Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Dom / garaż / inne sprawy z życia forumowicza > Dom forumowicza - wszystko do domu i o domu

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 11.01.2019, 19:57   #61
Widmo80
Pracuj uczciwie dla dobra swego kraju- dostaniesz rentę , bilet do raju
 
Widmo80's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2015
Miasto: Dzierżoniów
Posty: 958
Motocykl: RD03
Przebieg: 12 000
Widmo80 jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 1 dzień 21 godz 53 min 27 s
Domyślnie

Ja się zdecydowałem na FAAC 740. Montaż samodzielny. Napęd znany, popularny, niezawodny, prosty, może i nie najtańszy, (około 1500zł )ale pewnie lepsze to, od ch wie czego i problem w razie awarii. Do 500 kg sobie podobno radzi a i montujący znajomi go polecają. Zapomniałem położyć przewód do fotokomórki..Ma być od słupka dojazdowego, do napędu. A monterami ( było 3 z ofertami netto) już rzygam.
Widmo80 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.01.2019, 23:37   #62
Śwagier
 
Śwagier's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2015
Miasto: DOLNY ŚLĄSK
Posty: 126
Motocykl: nie mam jeszcze AT... jeszcze...
Śwagier jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 3 dni 21 godz 18 min 14 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Widmo80 Zobacz post
Ja się zdecydowałem na FAAC 740. Montaż samodzielny. Napęd znany, popularny, niezawodny, prosty, może i nie najtańszy, (około 1500zł )ale pewnie lepsze to, od ch wie czego i problem w razie awarii. Do 500 kg sobie podobno radzi a i montujący znajomi go polecają. Zapomniałem położyć przewód do fotokomórki..Ma być od słupka dojazdowego, do napędu. A monterami ( było 3 z ofertami netto) już rzygam.
mi zakładali goście z FAAC Dzierżoniów , też zapomniałem położyć kabla .
fotokomórkę założyli na dwa paluszki, wymieniam raz w roku
Śwagier jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.01.2019, 09:43   #63
andriu23


Zarejestrowany: Aug 2013
Miasto: Olsztyn
Posty: 43
Motocykl: CRF1000
andriu23 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 5 dni 21 godz 23 min 56 s
Domyślnie

Ja mam bramę 5 metrową. Napęd kupiłem nice z alledrogo . Przy wyborze modelu, mocy napedu nie ma co oszczędzać. Tu korzystałem z błędów kolegów.
Brama moja waży jakieś 300kg może trochę więcej. Model wybrałem bodajże do 600kg. Trzeba brać pod uwagę że brama może przymarznąć i musi to mieć siłę ruszyć. Jak zacząłem się wdrażać to między modelami, większy mniejszy, nie ma takiej wielkiej różnicy, czasami warto 200zł dołożyć, niż się później wkur....ć.
Co do kabla od czujek to można go puścić wzdłuż krawężniki najazdowego jak jest. Szwagier ma położone na słupkach w zwykłych peszlach bo też zapomniał puścić.
andriu23 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.01.2019, 14:01   #64
Widmo80
Pracuj uczciwie dla dobra swego kraju- dostaniesz rentę , bilet do raju
 
Widmo80's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2015
Miasto: Dzierżoniów
Posty: 958
Motocykl: RD03
Przebieg: 12 000
Widmo80 jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 1 dzień 21 godz 53 min 27 s
Domyślnie

Swagier- a masz jakiś namiar na nich ? Może akurat dadzą normalną cenę.
Widmo80 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.01.2019, 14:55   #65
Śwagier
 
Śwagier's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2015
Miasto: DOLNY ŚLĄSK
Posty: 126
Motocykl: nie mam jeszcze AT... jeszcze...
Śwagier jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 3 dni 21 godz 18 min 14 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Widmo80 Zobacz post
Swagier- a masz jakiś namiar na nich ? Może akurat dadzą normalną cenę.
https://adbkomfort.pl/oferta-dla-domu/

bardzo jestem zadowolony z usługi, było tanio i solidnie,
montaż był jakieś 3 lata temu ale wszystko jest ok.

ps. są bardzo elastyczni , nie zgadzaj sie na cene jaką zaproponują.
u mnie mocno się ugięli od ceny wyjściowej
Śwagier jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.01.2019, 13:12   #66
Widmo80
Pracuj uczciwie dla dobra swego kraju- dostaniesz rentę , bilet do raju
 
