PDA

View Full Version : Norwegia 2017

Strony : [1] 2

Dubel
18.10.2016, 12:30
W przyszlym roku mam w planach wybrac sie wreszcie na Nordkap. Jeszcze nie wiem czy bede jechal sam czy z plecakiem lecz pewne jest ze za wiele to nie zmienia.
W planach dojazd na polnoc, powrot korzystajac z drog 2 i 3 cyfrowych oraz wszelkich Rv i legalnych szutrow. . Chcial bym jechac w grupie 3 max 4 motocykli, czasem namiot czasem hytte bez napinki.

Termin startu okolice 7 lipca i tak z 2 tygodnie.

Pozdro

barthelemi1
19.10.2016, 09:44
Wstępnie jestem zainteresowany. Zaintrygowany ogromnie;) Skąd chciałbyś startować, Polska czy Norwegia?

Miras Sc
19.10.2016, 10:30
Też mamy z Krystyną plan na Norwegię na przyszły rok. Nie myślałem aż o samym krańcu, aleeee. Nawet termin by pasował. Oczywiście po taniości jak to możliwe.

Dubel
19.10.2016, 13:28
Miras :Thumbs_Up:

Ja raczej z Norwegii chce startowac choc moge i dojechac gdzies np. do Szwecji.
Pozdro

barthelemi1
19.10.2016, 14:39
Miras :Thumbs_Up:

Ja raczej z Norwegii chce startowac choc moge i dojechac gdzies np. do Szwecji.
Pozdro

tak właśnie myślałem, że moto masz na miejscu. Ja dopiero co się dekuję w Dani, moto na polskich blachach, więc zimuje w Polsce. Pomysł mi się podoba, marzy mi się zwiedzenie Skandynawii no i nordkapp ;)

QrczaQ
19.10.2016, 14:43
Też mamy z Krystyną plan na Norwegię na przyszły rok. Nie myślałem aż o samym krańcu, aleeee. Nawet termin by pasował. Oczywiście po taniości jak to możliwe.

HEHHEHEHE po taniosci Norwegia ;-)

No to ja tez zainteresowany.

Rychu72
19.10.2016, 15:00
Nie wiem, czy tanio, ale dwa tygodnie latania puszką w trzy osoby wyszło ok. 2000 PLN na głowę.
Byłoby nieco więcej gdyby doszły do tego opłaty drogowe, ale jakoś nie chcą mi wystawić FV :)
Noclegi co drugi na dziko i w większości jadło z Polski.

Mi też chodzi po głowie w tym terminie, ale od strony Finlandii.

Dubel
19.10.2016, 15:03
Mysle ze Miras mial na mysli ze bez rozpierdalania sie z sianem a nie ze bedzie tanio ;)

barthelemi1 Moto mam na miejscu w Norwegii ale tez na polskich blachach. Nordkapp to raczej chce zobaczyc bo tam mnie jeszcze nie bylo a uwazam ze szwedanie sie po drogach 3 kategori i RV jest najciekawsze w Norwegii. Co nie co juz tu widzialem ale jest jeszcze pare miejsc ktore chcial bym odwiedzic lub odnalezc. po samych okolicach mogl bym oprowadzac was z tydzien i jestem pewien ze kazdy byl by zadowolony :) Na pewno nie bede chcial cisnac od punktu A do B ''bo takie sa zalozenia'' a czescia planu bedzie brak planu :D

barthelemi1
19.10.2016, 18:00
Mysle ze Miras mial na mysli ze bez rozpierdalania sie z sianem a nie ze bedzie tanio ;)

barthelemi1 Moto mam na miejscu w Norwegii ale tez na polskich blachach. Nordkapp to raczej chce zobaczyc bo tam mnie jeszcze nie bylo a uwazam ze szwedanie sie po drogach 3 kategori i RV jest najciekawsze w Norwegii. Co nie co juz tu widzialem ale jest jeszcze pare miejsc ktore chcial bym odwiedzic lub odnalezc. po samych okolicach mogl bym oprowadzac was z tydzien i jestem pewien ze kazdy byl by zadowolony :) Na pewno nie bede chcial cisnac od punktu A do B ''bo takie sa zalozenia'' a czescia planu bedzie brak planu :D

w Dani prawo zakazuje użytkowania pojazdów mechanicznych na obcych blachach jeśli legalnie pracujesz. Myślałem, że w Norwegii jest tak samo?

Miras Sc
19.10.2016, 18:52
Z Dublem chyba rozumiemy się już bez słów. A ten plan, że nie ma ścisłego planu to coś dla nas. Jestem pewien, że jadąc z prawie lokalesem zwiedzę więcej ciekawych miejsc niż jadąc solo.

Dubel
19.10.2016, 19:24
w Dani prawo zakazuje użytkowania pojazdów mechanicznych na obcych blachach jeśli legalnie pracujesz. Myślałem, że w Norwegii jest tak samo?

W Norwegii jest tak samo:umowa:

trzykawki
19.10.2016, 19:51
Będę śledził temat. Wygląda że na Archangielsk nie uda mi się znaleźć chętnych wiec Norwegia czymu nie. Przypomnę sobie studenckie czasy

Dubel
19.10.2016, 20:08
Jedno z miejsc które chciał bym odwiedzić. Lysefjord
66498

Pirania
19.10.2016, 20:16
O ja pikole! Przekonałes i mnie..;)
Śledzę wątek i planuje urlop. Jedyny problem u mnie to max 10 dni od weekendu do weekendu ale luz, start z Wami a potem po prostu zawine się na prom do PL..

Dubel
19.10.2016, 20:28
Kajman sa zasady na forum ktore doskonale znasz i obowiazuja nas wszystkich wiec prosze jesli nie masz zamiaru pisac nic wiecej po za spamem to daruj sobie.

Dubel
19.10.2016, 20:44
66506

61km szutru po szczytach , zaporach , jeziorach i surowym pięknie natury! Jedna z piękniejszych dróg jakie w życiu widziałem, a to pare fot z tego odcinnka

66500
66501
66505

Dubel
19.10.2016, 21:12
66507

66508

66509

66510

66511

66512

I jeszcze pare fot na rozbudzenie wyobrazni :) czyli aby wkurwic oczy wasze :p

Pirania
19.10.2016, 22:23
Dubel,
wystarczy bo wszyscy z FAT się zapisza! Kasuj szybko ostatnie foty!;) Ale KOSMOS, idę do garażu pokazać foty motòrom! ;)

Kajman,
rozmawialem z Robo i przyjdzie taki dzień, że wpadnę do ciebie na kawę..

Miszel
20.10.2016, 10:37
Ale to od Ciebie w przeciwną stronę i dokładnie na przeciwległym do Nordkappu krańcu Norwegii... Dasz radę w tak krótkim czasie?? Po drodze tyle piękna do zobaczenia, że ja-cież-p.....lę.
Dwa tygodnie to tylko liznąć - weź więcej urlopu.

Będę wypatrywać moto z blachami z PL - będę się szwendać w tym czasie gdzieś po północnym wybrzeżu, tyle że trochę na wschód od Nordkappu. Jakby co to, wożę ze sobą ekspres do kawy: próbowałeś jak smakuje na wodzie z górskiego potoku? :) :)

Zdrówko,
Miszel

Rychu72
20.10.2016, 10:54
Tam jest tyle atrakcji, że w tydzień dojechałem tylko do Kristiansundu, a potem trzeba było zawrócić i powoli wracać inną drogą zaliczając kolejne atrakcje. Na Norwegie to i miesiąc mało.

Lysefjord zrobiłem w dwie strony, bo cena promu przez fjord nieco mnie przerosła.

W wielu miejscach byłem, ale w Norwegii było najwięcej urywających dupę widoczków.

Miszel
20.10.2016, 11:02
No nie? Chce się równocześnie: jechać, stać i podziwiać przyrodę, robić zdjęcia, kręcić filmiki.. I tak co kilka/kilkanaście minut. Człowiek w końcu głupieje, bo tak się nie da :D
Otrzeźwienie następuje przy płaceniu za cokolwiek....

Zdrówko,
Miszel

Pirania
20.10.2016, 11:08
Norwegia już wpisana w plan urlopów na przyszły rok!

Dubel
20.10.2016, 11:09
Ale to od Ciebie w przeciwną stronę i dokładnie na przeciwległym do Nordkappu krańcu Norwegii... Dasz radę w tak krótkim czasie?? Po drodze tyle piękna do zobaczenia, że ja-cież-p.....lę.
Dwa tygodnie to tylko liznąć - weź więcej urlopu.

Będę wypatrywać moto z blachami z PL - będę się szwendać w tym czasie gdzieś po północnym wybrzeżu, tyle że trochę na wschód od Nordkappu. Jakby co to, wożę ze sobą ekspres do kawy: próbowałeś jak smakuje na wodzie z górskiego potoku? :) :)

Zdrówko,
Miszel

Wiem gdzie to jest ;) jesli mial bym sie spotkac z kompanami na przyklad gdzies na dole w okolicach Kristinsand to czemu nie. Inna sprawa ze urlopu na bank bede mial minimum 4 tygodnie lecz trzeba go podzielic miedzy innymi na Woodstock :) 2 tygodnie to tak w przyblizeniu chce poswiecic na wloczege po fiordach. Zawsze plan mozna zmienic , na razie to propozycja do dyskusji.
Kawka zawsze mile widziana :)

Pozdro

barthelemi1
20.10.2016, 11:09
Miazga! Niesamowicie to musi wyglądać na żywo...

Dubel
20.10.2016, 11:16
No nie? Chce się równocześnie: jechać, stać i podziwiać przyrodę, robić zdjęcia, kręcić filmiki.. I tak co kilka/kilkanaście minut. Człowiek w końcu głupieje, bo tak się nie da :D

Miszel

:Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up:

Otrzeźwienie następuje przy płaceniu za cokolwiek....

Zdrówko,
Miszel

Jest pare sposobow by oszczedzic troche :) Karta na promy, zakupy w odpowiednich sklepach, tankowanie na odpowiednich stacjach itd.
Za 79nok mozna zjesc codziennie swiezo przygotowany obiad, karta na promy zaoszczedzi okolo 35-50% na bilety promowe. Biorac hytte na 4 (bo takie sa przewaznie z 3 lub 4 miejscami do spania) wychodzi taniej niz rozstawiac namioty ......

Pozdro

Rychu72
20.10.2016, 11:23
Jakby ktoś jeszcze miał jakieś wątpliwości czy jechać ;)

https://goo.gl/photos/EH8aSjCEEsqgxzdv5

Niestety puszką, bo Afra tylko dwuosobowa.

Miszel
20.10.2016, 11:40
Jest pare sposobow by oszczedzic troche :) Karta na promy, zakupy w odpowiednich sklepach, tankowanie na odpowiednich stacjach itd.
Biorac hytte na 4 (bo takie sa przewaznie z 3 lub 4 miejscami do spania) wychodzi taniej niz rozstawiac namioty ......

O, o! - podpowiedz tutaj coś, proszę. Mnie wychodziło, że zakupy w Coop'ach są najtańsze, ale może są jakieś inne?
Co do stacji benzynowych, to na Północy problem jest taki, że często nie ma wyboru - trzeba tankować na tej która akurat szczęśliwie się nawinie, bo się nie dojedzie. Zdarzało mi się dolewać z kanistrów, albo odbijać z wymyślonej trasy ładny kawałek tylko po to żeby zatankować. Więc nie ma wyboru.

Zdrówko,
Miszel

PS. A do zdjęć Rycha z południa Norwegii można dorzucić książkę Ilony Wiśniewskiej "Hen" - to opowieści o ludziach z samej Północy. Jeździła po miejscach gdzie renifery dupami szczekają, a ludzie są inni... Czyta się to tak, że Afryka w garażu sama woła żeby tam jechać....

Emek
20.10.2016, 11:48
Biorac hytte na 4 (bo takie sa przewaznie z 3 lub 4 miejscami do spania) wychodzi taniej niz rozstawiac namioty ......

Dubel a w Norge nie można rozstawiać namiotów gdzie komu pasuje za free??
Jakoś mi się nie spina że coś może być taniej niż za darmo. :D
A na poważnie, podrzuć proszę jak to tam realnie wygląda w sensie biwakowanie na dziko?

krakus
20.10.2016, 11:52
namiot możesz rozbić wszędzie, minimum 150m od zabudowań o ile dobrze mi wiadomo. W tym roku byłem na krótko w Norwegii i wiem że kiedyś tam wrócę. Widoki przepiękne. Wyjazd można zrobić w normalnych pieniądzach. Część jedzenia można zabrać ze sobą, nocleg za free. Paliwo droższe, widmo mandatu pozwala jeździć ekonomicznie :)

matjas
20.10.2016, 11:57
66498

:dizzy:
problemem może być tylko, jak sądzę, aby obejrzeć to w takiej pogodzie! no ale takiej właśnie Wam życzę.

marzyłaby mi się taka podróż ale chyba nie dam rady się podpiąć niemniej jednak zapytam, czy wskazane przez Ciebie Dubel drogi są do zrobienia normalnym szosowym motocyklem, kierowanym przez nie do końca szosowego kierownika?? ??
kto wie kto wie... może jak spadnie deszcz $$
tymczasem będę śledził wątek z zainteresowaniem i kibicował :Thumbs_Up:

m

Miszel
20.10.2016, 12:02
kto wie kto wie... może jak spadnie deszcz $$

W Norwegii w czasie deszczu jeździ się tak jak na suchym - na tamtych asfaltach to bez różnicy.
W zamian, codziennie wieczorem patrzysz na swoje opony z coraz większym przerażeniem i błogosławisz winkle za to że ścierają kanty kwadratu :D
Zdrówko,
Miszel

matjas
20.10.2016, 12:08
Miałem na myśli deszcz kasy.

A oni i tak jakieś szuterwy planują.

M

Dubel
20.10.2016, 12:26
marzyłaby mi się taka podróż ale chyba nie dam rady się podpiąć niemniej jednak zapytam, czy wskazane przez Ciebie Dubel drogi są do zrobienia normalnym szosowym motocyklem, kierowanym przez nie do końca szosowego kierownika?? ??

Mysle e nawet R1 na slikach bys to objechal :umowa:

Sylwek_76
20.10.2016, 12:33
Moim zdaniem,przejedziesz szosowcem.Trochę trudniej może być podczas obfitych opadów.Na Drodze Orłów,z początkiem sierpnia,padał śnieg z deszczem.

Spanie na dziko jak najbardziej wskazane,można (za pozwoleniem) rozbić się obok domostw.Ceny pól namiotowych nie są tragiczne.Ja jechałem sam i dlatego cena hytty była dla mnie wyższa.

A widoki,faktycznie,urywają dupę,choć Pamir lepszy :D.Może z racji szutrów?

Pirania
20.10.2016, 12:50
Wiem gdzie to jest ;) jesli mial bym sie spotkac z kompanami na przyklad gdzies na dole w okolicach Kristinsand to czemu nie. :Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up:

Dokładne datę jednak uzależniałbym od pogody.. Z PL przez Kopenhagę czy promem ?:) Prom 2,15h i 47E..

P.S
Ja już tam jestem..;)

Dubel
20.10.2016, 12:57
Ja juz tu jestem od 2007 :D

Mysle ze miedzy innym ten temat pomoze nam przetrwac zime :D

Miras Sc
20.10.2016, 13:02
W sensie, że będziemy w zimie marzyć o "gorącej" Norwegii???

Emek
20.10.2016, 13:03
Dokładne datę jednak uzależniałbym od pogody..
Det fins ikke dårlig vær, bare dårlige klær.

Dubel
20.10.2016, 13:12
Det fins ikke dĂĽrlig vĂŚr, bare dĂĽrlige klĂŚr.

:umowa::Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up:

Dubel
20.10.2016, 13:13
W sensie, że będziemy w zimie marzyć o "gorącej" Norwegii???

Nie, bedziemy pieprzyc kocopoly nie zasmiecajac innych tematow, nie myslac o tym co za oknem :umowa:;):D

QrczaQ
20.10.2016, 13:42
Mnie strasznie zaskoczyl jeden fakt kolega mi przekazal o Norwegii. Z Oslo na Nordkapp jest taki sam dystans jak z Oslo na Sycylie...

Nynek
20.10.2016, 13:45
Mnie strasznie zaskoczyl jeden fakt kolega mi przekazal o Norwegii. Z Oslo na Nordkapp jest taki sam dystans jak z Oslo na Sycylie...

Dobre... nie pomyślałbym ... jest trochę dzidowania :)

honda_honda
20.10.2016, 15:54
Nie wiem dlaczego wszyscy tak demonizują zużycie opon w Norwegi. Byłem w tym roku na Nordkapp i nie zauważyłem większego zużycia niż w innych krajach.

Dubel
20.10.2016, 15:58
Nie wiem dlaczego wszyscy tak demonizują zużycie opon w Norwegi. Byłem w tym roku na Nordkapp i nie zauważyłem większego zużycia niż w innych krajach.

A na jakich oponach jechales?

Inna sprawa czy czasem nie jest tak ze lubisz troche pocisnac a w norge sie bales ze wzgledu na koszt mandatow i jezdziles spokojniej niz zwykle?

Pozdro

matjas
20.10.2016, 16:03
Mnie strasznie zaskoczyl jeden fakt kolega mi przekazal o Norwegii..
No nieźle. Nigdy mi to nie przyszło do łba. :dizzy:

myku
20.10.2016, 16:06
Brawo QrczaQ :brawo:.to ja wolę na Sycylie

barthelemi1
20.10.2016, 16:09
W Norwegii jest tak samo:umowa:
no to jak to obejść?

Pirania
20.10.2016, 16:11
Dymać Nordkap! Dubel zmieniaj temat na SYCYLIA 2017r. i już w maju golimy jajka i jedziemy je opalać! :D

matjas
20.10.2016, 17:10
No takiego zwrotu akcji nikt się nie spodziewał ;)

Dubel
20.10.2016, 17:56
Ja tam zostaje dalej przy Norwegii :)

66525

66526

66527

Pirania
20.10.2016, 18:01
Rezerwuję TĄ Z PRAWEJ, nie ważne które zdjęcie..! :D :D :D

Neo
20.10.2016, 18:34
Ja tam zostaje dalej przy Norwegii :)

Oj waszmość niczym profesjonalne biuro podróży: naobiecuje, fotek nawrzuca, a jak popatrzeć bliżej na ofertę, to wychodzą "drobne" rozbieżności - panie z ostatniej fotki pochodzą z innego, choć też zimnego regionu :P Można w sumie i tamtędy na północ Norwegii się dostać ;)

http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-2877319/New-Siberian-tourism-campaign-features-bikini-clad-women-frozen-lake.html

zbyszek
20.10.2016, 18:58
Miałem i ja zawsze chrapkę na Nordkapp, ale zawsze chciałem lecieć Rosją do góry, do Murmańska, a wracać przez Norwegię do domu.
Ino ten cholerny czas i te przeklęte piniondze, k...wa jego bladź:Sarcastic:

Dubel
20.10.2016, 19:01
Oj waszmość niczym profesjonalne biuro podróży: naobiecuje, fotek nawrzuca, a jak popatrzeć bliżej na ofertę, to wychodzą "drobne" rozbieżności - panie z ostatniej fotki pochodzą z innego, choć też zimnego regionu :P Można w sumie i tamtędy na północ Norwegii się dostać ;)

http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-2877319/New-Siberian-tourism-campaign-features-bikini-clad-women-frozen-lake.html

Zgadza sie fotki z netu lecz wierz mi na slowo ze w czerwcu i lipcu w wysokich partiach gor brdzo czesto spotkasz takie narciarki.

myku
20.10.2016, 19:02
No no dubel odważne fotki, jakbyś był singlem :haha2:.Cel uświęca środki :D

Dubel
20.10.2016, 19:05
No no dubel odważne fotki, jakbyś był singlem :haha2:.Cel uświęca środki :D

Na tym drugim hujowo wyszedlem, wiem :p

Neo
20.10.2016, 19:10
Zgadza sie fotki z netu lecz wierz mi na slowo ze w czerwcu i lipcu w wysokich partiach gor brdzo czesto spotkasz takie narciarki.

Bez urazy, śmieję się tylko, sam tak robię jak zapewne większość. A że takie widoki na nartach są, to wiem i potwierdzam :)
Chodzi mi znów Skandynawia po głowie przez was teraz, a szczególnie norweskie fiordy do których w końcu nie dojechałem jeszcze swoim pojazdem bo zbyt zamarudziłem w Szwecji i nadszedł czas powrotu. Jednak co się odwlecze... :)

Dodam jeszcze tylko, że pani (https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Jacky_Chamoun) z Twojego pierwszego zdjęcia urodziny ma niedługo, 21 października :D

honda_honda
20.10.2016, 19:17
A na jakich oponach jechales?

