Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Dom / garaż / inne sprawy z życia forumowicza > Forumowy Mechanik

Forumowy Mechanik Poradniki ludzi doświadczonych w dziele nie gębie.

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 13.02.2024, 18:29   #21
stilo


Zarejestrowany: Feb 2020
Miasto: Warszawa
Posty: 14
Motocykl: CRF1100
stilo jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 15 min 32 s
Domyślnie

Spróbuj dolać wody destylowanej tak ponad płyty. Można też dać kropelkę elektrolitu. Dopiero wtedy odsiarczyć.
U mnie to zadziałało.

Wysłane z mojego ASUS_I006D przy użyciu Tapatalka
stilo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.02.2024, 07:09   #22
zimny
trampkarz emeryt
 
zimny's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Garwolin
Posty: 2,713
Motocykl: DL1000A
Przebieg: za mały
zimny jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 1 dzień 1 godz 28 min 13 s
Domyślnie

A propos takiego siłowego ruszenia ładowania to właśnie takie ładowarki jak Noco (mam 5 i 1) posiadaja tą opcję. Ruszają aku chyba od 1V po dlugim przytrzymaniu przycisku uruchamiajacego dany program. CTeki chyba też mają taką opcję ale nie jestem pewien.

Niemniej metoda z ladowarka od tel pomysłowa i fajna, mimo że jak widać aku raczej śmietnik.
zimny jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.02.2024, 10:26   #23
Wegrzyn
 
Wegrzyn's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Zarejestrowany: Apr 2009
Miasto: Monschau / Radoszewice
Posty: 1,571
Motocykl: RD07
Przebieg: 42000
Wegrzyn jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 7 godz 33 min 22 s
Domyślnie

Noco 10 jak do tej pory rusza wszystkie akumulatory. Ma tez opcje naprawy i dzieki temu udalo mi sie uratowac 2 akumulatory i jeszcze dwa sezony posluzyly.
__________________
Wegrzyn jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.02.2024, 10:39   #24
ramires
Administrator
 
ramires's Avatar


Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Otwock
Posty: 4,477
Motocykl: RD37A (Hybryda), dwie ramy RD03 w zapasie
Przebieg: ojojoj
ramires ma wyłączoną reputację
Online: 1 miesiąc 6 dni 9 godz 22 min 13 s
Domyślnie

Teraz żałuję, że kupiłem 5 a nie 10-tkę od razu, ale celowałem tylko w motocyklowe akku wówczas a że noco 10 było poza budżetem więc wjechała 5-tka.
Noco i C-tek maja opcję odsiarczania i czasem naprawdę zakapy ratowałem.
W noco 5 brakuje mi opcji "maintenance" chyba, że nie doczytałem, że ma, aby pozostawić na całą zimę akku podpięte.

W pracy mam też kilka takich jak na zdjęciu, używam ich do robotów koszących podczas zimowania i dają radę.

Zdjęcie WhatsApp 2024-02-14 o 09.38.21_45313b56.jpg
ramires jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.02.2024, 13:43   #25
zimny
trampkarz emeryt
 
zimny's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Garwolin
Posty: 2,713
Motocykl: DL1000A
Przebieg: za mały
zimny jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 1 dzień 1 godz 28 min 13 s
Domyślnie

Rami, mi się wydaje że 5 ma taką opcję. Po prostu po naladowaniu zostawiamy na stałe podpiete - co jakis czas zielona dioda pulsuje. Ja, aby jej nie trzymać włączonej cała zimę to dokupiłem 1 do moto i właśnie stoi sobie tak podpięte od grudnia.
zimny jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.02.2024, 13:58   #26
pałeł
gsm: 512242193
 
pałeł's Avatar


Zarejestrowany: Jul 2006
Miasto: Rzuchów
Posty: 4,968
Motocykl: RD11a
Galeria: Zdjęcia
pałeł will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 2 tygodni 2 dni 6 godz 39 min 49 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał zimny Zobacz post
Rami, mi się wydaje że 5 ma taką opcję. Po prostu po naladowaniu zostawiamy na stałe podpiete - co jakis czas zielona dioda pulsuje. Ja, aby jej nie trzymać włączonej cała zimę to dokupiłem 1 do moto i właśnie stoi sobie tak podpięte od grudnia.
https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38450
w zupełnie innym wątku pisałem dla 12v aku 13,8V i moze nawet 10 lat stać tyle ze za prąd płacicie to samo tyczy sie 6v bateryjki 6,9V i juz

wynika to z napięcia na cele 2.3V gdzie napięcie nominalne to 2,13
a napięcie 2.3V powodujące kompensacje samorozładowania i niepowodujące gazownia jest wystarczające
__________________
Kowal zawinił - cygana powiesili
pałeł jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Czy to padnięty przekaźnik rozrusznika? wojtekm72 Układ elektryczny i zapłonowy 20 14.09.2021 10:38
Padnięty obrotomierz maeco Układ elektryczny i zapłonowy 16 31.08.2015 18:37
Padniety alternator w viaderku gerardgrodzisk Inne tematy 5 04.07.2013 10:34
Kto chce koszulkę Tadka Błażusiaka z autografem??? - czyli pomagamy Jasiowi uratować nogę Ola Pomagamy - za free 8 29.05.2013 11:54
Padniety modul w RD03? suchy Układ elektryczny i zapłonowy 21 29.04.2008 20:27


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.