PDA

View Full Version : Warsztat - wyposażenie.

Strony : 1 [2] 3 4 5

matjas
31.07.2018, 18:18
Nic mi nie mów... w GS mam do wyjęcia 4szt.
Już wiem ze spawanie ..uja da a mam każdy rodzaj spawania w garage.
Będzie ginekologia ponownie. Słabo mi się robi jak myśle o tym.

M

flisak
31.07.2018, 18:24
Ale jaka satysfakcja jak się uda.

szynszyll
31.07.2018, 18:36
tu wielkiego ruchu nie ma z rozwiercaniem bo jest jeden z dwoch ustalaczy i MUSI tam byc. wykretak potestuje na sucho dynamometrykiem przed uzyciem bo jak mi zostanie w srubie to amen.

zalozenia sa takie ze najpierw dokladnie w srodek centryczny strzal punktakiem - mam od ojca jeszcze z WSK z jakiegos kobaltu - potem od 2 do 3.2 mm wiercimy. grzejemy i mrozimy na zmiane kilka razy. potem podejde tym wynalazkiem co kupilem. ma byc jutro. serwisowka zaleca klej na tych srubach - ktos kto poprzednio je wkrecal robil to na sucho.

Kazmir
31.07.2018, 20:51
Ostatnio reanimowałem ukręcony odpowietrznik w zacisku, ale tam było łatwiej bo był już centryczny otwór. Po rozwierceniu do fi 5mm reszta wyszła gwintownikiem. Tylko nawiercanie centryczne i usuwanie po kawałku. Ja trochę w te cuda nie wierzę, a to dlatego, że to wkręcając rozpychasz -tym samym jeszcze bardziej blokujesz ten ukręcony kawałek. Jak się wynalazek ukręci (twarde kruche) to pozostanie ci tylko elektrodrążarka.

szynszyll
31.07.2018, 21:45
dlatego Kazmir nie wchodze w klasyczne wykretaki. pisalem o ich wadach - wchodzisz = rozpierasz bo masz gwint ktory ciagnie i rozpiera. tu jest inne podejscie, zobacz. wchodzisz uderzeniem i masz ostrza. wada taka ze nie zyskujesz zaciecia wraz z obrotem jak w przypadku klasycznych wykretakow. ile zaciales impaktem tyle twoje. lewy wykretak sie zaciesnia przy obrocie ale i rozpiera tak male srednice.

reasumujac: dupa zawsze z tylu

p.s. przyszla pacza. mam mieszane uczucia :( strasznie to delikatnie wyglada :( tak w sam raz zeby sobie w uchu pogrzebac

flisak
06.09.2018, 10:11
Muszę kupić pneumata 1/2. Co polecacie? O taki mi wpadł w oko
https://allegro.pl/hazet-9012el-spc-klucz-pneumatyczny-1-2-udarowy-i5528424759.html
1700Nm odkręcania to możliwe?

Albo taki Adler 1350Nm
https://allegro.pl/adler-klucz-udarowy-1-2-ad-vgl2209z10-1350nm-od-rg-i5685480579.html

CzarnyCzarownik
06.09.2018, 13:03
Elektryk akumulatorowy milwaukee (m18-chiwf12) ma prawie 1500Nm. Moment osiągalny dla klucza, jeśli firma jest znana i ceniona to pewnie tak jest. Inaczej moment może być monco naciągany :)

szynszyll
06.09.2018, 14:56
klucze dla wielu firm w tym dla Hazet-a robi ta firma od lat na Tajwanie. mam ich klucz od lat i jest ok. bardzo duzo zalezy od sprezarki i lini przesylowej powietrza.

https://www.astatools.tw/product_category/impact-wrench/

flisak
06.09.2018, 16:06
Kusi mnie ten Adler mówią, że to działa. Sprężarka powinna wydolić butla 180l choć pompa tylko 370l/min aż prosi się o wymianę ale to kolejne z 2500. Przewód mam 12 wew. tylko szybkobiegaczki zwykłe, ale to chyba aż tak wielkiej różnicy nie czyni. A tak w ogóle to do zakupu natchnęła mnie za..ana zębatka zdawcza. Mój pneumacik 350Nm poległ.

szynszyll
06.09.2018, 16:38
ten Adler to tez ASTA :D poszukaj w katalogu. maja charakterystyczne obudowy. jak najbardziej sie sprawdzi do pracy z motocyklami. moja ASTA 740Nm polegla raz - na zdawczej w KLE650.

panzer0873
08.09.2018, 00:49
wierteł lewo skrętnych do rozwiercaniach urwanych śrub próbowałeś (podczas rozwiercania w końcu gwint sam wyjdzie)

szynszyll
10.09.2018, 12:45
wiertla lewe juz mam. na weekendzie bede dzialal bo przyszly czesci z hondy.

z innej bajki. ponownie w Lidlu sa listwy magnetyczne 50cm po 20pln. bardzo wygodna rzecz. spora czesc scian mam nimi opiete i przyjemnie sie z tym pracuje.

majo
11.09.2018, 13:22
Mam listwy, za tą cenę to bajka. Dobry magnes i nic nie spada.

Skeeb
11.09.2018, 13:49
I kobiecie można kupić do kuchni na noże i inne utensylia

Artek
11.09.2018, 16:13
A mnie wk...a denerwuje jak kładę klucz na ziemi lub stole i on łapie wszystkie gó...o ze szlifowania po flexie. Magnesiarzom mówimy : NIE.

majo
12.09.2018, 08:34
Artek zachowaj porzadek na stole i będzie git.

szynszyll
16.09.2018, 15:29
wczoraj u kumpla stolarz/slusarz zetknalem sie pierwszy raz z elektronarzedziami niemieckiej marki Fein. wczesniej nawet nie wiedzialem o jej istnieniu. robia wrazenie. podobnie jak ich ceny :) ale widac ze to solidny produkt. i na tabliczce kazdego Made in Germany.

Dubel
16.09.2018, 16:01
wczoraj u kumpla stolarz/slusarz zetknalem sie pierwszy raz z elektronarzedziami niemieckiej marki Fein. wczesniej nawet nie wiedzialem o jej istnieniu. robia wrazenie. podobnie jak ich ceny :) ale widac ze to solidny produkt. i na tabliczce kazdego Made in Germany.

Narzedzia zajebiste jak i ich ceny. Mam styczność z tym od paru lat i nie znalazłem słabych punktów po za cena .

szynszyll
22.09.2018, 10:25
jaka maszyne kupic do ostrzenia wiertel? kasa do 1000pln. lepiej zlecac? komu? macie jakies doswiadczenie w temacie?

hindus
22.09.2018, 11:53
Ręcznie za darmo, na byle szlifierce.
Trzeba się naumić, ale to prosta sprawa.

MUTT
22.09.2018, 20:49
naucz się - to proste .... kiedyś to była PODSTAWA w mechanice ... ;-)

szynszyll
23.09.2018, 08:30
zawsze staram sie kupowac 'lepsze' wiertla. nie przesadzam z obrotami i chlodze olejem ale po jakims czasie wiertlo traci 'jad'. kolega co robi chromonikle oddaje to do zewnetrznej firmy po kilkadziesiat sztuk na raz. da sie wiertlo 3,4,5 naostrzyc szlifierka?

Kazmir
23.09.2018, 15:17
1,5 2,0mm ostrzyłem. Kwestia dobrej szlifierki i dobre okulary.
Kiedyś pracowałem poza krajem i jak "Kowalski" do majstra poszedł z takim problemem to krzywo było. Nawet szlifowałem wiertło trzy piórowe, które pierwszy raz widziałem na oczy?
kiedyś to była PODSTAWA w mechanice Nic dodać nic ująć.

Dzieju
24.09.2018, 13:52
Kazmirze jesteśmy ginącym gatunkiem który nie leciał do marketu po nowe tylko ostrzył i naprawiał co się zepsuło.

szynszyll
25.09.2018, 12:00
ok. bedziemy sie uczyc. jaka kupic szlifierke? ile obrotow? jaki kamien? wiertla max 14-16mm

adniem21
25.09.2018, 12:29
https://www.youtube.com/watch?time_continue=881&v=KCL27Bs9DYg
O ostrzeniu
szlifierka stara polska elna co najwyżej to łożyska wymienisz i po sprawie kolejne lata pożyje.

szynszyll
25.09.2018, 12:50
a kamien w jakis jednostkach sie podaje grubosc ziarna? bo chyba powienno byc mozliwie drobne do malych rozmiarow wiertel. na sucho to robic czy lac jakies chlodziwo?

adniem21
25.09.2018, 12:57
Ja robie na sucho, staram sie nie przypalać wiertla i jak go trochę poszlifuje to chłodzę w wodzie,info z forum cnc "Do ostrzenia zalecał bym 99A lub 38A 60K lub 80K", a ziarno tak pewnie kolo 80-100, fajna sprawa jest szablon do ostrzenia wierteł, ładnie wtedy widać czy trzymamy kont i czy krawędzie są równe a to wpływa na centryczność wiercenia.

szynszyll
25.09.2018, 13:15
no to jest widze temat do zglebienia. trzeba poczytac i poprobowac, a najlepiej jakiegos starego speca napasc i wypytac.

hindus
25.09.2018, 14:08
Kup nowe wiertło w miarę duże np 10mm, i przyjżej się obydwu stronom łopatki skrawającej.
Powierzchnia skrawająca ma być wyżej jak zejście z ostrza, trzeba zachować symetrię.
Popatrz, na pewno w godzinę dojdzies o so choźi... w temacie ostrzenia.
Szlifierka byle jaka, kamień im dribniejszy korund tym lepiej.
Nie dociskaj za bardzo bo przegrzejesz.
To jest na prawdę łatwizna, jak już rozkminisz.

szynszyll
25.09.2018, 14:53
tu kolezka przedstawia swoje sposoby:

https://www.youtube.com/watch?v=fFaOoeqTqfA&t=203s

adniem21
25.09.2018, 15:26
Sposobów jest mnóstwo jak i literatury na ten temat, na CNC info forum jest tez sporo opisane jak ostrzyc do jakich materiałów.

ArtiZet
04.12.2018, 11:32
Chciałbym dostać od Mikołaja nową wiertarko-wkretarkę- pyt. na jaka firmę postawić/może jakiś konkretny model ktoś poleci ??
Zastosowanie prace na działce, przy budowie ale amatorsko.

Obecnie mam B&Deckera jakiś podstawowy model na 12V ale nie daje rady i aku po wymienie trzyma b. krótko.

Te co ogladałem w markecie i zrobiły pozytywne wrażenie to JCB, DeWalt, Makita.
Budżet powiedzmy ~500-700

matjas
04.12.2018, 12:50
Miałem taka sama jak Ty powiedzmy BD marketowa - bardzo dostała w dupę ale wciąż działa tylko aku już ledwo zipią. Zima chce zrobić swap na liion.
Ale... kupiłem najdroższego dewalta 18v XR z udarem dwubiegową.... japierd... kosztuje z walizka koło 900 ale od kiedy ja mam nie używam już w ogole wiertarki w garażu. Masakra.

Stal wiertlem 10mm noproblem, profile do 2mm wiertło stopniowe sprawdzone do 30mm. Świder drewno 15mm belki 150mm na wylot, forstnery do 32mm jak w masło w dębinę i osb czy pzdzierz to nawet nie mówię. Zwykle wkręty do drewna 180mm na łeb 13 potrafi po prostu ukręcić...... No i bateria trzyma baaaaardzo dobrze.

Jedyna wada jest taka prócz ceny ze nie ma akcelerometru i przy wkręcaniu śrub jak nie jesteś ostrożny to nadgarstek może chrupnac. Niektóre mocniejsze modele boscha to maja i uważam ze w tak mocnej wkrętarce powinno to być standardem bo dłoń wraz z palcem na spuście ma tendencje do zacieśniania chwytu przy wkręcaniu.

Bierz dewalta - również w wielu porównaniach ta wkrętarka ma bardzo dobra opinie.
Ja mam 5ah baterie wiec mniejsza będzie poręczniejsza i tańsza.

M

Dubel
04.12.2018, 13:44
Mam Boscha z akcelerometrem i jak przedmowca wspomina jest to dobre rozwiazanie. Do tego bateria 6Ah Li-lon i mozna dzialac. Nic jej nie zatrzymuje, jest mala lekka i poreczna :)
Bosch GSR 18 V-EC
85132

A tak z innej beczki, dzis wpadl mi w rece fajny zestaw z wery sygnowany ...
85133

Artek
04.12.2018, 13:56
Dubel Twoja wera ma bity w rękojeści chowane?

Ja mam od paru miesięcy pod ręką zestaw wera kraftform 60. Dokupię dwa płaskie i spróbuję jakieś pokrętło na bity wymyślić ( czasem trzeba mocniej skręcić a szkoda nadgarstka męczyć) i zestaw idealny dla mnie.

ArtiZet
04.12.2018, 14:32
Matjasku jaki to dokladnie model DeWalt ?

Możecie mi przybliżyć o co chodzi z tym akcelerometrem ?

matjas
04.12.2018, 14:33
aha! jeszcze jedno mi się przypomniało bo zdębiałem jak wyjmłem tego dewalta z walizki. na naklejce jest napisane Made in Czech Republic :D dawno nie widziałem niczego takiego :D

nie żeby to miało jakiś wpływ na jakość ale podaję jako wic raczej :D

ArtiZET - to model DCD796D2 https://www.narzedzia.pl/wiertarko-wkretarka-dewalt-dcd796d2,61029.html
zanim kupiłem dość mocno przeszukałem neta i obejrzałem nieskończone ilości filmików :D no i dewalt w tej chwili, przynajmniej ten to absolutna czołówka w tej klasie cenowej oczywiście. Jeśli weźmiesz zestaw bez walizki i z mniejszą baterią niż ja brałem to pewnie zmieścisz się w 800PLN - to pewnie trochę ponad Twój budżet i było też ponad mój ale wytłumaczyłem to sobie tak, że ostatnią wkrętarkę kupiłem 9 lat temu. Ta nowa zastąpi mi również wiertarkę 220V, która też ma już kupę lat. No i styknie na kolejne parę lat. 10??? chciałbym.
No i wygląda to ogólnie tak, że powoli cały rynek zmierza do bezprzewodowości... Mam też piłę formatówkę ręczną DeWalta i pewnie jeszcze dukupię zakrętarkę typowo do kręcenia śrub i to wszystko będzie chodzić na jednym systemie baterii.
Mam też ich greubościówkę i nawet to narzędzie robią na baterie... ale tu jednak pozostałem przy zwykłym zasilaniu - niepotrzebna mi mobilność przy 40kg bez mała klocku.

Co do akcelerometru to skoro pytasz pewnie nie miałeś nigdy sytuacji, którą opisuję, że np. trzymając jedną ręką wkrętarę łapie Ci wiertło lub śruba staje... Wtedy może dosłownie ukręcić ci nadgarstek. Ja zresztą póki na co dzień nie porobiłem tym nowym zakupem tez nie wiedzialem.
Myślisz, że puścisz z bólu? Najwyżej kroplę w gacie - ręka sama się zaciska i nie zwolnisz nawet spustu.
Akcelerometr zabudowany w rękojeści wykrywa nagłe przechylenie urządzenia podczas wkręcania i wyłącza silnik. Można bez tego żyć ale po prostu trzeba być ostrożnym i o tym pamiętać: jeśli wiercę grubo, lub wkręcam coś naprawdę mocno, druga ręka zawsze na baterii aby nie dopuścić do obrócenia się wkrętarki z moją witką na gripie.

m

Dubel
04.12.2018, 14:38
Dubel Twoja wera ma bity w rękojeści chowane?

Ja mam od paru miesięcy pod ręką zestaw wera kraftform 60. Dokupię dwa płaskie i spróbuję jakieś pokrętło na bity wymyślić ( czasem trzeba mocniej skręcić a szkoda nadgarstka męczyć) i zestaw idealny dla mnie.

Nie kupiulem tylko ogladalem ten zestaw ;) Bity byly w nim dlugie i wszystko w ladnym etui jak na focie, nie bylo mozliwosci chowania bitow w rekojesc. W zestaw wchodzily plaskie, krzyzak, torx i imbus. Kolorystyka rekojesci tez nawiazywala do RedBull. Moze nastepnym razem sie na niego skusze, tym razem bylo pare innych zabawek na liscie.
Miedzy innymi klucz udarowy IDG Tools (ten maly) :)

85134

Matjasku jaki to dokladnie model DeWalt ?

Możecie mi przybliżyć o co chodzi z tym akcelerometrem ?

Chodzi o to ze podczas np. wiercenia czy dokrecania bez ustawionego sprzegla nie powykreca przeszczepow. Nie wiem jak inne ale dodatkowo Bosch ma tak ze przy zalaczeniu sie sprzegla po dwuch max 3 uderzeniach wkretarka wylacza sie i by ja ponownie wystartowac nalezy puscic i przycisnac spust.

matjas
04.12.2018, 14:56
Bosch ma tak jak pisałem Dubel - nie ma znaczenia ustawienie sprzęgła. Gdyby tak było to upierdzieliłoby Ci łapę na najwyższym ustawieniu lub na wierceniu.
Byłem na szkoleniu produktowym ongiś w centrali Boscha w stolnicy i tam o tym było.
Jak piszę - można i bez tego ale trzeba z głową bo te zabawki na baterie teraz mają power jak fiut w burdelu :D

m

Dubel
04.12.2018, 16:04
Bosch ma tak jak pisałem Dubel - nie ma znaczenia ustawienie sprzęgła. Gdyby tak było to upierdzieliłoby Ci łapę na najwyższym ustawieniu lub na wierceniu.
Byłem na szkoleniu produktowym ongiś w centrali Boscha w stolnicy i tam o tym było.
Jak piszę - można i bez tego ale trzeba z głową bo te zabawki na baterie teraz mają power jak fiut w burdelu :D

m

Nie nie nie panie ;) Chyba sie nie zrozumielismy :D
Jak masz ustawiona blokade, czyli wiercenie to dziala on tak jak Ty to przedstawiasz, natomiast jest jeszcze bajer co po 2-3 klikach sprzegla, bez wzgledu na ustawienie, zatrzymuje silnik i mozna go uruchomic dopiero po puszczeniu i ponownym przycisnieciu ''spustu'' ;) Dodatkowo w ramach ciekawostki ten Bosch jest bezszczotkowy

matjas
04.12.2018, 16:11
Aaaaaaaaa ;). To zapamiętałem opacznie.

Na logikę jednak na najwyższym ustawieniu sprzęgła tez może być kuku zanim nie kliknie.

No w każdym razie bosz to ma.

M

dawid8210
04.12.2018, 21:47
Matjas, to do pełni szczęści brakuje Ci takiej małej dcf887
a potem przyjdzie apetyt na takiego dcf899 i rządzisz w powiecie ;)

matjas
04.12.2018, 22:06
:) tak naprawdę to brakuje tylko piątej klepki. Resztę już mam ;)

To 887 serio chodzi mi po głowie. 899 za duże do tego co robie najczęściej. Czekam na jakiś złoty deszcz to sobie kupię ale póki co tylko mżawka jest.
No i ja już tyle nie grzebie co kiedyś wiec nie ma wkurwu jak trza ogołocić silnik ze śrub kilkudziesięciu a potem je wkręcić.
Póki co styka mi ta nowa wkretarkowiertarka opisana powyżej. Jestem nią naprawdę zachwycony. Jedyna prawdziwa wada to taka ze szybko się brudzą te kanarki.
Kemppi tez się szybko brudzi. Coś mam pecha do kolorów ;)

W robocie mam taka malutka zakretarke makity i jest to zajebiste narzędzie.

Michal
05.12.2018, 10:57
Wczoraj takie coś w lidlu widziałem
https://www.lidl.pl/pl/Asortyment.htm?articleId=33724

colles
05.12.2018, 11:08
Wczoraj takie coś w lidlu widziałem
https://www.lidl.pl/pl/Asortyment.htm?articleId=33724

https://allegro.pl/black-decker-wkretarka-18v-1-5ah-li-ion-bdcdc18-i6921897681.html

ArtiZet
05.12.2018, 11:19
Dzieki ale zupełnie nie chodziło mi o produkt z kategorii CCC, bo już taki mam i sie nie sprawdza

matjas
05.12.2018, 11:29
Dzieki ale zupełnie nie chodziło mi o produkt z kategorii CCC, bo już taki mam i sie nie sprawdza

Jeśli będziesz tego używał choćby średnio często to nie ma co oszczędzać...

