Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 02.01.2021, 17:24   #1
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 2,725
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 23 godz 14 min 53 s
Domyślnie Napięcie na cewkach WN

Ktoś jak by odpalał swoją AT to mam prośbę. Jakie jest napięcie na cewce zapłonowej? Mierzone między masą , a przewodem sterującym z modułu zapłonu.
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg cewka AT.JPG (69.0 KB, 171 wyświetleń)
__________________
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-)
Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć!
Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią.
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.01.2021, 17:44   #2
magneto
 
magneto's Avatar


Zarejestrowany: Nov 2018
Miasto: Olsztyn (Wa-Ma)
Posty: 251
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: mój 3,5
magneto jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 1 dzień 15 godz 34 min 46 s
Domyślnie

Obawiam się, że może być spory problem wynikający z rodzaju, konstrukcji samego miernika.
Bo: DC -to prąd stały, na cewce mamy impulsy, niekoniecznie tylko +12 i 0 V (cewka powoduje swego rodzaju "przepięcia"). W zależności od czasu próbkowania, stałej czasowej wejścia - totolotek
AC - to prąd (zn. napięcie) przemienne, coś zmierzy, ale co...? (Większość mierników AC zmierzy wyprostowane napięcie średnie, przeskalowane na wyświetlaczu do napięcia skutecznego przebiegu sinusoidalnego i to raczej w zakresie częstotliwości 40-200 Hz).
Jeśli już - to porównanie pomiarów z dwóch identycznych mierników.

Rzetelne i jednoznaczne pomiary - to tylko oscyloskop.

Podsumowując - co miernik, to wynik. A rozbieżność rzędu 10- 30 % raczej wyklucza jakieś wnioskowanie diagnostyczne
__________________
Psy szczekają, a motocykl jedzie dalej...
RUSSIAN GO HOME ! !
magneto jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.01.2021, 11:01   #3
szynszyll
 
szynszyll's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 6,383
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 8 godz 22 min 43 s
Domyślnie

Zmierzysz to tylko miarodajnie oscyloskopem z sonda. Tu nie jest tak jak np w XTZ ze modul 'daje' mase a na cewkach po kluczyku jest +12v. Tu modul 'daje' napiecie a cewka jest stale zmasowana. Mozna przypuszczac, ze w piku jest okolo 12V ale moze byc i wiecej z cewki zasilajacej.
__________________
buziaki

Ostatnio edytowane przez szynszyll : 03.01.2021 o 13:50
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.01.2021, 13:28   #4
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 2,725
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 23 godz 14 min 53 s
Domyślnie

Nie mam oscyloskopu z sondą
W czym problem. Mam silnik zaburtowy i jest tam moduł, który jeśli dobrze doczytałem podaje na cewkę zapłonową około 90V?
Cewka oryginalna kosztuje i tak kombinuje
Cewka wygląda tak. Od frontu wejście przewodu od modułu, a od tyłu wyjście na dwie świece (silnik 4T dwa cylindry)
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg cewka 01.JPG (32.5 KB, 117 wyświetleń)
__________________
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-)
Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć!
Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią.
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.01.2021, 13:49   #5
szynszyll
 
szynszyll's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 6,383
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 8 godz 22 min 43 s
Domyślnie

Tloki chodza zbieznie? Cewka jest stale zmasowana czy dwa kable ida do modulu? cewka jest uszkodzona? znasz jej parametry + parametry fajki i swiecy?
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.01.2021, 16:27   #6
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 2,725
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 23 godz 14 min 53 s
Domyślnie

Innej opcji nie ma? Jedna iskra skacze na wydechu. Cewka zmasowana z silnikiem - widać to na zdjęciu. Nie mam uszkodzonej cewki - brak. Nie znam parametrów, a symbol cewki jest na zdjęciu. Silnik to Johnson 15HP
__________________
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-)
Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć!
Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią.
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.01.2021, 17:32   #7
Tezla
 
Tezla's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Nov 2014
Miasto: Kraków
Posty: 248
Motocykl: RD03
Przebieg: 80000
Tezla jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 6 dni 13 godz 48 min 11 s
Domyślnie

Są cewki o dużej indukcyjności np VT500 i tam moduł podaje 12V a do tych małych o niskiej indukcyjności jak w Afryce 300V wytwarza przetwornica w module lub jak w XL to samo napięcie cewka na statorze.
__________________
Honda XL 600 RM 86'
Honda XL 600 LM 86'
Honda XRV650 Africa Twin 88'
Honda XLV 750 R 83'
BMW R1100GS ABS 95'
Tezla jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.01.2021, 18:39   #8
szynszyll
 
szynszyll's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 6,383
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 8 godz 22 min 43 s
Domyślnie

Pytanie jak podzielic jeden sygnal na dwie swiece. Nie wiem czy jest jakies moto zbieznie chodzace z takim ukladem. W XTZ i TDM 3VD tak jest ale tam jest inny uklad zaplonowy niz tu. Jedno sterowanie z modulu a wyjscie na dwie fajki i iskra w obu na raz. Silniki Fiata dwucylindrowe sa zbiezne - bede na kompie to poszukam parametrow bo z fona pisze.

p. s. moze z jakiegos ogrodniczego sprzeta cos podejdzie
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.01.2021, 18:42   #9
Kazmir
 
Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 2,725
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 23 godz 14 min 53 s
Domyślnie

Cytat:
a do tych małych o niskiej indukcyjności jak w Afryce 300V wytwarza przetwornica w module lub jak w XL to samo napięcie cewka na statorze.
Też taki trop obrałem, ale jak dopasować cewkę. Od razu wspomnę o tym, że te silniki odpalają bez akumulatora, czyli moduł zapłonowy jak i cewka zasilane są z uzwojeń statora.
Jutro poszukam schematu gdzieś go miałem.
__________________
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-)
Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć!
Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią.
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.01.2021, 18:45   #10
szynszyll
 
szynszyll's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Popapracie!
Posty: 6,383
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 8 godz 22 min 43 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Kazmir Zobacz post
Też taki trop obrałem, ale jak dopasować cewkę. Od razu wspomnę o tym, że te silniki odpalają bez akumulatora, czyli moduł zapłonowy jak i cewka zasilane są z uzwojeń statora.
Jutro poszukam schematu gdzieś go miałem.
Czyli albo jest odczep od cewki ladowania albo osobna cewka zasilajaca + cewka 'iskrowa'. schemat wiele wyjasni.

W ukladzie jest regulator i akumulator wogole?
__________________
buziaki
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Zbyt duże napięcie ładowania. Wójcik Układ elektryczny i zapłonowy 100 23.04.2020 09:23
Prawidłowe napięcie ładowania Vladimir P Układ elektryczny i zapłonowy 7 18.02.2019 08:59
napięcie międzyfazowe na regulatorze napiecia Grucha Układ elektryczny i zapłonowy 12 21.06.2013 12:25
Znika napięcie w tripmasterze ToSt Układ elektryczny i zapłonowy 5 18.06.2011 23:06


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.