View Full Version : Warsztat - wyposażenie.
Są syfony z opadającym korkiem jak wyschnie.
Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
Są....ale działają średnio- a może tylko mój bo to Chinol.Mam taki w odpływie liniowym w łazience i wystarczy jakis paproch, piasek lub zbitek włosów i już capi.
Raz w miesiącu dolewam wody i daje radę. Raz nie dolałem i zaśmierdziało...
szynszyll
25.08.2023, 20:00
mam dokladnie te - identyczne - uzywam od lat i nie chce innych. CT ostatnio odsprzedalem bo lezaly nieuzywane. juz sie nawet podroby tego pojawily ale bez napisu 'carb synchronizer'.
https://www.intermotors.pl/produkty/469322-wakuometr-do-synchronizacji-gaznikow4-cylindry-vga4?gad=1&gclid=CjwKCAjwoqGnBhAcEiwAwK-OkZmWvpG6l2HNSbj1VW0p59xOXwep10oBSlhk9NY8fRtquPfVi 4ugzxoC-vIQAvD_BwE
tu w IC cena jest bdb bo pisza, ze koniec serii - na sieci regularnie chodza po okolo 360-450pln nowe
Krisstel
28.08.2023, 10:45
Witam,
Mam do skucie trochę podłogi na początku warsztatu, koło bramy i tak pomyślałem żeby dodać sobie odpływ albo studzienkę. Macie jakieś doświadczenie?
Pozdrawiam,
Kamykwyszukaj sobie "Bonomini".
kratki, syfony, itp. antyzapachowe. w syfonach dodatkowo maja membrany silikonowe. woda nie paruje tak szybko i zapobiegaja wydostawaniu sie smrodkow.
przykladowe linki:
https://allegro.pl/oferta/zawor-antyzapachowy-do-syfonu-brodzikowego-13152738390,
https://allegro.pl/oferta/wpust-podlogowy-kratka-sciekowa-antyzapachowa-13175616204
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Lucky Luke
28.08.2023, 12:19
mam dokladnie te - identyczne - uzywam od lat i nie chce innych. CT ostatnio odsprzedalem bo lezaly nieuzywane. juz sie nawet podroby tego pojawily ale bez napisu 'carb synchronizer'.
https://www.intermotors.pl/produkty/469322-wakuometr-do-synchronizacji-gaznikow4-cylindry-vga4?gad=1&gclid=CjwKCAjwoqGnBhAcEiwAwK-OkZmWvpG6l2HNSbj1VW0p59xOXwep10oBSlhk9NY8fRtquPfVi 4ugzxoC-vIQAvD_BwE
tu w IC cena jest bdb bo pisza, ze koniec serii - na sieci regularnie chodza po okolo 360-450pln nowe
Czyli można tanio i dobrze :Thumbs_Up:
Trzeba do tego coś dorabiać przerabiać , czy to co w zestawie wystarczy ?
szynszyll
28.08.2023, 12:39
Czyli można tanio i dobrze :Thumbs_Up:
Trzeba do tego coś dorabiać przerabiać , czy to co w zestawie wystarczy ?
wystarcza. ja sobie tylko dokupilem za kilka pln mosiezne krucce roznych rozmiarow na allegro, ale to kilka pln
A możesz podpowiedzieć u kogo kupowałeś te króćce?
Kolega pożyczył mi zegary ( takie jak wrzuciłeś) bym sobie posynchronizował ale gdzieś posiał końcówki.
szynszyll
28.08.2023, 13:50
są na allegro. wpisz króćce synchronizacja, króćce m4/m5 i wyskoczy. po 3-4 pln sztuka.
pierwsze z brzegu - jest tego masa:
https://allegro.pl/oferta/dysza-kolektora-0085-wkretka-krociec-fi4-m5-11156592195
Lucky Luke
26.09.2023, 10:52
Wózek warsztowy / szafka na kółkach/ szafka narzędziowa z szufladami.
Raczej mniejszy niż większy , szuflady zamykane na kluczyk.
Jaki producent jest teraz w modzie , który model polecacie, na co zwrócić uwagę ?
Szukam raczej bez wyposażenia.
Ja mam Betę, kupiłem okazyjnie z wyposażeniem. Coś takiego.
https://www.beta-tools.com/media/catalog/product/cache/10/thumbnail/600x/17f82f742ffe127f42dca9de82fb58b1/r/s/rsc24_slash_6_foto_02.jpg
Pancerny. Niestety cenowo to jakaś masakra.
Lucky Luke
26.09.2023, 11:09
https://www.beta-tools.com/media/catalog/product/cache/10/thumbnail/600x/17f82f742ffe127f42dca9de82fb58b1/r/s/rsc24_slash_6_foto_02.jpg
Jak cenowo masakra, to nie chcę :D
szynszyll
26.09.2023, 12:00
Najlepsza relacja jakosc-cena. Sa pieknie zrobione i pancerne. I w super cenie. Zaraz dam link. Firma Gwarancja Olsztyn.
https://gwarancja.olsztyn.pl/
Marketowki sie nie umywaja a firmowki kosztuja x4
od lat mam wozkostolik i wozek na 7 szuflad ale teraz w ofercie go nie widze. trzeba by zapytac bo sa tylko na 5 szuflad. Jakosc jak dla mnie bdb. Ja mam GWW7, byla jeszcze GWW9.
https://gwarancja.olsztyn.pl/produkt/wozek-gww-05/
https://gwarancja.olsztyn.pl/produkt/wozek-gww-01/
NIGDY nie kupuj szafek z wyposazeniem - skomponuj/dobierz wlasne roznych marek. Beta przegina pale z cenami od lat :D nie ma jednej firmy ktora robi wszystkie narzedzia dobrze. ja po tych kilkunastu latach mam zabawki roznych marek i wiem dlaczego:
- śrubokrety WERA, Wiha
- szczypce wszelkiego rodzaju Knipex
- plasko oczkowe z grzechotka SATA
- udar ASTA
- grzechotki - Zyklopy Wery
itd. itp. kupisz wozek z wyposazeniem i czesc narzedzi Cie bedzie wkur... a 50% nigdy nie uzyjesz - takze wypelniac sobie szuflady tym czym Ci sie fajnie pracuje
p.s. moj pierdolnik
Emek - nie działa (nie widać) obrazka. Próbowałem wkleić obraz z linka, którego wstawiłeś, ale niestety strona nie odpowiada.
Lucky Luke
28.09.2023, 09:46
Emek - nie działa (nie widać) obrazka. Próbowałem wkleić obraz z linka, którego wstawiłeś, ale niestety strona nie odpowiada.
Rzeczywiście , a wcześniej było foto.
Mam taka jak w tym ogłoszeniu z takim zestawem narzędzi tylko starsza wersję.
https://www.olx.pl/d/oferta/wozek-narzedziowy-z-wyposazeniem-beta-c24s-nowy-wyprzedaz-63-el-CID628-IDL8jPO.html
128568
128569
128570
szynszyll
28.09.2023, 11:17
no ceni sie Beta - jak zawsze. ja mam w warsztacie tylko jedno ich narzedzie bo za boga ojca dokladnie takich ucinaczek nie moglem nigdzie zdobyc. nawet Knipex ich nie mial w katalogu a ma wszystko co tnie, ściska i chwyta. tanie nie byly ale robia super robote i bardzo lubie nimi pracowac.
BETA 011910110
no ceni sie Beta - jak zawsze. ja mam w warsztacie tylko jedno ich narzedzie bo za boga ojca dokladnie takich ucinaczek nie moglem nigdzie zdobyc. nawet Knipex ich nie mial w katalogu a ma wszystko co tnie, ściska i chwyta. tanie nie byly ale robia super robote i bardzo lubie nimi pracowac.
BETA 011910110
A Knipex 77 01 115 były za małe?
Bo nie wiem jak duża jest Beta?
128572
szynszyll
28.09.2023, 11:32
ja lubie pracowac ucinaczkami z tym kątem. te ktore pokazales go nie maja. dzieki temu 'dziobowi' docierasz do trudno dostepnych miejsc.
wtedy nie bylo - teraz Knipex-Werk 64 52 115 115 sie łapią do tej kategorii
Lucky Luke
28.09.2023, 11:36
A znacie takie obcinaczki które nie zostawiają "zadziora" po obcięciu plastikowej opaski i nie tępią się szybko?
szynszyll
28.09.2023, 11:40
nie uzywalem ale kiedys na nie trafilem - Knipex specjalnie dedykowany do tworzyw sztucznych - 72 11 160
Gdyby ktos z was chciał sobie kupić wiertarko-wkretarke, zakretarke albo klucz udarowy
warto zwrócić uwage na ofertę metabo do zgarnięcia sa aku 4Ah i 5,2Ah za friko.
Potwierdzam ze akcja działa mozna kupić gdzie sie chce czyli gdzie taniej zarejestrować urządzenie i aku wyślą kurierem
W akcji z narzędziami ogrodniczymi dostałem dwa 4Ah aku za friko
teraz jest taka akcja
https://www.metabo.com/pl/pl/info/aktualnosci/hity/wkretarki-i-klucze-udarowe-akumulator-gratis/
Ryobi też teraz daje aku, chyba jakaś akcja.
szynszyll
30.09.2023, 06:10
a ładowarka jest w zestawie czy do dokupienia? bo tez potrafia solidnie kosztować :(
mnie taka zabawka ostatnio chodzi po glowie bo rece nie te co kiedys i bola paluchy po robocie. nie ma to duzego momentu ale do 8-ek, 10-tek, owiewek itp wystarczy. mam elektrycznego udara 140Nm ale to-to duze i ciezkie na 1/2', a to jest na 3/8' kwadrat
a ładowarka jest w zestawie czy do dokupienia? bo tez potrafia solidnie kosztować :(
mnie taka zabawka ostatnio chodzi po glowie bo rece nie te co kiedys i bola paluchy po robocie. nie ma to duzego momentu ale do 8-ek, 10-tek, owiewek itp wystarczy. mam elektrycznego udara 140Nm ale to-to duze i ciezkie na 1/2', a to jest na 3/8' kwadrat
Do narzędzia daja sku a w jakim zestawie go kupisz to już twoja sprawa sytem aku metabo jest chyba dla 30 producentów zresztą sam sprawdz CAS się nazywa są informacje w necie co najlpesze mam merabo z 15lat a może i więcej i uchwyt mocujący aku nadal jest taki sam ;) akumulator nowy bez żadnych problemów montujesz do starego narzędzia i odwrotnie tez
szynszyll
30.09.2023, 07:54
pytam bo mam wkretarke Hitachi z ktorej jestem mega zadowolony i w dupe nigdy nie dostawala - niestety dwie baterie niklowo-kadmowe padly dosc szybko a z nowych sa tylko podroby. w udarze Black&Decker mam juz 4Ah litowo-jonowe i sa zaj... i wieczne. od kilku lat ( 6-7) nie wykazuja zadnego zuzycia. madrze byloby sie przesiasc na jeden system ale szkoda mi tego Hitachi bo tani nie byl i jest w super stanie. hitachi mialo popieprzona polityke z akumulatorami - kilka roznych socketow do narzedzi jednej firmy. nie kumam tego. laptopy jednej firmy tez potrafily miec rozne zasilacze :(
CzarnyCzarownik
30.09.2023, 13:03
Ja tam polecam czajnamakity. Tanie i nie do zajechania. Za 2 baterie, ładowarke i wkretarke dałem 380zł.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230930/a9d7f1288fdfe15e1b1b8e37b3b1442e.jpg
Za udar bez baterii dalem 130zł.
Sent from my 22101316G using Tapatalk
Lucky Luke
01.10.2023, 00:27
Ja na wkrętarkę metabo nie mogę narzekać, na pewno nie obchodzę się z nią delikatnie. Działa jak pierwszego dnia po kupnie.
szynszyll
01.10.2023, 10:41
ja na nic nie narzekam ale chcialbym miec na polce jedna ladoware i powiedzmy 2x4Ah do wszystkiego. urodzilem sie w Łańcucie ale k... 100 metrów w lewo od zamku Potockich i Lubomirskich :( to jest problem...
chodzi mi o firme ktora ma ujednolicony sytem aku, napewno niklowo-kadmowych i zeby te 4Ah było chociaz na papierze... szkoda mi super trwale hitachi wywalic bo nie mam aku. to jest twardy sprzet i robi. elektromobilność = zmienie Ci wtyczke i ch... mi zrobisz. banda czubow, s...
p.s. pojde sie lac na ulice jak mi jakas k... powie, ze parch 2.8TD jest nielegalny - calkiem sie ludziom w glowach j...
W robocie robię na milwaukee, calowym i półcalowym. Baterie 4Ah i 2Ah zamienne, na gwarancji były na serwisie bo przestały łączyć obecnie działają bez zarzutu. Dużą znaczy 4Ah potrafię 60 nakrętek 22,5 mm na klucz 32 odkręcić.
Te baterie to nie pamiętam dokładnie i muszę sprawdzić czy 4 i 2 czy 8 i 4.
W robocie robię na milwaukee, calowym i półcalowym. Baterie 4Ah i 2Ah zamienne, na gwarancji były na serwisie bo przestały łączyć obecnie działają bez zarzutu. Dużą znaczy 4Ah potrafię 60 nakrętek 22,5 mm na klucz 32 odkręcić.
Te baterie to nie pamiętam dokładnie i muszę sprawdzić czy 4 i 2 czy 8 i 4.
kiedyś w tym wątku moze i nawet pisałem metabo ma cały czas obudowę akumlatora taka sama od hujwie kiedy jeszcze jak był standard 12V i nicd to przy zmianie standardu na 18v i liona obudowa sie nie zmieniła akumulator da sie zamontować do urządzenia 12V i te urządzenie działa(jest jeden myk ale to tylko kawłęk plastiku wyłamać ) jako ze jest na szczotkach to pewnie szczotki umrą szybciej ale mam to w zadzie
z akumulatorowe mam wkrętarki 2szt nożyce do żywopłotu, dmuchawę do liści a szlifierki kątowe w mojej prywatnej opinii maja jedne z lepszych,
mam tez jakieś inne narzędzia wiadomo i bosch i makita a nawet yato ale to na kabel ale jeśli chodzi o aku to tylko bagnetówke na akumulator mam z erbałera ale to nie był najlepszy zakup nie jestem zadowolony ani z narzędzia ani z akumulatorów.
aadamuss
02.10.2023, 20:42
Szynszyl - adaptery można kupić do różnych baterii.
Szynszyl - adaptery można kupić do różnych baterii.
Adaptery to można stosować do prostych odbiorników typu lampa. Niestety bardzo często nowe akumulatory mają elektronikę, która m.in. chroni przed rozładowaniem czy przegrzaniem dlatego jeśli nie współgra to z narzędziem to można szybko popsuć narzędzie lub akumulator.
Awaryjnie oczywiście tak, ale długoterminowo może zrobić więcej szkody niż pożytku.
Nietypowe pytanie mam na początek tygodnia.
Od 10 lat używam takiego małego kompresora Meec z Jula, głównie do dopompowywania kół w pojazdach, czasem do wydmuchania na zewnątrz tego co się zbierze na podłodze garażu i raz do roku do opróżnienia nawodnienia przed zimą. Co rok wymieniam olej i planowałem to zrobić wieczorem, ale zdałem sobie sprawę, że od "zawsze" dolewam oleju z tej samej butelki która ma litr pojemności. Ale ponieważ do kompresora wchodzi tego jakaś miniaturowa ilość to jeszcze jest tego w ciul.
I teraz samo, jakże nurtujące, poniedziałkowe pytanie: wiecie może czy taki olej starzeje się i w sposób istotny traci właściwości przez lata będąc przechowywany w zamkniętej butelce w garażu?
"Na oko" wygląda bez zmian, pachnie też jak trzeba :D Czytałem, że dla olei silnikowych to 2-4 lata po otwarciu, ale w sprężarce ciut lżejsze warunki pracy są ;) i mam opór przed bezsensowną produkcją odpadów.
Oto ów olej:
129608
OLEJ to.
:D
:haha2:
Dzięki
Planuje zakupić zgrzewarkę/spawarkę do plastiku/tworzywa, bedzie odświętnie używana, więc raczej coś budżetowego, idzie do 100zł coś kupić ? Fajnie jakby był to zestaw już z zszywkami różnego rodzaju.
Ktoś coś ?
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
szynszyll
13.12.2023, 08:26
lekko mnie zdziwko 'ebło' bo wyskoczyła mi reklama zestawu kluczy Gedore w... Lidlu. zestaw moim zdaniem nie warty swojej ceny i do tego nie ma bardzo waznej dla japoni 12-ki ale z ta firma uznawana za 'premium' jeszcze sie w tej sieci nie spotkałem.
p.s. za ta kase mozna kupic doskonale 'wykrecone' o 90 stopni - juz w tym dziale o nich bylo - SATA X-BEAM.
W Lidlu w ogóle ich po...ło z cenami kluczy.
szynszyll
13.12.2023, 15:53
W Lidlu w ogóle ich po...ło z cenami kluczy.
sprawdzalem cene tych Gedore na wolnym rynku i tak mniej wiecej kosztuja. ja mam tylko dwa narzedzia tej firmy: srubokret PH2 30cm i nie przepadam za nim - dokupilem WERA PH2 30cm i jednak koncowka lepiej 'siada' i zestaw malych imbusow. zasadniczo firma obok Facoma, Hazeta czy Bety uchodzi za europejskie 'dobre narzedzia'. stad pewno ceny. tak jak napisalem jednak - brakuje bardzo waznej 12-ki a te wykrecone SATA uwielbiam.
kolega raz sie skusil na Lidl-owski zestaw Parkside plasko-oczkowe z grzechotka. po kilku uzyciach praktycznie wszystkie grzechotki sie zaciely - nic to nie bylo warte. ja jakos nigdy nie odwazylem sie kupic czegokolwiek od nich.
Robię kluczami z Lidla [nie narzekam] ale kiedyś były tanie tera ceny jak za markowe więc wolę markowe.
szynszyll
13.12.2023, 17:02
Robię kluczami z Lidla [nie narzekam] ale kiedyś były tanie tera ceny jak za markowe więc wolę markowe.
ja mam slabosc do King Tony - kolega co od lat robi wylacznie japońskie auta mnie jakos tak tym zarazil. ale w sumie to mam narzedzia najrozniejszych marek i nie jestem zwolennikiem kupowania w pelni wyposazonych wozkow z narzedziami jednej firmy. troche tego, troche tego. ocenilbym to na taka srednia klase srednia - na pewno mozna by lepiej i drozej w wielu miejscach. no ale... bardzo sie zawiodlem na Beta i Bahco. pierwsze jest absurdalnie drogie w stosunku do jakosci drugie jest po prostu marne.
ja mam slabosc do King Tony - kolega co od lat robi wylacznie japońskie auta mnie jakos tak tym zarazil. ale w sumie to mam narzedzia najrozniejszych marek i nie jestem zwolennikiem kupowania w pelni wyposazonych wozkow z narzedziami jednej firmy. troche tego, troche tego. ocenilbym to na taka srednia klase srednia - na pewno mozna by lepiej i drozej w wielu miejscach. no ale... bardzo sie zawiodlem na Beta i Bahco. pierwsze jest absurdalnie drogie w stosunku do jakosci drugie jest po prostu marne.
Poleciłbyś klucze dymane King Tony ? Będę niedługo kupował i cenowo wyglądają przystępnie...
szynszyll
13.12.2023, 17:41
Poleciłbyś klucze dymane King Tony ? Będę niedługo kupował i cenowo wyglądają przystępnie...
oj nie mam zdania :( od lat uzywam Proxxonow i nie narzekam. King Tony zawsze robilo na mnie dobre wrazenie - ja sam nie mam ich za wiele ale kolega, o ktorym wspominalem caly warsztat o nie opiera od lat - a mechanikuje juz pewno z 40... wszystko co mialem w rekach KT bylo solidne i ładnie wykonane. sadze, ze powinienes byc zadowolony - firma z jako taka renoma dzialajaca od 1976 roku - byla by lipa to by tyle nie przetrwali na tak bardzo nasyconym rynku. gdybym dzis zaczynal od nowa kompletowac narzedzia z pewnoscia produktow KT byloby w nim wiecej. z koniecznosci wybieralem tansze.
Koledze co by jakieś klucze miał w garażu kupiłem coś takiego https://allegro.pl/oferta/zestaw-kluczy-nasadowych-klucze-nasadowe-108-6-22-8754472242?utm_source=notification&utm_medium=cartWithPayment&utm_campaign=cef7b135-c856-4150-84eb-687c2d87cdd6&snapshot=MjAyMy0xMi0xMlQyMDowOToxOS45OTI1NjIyMTdaO 2J1eWVyOzBiYmJkMzA3MDNlMDNkNjEyOWQyNzU1MWU2ZmRlYjg 3NzBjODZjM2UxMTk3MWY3ZWVjNTZmZmYyNjE4MDZjYWE%253D
optycznie wyglądają jak te co ciężarówki robię no name.
oj nie mam zdania :( od lat uzywam Proxxonow i nie narzekam. King Tony zawsze robilo na mnie dobre wrazenie - ja sam nie mam ich za wiele ale kolega, o ktorym wspominalem caly warsztat o nie opiera od lat - a mechanikuje juz pewno z 40... wszystko co mialem w rekach KT bylo solidne i ładnie wykonane. sadze, ze powinienes byc zadowolony - firma z jako taka renoma dzialajaca od 1976 roku - byla by lipa to by tyle nie przetrwali na tak bardzo nasyconym rynku. gdybym dzis zaczynal od nowa kompletowac narzedzia z pewnoscia produktow KT byloby w nim wiecej. z koniecznosci wybieralem tansze.