Inna sprawa czy czasem nie jest tak ze lubisz troche pocisnac a w norge sie bales ze wzgledu na koszt mandatow i jezdziles spokojniej niz zwykle?

Pozdro
Jechałem na Metzeler Tourance Next, no i fakt ze dawno tak spokojnie nie jeździłem :haha2:.Ale za to nie straszna cena benzyny bo jak GS palił 4,5/100km zamiast 6,5l to można podróżować:)

Dubel
20.10.2016, 19:40
Jechałem na Metzeler Tourance Next, no i fakt ze dawno tak spokojnie nie jeździłem :haha2:.Ale za to nie straszna cena benzyny bo jak GS palił 4,5/100km zamiast 6,5l to można podróżować:)

A wiec widzisz :) Jechales spokojnie a opony schodzily normalnie, zastanw sie co by bylo jak bys dzidowal :D

Dubel
20.10.2016, 19:41
Bez urazy, śmieję się tylko, sam tak robię jak zapewne większość. A że takie widoki na nartach są, to wiem i potwierdzam :)
Chodzi mi znów Skandynawia po głowie przez was teraz, a szczególnie norweskie fiordy do których w końcu nie dojechałem jeszcze swoim pojazdem bo zbyt zamarudziłem w Szwecji i nadszedł czas powrotu. Jednak co się odwlecze... :)

Dodam jeszcze tylko, że pani (https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Jacky_Chamoun) z Twojego pierwszego zdjęcia urodziny ma niedługo, 21 października :D

Spoko spoko, urazy brak :) Fotki widokow sa mojego autorstwa ;) A jak tu juz Myku wspomnial z pewnych wzgledow innych zdjec nie robie ;)

Wracajac do tematu:

66528

Pirania
20.10.2016, 21:30
Piękna SWEETFOCIA..broda w górę, mocny wdech, klata do przodu...istny KOZIOL NA WYDANIU!!! :D

Jako że ja trochę z innej bandy, bardziej POMARANCZOWEJ..:p to zdradz może jaki jest pomysł na wypad? Śpimy? Pijemy? Będziemy Misiami z Damami na plecach ?:dizzy:

:haha2:

Dubel
20.10.2016, 22:16
Piękna SWEETFOCIA..broda w górę, mocny wdech, klata do przodu...istny KOZIOL NA WYDANIU!!! :D

Jako że ja trochę z innej bandy, bardziej POMARANCZOWEJ..:p to zdradz może jaki jest pomysł na wypad? Śpimy? Pijemy? Będziemy Misiami z Damami na plecach ?:dizzy:

:haha2:
Czy z innej to bym dyskutował :umowa:
66535

66536

66537

Pomysł chciał bym by sie wyklarował w środ zadeklarowanych powaznych uczestników, nie chce niczego narzucać itd. Jak bedzie trzeba to będziemy spać , jesli chodzi o picie to w granicach rozsądku by nie parować pół następnego dnia, a czy z żoną czy bez bede jechał okarze się bliżej wyjazdu
(praca, urlopy itd.) Ja jestem pewien swojego urlopu.
Jestem otwarty na wszelakie propozycje i sugestie.

radekw
21.10.2016, 10:34
Wprawdzie planowałem na przyszły rok Rumunię, ale na Nordkapp też mam ochotę i w takim układzie piszę się na 100%. W tym roku nieco liznąłem Norwegii (Hardangervidda) i mam ochotę na więcej :) We własnej wycieczce planowałem zrobić całą pętlę na kołach przez Rosję, Finlandię i potem mostem do Danii, ale mogę w takim układzie zrobić w drugą stronę :)
Muszę się tylko zorientować jak z wizą tranzytową z Finlandii przez Rosję do Litwy. Od biedy promem do Estonii się kopnę ;)

honda_honda
21.10.2016, 15:41
Jeżeli chcesz jechać z Finlandii do Rosji to musisz się dowiedzieć czy przejścia są otwarte. W tym roku chyba w maju zamknięto dwa północne przejścia między Finlandią a Rosją na 9 miesięcy. Przejechać mogli tylko Rosjanie, Finowie i Białorusini.

kylo
21.10.2016, 20:28
"We własnej wycieczce planowałem zrobić całą pętlę na kołach przez Rosję, Finlandię i potem mostem do Danii"

I to jest właściwy kierunek, emocje z każdym nawiniętym km rosną!
Polecam osobiście.

"ale mogę w takim układzie zrobić w drugą stronę :)"

W zasadzie każdy z kim rozmawiałem lub czytałem relację, twierdził, że po przejechaniu Norwegii, trasa przez Finlandię do do domu była bardzo monotonna, wręcz nudna.

Pirania
21.10.2016, 21:21
Jeszcze nie bylem na moto wakacjach na N, zawsze ciągnęło mnie na S lub E do gorących cyckow!;)) Ale z kim nie rozmawiałem to Norwegia jest MEGA, fakt może i droższa niż Rosja i kompletnie inny klimat. ale krajobrazy bajka!

Dubel
21.10.2016, 22:37
... ale krajobrazy bajka!...

Oj tam oj tam :D

66544

TROJAN
22.10.2016, 13:47
...do gorących cycków ...:mur:

tam krowy są łądniejsze od kobiet :dizzy:

Pirania
22.10.2016, 22:28
...do gorących cycków ...:mur:
tam krowy są łądniejsze od kobiet :dizzy:
:Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up: :haha2:

poss'ter
25.10.2016, 11:48

Kocham Norwegię za jej przyrodę, byłem 2 razy ale nigdy powyżej Trondheim. Loguję sie do tematu i zaczynam marzyc o wakacjach :)

A co do odległości Oslo Sycylia Nordkapp to mapa prostokątna przekłamuje, rozciąga tereny znajdujące sie na dalekiej północy i dalekim południu. Oslo Nordkapp ok 2000km Oslo Sycylia dużo ponad 3000km :)
P.

QrczaQ
25.10.2016, 17:24
Kocham Norwegię za jej przyrodę, byłem 2 razy ale nigdy powyżej Trondheim. Loguję sie do tematu i zaczynam marzyc o wakacjach :)

A co do odległości Oslo Sycylia Nordkapp to mapa prostokątna przekłamuje, rozciąga tereny znajdujące sie na dalekiej północy i dalekim południu. Oslo Nordkapp ok 2000km Oslo Sycylia dużo ponad 3000km :)
P.

Hehehhe... no a juz myslałem, że wam moge takie kity wciskac. A tu zawsze się znajdzie żeby prostowac herezje. Masz racje.

Tu jest fajna strona http://www.thetruesize.com/

:dizzy:

matjas
25.10.2016, 18:00
No dobra dobra �� ale z Wrocka do Messiny to już jeden ciul czy tam czy na Nordkapp ;)
M

zz44
25.10.2016, 21:54
Dlatego nie ma to jak stary dobry globus :)

http://www.webglearth.com/#ll=15.01841,22.15503;alt=16988085;t=-0.186

Pirania
30.10.2016, 12:07
Dubel,
coś temat umarł, wrzuc jakieś foty co by było w ta barowa pogodę oglądać przy piwku..;)

Dubel
30.10.2016, 13:56
Mówisz masz!
Moja wieś widok z górki :)

66743

66744

sebastian_j
30.10.2016, 19:44
Prawie koniec sezonu tutaj (przynajmniej w wyższych partiach) . To z wczoraj.
Nowe zdjęcia w kwietniu :)

sebastian_j
30.10.2016, 19:59
Słit focia w słońcu (też tu takie coś jest) :D

matjas
02.11.2016, 08:38
Mówisz masz!
Moja wieś widok z górki :)

66743

66744

To się chyba nazywa 'ŁADNIE MIESZKAĆ' :D oj

myku
02.11.2016, 08:46
To się nazywa nie mieszkać pod Wrocławiem :D

Mallory
02.11.2016, 09:42
to i moje ulubione...

Dubel
02.11.2016, 13:21
Pare podobnych :)

66907

66908

66909

66910
Tu przed motocyklem widac auto dla porownania wielkosci zaspy :D

66911

66912

Pozdro

Pirania
02.11.2016, 22:02
Kosmos...:drif::drif::drif:

poss'ter
03.11.2016, 10:57
Kilka moich moto-norwe-fotek :)

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/515/6544107_20150819_184504.jpg
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/515/6543831_20150817_151854.jpg
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/515/6543661_20150819_184521.jpg
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/515/6543682_20150820_163411.jpg
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/515/6543747_20150822_092443.jpg
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/515/6543870_20150820_130300.jpg
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/515/6543781_20150821_180740.jpg
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/515/6543695_20150821_175758.jpg

A jedzenie w Norwegii jest bardzo smaczne i niezbyt drogie
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/515/6544768_20150823_113320.jpg

myku
03.11.2016, 11:18
A moze jakies zdjecia z Sycylii zeby bylo obiektywnie i wiarygodnie :D

bigboykr
03.11.2016, 12:02
A moze jakies zdjecia z Sycylii zeby bylo obiektywnie i wiarygodnie :D

Z Sycylii powiadasz? ;)

Pirania
03.11.2016, 12:30
Poss... zajebiste zdjęcia!
Plan na 2017r. najlepiej np. w czerwcu bo są dłuuugie dni..

Dubel
03.11.2016, 12:35
Poss... zajebiste zdjęcia!
Plan na 2017r. najlepiej np. w czerwcu bo są dłuuugie dni..

Raczej powiedzial bym ze nie ma nocy :D

Pirania
03.11.2016, 12:41
Raczej powiedzial bym ze nie ma nocy :D

Zatem można napi..ć 24/24! :D

Dobra a serio, jest jakiś zarys terminu ? Dobra pogoda/ małe opady etc ?

Dubel
03.11.2016, 12:55
Z pogoda nigdy nie wiadomo :)
Ale od polowy czerwca jest duze prawdopodobienstwo na to ze bedzie dobrze. Ostatnie lata wrzesien jest ladniejszy niz lipiec :/

Pirania
03.11.2016, 13:04
https://meteobox.pl/norwegia/bergen/statystyki/

MAJ / CZERWIEC! :D

bigboykr
03.11.2016, 13:15
Na Skandynawię nie przewidzisz pogody.
Lipiec 2016 - 7-11 stopni i co chwilę lało.
Lipiec 2014 - 24-32 stopnie i non stop słońce.
Nie zmienia to faktu, że było zajebiście ;)

Pirania
03.11.2016, 13:21
Jasne, zerknij na słupki.. w lipcu 48% więcej opadów niż maju.

Dubel
03.11.2016, 13:59
W maju masz duzo fajnych drog pozamykanych.
No ale skoro slupki mowia ze lepiej w maju to nikt nie broni ;)
Inna sprawa ze bergen ma swoj microklimat i sugerowanie sie ta statystyka jest malo obiektywne.

Pozdro

Pirania
03.11.2016, 15:18
Ok. maj odpada!

ŻUKU
06.11.2016, 19:41
Witam żuku z tej strony. Terz mysle o Nordkp w przyszlym roku, wszysko do dogadania.

Pirania
12.11.2016, 17:54
Co taka cisza ? Juz pojechaliście czy wszyscy zrezygnowali ? ;)

trzykawki
12.11.2016, 23:22
Z racji tego że wiemy o sobie wszystko, powiem Ci prawdę.
Nikt nie chce z Tobą jechać

Pirania
13.11.2016, 07:15
Z racji tego że wiemy o sobie wszystko, powiem Ci prawdę.
Nikt nie chce z Tobą jechać
DOBRE!:haha2: Ale to chyba nie to bo Nikt z ekipy mnie jeszcze nie zna..:p

Wybaczam Ci bo coz moze napisac Ksiegowy..spod Warszawy.. a do tego jeżdżący na GSie..:haha2:

Dubel
13.11.2016, 09:24
Masz coś do tych co latają na gs? ;)

Pirania
13.11.2016, 10:55
Masz coś do tych co latają na gs? ;)

Jakbym śmiał to przystojne chłopaki są..:p Trzykawki podeślij swoja sweet focie..! :haha2:

trzykawki
13.11.2016, 18:42
Jakże żałosna próba odgryzienia się ... handlarzu tapicerowną, gdzieniegdzie pomalowaną płytą wiórową.

Wypisz wymaluj jak w kawale:

W pociągu w przedziale spotyka się dwóch kolesi. Droga przed niemi długa więc się chca poznajomić.
- Dzień dobry Panu , Bułka jestem
- Dzień dobry, Śliwko.
- Ooo! jakie fajne nazwisko takie do rymowania. Śliwko, Śliwko skocz po piwko. Buaaaahahahaah!
Śliwko spąsowiał, zmarszczył się i myśli jak tu się zrewanżować. Myśli i myśli i nic. Całądroge myśli. Pociąg wjeżdża na stacje, Bułka szykuje sie do wysiadania. Wreszcie , w ostatniej chwili, Śliwko się podrywa i syczy do Bułki.
- Bułka, Bułka, Ty Ch...!

Pirania
13.11.2016, 19:06
W pociągu w przedziale spotyka się dwóch kolesi. Droga przed niemi długa więc się chca poznajomić.
- Dzień dobry Panu , Bułka jestem
- Dzień dobry, Śliwko.
- Ooo! jakie fajne nazwisko takie do rymowania. Śliwko, Śliwko skocz po piwko. Buaaaahahahaah!
Śliwko spąsowiał, zmarszczył się i myśli jak tu się zrewanżować. Myśli i myśli i nic. Całądroge myśli. Pociąg wjeżdża na stacje, Bułka szykuje sie do wysiadania. Wreszcie , w ostatniej chwili, Śliwko się podrywa i syczy do Bułki.
- Bułka, Bułka, Ty Ch...!

...ach to poczucie humoru Księgowych..:haha2: Ty a może być się wybrał do Norwegii ?

PS
Pozdrów "pachy..":p

trzykawki
13.11.2016, 19:57
"...ach to poczucie humoru Księgowych..:haha2: Ty a może być się wybrał do Norwegii ?

PS
Pozdrów "pachy..":p <!-- / message --><!-- sig -->
__________________"

Ale bez Ciebie. Przecież Ty nie ogarniasz tej eRki i pewnie byś coś nawywijał i było by pozamiatane, i po wyjeździe. Księgowi mają mało urlopu i nie mogą ryzykować.

PS
zajżyj do jąder ... lśnią się?:D:D:D

myku
13.11.2016, 20:15
Czyli jak?Dubel jedzie sam a my smigamy na sycylijskie szutry?:lol8:

trzykawki
13.11.2016, 20:52
To szerokiej Sycyli. Ja chętnie bym odwiedził Norge i powspominał młode czasy, odwiedził miejsca gdzie pracowałem no i w ogóle, łezke nostalgi nad fiordem bym otarł ehh...

Tak jak napisałem będę obserwował temat, z racji wypomnianych już przez kłakusogórola, obowiązków pracowych, moje okno transferowe to 7/10 do 30stego. Z moich wspomnień najlepsza pogoda to koniec Czerwca i 2 /3 tygodnie lipca, no chyba że jesteś w okolicach Bergen tam pluplum plum cały czas.

Pirania
13.11.2016, 20:56
Tomku, znaczy Trzy.. Twoje zdrówko i całuski z Podhala! :chleje: Reszte powiem Twojej Żonie! :p

Myku,
nie kus! ;) Wystarczy inny termin niż Norwegia i błagam Szefowa o urlop!;)

07 A-gent
18.11.2016, 20:49
Ok. maj odpada!
koniec maja w Norwegi i wcale nie Nordkap

Dubel
19.11.2016, 11:05
Takie widoki to i w czerwcu.

calgon
29.11.2016, 10:58
Dubel ja w 2017 z Norwegią odpadam dlatego tylko mnie wkurwiasz.
Chętnie bym z Tobą tam pojeździł bo jak Wiesz dwa razy było mi dane i wróciłbym chętnie.
Co do Was masturbanty to ja czekam na relację ,ale nie z przygotowań tylko wyjazdu!
Myku planuje Sycylię 2018 rozumiem?

MG7
29.11.2016, 17:39
Na Skandynawię nie przewidzisz pogody.
Lipiec 2016 - 7-11 stopni i co chwilę lało.

Musieliśmy być chyba w innych Skandynawiach albo przynajmniej w innych częściach ;) byłem prawie cały miesiąc i miałem super pogodę.

Dubel
30.11.2016, 07:53
Witajcie po chwilowej przerwie w temacie.
Termin wyjazdu to koniec czerwca, poczatek lipca, dokladniej okresle sie w torche pozniejszym terminie. Jak juz wczesniej wspominalem chcial bym sie spotkac juz w Norwegii gdzies na dole, zaleznie jaka droge wybierzecie. Pomoge ogarnac promy itd. Drogi na pewno beda przejezdne dla wszystkich motocykli no chyba ze ktos ma problem z prowadzeniem po twardym szutrze to nie polecam bo latwo bedzie se zrobic ala. Czekam tez na propozycje miejsc do odwiedzenia, dojazd na polnoc wcale nie jest jedyna alternatywa, choc kusi z paru wzgledow choc by wielorybie safari .

Dla wszystkich co chca jechac w maju droga wolna, tylko miejscami bedzie zamknieta ;) Jesli chodzi o pogode to raczej ciezko bedzie sie przegrzac w lipcu ( temp. 20-25 )ale tez jest male prawdopodobienstwo trafienia na duza ilosc hujowej pogody.

Teraz mozemy sobie popitolic tu ale tak do konca kwietnia chcial bym mniej wiecej wiedziec kto sie na serio wybiera i zaplanowac jakos trase, jednak planowanie wolal bym w stylu punktow do odwiedzenia niz kilometrow do zrobienia na wszystkie dni wyjazdu.

Pozdro.

U nas teraz startuje sezon na zorze :)

67514
A to u mnie
67515

67516

Pirania
30.11.2016, 09:39
Czerwiec/ lipiec kolejny plus to długi dzień!
Myślę o podłączeniu się do Was na ok 10 dni, potem zawijam do domu..:(

Dubel
30.11.2016, 09:58
Czerwiec/ lipiec kolejny plus to długi dzień!
Myślę o podłączeniu się do Was na ok 10 dni, potem zawijam do domu..:(

Raczej brak nocy :haha2:

no ja wiecej jak 2 tygodnie tez nie wygospodaruje.

TROJAN
30.11.2016, 16:01
Mam kilka pytan jak można :umowa:
Jaki bedzie charakter wyjazdu ?
Tzn chodzi mi o to czy jedziemy "na wycieczkę" po przygodę boczne drogi szutry piękne zdjęcia , własne żarcie namioty integracja ogniska itd czy macie zamiar dzida spanie hytte i zdjęcie przy kóli ?
Kufry czy na miętko czy jak kto woli ?
Gdzie spotkanie ?:dizzy:

tyle mi wpadło do głowy :mur: :bow:

Dubel
30.11.2016, 16:27
Charakter przygodowo-spontaniczny, czy jedziemy pod kolo to sie wyklaruje z czasem. Ja jako ojciec zalozyciel watku chce by ten wyjazd byl bardziej jak to nazwales ''wycieczka'' niz dzida pod kolo. Tempo lubie jak droga sprzyja temu, jednak chce by to byly drogi trzy cyfrowe i RV. Czy namiot czy hytte tez do ustalenia choc preferowal bym troche tego i tego. Stolowanie w restauracjach nie wchodzi w rachube ale juz kupic cieply posilek w sklepie czy czasem jaksa pizza to jak najbardziej. Integracje uwazam za element bardzo wazny jednagrze w granicach rozsadku by nie trzeba bylo parowac do 16.
Ja sie moge spotkac gdziekolwiek w Norwegi bo bez sensu by bylo gonic do polski tylko po to by tu wrocic, a jesli chodzi o pakowanie to jak kto woli i jak lubi. Taplania w blocie nie bedzie ani topienia w innym gnoju wiec czy kufry czy worek to wedle indywidualnych upodoban.
Pozdro

Dubel
30.11.2016, 16:32
Jestem zainteresowany tym wypadem wiec moze juz teraz warto wykabinowac choc troszke schemat trasy zeby mozna bylo ja modyfikowac pod wzgledem kazdego z nas.

trasa to albo poludniowy-zachod do srodkowy-zachod albo jazda na polnoc, wiecej bedzie ciezko w dwa tygodnie zrobic jak sie nie chce zapierdalac z punktu A do B.