Z drugiej mańki w casto jest McAllister za 365PLN - udar, liion, walizka, dwie baterie.
Mam młotowiertarkę tej marki i dostała już solidne bęcki - należy się jej profilaktyczna rozbiórka i smarowanie, ale oprócz okazjonalnych problemów z uchwytem sds działa jak należy.

Do opisanego wcześniej DeWalta nie ma to startu ale McAllister kosztuje połowę i może jest to jakiś półśrodek.

m

Qter
05.12.2018, 12:12
Odnośnie akumulatorów to w Batimexie jest usługa zgrzewania pakietów akumulatorów . Kiedyś rozważałem nową baterie do marketowej wkrętarki. Teraz budżetową wkrętarke mam z Juli z promocji i do domowych okazjonalnych zastosowań jest ok.

Pzdr

Qter

piję bro i palę szisze....

matjas
05.12.2018, 13:35
Aku zgrzewam sobie sam ale problem przy swapie na LiIon jest z ładowaniem :) to tak jakby ktoś próbował ładować pakiet byle czym.

M

szynszyll
06.12.2018, 13:00
od dawna uzywam chemi wurth-a ale narzedzi nigdy nie mialem tej marki. dostaleem dobre ceny od przedstawiciela i na probe wzialem to:

https://eshop.wurth.pl/Zestaw-koncowek-szesciokatnych-z-uchwytem-w-ksztacie-litery-T-ZESTAW-ZEBRA-T-KLUCZY-WEW6-KT6-CZ/061391306.sku/pl/PL/PLN/

robil ktos narzedziami tej marki? maja swoja produkcje czy to tylko brandowany taiwan?

jamarjan
06.12.2018, 13:18
Grzechotki ZEBRA - do domowego warsztatu bardzo fajne, bez uwag.

Dubel
06.12.2018, 13:26
od dawna uzywam chemi wurth-a ale narzedzi nigdy nie mialem tej marki. dostaleem dobre ceny od przedstawiciela i na probe wzialem to:

https://eshop.wurth.pl/Zestaw-koncowek-szesciokatnych-z-uchwytem-w-ksztacie-litery-T-ZESTAW-ZEBRA-T-KLUCZY-WEW6-KT6-CZ/061391306.sku/pl/PL/PLN/

robil ktos narzedziami tej marki? maja swoja produkcje czy to tylko brandowany taiwan?

Wurth to z tego co mi wiadomo wszytko ma brandowane. W poprzedniej firmie gdzie pracowalem mieli wszytko tylko z Wurth i bylo ok, mistrzostwo swiata to nie jest ale jest naprawde ok. Szynszylu wyprobuj kiedys IDG Tools http://www.idg-tools.pl/ zakochasz sie ;)

szynszyll
06.12.2018, 13:32
Wurth to z tego co mi wiadomo wszytko ma brandowane. W poprzedniej firmie gdzie pracowalem mieli wszytko tylko z Wurth i bylo ok, mistrzostwo swiata to nie jest ale jest naprawde ok. Szynszylu wyprobuj kiedys IDG Tools http://www.idg-tools.pl/ zakochasz sie ;)

o widzisz - zaraz zerkne. mam ochote do wiosny zrobic maly refresz w narzedziach wiec moze akurat. ciekawe czy mam w miescie przedstawiciela. dzieki za wrzutke.

p.s. dzis dostalem w rece to-to i jest bardzo fajne do pracy przy instalacjach moto i przekrojow tam wystepujacych. zawsze lubilem pracowac takimi ucinaczkami z 'dziubkiem'. sa bardziej precyzyjne i latwiej sie nimi rozcina trytytki - goraco polecam:

https://beta-szerszam.hu/shop_seopic/9200/beta_1191bml_altpic_1/585x585,r/beta_1191bml_altpic_1.jpg?time=1533647156

p.p.s. zapytalem w IDG Polska o ceny kilku ciekawiacych mnie narzedzi i nie ma bolu dupy. nie jest tanio ale ceny sa rozsadne. przegladne katalog i z pewnoscia cos wybiore.

Dubel
06.12.2018, 14:38
o widzisz - zaraz zerkne. mam ochote do wiosny zrobic maly refresz w narzedziach wiec moze akurat. ciekawe czy mam w miescie przedstawiciela. dzieki za wrzutke.

p.s. dzis dostalem w rece to-to i jest bardzo fajne do pracy przy instalacjach moto i przekrojow tam wystepujacych. zawsze lubilem pracowac takimi ucinaczkami z 'dziubkiem'. sa bardziej precyzyjne i latwiej sie nimi rozcina trytytki - goraco polecam:

https://beta-szerszam.hu/shop_seopic/9200/beta_1191bml_altpic_1/585x585,r/beta_1191bml_altpic_1.jpg?time=1533647156

p.p.s. zapytalem w IDG Polska o ceny kilku ciekawiacych mnie narzedzi i nie ma bolu dupy. nie jest tanio ale ceny sa rozsadne. przegladne katalog i z pewnoscia cos wybiore.
Wiele narzedzi od IDG ma dozywotnia gwarancje ktora na prawde dziala :)

piotr_3miasto
06.12.2018, 16:07
A jest gdzieś do podejrzenia cennik tej IDG, nie powiem, oferta kusząco wygląda.
Nawet bardzo. Obawiam się tylko .... no właśnie, czy aby nie wyrwie z butów? ;)

mostry1988
06.12.2018, 16:37
W pracy używam narzędzi facom i mogę polecić. Podczad kupowania zestawów sprzedawca powiedział, że jeśli np grzechotka się zepsuje, to przynieść i daje od razu nową, ale nie przewiduje takiej sytuacji

szynszyll
06.12.2018, 16:44
Mam kilka Facomow. Bardzo solidne narzędzia. Cennika IDG nie znalazłem - wysłałem zapytanie do polskiego dystrybutora. Dostałem odpowiedź bardzo szybko.

piotr_3miasto
06.12.2018, 16:59
Cennika IDG nie znalazłem - wysłałem zapytanie do polskiego dystrybutora. Dostałem odpowiedź bardzo szybko.
Noooo iiiii....?:confused:
Może podpiąłbym się z jakimiś "drobiazgami" jak będziesz zamawiał.
A będziesz zamawiał?
Podeślij ten cennik na priv, jeśli mogę prosić.

matjas
06.12.2018, 17:38
Pewne jest jedno: dobre jest drogie a bardzo dobre bardzo drogie. Narzędzia typu Facom, Bahco, Knipex, Wiha, Stahlville były są i będą megadrogie. Bez wątpienia to dobre marki ale nie wzdychałbym za mocno: większość prac da się bez szkody dla obiektu i operatora wykonać narzędziami ze średniej polki.
Dla przykładu podam Budżetowego Honitona: mecze i jakościowo naprawdę dobrze. Ok... nie kręcę 8h dziennie ale do zaawansowanego amatorskiego użytku są az za dobre a cena bardzo przystępna.
W pracy mam Bahco i specjalnie nie odstają.

Średnia polka to w tej chwili bardzo dobre narzędzia.

M

Kazmir
06.12.2018, 18:45
Podeślij ten cennik na , jeśli mogę prosić.
Ja też poproszę.

tomekt
06.12.2018, 19:53
Bahco w tym otoczeniu nie za bardzo wyglada

matjas
06.12.2018, 20:42
Takie tam pierdolenie...
robiłem w hurtowni narzędziowej gdzie było WSZYSTKO. Do tej pory jako bardzo dobry serwisant robi mój wafel i mówi z przekonaniem opartym na wieloletnim doświadczeniu ze Stahlville dynamometry potem fhuj długo nic, klucze tez bdb, Facom. Tyle i jest to top.
ALE ten sam kolega testuje rocznie setki kluczy i mówi ze chińskie klucze sygnowane polska marka wypadają bdb. Testowane na stole pomiarowym wiec nie ma lipy. Różnice się zacierają.

Gadanie ze Bahco jest słabe... jest Bahco słabe.

Dla jaj takim chińskim płasko oczkowym kluczem 19 wymieniliśmy komplet kół w aucie. Każda śruba była odkręcane przez staniecie 80kg chłopa na kluczu. Nic nie pękło. Chujowa chińszczyzna???

Jak mówiłem powyżej - amator nawet taki co ostro kręci nie jest w stanie powiedzieć ze średnia polka to lipa bo te klucze są już bardzo porównywalne.
Obecnie komplet nasadek za 500-600pln 60-80szt to już zajebiste narzędzia i pozostaje tylko kwestia koloru pudełka i gripu oraz np zwalniania narzędzia czy zmiany kierunku blokady.

Oczywiście można się nie zgadzać ale chyba z przekory...

M

Artek
06.12.2018, 21:27
Już wcześniej pisałem. Wurth dynamometryk u mnie w pracy znosił wielokrotne codzienne używanie z przeciąganiem ponad kliknięcie. Ten klucz postawiłbym na 1 miejscu.
Stahlwille wytrzyma takie przeciąganie? Nie wiem, zbyt krótko używałem... Stahlwille niedługo straci ( do potwierdzenia) patent na jedyny na rynku system nie wymagający luzowania dynamometryków.

Imbusy wurtha dawały radę ale były plastyczne ( łatwo było wyczuć moment bo gięły się pięknie choć nigdy mi nie pękły). Wera ( i wiha sztorcowe) znosiła dużo więcej i nie niszczyła sześciokąta.
Beta sztorcowe z pomarańczowym plastykiem nadają się do kręcenia przy zestawach LEGO dla dziecka.

Parę ładnych lat temu na jednym z zakładów w jakich pracowałem honiton ( grzechotki z nasadkami)u mechaników pracował ciężko i nikt złego słowa na to nie mówił. Do dziś klnę na proxona 23286 który garażowo używam. :mur:

flisak
06.12.2018, 21:37
Jembusy polecam Bondhusa. Ok. 100 zł komplecik ale warto.

szynszyll
06.12.2018, 21:51
Ja nie mam cennika IDG. Na stronie jest katalog i mail do firmy. Podajesz numer narzędzia i dostajesz cenę. Ja zapytałem o dwa zestawy imbusów i w 5 minut dostałem ich cenę. Ale nie kompletny cennik firmy.

szynszyll
07.12.2018, 12:19
Dziadek Mróz wlasnie przywiozł na sankach taki wozeczek. Od jakiegos czasu brakowalo mi dodatkowego blatu na narzedzia z mozliwoscia jezdzenia po warsztacie. jest to kolejny mebel u mnie z firmy Gwarancja Olsztyn i goraco polecam ta firme i jej produkty. Jest to zrobione BARDZO solidnie i za kase jaka kosztuje bije na glowe wszystkie dalekowschodnie marketowe propozycje. Gruba masywna blacha, solidne prowadnice szuflad, solidna warstwa farby i kolka.

http://www.gwarancja.olsztyn.pl/?id=1

mostry1988
07.12.2018, 15:22
Seaman - witam kolegę po fachu :-) a może ktoś używa zestawów firmy beta? Chodzi mi o gotowe szafy na kołach wyposażone w narzędzia.

Ja czasami spotykam się z narzędziami tej firmy i nie spotkałem się nigdy ze złą opinią o tej firmie.

Polecam zobaczyć film (w dwóch częściach) poniżej z obiektywnym porównaniem trzynastu kluczy 13mm

https://www.youtube.com/watch?v=JWk9rX2swfs

Emek
07.12.2018, 16:11
Link nie bangla. Mam taką szafę na kołach od Bety.
https://www.beta24.pl/media/catalog/product/cache/9/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/c/0/c04-7o_03.jpg

mostry1988
07.12.2018, 16:24
właśnie o taką mi chodziło. Chciałem do garażu kiedyś kupić. Chyba nie narzekasz, co?

Edytowałem poprzednie i teraz link do filmu powinien działać. Polecam zobaczyć, bo mimo ogólnej opinii np o yato, to wypada lepiej tak naprawdę, niż by się wydawało

Emek
07.12.2018, 16:50
Nie narzekam. Dla mnie wystarczający zestaw. Dokupiłem tylko klucz dynamometryczny.

tomekt
07.12.2018, 20:44
Beta sztorcowe z pomarańczowym plastykiem używam w pracy jednego zestawu od 5 ciu lat absolutnie bez uwag.

aadamuss
07.12.2018, 23:27
Też mam w pracy pomarańczowe sztorcowe nasadowe, torxy, imbusy od 10 lat nie do zajechania. Wózek z Julii - fajny bo wysoki i z bocznymi szafkami.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

mostry1988
09.12.2018, 14:17
Seaman... Napisałem PW

szynszyll
12.12.2018, 13:23
dobra cena za wozek produkcji Gwarancja Olsztyn:

https://www.olx.pl/oferta/wozek-narzedziowy-warsztatowy-CID628-IDxQqqH.html#dddcecae66;promoted

nowy kosztuje 950pln:

https://allegro.pl/polski-wozek-warsztatowy-przegrody-garaz-i7702696453.html?reco_id=3dde1c9f-fe08-11e8-8e5c-b8ca3a6abcd8&bi_m=reco&bi_c=Product&bi_s=archiwum_allegro&

http://www.gwarancja.olsztyn.pl/?oferta=3

model GWW 07

tomekt
15.12.2018, 20:16
Imadło niby prosta sprawa modeli co nie miara. Po przegrzebaniu interneta pało na coś takiego https://www.heuer.de/en/vices/vice/ Kute wygląda na konkretny sprzęt a do tego nakładki szczęk co tam komu pasuje. Miał ktoś kontakt warte to tej fortuny?.

matjas
15.12.2018, 20:20
Tej to znaczy jakiej??? Nie widzę ceny.

W domu mam bizona i w pracy dwie sztuki. Bez porównania lepsze imadło niż to coś. Nawet takie kompakty jak mam w robocie biją to na łeb.

M

Zet Johny
15.12.2018, 20:21
Też jestem na etapie szukania imadła.
Poradźcie co warto kupić?
@tomekt jaki koszt tego co wrzuciłeś?

tomekt
15.12.2018, 20:26
Tej to znaczy jakiej??? Nie widzę ceny.

W domu mam bizona i w pracy dwie sztuki. Bez porównania lepsze imadło niż to coś. Nawet takie kompakty jak mam w robocie biją to na łeb.

M

Mam bison bial wiertarskie i szału nie ma jest bo jest a miales z heuer brockhaus kontakt i użytkowałs czy nie bo nie. Bison bial to żeliwo bez regulacji luzu a to stal więc szukam opini użytkowników.

matjas
15.12.2018, 20:27
BISON-BIAL IMADŁO STAŁE 150mm TYP 1250-150

800pln około. Ew jakies casto za 300-500.

Szukaj używek Zet.

M

Ps
Tomek imadło DO CZEGO to ma być??? Jeśli warsztat do wszystkiego między innymi do tego zeby czasami przypierdolic młotkiem to sorry ale nie stawiałbym swoich pieniędzy na Twój typ. W dalszym ciągu nie zeznałeś ile to kosztuje...
No i wybacz ale regulacja luzu na pryzmach do stołowego imadła??? Daj spokój.

tomekt
15.12.2018, 20:31
BISON-BIAL IMADŁO STAŁE 150mm TYP 1250-150

800pln około. Ew jakies casto za 300-500.

Szukaj używek Zet.

M

Ps
Tomek imadło DO CZEGO to ma być??? Jeśli warsztat do wszystkiego między innymi do tego zeby czasami przypierdolic młotkiem to sorry ale nie stawiałbym swoich pieniędzy na Twój typ. W dalszym ciągu nie zeznałeś ile to kosztuje...

za 570 z dostawą

matjas
15.12.2018, 20:39
Normalna cena za imadło. Po prostu ten typ wydaje mi się dość delikatny :)

tomekt
15.12.2018, 20:50
Nie zbyt dobrze to napisałem 570 to cena BISON-BIAL IMADŁO STAŁE 150mm TYP 1250-150. I to jest taki sobie mebel (znam używałem) dobre ślusarskie bison bial to seria 1240 pryzma i to jest ok ale cena za 150 tkę 1200 zł. A za heuer brockhaus 150 mm cena podobna. Lecz to stalowe kute z regulacją luzu .
odnośnie delikatności to waga :
Bison bial 1250 szczeki 150 -16 kg
Bison bial 1240 -----------150 -32 kg
heuer front 140 ----------- 140 -16 kg
heuer front 160 ------------160 27 kg

matjas
15.12.2018, 21:17
Do zwykłego warsztatu regulacja luzu to moim zdaniem po prostu zbytek, ale nie forsuje tego.
Za to pod obróbkę to już zupełnie inna piesn.
Zeby coś przytrzymać, wygiąć lub wyprostować wystarczy zwykle w miarę solidne imadło.

M

dawid8210
15.12.2018, 21:28
Nie zliczę ile to razy napieprzało się młotkiem po imadle warsztatowym. Po co tutaj kasowanie luzu? Zbędna opcja. Ma kto jaką wsd16 na zbyciu w normalny piniondz? Chętnie bym przytulił ;)

matjas
15.12.2018, 21:56
OkTomek. Wyglada na to ze to imadło jest w porządku.

Wole jednak polskiego Bizona o ile jeszcze jest polski...

M

jaro
16.12.2018, 12:56
Panowie polecicie jakąś kątówkę tarcza 125 za tak +- 200zł ?
do zadań wszelkiej maści cięcia i szlifowania w garażu.
Podoba mi się hitachi https://allegro.pl/szlifierka-katowa-hitachi-g13sr4-730w-promocja-i7596753079.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_mtrzcj_pla_akcesoria_narzedzia_i_sprz et_warsztatowy&ev_adgr=Narz%C4%99dzia+i+sprz%C4%99t+warsztatowy&gclid=EAIaIQobChMI3unRp6Wk3wIVi-J3Ch2cbQJEEAYYAiABEgKeEfD_BwE&gclsrc=aw.ds

matjas
16.12.2018, 13:08
Zobacz tylko na grubość korpusu tego Hitachi... masakra.

ja mam od czterech lat takie coś 2 szt Makita GA5030R:

https://www.sferis.pl/szlifierka-katowa-125mm-720w-makita-ga5030r-p508339?gclid=CjwKCAiAjNjgBRAgEiwAGLlf2kc-8Pt7vQRn7sJoRLCtng7-OK94Lf3JI9v3VlxsX1P3S3d-gvAnnhoCGzMQAvD_BwE

można trafić nawet i poniżej dwóch stów - ja za swoje dałem wtedy 190PLN brutto. trzy lata gwarancji po rejestracji online w Makita.
BARDZO poręczna, softstart, dość cicha, bezwibracyjna.

oczywiście są i inne podobne ale jakbym miau wymieniać to na taką samą, to o czymś świadczy - jedną kupiłbym z regulacją obrotów ale to można ogarnąć zewnętrzną przystawką za 35PLN...
mam też dwudziestoletniego bosza co nie chce umrzeć ale jest to klocek jak to chitachi. to urządzenie ŚWIETNIE leży w dłoni. używam bez jakichkolwiek osłon i uchwytu i jest bardzo OK> polecam z czystym sumieniem.

zdrowia
m

jaro
16.12.2018, 13:20
Tą makite też brałem pod uwagę tylko nie chciałem sugerować. A o jakiej przystawce piszesz? I co jest nie tak z obudową hitachi bo nie kapuję?

ArtiZet
16.12.2018, 13:36
Mam też te Makite 5030R i daje radę.
Kupiłem ja w zestawie z dużą 230mm chyba w Leroyu bo były w zestawie praktycznie w cenie dużej

matjas
16.12.2018, 13:43
A o jakiej przystawce piszesz? I co jest nie tak z obudową hitachi bo nie kapuję?

noszkurde średnica :D masz uczucie trzymania dyszla w łapie. makita jest po prostu mega wygodna. najlepiej podejdź do jakiegoś markieta i pomacaj to skumasz o co mi chodzi. nie wiem czy jest coś bardziej kompaktowego w tej klasie.

co do przystawki możesz kupić na Allegro moduły do regulacji silników komutatorowych i sobie to podłączyć jako gniazdo do kątówki, wiertarki itd. można tym również regulować moc grzałek czy też napięcia krótko mówiąc na uzwojeniu pierwotnym transformatorów. ja takiego moduliku używam na przykład w zgrzewarce do blachy /lub baterii liion/.

takie coś:
https://allegro.pl/regulator-obrotow-mocy-silnika-komutatorowego-230v-i5703822799.html

oczywiście dla przykładu. sama płytka z potem do własnodzielnej zabudowy odjeżdża za 25-35 cebulionów.

zdrowia
m

p.s. zabyłem napisać - jedna z tych makit do szlifowania typowo co jest to już kolor straciła obudowa od macania... wymiana smaru w przekładni już drugi raz i działa bez najmniejszych problemów. mi 750W nie przeszkadza bo musi być małe, żeby ręka się nie męczyła - z reguły pracuję jedną.

szynszyll
16.12.2018, 14:02
szlifierka = Metabo. sa twarde. mam wkretarke Hitachi i zlego slowa nie powiem. robi jak zla. w papierach ma 34Nm/18V a na metce egzotyczny napis Made in Japan. z pewnoscia jeszcze nie raz kupie Hitachi.

lukasz_vip
16.12.2018, 16:28
Ojciec ujeżdża Makitę od 15lat i nie daje rady się zajechać.
Ja teraz kupiłem Yato 1100W i jak na razie nie narzekam na nią.