Dzięki. Pewnie "dostanę" na urodziny w przyszłym roku klucz(e) KT :D
szynszyll
14.12.2023, 08:31
Dzięki. Pewnie "dostanę" na urodziny w przyszłym roku klucz(e) KT :D
znalazlem zestaw trzech kluczy dynamoemtrycznych KT za 639pln - wg mnie doskonala cena
Koledze co by jakieś klucze miał w garażu kupiłem coś takiego https://allegro.pl/oferta/zestaw-kluczy-nasadowych-klucze-nasadowe-108-6-22-8754472242?utm_source=notification&utm_medium=cartWithPayment&utm_campaign=cef7b135-c856-4150-84eb-687c2d87cdd6&snapshot=MjAyMy0xMi0xMlQyMDowOToxOS45OTI1NjIyMTdaO 2J1eWVyOzBiYmJkMzA3MDNlMDNkNjEyOWQyNzU1MWU2ZmRlYjg 3NzBjODZjM2UxMTk3MWY3ZWVjNTZmZmYyNjE4MDZjYWE%253D
optycznie wyglądają jak te co ciężarówki robię no name.
Przyszły te klucze i co , a no tragedia koleżka mozę coś dokręci ale nie odkręci. :D Ciekawi mnie przy jakim budżecie szukać kluczy do sporadycznego używania np. przy kosiarce bo za 120 to śmieć ?
Przyszły te klucze i co , a no tragedia koleżka mozę coś dokręci ale nie odkręci. :D Ciekawi mnie przy jakim budżecie szukać kluczy do sporadycznego używania np. przy kosiarce bo za 120 to śmieć ?
Walizka Honiton 94 elementy. Będzie pan zadowolony.
Honiton to już do dobrego warsztatu ale Yato za 280 już było by spoko. Koleżka nie wiem może żarówkę wymieni a budżet mizerny to co ja poradzę. :)
szynszyll
14.12.2023, 15:27
no ale co sie dzieje? przeskakuja grzechotki? klucze plasko - oczkowe widac, ze najtansze zeliwne odlewane gowno. nasadki pewno tez nie CR-V. kolega ma jakiekolwiek narzedzia? srubokrety, kombinerki, ucinaczki itd, czy zupelnie nic?
Yato ma tragiczne srubokrety, szczypce i grzechotki - szczegolnie 1/4. nasadki ujda w tlumie - daja rade. z Honitonem mialem do czynienia i to jest chyba najlepszy stosunek cena/jakosc. kiedys byla bardzo rozsadna walizka Stanley 75 elementow za okolice 260pln ale widze, ze juz nikt jej nie oferuje.
p.s. to ostatnio macalem bo marka ostro wchodzi na rynek i sie promuje i wygladalo znosnie - rozne zestawy maja:
https://lobo.pl/stalco-zestaw-kluczy-nasadowych-94-elementy-s-54017?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA7OqrBhD9ARIsAK3UXh0CM4sicvBbiumvaAt7 CdI2GOWtDp12bP-0_HQFn6_RSk-k1UOX4RkaAsH5EALw_wcB
ale doplacilbym do Honintona
szynszyll
14.12.2023, 16:08
nie wiem jak goscie to zrobili ale jezeli to ma cos wspolnego z prawdziwym DeWalt to brac i nie pytac:
https://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/narzedzia-reczne/pokretla-do-nasadek-i-nasadki/zestawy-kluczy-nasadowych/zestaw-kluczy-nasadowych-022409/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA7OqrBhD9ARIsAK3UXh3PO2FKlfYcEoNLws1t fK6XcmCqtTyVxS2QhL2n0Whesj3YPaQj3OAaAuFbEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
czego bedzie brakowac z czasem dokupic
nie wiem jak goscie to zrobili ale jezeli to ma cos wspolnego z prawdziwym DeWalt to brac i nie pytac:
https://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/narzedzia-reczne/pokretla-do-nasadek-i-nasadki/zestawy-kluczy-nasadowych/zestaw-kluczy-nasadowych-022409/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA7OqrBhD9ARIsAK3UXh3PO2FKlfYcEoNLws1t fK6XcmCqtTyVxS2QhL2n0Whesj3YPaQj3OAaAuFbEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
czego bedzie brakowac z czasem dokupic
Futrzak przeczytaj opis Dewalta tam jest tylko parę nasadek metrycznych parę calowych i to za trzy stówy ?
A takie coś? Niby NEO.
https://fixero.com/zestaw-narzedzi-m4k-garage-90-elementow-10-100.html
szynszyll
14.12.2023, 17:21
Futrzak przeczytaj opis Dewalta tam jest tylko parę nasadek metrycznych parę calowych i to za trzy stówy ?
Łe... Faktycznie dali calówki. Nie zauwazylem. To o dupe rozbic. Na co to komu w PL? Honinton zostaje.
Łe... Faktycznie dali calówki. Nie zauwazylem. To o dupe rozbic. Na co to komu w PL? Honinton zostaje.
Ja mam Proxxona i mi wystarczy ale chcieć coś kupić jakiś większy zestaw min 106e [jak ten badziew co kupiłem za 120] to cztery stówy będzie mało. :)
szynszyll
14.12.2023, 17:30
to NEO sie mocno reklamuje na sieci co Kornik wrzucil. ja te narzedzia tylko w marketach macalem. takie niskie stany strefy sredniej - do sporadycznego pogrzebania powinny byc ok bo i jakies kombinerki i srubokrety. moze to jest pomysl.
Koleżka też mechanik klął jak szewc bo mu się ósemka nie wymiarowa z Neo trafiła. :D
znalazlem zestaw trzech kluczy dynamoemtrycznych KT za 639pln - wg mnie doskonala cena
To masz na myśli ?
https://dynamometryczne.pl/zestaw-3-kluczy-dynamometrycznych-5-210nm-king-tony-p643
Naprawdę super cena.
szynszyll
14.12.2023, 17:41
To masz na myśli ?
https://dynamometryczne.pl/zestaw-3-kluczy-dynamometrycznych-5-210nm-king-tony-p643
Naprawdę super cena.
tak, dokladnie. dzielac kwote na 3 wychodzi bardzo OK. do tego te klucze maja jeszcze jedna istotna zalete: mozliwie wąskie zakresy siły co poprawia dokladnosc a 210Nm zupelnie wystarczy. najgorsze co mozna kupic to po taniosci jakies cudo typu 7-120 czy 20-210. im wiecej waskich podzakresow tym lepiej.
tak, dokladnie. dzielac kwote na 3 wychodzi bardzo OK. do tego te klucze maja jeszcze jedna istotna zalete: mozliwie wąskie zakresy siły co poprawia dokladnosc a 210Nm zupelnie wystarczy. najgorsze co mozna kupic to po taniosci jakies cudo typu 7-120 czy 20-210. im wiecej waskich podzakresow tym lepiej.
Dzięki!
szynszyll
14.12.2023, 17:56
mam od dobrych 20-tu lat takie trzy grzechotki Stanleya i zadna nie klekla jeszcze. zanim sie przerzucilem na Were Zyklop uzywalem tylko ich. jezeli dostawa jest faktycznie gratis to wg mnie za taki zestaw cena jest ok. ja w okolicach 2003 kupilem ten zestaw 75 czesci, o ktorym wspominalem - juz nie jest dostepny i do dzis zadna nasadka, przedluzka, przegub nie klękła. za 3 grzechotki i takie nasadki + przedluzki sadze, ze warto:
https://www.narzedzia.pl/zestaw-nasadek-1-4-3-8-1-2-80szt-stanley-stht0-73930,138667.html?origin=prodlisting&cd=19631244875&ad=&kd=&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA7OqrBhD9ARIsAK3UXh3t3cXg0YY9e-gK6hc2aqy71Tk4vvS3xT3XNYM3nGUVOA9Kh-YYrLsaAgPREALw_wcB
na fotce jak wspominalem ten zestaw co go mam od 20 lat. jeszcze niedawno mozna go bylo kupic - teraz juz wszedzie jest niedostepny :(
Ja mam Stanleya piłę do drewna, super tnie i przez lata niemalże się nie stępiła :)
szynszyll
14.12.2023, 18:06
Ja mam Stanleya piłę do drewna, super tnie i przez lata niemalże się nie stępiła :)
wszystkiego trzeba uzywac z glowa. jak mam nakretke na osi 22-24 to nie podchodze do niej grzechotka tylko biore przegubowa przedluzke 50cm. jak odkrecam srube na wale czy wejsciu/wyjsciu ze skrzyni to biore nasadki udarowe itd. ludzie zakladaja grzechotke, na grzechotke rure i ze szwagrem po tym skacza a potem placz bo 'nie dala rady'. w motocyklach momenty tylko w kilku miejscach zblizaja sie do 200Nm. do pracy ciaglej przy autach juz by sie to nie sprawdzilo - nie ta liga - ale do motocykli uzywana z rozumem daje rade. wytrzymalo 20 lat i zgubilem tylko jeden element, ktory udalo mi sie dokupic osobno i uzupelnic. ze Stanleya mam jeszcze bity torx w obsadce na 1/2' i tez zadnego jeszcze nie zabilem. Stanley to nie jest jakas super liga profesjonalna ale cena do jakosc sie broni wg mnie. tylko nie katowac i beda OK. srubokrety maja bardzo marne :( absolutnie unikac!
mam od dobrych 20-tu lat takie trzy grzechotki Stanleya i zadna nie klekla jeszcze.
Miałem taki zestaw - złodzieje zabrali...
Grzechotki miały wadę. Rękojeść wykonana była z twardego tworzywa i w minusowej temp upadek powodował pęknięcie rękojeści. Były jakby ze szkła. Na dodatek się obracały, ale tak po za tym spoko;). Pamiętam, że chyba w Leroy-Merlin były nawet w promocji za 180zł.
szynszyll
15.12.2023, 05:51
Miałem taki zestaw - złodzieje zabrali...
Grzechotki miały wadę. Rękojeść wykonana była z twardego tworzywa i w minusowej temp upadek powodował pęknięcie rękojeści. Były jakby ze szkła. Na dodatek się obracały, ale tak po za tym spoko;). Pamiętam, że chyba w Leroy-Merlin były nawet w promocji za 180zł.
mnie taka przygoda z pekajacym plastikiem nie spotkala ale i nie pracowalem nigdy na mrozie tymi narzedziami. bywalo ze cos tam grzebnalem w warsztacie na szybko okolo zera ale nie na mrozie. ja swoja walizke kupilem gdzies tak 2002-2004 i kosztowala nieco ponad 300pln. potem faktycznie nastapil totalny wysyp tych zestawow. byly wszedzie - po marketach, allegro i w cenach nieraz faktycznie ponizej 200pln. kto to robil, z czego, gdzie? fakt - po latach grzechotka 1/4 potrafi przeskoczyc i irytujaca jest zmiana kierunku grzechotki gdy juz siedzi na srubie - rozwiazanie z 'jezyczkiem' jak w snap-on jest zdecydowanie wygodniejsze. reszta tak jak napisalem - wszystkie elementy sa, nic nie zawiodlo - ale nie mialy u mnie ciezko. do aut, rolnictwa, przemyslu itp. zdecydowanie za delikatne.
Chopy potrzebuję kupić śrubokręty krzyżakowe pod choinkę. PH i PZ Jakaś lista z pięć marek co warto wsiąść do ręki?
szynszyll
16.12.2023, 04:29
Chopy potrzebuję kupić śrubokręty krzyżakowe pod choinkę. PH i PZ Jakaś lista z pięć marek co warto wsiąść do ręki?
ja uwazam, ze WERA. byly tu posty, ze robia to w czechach i ze byly reklamacje. ja je mam od 15 lat i moze to byly inne produkty/jakosc ale nigdy nie zawiodly a nic tak nie siada w gniezdzie sruby jak to.
bardzo dobra relacje ceny do jakosci ma Wiha - jej duzy wybor w dobrych cenach maja Castoramy
jezeli chcesz pracowac z japonskimi krzyzakami to KONIECZNIE kup srubokrety JIS zamiast Philips - roznica w pracy jest KOLOSALNA. ja mam te:
https://allegro.pl/oferta/wkretak-3szt-laser-tools-8037-14803967321
i sa bardzo OK. jezeli bedziesz pracowal z systemem Philips to zolte Wera do pobijania - Wera 05018282001.
Dzięki.
KONIECZNIE kup srubokrety JIS
Ma już je od roku:)
szynszyll
16.12.2023, 11:44
Dzięki.
Ma już je od roku:)
no to kup zolte Wery i to bedzie najlepszy wybor, a jak kolega nie potrzebuje takich do pobijania to kup zielone z koncowkami Laser Grip. tu film o nich:
https://www.youtube.com/watch?v=qEOnviOkkFU
Niestety wera w zestawach wkrętaków ma to całkiem niepraktyczne dla mnie.
Nie dostaniesz np. 6 szt. ph+pz lub 6 szt. płaskich w zestawach. Tylko torxy można tak kupić.
Pozostaje kupować na sztuki albo od razu big pack.
Tak samo kraftform z 17 el. ma zwykłą rączkę, a tylko z tym turbo wkrętakiem masz 19 el.
szynszyll
17.12.2023, 13:12
nie ma problemu z kupowaniem na sztuki - nr katalogowy i wio! tak kupilem swojego ph2 300mm.
Niestety wera w zestawach wkrętaków ma to całkiem niepraktyczne dla mnie.
Nie dostaniesz np. 6 szt. ph+pz lub 6 szt. płaskich w zestawach. Tylko torxy można tak kupić.
Pozostaje kupować na sztuki albo od razu big pack.
No właśnie beznadzieja te zestawy. Jakaś mądra głowa marketingowa wymyśliła te zestawy mieszane:mad:
Filmy reklamowe potrafią zrobić, ale jak rok temu zamówiłem zestaw właśnie wybierany taki jak mi potrzeba to się okazało, że nie mają w magazynie :Thumbs_Down:
Nie lubię zestawów w walizkach. To dobre dla serwisu objazdowego. W moim warsztacie narzędzia wiszą pod ręką. Najczęściej kupowałem na sztuki, dobrej jakości. Sumarycznie wyszło na pewno drożej od zestawów, ale jakbym miał dać od razu kilka stówek za walizkę z kluczami w połowie zbędnymi na co dzień... Te używane raz na rok nie muszą być najdroższe.
szynszyll
17.12.2023, 16:27
Ci kolesie nigdy mi nie nawalili - maja na stronie sklepu stany magazynowe. tanio nie jest ale nie sciemniaja, ze maja cos czego nie maja:
https://www.conrad.pl/
Wierz mi, że calowych używam co chwilę.
Nawet Honda w części silników ma calowe śruby, nie wspominając już o kosiarkach Briggs, gdzie wszystko masz calowe, ale masz rację, dla "szarego" zjadacza chleba calowe to nieporozumienie.
dawid8210
19.12.2023, 13:25
Wystarczy mieć w podwórku massey-a żeby się przekonać że bez calowych ani rusz:vis::D
Wystarczy mieć w podwórku massey-a żeby się przekonać że bez calowych ani rusz:vis::D
John Deer też bo wjechał nam na warsztat.
szynszyll
19.12.2023, 15:44
co zrobisz czubkom jak sie uparli. obecnie na swiecie tylko trzy kraje uzywaja tzw. systemu imperialnego: USA, Liberia i Myanmar ( dawniej Birma). co do japonskich motocykli to nigdy sie nie spotkalem z calowym kluczem. ostatnio zabil mnie spust oleju w DR600: 21mm. w europejskich spotykalem odpowietrzniki plynu hamulcowego 9mm i 11mm. harleyowcom kilka razy grzecznie odmowilem bo nie bede na dwie roboty w roku kupowal calowek. a poza tym HD to...
Nowy nabytek: WIHA Speed e2
Śrubokręt elektryczny.
Jeszcze muszę domówić nasadkę dynamometryczną.
131497
Wcześniej rozważałem:
WERA Turbo, bo trochę jestem fanem Wery, ale w tym przypadku jednak stanęło na śrubokręcie WIHA.
131498
Mam werę turbo i nie jestem nią zachwycony tak do końca. Służy mi do wymiany żarówek w aucie. Drugi raz bym nie kupił. Zbyt duże luzy w osi obrotu irytują.
Ps. Jakby kto chciał kupić wkrętak, to mam nowy, nieużywany po reklamacji.
aadamuss
25.01.2024, 22:53
Mam pytanie warsztatowe - w którym miejscu na śrubie powinna być podkładka sprężynowa lub ząbkowana ? Są jakieś zasady ?
Pod częścią która zabezpieczasz przed okręceniem jeśli śruba z nakrętka to pod nakrętka a jak sama śruba to pod łbem.
a typu podkładek jest ogrom :)
tAQUycabc9Q
oraz dodatkowo taki filmik
4H-HOHZ3chA
szynszyll
28.01.2024, 07:01
zadne cudo ale przy porannej kawce mi wyskoczylo. rozsadna cena za trzy listwy magnetyczne w Lidlu. lubie uzywac tego gadzetu tyle, ze nie mam juz miejsca na kolejne w warsztacie :D
https://www.lidl.pl/p/parkside-listwy-magnetyczne-3-sztuki/p100370664?mktc=shopping&gad_source=1&gclid=CjwKCAiA8NKtBhBtEiwAq5aX2O3CtdeF4_bjFSuGenq6 I84XrjrNM4jsB0F_wRjgM2Yya0r4miCxAhoCaqwQAvD_BwE
Potrzebuję wygiąć rurkę fi16 (ścianka 1.5 - 2.0mm).
Czy ktoś z Was korzystał z tego typu giętarki:
https://allegro.pl/oferta/gietarka-do-rur-8matryc-od-6-do-18-mm-msw-10061174-12742231622
Jest sens w to się pchać?
Mam z dawnych czasów kamienie do giętarki, ale jak mnie pamięć nie myli na większe średnice. Coś tego typu:
https://allegro.pl/oferta/kamienie-profile-ksztaltowniki-8-sztuk-gietarka-7096347598
Jednak jak pośledziłem opinie na necie do cienkościennych rurek giętarka oparta o ww. kamienie nie zda egzaminu.
Pierwsza jest lepsza ładniej wyjdzie kolano gdybys nie dawal rady na zimno zagrzej od strony wewntrzej łuku na ciemny brąz i wygniesz
Sekretem jes idealne dopasowanie segmentu do rury
Podobną tyle że z Białegostoku gientarką wyginają przewody hydrauliczne i na takiej gientarce był robiony stelaż do kufra centralnego z fi18, rurka hydrauliczna bez szwa, gięte na zimno. Taką mogę polecić.
https://www.zdz.bialystok.pl/produkcja/oferta/zaginarki-do-rur-i-profili.html
szynszyll
03.02.2024, 06:28
duza promocja w King Tony. klucze dynamometryczne na przykład w swietnych cenach. tutaj katalog pdf do pobrania z cenami:
https://megawrzuta.pl/download/de38625681c29c20950f41c0df7a2e13.html
szynszyll
16.02.2024, 08:47
pierwszy raz widze ta marke: DNIPRO-M, podobno duza siec ukrainskich marketow budowlanych. z pewnoscia jakas brendowana chinszczyzna jak nasze NEO i inne. ceny, jezeli jakos znosna interesujace + darmowa wysylka. np:
https://dnipro-m.pl/tovar/zestaw-narzedzi-ultra-110-szt/
muszel72
16.02.2024, 08:53
Pany, podpowiedzcie proszę jakie śrubokręty do końca życia. Mam już dośc wymiany marketowych.
Pamiętam za gówniarza jak ojciec miał takie z drewnianą rękojeścią w swoim warsztacie i jeszcze ich używa:0. Wiem, że dziś są inne ale ja tez bym tak chciał:)
szynszyll
16.02.2024, 09:01
do śrub europejskich:
https://www.tme.eu/pl/details/wera.05105622001/zestawy-wkretakow/wera/05105622001/?brutto=1¤cy=PLN&gad_source=1&gclid=CjwKCAiArLyuBhA7EiwA-qo80Hr_22K52svcWmkkqlobIh6MHMEjD6MeQxWjuLFWm40tfVx LxY1jDBoCgiUQAvD_BwE
do śrub japońskich:
https://rooks.pl/gb/7867-screwdrivers/wkretaki-jis-zestaw-3-szt-do-pobijania-pound-thru-srubokret-jis
muszel72
16.02.2024, 09:19
Te z TME przerabiałeś osobiście Szynszylu?
szynszyll
16.02.2024, 09:33
Te z TME przerabiałeś osobiście Szynszylu?
tak mam dokladnie takie same od ponad 10 lat - za ta cene bardzo OK. mam drugi zestaw WERA do pobijania, zółty:
https://a.allegroimg.com/original/11267e/8076723f4955bc6edf4a636dd3e5/Wera-Zestaw-wkretakow-do-PODBIJANIA-PH-Plaski-6szt-Kod-producenta-05018282001
do tego zieloną WERA PH2 o dlugosci 30cm do trudno dostepnych srub. do japonii koniecznie kup te JIS. inna bajka.
Wery z drewnianą rączką nie polecam. Też uległem sentymentowi do narzędzi ojca.
