Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Dom / garaż / inne sprawy z życia forumowicza > Dom forumowicza - wszystko do domu i o domu

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 02.04.2024, 19:41   #1
Hankiss007
 
Hankiss007's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Sep 2019
Miasto: Tychy, London
Posty: 81
Motocykl: RD03
Hankiss007 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 dzień 5 godz 22 min 5 s
Domyślnie Czy leci z nami ELEKTRYK (od instalkacji domowych)

Witam i pozdrawiam wszystkich, którzy czytają tego posta. Na tyłach mojej posesji będę budował warsztat/garaż motocyklowy. Na wyposażeniu kilka maszyn szlifierka, kompresor, oświetlenia, grzejnik elektryczny kilka gniazdek do ręcznych narzędzi elektrycznych. Skrzynka z bezpiecznikami 40A x 1 , 20A x3, 6A x 1 (światło). Odległość od domu (punktu poboru prądu) około 60 m. Wykopałem rów na 60cm głęboki. Pytanie: jaki kabel pociągnąć ? Próbowałem kalkulatorów dostępnych na Internecie, ale jest to dla mnie czarna magia. Szukam więc praktycznej porady od fachowca, profesjonalnego elektryka zajmującego się instalacjami domowymi. Dzięki
Hankiss007 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.04.2024, 20:00   #2
Afro_BAU
Był Fafruk- jest po ludzku


Zarejestrowany: Apr 2015
Miasto: Augustów
Posty: 464
Motocykl: RD04
Afro_BAU jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 5 dni 10 godz 57 min 50 s
Domyślnie

Połóż yky 5*4mm2 i ci wystarczy
__________________
Nie oglądaj się za siebie bo ci z przodu ktoś zajebie.
Afro_BAU jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.04.2024, 20:14   #3
magneto
 
magneto's Avatar


Zarejestrowany: Nov 2018
Miasto: Olsztyn (Wa-Ma)
Posty: 251
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: mój 3,5
magneto jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 1 dzień 15 godz 51 min 2 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Afro_BAU Zobacz post
Połóż yky 5*4mm2 i ci wystarczy
Ale...
40 A x 1 wskazywałoby na zasilanie 1-fazowe... 4 mm2 na 40 A to - wydaje mi się trochę (za) mało.
I pytanie jeszcze - czy to w PL ma być, czy w UK ? (mogą być inne normy).
Autorze - podpowiedz więcej szczegółów (np. 1-dna, czy 3-y fazy).
Powodzenia.
__________________
Psy szczekają, a motocykl jedzie dalej...
RUSSIAN GO HOME ! !
magneto jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.04.2024, 20:23   #4
Darek210
 
Darek210's Avatar


Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: mazowieckie
Posty: 71
Motocykl: TA600, NT650V
Darek210 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 6 dni 7 godz 1 min 29 s
Domyślnie

5 x 10 mm bym dał. Jest trochę metrów.... i urządzeń tez. Autor wątku nie podał mocy tych urządzeń.
Darek210 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.04.2024, 21:11   #5
pałeł
gsm: 512242193
 
pałeł's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2006
Miasto: Rzuchów
Posty: 5,021
Motocykl: RD11a
Galeria: Zdjęcia
pałeł will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 2 tygodni 3 dni 18 godz 7 min 13 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Hankiss007 Zobacz post
Witam i pozdrawiam wszystkich, którzy czytają tego posta. Na tyłach mojej posesji będę budował warsztat/garaż motocyklowy. Na wyposażeniu kilka maszyn szlifierka, kompresor, oświetlenia, grzejnik elektryczny kilka gniazdek do ręcznych narzędzi elektrycznych. Skrzynka z bezpiecznikami 40A x 1 , 20A x3, 6A x 1 (światło). Odległość od domu (punktu poboru prądu) około 60 m. Wykopałem rów na 60cm głęboki. Pytanie: jaki kabel pociągnąć ? Próbowałem kalkulatorów dostępnych na Internecie, ale jest to dla mnie czarna magia. Szukam więc praktycznej porady od fachowca, profesjonalnego elektryka zajmującego się instalacjami domowymi. Dzięki
gdzie sie wpinasz tym kablem

ta instalacja jest w Polsce?
__________________
Kowal zawinił - cygana powiesili
pałeł jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.04.2024, 21:36   #6
ArtiZet
 
