Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Uklad paliwowy i wydechowy

Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 31.01.2024, 20:57   #61
Melon
 
Melon's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2012
Miasto: Lublin
Posty: 4,257
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
Melon jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 3 dni 23 godz 14 min 36 s
Domyślnie

W ciężarowych na takie robimy bo sól wszystko zjada.
https://allegro.pl/listing?string=ko...0z%20cyn%C4%85
__________________
kto smaruje ten jedzie
Melon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01.02.2024, 05:42   #62
Dzieju
Administrator

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 8,246
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 2 dni 12 godz 11 min 59 s
Domyślnie

Zdarza mi się odbudowywać instalację w służbowych najczęściej w okolicach reflektorów.
Te termokurczki z cyną może i fajnie wyglądają ale osobiście bym im nie zaufał a już na pewno przy starszych utlenionych przewodach.
Lutując tradycyjnie. wytrawiam w kwasie , wtapiam głęboko cynę tak by połączenie było pewne i trwałe.
Wypychając w ten wynalazek kable i grzejąc termokurcza nie ma pewności czy cyna się porządnie wtopiła w nowe a co dopiero mówić o starych kablach.
Filmik z obsługi tych cynowych termokurczów raczej wzbudził więcej wątpliwości niż przekonał do zasadności użycia.
Nie wszystko co nowe się sprawdza.
__________________
AT03
Dzieju jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01.02.2024, 06:51   #63
szynszyll
 
szynszyll's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 6,311
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 5 dni 5 godz 37 min 41 s
Domyślnie

Wszystko jest pieknie jak mamy swieza blyszczaca surowa miedz. Tak jak napisalem powyzej - na kablach fazowych z pradnicy jest szara warstwa galwaniczna, ktorej czy z kwasem, czy z pasta nie idzie polutowac. Do takich ciezkich tematow mam lutownice trafo 200W i dupa z króla. Oryginalnie przewody sa zagniecione i ida do slynnej bialej wtyczki 3pin - ani ona nie jest hermetyczna ani odpowiednio dobrana bo czesto sie zwegla.
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01.02.2024, 17:01   #64
Melon
 
Melon's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2012
Miasto: Lublin
Posty: 4,257
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
Melon jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 3 dni 23 godz 14 min 36 s
Domyślnie

Futrzak kupiłem te wago przelotowe, to nie jest tani gips. 1,85/szt.
Te równoległe to już taniej są.
__________________
kto smaruje ten jedzie
Melon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01.02.2024, 17:28   #65
szynszyll
 
szynszyll's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 6,311
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 5 dni 5 godz 37 min 41 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Melon Zobacz post
Futrzak kupiłem te wago przelotowe, to nie jest tani gips. 1,85/szt.
Te równoległe to już taniej są.
ale na przelotowki wygodnie sie zaklada koszulke termokurczliwa i lansowniej wygladaja
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.02.2024, 18:44   #66
dominikon
 
dominikon's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2021
Miasto: Wola Kosnowa, Sosnowiec
Posty: 41
Motocykl: RD07
dominikon jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 dzień 21 godz 25 min 24 s
Domyślnie

Cześć wszystkim Wam.
Pozwolę sobie wrócić na chwilę do mojego tematu motocykla. Tak jak wcześniej napisałem walczyłem dzielnie z Afryką i nawet już chyba odtrąbiłem sukces ale nie wiem czy nie za wcześnie jednak...
Do rzeczy.
Kupiłem regler od 1100xx, zamontowałem zgodnie z zaleceniami (połączenia polutowane póki co, a WAGO w schowku na wszelki wypadek). Do momentu połączenia kabli fazowych z prądnicy oraz przewodów zielonych i biało-czerwonych (bez podpinania przewodu czarnego) moto przeładowywał - na zaciskach aku miałem chyba w okolicach 17,5 V - dokładnie nie pamiętam i foty też sobie nie zrobiłem. Pomyślałem, że kupiłem walnięty regulator ale podłączyłem jeszcze przewód czarny tak jak radził Dawid (pod kostkę od STOPu - "+" po zapłonie) i ładowanie ustabilizowało się na poziomie 14,5-14,7V. Ucieszyłem się. Poskładałem wszystko i pomyślałem, że pojadę na próbę. Minęło kilka dni, pogoda, warunki i czas wolny nie sprzyjały ale po tym okresie wyprowadziłem moto i w drogę. Zakręciłem rozrusznikiem (aku jest nowy) i dosłownie po "połowie obrotu" silnik pięknie odpalił i zaczął gadać. Chwilę popracował na ssaniu potem wyłączyłem i moto pracowało świetnie. Przejechałem się w jeden, w drugi dzień - wszystko wydaje się być okej. Obroty przy 90 km/h ok. 4200 obr./min , przy 100 km/h ok. 4850-4900 czyli tak jak było w dobrych okresach działania "motóra". Aha, jeszcze zanim poskładałem moto do prób to wykonałem tak jak poradził szynszyll pomiary z żarówką 15W - faktycznie na każdej parze żarówka przy dodaniu gazu lekko się świeciła.
Na początku jazda blisko domu, bez większych szaleństw z prądem tzn. nie ładowałem telefonu, nie włączałem grzanych manetek - po prostu chciałem zobaczyć jak moto się będzie zachowywało przy normalnej jeździe z włączonymi światłami i to tyle. Wszystko wydawało się, że jest "fpytke". Przejechałem tak ok. 150 km. Pomyślałem, że zanim jeszcze będę normalnie korzystał z elektryki w moto (przed korzystaniem z grzanych manetek czy nawigacji w telefonie) to zrobię ponownie pomiary. I tak podłączyłem sobie woltomierz na zaciski aku i porównywałem po tych zrobionych 150 km ze wskazaniami woltomierza na kierownicy i tak otrzymałem:

