View Full Version : Wyblakłe złote felgi
Doradźcie co zrobić bo moje pykne złote felgi wybielały pod wpływem jakiegoś środka do odtłuszczania. Kolega wymył mi łańcuch i zębatkę ze smarów, ale przy okazji częściowo wybielił mi też miejscami felgę. Nie wiem czy można przywrócić do złotego stanu,(jeśli to jak) czy raczej zrobić na jasno (wyczyścić czy wymyć)?:confused:
Fabrycznie jest to anodowane. Jest to forma zabezpieczenia przed utlenianiem alumniumnium;) Jeśli to zniszczyłeś to IMHO opcje widzę takie:
Anodowanie
Malowanie lakierem do ulu
Wypolerowanie i konserwacja na bieżąco
Wybór należy do Ciebie;):)
Ciekawe czy malowanie nie będzie mniej trwałe i bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne. Chyba bardziej bym się skłaniał do wypolerowania, byłoby jak RD 07A.
A konserwacja potem to kłopot ?
Od czasu do czasu trzeba przepolerować, co by się świeciło jak psu......Są tu tacy co mówią, ze w tym moto nie wypada. Zawsze możesz wybrnąć, a na złośliwe uwagi braci afrykańskiej rzucić takim tekstem. Ot miałem spotkanie w Cafe Harley no wiecie ....:)
nie polecam chemi do mycia motocykla,stężenie kwasu musiało być wysokie skoro anodowanie zeszło
lakierowanie bedzie mniej wytrzymałe i podatne na uszkodzenia i korozję...
pozatym alu lubi sie utleniać pod farba i powstają bomble ciekawe
kolege pogoń z tym środkiem
co do annodowania na forum adv ktos to robił i cena cos około 250 od obreczy
Thorgal77
11.02.2013, 02:06
Anodowanie nie jest takie proste - do tego musi być powierzchnia dobrze przygotowana.
Jeśli chcemy powierzchnie świecącą to trzeba najpierw solidnie wypolerować a potem dopiero anodować - to tak bardzo w skrócie.
Jeśli sie spierniczy czas trawienia to mamy matową fele.
Jeśli "moj" chemik by sie podjął takiego zabiegu to za 250 to by 2 sztuki chyba zrobił :)
aha... nie polecam anodować odlewów - jedne sie nadadzą a inne nie - trzeba robić próby.
żeby wypolerować to trzeba powłokę anody najpierw usunąć,usługowo takie rzeczy robi jedna firma w polsce(rzeczy uzywane,regeneracja powłoki)
Każda firma, która anoduje, może także wytrawić poprzednią warstwę tlenków.
Ciekawe co to za środek do mycia, który usunął anodę. A może ją tylko odbarwił?
Każda firma, która anoduje, może także wytrawić poprzednią warstwę tlenków.
Ciekawe co to za środek do mycia, który usunął anodę. A może ją tylko odbarwił?
owszem każda która annoduje to może zrobić,ale tego nie robią bo im się nie opłaca i maja w dupie się użerać z jednostkowymi robotami :Sarcastic:
wystarczy podzwonić,tych firm jak na lekarstwo
środek to pewnie dimmer :umowa: czytając w instrukcji napisane że do mycia wagonó kolejowych :D
Thorgal77
11.02.2013, 21:44
nie wszystkie firmy maja ludzi w dupie - znam kilka takich- teraz są czasy kiedy zaczyna znów liczyć sie mały szary człowieczek który da zarobic nawet głupie 100zł
no oby :) a nie taniej by gdzies dorwać ładna używana obręcz? kolor nie wyjdzie taki sam to jest pewne niestety..
Thorgal77
11.02.2013, 22:30
napewno nie wyjdzie - jeśli ktoś jest estetą to najlepiej 2 koła na raz - ale kasa - kogo stać na takie fantazje...
Swoją drogą zajebiście wyglądają matowe fele.
ciekawe czym mył te felgi, czasami jak używam K2 do mycia felg to zostaje biały nalot nawet na alu, chyba jest silnie zasadowe, dlatego staram się od razu wypłukać wodą i przelecieć szmatką z jakimś odrdzewiaczem aby natłuścić, bądź woskiem. Spróbuj jakąś oliwką może to powierzchniowy nalot
no oby :) a nie taniej by gdzies dorwać ładna używana obręcz? kolor nie wyjdzie taki sam to jest pewne niestety..
Na przykład u mnie http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=16253 :)
https://lh5.googleusercontent.com/-2sJJsZT0Saw/URgCcHqIaKI/AAAAAAAAE6w/AQbbg2e2cq8/s1280/P1060761.JPG
Co raz bardziej się skłaniam raczej do polerowania swoich. Pomysł ze zmianą obręczy też mi chodził po głowie, ale to też kłopot i koszt- obręcze+przesznurowanie, a tak to będę miał nowsze:Sarcastic:
Jeśli chodzi o ten preparat to nie wiem co to było, ale na tyle agresywne, że nawet zostały ślady na osłonie silnika, tyle że to zeszło po polerce.
madafakinges
12.02.2013, 12:17
olej to i tak się zapapra szprejem do ańcucha
jumajkel
12.02.2013, 23:33
Sasza nie przejmuj się. Zniknie śnieg zrobi się fajne błotko to sie zgadamy i pojeździmy po polach. Wtedy zrobi się idealna warstwa ochronna :D. Jak możesz napisz mi na priv do siebie nr tel. Pozdrawiam
Wiem, że za chwile będzie dobabrana szprajem, błotem....,ale choć na początek niech bedzie ładnie. Dzięki za porady, trochę podpoleruje i bedę miał prawie rejli;)
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.