Powoli zmieniam je na werę z rączką żółtą i podbijakiem.
pierwszy raz widze ta marke: DNIPRO-M, podobno duza siec ukrainskich marketow budowlanych. z pewnoscia jakas brendowana chinszczyzna jak nasze NEO i inne. ceny, jezeli jakos znosna interesujace + darmowa wysylka. np:
https://dnipro-m.pl/tovar/zestaw-narzedzi-ultra-110-szt/
Tak jak piszesz, marka bardzo mocna w Ukrainie, wchodzi na rynek polski, chyba czeski i kraje posowieckie nadbałtyckie. Jeśli chodzi o jakość to jest to typowy chińczyk i to raczej taki z niższej półki. Jak masz tym zarabiać na chleb, to do ręki bym nie wziął. Wg. mnie nastawieni na klienta z UKR, obsługa którą spotkałem w sklepie też pochodzi ze wschodu.
Tak na bity chyba że monterskie do styków płaskie to jeszce nie trafiłem na takiego co bym go nienzlamał ale to nie wyznacznik bo breche tez złamać się udało
Przeczytalem kiedys ze bity werkrafta mozna najpierw w zajechanych srubach probowac osadzac młotkiem i nie specjalnie im to przeszkadza ale nie zweryfikowałem tej tezy.
Z bitów kupiłem kiedyś Milwaukee i są extra - dostępne w każdym sklepie handlującym narzędziami Milwaukee. Wytrzymałe i duży zestaw nie kosztuje majątku.
Ze starych śrubokrętów, od ćwierć wieku mam kilka Wihy. Używane na co dzień działają do dzisiaj.
Naturalnie Jis też kiedyś nabyłem. Podstawowy zestaw 4 śrubokrętów - to jest inna rozmowa w azjatyckich śrubkach.
muszel72
16.02.2024, 18:08
Zamówiłem te z TME. Mam u nich zniżkę. To też jakiś argument jest;)
Dziękuję.
Doradżcie, co kupić bo mam nity do porobienia, tyle że z nierdzewki (tłumik muszę złożyć). Miałem taką, byle jaką i ją złamałem. Jakąś porządną bym kupił chyba nożycową ale za rozsądną kaskę.
https://robo-kop.com.pl/moduly/sklep/UserFiles/big/38990/-/RAPID-RP100-nitownica-dwureczna-3-2-4-8mm.jpg
taka mam kupiona w sklepie na C
działa co więcej dodać ?
Doradżcie, co kupić bo mam nity do porobienia, tyle że z nierdzewki (tłumik muszę złożyć). Miałem taką, byle jaką i ją złamałem. Jakąś porządną bym kupił chyba nożycową ale za rozsądną kaskę.
Do tłumika idą nierdzewne szczelne nity. Nitowałem zwykłą jonneswaya ale wtedy miałem moc w grabie. :)
Tak wygląda szczelny nit- https://marinox.pl/produkt/5976,3-2x6-nit-nierdzewny-szczelny-iso-16585-a2-c1
pałeł, ale nierdzewne nity ona robi? bo wiesz,aluminiowe to każda.
Melon, no właśnie takie nity mam. A mocy w grabie chyba jest wystarczająco skoro połamałem :D
Niechce cie okłamać ale chyba robiłem 4.8 musiał bym sprawdzić zresztą pójdziesz do sklepu pomacasz i wiesz mało tego w sklepie ma c ma lepsza cene niż na allegro;)
szynszyll
23.02.2024, 08:31
konkurs copiatkowy. pytanie brzmi:
- który z przedstawionych na zdjeciach podnosnikow kosztuje 172pln, a który 830pln? oba pochodza z polskich sklepow? na oba dostaniemy FV i gwarancje.
p.s. pozdrawiamy fanów magicznych nalepek :bow:
Nr 2 będzie droższy (bo ma naklejkę JMP). Tak jest ze wszystkim - klient który mniej wie to klient, który więcej zapłaci i będzie bardziej zadowolony.
lukasz_vip
23.02.2024, 08:36
Branding przecież kosztuje :D To jest porządna naklejka a nie coś za 2 zł :D
Podobny jak na pierwszym zdjeciu mialem i po 3 uzyciach sie rozlecial. Sam ostatnio sie za jakims rozgladam i nie wiem co wybrac. Co byscie polecili ?
Mam taki kupiony za stówkę tu na forum, dźwigał sporo, nic nie klękło.
szynszyll
23.02.2024, 09:10
Podobny jak na pierwszym zdjeciu mialem i po 3 uzyciach sie rozlecial. Sam ostatnio sie za jakims rozgladam i nie wiem co wybrac. Co byscie polecili ?
ja mam taki tylko niebieski od 10 lat, ale nie wpadam na durne pomysly uzywania go jako jedyny tylko jako pomocniczy. ludzie na tym wieszaja 300kg i czekaja az pierdolnie. unosze sobie wahacz przy serwisie kiwaczki, unosze przod jak mam na centralce gdy robie przod. za boga bym na tym nie podnosil vtx1800 czy st1100 :O do afry kup to:
szynszyll daj namiar na ten pierwszy sklep.
szynszyll
23.02.2024, 09:16
szynszyll daj namiar na ten pierwszy sklep.
allegro, albo strona firmy:
http://apptech.pl/
https://allegro.pl/oferta/stojak-podnosnik-motocyklowy-mocny-500kg-9747117948
muszel72
11.03.2024, 12:11
Doradźcie też w kwestii wierteł do metalu proszę.
aadamuss
11.03.2024, 12:26
Kobaltowe wiercą super. Ma jakiś Irwin i jest dobrze.
Dzisiaj przychodzą do mnie koledzy...
Jakie wiertła kobaltowe są dobre? Potrzebuję kpl.
Irwin wspomniany przez kolegę, FESTA...?
Doradźcie też w kwestii wierteł do metalu proszę.
Zależy do jakiego metalu.
Na pewno kobaltowe są najbardziej uniwersalne. Przy wierceniu nierdzewki należy zadbać o małe obroty!
.
Nie do końca tak jest z tym kobaltem.
Owszem, jest w miarę uniwersalne, ale przyjemnie się robi jak masz drugą klasę czyli 6% kobaltu, co podnosi cenę wiertła znacząco ale też daje naprawdę dobre efekty i trwałość, są jeszcze z 9% dodatkiem, ale to zastosowania przemysłowe.
Jak chcesz budżetowy ale dobry zestaw to są takie fajne zestawy Metabo (warto dopłacić za polerowaną wersję), cena około 120-150zł w zależności gdzie je chcesz kupić.
Używam dodatkowo tego zestawu chociaż sakramencko drogie to jest
Dewalt - DT7926. Dwustopniowe wiertła, nie polecam kupowania zestawu, weź sobie pojedyncze sztuki, z których będziesz korzystać.
Co do kwasiaka/nierdzewki - tak jak kolega napisał, obroty ważne.
Jak się potrafi prawidłowo ostrzyć wiertła, to przy domowym wierceniu pojedynczych otworów, szkoda mi kasy na drogie wiertła. Tanie, nie te najtańsze (sic), dobrze naostrzone, kilka dziur zawsze wywiercą. Nie przegrzać, dobrać obroty, stosować jakieś chłodziwo (polecam Terebor) i będzie pan zadowolony! ;)
Najdroższe wiertło można upalić i rozhartować przy nieumiejętnym wierceniu.
Polecam kobaltowe EPM. Bardzo dobry stosunek ceny do jakości.
Polecam wiertła FANARA, testowaliśmy w firmie kila firm i Fanar wypadł najlepiej.
muszel72
11.03.2024, 14:18
Potrzebuję na domowy użytek do okazjonalnych wierceń. Tandetne, które kiedyś nabyłem w zestawie z Makitą właśnie się skończyły:)
Z tych bardzo tanich mam to: https://allegro.pl/oferta/wiertla-tytanowe-do-metalu-hss-tin-zestaw-170-szt-10844181596?bi_s=ads&bi_m=showitem:mobile:top:active&bi_c=ZDk2NDU0YzAtOTBhOC00ODNkLWJmZmEtMDE3YzdhMDgxO TFjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=fe0c75b5-f8ef-4689-9be5-8b4ede135c83
Badziew, jak cholera.
Z tych lepszych mam kpl. Milwakee. Są ok.
Ale czasem właśnie kwasówkę trzeba przewiercić i stanie chyba na FESTA.
Jeszcze kiedyś CzarnyCzarownik podrzucał jakieś dobre i tanie chińczyki...
Polecam wiertła FANARA, testowaliśmy w firmie kila firm i Fanar wypadł najlepiej.
Fanar- zacna rodzima firma. Raczej wyższa półka.
Mam gwintowniki maszynowe Fanara. Rewelacja!
Jeśli ktoś nie wierci w nierdzewce to moim zdaniem szkoda przepłacać za wiertła kobaltowe. Zwłaszcza przy małych rozmiarach ryzyko złamania jest zbyt duże :)
Ja bym polecił szlifowane (często oznaczane jako HSS-G, nie muszą być "białe"), ważne żeby były szlifowane i najlepiej z kątem 130st.
A jeśli chodzi o konkretną firmę: Festa, Irwin, Wurth.
DeWalt ma fajne wiertła Extreme ale ich nie zaostrzysz ponownie, bo są z takim "dziąsełkiem"
A jeśli miałbym brać do domu to pewnie wybrałbym Stalco Perfect - moim zdaniem stosunek cena/jakość nie do pobicia. Chodzi mi o takie wiertła 2-kolorowe czarno-złote. Naprawdę godne polecenia.
dawid8210
12.03.2024, 12:59
Najlepszym co można wiertłom sprezentować to wiertarka stołowa:) No ale wiadomo, stołową wszystkiego nie oblecim.
jak nie wiercisz pod gwinty to kupujesz tylko to co teraz potrzebujesz i juz zazwyczaj sa ta
6, 8,10, 12 tudzież 4 pod nity
wiertło z pilotem o którym ivan wspomina ostrzy sie normalnie :D
możesz tez kupić wiertło stopniowe jakieś udarowe wtedy cienki materiał jedziesz do 30 mm np zakrętarka udarowa
https://vasmann.pl/23627-large_default/wiertlo-stopniowe-udarowe-shockwave-impact-duty-4-30-mm.jpg
większe otwory otwornica i niskie obroty plus smarowanie nawet wd40 bedzie w miarę a najlepszy smar do wiercenia takie wiercę młotowiertarką ze sprzęgłem, rak nie połamie a uchwyt mam do koronek na sds https://1.allegroimg.com/s720/019148/7578192c48b9823c1454d8d67881/Bosch-Adapter-Power-Change-otwornica
chyba ze wiercisz na stołwej to wtedy wszytko na stozek i z głowy problem
Tak się składa że pracuję od niedawna w firmie która coś tam sprzedaje.
Jeśli chodzi o jakieś wiertła stopniowe można popatrzeć tu:
https://media.witglobal.net/bkmedia/sartorius/1511/en/ENG/SARATOOLSKatalog2023-2024/#page_108
W ogóle cały katalog jest super i z cenami przybliżonymi.
https://www.saratools.com/category/SARA70000000
Jak ktoś będzie chciał to pisać na PRIV to podrzucę link do ściąnięcia wersji PDF.
I proszę tego nie traktować jako reklamy. Udostępniam, bo nie jedno się komuś może przydać.A nawet nie wiem czy ja każdemu będę mógł coś opylić bo nie działam na całą polskę.
Oczywiśćie sprzedaż z fakturą i ceny inne niż w cenniku.
Jeśli to ma być źle odebrane to proszę usunąć post.
PS.Jestem na okresie próbnym więc nie zarabiam na marży;)
DeWalt ma fajne wiertła Extreme ale ich nie zaostrzysz ponownie, bo są z takim "dziąsełkiem"
Bez problemu da się zrobić te dziąsełka. Wystarczy wiedzieć jak i trochę poćwiczyć.
Wszystkie moje duże wiertła ostrzę ręcznie z dziąsełkiem... ;)
Z pilotem!! Ale jak nie umiesz tego wyostrzyc zrobic to zrobisz na zwykłe i juz :D
Taki gadzet sobie ostatnio sprawilem , fajne , poreczne, male , dobrze lezy w dloni. Na codzien w kieszen w pracy ale i do moto narzedziowki sprawdzi sie znakomicie. Wad nie zaobserwowalem
132763
132764
132765
Nie sądziłem, że tak często z tego będę korzystać. Bardzo przydatne. Pokretka zgubiona przez poprzednika niestety.
Ogólnie bardzo dobrze to sobie radzi.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240313/d820874d77c070578134577a64e58b2a.jpg
Ja za punkty z BP zamówiłem takie mały zestaw.
Na początku się nim rozczarowałem - myślałem ze to coś większego ( to jest wielkości paczki fajek mniej więcej).
Ale ile razy na szybko coś dokręcaliśmy przy pomocy tego zestawu przy moto.
Ja za punkty z BP zamówiłem takie mały zestaw.
Na początku się nim rozczarowałem - myślałem ze to coś większego ( to jest wielkości paczki fajek mniej więcej).
Ale ile razy na szybko coś dokręcaliśmy przy pomocy tego zestawu przy moto.
Najlepsze narzędzia to te, które masz pod ręką jak jest potrzeba :)
Najlepsze narzędzia to te, które masz pod ręką jak jest potrzeba :)
Zestaw pierwszej pomocy :D
132772
dawid8210
13.03.2024, 19:35
Swojego leathermana mam już ponad 10 lat. Poległ tylko jeden wytrych, a tak to sprzęt pancerny. Do tego zestawu powyżej bym jeszcze dodał mały knipex cobra nastawny :)
Swojego leathermana mam już ponad 10 lat. Poległ tylko jeden wytrych, a tak to sprzęt pancerny. Do tego zestawu powyżej bym jeszcze dodał mały knipex cobra nastawny :)
W moim przypadku nie ma raczej potrzeby na cobre w 99% przypadków gdy potrzebuje więcej niż to powyżej to dzwonię po pracowników z pełną narzędziowka ;)
Mój zestaw pierwszej pomocy
.
szynszyll
22.03.2024, 20:35
walcze z osranym DR600, w związku z tym zrobiłem ze śrub klasy 8 i 10 ściągacz 42x1,5 prawy - jakby komus byl potrzebny to sie polecam pożyczyć - nowka kosztuje swoje. magneto siedzialo solidnie ale dostalo 1500Nm i sie poddalo. na klinie jest dziwne/zastanawiajace uszkodzenie powierzchni - nie mam pojecia jak moglo do niego dojsc w tym miejscu. Ci co mi radzili, zeby sie za to g... nie brac mieli sporo racji - co rusze to 'kwiatek'.
p.s. na moj rozum ktos przeciagnal srube dokrecajaca
(...) magneto siedzialo solidnie ale dostalo 1500Nm i sie poddalo.(...)
Uff, aż mnie zabolało :Sarcastic: Wypraszam sobie takie traktowanie :)
Sorki, musiałem... :D
szynszyll
23.03.2024, 06:02
Uff, aż mnie zabolało :Sarcastic: Wypraszam sobie takie traktowanie :)
Sorki, musiałem... :D
no to jest jednak 150kg/1m wiec ja bym raczej nie utrzymał na żadnym z moich 'członków' :D
szynszyli, wykorzystałem twojeą przygodę z DR600 by koledze wybić z głowy zakup identycznej deerki. A ten pojechał i kupił. Nawet ten sam kolor. Z przekazanych info. Motocykl w stanie idealnym. Wszystkie plastiki oryginalne, nawet osłona tarczy. 10 lat w PL w jednych rękach, nie latana w terenie. Silnik pracuje wzorowo. Nie dymi, nie pali oleju (zrobił nim po zakupie 100 km. do domu) W ostatnim roku przejechała 300 km.
Kurde, niektórzy to mają farta.
Aaa, i jeszcze dał 6000 tysi.
szynszyli, wykorzystałem twojeą przygodę z DR600 by koledze wybić z głowy zakup identycznej deerki. A ten pojechał i kupił. Nawet ten sam kolor. Z przekazanych info. Motocykl w stanie idealnym. Wszystkie plastiki oryginalne, nawet osłona tarczy. 10 lat w PL w jednych rękach, nie latana w terenie. Silnik pracuje wzorowo. Nie dymi, nie pali oleju (zrobił nim po zakupie 100 km. do domu) W ostatnim roku przejechała 300 km.
Na OLX była wystawiona? Biało-niebieska? Jeśli to ta, to długo była wystawiona. Ładna sztuka.
szynszyll
24.03.2024, 04:18
ja sie tam nie znam - ludzie swiat takimi DR objeżdżali i nadal te silniki sa produkowane, ale cos musi byc nie tak jezeli co jakis czas wyskakuje sprawa uszkodzen w okolicach rozrzadu w tych modelach. trafilem na wyjatkowo zaniedbany silnikowo egzemplarz :( zaden motocykl, chociazby zloty nie pojedzie bez oleju tylko z budyniem w silniku. podjalem sie roboty bo motocykl jest w wyjatkowo ladnym stanie karoseryjnym - buda jest zadbana, w pelni kompletna i oryginalna - kwiatki wychodza w silniku bo widac, ze bylo grzebane.
na szczescie nowy wlasciciel bierze sprawe na klate i co jeszcze mozna kupujemy nowe oem. mamy juz nowe fabryczne dzwigienki, zrobiony szlif + tlok wossnera +1, duze zamowienie z suzuki na rozne silnikowe duperele - kolezka jest gotowy dac uczciwe pieniadze za nowy walek oem. niepokoja mnie tylko drobne rysy w glowce korbowodu :( musze to skonsultowac z kolegami-silnikowcami, bo jak ta glowka jest zbyt zarysowana to wszystko i tak psu o dupe rozbic :( silnik pojdzie w strzepy i moze znajde gdzies w kanalach olejowych jakiegos silikonowego gluta na przyklad. nadal jednak pozostaje zagadka co to za 'budyń' był w silniku zamiast oleju. czesc kolegow twierdzi, ze to samochodowy olej z dodatkiem molibdenu o wysokiej lepkosci a klient mnie buja, ze wlal co innego :(
honda_honda
24.03.2024, 12:29
To drogo:haha2:
Tygrys 74
24.03.2024, 17:43
Wossner w dużym to słabo
szynszyll
24.03.2024, 18:20
Wossner w dużym to słabo ��
nic innego nie ma. oryginalow brak. zostaje OMP.
lukasz_vip
25.03.2024, 15:25
Poka fotę. Miałem kiedyś taką :)
Nawet stare foto znalazłem:
133224
szynszyll
01.04.2024, 07:09
niezla cena jak za Gedore - regularnie kosztuja sporo wiecej:
https://tinyurl.com/3a46br3h
Panowie i Panewki - szukam wkrętarki małej i baaardzo silnej.
Póki co mam metabo i parkside. Metabo się kończy - z udarem. Teraz może być bez. Co kupić?
moje metabo:
https://narzedzia.net.pl/strona-glowna/metabo-wiertarko-wkretarka-udarowa-108v-34-17nm-2x20ah-li-ion-powermaxx-sb-basic?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw2uiwBhCXARIsACMvIU0l8kU3pzPdVBOxINIy A74hux8IU2Sqt032n4dOaLt1L7Uth40M3dEaAge-EALw_wcB
dawid8210
13.04.2024, 19:06
Tydzień temu miałem w rękach, trochę powiercilem wkretarką millwaukee. Mała, ale pieruńsko mocna i pewnie kosztuje sporo. Jak chcesz mogę spytać sąsiada co to za model. Z wiertła 12 mm wiercąc w stali nic se nie robiła. Musiałem ją o przedramię zaprzeć, bo bałem się o nadgarstek
metabo sie nie skończy nawet jak bys tego chciał:)
mój 12V model pracuje pod 18 V czyli 50% więcej i pewnie po kilkudziesięciu latach takiej pracy szczotki zdechną:) wiec mam opcje albo wymienić silnik albo kupić druga kolejna wkrętarkę, metabo w wkrętarkach oferuje chyba 130Nm ba zapniesz gwintownik M16 w nią i gwit natnie 16mm w stali wywierci
BS 18 LTX-3 BL Q I METAL nie zawiedziesz sie a jak kupisz pakiet serwisowy to nawet naprawy masz w dupie
3agkr8EvzAw
Mamy na firmie
133599
Czasem elektronika potrafi świrować ale żywot mają zdecydowanie ciężki i dają radę
Tygrys 74
14.04.2024, 07:47
Droga nie droga my za małe mamy zarobki np w Holandii budowlaniec taka milłoki kupuje za dniówkę a u nas ledwo na lidlaka zarobi.
Mam Milwaukee M18CBLPD - wiertarko wkrętarka udarowa. Polecam.
Dość mocna, ok. 60 Nm. Super precyzyjne działanie. Bezszczotkowy silnik. Niestety trochę droga. Mnie udało się kupić w promocji za 1099 zeta z dwoma akumulatorami i ładowarką w zgrabnej skrzyneczce.
Jeśli chodzi o Milwaukee to najlepiej serię M18FPD (teraz chyba już jest FPD3).
Mega mocna (158 Nm), z żyroskopem zabezpieczającym przed wykręceniem nadgarstka przy zablokowaniu w materiale.
Jeśli budżet nie jest problemem to wg mnie jest to absolutnie bezkonkurencyjne narzędzie. jeśli coś innego to pierwszym kryterium powinno być żeby była to bezszczotkowa maszyna.