ArtiZet
16.12.2018, 16:35
szlifierka = Metabo. sa twarde. mam wkretarke Hitachi i zlego slowa nie powiem. robi jak zla. w papierach ma 34Nm/18V a na metce egzotyczny napis Made in Japan. z pewnoscia jeszcze nie raz kupie Hitachi.
Tylko że teraz to już nie będzie Japan zapewne.
Ostatnio szukałem wkrętarki....Dewalt, Metabo i jeszcze kilka innych topowych Made in Czech Republic...Makita, Milwakee China...Bosch Indonesia

regers
16.12.2018, 17:38
Boscha już w Rosji robią, Mam szlifierke metabo 1400w z regulacją, katuje już ją z 8-9 lat, wada to jej waga, więc dokupiłem starą aeg z regulacją dwa lata temu. Lekka mniejsza sprytniejsza. Co do marki Bosch profesional hm, mam ukośnicę tej firmy i nie trzyma kątów, jakość wykonania mizerna budżetowa. Z każdym rokiem te narzędzia robią jakieś delikatniejsze gorsze w wykonaniu.

matjas
16.12.2018, 18:50
nu trza zarabiać coraz wincy - to przecież nie można wiecznie robić dobrze :D

niebieski bosz będący w masowej spontanicznej wyobraźni /w tym do niedawna mojej/ synonimem jakości i niezajebliwości to w tej chwili OSTATNIA marka w teście head to head z takimi tuzami jak Milwaukee, deWalt, Makita, że z litości nie wspomnę o Hilti /choć wkrętarką tej firmy to bym przez cały dzień nie chciał robić - jak warzywniak wielka/. Niemcy totalnie przespali jakiś okres w rozwoju i skupili się chyba na odcinaniu kuponów lub przenieśli nacisk w jakiś /JAKI!?/ inny segment rynku.

Nietrzymanie kątów w ukośnicy to ja mogę wybaczyć posiadanemu Sterwinsowi za niecałe trzy stówki ale ma już posów na chińskich łożyskach liniowych i robi po ustawieniu wszystko na kwadratowo jak chcesz do tego wykonanie naprawdę solidne z obrabianych odlewów alu z wcale niecienką ścianką.

m

aadamuss
16.12.2018, 21:57
Bosch zarabia na częściach zamiennych a nie na urządzeniach - taka polityka - wypuścić jak najwięcej na rynek i sprzedawać części - do wszystkiego z grupy- pralki, lodówki, abs, narzędzia itd.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

dawid8210
16.12.2018, 22:29
A czemu nikt nie wspomni o kątówce perles? 13 lat służyła mi 115-stka bezawaryjnie, aż zdechła w końcu. Od 4 lat mam 125 też tej firmy i nie narzekam, a lekko nie ma.

Lucky Luke
17.12.2018, 09:44
Z tanich szlifierek to mam dwt juz z 10lat, taką https://www.narzedziowo.com.pl/szlifierka-katowa-dwt-ws08-125v-860w-p-239.html

kupiłem bo była tania i z regulacją obrotów i nie chce się zepsuć.

szynszyll
17.12.2018, 13:25
DWT to bardzo solidne i mało znane narzędzia. Za cenę jaką kosztują świetna oferta. kolega ma udar elektryczny 230V. robi jak zly.

dawid8210
17.12.2018, 18:05
Małe jest piękne.
Właśnie przyszedł do mnie Knipex 87 01 125. Tak to oglądam i myślę że i zęby można tym rwać. Bo malutkie, a chwyt ma pieruński:)

SzymonBBI
17.12.2018, 18:50
A no, Knipexy Cobra 250 używam w robocie, bardzo dobrze mi się nimi pracuje bo super leżą w dłoni. Polecam

majki
17.12.2018, 19:32
Jakby ktoś szukał zestawu nasadek z grzechotką przelotową do długich śrub (max 14mm), to od dziś w Lidlu jest za 90zeta: https://www.lidl.pl/pl/Asortyment.htm?articleId=36141 Wykonanie przyzwoite (made in Taiwan, nie jakiś tandety odlew), sprytny sposób mocowania nasadek (grzechotka z nasadką jest mega niska, bo nasadka do połowy siedzi w grzechotce), sama grzechotka ma mocowanie 6kątne w rozmiarze 19mm, a nasadki są w wersji spline (8-19mm). W zestawie jest też przejściówka na zwykłe 1/2'. Nie raz się mocowałem ze śrubą kluczem płaskim, bo nasadka nie dochodziła do nakrętki. Jedyny znak zapytania to żywotność samego mechanizmu grzechotki, tzn ma trochę luzu i nie jest mega precyzyjny (ma 72 zęby), ale raczej nie będę nią odkręcał zapieczonych 14tek... ;) W ręku leży i pracuje fajnie. :Thumbs_Up: Nie mam teraz pod ręką żadnej poważnej śruby do odkręcenia, a sam jestem ciekaw jak to działa... Ale jakby grzechotka umarła to można spokojnie używać zwykłej 1/2' (przez gniazdo 19mm pasują wszystkie nasadki + przedłużka, jest nawet w zestawie nasadka 19 na kwadrat 1/2).

Ja wiem, że to nie jest profesjonalny sprzęt i wstyd się wychylać z narzędziami z Lidla, ale sam używam sporo szpeju Parkside/Powerfix i złego słowa nie powiem. Do majsterkowania przy moto/furze daje radę i w sumie jeszcze mnie nic nie zawiodło z tego co u nich kupiłem...a mam spawarkę mig, szlifierkę stołową, grzechotki 1/4', lutownicę akumulatorową, narzędzia do kompresora, przenośną myjkę + jakaś drobnica wszelka...

Dzieju
18.12.2018, 07:03
Ja wiem, że to nie jest profesjonalny sprzęt i wstyd się wychylać z narzędziami z Lidla,
To nie wstyd Majki , to racjonalne myślenie a nie gonitwa za naklejkami producentów. Mam trochę narzędzi mających 40-50 lat i nadal robią robotę , mam je wyrzucić i kupić błyszczące nówki z dobrymi naklejkami?
Każdy przyrząd czy narzędzie jest dobre póki spełnia swoją rolę i nie niszczy tego co robimy np. swoim wypracowaniem.
Profesjonalizm to pojęcie względne.

ArtiZet
18.12.2018, 09:28
Niestety Parkside-y czy inne marketowe marki są "jednorazowe"- mają wytrzymac gwarancje przy amatorskim (czyli okazjonalnym) użytku a potem w razie usterki zasilic kontener.
Co do funkcjonalności sie nie wypowiadam ale juz żadnych elektronarzedzi z Lidla nie kupie- odkurzacz przemysłowy z Lidla Parkside wyrzucał tumany kurzu a przy bliższym obejrzeniu okazało się, że filtr na wylocie ma w gombce specjalną dziurę- ciekawe dlaczego :)
Dobrze, że szybko wyzionął ducha na gwarancji a tam mi oddali kase, bo nikt tego nawet nie próbuje naprawiać.
Za 70zł wiecej (230zl) kupiłem Karchera WD3 Made in Romania i działa pięknie i żadnego kurzu nie wzbija.

P.S. co do profesjonalizmu to najbadziej śmieszą mnie ekipy fachowców, które z tego typu sprzetami pojawiały się u mnie na budowie i np. nie byli w stanie wywiercić dziury w betonie bo udar w tych wiertarkach jest taki ,że można sobie w cegle dziurawce jedynie powiercić a nie w B25

Dzieju też tęsknię często za jakością (i topornościa) narzędzi z GS-u

Emek
18.12.2018, 09:38
7hRKtOnK-0M

Dzieju
18.12.2018, 10:12
Narzędzia naprawdę profesjonalne o dużej mocy i wytrzymałości ....... miewają kosmiczną cenę która czasem odpowiada jakości a czasem jest to marketing. Łatwo wmówić ludziom fikcje ponieważ współczesne społeczeństwo uznaje to co im w internecie napiszą.
Powiedzenie że np bosch jest dobry/lepszy od parksaida to nieuzasadnione powielanie opinni sprzed lat kiedy to naprawdę był dobry ale od dawna nie jest i to w niczym.
Wszyscy producenci paprają robotę ci markowi zwłaszcza.
Dlatego coraz częściej te niemarkowe dorównują/przewyższają spaprane firmówki.
Szukając super narzędzia trzeba wybierać te naprawdę dobre a nie sugerować się naklejką.
Jedną z moich wiertarek , marketowską za 50zł używam ponad 15 lat , miewa ciężko, bywa gorąca że ciężko utrzymać , wierci beton aż wiertła miewają dość , rozkalibrowywała otwory przez co ma już luzy , udar mocno wyślizgany ..... ale za nic nie chce paść i jest o wiele mocniejsza mimo mniejszej mocy w watach od innej dużo nowszej.
Nie wspomnę już o Celmie którą można koła w czołgu przykręcać.
Dlatego byłbym ostrożny w zachwytach na podstawie naklejki a bardziej uznawał te modele które są naprawdę dobre nawet jeśli nie mają żadnej naklejonej.

matjas
18.12.2018, 11:45
7hRKtOnK-0M

Pisałem o tym nieco powyżej apropos dewalta.
Nawet niech w tym filmiku tylko połowa będzie prawdą :D :Thumbs_Up:

Dubel
18.12.2018, 20:43
Osobiscie Boschem wiercilem wiele wiertlem lopatkowym 35mm w sosnie 10cm i szlo jak w maslo, wkrety 10mm grube i 240mm dlugie szly w krokwie az milo wiec filmik jest dla mnie malo wiarygodny. Otwornica 120mm w sklejce impregnowanej wodoodpornej 30mm tez szla jak zla :)

matjas
18.12.2018, 20:46
Myśle ze wbrew pozorom może nie pomagać fakt ze to udar

ArtiZet
09.01.2019, 20:19
Po długim namyśle i wyczyszczeniu na maxa. świnki skarbonki padło na wiertarko-wkrętarkę Makita DHP 482.
Na placu boju na końcu został właśnie DeWalt Matjasa i ta Makita a zaważyła opinia pana Wieśka :) aby jednak wziąć sprzet ze szczotkami a nie BrushLess.

Czekam na dostawe- zdam relację :)

matjas
09.01.2019, 20:33
Wiesław to Wiesław :) he he.

Niech ci dobrze służy i wywierci milyion dziór!

M

ArtiZet
11.01.2019, 22:39
No to przyszedł zestaw i...jest 2017roku:mad:
O ile wkrętarka to pal szesc ale bateriom to chyba dobrze nie zrobiło takie leżakowanie ??- fakt jest taki, że nie ma na nich daty produkcji ale skoro wkrętarka ma date 17'to wnosze, że baterie też;
baterie były kompletnie rozładowane tak, że nawet wskaźnik naładowania które mają w ogóle się nie uruchamiał.
Kto ma wiedzę jak to mogło wpłynąc na żywotność; pojemność baterii ??
Jedna bateria się naładowała zgodnie z instrukcją- niestety ładowanie drugiej nie kończy się tylko ładowarka pozostaje w stanie nie opisanym w instrukcji- powinna się zmienić dioda z czerwonej na zieloną i zasygnalizować sygnałem dźwiękowym, że ładowanie skończone a tymczasem palą się obydwie diody.
Moge to oddac bo kupowałem przez neta.

Qter
11.01.2019, 23:05
I ja bym oddał.

Pzdr

Qter

piję bro i palę szisze....

tomekt
11.01.2019, 23:09
http://baterie18650.pl/samorozladowanie-akumulatora/

matjas
12.01.2019, 09:15
Oddaj.
Bateria litowo jonowa uszkadza się trwale przez rozładowanie poniżej napięcia minimalnego. Niestety.

Jeśli nie mogą zagwarantować sprawnego zestawu to niech sprzedadzą samo body może...

Albo DeWalt :)

M

ArtiZet
12.01.2019, 18:45
Napisałem do tego sprzedawcy a on mi odpisał że
"Każda nowa bateria jest uśpiona żeby mogła leżeć 20 lat" i zeby je naładować.
Co Wy na to ?

slafo
12.01.2019, 18:52
ciekawe jak je usypiają ? śpiewają kołysanki przed zapakowaniem w karton ?
pierwszy raz słyszę o czymś takim :)

matjas
12.01.2019, 18:53
Niech idzie do weta i niech się uśpi.

W najlepszym wypadku niech wymieni na taka która już nie jest uśpiona :/
Bezczelność bucow po prostu nie zna granic...

Koniec końców TY MASZ mieć działający towar. Jego brocha jak to zrobi. Jak mu coś nie leży to niech zwraca kasę za towar i wysyłkę w dwie strony.

M

ArtiZet
14.01.2019, 18:32
No to będzie zwrot całości..

pawel_sz
16.01.2019, 10:39
No to będzie zwrot całości..

Jedyna słuszna decyzja, nie ma co męczyć sie z cwaniakami.
p.

matjas
16.01.2019, 11:09
Jak skończysz tą odyseję w poszukiwaniu najlepszego wkrętu to się zapochwal :D

ArtiZet
17.01.2019, 11:32
Ten sam model tylko od innego sprzedawcy

matjas
17.01.2019, 12:43
Działa ?

colles
17.01.2019, 12:52
Działa ?

Nie kracz :D

ArtiZet
19.01.2019, 11:45
Działa ?
Nie działa.

matjas
19.01.2019, 17:56
Kra?

No jak to?????

dawid8210
19.01.2019, 21:09
Trza było nie krakać :D

tomekt
19.01.2019, 23:48
Ja tam się nie znam,ale patrzę czego używają ludziska na robocie. Kiedyś sporo było widać Makity i Boscha jakoś teraz bardziej widać DeWalt i Milwaukee pewnie to nie statystyka ale Taka sobie obserwacja.

ArtiZet
22.01.2019, 09:08
No wiec mam obecnie ładowarkę i baterię :mad: zakup u drugiego sprzedawcy równiez nie udany bo się okazało, że pięknie opisana aukcja z opcją 3-letniej gwarancji podobnej do Tego co oferuje Makita jest ale z gwarancja tylko tego sprzedawcy czyli jak się spi...li to moge reklamowac tylko tego u gostka bo żaden inny serwis tego nie uzna

piotr_3miasto
22.01.2019, 21:45
Skąd takie "okazje" wybierasz? :confused:

ArtiZet
22.01.2019, 22:17
Pierwsza była z normalna kartą gwarancyjną Producenta czyli wszystko OK poza tym, że z 2017r. z bateriami "niepełnowartościowymi";
druga stad:
https://allegro.pl/oferta/makita-wkretarka-dhp482z-z-udarem-62nm-ddf482-nowa-7020064436?snapshot=MjAxOS0wMS0xN1QxMDowNDozMS4wNT laO2J1eWVyOzlhOWU3OWJkNTc4MTUwY2M3MDgwMmJmMjRiYzE0 OGVkMTFlNDc3MGM4YzY3NjE0MzJhYTA3NGVlZWI1ZDJhOGM%3D
Niestety negatywne komentarze przeczytałem dopiero jak dostałem towar

CzarnyCzarownik
29.01.2019, 11:10
Jest jakaś opcja piaskować/szkiełkować z użyciem kompresora ze zbiornikiem 25l (maks 50l), zasilane 220V. Jakiś model z allegro, lub dostępny w markecie budowlanym za psie pieniądze? Z tego co widze to minimalna dysza w pistoletach na allegro to 4mm. Wiem też, że o pracy ciągłej moge zapomnieć jak i "komfortowej" pracy.
Kompresor chciałbym głównie do areografu/małego pistoletu lakierniczego, przedmuchania czegoś, pompowania kół.
Ale zastanawiam się, czy jest jakiś cień szansy użyć taki kompresorek do piaskowania trudno dostepnych miejsc, gdzie jest problem wjechać papierem ściernym/tarczą szlifierską.

matjas
29.01.2019, 11:48
największy problem jest oczywiście w źródle powietrza.

ALE

nawet malutką sprężarką możesz coś poczyścić /kiedyś były w lidlu pistolety i taki mam, jak również metalowy z zasysaniem inżektorowym/ i oczywiście nie usuniesz w ten sposób grubej farby itd, ale do odświeżania niewielkich elementów aluminiowych zwłaszcza jest jak najbardziej OK.
10 lat temu kupiłem małą marketówkę i poza wymianą presostatu wciąż działa. żeby coś psiknąć styknie.

do ałerografu zrób sobie sprężarkę z lodówkowego agregatu. dodatkowo będziesz miał pompę próżniową jakby coś trza było wymóżdżyć.

ja ostatnio przez formowanie próżniowe na mokro właśnie zrobiłem piękniastą kaburę do swojego colta snubnose :D dzięki za skórę killjoy :D po latach się przydała

m

ArtiZet
29.01.2019, 22:19
Działa ?
Działa :)
3cie podejście i zakup u wcześniej sprawdzonego i z autoryzacją Makity sprzedawcy.
produkcja 2018 i normalna gwarancja dzieki której jest możliwa rejestracji urzadzenia na 3-letnią gwarancje

matjas
29.01.2019, 22:55
ufff :D no to wierć, kręć do oporu :D w końcu

CzarnyCzarownik
30.01.2019, 08:28
Matjas: z tym podciśnieniem z lodówki to niezły patent wymysliłeś.
O areografie i lodówkowym kompresorku slyszałem już dawno temu. Chyba najlepsze rozwiązanie i przy samoróbce wychodzi cenowo bardzo spoko.

A kaburę też nieźle wydumałeś :Thumbs_Up:

matjas
30.01.2019, 09:11
To nie ja wymyśliłem - temat agregatu lodówkowego jest stary dość i popularny.

Lodówkowy agregat jest bardzo niepozorny ale jeśli jeszcze zostało w nim trochę życia to:

dmucha do niemal 20bar
ssie do niemal -1 /daje jakieś -0.95 na ile wierzyć moim instrumentom pomiarowym :D, nawet jak jest o -0.9 to i tak jest sporo/

daje to spore możliwości zabudowy takiego pyrtka gdzieś pod szafką lub w niewykorzystywanym kącie i wyprowadzenie sobie dwóch przewodów na stół /ważne aby przewód ssący jeśli jest nieużywany jako ssawa, był opatrzony filtrem - wiadomo o co B/. Do tego kupuje się jakikolwiek rozdupczonyu kompresor ze sprawnym presostatem i gotowe. Masz na stole sprężone powietrze i próżnię. można też zrobić pojemnik na sprężone powietrze do aerografu z pięciu butelek po Coli /są też takie grubsze/ ale warunek jest taki, że musi być presostat ustawiony na dajmy na to 5bar bo BUM! nikomu nie życzę.

Jeden taki kompresorek mam na strychu nad pokojem dzieci - jest w zasadzie niesłyszalny więc jak coś tam czasami dłubię to mam normalnie sprężone powietrze a nikomu nie przeszkadzam.
Zabudowany jest w niekompletny kompresor z unitu dentystycznego, który kupiłem kiedyś za 90PLN LOL wraz z presosatem, reduktorem i wyjściami - ma to pojemność 20l w dwóch baniakach. Działa bez zarzutu już trzeci rok. Oczywiście wydajność jest niewielka ale te 20l sprężonego powietrza pozwala spokojnie pracować przez parę godzin przy tokarce czyszcząc sobie pole pracy i detale. Oczywiście agregat dmucha 20bar max ale w butlach jest nominalne 6bar max.

Drugi mam w garażu jeszcze wolnostojący - to właśnie jego używałem jako pompy próżniowej - zastosowania tego patentu są po prostu nieskończone. Na starość też może się przydać :D :D :D :D
Zanim starość to tu trzebaby jeszcze kupić wakuostat i akumulator próżni, żeby robić jakieś laminaty itd. ale kaburę zrobiłem bez tych dwóch rzeczy.

