Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 29.06.2009, 15:13   #1
newrom
heu ?
 
newrom's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kraków
Posty: 932
Motocykl: RD07
newrom jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s
Domyślnie Różnice okołosilnikowej elektryki 07 i 07a

Hejka. Poszukuje informacji czy coś się zmieniło między tymi wersjami jeśli chodzi o elektrykę wychodzącą z silnika. Knuję przekładkę silnika 07a do 07, a jeśli kupię ten silnik to będę musiał zamianę zrobić 'w locie' czując na plecach wzrok mojej kochanej Inkwizycji i nie chciałbym żeby operacja się przedłużyła bo mnie jakiś kabelek zaskoczy TIA pozdr newrom
__________________
RD07 & DRZ
newrom jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.06.2009, 15:48   #2
Misza
22.10.2006, DTN :)
 
Misza's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kąty Wrocławskie
Posty: 3,778
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
Misza jest na dystyngowanej drodze
Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 44 min 51 s
Domyślnie

Różnice w elektryce silnika: inne koło magnesowe, różnice w cewkach impulsatora (w jednym dwa w drugim jedna cewka). To wszystko. Co się stało w starym silniku?
__________________
Real adventure starts where road ends...

-AT RD07 Big Bore 'Troll Bagnisty, ziejący ogniem z regulatora Diabeł Pustynny'


http://www.youtube.com/user/Miszapoland
Misza jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.06.2009, 18:10   #3
newrom
heu ?
 
newrom's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kraków
Posty: 932
Motocykl: RD07
newrom jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s
Domyślnie

Hmm, koło magnesowe nie powinno mieć wpływu na kabelki, ale dwie cewki na impulsatorze chyba tak. Czy się mylę i wymiana silnika nie spowoduje konieczności prucia instalacji i szukania modułu od 07a?
Z silnikiem się stało że zębatka lata 'jak Żyd po pustym sklepie', skończył się czujnik luzu i silnik przejechał X00*tyś km. Krótka kalkulacja i mi wychodzi że koszty zakupu lub remontu silnika będą porównywalne o ile nie wyskoczy mi jakieś uszkodzenie o którym teraz nie mam pojęcia (jak np oglądany na forum wał z ukruszonym zębem).
No i ciągle będzie to silnik z przebiegiem X00tyś.
Dzięki za info i proszę o jeszcze

* - za X podstaw sobei dowolną cyfre >= 1
pozdr
newrom
__________________
RD07 & DRZ
newrom jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.06.2009, 18:16   #4
Misza
22.10.2006, DTN :)
 
Misza's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kąty Wrocławskie
Posty: 3,778
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
Misza jest na dystyngowanej drodze
Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 44 min 51 s
Domyślnie

Koło magnesowe jest inne - impulsy inaczej podawane. Trzeba przełożyć ze starego silnika - potrzebny ściągacz (do dorobienia przez tokarza).

Jakaś plaga remontów/wymian silnika nastała
__________________
Real adventure starts where road ends...

-AT RD07 Big Bore 'Troll Bagnisty, ziejący ogniem z regulatora Diabeł Pustynny'


http://www.youtube.com/user/Miszapoland
Misza jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.06.2009, 18:56   #5
newrom
heu ?
 
newrom's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kraków
Posty: 932
Motocykl: RD07
newrom jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s
Domyślnie

Dzięki raz jeszcze. No to teraz pozostaje mi wyjaśnić lepszej połówce dlaczego nie pojedziemy na wakacje i mogę się brać za zakupy
__________________
RD07 & DRZ
newrom jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.06.2009, 20:00   #6
Xargo1
 
Xargo1's Avatar


Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Ostrołęka/B-stok
Posty: 60
Motocykl: RD03
Xargo1 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 godz 12 min 2 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Misza Zobacz post
Trzeba przełożyć ze starego silnika - potrzebny ściągacz (do dorobienia przez tokarza).
A ja mogę jedynie podpowiedzieć, że ściągacz pasuje od koła magnesowego od... komara . Ściągałem nim koło u siebie w 03 i w dwóch silnikach NTV - o dziwo daje radę
Cytat:
Napisał Misza Zobacz post
Jakaś plaga remontów/wymian silnika nastała
To ja zgłaszam jeszcze jeden przypadek - mój - panewka na korbie się obróciła...
__________________
Jak mawiał Czereśniak - trzeba orać i siać! Więc Afryką oram glebę i sieję trzodę ogólną
Xargo1 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 30.06.2009, 09:03   #7
newrom
heu ?
 
