Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 25.07.2010, 20:06   #1
szynszyll
 
szynszyll's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 6,469
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 4 tygodni 17 godz 40 min 40 s
Domyślnie problemy po wymianie kabli pradnicy

yo!

rozdarlem afrike rambo i zgodnie z ponizszym opise:

http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=4510

wymienilismy kable na grubsze (2.5mm) plus duzy przeglad instalacji. po zlozeniu calosci objawy sa takie:

- ladowanie bez swiatel 13.5 - 14.0
- ze swiatlami spada do 12.4 czyli wlasciwie brak ladowania
- przy dodawaniu gazu max to 12.4 i ani drgnie

cewki maja wlasciwa opornosc tj 0.9 ohm, nie obciazone daja do 60 v miedzyfazowego, regulator jest zimniejszy niz poprzednio, kable z i do regulatora nie grzeja sie - poprzednio mialy z tym problem. jednym slowem bania bo powinno byc znacznie lepiej a jest znacznie gorzej. dodatkowo bardzo grzeje sie glowny 30 amperowy bezpiecznik - praktycznie nie da sie go dotknac.

ja stawiam na zbyt maly styk nowych kabli ( tych 2.5 mm) z drutami miedzianymi z cewek w pradnicy - jutro rano bede to darl i zrobie od nowa - bez obciazenia jest ok - a pod obciazeniem styk moze byc nie wystarczajacy. innych pomyslow brak - instalacja przegladnieta, odswiezona, aku zdrowy, regler zdrowy.

jesli ktos ma jakis pomysl bedziemy wdzieczni za sugestie.
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 25.07.2010, 20:55   #2
Lepi


Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Posty: 5,596
Motocykl: 690 Enduro
Lepi jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 tygodni 8 godz 24 min 2 s
Domyślnie

Jak grzeje się bezpiecznik to przyczyny szukajcie w jego pobliżu. Najwięcej ciepła wydziela się tam, gdzie jest słaby kontakt - duża rezystancja.
__________________
"A jeśli nie znajde w swej głowie rozumu to paszport odnajde w szufladzie..."
Lepi jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.07.2010, 10:00   #3
szynszyll
 
szynszyll's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 6,469
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 4 tygodni 17 godz 40 min 40 s
Domyślnie

bezpiecznik z obsada wywalony i zalozone wszystko nowe - juz sie nie grzeje - objaw taki sam. bez obciazenia do 14v na lampach spada do 12.4. caly tor od reglera do akumulatora zalutowany na sztywno na nowych kablach.
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.07.2010, 11:35   #4
R2D2
ReGeNeRaToR
 
R2D2's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Olsztyn
Posty: 630
Motocykl: RD07
R2D2 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 dni 7 godz 53 min 36 s
Domyślnie

Witaj ,

Podstaw inny akumulator i sprawdź jeszcze raz. Jak będzie to samo sprawdź przewód masowy doprowadzający masę do silnika.
Ostatnim testem jest podłączenie wyjścia z regulatora bezpośrednio do akumulatora ( na krótko tylko do testu ) jak napięcie będzie ok to masz coś w instancji "zgnite" jak nie będzie ok to masz padnięty regler.
Podstawienie w tej sytuacji innego reglera wyjaśni problem.

Pamiętaj że "-" z regulatora nie jest na jego obudowie tylko wychodzi przewodami.

Jeżeli napięcia na fazach z generatora są ok to nie jest to raczej wina przewodów które wstawiłeś.
__________________
END of TRANSMISSION
R2D2 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.07.2010, 11:54   #5
RAFWRO
 
RAFWRO's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: WROCŁAW
Posty: 655
Motocykl: RD07
RAFWRO jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 3 dni 2 godz 10 min 10 s
Domyślnie

[QUOTE=szynszyll;124973]yo!

rozdarlem afrike rambo i zgodnie z ponizszym opise:

http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=4510

wymienilismy kable na grubsze (2.5mm) plus duzy przeglad instalacji. po zlozeniu calosci objawy sa takie:

- ladowanie bez swiatel 13.5 - 14.0
- ze swiatlami spada do 12.4 czyli wlasciwie brak ladowania
- przy dodawaniu gazu max to 12.4 i ani drgnie