Zajebiste urządzenie po podłączeniu jakiegoś pojemnika do odpowietrzania hamulców....

Jako wyposażenie warsztatu to polecam bardzo. Moja żona mówi, że jestem śmieciarz :D ale zawsze obczajam wyrzucone lodówki :D

m

Novy
30.01.2019, 13:46
Matjas, mam sprawną lodówkę do oddania.
Najważniejsze, żebyś ją sobie ode mnie odebrał :D

ArtiZet
30.01.2019, 13:48
Kiedys pozyczałem taką spreżarke z lodówki od sąsiada- poza słabą wydajnością to dość mocno pluła olejem.

matjas
30.01.2019, 15:30
Novy przecież będziesz robił paczkę do mnie za tydzień - nie bądź taki i dorzuć lodówkę :D

ArtiZet - nic takiego się nie dzieje. NORMALNIE taka sprężarka jest smarowana i chłodzona czynnikiem ale skoro go tam nie ma to trzeba do tego użyć czegoś innego.
Ja od lat po odłączeniu od macierzy stosuję Sonax MoS2 /taki odpowiednik WD40 ale działający/ psikając go do środka do rurki ssącej jak również /więcej/ do samego zbiornika - oczywiście pustego już bez czynnika.
Po wydmuchaniu nadmiaru taki zabieg wystarczy zrobić raz na rok a może i rzadziej - NIGDY nie miałem żadnego problemu z mgłą olejową nawet nie mówiąc o 'pluciu' olejem.
Oczywiście do malowania i tam gdzie potrzebne jest jakościowe powietrze trza założyć na wyjście filtroreduktor i używać czystych węży.

Jak pisałem to może być jedynie awaryjna sprężarka - napompujesz tym koło i owszem, ale najlepiej żebyś nie zapomniał odłączyć :D
Dobrze taka sprężarka współpracuje z niedużymi zbiornikami na powietrze kiedy jest sterowana presostatem bo to odpowiada mniej więcej jej projektowanej charakterystyce ON/OFF a ma o WIELE lżej bo pompuje tylko do 6-7bar - zależy jak ustawimy presostat.

Jeśli sąsiad nalał tam oleju sprężarkowego po kokardę to wiadomo, że lipa była.

No. To jak sie Wam zepsuje lodówka to już wiecie co dalej :D

m

flisak
30.01.2019, 16:40
Ja kiedyś za gówniarza, takim agregatem i aerografem całą Jawke pomalowałem.:)
A Jawka nie byle jaka bo choper był.

adniem21
01.03.2019, 08:05
Potrzebuje bity do wkrętarki nie musza być udarowe byle były trwałe bo mam dość objedzonych wkrętów. Długość 50 mm

matjas
01.03.2019, 08:18
wiha?
podstawa to dopasowanie bita do wkręta. jak się obróci parę razy pod naciskiem to i najlepsza stal klęka i traci krawędź :( nie pytaj mnie skąd wiem :D

colles
01.03.2019, 10:13
wiha?
podstawa to dopasowanie bita do wkręta. jak się obróci parę razy pod naciskiem to i najlepsza stal klęka i traci krawędź :( nie pytaj mnie skąd wiem :D

Człowiek całe życie się uczy szkoda, że na własnych błędach :D:D
Źle dopasowana końcówka uszkodzi śrubę albo bita. Różnica między PH a PZ niewielka ale ma znaczenie :)

flisak
01.03.2019, 16:32
Polecam Milwuake udarowe tego typu https://specnarzedzia.pl/bity-pz-bity-pozidriv/5528-milwaukee-shockwave-pz2-90-mm-bit-bity.html
Cena przystępna a robotę robią.

Misza
01.03.2019, 17:35
DeWalt. Mam zestaw bitów który kupiłem z wkrętarką od 3 lat. Używam codziennie profesjonalnie. Zero zużycia.

adniem21
04.03.2019, 09:11
Na dewalt-ah jeszcze się nie zawiodłem wiec spróbujemy, dzięki za opinie.

Prince
12.10.2019, 14:25
Rozglądam się za mikrometrem. W zasadzie potrzebuję gównie do kontroli płytek amatorsko. To ma sens? https://pl.aliexpress.com/item/32776268290.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.42e5786 06EWxOH&algo_pvid=1e235d58-9e83-447b-8599-0121d760a283&algo_expid=1e235d58-9e83-447b-8599-0121d760a283-10&btsid=a00a4511-ac04-4e00-8018-2fc905c3c916&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_5,searchwe b201603_55

ural2
12.10.2019, 15:16
Moim zdaniem kupić stary Polski manualny i będzie git.

Artek
12.10.2019, 15:22
Ma sens. Dobra cena.

Potrzebujesz też przynajmniej jedną płytkę do wzorcowania takiego mikrometru.

Ja bym wolał to: https://www.olx.pl/oferta/nowa-suwmiarka-mitutoyo-0-150-CID628-IDBYUru.html#81daf29e36
Mitutoyo to japońki ViS:drif:

ural2
12.10.2019, 15:34
https://m.olx.pl/oferta/mikrometr-CID628-IDAzSPM.html#position=4&page=2
Ja używam podobnego.

pałeł
12.10.2019, 17:35
Do płytek to najlepsza opcja czujnik zegarowy z podstawką stawiasz na obronione powierzchni kładziesz na blachę zero ponosisz czujnik wkładasz płytkę i masz wymiar a pozatym czujnik ma więcej zastosowań

Prince
12.10.2019, 18:52
Wszystko co mówicie okej. Rozumiem. Ale wiecie- wzrok do dupereli już nie ten, napisy na płytkach i wskazania manualnego ostatnio powiększałem w telefonie. A tu mam nadzieję na duży wskaźnik.

Wysyłkowo mikrometru z OLX nie kupię. Oglądałem dwa na motobajzlu i były zepsute. Też używane w fabrycznych pudełkach.

Czujnik świetna sprawa ale trzeba by stanowisko zrobić. W imadle to słabo by wyszło ;)

Lis
12.10.2019, 21:38
Weź jak największy zakres... Żebyś mógł sobie również np. tarcze zmierzyć w samochodzie. Ten, który wskazałeś jest do 12,7mm. Typowe są 25mm.

pałeł
12.10.2019, 22:48
juz tłumacze czujnik z podstawa montujesz na czymś co jest płaskie np kawał zelaza obrobiony z jednej strony wkraczasz te żelastwo w imadło, stawiasz podstawe przekrecasz magnesik i ustawiasz czujnik na np 1mm czyli zero na duzym i 1 na małym podnosisz "igłe" wkładasz płytke i masz jakiś tam wymiar czyli małą np 4 duza tarcza 67 czyli płytka ma 3,67 jak podniesiesz drugi raz "igłę" i opuścisz ma wskazać to co ustawiasz na początku czyli 1,00 jak wskazuje masz pomiar, czujnik przyda sie do wielu spraw nawet jeśli chodzi o tarcze w samochodzie to ważniejsze jest bicie tarczy nowej niż to czy wymiar graniczny starej jest jeszcze w normie bo jak min jest 26.4 MM to nie potrzebujesz pomiaru w setkach czujnik to przede wszystkim ustawianie i kontrola powierzchni osiowości, luzów promieniowych, osiowych pomiary są szybkie i skuteczne napewno bedzie to lepszy zakup niz mikromer bo te maja zakresy od 0 do 25mm i potem co 25mm ale wparuj sie w kreski a tu masz tarcze i wskazówkę jest lepiej ja pożyczam z roboty jak potrzebuje ale magnes w podstawie ma ten czujnik tak słaby ze mnie coś trafia :) ważna jest podstawa im więcej zakresu ruchu tym lepiej np taka
https://a.allegroimg.com/s1024/035c0a/fc1fccb24b889719792036f06d1b

dawid8210
13.10.2019, 07:27
I możesz wykorzystać czujnik do centrowania felg rower czy Moto, jak i tarcz hamulcowych. Wystarczy tylko dorobić odpowiednie adaptery

Prince
14.10.2019, 08:04
Nie no . Bez jaj. Stare koło jak sie udaje wycentrować do milimetra to jest super do tego nie trzeba czujnika do setek. Tarczy jeszcze nie nigdy nie mierzyłem. Gdy jest krzywa to przecież i tak nic z tym nie zrobię. Ale pomiary np bicia wałków, ich wyrobienia pod symerami itd ..przekonali mnie. Szukamy fajnego statywu? :D

flisak
14.10.2019, 09:44
Tarcza jak jest krzywa to da się to naprawić. Ja zjechałem z 0,5 mm do 0,05. Nie wiem jak działają chińskie czujniki zegarowe ale mikrometry nie działają. Kupiłem kiedyś na allegro i oddałem bo miał walnięty skok gwintu i sporo oszukiwał.

Ja z kolei chcę rozbudować warsztat o wiertarkę stołową. Rozważam zakup takiego cudu chińskiej technologii https://www.google.com/search?q=zx7016&rlz=1C1GCEA_enPL862PL865&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=7ohJG4WYBlslUM%253A%252Cq_QNxBRH-b9KyM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kS-Vn94n9s7F9dY8M0y0DJUFjuFvw&sa=X&ved=2ahUKEwjkpsH4oJvlAhVpsYsKHVtJBbAQ9QEwDXoECAQQD A&safe=active&ssui=on#imgrc=7ohJG4WYBlslUM: Może ktoś używał? Alternatywa to WS-15. A może ktoś z forumowiczów chce się pozbyć jakiegoś WS-a?

Kazmir
14.10.2019, 20:31
Mam takiego "Mercedesa" Co prawda jest dedykowany do pomiaru kół zębatych, ale płytkę jak najbardziej da radę.
Jak byś mieszkał jeden przystanek autobusowy ode mnie to sprawa byłaby prosta:)
Zwykły "zegar" tez da radę.

dawid8210
14.10.2019, 20:36
Nie no . Bez jaj. Stare koło jak sie udaje wycentrować do milimetra to jest super do tego nie trzeba czujnika do setek. Tarczy jeszcze nie nigdy nie mierzyłem...

Koło od szosy wycentrowałem sobie na 5 setek, tarcze podobnie.
Bez jaj;)

Flisak, bier tego zx-a. stół krzyżowy to zajebista sprawa. Popatrz, moze ktos sprzedaje używkę. Mnie udało się kupić z posuwem na falowniku. Zx radzi sobie:)
Spojrzałem na olxa...
Jest taka, trochę ulepszona..

jorge
21.11.2019, 21:55
Używa ktoś tej ładowarki z Lidla ?

Ypsi
21.11.2019, 23:58
Chyba dalej tak jest, że ta z Lidla i ta z Aldi, to Bosch C3, tyle że w różnych obudowach.

GregoryS
22.11.2019, 09:16
Ale to zdecydowanie nie ta ladowarka co na zdjeciu jorge :)

ArtiZet
22.11.2019, 09:33
To je booster. Raczej Bosch za tyle kasy to nie jest

Ypsi
22.11.2019, 20:33
Faktycznie Gregory, teraz się przyjrzałem i ta na zdjęciu jest jakaś większa.
Przepraszam mój błąd :)

tadzik
22.11.2019, 20:45
Oglądałem to dzisiaj. Ciężkie jak cholera, ciekawe ile to warte. Kosztuje 2 stówy, myślicie, że warto za tę kasę?

ArtiZet
22.11.2019, 20:57
Oglądałem to dzisiaj. Ciężkie jak cholera, ciekawe ile to warte. Kosztuje 2 stówy, myślicie, że warto za tę kasę?
Też to dziś macałem...tak jak nie jestem fanem elektronarzedzi z Lidla to zważywszy, że sam prostownik kosztował tam chyba 120-140 (kupiłem rok temu) to chyba warto jak ktoś potrzebuje boostera

Dario
23.11.2019, 14:12
CTEK MXS 5.0 można na alledrogo kupić już od 280 zł.
Jak pewnie wiecie, jest to uniwersalna samochodowo-motocyklowa ładowarka wysokiej jakości. To ja się wiec pytam: jaki sens za 2 stówki kupować jakość "made for Lidl"?

MrWaski
23.11.2019, 14:51
Nigdy więcej nie kupię nic z Lidla. Szmelc pierwsza klasa.
Kiedyś kupiłem za 5 dych menażkę turystyczną i już pierwsza jajecznica była przyprawiona kawałkami odłażącego z patelni teflonu. Potem dołożyłem i kupiłem zestaw Optimusa i jest nie do zarżnięcia.

Adagiio
23.11.2019, 15:08
Może i szmelc, ale mam wkrętarkę za dwie stówki z lidla i robię nią ponad 2 lata intensywnie. Nawet bateria trzyma tak samo jak była nowa. Miałem kilka gratów makity po 200/250 euro za szt. i po kilku latach poszły na śmietnik. Preferuję dobre narzędzia, ale te firmowe wcale już nie są takiej jakości jak kiedyś, mam trochę gratów Boscha chyba z 97 roku, nawet szczotek w nich nigdy nie wymieniałem i działają. Kolega używa dewalt i sobie chwali, tylko on ma te kupione w usa, twierdzi że dostępne u nas są gorszej jakości.

ArturS
23.11.2019, 17:31
Amerykę odkryłem :D Nie wiem dlaczego przez lata kombinowania z odkręcaniem śrub mniejszych i większych nie pomyślałem o wkrętaku/wykrętaku udarowym
https://image.ceneostatic.pl/data/products/1119816/i-jonnesway-wkretak-udarowy-ag010138.jpg
Czasami nie mogę ruszyć małych M5/M6, traktowałem je elektrycznym kluczem udarowym, ale to nie to, często kończyło to się objechaniem główki śruby. A tu taki mały sprytny gadżet i powiedzenie "bez młota to nie robota" jest jak najbardziej na miejscu :D:D:D:D

Prince
23.11.2019, 17:42
Amerykę odkryłem :D Nie wiem dlaczego przez lata kombinowania z odkręcaniem śrub mniejszych i większych nie pomyślałem o wkrętaku/wykrętaku udarowym
https://image.ceneostatic.pl/data/products/1119816/i-jonnesway-wkretak-udarowy-ag010138.jpg
Czasami nie mogę ruszyć małych M5/M6, traktowałem je elektrycznym kluczem udarowym, ale to nie to, często kończyło to się objechaniem główki śruby. A tu taki mały sprytny gadżet i powiedzenie "bez młota to nie robota" jest jak najbardziej na miejscu :D:D:D:D:Thumbs_Up:
Też polubiłem ostatnio. Np ratuje też przy zapieczonych śrubkach zbiorniczków płynu hamulcowego.

Z lidla mam kila rzeczy. Najlepiej wspominam prostownik z lidla który kupiłem do motocykla a zawędrował do warsztatu w którym lądowaliśmy nim przez kilka lat samochodowe, do ciężarówek, motocykli, pożyczałem znajomym, klientom i dalej działa.

Lis
23.11.2019, 20:50
Przy każdym moto coś takiego się przydaje. Jednak kilkanaście lat temu kupiłem coś najtańszego i 1-2 bity mam objechane. To powinno być coś lepszego jakościowo, bo to narzędzie specjalne.

Novy
23.11.2019, 22:08
Może i szmelc, ale mam wkrętarkę za dwie stówki z lidla i robię nią ponad 2 lata intensywnie. Nawet bateria trzyma tak samo jak była nowa. Miałem kilka gratów makity po 200/250 euro za szt. i po kilku latach poszły na śmietnik. Preferuję dobre narzędzia, ale te firmowe wcale już nie są takiej jakości jak kiedyś, mam trochę gratów Boscha chyba z 97 roku, nawet szczotek w nich nigdy nie wymieniałem i działają. Kolega używa dewalt i sobie chwali, tylko on ma te kupione w usa, twierdzi że dostępne u nas są gorszej jakości.

Miałem przyjemność pracować kilka dni Dewalt XR 18V różnymi urządzeniami.
Jedno akku do wszystkich urządzeń, moc, zadowolenie z używania. Po prostu cud, miód i malinki.
Cena duża, ale przyjemność z pracy gwarantowana.
Niestety nie wiem jak z trwałością.

MrWaski
24.11.2019, 00:10
Wszystkie obrobione phillipsy w trudno dostępnych miejscach wymieniam na imbusy i mam spokój.

Lis
24.11.2019, 09:57
No, ale żeby wymienić to trzeba jakoś po ludzku wykręcić... ;) Do tego to służy.
A jak już wykręcisz, to nie ma potrzeby wymiany jeśli śruba nie uszkodzona...

MrWaski
24.11.2019, 10:30
Jak jest zjechany phillips, to ten wynalazek też będzie miał problem - a wtedy tylko wiertarka do rozwiercenia łba i wykręcenia śruby kombinerkami..
Ponieważ nie wożę w sakwach motóra wiertarek, kowadeł, imadeł i specjalistycznych wykrętaków, więc wymieniam na imbusy, by łatwiej w jakiejś dziczy to ogarnąć i nie wozić pół warsztatu w dalekie trasy.

Franz
25.12.2019, 10:36
https://emokilo.myshopify.com/products/premium-inner-bearing-puller-set

Co to jest po waszemu " philips "
- czy to Torx ? - pierwszy z lewej

https://www.dhgate.com/product/universal-5pc-inner-bearing-blind-hole-pilot/412301649.html

Przydatne urzadzenie do warsztatu . Pewnie mój nastepny zakup
Do sciagania łożysk

consigliero
25.12.2019, 11:04
Dla mnie philips to taki krzyżak ten w środku. Torx to torx

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Dubel
25.12.2019, 11:08
https://emokilo.myshopify.com/products/premium-inner-bearing-puller-set

Co to jest po waszemu " philips "
- czy to Torx ? - pierwszy z lewej

https://www.dhgate.com/product/universal-5pc-inner-bearing-blind-hole-pilot/412301649.html

Przydatne urzadzenie do warsztatu . Pewnie mój nastepny zakup
Do sciagania łożysk
Philips to odmiana śrubokrętu krzyzakowego PH (4 bit na twoim zdjęciu)
Jeśli chodzi o ściągacz to rewelacja, a do tego zestawu można jeszcze dokupić końcówki do wbijania łożysk zwane to też młotkiem precyzyjnym.

Zet Johny
25.12.2019, 11:08
Od lewej
torx, płaski, pozidriv, phillips, imbus

Emek
25.12.2019, 11:10
Phillipshttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20191225/9c74788adc6b19e3edca61988a5a6c4a.jpg

Franz
25.12.2019, 11:26
Dzieki za wyjaśnienie. Do tej pory Philips kojarzyl mi sie tylko z produktami elektrycznymi
I rzeczywiscie nawet w wikipedii jest

Do tej pory uzywalem nazwy srubokret krzyzakowy
PH +

garbaty
25.12.2019, 11:46
Tak po prawdzie to ten ostatni to iNbus, ale mało kto już używa tej formy. Jest jeszcze torx2, śruba ze słupkiem pośrodku gniazda. Klucz ma otwór

Novy
25.12.2019, 12:08
Tak po prawdzie to ten ostatni to iNbus, ale mało kto już używa tej formy. Jest jeszcze torx2, śruba ze słupkiem pośrodku gniazda. Klucz ma otwór

Pomimo tego, że to niemiecka nazwa (INBUS) to Niemcy i tak mówią - sechskantschlüssel - klucz szesciokątny. I to też nie jest jego pełna nazwa.
Pełna nazwa brzmi: Innensechskantschlüssel :D

rumpel
25.12.2019, 12:13
Imbusa zwie sie też klucz ampułowy lub allena

Novy
25.12.2019, 12:21
INBUS, nie imbus!

rumpel
25.12.2019, 12:32
https://pl.wikipedia.org/wiki/Imbus

Novy
25.12.2019, 12:52
Ciocia Wikipedia to żaden argument ani podstawa - każdy 'mądry' inaczej może ją edytować lub pisać, co mu ślina na język przyniesie.

https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/inbus-a-nie-imbus;3818.html

I nawet jeśli jest to uzus to chociaż piszmy jak należy.

Również także to, że mówi się ampułowy to też wynika z faktu zaokrąglenia końcówki inbusa. Klucz Allena to też bezczelne opatentowanie nazwy przez Amerykanów wynalezionego klucza (czy/lub systemu) przez Niemców.

bukowski
25.12.2019, 13:21
Ciocia Wikipedia to żaden argument ani podstawa - każdy 'mądry' inaczej może ją edytować lub pisać, co mu ślina na język przyniesie.

https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/inbus-a-nie-imbus;3818.html

I nawet jeśli jest to uzus to chociaż piszmy jak należy.