newrom's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kraków
Posty: 932
Motocykl: RD07
newrom jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s
Domyślnie

Żeby nie zakładać nowego wątku, ktoś zrobił remont silnika i podsumował koszty ?
__________________
RD07 & DRZ

Ostatnio edytowane przez Dzieju : 12.02.2013 o 08:38
newrom jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 30.06.2009, 10:28   #8
Misza
22.10.2006, DTN :)
 
Misza's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kąty Wrocławskie
Posty: 3,778
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
Misza jest na dystyngowanej drodze
Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 44 min 51 s
Domyślnie

Materiały:
-tłoki+pierścienie 1200zł
-uszczelniacze zaw 32złx6
-komplet uszczelek 330zł
-łańcuch rozrządu 200złx2

Robota:
-szlif cylindrów 70złx2
-regeneracja głowic 120zł
-rozłożenie/złożenie silnika - zależnie
-wyjęcie/włożenie silnika - zależnie

Do tego:
2x wymiana oleju z filtrem

Więcej grzechów nie pamiętam aktualnie...
__________________
Real adventure starts where road ends...

-AT RD07 Big Bore 'Troll Bagnisty, ziejący ogniem z regulatora Diabeł Pustynny'


http://www.youtube.com/user/Miszapoland
Misza jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 30.06.2009, 11:31   #9
ramires
Administrator
 
ramires's Avatar


Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Otwock
Posty: 4,540
Motocykl: RD37A (Hybryda), dwie ramy RD03 w zapasie
Przebieg: ojojoj
ramires ma wyłączoną reputację
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 7 godz 3 min 20 s
Domyślnie

AT i generalnie te silniki nie mają nikasilu - jest tuleja żeliwna.

Ostatnio edytowane przez Dzieju : 12.02.2013 o 08:41
ramires jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 30.06.2009, 11:51   #10
newrom
heu ?
 
newrom's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kraków
Posty: 932
Motocykl: RD07
newrom jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s
Domyślnie

No i nicasilu się nie szlifuje tylko odsyła do firmy które się zajmują nakładaniem takiej powierzchni. Dla crossów 125-250 to koszt bodaj 600zł i czasami jeszcze trzeba sporo czekać bo AFAIK w .pl się tego nie robi i wszystkie zlecenia lecą do CzechóSłowacji. Dla afri (gdyby tam był nicasil) pewnie byłoby spooooro więcej Misza, na razie wygląda nieźle, ja wczoraj podliczyłem na zsf-moto.de części i wyszło mi sporo więcej (ale przyjąłem że jak już robić to wszelkie łożyska, uszczelniacze, napinacze trzeba wymienić) i podsumowanie mnie trochę zabiło (bez wymian tłoków, cylindrów ok 1k eur). A jakby coś mi jeszcze miało wyskoczyć to bym się chyba pociął szarym mydłem w płynie Dlatego się zastanawiam czy ktokolwiek zrobił taki remont na nowych częściach z założeniem że silnik ma się przekulać kolejne 200kkm bez ruszania.
__________________
RD07 & DRZ
newrom jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
speca od elektryki z Trójmiasta poszukuję mucha_dub Układ elektryczny i zapłonowy 7 04.06.2014 13:03
schemat elektryki do KTM 640 LC4 SM 2007r potrzebny tropas Układ elektryczny i zapłonowy 2 12.12.2012 12:30
Bezinwazyjny (dla elektryki) alarm. janeksok Wszystko dla Afryki 8 05.06.2012 11:03
RD04 59 KM i 50 KM różnice diverek Silnik, sprzęgło, skrzynia 2 06.03.2010 06:54
Znajdź różnicę. wieczny Inne tematy 29 14.09.2009 12:32


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.