Miałem takie same objawy (ładowanie spadało ze wzrostem obrotów)przy padniętym reglerze (kilka dni po wymianie przewodów, na autostradzie)
Następnie wymieniłem regler i aku i do dziś jest ok.
Faktycznie newralgicznym punktem jest połączenie nowego przewodu z uzwojeniem stojana gdzie 2 przewody z cewki łączysz z jednym z nowych. Trzeba dobrze oskrobać "drut" cewki z przeźroczystej izolacji.
Nie sądzę aby to była kwestia przewodów - podepnijcie nowy regler, i/lub nowe aku.
RAFWRO jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.07.2010, 12:03   #6
puszek
 
puszek's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Krakuff
Posty: 4,762
Motocykl: RD07a
puszek jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 3 dni 4 godz 33 min 37 s
Domyślnie

Mam te same objawy...Identico... Tylko ze pod obciazeniem elektrowni (swiatła) , jak wepnę sie w kable wychodzące ze statora przez miernik do masy to na dwóch mam 12 wolt a na jednym około 3...W tym samym układzie u Podosa jest ponad 14.. Bez obciazenie swiatłami niby wszystko oki... Załozylismy dwa rózne akumulatory, 3 reglery i nic nie pomaga. Moje aku i regler u Podosa działają poprawnie... i jeszcze jedno... pali mi diode od biegu jalowego...- efekt swieci po każdorazowym nacisnięciu sprzegła... Zamierzam wymienic stator ...ale na raie nie mamm czasu....
puszek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.07.2010, 16:13   #7
rambo
 
rambo's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Posty: 7,450
Motocykl: Nie mam już Afryki
rambo jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
Domyślnie

No i udało się. Przyciął się pod cewkami jeden z kabli fazowych. Napiecie i impedancja była prawidłowa, a ładowania pod obciążeniem nie było. Tera na włączonych lampach mam 14,2V i ruszam do doma
rambo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.07.2010, 17:38   #8
szynszyll
 
szynszyll's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 6,469
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 4 tygodni 17 godz 40 min 40 s
Domyślnie

wnioski dla potomnych:

zalozylismy kable 2.5mm ktore zajmuja w statorze duzo wiecej miejsca i w czasie zakladania statora na dekiel jedna z termokurczliwych izolacji zostala delikatnie naruszona nie na tyle jednak by trwale przywrzec do masy. w takiej sytuacji pomiary opornosci poszczegolnych cewek byly prawidlowe a napiecie zmienne podawane przez nie obciazone cewki prawidlowe ( 40 - 70 v). jak w wielu takich przypadkach problem pojawial sie dopiero pod obciazeniem - podobne objawy daje przepalone jedno z uzwojen tj. opornosc jest prawidlowa, napiecie bez obciazenia rowniez a pod zanika.

rozdarlismy pradnice ponownie i od nowa zaizolowalismy miejsca polaczen kabli z drutami. i bangla

dzieki za caloksztalt odzewu i chec pomocy

p.s. a ze instalacja pradowa kozy Rambowszczaka wygladala przed nasza przeswietna ingerencja jak Drezno w 1945 to juz inna bajka
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.07.2010, 18:49   #9
RAFWRO
 
RAFWRO's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: WROCŁAW
Posty: 655
Motocykl: RD07
RAFWRO jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 3 dni 2 godz 10 min 10 s
Domyślnie

jak zwykle zawinił banał..
RAFWRO jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.07.2010, 09:41   #10
rambo
 
rambo's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Posty: 7,450
Motocykl: Nie mam już Afryki
rambo jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
Domyślnie

Tera mam takie światła mijania że ho ho
Co ciekawe nie mieliśmy nowego biezpiecznika 30A i zrobiłem 330km na 20A z właczonym wszytskim dodatkowym wyposażeniem, czyli grzane minetki i gps
rambo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Skrzynia dziwnie wyje po wymianie oleju motomysz Silnik, sprzęgło, skrzynia 2 12.04.2014 20:52
olej w prądnicy((( vinc18 Układ elektryczny i zapłonowy 12 17.02.2014 13:44
Trykanie po wymianie napędu. paku Silnik, sprzęgło, skrzynia 14 26.07.2010 14:15
grzejące się kable, tym razem nie żółte od prądnicy rambo Układ elektryczny i zapłonowy 4 12.03.2010 12:23
Regulacja Gaznika po wymianie filtra powietrza BartekBBI Uklad paliwowy i wydechowy 33 13.09.2009 19:53


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.