Również także to, że mówi się ampułowy to też wynika z faktu zaokrąglenia końcówki inbusa. Klucz Allena to też bezczelne opatentowanie nazwy przez Amerykanów wynalezionego klucza (czy/lub systemu) przez Niemców.Tak mówią Ci, którzy coś tam o Wikipedii usłyszeli 10 lat temu.
Od dawna artykuły w Wiki podlegają moderowaniu i formalnej kontroli. I choć zdarzają się babole (jak ten, który podałeś) oraz złośliwe edycje szczególnie przy kontrowersyjnych hasłach, to przeciętna jakość artykułów jest wysoka. Według ekspertów przewaga wiki - a raczej kolektywnej mądrości vs. wiedzy eksperckiej polega na większej aktualności oraz bardziej neutralnego punktu widzenia.
W linku skrót jednego z wielu badań Wiki vs. Britannica podpierajacy to, co napisałem.

https://hbswk.hbs.edu/item/do-experts-or-collective-intelligence-write-with-more-bias-evidence-from-encyclopdia-britannica-and-wikipedia

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Artek
25.12.2019, 14:28
Chyba se kupię pod choinkę.

Adampio
25.12.2019, 16:16
Za oceanem określenie philips jest prawie tożsame ze śrubokretem. Znany mi osobiscie amerykanski nastolatek zdziwil się gdy dowiedział się że są także wkręty z jedym nacieciem 😁

Ale w takim razie świąteczna zagadka: który klucz ma kręconą rączkę: szwedzki czy francuski? Ja od mojego (już św.p.) Ojca nabylem wiedze że szwedzki ale znam osoby, dla których tak ma klucz francuski. 😉

Franz
25.12.2019, 16:26
Klucz nastawny franuski. Tata sie mylił
Szwedzkiego są dwa rodzaje
Do śrub i rur .w necie znajdziesz

Dario
25.12.2019, 17:03
INBUS, nie imbus!

Imbusa zwie sie też klucz ampułowy lub allena

Obaj (Ty i Novy) macie rację.
Oryginalnie był iNbus poniewaz nazwa pochodzi pochodzi od niemieckiego Innensechskantschraube.
Uzywane u nas iMbus to po prostu spolszczenie.

flisak
25.12.2019, 17:46
Philips = krzyżak Ostatnio nastoletni syn kolegi stwierdził, że to plusik. A płaski to minusik :)

consigliero
25.12.2019, 19:50
Klucz nastawny franuski. Tata sie mylił

Szwedzkiego są dwa rodzaje

Do śrub i rur .w necie znajdziesz

Dla mnie francuski był zawsze taki

https://images.app.goo.gl/rnjrdJfF4uWSAcd5A

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191225/49702cc6cfc84f4b0db208539d52f1ca.jpg

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

MrWaski
25.12.2019, 23:46
To czy Rada Języka Polskiego uzna imbus bądź inbus za bardziej prawidłowe, zależy w dużym stopniu od tego, które spolszczenie będzie częściej używane. Na razie wygrywa imbus... :D

bukowski
26.12.2019, 00:25
Philips = krzyżak Ostatnio nastoletni syn kolegi stwierdził, że to plusik. A płaski to minusik :)krzyżak to zbyt ogólnie. Tych Krzyżaków jest kilka, jeśli uzywasz niezgodnych, niszczy się łeb wkreta albo koncowka/bit.

bukowski
26.12.2019, 00:26
Dla mnie francuski był zawsze taki

https://images.app.goo.gl/rnjrdJfF4uWSAcd5A

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191225/49702cc6cfc84f4b0db208539d52f1ca.jpg

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalkmosz recht. to je szwarny francuz

Franz
26.12.2019, 04:46
consigliero, toż to samo napisalem
Moje foty byly z kluczem szwedzkim

madafakinges
31.12.2019, 10:21
Leniwy jestem w starym roku, polećcie mi jakąś wkrętarke z udarem do użytku garażowo domowego za max 500zł może być mniej.

ArtiZet
31.12.2019, 11:00
Olej ten udar bo i tak nic tym sie nie da wywiercic.
Za taka kase to kup w Lidlu ichniego Parksidea albo jeszcze swego czasu był tam mały Bosch z 2ma bateriami

siwy
31.12.2019, 11:00
Mam dwie: einhel i milwaukee. Różnica między jakością i parametrami taka sama jak i w cenie :). Odkąd mam tą milwaukee to nawet nie użyłem ani razu klasycznej wiertarki. Wiercenie z udarem w ścianach/suficie robi się tak samo jak sieciową wiertarką (hez młota)

ArtiZet
31.12.2019, 11:10
siwy, zauważ o jakim budżecie mowa ;)

krajcar
31.12.2019, 12:12
Od roku tyram akumulatorową wkrętarkę Ryobi z leroy i robi robotę, mogę polecić

matjas
31.12.2019, 12:14
mosz recht. to je szwarny francuz

to jest francuz 'bez' :D

GrubyDDZ
31.12.2019, 12:31
Olej ten udar bo i tak nic tym sie nie da wywiercic.
Za taka kase to kup w Lidlu ichniego Parksidea albo jeszcze swego czasu był tam mały Bosch z 2ma bateriami
Udar super się spisuje np przy kręceniu grubych wkrętów w drewnie (poręcze , wiaty idp)

ArtiZet
31.12.2019, 12:39
Udar super się spisuje np przy kręceniu grubych wkrętów w drewnie (poręcze , wiaty idp)
O, widzisz,,mądrego to i miło posłuchać :)
Potrenuję na wiosnę ze SPAX-ami :D

next22
31.12.2019, 13:16
Pany udar do wkręcania a udar do wiercenia to są dwie całkiem inne zabawki.
Prywatnie mam Ryobi zakrętarka jest OK w fabryce Makitę jest bardziej poręczna.

Dubel
31.12.2019, 18:52
W domu używam Ryobi one+ od 2015 mam tych narzędzi około 15, wyremontowane dom, wybudowalem garaż, wyremontowane warsztat i duzooo w koło domu i dalej żyje wszystko. Za te pieniądze ciężko coś lepszego. Używam w pracy sprzętu prof makita, hilti, festol czy dewalt i jest lepszy ale porównując cena jakość ryobi wypada bardzo dobrze

MrWaski
31.12.2019, 18:57
Od kilku lat używam malutką Black&Decker z BP za punkty. Do śrubek i małych wierteł działa wyśmienicie. Miałem dokupić drugą bakterię, ale nie ma takiej potrzeby. Ładuję bardzo rzadko, trzyma pojemność wyśmienicie. Jak się kiedyś zepsuje, kupię taką samą.
Do wiercenia z udarem mam potężny młot pneumatyczny Graphite 58G862 1500W - w każdy beton wchodzi jak w masło. Kupiłem go, gdy wierciłem w betonie zwykłą wiertareczką z udarem mechanicznym i dwa otwory mordowałem z pół godziny. Wiertareczka nieźle dostała w doopę przy okazji... Do śrub używam klucza pneumatycznego 680 Nm.
Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

PS
Wcześniej miałem inne tanie wkrętarki i zawsze problemem były akumulatorki, które padały dość szybko.

next22
31.12.2019, 21:21
Dziś aku robią już robotę :)
W makicie szybciej padnie operator niż bateria :)
Najlepszego w nowym roku :)

voytas
31.12.2019, 23:42
O, widzisz,,mądrego to i miło posłuchać :)
Potrenuję na wiosnę ze SPAX-ami :D

w drewnie z wkrętami o grubości powyżej 4mm udar robi robotę choć akustycznie jest wkurwiający

MrWaski
01.01.2020, 08:43
W drewnie powyżej 4 mm wiercę dziurki pod wkręta, 1-2 mm cieńszym wiertłem, zależy jakie drewno, i wchodzi jak w masło, a trzyma że ho, ho...

Dubel
01.01.2020, 11:51
W drewnie powyżej 4 mm wiercę dziurki pod wkręta, 1-2 mm cieńszym wiertłem, zależy jakie drewno, i wchodzi jak w masło, a trzyma że ho, ho...
To robisz błąd ;)

MrWaski
01.01.2020, 12:41
To robisz błąd ;)
Na czym ten błąd polega?
Zwróciłeś uwagę że piszę o grubych wkrętach? Badania naukowe dowodzą, że wytrzymałość takiego rozwiązania jest dużo większa. Drewno jak pęknie wkręcając grubego wkręta, to jest to dopiero błąd. Z kolei w dąb w życiu nie wkręcisz wkręta powidzmy fi 10 mm bez ukręcenia go. Zwykłych wkrętów nie robi się ze stali narzędziowej.
Ja napisałem bardzo ogólnie.
Dużo zależy też od rodzaju i rozmiarów drewna w jakie wkręcasz wkręta, no i długości wkręta. Średnicę wiertła dobiera się odpowiednio do twardości drewna i wysokości gwintu.

next22
01.01.2020, 12:45
Czasem warto nawiercać by materiał nie pękał wszystko zależy od sytuacji. Twardość drewna itp.
Fajne są teraz śruby kręcone bezpośrednio w beton bez dybli.

Dubel
01.01.2020, 13:51
Na czym ten błąd polega?
Zwróciłeś uwagę że piszę o grubych wkrętach? Badania naukowe dowodzą, że wytrzymałość takiego rozwiązania jest dużo większa. Drewno jak pęknie wkręcając grubego wkręta, to jest to dopiero błąd. Z kolei w dąb w życiu nie wkręcisz wkręta powidzmy fi 10 mm bez ukręcenia go. Zwykłych wkrętów nie robi się ze stali narzędziowej.
Ja napisałem bardzo ogólnie.
Dużo zależy też od rodzaju i rozmiarów drewna w jakie wkręcasz wkręta, no i długości wkręta. Średnicę wiertła dobiera się odpowiednio do twardości drewna i wysokości gwintu.
Wszystko zależy od sytuacji, grubości materiału oraz jego typu. Wiercenie zawsze przy grubych wkręta h by wchodziły łatwiej jest stanowczy błędem, tylko tyle i aż tyle.

colles
01.01.2020, 14:45
Wszystko zależy od sytuacji, grubości materiału oraz jego typu. Wiercenie zawsze przy grubych wkręta h by wchodziły łatwiej jest stanowczy błędem, tylko tyle i aż tyle.

Chyba nie za bardzo wiesz o czym mówisz :) Wkręty na przełomie ostatnich lat bardzo się zmieniły . Na dzień wysokiej jakości wkręty mają żłobienie na początku które działa jak wiertło. Ułatwia to wkręcanie i nie powoduję pękania.

garbaty
01.01.2020, 14:58
Wurtha wchodzą jak w masło, 120x6, 120x8, 160x6. Bez nawiercania, wkrętarka ryobi

ArtiZet
01.01.2020, 17:30
Przy robieniu wieźby patrzylem jak ciesle wkręcali SPAXy no powiem ze aż miło było patrzec jak wchodziły bez żadnego wiercenia a czesto łączyli belki 20cm.
Na wiosne bede robił altane i tez mam zamiar je kupić.

Dubel
01.01.2020, 17:32
Chyba nie za bardzo wiesz o czym mówisz :) Wkręty na przełomie ostatnich lat bardzo się zmieniły . Na dzień wysokiej jakości wkręty mają żłobienie na początku które działa jak wiertło. Ułatwia to wkręcanie i nie powoduję pękania.

Zapewniam Cię że bardzo dobrze wiem o czym mówię ;)

Przy robieniu wieźby patrzylem jak ciesle wkręcali SPAXy no powiem ze aż miło było patrzec jak wchodziły bez żadnego wiercenia a czesto łączyli belki 20cm.
U siebie wierzbe na garażu i latanie robiłem z 48x198 i co druga jest krecona w pionie 30cm wkręt bez wiercenia. Lubi tu czasem powitać więc trzeba robić to solidnie

colles
01.01.2020, 17:36

Oryginalny SPAX ma specjalne ukształtowany gwint na początku dzięki czemu idą jak w masło ale niestety cena jest wysoka :)

http://fachowydekarz.pl/wp-content/uploads/2015/06/wkrety-spax-pewny-dach-nad-glowa.jpg

Obecnie na rynku są wkręty ciesielskie o średnicy 8, 10 mm i długościach do 400mm które z łatwością wkręca się w więźby. Tyle że wkrętarka ich nie pociągnie ale zakrętarka śmiga aż miło :)

MrWaski
01.01.2020, 18:12
Niedługo okaże się, że Mada będzie wkręcał tą akumulatorową wkrętarką za 5 stów przęsła do drewnianych mostów... :haha2:

Leniwy jestem w starym roku, polećcie mi jakąś wkrętarke z udarem do użytku garażowo domowego za max 500zł może być mniej.
... i do tego będzie to robił w przydomowym garażu! :bow:

Idę na piwo.

jorge
02.01.2020, 01:39
Ludzie - dawno nie robiłem niczego kompresorem :). Proszę o poradę jaki sprzęt do malowania (okazjonalnie, blacha i przydomowe) i piaskowania (pistolet, maska etc.) polecacie. Pytanie do użytkowników :).

CzarnyCzarownik
02.01.2020, 02:38
Jak masz dużo cierpliwości to wypiaskujesz kompresorem 25l z castoramy za 300zł i pistoletem do piaskowania z butelki i pistoletu do dmuchania (dysza chyba miała 3mm). Piaskowania około 15-20sekund. Ja tak bawiłem się z zaciskami, pompami i wyszło dla mnie bomba. Malowanie to nie problem i taki kompresor da radę malować z pistoletem mini hvlp. Ale malowanie raptorem czy barankien odpada takim małym kompresorkiem.

Jak chcesz piaskować amatorsko, ale poważniej to kompresor potrzebujesz naprawdę spory i 2 fazy na pewno odpadają. Ja już bym więcej nie bawił się w piaskowanie tym pierdkiem :)

Jak chcesz to tu możesz zobaczyć efekty piaskowania takim zestawem:
https://youtu.be/YRopDK8XuW0

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

aadamuss
02.01.2020, 09:47
Piasek jest jakiś extra czy z piaskownicy? pozdr adam

CzarnyCzarownik
02.01.2020, 11:14
Mikrokulki szklane 100-200 mikrometrów do alu, a do gaźnika była soda.

jorge
02.01.2020, 12:59
Jak masz dużo cierpliwości to wypiaskujesz kompresorem 25l z castoramy za 300zł i pistoletem do piaskowania z butelki i pistoletu do dmuchania (dysza chyba miała 3mm). Piaskowania około 15-20sekund. Ja tak bawiłem się z zaciskami, pompami i wyszło dla mnie bomba. Malowanie to nie problem i taki kompresor da radę malować z pistoletem mini hvlp. Ale malowanie raptorem czy barankien odpada takim małym kompresorkiem.

Jak chcesz piaskować amatorsko, ale poważniej to kompresor potrzebujesz naprawdę spory i 2 fazy na pewno odpadają. Ja już bym więcej nie bawił się w piaskowanie tym pierdkiem :)

Jak chcesz to tu możesz zobaczyć efekty piaskowania takim zestawem:
https://youtu.be/YRopDK8XuW0

Dzięki.

aleks
03.01.2020, 06:45
Wkręcając wkręty w twarde drewno trzeba nawiercać, również w miękkie jeżeli jest konieczność użycia wkręta na skraju przykręcanego elementu i to nie wiertłem 1-2 (chyba ,ze wkręt jest 4) ale takim ,jaka jest średnica wewnętrzna wkręta. Podobnie i łeb wkręta powinno się nawiercić jeśli wkręcamy w twarde drewno.
Osobiście ,gdy wkręcam dłuższe wkręty ,to poza nawierceniem maczam czubek wkręta w oleju lub ślinię go.
Na wkrętach zjadłem zęby;)

jorge
15.06.2020, 17:09
Hej. Macie może doświadczenie z wyrzynarkami. Jaką dokładną kupić?

MrWaski
15.06.2020, 17:17
To zależy co chcesz wyrzynać?

pałeł
15.06.2020, 17:29
Wyrzynarka dokładna ? tego chyba nikt jeszcze nie zrobił mam taka wersja w kartonie

X1aHwQOeboA

Choć do drewna i płyt wirówowych używać wole zagłebiarki.

MrWaski
15.06.2020, 17:38
Jeśli do drewna, sklejki i plastiku, to dokładniejsze od ręcznych są wyrzynarki stołowe. Łatwiej prowadzić materiał. Te ręczne to jak deskę do sławojki obrabiasz... ;) Mówiąc serio, dużo zależy od opanowania techniki cięcia.
Dawno temu kupiłem ręczną najtańszą, żeby potestować i daję nią radę do dziś. Dokładna obróbka to tylko na pile stołowej i frezarce.

torak
21.06.2020, 09:07
To ja zapytam o otwornicę do metalu. Potrzebuję zrobić kolka otworów w stali gr 2-5 mm. Jakąś konkretną markę polecicie? Na rynku pełno tego tylko czy to co warte?
Znalazłem otwornicę ProFit ale cena zabija.

garbaty
21.06.2020, 09:11
Do małych średnic w stali używam frezu a do większych wiertła stożkowego milwaukee.

matjas
21.06.2020, 09:42
Nie podajesz Torak jakie to fifirifi tych otworów oraz ile ma ich być.
Przy 5 mm i wiertle stożkowym/stopniowym możesz nie przebić się jedną średnicą przez materiał - jeśli możesz wiercić z dwóch stron to ok, jeśli profil to dupa. Chyba, że nie przeszkadza Ci gzymek/fazka z większej średnicy.
Jak otwory powyżej 35mm to są otwornice skolko ugodno z wiertłem prowadzącym. Robi to dobrze pod warunkiem wolnych obrotów i systematycznego podlewania chłodziwem. Chłodziwo lub jakiś tam cutting fluid ogólnie i tak obowiązek przy każdej obróbce. Od biedy może być WD40 - zawsze to lepiej niż nic.

Max co robiłem ten sposób to 70mm w 4mm stali czarnej. Idzie bez problemu wiertarką aku na pierwszym biegu. Jedyny warunek jest aby zanim zacznie się wiercić na dobre wyrobić sobie wyraźny rowek prowadzący bo inaczej szlag tafi pilota. DAHIK :D

Jeśli otworów nie jest wiele po taniości casto lub leroy gdzie możesz pomacać otwornice i adaptery. Na poważną robotę będziesz wiedział jak się uzbroić.

M

muszel72
21.06.2020, 10:42
Czy wiertarki kolumnowe ze znanego portalu za 500-600 zł są coś warte? Zawsze były stołowe napędzane paskiem?

torak
21.06.2020, 12:29
Nie podajesz Torak jakie to fifirifi tych otworów oraz ile ma ich być.
M

generalnie mam na myśli totalną amatroszczyznę. fi do 35-40 mm, kilka, kilkanaście otworów w profilu kwadratowym by przymocować go solidnie do ściany. Nakrętkę chcę dać tylko przez bezpośrednio przylegającą ściankę, a przez większy otwór klucz.

A marka Morse? Ładnie robi na jutubie :-)

Co do wiertarek kolumnowych. Kiedyś miałem potrzebę zakupu takiej dla freza fi 35 do drewna. LIPA.Silnik za słaby stawała przy najmniejszym obciążeniu. NA szczęście trafiłem na przetarg syndyka i kupiłem WS-15 za grosze. NIDOZAJECHANIA

garbaty
21.06.2020, 12:36
Panie, 35-40 w stali 5mm to już nie jest amatorszczyzna :) wiertło stożkowe stopniowanie ma wysokość skoku (głębokość danego fi) 4-5mm. Co do jednej ściany profilu i otworu pod nasadkę to stożek może się nie nadać bo do 35mm musiałby wejść dość głęboko i możesz wwiercić się w przeciwległą ścianę. Kup otwornicę danej średnicy z wiertłem prowadzącym, tzw. Koronkę

torak
21.06.2020, 12:54
Toż właśnie to chcę kupić:D. Powtórzę więc pytanie:
Jakiej marki? (najlepiej z doświadczenia)

Majster
21.06.2020, 13:09
Jak chcesz mieć na lata to kup coś markowego. Jak jednorazowa akcja to za cenę dwóch otwornic masz komplet chińczyka. Czasem muszę zrobić otwór 25 - 70 to kupiłem tani zestaw otwornic, wymieniłem wiertła prowadzące gdyż były z plasteliny i daje radę, koronki są naprawdę dobre jakościowo. Polewam chłodziwem albo używam terebora. Mam też otwornice z węglikiem ale nie było okazji używać. No i wypada żeby maszyna nie miała bicia / luzu na wrzecionie bo efekty słabe i narzędzie szybko niszczy.

dawid8210
21.06.2020, 14:00
Jak już zaczniesz wiercić, to wycofuj co chwilę narzędzie, bo się zapycha, nie wypchnie wióra jak wiertło. Dużo chłodziwa. Sam mam jakieś marketówki typu Verto, Dedra,ale za mało otworów zrobiłem żeby pisać jak to żywotne. Gryźć, gryzie, choć niektóre potraciły po kilka zębów..

