View Full Version : "Podg³o¶nienie standardowego wydechu"
Witam
Czy jest jaki¶ sposób aby standardowy t³umik bezinwazyjnie czyli np. poprzez wyciêcie puszki sta³ siê g³o¶niejszy i bardziej agresywny?
Gdy obok mnie przeje¿d¿a KTM to jestem trochê zazdrosny :P
No chyba ¿e lepiej sprzedaæ oryginalny t³umik bo szkoda go psuæ i kupiæ co¶ innego.
hellwoot
16.08.2016, 12:15
Zamontuj megafon na wylocie. Jedyny bezinwazyjny sposób. Bo ten: "bezinwazyjnie czyli np. poprzez wyciêcie puszki" :D to ju¿ taki bezinwazyjny nie jest.
Kupuj leona, ¿adne wycinanie nie da takiego d¼wiêku jak ma leo¶. Jak powycinasz to bêdziesz mia³ metaliczny d¼wiêk jakiego¶ parcha z wspawanym oszustem zamiast kata ;)
Zamontuj megafon na wylocie. Jedyny bezinwazyjny sposób. Bo ten: "bezinwazyjnie czyli np. poprzez wyciêcie puszki" :D to ju¿ taki bezinwazyjny nie jest.
Kupuj leona, ¿adne wycinanie nie da takiego d¼wiêku jak ma leo¶. Jak powycinasz to bêdziesz mia³ metaliczny d¼wiêk jakiego¶ parcha z wspawanym oszustem zamiast kata ;)
leona :)?
hellwoot
16.08.2016, 12:31
http://www.wrs.sm/56010-large_default/leovince-lv-one-carbon-slip-on-exhaust-honda-xrv-750-africa-twin-omologato-95-05.jpg
a jak :D
tylko Arrow paris dakar replica.
hellwoot
16.08.2016, 12:38
No i siê zaczê³o :D
:P od razu mówie ¿e kasa to mi z nieba nie leci :P
tego Arrow paris dakar replica nie mog³em nawet znale¶æ
natomiast je¶li chodzi o LEO to taki sie nada? http://allegro.pl/leovince-sbk-tlumik-sportowy-przelotowy-i6360075457.html#thumb/5
EDIT:
A mo¿e projekt naszego kolegi:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=20055
hellwoot
16.08.2016, 12:46
Nada siê, tylko do ka¿dego takiego komina trzeba jeszcze dorobiæ kawa³ek rury, inaczej nie zamontujesz.
Poczytaj, by³o ju¿ na ten temat sporo. Psucie orygina³u da siê zrobiæ ale jest bez sensu. Jak zmiana to inny t³umik i potem strojenie uk³adu pod ten t³umik. Orygina³ prêdzej bym zmieni³ ze wzglêdu na wagê. Trochê bardziej odkrêcaj, wtedy lepiej gada. Mia³em kilka t³umików w Afryce i du¿o g³o¶niejszy po prostu mêczy i w lesie za g³o¶ny.
Poczytaj, by³o ju¿ na ten temat sporo. Psucie orygina³u da siê zrobiæ ale jest bez sensu. Jak zmiana to inny t³umik i potem strojenie uk³adu pod ten t³umik. Orygina³ prêdzej bym zmieni³ ze wzglêdu na wagê. Trochê bardziej odkrêcaj, wtedy lepiej gada. Mia³em kilka t³umików w Afryce i du¿o g³o¶niejszy po prostu mêczy i w lesie za g³o¶ny.
Chyba zainteresujê siê Huzarem, moja africa nie je¿dzi w terenie :), ¶migam tylko po mie¶cie i stwierdzi³em ¿e za ma³o mnie samochody s³ysz±.
Leon
http://www.sklep.tszoda.pl/214-tlumik-leo-vince.html
I równie¿ jestem za arrowem, ale na razie mam du¿o innych wydatków.
http://allegro.pl/arrow-xrv-750-africa-twin-k96-04-wydech-tlumik-i6324675519.html
A jak masz ma³o pieniêdzy, to bierz Huzara od kolegi z forum.
Albo daj info na forum ¿e szukasz u¿ywki, mo¿e kto¶ ma. Ostatnio by³ jaki¶ motad za 200z³ u¿ywka. Ja swojego sprzeda³em ju¿.
Lubie polskie prosukty, biore Huzara.