Mnie się raz wiertło zablokowało i wykręciło nadgarstek, i na dodatek walnęło w łeb, uszkadzając przy tym okulary. A to tylko 60 Nm.
jeśli coś innego to pierwszym kryterium powinno być żeby była to bezszczotkowa maszyna.
Hm.....:rolleyes:
xx1YxJbRKII
@Kazmir, to tak jakbyśmy porównywali silnik gaźnikowy z nowoczesnym silnikiem na wtrysku.
I wybieramy co jest dla nas ważniejsze: właściwości pracy czy możliwość naprawienia 2 kluczami i młotkiem :)
I podobnie się ma z silnikami bezszczotkowymi w elektronarzędziach. Dopóki nie siądzie elektronika (której wymiana jest często kosztowo nieopłacalna) to maszyna gwarantuje nam dużo większą moc, kulturę pracy i bezosbsługowość tak na prawdę.
wyważarka statyczna do kół motocyklowych
Czy do 300zł idzie coś sensownego kupić do użytku domowego ? głównie do sprawdzania krzywizny kół
Mam jakąś GEKO kupioną za 120 zł i bez problemu wystarcza. Centrowałem na niej (z sukcesem :)) nawet krzywe koła w nowej CRF250L, bo serwis chciał za to kilka stówek przy pierwszym przeglądzie na 1000km (wg Honda Witolin szprychy to jest odpowiedzialność użytkownika, w nowym motorze też ... ).
Tak naprawdę to jak ośka jest prosta i ramiona równe, to całą robotę robi przecież grawitacja, a tą mamy jeszcze za darmo, więc im tańsza wyważarka tym lepiej :)
Jak do sprawdzenia krzywizny to nie potrzebna ci żadna wyważarka, luzujesz klocki i robisz na motocyklu. Jak łożyska bardzo lekko chodzą to i z grubsza nawet wyważyć można choć na stojaku będzie precyzyjniej.
Ostatnio wyważałem sobie na statycznej i wyszło elegancko , do prędkości maksymalnej nic się nie dzieje.
Których ciężarków używacie do felg aluminiowych na szprychach?
A może wystarczy pociąć paski blachy nierdzewnej i taśma 3M?!
Witam,
Na pewno pomożecie :) Jakiej firmy zakupić.nasadki udarowe do odkręcania kół w samochodzie? Mam koła i zmieniam je sam, tylko co jakiś czas wyważam. Do tej pory robiłem to ręcznym kluczem. Ale że nabyłem klucz udarowy do innych prac to stwierdziłem, że w tym roku wymienie za jego pomocą. No i teraz pytanko.
Będę wdzięczny za jakiś pomysł. Wiadomo, że milionów nie chce wydać, bo nie mam zakładu wulkanizacyjnego, ale też.nie chcę kupić czegoś z gównolitu co wytrzyma jedną śrubę.
Kamyk
dawid8210
18.04.2024, 09:31
Co prawda nie do kół, bo krótkie, ale łomot dostały i to nie raz. Nic z nimi się nie dzieje, robią co robić mają.
ASTA -AS A-SS151.
Jak masz szpilki w piastach to z tym udarem uważaj. Bo jak na pełnej mocy strzelisz z klucza to zamiast odkręcić nakretkę, może obróci szpilkę w piaście. Jak wieloklin na szpilce jeszcze jako trzyma, to jest szansa że po takiej akcji odkrecisz z ręki. Nakrętki dokręcane z siłą
odpowiednią jakby co.
Robię yato przy ciężarowych i dają radę . Mozesz kupić pojedyncze tylko te potrzebne to najtańsza opcja
Yato , Toya jeden z najgorszych szmelcow jakie miałem w rękach, zdecydowanie odradzam. Coval , asta, bacho, proxon, no i mój zdecydowany faworyt w narzędziach IDG :)
A co powiecie o Jonnesway? Mam ich dwa klucze dynamoetryczne i jak narazie się.spisują.
Kamyk
Yato odkręcam/dokręcam od 12mm do 16mm śruby [max.moment 600Nm] i jeszcze żadna nasadka się nie obsrała więc Dubel nie rozumiem coś tam zepsuł. Jonnesway grzechotki,nasadki stare nie do zaje...nia ale nowe to już nie to samo.
Te z lidla też dadzą radę koła odkręcić/zakręcić bo pamiętajmy, że koło średnio idzie na 120Nm.
https://www.lidl.pl/p/parkside-performance-zestaw-nasadek-udarowych-1-2-cala-psnp-8-a1-8-elementow/p100368593
Najlepiej takie klucze co by w łapki odcisków nie narobiły. Kto nie pracował kluczami Spomo Lubań, ten nie doceni nawet Yato.
Mam też takie do zrywania Japońskich zardzewiałych śrub :)
https://i.ibb.co/XxGLvYX/ggg.png (https://imgbb.com/)
dawid8210
18.04.2024, 13:05
Mój tato przyniósł kiedyś do domu taką skrzyneczkę z kluczami. Jak otworzyłem to mi gały na wierzch wyszły. Ale to były czasy gdy w garażu walało się kilka kluczy i francuz.
Aż sprawdziłem jakie ceny na olx ;)
Dwie istotne sprawy
Do Klucza udarowego nasadki powinny byc szejsciokatne np.
133700
''Gwiazdki'' sa mocno nie zalecane bo obrabiaja sruby
133701
Do kol zawsze uzywam nasadek z ochrona felg (plastikowa nasadka zapobiegajaca porysowaniu felgi
133702
...Do kol zawsze uzywam nasadek z ochrona felg (plastikowa nasadka zapobiegajaca porysowaniu felgi...
Można budżetowo założyć kawałek termokucza żeby nie pękło serce.
Można budżetowo założyć kawałek termokucza żeby nie pękło serce.
Można też owinąć śliską izolacją i też będzie działać.
Stosowanie innych niż sześciokątne to nieporozumienie a i te wyniszczają stosując udary.
Wszelkie udary czy inne podobne narzędzia przyśpieszają o ileś % robotę ale też niszczą śruby od uderzeń.
Do ręcznych robót też wolę sześciokąty no chyba że jest tak ciasno że nie ma kątowego ruchu wtedy "gwiazdka" ale najlepiej jak już poluzowane.
Podobnie z kołami nigdy bym nie użył udaru ale są tacy co walą pistoletami , co kto lubi. Szybko czy dobrze.
Wyjaśniam, mowa o sześciokątnych Spomo Lubań to zdjęcie z gwiazdkami poglądowe.
Warsztat zmieniał opony przy okazji zerwał nakrętkę, zapewne udarem za która doliczył wymianę na mój koszt (niby grosze, ale niesmak pozostał).
Nie ma co się z tego doktoryzować.
Zestaw za 120 ziko i zamknięty temat.
https://galazka24.pl/cdn/shop/files/4932451568--Hero_1_800x800.jpg?v=1700322325
O ile jestem Turbo-fanem Milwaukee tak tego zestawu polecić nie mogę.
Bardzo często pęka ta nasadka jeśli jest śruba zapieczona i klucz mocny.
Są to nasadki cienkościenne i często nie wytrzymują jeśli wcześniej ktoś dokręcił za mocno. Do użytku domowego pewnie się sprawdzą, na warsztat wybrałbym coś innego.
Do domu tak jak już było wspomniane, zwykła nasadka udarowa która będzie bardziej uniwersalna i więcej udaru przeżyje.
Witam,
Na pewno pomożecie :) Jakiej firmy zakupić.nasadki udarowe do odkręcania kół w samochodzie? Mam koła i zmieniam je sam, tylko co jakiś czas wyważam. Do tej pory robiłem to ręcznym kluczem. Ale że nabyłem klucz udarowy do innych prac to stwierdziłem, że w tym roku wymienie za jego pomocą. No i teraz pytanko.
Będę wdzięczny za jakiś pomysł. Wiadomo, że milionów nie chce wydać, bo nie mam zakładu wulkanizacyjnego, ale też.nie chcę kupić czegoś z gównolitu co wytrzyma jedną śrubę.
Kamyk
Wygląda mi to na domowe zastosowanie. Wera czy Wiha maja podobne za 7-8 dych za sztukę.
U mnie problem to rozmiar ;) Jak brzmi to brzmi hehe ale na Alusach w samochodzie mam 22 a na stalowych mam 19. A u żony w pierdolocie mam 17 z tego co pamiętam. Więc w zasadzie potrzeba mi i tak 3 rozmiarów. Często w kompletach są 17 - 19 - 21. Więc i tak muszę dokupić 22. Zamówiłem Jonnesway. Będę dawał znać!
Dziękuję za pomoc!
Kamyk
Pirometr chciałbym zakupić, ktoś coś poleci do domowego użytku ? na dniach przyda mi się przy uruchamianiu ogrzewania podłogowego, w garażu do pomiaru temperatury silnika w motocyklu też zapewne będzie używany.
pirometr jest nie dokładny jedyna zaleta to bezdotykowy pomiar reszta to tylko wady
przykład odczyt temperatrury jest zalezny od stanu powierzchni im cos bardziej błyszczy tym mniej pokaże. odległość od przedmiotu badanego tez jest ważna im dalej tym więcej błędów. no i usrednianie pomiaru sciagnij sobie jakas instrukcje tam napewno to opisuja
najdoskonalszym jest termometr dotykowy z sonda dostosowana do danej powierzchni
długo używałem takiego
https://www.czaki.pl/produkt/bateryjny-miernik-temperatury-emt-302-z-podwojnym-wejsciem-czujnikowym/ dzis mojej roboty pilnuje rejestrator z wykresem na specjalnej maszynie zwanej wyważarka a odczyt jest przez zgrzana termopare
jak kupowac to kamere termowizyjna
TYMEKVMAX
23.04.2024, 21:47
Mam pytanie może jest tutaj jakiś znawca od tokarek chciałbym kupić tokarkę do garażu fundusz od 3000 do 7000 tysięcy ma ktoś z was jakieś doświadczenia jakaś propozycja takiej maszyny? Dziękuję za odpowiedź pozdrawiam
Fundusz nic nam nie mówi.
Za te pieniądze nie kupisz dobrej leciwej OUS-1 albo kupisz 2,5tonowa "krowę" w dobrym stanie.
Co chcesz robić na tej tokarce? Średnica uchwytu, długość toczenia, posuwy, gwinty itp.
Jeśli coś doprecyzujesz to wtedy coś można podpowiedzieć, ale kupić teraz tanio i w dobrym stanie tokarkę używaną to ooooooho hoooo;)
dawid8210
24.04.2024, 06:00
Kupno tokarki to jedno. Dopiero później są wydatki ;) Też mi się marzy...:dizzy: Najlepszym wyjściem będzie kupno od tokarza który ma w domu maszynę i któremu już się nie chce. Tacy lokalni tokarze o swoje maszyny dbają. Handlarzy bym się wystrzegał.
TYMEKVMAX
26.04.2024, 20:48
Już kupiłem 🙃 nie wytrzymałem presji 😉 chciałbym robić jakieś małe robótki do moich projektów
dawid8210
26.04.2024, 22:12
Uuu chyba jakieś nowe żelazo będzie budowane, żeś taki predki :) No to niech wiórki lecą:)
No... kawał maszyny.
Znaczy, żeś wsiąkł na amen. Mnie to wołami od tokarki ciężko odciągnąć. :D
Koła zmianowe są w komplecie i z metalu zrobione?
szynszyll
27.04.2024, 12:49
co da Asta to imperium z Tajwanu co robi dla wieeeeeeelu firm i tylko branduja. Ja mam kilka i goraco polecam. Jeden wor co kupisz z klasy sredniej i tak bedzie od nich. Maja marke corke Satra - jeden pies.
Pirometr a pirometr - ten co mialem w robocie za cene auta za pewne roznil sie od tego co mam w warsztacie z kilka dych. Zastosowanie: kolektory, woda, wiatrak. Bardzo pomocna zabawka w warsztacie. Kobitom w szpitalach tez raczej glupoty nie wychodza.
Tani pirometr służy do orientacyjnego pomiaru temperatury. Dla zakresu do 1000 °C, +/- 20 °C nie robi robra.
Mnie się marzy kamera termowizyjna. Idealne narzędzie do kontroli układów elektronicznych. Do innych zastosowań też wyśmienite.
Niestety, te tanie są goowno warte...
Ja sie z wami nie będę kłócił swoje wiem i juz, im bardziej gładki materiał tym więcej oszustwa, oszukuje tak i kamera termowizyjna i pirometr jedyny prawdziwy pomiar jest dotykowo albo przez zgrzanie termopary jak cos jest metalowe
hnzCFHBgy1c tu świetnie widac na przykładzie szyny
w pirometrze mamy średni pomiar z powierzchni zależnej od odległości od soczewki miej więcej to wygląda tak D:S =12:1. Oznacza to, że dla pomiaru z odległości 120 cm wielkość pola pomiarowego wynosi 10cm. jak ma 50:1 to z 5 metrów masz pomiar 10 cm
do tego jeszcze wskaźnik emisyjności którym teoretycznie korygujesz pomiar temperatury a nikt nie wie jaki do czego dobrać nawet mając instrukcje :) udowadniałem te fakty wiele razy nadzorowi spawalniczemu
https://scontent-waw2-2.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/118152457_3104025519646216_1229067106433490889_n.j pg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=VWVIfAuJdXsQ7kNvgHkbjmv&_nc_ht=scontent-waw2-2.xx&oh=00_AfBCOWNqTe4LB_qcSSjv7eZvxNUhtrsXfUfVcUXQ_7VZ 1g&oe=6654D0B2
t zabawka to jakieś 2,5k :D ale nadal pierdoły wyświetla
szynszyll
28.04.2024, 08:47
Pirometr zasada dzialania wlasciwie niewiele sie rozni od kametry termowizyjnej - od sensora/sensorow pewnych czestotliwosci pasma. wolalbym zeby mi pielegniarka nie zgrzewala termopary do czola :D
Moja zabawka w warsztacie ma max 400C i przy kolektorach szybko sie zamyka ale widze dzieki niej czy termostat sie otworzyl i kiedy wlaczyl sie wiatrak - starczy
Potrzebuję jakiś budżetowy zestaw do poprawiania/frezowania gniazd zaworowych.
Nie chcę również wydać majątku na to, bo to będzie raptem na 8-10 silników.
Czy to co można znaleźć na znanym i drogim portalu warte jest uwagi?
sysiek300
13.05.2024, 19:13
Może ktoś polecić strzykawkę do warsztatu, do jakiś płynów, może raz w roku uzyje, może dwa, a może raz na dwa lata, nie chce przepłacać, może komuś się sprawdził jakiś nie drogi zakup, są na aukcjach, ale jeden chwali, drugi pisze, ze się od razu rozleciala, dlatego pytam, dziękuje.
Może ktoś polecić strzykawkę do warsztatu, do jakiś płynów, może raz w roku uzyje, może dwa, a może raz na dwa lata, nie chce przepłacać, może komuś się sprawdził jakiś nie drogi zakup, są na aukcjach, ale jeden chwali, drugi pisze, ze się od razu rozleciala, dlatego pytam, dziękuje.
Ja takie zwykła kupiłem i wystarczy do jakiś działań
https://allegro.pl/oferta/strzykawka-200ml-3-czesciowa-z-koncowka-do-cewnikowania-1-sztuka-15608743597
mozliwe ze gdzies w tych 140 stronach juz było
jakie kuwety do warsztatu- garażu
https://www.unimet.pl/1760501-large_default/skrzynka-magazynowa-truck-czerwona.webp
na przechowywanie wszelakich przydasi
procent model ??
macie cos sprawdzonego raczej większe niż maluszki
fajnie jak da sie je powiesić na ścianie
szynszyll
27.05.2024, 19:28
oj. tego jest tak bardzo duzy wybor, ze kierowalbym sie glownie cena i mozliwoscia montazu bo rozjazd w cenach jest spory. zwroc uwage na to zeby pojemnik nie mial zbyt wiele karbow na bocznych sciankach jak ten ktory pokazales bo to go wzmacnia ale wkurza przy wyjmowaniu śrubek/duperelek. po prostu zeby byl plaski po bokach jak wanna.
oj. tego jest tak bardzo duzy wybor, ze kierowalbym sie glownie cena i mozliwoscia montazu bo rozjazd w cenach jest spory. zwroc uwage na to zeby pojemnik nie mial zbyt wiele karbow na bocznych sciankach jak ten ktory pokazales bo to go wzmacnia ale wkurza przy wyjmowaniu śrubek/duperelek. po prostu zeby byl plaski po bokach jak wanna.
Przy kuwecie długości 300 bądź 400 mm raczej bedzie to mi koło nosa latało ale przy maluchach na śrubki masz racje wkurwiac to może strasznie,
przegadam neta i będę kombinował bo sie trzeba wziąć za ogarnięcie kamlotów
aurer wyglad dosc ciekawie
https://www.auer-packaging.com/pl/pl/Specyfikacja-produktu/ESD-RK-4214.pdf
a podobne gabarytem z debicy niby wytrzymaj 40kg obciążenia
https://dd-24.pl/pl/p/Kuweta-magazynowa-na-narzedzia-40kg-400x300x162-szara/334
będę miał czas to podumam co tu wybrać
szynszyll
27.05.2024, 22:20
Przy kuwecie długości 300 bądź 400 mm raczej bedzie to mi koło nosa latało ale przy maluchach na śrubki masz racje wkurwiac to może strasznie,
przegadam neta i będę kombinował bo sie trzeba wziąć za ogarnięcie kamlotów
aurer wyglad dosc ciekawie
https://www.auer-packaging.com/pl/pl/Specyfikacja-produktu/ESD-RK-4214.pdf
a podobne gabarytem z debicy niby wytrzymaj 40kg obciążenia
https://dd-24.pl/pl/p/Kuweta-magazynowa-na-narzedzia-40kg-400x300x162-szara/334
będę miał czas to podumam co tu wybrać
to jest tak, ze okolo 2000 roku jak sie zaczalem zabierac za wlasny warsztat lazilem ostro po wszystkich madrych kumplach, ktorych cenilem za ich wiedze i prace i podgladalem. pojecia nie mialem jak to sobie wszystko poukladac. do tego wielka pomoca byl ten watek:
https://www.advrider.com/f/threads/lets-see-your-man-castle.212142/
ogladalem i podgladalem jak inni to sobie ukladaja. podnosniki, czy tablica, czy wozek, czy taki dobor narzedzi czy taki. wiele wyborow bylo OK a wiele nie trafionych. nie mialem 'mistrza' ktory by mi doradzal. obserwowalem najlepszych w okolicy: mariusz z mazdy, darek z yamahy, piotruś z toyoty. buzia na ciup i patrzeć jak to robia lepsi. wyszlo jak wyszlo. kiedys napisze - juz sie do tego zbieralem - jak to polepic, ale mlodziez kali wonia do ekranów i ani mysli sie brudzić czy kaleczyc rąk. kazdy jakos w boju sobie wyrobi swoja ergonomie. sa rzeczy na ktore polowalem, kupilem, raz uzylem i nie chce ich widziec, a sa takie, ktore prosze mi do trumny włożyć ( ucinaczki Knipex). probuj - ja wybralem wozki niz tablice bo mam taki nawyk, ze wszystko od razu odkkladam, nawet jak bede uzywal za chwile. uzyje klucza czy śrubokretu i jak czub odkladam na miejsce, zeby go zabrac za 15 sekund. z tablica na scianie bym sie nachodzil. Piotruś z Toyoty do jednego pudelka wrzuca wszystko z V6 i na pytanie: Piotruś ale Ty się nie pomylisz, patrzy zdziwiony i mówi: trzeba się skupić :)
Na mniejsze śrubki mam taki organizer z Juli:
https://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/przechowywanie/systemy-do-przechowywania-narzedzi/szafka-z-przegrodkami/szafka-organizer-016875/
Powieszony na ścianie i wypełniony trochę się gnie, ale trzyma fason. Wkurzają przegrody wewnątrz szuflady, bo blokują czasami wysuwanie, ale kiedyś to gorącym klejem załatwię.
+nareszcie porządek w śrubkach itd,
+czysto
-średnia jakość.
szynszylu ja w pracy wszystko co trzeba ze sobą a na fajrant na swoje miejsce
ale znowu w robocie jak jest tak jest tu musze sobie te warunki stworzyc sam
ja podobnie jak twoj kolega z toyoty moge miec wszytko w jednej kuwecie ale sa takie tematy gdzie trzeba to rozdzielić np łozyska osobno hydraulika osobno, nierdzewka osobno, narzedzia maja swoje miejsce w wózku, i tu myślę podobnie ze to najlepszy sposób choć dwie dolne szuflady mam załadowane w opór
Na mniejsze śrubki mam taki organizer z Juli:
https://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/przechowywanie/systemy-do-przechowywania-narzedzi/szafka-z-przegrodkami/szafka-organizer-016875/
Powieszony na ścianie i wypełniony trochę się gnie, ale trzyma fason. Wkurzają przegrody wewnątrz szuflady, bo blokują czasami wysuwanie, ale kiedyś to gorącym klejem załatwię.
+nareszcie porządek w śrubkach itd,
+czysto
-średnia jakość.
