PDA

View Full Version : Ko³yma 2012

Palladyn
28.01.2012, 10:59
Na wstêpie pragnê poprosiæ wszystkie marudy by darowa³y sobie komentarze typu nie da siê, po co, bez sensu, nie mo¿liwe. Postanowienie wyjazdu mocno zakorzenione a plany przygotowawcze ju¿ s± realizowane tak¿e bez takich zniechêcaj±cych wpisów proszê bo ¿adnemu sabota¿owi nie ulegnê;)
Teraz przejd¼my do milszej czê¶ci tego wpisu.
Planujê wyjazd motorem Transalp na Kamczatkê, a dok³adnie do Magadanu.
Wyjazd ma siê odbyæ 2.06.2012 z Lubina ( dolno¶l±skie) i trwaæ a¿ do po³owy wrze¶nia. Pierwszy etap wycieczki ( 02.-13.06.2012) przewiduje zwiedzanie Ukrainy. Tutaj towarzyszyæ mi bêd± znajomi (podró¿uj±cy autem), wraz z którymi mam zamiar przemierzaæ ten piêkny kraj do dnia 13.06, kiedy to planujemy znale¼æ siê w Charkowie na meczu Holandio-Niemcy! Tak, tak, wraz z moimi trzema znajomymi jeste¶my szczê¶liwcami, których wylosowano w loterii Euro 2012!
Jednak¿e zaraz po meczu moi znajomi wracaj± do Polski a ja zamierzam wyruszyæ dalej w podró¿ swojego ¿ycia. Poprzez Novosibirsk, Irkuck, W³adywostok dojechaæ a¿ do Magadanu. Zdajê sobie sprawê z wszelkich niebezpieczeñstw jakie towarzysz± samotnej podró¿y w tak daleki i dziewiczy wci±¿ rejon dlatego te¿ poszukujê kompanów. Rozumiem, ¿e nie ka¿dy mo¿e mieæ ochotê jechaæ a¿ tak daleko, b±d¼ te¿ nie ka¿dy mo¿e sobie urlopowo pozwoliæ na taki luksus. Dlatego jestem zainteresowany wszelkimi informacjami na temat wycieczek, których plany podró¿y chocia¿ w jakim¶ ma³ym fragmencie pokrywaj± siê z moimi zarówno czasowo jak i geograficznie.
Bardziej zainteresowanym szczegó³owy plan wycieczki mogê przes³aæ na e-maila wraz z map± pokazuj±c± trasê.
Wdziêczny bêdê tak¿e za wszelkie uwagi techniczne, na zasadzie co wzi±æ a na co szkoda miejsca. Od dawna biernie ¶ledzê wasze forum i o nie jednej wyprawie ju¿ czyta³em dlatego mniej wiêcej wiem ju¿ co zabieram ze sob± jednak¿e kreatywne uwagi zawsze mile widziane.
To by by³o tyle jak na pierwszy raz. Czekam na wasz± reakcjê;)

czosnek
28.01.2012, 11:08
Cze¶æ. Plan piêkny i na pewno nikt nie bêdzie Ciê zniechêca³ zw³aszcza, ¿e ju¿ kilku z forum udowodni³o, ¿e plan jest jak najbardziej realny. To znaczy nie do koñca poniewa¿ Magadan le¿y na Ko³ymie a nie na Kamczatce ale poza tym wszystko jak najbardziej do zrobienia :)

Zapraszamy równie¿ tutaj na pocz±tek: http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=69

ArtiZet
28.01.2012, 15:49
Poszukaj postu Grandy- on siê w tym samym kierunku wybiera i swego czasu tez szuka³ kompanów...
Powodzenia:Thumbs_Up:

deny1237
29.01.2012, 11:36
Cze¶æ Palladyn

Jesli chodzi o ewentualne po³aczenie si³ chocia¿ we fragmencie si³ ( jak piszesz ) to jestem otwarty gdyz ja tegoroczn± podróz domagadanu zaczynam od Jakucka i terminowo moge sie dopasowaæ. Chociaz dodam ze wstepnie jestem tez umowiony z Grand± i Slawkkiem który podobnie jak jak motocykl po zeszlorocznych przygodach ma juz na Syberii.