Widmo80's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2015
Miasto: Dzierżoniów
Posty: 958
Motocykl: RD03
Przebieg: 12 000
Widmo80 jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 1 dzień 21 godz 53 min 27 s
Domyślnie

Tak więc zakupiłem faac 740 - prace w toku..

https://photos.app.goo.gl/Z54WShaCtoSWCEC59
Widmo80 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.01.2019, 15:35   #67
Śwagier
 
Śwagier's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2015
Miasto: DOLNY ŚLĄSK
Posty: 126
Motocykl: nie mam jeszcze AT... jeszcze...
Śwagier jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 3 dni 21 godz 18 min 14 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Widmo80 Zobacz post
Tak więc zakupiłem faac 740 - prace w toku..

https://photos.app.goo.gl/Z54WShaCtoSWCEC59
w ADB?
Śwagier jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.01.2019, 17:08   #68
pajak65
 
pajak65's Avatar


Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Rumia
Posty: 41
Motocykl: RD07a
Przebieg: > 70000
pajak65 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 2 dni 10 godz 24 min 7 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał ArtiZet Zobacz post
No i jak tam samodzielny montaż napędu
Da radę

Właśnie mi zamontowali bramę i też się zastanawiam nad montażem napedu samodzielnie.
Konkret to brama 4m. podobno ma 300kg ale jakoś nie bardzo mi się chce wierzyć, bo 2 osoby ją zdjęły z auta wiec stawiam raczej 200-250kg.
Polecono mi Nice model 600 (nie wiem co to za model bo na razie nie sprawedzałem)
U mnie montowali w Październiku zeszłego roku Nice Robus 600.
Moja jedyna uwaga co do samego napędu bramy tej firmy :
Z instrukcji instalacji : "1. Aby zdjąć pokrywę zabezpieczającą i dostać się do elektronicznej
centrali sterującej siłownika ROBUS, należy wykręcić śrubę z boku
obudowy i zdjąć pokrywę, pociągając ją w górę."
Czyli żeby otworzyć sobie bramę, wystarczy dostać się do napędu bramy z kluczykiem imbusowym i po maksymalnie jednej minucie sterujesz bramą bezpośrednio z przycisków na urządzeniu.

Montaż jest w miarę prosty ale suport tego napędu trzeba wykonać we własnym zakresie.
Co do sterowania napędami innych marek z jednego pilota, to trzeba zakupić adapter (odbiorniki dostępne nawet na Aliexpress) i w takim wypadku przydaje się już pilot 4 przyciskowy, bo oryginalny pilot dwuprzyciskowy jest zaprogramowany do napędu z fabrycznym ustawieniem "przycisk 1" otwieranie/zamykanie bramy ; "przycisk 2" - furtka (czyli uchylenie bramy na szerokość około 1 metra).
__________________
170 cm. wzrostu, 65 kg. wagi oraz dobry stosunek mocy do masy
pajak65 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.01.2019, 17:18   #69
tomekt
Gość


Posty: n/a
Online: 0
Domyślnie

Pewnie jak byś dał listwę zębata na profilu nośnym a fundament był w poziomie z kostką to budowa suportu nie była by konieczna.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
  Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.01.2019, 17:35   #70
Widmo80
Pracuj uczciwie dla dobra swego kraju- dostaniesz rentę , bilet do raju
 
Widmo80's Avatar


Zarejestrowany: Mar 2015
Miasto: Dzierżoniów
Posty: 958
Motocykl: RD03
Przebieg: 12 000
Widmo80 jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 1 dzień 21 godz 53 min 27 s
Domyślnie

Śwagier- na allegro, montaż samodzielny.

Tomekt- Pewnie tak i wystarczyłyby pręty gwintowane, na kotwie chemicznej. Ale jest takie ze w ocynku to mam i spawanie do nośnego profilu, mocowań listwy zębatej, odpada z tego powodu a wszelkie nitonakrętki,wkręty, śrubki, gwintowania , też odpadają, dlatego że w profilu nośnym , wewnątrz pracują rolki i wszystko wystające do wewnątrz , zakłócało by ruch bramy. Trochę było roboty z tym mocowaniem , czy jak to nazywacie suportem, ale bez tragedii. Teraz okablowanie i podłanczanie elektryki , niestety mrozy i nie bardzo mi się chce
Widmo80 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:55.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.