Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > NAT - Nowa (przyszła) Królowa > NAT - Warsztat

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 19.12.2021, 23:44   #41
mdxmd


Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Posty: 2,385
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 133 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 6 dni 5 godz 28 min 41 s
Domyślnie

dziwne, że FI nie świeci, podłącz go pod jakiś interfejs.

Czy był zdejmowany wałek rozrządu, pokrywa zaworów ?
czy moto był odpalany jakimś urządzeniem rozruchowym ?

wygląda to na uszkodzony sterownik, bo wydaje się niemożliwe aby sterownik nie uruchamiał wtryskiwacza bez wyrzucenia tego w błędach skoro jak piszesz elektrycznie wszystko jest sprawne. Możliwe, że wykryłeś jakąś lukę w sofcie
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20.12.2021, 00:18   #42
broda38


Zarejestrowany: Oct 2020
Miasto: mazury
Posty: 32
Motocykl: CRF 1000 Dct
broda38 jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 18 godz 21 min 25 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał mdxmd Zobacz post
dziwne, że FI nie świeci, podłącz go pod jakiś interfejs.

Czy był zdejmowany wałek rozrządu, pokrywa zaworów ?
czy moto był odpalany jakimś urządzeniem rozruchowym ?

wygląda to na uszkodzony sterownik, bo wydaje się niemożliwe aby sterownik nie uruchamiał wtryskiwacza bez wyrzucenia tego w błędach skoro jak piszesz elektrycznie wszystko jest sprawne. Możliwe, że wykryłeś jakąś lukę w sofcie
No właśnie błędów nie ma ,miałem o tym wspomnieć ,jak to możliwe że taka ważna rzecz jest nie sygnalizowana ,wszystko co napisałem wyżej to sprawdziłem ,silnik nie był rozbierany jest tak jak złożyła fabryka , odpalany zawsze na aku ,no ewidentnie nie steruje ,mogę sie bawić zamianą wtyczek itd ,ale zawsze jest z tej z lewej strony wysterowanie .Mam wymontowane wtryski ,podkładam papier ,próbuje kręcić z rozrusznika ,z jednego ładnie pyli ,a na drugim lipa.Nie mam nic do diagnostyki jedynie co to złozyłem sobie na elmie kabel i mam to podpięte cały czas i na torque ,to wygodne przy tym składaniu i róznych próbach ,bo jak cos sie pojawi to nie musze tych procedur przechodzić ze zworkami ,ale tam też nic nie pokazuje ,czysto
broda38 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20.12.2021, 10:14   #43
R2D2
ReGeNeRaToR
 
R2D2's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Olsztyn
Posty: 629
Motocykl: RD07
R2D2 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 dni 22 godz 23 min 56 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał broda38 Zobacz post
... jak to możliwe że taka ważna rzecz jest nie sygnalizowana ...
A tak to możliwe że sterownik sprawdza obwód danego urządzenia np. wtryskiwacz. Jeżeli dostaje jak w tym przypadku masę to stwierdza że jest wszystko OK.
Oczywiście na tym samym wyjściu sterującym znajduje się układ wykonawczy który steruje pracą wtryskiwacza i on może być uszkodzony.
Zazwyczaj jest to tranzystor mosfet lub jakiś specjalizowany układ scalony.
Możesz spróbować odpiąć moduł sterujący wcześniej sprawdzając na których pinach jest masa i wyjścia sterujące wtryskiwaczami i zmierzyć rezystancję miedzy masą a tymi wyjściami. Jeżeli będzie jakaś duża różnica może to wskazywać na uszkodzenie któregoś z wyjść.
__________________
END of TRANSMISSION
R2D2 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20.12.2021, 11:24   #44
mdxmd


Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Posty: 2,385
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 133 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 6 dni 5 godz 28 min 41 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał R2D2 Zobacz post
A tak to możliwe że sterownik sprawdza obwód danego urządzenia np. wtryskiwacz. Jeżeli dostaje jak w tym przypadku masę to stwierdza że jest wszystko OK.
Oczywiście na tym samym wyjściu sterującym znajduje się układ wykonawczy który steruje pracą wtryskiwacza i on może być uszkodzony.
Zazwyczaj jest to tranzystor mosfet lub jakiś specjalizowany układ scalony.
Możesz spróbować odpiąć moduł sterujący wcześniej sprawdzając na których pinach jest masa i wyjścia sterujące wtryskiwaczami i zmierzyć rezystancję miedzy masą a tymi wyjściami. Jeżeli będzie jakaś duża różnica może to wskazywać na uszkodzenie któregoś z wyjść.
dokładnie, wszystko wskazuje na to iż coś jest nie tak ze sterownikiem, dlatego pytałem o uruchamianie silnika na jakimś wspomaganiu. M

Myślałem jeszcze o czujniku położenia wałka rozrządu ale to wywaliłoby błąd chociaż na próbę można go odłączyć wówczas sterownik powinien działać w trybie awaryjnym i zamiast wtrysku sekwencyjnego uruchomić oba wtryskiwacze jednocześnie... teoretycznie bo może wcale nie ruszyć ale warto to sprawdzić bo jeżeli wówczas odpali wtryskiwacz to znaczy iż Mosfet sterujący jest sprawny.
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20.12.2021, 15:45   #45
R2D2
ReGeNeRaToR
 
R2D2's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Olsztyn
Posty: 629
Motocykl: RD07
R2D2 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 dni 22 godz 23 min 56 s
Domyślnie

