PDA

View Full Version : Wyblak³e z³ote felgi

Sasza
10.02.2013, 21:26
Dorad¼cie co zrobiæ bo moje pykne z³ote felgi wybiela³y pod wp³ywem jakiego¶ ¶rodka do odt³uszczania. Kolega wymy³ mi ³añcuch i zêbatkê ze smarów, ale przy okazji czê¶ciowo wybieli³ mi te¿ miejscami felgê. Nie wiem czy mo¿na przywróciæ do z³otego stanu,(je¶li to jak) czy raczej zrobiæ na jasno (wyczy¶ciæ czy wymyæ)?:confused:

Kazmir
10.02.2013, 21:34
Fabrycznie jest to anodowane. Jest to forma zabezpieczenia przed utlenianiem alumniumnium;) Je¶li to zniszczy³e¶ to IMHO opcje widzê takie:
Anodowanie
Malowanie lakierem do ulu
Wypolerowanie i konserwacja na bie¿±co
Wybór nale¿y do Ciebie;):)

Sasza
10.02.2013, 21:42
Ciekawe czy malowanie nie bêdzie mniej trwa³e i bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne. Chyba bardziej bym siê sk³ania³ do wypolerowania, by³oby jak RD 07A.
A konserwacja potem to k³opot ?

Kazmir
10.02.2013, 22:21
Od czasu do czasu trzeba przepolerowaæ, co by siê ¶wieci³o jak psu......S± tu tacy co mówi±, ze w tym moto nie wypada. Zawsze mo¿esz wybrn±æ, a na z³o¶liwe uwagi braci afrykañskiej rzuciæ takim tekstem. Ot mia³em spotkanie w Cafe Harley no wiecie ....:)

motomax
10.02.2013, 22:58
nie polecam chemi do mycia motocykla,stê¿enie kwasu musia³o byæ wysokie skoro anodowanie zesz³o

lakierowanie bedzie mniej wytrzyma³e i podatne na uszkodzenia i korozjê...
pozatym alu lubi sie utleniaæ pod farba i powstaj± bomble ciekawe

kolege pogoñ z tym ¶rodkiem

co do annodowania na forum adv ktos to robi³ i cena cos oko³o 250 od obreczy

Thorgal77
11.02.2013, 02:06
Anodowanie nie jest takie proste - do tego musi byæ powierzchnia dobrze przygotowana.
Je¶li chcemy powierzchnie ¶wiec±c± to trzeba najpierw solidnie wypolerowaæ a potem dopiero anodowaæ - to tak bardzo w skrócie.
Je¶li sie spierniczy czas trawienia to mamy matow± fele.
Je¶li "moj" chemik by sie podj±³ takiego zabiegu to za 250 to by 2 sztuki chyba zrobi³ :)

aha... nie polecam anodowaæ odlewów - jedne sie nadadz± a inne nie - trzeba robiæ próby.

motomax
11.02.2013, 12:21
¿eby wypolerowaæ to trzeba pow³okê anody najpierw usun±æ,us³ugowo takie rzeczy robi jedna firma w polsce(rzeczy uzywane,regeneracja pow³oki)

Lepi
11.02.2013, 12:44
Ka¿da firma, która anoduje, mo¿e tak¿e wytrawiæ poprzedni± warstwê tlenków.
Ciekawe co to za ¶rodek do mycia, który usun±³ anodê. A mo¿e j± tylko odbarwi³?

motomax
11.02.2013, 20:14
Ka¿da firma, która anoduje, mo¿e tak¿e wytrawiæ poprzedni± warstwê tlenków.
Ciekawe co to za ¶rodek do mycia, który usun±³ anodê. A mo¿e j± tylko odbarwi³?

owszem ka¿da która annoduje to mo¿e zrobiæ,ale tego nie robi± bo im siê nie op³aca i maja w dupie siê u¿eraæ z jednostkowymi robotami :Sarcastic:

wystarczy podzwoniæ,tych firm jak na lekarstwo

¶rodek to pewnie dimmer :umowa: czytaj±c w instrukcji napisane ¿e do mycia wagonó kolejowych :D

Thorgal77
11.02.2013, 21:44
nie wszystkie firmy maja ludzi w dupie - znam kilka takich- teraz s± czasy kiedy zaczyna znów liczyæ sie ma³y szary cz³owieczek który da zarobic nawet g³upie 100z³

motomax
11.02.2013, 21:47
no oby :) a nie taniej by gdzies dorwaæ ³adna u¿ywana obrêcz? kolor nie wyjdzie taki sam to jest pewne niestety..

Thorgal77
11.02.2013, 22:30
napewno nie wyjdzie - je¶li kto¶ jest estet± to najlepiej 2 ko³a na raz - ale kasa - kogo staæ na takie fantazje...
Swoj± drog± zajebi¶cie wygl±daj± matowe fele.

Genek
11.02.2013, 22:44
ciekawe czym my³ te felgi, czasami jak u¿ywam K2 do mycia felg to zostaje bia³y nalot nawet na alu, chyba jest silnie zasadowe, dlatego staram siê od razu wyp³ukaæ wod± i przelecieæ szmatk± z jakim¶ odrdzewiaczem aby nat³u¶ciæ, b±d¼ woskiem. Spróbuj jak±¶ oliwk± mo¿e to powierzchniowy nalot

BIA£Y
12.02.2013, 07:18
no oby :) a nie taniej by gdzies dorwaæ ³adna u¿ywana obrêcz? kolor nie wyjdzie taki sam to jest pewne niestety..

Na przyk³ad u mnie http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=16253 :)
https://lh5.googleusercontent.com/-2sJJsZT0Saw/URgCcHqIaKI/AAAAAAAAE6w/AQbbg2e2cq8/s1280/P1060761.JPG

Sasza
12.02.2013, 11:30
Co raz bardziej siê sk³aniam raczej do polerowania swoich. Pomys³ ze zmian± obrêczy te¿ mi chodzi³ po g³owie, ale to te¿ k³opot i koszt- obrêcze+przesznurowanie, a tak to bêdê mia³ nowsze:Sarcastic:
Je¶li chodzi o ten preparat to nie wiem co to by³o, ale na tyle agresywne, ¿e nawet zosta³y ¶lady na os³onie silnika, tyle ¿e to zesz³o po polerce.

madafakinges
12.02.2013, 12:17
olej to i tak siê zapapra szprejem do añcucha

jumajkel
12.02.2013, 23:33
Sasza nie przejmuj siê. Zniknie ¶nieg zrobi siê fajne b³otko to sie zgadamy i poje¼dzimy po polach. Wtedy zrobi siê idealna warstwa ochronna :D. Jak mo¿esz napisz mi na priv do siebie nr tel. Pozdrawiam

Sasza
13.02.2013, 18:27
Wiem, ¿e za chwile bêdzie dobabrana szprajem, b³otem....,ale choæ na pocz±tek niech bedzie ³adnie. Dziêki za porady, trochê podpoleruje i bedê mia³ prawie rejli;)