View Full Version : Wymiana uszczelniaczy dl 650
Witam wszystkich. Mój dl 650 k5 bierze olej. Podejrzenie padło na uszczelniacze trzonków zaworów. Ma ktoś doświadczenie z taką awarią? Jak dużo brało wasze moto oleju z walniętymi uszczelniaczami?
Druga sprawa. Próbował ktoś je wymienić bez demontażu głowicy?
Z ciekawości- jaki przebieg moto ??
Z ciekawości- jaki przebieg moto ??
pewnie z 38.650 jak 80% motocykli w PL :haha2:
Nie. Mój ma 64 tys. Km. Przebieg jest zgodny z książką serwisową. Moto jeździło na castrolu 10w40, a poprzedni właściciel zmienił jeszcze olej na motul tej samej klasy. Łyknął mi c-ka 500 ml na 1000 km. Nawet nie był pałowany. Jeżdżę tak do 6000 tys. Obrotów. Nie dymi nie kopci a olej łyka. Mam nadzieję że że to tylko uszczelniacze.
Raczej Tłok-tuleja-pierscienie.
Przy 64 000 km praktycznie nie ma prawa, chyba że wylosowałeś jeden motocykl na milion z taką przypadłością.
madafakinges
10.06.2015, 10:39
Co ty opowiadasz... wystarczy że raz był przegrzany i może se łykać. Ja bym na razie zmienił olej i obserwował. 0,5l to nie tragedia dolataj do końca sezonu i wtedy będziesz myślał.
A na jaki olej byś zmienił, tak z ciekawości ??
Motul 15w50. Tak sobie myślę, że jakby wymiana uszczelniaczy pomogła chociaż w 50% to problem byłby rozwiązany. Nie chce mi się wierzyć, żeby padły pierścienie, ale wszystko jast możliwe. Muszę wykręcić chyba świeczki i zobaczyć, czy na tłokach jest tłusty nagar. Przy padniètych uszczelniaczach olej powinien spływać na tłoki po trzonkach zaworów. Chyba, że ktoś zna inne nieinwazyjne metody diagnostyczne...
Gdzieś to kiedyś wyczytałem. Trzeba mieć obserwatora jadącego za Tobą. Obserwacje czynimy na 3-4 biegu i wyższych obrotach.
Jak dasz zdrowo w palnik i jest dym palonego oleju to pierścienie.
Jeśli zamkniesz rolgaz na wysokich obrotach i wtedy kopci to uszczelniacze zaworowe.
Odkrec gazniki i zerknij w krocce ssace i w nich widzisz trzonki zaworow. Olej bedzie widac. Podobnie mozesz wydech odkrecic i zerknac.
Stawiam na pierscienie przy tej ilosci palonego oleju, tak wiec glowice sciagnij, zrob zawory, cylindry sciagnij i pierscienie wymien. Az tyle roboty i kasy nie wsadzisz.
A gumki na zaworach mozna wymienic bez sciagania glowicy. Tokarz musi Ci utoczys taka swiece zaplonowa z podpieciem do kompresora. Podlaczasz 10 atm z kompresora, tlok na dol, zawory ciagniesz w gore aby zamknely komore i zakladasz sprezyny. Ale ohydna to dlubanina.
W samochodzie przy podniętych uszczelniaczach kopcenie widać przy ruszani czy redukcjach. Najśmieszczniejsze jest to że mój deel praktycznie nie daje widocznych chmur niebieskiego dymu a powinien kopcić jak lokomotywa z przepałem oleju 0,5/1000 km.
madafakinges
12.06.2015, 09:24
Nieprawda, wcale nie musi kopcić gdyby lytra palił to tak. 0,5l to nieosiągalnie niskie zużycie oleju u gieesiarzy.
Użytkownicy normalnych motocykli pozdrawiają niebieskie skrzydełko:)
Zużyte pierścienie tłokowe powinny dawać przedmuch do komory korbowej, a co za tym idzie odmą powinien przedmuchiwać olej do filtra. Nic takiego się nie dzieje. Filterek bialutki jak nowa pielucha.
Może porysowane gładzie tulei... przedmuchów by nie było a oleju by ubywało. Rozbierz to będziesz wiedział. Najpierw zrób próbę olejową. Każdy krok zbliży do postawienia diagnozy. to czy to uszczelniacze to takie trochę wróżenie z fusów znowu.
Za kompresje odpowiadaja pierscienie uszczelniajace, a za olej pierscien zgarniajacy. Moze nie miec przedmuchow i dobre pierscienie uszczelniajace, a pierscien zgarniajacy bedzie zaklejony sadza i bedzie olej zrec.
Castrol był pewnie syntetyk a motul pewnie półsyntetyk.Zmień olej.
Mateusz93
01.12.2015, 17:38
Panowie a tak offotopem, można jakoś sprawdzić luz na korbie bez rozpoławiania silnika?
jakieś domowe sposoby? widzę, że w tym temacie kilka hacków poszło, może i na to coś znacie?
autorze: przepraszam, że Ci się do tematu wciskam. niestety nie pomogę Tobie, bo nie znam się jeszcze wystarczająco.
strobus1
04.12.2015, 18:59
Panowie a tak offotopem, można jakoś sprawdzić luz na korbie bez rozpoławiania silnika?
jakieś domowe sposoby? widzę, że w tym temacie kilka hacków poszło, może i na to coś znacie?
autorze: przepraszam, że Ci się do tematu wciskam. niestety nie pomogę Tobie, bo nie znam się jeszcze wystarczająco.
Moszna - zdejmujesz głowicę, cylinder i tłok. Chytasz rękom za korbę, ciągniesz jom do góry i walisz w niom drugom rekom jak byś korek z butelki odbijał. Jak będzie metaliczny stuk to znaczy, że korba wyluzowana jest.
A najlepiej to podjedź do mechanika.
zdrowia
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.