Możliwe jest też że sterownik odbiera nieprawidłowe dane z czujnika położenia wału lub wałka rozrządu i wtedy blokuje sterowanie wtryskiwacza żeby nie uszkodzić silnika. Keihin w swoich sterownikach tak robił.
__________________
END of TRANSMISSION

Ostatnio edytowane przez R2D2 : 20.12.2021 o 17:12
R2D2 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20.12.2021, 17:39   #46
rrolek

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: a raczej wieś
Posty: 1,331
Motocykl: z lekkim adhd
rrolek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 15 godz 18 min 58 s
Domyślnie

A może po prostu we wtryskiwaczy stanęła iglica lub jakiś syf zatkał otwory? Jaki CPU to wykryje?
__________________
Są jeszcze piękne zadupia na tym świecie.
rrolek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20.12.2021, 17:45   #47
broda38


Zarejestrowany: Oct 2020
Miasto: mazury
Posty: 32
Motocykl: CRF 1000 Dct
broda38 jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 18 godz 21 min 25 s
Domyślnie

Słaby ze mnie elektryk ,wydaje sie że pomierzyłem obydwa piny od wtrysków ,od prawego i lewego maja taką samą wartość około 71 kiloomów ,na taki zakres ustawiałem miernik,zlokalizowałem gdzie idzie masa na ecu ,zlokalizowałem piny od wtrysków ,pomyłki nie ma ,bo kilkukrotnie sprawdzałem .Oczywiście pomiary na wyjętym ECU i jego pinach .
@mdxmd ,czy mam próbować z tą Twoją metodą odpięcia czujnika wału ? ,mam niezły cyrk na wyświetlaczu he he ,podałem zasilanie z wyjętym kompem . Widać też jak zabierana jest masa po kluczyku z wtrysków ,chwile jest po kluczyku i jak tyle błedów co ja mam teraz to po chwili ginie .

Cytat:
Napisał rrolek Zobacz post
A może po prostu we wtryskiwaczy stanęła iglica lub jakiś syf zatkał otwory? Jaki CPU to wykryje?
nie bo ja je przekładałem między sobą i ten co nie działał z prawej strony na lewej normalnie działa

Ostatnio edytowane przez Novy : 20.12.2021 o 18:07 Powód: Połączenie postów
broda38 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20.12.2021, 18:03   #48
madafakinges
 
madafakinges's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Nowy Sącz
Posty: 5,856
Motocykl: crf1000a
Przebieg: 2
madafakinges jest na dystyngowanej drodze
Online: 10 miesiące 2 tygodni 2 godz 17 min 56 s
Domyślnie

Może to jednak mechaniczny problem, kompresję sprawdzał?
__________________
Z początku porwał mię śmiech pusty, a potem litość i trwoga.
madafakinges jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20.12.2021, 18:05   #49
mdxmd


Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Posty: 2,385
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 133 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 6 dni 5 godz 28 min 41 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał broda38 Zobacz post
Słaby ze mnie elektryk ,wydaje sie że pomierzyłem obydwa piny od wtrysków ,od prawego i lewego maja taką samą wartość około 71 kiloomów ,na taki zakres ustawiałem miernik,zlokalizowałem gdzie idzie masa na ecu ,zlokalizowałem piny od wtrysków ,pomyłki nie ma ,bo kilkukrotnie sprawdzałem .Oczywiście pomiary na wyjętym ECU i jego pinach .
@mdxmd ,czy mam próbować z tą Twoją metodą odpięcia czujnika wału ? ,mam niezły cyrk na wyświetlaczu he he ,podałem zasilanie z wyjętym kompem . Widać też jak zabierana jest masa po kluczyku z wtrysków ,chwile jest po kluczyku i jak tyle błedów co ja mam teraz to po chwili ginie .
odepnij czujnik wałka rozrządu bez czujnika wału nic nie działa. "Fajny przypadek Ci się trafił" sprawdź czy na pewno drożne są kanały doprowadzające paliwo do lewego wtrysku może coś się dostało i blokuje zdemontuj trójnik na wtryskach, mało to prawdopodobne ale to jedyne poza usterką sterownika co może spowodować taki problem a sterownik tego nie widzi.

Czy próbowałeś zamienić kostki od wtryskiwaczy chodzi o sprawdzenie czy niepracujący wtryskiwacz będzie podążał za lewą kostką jeżeli tak to zabawę z trójnikiem możesz sobie darować, jeżeli nadal będzie to lewy to znaczy, że trójnik jest niedrożny
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20.12.2021, 18:32   #50
broda38


Zarejestrowany: Oct 2020
Miasto: mazury
Posty: 32
Motocykl: CRF 1000 Dct
broda38 jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 18 godz 21 min 25 s
Domyślnie

Sprawdzałem wczoraj ,zapomniałem spiąć opaską listwy wtryskowej i ciśnienie z pompy wysadziło to wszystko w pisdu ,lekko to też przedmuchałem .Tam duże średnice .
Dam znać jak poskładam ,teraz przy tylu rozbieraniach to jakies 2 godziny ,ale dziś to mam dość tego motora .Narazie nie potestuje bo jest tak he he

zamieniałem kostki podąża za lewą
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg afra1.jpg (644.1 KB, 17 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Novy : 20.12.2021 o 19:02 Powód: Połączenie postów
broda38 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
synchronizacja gaźników- zrób to sam mckrzysiek Regularne czynności serwisowe 61 30.01.2015 19:50
Synchronizacja gaźników-fachowiec poszukiwany Joncio Uklad paliwowy i wydechowy 3 27.03.2012 10:39
[FAQ] - Synchronizacja gaźników (co 12kkm). newrom Regularne czynności serwisowe 25 07.06.2011 15:19


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.