Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 11.04.2022, 09:45   #31
Artek
Moderator
 
Artek's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: Ze wsi jestem w ZMY
Posty: 2,090
Motocykl: RD03 lekko młotkiem dłubnięta
Artek ma wyłączoną reputację
Online: 5 miesiące 4 tygodni 15 godz 35 min 58 s
Domyślnie

https://allegro.pl/oferta/regulator-...20r-8860985149
https://allegro.pl/oferta/regulator-...1r-11892317667
https://allegro.pl/oferta/regulator-...5r-11656252449
https://allegro.pl/oferta/honda-cbr-...ia-11781306265
https://allegro.pl/oferta/honda-cbr-...ia-10668281327
Od wyboru do koloru.
Gdybyś wybrał od trampka650, to podrzucę schemat podłączenia.
Żółtą kostkę wywalamy a przewody lutujemy.
__________________
"Co kombinujecie smoluchy?"
Artek jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.04.2022, 10:04   #32
dawid8210
 
dawid8210's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Kiełczygłów
Posty: 1,345
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
dawid8210 jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 5 dni 21 godz 12 min 2 s
Domyślnie

Gdybyś trafił na regulator który posiada 6 wyprowadzeń to ten dodatkowy kabel (u mnie koloru czarnego) podpina się do instalacji pod plus gdy włączasz zapłon. Legenda głosi że monitoruje on prąd w motórze.
dawid8210 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.04.2022, 13:14   #33
Hatom02
 
Hatom02's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Aug 2021
Miasto: Ostrzeszów
Posty: 16
Motocykl: RD07
Przebieg: 65000
Hatom02 jest na dystyngowanej drodze
Online: 11 godz 11 min 9 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał dawid8210 Zobacz post
Gdybyś trafił na regulator który posiada 6 wyprowadzeń to ten dodatkowy kabel (u mnie koloru czarnego) podpina się do instalacji pod plus gdy włączasz zapłon. Legenda głosi że monitoruje on prąd w motórze.
Dziekuje bardzo. Czyli teoretycznie ten dodaykowy kabel ktory nalezy podpiąć pod plusa, mozna tez zostawic luzem?
Hatom02 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.04.2022, 14:44   #34
dawid8210
 
dawid8210's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Kiełczygłów
Posty: 1,345
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
dawid8210 jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 5 dni 21 godz 12 min 2 s
Domyślnie

Nie. Jak zostawisz luzem ładowanie będzie skakać. Przy zakładaniu chwilowo sprawdzilem co się dzieje z tym przewodem niepodłączonym. U mnie to było ok 16vol. Musi być podlaczony pod plus ,,po stacyjce"
dawid8210 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.04.2022, 17:39   #35
irekafrica
 
irekafrica's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Feb 2012
Miasto: Dębica
Posty: 164
Motocykl: RD07
Przebieg: 42000
irekafrica jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 1 dzień 23 godz 8 min 49 s
Domyślnie

Mam drugi regulator z Rzeszowa i polecam. Przede wszystkim jest nowy,ma wybity numer który jest podstawą gwarancji i cena normalna.
irekafrica jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.04.2022, 19:54   #36
Pirania
 
Pirania's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Jun 2010
Miasto: PODHALE
Posty: 2,183
Motocykl: Takie tam pomarańczowe..
Pirania jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 6 dni 23 godz 14 min 22 s
Domyślnie

A ja tradycyjnie od RafWro właśnie dwa zamówieniem. 10 lat temu zrobiłem na nim z 70kkm i nie było tematu..
__________________
Życie trzeba przeżyć tak, aby wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać...
Pirania jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.04.2022, 20:11   #37
Emek
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA
 
Emek's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Aug 2015
Miasto: Scyzortown
Posty: 9,301
Motocykl: No Afrika anymore
Emek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 rok 1 miesiąc 3 tygodni 19 godz 44 min 45 s
Domyślnie

To po co ci 2. Życia Ci braknie żeby tyle przejechać. 😁
Emek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.04.2022, 15:31   #38
magneto
 
magneto's Avatar


Zarejestrowany: Nov 2018
Miasto: Olsztyn (Wa-Ma)
Posty: 172
Motocykl: nie mam AT jeszcze
magneto jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 dni 22 godz 2 min 27 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał dawid8210 Zobacz post
Nie. Jak zostawisz luzem ładowanie będzie skakać. Przy zakładaniu chwilowo sprawdzilem co się dzieje z tym przewodem niepodłączonym. U mnie to było ok 16vol. Musi być podlaczony pod plus ,,po stacyjce"
Tak... Ale mam małą uwagę. W nasto-, czy dziesto-letnim motocyklu ciężko spodziewać się idealnego stanu instalacji. Są spadki napięcia (powiedzmy od 0.5 do 2 V) i to "zaniżone" napięcie regulator będzie chciał uzyskać. W efekcie - na akumulatorze będzie te 0.5 do 2 V więcej. Czyli kaszanka...
Rozkminiałem temat w Trampku, wyszło mi że można spokojnie podłączyć ten czarny do plusa na kostce regulatora (zmierzyłem, ile to prądu pobiera i wyszło 0.2, może 0.5 mA, czyli tyle, co nic). Dwa lata i wszystko śmiga. Oczywiście może to zależeć od typu, warto sprawdzić pobór prądu czarnego kabelka.
__________________
Psy szczekają, a motocykl jedzie dalej...
RUSSIAN GO HOME ! !
magneto jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.04.2022, 22:07   #39
Hatom02
 
Hatom02's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Aug 2021
Miasto: Ostrzeszów
Posty: 16
Motocykl: RD07
Przebieg: 65000
Hatom02 jest na dystyngowanej drodze
Online: 11 godz 11 min 9 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał magneto Zobacz post
Tak... Ale mam małą uwagę. W nasto-, czy dziesto-letnim motocyklu ciężko spodziewać się idealnego stanu instalacji. Są spadki napięcia (powiedzmy od 0.5 do 2 V) i to "zaniżone" napięcie regulator będzie chciał uzyskać. W efekcie - na akumulatorze będzie te 0.5 do 2 V więcej. Czyli kaszanka...
Rozkminiałem temat w Trampku, wyszło mi że można spokojnie podłączyć ten czarny do plusa na kostce regulatora (zmierzyłem, ile to prądu pobiera i wyszło 0.2, może 0.5 mA, czyli tyle, co nic). Dwa lata i wszystko śmiga. Oczywiście może to zależeć od typu, warto sprawdzić pobór prądu czarnego kabelka.
Dzieki wszystkim za podpowiedzi z regulatorami. Kupilem nowy tourmaxa i ladowanie jest jak należy

Czy orientujecie sie czy jest jakis magik który podjalby sie wymiany instalacji w afryce? Mieszkam w wielkopolsce okolice ostrowa wlkp. Ogolnie afryka dziala jak nalezy ale instalacja ewidentnie jest od poczatku w tym moto nie naprawiana. Tu gdzies kabelek luzny, zle sie uloży, pradu brak, tam kabel przetarty, podwinie sie afryka gasnie. Jakies naprawy bierzące staram się ogarniać w garazu u siebie ale powoli mnie to zaczyna wqr... Chetnie oddalbym to komus i odebral z nowymi kablami
Hatom02 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
regulator napięcia vinc18 Układ elektryczny i zapłonowy 28 17.06.2014 20:16


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.