Macałem chyba to samo w zaprzyjaźnionej filmie dobre do małych gratów ale tam nie wepcham nawet 1/2" zaworu :D
śrubki nie sa problemem, mam sporo różnych grubszych tematów na tak zwanym stole od klinów stalowych szpilek M16 M20 tudzież innych dziwactw żelaznych co to jak wywalę zaraz potrzebne jest :D trzeba to zwyczajnie zacząć segregować a na regałach od razu sie robi bałagan
myślę ze kuweta by to ogarnęła w jakim stopniu
ogólnie rzec biorąc porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić sie sam
ale niestety tak to chyba tylko w bajkach
szynszyll
28.05.2024, 06:17
ja jestem fanem pudeleczek, organizerow, robie zdjecia w czasie pracy i opisuje. mózg zjeb... kiedys w/w Piotr odnawial silnik z Subaru Impreza jakiegos uturbionego ~600KM i wrzucał wszystko do jednego pudełka. dla mnie niewyobrazalne. a ten 'koleś-robot' wiedział co robi. było tego z 10kg :D
Czasem w tym potencjalnym bałaganie jest logika i w sumie porządek.
Kiedyś przez długo/lata coś leżało zawsze w tym samym miejscu, z resztą stosuję to praktycznie zawsze , no i zachciało mi się "poukładać" kilka rzeczy . Ile ja się potem naszukałem , skoro latami było tu to co mnie podkusiło przekładać , potem wymyślanie gdzie to ja mogłem wymyśleć żeby to przełożyć :dizzy:
Dlatego zanim coś odłożę na miejsce stałego spoczynku ustalam gdzie będzie najlepiej i już nie robię sobie "porządków".
A przydasie.....jak się wyrzuci to za chwilę się szuka bo akurat potrzebne .
Dlatego bardzo ostrożnie się ich pozbywam :)
Klucz udarowy akumulatorowy, idzie coś kupić do użytku garażowego w cenie 500-750zł, coś co posłuży i odciąży ręce od kręcenia, wcześniej używałem z powermata na kabel, ale drugi już padł i chciałbym coś spróbować z baterią.
dawid8210
12.06.2024, 06:00
Idzie. W używkach możesz popatrzeć za dewalt dcf 894. Mam u siebie od kilku lat i jestem mega zadowolony.
W używkach Milwaukee M12 Lub M18.Bardzo dobre.
szynszyll
03.07.2024, 21:45
Knipex wypuścił ucinaczki HRC :D
Knipex wypuścił ucinaczki HRC :DNabywam!
A czym się one różnią od tych tańszych Knipexa? Kolorami Tesco?! :D
Np. tych: https://phuabc.com.pl/obcinak-boczny-140mm-7002-140
szynszyll
04.07.2024, 07:41
A czym się one różnią od tych tańszych Knipexa? Kolorami Tesco?! :D
Np. tych: https://phuabc.com.pl/obcinak-boczny-140mm-7002-140
model HRC tj. 70 02 160 S7 sa 160mm i kosztuja zupelnie normalnie jak na taka wielkosc tego narzedzia tej firmy czyli 85-95pln. dla zartu wypuscili takie 'wolność, równość, braterstwo' :D ktos zobaczy flage rosji, ktos flage francji a 'czarnuchy' zobaczą malowanie 'tesco' :D takie kalectwo :D
przy kręceniu tarasu basenowego głownie Wkręty ciesielskie 8x140 gdzie pomałem bity dociagajac kluczem recznie doszło do zakupu https://www.metabo.com/pl/pl/maszyny/urzadzenia-akumulatorowe/wkrecanie-wiercenie-kucie-mieszanie/akumulatorowe-zakretaki-udarowe/ssd-18-ltx-200-bl-602396840-akumulatorowy-zakretak-udarowy.html oczywiście kupiony tylko carakas najtaniej w sieci rejestracja produktu i czekam na darmowy aku 4ah
na te chwile mega zadowolony jestem ale głownie skręcam taras i wiercę 16mm w modrzewiu pod szpilki do regulacji poziomu
Klucz udarowy akumulatorowy, idzie coś kupić do użytku garażowego w cenie 500-750zł, coś co posłuży i odciąży ręce od kręcenia, wcześniej używałem z powermata na kabel, ale drugi już padł i chciałbym coś spróbować z baterią.
ryobi u mnie dzielnie już 4ty rok walczy. Jeszcze stara seria ze szczotkowym silnikiem. to ta sama linia produkcyjna co aeg i milwaukee, ale przedłużona gwarancja tylko dla użytkowników "cywilnych". Na fakturę extra gwarancja tylko w Milu i AEG
szynszyll
09.07.2024, 07:13
jezeli ktos uzywa wykretaka udarowego przy japoniach to polecam - te co dozstalem z zestawem Jonnesway-a mialy niewlasciwy ksztalt ( PH 2 i 3) i pogiely sie po kilku uzyciach :( tu mamy bity JIS nr 2 i 3
ryobi u mnie dzielnie już 4ty rok walczy. Jeszcze stara seria ze szczotkowym silnikiem. to ta sama linia produkcyjna co aeg i milwaukee, ale przedłużona gwarancja tylko dla użytkowników "cywilnych". Na fakturę extra gwarancja tylko w Milu i AEGHeh, ale zbieg okoliczności, właśnie nabyłem w piątek ryobi PCL265
Lucky Luke
09.07.2024, 09:48
jezeli ktos uzywa wykretaka udarowego przy japoniach to polecam - te co dozstalem z zestawem Jonnesway-a mialy niewlasciwy ksztalt ( PH 2 i 3) i pogiely sie po kilku uzyciach :( tu mamy bity JIS nr 2 i 3
Gdzie to kupiłeś ?
szynszyll
09.07.2024, 11:31
Gdzie to kupiłeś ?
pierwszy wynik po wpisaniu w google :D
https://www.amazon.pl/Laser-7724-JIS-bity-udarowe/dp/B084THX5P6
jest w polskim magazynie
Dobre. Zmotywowałeś mnie, bo już mi się te bity kończyły :)
szynszyll
10.07.2024, 15:32
gra muzyka z Jawornika tzn. rozmiar trzpienia jest jaki byc powinien
p.s. tylko trzy kraje na swiecie nadal uzywaja miary calowej: USA, Liberia i Mjanma/Birma :D 5/16' - ja po ojcu mam zabawne 3/16 domu i ziemi w kwitach
Pytanie do speców silnikowych.
Potrzebuję nabyć raczej dobry już zestaw do poprawy/frezowania gniazd zaworowych.
Macie coś godnego polecenia? Coraz więcej mi wpada remontów, gdzie głowice potrzebują regeneracji. O ile prowadnice zaworowe umiem już dobrać, obrobić, zamontować to pozostają gniazda. Surowe gniazda mam dostępne, natomiast trzeba je sprytnie obrobić i stąd moja potrzeba posiadania sprytnego zestawu.
Są zestawy z ostrzami jak i z napylanym diamentem.
O ile dobrze pamiętam diament idzie na wygładzanie lekko zużytych przylgni, to frezy idą na grubą obróbkę. Ja chyba najpierw wolałbym zestaw diamentowy bowiem 90% przypadków to wciąż poprawienie przylgni w gnieździe.
Jakieś sugestie co do sprzętu?
Cześć Ramires. Chętnie przygarnę ramę do XRV 650. Gadaliśmy o tym na Wojtkowym Zlocie XRV. Podeślij info na PW. Kiedy i za ile. Zdrówka.
Wrócę z Czarnogóry to będę myślał, bo pojawiły się pomysły ;)
Jeśli upcham tam silnik z ta700 to obydwie dodatkowe ramy zostaną ze mną
szynszyll
04.08.2024, 16:51
od dawna śmiesza mnie cenniki Bety bo za swoje zupelnie przecietne narzedzia chce chorej kasy. z ciekawosci zerkam na ich reklamy i zawsze mam ubaw. to mnie jednak pokonalo ostatecznie :D
dawid8210
04.08.2024, 17:29
Mają fantazję ... Cenowo to chcą chyba snap-on dorównać :D
Szynszyl, a szczypce morsa to jakie byś polecił? Korci mnie pójść w knipexa. Ceny od 8 dych się zaczynają jak patrzę na all..
szynszyll
04.08.2024, 17:51
ja używam 90% Knipexa i nie chce nic innego. jestem z tych narzedzi mega zadowolony. jedyne szczypce tnące o kształcie jaki lubie a jakiego nie znalazlem w katalogu Knipex mam... BETA :D
dawid8210
04.08.2024, 18:11
Wszystko jasne. Dzięki:)
szynszyll
04.08.2024, 18:39
taki zestaw zupelnie mi styka juz ponad 10 lat do tego co robie. chcialbym jeszcze dokupic kombinerki 160mm bo te sa 200mm i czasem bywają zbyt duze, ratuje sie wiec jakimis nonejmami. lubie tego krokodyla pierwszego z prawej - jest bardzo twardy i ma ostre zęby co umożliwia solidne chwycenie elementu - nie jedna obrobioną, zardzewiałą śrube nim pokonałem. materiał jest na tyle solidny, że z czasem nie ulega zniszczeniu/stępieniu. miałem narzędzia innych firm i nigdy nie dorównywały tym.
Tak jak Szynszyl polecam knipexa tyle, że z szczypiec to te mają lepszą regulację https://www.knipex.com/pl-pl/produkty/klucze-i-szczypce-do-rur/knipex-cobra-szczypce-nastawne-do-rur-nowej-generacji
Ja do takiego grzebania domowo-garażowego kupiłem zestaw SATA 88 elementów. Póki co, to nic złego nie powiem, a i cenowo ok.
Dokupię jeszcze zestaw płasko oczkowych i będzie git.
szynszyll
04.08.2024, 19:22
Ja do takiego grzebania domowo-garażowego kupiłem zestaw SATA 88 elementów. Póki co, to nic złego nie powiem, a i cenowo ok.
Dokupię jeszcze zestaw płasko oczkowych i będzie git.
juz tu o nich pisalem: SATA X-Beam. dzieki wykreceniu o 90 stopni sa mega wygodne i ułatwiają nacisk niezabezpieczona dlonia. uzywam od lat wersji z i bez grzechotki. super sprawa a i cena OK.
Kupiłem te Sata z twojego polecenia już parę ladnych lat temu i bardzo z nich zadowolony jestem.
@Szynszyll - możesz podać konkretny nr, bo wujek gugiel na siłę z x-beama wciska mi te z grzechotką. Mam już płasko oczkowe z grzechotką na obu końcach, ale do niektórych zadań są ciut za grube
dawid8210
05.08.2024, 21:10
@Szynszyll - możesz podać konkretny nr, bo wujek gugiel na siłę z x-beama wciska mi te z grzechotką. Mam już płasko oczkowe z grzechotką na obu końcach, ale do niektórych zadań są ciut za grube
Np. O8006, albo 08017 itp
Robisz zrzut ekranu fotki tych kluczy i szukasz w google. Wyskakuje tego sporo.
szynszyll
06.08.2024, 06:18
ja mam w swoim komplecie: 8, 10, 12, 13, 14, 15, 17, 19 gdzie tej 15 nie uzylem chyba nigdy. nie widze sensu kupowania do japoni zestawu z 15, 16, 18. 13 tez oryginalnie w japoni nie wystepuje, ale to na tyle popularna europejska sruba, ze koniecznie trzeba ja miec.
katalog:
https://grosley.pl/wp-content/uploads/2024/05/Cennik_SATA_2024_v32_01_05.pdf
Np. O8006, albo 08017 itp
Robisz zrzut ekranu fotki tych kluczy i szukasz w google. Wyskakuje tego sporo.Dzięki, o te numerki chodziło. Po wyszukiwaniu zdjęciem, nazwą a nawet po numerze algorytm googla wrzuca oferty z najniższymi cenami najwyżej w wynikach, a o dziwo wersją z grzechotkami jest tańsza. Niecałe 200pln. Ceneo nawet przy wyszukiwaniu konkretnego numeru wrzuca podobne wg siebie. Ale mam już to czego szukałem. Dzięki
A czy jakieś rękawiczki warsztatowe , nitrylowe możecie polecić??
Dobrze aby były wytrzymałe, ale nie koniecznie jakiś top - do amatorskiego grzebania
Moze cos takiego:
https://allegro.pl/oferta/rekawice-rekawiczki-nitrylowe-bardzo-mocne-go-grip-orange-porowate-50-szt-15999964536?context=ccf3b055e9eeaea4921c09275ff168 1d7ba1714963d96a4edad8117624dd78261e9a0bdb987b1b78 5c371459c70c10edb06343acc8c7eb723bd8cf267a6f83831b fdaae014092c8fa95551f1272c040c29cd5b376e028a793d99 26ac79e48f9c5e64ea5b6b35ef9dc2e680c4fb5253a3b81779 aabac3e0bba1eaa33e553ab57b3da2c7bb175f8955ad630aeb 9660dcea&sellerHasChanged=false&fromVariant=16000327293
szynszyll
06.08.2024, 09:51
ja nie uzywam bo nie lubie ale kolega pracujacy zawodowo przy motocyklach poleca te z fotki
https://promates.eu/
Magnetti marelli bardzo dobrze mi służą i nie są jednorazowe.
A z ostatnich fajnych kluczy to wurth w tych dwóch wariantach to dla mnie torpeda.
0714 257 017
0714 257 013
szynszyll
06.08.2024, 12:32
fajnie ale te Wurth sa ok gdy sruba jest dobrze 'wyeksponowana' i jest dobry dostep do niej. przy motocyklach czesto jest z tym problem. im 'chudsza' grzechotka tym lepiej.
Odkręcanie napinaczy rozrządu w starej afryce tymi zebrami to czysta przyjemność:D
Tu jeden klucz robi robotę 4. To naprawdę przyspiesza, choć zdaję sobie sprawę, że nie mogę ich używać siłowo.
Miałem też płasko-oczkowe z grzechotką łamane, ALE nie pracowało się nimi komfortowo.
ja mam w swoim komplecie: 8, 10, 12, 13, 14, 15, 17, 19 gdzie tej 15 nie uzylem chyba nigdy.
Rowerów nigdy nie naprawiałeś?;):)
szynszyll
07.08.2024, 05:38
Rowerów nigdy nie naprawiałeś?;):)
wieki temu. robilem vespe i bmw :D 11, 9, 15... ale np. w suzuki dr 600 spust oleju jest 21 :D
A czy jakieś rękawiczki warsztatowe , nitrylowe możecie polecić??
Dobrze aby były wytrzymałe, ale nie koniecznie jakiś top - do amatorskiego grzebania
Moze cos takiego:
https://allegro.pl/oferta/rekawice-rekawiczki-nitrylowe-bardzo-mocne-go-grip-orange-porowate-50-szt-15999964536?context=ccf3b055e9eeaea4921c09275ff168 1d7ba1714963d96a4edad8117624dd78261e9a0bdb987b1b78 5c371459c70c10edb06343acc8c7eb723bd8cf267a6f83831b fdaae014092c8fa95551f1272c040c29cd5b376e028a793d99 26ac79e48f9c5e64ea5b6b35ef9dc2e680c4fb5253a3b81779 aabac3e0bba1eaa33e553ab57b3da2c7bb175f8955ad630aeb 9660dcea&sellerHasChanged=false&fromVariant=16000327293
https://allegro.pl/oferta/rekawiczki-nitrylowe-rekawice-bardzo-mocne-grube-ochronne-mercator-xl-14645759978
Tego używam od lat
Polecicie pompkę podciśnieniową do wymiany płynu hamulcowego? Widziałem dwa modele np. yato ale wzdlędnie pozytywne opinnie o jalkości wykonania.
szynszyll
12.08.2024, 11:16
Polecicie pompkę podciśnieniową do wymiany płynu hamulcowego? Widziałem dwa modele np. yato ale wzdlędnie pozytywne opinnie o jalkości wykonania.
masz sprezone powietrze w warsztacie?
Nie, nie mam. Potrzebuję ręczną pompkę.
Ja mam i jak to użyć?
Uzywając odsysarki, która działa na zasadzie zwężki venturiego.
Niby dmuchasz a ona ssie ;)
np. takie
https://allegro.pl/oferta/zestaw-do-odpowietrzania-hamulcow-wymiany-plynu-13932978860
szynszyll
12.08.2024, 11:55
to zamiast recznej pomki kup strzykawke 100cm3 i podawaj od dolu - na jedno wyjdzie. w jakim moto chcesz to robic bo nic nie ma w Twojej 'wizytowce'?
Lucky Luke
12.08.2024, 13:20
Strzykawką o tak o se się robi ;).
Ręczną pompką podciśnieniową yato w motocyklach daje radę elegancko i nawet w niektórych autach też.
Robiłem strzykawką ale po jednym użyciu guma tłoka pęcznieje. Wolę kupić pompkę. Chciałem płyn wymienić i ściągnąć go ze zbiorniczka do zacisków. Motocykl to triumph 800xc.
szynszyll
12.08.2024, 14:59
a masz tam ABS?
a masz tam ABS?
Nie mam. Potrzebuję tylko zminić płyn.
szynszyll
12.08.2024, 15:21
no to nie prosciej go przepompowac wlewajac do zbiorniczka swiezy? pompka Ci potrzebna jak masz zupelnie pusty uklad albo mocno zapowietrzony. no chyba, ze sobie zlales stary DOT albo zapowietrzyles uklad. pompke jaka bys nie kupil bedzie z tej samej fabryki - to tylko logiem sie rozni i cena.
no to nie prosciej go przepompowac wlewajac do zbiorniczka swiezy? pompka Ci potrzebna jak masz zupelnie pusty uklad albo mocno zapowietrzony. no chyba, ze sobie zlales stary DOT albo zapowietrzyles uklad. pompke jaka bys nie kupil bedzie z tej samej fabryki - to tylko logiem sie rozni i cena.
Przyda się też do innego grzebania ;) Któraś marka godna uwagi? Wyglądają prawie identycznie to fakt. Patrzyłem na yato ale opinnie poczytałem i nie są dobre.
szynszyll
12.08.2024, 16:02
jak cos wyglada tak samo to jest to samo :( wielkimi fabrykami narzedzi sa tajwan, wietnam i chiny - firmy kupuja i tylko daja swoje logo + cene jaka sie im podoba. ja z reczniakami nie mam doswiadczenia, mam w warsztacie kompresor i pompe podcisnieniowa, ktora wielokrotnie mi dupe uratowala. moze warto zastanowic sie nad kompresorem 50 litrow - do grzebania nieraz sie przyda. trudno mi sobie wyobrazic nawet podstawowy warsztat bez powietrza.
jak cos wyglada tak samo to jest to samo :( wielkimi fabrykami narzedzi sa tajwan, wietnam i chiny - firmy kupuja i tylko daja swoje logo + cene jaka sie im podoba. ja z reczniakami nie mam doswiadczenia, mam w warsztacie kompresor i pompe podcisnieniowa, ktora wielokrotnie mi dupe uratowala. moze warto zastanowic sie nad kompresorem 50 litrow - do grzebania nieraz sie przyda. trudno mi sobie wyobrazic nawet podstawowy warsztat bez powietrza.
A jaki sprzęt proponujesz do sprężarki?
Uzywając odsysarki, która działa na zasadzie zwężki venturiego.
Niby dmuchasz a ona ssie ;)
np. takie
https://allegro.pl/oferta/zestaw-do-odpowietrzania-hamulcow-wymiany-plynu-13932978860
Masa hałasu przy tym jakoś adekwatna do ceny a kupiłem pewnie najtańsze na allegro ale działa spełnia swoja role ale zaciąga bąbelki po gwincie odpowietrznika do przelalania nowym płynem świetny ale do odpowietrzania słabe przez wiadome bąbelki
szynszyll
12.08.2024, 16:43
ja ~15 lat temu kupilem zestaw Hazet jak na fotce i srogo za niego przeplacilem. mlody bylem i glupi - teraz jestem stary i glupi :D wydawalo mi sie, ze jak taka marka to bedzie WOW! a to dokladnie to samo co na przyklad to:
https://tinyurl.com/2hn4ecbb
wygląda dokladnie tak samo a kosztuje 1/4 ceny tzw. 'Hazeta'.
odpowietrznik faktycznie łapie bańki więc zawsze obsmarowuje go gęstym towotem, który potem usuwam + klasyczne odpowietrzanie: klamka, klamka, twarda, popuścić itd. swietnie sie sprawdza przy układach dual/cbs.
p.s. przy zakupie klucza udarowego tez rozwazalem Hazeta ale znalazlem tajwańską firme, która to dla nich produkowała ( Asta) i za 1/3 ceny kupilem dokladnie to samo narzedzie. tak to funkcjonuje juz od lat.
Ja na gwint odpowietrznika nawijał trochę teflonu do uszczelnień gwintow pneumatyki czy drobnej chydrauliki. 2-3 warstwy. Działa.
Ekipa. Skończył mi się olej montażowy.
Nie mam pojęcia co to było, bo miało już wytarte opakowanie a było zielone. Pięknie się wszystko na tym składało w silniku.
Potrzebuję coś porządnego kupić.
Coś polecicie konkretnego?
Nigdy nie używałem innego oleju niż silnikowy przy składaniu tyle ,że ja ciężarowe od 6litrów wzwyż robiłem.
Może taki , nie znam się ? https://erli.pl/produkt/millers-assembly-lubricant-1l-olej-do-skladania-silnikow-i-skrzyn-biegow,175782737?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw2ou2BhCCARIsANAwM2FEtlqS2y_ITulIPPzL fOje_pX6hkQPQuAqtaKVNeh8TZfBCSdnLzcaAtVkEALw_wcB
Nigdy nie używałem innego oleju niż silnikowy przy składaniu tyle ,że ja ciężarowe od 6litrów wzwyż robiłem.