Kiedyś pożyczyłem taką wiertarkę za kilka stów. Wiertło 12 poszło, ale się paski ślizgały, podstawka gięła, kolumna to samo. Kupiłem zx7016 używkę i jestem zadowolony :)

garbaty
21.06.2020, 15:28
Używam Wurtha i Milwaukee, najłatwiej dostępne i w miarę przyzwoite. Nie jest to wyższa półka ale też nie są z plasteliny

Novy
21.06.2020, 22:28
Używam Wurtha i Milwaukee, najłatwiej dostępne i w miarę przyzwoite. Nie jest to wyższa półka ale też nie są z plasteliny

Würth nie robi sam narzędzi, więc jako tako marką narzędzi nie jest ;)
Współpracują z różnymi firmami i dają tylko swój znaczek :)

Są to jednak raczej te lepsze marki, z którymi współpracują.

garbaty
22.06.2020, 10:08
Zgadza się, rebranding. Ale wkrętarki które wyglądają jak Skill z naklejka wurtha działają już od 12 lat.

pałeł
22.06.2020, 13:06
Ja koronki mam z Boscha wpinam je w sds bo w młotowiertarce mam sprzęgło to mi rak nie wyrwie jak złapie w pracy używałem bahco oraz jakiś niebieskich chyba irwin nie zapominać o smarze do wiercenia i wolne obroty i będzie ok

torak
25.06.2020, 15:30
A skończyło się na otwornicy Hitachi (obecnie Hikoki) działa:).
Dziękuję za pomoc.

szynszyll
06.08.2020, 16:16
wlasnie odebralem od kuriera. regularna cena to okolo 130pln. sadze ze za taka kase warto.

https://allegro.pl/oferta/stanley-zestaw-bitow-torx-na-nasadkach-24-sztuki-9480914777?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_narzedzia&ev_adgr=Narz%C4%99dzia&gclid=CjwKCAjw1K75BRAEEiwAd41h1NUOd-_GwX8pC4q2r3PXjBGxUWG8nbmFme53WaC3CRB8pVVMRIF-RRoCWlwQAvD_BwE

dawid8210
07.08.2020, 22:56
Szukam klucza pneumatycznego. Robota przy swoim aucie. Koła, zawieszenie, czasem ojca c330. Powietrza mam dosyć. Sprężarka samoróbka z silnika spalinowego. Oczywiście chcę chińczyka;) Ludzie chwalą bardzo Satre 1500. Ma ktoś do czynienia z tym kluczem? Albo co innego wartego uwagi?

szynszyll
08.08.2020, 12:56
kup ASTA. tajwanski producent robiacy dla 90% rynku. brenduja go potem wszyscy. beta, hazet, facom. ja chcialem hazeta bo panie cudo niemieckie i tak trafilem na firme ktora im to robi. uzywam od 10 lat - zero problemow. kosztowal 500pln - taki sam z napisem Hazet juz 950pln.

dawid8210
08.08.2020, 14:44
Się zainteresuję tym kierunkiem. Podziękował:)

jorge
10.08.2020, 18:28
Robią narzędzia - cholernie polecam Warynski oryginał

flisak
10.08.2020, 21:28
Się zainteresuję tym kierunkiem. Podziękował:)

Ja zgodnie z sugestią Szynszyla kupiłem taki https://allegro.pl/oferta/adler-ad-vgl2209-klucz-udarowy-pneumatyczny-1350nm-5674208579?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czescimaszyn_pla_akcesoria_na rzedzia_i_sprzet_warsztatowy&ev_adgr=Narz%C4%99dzia+i+sprz%C4%99t+warsztatowy&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czescimaszyn|1539703379|g|c&ev_adgr=|59073944112|292532562710|&utm_term=pla-383007088478||-|-1011419|&utm_content=|pla|mc:130759782-p:5674208579|&gclid=EAIaIQobChMIjJmL-K6R6wIVGqd3Ch3evgk-EAQYASABEgKimvD_BwE
Jestem bardzo zadowolony. Na razie jeszcze nie było śruby, na której by poległ.

dawid8210
13.08.2020, 12:09
No więc kupione. Satra 1500. Nakrętka tylnego koła co to nieodkrecana lata na klucz 32, w ursusie poszła po 2 sekundach klepania. Wąż 10 metrów. 8 bar, srednica 13 mm. Śruby zawieszenia od kichnięcia.

gerard36856
13.08.2020, 12:58
Jaki jest wydatek powietrza potrzebny?
Ciśnienie to jedno a przepływ drugie.
Jaki musi być kompresor do tego?

dawid8210
13.08.2020, 13:31
Piszą że zużywa 150 l/ min. Kompresor to mam zrobiony z silnika od malucha, na butli 180l. Osuszacze, reduktor, filtry są na 3/4 cala więc nic mi powietrza nie blokuje, jak w marketowych kompresorach.

flisak
13.08.2020, 22:01
Nie tyle wydajność pompy co fiu węża istotne. 10mm min.

Artek
15.08.2020, 19:57
1. Czym pomalować imadło?

2. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie stół warsztatowy z regulowaną wysokością.
Nerw człowieka czasem bierze, jak wisi zgarbiony na jakąś pierdołą. Czasem przydałoby się podnieść blat o co najmniej 30 cm. Domyślam się, że stracę trochę na stabilności przy takim rozwiązaniu. Konstrukcja nożycowa mi tylko do głowy przychodzi. Stół 200*100 cm. Podnoszenie lewarkiem. Prąd i hydraulika odpada z powodu czasowych braków dostaw prądu i dużego skomplikowania. Ktoś widział już takie rozwiązania?

torak
15.08.2020, 21:46
Na OLxsie widziałem. Ktoś takie popełnia i sprzedaje. A hydraulika ręczna jest ok.

matjas
15.08.2020, 22:48
Arti:

1. Młotkowy hammerite. Bardzo fajnie wychodzi;
2. Na przykład: https://youtu.be/38yPR25VSw4

pałeł
15.08.2020, 23:33
1. Czym pomalować imadło?

2. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie stół warsztatowy z regulowaną wysokością.
Nerw człowieka czasem bierze, jak wisi zgarbiony na jakąś pierdołą. Czasem przydałoby się podnieść blat o co najmniej 30 cm. Domyślam się, że stracę trochę na stabilności przy takim rozwiązaniu. Konstrukcja nożycowa mi tylko do głowy przychodzi. Stół 200*100 cm. Podnoszenie lewarkiem. Prąd i hydraulika odpada z powodu czasowych braków dostaw prądu i dużego skomplikowania. Ktoś widział już takie rozwiązania?

ad 1 farba :D
ad 2 Sigmund ale to zależny do czego bo stolarz jednak bedzie chciał stół drewniany

Artek
16.08.2020, 10:30
Pałeł z tą farbom to słaby taki dżołk :p
Sigmunt widzę to robi hurtowo, ale cenka opada. Ja sam coś bym zrobił.

Młotkowa jasna zieleń będzie w sam raz.
W zimę coś się wyspawa ale w ziemi tego nie zatopię, bo za dużo roboty. Blat drewniany, drewno u mnie to nie problem.

pałeł
16.08.2020, 13:23
siegmut to jednak stoły do spawania głównie. Stolarzowi czy mechanikowi mogą nie pasować dla nich są inne rozwiązania.
A co do farby czym kolwiek pomalujesz jest ok najczęściej to zwyczajnie jakaś reszta farby. Nie pomalujesz tez bedzie dobre imadło nie zgnije jak pracujesz to i tak farbe zedrzesz w sumie malować to chyba wtedy jak renowacje sobie robisz inaczej raczej nie ma sensu.

https://lh3.googleusercontent.com/F1fDFc3l0K9iXWcBZssMLXByAngFovm0_igSsiD-Hef-qdUXHZj6vFL9IkV438o_czPz76C_9iquyLjU9Gb_xsaLGqyQXZ CeI_p1MTVu8PtHzr7KhHgB7Au7GYTpGB64J9nhyl2pHnsAYti0 idxrTk1l4pzEjAlA_vROZcbzZed-Hea2ZioJOx0w838aVaAYcyOCScydbUCtZX6sNvVkrRij97Ux7g m2d15Nr63gS3EbTxHWHpcG7pZLrpuWBJ8aYqQYae-LAMwWhskchbnqcsgAJ_toObf3dBtjX3DnhZG81aIlNoMuWUj9p DC_SNvvggJjA4dmNTYj_dSweYdoBDG32DIe67z0B5krewQSHH-E16JQcxq4IfUau8H_cP5vYyzly0XCToO9FTNlrfZMYS16ZPLzi yWMh4Fgt2tTXmsCW1j6frq_FQ4_HKMeGF1CCKnnYg0-cDtkzTjKQiN6JN0IdwC5GEAFaskSIRL0C1j2jkwEdT_slkRH9i skJcdmjgLkrJkE-yEE-1UY0uPrcSmq0I8ZYi4SQw9BKfZ4-roKuqoMEL2hPPPgXBex42LjD1-ZWLAxQxfrGSv-PhOMylfhlwgG6JF7Zv86VgzahllpWxhVvAd-LwcFSdX56V7ppbEoaeXp0x6Doieb9T6xTz8kmqZ5pxbt8k-HL_edDadQvcmtl14uzZ9z4QfF-Q=w1227-h920-no?authuser=1

taki ma miałem w robocie
a ten sobie zrobiłem w domu
https://lh3.googleusercontent.com/t_79PT5bMNFfxJJQOLbTNbdsHnfw6F-GxzPiWfj2lSGzY7sBlTK0TW7HhX7VBMEntz_YMZsxmFchePvHz hL3Q5FsrgWgtIPPygD3xXa13RPC6Eq9nw9maEtfpR-IY4iNNi4E3BKxG5AfJ-ERYdPlV03XCqpYXf2R2AIVOk6gkqqmPMNyVJrOcuFCTNPVkddl ifToIJzNfx1o8-5_d-0_p1pSAeZ3mspTcHVTy5T5TCzyoUhIt6KH6wTSo5XZXKQq1N63 Xdtf7b4k-19TJh37dCkrTGtDydq1jN2oKX-qLNStNNzQqnwamY8xk1RRC6P5JCQL82hxEMcyum5WUv1b6OY_Q VPh0Gh9BEyVX_x1K3d8mggyq9ELyE2tDRhTSGjCVd1LwTGHLKp EpyMGU_O-euwZJSeLajFj9dnKir5KfZnsCe8QJCuKvc9BkyQNhTIpc7x5jd CNO4s9ieRkH5dRj2mWg0ScudJxhRFGJjxunU_KYbVm_3AILp6e OFJSyKvFSrn4AOxUM654ewtCC690bMZehm73C0x7jnZ081hzea Lgn-nX42w3HgEMh-LjI-gk90m5r5HfgkT9pyjPHrZv6-3w_fPdI6mi3dGEZA-4Ld8EI1yv_0OOwOqYi12ppv_q0B4SZrfs64N-zWm1SJjH0H5I0WWSKGgFha-cZObWshdWvZjJCSj3kVgb4M0-WA=w690-h920-no?authuser=1

jak pracuje z nierdzewka to na przekładkę daje płyte hdf 3mm a do desek na cały stół wrzucam osb3 imadło jak w robocie mocuje na ściskach w takim miejscu jak mi pasuje stół na kółkach i stopkach regulowanych na którym sie go ustawia do poziomu a jak mi tylko trzeba coś wrzucić zęby było wyżej bo na klecząco to nie robota, to koziołki mam mozna przykryć np płyta ze sklejki czy grubego osb3
tu tez myślałem żeby kiedyś dać stopki do regulacji
https://lh3.googleusercontent.com/YgY5lkigMfN36uf8jaspakIuLoX92jv6DGLsLhonsFlC9cxOQp QJipp38WIrDAI39WAWJzincjWVjPZETJd-Wl5MCB24qwGqIHVrIi8w1ImvxI14FwcBaz0w18Y3jRr6woHu8a 6Dmym3Vvb-bibHasZ8Z2b4gyff4x11r0mOkjfgxURGuTG7b-e7AbgfJV4T9U9xzPTQWPfvYvWy3dZPrMeI1JS_XWtbAdsIiv1D 2Co30VWCQGM7HyxVl4f9p-j-InHHPfjqVL_NUjtWFnM2blioMa4bswfElqRm2EAMujkZC9eoYr Gcii6kHSKlKnONso8ijnb0QpMG5BY3ktxoCMBitdIzhK7Y4Lit 5x8Sa8EEwqo_J-Zq3nLfzEfbCy4GJQavOY09TLOznRu0b-RC5tBR5QxEoTNbr5oweKqSJjDPJp9o-sg3iNmDxEDj8USdDxyj4er8OFLkfc6btWGjlqrtGk3NrSK-d-FQ5qp3XE_N1m8BcQn1WzPRIx0wuBf0T6DePBPtyFeh7FvINodu WhNmnLfn0Pa1q4Kx5OHwdq1-Y-h7v5f8UAxPd-1IGvtABJrn-x1xkpHH-3f7_SNcXjqC0oOv-yMAycsvdAFb-o8zdsWmiNCQE1eYUp_V1C2JCPZ4HUUUb_17ToL9uKhIR2XRk5d l2Sso9d7fSN7W23E3-OBzsiqp7mkQadDM4w=w518-h920-no?authuser=1

szynszyll
02.09.2020, 08:05
doskonała cena za taki zestaw bo King Tony to bardzo solidne narzedzia. gdyby chciec zsumować to co jest w tej walizce wyszloby duzo drozej. gdybym nie mial swojego zestawu to juz bym to bral.

https://tinyurl.com/yxfzeokl

piotr_3miasto
02.09.2020, 08:49
doskonała cena za taki zestaw bo King Tony to bardzo solidne narzedzia. gdyby chciec zsumować to co jest w tej walizce wyszloby duzo drozej. gdybym nie mial swojego zestawu to juz bym to bral.

https://tinyurl.com/yxfzeokl

Dzięki Szynszyll za czujność w dziale narzędziowym. :Thumbs_Up:
Gdybyś trafił na apetyczną ofertę nasadek torx, to wrzuć info, bo właśnie czaję się na coś.

motomax
02.09.2020, 09:30
https://emast.pl/king-tony-zestaw-kluczy-96cz-1-4-1-2-6k jeszcze taniej,mam polecam

szynszyll
02.09.2020, 09:48
jak mi odbije to sobie kupie te KT chociaz nie potrzebuje ale taka cena za takie narzedzia to smiech. to juz jest naprawde przedsionek zabawek PRO. kumpel w serwisie Mazdy gdzie nie maja lekko od lat uzywa tylko KT i daja rade.

szynszyll
02.09.2020, 09:50
Dzięki Szynszyll za czujność w dziale narzędziowym. :Thumbs_Up:
Gdybyś trafił na apetyczną ofertę nasadek torx, to wrzuć info, bo właśnie czaję się na coś.

jakie rozmiary? na jaki kwadrat? 1/4, 3/8, 1/2?

piotr_3miasto
02.09.2020, 10:01
jakie rozmiary? na jaki kwadrat? 1/4, 3/8, 1/2?

Najlepiej cały zakres, jaki występuje w moto/autach.
Pewnie powinny to być 2 rozmiary/zestawy - 1/2 i 1/4.
Grzechotki zbędne, bo już są w garażu.
Chyba się skuszę na tą walizkę od Kinga, będzie zestaw do specjalnych zastosowań.

Mam gospodarstwo i do cięższych działań są mniej finezyjne zabawki, choćby proxxona. :Thumbs_Up:

motomax
02.09.2020, 11:29
Szynszyl w jelczance z cześciami do tir,robią bardzo dobre rabaty na klucze,polecam

szynszyll
02.09.2020, 13:44
Ja miałem super układ w Sziku ale niestety Witek, może znalazłeś, od nas odszedł niedawno :(

szynszyll
02.09.2020, 13:47
Ja mam zestaw nasadek Torx Jonnesway i dają radę. Właściwie używam ich głównie w Triumphach i BMW. W Japonii się powoli pojawiają. Przeglądane sieć i napisze. Znalazłem i kupiłem ostatnio zestaw Stanleya w dobrej kasie. Może nie padnie.
Za taka kase zaryzykowalem bo w sumie w jednej fabryce to jest wszystko robione przeciez:

https://tinyurl.com/y2vaxvkz

a potrzebowalem dlugich bitow torx na kwadrat 1/2

to jest ciekawe. ASTA to tajwanska firma ktora robi dla 90% Facomów, Hazetów, Betów i innych przebierańców. dobre narzedzia za normalna cene. odbiorcy je tylko brenduja potem swoim logo:

https://allegro.pl/oferta/zestaw-kluczy-1-2-asta-bity-nasadki-torx-6832305846

szynszyll
02.09.2020, 13:54
Najlepiej cały zakres, jaki występuje w moto/autach.
Pewnie powinny to być 2 rozmiary/zestawy - 1/2 i 1/4.
Grzechotki zbędne, bo już są w garażu.
Chyba się skuszę na tą walizkę od Kinga, będzie zestaw do specjalnych zastosowań.

Mam gospodarstwo i do cięższych działań są mniej finezyjne zabawki, choćby proxxona. :Thumbs_Up:

tu masz bogate KT w dobrej kasie i to zalatwia sprawe i caly zakres - a jak wezmiesz walizke to bedziesz mial wszystko jednej marki:

https://tinyurl.com/yymuz9dj

piotr_3miasto
02.09.2020, 14:57
Mają też nowszą wersję tej walizki Kinga, bogatszą o kilka nasadek torx i tańszą i kilka plnów.
https://emast.pl/king-tony-zestaw-kluczy-110cz-1-4-1-2-6k-nowy-model

Chyba nie ma się co dłużej zastanawiać.

szynszyll
02.09.2020, 15:17
za takie narzedzia taka cena jest bardzo OK - zobacz czy w tym samym sklepie nie maja tego zestawu nasadek torx a jak maja KT to pewnie sa osiagalne i pojda jedna paczka

piotr_3miasto
02.09.2020, 15:52
Ta nowsza walizka jest wzbogacona o ten właśnie zestaw nasadek torx.
Od E4 do E24, czyli nawet jeszcze szerzej o jeden rozmiar.

Zakupione!
Wziąłem przy okazji jeszcze to:
https://emast.pl/king-tony-koncowki-44cz
:)

szynszyll
21.09.2020, 16:17
bedac ostatnio w castoramie zauwazylem ze pojawily sie narzedzia niemieckiej WIHA w rozsadnych cenach. kupilem sobie kilka. dobre zabawki za dobra kase.

Artek
26.09.2020, 18:40
Co wybrać?
Czasem w stojak wstawię dla wiercenia większych elementów. Do drobniejszych rzeczy mam małą makitę.

Makita DP4011 czy Celma PRCr 10/6 AEO

szynszyll
26.09.2020, 19:30
jeden pies. to i to bedzie robic. celme z konca PRL mam do dzis - sporo futryn pod kable przewiercila. teraz uzywam podobnej makity ale z udarem. obie OK. sprawdz ktora ma wieksze wrzeciono - moja makita ma chyba max 13mm fi.

torak
26.09.2020, 20:07
Zdecydowanie Celma. To wiertarka nie mająca sobie równych. Ma dwa biegi a jednocześnie nie ma zbędnego, g...o wartego udaru.
Na wolnych jako wkrętarka, wyrywa stawy w dłoniach.
Kiedyś taką (zieloną) powierciłem murłaty w całym budynku. Cieśla zapomniał swojej wielkiej wiertary. Nie wierzył że się da.

voytas
27.09.2020, 08:07
potwierdzam tezę toraka, używam warsztatowo celmy , inne próbowałem ale nie są tak dobre jak celma, dzięki reduktorowi na wolnych obrotach ma moc, również używam jako wkrętarki

szynszyll
27.09.2020, 08:28
Sentyment za mlodoscia sie wlacza... cos jak z Tonsilami i Radmorem... ehh...

