Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > NAT - Nowa (przyszła) Królowa > NAT - Warsztat

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 10.10.2017, 22:07   #1
StrzeLuk
Africa on the Road
 
StrzeLuk's Avatar


Zarejestrowany: Aug 2016
Miasto: Warszawa
Posty: 256
Motocykl: CRF1100
Przebieg: 400
StrzeLuk jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 4 dni 22 godz 36 min 10 s
Domyślnie Podłączanie USB/zapalniczki w gniazdo w czaszy

Cześć,

W związku z chwilą wolnego i zbliżającym się końcem sezony wziąłem się za porządne podłączenie gniazda USB pod zasilanie w NAT. Wszystko ładnie rozłożyłem, znalazłem dodatkowe gniazdo, polutowałem wszystko i mam problem po podłączeniu... efekt widać na filmie. Z podłączonym gniazdem światło długie zaczyna migać

Do seryjnej wtyczki w motocyklu wchodzą 4 przewody. Miernikiem sprawdziłem na których jest napięcie i jaka jest polaryzacja. Raczej trudno się pomylić.

Ktoś ma jakiś pomysł czemu tak się dzieje? Skróciłem już kable od gniazda USB i nie dam rady do podłączyć pod aku bezpośrednio.
__________________
Pozdrawiam,

Łukasz | https://www.facebook.com/africaonroad
StrzeLuk jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10.10.2017, 22:44   #2
nabrU
Stary nick: Radarman
 
nabrU's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2017
Miasto: Whiteley, UK
Posty: 2,821
Motocykl: 2017 CRF1000L DCT
nabrU jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 13 godz 49 min 46 s
Domyślnie

Złącze pod czachą ma 4 przewody:
- czerwono / żółty - 12V po stacyjce,
- zielony - masa,
- niebieski - lampka świateł drogowych na wyświetlaczu,
- niebiesko/czarny - lampka świateł przeciwmgłowych.

Sprawdź czy nie podłączyłeś gniazda USB pod niebieski przewód.

Czy ja dobrze widzę, że robisz to wszystko na odłączonej wtyczce od wyświetlacza? Nie dziw się więc, że jaja się dzieją.
nabrU jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10.10.2017, 22:54   #3
StrzeLuk
Africa on the Road
 
StrzeLuk's Avatar


Zarejestrowany: Aug 2016
Miasto: Warszawa
Posty: 256
Motocykl: CRF1100
Przebieg: 400
StrzeLuk jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 4 dni 22 godz 36 min 10 s
Domyślnie

Dobra. To już wiem, że na bank coś źle podłączyłem. Sprawdzałem miernikiem i tylko ta para przewodów dawała 12V ale od czasu technikum minęło 15 lat i wiedza uleciała. Jutro rano do tego usiądę jeszcze raz. Dzięki za info o oznaczeniach przewodów, bo w instrukcji jakoś tego nie umiałem znaleźć.
__________________
Pozdrawiam,

Łukasz | https://www.facebook.com/africaonroad
StrzeLuk jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.10.2017, 11:25   #4
StrzeLuk
Africa on the Road
 
StrzeLuk's Avatar


Zarejestrowany: Aug 2016
Miasto: Warszawa
Posty: 256
Motocykl: CRF1100
Przebieg: 400
StrzeLuk jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 4 dni 22 godz 36 min 10 s
Domyślnie

Poprawione. Pomyliłem przewody i podłączyłem masę pod niebieski. Teraz wszystko działa jak należy. Dziękuje za pomoc.