1. wolne obroty ok. 1100, bez żadnego obciążenia - woltomierz na aku 14,4 V na kierownicy 14,4 V
2. wolne obroty, włączone tylko światła mijania - AKU - 14,6, na kierownicy 14,1 V
3. wolne obroty, włączone światła drogowe i grzanie manetek - AKU - 12,5 V, na kierownicy 10,1 V
4. wolne obroty, wł. światła drogowe, grzanie manetek i kierunkowskaz - AKU 12,3 V, na kierownicy 9,8-9,9V
Na podwyższonych obrotach na zaciskach aku nawet pod obciążeniem napięcie oscylowało w okolicach 14,5 V. Woltomierz na kierownicy mam wpięty gdzieś w wiązkę od tripmastera z tego co widziałem i pamiętam.

Dzisiaj znowu wybrałem się na krótką przejażdżkę bo coś mi jednak nie dawało spokoju. Wyprowadziłem moto. Za pierwszym razem nie zapalił od razu choć nie kręciłem go jakoś długo (mimo że dwa dni temu jeździłem). Odpalił za drugim, pochodził chwilę na ssaniu i potem pracował już okej ale znowu zauważyłem dwie rzeczy - nieznacznie ale jednak przy tej samej prędkości motocykla znów wzrosły obroty silnika (lub same wskazania obrotomierza) - dzisiaj jeżdżąc zaobserwowałem - 90 km/h prędkość obrotowa ok 4500-4600, przy 100 km/h ok 5000-5100 obrotów - może to niewielka rozbieżność ale odkąd mam takie "przygody" to wyjątkowo zwracam na to wszystko uwagę.
Druga sprawa - generalnie nie katuję tak starej poczciwej Afry ale zauważyłem, że odcięcie zapłonu następuje dopiero gdy wskazówka obrotomierza dojdzie do 9000 obrotów! Tak chyba nie powinno być z tego co pamiętam. I tutaj chyba silnik tak naprawdę nie kreci się tak wysoko lecz takie są wskazania obrotomierza. Czy to możliwe, żeby tak coś wpływało na to co pokazuje?
Już naprawdę głupieję, nie wiem co jest okej, a co nie, które pomiary napięć są poprawne, a co daje złe wskazania. Zaczynam już ponownie kombinować od innej strony - czy to jednak nie kwestia czegoś innego niż prądu... Nie wiem czy jeszcze nie kupię na próbę innych cewek dla spokojności i eliminacji choćby tego elementu.

Co jeszcze mi przychodzi do głowy - nie wiem czy to istotne czy nie ale już piszę o wszystkim co mi się nasuwa: wymieniłem tłumik z oryginału na Arrowa i jeździłem te ostatnie 220-230 km (czyli jedyne jak na razie w tym sezonie) bez dbkilera i mam też dorabiane króćce linek ssania te wchodzące do gaźników (plastikowe popękały) i nie dam sobie głowy uciąć jak to się sprawdza (niby robione zgodnie z wymiarowaniem z forum ale to jednak chałupnicza robota...).