Może taki , nie znam się ? https://erli.pl/produkt/millers-assembly-lubricant-1l-olej-do-skladania-silnikow-i-skrzyn-biegow,175782737?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw2ou2BhCCARIsANAwM2FEtlqS2y_ITulIPPzL fOje_pX6hkQPQuAqtaKVNeh8TZfBCSdnLzcaAtVkEALw_wcB
millersa mało znam produkty. Co do oleju montażowego - wierz mi, że jest różnica niż lanie zwykłego. dłużej film utrzyma zanim nie pójdzie właściwy olej.
Mnie się zapasy z Bumaru skończyły i trzeba swoje kupić w końcu. Bij zabij, ale nie pamiętam czego używałem, był taki zielonkawy. :lol8:
Ja robiłem od 16L silniki w górę ;) w większości były to V12 lub rzędowe 6-tki. Teraz gabarytowo to w sumie rozruszniki robię a nie silniki :haha2:
PENN robi te oleje montażowe zielone.
https://m.media-amazon.com/images/I/81bAYJopoKL.jpg
PENN robi te oleje montażowe zielone.
https://m.media-amazon.com/images/I/81bAYJopoKL.jpg
To chyba to było właśnie.
Dzięki Emek.
Mam pytanko jaki klucz udarowy akumulatorowy polecacie .
szynszyll
01.10.2024, 06:10
Mam pytanko jaki klucz udarowy akumulatorowy polecacie .
jaka wartosc Nm Cie interesuje?
jaka wartosc Nm Cie interesuje?
Ciężko mi powiedzieć ,ale lubie zakupy dobre pod względem jakości .Chodzi bardziej mi o marke dewalt ,makita ,yato czy Milwaukee.
szynszyll
01.10.2024, 12:47
to z innej strony:
- co zamierzasz tym odkrecac?
- czy to bedzie Twoj jedyny klucz udarowy, czy dodatek np. do mocnego pneumata?
Latynoski
01.10.2024, 14:18
Ciężko mi powiedzieć ,ale lubie zakupy dobre pod względem jakości .Chodzi bardziej mi o marke dewalt ,makita ,yato czy Milwaukee.
Te marki, które wymieniłeś to wszystko jedna półka. W miarę sensowna cenowo i jakościowo można dodatkowo wymienić bosch albo wurth ( ostatnio widziałem spore rabaty na niego właśnie).
Coś z wyższej półki no to Hilti ale ceny niestety powalają.
Używałem i używam wielu kluczy udarowych i najbardziej wytrzymałe jak dla mnie hilti. 3 klucze z 4 które mam z milwaukee były już na serwisie. Jeden bosch, który mam daje jeszcze radę.
Do takich przydomowych zadań to ten 881Nm z Milwaukee spokojnie Ci da radę. Bez problemu odkręcisz koło w busie i inne zardzewiałe śruby np. w maszynach rolniczych, dobrze lezy w ręce i nie jest za ciężki.
Do przydomowych okazjonalnych prac to styka klucz z Lidla. Mam, używam i nie chce się zepsuć.
Mam pytanko jaki klucz udarowy akumulatorowy polecacie .Pytałem jakiś czas temu o to samo, ja wybrałem Ryobi, jestem zadowolony, dużo mocniejszy od powermata na kablu, jedyny minus to udar załączy się jak poczuje opór, więc kosza sprzęgła wewnętrznego nie zablokowanego nie odkrecisz.
Wysłane z mojego 22101316G przy użyciu Tapatalka
dawid8210
01.10.2024, 19:38
Czego byś nie brał to z baterią co najmniej 5.0
Całego mini vana rozkręciłem na jednej baterii 5 ah dewaltem dcf 894.
Dzięki za naprowadzenie co mam szukać i chyba wybiore dewalt lub coś innego .
szynszyll
02.10.2024, 10:41
gdybym dzis mial kupowac akumulatorowy udar to szukalbym klucza ktory ma 'krotka' obudowe. jak ten na fotce. przy pracy z moto czasem ma to znaczenie gdy mamy utrudniony dostep. a przedluzke zawsze mozna zalozyc gdy zajdzie taka potrzeba.
Wg mnie w kluczach udarowych Milwaukee jest nr 1, DeWalt nr 2 a potem długo długo nic.
Jak te 2 marki sa poza budżetem to brałbym Ryobi.
Na 1 baterii mnóstwo innych narzędzi i zawsze coś wpadnie w oko :)
Kiedyś patrzyłem na jakieś narzedzia Milłoki ale ceny są chore tak samo baterii itp.
DeWalt znośniejszy.
Jak narzędzia na siebie nie zarabiają to nie widziałem sensu dla hobby tyle przepłacać i poszedłem w Makitę- tylko trochę droższa od Ryobi.
szynszyll
04.10.2024, 13:38
na podsumowanie taka drobna uwaga - to co pisza producenci sprzetu o nazwach wszelakich na temat parametrow oferowanych narzedzi mozna wlozyc miedzy bajki. sam na podrecznym udarze bateryjnym no-name mam napisane bojowe 400Nm a robi to max ~100Nm. do srub 8-14 wystarczy. licze, ze 'renomowani' producenci juz tak nie fantazjuja.
Nie wiem ale sprawdzę jaki moment ma ten w robocie[chyba ten https://www.qmart.pl/pl/p/MILWAUKEE-M18-FHIWF12-0X-Klucz-Udarowy-1898Nm-4933459695-BODY-W-WALIZCE/3507?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=8938838025&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpP63BhDYARIsAOQkATb3qiMK0DxUccGdv6QU 7aTakx8cOmQrE2mgXn4j9hf6WXlcEu0IodIaAryrEALw_wcB]
ale to szatan 1/2cala, urywa śruby 16 no cena wali po oczach. Mamy też taki https://galazka24.pl/products/m18onefhiwf1-0x?variant=46659296919835¤cy=PLN&utm_medium=product_sync&utm_source=google&utm_content=sag_organic&utm_campaign=sag_organic&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpP63BhDYARIsAOQkATbJt0QHirPhwbtDPcTn oLmTixV4sudesoT_LiVUx-oSr9mZTeqyVAgaAnxPEALw_wcB
do odkręcania kół głównie ale był na gwarancyjnej bo bateria przestała łączyć i zaczął się sam rozkręcać. :D
A na chacie mam lidlowy elektryczny sto ileś tam wat i daje radę:)
Nie wiem ale sprawdzę jaki moment ma ten w robocie[chyba ten https://www.qmart.pl/pl/p/MILWAUKEE-M18-FHIWF12-0X-Klucz-Udarowy-1898Nm-4933459695-BODY-W-WALIZCE/3507?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=8938838025&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpP63BhDYARIsAOQkATb3qiMK0DxUccGdv6QU 7aTakx8cOmQrE2mgXn4j9hf6WXlcEu0IodIaAryrEALw_wcB]
ale to szatan 1/2cala, urywa śruby 16 no cena wali po oczach. Mamy też taki https://galazka24.pl/products/m18onefhiwf1-0x?variant=46659296919835¤cy=PLN&utm_medium=product_sync&utm_source=google&utm_content=sag_organic&utm_campaign=sag_organic&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpP63BhDYARIsAOQkATbJt0QHirPhwbtDPcTn oLmTixV4sudesoT_LiVUx-oSr9mZTeqyVAgaAnxPEALw_wcB
do odkręcania kół głównie ale był na gwarancyjnej bo bateria przestała łączyć i zaczął się sam rozkręcać. :D
A na chacie mam lidlowy elektryczny sto ileś tam wat i daje radę:)
tłukłem całym milzwłoki śrubki na "grubej Kaśce" na drw II w płocku
sorry ale te klucze sie same rozpadały ale takie były to i tak lepiej wstępnie kręcić udarówka niz "draga" i młotkiem 3kg bo przy 30 i więcej śrubach na kołnierzu szkoda sie męczyć
ale ile razy było ze tylko ręcznie i kluczykiem za grube dolary ale ze sie robi w "EX- ie" to niestety nie ma drogi na skróty
https://www.taniomania.pl/p/158909760/bahco-klucz-oczkowy-do-pobijania-metryczny-nieiskrzacy-ns10486?se=ka0Li_nVhOtkBOAu8aR4S02R5aYl21v_&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpP63BhDYARIsAOQkATbEBDH5xgej4r5Ndq9l DH1spHbNxOXfmJ-ZeeY4Cfott90tR5rwGFcaAgvDEALw_wcB
w domu mam metabo zakrętarkę niby 200Nm
BwN22X91QmA
ale koła w suzuki odkręciła niby dokręcałem na 85 Nm ale zerwać był problem tyle ze odkrecałem zwykła nasadka i adpterem z milzwłoki :D
ale nie poległa przy zmianie kół na zimowe sprawdzę czy poradzi sobie z momentem 115Nm którym kiedyś dokręcałem je w mituwisi
koła zawsze dokręcam dynamometrem na wymagany moment!
reasumując ja nie odebrałem "czerwonych" jak top marki dlatego
ze miałem "przyjemność" używać długo i różnych po kilka godzin za dnia dla mnie wypadały słabo a jak sie zjebał i trzebaa było zachodzić z 65 m w dół po schodach a tak wędrówka to 300stopni w dół.
i tyle też do góry z następnym który tez potrafiły sie zjebac za chwile każda wędrówka nadprogramowa zwyczajna męka , wiec wolał bym inny klucz
stad pewnie zdanie o marce
strasznie dużo nakrętek sie zakręcało odkręcało pokroju 45mm 55mm czy 60MM od M30 w góre na 1" kwadracie ale o ile zakręcanie spoko bo mozna było zrobic zakrętarka to odkręcanie tylko młotek i klucz nie iskrzący a takie zepsułem 2 albo i z 3 te łzy w narzędziowni sa nie do opowiedzenia
moment dokręcania dla taki śrubek to od 3k do 4.5 K dla M36 Nm przy ilu sie luzowały tego nie wiem :D oj namachał sie człowiek młotem jak głupi
Czarny Diable:) rozkręcały się ale po gwarancyjnej już nie, jak ktoś mi zasponsoruje te udary za furę kasy to będę chwalił bo do domu mi nie trzeba .
Mogę się pochwalić jak zmieniałem koło w naczepie to wyglądało to jak pit stop w f1 :)
dawid8210
04.10.2024, 23:14
Gdzie te czasy gdy wisiało/skakało się na dwumetrowej przedłużce zeby odkręcić śrubę w kole :D
tłukłem całym milzwłoki śrubki na "grubej Kaśce" na drw II w płocku
sorry ale te klucze sie same rozpadały ale takie były to i tak lepiej wstępnie kręcić udarówka niz "draga" i młotkiem 3kg bo przy 30 i więcej śrubach na kołnierzu szkoda sie męczyć
ale ile razy było ze tylko ręcznie i kluczykiem za grube dolary ale ze sie robi w "EX- ie" to niestety nie ma drogi na skróty
https://www.taniomania.pl/p/158909760/bahco-klucz-oczkowy-do-pobijania-metryczny-nieiskrzacy-ns10486?se=ka0Li_nVhOtkBOAu8aR4S02R5aYl21v_&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpP63BhDYARIsAOQkATbEBDH5xgej4r5Ndq9l DH1spHbNxOXfmJ-ZeeY4Cfott90tR5rwGFcaAgvDEALw_wcB
w domu mam metabo zakrętarkę niby 200Nm
BwN22X91QmA
ale koła w suzuki odkręciła niby dokręcałem na 85 Nm ale zerwać był problem tyle ze odkrecałem zwykła nasadka i adpterem z milzwłoki :D
ale nie poległa przy zmianie kół na zimowe sprawdzę czy poradzi sobie z momentem 115Nm którym kiedyś dokręcałem je w mituwisi
koła zawsze dokręcam dynamometrem na wymagany moment!
reasumując ja nie odebrałem "czerwonych" jak top marki dlatego
ze miałem "przyjemność" używać długo i różnych po kilka godzin za dnia dla mnie wypadały słabo a jak sie zjebał i trzebaa było zachodzić z 65 m w dół po schodach a tak wędrówka to 300stopni w dół.
i tyle też do góry z następnym który tez potrafiły sie zjebac za chwile każda wędrówka nadprogramowa zwyczajna męka , wiec wolał bym inny klucz
stad pewnie zdanie o marce
strasznie dużo nakrętek sie zakręcało odkręcało pokroju 45mm 55mm czy 60MM od M30 w góre na 1" kwadracie ale o ile zakręcanie spoko bo mozna było zrobic zakrętarka to odkręcanie tylko młotek i klucz nie iskrzący a takie zepsułem 2 albo i z 3 te łzy w narzędziowni sa nie do opowiedzenia
moment dokręcania dla taki śrubek to od 3k do 4.5 K dla M36 Nm przy ilu sie luzowały tego nie wiem :D oj namachał sie człowiek młotem jak głupi
z kronikarskiego obowiązku..
zmiana kół w mituwisi l200 z letniego na zimowe
poszła bez problemu choć dwie moze 4 śruby tłukło trochę dłużej
dokręcane kiedyś na 115Nm
ile momentu zrywającego nie wiem odkrecałem na trybie P , ale poszło sprawnie 6 śrub na koło 24 śruby odkręć - zakręć i 2 kreski na aku4Ah dalej swieciły (ten co w gratisie do urządzenia potem wysłaja)
kręcone przez adapter https://allegro.pl/oferta/adapter-milwaukee-4932471827-48325032-z-1-4-na-1-2-10820655292?utm_feed=1151cc61-9360-43df-9fee-7224b7b13c04&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed&ceneo_cid=6e8f1062-2c67-61b2-d08c-3cd10cbd857e i zwykła nasadka 21 mm
wiec kilka Nm napewno spadło
dokręcane koła zgodnie ze sztuka na krzyż i potem do dokoła raz jeszcze nastawem 4 to leciutko kluczem dynamometrycznym do klika na 115Nm dociągnąłem poniżej 3 stopni obrotu co by sie pokrywało z tym co na filmie
czy polecam tak !!
choć pewnie klucze udarowe będę musiał kiedyś kupić :D
wkuty konstrukcyjne 10x 180 na tarasie i deski kręciło sie miodzio ale to juz chyba wspomniałem wcześniej teraz jakby sie ktoś zastanawiał to według mnie warto
szymon25
13.11.2024, 12:39
Cześć. Śni mi się spawarka pod choinką. Co byście polecili do domowego warsztatu? Nie mam doświadczenia w spawaniu ale czasami jakiś szpadel albo słupek by trzeba pospawać. A nie ma czym. Myślę o Bester 190 c multi. Spawacze rozwiejcie proszę moje wątpliwości. Czy taki kombajn jest mi potrzebny .
To jeszcze sprężarkę dla mnie polećcie :)
Do przedmuchania filterków i napompowania koła w motocyklu. Nieduża, niegłośna i szybko osiągająca ciśnienie robocze.
lukasz_vip
13.11.2024, 13:33
Analizowałem ten temat jakoś rok lub dwa lata temu i okazało się, że te jednotłokowe nie są warte, są słabe, nie wydajne i jak nie malujesz to jeszcze OK, ale jak chcesz mieć na pistolet lakierniczy czy klucz udarowy to bierz dwutłokowca.
I tak udało się upolować prawie nowego Airpess sprężarka olejowa dwutłokowa HL 340/90 za kwotę poniżej 1000zł.
szynszyll
13.11.2024, 15:10
Analizowałem ten temat jakoś rok lub dwa lata temu i okazało się, że te jednotłokowe nie są warte, są słabe, nie wydajne i jak nie malujesz to jeszcze OK, ale jak chcesz mieć na pistolet lakierniczy czy klucz udarowy to bierz dwutłokowca.
I tak udało się upolować prawie nowego Airpess sprężarka olejowa dwutłokowa HL 340/90 za kwotę poniżej 1000zł.
a ja od 15 lat mam jednotlokowego ABAC jeszcze robione w europi i styka w pelni. udar 1100Nm. nie maluje i nie piaskuje. zbiornik 50l. przy udaze wazniejszy jest waz - dlugosc i przekroj. wiec mam 5m fi wew 12mm.
szynszyll
13.11.2024, 15:13
i tak strzelasz z weża nie ze zbiornika
To jeszcze sprężarkę dla mnie polećcie :)
Do przedmuchania filterków i napompowania koła w motocyklu. Nieduża, niegłośna i szybko osiągająca ciśnienie robocze.
Do pompowania kół to chyba przerost formy żeby kompresor kupować chyba że masz wulkanizaje ;)
Ostatnio straciłem mnóstwo czasu na szukanie kompresora do przedmuchania systemu nawadniania ale porzuciłem te mysl bo na coś co się nadaje do szerszych zastosowań trzeba min. 3tys wyłożyć.
Pożyczyłem od sąsiada takie coś, wyjątkowo ciche i dał rade, pompuje do 8Bar:
https://allegro.pl/oferta/cichy-kompresor-stanley-fatmax-silent-8-bar-dst-101-8-6-105-l-min-1km-750w-16684698061
Mam bestera 1800 i na domowym spawaniu spisuje się bdb, nawet szpec od spawania powiedział że taki by chciał.:)
juz tu o nich pisalem: SATA X-Beam. dzieki wykreceniu o 90 stopni sa mega wygodne i ułatwiają nacisk niezabezpieczona dlonia. uzywam od lat wersji z i bez grzechotki. super sprawa a i cena OK.
Przymierzam się co by tu dostać na gwiazdkę i pomyślałem o porządnym zestawie kluczy (oczywiście jakieś tam mam ale każdy z innej parafii bez opakowania, czegoś tam zawsze brakuje itp..).
Celuję w ten komplet SATA X-Beam 8-19MM, ale chciałbym też dokupić kilka zwykłych pojedynczych większych oraz 6 i 7. Też brać SATA ?
Gdzie te czasy gdy wisiało/skakało się na dwumetrowej przedłużce zeby odkręcić śrubę w kole :D
Te czasy nie minęły , często spotykam się że śrubami dorypanymi tak że trzeba użyć dużej siły by odkręcić:mur: .
Widać temat nie zanika a nowoczesne narzędzia nie zakatwiają sprawy.
Ludziska już nawet te kilka ruchów palcami nie chcą robić , bo się spocą, do wszystkiego ułatwienia.....które lubią bokiem wyjść.
Taki udar to wyniszczanie łbów śrub i często przeciąganie gwintów. Niby czasem przyśpiesza robotę ale ma swoje wady.
Ale kto komu zabroni używać jak niszczy swoje , no chyba że cudze.
Niezmiernie Nm to ramię razy siła cobyś nie gadał kiedyś nie używałem klucza dynamotrycznego bo go nie miałem każda sruba dobita na maxa teraz tylko do klik w kluczu różnica jest znaczą. Tak klucz ułatwiają robotę a i łby srub są w lepszej kondycji gwity też ale czy uwierzysz ? Jednak kultura techniczna się zmienia w narodzie
Dzieju chyba nie powiesz że mam 40 nakrętek odkręcić co by się dostać do tarcz a póżniej następne 40 śrub odkręcając tarcze od piast, nie wspominając o siłownikach ham czy tam zaciskach i na koniec wszystko to zakręcić ręcznie . :eek: Przez 4 godz. wymienione tarcze i klocki na dwóch osiach w naczepie razem z kolegą. To że ktoś nie umie dokręcać czy odkręcać kluczem pneumatycznym czy elektrycznym nie znaczy ,że są be po prostu brak wiedzy.
W motorze wszystko ręcznie robię i też jeden łeb śruby zepsułem. :)
dawid8210
16.11.2024, 10:57
Wszystko ma swoje plusy i minusy. A o minusie udarowej zakretarki dowiedziałem się jak chciałem odkręcić nakrętkę żeby koło zdjąć (szpilki w piaście) Od konkretnego uderzenia obróciło szpilkę razem z nakrętką. Trzeba było rozwiercać nakrętkę w głębokiej alufeldze :D Kilka miesięcy później jeszcze raz miałem taki przypadek, ale poszedłem po rozum do głowy i ręcznie przedłużką z wyczuciem odkręciłem nakrętkę.
szynszyll
16.11.2024, 11:44
Przymierzam się co by tu dostać na gwiazdkę i pomyślałem o porządnym zestawie kluczy (oczywiście jakieś tam mam ale każdy z innej parafii bez opakowania, czegoś tam zawsze brakuje itp..).
Celuję w ten komplet SATA X-Beam 8-19MM, ale chciałbym też dokupić kilka zwykłych pojedynczych większych oraz 6 i 7. Też brać SATA ?
jak Ci wygodniej - nie wiem tylko czy wystepuja x-beam 6 i 7 ale to tak niewielkie sily przenosi, ze sprawdzi sie kazdy klucz cro-mo. z wiekszymi to juz wedlug uznania - ja lubie i uzywam King Tony ale SATA tez bym zaufal.
Dzięki. X-beam poza 8-19 nie widziałem. Wybiorę któreś z tych dwóch. King Tony wziąłem ten zestaw 3 kluczy dymanych które polecałeś w dobrej cenie i jestem zadowolony.
szynszyll
16.11.2024, 12:59
ja lata temu odkrylem tajwanska firme ASTA/SATRA i znalazlem na forach zdjecia z ich gigafabryk. robia branding dla wielu firm :) sami malo sprzedajac pod wlasna marka. ale mam kilkanascie narzedzi tej firmy i w niczym nie roznia sie od jakosci tego dla kogo robia. takie czasy - oni robia a ktos dolepia swoje logo + marże.
