Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Dom / garaż / inne sprawy z życia forumowicza > Forumowy Mechanik

Forumowy Mechanik Poradniki ludzi doświadczonych w dziele nie gębie.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 31.10.2023, 14:01   #1
grot
 
grot's Avatar


Zarejestrowany: Nov 2021
Miasto: kielce
Posty: 51
Motocykl: RD07
grot jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 dni 12 godz 12 min 31 s
Domyślnie Transalp xl 600 rocznik 94 z Austrii- jak odblokować pełną moc?

witam
mam zamiar kupić znowu osiołka xl 600 transalp rocznik 94, jedna tarcza hamulcowa przód..
tylko moto ma moc 27 kw, sprowadzony z Austrii..
czy jest problem aby go odblokować..., rozumiem że wszystko sie da zrobić, tylko wiadomo ze lepiej jak by był bez blokady.., chyba że nie jest to skomplikowana ani kosztowna operacja...?
grot jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.10.2023, 17:10   #2
szynszyll
 
szynszyll's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 6,383
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 8 godz 33 min 29 s
Domyślnie

pewno zwezki w kruccach, moze inne dysze. drobiazgi. jak ladny trampek to brac bo za chwile nie bedzie co. towar mocno deficytowy i juz nie taniejacy a te pd06 to najbardziej udane trampki. i najladniejsze. bardzo mozliwe, ze redukcje masz tylka wbita w papiery a wlasciciel dawno usunal ograniczenia. mase motocykli ze szwajcarii z jakimi mialem do czynienia mialo tak zrobione - papier swoje, a motocykl swoje.
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.10.2023, 19:29   #3
grot
 
grot's Avatar


Zarejestrowany: Nov 2021
Miasto: kielce
Posty: 51
Motocykl: RD07
grot jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 dni 12 godz 12 min 31 s
Domyślnie

ten model do którego sie przymierzam ma dwa moduły zapłonu, słyszałem taką opinie że własnie te z dwoma modułami mają blokade w modułach...
czytałem coś takiego, ze gość kupił transalpa, który miał w papierach 27 kw, ale nie był pewny czy tak własnie jest czy też jest już zdjęta blokada..., czyżby nie było to odczuwalne jadąc motocyklem, albo nie ma jakiejś jednoznacznej metody która pozwoli określić czy moto ma blokade czy też niema....
grot jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01.11.2023, 07:05   #4
Dzieju
Administrator

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 8,340
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 3 dni 18 godz 39 min 6 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał grot Zobacz post
, czyżby nie było to odczuwalne jadąc motocyklem, albo nie ma jakiejś jednoznacznej metody która pozwoli określić czy moto ma blokade czy też niema....
Oczywiście że tak, wystarczy przejażdżka do wstępnej oceny. A najprościej sprawdzasz prędkość maksymalną fabryczną czy lekko i bez ociągania tyle pojedzie.
Zdarza się że motocykl pełnomocowy może źle jeździć ale mówimy tu o sprawnym sprzęcie.
Dawno temu miałem okazję przejechać się banditem 600 , już w trakcie wiedziałem że nie ma pełnej mocy , przyśpiesza jakoś łagodnie , wolno zbliżał się do wyższych prędkości, po powrocie właściciel potwierdził że to wersja wykastrowana ale nie pamiętam na ile.
Przykładowo wersje szwajcarskie 03 miewały zwężone króćce ssące ale nie słyszałem o innych np dyszach.
__________________
AT03
Dzieju jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.10.2023, 20:15   #5
szynszyll
 
szynszyll's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 6,383
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 8 godz 33 min 29 s
Domyślnie

nie czytaj pierdol - siec jest ich pelna. 1987 do 1995 byly dwa modyly i jedna tarcza. w 1996 wszedl model przejsciowy z jedna tarcza ale juz z TPS na gazniku i nowym pojedynczym modulem. 1994 masz dwa moduly i nie ma to nic wspolnego z dlawieniem. w modelu otwartym i 27kW sa te same moduly o numerze: 30410MS8610
iglice sa te same, dysze glowne sa te same i tak jak pisalem roznia sie krucce. tu masz obie rozkladowki - pierwsza jest do wersji full druga do wersji 27kW. cala roznica - zwezka w kruccu:

https://www.cmsnl.com/honda-xl600v-t...578/partslist/

https://www.cmsnl.com/honda-xl600v-t...579/partslist/
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg cdiunit_medium30410MS8610-01_be31.jpg (31.3 KB, 14 wyświetleń)
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01.11.2023, 08:02   #6
szynszyll
 
szynszyll's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 6,383
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 8 godz 33 min 29 s
Domyślnie

krucce ssace.

wersja open: 16211MS8000
wersja 27kW: 16210MS6830

nic wiecej
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01.11.2023, 08:20   #7
grot
 
grot's Avatar


Zarejestrowany: Nov 2021
Miasto: kielce
Posty: 51
Motocykl: RD07
grot jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 dni 12 godz 12 min 31 s
Domyślnie

Ok, wszystko wydaje się być oczwiste.., miałem wcześniej dwa transalpy 92 i 97 roczniki, jednak ten z 92 roku był w dobrym stanie, a jego zachowanie w trakcie jazdy, możliwości skrętne przy manewrowaniu do dziś napawają mnie sentymentem.., no i o wiele mniej waży od mojej ostatniej AT.., co dla mnie ma teraz duże znaczenie..
Szynszyll powiedz czy króćce nadadzą się tylko takie jak podałeś numer, czy są od innego moto.., czy kupić koniecznie nowe i oryginalne, czy jest sens kupić używki albo zamienniki?
no i jeszcze jedno, wymiana króćca to nawet dla mnie nie jest trudna, więc chyba sam dam rade...
grot jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01.11.2023, 08:29   #8
szynszyll
 
szynszyll's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 6,383
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 8 godz 33 min 29 s
Domyślnie

do kupienie sa wszedzie. najtaniej wychodzi Larsson z Tourmax-ami. w Gmoto to samo za 68pln itf itp. kup nowe - nie pieniadze a nie bedziesz walczyl przy zdejmowaniu i zakladaniu gaznikow.
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg krucce.jpg (21.8 KB, 121 wyświetleń)
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01.11.2023, 09:05   #9
grot
 
grot's Avatar


Zarejestrowany: Nov 2021
Miasto: kielce
Posty: 51
Motocykl: RD07
grot jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 dni 12 godz 12 min 31 s
Domyślnie

Ok, więc jadę zobaczyć co to za sprzęt..
grot jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01.11.2023, 09:18   #10
szynszyll
 
szynszyll's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 6,383
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 8 godz 33 min 29 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał grot Zobacz post
Ok, więc jadę zobaczyć co to za sprzęt..
wrzuc jakies fotki i opis wrazen
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Spotkanie w Austrii sambor1965 Imprezy forum AT i zloty ogólne 0 27.04.2010 21:25
zawiecha na tył z pełną regulacją !!! zibiano Rama, zawieszenia, napęd 9 21.01.2010 20:54
Pozdrowienia z Austrii... siejest Kwestie różne, ale podróżne. 5 15.06.2009 09:48


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.