Jesli chodzi o twoja informacje to po za tym co juz napisa³ Czosnek ( potwierdzam Magadan lezy na Ko³ymie a nie na Kamczatce ) to zastanawiam siê jeszcze nad tym co napisale¶ czyli poprzez W³adywostok dojechaæ do Magadanu.......Jesli zamierzasz z Wladywostoku droga morsk± przeprawic sied o Magadanu to z informacji posiadanych przezemnie jest to bardzo trudne a wrêcz niemozliwe przynajmnien razem z motocyklem.

Motocykl oddzielnie statkiem a ty samolotem ( tylko pamietaj ¿e tam nikt ci nie zagwarantuje kiedy ten motocykl dop³ynie do portu w Magadanie )

Na ko³ach oczywi¶cie mozliwe tylko "ko³a" z tej trasy nie zrobisz bo musisz wracaæ sie do Skorowodino, wiec jesli ca³o¶c bedziesz robi³ na ko³ach to trzy razy bedziesz jecha³ przez skorowodino ( uwierz ze nie ma tam nic az tak ciekawego aby trzy razy tam jechaæ w ciagu jednych wakacji )

Chyba ¿eby jechac najpierw do Magadanu potem do W³adywostoku i tu juz ³adowac sie na poci±g do Moskwy.

Przeslij ewentualnie na maila swoj plan trasy to mo¿e cos jeszcze podpowiem ( oczywiscie jesli bedziesz chcia³ )

Oczywi¶cie po³aczyc si³y jak najbardziej mo¿emy, jestem za, przeslij na priva numer telefonu to zadzwonie i pogadamy.

Planu wakacyjnego nie zmieniaj, Syberia jest wielka i fantastyczna do zobaczenia na Syberyjskiej Grawiejce.

Palladyn
29.01.2012, 11:52
Zatem dobrze trafi³em! wiedzia³em, ¿e jesli szukaæ wariatów to w³asnie w takim miejscu jak tutaj! Czyta³em na innych forach ze podró¿ z Wladywostoku do Magadanu statkiem wcale nie jest tak skaplikowana ale moze ró¿nie to bywa.
Zatem jeszcze bêde musia³ dok³adniej zbadaæ temat a jak nie no to có¿ wpierw Magadan a potem W³adywostok-ci±gnie mnie jako¶ do tego miasta;)

Palladyn
02.02.2012, 18:24
Je¿eli chodzi o trasê to mam trochê d³u¿sz± ale wszelkie informacje na jej temat mo¿ecie znale¼æ na faceZbuku ;) wpisuj±c w wyszukiwarce Kamczatka 2012

Swoj± drog± pragnê was poinformowaæ, ¿e dziêki ¿yczliwo¶ci zaprzyja¼nionemu Stowarzyszeniu Mi³o¶ników Gór w Lubinie ka¿da ¿yczliwa mi osoba bêdzie mog³a wspomóc moj± wyprawê. Osoby mniej mi przychylne pragnê poinformowaæ, ¿e wsparcie mej podró¿y daje realne szanse na d³ugookresowe o ile nie wieczne, pozbycie sie mnie z waszego otoczenia.
Ale do rzeczy. Ka¿dy z was, wype³niaj±c roczn± deklaracjê rozliczeniow± (PIT) ma mozliwo¶æ przekazania 1% ze swoich podatków na pomoc przy finansowaniu mojej wyprawy! Wystarczy w rubryce „Wniosek o przekazanie 1% podatku nale¿nego na rzecz organizacji Po¿ytku Publicznego (OPP)” podaæ numer KRS 0000211235 a nastêpnie w rubryce „Cel szczegó³owy 1%” wpisaæ KAMCZATKA 2012.

Z góry serdecznie dziêki dla wszystkich!

deny1237
03.02.2012, 16:06
D³ugo siê zastanawia³em czy skomentowaæ twój wpis i uzna³em ¿e jednak musze to zrobiæ choæ najkrócej by³oby napisaæ BEZ KOMENTARZA.....

Ale uwa¿am ¿e jest wiele wiêcej i przedewszystkim bardziej szczytnych celów ( nawet na naszym forum ) ni¿ wspieranie Jednym % twojego wyjazdu miêdzy innymi po to ¿eby¶ zobaczy³ jak 22 facetów biega za pi³k± po Ukraiñskiej murawie.

Uwa¿am to za solidne przegiêcie. ( "Jak siê niema Miedzi to sie w domu siedzi )

No i ca³y czas twierdzisz ¿e jedziesz do Magadanu na Kamczatke ale có¿ ju¿ kiedy¶ s³ysza³em Faceta który mówi³ ¿e jedzie z rodzin± na Wêgry nad morze, nie wiedzia³ biedak ¿e Balaton to Jezioro.