Wszystko ma swoje plusy i minusy. A o minusie udarowej zakretarki dowiedziałem się jak chciałem odkręcić nakrętkę żeby koło zdjąć (szpilki w piaście) Od konkretnego uderzenia obróciło szpilkę razem z nakrętką. Trzeba było rozwiercać nakrętkę w głębokiej alufeldze :D Kilka miesięcy później jeszcze raz miałem taki przypadek, ale poszedłem po rozum do głowy i ręcznie przedłużką z wyczuciem odkręciłem nakrętkę.
Tak to jest jak się nie używa dynamometrycznego przy zakręcaniu, ja w puszce zakręcam koła normalną grzechotką 1/2 cala i jest 120Nm , dł grzechotki od środka kwadratu do końca uchwytu to 23cm :)
dawid8210
16.11.2024, 17:37
Po pierwszym razie gdy obróciło zacząłem używać dynamometru do zakrecania. Zdziwiłem się mocno gdy drugim razem też obróciło. Widać już było na granicy zerwania szpilki. Jest nauczka:)
A co do spawarek to od 14 lat morduję esaba origo mig c170. Padł w nim tylko potencjometr. W sieci jeszcze do kupienia. Bez wodotrysków ale robotę robi. Do kolekcji wpadnie niedługo mocniejszy brat 250 tka :)
Lucky Luke
21.11.2024, 12:11
Kupiłem polecane X beam, niestety Kitek potrzebuje ich bardziej :D
https://www.instagram.com/reel/DCnIpfkof6v/?igsh=cm1zcmU4em8wMDUz
szynszyll
21.11.2024, 17:30
Kitku wie co dobre. teraz czas na Wera Zyklop :D to sie nigdy nie konczy...
szynszyll
24.11.2024, 08:59
bardzo skuteczny preparat - jakos nigdy nie mialem okazji uzywac, ale teraz trafił mi się tak zaklejony silikonem silnik, ze sprobowalem i jest bardzo OK. pozwala oszczedzic sporo czasu i nerwow bo rodacy kochaja silikon i zdecydowanie go nadyzywaja.
stary ;D musiałbyś otworzyć oryginalnie zapieczętowaną cegłę to byś robaczył co to znaczy nadużywanie uszczelniacza :D takich frędzli w środku to nawet uzdolniony Ariusz nie potrafi zrobić :D
ale
mam pytanie. od lat kilku używam zestawu imbusów WiHa i są super ale zdarza się, że czasami zapodzieję jakiś kluczyk i potem go szukam jak ta ciapa. CZY ktoś widział i może polecić zestaw imbusów porządnych, długich ale w opakowaniu jak scyzoryk?
najlepiej 2-8mm lub jak juz się nie da inaczej to 3-8mm? myślę, że bez kulki byłyby lepsze w takim wydaniu.
no i w sumie jak już piszę to przypominam sobie, że to jednak jest 'inbus' :D
Wiha 23041?
Ale to krótkie raczej...
no właśnie - krótkie i ten plastik jakoś nie wzbudza. trochę jak Dexter z LeroyM, którego już mam :D
Zobacz sobie Proxxon 23946 albo 23956
to ma być taki proxxon JEŚLI już
https://www.narzedziak.pl/proxxon-klucze-imbusowe-hex-w-rekojesci-prk-23956-8szt.html
ale chodzi o to aby były to długie klucze.
Jak do warsztatu to kupić kpl. z rączką w kształcie litery T lub L i naciągnąć żółtą lub czerwoną termokurczkę. Łatwiej znaleźć w bałaganie.
Ja wkrętaki ph, pz i płaskie mam tak oznaczone i jest ok.
Ja nie widzialem tak skladanych kluczy, ktore bylyby dlugie.
a ja właśnie widziałem na YT jak jakiś kolo kręcił taki długim scyzorzestawem imbusów ale świta, że to mogło być za Wodą.
co do kolejnego zakupu to właśnie takie T-Imbusy chcę i te wzmiankowane powyżej przekręcone płasko-grzechotki. Fajne to.
Właśnie płaskie klucze mam w rozpierdolu i jakaś zbieranina to jest od lat aczkolwiek... niektóre mają wartośc sentymentalną i mam je od kiedy pamiętam:
14/11 - rozszlifowana przez Ojca,
10 płasko oczkowa od nieżyjącego Kolegi
11 płasko oczkowa po którą musiałem jechać zbiorkomem do Castoramy bo nie miałem jak odkręcić kolektora wydechowego w moim 2CV
itd itd...
komplet Honiton, który dostałem pod choinkę od śp Teścia...
Po odejściu Dziadka odziedziczyłem małego szweda, którym jako dzieciak wbijałem gwoździe. Mój PIERWSZY klucz można powiedzieć :D
fajny nowy komplet jest fajny ale praca starymi kluczami ma swój urok. niezaprzeczalnie.
szynszyll
26.11.2024, 13:13
trudno znalezc zestaw T bez kulki na dłuższym z końców. jak szukałem dla siebie to na całej sieci tylko ten zestaw był ostro ścięty z obu stron:
Zestaw klucze imbusowe z rączką na statywie 2-10 mm King Tony 22218MR
zawsze można sobie pomóc szlifiereczką :D
a taki szajs? podoba się dla mnie
https://allegro.pl/oferta/jonnesway-klucze-ampulowe-imbusy-z-przegubem-6-szt-11068443334?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_workshop_car-acc_chem_workshop_pla_pmax&ev_campaign_id=21763657106&utm_keyword=&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAgJa6BhCOARIsAMiL7V86pW5NeKB5U741XHfl Yp_-9cSHA-RhhEzXNqmSDsmAlKkVnXyMdm8aAo-VEALw_wcB
szynszyll
27.11.2024, 07:04
najdłuższe 'scyzoryki' jakie udalo mi sie znalezc
https://tinyurl.com/3kannpzj
z opisu wynika, ze w zestawie są dwa 'scyzoryki' - hex + torx
ja od lat uzywam tego zestawu WERA i nie chce innego
Podobne do tych z Wera podeslalem Matjasowi z firmy Proxxon, moim zdaniem naprawde dobre sa.
też mam taki zestaw Wery - tylko, że nie kolorowy i naprawdę zniósł wiele i nie wykazuje objawów jakiegokolwiek zmęczenia. dobry szajs.
dzięki za wskazówki. stop. rozejrzę się. stop. dobry wątek. stop.
stopa-uć
27.11.2024, 09:52
Jeżeli wywołujesz mnie do tablicy (stop, stop, stop) to: : :
nie mam takiego zestawu
ale
ciał, ciał, ciał
ja wiedziałem, ze tak będzie! miał trzy pazury! ja wiedziałem...
:D
stopa-uć
27.11.2024, 10:12
Trzy pazury to ma LENIWIEC
ciał amore'k (żeby było motocyklowo)
https://verktoyboden.no/butikk/verktoyvogner/teng_tools_vogner/verktoyinnlegg-til-vogner/skum-innsatser/skrutrekkere-t-handtak-skum-innsatser/7-deler-sekskantnokkelsett-med-t-handtak-teng-tools-tedhex7/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAo5u6BhDJARIsAAVoDWvEYxqIvZYmpjCOvSN8 wYJueINMTMOQwhZvhaAZSYiqMNOSW_qVNdIaArsREALw_wcB
139431
Tym sie dobrze pracuje ...
szynszyll
01.12.2024, 08:52
adaptery do zacisku dla Transalpa 600 z pierwszymi zaciskami ( z krzyżykami) leżą mi już ładnych kilka lat wiec zrobiłem sobie z nich ściągacz :D dzieki nim mozna zalozyc tarcze o srednicy 319mm. mam ich chyba jeszcze z 5 sztuk - jak sie komus przydadza to oddam za koszt produkcji i koszty wysyłki.
Szanowni, potrzebuje kupić dobrą opaskę/zaciskacz do montażu pierścieni do małych tłoków o średnicy 64-75 mm. Mój Uasag, którego używałem przez kilkanaście lat poległ, pojechałem do motoryzacyjnego i kupiłem jakieś chińskie gówno, bo tylko takie było, które nie nadaje się do niczego .
Puszka po piwie i opaska zaciskowa :)
Od zawsze stosowałem przyrządy zrobione pod wymiar na poczekaniu.
Profesjonaliści powiedzą że to profanacja że trzeba mieć super osprzęt , no trudno, jakoś sobie tam radziłem :)
Jak bym produkował taśmowo silniki to pewnie wtedy bym pomyślał o firmowym "ściskaczu"ale do tzw okazjonalnego użytku niekoniecznie.
szynszyll
11.01.2025, 13:31
potrzebujesz sprzet do montazu pierscieni na tloku czy do montazu tłoku z pierscieniami w cylindrze?
Potrzebuje do montażu tłoka z pierścieniami w cylindrze. Używałem coś tego typu https://www.vespatime.it/it/ricambi-vespa/attrezzi-manutenzione/attrezzi-motore/attrezzo-buzzetti-montaggio-pistone-fasce-per-pistoni-40-85mm.1.20.211.gp.10293.uw Nie koniecznie musi być identyczne, ale ma działać.
szynszyll
11.01.2025, 16:31
pisze, ze dostepne i cena nie zabija:
https://www.techman.com.pl/product/piston-ring-tool/
firma z siedziba w warszawie a nie jakas azja z dostawa za 3 tygodnie
Dzięki, ja to nie potrafię nic znaleźć .
szynszyll
17.01.2025, 09:33
hola amigos!
mam pytanie czy ktoś z Was używał produktów - lutownic - firmy Weller? uprzykrzyło mi się ciągłe wymienianie grotów w moich polskich ZDZ i sie rozgladam za czymś solidnym, na zasadzie: raz a dobrze. pytanie brzmi: czy wysokie ceny produktów Weller-a mają pokrycie w jakości, czy płaci się tylko za znaczek i lepiej kupić jakieś marketowe NEO bądź Yato za 1/3 ceny Weller-a? w końcu lutownica to nie prom kosmiczny. dzieki za konkretne odpowiedzi - pod uwagę biorę ten model: WLG940023C
To nie jest kwestia lutownicy tylko grota. Zwykły z miedzianego przewodu pada zawsze szybko ale są specjalne groty utwardzane które są długowieczne.
P.S. nie wiem jaką masz lutownice ale grot ( grubość) musi być dobrany do mocy lutownicy.
Zobacz sobie przykładowy grot
LT-30 / LT-20
Albo:
Weller 7135
szynszyll
17.01.2025, 10:01
wszystko wiem - ojciec naprawial RTV od 1974 roku wiec wychowalem sie w zapachu kalafoni. uzywam lutownic o duzych mocach bo przy motocyklach przewod szybko odbiera cieplo. co bym jednak nie zalozyl z miedzi przy mocy 180W pada dosc szybko. do tego padaja swicze od spustu. chodzi mi o ogolna jakosc wykonania - solidnosc obudowy, trwalosc kabla itd. do tego Wellera jest dedykowany grot - to wiem.
p.s. grotow, ktore podales nie zamontuje w polskiej ZDZ
IMO do takich zastosowań to nie transformatorowa tylko kolbową lutownice potrzebujesz.
sebastian_j
17.01.2025, 10:13
Weller to naprawdę solidna firma i produkty tej firmy starczają na długo. Jest jednak fajna alternatywa: polski Elwik. Strona ich teraz ma jakieś problemy techniczne :D, ale lutownice robili dobre. Taką np. stację RT-24 mam już od przeszło 20 lat. Przeszła wiele,ale wciąż działa i to moja ulubiona lutownica. 80W mocy wystarczy to większości zastosowań.
PS. Właśnie doczytałem, że moc >100W. W takim układzie tak jak wyżej napisane, raczej kolba zostaje.
szynszyll
17.01.2025, 10:26
ten weller ma 100/140W - wiem dlaczego nie chce kolby do pracy przy podnosniku - to nie jest do pracy na stole montażowym. ZDZ mam 180W i 200W i robia mega robote poza wadami jw. biore wellera.
sebastian_j
17.01.2025, 10:38
Nie wiem co dokładnie lutujesz, ale ja naprawiam trochę elektronikę w autach i było może z 5 przypadków gdzie przydałoby się wiecej mocy. Większa moc to większa waga, grubsze kable, mniejsza poręczność. Na wyjazdowe akcje gdzie prundu ni ma , mam gazową z Dremela. Świetna sprawa i daje radę.
szynszyll
17.01.2025, 13:03
lutuje kilkudziesiecioletnie zasniedziale miedziane kable, z kwasem, pastą/topnikiem i potrzebuje minimum 120W na palniku bo lutownice 60/80W sobie nie radza z wypaleniem tego syfu. wiem, ze chce transformator i wiem, ze ma miec spora moc. pytalem jedynie o jakosc produktow Weller bo chociaz lutuje od 40 lat to z ta marka nie mialem stycznosci.
sebastian_j
17.01.2025, 13:24
Będzie Pan zadowolony z Weller-a. :D
Kup sobie bazę na powietrze. Polutujesz wszystko tym bardziej że w komplecie możesz też mieć małą kolbę.
Ja ostatnio lutowałem stojan cały do Vmaxa1200 - niczym się nie dało tego polutowac a dmuchawcem owszem.
szynszyll
17.01.2025, 21:08
pokaz jak to wyglada - jaka firma i model bo ja wiem, ze takie cos jest ale w rece nigdy nie mialem. solidna lutownica tez mi sie nalezy bo mam juz stosik polskich na półce i kazdej cos tam dolega.
Darek210
17.01.2025, 21:41
Używam do motoryzacyjnych lutowań gazowej dremela. Moc jest, kabla nie trzeba. I od razu termo-kurcze po polutowaniu ładnie nagrzewa. Transormatorowej nie zastąpi ale przydatny sprzęcik.
lutuje kilkudziesiecioletnie zasniedziale miedziane kable, z kwasem, pastą/topnikiem i potrzebuje minimum 120W na palniku bo lutownice 60/80W sobie nie radza z wypaleniem tego syfu. wiem, ze chce transformator i wiem, ze ma miec spora moc. pytalem jedynie o jakosc produktow Weller bo chociaz lutuje od 40 lat to z ta marka nie mialem stycznosci.
Weller to taki mercedesik wśród lutownic.
Powinieneś być zadowolony jak lutujesz spoiwem z ołowiem SN40/PB60
Jak lutujesz bezołowiówką to będzie ciężej.
Wydajność "pistoletówek" jest dość słaba ponieważ grot ma mizerną pojemność cieplną i do grubszych rzeczy się średnio nadaje.
Używam kilku wellerów , ale są to stacje lutownicze kolbowe.
Najstarsza ma jakieś 25 lat albo i więcej i działa bezawaryjnie.
Kup przez internet u jakiegoś dystrybutora , potestuj a jak będzie źle to oddaj.
szynszyll
18.01.2025, 06:33
mam trzy rożne kolby o różnych mocach - znam zalety i wady. chce transformator do pracy przy podnosniku nie przy stole. nie chce sie pier... ze stojakiem do kolby i uważać na to czy już się to wypieprzyło i wypala gdzieś dziure czy nie. odkładam ZIMNE narzedzie i nie martwie sie o nie aż do nastepnego uzycia - czasem za dłuższy czas. jak siedze przy stole montażowym to w zależności od potrzem biorę którąś z kolb i odkładam do 'sprężynki'. cała tajemnica. a co do narzędzi to we wczesnej młodości spotkałem na swojej drodze człowieka ( branża techniki scenicznej + studio) u którego pracowałem dorywczo i ktróry nauczył mnie jednej ważnej rzeczy: jeżeli masz narzędzie to albo dobre albo wcale - bo jak kupisz kiepskie to nie masz ani kasy ani narzędzia. jak ten Weller będzie niezawodny i go nie popsuje to mi go pewno do trumny włożą.
..... jeżeli masz narzędzie to albo dobre albo wcale - bo jak kupisz kiepskie to nie masz ani kasy ani narzędzia.
Wężykiem , wężykiem :Thumbs_Up:, staram się podobną zasadę stosować w różnych tematach, działa.
Choć czasem półśrodek , dobry półśrodek też może w danym momencie się sprawdzić.
szynszyll
18.01.2025, 07:59
ja czasem skrót RP rozszyfrowuje jako Regeneracja Półśrodek i przez niemal 50 lat mocno mnie to zmeczylo.
Tak , ale bywają sytuacje gdzie zastosowanie RP jest nawet niezbędne a porządna i przemyślana prowizorka potrafi skutecznie działać długo a czasem lepiej niż oryginał ....no ale jak mówisz ciągłe RP może też zmęczyć :)
szynszyll
21.01.2025, 17:03
dostałem do rąk dokładnie to czego oczekiwałem. jak jej nie rozwalę to pewnie się razem zestarzejemy. tu mają ten model sporo taniej niż u konkurencji. podobna promocja była jakis czas temu w firmie Conrad, ale widze ze juz sie skonczyła:
https://kamami.pl/lutownice-kolbowe/1194337-weller-wlg940023c-lutownica-pistoletowa-140w100w-4003019445066.html
Przyzwoita cena jeśli jest tak dobra jak ludziska piszą
szynszyll
21.01.2025, 18:09
jutro na podnosnik wjezdza afra z elektryka po przejsciach wiec bedzie chrzest bojowy, bo nawywijane jest solidnie.
iiiii ..... i jak się spisuje , bo też zachorowałem ...??
szynszyll
26.01.2025, 20:03
iiiii ..... i jak się spisuje , bo też zachorowałem ...??
bardzo OK. tak wyszlo, ze mam z lutowaniem do czynienia od dzieciaka - juz wspominalem dlaczego - przerobilem sporo lutownic - kolbowych i transformatorowych. pisalem do czego mi to potrzebne, czego oczekuje i wszystko jest na swoim miejscu. wade zauwazam jedna - ale tego nie da sie uniknac tj. lutownica jest wyczuwalnie cieżka i do pracy z obwodami drukowanymi zdecydowanie za mocna. od takich spraw mam małą kolbe 60W. do pracy przy motocyklu z dużą mocą i z narzędziem, które odkładam zimne to jest TIP TOP + 3 diody świecą jasno i w odpowiedni punkt. przycisk jest dwustopniowy - dozujacy moc grzania. niczego wiecej w tym rejonie nie planuje szukac.
grot jest masywny i nie w kazdy zakamarek sie wcisnie - to raczej zadanie dla ostro zakonczonej kolby - u mnie bedzie robić z kablami instalacji o mniejszym i wiekszym przekroju
Dzięki . Pomogłeś . Szukam dobrych ofert ... Do moich celów też powinna być OK .Kolbowych mam kilka , ale zawsze szkoda czasu na grzanie ...
Czy Twoim zdaniem warto zaopatrzyć się w zapasowy grot ? Conrad ma w dobrej cenie ;-)
Zdrowia !
szynszyll
27.01.2025, 02:47
nie mam zdania :( pierwszy raz mam taki sprzet. do kazdego zakupu dochodzi koszt wysylki wiec warto cos z Conrada dobrac. czasem maja swietne okazje a czasem mocno przegna pałe z cena. ta lutownica tez ostatnio u nich była za ~200pln.
Lucky Luke
27.01.2025, 10:51
bardzo OK. tak wyszlo, ze mam z lutowaniem do czynienia od dzieciaka - juz wspominalem dlaczego - przerobilem sporo lutownic - kolbowych i transformatorowych. pisalem do czego mi to potrzebne, czego oczekuje i wszystko jest na swoim miejscu. wade zauwazam jedna - ale tego nie da sie uniknac tj. lutownica jest wyczuwalnie cieżka i do pracy z obwodami drukowanymi zdecydowanie za mocna. od takich spraw mam małą kolbe 60W. do pracy przy motocyklu z dużą mocą i z narzędziem, które odkładam zimne to jest TIP TOP + 3 diody świecą jasno i w odpowiedni punkt. przycisk jest dwustopniowy - dozujacy moc grzania. niczego wiecej w tym rejonie nie planuje szukac.
grot jest masywny i nie w kazdy zakamarek sie wcisnie - to raczej zadanie dla ostro zakonczonej kolby - u mnie bedzie robić z kablami instalacji o mniejszym i wiekszym przekroju
Wot i namówił , czegoś takiego szukałem
dawid8210
27.01.2025, 12:09
Wot i namówił , czegoś takiego szukałem
Nie tylko Ciebie :haha2::)
szynszyll
29.01.2025, 17:04
no i wlasnie do takich 'kwiatkow' potrzebna mi byla ta 'spawareczka' - doskonale się sprawdza.
jak rodak ma sobie cos popsuc w motocyklu to na 80% popsuje sobie instalacje elektryczna. dopiero zaczynam porzadki bo na calosci jest mega bajzel. co poeta mial na mysli nie wiem i nie chce wiedziec. bawi mnie tylko legenda jakoby XRV miala wadliwa instalacje i palace sie reulatory - bez 'pomocy' nic sie w/w nie dzieje a awarie wynikaja z nielimitowanej pomyslowosci uzytkownikow.