P.S. Oczywiście zostały mi w ręku dwie spinki do plastików, ale to już ogarnę następnym razem, bo nie chce mi się teraz wszystkiego ściągać


Pozdrawiam,

Łukasz
__________________
Pozdrawiam,

Łukasz | https://www.facebook.com/africaonroad
StrzeLuk jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.10.2017, 13:42   #5
Franz
Stary (P)iernik
 
Franz's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Świeradów Zdrój
Posty: 3,769
Motocykl: XR400 , XR650L XL600V
Franz jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 tygodni 6 dni 8 godz 59 min 56 s
Domyślnie

Masz gniazdo USB więc cały czas pobiera prąd. Zrobiłeś tak ,że jest prąd tylko po włączeniu stacyjki czy non stop . W drugim rozwiązaniu trzeba dodatkowy wyłącznik gdyż rozładuje Ci akumulator po tygodniu
Jeśli rozwiązanie pierwsze to nie będziesz mógł ładować podczas postoju
__________________
<font color=#ffff00><b>.<font color=#000000>Tylko dwie rzeczy są nieskończone</font></b><font color=#000000>: <b>Wszechświat oraz ludzka głupota</b>, <b>choć nie jestem pewien co do tej pierwszej</b>. </font><b><font color=#000000>...  ( A.E)</font></b></font>
Franz jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.10.2017, 14:04   #6
siwy
 
siwy's Avatar


Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Białystok
Posty: 5,462
Motocykl: NAT, EXC 450, K-750
siwy jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 rok 2 dni 18 godz 17 min 57 s
Domyślnie

W NAT kostka pod gniazdo zapalniczki działa przy włączonej stacyjce
__________________
Niepuszczone bąki wędrują do mózgu i tak rodzą się posrane pomysły.
siwy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.10.2017, 14:04   #7
StrzeLuk
Africa on the Road
 
StrzeLuk's Avatar


Zarejestrowany: Aug 2016
Miasto: Warszawa
Posty: 256
Motocykl: CRF1100
Przebieg: 400
StrzeLuk jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 4 dni 22 godz 36 min 10 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Franz Zobacz post
Masz gniazdo USB więc cały czas pobiera prąd. Zrobiłeś tak ,że jest prąd tylko po włączeniu stacyjki czy non stop . W drugim rozwiązaniu trzeba dodatkowy wyłącznik gdyż rozładuje Ci akumulator po tygodniu
Jeśli rozwiązanie pierwsze to nie będziesz mógł ładować podczas postoju
Przez cały sezon miałem podłączony bezpośrednio pod aku i nigdy się nie rozładował. Motocykl stał po 2 tygodnie nie jeżdżony. Teraz przepiąłem na stacyjkę. Do tej pory nie potrzebowałem ładowania bez kluczyka w stacyjce, więc raczej już nie będę potrzebował. Jakby co to sobie zrobię dodatkowe złącze pod kanapą, które będzie cały czas on-line.
__________________
Pozdrawiam,

Łukasz | https://www.facebook.com/africaonroad
StrzeLuk jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.10.2017, 20:55   #8
07 A-gent
 
07 A-gent's Avatar


Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Warszawa / Ankara
Posty: 354
Motocykl: SD 04
Przebieg: 17000 +
07 A-gent jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 1 dzień 7 godz 29 min 40 s
Domyślnie

Fajny patent dla jazdy w korkach!
07 A-gent jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 22.08.2018, 16:11   #9
KarolSlask


Zarejestrowany: Aug 2018
Posty: 2
Motocykl: RD03
KarolSlask jest na dystyngowanej drodze
Online: 10 min 9 s
Domyślnie

czesc,

mam pare pytan, czy mozesz mi podać Twój numer telefonu musze zadzwonic, jak zdjec tą czache do zamontowania samodzielnie gniazda zapalniczki, chodzi mi o StrzeLuk kolege,
KarolSlask jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 22.08.2018, 16:29   #10
Emek
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
 
Emek's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Aug 2015
Miasto: Scyzortown
Posty: 10,765
Motocykl: No Afrika anymore
Emek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 rok 5 miesiące 4 tygodni 5 godz 40 min 14 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał KarolSlask Zobacz post
czesc,

mam pare pytan, czy mozesz mi podać Twój numer telefonu musze zadzwonic, jak zdjec tą czache do zamontowania samodzielnie gniazda zapalniczki, chodzi mi o StrzeLuk kolege,
To nie jest fizyka kwantowa.

Uważać trzeba coby nie pourywać bolców.
Emek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Gniazdo zapalniczki Pirania Wszystko dla Afryki 36 08.11.2019 09:29


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.