Neo
30.11.2016, 17:34
Ja juz widze ze zanim dotre do N zrobie troche kilosow bo retardy angole nie maja polaczenia z Norge!F...ck

Dziwisz się? Pewnie jeszcze pamiętają jak przed wiekami kończyły się dla nich bezpośrednie połączenia żeglugowe na linii Skandynawia - Brytania ;)

Pirania
30.11.2016, 19:52
trasa to albo poludniowy-zachod do srodkowy-zachod albo jazda na polnoc, wiecej bedzie ciezko w dwa tygodnie zrobic jak sie nie chce zapierdalac z punktu A do B.

Pirania
30.11.2016, 21:47
Jeśli mogę coś zasugerować to.. moze lepiej skupić się na MEGA zajebistych miejscach na W i S niż nabijać km do jednego pkt "G" !?;) 2 tyg.to i tak mało czasu więc może po kawałku ale dokładnie..?! 2018 też pewnie zaprasza..��

Dubel
30.11.2016, 22:00
To jestjedna z opcjij. NA razie nie wiem kto realnie chce jechac, a komu sie dziecko rozchoruje albo sasiad mocniej zacznie sie usmiechac do zony. Tak wiec jak na razie obie opcje biore pod uwage.
Pozdro

trzykawki
30.11.2016, 22:04
U mnie w zasadzie klamka zapadła. Problem jest z tym przełomem czerwiec lipiec. Z racji zawodu jest to najgorszy termin dla mnie. Naginając na maksa obowiązki to start z wawy to 05/07 potem może być choćby do 29 (marzenia 😃). Dubel mógłbyś doprecyzować ten przełom,proszę?. Tak jak już pisałem pojechałbym obaczyć mejsca w których pracowałem za studenckich czasów,czyli okolice Bergen i okolice Trondhaim (Rissa). To są odległości dosyć spore biorąc pod uwagę, że Nordcap też bym chciał.

BTW1. Kłakusa nie bierzmy, on nie ogarnia tego er Kata. Po za tym chrapie wyzłośliwia się i uważa że jest najpiękniejszy. Plus ma taki, że jego Pani robi świetną wałówkę

BTW2. Zapomniałem, że Kłakus to teraz Górol, wiec jak pojedzie to jeszcze nam klimatyczne policzy.

BTW3. Ogólnie to fajny z niego funfel tylko , że Kłakus i Górol

BTW 4. Nie bierzemy go...

BTW 5. Dobra niech jedzie ale niech zostawi wałówkę i wraca

Dubel
30.11.2016, 22:14
Dla mnie start to albo 29/30 czerwiec lub 6/7 lipiec to sie wyjasni w okolicach lutego. Trzeba brac pod uwage ze wy potrzebujecie minimum jeden dzien szybcie wystartowac by dojechac do Norge. Jak juz pisalem wczesniej to albo szwedaczka po poludniowo-zachodniej czesci albo jazda na polnoc. Jedno i drugie w dwa tygodnie nie ma sensu i nie mowie ze sie nie da, bo sie da, ale to ma byc wycieczka a nie odchaczanie punktow na mapie ;)
Pozdro

trzykawki
30.11.2016, 22:25
No i jest ok 6/7 07 start bardzo mnie pasi. 2 tyg szwendaczki z Wami a potem samotnie się pokręcę. Może faktycznie pokręcić się po Telemarku (to by zaspokoiło moje Bergen potrzeby,może, nie będę się upierał)
Dubel ossso chodzi z tym wielorybim safari. BARDZO MNIE PAN TYM ZACIEKAWIŁ

Dubel
30.11.2016, 22:36
Na lofotach mozna sie wybrac na wielorybie safari. Wsiadasz na lodke i plyniesz ogladac wieloryby jak sie nie trafi i nie uwidisz to na drugi dzien plyniesz za darmo. Pierwsza lepsza strona http://www.seasafariandenes.no/hvalsafari/vaar-sommer-aktiviteter

trzykawki
30.11.2016, 22:44
:drif::drif::drif::bow::bow::bow:

Dubel
30.11.2016, 22:54
67547
Ale tego w lipcu na pewno nie zobaczymy

trzykawki
30.11.2016, 23:03
No dobrze. Nie można mieć wszystkiego, ale Fiordy z ręki jadły nam będą?!

Dubel
30.11.2016, 23:16
Będą i to jak :D

TROJAN
01.12.2016, 00:37
Będą szuterki w pięknych okolicznościach przyrody ....

http://www.image-share.com/upload/3383/79.jpg (http://www.image-share.com/ijpg-3383-79.html)
http://www.image-share.com/upload/3383/80.jpg (http://www.image-share.com/ijpg-3383-80.html)
http://www.image-share.com/upload/3383/83.jpg (http://www.image-share.com/ijpg-3383-83.html)
http://www.image-share.com/upload/3383/84.jpg (http://www.image-share.com/ijpg-3383-84.html)
http://www.image-share.com/upload/3383/85.jpg (http://www.image-share.com/ijpg-3383-85.html)

Pirania
01.12.2016, 06:34
Dla mnie start to albo 29/30 czerwiec lub 6/7 lipiec to sie wyjasni w okolicach lutego. Trzeba brac pod uwage ze wy potrzebujecie minimum jeden dzien szybcie wystartowac by dojechac do Norge. Jak juz pisalem wczesniej to albo szwedaczka po poludniowo-zachodniej czesci albo jazda na polnoc. Jedno i drugie w dwa tygodnie nie ma sensu i nie mowie ze sie nie da, bo sie da, ale to ma byc wycieczka a nie odchaczanie punktow na mapie ;)
Pozdro Dobrze prawisz!:Thumbs_Up:
Jestem za szwedaniem sie szutrami po S-W! :lc8:
Pakowanie - majac na uwadze ceny alkoholu.. biore kufry z podwojnymi sciankami i kranikiem! :chleje:

Dubel
01.12.2016, 07:40
No jakies szutry sie znajda ;)

67548

67549

67550

jachu73
03.12.2016, 19:29
Pomysł super, też byłbym zainteresowany. U mnie z terminem nie ma problemu, uzależniam to tylko od tego czy pojedziesz z żoną . W zeszłym roku planowaliśmy z żoną Norwegię, niestety skończyło się na wschodniej Polsce wzdłuż granicy dlatego 2017 już nie odpuścimy. Druga sprawa to pytanie czy przewidujesz większość "must see" bo my będąc pierwszy raz chcielibyśmy zobaczyć to co już pewnie widziałeś.

Dubel
04.12.2016, 10:20
Pytanie co rozumiesz przez ''must see'' ??

Miras Sc
05.12.2016, 07:29
Ja zaklepuję urlop od 10-go lipca, ponad 3 tygodnie na Norwegię. Jadę z żoną i nie mamy żadnych "must see", co zobaczymy to nasze.

Dubel
05.12.2016, 08:14
Ja zaklepuję urlop od 10-go lipca, ponad 3 tygodnie na Norwegię. Jadę z żoną i nie mamy żadnych "must see", co zobaczymy to nasze.

Czyli juz oficjalnie, widzimy sie gdzies na poludniu norwegi 07.07.2016 :at:

Pirania
05.12.2016, 11:05
Czyli juz oficjalnie, widzimy sie gdzies na poludniu norwegi 07.07.2016 :at:

Wyjazd wpisany w plan urlopów, z uwagi na urok swojej pracy na 100% będę wiedział tak na dwa tyg. przed wyjazdem.. :mur:
Planuję 07.07. wieczorem być gdzieś na S Norwegii, niestety już 16/17.07 muszę być w domu.. ale lepszy rydz niż nic. :)

Dubel
06.12.2016, 09:10
No Grotli, Trolstigen itp to raczej nie wypada odpuscic i zdaje sobie z tego sprawe.

Pirania
06.12.2016, 10:11
Dubel, a tego 07.07 wstępnie gdzie ? Okolice Oslo czy Kristiansand i potem na N przez W np. https://goo.gl/maps/fQ3FXyEbzx22 ?

Dubel
06.12.2016, 13:00
Tak daleko to Dubel z planami nie jest. Mysle ze okolice Oslo ale to sie zobaczy. Wstepnie tez podjeta zostala decyzja ze pokulamy sie w strone kuli na urwisku o tej
67788 :p

Pirania
06.12.2016, 16:48
Aha a ta kula to gdzie?i to urwisko?
Gdzieś na południu Hiszpanii..:haha2:

PS
Chyba robi się bardziej asfaltowo..:vis:

Dubel
06.12.2016, 18:16
Preikestolen?konmi tam wjedziesz a co z moto?jest jakas opcja na moto bo na butach to 2.5 h dymania!ale warto!!!!!
No nikt nikomu nie broni dymac 2.5h jak lubi :D
Aha a ta kula to gdzie?i to urwisko?
Tak jak Pirania mowi ;)

Chyba robi się bardziej asfaltowo..:vis:
Norwegia to tak czy tak asfalt w wiekszosci, koncepcja sie nie zmienia, byly dwie alternatywy, wybor zostal podjety i postawione na jedzna z nich czyli przejazd bocznymi drogami (w miare mozliwosci) na polnoc i powrot zobaczymy jak wyjdzie z czasem. Dymania po 2.5 h nie przewiduje bo jest to wyjazd by nacieszyc sie :at: w pieknych okolicznosciach przyrody.
Pozdro

Pirania
06.12.2016, 20:03
No juz zazdroszczę wypadu na Nordcapp..:drif: Szczesciarze z długim urlopem..;)

Przygotuje chyba opcjonalny wypad dla tych co mają mało urlopu i poszukamy TROLI NA FIORDACH, jadąc drogami najniższej kategorii, droga trolii, może szutrami podziwiając krajobrazy..Min asfaltu, mało km, max magicznych miejsc..

PS
Jednego juz namierzylem..ten niebieski to TRZY KAWKI..:haha2:

Pirania
06.12.2016, 20:09
Jeszcze jeden obraz..:drif:

Dubel
06.12.2016, 20:27
Zawsze kilka dni mozemy przeleciec razem :)

Pirania
06.12.2016, 21:08
Z przyjemnością..;)
Zgłębiajac temat, bajkowe widoki..

zz44
07.12.2016, 19:28
Proponuję zejść na ziemię i wziąć się za planowanie realnych działań.

Może mój plan trasy coś pomoże:

Oslo – wyjazd
Heddal (kościółek słupowy) – możemy pominąć i jechać prosto na
Rjukan – zwierciadła na zboczu góry
Vemork – Fabryka Ciężkiej Wody, bez wchodzenia do środka, potem prosto na
Lysebotn. Zobaczymy jak będzie z czasem i czy nocleg na dole w dolinie pod wodospadem czy może zdążymy wejść na kamień Kjerag i tam zanocować. W każdym razie
Kjerag – Parking przy restauracji 100 NOK. W obie strony 4-5 godzin. Stamtąd powrót w okolice Suleskard i drogą lądową do
Stavanger – pomnik trzech mieczy (Sverd i fjell) i może starówka i katedra, ale bez rozłażenia się. znowu wycofanie, prom
Lauvik – Oanes , odjazdy co pół godziny, płatność kartą 34 NOK „auto + kierowca”, bez karty 20-30 NOK więcej, ponoć płynie 7 minut. Potem do
Preikestolen – jest tam parking, płatny 100 NOK... Najlepszy czas na wejście: do 8 rano albo po 18. W obie strony 3 godziny, 750 m przed celem zielone strzałki kierują na alternatywny szlak powyżej samej Preikestolen. Może uda nam się zanocować na górze. Kolejny prom
Hjemeland – Nesvik – odjazdy co 15-30 minut. Płynie 11 minut. Samochód + dwie osoby to 115 NOK, moto + driver pewnie taniej. Stamtąd cały czas kierunek Odda. 15 km przed miastem Odda droga przechodzi przez
wodospad Latefossen, a 10 km przed jest Hildal Camping. 59.992128, 6.567459, tani, z polecenia. Drugi namiar to Suldal 59.475353, 6.291013. Ale nie Odda jest naszym celem tylko
Starting Point Trolltunga. Może uda się wjechać jeszcze kawałek, ale parking ponoć też 100 NOK. W jedną stronę 3,5-4 godzin. Nie ma już miliona spróchniałych schodków torami nieczynnej kolejki, tylko jest obok poprowadzona inna trasa. Na górze zimno, możliwy śnieg ale jeśli czas tak się ułoży to… może zrobimy tam nocleg? Potem znowu Odda, tunel i dalej prom
Jondal – Torvikbygd. Odjazdy co 40-60 min. Płynie 20 minut, samochód + kierowca to 80 NOK. Dalej na
Bergen i kościół słupowy Fantofte. Zawrotka i drogą lądową przez Voss (Vossevangen) (odpuszczamy gospodarstwo Kjeasen i wodospad Voringfossen) mijamy
wodospad Tvindefossen i dalej jest widokowa droga
Stalheimskleiva do Aurland. W
Gudvangen widok na jeden z najwęższych fjordów w NO. Potem długim tunelem do Flam, więc darujemy sobie tunel Laerdal (ew. można wjechać na 1 km zobaczyć jak świeci i nazad) i wjeżdżamy na
Drogę Śnieżną, po kilku serpentynach powinna być
Platforma Stegastein. W Laerdal proponuję też odpuścić drogę na kościół w Borgund i jechać do Ovre Ardal, stamtąd górską drogą do Turtagro. Stamtąd możemy jechać
widokową drogą nr 55 do
Elvesteter zobaczyć kolumnę wodzów wikingów i widok na najwyższy szczyt Norwegii Galdhoppingen (szczerze to myślę, że będzie słabo rozpoznawalny, o ile w ogóle będzie wiodoczny) i zawrócić (kościół Lom odpuszczamy) albo dać spokój i w Turtagro od razu skręcić na Skjolden. Kilka km za Skjolden jest
Harastolen – opuszczony szpital psychiatryczny, ponoć mieszka tam jakiś gość, który opiekuje się tym miejscem. No ale możemy zobaczyć, a może i uda nam się złapać tam nocleg?:)
Kościółek w Ornes chyba odpuścimy, w każdym razie aby go zobaczyć trzeba przeprawić się promem Solvorn – Ornes, średnio co godzinę (do 16-ej), cena nieznana. Niedaleko jest też kościółek w Kaupanger. Dalej droga 55 wzdłuż brzegu fjordu na prom
Hella – Dragsvik, odjazdy co 30-40 minut, samochód + kierowca 70 NOK, i wjeżdżamy na widokową drogę
Gaularfjellet. Po drodze mamy trójkątną
Platformę Utsikten. Szkoda, że musimy minąć Hestad Kapell – drewniany kościółek na wyspie, ale nie ma sensu zawracać. Odpuszczamy lodowiec Brikdalsbreen i prosto do Loen (rezygnujemy też z plaży Refvik Sanden i dalszego odcinka trasy 55) i dalej wzdłuż brzegu
Jeziora Lovatnet w kierunku
Lodowca Kjenndallsbreen. Chyba nie ma tam żadnych parkingów i można podjechać prawie pod sam jęzor i dotknąć:) Zawrotka na Stryn i potem zamiast drogą główną wjeżdżamy na widokową drogę
Gamle Strynefjellsvegen, która prowadzi do
Grotli, gdzie przed hotelem powinna stać replika wraku niemieckiego samolotu. Dalej obok jeziora
Djupvatnet i odbicie na drogę na punkt widokowy
Dalsnibba. Zjazd i kolejny punkt z widokiem na fjord to
Flydalsjuvet. Zjazd serpentynami do
Geiranger tylko po to, aby zaraz znowu się wspiąć po
Drodze Orłów (Ornenvegen). Zjazd do promu
Eisdal – Linge, odjazdy co 30 minut, moto + driver 52 NOK. Trzymając się trasy dojedziemy do
Drabiny Trolli (Trollstigen), a przy niej
Wodospadu Stigfossen. Zjazd, (odpuszczamy dojazd do Alesund i samo miasto) dalej przez Andalsens do promu
Afarnes – Solsnes. Odjazdy co 20-35 minut, moto + driver 55 NOK. Potem dwa mosty i kierunek na
Drogę Atlantycką, ponoć koszt moto + driver to 58 NOK, + 1 dorosły pasażer 38 NOK. Kilka km przed jest Kościól Trolli (Trollkirke, Troll Church), jaskinia z wodospadem i jeziorem wewnątrz, ale to już jest kilka godzin chodzenia. Póki co w rezerwie. Dalej można jechać i drogą „głównąâ€ i boczną do
Trondheim – można zobaczyć fort na wzgórzu i katedrę Nidaros, ale lepiej tylko z zewnątrz – zwiedzanie wewnątrz to 200 NOK. Stamtąd już prosto na Północ, Steinkjer i skręcamy w widokową
drogę nr 17. Po drodze przeprawa promowa
Holm - Vennesund, płynie 20 minut, co 50-80 minut, moto + driver 87 NOK. Po drodze dziurawa
skała Torghatten. Kolejny prom
Horn – Anndalsvagen, odjazdy co 45-90 minut, moto + driver 91 NOK. Następny
Forvik - Tjotta to koszt 87 NOK, płynie 45-60 minut, odjazdy średnio co godzinę, pływają trzy jednostki. Niby trzeba zamawiać bilety telefonicznie do 10 minut przed odpłynięciem:
Tel. MF Kjella: 913 46180
Tel. MF Andal: 915 78814
Tel. MF Virak: 992 83 222
Masyw górski Siedem sióstr, potem prom
Levang – Nesna, w 2015 r moto + driver płynął za 63 NOK, odjazdy co 55-70 minut.
Kilboghavn – Jektvik, odjazdy co 100-120 minut, moto + driver 98 NOK. Prom przekracza umowną
linię koła polarnego, na brzegu będzie widać wielki biały globus.
Agskarget – Foroy, odjazdy co 35-50 minut, moto + driver 52 NOK, + 1 dorosły 30 NOK, potem tunel, a w tunelu na skrzyżowaniu (!) odbicie w lewo na „Fykanga” – a tam
elektrownia Glomfjord. Powrót do tunelu, miasto Glomfjord i znowu tunel, ale my możemy sobie przejechać górą. Pomiędzy wyspami jest cieśnina
Saltrsraumen, gdzie woda przelewa się z jednej strony na drugą. Zaraz potem dojazd do
Fauske, gdzie chodniki są ponoć wyłożone wydobywanym niedaleko różowym marmurem. Dalej prom
Bognes – Skaberget, odjazd średnio co 45 minut, płynie 25 minut, moto + driver 66 NOK. I dalej już
Skjomnes, Hakvik i Narvik z pamiątkami z czasów wojny. Parę km za Narvikiem można odbić na prawo i poszukać wraku niemieckiego okrętu
Georg Thiele na brzegu fjordu. Lofoty odpuszczamy, więc kolejny cel to
Tromso i Arktyczna Katedra. Następnie prom
Breivikeidet – Svensby, odjazdy co 50 minut, moto + driver 66 NOK, +1 dorosły 39 NOK, i jeszcze jeden
Lyngseidet – Olderdalen, odjazdy co 50-60 minut, moto + driver 84 NOK, +1 dorosły 50 NOK. Zamiast tych dwóch promów można jechać lądem trochę naokoło albo w ogóle ominąć Tromso. Przed miastem
Alta, w Hjemmeluft, jest Muzeum Rysunków Naskalnych, otwarte codziennie 8-20, rysunki na kamieniach na zboczu za free. Odpuszczamy Hammerfest i prosto na
Nordkapp. Wjazd przez tunel już ponoć darmowy, na sam teren przylądka już ponoć 260 NOK, a do restauracji z kinem i wystawami dodatkowe 75. Najlepiej pojawić się tam jak najwcześniej, do 11-ej, a nawet o 5-6 rano gdy przy globusie nikogo jeszcze nie ma. Można rozbić tam namiot za free. Chociaż równie ciekawą opcją jest nocleg na półwyspie na lewo od przylądka, faktycznie wysuniętym dalej na północ niż sam Nordkapp, ale trzeba tam się wybrać kilka km pieszo, szlak ponoć jest wyznaczony. Na powrocie można by zahaczyć o fińską ziemię i przez
Karasjok i Rovaniemi ze św. Mikołajem dojechać do najbardziej oddalonego na północ krańca Bałtyku i miast
Haparanda / Tornio. Już w Szwecji jest
Lulea i Gammelstad (miasto kościelne). Potem, w zależności głównie od czasu, można jechać brzegiem Bałtyku lub wybrać się do szwedzkiego interioru i dojechać do nawiedzonej plebanii
Borgvattnet, gdzie wiadomo, można rozważyć opcję noclegu. Potem już zdążamy na południe, można prosto do Oslo, a można też nadrzucić drogi do
Uppsali i zobaczyć pamiątki, jakie przywieźli Szwedzi z pobytu w Rzeczypospolitej:) oraz pozostałości z ery wikingów w
Gamle Uppsala. Ale to się zobaczy. Zwiedzanie Oslo na końcu.