Oczywi¶cie ¿yczê ci powodzenia w wyprawie, jednak jestem przekonany ¿e mamy ró¿ne wizje ¶wiata i dlatego nie byliby¶my dobrymi kompanami podró¿y.

Trzymaj sie.

Palladyn
04.02.2012, 17:32
Panowie dziêkuje za komenta¿e i ju¿ prostuje, tak samo jak wy postaram siê byæ mi³y no bo po co siê k³uciæ kiedy ³±czy nas wspólna pasja.
Jadê do Magadanu, ¿e tak zacytuje Lataj±cy Cyrk Monty Pythona, "jest to mój pomys³ sam go wymy¶li³em, nikt mi w tym nie pomaga³ i nale¿y on tylko do mnie".
Ten sam cytat mogê przypi±c pod temat nazewnictwa mojej wyprawy! Tak jak to napisa³em wczesniej wiem do k±d jade i wiem, ¿e jest to Ko³ymia, jednak¿e z pobudek osobistych wyprawe nazwa³em Kamczatka 2012 i nie zamierzam siê z tego nikomu t³umaczyæ.
Je¿eli chodzi o 1%, muszê siê przyznaæ, ¿e nie by³ to mój pomys³ ale moich znajomych, którzy tak na dobr± sprawê wszystko mi za³atwili i którzy ju¿ 1% przekazali. Z za³o¿enia przekazanie 1% jest dobrowolne i ka¿dy sam decyduje na co b±d¿ komu chche je przekazaæ i nikomu nic do tego. Dlatego te¿ nikt nie ma prawa tego komentowaæ ani oceniaæ.
Je¿eli admin uzna, ¿e wstawka z 1% b±d¼ te¿ temat jest w jakikolwiek sposób niezgodna z regulaminem forum b±d¼ nie poprawna "politycznie/kulturowo" i zechce go usun±c to zrozumiem.
Pamiêtyajcie jednak, ¿e ja ten temat zamie¶ci³em w 2 celach:
1 ¯eby znale¼æ osoby, które tak¿e wybieraj± siê w tym samym czasie w tym samym kierunku.
2. ¯eby pozyskaæ jak najwiêcej informacji na temat zarówno samego przygotowania do takiej wyprawy jak i jej przebiegu.
Prosi³ bym by dalszy przebiego rozmów na tym temacie by³ ukierunkowany na realizacjê powy¿szych dwóch celów za co z góry dziêkuje.

Poncki
04.02.2012, 19:58
Rozumiem.
Mam tylko pro¼bê by "dwie kulki" w g³owach innych ludzi zaiskrzy³y i starali siê jednak trzymaæ g³ownych celów dla jakich za³o¿y³em ten temat, za co bêde bardzo wdziêczny.

A co konkretnie chcia³by¶ wiedzieæ na temat "Ko³ymii" ?
Co uda³o Ci siê ju¿ przygotowaæ, a czego Ci brakuje?
My¶lê, ¿e wiele cennych informacji znalaz³e¶ ju¿ na Forum.
Z³ó¿ to w ca³o¶æ i umie¶æ w swoim w±tku.
Potem pomo¿emy Ci w kwestiach, które nie s± jeszcze opisane na Forum.

Przy okazji polecam:

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/1_procent_nie_daj_swojego_podatku_byle_komu_88911. html#

A w szczególno¶ci:

28299

Obstawiam punkt 14 :D

Natomiast je¶li zostanie Ci co¶ z wyjazdu, to fajnie je¶li wesprzesz innych podró¿ników.
Mo¿esz to zrobiæ np tutaj:

http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=5711

Z góry dziêki!

czosnek
05.02.2012, 20:36
Trochê wyczy¶ci³em w±tek. Mam nadziejê, ¿e emocje trochê opad³y i bêdzie prowadzona tutaj rzeczowa rozmowa :)

kiting
20.06.2012, 08:44
Witaj.
bardzo przypadkowo znalaz³em ten w±tek na necie ale wybieram siê w te same strony co ty z jedn± ró¿nic± jadê z magadanu w stronê bajka³u stopem
chêtnie siê wymieniê swoj± wiedz± proszê pisz na wiesiekgruszfeld@onet.eu

majo
12.07.2012, 22:41
Ch³opak jedzie i dobrze sobie radzi:) Szeroko¶ci:)