ArtiZet's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Mar 2011
Miasto: akalicy stolicy
Posty: 3,242
Motocykl: była 7-ka, jest 3-ka
Przebieg: 90+
ArtiZet jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 2 tygodni 15 godz 5 min 57 s
Domyślnie

Mnie też zaintrygował ten 40A
Rozumiem, że ciągniesz ten kabel od innego budynku więc pyt.jakie masz bezpieczniki w skrzynce przyłącza do tego budynku
ArtiZet jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.04.2024, 22:07   #7
nabrU
Stary nick: Radarman
 
nabrU's Avatar


Zarejestrowany: Jun 2017
Miasto: Whiteley, UK
Posty: 2,821
Motocykl: 2017 CRF1000L DCT
nabrU jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 17 godz 53 min 40 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał pałeł Zobacz post

ta instalacja jest w Polsce?
Cytat:
Napisał ArtiZet Zobacz post
Mnie też zaintrygował ten 40A
Rozumiem, że ciągniesz ten kabel od innego budynku więc pyt.jakie masz bezpieczniki w skrzynce przyłącza do tego budynku
Raczej w UK jak mnie nos nie myli (ja mam 100A bezpiecznik na dom ). I tu będzie problem bo niekoniecznie to co dobre w PL sprawdzi się w UK i vice versa (przepisy).

Ja może odpowiem z mojego doświadczenia (chociaż kwalifikacji elektryka nie mam)

Garaż 30m od domu, w garażu 4 gniazdka, światło, falownik i magazyn energii oraz ładowarka EV na 7kW. Kabel użyty przez elektryka to 10mm2 zbrojony SWA. Przykład poniżej:

https://www.toolstation.com/doncaste...-3-core/p38477

Jak będziesz kabel instalował to może zastanów się czy nie wrzucić od razu taki z Cat5 jak niżej (gwarantuję, że się może przydać, np. na CT clampy czy jak tam po polsku: przekładniki prądowe)

https://www.toolstation.com/cut-to-l...r-cable/p54097

__________________
W barze jak zaczynasz się awanturować to albo dostajesz w ryj albo wylatujesz na ulicę na kopniakach. Tylko gdzieniegdzie bar zrównuje się z ziemią, a awanturnicy przenoszą się do następnej knajpy.
nabrU jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.04.2024, 08:13   #8
lukasz_vip
 
lukasz_vip's Avatar


Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Lubliniec
Posty: 2,153
Motocykl: KTM LC8 950 ADVENTURE
lukasz_vip jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 6 dni 10 godz 20 min 36 s
Domyślnie

Wg. mnie to kolega napisał ile ma tych bezpieczników, czyli 40A x1 oznacza jeden bezpiecznik 40A, potem 3 20A i jeden 6A. Brakuje info o ilości faz. Możesz zrobić foto tej rozdzielni?
lukasz_vip jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.04.2024, 10:10   #9
7Greg
 
7Greg's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: DW
Posty: 4,450
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
7Greg will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 4 tygodni 1 dzień 5 godz 5 min 21 s
Domyślnie

To generalnie bez znaczenia jakie ma bezpieczniki, bo te zawsze można zmienić.
Nigdy nie wiadomo co czas pokaże



Jak poprzednik napisał daj YKY 5x4, a jak jesteś z tych bardziej zapobiegliwych to YKY 5x6. Wpakuj to w arota i po sprawie
7Greg jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.04.2024, 10:23   #10
lukasz_vip
 
lukasz_vip's Avatar


Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Lubliniec
Posty: 2,153
Motocykl: KTM LC8 950 ADVENTURE
lukasz_vip jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 6 dni 10 godz 20 min 36 s
Domyślnie

Też bym dał dzisiaj 5x6mm2, bo to kabel do mocy przyłączeniowej od 10 do 15kW. Raczej więcej kolega nie ma
lukasz_vip jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Pogadajmy o bateriach domowych nabrU Dom forumowicza - wszystko do domu i o domu 28 23.01.2022 21:54
Jak przetestowac akumulator w warunkach domowych. teddy-boy Układ elektryczny i zapłonowy 7 02.03.2016 22:15


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.