Poleci ktoś latarkę czołową, dobrze by miała regulację mocy świecenia,
PietiaBBI
29.01.2025, 17:51
Petzl Actik 350. Mam od kilku lat. Zadowolony jestem . Posiada 3 stopnie świecenia białym plus chyba dwa czerwonym. Dokupiłem dedykowany aku żeby ładować z USB
szynszyll
29.01.2025, 17:56
Poleci ktoś latarkę czołową, dobrze by miała regulację mocy świecenia,
jaka moc i jakie przeznaczenie? warsztat? jakie zasilanie?
ja mam dwie sztuki Petzl Pixa 2 i jedna sztukę Fenix HM23 V2.0 - obie zasilane akumulatorami AA - w warsztacie bardzo dobrze sie sprawdzaja i są udaroodporne - Fenix w trybie Turbo swieci bardzo mocno ale niezbyt długo - stąd zapas akumulatorów w ładowarce.
p.s. ostatnio u znajomych bardzo pozytywnie mnie zaskoczyla taka budżetowa czołowka z Decathlonu - ladowanie USB, gumowa i swieci calkiem przyzwoicie - do warsztatowego ciorania/rzucania OK - tylko nie wiem jak z trwaloscia akumulatora zabudowanego, dlatego ja sie trzymam na razie wymiennych AA - Panasonic Eneloop 2000mAh
https://www.decathlon.pl/p/lampka-czolowka-trekkingowa-forclaz-hl100-usb-120-lumenow/_/R-p-302568
Generalnie temat-rzeka: https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=8421&highlight=Czo%B3%F3wka
U mnie ponad rok fajnie dawała sobie radę armytec c2 wr. Ale ją nieumyślnie zmiażdżyłem. Ma dwie małe negatywne "cechy": brak sprężynki na dodatnim zasilaniu modułu potrafi przy upadku z dużej wysokości uszkodzić dodatni biegun ogniwa. Dwa-zasilanie przez "kapsel". Ale ta druga cecha ma też swoje plusy.
Teraz idzie do mnie sofirn hs42. Też ma swoje "cechy" np. brak klipsa do mocowania. Ale zobaczymy w praniu...
szynszyll
29.01.2025, 18:19
powtórze:
- przeznaczenie
- cena
- zasilanie
do warsztatu - a to jest watek warsztatowy - nie potrzeba palnika na >1000lm i 100 metrów zasiegu - licza sie - jak dla mnie inne cechy: dlugosc swiecenia, rozproszenie swiatla w polu pracy ( tam gdzie siegaja rece bo po co wiecej?), wylacznik trybow ( tu niezastapiona jest PIXA ze swoim dużym, obrotowym słiczem, ktory mozna obsługiwać w grubszych rekawiczkach), wymienność akumulatorów, odporność na upadki/zgniecenia i wodoodporność, masa i komfort wielogodzinnej pracy z opaska na czole, łatwość zmiany kąta świecenia góra/dół
jedna Pixe kiedys polozylem na kolektorach wydechowych w Tiger 800 bo sobie chcialem poswiecic na trudno dostepne mocowanie lewego gmola. zapomnialem o niej - odpalilem motocykl po jakims czasie i czuje, ze cos smierdzi plastikiem - 'lekko' ja podfajczylo ale dziala nadal
z tą Acticą tą bym się wstrzymał mnie prawie nówka (kilkumiesięczna ) padła w najmniej odpowiednim momencie (było wręcz zgrozenie zdrowia a moze i zycia), wymieniono mi ja na gwarancji ale zaufania nie mam. Po tej akcji po kilku miesiącach padła również kumplowi. Problem stanowi przełacznik/włacznik.
ale to dramatycznie zabrzmiało ;)
Ja w warsztacie używam i polecam Nanom fire pro, ładowanie z kabla świeci ok 8h, dwa poziomy jasności, metalowa obudowa
https://nanom.eu/sklep/pozostale/166-latarka-czolowa-nanom-fire-pro-5907121520002.html
Sofirn H25L + markowe ogniwo do tego
dawid8210
29.01.2025, 20:51
Czasami idzie trafić w niższej cenie ledlenser h8r. Mam taką. Używana w robocie, garażu, górach, rowerze, no wszędzie. Nic innego nie chcę. W rękawicach nawet grubych obsługiwana. Trzy tryby. Obrotowy pierścień do regulacji obszaru doswietlania. Najmocniejszy tryb do garażu nieprzydatny bo przepala tak że niewiele widać, ale pozostałe dwa dają fajne światło. No i barwa światła fajna, nie jest trupio blada. No i idiotoodporna:) Aaa, zasilana 18650.
Ps. A ta lutownica coś ją opisywał zajebista ;) Dzięki.
Miałem Petzla kilka lat, niby ok, ale zostawiłem ją w Kotlinie po powodzi.
Teraz mam Black Diamond Storm, płynna regulacja mocy, tryb "turbo", gdzie świeci wszystko full, baterie AAA, lub akumulator.
. ostatnio u znajomych bardzo pozytywnie mnie zaskoczyla taka budżetowa czołowka z Decathlonu - ladowanie USB, gumowa i swieci calkiem przyzwoicie - do warsztatowego ciorania/rzucania OK - tylko nie wiem jak z trwaloscia akumulatora zabudowanego, dlatego ja sie trzymam na razie wymiennych AA - Panasonic Eneloop 2000mAh
https://www.decathlon.pl/p/lampka-czolowka-trekkingowa-forclaz-hl100-usb-120-lumenow/_/R-p-302568
Używam takich od dawna. Codziennie długie spacery z psem. Świeci długo i się nie psuje.
Brzeszczot
29.01.2025, 21:57
Używam takich od dawna. Codziennie długie spacery z psem. Świeci długo i się nie psuje.Ja już od kilku lat katuje właśnie te z Decathlon tylko forclaz trek 900 . W smarach olejach deszczu mrozie . Koszt efekt super. Prędzej się opaska na głowie rozciągnie niż się latarka zepsuje . Używane w warsztacie jak i w holownikach można powiedzieć że codziennie
Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20250129/9beb8032ffd7aa044aef14c614d75f92.jpg
Od ponad 15 lat używam na co dzień Ledlensera na 3 akumulatorki AAA. Najtańsza wersja czołówki tej firmy jaka wtedy była dostępna. Ma zooma - bardzo przydatna funkcja.
Niezniszczalna. Bardzo dobra jakość. Świeci bardzo długo i wystarczająco jasno. Moda na na super mocne światełka to IMO głupota. Można bardzo łatwo uszkodzić sobie albo komuś wzrok.
Niedawno mój syn też kupił najtańszego Ledlensera. Ma kilka ulepszeń w stosunku do mojego staruszka.
Moda na na super mocne światełka to IMO głupota.
Ale tu nie chodzi o to żeby tylko mieć ma być najmocniej , najdalej , drogo żeby błysnąć że się ma :)
Używam od dawna jakiejś zwyczajnej , dla wielu za słabej , bez firmowej , brak prysznica i podgrzewania głowy....normalnie wstyd w towarzystwie się ujawniać do tego kosztowała dawno temu 30zł :) No tak gumka już się nieco rozciągnęła , to se skrócę.
Całe szczęście że nie muszę mieć cuda na głowie ;)
Po kilku petzlach kilku Decathlonach przed jesienią kupiłem mactronica na jeden paluch 18650 z zewnętrznym zasobnikiem z tyłu głowy. W komplecie był kabel przedłużacz i można ogniwo nosić pod kurtką na mrozie - bardzo zajebiste.
Sama lampka świeci bardzo dobrze i mega wydajnie - deklarowany czas działania na 1 trybie 80h. Tryby są trzy plus 60s boost.
No cóż - muszę powiedzieć że nie wiedziałem co to dobra czołówka do tej pory a jestem typowym cebulakiem :) czasami warto jednak wydać parę monet więcej ale nie była to fortuna i tak - lampka kosztowała coś koło 160pln
Również polecam mactronica, mam od lekko 15lat. I dodatkowo to polski producent.
https://mactronic.pl/kategoria-produktu/latarki-czolowe-i-na-helm/
VIZO RC żeby już było kompletnie.
Ale tu nie chodzi o to żeby tylko mieć ma być najmocniej , najdalej , drogo żeby błysnąć że się ma :)
Używam od dawna jakiejś zwyczajnej , dla wielu za słabej , bez firmowej , brak prysznica i podgrzewania głowy....normalnie wstyd w towarzystwie się ujawniać do tego kosztowała dawno temu 30zł :) No tak gumka już się nieco rozciągnęła , to se skrócę.
Całe szczęście że nie muszę mieć cuda na głowie ;)
Nie chodzi też o to żeby jedno życie spędzić jak asceta i odmówić sobie niektórych współczesnych produktów ułatwiających funkcjonowanie.
Nie chodzi też o to żeby jedno życie spędzić jak asceta i odmówić sobie niektórych współczesnych produktów ułatwiających funkcjonowanie.
Ależ Dzieju dobrze pisze, mam 10letnią czołówkę z biedronki za 10zł na trzy paluszki, świeci fantastycznie ale ja zapominam o bateriach a przy okazji kobieta chciała zrobić prezent. Każdy ma swoje priorytety, nie każdy jeździ Afrą itd. :)
Również polecam mactronica, mam od lekko 15lat. I dodatkowo to polski producent.
https://mactronic.pl/kategoria-produktu/latarki-czolowe-i-na-helm/
Marka: Mactronic
Strona www: http://www.mactronic.pl
Adres e-mail: biuro@mactronic.pl
Podstawowe produkty: lampki rowerowe, latarki czołowe, taktyczne i patrolowe, lampki kempingowe, szperacze, oświetlenie sygnalizacyjne
Główna siedziba firmy: ul. Stargardzka 4, 54-156 Wrocław
Lokalizacja produkcji: Hongkong, Chiny
Wiadomo - 99% elektrycznego szajsu jest od Chińczyków.
Niemniej - te latarki chyba zle nie są. Ja jestem bardziej niż zadowolony i raz ze to dobrze wydana kasa a dwa jakość światła i wydajność baterii, masa, to zupełnie inny poziom.
szynszyll
30.01.2025, 10:08
a ja myślałem, że to prawnuki Paderwskiego w podziemiach Belwederu robią słuchając powstańczych piosenek. ojoj...
Dlugi_TA
30.01.2025, 10:09
Od wielu lat Petzl, różne modele. Nie chcę innego, bo jak dla mnie wygodne jest to, że zasilanie jest w latarce a nie w zasobniku gdzieś z tyłu głowy - mniej pasków. Zasilanie 3xAAA do tej pory wystarczało, choć przyglądnę się teraz choćby proponowanej przez szynszyla zasilanej 2xAA, przy enelopach pojemność 2x większa. Do tej pory jakoś jeszcze nie przekonałem się, by potrzebować dedykowany akku Petzl-a. Przedostatni Petzl wymieniłem, bo zlasowała mi się gumka na włączniku, pewnie od smaru przy grzebaniu w garażu.
Zonka kupiła jakiegoś chińczyka z zoomem, zasilany wewnętrznym akku, włączanym na gesty. Kawał ciężaru na czole a świeci IMO niezbyt długo. Poza tym daje mocno odcięty snop światła, tu Petzle z ich rozmyciem lepiej mi pasują.
szynszyll
30.01.2025, 10:50
tylko pamietaj, ze te Pixa nie zabijaja wiewiorek na galeziach mega wiazka swiatla. to sa latarki typowo warsztatowe/robociarskie. swieca w polu pracy i swieca dlugo. ja mam w sumie 8 sztuk tych eneloop i zawsze 4 sa w ladowarce na zmiane. mogloby to lepiej swiecic i dlatego dokupilem Fenixa ale Pixa dla mnie to w 90% rozwiazanie wylacznika - szczyt prostoty. duża gumowana gałka a nie guzik do klikania. jeden ruch i mamy tryb 1, tryb 2 albo off. no i mozna tym naprawde gwozdzie wbijac. wada - jest duza i ciezka. po kilku latach w obu musialem gumki skracac bo sie wyrozciagaly.
Dlugi_TA
30.01.2025, 11:54
Nie potrzebuję mocy, nawet jak zdarzało mi się iść na EDK to wystarczało pod nogi świecić. Mocne światło pogarszało samopoczucie - za dużo ślepiów odbijających światło w lesie było widać :-)
Jednak w Pixę nie wejdę - cięższa o połowę, słabsza (100lm vs 450lm Actik-a). Kusiło tylko to zasilanie AA, eneloopy tej wielkości mają 2000mAh (zwykłe), a AAA bodajże 900.
A pasków też już sporo wymieniałem, naciągają się. Tyle że czołówka u mnie codziennie używana do psów a dodatkowo garaż.
Dzięki za polecenia, na kierowało mnie to na producenta
Postawiłem na Petzl TIKKINA 300 lumenów
Dla mnie to będzie wystarczające, używam głównie o tej porze roku kiedy mało jest dnia, i szukam czegoś w zakamarkach garażu itd.
Ogólnie zamówiłem właśnie, dam znać za jakiś czas czy jest ok.
Dlugi_TA
30.01.2025, 14:34
Przeklniesz ją albo zniechęcisz do producenta. Kupiłem taką rodzicom i nie jest to dobry pomysł. Wprowadzili tam inne rozwiązanie ustawiania kąta świecenia a co z tym związane sposób przestawienia do wymiany baterii.
Edit:
Choć z tego co widzę taki sposób wprowadzili już do wszystkich podobnych modeli :-(
ja tam ekspertem nie jestem
z latarkami i czołówkami jest podobnie 2 letni model nie świeci mimo ze działa i wydaje sie wszystko ok
dziś stawiał bym na ogniowo 21700, czołówka najlepiej bez zasobnika i ile ma w maxie nie istotne barwa światła ważniejsza w okolic rak to te 150lumenów wystarczy
Od lat nie zmienie polecam
LedLenser H8R
140674
Marka: Mactronic
Strona www: http://www.mactronic.pl
Adres e-mail: biuro@mactronic.pl
Podstawowe produkty: lampki rowerowe, latarki czołowe, taktyczne i patrolowe, lampki kempingowe, szperacze, oświetlenie sygnalizacyjne
Główna siedziba firmy: ul. Stargardzka 4, 54-156 Wrocław
Lokalizacja produkcji: Hongkong, Chiny
Co nie zmienia faktu, że to polski producent. Tak jest również napisane na ich stronie.
a ja myślałem, że to prawnuki Paderwskiego w podziemiach Belwederu robią słuchając powstańczych piosenek. ojoj...
Doprawdy
szynszyll
01.02.2025, 16:14
na mobile.de sa dwie sztuki - jedna z pierwszego roku produkcji 1989 a druga z ostatniego 1998. wiekszosc sprzedala sie na rynku USA a ogolna produkcja byla niewielka. honda troche sobie sama deptala po pietach oferujac jednoczesnie Goldasa i ST1100
Przeklniesz ją albo zniechęcisz do producenta. Kupiłem taką rodzicom i nie jest to dobry pomysł. Wprowadzili tam inne rozwiązanie ustawiania kąta świecenia a co z tym związane sposób przestawienia do wymiany baterii.
Edit:
Choć z tego co widzę taki sposób wprowadzili już do wszystkich podobnych modeli :-(Niezbyt kumam o czym Ty tu piszesz, latarka prosta jak cep, regulacja kąta świecenia dość prosta w obsłudze, fakt że trzeba trochę więcej siły użyć do otwarcia klapki od baterii, ale to wiąże się z jakąś wodoodpornością, więc nie odpina się lekko jak w pilocie od telewizora, ogólnie dla mnie jak za 88zł jest ok, nie potrzebuje nic więcej, byle by świeciła cały czas tak samo, mała jest więc nie przeszkadza w kieszeni po ściągnięciu z głowy.
Dlugi_TA
03.02.2025, 15:36
Musiał byś pomacać starsze Petzl-e. W nowej regulujesz kąt świecenia a jak dalej pociągniesz to luźno obraca Ci się by móc wymienić baterie, klapka jak chodzi to już sam wiesz. W starych regulacja pozwalała tylko na regulację, do wymiany baterii otwierała się trochę inaczej. Wodoszczelność też miała.
Musiał byś pomacać starsze Petzl-e. W nowej regulujesz kąt świecenia a jak dalej pociągniesz to luźno obraca Ci się by móc wymienić baterie, klapka jak chodzi to już sam wiesz. W starych regulacja pozwalała tylko na regulację, do wymiany baterii otwierała się trochę inaczej. Wodoszczelność też miała.Trafiłam mi się za 60zl prawie nowa Petzl TIKKINA 250, więc jak chcesz to możemy się zamienić za Tą 300, niestety ale 250 nie jest wodoszczelna, widać delikatnie baterie od góry bo jest szczelina, ale fakt lekko działa regulacja i otwarcie klapki, regulacja kąta świecenia tylko w dół względem 300 która ma to w obie strony.
Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka
Lucky Luke
17.02.2025, 18:14
Korzystając z przymusowego :mur:wolnego zacząłem się zastanawiać jaki klucz udarowy/zakrętarkę kupić?
Chcę ułatwić sobie pracę przy motocyklach. Szukam czegoś do odkręcania mniejszych śrub, fajnie jakby dało radę odkręcić zaciski hamulcowe. Ale jednocześnie nie urywać śrub przy odkręcaniu.
I wychodzi mi, że w zasadzie tylko trzech producentów może mieć coś co spełnia moje wymagania.
Hikoki- Klucz posiada system Auto-Stop zapobiegający zerwaniu gwintu oraz system Auto – Slow zapobiegający zbyt szybkiemu luzowaniu nakrętki (zapobiega zgubieniu nakrętki przy zbyt szybkim odkręcaniu).
https://hikoki.pl/produkt/7102-wr18dh_w4z
Milwaukee- matko jak oni się cenią z funkcją one key
https://pl.milwaukeetool.eu/pl-pl/m18-fuel-one-key-torque-sense-kompaktowy-klucz-udarowy-1-2%e2%80%9d-do-fotowoltaiki-z-pierscieniem-ciernym/m18-onefiw2fc12/
I być może Metabo z APS
https://www.metabo.com/pl/pl/maszyny/urzadzenia-akumulatorowe/wkrecanie-wiercenie-kucie-mieszanie/akumulatorowe-zakretaki-udarowe/ssw-18-ltx-300-bl-602395840-akumulatorowy-zakretak-udarowy.html
A Wy co byście polecili do pracy przy motocyklach: odkręcanie owiewek , baków, dekli, kierownic, klamek itd.? Bez odkręcania osi kół wahaczy i innych grubych tematów.
https://africatwin.com.pl/showpost.php?p=864380&postcount=1487 moze jak wrucisz kilka stron to cos ci kilka moich słow na temat zakrętarki bedzie pasowało plus test jakiegoś yutubera
szynszyll
17.02.2025, 19:28
a ja wloze kij w mrowisko i nie bedzie popularnych naklejek - uzywam tego do rzeczy o jakich LL pisze - do wiekszych udar pneumat. robi juz ponad 10 lat i lekko nie ma. bateria ladowana 4x do roku. zlecialo na ryja 100 razy i dalej robi. sruby od 8-17 kazde. kupic z bateria 4Ah i komplet na sieci mozna kupic za ~400pln. nie bedzie tylko 'fotogenicznie' - ani zielono, ani czerwono :) do warsztatu 50m2 gdzie wszedzie siega powietrze nie potrzebuje bateryjnego 'palnika' 1000Nm.
https://kraftdele.info/x-series/797-klucz-udarowy-18v-x-series-kd1750.html#/12-akumulator-4000_mah/14-ladowarka-w_zestawie_kd1761
Lucky Luke
17.02.2025, 20:51
a ja wloze kij w mrowisko i nie bedzie popularnych naklejek - uzywam tego do rzeczy o jakich LL pisze - do wiekszych udar pneumat. robi juz ponad 10 lat i lekko nie ma. bateria ladowana 4x do roku. zlecialo na ryja 100 razy i dalej robi. sruby od 8-17 kazde. kupic z bateria 4Ah i komplet na sieci mozna kupic za ~400pln. nie bedzie tylko 'fotogenicznie' - ani zielono, ani czerwono :) do warsztatu 50m2 gdzie wszedzie siega powietrze nie potrzebuje bateryjnego 'palnika' 1000Nm.
https://kraftdele.info/x-series/797-klucz-udarowy-18v-x-series-kd1750.html#/12-akumulator-4000_mah/14-ladowarka-w_zestawie_kd1761
Mi absolutnie nie chodzi o ładnego logo tylko dobry sprzęt którym nie zniszczę drobnej śruby.
W pierwszej kolejności chciałem kupić parkside performance, ale obawiam się że może być za mocny
https://www.lidl.pl/p/parkside-performance-akumulatorowy-klucz-udarowy-20-v-pdssap-20-li-d3-bez-akumulatora-i-ladowarki/p100382607#searchTrackingMasterId=Product.10038260 7&searchTrackingTitle=Akumulatorowy+klucz+udarowy+20 +V+PDSSAP+20-Li+D3+(bez+akumulatora+i+%C5%82adowarki)&searchTrackingPageSize=48&searchTrackingPage=1&searchTrackingEvent=click&searchTrackingId=Product.100382607&searchTrackingQuery=parkside%20performance&searchTrackingOrigPos=1&searchTrackingPos=4&searchTrackingOrigPageSize=48&searchTrackingChannel=PL&list=search/parkside%20performance
własnie dlatego mnie test przekonał
1 28Nm
2 42Nm
3 84Nm
4 112i dalej az do 10 pozycji wsumie nastaw masz 12 w tym aps i
zreszta ogladnij test
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.