Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Szpej turystyczny - Produkty i Porady > GPS

GPS Wszystko co związane z elektronicznymi pomocami nawigacyjnymi. Sprzęt, mapy, porady.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 15.09.2019, 09:15   #1
mdxmd


Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Posty: 2,343
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 133 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 10 godz 15 min 31 s
Domyślnie Przesłanie mapy z googlemaps do zumo 396

Walczę z tym jakże prostym zadaniem już drugi dzień i sz..g mnie już trafia niby prosta sprawa...

trasę mam już zgraną w gpx

Próbowałem już:

wrzucam pliki gpx na kartę SD oraz do folderu gpx gamin ale nawigacja nie widzi tych plików...

aplikacja garmin basecamp

importuję trasę (plik->importuj) a następnie prześlij do urządzenia, robię to ale w urządzeniu trasy brak!

aplikacja my routepp fajnia i prosta w obsłudze

importuję trasę z gpx i już kiedy w nią klikam aby obejrzeć ma zuuupełnie!! inny przebieg niż ta zapisana w gpx,

poddałem się bo dziadostwo sięga już zenitu! najprośbiej byłoby pojechać z telefonem ale zaimportowanie trasy opracowanej w google maps na komputerze do telefonu też jest nie możliwe bo link z udostępnienia trasy działa tylko w kompie a w telefonie już nie... więc zapisuję trasę jako mapa i otwieram w telefonie i kolejna niespodzianka nie można nawigować

może ma ktoś jakiś sprawdzony sposób na przesłanie mapy z google maps do garmina?


Pzdr,
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.09.2019, 09:22   #2
consigliero
Ajde Jano
 
consigliero's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Rataje Słupskie
Posty: 5,681
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
consigliero jest na dystyngowanej drodze
Online: 8 miesiące 2 tygodni 6 dni 22 godz 33 min 41 s
Domyślnie

Wydaje mi się, ale nie mam 100 % pewności bo dawno tego nie robiłem, że jak już wrzucisz trasę do urządzenia, to musisz ja zaimportować. Brzmi może dziwnie, ale musisz znaleźć już w opcjach urządzenia taki rozkaz. Dopiero wtedy ta trasa wrzucona do urządzenia objawi się w magiczny sposób w garminie. Mam nadzieję że pomogłem, gdyby jednak nie to z góry przepraszam. W wolnej chwili spróbuję to przetestować aby mieć w przyszłości 100% pewności
__________________
BMW Club Praha 001
1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.
consigliero jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.09.2019, 09:29   #3
mdxmd


Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Posty: 2,343
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 133 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 10 godz 15 min 31 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał consigliero Zobacz post
Wydaje mi się, ale nie mam 100 % pewności bo dawno tego nie robiłem, że jak już wrzucisz trasę do urządzenia, to musisz ja zaimportować. Brzmi może dziwnie, ale musisz znaleźć już w opcjach urządzenia taki rozkaz. Dopiero wtedy ta trasa wrzucona do urządzenia objawi się w magiczny sposób w garminie. Mam nadzieję że pomogłem, gdyby jednak nie to z góry przepraszam. W wolnej chwili spróbuję to przetestować aby mieć w przyszłości 100% pewności
dzięki! wiem o tym, mapa przesłana przez basecamp nie jest widoczna do importu w nawigacji, urządzenie jej nie widzi.

jest jednak światełko w tunelu bo w aplikacji myrouteapp można przełączać się pomiędzy mapami openstreep maps, garmin, google tutaj jak wybiorę google to już na ekranie mam mapę którą sobie wytyczyłem.... bez sensu to po co cały plik GPX skoro przełączenie widoku mapy powoduje całkowitą zmianę trasy....

nie ważne... aktualnie przełączyłem widok w aplikacji MyRouteApp na mapygoogle i wrzuciłem do navi, która już widzi pliki do importu i importuje trasę z mojego miasta do Szwajcarii od 15min a na koniec komunikat nie można zapisać trasy....

kuziwa!

trasa jest zbyt długa! z Lubartów do Szwajcarii ok 1300km to jest zbyt długa ttrasa dla garmin zumo 396LM, trudno podzielę to na 2 części może się uda tym razem.

Ostatnio edytowane przez mdxmd : 15.09.2019 o 09:43
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.09.2019, 09:41   #4
radiolog
 
radiolog's Avatar


Zarejestrowany: May 2015
Miasto: Kraków
Posty: 3,089
Przebieg: 30 000
radiolog is an unknown quantity at this point
Online: 1 miesiąc 3 dni 8 godz 3 min 42 s
Domyślnie

Typowe dla garmina, w tomtom nie ma takich problemów
Garmin se musi przeliczyć po swojemu, a import z google maps traktuje jako kilkaset punktów trasy, a ma ograniczenie chyba do kilkudziesięciu.
Ja chyba nie robilem z tego trasy tylko ślad i jechalem śladem.
Chyba tez przeliczalem trase na tej stronce

https://mapstogpx.com/

Ostatnio edytowane przez radiolog : 15.09.2019 o 09:46
radiolog jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.09.2019, 09:56   #5
mdxmd


Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Posty: 2,343
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 133 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 10 godz 15 min 31 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał radiolog Zobacz post
Typowe dla garmina, w tomtom nie ma takich problemów
Garmin se musi przeliczyć po swojemu, a import z google maps traktuje jako kilkaset punktów trasy, a ma ograniczenie chyba do kilkudziesięciu.
Ja chyba nie robilem z tego trasy tylko ślad i jechalem śladem.
Chyba tez przeliczalem trase na tej stronce

https://mapstogpx.com/
też korzystam z tej strony,

jak zrobić ślad?