darius
07.12.2016, 19:36

Oslo � wyjazd
Heddal (kościółek słupowy) â�� możemy pominąć i jechać prosto na
Rjukan â�� zwierciadła na zboczu góry
Vemork â�� Fabryka Ciężkiej Wody, bez wchodzenia do środka, potem prosto na
Lysebotn. Zobaczymy jak będzie z czasem i czy nocleg na dole w dolinie pod wodospadem czy może zdążymy wejść na kamień Kjerag i tam zanocować. W każdym razie
Kjerag â�� Parking przy restauracji 100 NOK. W obie strony 4-5 godzin. Stamtąd powrót w okolice Suleskard i drogą lądową do
Stavanger â�� pomnik trzech mieczy (Sverd i fjell) i może starówka i katedra, ale bez rozłażenia się. znowu wycofanie, prom
Lauvik â�� Oanes , odjazdy co pół godziny, płatność kartą 34 NOK â��auto + kierowcaâ�, bez karty 20-30 NOK więcej, ponoć płynie 7 minut. Potem do
Preikestolen â�� jest tam parking, płatny 100 NOK... Najlepszy czas na wejście: do 8 rano albo po 18. W obie strony 3 godziny, 750 m przed celem zielone strzałki kierują na alternatywny szlak powyżej samej Preikestolen. Może uda nam się zanocować na górze. Kolejny prom
Hjemeland â�� Nesvik â�� odjazdy co 15-30 minut. Płynie 11 minut. Samochód + dwie osoby to 115 NOK, moto + driver pewnie taniej. Stamtąd cały czas kierunek Odda. 15 km przed miastem Odda droga przechodzi przez
wodospad Latefossen, a 10 km przed jest Hildal Camping. 59.992128, 6.567459, tani, z polecenia. Drugi namiar to Suldal 59.475353, 6.291013. Ale nie Odda jest naszym celem tylko
Starting Point Trolltunga. Może uda się wjechać jeszcze kawałek, ale parking ponoć też 100 NOK. W jedną stronę 3,5-4 godzin. Nie ma już miliona spróchniałych schodków torami nieczynnej kolejki, tylko jest obok poprowadzona inna trasa. Na górze zimno, możliwy śnieg ale jeśli czas tak się ułoży toâ�Ś może zrobimy tam nocleg? Potem znowu Odda, tunel i dalej prom
Jondal â�� Torvikbygd. Odjazdy co 40-60 min. Płynie 20 minut, samochód + kierowca to 80 NOK. Dalej na
Bergen i kościół słupowy Fantofte. Zawrotka i drogą lądową przez Voss (Vossevangen) (odpuszczamy gospodarstwo Kjeasen i wodospad Voringfossen) mijamy
wodospad Tvindefossen i dalej jest widokowa droga
Stalheimskleiva do Aurland. W
Gudvangen widok na jeden z najwęższych fjordów w NO. Potem długim tunelem do Flam, więc darujemy sobie tunel Laerdal (ew. można wjechać na 1 km zobaczyć jak świeci i nazad) i wjeżdżamy na
Drogę Śnieżną, po kilku serpentynach powinna być
Platforma Stegastein. W Laerdal proponuję też odpuścić drogę na kościół w Borgund i jechać do Ovre Ardal, stamtąd górską drogą do Turtagro. Stamtąd możemy jechać
widokową drogą nr 55 do
Elvesteter zobaczyć kolumnę wodzów wikingów i widok na najwyższy szczyt Norwegii Galdhoppingen (szczerze to myślę, że będzie słabo rozpoznawalny, o ile w ogóle będzie wiodoczny) i zawrócić (kościół Lom odpuszczamy) albo dać spokój i w Turtagro od razu skręcić na Skjolden. Kilka km za Skjolden jest
Harastolen â�� opuszczony szpital psychiatryczny, ponoć mieszka tam jakiś gość, który opiekuje się tym miejscem. No ale możemy zobaczyć, a może i uda nam się złapać tam nocleg?:)
Kościółek w Ornes chyba odpuścimy, w każdym razie aby go zobaczyć trzeba przeprawić się promem Solvorn â�� Ornes, średnio co godzinę (do 16-ej), cena nieznana. Niedaleko jest też kościółek w Kaupanger. Dalej droga 55 wzdłuż brzegu fjordu na prom
Hella â�� Dragsvik, odjazdy co 30-40 minut, samochód + kierowca 70 NOK, i wjeżdżamy na widokową drogę
Gaularfjellet. Po drodze mamy trójkątną
Platformę Utsikten. Szkoda, że musimy minąć Hestad Kapell â�� drewniany kościółek na wyspie, ale nie ma sensu zawracać. Odpuszczamy lodowiec Brikdalsbreen i prosto do Loen (rezygnujemy też z plaży Refvik Sanden i dalszego odcinka trasy 55) i dalej wzdłuż brzegu
Jeziora Lovatnet w kierunku
Lodowca Kjenndallsbreen. Chyba nie ma tam żadnych parkingów i można podjechać prawie pod sam jęzor i dotknąć:) Zawrotka na Stryn i potem zamiast drogą główną wjeżdżamy na widokową drogę
Gamle Strynefjellsvegen, która prowadzi do
Grotli, gdzie przed hotelem powinna stać replika wraku niemieckiego samolotu. Dalej obok jeziora
Djupvatnet i odbicie na drogę na punkt widokowy
Dalsnibba. Zjazd i kolejny punkt z widokiem na fjord to
Flydalsjuvet. Zjazd serpentynami do
Geiranger tylko po to, aby zaraz znowu się wspiąć po
Drodze Orłów (Ornenvegen). Zjazd do promu
Eisdal â�� Linge, odjazdy co 30 minut, moto + driver 52 NOK. Trzymając się trasy dojedziemy do
Drabiny Trolli (Trollstigen), a przy niej
Wodospadu Stigfossen. Zjazd, (odpuszczamy dojazd do Alesund i samo miasto) dalej przez Andalsens do promu
Afarnes � Solsnes. Odjazdy co 20-35 minut, moto + driver 55 NOK. Potem dwa mosty i kierunek na
Drogę Atlantycką, ponoć koszt moto + driver to 58 NOK, + 1 dorosły pasażer 38 NOK. Kilka km przed jest Kościól Trolli (Trollkirke, Troll Church), jaskinia z wodospadem i jeziorem wewnątrz, ale to już jest kilka godzin chodzenia. Póki co w rezerwie. Dalej można jechać i drogą â��głównąâ� i boczną do
Trondheim â�� można zobaczyć fort na wzgórzu i katedrę Nidaros, ale lepiej tylko z zewnątrz â�� zwiedzanie wewnątrz to 200 NOK. Stamtąd już prosto na Północ, Steinkjer i skręcamy w widokową
drogę nr 17. Po drodze przeprawa promowa
Holm - Vennesund, płynie 20 minut, co 50-80 minut, moto + driver 87 NOK. Po drodze dziurawa
skała Torghatten. Kolejny prom
Horn â�� Anndalsvagen, odjazdy co 45-90 minut, moto + driver 91 NOK. Następny
Forvik - Tjotta to koszt 87 NOK, płynie 45-60 minut, odjazdy średnio co godzinę, pływają trzy jednostki. Niby trzeba zamawiać bilety telefonicznie do 10 minut przed odpłynięciem:
Tel. MF Kjella: 913 46180
Tel. MF Andal: 915 78814
Tel. MF Virak: 992 83 222
Masyw górski Siedem sióstr, potem prom
Levang â�� Nesna, w 2015 r moto + driver płynął za 63 NOK, odjazdy co 55-70 minut.
Kilboghavn â�� Jektvik, odjazdy co 100-120 minut, moto + driver 98 NOK. Prom przekracza umowną
linię koła polarnego, na brzegu będzie widać wielki biały globus.
Agskarget â�� Foroy, odjazdy co 35-50 minut, moto + driver 52 NOK, + 1 dorosły 30 NOK, potem tunel, a w tunelu na skrzyżowaniu (!) odbicie w lewo na â��Fykangaâ� â�� a tam
elektrownia Glomfjord. Powrót do tunelu, miasto Glomfjord i znowu tunel, ale my możemy sobie przejechać górą. Pomiędzy wyspami jest cieśnina
Saltrsraumen, gdzie woda przelewa się z jednej strony na drugą. Zaraz potem dojazd do
Fauske, gdzie chodniki są ponoć wyłożone wydobywanym niedaleko różowym marmurem. Dalej prom
Bognes â�� Skaberget, odjazd średnio co 45 minut, płynie 25 minut, moto + driver 66 NOK. I dalej już
Skjomnes, Hakvik i Narvik z pamiątkami z czasów wojny. Parę km za Narvikiem można odbić na prawo i poszukać wraku niemieckiego okrętu
Georg Thiele na brzegu fjordu. Lofoty odpuszczamy, więc kolejny cel to
Tromso i Arktyczna Katedra. Następnie prom
Breivikeidet â�� Svensby, odjazdy co 50 minut, moto + driver 66 NOK, +1 dorosły 39 NOK, i jeszcze jeden
Lyngseidet â�� Olderdalen, odjazdy co 50-60 minut, moto + driver 84 NOK, +1 dorosły 50 NOK. Zamiast tych dwóch promów można jechać lądem trochę naokoło albo w ogóle ominąć Tromso. Przed miastem
Alta, w Hjemmeluft, jest Muzeum Rysunków Naskalnych, otwarte codziennie 8-20, rysunki na kamieniach na zboczu za free. Odpuszczamy Hammerfest i prosto na
Nordkapp. Wjazd przez tunel już ponoć darmowy, na sam teren przylądka już ponoć 260 NOK, a do restauracji z kinem i wystawami dodatkowe 75. Najlepiej pojawić się tam jak najwcześniej, do 11-ej, a nawet o 5-6 rano gdy przy globusie nikogo jeszcze nie ma. Można rozbić tam namiot za free. Chociaż równie ciekawą opcją jest nocleg na półwyspie na lewo od przylądka, faktycznie wysuniętym dalej na północ niż sam Nordkapp, ale trzeba tam się wybrać kilka km pieszo, szlak ponoć jest wyznaczony. Na powrocie można by zahaczyć o fińską ziemię i przez
Karasjok i Rovaniemi ze św. Mikołajem dojechać do najbardziej oddalonego na północ krańca Bałtyku i miast
Haparanda / Tornio. Już w Szwecji jest
Lulea i Gammelstad (miasto kościelne). Potem, w zależności głównie od czasu, można jechać brzegiem Bałtyku lub wybrać się do szwedzkiego interioru i dojechać do nawiedzonej plebanii
Borgvattnet, gdzie wiadomo, można rozważyć opcję noclegu. Potem już zdążamy na południe, można prosto do Oslo, a można też nadrzucić drogi do
Uppsali i zobaczyć pamiątki, jakie przywieźli Szwedzi z pobytu w Rzeczypospolitej:) oraz pozostałości z ery wikingów w
Gamle Uppsala. Ale to się zobaczy. Zwiedzanie Oslo na końcu.
Ile czasu na to potrzeba realnie? Bo brzmi jak miesiac ciaglej jazdy!

Pozdrowienia,
D

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Dubel
07.12.2016, 20:33
Dzięki za ciekawe wskazówki ;) troszkę masz napięty ten plan i jak dla mnie trochę dużo kościołów.
Pozdro

Pirania
07.12.2016, 21:45

Oslo – wyjazd
Heddal (kościółek .... :Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up:
Jestem pod wrażeniem..:bow::bow::bow:

W wolnej chwili dokładnie przeanalizuje całość i się odezwę

Pirania
08.12.2016, 06:58
zz44,
Zrób jeszcze tracka w gpies.com a dam Ci hasło do mojego kufera z podwójną ścianka i kubeczek..;) A mieści się tam ca 3,2l Daniels'a..:D

Dubel
08.12.2016, 10:21
Pirania to jednak wybierasz sie pod globus? :)
ZZ44 a myslales by uwzglednic np. przejazd z Aurlandsvangen do LÌrdal stara droga? Jest tez zajebista szutrowka ponad 60km z Eresfjord do Sunndalsøra ktora moim skromnym zdaniem bije na Trolstigen i wielle innych popularnych miejsc. Sam ukladales trase?

Pirania
08.12.2016, 10:49
Kusi, natomiast obawiam się, że moja przygoda zakończy się na wysokości Trondheim..

Jak wspomniałem na samą Norwegię mam ok 8 dni bez dojazdu od siebie więc aby podgonić rozważam gonienie busem do Hirtshals.. ( Kraków-Berlin-Hamburg-Hirtshals - 1380km/13,5h autobanem!:mur: ) A jak jeszcze bym kogoś zgarnął to droga by jakoś zleciała..;) Master średniak więc tak 3 duże moto wejdą, kabina na 3 osoby.

Jeszcze do Oslo z Frederikshavn promy latają..muszę to ogarnąć.

Pirania
08.12.2016, 14:07
Przejrzałem trasę i.. ZZ44 dobra robota! Nie rób tracka szkoda czasu, jak nasze drogi się zjadą zapraszam do kuferka!;) :chleje:

Zależy jak pójdzie z czasem, wstępnie po przejechaniu 17tki zawracam na S a jak czas pozwoli płynę za linię koła polarnego.

darius
08.12.2016, 15:07
W 2011 zrobiłem taką traskę po fiordach, może jakoś pomoże przy układaniu trasy.

https://lh3.googleusercontent.com/-HX-EhW8A1SQ/TneRIsCB-KI/AAAAAAAAawI/P0hTf1rICfo/s800/MapaMS.jpg

Cała relacja dostępna u transalpowców http://forum.transalpclub.pl/viewtopic.php?f=42&t=7692

Pozdrowienia,
D

zz44
08.12.2016, 18:32
A mieści się tam ca 3,2l Daniels'a..:D

O tak, na Norwegię trzeba zabrać spory zapas Jacka D. :)

Ja tę trasę zrobiłem w tym roku, z kumplem z Oslo. Oczywiście nie było 100% bo nigdy się nie uda 100%. Po to właśnie tyle kościółków czy wodospadów, aby w przypadku konieczności pominięcia jednego czy drugiego załapać się na trzeci.
Ta trasa to tylko luźny pomysł, który może wam posłużyć za swego rodzaju bazę, do której dodacie swoje checkpointy czy usuniecie istniejące. Starałem się ją ułożyć tak, aby załapać najlepsze rodzynki, za jednym przejazdem, bez zawracania po 200 km.

Jeśli macie na oku szutrówki - POLECAM. My machnęliśmy kilka górskich tras, szutrowych albo wąskich asfaltówek, gdzie z rzadka pojawiał się samochód. To według mnie kwintesencja podróży motocyklowej przez Norwegię.

I osobiście uważam, że sam Nordkapp jest przereklamowany. Owszem, można tam jechać, północna Norwegia zachwyca swoją surowością, ale pałowanie prosto na Północ tylko po to, aby stanąć na kawałku skały (najprawdopodobniej we mgle, deszczu i wietrze) mija się z celem, no chyba że ktoś jest łowcą przylądków.

Nam droga z Oslo do Oslo zajęła 2 tygodnie, co prawda ze wspinaczką na Kjerag, Preikestolen i Trolltunga, ale jeśli macie kilka dni to radzę odpuścić pogoń na Północ i delektować się górskimi drogami.

Mallory
08.12.2016, 19:09
...
Jeśli macie na oku szutrówki - POLECAM. My machnęliśmy kilka górskich tras, szutrowych albo wąskich asfaltówek, gdzie z rzadka pojawiał się samochód. To według mnie kwintesencja podróży motocyklowej przez Norwegię.

I osobiście uważam, że sam Nordkapp jest przereklamowany. Owszem, można tam jechać, północna Norwegia zachwyca swoją surowością, ale pałowanie prosto na Północ tylko po to, aby stanąć na kawałku skały (najprawdopodobniej we mgle, deszczu i wietrze) mija się z celem, no chyba że ktoś jest łowcą przylądków.

trochę dla żartu - wybacz Zz44::)))

Jeśli lubicie szutrówki to nie ma co aż do Norwegii jechać. Ja nie machnąłem żadnej z norweskich górskich tras, czy to szutrowych czy wąskich asfaltówek, gdzie z rzadka pojawiał się samochód. To według mnie zaprzeczenie podróży motocyklowej przez Norwegię. Na takie coś to na mazury albo Ukrainę.

I osobiście uważam, że sam Nordkapp jest ciągle niedoceniany. Akurat, trzeba właśnie po to tam jechać, północna Norwegia zachwyca swoją surowością, sensem jest pałowanie prosto na Północ właśnie po to, aby stanąć na kawałku skały, koniecznie we mgle, bo nie po widok często się jedzie (no chyba że ktoś jest łowcą przylądków), najlepiej jeszcze lepiej w deszczu i wietrze. To jest cel. Chociaż plany na następne lata to baaaa...rdzo daleki wschód to na Nordkapp jeszcze wrócę i popałuję w tych okolicznościach dla niego idealnych.

Pirania
08.12.2016, 20:33
O tak, na Norwegię trzeba zabrać spory zapas Jacka D. ..., jeśli macie kilka dni to radzę odpuścić pogoń na Północ i delektować się górskimi drogami.:Thumbs_Up:
Mając 2-3tyg. poleciłabym na Nordcapp przez Rosję i wrócił do domu przez Norwegie..jeszcze pojadę a przyszły rok jedynie Norwegia..:(

Plan Zz44 dla mnie jest ok. chociaż zmodyfikuje/ dodam jeszcze inne miejsca..ZZ dzięki! :zdrufko: I kuferek jest dla Ciebie otwarty..;)

PS
Zostało jeszcze tylko 1 miejsce w busie..;)

trzykawki
08.12.2016, 21:40
Jak to jedno???? Ja i moje cycki, własne i motka, to co najmniej dwa miejsca. Rafał ....jak mogłeś? Jak żyć!?

Pirania
08.12.2016, 22:42
Jak to jedno???? Ja i moje cycki, własne i motka, to co najmniej dwa miejsca. Rafał ....jak mogłeś? Jak żyć!?

Objedziesz mnie w korkach i kupisz bilety na prom..;)

Dubel,
jakbyś rozglądal się za mną czy Tomkiem vel DUŻE CYCKI to wypatruj niebieskiego koloru..Wot i Tomek...:haha2:

MG7
08.12.2016, 23:55
Ja ze swojej strony gorąco polecam lodowiec Jostedalsbreen, a dokładniej jego ramię Nigardsbreen. Miejsce jest super, nie ma tam dużo ludzi i dojazd jest dość sensowny (chociaż tym pewnie przejmujecie się najmniej). Tu trochę zdjęć z mojej wizyty tam http://roadtripbus.pl/roadtrip-5-dzien-18/ Tego dnia była bardzo dobra pogoda, jeden z kolegów zdecydował nawet wykąpać się w wodzie pod lodowcem ;)

Dubel
09.12.2016, 18:16
Patrzcie i planujcie przyszloroczne wakacje :D
JPe2mwq96cw

Melon
09.12.2016, 19:23
że tak się wtrącę,ile plnów na taki wyjazd trza mieć?:confused:

Pirania
09.12.2016, 20:08
Patrzcie i planujcie przyszloroczne wakacje :D
JPe2mwq96cw

Kosmos! I pomyslec ze to tuz tuz za naszym Baltykiem..;)

Dubel
09.12.2016, 20:23
że tak się wtrącę,ile plnów na taki wyjazd trza mieć?:confused:

No troche wyjdzie, ja nie liczylem. Paliwo ca 7.5 pln reszta zalezy duzo od przygotowan poczynionych w PL . Jesli interesuja was jakies ceny to pytajcie.
Pozdro

Pirania
09.12.2016, 20:54
Dubel,
wiesz ile osob z Toba jedzie ?

Melon,
znam goscia z Mielca co mial taktyke upijania ekipy i pod oslona nocy spuszczania paliwa z innych moto.. tu szlaneczka, tam szklaneczka i jego moto spalalo 1,2 l / setke! ;)

zz44
09.12.2016, 21:00
Mallory: jeśli tak sobie zaplanowałeś podróż to ok, tylko nasi koledzy celują chyba w te pośrednie atrakcje. Ale masz rację z tym powrotem - chyba każdy kto tam był, potem nieustannie myśli o powtórnym odwiedzeniu Norwegii.