Dobra chyba tyle - jak ktoś z Was dotarł do końca to pełen szacunek. Dziękuję za wszystko w czym już mi pomogliście i za to, co pewnie jeszcze mi podpowiecie lub się odniesiecie do tego co wyżej opisane. Pozdrawiam.
dominikon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.02.2024, 19:57   #67
szynszyll
 
szynszyll's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 6,311
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 5 dni 5 godz 37 min 41 s
Domyślnie

Czarny musi byc podpiety - innej opcji nie ma. Ladowanie sprawdzaj pewnym miernikiem na klemach. Nie wiem czym mierzysz na kierownicy - trudno mi uwierzyc w tak gigantyczny spadek napiecia. Wez pewny miernik, schemat i lec po kostkach zeby zdiagnozowac gdzie spadek rosnie. Ale rob to jednym miernikiem, nie roznymi. Ladowanie na klemach masz prawidlowe.
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.02.2024, 20:23   #68
dominikon
 
dominikon's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2021
Miasto: Wola Kosnowa, Sosnowiec
Posty: 41
Motocykl: RD07
dominikon jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 dzień 21 godz 25 min 24 s
Domyślnie

Dzieki to już jedno dobrze :-)
Na kierownicy mam zamontowany jakiś tani woltomierz z Alle (wyswietlacz z kabelkiem wpiętym w wiązkę tripa).
A co z tą "odcinką" przy 9k obrotów? To chyba niezbyt normalne zachowanie?
dominikon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.02.2024, 21:10   #69
magneto
 
magneto's Avatar


Zarejestrowany: Nov 2018
Miasto: Olsztyn (Wa-Ma)
Posty: 245
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: mój 3,5
magneto jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 1 dzień 10 godz 40 min 11 s
Domyślnie

Że tak się trochę wtrącę w wątek... Czarny kabelek od regulatora to "czujnik" napięcia. Jak podpiąłeś go "gdzieś", gdzie są spadki napięcia, to regulator będzie starał się "tam" utrzymać 14-15 V. A na akumulatorze będzie... o te spadki napięcia więcej !!!. Ja w TA600, jak zmieniałem regulator, to (po pomiarach - czarny kabelek brał jakieś 0,2 mA - czyli dosłownie nic) podpiąłem czarny do czerwonego na samej kostce regulatora (od strony instalacji, bo gwarancja...). Trampek stał nieraz i z miesiąc i nie rozładowywało to akumulatora. W ten sposób regulator ustawia napięcie na akumulatorze, a nie gdzieś tam w instalacji.
Odcinka - a po co Ci to ? (9 tysi to absolutne przegięcie, ale silnik powinien to przeżyć). Nie bierz do bani - grunt, że jest
Powodzenia !
__________________
Psy szczekają, a motocykl jedzie dalej...
RUSSIAN GO HOME ! !
magneto jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 19.02.2024, 08:10   #70
szynszyll
 
szynszyll's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 6,311
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 5 dni 5 godz 37 min 41 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał magneto Zobacz post
Że tak się trochę wtrącę w wątek... Czarny kabelek od regulatora to "czujnik" napięcia. Jak podpiąłeś go "gdzieś", gdzie są spadki napięcia, to regulator będzie starał się "tam" utrzymać 14-15 V. A na akumulatorze będzie... o te spadki napięcia więcej !!!. Ja w TA600, jak zmieniałem regulator, to (po pomiarach - czarny kabelek brał jakieś 0,2 mA - czyli dosłownie nic) podpiąłem czarny do czerwonego na samej kostce regulatora (od strony instalacji, bo gwarancja...). Trampek stał nieraz i z miesiąc i nie rozładowywało to akumulatora. W ten sposób regulator ustawia napięcie na akumulatorze, a nie gdzieś tam w instalacji.
Odcinka - a po co Ci to ? (9 tysi to absolutne przegięcie, ale silnik powinien to przeżyć). Nie bierz do bani - grunt, że jest
Powodzenia !
jak sie ma spadki napiec na instalacji to sie je diagnozuje i usuwa a nie odlacza kabelek po cos go ktos wymyslil - z pewnoscia nie po to, zeby go zewrzec do wyjscia z reglera. jak glowa boli to sie jej nie obcina

co do obrotow to zorganizuj sobie cyfrowy miernik obrotow i porownaj jego wskazania z tym co pokazuje Ci obrotek. dodatkowo zmierz jakie jest napiecie zasilajace na wejsciu do obrotomierza. czarny to +, zielony to masa.
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Spadek mocy (tak jak by się kończyło paliwo) JarekAT Silnik, sprzęgło, skrzynia 11 05.09.2017 23:34
Nie trzyma wolnych obrotow teddy-boy Silnik, sprzęgło, skrzynia 9 23.10.2014 22:56
lekkie dławienie poniżej 3000 obr Africa Uklad paliwowy i wydechowy 17 16.03.2011 01:17
Dławienie na niskich obrotach - Cuda nie widy! Kishon Uklad paliwowy i wydechowy 20 15.08.2009 02:22


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.