Makita ma rowniez dwa biegi, duzo wieksza moc i dwa razy wiekszy moment obrotowy... poczytajcie specyfikacje - 36Nm Celmy to nawet nie jest solidna wkretarka 18V :) ja bym zdecydowanie wybral Makite. lubie rowniez w pracy z nia precyzje wykonania wrzeciona. taki drobiazg a cieszy. Japan Power !

p.s. teoria o zbednosci udaru bardzo oryginalna - Hilti wstrzymalo oddech ;)

matjas
27.09.2020, 09:48
Celma.... to chyba tylko sentiment.
Od dwoch lat mam wkrętarkowiert Dewalt 18v dwa biegi. Na pierwszy.m w stali dobrze się trzeba trzymać... ma również udar.

Nie chce nic więcej do warsztatu.
M

Artek
27.09.2020, 11:12
Może trochę danych:
Makita- Moc: 720 W.
Zakres mocowania uchwytu: 1.5 - 13 mm.
Prędkość obrotowa na biegu jałowym: 1 bieg: 0 - 1200 obr/min. 2 bieg: 0 - 2900 obr/min.
Maksymalny moment obrotowy: 73 Nm.
Wymiary (D x S x W): 347 mm x 70 mm x 220 mm.
Waga: 2.3 kg.

Celma: Moc znamionowa 500W
Napięcie znamionowe 230V/50Hz
I bieg (jałowe): 0-1100 obr./min.
II bieg (jałowe): 0-3600 obr./min.
Maks. moment obrotowy 36,3 Nm.
Wymiary gabarytowe 275x185x72 mm
Waga 1,5 kg

Celmę zajeździłem kilka miesięcy temu i naprawa dla mnie jest nieopłacalna.
Makitę małą, jako wkrętarkę używam ponad 20 lat taką: 6510LVR. Nie do zajechania nawet dla przy codziennym profesjonalnym używaniu. Udarową mam DeWalta, do moich zastosowań w dużej płycie betonowej zupełnie wystarcza z wiertłami hilti.

Ale chciałem coś w stojak wstawić i tu dylemat:
Makita trochę cięższa, mocniejsza, uchwyt 13 mm.
Celma-sentyment i prostota budowy. Droższa. Po wyjęciu ze stojaka poręczniejsza i lżejsza.

szynszyll
27.09.2020, 13:25
to juz sam sobie musisz odpowiedziec. ja tam nie tesknie do ŁT40, nafty, i kluczy Kuźnia ;)

piotr_3miasto
27.09.2020, 17:34
Z tych starych, niezajebliwych narzędzi to pamiętam taką wiertarkę.
Cały okres młodości mi służyła i gdyby mi jej nie ukradli, to pewnie robiłaby do dziś.
Elprom Łowecz
https://archiwum.allegro.pl/image//imagesNEW/big/6393d5435f0a4eae3828a64aa47e3d74a533118a12cdb95890 56f190500dd4e8

Obecnie Makita, dokładnie taka sama, nad jaką się zastanawiasz.
Z 15 lat już jej stuknęło i w sumie to uchwyt kwalifikuje się do wymiany, bo zęby na wieńcu przeskakiwać zaczynają.

Dubel
27.09.2020, 18:48
Zdecydowanie makita. Torak za teorie z udarem szacunku, chętnie bym zobaczył jak w konkretnym betonie wiercisz bez niego :)

matjas
27.09.2020, 19:32
Odpowiadam - nie radzi sobie.

pałeł
27.09.2020, 20:14
Posiadam taką przez przejęcie z większym dobytkiem. Nadaje się do zadań specjalnych typu przewiercenie na wylot grubo ponad półmetrowego konara orzecha włoskiego. Do warsztatu to chyba w stojak, bo ciężkie i mocne to.
W majsterkowaniu wiertarka jest mniej istotna od stanu wierteł. Jeśli katujesz wiertarkę, to coś nie halo. Za szybko, za sucho, za tępo...

Chyba, że budowlanka...
ed. wywołana zresztą... Ja chciałbym zobaczyć jak sobie taką Makita bez sds radzi ze zwykłą szarą płytą z lat 70 tych. Powiedzmy 30 kołeczków 6/8mm do mocowania listw podłogowych. Bo w większości ceramiki to i tak lepiej wiercić bez udaru.
Do wiercenia polecam cos ze sprzęgłem te łamią ręce i palce.

Emek
27.09.2020, 20:27
Jak każdym narzędziem należy się najpierw nauczyć tym pracować. Wtedy łapy całe choć masz dużo racji. Znam takich co sobie palce poucinali scyzorykiem. Mnie też się prawie udało.😉

torak
27.09.2020, 21:20
Zdecydowanie makita. Torak za teorie z udarem szacunku, chętnie bym zobaczył jak w konkretnym betonie wiercisz bez niego :)
Chętnie zobaczę jak radzisz sobie jakąkolwiek wiertarką z udarem zębatkowym w betonie.

Panowie. Nie napisałem że jest to najlepsza na świecie wiertaka do zadań wszelakich. Twoja wrzutka szynszyl o Hilti to już w ogóle jest bez sensu.
Powiem więcej. Kanału pod Odrą też nią nie wywiercisz. I co do doopy jest?
Co do parametrów. Otwórz ją i zobacz jakie tam siedzą koła zębate

Zieloną Celmę używam od lat 20. niebieską od 10. Zarabiam nimi. Obie po jednym razie na serwisie. Do prac wszelakich na warsztacie nie chcę innej. A wkrętarki mam dwie, tak jak i udar pneu, 1mały (Kress) i 1 duży hinol.
Tyle ode mnie w temacie Celmy

fassi
27.09.2020, 22:05
Jak jesteśmy w udarze to pytanie do budowlańców.

Wiercąc sdsem powiedzmy w posadzce betonowej
A) siadasz na wiertarkę żeby szybciej przewiercic

B) trzymasz tylko "ciężar " wiertarki i prowadzisz wiertło

ArtiZet
27.09.2020, 22:12
B bebe

matjas
27.09.2020, 22:12
Ale pytasz jako fizyk czy budowlaniec?
Tak tylko uprzedzam ...

M

Artek
27.09.2020, 22:13
ArtiZet. znamy ten kawał.
A. Na celmie siadasz bo i tak nic nie czuć:haha2:

Nie chciałem wywołać tej burzy w szklance.:) Jutro podjadę do miasta i pomacam. Ale chyba jednak makita.

Ps. Boje się zapytać o stojak:D

fassi
27.09.2020, 22:15
Jako budowlaniec praktyk. Wszyscy, ale to wszyscy Cisna tego sdsa aż żyły na czole im wylaza. Zrobiłem już im kilka testów gdzie dwie wiertarki obok siebie wierciły. I ta trzymana luźno szła szybciej.

Jak ma działać SDS jak 70 kilo nacisku pcha?

Koparki tak samo. Pracują młotem hydraulicznym i pchają go ze koparkę wywraca. A dobry koparkowy prowadzi lekko i wchodzi jak w masło.

Dubel
28.09.2020, 07:00
Chętnie zobaczę jak radzisz sobie jakąkolwiek wiertarką z udarem zębatkowym w betonie.

Panowie. Nie napisałem że jest to najlepsza na świecie wiertaka do zadań wszelakich. Twoja wrzutka szynszyl o Hilti to już w ogóle jest bez sensu.
Powiem więcej. Kanału pod Odrą też nią nie wywiercisz. I co do doopy jest?
Co do parametrów. Otwórz ją i zobacz jakie tam siedzą koła zębate

Zieloną Celmę używam od lat 20. niebieską od 10. Zarabiam nimi. Obie po jednym razie na serwisie. Do prac wszelakich na warsztacie nie chcę innej. A wkrętarki mam dwie, tak jak i udar pneu, 1mały (Kress) i 1 duży hinol.
Tyle ode mnie w temacie Celmy

Pracuje w betoniarni, mamy tu wiele wiertarek z udarem mechanicznym (glownie Hilti) i bardzo dobrze sobie radza. Poczawszy od recznych przez reczne z prowadnica, konczac na maszynach wielo wrzecionowych ;)

torak
28.09.2020, 07:51
Pracuje w betoniarni, )
No właśnie. A jak brzmiało pytanie? Warsztat?
Artek zrobi ja uzna za stosowne. Wypowiedziałem swoje zdanie na podstawie swojego (warsztatowego) doświadczenia.

Btw. W betoniarni to ty powinieneś produkować beton a nie go kuć, chyba:D:D

matjas
28.09.2020, 08:19
Dobel robi recycling - jak się im coś nie uda to muszą to ponownie sproszkować :D

sudden
28.09.2020, 08:52
Jako budowlaniec praktyk. Wszyscy, ale to wszyscy Cisna tego sdsa aż żyły na czole im wylaza. Zrobiłem już im kilka testów gdzie dwie wiertarki obok siebie wierciły. I ta trzymana luźno szła szybciej.

:Thumbs_Up::Thumbs_Up: Dokładnie tak, ale to niepopularna wiedza w branży :)

szynszyll
30.09.2020, 12:55
zauwazylem, ze zaczely sie mocno pojawiac narzedzia firmy ASTA. to tajwanski producent robiacy dla bardzo wielu uznanych firm takich jak Hazet na przyklad. Inni biora od ASTA i tylko 'brenduja' dajac swoj znaczek. Mam udar ASTA/Hazet i inne narzedzia. poziom bardzo OK w stosunku do ceny. kiedys bylo ich malo - teraz sie pojawily. polecam.

https://www.astatools.tw/about-us/

CzarnyCzarownik
30.09.2020, 13:58
Wszyscy się na wszystkim tu znają to mam pytanie :D

Tokarka i frezarka by mi się przydała. Do aluminium, czasami tworzywa i okazjonalnie do stali.

Tokarkę chciałbym tak w okolicach 500mm, taka stołowa/warsztatowa. Frezarka w podobnym gabarycie. Do użytku amatorsko-zarobkowego :)

Do wydania mam około 10k. Raczej nowy chińczyk, bo używane stare maszyny będą na 90% wtopą. Na alledrogo znalazłem tokarkę cormak tytan 500 i frezarkę vario 20 lub 25mm. Ktoś jest w stanie coś o tym powiedzieć?

Filmiki od maszynotwora pod tytułem co kupić już trochę stare i nie jestem pewien czy warto nimi się sugerować.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

szynszyll
30.09.2020, 21:24
wiem ze nazwa odnosi sie do CNC ale to bardzo dobre i rzeczowe forum i dziedzinybsie krzyzuja a sporo CNC-nowcow pracowala lub pracuje na manualach. wiele razy mi pomogli:

https://www.cnc.info.pl

dawid8210
30.09.2020, 21:52
Wszyscy się na wszystkim tu znają to mam pytanie :D

Tokarka i frezarka by mi się przydała. Do aluminium, czasami tworzywa i okazjonalnie do stali.

Gość poprawia popularną frezarkę zx7045.
Nie to żeby zniechęcić, ale uzmysłowić by to trzymało wymiary i dobrze pracowało trzeba "trochę" poprawek wprowadzić:)
rmZH3J3hA-Q

tomekt
30.09.2020, 21:56
vario 20 to wiertarka ze stołem krzyżowym ,tak po wadze patrząc to tragedia. mam coś podobnego ale jakies 450 kg i nadal to do frezowania szału nie ma. A jak ma być do tworzywa i alu to jak szynszyll pisał na forum CNC i sobie zrobić.

dawid8210
30.09.2020, 22:47
Alu frezuje sobie na zx7016. Trochę poprzerabianym, ale idzie. Frez 16 na głębokości 1 mm w amelinium. Stal też ugryzie. Suwmiarki elektroniczne na posuwach i jest wygodnie. Wiadomo, to nie polska maszyna co waży tone i bierze kilka mm głowicą frezerską, ale do moich garażowych dłubanin starcza. Taka chinka to dobre budżetowe rozwiązanie gdy liczy się kasa, a i maszyna ma zajmować mało miejsca. Ludzie na takich zabawkach cuda potrafią zrobić. Byle znać ich ograniczenia

Artek
03.10.2020, 12:38
Celma lżejsza, poręczniejsza, inaczej wyważona.
Jako jedyną wiertarkę w warsztacie wybrałbym celmę.

Makita niewiele cięższa, inny sposób trzymania (mam także drugi uchwyt korpusu). Dużo mocniejsza od celmy. Zmieniam tylko uchwyt na "kluczykowy", firma w której zamawiałem pomyliła specyfikację.

piotr_3miasto
27.10.2020, 11:57
Rozglądam się właśnie za szczypcami do pierścieni segera.
Wiha, KingTony, Knipex... to podobna półka cenowa. Są między nimi istotne różnice?
Ktoś może ma jakieś sprawdzone i godne polecenia typy?
Nie chcę kupować dwa razy. 🙂

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Emek
27.10.2020, 12:22
Mogę polecić Knipexa. Szczypce i wsio z rączkami robią bardzo dobre. Zestawik KNIPEX 00 19 56 powinien ci cały temat ogarnąć. Jakościowo to chyba wiesz co to więc nie ma sensu rozwijać.

CzarnyCzarownik
27.10.2020, 12:25
Ja mam jakieś tanie z castoramy i dają radę już 2 albo 3 rok sporadycznego uzywania. Sztuka chyba 6 albo 8zł, kupujesz jedne do wewnętrznych i jedne do zewnętrznych pierścieni. To nie ma jakiejś ameryki ani kosmicznej technologii :D

Dubel
27.10.2020, 13:26
Ja mam jakieś tanie z castoramy i dają radę już 2 albo 3 rok sporadycznego uzywania. Sztuka chyba 6 albo 8zł, kupujesz jedne do wewnętrznych i jedne do zewnętrznych pierścieni. To nie ma jakiejś ameryki ani kosmicznej technologii :D

no technologi kosmicznej nie ma ale dla komfprtu uzytkowania bardzo wazne by ta stal nie byla zbyt miekka. Knipex jest zapewne w zupelnosci wystarczajacy do domu, nie wiem ile kosztuje w polsce zestaw IDG Tools ale jesli masz mozliwosc sprawdzic to polecam. Ogolnie caly asortyment tej firmy to pierwsza liga.

DanielRD07a
27.10.2020, 13:40
Też polecam Knipex. Używam od kilku lat i złego słowa nie powiem

tomekt
27.10.2020, 17:06
no technologi kosmicznej nie ma ale dla komfprtu uzytkowania bardzo wazne by ta stal nie byla zbyt miekka. Knipex jest zapewne w zupelnosci wystarczajacy do domu, nie wiem ile kosztuje w polsce zestaw IDG Tools ale jesli masz mozliwosc sprawdzic to polecam. Ogolnie caly asortyment tej firmy to pierwsza liga.

Na stronie IDG Tools podają ze handlują Knipexem:)

Dubel
27.10.2020, 18:44
Na stronie IDG Tools podają ze handlują Knipexem:)

101267

Knipexa też mają... ;) i uwierz że to nie jest tylko brandowany knipex.

piotr_3miasto
28.10.2020, 13:22
Dzięki za informacje, z pewnością będą miały wpływ na wybór zabawek.

Zakup po 1 listopada, bo z lekka „zarobiony teraz jestem”. 😉

torak
28.10.2020, 17:44
Ja tylko dodam żeby ci czasem nie przyszło do głowy kupić szczypce uniwersalne, takie z wymiennymi końcówkami. Goowno nie ma sobie równych.

Bałtrok
28.10.2020, 17:56
Ja tylko dodam żeby ci czasem nie przyszło do głowy kupić szczypce uniwersalne, takie z wymiennymi końcówkami. Goowno nie ma sobie równych.Podpisuję sie pod tym obiema rencyma.
Kupiłem takie w zeszłym roku, praca tym to masakra

flisak
12.11.2020, 13:00
Muszę kupić migomat. Czy ktoś ma używał teli cudo: https://allegro.pl/oferta/magnum-mig-224-dual-puls-lcd-synergia-200a-mma-tig-9504577112

Kali89
12.11.2020, 14:04
Mam Magnum 210 Easy i do hobbystycznego spawania jest ok.
Ta widzę że ma takie same parametry, tylko kolorowy dołożony wyświetlacz.

Misza
12.11.2020, 14:13
Mam podobnego Magnuma i tak Kali... Do sporadycznego użytkowania super.

Futrzak
12.11.2020, 14:22
Może zamiast tego Magnuma kupić lepiej Ideal Expert?

Baza
12.11.2020, 14:36
W drugiej firmie w której pracuje spawacze używają magnumow. Prywatnie do domu tez je kupują. Chyba to nie jest złe

voytas
12.11.2020, 15:18
Mam prostszego Magnuma (jakieś 1300zł), używam od 3 lat na warsztacie. Tygodniowo rolka drutu zejdzie (czasem dwie), grubości drutu od 0,6 do 1mm. Bez zastrzeżeń. 360A OZAS , odstawiony w kąt

flisak
12.11.2020, 21:50
Ideal expert podobnie cenowo wychodzi. Tych Magnumów to patrzę jest z 10modeli. Wszystkie 200A ceny od 1300 wzwyż. Na moje oko to różnią się funkcjami, które może być ciężko wykorzystać. I weź i zdecyduj. Jakieś dual pulsy i inne cuda.

aadamuss
13.11.2020, 00:36
Jaką wiertarkę stołowa wart kupić? Parę razy w roku cos przewiercić nie z łapy :-)

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

flisak
13.11.2020, 06:49
Albo używany ws-15, albo zx-7016 od chińczyka. Ja mam taką https://allegro.pl/oferta/wiertarka-stolowa-16mm-po-kontroli-imadlo-100mm-9475989620
Jestem zadowolony.

Dubel
13.11.2020, 06:51
Jaką wiertarkę stołowa wart kupić? Parę razy w roku cos przewiercić nie z łapy :-)

Mam lidlowa, taka typowa chinzczyzna, nie wiem czeko oczekujesz od wiertarki stolowej. Raz na jakis czas cos przewiercic jest ok, wierci prosto nie ma bicia, 5 biegow ale gdybym mial na niej zarabiac pieniadze to na pewno nie.

dawid8210
13.11.2020, 09:49
Na zx wyrzezbilem sobie taki adapter. No ale to wiadomo. Kolejne bajery do oprawka, frezy etc. Tak czy siak nie zamieniłbym jej na starego ws

flisak
13.11.2020, 10:32
Na zx wyrzezbilem sobie taki adapter. No ale to wiadomo. Kolejne bajery do oprawka, frezy etc. Tak czy siak nie zamieniłbym jej na starego ws
Dawid masz u siebie w Zośce luz na wieloklinie wałka ok 1-2mm? Tzn. między kołem pasowym a wrzecionem.

dawid8210
13.11.2020, 10:40
Dawid masz u siebie w Zośce luz na wieloklinie wałka ok 1-2mm? Tzn. między kołem pasowym a wrzecionem.

Nie kojarzę. Ale dotrę do chalupy to poszarpie wałkiem i dam znać

Melon
13.11.2020, 14:58
Ta lidlowa to z gównolitu,ciężko coś prosto wywiercić. Odziedziczyłem z czasów prl polską i to jest dobre. https://allegro.pl/oferta/wiertarka-stolowa-ws-15-9661581420

lukasz_vip
13.11.2020, 15:20
Panowie co z płaskich kluczy lub płaskooczkowych brać pod uwagę?
Czy ten test jest coś miarodajny? https://www.youtube.com/watch?v=AbAULHec_R4

Potrzebuję coś do dłubania w garażu bo klucze z okresu PRL coraz bardziej zajechane są.

Walizkę nasadowych mam z Honitona i jestem bardzo z niej zadowolony.

Dubel
13.11.2020, 15:48
Ta lidlowa to z gównolitu,ciężko coś prosto wywiercić. Odziedziczyłem z czasów prl polską i to jest dobre. https://allegro.pl/oferta/wiertarka-stolowa-ws-15-9661581420

Nie wiem z jaką lidlowa miałeś do czynienia ale co do prostoty wiercenia nie ma najmnieszych zastrzeżeń.

Melon
13.11.2020, 15:55
W robocie robię kluczami jonnesway są przyzwoite.Ten test wg,mnie jest ok,. King ton,yato,proxon też nie jest zły. O lidlowe np nie są złe, robię na 3/8 cala nasadowe i jestem zadowolony.
Dubel nie pamiętam oznaczenia ale ja nie cierpię jak mi się coś przestawia w trakcie roboty,do drwena będzie ok.:D

Artek
13.11.2020, 18:13
Mam dwa hans-y. Najmniejszy luz na płaskich, no i ciężko je zajeździć. Marka mało znana u nas.
Kilka płaskich zdaje się Stanley-a, jakieś z ząbkiem ( ale szału nie ma).
No i Sata też jako tako.
Facom ze dwie sztuki też mam (wysoko cenię), ale drogie jak kryształy swarovskiego.