Pirania: też mi chodzi po głowie dojazd do Norwegii przez Rosję. Ale póki co moja piersiówka z Kapitanem Morganem również jest dla Ciebie otwarta:)

MG7: nie wiem jak wstawić tek kciuk w górę, ale tu bym go wstawił:)
Świetne zdjęcia. Lodowce to super sprawa, my wybraliśmy tylko jeden, żałuję, że nie więcej.

melon1968: dokładnie nie przeliczyłem. Wiem, że na paliwo szacowałem 3 tys. zł, a wyszło 2794. Zabrałem 15 300-gramowych puszek mięsa z PL i 5 porcji żywności liofilizowanej. A w Norwegii kupowałem tylko bieżące drobne produkty. Spanie - jeśli była pogoda, to namiot. Jeśli nie - kempingi lub hytte. Jakoś zawsze udawało się znaleźć jakąś tańszą komórkę na dwie osoby. Ogólnie szacowałem 6,5 tys., ale sądzę, że poszło i 7,5 (ale z kupowaniem ciepłych skarpet dla rodziny, degustowaniem lokalnego piwa i łażeniem po muzeach w Oslo).
Bardziej istotny koszt moim zdaniem to przygotowanie motocykla i siebie do takiego wyjazdu.

Pirania: o tym samym myślałem będąc w Norwegii, jakiego farta mamy, że nie mieszkamy w Peru, Malezji czy Iranie, bo dotarcie z własnym moto do Skandynawii już by nie było takie proste:)

Dubel
09.12.2016, 22:12
Dubel,
wiesz ile osob z Toba jedzie ?

Melon,
znam goscia z Mielca co mial taktyke upijania ekipy i pod oslona nocy spuszczania paliwa z innych moto.. tu szlaneczka, tam szklaneczka i jego moto spalalo 1,2 l / setke! ;)

Na dzien dzisiejszy nie mam jeszcze pojecia. Ja (z plecakiem lub bez) + jeden motocykl z plecakiem to pewne po za tym nikt nie zglosil konkretnej checi. Co mam myslec o Tobie to nie wiem bo tez jeszcze konkretnej deklaracji nie dales czy jedziesz sam czy razem sie integrujemy przy kufrze :D
Pozdro

TROJAN
09.12.2016, 23:09
Cytat:
Napisał melon1968 Zobacz post
że tak się wtrącę,ile plnów na taki wyjazd trza mieć?
No troche wyjdzie, ja nie liczylem. Paliwo ca 7.5 pln reszta zalezy duzo od przygotowan poczynionych w PL . Jesli interesuja was jakies ceny to pytajcie.
Pozdro

U mnie tego roku strzeliło 8 tys km w dwa tygodnie , rowing dziading proming END advEnczer , koszt z prezentami to niecałe 3 tys zł , moto gs 800 ..mało łykał eTyliny itd
żArcie to self serWis , weki z Polandii itp ... , na miejscu kupowane tylko pieczywo i czasem woda

Pirania
10.12.2016, 06:58
Na dzien dzisiejszy nie mam jeszcze pojecia. Ja (z plecakiem lub bez) + jeden motocykl z plecakiem to pewne po za tym nikt nie zglosil konkretnej checi. Co mam myslec o Tobie to nie wiem bo tez jeszcze konkretnej deklaracji nie dales czy jedziesz sam czy razem sie integrujemy przy kufrze :D
Pozdro
Tak powaznie planuje wyjazd, ciezko sie deklarowac na 100% bo jeszcze pol roku.. Jesli wsio sie dobrze ulozy to jade sam 990R i jeszcze jeden kumpel, rozsadny, na AT.

TrzyKawki + 1TA tez sie zbiera ale oni CHYBA beda miec 3tyg. i CHYBA rusza z Wawy dopiero 8-9.07 wiec moze gdzies sie dolacza.Mam nadzieje bo juz sie stesknilem za jazda z Tomkiem.;)

PS
Rozgladam sie ze szutrowkami bo chyba jedynie tam bedzie mozna odkrecac..;)

Dubel
13.12.2016, 11:14
http://www.national-geographic.pl/traveler/tanie-podrozowanie/tania-norwegia-odpowiadamy-na-pytania-jak-to-zrobic do poczytania:)

yeuop
14.12.2016, 06:11
Ja juz widze ze zanim dotre do N zrobie troche kilosow bo retardy angole nie maja polaczenia z Norge!F...ck

Jest polaczenie z Anglii do Norwegii, sprawdzałem ;)
Sam mieszkam na Wyspach Szczesliwosci.

A co do samego tematu to byłem dwukrotnie na Nordkappie.
Pierwszym razem byłem tam na Jawie (11 lat temu) i pogode miałem tak obrzydliwa, ze dziwie się, ze nie miałem zapalenia pluc :D Potem już się zrobilo tak absurdalnie, ze z południa Szwecji, przez cala Danie i Niemcy jechałem już jednym ciagiem do mojego Cieszyna ;) Wyszlo wtedy około 1700 czy 1800km, już nie pamiętam.

A z kolei dwa lata temu jechałem XTkiem w dwie osoby na Nordkapp, potem wracaliśmy przez Murmansk, Petersburg, Estonie, Lotwe i Litwe. I to była moim zdaniem super trasa! A sam Nordkapp w ramach przeprosin zaoferowal temperatury rzedu ponad 30 stopni :D Bajka. Dla mnie jedno z naprawdę magicznych miejsc.

Chce się tam wybrać ponownie, może się uda w 2017.

kylo
14.12.2016, 10:57
Yeuop
jak się uda, to obowiązkowo pyknij kolejną serię plenerowych fot baletu.
Te z wyjazdu XTkiem były zacne:Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up:

yeuop
14.12.2016, 14:54
kylo - ale to już będzie balet solo, gdyż z tamta dziewczyna nasze drogi się rozeszly ;-)

McCherry - ostatnio jak plynalem z Dunkierki do Dover, to się afiszowali, ze istnieje takie polaczenie ze wschodu Anglii (jakas pipidowa, nie pamiętam już nazwy) gdzies w okolice Oslo.. jednak ceny sami nigdzie w necie nie podali, wszystko jest ustalane indywidualnie, ponieważ to nie jest zbyt oblegana trasa.. no i obawiam się nieco ceny - to się może po prostu nie opylac.. popatrz np., ile kosztują promy z Anglii do Francji, ale nie te z Dover do Calais czy Dunkierki ;-) za glowe można się zlapac.. wiec obstawiam, ze jedna osoba z moto w jedna strone z Anglii do Norwegii to będzie ladnych 300-400 euro.. czy to się oplaca? każdy musi sobie sam odpowiedzieć..

Dubel
14.12.2016, 15:47
Jak sie ma ta wypowiedz

McCherry - ostatnio jak plynalem z Dunkierki do Dover, to się afiszowali, ze istnieje takie polaczenie ze wschodu Anglii (jakas pipidowa, nie pamiętam już nazwy) gdzies w okolice Oslo.. jednak ceny sami nigdzie w necie nie podali, wszystko jest ustalane indywidualnie, ponieważ to nie jest zbyt oblegana trasa.. no i obawiam się nieco ceny - to się może po prostu nie opylac.. popatrz np., ile kosztują promy z Anglii do Francji, ale nie te z Dover do Calais czy Dunkierki ;-) za glowe można się zlapac.. wiec obstawiam, ze jedna osoba z moto w jedna strone z Anglii do Norwegii to będzie ladnych 300-400 euro.. czy to się oplaca? każdy musi sobie sam odpowiedzieć..
do tej
Jest polaczenie z Anglii do Norwegii, sprawdzałem ;)

:dizzy::dizzy::dizzy::dizzy:

Pirania
16.12.2016, 10:35
Dubel,
No pilnuj porządku! ;)

P.S
Z mojej strony, ( ze mną ) 3 osoby są wstępnie zainteresowane - AT lub F800, 690R i 990R. Chłopaki ogarniają sprzęty więc będzie się kurzyło na szutrach.. :D

A u Ciebie jakieś zmiany w ekipie ?

Dubel
16.12.2016, 10:42
Na razie 2 motki ja i Miras.

tomajkAT
16.12.2016, 14:09
dubel Popieram, pilnuj porządku. Akurat ja nie w te części świata celuję, ale bardzo mocno trzymam kciuki za Twój Trip. :)

bicio
16.12.2016, 15:48
Hahahaha, "pytajny" to może być knur rozpłodowy :D

Dubel, jest spora szansa, że od wiosny będę mieszkał w Sztokholmie to się odezwę w sprawie wojaży ;)

yeuop
16.12.2016, 17:59
dubel - pisząc 'sprawdzilem', miałem na myśli 'dowiedziałem się o istnieniu', nie plynalem tym promem, tylko po prostu szukałem informacji

Dubel
16.12.2016, 19:45
Hahahaha, "pytajny" to może być knur rozpłodowy :D

Dubel, jest spora szansa, że od wiosny będę mieszkał w Sztokholmie to się odezwę w sprawie wojaży ;)

:Thumbs_Up::Thumbs_Up:

dubel - pisząc 'sprawdzilem', miałem na myśli 'dowiedziałem się o istnieniu', nie plynalem tym promem, tylko po prostu szukałem informacji

Ok, dla mnie jest duza roznica miedzy ''sprawdzalem'' a ''dowiedzialem sie o istnieniu''. Przez takie niedomowienia powstaja niepotrzebne legendy internetowe.

Pozdro

PS. Niech ktos tu posprzata :convulsion::vis:

Adagiio
17.12.2016, 07:24
Na prośbę autora skasowałem nic nie wnoszące do tematu wpisy i pieniacza analfabetę.

Rajtek
18.12.2016, 22:12
Trochę się podepnę pod temat.
Ile wcześniej najlepiej zabukować prom z Gdyni do Karlskrony ? Chodzi mi o koszt.

zz44
19.12.2016, 00:13
Ile wcześniej najlepiej zabukować prom z Gdyni do Karlskrony ? Chodzi mi o koszt.

Gdy tylko będziesz pewien daty wyjazdu.
Stena wystawia czasem stoiska promocyjne w centrach handlowych. Możesz zadzwonić i dopytać kiedy będą w Twoim mieście. A tam mają zawsze jakieś oferty promocyjne. Poza tym zniżki za zameldowanie w Gdyni, za bycie klientem jakiegoś banku, jakiejś sieci stacji paliw itp.

Dubel
19.12.2016, 07:36

Zarejestruj sie na ich stronie by otrzymywac promocje na email, jest ich dosc sporo i bez wiekszych problemow mozna kupic bilet z 50% ceny. Trzeba znac date wyjazdu i powrotu i czekac cierpliwie na promocje.
Pozdro

zbyszek
19.12.2016, 08:25
A już będąc w Norge, jakaś karta rabatowa na promy?
Gdzieś czytałem coś, ale gdzie co i kiedy, nie pamiętam.
W każdym razie mając jakąś kartę można coś porabacić;) dzięki tej karcie, a przepraw jest sporo jadąc na Nordkapp.

zz44
19.12.2016, 09:09
A już będąc w Norge, jakaś karta rabatowa na promy?
Gdzieś czytałem coś, ale gdzie co i kiedy, nie pamiętam.
W każdym razie mając jakąś kartę można coś porabacić;) dzięki tej karcie, a przepraw jest sporo jadąc na Nordkapp.

http://www.ferjekort.no/Typer+Ferjekort - karta abonamentowa Ferjekort na promy, kosztuje 3200 koron ( z tego co widzę co roku drożeje…) z 50% zniżką, na stronie też lista przepraw, na których karta obowiązuje. Zależy jak się zaplanuje trasę, ale wydaje mi się, że opłaca się raczej tylko lokalsom, przedsiębiorcom albo kamperowcom krążącym miesiąc w jednym rejonie, jako motocyklista złapiesz kilka przepraw z rabatem, a za kilkaset km jest już rewir kolejnego przewoźnika, u którego zniżki nie obowiązują.

Rozkłady można znaleźć z necie, jest trochę kopania ale nie warto szukać - i tak trzeba z nich skorzystać. I ceny zazwyczaj są podobne i nie tak tragiczne dla motocyklistów jak chociażby dla kamperów.
Przykładowo:
Lanvik - Oanes - 52 NOK
Hjemmedal - Nesvik - 52 NOK
Hella - Dragsvik - 43
Forvik - Tjotta - 89 NOK
Linge - Eidsdal - 52 NOK
Holm - Vennesund - 61 NOK
Bognes - Skarberget - 66 NOK

Promy chodzą co kilkanaście minut, nigdy nie czekaliśmy na tyle długo, aby nam się zaczęło nudzić. Poza tym moto i tak podjeżdża na sam początek.

Dubel
19.12.2016, 11:40
Nic dodac nic ujac po za tymi 50% (karta nie zawsze daje ten sam rabat, wacha sie on miedzy 35 a 50%), ja karte mam i uzywam.

Pirania
19.12.2016, 12:00
A czemu nie rozważacie promów np. z Danii ? Hirtshals- Kristiansand czy Frederikshavn- Oslo ?

Dubel
19.12.2016, 12:12
Tak informacyjnie o mandatami

Pirania
19.12.2016, 12:14
Tak informacyjnie o mandatami

Słyszałem że jest gruba ale nie aż tak... Coraz bardziej kocham szutry!

Dubel
19.12.2016, 12:28
Po wyzej 40 to juz zegnaj prawko.

Pirania
19.12.2016, 12:50
Kurczę to muszę Afrykę skoliwac na wyjazd...:haha2:

Miras Sc
19.12.2016, 13:57
Dlatego jeszcze Afryczką chcę Norwegię zrobić:at:. Bez napinki i mandatów.

Dubel
19.12.2016, 14:03
Ja nie chce nikogo straszyc ja tylko uswiadamiam, jakie moze miec konsekwencje przeginanie paly w miejscach w ktorych raczej nie powinno sie tego robic.

Pirania
19.12.2016, 14:08
To dlatego widziałem w Szwecji same BMW..;)

A co z tymi promami z Danii ?

Dubel
19.12.2016, 14:20
Na temat promow z Dani za wiele sie nie wypowiem bo nigdy nie testowalem, mi nie po drodze.

Nynek
19.12.2016, 14:28
Tabela opłat i prowizji nie jest zbyt zachęcająca, zwłaszcza, że dyskusje i prośby o upomnienie są nieskuteczne.

Miras Sc
19.12.2016, 14:47
Nynek, może rozwiniesz swoją wypowiedź, bo przynajmniej ja nic z niej nie zrozumiałem:dizzy:

Pirania
19.12.2016, 15:46
Tabela nieco zniechęcająca... jak dla mnie już nie chodzi o świrowanie na drogach bo od tego mamy offa ale zwykłe zapomnienie się.. Nie wiem, zapatrzy się człowiek na jakieś fajne cycki, ręka zadrży na manetce i co 600 / 1600 koron ( 300 / 800 pln ) w plecy???! :mur:

Na UA człek by pokazał "Winowajczynię przestępstwa" policji, wszyscy by się pośmiali a wieczorem jeszcze flaszkę wspólnie wypili! :D Już nie wspomnę o "ukaraniu" Winowajczyni..:p

Dubel
19.12.2016, 16:06
Tabela nieco zniechęcająca... jak dla mnie już nie chodzi o świrowanie na drogach bo od tego mamy offa ale zwykłe zapomnienie się.. Nie wiem, zapatrzy się człowiek na jakieś fajne cycki, ręka zadrży na manetce i co 600 / 1600 koron ( 300 / 800 pln ) w plecy???! :mur:

Na UA człek by pokazał "Winowajczynię przestępstwa" policji, wszyscy by się pośmiali a wieczorem jeszcze flaszkę wspólnie wypili! :D

Od 01.01.2017 750/2050 nok co daje 370/1020 pln :D
Pomysl sobie ze na 70 jedziesz 105 i bulisz 9950nok czyli w zaokragleniu 5000 pln

Pirania
19.12.2016, 16:11
Na dziś 100 NOK = 48 pln..czyli jednak działa DOBRA ZMIANA..;)

Dubel
19.12.2016, 16:15
Mnie to pasuje :D i mysle ze bedzie tylko lepiej, gorzej dla was :)

Neo
19.12.2016, 17:12
Mnie to pasuje :D i mysle ze bedzie tylko lepiej, gorzej dla was :)

Nieładnie się śmiać z czyjegoś nieszczęścia :oldman:
Kurczę jak sobie pomyślę ile razy po studiach ciągnięto mnie do pozostania za granicą na dłużej, w domyśle na stałe, to się teraz człowiekowi marzy wehikuł czasu... Nie żeby jakoś wybitnie przywiązanie do ziemi przodków działało, jakoś tak pomieszanie lenia z wygodnictwem wzięło górę...

Pamiętam jak w całej Skandynawii kurczowo trzymałem się wskazań GPSu odnośnie prędkości mając w głowie taryfikator mandatów. Co mnie zaskoczyło trochę, to fakt że wyprzedzali mnie niemal tylko w pojazdach z Polski :)

Dubel
19.12.2016, 17:18
Co mnie zaskoczyło trochę, to fakt że wyprzedzali mnie niemal tylko w pojazdach z Polski :)

Bo oni nie umia wyprzedzac jak i zmieniac swiatel itd itp

Pirania
19.12.2016, 18:01
Pamiętam jak w całej Skandynawii kurczowo trzymałem się wskazań GPSu odnośnie prędkości mając w głowie taryfikator mandatów.

Dobra wskazówka! :Thumbs_Up:

P.S
Jak na asfalcie będziemy sie tak pie...ć to na szutrach, MOC się uwolni i po dwie paki będzie latanie! ;) Chyba, że tam też są ograniczenia np. do 30tki dla bezpieczeństwa..?!:mur:

zz44
19.12.2016, 18:02
W moim odczuciu większość ograniczeń prędkości była dostosowana do warunków jazdy.
Czyli jeśli było 70, to da radę jechać i 90, ale te 70 nie było karą. To samo w miastach - progi zwalniające co kilkadziesiąt metrów, gęsta zabudowa, zakręty i światła samoistnie skłaniają do odjęcia gazu.
Czasem wystarczy dostosować się po prostu do rytmu lokalsów - tam gdzie można, przyspieszą, a tam gdzie trzeba restrykcyjnie przestrzegać ograniczenia (np. okolice szkół) - zwolnią.

Dubel - a czasem nie jest tak, że jeśli nie masz z czego zapłacić mandatu to idziesz na kilka dni odsiadki do norweskiego więzienia?:):)

Dubel
19.12.2016, 18:13
Jest tak, jest tak tez ze placisz i siedzisz. Wszystko zalezy od tego jak narozrabiales.

bigboykr
19.12.2016, 19:10
A co z tymi promami z Danii ?

Z Hirtshals do Kristiansand pływają dwie linie promowe z tego samgo terminala. Bilety do kupienia online wcześniej, w biurach koło terminala (Uwaga! Nie wjeżdżać na pasy do odprawy, tylko jeszcze przed bramkami się zatrzymać). Ponoć da się bezpośrednio kupić przy bramce... nie sprawdzałem osobiście.
Płyniesz jakieś 3h (przynajmniej tym szybszym promem). Kosztu Ci podawać nie będę, bo jechałem autem. Mi udało się kupić bilety jakąś godzinę przed odprawą i dostałem niezłą zniżkę na "last minute". Na promie brak foteli lotniczych ogólnie dostępnych. Można albo wykupić sobie miejsce siedzące, albo siadać gdzieś na korytarzach przy stolikach/pufach itp. Generalnie nuuuda... jedzenie dobre i nawet nie najdroższe ;)
Jeszcze Pan coś by chciał wiedzieć? :P

Pirania
19.12.2016, 20:10
bigcycku, ;p
dzięki za info to wyczytałem z googla..:D Zastanawiałem się czemu większość ciągnie na N przez Karskorona? Płynąłem tam służbowo z Gdańska, potem na kołach do Sztokholmu i przyznam, że "spokój" na drogach jest zadziwiający. Jakby wszyscy jeździli w zwolnionym tempie.

