjna. Jak p³yn zaczyna wrzeæ = koniec jazdy. Wyrzyguje przez korek i nie sposób tego nie zauwa¿yæ.
Wlewaj±c p³yn o wy¿szej temperaturze wrzenia bêdziesz mia³ wy¿sz± temperaturê silnika o te 30%. Kontrowersja polega na tym, ¿e nie wiadomo czy to zdrowe dla silnika.
Swoj± drog±, ludzie tu orali po Zatoce Perskiej i w Azji Centralnej i nikomu p³ynem nie rzyga³o... Co ty wyprawiasz tym motocyklem i w jakich temperaturach? o.O
W ¿aden sposób nie jest kontrowersyjna, to zwyczajnie fakt.
Wentylator ch³odnicy który w³±cza siê gdy temperatura p³ynu osi±gnie 105 stopni.
Mia³em wiele motocykli, we wielu tych nowszych jest cyfrowe wskazanie temperatury p³ynu ch³odniczego, i mo¿na sobie poobserwowaæ.
Jest to ca³kowicie normalne.
Czy jest to zdrowe dla silnika??
A dlaczego tak konstruuj± uk³ady ch³odzenia??:p
edit; choæ dziwn± rzecz± jest ¿e nowy motocykl mia³by byæ zalany niew³a¶ciwym p³ynem ch³odniczym.
To nawet niemo¿liwe...
Whrzucanie plynu moze byc oznak± uszkodzonej uszczelki pod g³owic± lub g³owicy.
Wys³ane z mojego WAS-LX1 przy u¿yciu Tapatalka
Whrzucanie plynu moze byc oznak± uszkodzonej uszczelki pod g³owic± lub g³owicy.
Wys³ane z mojego WAS-LX1 przy u¿yciu Tapatalka
Albo uszkodzonego termostatu.
Africa Tigg
21.11.2018, 21:55
dla zainteresowanych tematem wyrzucania p³ynu, to po dolaniu odrobiny samego p³ynu problem u mnie znikn±³
dla zainteresowanych tematem wyrzucania p³ynu, to po dolaniu odrobiny samego p³ynu problem u mnie znikn±³
Co to znaczy, samego p³ynu?
Wcze¶nie by³a potrzeba dolania i dola³e¶ wody? Nie rozumiem
Africa Tigg
23.11.2018, 19:50
¼le siê wyrazi³em,
trochê uby³o na poziomie, dola³em p³ynu ch³odniczego i problem wywalania p³ynu ust±pi³
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.