Odpali po zmianie czy lepiej robic to u mechanika i potem ga¼niki regulowac?
szymon25
16.08.2016, 13:02
Odpali nawet bez t³umika...
Mam tego motada i gra wy¶mienicie! ¯adnych db killerów przy 100-120 sta³ej prêdko¶ci prawie go nie s³yszê, dopiero pod obci±¿eniem s³ychaæ trzewia:).
Wygl±da³ ¶rednio, ale po u¿yciu kilku gradacji papieru ¶ciernego i polerki wygl±da dobrze.
Odpali nawet bez t³umika...
w sumie g³upie pytanie przy africe :P
robertG7
16.08.2016, 14:25
Jako ¿e Zbyszek nie kwapi siê zbytnio z owalem do afryki, to zapytam czy ktos posiada mo¿e t³umik Dominator i jak to gada z i bez db killera?
Witam
Czy jest jaki¶ sposób aby standardowy t³umik bezinwazyjnie czyli np. poprzez wyciêcie puszki sta³ siê g³o¶niejszy i bardziej agresywny?
Gdy obok mnie przeje¿d¿a KTM to jestem trochê zazdrosny :P
No chyba ¿e lepiej sprzedaæ oryginalny t³umik bo szkoda go psuæ i kupiæ co¶ innego.
Zadzwoñ do Edhausta. Masz blisko. Wed³ug mnie to bardzo dobra opcja.
Kaju, jak nie chcesz mieæ kiedykolwiek problemów to zwróæ uwagê na homologacjê wydechu.
hellwoot
16.08.2016, 16:25
No to ani huzar siê nie za³apie ani edhaust.
Mo¿na sobie nabiæ jakie¶ E15 na komin i bêdzie dobrze. Nadgorliwo¶æ gorsza od faszyzmu.
Wyroby edhaust mogê poleciæ, Edzio jest dobry fachowiec i na kominach siê zna jak ma³o kto. Ceny te¿ ma normalne. Nie masz do niego daleko, dryndnij, pewnie ma co¶ ze swoich wyrobów na jakim¶ moto, podjedziesz, pos³uchasz i sam ocenisz.
No to ani huzar siê nie za³apie ani edhaust.
Mo¿na sobie nabiæ jakie¶ E15 na komin i bêdzie dobrze. Nadgorliwo¶æ gorsza od faszyzmu.
Wyroby edhaust mogê poleciæ, Edzio jest dobry fachowiec i na kominach siê zna jak ma³o kto. Ceny te¿ ma normalne. Nie masz do niego daleko, dryndnij, pewnie ma co¶ ze swoich wyrobów na jakim¶ moto, podjedziesz, pos³uchasz i sam ocenisz.
Dziêki , a na co komu homologacja? Nigdy nikt niczego mi nie sprawdza³, kratka na reflektor te¿ pewnie jej nie ma. A stela¿e te¿ w±tpie.
kiedy¶ je¼dzi³em customem i tam to w sumie rama mia³a homologacje :P
PS: jaki¶ kontakt do edhaust?
506 436 737. Ja mam w GSie modyfikacje. Zrobi³ mi od razu pomiar g³o¶no¶ci. £apie siê w normê po przeróbce.
Gdzie badasz moto ze nie zwracaj± uwagi ? Mi Leona badaj± regularnie. Mam dedykowany nomina³. Badaj± tyle ze lance wk³ada w dB. S³uchaj ludzi skoro nie wiesz co to Leo¶. Arrow ma lepszy d¼wiêk na mniejszych obrotach. Ga¼niki reguluj pod przelot. Jak kto¶ mówi ze nie trzeba - ma wypalone gniazda po paru latach.
teddy-boy
17.08.2016, 12:01
Ja mam Dominatora w Afryce,
ale taki rombowaty, widze na ich stronie ze nie juz nie maja w ofercie chyba.
Ale oval bedzie analogiczny
Gdzie badasz moto ze nie zwracaj± uwagi ? Mi Leona badaj± regularnie. Mam dedykowany nomina³. Badaj± tyle ze lance wk³ada w dB. S³uchaj ludzi skoro nie wiesz co to Leo¶. Arrow ma lepszy d¼wiêk na mniejszych obrotach. Ga¼niki reguluj pod przelot. Jak kto¶ mówi ze nie trzeba - ma wypalone gniazda po paru latach.
Na ka¿dej stacji kontroli pojazdów nie sprawdzaj±... g³o¶no¶ci.
