Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Dom / garaż / inne sprawy z życia forumowicza > Forumowy Mechanik

Forumowy Mechanik Poradniki ludzi doświadczonych w dziele nie gębie.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 12.02.2024, 11:39   #1
teddy-boy
 
teddy-boy's Avatar


Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Warszawa
Posty: 1,271
Motocykl: nie mam AT jeszcze
teddy-boy jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 23 godz 19 min 50 s
Domyślnie [P] Jak uratować padnięty akumulator 6V

Pany, chciałem wczoraj podładować sobie profilaktycznie leżący w szafie akumulator 6V do starego zabytka pierdzika.
Akumulator ma około pół roku, wyjąłem go jesienią z cezetki (był sprawny, co jakiś czas podładowywany, odpalał bez problemu) i leży w domu, w cieple. Jakież było moje zdziwienie gdy automatyczny prostownik nawet się nie włączył. Akumulator ma w tej chwili 2V. Poziom elektrolitu jest poprawny we wszystkich 3 celach.
Da radę to jakoś uratować czy wyłącznie kupno kolejnego?
Co mam w domu pod ręką: automatyczny prostownik 6V/12V. Automatyczny prostownik 12/24V, multimetr, różne narzędzia. Niestety nie mam drugiego sprawnego aku 6V żeby zastosować patent na podłączenie ich na krótko na jakiś czas i oszukanie automatycznej ładowarki.
teddy-boy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.02.2024, 11:52   #2
siwy
 
siwy's Avatar


Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Białystok
Posty: 5,437
Motocykl: NAT, EXC 450, K-750
siwy jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 rok 13 godz 40 min 23 s
Domyślnie

Miałem to samo. Podłączyłem "nieautomatyczny" stary ruski prostownik 12v bo akurat taki tylko ze zwykłych pod ręką na 15 sekund i wstał. Dalej podłączyłem już automat 6v i naładowałem do pełna.
__________________
Niepuszczone bąki wędrują do mózgu i tak rodzą się posrane pomysły.
siwy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.02.2024, 12:08   #3
teddy-boy
 
teddy-boy's Avatar


Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Warszawa
Posty: 1,271
Motocykl: nie mam AT jeszcze
teddy-boy jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 23 godz 19 min 50 s
Domyślnie

No właśnie nie mam nieautomatycznego prostownika, nie wiem czy jeszcze można takie cuda kupić?
Próbowałem podłączyć ten drugi prostownik 12/24V, ale wywala na wyświetlaczu ERROR, a prostownik dedykowany czyli 6/12V w ogóle się nie włącza, nic nie wykrywa.
A jak podłączę na krótko akumulator 12V motocyklowy do niego to coś się stanie?
teddy-boy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.02.2024, 12:12   #4
siwy
 
siwy's Avatar


Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Białystok
Posty: 5,437
Motocykl: NAT, EXC 450, K-750
siwy jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 rok 13 godz 40 min 23 s
Domyślnie

Myślę że można spróbować, na krótko podłączyć 12v aku.
__________________
Niepuszczone bąki wędrują do mózgu i tak rodzą się posrane pomysły.
siwy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.02.2024, 12:21   #5
sudden
 
sudden's Avatar


Zarejestrowany: Sep 2018
Miasto: okolice Warszawy
Posty: 1,403
Motocykl: CRF250L * T7
sudden jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 2 dni 17 godz 57 min 17 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał teddy-boy Zobacz post
No właśnie nie mam nieautomatycznego prostownika, nie wiem czy jeszcze można takie cuda kupić?
Można jeszcze kupić, np. w Obi jest coś takiego za 70 zł:
https://www.obi.pl/elektryka-samocho...v-6a/p/9998014
sudden jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.02.2024, 12:29   #6
teddy-boy
 
teddy-boy's Avatar


Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Warszawa
Posty: 1,271
Motocykl: nie mam AT jeszcze
teddy-boy jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 23 godz 19 min 50 s
Domyślnie

@sudden, a to nie jest kolejny automatyczny prostownik przypadkiem?
Oczywiście chciałbym podnieść ten akumulator bezkosztowo czyli jakimś patentem
teddy-boy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.02.2024, 12:29   #7
Bałtrok
 
Bałtrok's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2018
Miasto: Warszawa
Posty: 958
Motocykl: RD07A SAHARA BLUE METALLIC
Przebieg: 9xxxx
Bałtrok jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 3 tygodni 1 dzień 7 godz 49 min 16 s
Domyślnie

Ja mam taki prosty prostownik współczesny i jakiegoś złoma z CCCP też znajdę jak chcesz spróbować.
Bałtrok jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.02.2024, 12:36   #8
teddy-boy
 
teddy-boy's Avatar


Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Warszawa
Posty: 1,271
Motocykl: nie mam AT jeszcze
teddy-boy jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 23 godz 19 min 50 s
Domyślnie

@Bałtrok, jakby mi się nie udała żaden patent to chętnie bym podrzucił akumulatorek do podładowania ruskim prostownikiem może jeszcze pożyje. Zastanawia mnie tylko dlaczego tak zjechał z napięciem do 2V przed kilka miesięcy w idealnych warunkach (ciepło, sucho)
teddy-boy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.02.2024, 13:03   #9
pałeł
gsm: 512242193
 
pałeł's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2006
Miasto: Rzuchów
Posty: 4,968
Motocykl: RD11a
Galeria: Zdjęcia
pałeł will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 2 tygodni 2 dni 7 godz 3 min 53 s
Domyślnie

Nie podłączaj nic wysko prądowego bo go ugotujesz zadwon do mnie wytłumaczę Ci jak go ruszyć
__________________
Kowal zawinił - cygana powiesili
pałeł jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.02.2024, 13:07   #10
JaTomek


Zarejestrowany: Jun 2017
Posty: 598
Motocykl: ...............
JaTomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 dni 1 godz 51 min 15 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał teddy-boy Zobacz post
@Bałtrok, jakby mi się nie udała żaden patent to chętnie bym podrzucił akumulatorek do podładowania ruskim prostownikiem może jeszcze pożyje. Zastanawia mnie tylko dlaczego tak zjechał z napięciem do 2V przed kilka miesięcy w idealnych warunkach (ciepło, sucho)
Mam zasilacz labolatoryjny jakbyś potrzebował.
JaTomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Czy to padnięty przekaźnik rozrusznika? wojtekm72 Układ elektryczny i zapłonowy 20 14.09.2021 10:38
Padnięty obrotomierz maeco Układ elektryczny i zapłonowy 16 31.08.2015 18:37
Padniety alternator w viaderku gerardgrodzisk Inne tematy 5 04.07.2013 10:34
Kto chce koszulkę Tadka Błażusiaka z autografem??? - czyli pomagamy Jasiowi uratować nogę Ola Pomagamy - za free 8 29.05.2013 11:54
Padniety modul w RD03? suchy Układ elektryczny i zapłonowy 21 29.04.2008 20:27


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.