Zerknij jeszcze na Sata skręcane. Szynszyl to chwalił, ja tylko macałem w sklepie.

Na dzień dzisiejszy wybierałbym między Jonnesway a Sata.
Ps. filmu nie oglądałem.

dawid8210
13.11.2020, 18:39
Jest i u mnie to samo.

flisak
14.11.2020, 08:04
Znaczy tak ma być. A luzy na stole kasowałeś?

dawid8210
14.11.2020, 19:37
Pokasowałem na tyle ile dało się pokasować śrubami. Jak robię coś w jednej osi to drugą oś blokuję.

MrWaski
14.11.2020, 21:47
Też mam Zośkę i ten luz na wieloklinie jest w każdej. Nie ma on żadnego znaczenia przy frezowaniu i wierceniu. Jak silnik ciągnie, ten luz jest niejako skasowany oporami skrawania. Dużo ważniejsza jest eliminacja luzów pionowych wrzeciona, poziomych na stole krzyżowym, w mocowaniu detalu i na kolumnie - luzy w osiach X, Y, Z. Te luzy można wyeliminować dopieszczając Zośkę kolumną z rury o grubej ściance (ja mam 10 mm, a oryginał to jakieś 3 mm) i poprawą jej mocowania - temat rzeka. Do tego, tak jak piszą koledzy, porządne blokowanie nieużywanych osi - przy frezowaniu z trzech osi ruchoma podczas skrawania jest w zasadzie tylko jedna. Niektórzy zalewają też podstawę i głowicę żywico-betonem dla jeszcze większego usztywnienia całej maszyny. Bardzo ważny jest też solidny, ciężki i stabilny stół do którego jest przykręcona Zośka.

dawid8210
14.11.2020, 22:18
Swoją zalałem, waży teraz prawie 100kg. Jest różnica przy robocie.

szynszyll
15.11.2020, 12:57
Panowie co z płaskich kluczy lub płaskooczkowych brać pod uwagę?
Czy ten test jest coś miarodajny? https://www.youtube.com/watch?v=AbAULHec_R4

Potrzebuję coś do dłubania w garażu bo klucze z okresu PRL coraz bardziej zajechane są.

Walizkę nasadowych mam z Honitona i jestem bardzo z niej zadowolony.

hej

ja od lat uzywam tego - SATA X-BEAM. numer polega na skreceniu o 90 stopni i pomysl jest MEGA wygodny bo klucz przy naciskaniu nie wcina sie w lape. nie sa drogie. takze na MAXA polecam! jest tez x-beam z grzechotka wewnetrzna i tysz mom.

Dario
15.11.2020, 13:44
Dzięki Szynszyll. Wyglądają dobrze. Dodatkowo, widzę, że w zestawie są również nietypowe rozmiary. Kupiłem.

szynszyll
15.11.2020, 13:53
Dzięki Szynszyll. Wyglądają dobrze. Dodatkowo, widzę, że w zestawie są również nietypowe rozmiary. Kupiłem.

bedziesz zadowolony. pomysl x-beam jest mega zajebisty

gerard36856
16.11.2020, 12:57
Yyy odpowiedziałem na jakiś post z 1strony wątku.. ..

Sorry!

lukasz_vip
16.11.2020, 13:09
Fajne te Saty. Dzięki za podpowiedź.

Vidon
16.11.2020, 16:12
Szukam solidnego śrubokręta udarowego, głównie do odkręcania śrub krzyżakowych, ktoś coś poleci ?

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

szynszyll
16.11.2020, 16:38
Szukam solidnego śrubokręta udarowego, głównie do odkręcania śrub krzyżakowych, ktoś coś poleci ?

same wkretaki/wykretaki sa wlasciwie wszystkie takie same, problemem jest jakosc i twardosc koncowek. ja od lat uzywam Jonnesway-a ale koncowki byly bardzo miekie i dokupilem koncowki WERA. taki Jonnesway to okolo 90-100pln. wybralem go bo ma w zestawie koncowke PH3.

Vidon
16.11.2020, 17:02
Końcówki czyli bity ?

szynszyll
16.11.2020, 17:20
tia - bity. jak te ktore sa w zestawie polegna to dokup jakies markowe: WERA, WIHA, FACOM itp. a tak to najwazniejsza jest technika - trzeba sie tego nauczyc. jedno zdecydowane, punktowe JEP! wybitnie przydatne urzadzenie wiele razy uratowalo mi dupe

aadamuss
16.11.2020, 17:56
Dzięki za info o wiertarkach stołowych. Dla kilku razy w roku poszukam czegoś marketowego.
Czy ktoś używa jakiegoś pistoletu na zszywki/ gwoździe do łączenia sklejki 12mm. Lepsze to niż wkręty i wkrętarka?

robertG7
16.11.2020, 18:06
tia - bity. jak te ktore sa w zestawie polegna to dokup jakies markowe: WERA, WIHA, FACOM itp. a tak to najwazniejsza jest technika - trzeba sie tego nauczyc. jedno zdecydowane, punktowe JEP! wybitnie przydatne urzadzenie wiele razy uratowalo mi dupe

Dobre, a moze lepsze byłyby bity udarowe, takie jak do wkretarek udarowych

flisak
16.11.2020, 19:06
Dzięki za info o wiertarkach stołowych. Dla kilku razy w roku poszukam czegoś marketowego.
Czy ktoś używa jakiegoś pistoletu na zszywki/ gwoździe do łączenia sklejki 12mm. Lepsze to niż wkręty i wkrętarka?

Na marketowe uwazaj. Potrafi się kolumna wyginać przy wierceniu.

szynszyll
16.11.2020, 19:07

z pewnoscia - ale ten jonesway jak i inne udarowe/mlotkowe wykretaki maja bity o wiekszej srednicy - nie takie jak do wkretarek tylko takie wieksze jak do obsadki na klucz 1/2'. gdyby takie markowe sie znalazlo to jak najbardziej

flisak
16.11.2020, 19:08
To trochę większy kaliber niż standard wkretarkowy. Szynszyl ma rację urządzenie genialne ale bity to najsłabszy punkt.

Adagiio
20.11.2020, 14:31
Potrzebuje komplet dobrych wierteł, max średnica 10 mm do stali. Ostatnio kupiłem w centrali technicznej, takie super hiper zajebiste i połamałem prawie wszystkie te mniejsze. Nie koniecznie pro po 30/50 zł za sztukę.

Majster
20.11.2020, 14:45
Szukaj jakieś markowe z dodatkiem kobaltu, np. Milwaukee.

Kali89
20.11.2020, 15:41
Ja polecę Polskiego Fanara, robią bardzo dobre wiertła.

szynszyll
20.11.2020, 17:11
Wiertła FESTA. Specjalizują się konkretnie w wiertłach. W tym do stali super twardych + powoli i chlodzic/smarować. Ale wiertła już z klasy PRO.

dawid8210
20.11.2020, 21:16
U mnie w hurcie budowlanym są wiertła Perfect hss Stalco. Chwalę sobie- tyle że większość wierceń robię na stołowej. Kumpel co ma dłubie dużo w stali też jest z nich zadowolony.
Lamią się te wiertła pewnie w ręcznej wiertarce?

Adagiio
21.11.2020, 16:14
Tak, większość robię ręczną wiertarką.

dawid8210
21.11.2020, 17:23
Więc chyba nie ma co się pakować w super drogie wiertła. Ciężko idealnie prosto utrzymać wiertarkę by nie giąć wiertła.

voytas
21.11.2020, 22:34
z ręki twarde wiertło zawsze się ujebie,odpowiednio używać zwykłe wiertła i ostrzyć np ostrzałką z lidla ( dużo wiercę i tak robię od lat, ważne aby precyzyjnie dobierać obroty i nacisk, kobaltowe tylko do wiertarki stołowej)

Dzieju
23.11.2020, 07:07
Kobaltowych do kwasówki czasem użyję ale wszystko z ręki , daje radę.

szynszyll
23.11.2020, 07:58
mnie kiedys wpadlo w rece profesjonalne wiertlo z kanalami chlodzacymi. jezu slodki - co to robilo. zyleta. firmy nie znam.

dawid8210
23.11.2020, 08:07
Strach o cenę zapytać:)

szynszyll
23.11.2020, 08:13
nie wiem skad to sie wzielo w moich zbiorach w warsztacie :) w kazdym razie gdzies go wcielo a szkoda bo to bylo fi 6.0 wiec popularny rozmiar. bylo wsciekle :) na zwykle wrzeciono nie na stozku

CzarnyCzarownik
23.11.2020, 09:52
https://www.technika.bydgoszcz.pl/narzedzia-pelnoweglikowe/wiertla-mms-5d-do-stali-nierdzewnych.html#/5377-dc-6_0

Są nawet takie na 3mm :D

pałeł
23.11.2020, 10:08
https://www.technika.bydgoszcz.pl/narzedzia-pelnoweglikowe/wiertla-mms-5d-do-stali-nierdzewnych.html#/5377-dc-6_0

Są nawet takie na 3mm :D

otwory w wiertłach wykonywane są od średnicy 4,6 :D

CzarnyCzarownik
23.11.2020, 10:24
otwory w wiertłach wykonywane są od średnicy 4,6 :D

No to prawie takie :D

dawid8210
23.11.2020, 11:59
No ale na zwyklej wiertarce tych otworów do chlodzenia sie nie wykorzysta:)

tomekt
23.11.2020, 13:47
kombajny tnąco wiercące podobne wiertełka miały w firmie gdzie kiedyś pracowałem
https://www.youtube.com/watch?v=uNTmGcZPnaQ

szynszyll
24.11.2020, 23:08
mikolaj przyszedl dzis wczesniej bo jest tzw. black week i ceny zrobily sie ciekawe. Panna widziala jak marszcze freda przy tym w Castoramie bawiac sie klamerkami/pudeleczkami i zrobila mi niespodzianke.

wielkie to jest jak stodola i zaskakujaco dobrze wykonane.
ja dostalem zestaw jak na fotce. konfiguracje moga byc rozne.

zasadniczo systemy QBrick sa trzy: One z IP66, TWO ( rozne warianty takiego jak moj) i PRO tez z IP66. tu wiecej szczegolow:

https://www.qbricksystem.com/

a tu aukcja z promocyjna cena na moj czołg:

https://tinyurl.com/y6olf9hs

inne aukcje tego zawodnika na produkty QB rowniez sa w promocji

tomekt
24.11.2020, 23:27
Też polecam toto wykonanie na +++

szynszyll
25.11.2020, 00:00
Też polecam toto wykonanie na +++

za taka kase to jest wogole jakis zart. Stanley czy pojeb... BETA chca tyle za mala skrzynke z raczka.
sporo ostatnio robie budowlanki/elektryki na wyjazdach i ten kontener mi mega pomoze. w warsztacie moto mam produkty zajebistej polskiej firmy ktora zawsze bede goraco reklamowal - swietne produkty dla mechanikow:

http://www.gwarancja.olsztyn.pl/

takze QB jest do wystepow 'na wyjezdzie' ;)

Wojtkuuu
25.11.2020, 06:40
Ja ostatnio kupiłem taką skrzynkę na kółkach: https://allegro.pl/oferta/kistenberg-skrzynka-narzedziowa-na-kolkach-heavy-9595719208

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością za tą cenę. Polecam jeśli szukacie czegoś pojemnego, mobilnego i w rozsądnych pieniądzach.

szynszyll
25.11.2020, 07:38
Ja ostatnio kupiłem taką skrzynkę na kółkach: https://allegro.pl/oferta/kistenberg-skrzynka-narzedziowa-na-kolkach-heavy-9595719208

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością za tą cenę. Polecam jeśli szukacie czegoś pojemnego, mobilnego i w rozsądnych pieniądzach.

Za taka kase bardzo fajna propozycja. Wreszcie ceny znormalnialy. BETA za swoje koleczka winszuje sobie 2200pln...

Misza
25.11.2020, 07:54
Qubrick jeszcze jako tako ale z marketowych to Keter/Magnusson system modułowy. Bardzo dobre są. Mam ich łącznie z 10. Wolałbym DeWalt Tough System. - jest dużo lepszy. Wszystko co poniżej to do profesjonalnych zastosowań wyrzucenie pieniędzy do śmietnika.

szynszyll
25.11.2020, 09:33
Ja nie jestem profesjonalny napieracz/zawodowiec. Dostalem w posagu kilkunastoletni bardzo zaniedbany w wielu aspektach dom i w wolnych chwilach robie przy nim wlasciwie wszystko od elektryki po taras i takie jezdzidelko jak znalazl bo lazic z piecioma tool boxami jest do dupy. Takze czysta hobby-amatorka a nie profeska. PRO ma byc w Szynszyll Garaz i tam nie ma oszczednosci na hardware i markach. kto byl ten widzial moje 'klocki'.

p. s. Ten DW faktycznie piekny ale i cena inna. u mnie by sie marnowal.

Misza
25.11.2020, 12:57
Wiadomix. Mowię o tym, ze jakby kto chciał to używać bardziej namiętnie to nie pożyje to długo. Miałem taki kilka lat temu...

szynszyll
25.11.2020, 13:28
Wiadomix. Mowię o tym, ze jakby kto chciał to używać bardziej namiętnie to nie pożyje to długo. Miałem taki kilka lat temu...

Ja juz tak mam w glowie przestawione ze bardziej szanuje moje narzedzia niz zdrowie. To dla mnie najwieksza swietosc :)

ArtiZet
25.11.2020, 14:13
A ten Qbrick co sie w Castoramie ostatnio pojawił ktoś może ogladał ??
Mysle coby od Mikołaja zamowić- zastosowanie nie Profi ale coś mi świta,ze 400pln on kosztuje...3 segmenty o nazwie Qbrick Set One.
Jak macałem to sprawiał dobre wrażenie ale nie mam porównania do tych Profi

szynszyll
25.11.2020, 16:14
Na stronie qbrick jest bardzo dokladny opis serii.

Seria One ma klase szczelnisci IP66 i odlewane silikonowe uszczelki tam gdzie byc powinny.

Jest drozsza od serii TWO ktora nie ma zadnej klasy IP.

Klasa PRO to male elementy bez systemu wozkowego.

Na stronie jest katalog PDF do sciagniecia bardzo rzeczowo zredagowany.

Misza
25.11.2020, 17:49
Kanał Extremepro na YT, gość dużo bajerów pokazuje Qubricka też...

garbaty
25.11.2020, 18:36
miałem qbricka, wróciłem do ketera. Często z lenistwa nie chciało mi sie iść po drabinę i właziłem na skrzynki, qbrick nie wytrzymał. Keter Rigid jest bardziej toporny, ale z innego tworzywa, bardziej elastyczny. Qbrick ma dużo lepsze przegródki (szczególnie w wersji pro). Z ketera nie pasowała mi tylko górna walizka, za dużo plastiku wewnątrz, za mało mjesca na narzędzia.

szynszyll
25.11.2020, 19:38
miałem qbricka, wróciłem do ketera. Często z lenistwa nie chciało mi sie iść po drabinę i właziłem na skrzynki, qbrick nie wytrzymał. Keter Rigid jest bardziej toporny, ale z innego tworzywa, bardziej elastyczny. Qbrick ma dużo lepsze przegródki (szczególnie w wersji pro). Z ketera nie pasowała mi tylko górna walizka, za dużo plastiku wewnątrz, za mało mjesca na narzędzia.

wszystko to pieknie ale ja jestem chwilowo w czarnej dupie finansowej i dla mnie 290pln za 7 elementow to inna bajka niz 700pln za trzy. jednak sie po drabine przejde :) to jest do zupelnej weekendowej amatorki i bardziej chodzi o porzadek bo mnie wk... balagan w narzedziach niz o wytrzymalosc/udaroodpornosc.

ja nie jestem 'frontowcem' - grzebacz fantasta jedynie. napewno dokupie jeszcze z dwa moduly z organizerem bo mam rozne srubki, dupki, Wago i inne cuda i wszystko to zmieszane ze soba na dnie kilku roznych ToolBoxow. pomacalem tego QB w Castoramie i na moje 'zabawy' bedzie ok. po budowach nie bede z tym jezdzil bo to nie moj zawod. narzedzia do ogarniecia drobnych remontow w domu i na ogrodzie. tyle.

garbaty
25.11.2020, 19:44
Szynszyll, ja nie jestem budowlańcem a gadżeciażem i lubię narzędzia. za 2 skrzynie ketera zapłaciłem 320, za walizkę 70. Zależało mi na kółkach bo sporo waży zestaw elektronarzędzi. W casto jest zestaw skrzyń który wygląda identycznie jak keter, ale jest jakiejś pomarańczowej marki... Magnus, magnuson... jakoś tak.

https://www.castorama.pl/system-magnusson-tool-box-22-id-1042750.html

torak
25.11.2020, 19:48
Ketera mam małego na milion śrubek. B. dobry produkt.

szynszyll
22.12.2020, 14:36
Pierwszy kilkudniowy remontowy domowy wyjazd za mna. powieszonych kilka lamp, przesuniete gniazdko, zamontowany okap z wyciagiem, naprawa kibla itp. Ocena to za ta kase mocne 4.0 ale tak jak napisali moi przedmowcy - to ABSOLUTNIE - nie jest sprzet frontowy. Chyba ze sie jest mega delikatnym ale w prawdziwym boju kazdy wie jak jest.

Dla domowego majsterkowicza za ta kase polecam jak najbardziej :)

teraz pomacam w Casto Magnusona i sie pewno wkur... :haha2:

tomekt
22.12.2020, 16:02
Pierwszy kilkudniowy remontowy domowy wyjazd za mna. Ocena to za ta kase mocne 4.0 ale tak jak napisali moi przedmowcy - to ABSOLUTNIE - nie jest sprzet frontowy. Chyba ze sie jest mega delikatnym ale w prawdziwym boju kazdy wie jak jest.

Dla domowego majsterkowicza za ta kase polecam jak nakbardziej :)

bo masz taką bida wersję , moja jakies takie aluminiowe wstawki ma;)

szynszyll
22.12.2020, 16:10
bo masz taką bida wersję , moja jakies takie aluminiowe wstawki ma;)

hromowe pefno nawet :dizzy:

tomekt
22.12.2020, 16:23
https://sklep.hardworker.pl/images/Skrzynienarzdziowe/TECHNIK/QS1_Technic_workshop_1_low-res.jpg
jednak amelinium

szynszyll
22.12.2020, 16:42
https://sklep.hardworker.pl/images/Skrzynienarzdziowe/TECHNIK/QS1_Technic_workshop_1_low-res.jpg
jednak amelinium

a widzisz - jakiesi nieco inne. fajny bajer. to tez sie nazywa QBRICK TWO?

tomekt
22.12.2020, 16:54
Qbrick System One Technik

szynszyll
22.12.2020, 17:32
Qbrick System One Technik

aaaa no to wyzsza seria. moj to Serie TWO. Jest Jeszcze PRO. jedynka jest nieco drozsza i bardziej wypasiona. ma uszczelki i IP67

Lucky Luke
22.12.2020, 19:31
Qbric potrafi pękać, szczególnie rączki. Tzn jak się wywróci np na busie. Ale ogólnie spoko.
Dewalt urywaja się zapięcia boczne, nie polecam.
Ja katuje ketter rigid, box cart i nie chcą się zepsuć.

szynszyll
22.12.2020, 19:43
Qbricki TWO sa takie troche zabawkowe - jak taki zestaw dla chlopca do majsterkowania - trzeba na nie uwazac i sie delikatnie obchodzic - tym sie nie powinno rzucac ani na to wlazic. do pracy zawodowca sie nie nadaje wg mnie co napisalem powyzej. ketter/magnuson pomacam ale to juz tylko z ciekawosci.
Qbrick dla jakiegos elektryka/elektronika, serwisanta itp. ale dla budowlanca/instalatora zdecydowanie za kruche.

tomekt
22.12.2020, 20:32
No nie wiem tłukę to na montażu po budowach używam jako drabiny podnóżka a 100 mam nie chce się poddać.
Ale ja się nie znam

szynszyll
22.12.2020, 21:37
No nie wiem tłukę to na montażu po budowach używam jako drabiny podnóżka a 100 mam nie chce się poddać.
Ale ja się nie znam

jeszcze raz duzymi literami: Ty uzywasz systemu ONE, ktory jest drozszy i pewno mocniejszy - ja systemu TWO, ktory jest tanszy i pewnie slabszy

https://www.qbricksystem.com/