Ani na Arrow ani na Leovince mnie nie staæ. Kupujê Huzara. w teori 96 db z dbkillerem.
Mam Huzara i spokojnie daje rade, wyrzucasz db i bajka, nie odstaje od loe a cena 1/3!
hellwoot
17.08.2016, 15:57
Nie wiem Jorge gdzie Ty na stacje je¼dzisz... u mnie te¿ brak problemów z przegl±dem a latam na szlifierce bez dbkilera. Gdzie taka lipna stacja? Lepiej ostrzegaæ innych :D
http://africatwin.com.pl/showthread.php?p=491113#post491113
Tu masz w przedostatnim po¶cie jak gada Huzar.... W³a¶nie zamówi³em taki i w przysz³ym tyg mam nadziejê ¿e ju¿ w swoim us³yszê ten d¼wiêk na ¿ywo ;-)
Nie wiem Jorge gdzie Ty na stacje je¼dzisz... u mnie te¿ brak problemów z przegl±dem a latam na szlifierce bez dbkilera. Gdzie taka lipna stacja? Lepiej ostrzegaæ innych :D
Wylot na Kazimierz Dolny - kiedy¶ tam pojecha³em i tak zosta³o od 7 lat. Bia³a czy jako¶ tak siê zwie. Badaj± spaliny - ino w dbkillerze ;). Badaj± mi wsio -od ¿arówek po sygna³ itd. d¼wiêku nie - to sprawdza policja- ale ma raptem kilka urz±dzeñ na kraj. Tak czy siak np. sprawdzali mi homologacjê w halogenach - ¿e mam helli to siê odpieprzyli. Mi w sumie to wisi - bo nie ma co znale¼æ. Moja Afra jest m³oda przebiegiem (44 kkm) - wiêc nie sobie Panowie popacz±. Ale szukam czego¶ w centrum - na ten rok.
Lucky Luke
18.08.2016, 16:58
Na Goc³awiu przy pêtli autobusowej sprawdza nr VIN ;)
" Ga¼niki reguluj pod przelot. Jak kto¶ mówi ze nie trzeba - ma wypalone gniazda po paru latach.[/QUOTE]
To jak jest w koñcu z tymi przelotami, np.Huzarem
Czy to faktycznie niekorzystne dla naszych skromnych piecyków???
Trzeba specjalnie regulowaæ ga¼niki pod to???
Czy ewentualnie jak sie za³o¿y koñcowego dBkillera i ju¿ nie strzela z wydechu
to jest ju¿ ok???
Nie wiem za bardzo co wy tam by¶cie chcieli regulowaæ... jedyne czym mo¿ecie pokrêciæ to pilot jety. faktycznie jakby troche nimi pokrêciæ to jakby strzelanie w wydech przy hamowaniu silnikiem lekko zmala³o. Ale zrobi³em to chyba dopiero z 4 lata po za³o¿eniu przelotu... a przelot to mam kurwa zajebisty. Zaworom nic siê nie dzia³o - zero regulacji, wiêc i pewnie zero przysma¿ania przylgni.
Ga¼niki regulujê siê poprzez zmianê dysz, zmianê wysoko¶ci iglicy lub jej wymianê razem z rozpylaczem.
Jest to do¶æ pracoch³onne, i mo¿e byæ kosztowne je¿eli potrzeba kupiæ kilka zestawów dysz na podmianê.
Z silnikami u¿ytkowanymi normalnie nic siê nie dzieje na przelotowych t³umikach, co innego w sporcie, kiedy silnik pracuje w ekstremalnych warunkach przez d³u¿szy czas.
Po wymianie na przelot nale¿y obserwowaæ kolor ¶wiec zap³onowych.
Sprawdzamy po monta¿u jaki maj± kolor elektrody ¶wiecy, powinny byæ br±zowe. Robimy minimum 50 km normalnej jazdy, jak silnik ostygnie ponownie sprawdzamy kolor elektrod ¶wiecy je¿eli s± br±zowe, jest OK. Elektrody nie mog± byæ bia³e(uboga mieszanka) ani czarne okopcone (zbyt bogata mieszanka)
Prawda jest taka ¿e ma³o kto bawi siê dyszami, iglicami, poziomem paliwa etc montuje siê przelot i w zasadzie tyle. Je¿eli kto¶ sprawdzi kolor ¶wiecy to ju¿ dobrze...;) a motocykle robi± kilometry sezon za sezonem.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.