PS
Patrząc na te mandaty za oglądanie cycków i jazdę na V w GPS trochę się odechciewa..
W podobnej kasie wyjdzie Kirgizja a tam pycenie po górach na ile cochones pozwolą..;)

Dubel,
to ja chyba będę pycić za Wami wypasionym KNAUS'em..;P

Dubel
19.12.2016, 21:23
Na dojazd na Twoim miejscu bral bym pod uwage Swinoujscie-Ystad albo Treleborg. Jesli jazda busem do 3.5 t to na TT-Lines masz samochod + 4 osoby + kabina 960zl w dwie strony https://www.ttline.com/pl/pasazerowie/aktualne-oferty/4-osoby/?id=5044 . Chyba ze z niemiec z Sassniz do Treleborga z Stena Lines na dzis to 720zl w 4 osoby i bus
Pozdro

bigboykr
19.12.2016, 23:33
Napływowy góralu... Bo zapierdzielać do Hirtshals to kawał drogi. Na Twoim miejscu brałbym Świnoujście Ystad na nocny rejs.

Pirania
20.12.2016, 06:20
Zerkne, dzięki.

trzykawki
20.12.2016, 12:54
Wziąłem i ja tez policzyłem i wyszło mi, że:
do Oslo na kołach przez Danię to ok 1 600 km i jak by nie patrzeć dwa dni jazdy,a tak naprawdę pałowania po autobnach, gdzie raczej ekonomicznie , dłużej jak godzinę nie da się jechać, więc koszt + 20 - 30% czyli w obie strony 1 152 PLN

do Oslo promem Świno Ystad, na bogato kabina 2 osobowa w obie strony only for me i z oknem, 984 PLN w obie strony + paliwo z ystad do Oslo, w obie strony 360 PLN. razem 1 344 PLN i w sumie tez 2 dni jazdy ale za to nocka na morzu:convulsion::convulsion:
Polferies nie mozna zarezerwować więcej w przód niż 1 miesiąc więc o ile ceny sie nie zmienią, to rezygnujac z luksusów bardziej opłaca się promem

Dubel
20.12.2016, 14:25
Po za Pollferiers masz Uniti i TT z Swinoujscia. Masz tez Sazzniz - Trelleborg z Stena. W wakacje moze raczej bardzo spokojne wiec dolegliwosci nie powinny wystapic. Wez tez pod uwage ze majac kabine wezmiesz prysznic wyspisz sie i zregenerujesz przed dalsza droga.
Pozdro

Rajtek
20.12.2016, 22:24
Zarejestruj sie na ich stronie by otrzymywac promocje na email, jest ich dosc sporo i bez wiekszych problemow mozna kupic bilet z 50% ceny. Trzeba znac date wyjazdu i powrotu i czekac cierpliwie na promocje.
Pozdro

Jeszcze parę dni temu wyliczyłem sobie cenę 355 za osobę. Dzisiaj już ponad 600 zł, bo kabiny wyprzedane i zostały tylko te drogie.
No nic, może będą promocję później.

bigboykr
20.12.2016, 22:39
Polferies nie mozna zarezerwować więcej w przód niż 1 miesiąc więc o ile ceny sie nie zmienią, to rezygnujac z luksusów bardziej opłaca się promem

Jak nie można? W lutym rezerwowałem rejsy na lipec. Może nie ma rozkładu na nowy rok i z tego powodu na tą chwilę się nie da?

Dubel
20.12.2016, 22:42
Jak nie można? W lutym rezerwowałem rejsy na lipec. Może nie ma rozkładu na nowy rok i z tego powodu na tą chwilę się nie da?

Dokładnie.

Pirania
21.12.2016, 10:11
U mnie słabo z czasem więc każde pół dnia będzie ważne i pewnie pojadę na żywioł. Aby podgonić 3 moto do busa i lecimy.

Dubel
21.12.2016, 10:39
Najszybsze polaczenie to mostem, jesli bedzie 3 kierowcow to most albo Stena Line z Sazzniz. Dla pojedynczej osoby raczej polecal bym prom z Polski.

Dubel
23.12.2016, 23:25
Sory ale nie do końca trybie?

Pirania
24.12.2016, 05:58
Skasowalem wiadomość bo nic nie wnosi do tematu, Wesołych Świąt!;)

bukowski
24.12.2016, 16:18
Most Dania-Szwecja kompletnie się nie opłaca. W zeszłym roku tam płynąlem z kabina za jakieś 400 zl, wracałem w dzień na decku (jak jest pogoda, to można cały dzień się opalać, piwko i pogaduchy z kafelkarzami wzbogacają). Na promie można odpocząć, pospac, wykąpać się, pogadać i nawet zmelanżowac lekko.

Dubel
02.01.2017, 18:55
Urlop zostal dzis podpisany, tak wiec wsystkie znaki na niebie i ziemi mowia ze 30 czerwca widzimy sie gdzies na poludniu Norwegii.
Troche malo optymistycznego info http://pol-nor.com/ceny-paliw-w-norwegii-osiagnely-rekordowa-wysokosc-00011800/

Pozdro

Pirania
03.01.2017, 12:08
Ktoś kiedyś powiedział.." stać Cię na konia to i stać Cię na owies.." ;)
A serio to ile wyjdzie więcej na całej drodze ? Stówke, dwie.. to do kosztów całego wyjazdu chyba do przeżycia..

Emek
03.01.2017, 12:21
Na wschód jeździć, tam paliwo tanie :p.

Dubel
03.01.2017, 13:42
Ktoś kiedyś powiedział.." stać Cię na konia to i stać Cię na owies.." ;)
A serio to ile wyjdzie więcej na całej drodze ? Stówke, dwie.. to do kosztów całego wyjazdu chyba do przeżycia..

Ja sie tym nie martwie to raczej informacja dla wszystkich innych ktorzy kalkuluja koszty. Ja zarabiam w NOK wiec mam troche inne patrzenie na ten temat. Choc przed swietami przy weekendzie tankowalem diesel po 11 nok a wczoraj na stacji 15.39 nok., benzyna 16.25 NOK.
Pozdro

Rajtek
03.01.2017, 22:10

Jakieś ca 60% więcej wydasz na paliwo podróżując po Norwegi w porównaniu do Polski. Założenia to kurs ca 4,75 zł/l i 16 NOK/l. Biorąc pod uwagę, że przejedziesz kilka tysięcy kilometrów to jakbyś nie liczył to nie jest stówka czy dwie - no chyba że Euro miałeś na myśli :).
Koszt paliwa stanowi największą część kosztów - z mojego doświadczenia, więc koszt benzyny jest znaczący dla budżetu wyjazdu i Norwegia nie jest tutaj przyjazna pod tym względem.
Na plus trzeba tutaj zaznaczyć, ze po Norwegii jeździ się wolno, więc i spalanie jest wyjątkowo niskie :)

Dubel
05.01.2017, 10:29
Nadszedl czas by zaczac konkretnie myslec o miejscu spotkania. Poleci ktos jakic camping w okolicach Larvik, Arendal lub Kristiansand?
Termin spotkania to po poludniu 30.06.2017
Jak znajdziemy punkt startowy bedzie trzeba zaczac wytyczac trase. Licze na wasza pomoc.
Do wysokosci Trondheim mam pomysl mniej wiecej na trase a wyzej stanowczo potrzebuje pomocy.
Pozdro

Pirania
05.01.2017, 15:58
Dubel,
pewnie czytałeś ale profilaktycznie podsyłam..http://advrider.pl/viewtopic.php?f=2&t=16547

Rajtek,
Dobrze ze moj KTM wacha paliwo wiec info o cenach mam gdzies.. :p

barthelemi1
05.01.2017, 17:42
też się piszę :D urlop się załatwi, pytanie solo czy z plecakiem to też się okaże...

Rajtek
05.01.2017, 19:00
A jak jest z przewozem przez granicę alkoholu? Są jakieś limity i czy są respektowane dla takich turystów jak my? :)

Dubel
05.01.2017, 19:35
A jak jest z przewozem przez granicę alkoholu? Są jakieś limity i czy są respektowane dla takich turystów jak my? :)

Tu masz wszystko ladnie opisane http://www.toll.no/en/l/languages/pl/przepisy-celne-dla-osob-podroujcych-do-i-z-norwegii1/

Dubel
05.01.2017, 19:52
też się piszę :D urlop się załatwi, pytanie solo czy z plecakiem to też się okaże...
Miras jedzie z zona, Marcin sam, ja na 99,9% sam i jest juz nas 4 tak jak planowalem. Jak bedziesz jechal z zona to fajnie by bylo znalezc jeszcze parke albo dwie osoby by byla druga czworka. Chodzi o hytte by byly 4 osoby bo takie sa przewaznie i spanie w nich wychodzi najtaniej (taniej niz namiot na polu campingowym)
Plan byl ze 4 max 5 motocykli i tego mam sie zamiar trzymac.
Pirania co z Toba bo caly czas nie wiem jak Cie liczy czy sie po prostu spotkamy gdzies w norge czy liczyc ze latamy razem dluzsza chwile?
Pozdro

northb
05.01.2017, 21:42
Witam Panowie.

Również w planach mam w tym roku Nord, z tym że bardziej myślałem o okolicach lipca/sierpnia. Czy pula startowa jest już zamknięta ? :)

Pozdrawiam

Pirania
05.01.2017, 21:51
U mnie z urlopem na 100% będę wiedział na ok 2 tyg. przed. Z mojej grupy pewny jestem tylko ja, Rozsądny na AT tak na 70%..Trzykawki nie wiem, kombinuje z moto, pewnie coś zaraz napisze.

8/9.07 musze wracać także pewnie do wysokości Trondheim chciałbym jechać z Wami..
Z noclegami luz, będzie bida z miejscami w domkach, skitram się gdzies i zobaczymy się o 7.30 na porannej kawie, luz blues.. :p
Na co dzień mam za dużo na głowie wiec na urlopie luz, kompletnie bez stresu..

Reasumując.. może nie wliczaj mnie do grupy, będzie miejsce na wieczór to spotkamy się przy kuferku :chleje:, nie będzie..spędzę noc z zonami Troli.. i Losami!.:p

Pirania
05.01.2017, 21:53

Witam Panowie.

Również w planach mam w tym roku Nord, z tym że bardziej myślałem o okolicach lipca/sierpnia. Czy pula startowa jest już zamknięta ? :)

Pozdrawiam

North,
jak Cię wywala z wycieczki to może się dogadamy..:p

Dubel
05.01.2017, 22:03
Zamknieta bedzie przed w dniu wyjazdu. Zawsze mozemy sie podzielic na grupy i spotykac na campingach bo jazdy w grupie np. 10 motocykli raczej sobie nie wyobrazam. Zawsze ktos chce fotke, fajke , siku itp i w tak licznej grupie szybko robi sie to meczace. Na Kepingach miejsca nie zabraknie raczej, zawsze jest namiot w rezerwie chodzi tylko i wylacznie o koszty.
Tak wiec niech nikt sie nie czuje skreslany badz tez nie chciany, jak juz pisalem zawsze mozna sie podzielic na grupy i spotykac na noclegach.
A teraz chetnych zapraszam do wniesienia swojej cegielki w wyjazd i poszukiwanie informacji gdzie chca sie spotkac i proponowac miejsca do odwiedzenia. :)

Pirania
05.01.2017, 22:19
Dobrze prawisz..grupy 3 max 4 moto i to zgrane i ogarnięte!

Zresztą luz..Ktoś chce 5 min przed wyjazdem robić jajecznice..proszę bardzo zobaczymy się lub nie wieczorem :D Ktoś chce pić od rana.. zdrówko! Zobaczymy się na jesien w Białej..:D
Dawno wyroslem z ciągnięcia Losi za rogi żeby coś zobaczyli a nie tylko truli wątrobę..

Każdy ma prawo do urlopu i spędzania go jak chce, nie będzie chemii..wypijemy Danielsa na promie w drodze powrotnej.

Dubel
05.01.2017, 22:23
W Bialej ..... i wszystko jasne :D

northb
05.01.2017, 23:04
Myśle ze powinno się rozróżniać pewne kwestie, jeżeli ktoś traktuje to jako wyprawę/przeprawę z wieczornym grillem i flachą to ja się pisze :) natomiast wycieczka z "łosiami" (tylko cytuje to określenie), w stylu postój co 40km fajki, nudzenie dupy, ja chce do domu, dlaczego tak daleko, jedźmy tędy bo łatwiej, a co tam takiego jest przecież tu mamy asfalt, o kurcze nie zatankowałem (chociaż to się możne przydarzyć najlepszym :)) no to jest to już pewien dyskomfort i raczej przypomina tą męcząca podróż z dzieciakami niż wyprawę. Widomą rzeczą jest nie nieunikniona potrzeba fizjologiczna i tutaj nie ma wyproś :), nawet te postoje na fajka mogę przeboleć :) ale nie zniosę marudzenia i narzekania jak mi źle :) Miałem kiedyś taką przyjemność wybrać się jedyne 200 km z takimi marudami, i wiem jedno - pierwszy i ostatni raz :). Jeżeli chodzi o mnie nie mam doświadczenia jeżeli chodzi o Norwegię, byłem tam tylko raz i to samolotem. Podróż na Nord chodzi mi po głowie od mniej więcej 8 msc i od tego czasu staram się przygotowywać pod wględem fizycznym/psychicznym oraz mechanicznym :). Jest to trochę inny świat - promów, opłat, cen, odległości od stacji bezynowych. Staram się jednak patrzeć trochę przez różowe okulary widząc pewną przygodę, piękne fjory, które dopingują mnie do dalszych przygotowań. Wiem jedno ... nie ma takich rzeczy/problemów których się nie da rozwiązać liczą się tylko ludzie i ich altruizm. Taka wyprawa weryfikuję nie tylko własne przygotowanie, i charakter ale również weryfikuję na ile jesteśmy w stanie pomóc innym -nieść tą pomoc. Mam kilka wypraw gdzie rozkładałem moto na części, a właściciel siedział załamany i wydawało mu się że to jest koniec, że nikt mu nie pomoże a moto wróci na lawecie. Okazało się inaczej... Dziś miło to wspominam ... wtedy nie było mi wesoło ... Ale nauczyłem się dużo .... nabrałem pewnej odporności psychicznej....tj nigdy się nie poddawaj, czasami problem to kilka minut napraw... dla niektórych ta bariera siedzi tak mocno w głowie, że potrafią się poddać .... Niestety przygotowanie jest weryfikowane bardzo szybko .... Znam takich raiderów którzy uważają że dobry kompan jest lepszy od najlepszego sprzętu i taką zasadę również wyznaję :)

Dubel
05.01.2017, 23:14
Myśle ze powinno się rozróżniać pewne kwestie, jeżeli ktoś traktuje to jako wyprawę/przeprawę z wieczornym grillem i flachą to ja się pisze :) natomiast wycieczka z "łosiami" (tylko cytuje to określenie), w stylu postój co 40km fajki, nudzenie dupy, ja chce do domu, dlaczego tak daleko, jedźmy tędy bo łatwiej, a co tam takiego jest przecież tu mamy asfalt, o kurcze nie zatankowałem (chociaż to się możne przydarzyć najlepszym :)) no to jest to już pewien dyskomfort i raczej przypomina tą męcząca podróż z dzieciakami niż wyprawę. Widomą rzeczą jest nie nieunikniona potrzeba fizjologiczna i tutaj nie ma wyproś :), nawet te postoje na fajka mogę przeboleć :) ale nie zniosę marudzenia i narzekania jak mi źle :) Miałem kiedyś taką przyjemność wybrać się jedyne 200 km z takimi marudami, i wiem jedno - pierwszy i ostatni raz :). Jeżeli chodzi o mnie nie mam doświadczenia jeżeli chodzi o Norwegię, byłem tam tylko raz i to samolotem. Podróż na Nord chodzi mi po głowie od mniej więcej 8 msc i od tego czasu staram się przygotowywać pod wględem fizycznym/psychicznym oraz mechanicznym :). Jest to trochę inny świat - promów, opłat, cen, odległości od stacji bezynowych. Staram się jednak patrzeć trochę przez różowe okulary widząc pewną przygodę, piękne fjory, które dopingują mnie do dalszych przygotowań. Wiem jedno ... nie ma takich rzeczy/problemów których się nie da rozwiązać liczą się tylko ludzie i ich altruizm. Taka wyprawa weryfikuję nie tylko własne przygotowanie, i charakter ale również weryfikuję na ile jesteśmy w stanie pomóc innym -nieść tą pomoc. Mam kilka wypraw gdzie rozkładałem moto na części, a właściciel siedział załamany i wydawało mu się że to jest koniec, że nikt mu nie pomoże a moto wróci na lawecie. Okazało się inaczej... Dziś miło to wspominam ... wtedy nie było mi wesoło ... Ale nauczyłem się dużo .... nabrałem pewnej odporności psychicznej....tj nigdy się nie poddawaj, czasami problem to kilka minut napraw... dla niektórych ta bariera siedzi tak mocno w głowie, że potrafią się poddać .... Niestety przygotowanie jest weryfikowane bardzo szybko .... Znam takich raiderów którzy uważają że dobry kompan jest lepszy od najlepszego sprzętu i taką zasadę również wyznaję :)

:Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up: mądrego to aż miło posłuchać

Pirania
06.01.2017, 06:29
..jeżeli ktoś traktuje to jako wyprawę/przeprawę z wieczornym grillem i flachą to ja się pisze :) natomiast wycieczka z "łosiami" (tylko cytuje to określenie), w stylu postój co 40km fajki, nudzenie dupy, ja chce do domu, dlaczego tak daleko, jedźmy tędy bo łatwiej, a co tam takiego jest przecież tu mamy asfalt, o kurcze nie zatankowałem..:Thumbs_Up:
Lubie takich osobników bo.. szybko się żegnamy! :D

Rajtek
06.01.2017, 16:45
Tu masz wszystko ladnie opisane http://www.toll.no/en/l/languages/pl/przepisy-celne-dla-osob-podroujcych-do-i-z-norwegii1/
Tylko 1 litr wódki? A czy w ogóle jet to sprawdzane? Każdy znajomy który płynął promem lub inaczej przekraczał granicę mówi, że nikt nic nie sprawdzał. To jak to jest w praktyce?

bigboykr
06.01.2017, 16:52
Tylko 1 litr wódki? A czy w ogóle jet to sprawdzane? Każdy znajomy który płynął promem lub inaczej przekraczał granicę mówi, że nikt nic nie sprawdzał. To jak to jest w praktyce?
Bywają kontrole wewnątrz kraju. Nawet dość daleko na północy. Na granicy nie byłem sprawdzany nigdy.

zbyszek
06.01.2017, 17:27
Dlatego % należy przewozić w bezpiecznych pojemnikach recyklingowanych;) po wodzie mineralnej. Chyba że % w kolorze, to wtedy należy dobrać pojemnik z napoju w podobnej gamie kolorystycznej, np ice tea:D

Dubel
06.01.2017, 17:39
Kontrole sa wyrywkowe. Zbyszek was madrze naprowadza, ale ja sie nie bede rozwijal na ten temat by nikt nie mial pretensji do mnie ze trzeba placic. Rajtek pytales co wolno, to dostales informacje, co zrobisz to Twoja sprawa wazne ze to bedzie Twoja swiadoma decyzja.
I jeszcze jedno WAZNE

ALKOCHOL POWYZEJ 60% JEST TRAKTOWANY JAK NARKOTYK I KARANE JEST POSIADANIE KAZDEJ ILOSCI!

To na wypadek gdyby ktos wpadl na pomysl ze litr spirytu po rozrobieniiu da dwa wodki.

Pozdro

jochen
06.01.2017, 18:02
To trzeba po prostu wlać spirytus do flaszki po wódce, czy innym krupniku i po kłopocie :D

consigliero
06.01.2017, 18:46
Mam znajomych których dopadła taka kontrola , jechali na ryby , a
piją ponadnormatywnie . Zabrali wszystko , łącznie ze spirytusem plus kara którą się nie chwalili , ale po powrocie miny mieli raczej nietęgie . Oczywiście spirytus mieli w kanistrach , podejrzewali cynk z promu , dopadli ich po przejechaniu Szwecji i kontrolujący wiedzieli czego szukać . Wniosek taki że na promie nie należy za bardzo szaleć

Dubel
06.01.2017, 18:51
A widzieliscie urzadzenie kontrolojuace zawartosc butelki bez jej otwierania? Ja widzialem i szczeke zbieralem z podlogi jak mi butelki wlozyli do maszyny w celu sprawdzenia zawrtosci.

Inna sprawa ze jak zobacza rozplombowane pelne butelki to dopiero zacznie sie kontrola.
By nikogo nie straszyc powiem tylko jeszcze ze ciezko trafic na kontrole i trzeba miec pecha ale gdy juz sie trafi to mandat moze zabolec , dokladnie tak samo jak z ograniczeniami na drodze.

