![]() |
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#12 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2009
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD07
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 1 dzień 20 godz 50 min 13 s
|
![]()
Oki, for the records:
Trip nie wyświetlał danych, działało podświetlenie. Zasięgnąłem wiedzy na FAT. ![]() Sprawdziłem bezpieczniki, wyglądały na niezniszczone (później doczytałem, że potrafią "wyglądać", ale sprawnymi nie być). Zabrałem się za samego tripa, osiągalnego po szybkim odkręceniu szyby. Styki we wtyczce - zielone. Być może już tu czaiła się przyczyna. Wyczyściłem. Jako że i tak już zabrałem się za rozbiórkę - poszedłem dalej. Rozebranie tripa jest proste: sześć śrubek na zewnątrz (czarnych), pięć w środku (złotych). Innych nie ma ![]() Przy okazji stwierdziłem, że o-ring swoje lepsze czasy ma już za sobą. Zamiennik nabyty w Wawie, na rogu Terespolskiej i Grochowskiej, za 3 PLN. Nowy o-ring warto przesmarować (minimalną!) ilością wazeliny technicznej, bądź... smaru do zacisków ![]() Kondensatory. Dwudziestoletnie kondensatory elektrolityczne umierają. U mnie trzy już wylały. Na zdjęciu prawie tego nie widać, ale dookoła C4, C8 i C9 widać było matowe plamy. [fot. 1] Zamienniki: postanowiłem darować sobie szukanie kondensatorów SMD, wybrałem THT, czyli dwa druciki wystające z jednej strony ![]() Łatwiej trafić wymagane wartości, łatwiej amatorowi lutować. ![]() Warto wybierać te o wydłużonym czasie pracy i podwyższonym zakresie temperatur roboczych. Jeśli jest problem z dobraniem identycznych parametrów - można dać sztuki pracujące na wyższym napięciu, nie można dać tych, które mają niższe. W kwestii pojemności - nie wypowiadam się na jakie odstępstwa można sobie pozwolić. Nie znam się, dobrałem identyczne. Przy montażu zwracajcie uwagę gdzie ma być plus, gdzie minus! ![]() Nabyłem drogą kupna w przejściu pod GUS-em, za kilkanaście złotych. Myślę, że przepłaciłem, ale szkoda mi było czasu na latanie po mieście. [fot. 2] Należy sprytnie rozplanować rozkład, zerkając na górną część tripa - trzeba ominąć plastikowe poprzeczki. Ja sprytny nie byłem i musiałem delikatnie podgiąć w trakcie zamykania obudowy. Samo lutowanie, o ile ktoś ma choćby minimalne na ten temat pojęcie - nie jest trudne, znacznie większym problemem było dla mnie wylutowanie starych kondensatorów. Bardzo delikatnie, żeby nie odkleić padów na płytce! U mnie jeden poległ, ratowałem się lutowaniem do ścieżki. Przy okazji zmieniłem też żaróweczkę podświetlającą czytnik na LED T5 12V. Lubiłem stare, "analogowe" podświetlenie o ciepłej barwie, ale żarówka wyglądała na kończącą swój żywot i, by nie rozkręcać wszystkiego jeszcze raz - zamontowałem białą LED T5 (nabyta także pod GUS-em, za bodaj złotych osiem, czyli drogo, ale znów miałem "po drodze" ![]() A propos montażu diody: nie znalazłem na niej oznaczeń +/-, w mierniku oczywiście akurat zdechła bateria, więc miałem 50% szans na poprawne osadzenie. Przegrałem i rozkręcałem całość, by żaróweczka zaświeciła - to dla tych, którzy nie pamiętają, że diodę można podłączyć tylko w jeden, jedynie słuszny sposób ![]() I to tyle. Smacznego ewentualnym następcom ![]()
każda władza deprawuje Ostatnio edytowane przez lama23 : 27.06.2015 o 18:37 |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
ReGeNeRaToR
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Olsztyn
![]() Online: 1 miesiąc 6 dni 23 godz 11 min 47 s
|
![]()
".... jest jakiś patent na przestawienie z 12h na 24h w zegarku? " Nie ma.
Poza tym żeby wymienić żarówkę w tripie nie trzeba rozkręcać tripa. Wystarczy wyjąć gumową oprawkę z tyłu tripa. ... i przyklej te kondensatory do płytki bo przy drganiach mogą się poułamywać wyprowadzenia. Punkty lutownicze dobrze jest zalakierować.
![]() |
#15 | |
![]() Zarejestrowany: Nov 2009
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 1 dzień 20 godz 50 min 13 s
|
![]() Cytat:
![]() Co do żarówki - temat podjąłem po rozkręceniu calości, nie myślałem o tym wcześniej, nie sprawdziłem - dobrze wiedzieć na przyszłość ![]() Co do montowania kondziołków - poprawię! Myślałem o tym i w zamieszaniu dnia powszedniego - zapomnialem... ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2010
Motocykl: RD04
![]() Online: 3 miesiące 1 tydzień 4 dni 9 godz 9 min 36 s
|
![]()
Siemka, potrzebuję nr tel do R2D2.
Chcę mu wysłać trip i obrotek do naprawy. mam , dzięki
WSK125>XL650V Transalp>XR650R>TE450>DR800big>XR750VAfrica Twin>XR400R>VFR800fi>TE450ie>Bandit1200S Ostatnio edytowane przez Lucky Luke : 10.07.2018 o 14:30 |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2012
Miasto: sulechow-londyn
Motocykl: RD04
![]() Online: 2 tygodni 3 dni 8 godz 15 min 48 s
|
![]()
Zarowke wymien w obrotomierzu ,jedna ci nie swieci
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2020
Miasto: Świdnica
Przebieg: 46000
![]() Online: 1 dzień 19 godz 22 min 32 s
|
![]()
Panowie wymieniłem kondesatory jak kolega.... Niestety oprócz podświetlenia wyświetlacz nic nie pokazuje ( lutował kolega który jest elektronikiem, więc raczej jest dobrze zrobione)
Pomóżcie gdzie mam szukać dalej ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Reanimacja gaźnika w "dobrym stanie" | szynszyll | Uklad paliwowy i wydechowy | 27 | 17.07.2017 15:38 |