jednak aplikacja o której wcześniej wspomniałem nawet po przełączeniu na profil google maps i tak nie przedstawia trasy dokładnie jak ją sobie wytyczyłem.

nie pozostaje nic innego jak opracowywanie całej trasy na aplikacji garmina.
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.09.2019, 09:58   #6
consigliero
Ajde Jano
 
consigliero's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Rataje Słupskie
Posty: 5,681
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
consigliero jest na dystyngowanej drodze
Online: 8 miesiące 2 tygodni 6 dni 22 godz 33 min 41 s
Domyślnie

W basemap swoją trasę potraktuj opcją zmień ślad na trasę, bo Twój GPX jest traktowany może jako ślad.
__________________
BMW Club Praha 001
1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.
consigliero jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.09.2019, 10:17   #7
mdxmd


Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Posty: 2,343
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 133 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 10 godz 15 min 31 s
Domyślnie

na razie próbuję zrobić "nową przygodę" na podstawie zapisanego śladu w gpx

zrobienie z śladu trasy skutkuje obliczeniami o których pisał Radiolog... garmin oblicza trasę od punku do punktu a że jest tego, że hoho to kończy się zgonem...

wrzuciłem to jako ślad, jednak pomimo włączeniu opcji wyświetlania przy tym śladzie i tak go nie widać na navi

tak wygląda trasa w googlemaps

podzieliłem nawet na 3 etapy ale i tak nie do wciągnięcia do navi

z innej strony po co google ma opcję wysłania trasy na telefon skoro i tak nie można po niej nawigować?

Ostatnio edytowane przez mdxmd : 15.09.2019 o 11:06
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.09.2019, 23:08   #8
luk2asz
 
luk2asz's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Apr 2010
Miasto: KrK
Posty: 1,212
Motocykl: CRF1100
luk2asz jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 4 dni 14 godz 17 min 26 s
Domyślnie

Najprościej jest robić trasę w google maps w "Twoje miejsca". Klikasz "Mapy" i na dole "Utwórz mapę". Klikasz "Rysuj Linie" wybierasz "dodaj trasę samochodową" i rysujesz sobie na co masz ochotę. Można też rysować linię po zdjęciach satelitarnych, kiedy nie ma drogi na mapie ale ją widać na satelicie.
Jak zrobisz trasę to eksportujesz ją do kml.
KML wrzucasz do BASE CAMP , tam zamieniasz ślad w trasę i podłaczasz urządzenie do kompa, eksportujesz, później importujesz w urządzeniu i masz przygotowaną trasę z nawigacją.
luk2asz jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16.09.2019, 09:36   #9
Crass


Zarejestrowany: Jan 2016
Miasto: Warszawa
Posty: 44
Motocykl: CRF1000
Crass jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 17 min 45 s
Domyślnie

jestem świezakiem w garminie i wlasnie w weekend podobny przerabiałem problem
Zrobilem sobie trase w BaseCampie, zrobilem import do Zumo 595 ,jakież było moje zdziwienie że moja trasa to nie moja trasa Tylko coś tam sobie po przeliczał i puścił mnie zupełnie gdzie indziej.
Przeliczanie trasy pomiędzy zmianami profili samochod/motocykl/bezdroza jest dla mniej jak najbardziej OK i nawet to wykorzystuje (leciałem profilem motocyklowym po zakretach i szutrach,ale dzien mi sie konczyl,szybkie przełaczenie na profil samochodowy i jazda po autostradzie do domu)
Pytanie: Jak w garminie wymusić żeby prowadzil mnie po śladzie DOKLADNIE takim jaki sobie stworze w BaseCampie, no chyba po to ten Basecamp kurde jest nie ?
Crass jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16.09.2019, 10:28   #10
mdxmd


Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Posty: 2,343
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 133 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 10 godz 15 min 31 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał luk2asz Zobacz post
Najprościej jest robić trasę w google maps w "Twoje miejsca". Klikasz "Mapy" i na dole "Utwórz mapę". Klikasz "Rysuj Linie" wybierasz "dodaj trasę samochodową" i rysujesz sobie na co masz ochotę. Można też rysować linię po zdjęciach satelitarnych, kiedy nie ma drogi na mapie ale ją widać na satelicie.
Jak zrobisz trasę to eksportujesz ją do kml.
KML wrzucasz do BASE CAMP , tam zamieniasz ślad w trasę i podłaczasz urządzenie do kompa, eksportujesz, później importujesz w urządzeniu i masz przygotowaną trasę z nawigacją.
nie pójdzie... nie ma znaczenia czy to GPX czy KML przynajmniej na zumo 396 nie da się wgrać tej trasy liczy w nieskończoność a na koniec komunikat że się nieda.... jeżeli ktoś pracuje na basecamp to jedyne rozwiązanie to wgrania maksymalnie krótkich odcinków wraz z ograniczeniem liczby punktów do przeliczania (np. 1000) kiedy zaznaczysz aby program sam obliczył ilość to będzie zwiecha na zumo 396

straciłem dwa dnia na walkę z tym badziewiem za dużą kasę ... i znalazłem jedno wyjście to aplikacja myrouteapp pracuje się jak w googlemaps i tak stworzoną trasę importuje mi navi bez problemu nawet o długości 2500km

można także wczytać gpx czy kml z google maps ale aplikacja i tak przeliczy to po swojemu!!! tyle, że nanosisz swoje zmiany i taką trasę bez problemu wczytuje zumo 396.
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Zumo 396 mdxmd GPS 15 14.06.2019 12:25
Co po ZUMO? Piotr_As GPS 6 23.11.2016 10:42
Mapy do Garmin Zumo 350 Groda Zastosowanie praktyczne 2 17.06.2014 12:06


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.