Ropuch
06.01.2017, 18:58
25 stron umawiania wyjazdu za pół roku.....jestem pod wrażeniem :)
Połowa odpadnie na tydzień przed wyjazdem - przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać :)
Tak sięorganizuje wypad:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=25454&highlight=Islandia
Wasze zdrowie :)

zbyszek
06.01.2017, 19:10
Ja nie miałem śmiałości tego napisać ;)
ps, wychodzi na to że taka nasza Śliwowica:pŁącka w tym kraju podbitym przez dzieci Allaha to już narkotyk:haha2:

hellwoot
06.01.2017, 19:17
Norłeje pić nie umią. Przyjechał do nas taki z północy, pierdyknął lufe nalewki i go ne było. Boją się takich trunków to je zakazali. Trzeba to uszanować i się na wyjeździe najebać "na arystokratę" :D

zbyszek
06.01.2017, 19:28
Nie ma się co dziwić, jakbyśmy musieli płacić po 200 zł za flaszkę wódki to z szacunku do gospodarza wypadałoby;) się najebać jednym kieliszkiem, a nie lyterkiem...:haha2:

Dubel
06.01.2017, 20:08
Połowa odpadnie na tydzień przed wyjazdem - przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać :)
Tak sięorganizuje wypad:
Wasze zdrowie :),

Lepiej pierolic sobie o wyjezdzie niz brac udzial w jakiejs gowno-burzy, na blizej nie okreslony temat. Wszyscy wiemy co tu sie potrafi zima dziac i uwazam ze takie nasze pierdolenie nikomu nie szkodzi. Inna sprawa ze mozna troche info z tego watku wyciagnac.
Kto pojedzie czas pokarze, ja na pewno bo juz urlop klepniety, osoby ktore sie zdeklarowaly na bank sa mi osobiscie znane i wiem ze nie zucaja slow na wiatr. Kto sie dolaczy a kto zachoruje dwa dni przed przygoda, zycie pokarze. Ja podchodze lajtowo do sprawy, relacji nie napisze bo nie mam takich zdolnosci a Calgon pierdoli Norwegie i jedzie na Sycylie :D

Apropo chlania przez norwegow to mysle ze co nie ktorzy mogli by sie zdziwic, a cena wodki jest spora jednak przeliczajac na godziny pracy juz nie jest tak zle :D
No i nie 200zl tylko 95.08 zl :haha2:https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/EU/KGB-Vodka/p/1562202
Albo Polska wodka nie znana w Polsce https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Polen/Dworek-Vodka/p/1334902
Wyborowa https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Polen/Wyborowa/p/276301
Sobieski https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Polen/Sobieski-Vodka/p/5828801
Zubrowka https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Polen/Zubr%C3%B3wka-Bison-Vodka/p/3061001

Pirania
06.01.2017, 20:18
Tak sięorganizuje wypad:
Wasze zdrowie :)
TY ALE JEST MOC, CO ?! Zainteresowaniejak na wyborach PIS i pewnie podobnie sie skonczy..:haha2:
Stawiam ze pol setki bedzie na 30.06 :haha2: bedzie wiecej to w Bialej na jesien litra postawie..:haha2: Narkotyku..:D

marekw
06.01.2017, 21:16
Co do picia wódki to była taka sytuacja w 2016 na drodze atlantyckiej ,nie było hyt i musielismy wynająć cały dom który kosztował 800 ejro lecz po moim skutecznym przekonaniu wódką norwega który wypił 2 pełne kupki oczywiście ze mną wynajął nam chate za 800 nok ,wsiadł w samochód i pojechał :p

Pirania
06.01.2017, 22:40
Chociaż nie lubię to.. kufry obowiązkowe, ca 7,5litra..:D

zbyszek
07.01.2017, 08:18
7,5 litra łąckiej -matko z córką:dizzy:,
Pirania za miesiąc nie dasz rady wrócić, zalej kufry danielsem lepiej:D

ps. Dubel mógłbyś sporo dorabić produkując bimberek:haha2: widzę potencjał w tamtejszym rynku. W naszych warunkach (pl) wyprodukowanie amatorskie dobrego litra 50%(prawie narkotyk:D) ~7 zł.

Dubel
07.01.2017, 10:25
7,5 litra łąckiej -matko z córką:dizzy:,
Pirania za miesiąc nie dasz rady wrócić, zalej kufry danielsem lepiej:D

ps. Dubel mógłbyś sporo dorabić produkując bimberek:haha2: widzę potencjał w tamtejszym rynku. W naszych warunkach (pl) wyprodukowanie amatorskie dobrego litra 50%(prawie narkotyk:D) ~7 zł.
Widzisz a u nas za 7 zł nie kupisz nawet kilograma cukru a przecież potrzeba 7 kilo ;)

marekw
07.01.2017, 10:57
Norki pędzą branwin

Dubel
07.01.2017, 11:24
Jeśli już to brennevin :)

Pirania
07.01.2017, 13:30
Jedno czy drugie bez znaczenia, ważne żeby znaleźć TO CUDO przy moim moto: :haha2:

northb
09.01.2017, 21:23
A tak z ciekawości.... Jak wygląda tematów miśków i innych stworzeń które mogą być do nas mało przychylne ?. Załóżmy że rozbijamy się w pobliżu lasu. I tak z ciekawości .... co uważacie osobiście za bardziej przydatne w takiej wyprawie ...grzane manetki czy ogrzewane rękawice ?.

Pirania
09.01.2017, 21:29
A tak z ciekawości.... Jak wygląda tematów miśków i innych stworzeń które mogą być do nas mało przychylne ?. Załóżmy że rozbijamy się w pobliżu lasu. I tak z ciekawości .... co uważacie osobiście za bardziej przydatne w takiej wyprawie ...grzane manetki czy ogrzewane rękawice ?. NARTY !!!:haha2:

Na misie i inne pozeracze homosapiens wystarczy dziurką w ziemi tzw. DUCA do niej odrobinę węgla drzewnego i niech się tli przez całą noc a miska nie zobaczysz.:D

northb
09.01.2017, 21:45
:) uff......z tym tlącym kijkiem będę spał spokojniej. Jednak koledzy z Magadanu mają jednak odmienną opinie....im młodszy misiek tym gorzej

TROJAN
09.01.2017, 23:40
O co biega z tym DUCA?

Dubel
10.01.2017, 07:56
O miskach nie slyszalem, za to o jadowitych zmijach juz tak i sa dosc czesto spotykane.
Pozdro

Pirania
10.01.2017, 08:00
O co biega z tym DUCA?
Jak byles maly nie grales w duce ? Dolek w ziemi sie kozikiem wykopywalo i na kase gralo, pstrykalo sie monetami..
A serio to na dzikie zwierzeta to dobry patent, dziura i tlacy sie w srodku wegiel drzewny, zapach dymu skutecznie odstrasza zwierzeta..

tomajkAT
10.01.2017, 08:04
Dubel, ale z kilograma cukru wyjdzie litr dobrego bimbera :D

Dubel
10.01.2017, 09:05
Jakos tak wychodzi :oldman:
Tak bynajmniej mi mowili :smoking::haha2:

TROJAN
10.01.2017, 09:31
w DUCA nigdy nie grałem ....

Dubel
10.01.2017, 22:34
Wstepny plan pierwszych dni trasy
68252

northb
10.01.2017, 22:39
Dubel, rozumiem że uwzględniasz trolową trasę i przerwę na suszoną rybkę w lofotach ? :)

Dubel
10.01.2017, 22:56
Uwzgledniam trolowa i pare innych moim skromnym zdaniem nawet ciekawszych odcinkow :)

Dalej przelot na Nordkapp mniej wiecej tak

68253

northb
10.01.2017, 23:04
Masz rację.... myślałem długo o tym odcinku i na północy zbyt dużo było by przepraw. Ale pomyśl jeszcze o tym, niestety jestem daleko i organoleptycznie nie mogę stwierdzić co będzie lepsze ;)

Dubel
10.01.2017, 23:31
W sumie tak to mi się powoli klaruje by pozwiedzać do wysokości Trondheim , później przyleciec na Nordkapp, a następnie spokojnie wracać w dół i dopasować się do pozostałego czasu jaki nam zostanie.
Ps. Cały czas czekam na sugestie , propozycje itd

northb
10.01.2017, 23:36
Ostanie pytanie na dziś... pewnie już zadawane .... Ile muszę wziąć urlopu i jak bardzo muszę przekonywać małżonkę ? ;)

Mesjasz
10.01.2017, 23:39
Tylko jedna przeprawa w Bognes: https://goo.gl/maps/j7HNmbRoH1E2
Przynajmniej tak wygląda..

Dubel
11.01.2017, 07:34
Ostanie pytanie na dziś... pewnie już zadawane .... Ile muszę wziąć urlopu i jak bardzo muszę przekonywać małżonkę ? ;)

Jak naj wiecej :D Ja mam przewidziany czas od 30.06 do 15.07. Odpowiadajac na drugie pytanie, nie znam twojej malzonki ;)

Tylko jedna przeprawa w Bognes: https://goo.gl/maps/j7HNmbRoH1E2
Przynajmniej tak wygląda..

No i zarys powrotu z polnocy tez jest. Reszte bedzie sie modyfikowac w zaleznosci od pogody i czasu.

Pirania
11.01.2017, 10:37
Ps. Cały czas czekam na sugestie , propozycje itd
Kurcze jeszcze 6 mcy do wyjazdu... Teraz mam na głowie Sardynię w lutym więc tam klikam trasy.
W marcu siądę do trasy, myślę że dobrą bazą będzie rozpiska od ZZ44 plus nasze modyfikacje.

Czasowo mam cały czas tylko tydzień i zakładam, że fiordy do Trondheim i Wy w górę my w dół do PL. Jak to sobie czasowo rozkładasz ?

Dubel
11.01.2017, 11:15
Kurcze jeszcze 6 mcy do wyjazdu... Teraz mam na głowie Sardynię w lutym więc tam klikam trasy.
W marcu siądę do trasy, myślę że dobrą bazą będzie rozpiska od ZZ44 plus nasze modyfikacje.

Czasowo mam cały czas tylko tydzień i zakładam, że fiordy do Trondheim i Wy w górę my w dół do PL. Jak to sobie czasowo rozkładasz ?
Rozkladam tak jak wyjdzie, chce znac trase mniej wiecej a noclegi wyjda jak sie uda. Jazda przez Norwegie jest dosc specyficzna, do tego przejazdy przez gory trasami gdzie czasem 50 to duzo wiec jak bedzie tak bedzie :D
Wiem ze jeszcze pol roku, ale teraz mam czas na zabawe z mapami itd. Przyjdzie wiosna i nie bedzie czasu bo inne sprawy na glowie. Zimowe nudne wieczory staram sie wykorzystac ot tyle.

Mysle ze masz dobry plan :D

Dubel
11.01.2017, 14:47
Zabawy z mapkami dalsza czesc

68261

Rajtek
11.01.2017, 18:41
No to żeby każdy miał mapę to polecam TOPO.
Darmowe na Garmina znajdziecie pod tym linkiem:
http://madeinenduro.com/free-topo-map-for-garmin/

northb
11.01.2017, 18:45
Kto będzie leciał z Polandi ? Ja mam z podkarpacia do ukręcenia 2,5k do dubela. Można jeszcze zaokrętować się na jakieś pływające taczki, ale boję się co na to mój żołądek :)

barthelemi1
14.01.2017, 18:28
Miras jedzie z zona, Marcin sam, ja na 99,9% sam i jest juz nas 4 tak jak planowalem. Jak bedziesz jechal z zona to fajnie by bylo znalezc jeszcze parke albo dwie osoby by byla druga czworka. Chodzi o hytte by byly 4 osoby bo takie sa przewaznie i spanie w nich wychodzi najtaniej (taniej niz namiot na polu campingowym)
Plan byl ze 4 max 5 motocykli i tego mam sie zamiar trzymac.
Pirania co z Toba bo caly czas nie wiem jak Cie liczy czy sie po prostu spotkamy gdzies w norge czy liczyc ze latamy razem dluzsza chwile?
Pozdro

Dubel no dobra to my postaramy się kogoś znaleźć. Będziemy monitorować wątek, nie ma co robić napinki zwłaszcza jak ma być kolejka do grilla :D

lessinorge
23.01.2017, 22:41
Zabawy z mapkami dalsza czesc

68261

Widzę ,że kolega mieszka nie daleko mnie w Norwegii.
Chętnie bym się wybrał z Wami na Nordkapp ale mam inne plany na wakacje.
Ale chętnie podzielę się swoim doświadczeniem z wypadu wakacyjnego na Lofoty-byłem tam 2 lata temu wprawdzie autem ale byłem.
Pozdrawiam Marek

Dubel
24.01.2017, 07:40
Widzę ,że kolega mieszka nie daleko mnie w Norwegii.
Chętnie bym się wybrał z Wami na Nordkapp ale mam inne plany na wakacje.
Ale chętnie podzielę się swoim doświadczeniem z wypadu wakacyjnego na Lofoty-byłem tam 2 lata temu wprawdzie autem ale byłem.
Pozdrawiam Marek

No nie daleko :)
Skoro chetnie sie podzielisz to sie dziel, czekamy :lukacz:

lessinorge
24.01.2017, 15:58
No nie daleko :)
Skoro chetnie sie podzielisz to sie dziel, czekamy :lukacz:
Dzieki za kontakt. W sumie nie daleko jak na Norwegie. Jezeli macie jakies pytania lub sugestie to smialo piszcie.W wolnej chwili opisze wam z jakimi problemami sie spotkalem i na co warto zwrocic uwage.Pozdrawiam Marek

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka

Rajtek
25.01.2017, 00:30
A jak jest z łowieniem ryb? Jakieś opłaty, pozwolenia, warto sprzęt zabrać?

Dubel
25.01.2017, 08:10
A jak jest z łowieniem ryb? Jakieś opłaty, pozwolenia, warto sprzęt zabrać?

Na fiordach za darmo, na rzekach i jeziorach trzeba wykupic fiske kort.
Pozdro

lessinorge
25.01.2017, 10:04
Obowiązują wymiary ochronne nawet na fiordach jezeli sie nie mylę powyzej Mo i Rana,ale malo kto na to zwraca uwage przy polowach z brzegu.Wystarczy wziac przywieszki z europris najlepiej ba makrele i zarzucic z mostu.Ja na Lofotach po 10 minutach zawinalem sprzet i wiadro ryb

lessinorge
25.01.2017, 18:08
Podobnie jest w Norwegii,ale gdy jestes pendlerem - czyli masz rodzine w pl to nie ma problemu. Poza tym do motocykli sie nie czepiaja

Dubel
25.01.2017, 20:21
Podobnie jest w Norwegii,ale gdy jestes pendlerem - czyli masz rodzine w pl to nie ma problemu. Poza tym do motocykli sie nie czepiaja

Dla scislosci:
- jesli jestes plenderem
- odwiedzasz regularnie rodzine w polsce (przez regularnie rozumie sie minimum raz w miesiacu)
- musisz podczas kontroli udokumentowac powyzsze

Pozdro

lessinorge
26.01.2017, 08:31
Dla scislosci:
- jesli jestes plenderem
- odwiedzasz regularnie rodzine w polsce (przez regularnie rozumie sie minimum raz w miesiacu)
- musisz podczas kontroli udokumentowac powyzsze

Pozdro
Dokladnie tak, wtstarczy miec bilety lotnicze i dokumenty do pendlera.Znam temat bo podobnie jak ty jestem tutaj od 2006r.Ale auto mam norweskie dla swietego spokoju.Pozdrawiam

Rajtek
01.02.2017, 21:41
A na jakie temperatury można liczyć w okresie czerwca w rejonie środkowej i zachodniej Norwegii ? Pytam pod kątem śpiwora :)

Dubel
02.02.2017, 02:43
Temperatury mogą się wahać od 5 do 20 stopni

Dubel
23.02.2017, 13:39
A tak se podbije by Pirania mial wieksza beke :D

Pirania
23.02.2017, 14:32
To mały żarcik..! ;) Daleki od złośliwości miał być..;)
Już u nas w PL coraz cieplej się robię, śniegi płyną więc będzie można pojeździć.

Dubel
23.02.2017, 15:31
To mały żarcik..! ;) Daleki od złośliwości miał być..;)
Już u nas w PL coraz cieplej się robię, śniegi płyną więc będzie można pojeździć.

Nie denerwuj oczu moich bo mi za oknem znow sniegu najebalo :vis:
Ja sobie moge pojezdzic ale palcem po mapie albo Quattro, przy dobrych wiatrach to w kwietniu wyjade.

Dubel
05.03.2017, 16:40
A jednak wyjechałem już w marcu :D
69292

69293

69294

69295

69296

Widmo80
05.03.2017, 20:17
Pomimo ,że nie zgadzamy się w innym temacie , zazdraszczam widoków i tras:Thumbs_Up:

yeye
16.03.2017, 11:20
Te zdjęcia z jakiej trasy są ?
Czy zbiórka?

66507

66508

66509

66510

66511

66512

I jeszcze pare fot na rozbudzenie wyobrazni :) czyli aby wkurwic oczy wasze :p

Dubel
16.03.2017, 12:26
Zbiorka z paru miejsc, jednak bez problemu mozna wcisnac w jedna trase.

Dubel
30.04.2017, 23:40
30 czerwca co raz blizej :)
Zdecydowanych na wyjazd jest nas dwoje wiec jesli ktos ma ochote to zapraszam.

Dubel
04.05.2017, 07:30
Norwegia powoli szykuje sie na nasz przyjazd :D
Warto zobaczyc ten filmik a pozniej lepeiej slucha sie komunikatu ze w Polsce zima zaskoczyla drogowcow :D

http://www.andalsnes-avis.no/nyheter/2017/05/03/N%C3%A5-br%C3%B8ytes-Trollstigen-14676120.ece

honda_honda
04.05.2017, 08:56
Dobrze że bylem w czerwcu:)

Mesjasz
05.05.2017, 09:16
Hey. Kto jedzie 28 albo 29 czerwca z PL?
Powyżej 4os. jest dobra zniżka Stenaline z Gdyni do Karskony.. W ogóle to w grupie Norwegia wyjdzie taniej.. ;)
Pirania jedziecie tym busem?
Ma ktoś zniżkę na lyo food? :rolleyes:

Dzwoniłem do Stenaline i w poniedziałek zamawiam bilet.. Jak nie znajdę ludzi to jeszcze jest tańsza opcja z SASSNITZ-TRELLEBORG, ale dolecieć trzeba kawałek.. :]

Dubel
05.05.2017, 13:16
Trolstigen :D 03.05.2017

Dubel
07.05.2017, 15:39
http://www.national-geographic.pl/aktualnosci/najpiekniejsze-norweskie-fiordy-jeszcze-bardziej-w-zasiegu-reki-wkrotce-otwarcie-nowej-atrakcji-turystycznej
Ciekawa nowosc :)

zbyszek
07.05.2017, 21:55
Ech Stary,,,Kusisz skutecznie...
Ino te koszty, ino ten czas,,,.
Marze o tym NIC na Nordkapp od zawsze, dojazd przez Murmańsk, spływ w dół mapy przez Lofoty,wieloryby,,, i tak co roku, coraz mniej złudzeń.
Może jaka Albania choć się uda. Pozdro i pogody:Thumbs_Up:

Pirania
07.05.2017, 22:05
Mesjasz,
Śledzę wątek i na ta chwile nie mogę się zadeklarować na 100%..taka praca. U mnie decyzja na 3-4 dni przed startem. Jak będę leciec to bus do Hirtshals a dalej juz moto.

Dubel
07.05.2017, 23:07
32 strony pisania a na końcu i tak pojedziemy we dwoje :D

Ropuch
08.05.2017, 13:00

...a nie mówiłem, że tak to się skończy..... i obyś nie musiał ostatecznie pojechać solo :)

Pirania
08.05.2017, 13:47
...a nie mówiłem, że tak to się skończy..... i obyś nie musiał ostatecznie pojechać solo :) :D
No widzę że już krzyżyk postawiony! :p
Zresztą ja max tydz. więc z napinką, z ADHD i na 990R..:lc8: więc chemii nie budiet.. :haha2:

Melon
08.05.2017, 17:40

Od początku śledze temat i za każdym razem jak tu czytam obcieram ślinę z brody.:drif:
Ale te koszty.:dizzy:

Dubel
08.05.2017, 22:00
No koszty są ale coś za coś. Jadąc w 4 koszty stają się troszkę mniejsze.

Dubel
08.05.2017, 22:01
więc z napinką, z ADHD i na 990R..:lc8: więc chemii nie budiet.. :haha2:

Nie wiem co masz na myśli i chyba nie chce wiedzieć

northb
08.05.2017, 22:41
Witam

Pirania.. ty wiesz gdzie jedziesz ? Zastanawiam się ile fotomarkerów ci przyjebią.
Zresztą nordkap w 7 dni ? Raczej nikt nie jedzie po to żeby "zaliczyć" nordkap.
Dubel założył fajną trasę, moje modyfikacja - zakładałem potem lecieć na fin lub murmańsk i w dół, ale niestety trochę sie sytuacja zmieniła i ostatecznie muszę przełożyć termin wyjazdu.
Dubiel przykro mi, ale ja na 70% nie będę w stanie pojechać, choć moto przygotowane i aktualnie z hiszpananem mam dograny temat kufrów. Zostaje te 30%, wiec jeśli się coś zmieni napewno będę pisał.
Mam nadzieje że chociaż przelotem w następnym terminie uda mi się zachaczyć o Twoje domostwo.

Pirania
08.05.2017, 22:50
Witam
Pirania.. ty wiesz gdzie jedziesz ? Zastanawiam się ile fotomarkerów ci przyjebią.
Zresztą nordkap w 7 dni ? Raczej nikt nie jedzie po to żeby "zaliczyć" nordkap
Otwórz piwo i przeczytaj wątek od początku..:Thumbs_Up:

northb
08.05.2017, 22:53
Piwo otwarte, Założenie a) - 14 dni. Poprawcie mnie bo nie mam czasu wertować 32 strony.
ps. Jeżeli są zmiany - Dubel prośba o modyfikacje 1 posta.

Dubel
08.05.2017, 23:32
14 - 16 cos takiego. Lajcik bez napink ;)

Dubel
09.05.2017, 08:13
Jak ktos lubi zabijac czas na twarzoksiazce to tu bedzie zapewne troche fajnych fot wstawianych z naszego tripa.
https://www.facebook.com/events/938857952914084/?active_tab=discussion

Pirania
09.05.2017, 17:54
Ropuch,
rozmawiałem dziś z kumplem, stałym bywalcem FAT i popłakałem się.. Cyt: "..Fajne to nasze FAT, WSZYSCY piszą żeby pojechali, POŁOWA się zapisuje a JEDZIE JEDEN!..":haha2::hehehe:

cichy68
14.05.2017, 22:58
Dubel 24.06 startujemy z Gdyni do Karlskrony w 6 motków. Pozniej przez 10 dni Norwegia gdzieś do wysokości Trondheim . Może masz jakies miejsca godne polecenia znane tylko wtajemniczonym?:)

Dubel
15.05.2017, 08:47
Dubel 24.06 startujemy z Gdyni do Karlskrony w 6 motków. Pozniej przez 10 dni Norwegia gdzieś do wysokości Trondheim . Może masz jakies miejsca godne polecenia znane tylko wtajemniczonym?:)

Macie jakiś zarys trasy?

cichy68
15.05.2017, 20:53
Cześć. Startujemy tak jak pisałem z Karlskrony z pominięciem Oslo na Drammen, Seljord , Lysebotn ,Preikestolen i ruszamy na północ drogą nr 13 o tajemniczej nazwie National Tourist Route Ryfylke. Potem Sognefjellet, Geiranger Trolstigen , Droga atlantycka, Trondheim, Lilehamer, Oslo i Karlskrona. To taki szkic a reszta improwizacja.

Mesjasz
16.05.2017, 07:22
Bilecik na prom Gdynia-Karskona zaklepany na 29.06 20:30 (darmowa kabina i kosztował 239 flex) a powrót będzie z Kristiansand do Hirtshals 16.07, bilet ok 30-40eur kupie na miejscu jak wyjdzie..

Dubel
19.05.2017, 08:20
Cześć. Startujemy tak jak pisałem z Karlskrony z pominięciem Oslo na Drammen, Seljord , Lysebotn ,Preikestolen i ruszamy na północ drogą nr 13 o tajemniczej nazwie National Tourist Route Ryfylke. Potem Sognefjellet, Geiranger Trolstigen , Droga atlantycka, Trondheim, Lilehamer, Oslo i Karlskrona. To taki szkic a reszta improwizacja.

Hej
Sory ze tak dlugo ale bylem mocno zajety ...
Jesli wam bedzie pasowac to polecam przejechac ten odcinek
https://www.google.pl/maps/dir/''/62.6221182,8.1641679/62.4549285,8.2314591/62.4004214,8.5950379/62.5029174,8.5078339/62.6147759,8.5250001/Sunndals%C3%B8ra/@62.5995328,8.4311013,11z/data=!4m19!4m18!1m5!1m1!1s0x46138d8ef7f02fb3:0xd8a 4155a6a9447bc!2m2!1d8.0668144!2d62.7767046!1m0!1m0 !1m0!1m0!1m0!1m5!1m1!1s0x4613820924641079:0x871b17 57213c6eba!2m2!1d8.5661121!2d62.6735166!3e0

Pozdro

Maras
19.05.2017, 10:01
Jak ktoś będzie potrzebował pomocy lub ewentualnie noclegu to mieszkam Flekkefjord. 1:40h od Kristiansand i podobnie od Stavanger.

cichy68
22.05.2017, 22:44
Dubel dzięki za podpowiedż , spróbujemy objechać.

Dubel
22.05.2017, 23:14
Dubel dzięki za podpowiedż , spróbujemy objechać.

Czekam na recenzje :D

Dubel
23.05.2017, 15:00
Jutro o 10.00 otwierają Trollstigen
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1301060650011598&id=194535700664104

sebastian_j
23.05.2017, 16:31
Trollstigen jest dla emerytów w kamperach :D
5 zakrętów i po wszystkim.

Żartuję, jak ktoś nie był to rzeczywiście warto sie przejechać tą drogą.

Dubel
24.05.2017, 12:03
Tak dla przypomnienia trochę o mandatach i utracie prawka w Norwegii

northb
24.05.2017, 12:20
Oj... przeciez zawsze nalezy jezdzic zgodnie z przepisami :). Fakt faktem kwity łatwo stracic.
ps. zapomniales dopisac ze jeszcze chyba mozna trafic do paki na 18 dni

Dubel
24.05.2017, 12:28
Oj... przeciez zawsze nalezy jezdzic zgodnie z przepisami :). Fakt faktem kwity łatwo stracic.
ps. zapomniales dopisac ze jeszcze chyba mozna trafic do paki na 18 dni

Wszystko zależy co się odpierdoli :D

colles
24.05.2017, 12:54
Przez 14 dni pobytu w Norwegii policję widziałem tylko raz :) ale w terenie zabudowanym każdy jeździ przepisowo i nie ma co świrować bo kierowca z tyłu widząc łamanie przepisów potrafi zadzwonić na policję :)

Dubel
24.05.2017, 13:02
Nikt nikogo nie straszy, info jest po to by wszyscy zdawali sobie sprawe z ewentualnych konsekwencji w/w wykroczen. By nikt pozniej nie zakladal tematu ze mandat mu rozwalil budzet na wakacje, ze nie wiedzial, ze gdyby wiedzial to by nie jechal, itd......

Pirania
24.05.2017, 20:14
Tak dla przypomnienia trochę o mandatach i utracie prawka w Norwegii

No odechciewa się trochę..gdzieś na początku wątku pojawiła się chyba Sycylia jako wariant B..Pogoda, wdzięk Wloszek czy styl jazdy Włochów bardziej zachęca..:D

herni
24.05.2017, 21:35
Przez 14 dni pobytu w Norwegii policję widziałem tylko raz :) ale w terenie zabudowanym każdy jeździ przepisowo i nie ma co świrować bo kierowca z tyłu widząc łamanie przepisów potrafi zadzwonić na policję :)

to kablarze. Gorzej jak w Polsce !

colles
24.05.2017, 23:35
to kablarze. Gorzej jak w Polsce !

Niestety w Polsce w terenie zabudowanym duża część kierowców zapierdziela ponad 100km/h nie myśląc o bezpieczeństwie innych więc nie wiem do czego pijesz.

Pirania
25.05.2017, 07:01
Niestety w Polsce w terenie zabudowanym duża część kierowców zapierdziela ponad 100km/h nie myśląc o bezpieczeństwie innych więc nie wiem do czego pijesz.

Dokladnie...:mur: A potem marudzenie ze kierowca wyjechal, ze nie zauwazyl, itd. Gdybyśmy wszyscy jezdzili zgodznie z przepisami, zwlaszcza dot. ograniczen predkosci wypadkow byloby duzo, duzo mniej..
No i jakos nie potrafią zrozumiec ze od zapi....nia jest tor!!!

northb
25.05.2017, 09:47
Do pewnych rzeczy trzeba dorosnac. Nie wszyscy uzytkownicy drog publicznych to myślacy za ciebie mistrzowie kierownicy. Jak ktos ma pierdolca na punkcie predkosci to predzej czy pozniej spotka sie z nagla jej utrata.

cichy68
25.05.2017, 13:23
To dlatego motocykle palą w Norwegii o wiele mniej:)

honda_honda
25.05.2017, 13:36
To dlatego motocykle palą w Norwegii o wiele mniej:)
W zeszłym roku byłem i GS1200 palił 4,5-4,7l/100km:)

Rajtek
27.05.2017, 10:12
A jak jest z bagażami na motocyklu typu torby, tankbagi itp.? Można zostawić, czy trzeba zabierać do kajuty?Prom Stenaline z Gdyni do Karlskrony.

Mocowanie motocykla to należy do załogi, czy sami musimy to ogarnąć?

Dubel
27.05.2017, 16:46
Do załogi. Wszystko możesz zostawić pokład na czas rejsu jest zamykany.

janosik
31.05.2017, 09:53
Do załogi. Wszystko możesz zostawić pokład na czas rejsu jest zamykany.

Od załogi dostajesz tylko pasy, resztę ogarniasz sam. Mandżur spokojnie można zostawić - tak jak pisze Dubel, pokład jest zamykany.

Mesjasz
31.05.2017, 21:48
O 00-01 jest wielka wyprzedaż www.stenaline.pl :]

zz44
04.06.2017, 14:55
https://www.inatur.no/

Hytki do wynajęcia.
Większość wysoko w górach ale zdarzają się też przy trasie.

Dubel
05.06.2017, 15:44
Sprawdzałem czy wszystko gotowe na nasz trip. Potwierdzam że moje okolice są w pełnej gotowości.

Rajtek
10.06.2017, 14:25
A czy można w ramach tego marnego litra alkoholu wysokoprocentowego wwieźć swój wyrób (czyt. bimberos) ?

sebastian_j
10.06.2017, 18:06
Jak nie ma powyżej 60% to bez problemów.
Powyżej traktują tak samo jak narkotyki. Jak znajdą i sprawdzą oczywiście.

Rajtek
10.06.2017, 18:22
Jak nie ma powyżej 60% to bez problemów.
Powyżej traktują tak samo jak narkotyki. Jak znajdą i sprawdzą oczywiście.
Ok, dzięki.

Dubel
10.06.2017, 18:58
Dokladnie

Rajtek
11.06.2017, 00:00
Dowód osobisty kończy mi się kilka dni po planowanym powrocie. Czy lepiej wziąć paszport, czy nie trzeba się martwić i można na tym dowodzie osobistym jechać?

Pirania
11.06.2017, 00:09
Dowód osobisty kończy mi się kilka dni po planowanym powrocie. Czy lepiej wziąć paszport, czy nie trzeba się martwić i można na tym dowodzie osobistym jechać?
Paszport, dowód i odpis karty od lekarza rodzinnego obowiązkowy bo inaczej Cię nie wypuszcza... i podobno kwarantanna to grozi, chyba 3 mce..;)

HarryLey4x4
11.06.2017, 06:21
Jaki odpis?

Dubel
11.06.2017, 09:52
Pisania chyba się spotkał z Jackiem ;)
Ja bym wziął paszport
Pozdro

Pirania
11.06.2017, 18:12
Pisania chyba się spotkał z Jackiem ;) :Thumbs_Up::p
Niemniej jednak, poziom pytań mnie zabija i... Dubel będziesz w Białej bo face to face lepiej mi się rozmawia..;)

Dubel
12.06.2017, 08:08
Nie bede. W tym czasie corka planuje przyjsc na swiat. :)

robert75
14.06.2017, 07:21
Witam Panowie!
Od wczoraj studiuje wasz post.Powiem tak 1 lipca miałem zaplanowaną wyprawę z kumplem do Norge,niestety pare dni temu chłop się wycofał( prac i chyba problemy w domu ) .Wiec jeśli byście chcieli jeszcze jednego do kompletu? to ja jestem bardzo poważnie zainteresowany😁 Jak rozumiem termin to 30 czerwiec - 14 lipiec?a trasa to ta co kolega wrzucił na facebook ? https://www.facebook.com/events/938857952914084/?ti=icl termin mi pasuje idealnie, tak mam urlop zaplanowany w pracy, wiec bardzo proszę o szybka odpowiedz , czy chcecie jeszcze jednego do kompletu, mieszkam w okolicach malmö wiec nie aż tak daleko od pieknej Norge😁 pozdrawiam robert

Mesjasz
14.06.2017, 07:50
Jasne dawaj śmiało.. ten plan to tylko zarys , a szczegółowy ma Dubel który jest przewodnikiem tej wycieczki :) jedziemy bez spiny, trochę może szutrowo ale do dogadania.. im nas więcej tym wyjdzie taniej nocleg w hytach aczkolwiek ja preferuje namiot.. pakuj się i jesteśmy w kontakcie ;)

robert75
14.06.2017, 09:09
Dzięki Mesjasz za szybką i pozytywną odpowiedz😀 poczekam jeszcze co na to "przewodnik i reszta wycieczki "Fajnie by było poznać trochę szczegółów trasy, ile osób , gdzie zbiórka , kto czym lata , czy trasa jest dostępna dla kazdego moto ,bo jeżeli twarde równe szutry to ok, ale taplać w błocie to za bardzo sie nie lubie

Dubel
14.06.2017, 10:15
Hej
W prywatnej wiadomosci masz moj numer. Zadzwon

robert75
14.06.2017, 12:03
Dzięki

robert75
14.06.2017, 20:20
Miałem się określić , wiec czynie to. Lecę z wami koledzy na 100% !!!
Choć nie było łatwo przekonać żonę , bo dla niej nordkapp to koniec świata . Mam nadzieje ze będziemy mieć super wyprawę

Dubel
14.06.2017, 22:01
:D Bedzie dobrze

Dubel
16.06.2017, 08:15
Jeszcze tylko 14 dzionkow :D
wczoraj zamowilem mape 1:325000 troche duza ale za to bardzo dokladna i z sprawdzonej juz firmy. Zaznaczone na niej sa wszystkie istniejace drogi, punkty widokowe i pola i hytty.
Pozdro

Neo
16.06.2017, 09:21
(...)
wczoraj zamowilem mape 1:325000 troche duza ale za to bardzo dokladna i z sprawdzonej juz firmy. (...)

Piszesz o mapie z tej firmy?

https://www.cappelendamm.no/_kart/norge/ck-14-stort-bilatlas-norge-2016-9788202513191

Dubel
16.06.2017, 09:31
Dokladnie, wlasnie mialem wrzucac linka bo padaja pytania na priv :)
https://www.cappelendamm.no/_kart/norge/ck-14-stort-bilatlas-norge-2016-9788202513191

Mam tez ta https://www.cappelendamm.no/_kart/norge/s%C3%B8r-norge/ck-2-s%C3%B8r-norge-nord-f-2017-2018-9788202560058 tyle ze starsza ale polecam wybierajacym sie do Norge.
Pozdro

sebastian_j
16.06.2017, 09:54
Mam tę z pierwszego linku. Starsze wydanie i gubi już kartki po paru latach, ale tak czy inaczej polecam. Jest super!
Są drogi, o których np. Garmin i Google nic nie wie.

krzysek99
20.06.2017, 19:38
zanęciłem się :) ,.... miałbym pasażerkę , pytanie czy jedzie z wami jakaś towarzyszka ?

Neo
20.06.2017, 19:48
(...)Są drogi, o których np. Garmin i Google nic nie wie.

O to nie jest trudno nawet w okolicach mojej Łodzi :) Faktycznie to wydawnictwo wydaje się całkiem dobrym zakupem jadących na północ.

Dubel
20.06.2017, 21:24
Nie spotkalem lepszych map norwegi. Atlas juz odebrany uzytkownik zadowolony :D

Dubel
20.06.2017, 21:25
zanęciłem się :) ,.... miałbym pasażerkę , pytanie czy jedzie z wami jakaś towarzyszka ?

Nie jedzie :)

sebastian_j
21.06.2017, 09:17
Towarzysz w mojej osobie postanowił się podłaczyć na pierwsze dni wyjazdu. Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie oczywiście. Na więcej czas nie pozwala.
Kontakt z kolegą Dubel jest.

Dubel
21.06.2017, 09:32
Towarzysz w mojej osobie postanowił się podłaczyć na pierwsze dni wyjazdu. Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie oczywiście. Na więcej czas nie pozwala.
Kontakt z kolegą Dubel jest.

Jest jedno ale, gdyby pogoda na poludniu byla mocno tragiczna to lecimy na polnoc, ostateczna decyzja zapadnie w nastepny czwartek i jest uwarunkowana tylko i wylacznie warunkami atmosferycznymi.
Pozdro

sebastian_j
21.06.2017, 09:37

Jest jedno ale, gdyby pogoda na poludniu byla mocno tragiczna to lecimy na polnoc, ostateczna decyzja zapadnie w nastepny czwartek i jest uwarunkowana tylko i wylacznie warunkami atmosferycznymi.
Pozdro

Pasuje. Będziemy w kontakcie.

darius
21.06.2017, 12:31
Może oficjalna ekipę Hondy spotkacie w drodze na Nordkapp.

https://youtu.be/SvJq1NWLx-w

Pozdrowienia
D

Dubel
29.06.2017, 14:36
Mesjarz juz w drodze do Gdyni na prom, oficjalnie startujemy jutro :D

Tak ze jednak z 38 stron pierdolenia cos bedzie :D

Pozdro

colles
29.06.2017, 14:41
Trojan'y zaliczyły już NordKapp i lecą w dół , może gdzieś się miniecie na trasie :)

Neo
29.06.2017, 14:47
Tak ze jednak z 38 stron pierdolenia cos bedzie :D

W okolicach 30-tej strony obstawiałem klęskę więc cieszę się z szans na pozytywny finał :D :Thumbs_Up: :Thumbs_Up: :Thumbs_Up:

Gilu
29.06.2017, 18:06
Strzała :Thumbs_Up::Thumbs_Up:

trzykawki
29.06.2017, 20:38
Powodzenia i bardzo zazdraszczam

Dubel
06.07.2017, 21:05
Nordkapp już był a teraz jesteśmy pod Trondheim :)

HarryLey4x4
06.07.2017, 21:21
Jedziecie tylko asfaltem?

Ropuch
06.07.2017, 21:45
...SUPER że się udało, bo również szczerze wątpiłem w powodzenie misji :)
Pogoda na Nordkapie nie zachwyca widokami ale cel osiągnięty !!! :)

Dubel
07.07.2017, 09:40
Jedziemy głównie asfaltem trochę szutry gdzie się da .

Szczerze powiedziawszy to Nordkapp był tylko po to bo raz w życiu trzeba tam być, niczego się nie spodziewałem po tym miejscu i się nie zawiodłem. Lofoty były piękne i na pewno tam wrócę. Teraz jesteśmy przed Trondheim i po zmianie opony lecimy na Alesund . Włączyć się będziemy po południu aż do niedzieli .
Pozdro

calgon
07.07.2017, 09:44
Dawać foty!

Dubel
07.07.2017, 09:45
Nie i huj :D
Było jechać bo co zobaczone nie da się odzobaczyc :D

Neo
07.07.2017, 09:57
Nie i huj :D
Było jechać (...)

Dubel
07.07.2017, 10:01
Właśnie pijemy kawę w takich okolicznościach :)
Pozdrawiam

Nynek
07.07.2017, 10:08
Super .. i pogoda ładna :Thumbs_Up:

Dubel
10.07.2017, 09:15
Poniedziałek ż takim porankiem wydaje się być lepszy :)

northb
11.07.2017, 11:02
dubel prosba o raport pozycji.

edar
11.07.2017, 11:24
To chyba Geiranger.

Dubel
11.07.2017, 15:46
Tak to Geringer

Dubel
16.07.2017, 18:34
No to po wszystkim 17 dni i 9389km :D